TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST 2006.09.23."

Átírás

1 TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST

2 BEVEZETÉS - Colitis ulcerosa - Crohn betegség Míg g a colitis ulcerosa a vastagbélen jelenik meg, a Crohn betegség g a tápcsatornában bárholb kialakulhat. Az esetek mintegy százal zalékában egyértelm rtelműen en nem differenciálhat lható el a két k betegség, g, így létezik l egy átmeneti forma is, az un. : - Indeterminate colitis

3 Ok: : máig m ismeretlen Gyulladás s folyamata : sok ponton ismert

4 Genetikai hajlam: önmagában a betegség kialakításához nem elegendő Kivált ltó tényező: : pl. fertőzés Fenntartás: : a bélflb lflóra összetételének megváltoz ltozása döntd ntő jelentőségű Bélrendszerünk nk a legnagyobb immunszervünk, ezért maga a bélben b zajló gyulladás s is sok közös k s vonást visel magán n más m autoimmun folyamatokkal.

5 PERINATALIS TÉNYEZT NYEZŐK Anyatejes táplt plálás s szerepe Csecsemőkori hasmenéses ses betegségek gek és s visszatérő légúti infectiók gyakoribban voltak az élet első 6 hónapjh napjában. Óvott gyermek teória az újszülött steril béltraktus kolonizáci ció (anyai rectalis- vaginális flóra - enterobacter, streptococcusok, staphylococcusok) O2 metab. anaerob környezet k anyatej saját t flóra (Bifidobacteriumok, Lactobacillusok) A mikroflóra ra mennyiségi és s minőségi összetételét t az immunszisztéma ma B-lymphocytái szabályozz lyozzák szekretoros IgA-n keresztül. A bélflb lflóra biztosb iztosítja a mucosa permeábilit bilitásának intaktságát. A flóra kóros k változv ltozása esetén ún. leaky mucosa alakul ki.

6 egészséges kóros Lyukas ( leaky ) mucosa

7 Igen sok probléma ma: -a a betegség tünetei, -a a rendszeres orvosi ellenőrz rzés, kezelés, -a a sokszor igen kellemetlen vizsgálatok latok, -az étrend, -a családalap dalapítás, -a munkavégz gzés, iskola, -az utazás, -az állandó gyógyszerszed gyszerszedés, -a a műtéttm ttől, a rákos r elfajulást stól l való félelem. Nem könnyk nnyű felismerni mindig és s eligazodni a betegség által okozott egyéb b tünetekent sem.

8 COLITIS ULCEROSA A betegség g hullámz mzó lefolyású,, jój periódusok (remisszió)) váltakoznak v aktív v betegség tünetekkel járój időszakokkal (relapszus( relapszus). A relapszusok oka sem mindig ismert, fertőzések, sek, egyes gyógyszerek, gyszerek, testi vagy lelki túlterhelt lterhelés okozhatja. Végbél mindig érintett -A A gyulladás folytonosan halad a vastagbél fentebbi szakaszain. -A A gyulladás s a nyálkah lkahártyát érinti. -A A tünetek t a bélnyb lnyálkahártya gyulladásos érintettsége miatt alakulnak ki és s megjelenési formájuk a betegség súlyosságától l függ: f -enyhe, -középsúlyos -súlyos).

9 CROHN BETEGSÉG A betegség tünetei azzal is összefüggenek, hogy a tápcsatorna t mely részer érintett. A vékonybél egyes szakaszainak gyulladása esetén n a görcsg rcsös bélfájdalmak,, egyes tápanyagok felszívódásának zavar miatt hiányt nytüneteknetek (vérszeg rszegénység, fehérje rje-,, só-, s vitamin-, ásványi anyag hiány), hasmenés, s, fogyás jellemzőbb. A vastagbélen megjelenő gyulladás s esetén felszívódási si zavar nem igazán n tud kialakulni, jellemzőbb a fájdalom, hasmenés,, ami kifejezett gyulladás s esetén n még m g véres v is lehet. Ritkábban fordul elő a nyelőcs cső,, a gyomor gyulladása.

10 CROHN BETEGSÉG A betegség g kezdetekor, vagy a betegség lefolyása során n természetesen a fenti tüneteknek nem kell kötelezk telezően en minden esetben megjelennie. Enyhe formájú gyulladásos bélbetegsb lbetegség kialakulásának kezdeti szakaszában a szakembereknek is sokszor igen komoly gondot okoz a betegség g felismerése, se, igazolása, más m s betegségekt gektől l való elkülönítése.

