VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)"

Átírás

1 VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. (Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.)

2 Az átjárhatóság elemeinek listája a 2008/217/ES alapján 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő rendszerek (5.3.2). 3. Keresztaljak és kitérőaljak (5.3.3). 4. Kitérők és kitérőszerkezetek (5.3.4). 5. Kiegészítések (5.3.5). 6. A fenti pályaelemekkel szembeni követelmények a hagyományos vágányfelépítésből indulnak ki (zúzottkő ágyazat, Vignoles-sín, vasbetonaljak, sínvándorlást megakadályozó és a síntalpat alátámasztó sínleerősítő rendszerek). TSI INS 1.9 tervezet (2012. március) Tekintettel a 2008/217/ES és a 2011/275/EU egyesítésére, a jövőbeni tervezet a 2011/275/EU-ból kiinduló kivonatban szerepel majd.

3 1. Sín a) A sínprofil (fejrész): Az EN :2003 szabvány, A melléklete. Vagy pedig 60 E2 sínprofil (RFU-INS-037: a HS INS TSI, F mellékletében szereplő sínprofil helyett az EN , A mellékletében feltüntetett sínprofil alkalmazandó). Egy általános pályában teljesülniük illik az egyenértékű kúposság követelményeinek is. Az újabb sínprofiloknak is meg kell felelniük lásd az ábrán: Jelmagyarázat: 1 Sínkorona 2 Érintési pont 3 Keresztirányú dőlés 1:20 1:17,2 között 4 Sínfej függőleges tengelye

4 b) Lineáris szerkezeti tömeg (tömeg/folyóméter) 53 kg/m-nél magasabb. c) Az acél minőségi osztálya Feleljen meg az EN :2003. szabvány, 5. fejezetében foglaltaknak.

5 2. Sínleerősítő rendszerek A leerősített sínszál, hosszirányú sínvándorlással szembeni minimális ellenállásának meg kell felelnie az EN :2002. szabványnak. Fővágányban az ismételt terhelésekkel szembeni ellenállásnak legalább azonosnak kell lennie az EN :2002 szabványban előírt ellenállási értéknek. Az alátétlemez dinamikus szilárdsága a síntalp alatt, sínleerősítési rendszereknél vasbetonaljakon max. 600 MN/m. Minimális elektromos ellenállás 5 kω.

6 3. Kereszt- és kitérőaljak Vasbetonaljak súlya min. 220 kg. Vasbetonaljak hossza min. 2,25 m.

7 4. Kitérők és kitérőszerkezetek Az átjárhatóság korábban említett elemeit tartalmazzák. Tervezési tulajdonságoknál elbírálandó az alábbi követelmények teljesülése: a) Zárszerkezetek és végállás-rögzítő eszközök ( ). b) Mozgó alkatrészekből álló keresztezési rész ( ). c) Geometriai tulajdonságok ( ). a) Zárszerkezetek és végállás-rögzítő eszközök Az egyszerű kitérők és az átszelési kitérők csúcssínjeit, mozgó keresztezési részeit az alábbiakkal kell felszerelni: Végállás-rögzítő eszközzel. Zárszerkezettel (kampózár), mely biztosítja, hogy a mozgó elemek megfelelő helyzetükben legyenek rögzítve.

8 b) Mozgó keresztezési részek alkalmazása V 280 km/h keresztezési részek mozgó alkatrészekkel. V < 280 km/h alkalmazható fix kereszt. résszel rendelk. kit.szerk. is. c) Geometriai tulajdonságok A TSI HS üzemi határértékeket ad meg. Az infrastruktúra üzemeltetőjének a tervezett értékeket jóvá kell hagyatnia és a fenntartási terv segítségével biztosítania kell azok betartását. Az alábbi paramétereknek kell teljesülnie: 1. A vezetéstávolság legnagyobb értéke váltókban: 1380 mm. 2. A vezetéstávolság legnagyobb értéke a keresztezési csúcspontban: 1356 mm.

9 c) Geometriai tulajdonságok (folytatás) 3. A rögzített csúcspontvédelem legkisebb értéke normál kereszteződésben: 1392 mm üzem alatt. Jelmagyarázat: 1 Kereszteződési pont (IP) 2 Elméleti referenciavonal 3 Tényleges pont (RP) 3. A vezetéstávolság legnagyobb értéke a könyöksín kihajlítása előtti belépési pontban: 1380 mm üzem alatt. 4. Nyomcsatorna minimális szélessége: 38 mm üzem alatt. 5. A maximális vezetetlen hossz tervezési értéke: 1:9 (tgα=0,11, α=6 20 ) tompaszögű kereszteződés legalább 45 mm megemelt vezetősínnel és a 330 mm hozzátartozó minimális kerékátmérővel az egyenes átmenő fővonalakon. 6. Nyomcsatorna minimális mélysége: 40 mm üzem alatt. 7. Vezetősín legnagyobb magassága a pályasín felett: 70 mm üzem alatt.

10 1 Vezetéstávolság a váltókban 2 Rögzített csúcspontvédelem 3 Vezetéstávolság a keresztezési csúcspontban 4 Vezetéstávolság a könyöksín kihajlításának belépési pontjában 5 Nyomcsatorna min. szélessége 6 Hézag a csúcsbetétnél

11 7 Nyomcsatorna mélysége 8 Terelősín magassága a vezetősín felett

12 5. Befejezés, vízfeltöltés Kompatibilisnek kell lennie a nagysebességű vasúti TSI, Vasúti járművek alrendszerében, a vízfeltöltéssel kapcsolatosan leírtakkal.

