Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pénzügy feladatok 1. feladat Feladat: 2. feladat Feladat: 3. feladat 4. feladat 5. feladat Feladat: 6. feladat"

Átírás

1 Pénzügy feladatok 1. feladat Egy vállalkozás devizaszámláján GBP található, amelyet a vállalkozás USD-re szeretne átváltani. A vállalkozás számlavezető bankja az alábbi árfolyamokat jegyzi: 366, ,1176 HUF/GBP 178, ,9578 HUF/USD Feladat: Számítsa ki, hogy az átváltás során hány amerikai dollárt kap a vállalkozás! 2. feladat Egy magánszemély Ft-nak megfelelő összeget helyezett el CHF betétben. A takarékbetét lejárata 1 év. A CHF betét évi 8% fix kamatot biztosít. A kamatadó mértéke 20%. A betétet kezelő bank devizaárfolyamai: a betételhelyezés napján érvényes árfolyam: 201, ,0000 HUF/CHF a betét lejáratának napján érvényes árfolyam: 176, ,0000 HUF/CHF A magánszemély a CHF betét forintban történő kifizetését kérte. Feladat: Számítsa ki hány forintot kap a magánszemély! 3. feladat Hány forintunk lenne 4 év múlva a bankszámlánkon, ha ma elhelyeznénk Ft-ot 12%-os kamatra, és a bank a kamatokat a) egyszerű kamatozással b) kamatos kamatozással számítja? 4. feladat Beteszünk a bankba Ft-ot 15%-os kamatra. Mennyi pénzünk gyűlik össze az 5. év végére, ha a bank a kamatokat a) havonta b) negyedévente c) félévente fizeti? 5. feladat Az EGYIK Bank hirdetésében azt ígéri, hogy a 2 hónapra lekötött betétekre évi 9,4% kamatot fizet. A MÁSIK Bank pedig a 3 hónapra lekötött betétek után évi 9,55%-os kamatot ígér. Feladat: Számítással igazolja, hogy melyik bankba érdemes elhelyezni a betétet! 6. feladat Két év múlva teljes lakásfelújítást tervezünk. A felújítás kalkulált költsége Ft lesz. Mekkora összeget tegyünk minden hónapban a bankba, hogy a 2. év végére meglegyen a felújításhoz szükséges pénzünk? A banki kamatláb 10.

2 7. feladat Egy év múlva családi nyaralást tervezünk. Ehhez 12 hónapon át minden hónap végén beteszünk a bankba Ft-ot. Mennyi pénz áll majd rendelkezésünkre az egy év elteltével, ha a bank 15% kamatot fizet? 8. feladat Egy befektetési tanácsadó azt ígéri, hogy ha ma befektetünk Ft-ot, öt év alatt megduplázza a pénzünket.. Mekkora hozamot érhetünk el ezen a befektetésen? 9. feladat Egy magánszemély 40 év munkaviszony után nyugdíjba ment. Aktív évei alatt minden hónapban Ft-ot helyezett el a bankban 12%-os kamatra. Mekkora összegű évjáradékra számíthat nyugdíjba vonulása után, ha a kamatláb a nyugdíjas évek alatt végig 15%? 10. feladat Egy gazdag üzletember alapítványt hoz létre a rákkutatás támogatására. Az első évben Ft-ot szán a kutatás támogatására, majd a felhasználható összeget minden évben 10%-kal növelni kívánja. Mekkora összeget kell ehhez elhelyezni az alapítványban, ha a piaci kamatláb 15%? 11. feladat Egy vetélkedő győztese az alábbi nyeremények közül választhat: a) Ft azonnal b) Ft öt év múlva c) évi Ft az idők végezetéig d) évi Ft 10 éven át e) a következő évben Ft, ami a továbbiakban évi 4%-kal növekedne. Melyiket érdemes választani, ha a piaci kamatláb 10%? 12. feladat Egy fix kamatozású kötvényt 4 évvel ezelőtt bocsátottak ki Ft-os névértéken 24%-os nominális kamatozással 10 éves futamidőre. A kamatokat évente fizetik, a névérték törlesztésére egy összegben a futamidő végén kerül sor. A hasonló kockázatú kötvények hozama jelenleg 16% körül van. Feladat: 1. Számítsa ki, hogy érdemes lenne-e ezt a kötvényt Ft-ért megvenni! 2. Számítsa ki a kötvény egyszerű hozamát! 3. Hogyan alakulna a kötvény elméleti árfolyama, ha a befektetők által elvárt hozam 12%-ra csökkenne? 13. feladat Egy 2005-ben Ft-os névértéken, 20%-os fix kamatozással kibocsátott 10 éves futamidejű kötvényt 2009-ben Ft-ért vásároltak meg. A kötvény törlesztése a futamidő végén egy összegben történik, a kamatfizetés évente. Feladat: Számítsa ki, hogy mekkora tényleges hozamot ér el a befektető, ha a kötvényt lejáratig megtartja?