11 SZÖVŐDM DMÉNYEK -A A gyulladás s a bélfal minden rétegr tegét érintheti, -Ha a bélfal b savós s hártyh rtyáját t a gyulladás eléri, más m s szervekre is ráterjedhet (pl. húgyhólyag, méh, m ép p bélszakaszokra). b -A A savós s hártyh rtyák összetapadása sa révén r gyulladásos bélgomolyag, b bélkonglomerátum képződhet, ez sokszor a hasfalon át t is tapintható. -Kialakulhatnak a gyulladásos területen járatok, sipolyok (fisztulák), melyek közlekedhetnek más m s bélszakaszokkal, b más üreges szervekkel, vagy a testfelszín n felé.. Leggyakrabban a végbélnyílás körül l alakul ki. Ha a sipoly járata a hasüreg felé nyílik, gyakran tályogok alakulnak ki.

12 Trichuris suis ova

13 Trichuris suis ova A gyulladásos bélbetegsb lbetegségek gek a XX. században zadban egyre gyakoribbá váltak a fejlett országokban, míg m g a gazdaságilag gilag fejletlenebb trópusi országokban nem. Ma már m r egy steril világban élünk, egyes paraziták nem élnek bélrendszerb lrendszerünkben. nkben. Az ember szervezete, immunrendszere hozzászokott évmilliók k alatt a bélparazitb lparaziták k jelenlétéhez, sőt s t ezek hiánya esetén n túlt aktívv vvá válhat.

14 Trichuris suis ova Ez a gondolat adta az ötletet a Trichuris suis ova-val val történő kezeléshez Joel Weinstocknak és munkatársainak az 1990-s évek közepk zepén. Az általuk kezelt több száz colitis ulcerosa-ban és Crohn betegségben gben szenvedő betegek esetében jelentős s javulást: 50% illetve 70% remissziós arányt értek el. (min. 12 héten h át t 2 hetente adagolt TSO)

15 Trichuris suis ova A bélfb lférgek paraziták, tucatjaik fertőzik zik meg az embereket, mintegy 44 millió ember halálában felelősek sek évente. De sok ember fertőzött tt Trichuris tricuria-val val,, az emberi ostorféreggel reggel és s más m s parazitákkal, amik nem okoznak súlyos s tünetekett neteket,, de akár 20 éven át t is élhetnek az ember bélrendszerb lrendszerében. A paraziták hozzászoknak a gazdaszervezethez, adaptálódnak dnak az immunrendszer támadt madásaihoz. A Trichuris suis,, a disznó ostorféreg reg hasonlít t az emberi megbetegedést okozó ostorféreghez, reghez, modulálja lja az immunrendszert, de nem okoz betegséget. get. A T. suis petéből l kikel a lárva l a nyombélben, megérik féreggf reggé 6-8 hét t alatt, amik a terminális ileumba és s a vastagbélbe jutnak. Az érett féreg pete lerakása után n elpusztul és s a széklettel elhagyja a szervezetet. A peték k nem tudnak közvetlenk zvetlenül l fertőzni ha elhagyják k a bélrendszert, mivel hétig h szüks kséges érniük k nyirkos földben. f Tehát t ez meggátolja az emberről-emberre emberre való terjedést.

16 Trichuris suis ova Kezeléshez használhat lható féreg tulajdonságai: 1, az emberi bélben b limitált lt megtelepedés 2, nem potenciális betegség okozó 3, nem szaporodik emberben 4, nem potenciálisan fertőző 5, egyéb b kórokozk rokozóktól l mentes A T. suis képes az emberi bélben b kolonizálódni, de nem szaporodik, nem okoz betegségt gtüneteket, rövid ideig képesek k élni emberi bélben. b

17 Trichuris suis ova T. suis férget speciális körülmk lmények között izolálj lják a disznókb kból A férgeket f laboratóriumi riumi körülmk lmények között késztetik peterakásra. A petéket kezelik foszfáts tsóval,, antibiotikumokkal 22 C fokon. Azután n ismét t kezelik foszfáts tsóval 5 C fokon. A kezelés s hatására igazoltan virusmentessé és egyéb b kórokozk rokozóktól l mentessé teszik a petéket. A peték életképességét t tesztelik közben disznókon. A peték életképesek maradnak 9 hónaponh át ova-t tartlamaz 0,8 ml foszfáts tsós oldat.