13 A meglévő átjárhatósági elemek esetében teljesülnek: a) összhangban állnak az 5. fejezetben szereplő teljesítményre vonatkozó követelményekkel, b) megfelelnek a vonatkozó európai szabványoknak, c) kompatibilisek az átjárhatóság többi elemével egy olyan konkrét alrendszer-típuson belül, mely alatt alkalmazásra kerül, d) olyan konkrét alrendszeri típus, mely alatt alkalmazásra kerül, kimeríti az adott alrendszerre vonatkozó HS INS TSI 4. fejezetben szereplő, teljesítményre vonatkozó követelményeket. Az új átjárhatósági elemek esetében teljesülnek: a) nem teljesítenek egy, vagy több követelményt az a), b), vagy éppen a c) pontokból a bevezetett átjárhatósági elemekre vonatkozóan, b) az alrendszer konkrét típusa, ahol az alkalmazásra kerül, teljesíti a HS INS TSI 4. fejezetében megadott és ezen alrendszerrel szemben támasztott teljesítményi követelményeket. Az innovatív átjárhatósági elemek esetében teljesülnek: a) az alrendszer konkrét típusa, ahol az alkalmazásra kerül, nem teljesíti a HS INS TSI 4. fejezetében megadott és ezen alrendszerrel szemben támasztott teljesítményi követelményeket.

14 A már meglévő és az új átjárhatósági elemek megfelelőségének megítélésére szolgáló modulok Az innovatív átjárhatósági elemek megfelelőség megítélésének lépései Az átjárhatóság innovatív megoldásai új specifikációkat és/vagy új módszereket igényelnek a megítéléshez.

15 Az innovatív átjárhatósági elemek megfelelőségének megítélésére szolgáló modulok

16 Az átjárhatóság elemeinek listája a 2011/275/EU alapján 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő szerkezetek (5.3.2). 3. Keresztaljak (5.3.3). A fenti pályaelemekkel szembeni követelmények a hagyományos vágányfelépítésből indulnak ki (zúzottkő ágyazat, Vignoles sín, vasbeton ill. faaljak, sínvándorlást megakadályozó és a síntalpat alátámasztó sínleerősítő rendszerek). TSI INS 1.9 tervezet (2012. március) A TSI INS 1.9 (2012. március) tervezet szerinti elemek listája: 1. Sínek (5.3.1). 2. Sínleerősítő szerkezetek (5.3.2). 3. Keresztaljak (5.3.3). A TSI INS 1.9 (2012. március) az esetek többségében egyezik 2011/275/EU-val. Csak az eltérő passzusok lesznek feltüntetve.

17 1. Sínszál a) A sínfej-profil: Az ábra szerinti követelményeket kell teljesítenie: Jelmagyarázat: 1 Sínkorona 2 Érintési pont 3 keresztirányú dőlés 4 Sínfej függ. tengelye 5 Nyomtávsarok 1/16 TSI INS 1.9 tervezet (2012. március)

18 b) Sínszál metszetében az inercianyomaték A súlyponton áthaladó, vízszintes tengelyre kiszámított min. érték: 1600 cm 4. c) Sínkeménység Sínkoronán mérve min. 200 HBW.

19 2. Sínleerősítő szerkezetek Sínleerősítésnél a sínvándorláshoz szükséges hosszirányú erőhatás min. értéke 7 kn. Laboratóriumi körülmények között legalább 3 milliós, kissugarú ívben jellemző terhelési ciklusnak kell ellenállnia a sínleerősítésnek úgy, hogy a szorítóerő és a sínszál hosszirányú elmozdulásával szembeni ellenállása ne csökkenjen 20%-nál, a függ. szilárdság pedig 25%-nál többet. Terhelési jellemzők: max. tengelyterhelés, melyre a leerősítés tervezve van, sínszál-kombináció, síndőlés, alátétlemezek, aljtípusok, melyekkel az adott sínleerősítő rendszerek együttesen alkalmazhatók. TSI INS 1.9 tervezet (2012. március) Követelményeket lásd fent. Egyelőre nem tisztázott, hogy a végleges változatba beépülnek-e azok a követelmények is, melyeket a 2008/217/EK tartalmaz. Ez még vita tárgyát képezi.

20 3. Keresztaljak Specifikált sínszálakkal és sínleerősítő rendszerrel együtt alkalmazva olyan kialakításúnak kell lenniük, hogy teljesítsék az alábbi műszaki feltételeket: névleges vágánynyomtáv, üzemi egyenértékű kúposság, síndőlés, a vágány, üzemi terheléssel szembeni ellenálló képessége. Követelményeket lásd fent. Egyelőre nem tisztázott, hogy a végleges változatba beépülnek-e azok a követelmények is, melyeket a 2008/217/EK tartalmaz. Ez még vita tárgyát képezi.

21 Az átjárhatósági elemek megfelelőségének megítélésére szolgáló modulok TSI INS 1.9 tervezet (2012. március)

22 EK megfelelőségi nyilatkozat Ezt maga a gyártó, vagy pedig az adott átjárhatósági elem meghatalmazott képviselője dolgozza ki. Tartalmaznia kell: Hivatkozásokat és irányelveket. A gyártó megnevezését és címét, vagy pedig a Közösségen belüli meghatalmazott képviselőjét (kereskedelmi cég neve, teljes címe). Az átjárhatósági elem leírását (márka, típus,...). A megfelelőségi nyilatkozatnál alkalmazott lépés (modul) leírását. Leírásokat, melyeknek az elem megfelel, alkalmazásának feltételeit. Azon bejelentett szervezet megnevezését és címét, mely részt vesz a folyamatban, a tanúsítvány kiállításának dátumát, érvényességének idejét és feltételeit. Utalást a TSI HS-re és további vonatkozó TSI-kre, esetleg EK-re. Azon aláíró személyek beazonosítását, akik jogosultak a gyártó, vagy annak meghatalmazott képviselője nevében kötelezettségeket vállalni.