3 14. feladat Egy 8 éves lejáratú Ft névértékű kötvényt 12%-os nominális kamatozással bocsátottak ki. A kamatokat évente fizetik, a névérték törlesztése a futamidő végén egy összegben történik. Feladat: 1. Maximum mennyiért vásárolná meg ezt a kötvényt 3 évvel a kibocsátás után, ha a hasonló kockázatú kötvények piaci hozama akkor 10%? 2. Számítsa ki a kötvény átlagos hátralevő futamidejét! 3. Mi történne a kötvény árfolyamával, ha a piaci kamatláb 11%-ra emelkedne? 15. feladat Egy cég osztalékpolitikája alapján a nyereség 70%-át minden évben kifizetik osztalékként. A következő évben a várható osztalék Ft lesz részvényenként. A társaság saját-tőke arányos nyeresége az elmúlt években stabilan 25% körül alakult. A befektetők által elvárt hozam 15%. A részvény jelenlegi árfolyama Ft. Feladat: 1. Számítsa ki a részvény elméleti árfolyamát! 2. Mekkora hozamot biztosít ez a részvény a befektetőnek? 16. feladat Egy gazdasági társaság 5 millió Ft kölcsönt vesz fel egy évre 28 %-os kamatra. A bankkal kötött szerződés szerint a kölcsönt négy egyenlő részletben fogja visszafizetni, kamatot is negyedévente fizet, minden esetben a negyedév végén. Határozza meg, mekkora összegű adósságszolgálatot kell teljesíteni a vállalkozásnak a második negyedév végén! 17. feladat Egy gazdasági társaság 6 millió Ft kölcsönt vesz fel másfél évre 18%-os kamatra. A bankkal kötött szerződés szerint a kölcsönt havi egyenlő adósságszolgálatok formájában fogja visszafizetni. Határozza meg mennyi kamatot fizet összesen a másfél év alatt! 18. feladat Tételezzük fel, hogy Ft áruvásárlási kölcsönt szeretne felvenni. A folyósítás egy összegben történik. A visszafizetési határidő 3 év. A bank által alkalmazott kamatláb 16%, mely a hitel futamideje alatt nem változik. A kölcsönszerződés alapján a tartozást (törlesztés, kamat) évente azonos nagyságrendben kell törleszteni. Számítsa ki az évente fizetendő adósságszolgálat összegét! 19. feladat A "D+H" Kft. megalakulásakor 3 évre felvett egy kereskedelmi banktól ,-Ft kölcsönt 25%-os kamatra. Szerződésük szerint a cég mindhárom év végén egyenlő adósságszolgálatot fizet, melyből az esedékes kamat levonása után fennmaradó összeg az adott évi törlesztés. Állapítsa meg, hogy mennyi kamatot fizet a társaság a kölcsön után a 3 év alatt összesen!

