1. Mekkora az 1 év múlva esedékes 1 dollár mai értéke? 4. Ha Ft jelenértéke 6028 Ft, mekkora a diszkonttényez?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "1. Mekkora az 1 év múlva esedékes 1 dollár mai értéke? 4. Ha Ft jelenértéke 6028 Ft, mekkora a diszkonttényez?"

Átírás

1 PV, FV, DF 1. Mekkora az 1 év múlva esedékes 1 dollár mai értéke? 2. Mekkora az 1 év múlva esedékes Ft jelenértéke, ha az éves kamatráta 10%? 3. Mekkora az egyéves diszkonttényez, ha az egy év múlva esedékes Ft jelenértéke Ft? Határozza meg a diszkontrátát! 4. Ha Ft jelenértéke 6028 Ft, mekkora a diszkonttényez? 5. Mekkora a két év múlva befolyó 500 ezer Ft jelenértéke, ha a kétéves befektetések éves hozama 10 %? 6. Juliska elhelyez a bankban egy lekötött betétet 2 millió Ft értékben. A betétszámla éves névleges kamata 15%. Mekkora lesz a betétszámla egyenlege, ha a. 3 éves a lekötés, évente van kamatzetés, a kamatokat nem t késítik? b. 3 éves a lekötés, évente van kamatzetés, a kamatokat évente t késítik? 7. Ma elhelyez a bankban 2000 Ft-ot. Mennyi pénzt tud kivenni 1 év múlva a. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 5%, évenként 1-szer van kamatjóváírás. b. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 5%, évenként 2-szer van kamatjóváírás. c. kamatos kamatozás mellett, a féléves kamatláb 4%, évenként 2-szer van kamatjóváírás. d. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 4%, háromhavonta van kamatjóváírás. 8. Határozza meg az 1 év múlva esedékes Ft jelenértékét a. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 5%, évenként 1-szer van kamatjóváírás. b. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 5%, évenként 2-szer van kamatjóváírás. c. kamatos kamatozás mellett, a féléves kamatláb 4%, évenként 2-szer van kamatjóváírás. d. kamatos kamatozás mellett, a kamatláb éves szinten 4%, háromhavonta van kamatjóváírás. 9. Milyen éves kamatráta mellett lenne közömbös, hogy ma kap 1 millió Ft-ot vagy 2 év múlva 2 millió Ft-ot? 10. Ajánlanak barátjának egy beruházást, amelyb l 1 év múlva 3 millió Ft kizetésre számíthat. Mekkora összeg kölcsönt vehet fel a barátja, ha a felvett összeget és kamatot egy összegben szeretné visszazetni egy év múlva 14%-os névleges kamatozás mellet? a. Mekkora összeg kölcsönt vehet fel a barátja, ha a felvett összeget és kamatot egy összegben szeretné visszazetni egy év múlva 14%-os névleges kamatozás mellet? b. Mekkora összeg kölcsönt vehet fel a barátja, ha a felvett összeget és kamatot egy összegben szeretné visszazetni egy év múlva 14%-os névleges kamatozás mellet, ha a kamatokat 4 havonta t késítik? 11. Mekkora az 5 év múlva esedékes 100 millió Ft-os kizetés projekt jelenlegi értéke, ha a hasonló kockázatú beruházások a. 13%-os névleges hozamot biztosítanak negyedéves t késítéssel? b. 12.5%-os loghozamot biztosítanak?

2 12. Jancsi 16. születésnapján nagymamája 2 millió Ft-ot köt le egy Jancsi nevére szóló számlán, amihez leghamarabb 18 éves korában juthat hozzá. Mekkora összeghez juthat Jancsi a legkorábbi feltörés id pontjába, ha a. a betét éves névleges kamata 18% és negyedévente t késítik a kamatokat? b. a betét éves névleges kamata 18% és havonta van kamatjóváírás? c. a betét negyedéves névleges kamata 2,5%, éven belül lineáris kamatozású és év végén van t késítés? d. ha a féléves névleges kamatok rendre 8,6%, 7,4%, 6%, 5,1%? Hány t késítési periódus és hány év alatt lépi át a 4 millió Ft-ot a Jancsi számláján elhelyezett pénz, ha a névleges kamat 12% és a. évente van t késítés? b. negyedévente van t késítés? c. folytonos a t késítés?

3 Beruházási döntések 1. A vállalat egyik projektje 1.2 millió Ft beruházást igényelne a jelenben és 2 millió Ft bevételt hozna 1 év múlva. a. Megéri-e belevágni ebbe a projektbe, ha a hasonló kockázatú beruházások évi 12%-os eektív hozamot biztosítanak? b. Mekkora a bels megtérülési rátája a beruházásnak? 2. Egy projekt ma 5 millió Ft beruházást igényel, egy év múlva 5,5 millió Ft pénzáramlást eredményez. a. Mekkora a beruházás hozamrátája? b. 12%-os elvárt hozam mellett mekkora a befektetés NPV-je? c. Mekkora az a maximális késési id tartam, amely mellett az NPV pozitív, ha az elvárt hozam folytonos 8%? 3. Egy projekt keretében, melyet nagymamája 100 millió Ft kamatmentes kölcsönéb l nanszíroz, irodaházak építését vállalja el. Minden év végén átadja az elkészült irodákat, melyeket 5 millió Ft/db áron értékesíteni is tud. 4 év múlva a projekt véget ér, a kölcsönt éves egyenl részletekben zeti vissza. a. Írja fel az éves pénzáramlásokat! b. Határozza meg a beruházás nettó jelenértékét, ha a kölcsönt 8%-os betétbe is fektethetné! c. Döntse el, megéri-e belevágni a projektbe! Év Elkészült irodák (db) Következ építési projektjének megvalósítására a mérnökök az alábbi költségkalkulációt készítették. A költségek a hónap végén esedékesek. Hónap Költség (ezer Ft) A vállalat projektjeit l elvárt hozam 15%. a. Javasolná-e annak a szerz désnek az elfogadását, amelyik 50 millió Ft-ot biztosít átvételkor és a 12. hónap végén? b. Amennyiben a szerz dés egy összegben zet december végén, mekkora az a minimális vételár, amely mellett megéri belevágni a vállalkozásba?