23 Az EK megfelelőségi nyilatkozatot egy olyan dokumentumnak kell követnie, mely meghatározza az alkalmazás feltételeit: Sín különleges követelmények nélkül. Sínleerősítő szerkezetek az alkalmazott sínleerősítés típusa függ az alkalmazott sínszálak kombinációjától, a síndőléstől, az alátétlemezektől és az aljtípusok fajtájától, legnagyobb tengelyterhelés, melyre a sínleerősítés készül. Keresztaljak az alkalmazott alj típusa függ az alkalmazott sínszálak kombinációjától, a síndőléstől, az alátétlemezektől és a sínleerősítő szerkezet fajtájától.

24

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, július 15. (16.07) (OR. en) 12264/10 ADD 1 TRANS 196

AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA. Brüsszel, július 15. (16.07) (OR. en) 12264/10 ADD 1 TRANS 196 AZ EURÓPAI UNIÓ TANÁCSA Brüsszel, 2010. július 15. (16.07) (OR. en) 12264/10 ADD 1 TRANS 196 FEDŐLAP Küldi: az Európai Bizottság Az átvétel dátuma: 2010. július 14. Címzett: a Tanács Főtitkársága Tárgy:

Részletesebben

BME ITS. Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra alrendszer és rendszerelemeinek esetében.

BME ITS. Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra alrendszer és rendszerelemeinek esetében. BME ITS Közlekedési- és Jármű Nonprofit Zártkörűen Működő BME ITS Tájékoztató a választható megfelelőség-értékelési eljárásokról Infrastruktúra és rendszerelemeinek esetében Szabályzat SZA-1-01-00 ÉRVÉNYBEN

Részletesebben

A vasúti pálya. Vasúti közlekedés: kényszerpályás közlekedés. Vasúti pálya keresztszelvénye:

A vasúti pálya. Vasúti közlekedés: kényszerpályás közlekedés. Vasúti pálya keresztszelvénye: Közlekedéstervezés II. Gyakorlati segédlet 2003 (előzetes változat) 2. óra 8/1 A vasúti pálya Vasúti közlekedés: kényszerpályás közlekedés. Vasúti pálya keresztszelvénye: A vasúti pálya fő feladatai: -

Részletesebben

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA

A BIZOTTSÁG HATÁROZATA 2011.5.14. Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 126/53 A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2011. április 26.) a hagyományos transzeurópai vasúti rendszer infrastruktúra alrendszerének átjárhatósági műszaki előírásairól

Részletesebben

Az átjárhatóság műszaki specifikációi. Az Energia alrendszer

Az átjárhatóság műszaki specifikációi. Az Energia alrendszer Az átjárhatóság műszaki specifikációi Az Energia alrendszer A nagysebességű és a hagyományos vasúti rendszer átjárhatóságának műszaki specifikációi TSI HS ENE 2008/284/EU TSI CR ENE 2011/274/EU A hagyományos

Részletesebben

Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál

Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál Rugalmas leerősítések alkalmazása a közúti vasutaknál V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP (2012.04.03.) PhD. Egyetemi docens, BME Út és Vasútépítési Tanszék DKV Debreceni Közlekedési Zrt. MÁV THERMIT Hegesztő

Részletesebben

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt.

VÝZKUMNÝ ÚSTAV ŽELEZNIČNÍ, a.s. Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt. Cseh Vasúti Kutatóintézet Rt. CR INF TSI 2011/275/EU Alapinformációk - Bizottság 2011/275/EU sz. döntvényének melléklete - Európai vasúti ügynökség (ERA) - A TSI földrajzi hatálya: - transz-európai hagyományos

Részletesebben

B.3. MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉRŐK

B.3. MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉRŐK B.3. MAGYAOSZÁGON ALKALMAZOTT SZABVÁNYOS KITÉŐK 3.1. A MÁV t. szabványos kitérői A MÁV szabványos kitérőinek főbb adatai A kitérő jele Ívsugár [m] Hajlás Hajlásszög Hossz [m] XI 300 1:9 6-0-5 34,141 XII.

Részletesebben

Hannes Saurug, Andreas Friedrich

Hannes Saurug, Andreas Friedrich Hannes Saurug, Andreas Friedrich A -ről röviden voestalpine Weichensysteme GmbH A stratégiánk Ügyfeleink sikeresebbé tétele Első karbantartás Növeli a pálya rendelkezésre állását! Első karbantartás Munkafolyamatok

Részletesebben

A DEBRECENBEN ÉPÜLŐ EDF FÜVES VÁGÁNY MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA

A DEBRECENBEN ÉPÜLŐ EDF FÜVES VÁGÁNY MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Debrecen, 2012. 04. 03. A DEBRECENBEN ÉPÜLŐ EDF FÜVES VÁGÁNY MŰSZAKI MEGFELELŐSÉGÉNEK VIZSGÁLATA SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Dr. Horvát Ferenc főiskolai tanár 1. BEVEZETÉS

Részletesebben

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-03 Műszaki követelményrendszer infrastruktúra alrendszer és annak

Részletesebben

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények

SÍNLEERŐSÍTÉSEK A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények 7.2.0. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 7.2.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések műszaki jellegű feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az

Részletesebben

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN

Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása. Budapest A MAGYAR VASÚT LENDÜLETBEN Tengelyátszerelt küldemények, szabályozások változása Budapest 2016.09.26. 1 FÁK üzleti potenciál 2 2 TENGELYÁTSZERELT KÜLDEMÉNYEK Моskva Dourges Duisburg Brest San Stino di Livenza 3 3 Kilépő határpontok