4 20. feladat Készítse el annak a hitelnek az első negyedévi törlesztő tervét, amely esetében a vállalkozás 4 millió Ft hitelt vesz fel, 18 hónapos futamidőre 12%-os kamatlábra.a hitelt azonos összegű adósságszolgálatok formájában kell visszafizetni. A törlesztő részlet havonta esedékes. 21. feladat Határozza meg, hogy mekkora teljes-hiteldíjat fizet az a vállalkozás, amely 3M Ft hitelt vesz fel 18 hónapos futamidőre 16%-os kamatra. A bank 1,5%-os bírálati díjat és egyszeri 3%-os kezelési költséget számít fel. A hitelt azonos összegű adósságszolgálatok formájában kell visszafizetni. 22. feladat Egy vállalkozás megállapodik a bankjával, hogy 150 napra rendelkezésére tart a bank Ft-os hitelkeretet. A rendelkezésre tartási jutalék évi 1,5%, az igénybevett hitel után a kamat 18%. A vállalkozás igénybe vesz Ft-ot a keretből, és úgy állapodik meg, a bankjával, hogy azt havi egyenlő részletekben 10 hónap alatt fogja visszafizetni. A bank az évet 360 naposnak tekinti. Mennyi lesz a finanszírozás teljes hiteldíja? 23. feladat Valamely cég sajáttőke-arányos nyeresége, tartósan (ROE) 16% körül mozog. Szokásos üzletpolitikájának megfelelően ennek 60%-át kifizeti osztalékként. Éppen ma fizetett osztalékot, részvényenként 500 Ft-ot. Mennyi az Rt részvényeinek elméleti árfolyama, ha a cég üzletpolitikája várhatóan nem változik és a befektetők hozamelvárása 15%-os 24. feladat Egy gazdasági társaság kötvény kibocsátását tervezi. Az értékpapírt elsősorban a kisbefektetőknek szánják. A kötvény névértéke ,-Ft. Lejárata 3 év. A kibocsátó a kölcsönt a futamidő végén egy összegben törleszti, de az esedékes kamatokat minden év évgén kifizeti. A kötvény éves névleges kamatlába 13%. A befektető által elvárt hozam megegyezik a piaci kamatlábbal, amely évi 10%. A kötvény eladási árfolyama 96%. Feladat: Számítsa ki a kötvény kibocsátás napjára vonatkozó elméleti árfolyamát, szelvényhozamát és a nettó jelenértékét! 25. feladat Egy kötvény jelenlegi árfolyama ,-Ft, az árfolyam kamatrugalmassági együtthatójának abszolút értéke 0,9. Állapítsa meg, hogy várhatóan mennyi lesz az adott kötvény árfolyama, ha a piaci kamatláb a jelenlegi 10%-ról 11%-ra nő? 26. feladat Egy részvénytársaság karton tejcsokoládét exportált Svájcba. A csokoládé exportára kartononként 20 CHF. Az export napján érvényes devizaárfolyam 159, ,2342 HUF/CHF. A rakományt egy összegben kell kifizetni. A fizetés 30 nap múlva esedékes. A pénzügyi teljesítést megelőző héten a magyar forintot 4%-al leértékelik az európai valutákkal

5 szemben. Az exportőr bankjába az ellenérték devizában (CHF) érkezik, de az ügyfél a jóváírást forintban (HUF) kéri. Számítsa ki a Rt. forintszámláján jóváírandó összeget! Mutassa be (számítsa ki) az árfolyamváltozás exportra gyakorolt hatását! 27. feladat Egy vállalkozás női cipőket exportál. Az export ellenértéke USD. Az értékesítés napján érvényes devizaárfolyam 298, ,2300 HUF/USD. A fizetés 56 nap múlva esedékes. Az értékesítést követő 1 hónap múlva az USD 700 devizaponttal erősödik a magyar forinthoz képest. Számítsa ki, hogy az exportárbevétel befolyásának napján hány forintot írnak jóvá az ügyfél pénzforgalmi bankszámláján! 28. feladat Egy Rt üveg francia bort importált. Az áru egységára 34 francia frank. A forintfedezet a pénzforgalmi számlán rendelkezésre áll. Az importmegrendelés napján érvényes devizaárfolyam 18,520 20,520 HUF/FRF. A rakományt egy összegben (FRF) kell fizetni. A fizetés 40 nap múlva esedékes. A teljesítést megelőző héten a francia frank a magyar forinthoz képest 6%-al erősödik. A bank a szükséges devizát a mindenkor érvényes spot árfolyamon bocsátja rendelkezésre. Számítsa ki hány forinttal terheli meg a vállalkozás forintszámláját a bank! Mutassa be (számítsa ki) az árfolyamváltozás importra gyakorolt hatását! 29. feladat Egy részvénytársaság számára az állam 14% sajáttőke arányos nyereséget garantál. Ez évi adózott eredménye Ft, amelynek (a társaság szokásos üzletpolitikájának megfelelően) 40 %-át kifizették osztalékként. A kibocsátott részvényszám darab, a névérték 200 Ft. A részvények árfolyama év végére elérte, a 400 Ft-ot. a.) Mennyi az egy részvényre jutó nyereség? b.) Mennyi az újrabefektetési hányad? c.) Mennyi az osztalékhozam? d.) Mennyi az egy részvényre jutó osztalék? e.) Mekkora az osztalékfizetés várható növekedési üteme, hogyha a részvénytársaság üzletpolitikájában változás nem várható.