4 Annuitás, örökjáradék 1. Egy tíz évre szóló nyugdíjbiztosítási szerz dés keretében havi 10 ezer Ft-ot kaphat. a. Mekkora összeget hajlandó befektetni évi 120 ezer Ft-tal számolva, ha a t ke alternatívaköltsége 20%? b. A fenti feltételezések mellett, mekkora összeget kellene kapnia évente, ha 1 millió Ft-ot zetne a jelenben a szerz dés megkötésekor? 2. Egy mosógépet az alábbi hitelkonstrukcióban vásárol meg: a. A mosógép vételára: 200 ezer Ft b. Futamid : 3 hónap c. Havi egyenl törleszt részletek d. Az elvárt hozam évi 20% e. Havonta van t késítés Ismertesse a hitel visszazetésének ütemezését! 3. Egy új fejlesztés szeletel gépt l cége évi két havonta 120 ezer Ft új megrendelést remél. Hajlandó lenne-e megválni cége új szeletel jét l 5 millió Ft-ért, ha a beruházás élettartama 8 év, és a hasonló kockázatú beruházások hozamrátája évi 4%? 4. Mennyi annak az örökjáradéknak az értéke, ami évi 100 ezer Ft-ot zet és az éves kamatláb 20 %? 5. Megtakarított 3 millió Ft-ját az alábbi feltételezések mellett 10 éven át megkapandó járadékra váltja: a. Az éves kamatláb 10%. Mennyi lenne az éves járadék? b. Az éves kamatláb 12%. Mennyi lenne a kéthavi járadék? c. Az éves kamatláb 12%. Mennyi járadékot kapna kéthavonta, ha inkább örökjáradékot vált ki? 6. a. Egy növekv tagú örökjáradék növekedési üteme 6%. Az induló kizetés 100 ezer Ft, az örökjáradék megvásárlásának alternatívaköltsége: 8%. Adja meg az örökjáradék jelenértékét! b. Egy növekv tagú örökjáradék jelenértéke 3500 ezer Ft. Az induló kizetés 100 ezer Ft, az örökjáradék megvásárlásának alternatívaköltsége: 8%. Mekkora az örökjáradék növekedési üteme?

5 Kötvények 1. Túlértékelt/alulértékelt-e az a Ft névérték 10% névleges kamatozású kötvény, melynek piaci árfolyama Ft, névértékét egy összegben a lejáratkor zetik vissza, ha a lejárati id 3 év? A t kepiacon a hasonló kockázatú kötvények hozama jelenleg 15%. 2. Egy Ft névérték kötvény hátralev futamideje 4 év, kamatszelvénye évi 18%, a kamatot évente egyszer zetik. A következ kamatzetésre egy év múlva kerül sor. A törlesztés az utolsó 3 évben esedékes, %-os részletekben. A hasonló kockázatú és futamidej kötvényekt l elvárt hozam az els két évben 20%, a második két évben 25%. Mennyit zetne most ezért a kötvényért? 3. Ön megtakarításáért x kamatozású értékpapírt szeretne venni. Az értékpapír piacon egy Ft névérték kötvénynek, melynek névleges hozama 20% és a névértékét a vételt l számított 3 éves futamid végén zetik vissza, jelenlegi árfolyama 112,5%-on áll. Mennyi a kötvénynek a hátralév futamid re számított hozama? 4. Mennyi annak a kamatszelvényes kötvénynek az árfolyama, amelynek futamideje 5 év, névértéke Ft, névleges hozama 20%, amennyiben a futamid alatt a névleges kamatlábak a következ ek: 1. év: 16%, 2. év: 17%, 3. év: 18%, 4. évt l: 20%? 5. Legyen egy zéró-kupon kötvény névértéke Ft/db, futamideje 4 év. Mennyi a kibocsátáskori elméleti árfolyama, ha az elvárt hozamráta 20%? 6. Egy 3 éves futamidej kötvény évi 3% kamatot ígér, a kamatokat félévente zetik. A kötvény névértéke 1000 dollár. A hasonló kockázati besorolású kötvények hozama a piacon évi 6%. a. Írja fel a kötvény által biztosított pénzáramlásokat! b. Mennyi a kötvény jelenlegi piaci értéke? 7. Évi 5%-os diszkontráta mellett melyik lehet séget ajánlaná barátjának az alábbiak közül? a Ft azonnal b Ft 5 év múlva c. évi 5000 Ft örökjáradék d. évi Ft 10 éven keresztül

6 Részvények 1. Egy cég részvényei után 3.6 dollár osztalékot zet az év végén. Az elvárt hozamráta 14%, a cég 8%-os konstans növekedési rátával számol. Számítsa ki a részvény aktuális értékét! 2. Egy részvény jelenlegi árfolyama 63 dollár. A cég részvényeire 4.5 dollár osztalékot zet az év végén, a konstans növekedési ráta 8%. Számítsa ki az elvárt hozamrátát! 3. Egy cég részvényeinek jelenlegi árfolyama 90 dollár. Döntse el, hogy alul- vagy felülértékelt-e a cég, ha tudjuk, hogy az aktuális osztalék 1.5 dollár volt, az elvárt jövedelemráta 10%. A következ 3 évben a cég 15%-os konstans növekedési rátával számol, ám ezután a növekedési ráta várhatóan x 8%-ra csökken. 4. Értékelje az alábbi vállalatok részvényeit, 12%-os elvárt hozamráta mellett! a. 300 Ft osztalékot zetett a mai napon, és ugyanekkora összeget ígér minden évre. b. A mai napon 250 Ft osztalékot zetett, az elemz k évi konstans 4%-os osztaléknövekedést várnak a vállalattól a következ évt l. c. A mai napon 100 Ft osztalékot zetett. A vállalat osztaléka egy újonnan piacra dobott termék következtében a következ 3 évben évi 12%-kal fog emelkedni, majd egy konstans 6%-os növekedési ütem áll be. d. A cég részvényeire zetett osztalék a következ évi 40 Ft-ról 3 éven keresztül évi 12%-kal fog növekedni, majd a negyedik évben elért szinten stabilizálódik. 5. Egy egyenletesen növekv vállalat következ évi osztaléka várhatóan részvényenként 100 Ft lesz. A részvény árfolyama jelenleg 850 Ft. A vállalat osztalékpolitikája hosszú id óta az volt, hogy az adózás utáni eredmény 30%-t zette ki osztalék formájában, s ezen a politikán a cég nem is kíván változtatni. A cég ROE mutatója tartósan 12% volt, az elemz k szerint a cég ezt hosszú távon tartani tudja. A jelenlegi árfolyam alapján mekkora hozamot várnak el a befektet k a vállalat részvényeit l?