Részletesebben

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit

A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit MÁV THERMIT Kft Városi vasutak szakmai nap Balatonfenyves, 2010. 03. 18-19. A MÁV-Thermit Kft, valamint a BME Út és Vasútépítési Tanszék köszönti az előadás hallgatóit Hézagnélküli vágányok stabilitása

Részletesebben

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei

ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből. I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei ZH KÉRDÉSSOR KIDOLGOZÁSA Közlekedéstervezés II. Vasútépítés témakörből I. témakör A vasúti pálya szerkezeti elemei 1. A vasúti sínek feladatai: tartószerkezet ( ami a jármű terheit felveszi és átadja az

Részletesebben

tervezet végső változat 2009.09.18. Daczi László Főmérnök MÁV Zrt. P.V.Ü.Á. PLF. TEO 2009.11.13.

tervezet végső változat 2009.09.18. Daczi László Főmérnök MÁV Zrt. P.V.Ü.Á. PLF. TEO 2009.11.13. Hagyományos (nem-nagysebességű) Infrastruktúra ÁME tervezet végső változat 2009.09.18. Daczi László Főmérnök MÁV Zrt. P.V.Ü.Á. PLF. TEO 2009.11.13. Az előadás tartalma: TSI-k Infrastruktúra TSI-k A CR

Részletesebben

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek

A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek A KRAIBURG STRAIL GmbH & Co. KG. legújabb fejlesztései: STRAILway műanyagaljak valamint STRAILastic zaj- és rezgéscsillapító rendszerek Willy Molter Felföldi Károly Karvalics László Export igazgató Magyarországi

Részletesebben

BKV Zrt. Budapesti 3. metróvonal rekonstrukciója projekt megvalósításához szükséges terv- és projektdokumentáció. Vasútépítési munkákhoz

BKV Zrt. Budapesti 3. metróvonal rekonstrukciója projekt megvalósításához szükséges terv- és projektdokumentáció. Vasútépítési munkákhoz BKV Zrt. Budapesti 3. metróvonal rekonstrukciója projekt megvalósításához szükséges terv- és projektdokumentáció Vasútépítési munkákhoz KITÉRŐK BESZERZÉSE Ajánlatkérési dokumentáció TENDERSZÁM: TP-369/2015

Részletesebben

Az első magyarországi felsővezeték EK-tanúsítás tapasztalatai. TSI-minősítések Magyarországon. Energia Alrendszer

Az első magyarországi felsővezeték EK-tanúsítás tapasztalatai. TSI-minősítések Magyarországon. Energia Alrendszer Az első magyarországi felsővezeték EK-tanúsítás tapasztalatai TSI-minősítések Magyarországon Energia Alrendszer Tartalom A különböző TSI-k áttekintése A TSI-k felépítése Az EK-tanúsítás folyamata Megfelelőség-értékelési

Részletesebben

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései

Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései Kiöntött síncsatornás felépítmény kialakításának egyes elméleti kérdései VII. Városi Villamos Vasúti Pálya Napra Budapest, 2014. április 17. Major Zoltán egyetemi tanársegéd Széchenyi István Egyetem, Győr

Részletesebben

1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. I.em BME ITS

1111 Budapest, Műegyetem rakpart 3. I.em BME ITS BME ITS Tájékoztató a kölcsönös átjárhatóságot biztosító infrastruktúra alrendszer és rendszerelemeinek megfelelőségértékelési tanúsítására vonatkozó kérelem tartalmi követelményeivel kapcsolatban Szabályzat

Részletesebben

Szakmai nap 2013. február r 7. Zrt. Magyar Államvasutak. Szolgáltat. stabilitása sa. a pálya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrében

Szakmai nap 2013. február r 7. Zrt. Magyar Államvasutak. Szolgáltat. stabilitása sa. a pálya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrében 213. február r 7. Magyar Államvasutak Zrt. Vasúti MérnM Vasúti jármj rművek keresztfutás-stabilit stabilitása sa a pályap lya-jármű kölcsönhatás kérdéskörének tükrt krében Kemény Dániel D György fejlesztőmérn

Részletesebben

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése

B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése B. KITÉRŐK B.1. A kitérők és átszelések kialakulása, történeti fejlődése 1.1. A kitérők kialakulása Az erdélyi brádi bányavasút kocsija és kitérője Benjamin John Curr szögvas keresztmetszetű öntöttvas

Részletesebben

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására

2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására IX. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP 2016. május 25. Javaslat a Tram-Train kerékprofil geometriai kialakítására BOCZ Péter (PhD), egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Út és Vasútépítési

Részletesebben

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása.

Tájékoztató. 1. A nem közúti mozgó gépekbe, mobil berendezésekbe beépített vagy beépítendő belső égésű motorok teljesítményének meghatározása. Tájékoztató A mezőgazdasági gépeket gyártók és forgalmazók részére A mezőgazdasági gépkatalógusba bejelentett illetve bejelentésre kerülő, belsőégésű motorral rendelkező, traktorok, önjáró mezőgazdasági

Részletesebben

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO

Nemzetközi témák, projektek. Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO Nemzetközi témák, projektek Daczi László fımérnök MÁV Zrt. Pályavasúti Üzletág PLF TEO 2009.11.28. Tartalom: UIC Nemzetközi Vasútegylet UIC-s Projektek: - InnoTrack projekt - Pálya és ERTMS/ETCS projekt

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT A 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HVB ágyazókengyel