18 Trichuris suis ova Klinikai vizsgálatok: Robert W. Summers, David E. Elliot, Joseph F. Urban Jr., Robin A. Thompson and Joel V. Weinstock: Trichuris suis therapy for active ulcerative colitis: : A randomized controlled trial. Gastroenterology 2005, 128: randomized, doubled blind, placebo-controlled controlled trial,, 12 week,, 54 patients, remission rate 45% : UC DAI leglább 4 pontos csökken kkenése R. W. Summers,, D. E. Elliot,, J. F. Urban Jr., R. Thompson, J. W. Weinstock: Trichuris suis therapy in Crohn s disease. Gut : open label study,, 29 patients,, 24 week, remission rate 72,4% : CDAI<150

19 Trichuris suis ova Ellenjavallatok: - Súlyos aktív v stádium - Műtét t szüks kségessége - A vékonybél szignifikáns ns szűkülete - Ismert allergia a gyógyszerre gyszerre - Súlyos egyéb b infekciók megléte - Tályog a hasüregben (nem draináló fistula) - Terhesség g (?) Kombináci ció: - Kortikoszteroidok : 8 hét h t után n csökkent kkentés - Immunmoduláns ns gyógyszerek gyszerek - Nincs tapasztalat infliximab, ciclosporin A kezeléssel

20 Trichuris suis ova Metodika: Kezdéskor általában 500 petét tartalmazó kapszula 2 hetente. A 8. hétenh ha nem kellő a javulás,, a dózis emelése (1000 pete vagy 2500 pete kapszulánk nként) Maximum dózisd folyamatosan: 2500 pete/kapszula 2 hetente. Használata: -híg üdítőben elkeverve -NEM forró italba, NEM alkoholos italba keverve -poharat eldobni

21 KÖVETKEZTETÉSEK Saját t tapasztalatom az irodalmi adatokkal összecsengően, en, hogy jelentős s javulást st, illetve remissziót lehetett elérni. A kezelés s kapcsán semmiféle mellékhat khatást nem észleltem. Biztonságosnak tekinthetjük k a TSO kezelést enyhe és s közepesen k súlyos s betegség esetében. A hozzáférhet rhetősége és ára (TSO 500: euro/adag, TSO 1000: euro/adag, TSO 2500: euro/adag) jelentősen korlátozza hazánkban a használat latát. t.

22 KÖSZÖNÖM M A FIGYELMET

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD (Inflammatory bowel disease) Idült gyulladásos bélbetegségek Crohn-betegség Colitis

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK A kérdéseket nemzetközileg vizsgált, az érintett betegek által felvetett problémák alapján állítottuk össze. A válaszokban a The Crohn s and Colitis Foundation of

Részletesebben

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5.

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5. Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika 2016. május 5. Tartalom Deep remission fogalma Étrend jelentősége Kizárólagos enterális táplálás Hosszútávú

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Probiotikumokszerepe a mindennapokban Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Tartalom 1. A humán mikrobióta és a probiotikumok 1. Bél mikrobiótát befolyásoló tényezık 2. Probiotikumok

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

Táplálás IBD-ben. Müller Katalin Eszter. I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem

Táplálás IBD-ben. Müller Katalin Eszter. I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem Táplálás IBD-ben Müller Katalin Eszter I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem Incidencia (/100 ezer) Hazai incidencia értékek (HUPIR) 10,00 9,00 9,0 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 7,1 4,33 2,32

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 1. Miért van szükség biológiai kezelésre? 2. Kinek van rá szüksége? 3. Hogyan határozzuk

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Mi a Crohn-betegség?