7 Beruházási döntések; IRR 1. A CoeeIn Co. egy új projektbe szeretne kezdeni. A projekt Ft kezdeti befektetést igényel, majd pedig a következ 4 évben az alábbi pénzáramlásokat biztosítja. Az elvárt hozamráta 12 %. Év C a. Számítsa ki a megtérülési id szakot! b. Számítsa ki a diszkontált megtérülési id szakot! c. Számítsa ki az NPV-t! 2. Két egymást kölcsönösen kizáró befektetést kell megvizsgálnia. Melyik projekt a kedvez bb? Számítsa ki az NPV-t és az IRR-t is! Az elvárt hozamráta 15%. Év A projekt B projekt Két egymást kölcsönösen kizáró befektetést kell megvizsgálnia. Mindkét projekt Ft jelenbeli ráfordítást igényel. Melyik projekt a kedvez bb? Az elvárt hozamráta 12%. Év A projekt (ezer Ft) B projekt (ezer Ft) IRR 34% 40% 4. Az els feladatban ismertetett projekt jövedelmez ségének megítéléséhez számítsa ki a jövedelmez ségi indexet! Értékelje a beruházást! 5. Az alábbi 4 (párhuzamosan futtatható) beruházási lehet ség között kell döntenie. A beruházások megvalósítására Ft kezd t kével rendelkezik. Döntését a jövedelmez ségi index segítségével hozza meg! Projekt Kezdeti ráfordítás Nettó jelenérték A B C D Egy új gép vásárlása kapcsán az alábbi két ajánlat közül kell választania. Az A gép 3 évig üzemel, ezer Ft-ba kerül a jelenben, az évi m ködtetési költség 4000 ezer Ft. A B gép ezzel szemben csak 2 évig üzemel, de 2000 ezer Ft-tal olcsóbb. A B gép évi m ködtetési költsége 5000 ezer Ft. Melyik beruházás mellett döntene? Az elvárt hozam 10%.

8 7. Hasonlítsa össze az alábbi két, egymást kölcsönösen kizáró beruházási lehet séget! Az elvárt hozam 10%! A B Beruházási összeg eft eft Éves pénzáramlás eft eft Futamid 2 év 8 év millió forintját ingatlanvásárlásra szeretné fordítani. A lakónegyedben ezen az áron talált egy családi házat, amelyet évi 1,5 millió Ft-os bérleti díjért tudna bérbe adni, majd 6 év után egy ismer sének 20 millió Ft-os áron tudná értékesíteni. A másik lehet ség egy belvárosi irodaház (ugyancsak 10 millió Ft-os áron), amelynek bérbeadására minimum 3 évre kell szerz dni, de a bérleti díj 2 millió Ft lenne. Az irodahelyiség egy ingatlan értékbecsl szerint biztosan értékesíthet 3 év múlva 11 millió Ft-ért. (A bérleti díjakat a vonatkozó id szak végén zetik.) Melyik beruházást választaná? Válaszát az éves egyenl annuitások módszerével indokolja! Az elvárt hozam 20%. 9. (BM2005) Az egymást kölcsönösen kizáró projektek pénzáramlásait az alábbi táblázat tartalmazza: Gép 0. év 1. év 2. év 3. év A B A t ke alternatívaköltsége 10%. a. Számítsa ki mindkét projekt esetén az NPV-t! b. Számítsa ki mindkét esetben a megfelel egyenértékes évi állandó pénzáramlást! c. Melyik gépet érdemes megvenni? d. A C gépet 5 éve vásároltuk 200 ezer dollárért, azóta évi 80 ezer dollár bevételt hoz. Nincs maradványértéke, de várhatóan még további 5 évig m ködni fog. A C gép lecserélhet B-re. Az a kérdés, hogy a cserét most, vagy az 5. év végén érdemes lebonyolítani? 10. Egy vállalat egy új projekt megvalósítását tervezi, amelyet a következ 4 évben kezdhet el. A beruházás pénzáramlásait a beruházás kezdetének (év) függvényében az alábbi táblázat tartalmazza: Az elvárt hozam 20%. Melyik évben érdemes megvalósítani a projektet? Év Beruházás Nettó pénzáramlás

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva . Jelenérték (PV, NPV), jövő érték (FV) Számítsa ki az alábbi pénzáramok jelen és jövőértékét. Az A,B,C ajánlatok három külön esetet jelentenek. 0% kamatlábat használjon minden lejáratra. Jövőértéket a.

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan I. tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügytan I. tárgyból Közgazdász gazdálkodási alap levelező, GAM alap és kieg. levelező képzés

Részletesebben

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék:

Tartalom. Speciális pénzáramlások. Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 2010.10.19. 8. hét. Speciális pénzáramlások. Örökjáradék: Feladatmegoldás, jelenértékszámítások 8. hét 2010.10.26. 1 Tartalom Speciális pénzáramlások Örökjáradék: Olyan végtelen számú tagból álló pénzáramlás, amelynek minden eleme megegyezik. Növekvő örökjáradék:

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA alapszak levelező tagozat számára Emberi erőforrások Gazdálkodás

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügy tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügy tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügy tárgyból Pénzügy MSc. képzés I. évfolyam levelező tagozat számára A Pénzügyi és Számviteli

Részletesebben

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2.