VÁLLALATI PÉNZÜGYI ALAPOZÓ FELADATOK GYŰJTEMÉNYE

VÁLLALATI PÉNZÜGYI ALAPOZÓ FELADATOK GYŰJTEMÉNYE HOLLÓNÉ DR. KACSÓ ERZSÉBET DEMETER LÁSZLÓ: VÁLLALATI PÉNZÜGYI ALAPOZÓ FELADATOK GYŰJTEMÉNYE A kiadványt, illetve annak részeit másolni, reprodukálni, adatrögzítő rendszerben tárolni bármilyen formában

Részletesebben

Összeállította: Varju Katalin 1

Összeállította: Varju Katalin 1 1) Az R&M bank gyors, rugalmas ügyintézésű hiteleket kínál vállalkozásoknak jelzálog fedezet mellett. Egy vállalkozó 5.000.000 Ft hitelt szeretne felvenni 1 éves lejáratra. A kamat 18%-os, a kezelési költség

Részletesebben

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva

GYAKORLÓ FELADATOK 1. A pénz időértéke I. rész (megoldott) Fizetés egy év múlva . Jelenérték (PV, NPV), jövő érték (FV) Számítsa ki az alábbi pénzáramok jelen és jövőértékét. Az A,B,C ajánlatok három külön esetet jelentenek. 0% kamatlábat használjon minden lejáratra. Jövőértéket a.

Részletesebben

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat

Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet. Beadandó feladat Szent István Egyetem Gazdasági és Társadalomtudományi Kar Pénzügyi és Számviteli Intézet Beadandó feladat Vállalati pénzügyek tantárgyból BA alapszak levelező tagozat számára Emberi erőforrások Gazdálkodás

Részletesebben

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő 55 344 02 Államháztartási mérlegképes könyvelő. szakképesítés-ráépülés

55 344 07 Vállalkozási mérlegképes könyvelő 55 344 02 Államháztartási mérlegképes könyvelő. szakképesítés-ráépülés NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM TÜK szám: 24/4-171/2014. KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ Érvényességi idő: 2014. október 06. 13.00-óra Minősítő neve: Mészáros László Beosztása: főosztályvezető Készült: 1 eredeti

Részletesebben

Befektetési gyakorlati példatár

Befektetési gyakorlati példatár Befektetési gyakorlati példatár Nyíregyházi Főiskola Pénzintézeti szakirány 2003. Paluska Ferenc. 1. Aktív - passzív üzletág ügyletei 1.1 Számlanyitás és számlaforgalom és kapcsolódó szolgáltatások 1.1.1

Részletesebben

5/A lecke. A legalapvetőbb pénzügyi számítások: kamatos kamat, jövőérték és jelenérték, értékpapírok hozama és árfolyama, hitelek törlesztő részlete.

5/A lecke. A legalapvetőbb pénzügyi számítások: kamatos kamat, jövőérték és jelenérték, értékpapírok hozama és árfolyama, hitelek törlesztő részlete. 5/A lecke Mibe fektethetünk és milyen hiteleket vehetünk fel? A legalapvetőbb pénzügyi számítások: kamatos kamat, jövőérték és jelenérték, értékpapírok hozama és árfolyama, hitelek törlesztő részlete.