Mi a Crohn-betegség? Mi a Crohn-betegség? A Crohn-betegséget elsõ leírójáról, Burill Crohn (kiejtve Krón) amerikai orvosról nevezték el. A betegség egy olyan krónikus gyulladás, mely a tápcsatornát a szájüregtõl a végbélig

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében módosította az egészségügyi

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegség és a táplálás

Gyulladásos bélbetegség és a táplálás Crohn Betegség (CB, MC) Gyulladásos bélbetegség és a táplálás Koltai Dóra a gyulladás a bélfal összes rétegét érinti leggyakrabban terminalis ileum,, vastagbél, de szájtól anusig bárhol jelentkezhetnek

Részletesebben

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható:

Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Trópusi övezet meleg mérsékelt öv Legforróbb kontinens : Területének 95%-a trópusi övezetben Magas napállás miatt legtöbb melegmennyiség Trópusi övezet mindhárom öve megtalálható: Egyenlítıi,átmeneti,

Részletesebben

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Ph.D. Thesis Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Dr. Bálint Anita I.sz.Belgyógyászati Klinika Szegedi Tudományegyetem 2014 Gyógyszermellékhatások és fertőzések

Részletesebben

NORMÁL FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens

NORMÁL FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens NORMÁL L FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens Normál l flóra Normál l flórának nevezzük k a testfelszínen és s a testüregekben állandóan, an, vagy átmenetileg jelenlevı és az egészs szséges emberben

Részletesebben

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyermekkori IBD jellegzetességei Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyulladásos bélbetegség feltételezhetı Hasmenés >4 hét >2 székürítés naponta Folyékony/pépes széklet Crohn-betegség? Colitis

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV ISMERETÉRŐL

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV ISMERETÉRŐL Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Behcet-kór Verzió 2016 1. MI A BEHCET-KÓR 1.1 Mi ez? A Behçet-szindróma vagy Behçet-kór (BD) egy szisztémás vaszkulitisz (az egész testre kiterjedő érgyulladás),

Részletesebben

Mit lehet tudni az allergiákról általában?

Mit lehet tudni az allergiákról általában? Az allergiás emberek száma minden generációban évről-évre nő. A sokak életét megkeserítő megbetegedésnek sok formája ismert, bár manapság leginkább a légúti tünetek okozó allergiákról és azok kezelésére

Részletesebben

CSALÁDTERVEZ TEKINTETTEL A PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEKRE GEKRE. Dr. Erős s Erika

CSALÁDTERVEZ TEKINTETTEL A PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEKRE GEKRE. Dr. Erős s Erika CSALÁDTERVEZ DTERVEZÉS KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A PSZICHIÁTRIAI BETEGSÉGEKRE GEKRE Dr. Erős s Erika A családtervez dtervezés s törtt rténete Magyarországon gon Veleszületett letett rendellenességek (CA) Jelenleg

Részletesebben

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia

Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Rovarméreg (méh, darázs) - allergia Herjavecz Irén Országos Korányi TBC és Pulmonológiai Intézet Epidemiológia I. Prevalencia: - nagy helyi reakció: felnőtt 10-15 % - szisztémás reakció: gyerek 0.4-0.8

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként.

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként. SALOFALK 250 MG BÉLBEN OLDÓDÓ TABLETTA Salofalk 250 mg bélben oldódó tabletta Salofalk 500 mg bélben oldódó tabletta meszalazin HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav)

Részletesebben

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat.

A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus a gyomor és a belek fertőzését előidéző vírus, amely súlyos gyomor-bélhurutot okozhat. A rotavírus az egyik leggyakoribb okozója a súlyos hasmenésnek csecsemő és kisdedkorban. Évente világszerte

Részletesebben

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek

Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Allergizálódás (és diétás) megelızési lehetıségek Cserháti Endre Bókay délután 2015. május 7. Az asthma létrejöttét és megmaradását genetikus és környezeti interakciók határozzák meg. A gyermekeknél a

Részletesebben

Gyakorlati példák különböző terápiás- és betegség csoportok esetében. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011

Gyakorlati példák különböző terápiás- és betegség csoportok esetében. Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 Gyakorlati példák különböző terápiás- és betegség csoportok esetében Kőszegi Tamás PTE KK Laboratóriumi riumi Medicina Intézet 2011 Malignus daganatos betegségek gek Közös s tényezt nyezők: egyetlen sejtből

Részletesebben

A rák, mint genetikai betegség

A rák, mint genetikai betegség A rák, mint genetikai betegség Diák: Ferencz Arnold-Béla la Felkész szítı tanár: József J Éva Bolyai Farkas Elméleti leti LíceumL Mi is a rák r tulajdonképpen? A rák r k egy olyan betegség g ahol sejt