Pénzügyi számítások 1. ÁFA. 2015. december 2. Pénzügyi számítások 2015. december 2. 1. ÁFA Nettó ár= Tiszta ár, adót nem tartalmaz, Bruttó ár=fogyasztói ár=adóval terhelt érték= Nettó ár+ ÁFA A jelenlegi ÁFA a nettó ár 27%-a. Összefüggések: bruttó

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Társaságok pénzügyei kollokvium

Társaságok pénzügyei kollokvium udapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar udapesti Intézet Továbbképzési Osztály Társaságok pénzügyei kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 55 60 pont

Részletesebben

A pénz időértéke. Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások. A pénz időértéke (Time Value of Money)

A pénz időértéke. Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások. A pénz időértéke (Time Value of Money) Vállalati pénzügyek III.-IV. előadások A pénz időértéke A pénz időértéke (Time Value of Money) Egységnyi mai pénz értékesebb, mint egységnyi jövőbeli pénz. A mai pénz befektethető, kamatot eredményez A

Részletesebben

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján 25.000 GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366,2495

Részletesebben

Kamat Hozam - Árfolyam

Kamat Hozam - Árfolyam Pénzügyi számítások kamat, hozam Váltó és értékelése 7. hét 2010.10.19. 1 Kamat Hozam - Árfolyam Kamat nem egyenlő a hozammal!! Kamat-Hozam-Árfolyam összefüggés A jelenlegi gyakorlat alatt a pénz időértékének

Részletesebben

ANNUITÁSOK PVAN C PVIFA

ANNUITÁSOK PVAN C PVIFA Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap, ha most befektet 2 millió forintot. A

Részletesebben

ANNUITÁSOK RÉSZVÉNYEK PVAN C PVIFA. DIV 1 = 100; P 0 = 850; b = 30%; ROE = 12%

ANNUITÁSOK RÉSZVÉNYEK PVAN C PVIFA. DIV 1 = 100; P 0 = 850; b = 30%; ROE = 12% Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap, ha most befektet 2 millió forintot. A

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Modern vállalati pénzügyek tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Modern vállalati pénzügyek tárgyból az alap levelező képzés Gazdasági agrármérnök V. évf. Pénzügy-számvitel

Részletesebben

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %?

I Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? A pénz időértéke néhány feladat és megoldása 2019. február 21. I. 320.000 Ft négyhavi lekötése esetén mennyi kamatra számíthatsz, ha a kamatláb évi 6 %? PV=320.000 m=3 r =0,06 n= 4 12 FV = 320.000 (1 +

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Vállalati pénzügyek tantárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Vállalati pénzügyek tantárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból Az Intézetbe történő beérkezés legkésőbbi határideje 2009.02.26.

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 8 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név:. Elért pont:. soport:.

Részletesebben

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok

Mikroökonómia gyakorlás. 11. Tőkepiac. Igaz-hamis állítások. Kiegészítős feladatok 11. Tőkepiac Igaz-hamis állítások 1. Egy jövőbeni hozam jelenértéke annál kisebb, minél alacsonyabb a kamatláb. 2. Mindenképpen érdemes megvalósítani azt a beruházást, ahol a bevételek jelenértéke meghaladja

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 2)A DF alapú döntsek Pénzügyi alapszámítások- Visszatekintés 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügytan tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügytan tárgyból Közgazdász-gazdálkodási kiegészítő képzés számára A Tanszékre történő beérkezés

Részletesebben

A TÕKE KÖLTSÉGE Források tõkeköltsége. 7. fejezet Hitel típusú források tõkeköltsége

A TÕKE KÖLTSÉGE Források tõkeköltsége. 7. fejezet Hitel típusú források tõkeköltsége 7. fejezet A TÕKE KÖLTSÉGE 7.1. Források tõkeköltsége 7.1.1. Hitel típusú források tõkeköltsége Hitel típusú források tõkeköltsége (T C >0;P n =P 0 ;f=0): r D =r i (1 T C ). Kamatszelvényes kötvény tõkeköltsége

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium E Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

MINTA FELADATSOR. Megoldás: mivel a négy év múlva esedékes összegre vagyunk kíváncsiak, ezért a feladat a bankszámla jövıértékének meghatározása, t

MINTA FELADATSOR. Megoldás: mivel a négy év múlva esedékes összegre vagyunk kíváncsiak, ezért a feladat a bankszámla jövıértékének meghatározása, t MINTA FELADATSOR 1. Hány forintunk lenne a bankszámlán 4 év múlva, ha ma 200 ezer forintot helyeznénk el évi 8%-os kamatra, és a bank a kamatokat negyedévenként tıkésíti? mivel a négy év múlva esedékes

Részletesebben

Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések

Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyi döntések Finanszírozási döntések Előadó: Deliné Pálinkó Éva Beruházásgazdaságossági számítások alkalmazásának elemei Tőkeköltségvetés - a pénzáramok meghatározása

Részletesebben

A pénz időértéke. Kifejezi a pénz hozamát ill. lehetővé teszi a különböző időpontokban rendelkezésre álló pénzek összeadhatóságát.

A pénz időértéke. Kifejezi a pénz hozamát ill. lehetővé teszi a különböző időpontokban rendelkezésre álló pénzek összeadhatóságát. A pénzeszközökben bekövetkezett változás kimutatása a változást előidéző vállalati tevékenység szerinti bontásban cash flow (PÉNZÁRAMLÁS) kimutatás A tényleges pénzmozgások figyelembe vétele 1. Szokásos

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai Gyakorló feladatok Konzultáció 2. zh.