Részletesebben

E, 130 e Ft örökké amely évente 5%-kal növekszik (az első pénzáramlás egy év múlva)

E, 130 e Ft örökké amely évente 5%-kal növekszik (az első pénzáramlás egy év múlva) 1. Feladat 1B video - Hozamgörbe,átváltás 2:30 Ma elhelyezünk bankbetétbe 100 Ft-ot és egy hónap múlva 102 Ft-ot kaphatunk kézhez. Mekkora a havi kamatláb és az éves kamatláb? Mekkora a havi hozam és az

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Befektetés kötvényekbe, részvényekbe. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Befektetés kötvényekbe, részvényekbe A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-006-50 BEFEKTETÉS

Részletesebben

(székhely: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.) TERMÉKKATALÓGUS

(székhely: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.) TERMÉKKATALÓGUS A (székhely: H-1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 10.) TERMÉKKATALÓGUS 2014. március 1 TARTALMOMJEGYZÉK: I. RÉSZ BEVEZETÉS: A BEFEKTETÉSI PORTFOLIÓ FELÉPÍTÉSE 3 1.1 MiFID 5 II. RÉSZ AZ EGYES PÉNZÜGYI ESZKÖZÖK

Részletesebben

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése

Vállalati pénzügyek alapjai. Befektetési döntések - Részvények értékelése BME Pénzügyek Tanszék Vállalati pénzügyek alapjai Befektetési döntések - Előadó: Deliné Pálinkó Éva Részvény A részvény jellemzői Részvényt, részvénytársaságok alapításakor vagy alaptőke emelésekor kibocsátott

Részletesebben

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra)

III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) VÁLLALATI PÉNZÜGYEK III. A RÉSZVÉNYEK ÉRTÉKELÉSE (4 óra) Összeállította: Naár János okl. üzemgazdász, okl. közgazdász-tanár Részvény: olyan lejárat nélküli értékpapír, amely a társasági tagnak: 1) az alaptőke

Részletesebben

MUNKAANYAG. Sántáné Madlovics Erzsébet. A befektetések értékelése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Sántáné Madlovics Erzsébet. A befektetések értékelése. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Sántáné Madlovics Erzsébet A befektetések értékelése A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-007-50 A BEFEKTETÉSEK

Részletesebben

Pénzügyi számítások A sor megoldókulcs

Pénzügyi számítások A sor megoldókulcs Pénzügyi számítások A sor megoldókulcs Zárthelyi vizsga 2009.05.19. NÉV:. Kód:.. Szemináriumvezető. 110 perc Pontszám:... Max 70 pont A *-al jelölt kérdések 5 pontot érnek, a többiek 3 pontot. Adóktól,

Részletesebben

Az előadás felépítése

Az előadás felépítése A bankok piaci kockázatkezelése Az élet a kockázatok kezeléséről, nem kiküszöböléséről szól. W. Wriston, egykori Citicorp elnök Holmár Krisztina Ph.D. II. évfolyam 2008. november 24. Az előadás felépítése

Részletesebben

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról

Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Általános tudnivalók az egyes adófajtákról Kamatadó 2 Tõzsdei árfolyamnyereség adó 4 Árfolyamnyereség adó (Forrásadó) 6 Osztalékból származó jövedelem 7 Egészségügyi hozzájárulás (EHO) 7 Járulékos költség

Részletesebben

PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... Állampapír... Árfolyam... Árfolyamingadozás... Árfolyamkülönbözet... Árfolyamnyereség...

PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... Állampapír... Árfolyam... Árfolyamingadozás... Árfolyamkülönbözet... Árfolyamnyereség... PÉNZÜGYI SZÓTÁR Annuitás (évjáradék)... nem más, mint meghatározott időponttól kezdődően, adott számú éven keresztül esedékes állandó tagú járadék. Pl. lakáshitel törlesztés. Állampapír... az állam által

Részletesebben

Az értékpapírok fajtái

Az értékpapírok fajtái Legyen a tőzsde mindenkié! Oktatási segédanyag 2010. október 21. 2 1. A részvény... 2 1.1 A részvény fontosabb tulajdonságai...2 1.2 Részvényesi jogok, és azok gyakorlásának feltételei...3 1.3 A részvények

Részletesebben

1.1. Az öngondoskodás, megtakarítás jelentősége

1.1. Az öngondoskodás, megtakarítás jelentősége Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.09. havi tartalmakhoz Megtakarítások I. egyszerűbb termékek Az öngondoskodás, megtakarítás jelentősége Érdemes-e kisebb összegeket is félretenni? Tájékozódás