Részletesebben

Intelligens kommunális villamos fogyasztásmérés lehetőségének vizsgálata kutatás fejlesztés s keretében az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt-nél Dr. Dán András 1, Dr. Vajta László 2, Kálmán Viktor 2,

Részletesebben

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt

(HAV) rokozója Picornaviridae (RNS) ns Terjedése: enterálisan óvodai személyzet stb.) Szaporodása: a tápcsatornt H e p a t i t i s Hepatitis-A-vírus (HAV) A hepatitis elősz ször r felismert kórokozk rokozója Család: Picornaviridae (RNS) Lappangási idő: 15-50 50 nap, 10% beteg, 0,1% fulmináns ns Terjedése: enterálisan

Részletesebben

A szerhasználat jelei, felismerése, se, jellegzetességei. gei. - Labos Rita. Békéscsaba, 2013. április 26.

A szerhasználat jelei, felismerése, se, jellegzetességei. gei. - Labos Rita. Békéscsaba, 2013. április 26. A szerhasználat jelei, felismerése, se, jellegzetességei gei Előad adó: Szilágyi - Labos Rita szakvizsgázott zott szociális munkás Békéscsaba, 2013. április 26. A drogfogyasztó személy felismerésének vágya

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével FIGAMU X. kongresszusa Balatonalmádi, 2015.04.17-19. Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével Besznyák István Uzsoki utcai Kórház, Sebészeti - Onkosebészeti Osztály, Budapest 1 Milyen műtétet végez

Részletesebben

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013.

Részletesebben

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je?

Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Leukocyta scintigraphia - a gyulladásos bélbetegségek noninvazív vizsgálómódszereinek gold standard - je? Bevezetés Dr. Salamon Ágnes Szekszárd A gyulladásos bélbetegségek (inflammatory bowel diseases,

Részletesebben

GYULLADÁSOS GEK EPIDEMIOLÓGI GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER

GYULLADÁSOS GEK EPIDEMIOLÓGI GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK GEK EPIDEMIOLÓGI GIÁJA GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER GYERMEKKORI IBD EPIDEMIOLÓGIA MIRE KAPUNK VÁLASZT? V SZÜLŐK K KÉRDK RDÉSEI Mi okozta? Mi a várhatv rható

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

Semleges ízű! zselatin tannát. Hasmenés kezelésére minden korosztály számára

Semleges ízű! zselatin tannát. Hasmenés kezelésére minden korosztály számára Semleges ízű! zselatin tannát Hasmenés kezelésére minden korosztály számára 7-1 liter víz kerül a vékonybélbe naponta %-9% 1,5 liter vizet szív fel a bélrendszer normál esetben a vékonybél végső szakaszába

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika IBD centrum az I. Gyermekklinikán Az ország legnagyobb gyermek IBD centruma, az új betegek

Részletesebben

Miért kell a nyuszimat vakcinázni?

Miért kell a nyuszimat vakcinázni? Miért kell a nyuszimat vakcinázni? A mixomatózis és a nyulak vérzéses betegsége (RHD- Rabbit Haemorrhagic Disease) két akár halálos kimenetelû (de megelôzhetô) fertôzô betegség, amely a nyulakat veszélyezteti.

Részletesebben

Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest

Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest Mirıl lesz szó? Bél-immunológiai alapismeretek/kórképek

Részletesebben

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kezdeményezésére július 28-án tartják a fertőző májgyulladás elleni küzdelem világnapját, melynek idei mottója: Gondolja át újra!

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

A szív- és érrendszeri megbetegedések

A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri megbetegedések A szív- és érrendszeri betegségek mind a megbetegedések számát, mind a halálozást tekintve vezető helyet foglalnak el a fejlett ipari országokbanköztük hazánkban is.

Részletesebben

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében

Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Amyotrophias lateralsclerosis Baranya megyében az elmúlt 54 év tükrében Dr. Merkli Hajnalka Neuromuscularis Továbbképzés PTE Neurológiai Klinika Pécs 2006 ALS Történelem: 1869, Lou Gehrig Definíci ció:

Részletesebben

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló

Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezelési napló Általános tájékoztató a gyermekkori asztma és légúti túlérzékenység kezeléséről A kezelés célja a teljes tünetmentesség elérése, tünetek jelentkezésekor

Részletesebben

pjárművek diagnosztikai

pjárművek diagnosztikai Gépjárműdiagnosztika Bevezetés s a gépjg pjárművek diagnosztikai vizsgálat latába DIAGNOSZTIKA = Dyagnosis görög g szó JELENTÉSE megkülönb nböztető felismerés, s, valamely folyamat elindító okának biztos

Részletesebben

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17.