Vállalati pénzügyek alapjai Gyakorló feladatok Konzultáció 2. zh. Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció 2. zh. Deliné Pálinkó Éva Pénzügyek Tanszék palinko@finance.bme.hu (Kötvény, részvény) 1. Egy vállalkozó 2006 január 1-én 3 év időtartamra szeretné befektetni 15

Részletesebben

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA

Pénzügyi számítások. 7. előadás. Vállalati pénzügyi döntések MAI ÓRA ANYAGA. Mérleg. Rózsa Andrea Csorba László FINANSZÍROZÁS MÓDJA Pénzügyi számítások 7. előadás Rózsa Andrea Csorba László Vállalati pénzügyi döntések Hosszú távú döntések Típusai Tőke-beruházási döntések Feladatai - projektek kiválasztása - finanszírozás módja - osztalékfizetés

Részletesebben

Pénzügyi számítások. oldal Pénzügyi számítási segédlet 1.16. 1.7. 1.8. 1.17. 1.9. 1.18. 1.10. 1.19. 1.11. 1.12. 1.20. 1.13. 1.21. 1.14. 1.22. 1.15.

Pénzügyi számítások. oldal Pénzügyi számítási segédlet 1.16. 1.7. 1.8. 1.17. 1.9. 1.18. 1.10. 1.19. 1.11. 1.12. 1.20. 1.13. 1.21. 1.14. 1.22. 1.15. Pénzügyi számítási segédlet 1.7. A negyedéves névleges kamatláb évi 12%. Ekkor az effektív kamatláb (hozam) a) r = (1+0.12/4) 4 b) r = (1+0.12) (1/4) 1 c) r = (1+0.12) 4 1 d) r = (1+0.12/4) 4 1 1.8. Mekkora

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DCF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 2)A DCF alapú döntsek Pénzügyi alapszámítások- Visszatekintés 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium F Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes 19 26

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke

Részletesebben

A vállalat pénzügyi környezete

A vállalat pénzügyi környezete BME Pénzügyek Tanszék A vállalat pénzügyi környezete A pénz időértéke (1-2.) Előadó: Deliné Pálinkó Éva A pénz idő értéke pénzügyi alapszámítások A VÁLLALAT ÉS A PÉNZÜGYI PIACOK PÉNZÁRAMLÁSA Reáljavak

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Pénzügyi piacok, pénzügyi eszközök 1. Vállalat a közvetlen pénzügyi piacokon szerez

Részletesebben

Összeállította: Varju Katalin 1

Összeállította: Varju Katalin 1 1) Az R&M bank gyors, rugalmas ügyintézésű hiteleket kínál vállalkozásoknak jelzálog fedezet mellett. Egy vállalkozó 5.000.000 Ft hitelt szeretne felvenni 1 éves lejáratra. A kamat 18%-os, a kezelési költség

Részletesebben

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra)

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) VÁLLALATI PÉNZÜGYEK III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár Részvény: olyan lejárat nélküli értékpapír, amely a társasági tagnak: 1) az alaptőke

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnak a befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA, II. évf. alapszakok számára Az Pénzügyi és Számviteli Intézetbe

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 1. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 A pénz időértéke Mit jelent a pénz időértéke? Egy forint (dollár, euró, stb.) ma

Részletesebben

II. Tárgyi eszközök III. Befektetett pénzügyi. eszközök. I. Hosszú lejáratú III. Értékpapírok

II. Tárgyi eszközök III. Befektetett pénzügyi. eszközök. I. Hosszú lejáratú III. Értékpapírok Gyakorló feladatok: 1. Az alábbi adatok alapján állítsa össze a vizsgált vállalat szabályozott cash flow kimutatását! FCF kimutatását! (Határozza meg azokat a feltételeket, amely mellett érvényes az FCF

Részletesebben

Mérnökgazdasági számítások. Dr. Mályusz Levente Építéskivitelezési Tanszék

Mérnökgazdasági számítások. Dr. Mályusz Levente Építéskivitelezési Tanszék Mérnökgazdasági számítások Dr. Mályusz Levente Építéskivitelezési Tanszék Tartalom Beruházási döntések Pénzfolyamok meghatározása Tõke alternatíva költsége Mérnökgazdasági számítások Pénzügyi mutatók Finanszírozási

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdaságtudományok tanszék Vállalkozási finanszírozás kollokvium Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 47 55 pont jeles 38 46 pont jó 29 37 pont közepes 20 28

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai Bevezetés(folytatás)

Vállalati pénzügyek alapjai Bevezetés(folytatás) BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Bevezetés(folytatás) Előadó: Deliné Pálinkó Éva Vállalati pénzügyek Bevezetés- a tudományterület meghatározása: A vállalati pénzügyi döntések köre Vezérelv

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció

Vállalati pénzügyek alapjai. Konzultáció Vállalati pénzügyek alapjai Konzultáció Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 13. Példa.Nominális és reál kamatláb Mekkora reálkamatot realizálnaka befektetők, amennyiben az éves

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai

Vállalati pénzügyek alapjai BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Kötvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva A vizsgálat köre, rendszere - Tematika 3. Befektetési döntések 5. Befekt. és finansz.

Részletesebben

E, 130 e Ft örökké amely évente 5%-kal növekszik (az első pénzáramlás egy év múlva)

E, 130 e Ft örökké amely évente 5%-kal növekszik (az első pénzáramlás egy év múlva) 1. Feladat 1B video - Hozamgörbe,átváltás 2:30 Ma elhelyezünk bankbetétbe 100 Ft-ot és egy hónap múlva 102 Ft-ot kaphatunk kézhez. Mekkora a havi kamatláb és az éves kamatláb? Mekkora a havi hozam és az

Részletesebben

2015.02.26. b) Örökjáradékos kötvény esetében: c) Kamatszelvény nélküli (diszkont- vagy elemi) kötvény esetében: C = periódusonkénti járadék összege

2015.02.26. b) Örökjáradékos kötvény esetében: c) Kamatszelvény nélküli (diszkont- vagy elemi) kötvény esetében: C = periódusonkénti járadék összege VÁLLALATI PÉNZÜGYEK II. A KÖTVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár A pénz tartva tenyész, költögetve vész! Dugonics András: Magyar példa beszédek

Részletesebben

III.A DCF alapú döntések megtakarítók és beruházók

III.A DCF alapú döntések megtakarítók és beruházók Vállalati pénzügyek alapjai III. A DCF alapú döntések megtakarítók és beruházók Deliné Pálinkó Éva Pénzügyek Tanszék palinko@finance.bme.hu III.A DCF alapú döntések megtakarítók és beruházók 1.Pénzügyi