Részletesebben

A vasbeton gazdaságossági méretezése

A vasbeton gazdaságossági méretezése A vasbeton gazdaságossági méretezése dr. Hajtó Ödön 1 Vegyünk egy 6 métert áthidaló vasbeton lemezt, melyet az önsúly és 2,5 kn/fm hasznos teher terhel 1 fm termék árát a továbbiakban az alábbi alapárakkal

Részletesebben

A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI

A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Miskolc, 2015. 04. 23. A BKV M3 METRÓVONAL PÁLYASZERKEZETÉNEK ÁLLAPOTA, A FELÚJÍTÁS LEHETŐSÉGEI Dr. Horvát Ferenc főiskolai tanár 1. ADATOK Az M3 vonal egyes szakaszainak

Részletesebben

Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai

Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai XIX. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Nagygépes karbantartási munkák tapasztalatai Bükfürdő 2018.április 25-27. Horváth Róbert Swietelsky Vasúttechnika Kft. Tartalom Elméleti háttérről röviden.

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT G4220GPCPR

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT G4220GPCPR TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT G4220GPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. Classic 040, NATUROLL 040, TI312, TI 312A, TR 312, TM 415, TI 140, TR 340, ULTRACOUSTIC SOFT, IDR 040, KI FIT 040, CLASSIC D-040,

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás

Vágánykapcsolások. Készítette: Szűcs Tamás Vágánykapcsolások Készítette: Szűcs Tamás 2016 I. Vágánykapcsolások Feladatuk: Lehetővé teszik a vasúti járművek, illetve szerelvények számára a vágányokon való áthaladást. Eszközei: a. kitérők, b. tolópadok,

Részletesebben

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek

2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek 2011.11.08. 7. előadás Falszerkezetek Falazott szerkezetek: MSZ EN 1996 (Eurocode 6) 1-1. rész: Az épületekre vonatkozó általános szabályok. Falazott szerkezetek vasalással és vasalás nélkül 1-2. rész:

Részletesebben

ROG4K. EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő ( A) Előnyök. Leírás

ROG4K. EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő ( A) Előnyök. Leírás ROG4K EM210 fogyasztásmérő áramérzékelő (20-4000 A) Leírás Az áramérzékelő működése Rogowski elven alapul, EM210 fogyasztásmérővel együtt kell használni ( EM210 72D MV5 és EM210 72D MV6 verzió) egy-két

Részletesebben

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK

5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3. SÍNLEERŐSÍTÉSEK 5.3.1. A sínleerősítések feladatai és velük szemben támasztott követelmények A sínleerősítések feladatai A járműterhek felvétele a sínszálakról és továbbadása az aljakra, A hőerők

Részletesebben

Műszaki Szemle 49 9. Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens

Műszaki Szemle 49 9. Dr. KAZINCZY László PhD. egyetemi docens A bordás GEO alátétlemezes vasúti sínleerősítések korszerűsítése az új fejlesztésű VOSSLOH Skl-24 típusú szorítókengyelekkel GEO fastening improvement using elastic Vossloh pliers Modernizarea prinderii

Részletesebben

SÍNFEJKÁROSODÁSI HIBÁK KEZELÉSÉNEK STRATÉGIÁJA

SÍNFEJKÁROSODÁSI HIBÁK KEZELÉSÉNEK STRATÉGIÁJA XVI. Közlekedésfejlesztési és Beruházási Konferencia Bükfürdő, 2015. 04. 15-17. SÍNFEJKÁROSODÁSI HIBÁK KEZELÉSÉNEK STRATÉGIÁJA Dr. Horvát Ferenc főiskolai tanár 1. BEVEZETÉS Leggyakoribb sínfejelváltozások

Részletesebben

Útmutató az infrastruktúrára vonatkozó ÁME

Útmutató az infrastruktúrára vonatkozó ÁME Európai Vasúti Ügynökség Útmutató az infrastruktúrára vonatkozó ÁME alkalmazásához A 2010. április 29-i C(2010)2576 végleges határozat által biztosított keretfelhatalmazás alapján ERA hivatkozási szám:

Részletesebben

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika Felépítmény, alépítmény, vágány és híddiagnosztika Kell e továbbfejleszteni? Pályaállapot diagnosztika Helyszíni vizsgálat

Részletesebben

NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok

NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok NOBO/DEBO tevékenység és a kapcsolódó monitoring feladatok I. Magyar Közlekedési Konferencia 42. Útügyi Napok és 8. Nemzeti Közlekedési Napok 2017. október 19. 1 Galuska János vezérigazgató 2 Történeti

Részletesebben

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802

E-mail: info@silliker.hu web: www.silliker.hu Telefon: +36-30-479-1802 Metal-Fach T-710/1 Két tengelyes 6 to pótkocsi T710/1-6T Kéttengelyes három oldalra billenős pótkocsi. 6 tonna teherbírású, kéttengelyes T710/1 pótkocsi könnyű és robusztus konstrukcióval rendelkezik,

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R 0756-CPD-0462 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Injektáló rendszer Hilti HIT-HY 200-R 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy egyéb ilyen elem,

Részletesebben

Méretek AGV1000-UR. Vonóerő AGV1000-UR (kg) kétirányú vezető nélküli szállítórendszer (FTS) aláfutó raklapkocsi szállító. fokozatmentes, max.