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Rifaximin-α gátolja a bakteriális RNS szintézist,

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz

NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro NALP-12-Höz Társult Visszatérő Láz Verzió 2016 1. MI A NALP-12-HÖZ TÁRSULT VISSZATÉRŐ LÁZ 1.1 Mi ez? A NALP-12-höz társult visszatérő láz egy genetikai betegség.

Részletesebben

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK 1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK Tajszám: Név: Születési dátum (év/hónap/nap): Nem: nő / férfi Etnikai csoport: kaukázusi (Europa, India, Pakisztán, Afganisztán, Arábia, Észak-Afrika, Közel- Kelet,

Részletesebben

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ Streptase 1 500 000 NE liofilizátum oldatos injekcióhoz/infúzióhoz streptokinase HATÓANYAG: Stabilizált tiszta sztreptokináz. A Streptase

Részletesebben

Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok. Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged)

Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok. Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged) Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged) Gyulladásos bélbetegség (IBD) A gasztrointesztinális traktus remissziókkal és relapszusokkal

Részletesebben

Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika Budapest Mertz Katalin

Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika Budapest Mertz Katalin Gyermek fül-orr f gégészet g alapvetı kérdései Semmelweis Egyetem I.sz. Gyermekklinika Budapest Mertz Katalin Fül l fejlıdési rendellenességei microtia anotia hallójárati atresia - egyoldali, kétoldalik

Részletesebben

E-vitamin és a tüdőrák

E-vitamin és a tüdőrák E-vitamin és a tüdőrák Nagyobb mennyiségű E-vitamin fogyasztása felére csökkenti a tüdőrák kialakulásának valószínű Az E-vitamin vegyületeknek két fő csoportja létezik, a tokoferol és a tokotrienol. Mindkét

Részletesebben

A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN

A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN A MOLÁRIS-INCIZÁLIS HIPOMINERALIZÁCIÓ (MIH) MEGJELENÉSE RÉGIÓNK GYERMEKPOPULÁCIÓJÁBAN DE FOK Gyermekfogászat Készítette: Kiss Barbara V. évfolyam Témavezet Ő Dr. Alberth Márta, egyetemi docens Dr. Kovalecz

Részletesebben

Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő

Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő Dr. Gecse Krisztina, PhD I. sz. Belgyógyászati Klinika Semmelweis Egyetem Budapest Az első széklet transzplantáció (FMT) Eisemen B. et al. Fecal enema

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

Az emésztőrendszer megbetegedései II.

Az emésztőrendszer megbetegedései II. Az emésztőrendszer megbetegedései II. Gyomordaganatok az összes rosszindulatú daganatok kb. 20-30%-a Előfordulási gyakoriság: 1. Japán 2. Chile 3. Izland 4. Finnország 5. Magyarország Legkevesebb eset:

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest

Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest Eosinophil oesophagitis 14 éves fiú Korábbi anamnézis: negatív Dyspepsia, epigastrialis fájdalom UBT

Részletesebben

szerepe a gasztrointesztinális

szerepe a gasztrointesztinális A calprotectin és egyéb biomarkerek szerepe a gasztrointesztinális gyulladásos betegségek differenciál diagnosztikájában 1 Halmainé Kiss Ilona, 2 Rutka Mariann, 1 Földesi Imre Szegedi Tudományegyetem 1

Részletesebben

A Flowcytometriás. en. Sinkovichné Bak Erzsébet,

A Flowcytometriás. en. Sinkovichné Bak Erzsébet, A Flowcytometriás keresztpróba jelentısége élıdonoros veseátültet ltetést megelızıen. en. Sinkovichné Bak Erzsébet, Schmidt Lászlóné Mikor végezhetv gezhetı el a veseátültet ltetés? Veseátültetés s akkor