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 3 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Feladatgyőjtemény. Közbeszerzési referens képzés. Pénzügyi gazdasági moduljához. 2011. 1. Pénzügyi ismeretek

Feladatgyőjtemény. Közbeszerzési referens képzés. Pénzügyi gazdasági moduljához. 2011. 1. Pénzügyi ismeretek Feladatgyőjtemény Közbeszerzési referens képzés Pénzügyi gazdasági moduljához 2011. 1. Pénzügyi ismeretek 1. 1000 Ft-os betét értéke mennyi lesz 120 nap múlva, ha az esedékes éves kamatláb 15%? 2. 2500

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügyi alapismeretek tárgyból

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat. Pénzügyi alapismeretek tárgyból Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Pénzügyi alapismeretek tárgyból SZIE GTK BSc III. évf. Gazdasági és vidékfejlesztési valamint Informatikus

Részletesebben

Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján

Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján Add Your Company Slogan Beruházási döntések a nettó jelenérték szabály alapján Készítette: Vona Máté 2010-11-17 Felhasznált irodalom: Brealy-Myers: Modern vállalati pénzügyek 6. fejezet Előadás tartalma

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Részvények értékelése Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvény tagsági és tulajdonviszonyt megtestesítő

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Intézet Vállalkozási finanszírozás kollokvium G Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes

Részletesebben

SZOLNOKI FŐISKOLA. Ügyletek a pénzügyi piacon példatár. Pénz és tőkepiaci ismeretek és az Értékpapír ügyletek tárgyakhoz

SZOLNOKI FŐISKOLA. Ügyletek a pénzügyi piacon példatár. Pénz és tőkepiaci ismeretek és az Értékpapír ügyletek tárgyakhoz SZOLNOKI FŐISKOLA Ügyletek a pénzügyi piacon példatár a Pénz és tőkepiaci ismeretek és az Értékpapír ügyletek tárgyakhoz Összeállította: Dr. Barta Árpád Szolnok,2013.szeptember 1.Írja be a táblázatba az

Részletesebben

HVP gyakorló példák (2015-2016-1)

HVP gyakorló példák (2015-2016-1) HVP gyakorló példák (2015-2016-1) 1. Ön egy biztosítóval 12 éves járadékszerződést akar kötni. A biztosító ajánlata úgy szól, hogy 12 éven keresztül minden év végén egy meghatározott fix összeget kap,

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 4 29,5 33 pont jeles 25,5 29 pont jó 21,5 25 pont közepes 17,5 21 pont elégséges 17 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Pénzügyi szolgáltatások és döntések. 2. előadás. Bankbetétek

Pénzügyi szolgáltatások és döntések. 2. előadás. Bankbetétek Pénzügyi szolgáltatások és döntések 2. előadás Bankbetétek Az előadás részei a vállalkozások pénzeszközeinek befektetése banki betétkonstrukciók legfontosabb jellemzőik az összehasonlításhoz, értékeléshez

Részletesebben

Ingatlanfinanszírozás és befektetés

Ingatlanfinanszírozás és befektetés Nyugat-Magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar Ingatlanmenedzser 8000 Székesfehérvár, Pirosalma u. 1-3. Szakirányú Továbbképzési Szak Ingatlanfinanszírozás és befektetés 7. Példatár Összeállította: Harnos

Részletesebben

A pénzügyi kockázat elmélete

A pénzügyi kockázat elmélete 7. Kötvények és árazásuk Részvények és kötvények Részvény: tulajdonrészt jelent, részesedést a vállalat teljesítményéb l. Kötvény: hitelt jelent és a tartozás visszazetésének szabályait. A részvényeket

Részletesebben

Gazdasági Információs Rendszerek

Gazdasági Információs Rendszerek Gazdasági Információs Rendszerek 2. előadás Bánhelyi Balázs Alkalmazott Informatika Tanszék, Szegedi Tudományegyetem 2009 Pénzügyi eszközök értékelése Az eszközök piaci értékelésének becslésére a jelenérték

Részletesebben

Vállalati pénzügyek II. Részvények. Váradi Kata

Vállalati pénzügyek II. Részvények. Váradi Kata Vállalati pénzügyek II. Részvények Váradi Kata Járadékok - Ismétlés Rendszeresen időközönként ismétlődő, azonos nagyságú vagy matematikai szabályossággal változó pénzáramlások sorozata. Örökjáradék Növekvő

Részletesebben

Vállalati Pénzügyek alapjai Példatár Szerkesztette: Tóth Gergely

Vállalati Pénzügyek alapjai Példatár Szerkesztette: Tóth Gergely BUDAPESTI GAZGASÁGI FŐISKOLA Vállalati Pénzügyek alapjai Példatár Szerkesztette: Tóth Gergely A Pénz Időértéke 1. A Benyelem a pénzed Bank Nyrt betétgyűjtésbe kezdett. Kezünkbe került a bank hirdetése,

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DCF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) 2)A DCF alapú döntsek Pénzügyi alapszámítások- Visszatekintés 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi

Részletesebben

A pénz tartva tenyész, költögetve vész!

A pénz tartva tenyész, költögetve vész! VÁLLALATI PÉNZÜGYEK I. A PÉNZ IDŐÉRTÉKE (12 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár A pénz tartva tenyész, költögetve vész! Dugonics András: Magyar példa beszédek és jeles

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 7 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név:. Elért pont:. soport:.