Méretek AGV1000-UR. Vonóerő AGV1000-UR (kg) kétirányú vezető nélküli szállítórendszer (FTS) aláfutó raklapkocsi szállító. fokozatmentes, max. ADATLAP Movexx AGV1000-UR 2018 Műszaki adatok AGV1000-UR Méretek AGV1000-UR Megnevezés Alkalmazás Kocsik súlya Aláfutási magasság Sebesség Kanyarsebesség Kanyar sugár Navigáció Hajtás Hajtott kerekek Fék

Részletesebben

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY

MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY MÁV Rt. VÁLLALATI SZABVÁNY 1/a. sz Függelék A hatálybalépés időpontja: 1984. július 01. MÁVSZ 934 Mechanikai biztosítóberendezések Egységes váltózár egyzáras és ellenőrzőzáras Hatálytalanítja a MÁVSZ 934:1954,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Ipari bevonat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 06 02 00 012 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 09 09 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT MSZ EN 13813:2002 1. Termék

Részletesebben

Výskumný ústav dopravný, a.s. Forchungsintitut für Verkehrsween, AG Transport Research Institute, J.S.Co. Vel ký Diel 3323, 010 08 ŻILINA

Výskumný ústav dopravný, a.s. Forchungsintitut für Verkehrsween, AG Transport Research Institute, J.S.Co. Vel ký Diel 3323, 010 08 ŻILINA Výskumný ústav dopravný, a.s. Forchungsintitut für Verkehrsween, AG Transport Research Institute, J.S.Co. Vel ký Diel 3323, 010 08 ŻILINA Nyilvántartási szám: 033/P-001 Engedéllyel rendelkező szervezet

Részletesebben

ÚJ SZERKEZETI ELEMEK ÉS MEGOLDÁSOK A HAZAI KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉSEKNÉL

ÚJ SZERKEZETI ELEMEK ÉS MEGOLDÁSOK A HAZAI KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉSEKNÉL ÚJ SZERKEZETI ELEMEK ÉS MEGOLDÁSOK A HAZAI KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉSEKNÉL PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYANAP

Részletesebben

Bükfürdő április 21.

Bükfürdő április 21. Bükfürdő 2016. április 21. Gördülő érintkezésből származó sínhibák diagnosztikája és karbantartása Sínmegmunkálás gyakorlati kérdései MÁV Központi Felépítményvizsgáló Kft. www.mavkfv.hu Síndiagnosztikai

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT a 305/2011. számú (EU) szabályozás (Construction Products Regulation - építési termék rendelet) III. melléklete alapján Hilti CFS-W tűzvédelmi burkolat Hilti CFS 0843-CPD-0103

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja. CLASSIC 035, CLASSIC 035-V, UNIFIT 035, TI 135H, NATUROLL 035, IDR 035, TI 135U, TIKD 135, TI 435U, TIKD 435, EKOROLL 035, EKOROLL

Részletesebben

A magyar vasút jelenlegi helyzete

A magyar vasút jelenlegi helyzete 3.2.5. A magyar vasút jelenlegi helyzete A magyar vasúti pályahálózat kiépítettsége Jellemző Vasútvonalak hossza: menetrendi hossz vágányhossz állomási vágányokkal Országos törzshálózat ebből TENT hálózat

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT DoP No. Hilti HIT-HY 200-A 1343-CPR-M500-10/07.14 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Hilti HIT-HY 200-A befecskendező rendszer 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám a 11.

Részletesebben

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC

VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK. Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC VILLAMOS VASÚTI PÁLYÁK TERVEZÉSÉNEK TAPASZTALATAI Juhász Zsoltné tervező FŐMTERV ZRT. 2011. április 20. MISKOLC TÁRSASÁGUNK A FŐMTERV ZRT. Az ország egyik legnagyobb infrastruktúra tervezője 60 éve aktív

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2018.4.4. C(2018) 1866 final ANNEES 1 to 3 MELLÉKLETEK a következőhöz: A BIZOTTSÁG VÉGREHAJTÁSI RENDELETE az (EU) 2016/797 európai parlamenti és tanácsi irányelv alapján a vasúti

Részletesebben

V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN

V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN V. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP DEBRECEN A közelmúlt és közeljövő debreceni pályás fejlesztései Előadó: Pongor Csaba műszaki igazgató DKV Zrt. A közbeszerzési eljárás nyertese: ATK DEBRECEN KONZORCIUM

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000003 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért

Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért 2002D0732 HU 24.01.2013 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG HATÁROZATA (2002. május 30.) a 96/48/EK

Részletesebben

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE

ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE BÉLI JÁNOS ÜGYVEZETŐ, MÁV KÖZPONTI FELÉPÍTMÉNYVIZSGÁLÓ KFT. ÁTÉPÍTETT VÁGÁNYOK ÁLLAPOTÁNAK ELEMZÉSE AZ ELŐADÁS TARTALMA Infrastruktúra működésével kapcsolatos alapelvek Vasúti pálya életciklus költségeinek

Részletesebben

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft.

305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása. CREATON Hungary Kft. 305/2011 EU rendelet ill. 275/2013 kormányrendelet alkalmazása CREATON Hungary Kft. 1. Kerámia tetőcserepek 2. Sík- és hullámpala 3. Szerelt homlokzatburkolatok Kerámia tetőcserepek Legfontosabb változások

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E Vizsgálati jegyzőkönyv ( ) alapján magyarországi alkalmazásra SZERELÉSI ÚTMUTATÓ a P-MPA-E-08-008 Vizsgálati jegyzőkönyv (2008.03.26.) alapján magyarországi alkalmazásra 1 A vizsgálat tárgya és alkalmazhatóság 1.1 A vizsgálat tárgya A vizsgálat tárgyát integrált

Részletesebben

Nyomáskülönbség-jeladók, térfogatáram mérő egysé gekhez

Nyomáskülönbség-jeladók, térfogatáram mérő egysé gekhez Statikus nyomáskülönbség jeladók,2 X XStatikus nyomáskülönbség jeladók testregistrierung Nyomáskülönbség-jeladók, térfogatáram mérő egysé gekhez Típus: Statikus nyomáskülönbség jeladók Hatásos nyomás és