Részletesebben

Az IBD klinikuma és kezelésének aktuális kérdései

Az IBD klinikuma és kezelésének aktuális kérdései Az IBD klinikuma és kezelésének aktuális kérdései Altorjay István dr. DEOEC Gasztroenterológiai Tanszék Dermatológiai kötelező, szintentartó tanfolyam, Debrecen, 2012.10.11. Az IBD teoretikusan felmerülő,

Részletesebben

A kézfertőtlenítés gyakorlata

A kézfertőtlenítés gyakorlata A kézfertőtlenítés gyakorlata 2012. október 24-25. Fábián Dóra Hajdú Bihar Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve A KÉZHIGIÉNE JELENTŐSÉGE IX. század: Semmelweis gyermekágyi lázzal

Részletesebben

gyomornedv, ascorbinsav conc. csökkenése

gyomornedv, ascorbinsav conc. csökkenése o o o az összes rosszindulatú daganatok kb. 20-30%-a Előfordulási gyakoriság: 1. Japán 2. Chile 3. Izland 4. Finnország o Legkevesebb eset: Mexikó, Egyiptom o! " o # # " " $ % & & ' ( ) ( * + o, - +. környezeti

Részletesebben

Lelkitényez ő gastrointestináli s betegségekben. Dr. Kovács Szilvia

Lelkitényez ő gastrointestináli s betegségekben. Dr. Kovács Szilvia Lelkitényez ő k gastrointestináli s betegségekben Dr. Kovács Szilvia Evészavarok lelki tényez ő i táplálkozás vagy annak megtagadása kerül a középpontba evészavar korai, orális fázisba való visszaesés

Részletesebben

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet XVIII. MIT-MLDT Laboratóriumi Továbbképzés

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL

1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1. AMIT AZ AIDS-rl TUDNI KELL 1) Mi a szerepe a HIV-vírusnak az AIDS kialakulásában? 2) Hogyan, milyen módon terjedhet a HIV-vírus? a, b, c, 3) Sorolj fel két olyan testnedvet, amely tartalmazhatja a vírust?

Részletesebben

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése

Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése Várandós nők Streptococcus agalactiaeszűrése MALDI-TOF MS módszerrel Pappné Ábrók Marianna, Arcson Ágnes, Urbán Edit, Deák Judit Szegedi Tudományegyetem, Általános Orvostudományi Kar Klinikai Mikrobiológiai

Részletesebben

Betegtájékoztató PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ. PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz

Betegtájékoztató PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ. PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz peginterferon alfa-2b (rekombináns interferon alfa-2b és monometoxi-polietilénglikol

Részletesebben

NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ. Mester Lajos, Belicza Éva, rpáti Edit,

NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ. Mester Lajos, Belicza Éva, rpáti Edit, A NEMKÍVÁNATOS NATOS ESEMÉNYEKKEL KAPCSOLATOS KOMMUNIKÁCI CIÓ Mester Lajos, Belicza Éva, Lám m Judit, KárpK rpáti Edit, Mihalicza Péter, Muzsik Béla, B Bodnár Ágnes, Barabás s Katalin, Ajánl nlás s adott

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

CORTIMENT 9 mg retard tabletta KORTIKOSZTEROID-HATÉKONYSÁG, ALACSONY SZISZTÉMÁS MELLÉKHATÁSOK COLITIS ULCEROSA KEZELÉSÉBEN

CORTIMENT 9 mg retard tabletta KORTIKOSZTEROID-HATÉKONYSÁG, ALACSONY SZISZTÉMÁS MELLÉKHATÁSOK COLITIS ULCEROSA KEZELÉSÉBEN cortiment_a5f_150914a.qxd 9/14/2015 11:41 AM Page 1 CORTIMENT 9 mg retard tabletta KORTIKOSZTEROID-HATÉKONYSÁG, ALACSONY SZISZTÉMÁS MELLÉKHATÁSOK COLITIS ULCEROSA KEZELÉSÉBEN A COLITIS ULCEROSA KEZELÉSÉNEK

Részletesebben

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary

és biztonságoss Prof. Dr. János J CHMP member Hungary Gyógyszerek hatásoss sossága és biztonságoss gosságaga Prof. Dr. János J Borvendég CHMP member Hungary A ma gyógyszerkutat gyszerkutatásának legfontosabb célbetegségei: gei: malignus betegségek gek cardiovascularis