Részletesebben

Tőkeköltség (Cost of Capital)

Tőkeköltség (Cost of Capital) Vállalati pénzügyek 1 9. előadás A tőkeköltség szerepe Tőkeköltség (Cost of Capital) Tőkeköltség 1 2 A tőkeköltség értelmezése TŐKEKÖLTSÉG A finanszírozási források ára (költsége), A befektetők által elvárt

Részletesebben

Kamatcsere és devizacsere ügyletek

Kamatcsere és devizacsere ügyletek Kamatcsere és devizacsere ügyletek Interest rate and FX swaps Száz János Fogalmak Indíték Piacok, szereplők, pénzáramlások Árjegyzés A swap pozíció értéke A swap pozíció értékváltozása C:/SZAZ 2 Csere

Részletesebben

Befektetések üzleti gazdaságtan

Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetések üzleti gazdaságtan Befektetés Fogalma Olyan pénzügyi műveletek, amelyek révén jelenbéli pénzt jövőbélire váltunk a nagyobb jövedelem (hozam) reményében. A vállalkozás időlegesen lemond a pénzéről,

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 5 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

Példák az előadáson megoldott feladatok ismeretében a vizsgán várható feladatokra (a példák szemléltetésre szolgálnak!)

Példák az előadáson megoldott feladatok ismeretében a vizsgán várható feladatokra (a példák szemléltetésre szolgálnak!) Példák az előadáson megoldott feladatok ismeretében a vizsgán várható feladatokra (a példák szemléltetésre szolgálnak!) BME GTK Pénzügyek Tanszék, Pálinkó Éva 1 1. Az alábbi adatok alapján állítsa össze

Részletesebben

1. feladat Aktív időbeli elhatárolások

1. feladat Aktív időbeli elhatárolások 1. feladat Aktív időbeli elhatárolások l. A vállalkozás október 1-jén 9 hónapos futamidejű diszkont kincstárjegyet vásárolt. Az értékpapír névértéke 200.000 Ft, kibocsátási árfolyama 92 %. 2. Egyik külföldi

Részletesebben

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés

Pénzügy menedzsment. Hosszú távú pénzügyi tervezés Pénzügy menedzsment Hosszú távú pénzügyi tervezés Egy vállalat egyszerűsített mérlege és eredménykimutatása 2007-ben és 2008-ban a következőképpen alakult: Egyszerűsített eredménykimutatás (2008) Értékesítés

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések

Vállalati pénzügyek alapjai. 2.DCF alapú döntések Vállalati pénzügyek alapjai 2.DCF alapú döntések Deliné Palinkó Éva Pénzügyek Tanszék (palinko@finance.bme.hu) A vállalati pénzügyi döntések alapjai 1) Bevezetés. Vállalati pénzügyi döntések köre.. 2)

Részletesebben

Vállalkozási finanszírozás kollokvium

Vállalkozási finanszírozás kollokvium Harsányi János Főiskola Gazdálkodási és Menedzsment Intézet Vállalkozási finanszírozás kollokvium H Név: soport: Tagozat: Elért pont: Érdemjegy: Javította: 43 50 pont jeles 35 42 pont jó 27 34 pont közepes

Részletesebben

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka

Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét. 2018/2019/I. Kupcsik Réka Közgazdaságtan I. Számolási feladat-típusok a számonkérésekre 6. hét 2018/2019/I. Témakörök I. Jelenérték-számítás 1. II. Jelenérték-számítás 2. III. Intertemporális választás 1. IV. Intertemporális választás

Részletesebben

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV

A TŐKE KÖLTSÉGE. 7. Fejezet. 7.1. Források tőkeköltsége. 7.1.2 Saját tőke költsége. 7.1.1. Hitel típusú források tőkeköltsége DIV DIV 7. Fejezet A TŐKE KÖLTSÉGE 7.1.2 Saját tőke költsége D =hitel tőkeköltsége. i =névleges kamatláb, kötvény esetén n. P n =a kötvény névétéke. =a kötvény áfolyama. P 0 Hitel típusú foások tőkeköltsége, (T

Részletesebben

pont pont pont összesen 20 pont. III. Válaszolja meg, ill. számolja ki a feladatokat két tizedesre!

pont pont pont összesen 20 pont. III. Válaszolja meg, ill. számolja ki a feladatokat két tizedesre! Közgazdaságtan és pénzügyek írásbeli vizsga B) sorozat FELADATOK 2017. október 4. A megoldáshoz rendelkezésre álló idő: 180 perc Használható segédeszközök: nem programozható számológép jelenérték-táblázatok

Részletesebben

HITELKONSTRUKCIÓK. Mekkora lesz a jelzáloghitel értéke a második évben, a második éves törlesztő-részlet kifizetését követően?

HITELKONSTRUKCIÓK. Mekkora lesz a jelzáloghitel értéke a második évben, a második éves törlesztő-részlet kifizetését követően? Hitelkonstrukciók HITELKONSTRUKCIÓK 1. FELADAT Ön 1 000 000 Ft évi 18%-os kamatozású kedvezményes jelzálogkölcsönt kap vállalatától, amit 15 év alatt kell visszafizetnie úgy, hogy minden évben ugyanakkora

Részletesebben

Vállalati pénzügyek előadás Beruházási döntések

Vállalati pénzügyek előadás Beruházási döntések Vállalati pénzügyek 1 5-6. előadás Beruházási döntések Beruházás Tárgyi eszközök beszerzésére, létesítésére fordított tőkekiadás Hosszú élettartamú eszközök keletkezése A beruházások jellemzői A beruházások

Részletesebben

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1.

Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Bevezető ismeretek a pénzügyi termékekről Intézményekről, tranzakciókról 1. Jánosi Imre Kármán Környezeti Áramlások Hallgatói Laboratórium, Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

Nemzetközi REFA Controllerképző

Nemzetközi REFA Controllerképző Nemzetközi REFA Controllerképző tanfolyam 1. modul: Mutatószámok és mérlegelemzés 2. nap : Számvitel alapjai feladatok, kérdések, cash flow, mutatószámok és likviditáskezelés előkészítés Előadó: Szívós

Részletesebben

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK

SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK SZÁZALÉKSZÁMÍTÁS FELADATOK 1. Határozza meg 700-nak a 13%-át! 91 2. Határozza meg 700-nak a 221%-át! 1547 3. B Határozza meg 8 000 Ft 72%-ának a 23%-át! 1325 Ft 4. B Mennyi a bruttó éves fizetése annak

Részletesebben

PROJEKTÉRTÉKELÉSI MÓDSZEREK

PROJEKTÉRTÉKELÉSI MÓDSZEREK PROJEKTÉRTÉKELÉSI MÓDSZEREK A gyakorlat célja, hogy a hallgatók projektértékelési számításokat tudjanak végezni. DÖNTÉSI MÓDSZEREK ÁTTEKINTÉSE 1. Vizsgálja meg a következő projektek pénzáramlásainak gazdasági

Részletesebben

PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... Állampapír... Árfolyam... Árfolyamingadozás... Árfolyamkülönbözet... Árfolyamnyereség...

PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... Állampapír... Árfolyam... Árfolyamingadozás... Árfolyamkülönbözet... Árfolyamnyereség... PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... nem más, mint meghatározott időponttól kezdődően, adott számú éven keresztül esedékes állandó tagú járadék. Pl. lakáshitel törlesztés. Állampapír... az állam által

Részletesebben

Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét

Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2013. június 7-től A 2013. június 7-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Kamatváltozás a jegybanki alapkamat csökkenése miatt Lakossági látra szóló

Részletesebben

0,10%** ** érvényes: szeptember 9-től. Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét

0,10%** ** érvényes: szeptember 9-től. Lakossági számlán lekötött fix kamatozású betét LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK Hatályos: 2013. szeptember 2-től A 2013. szeptember 2-től érvénybe lépő módosításokat dőlt betűvel jelöljük! Kamatváltozás a jegybanki alapkamat csökkenése miatt Lakossági látra

Részletesebben

4 Kamatlábak. Options, Futures, and Other Derivatives 8th Edition, Copyright John C. Hull

4 Kamatlábak. Options, Futures, and Other Derivatives 8th Edition, Copyright John C. Hull 4 Kamatlábak 1 Típusok Jegybanki alapkamat LIBOR (London Interbank Offered Rate, naponta, AA minősítésű partnereknek kölcsön) BUBOR (Budapest Interbank Offered Rate) Repo kamatláb (repurchase, értékpapír

Részletesebben

Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultás Szolnok. Az adós példák aktualizálása folyamatban van! Vállalati pénzügyek és adózási alapok Példatár

Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultás Szolnok. Az adós példák aktualizálása folyamatban van! Vállalati pénzügyek és adózási alapok Példatár Szolnoki Főiskola Üzleti Fakultás Szolnok Az adós példák aktualizálása folyamatban van! Vállalati pénzügyek és adózási alapok Példatár Szolnok, 2007. augusztus Összeállította: Dr. Túróczi Imre Főiskolai

Részletesebben

Vállalati pénzügyek I. (hagyományos képzés) Konzultáció: Példák és megoldások. BME GTK Pénzügyek Tanszék, Pálinkó Éva 1

Vállalati pénzügyek I. (hagyományos képzés) Konzultáció: Példák és megoldások. BME GTK Pénzügyek Tanszék, Pálinkó Éva 1 Vállalati pénzügyek I. (hagyományos képzés) Konzultáció: Példák és megoldások BME GTK Pénzügyek Tanszék, Pálinkó Éva 1 1. Hitel Tételezzük fel, hogy 10 000 000 Ft lakásvásárlási kölcsönt szeretne felvenni.

Részletesebben

6_1_részvényértékelés A B C D E F G H

6_1_részvényértékelés A B C D E F G H részvényértékelés C D E F G H 0 0 0 0 vállalatunk a Kóceráj Rt. vállalat nettó eszközértéke (mérlegfőösszeg-rövid lejáratú kötelezettség) 00 millió forint. vállalat hosszú lejáratú kötelezettsége 00 millió

Részletesebben

kötvényekről EXTRA Egy percben a

kötvényekről EXTRA Egy percben a EXTRA Egy percben a kötvényekről Szeretne befektetni? A befektetések egyik lehetséges formája a kötvény. Tudjon meg többet a kötvényekről! Olvassa el tájékoztatónkat! BEFEKTETÉSEK kérdésekben segít ez

Részletesebben

A társaság vezetői tisztában vannak az IFRS beszámoló összeállítási szabályokkal, azonban bizonyos tételek módosításában nem biztosak.

A társaság vezetői tisztában vannak az IFRS beszámoló összeállítási szabályokkal, azonban bizonyos tételek módosításában nem biztosak. Vizsgafeladat 1. Feladat 24 pont A SZÁMVITELTSZERETŐ Kft. taggyűlése döntést hozott arról, hogy a nemzetközi számviteli standardok alapján is elkészíti éves beszámolóját. A 2010 és 2011 évi adatok birtokában

Részletesebben

Pénzügytan szigorlat

Pénzügytan szigorlat GF KVIFK Gazdaságtudományi Intézet Pénzügy szakcsoport Pénzügytan szigorlat 6 32 36 pont jeles 27,5 31,5 pont jó 23 27 pont közepes 18,5 22,5 pont elégséges 18 pont elégtelen Név: Elért pont: soport: Érdemjegy:

Részletesebben

QFT20171220A12 KÖTVÉNY

QFT20171220A12 KÖTVÉNY QUAESTOR Csoport QUAESTOR Értékpapír Zrt. H-1132 Budapest, Váci út 30. Levelezési cím: H-1439 Budapest, Pf.: 601 Telefon: (+36 1) 299 9999 Fax: (+36 1) 299 9990 www.quaestor.hu MiFID TÁJÉKOZTATÓK IV/1.

Részletesebben

2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény

2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény 2. számú melléklet - Lakossági Bankszámla Hirdetmény Lakossági forint és devizabetétek kamatai Hatályos: 2015. október 01. napjától visszavonásig Az itt feltüntetett OBA logó arról ad tájékoztatást, hogy

Részletesebben

Mikroökonómia - 7. elıadás

Mikroökonómia - 7. elıadás Mikroökonómia - 7. elıadás A TERMELÉSI TÉNYEZİK (ERİFORRÁSOK) PIACA 1 A termelési tényezık piaca elsıdleges tényezık - munka - természeti erıforrások másodlagos tényezık - termelt tıkejavak - pénz, értékpapír

Részletesebben