Részletesebben

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2014.09. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 050 0 000009 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 14 1139 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 019 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 381 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP

VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP VIII. VÁROSI VILLAMOS VASÚTI PÁLYA NAP Elek István: A közelmúlt és közeljövő szegedi pályás fejlesztései Közelmúlt 2008-2012 Közelmúlt és jelen 2014-2015 1. Füves felületű vágányok ügye 3.820 m ilyen vágány

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 006 0 000007 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 13 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 326 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Vasútépítő és -fenntartó technikus. Közlekedésépítő technikus

Vasútépítő és -fenntartó technikus. Közlekedésépítő technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlóbevonat Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 06 03 004 0 000025 1010 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2:2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921

Részletesebben

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék

Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék XV. NEMZETKÖZI ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KONFERENCIA ÉPKO 2011. június 2-5. Csíksomlyó A BUDAPESTI

Részletesebben

Méretek AGV1000. Műszaki adatok AGV1000. Vonóerő AGV1000 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max.

Méretek AGV1000. Műszaki adatok AGV1000. Vonóerő AGV1000 (kg) irányfüggetlen vezető nélküli szállítórendszer (FTS) fokozatmentes, max. ADATLAP Movexx AGV1000 2018 Műszaki adatok AGV1000 Méretek AGV1000 Megnevezés Alkalmazás Kocsik súlya Sebesség Kanyarsebesség Kanyar sugár Navigáció Hajtás Hajtott kerekek Fék Rögzítőfék Energiaellátás

Részletesebben

TM-72427. Vasúti átjáró vezérlő. Railroad-crossing controller. Használati útmutató. User's manual

TM-72427. Vasúti átjáró vezérlő. Railroad-crossing controller. Használati útmutató. User's manual TM-72427 Vasúti átjáró vezérlő Használati útmutató Railroad-crossing controller User's manual 2011 BioDigit Ltd. Minden jog fenntartva. A dokumentum sokszorosítása, tartalmának közzététele bármilyen formában,

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 007 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 156 MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS MÁV-START IC+

MŰSZAKI LEÍRÁS MÁV-START IC+ MŰSZAKI LEÍRÁS MÁV-START IC+ személykocsik MÁV-START Zrt. Műszaki fejlesztés 2017. Oldalszám: 2 / 6 Nyilvántartási oldal A dokumentumot Név Beosztás Szervezeti egység Aláírás, dátum készítette: Cziráki

Részletesebben

Napelemes tartószerkezeti megoldások

Napelemes tartószerkezeti megoldások I. Ferdetetős tartószerkezeti megoldások I.1. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Függőleges elrendezés...1. oldal I.2. MNK-05 Cseréptetős tartószerkezeti megoldás Vízszintes elrendezés...2. oldal

Részletesebben

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT

TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT HU TELJESÍTMÉNYNYILATKOZAT No. Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 0756-CPD-0455 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: Befecskendező rendszer Hilti HIT-HY 200-R + HIT-Z 2. Típus-, tétel- vagy sorozatszám vagy

Részletesebben

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató

Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Kertkapu motor Szárnyas kapukhoz AXOVIA MULTI PRO NS Kétszárnyú hidraulikus kapunyitó motor - Beszerelési útmutató Axovia Multi Pro NS Összeszerelés Tartalom Alap típus 1. Biztonságtechnikai ajánlások

Részletesebben

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat

A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat A 305/2011/EU Rendelet V. és III. mellékletében bekövetkezett változások. 2014. június 16-ig hatályos változat 2014. június 16-tól hatályos változat V. melléklet A TELJESÍTMÉNY ÁLLANDÓSÁGÁNAK ÉRTÉKELÉSE

Részletesebben

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése

20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése 20 db elektromos midi autóbusz és az üzemeltetéshez szükséges töltőoszlopok beszerzése (Eljárás száma: TB-78/15) AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ I. KÖTET AZ AJÁNLAT ÖSSZEÁLLÍTÁSÁVAL KAPCSOLATOS TUDNIVALÓK, DOKUMENTUMMINTÁK

Részletesebben

10. rész. Könnyű metrók, Neoval fejlesztés. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat

10. rész. Könnyű metrók, Neoval fejlesztés. Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat BME Közlekedésautomatikai Tanszék Metrók, metró biztonsága Oktatási vázlat 10. rész Könnyű metrók, Neoval fejlesztés Legfontosabb paraméterek Fejlesztési ismérvek Legfontosabb jellemzők Jármű felépítés

Részletesebben

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések

Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Pályadiagnosztika a MÁV Zrt-nél és fejlesztési elképzelések Daczi László P.V.Ü.Á. PLF TEO 2009.11.13 Tartalom Kell-e fejleszteni? Pályaállapot diagnosztika felépítése I. Vasúti pályadiagnosztika 1. Felépítmény

Részletesebben

CP-ST. Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból

CP-ST. Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból CP-ST Elektromos centrifugálszivattyúk rozsdamentes acélból Szivattyúház: AISI 304 rozsdamentes acél Járókerék: AISI 304 rozsdamentes acél Tengely: AISI 431 rozsdamentes acél Szivattyúház: AISI 316L rozsdamentes

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 05 01 001 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2005 MSZ EN 13813:2003 08 0921

Részletesebben

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008

KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 KÉMÉNYKONFERENCIA 2008 Építtetők, tervezők, műszaki ellenőrök és felelős műszaki vezetők felelőssége a megfelelő minőség megvalósításában ÉMI Kht. Épületgépészeti és Energetikai Tudományos Osztály Haszmann

Részletesebben

FIRES 004/S2-20/12/2012-S -el

FIRES 004/S2-20/12/2012-S -el TŰZÁLLÓSÁGI OSZTÁLYBA SOROLÁS Autoklávolt pórusbetonból készült PORFIX P4-600 típusú idomtéglából épült, 200 mm vastag teherhordó fal. Jelen dokumentum az osztályozási jegyzőkönyv elektronikus változata,

Részletesebben

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09.