Részletesebben

A vállalati pénzügyi döntések fajtái

A vállalati pénzügyi döntések fajtái A vállalati pénzügyi döntések fajtái Hosszú távú finanszírozási döntések Befektetett eszközök Forgóeszközök Törzsrészvények Elsőbbségi részvények Hosszú lejáratú kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek

Részletesebben

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az FHB Prémium Gold Lombard Hitelek esetén alkalmazott kondícióiról

H I R D E T M É N Y. Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az FHB Prémium Gold Lombard Hitelek esetén alkalmazott kondícióiról H I R D E T M É N Y Az FHB Bank Zrt. hivatalos tájékoztatója az FHB Prémium Gold Lombard Hitelek esetén alkalmazott kondícióiról Közzététel napja: 2015. március 13. Hatályos: 2015. március 16. napjától

Részletesebben

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.12. havi tartalmakhoz

Pénzügyi Iránytű Program. Háttéranyag a 2013.12. havi tartalmakhoz Pénzügyi Iránytű Program Háttéranyag a 2013.12. havi tartalmakhoz A hónap témája: Év végi hajrá megtakarítási fronton Mit a megtakarítás? Konstrukciók állami támogatással, ill. kamatkedvezménnyel. TBSZ,

Részletesebben

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Beruházások forrásszükségletének biztosítása bankhitellel. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok

MUNKAANYAG. Gábler Gergely. Beruházások forrásszükségletének biztosítása bankhitellel. A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok Gábler Gergely Beruházások forrásszükségletének biztosítása bankhitellel A követelménymodul megnevezése: Pénzügyi feladatok A követelménymodul száma: 1969-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

T e r m é k k ata ló g u s

T e r m é k k ata ló g u s Termék katalógus T a r t a l o m j e g y z é k 3 tartalomjegyzék KötvénytermékeK 5 Kötvények (általános leírás) 6 Államkötvények 10 Kamatozó kincstárjegyek 13 Diszkont kincstárjegyek 16 Margin határidős

Részletesebben

Tájékoztató ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére. 2011. augusztus 24.

Tájékoztató ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére. 2011. augusztus 24. Tájékoztató ingatlanfedezetű devizahiteles ügyfeleink részére Hasznos információk ügyfeleink számára az OTP Bank Adósvédelmi Programjáról és az állami Otthonvédelmi Akciótervről 2011. augusztus 24. Az

Részletesebben

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK

Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK Terméktájékoztató 1. KÖTVÉNYTERMÉKEK A kötvény hitelviszonyt megtestesítő értékpapír. A hitel két szereplője az adós és a hitelező, ennek megfelelően a kötvényben a kibocsátó (az adós) arra vállal kötelezettséget,

Részletesebben

TERMÉKSPECIFIKUS TÁJÉKOZTATÓ

TERMÉKSPECIFIKUS TÁJÉKOZTATÓ QUAESTOR Csoport QUAESTOR Értékpapír Zrt. H-1132 Budapest, Váci út 30. Levelezési cím: H-1439 Budapest, Pf.: 601 Telefon: (+36 1) 299 9999 Fax: (+36 1) 299 9990 www.quaestor.hu MiFID TÁJÉKOZTATÓK II. TERMÉKSPECIFIKUS

Részletesebben

FAKT CSR Projekt Tananyaga

FAKT CSR Projekt Tananyaga FAKT CSR Projekt Tananyaga 1. A pénz Alapvető fogalmak Mi a pénz? (Tipikus kinek van ötlete? kérdés) Bevezetés, pénztörténet: Őskor: önellátó emberek, közösségek, megtermelik maguknak, amire szükségük

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Közgazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Közgazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM Közgazdaságtudományi Kar Gazdálkodástudományi Intézet Takács András Dr. Czink Irma Szücs Tamás Pénzügyi számvitel II. Oktatási segédanyag a Számvitel III.: Pénzügyi és vezetési számvitel

Részletesebben

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek

Lakossági ügyfelek Befektetések. Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Lakossági ügyfelek Befektetések Gyümölcsöző befektetés! Adómentes megtakarítási lehetőségek Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ-R) A Nyugdíj-előtakarékossági Számla jelenleg az egyetlen olyan megtakarítási

Részletesebben