Európai ajánlások, előírások összefoglalása. Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Európai ajánlások, előírások összefoglalása Daczi László PLF TEO 2009.10.09. Tartalom: 1. UIC döntvények 2. EU szabványok 3. EU direktívák, Vasúti csomagok 4. TSI-k 1. UIC döntvények 3 típusa: -Kötelező

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6.

TARTALOMJEGYZÉK. 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1.2 Anyagminőségek 6. 2. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. statikai számítás Tsz.: 51.89/506 TARTALOMJEGYZÉK 1. KIINDULÁSI ADATOK 3. 1.1 Geometria 3. 1. Anyagminőségek 6.. ALKALMAZOTT SZABVÁNYOK 6. 3. A VASBETON LEMEZ VIZSGÁLATA 7. 3.1 Terhek 7. 3. Igénybevételek

Részletesebben

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI

A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI A KORSZERŰ KÖZÚTI VASÚTI PÁLYAÉPÍTÉS ELMÉLETI ÉS GYAKORLATI TÉZISEI Dr. Kazinczy László PhD. egyetemi docens Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Út és Vasútépítési Tanszék VII. VÁROSI VILLAMOS

Részletesebben

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele

Legnagyobb anyagterjedelem feltétele Legnagyobb anyagterjedelem feltétele 1. Legnagyobb anyagterjedelem feltétele A legnagyobb anyagterjedelem feltétele (szabványban ilyen néven szerepel) vagy más néven a legnagyobb anyagterjedelem elve illesztett

Részletesebben

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...)

Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) EURÓPAI BIZOTTSÁG 9.00 TERVEZET 2010. március 31. Tervezet A BIZOTTSÁG / /EU RENDELETE (...) a gépjárművek és pótkocsijaik hátsó rendszámtáblái felszerelésének helyére és rögzítésének módjára vonatkozó

Részletesebben

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE

Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE Javaslat A BIZOTTSÁG /.../EK RENDELETE [ ] a légi járművek és kapcsolódó termékek, alkatrészek és berendezések légialkalmassági és környezetvédelmi tanúsítása, valamint a tervező és gyártó szervezetek

Részletesebben

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951

KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 KTI KÖZLEKEDÉSTUDOMÁNYI INTÉZET NONPROFIT KFT. 1119 BUDAPEST, THAN KÁROLY U. 3-5. TELEFON: 371-5936 TELEFAX: 205-5951 TÁJÉKOZATÓ T-1-03-02 A kölcsönös átjárhatóságot biztosító infrastruktúra alrendszer

Részletesebben

Adatlap: DrainLift Con

Adatlap: DrainLift Con Adatlap: DrainLift Con Jelleggörbék Wilo-DrainLift Con - 50 Hz - 2900 1/min Motoradatok Hálózati csatlakozás Névleges áram I N 1~230 V, 50 Hz 0,6 A Pólusszám 2 Bekapcsolási mód Szigetelési osztály Közvetlen

Részletesebben

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16.

KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia. Rail System típusú. Edilon útátjáró és előzményei április 16. KTE XVI. Közlekedésfejlesztési és beruházási konferencia Rail System típusú Edilon útátjáró és előzményei 2015. április 16. Rail System Kft Hatvani Jenő ügyvezető Az Edilon)(Sedra cég tapasztalata Hollandiában

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Teljesítmény nyilatkozat Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 046 0 000002 1008 Verziószám: 01 MSZ EN 1504-2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 04 025 0 000001 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 359 N MSZ EN 13813:2002

Részletesebben

Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán

Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán Megrendelő: Budakalászi völgyhíd tervezése az M0 autóút északi szektorának továbbépítése kapcsán Előadók: Baranovszky Ádám Kővári Ákos Az előadás tartalma: Projekt és az M0 autóút rövid bemutatása M0 északi

Részletesebben

FT-1180/SZTE/ /T/2018/SZTE - Komplett Hibrid műtő kialakítása és szállítása - részvételi felhívás 2. korrigendum

FT-1180/SZTE/ /T/2018/SZTE - Komplett Hibrid műtő kialakítása és szállítása - részvételi felhívás 2. korrigendum FT-1180/SZTE/2018-20/T/2018/SZTE - Komplett Hibrid műtő kialakítása és szállítása - részvételi felhívás 2. korrigendum Közbeszerzési Értesítő száma: 2018/105 Beszerzés tárgya: Árubeszerzés Hirdetmény típusa:

Részletesebben

Teljesítmény nyilatkozat

Teljesítmény nyilatkozat Padlószerkezet Kiadás dátuma: 2013.07.01. Termékazonosító kódja: 02 08 01 02 045 0 000005 Verziószám: 01 MSZ EN 1504 2: 2004 MSZ EN 13813:2002 08 0921 TELJESÍTMÉNY NYILATKOZAT Sikafloor 269 ECF CR MSZ

Részletesebben

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR

Teljesítménynyilatkozat G4222LPCPR Teljesítménynyilatkozat 1. A terméktípus egyedi azonosító kódja: CLASSIC, CLASSIC -V, ECOBATT, ECOBATT MUR ISOLERING, FCB, IDR,MINERAL PLUS FCB,MINERAL PLUS FCB KD, NATURBOARD,NATUROLL, SCS 135,TI135H,

Részletesebben