Részletesebben

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia

DEMIN XIV. MAGYOTT PV Mcs. Farmakovigilancia DEMIN XIV. 2014. május m 23. MAGYOTT PV Mcs Dr. Stankovics Lívia & Bagladi Zsófia Farmakovigilancia MIÉRT JELENTSÜNK? DHPC Egészségügyi szakembereknek szóló fontos Gyógyszerbiztonsági információról szóló

Részletesebben

LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEI

LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEI LÉGZŐRENDSZER BETEGSÉGEI GEI Felső légutak fontosabb betegségei gei - Nátha (rhinitis( acuta) - Mandulagyulladás - Gégegyulladás s (laryngitis( laryngitis) - Hörgőgyulladás s (bronchitis) Alsó légutak

Részletesebben

Gastroenterológiai. tünetek. komplementer, alternatív v kezelés avagy a csecsemıkori kólikk széklet transzplantáci. Dr.

Gastroenterológiai. tünetek. komplementer, alternatív v kezelés avagy a csecsemıkori kólikk széklet transzplantáci. Dr. Gastroenterológiai tünetek konvencionális terápia vagy komplementer, alternatív v kezelés avagy a csecsemıkori kólikk likától l a széklet transzplantáci cióigig Dr. Tomsits Erika egyetemi docens Semmelweis

Részletesebben

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS?

Mit jelent az AIDS? Mióta ismert az AIDS? VALENTIN-NAP KAPCSÁN: HIV/AIDS PREVENCIÓ Miitt jjellentt az AIDS? A négy betű a betegség angol nevének (Acquired Immune Deficiency Syndrome) rövidítése. Magyar jelentése: szerzett immunhiányos tünetegyüttes.

Részletesebben

Infliximab. Finanszírozott indikációk:

Infliximab. Finanszírozott indikációk: Infliximab Finanszírozott indikációk: 1. Felnőttkori súlyos luminaris Crohn-betegség (18 éves kor felett és CDAI > 300) kezelésére - a finanszírozási eljárásrendekről szóló miniszteri rendeletben meghatározott

Részletesebben

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft.

SERTÉS KOKCIDIÓZIS Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. Dr Valler József Vitamed Pharma Kft. EGY KIS TÖRTÉNETI VISSZATEKINTÉS : Hazai sertésekben főleg malackorban gyakori az Eimeria debliecki, E.scabra, E. polita véglények előfordulása. Amerikai kutatók Isospora

Részletesebben

SZEMMEL. Dr. Kovács Csaba rház és s Egyetemi Oktató. Mozgásszervi Rehabilitáci

SZEMMEL. Dr. Kovács Csaba rház és s Egyetemi Oktató. Mozgásszervi Rehabilitáci SZAUNÁZÁS ORVOSI SZEMMEL Dr. Kovács Csaba B.-A. A.-Z. Megyei KórhK rház és s Egyetemi Oktató Kórház Mozgásszervi Rehabilitáci ciós s Központ K Mezőkövesd Szauna típusokt A hagyományos finn szaunában 70-100

Részletesebben

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18.

Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. HIV/AIDS Dr. Béres Emese - Szemánné Vincze Erzsébet ÁNTSZ BAZ Megyei Intézete Egészségfejlesztési Osztály 2008. január 18. Hogyan vált a piros szalag az AIDS elleni küzdelem jelképévé? 1991. Patrick O

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Opponensi vélemény. Dr. Lakatos Péter:

Opponensi vélemény. Dr. Lakatos Péter: Opponensi vélemény Dr. Lakatos Péter: Genetikai, szerológiai és klinikai tényezők szerepe a gyulladásos bélbetegségek patogenezisében, jelentőségük a kórlefolyás és a terápiára adott válasz előrejelzésében

Részletesebben

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Mastitis és szoptatás Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Emlıgyullad gyulladás s a szoptatás s alatt Gyakorisága 3-203 % Fıleg az elsı hat héten jelentkezik

Részletesebben

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében Miheller Pál 1 Molnár Andrea 2, Piri Zsolt 1, Katona Balázs 1, Farkas Klaudia 3, Kui Róbert 4, Molnár Tamás 3, Csontos Ágnes Anna 1 1 Semmelweis

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK

TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK A kérdéseket nemzetközileg vizsgált, az érintett betegek által felvetett problémák alapján állítottuk össze. A válaszokban a The Crohn s and Colitis Foundation of

Részletesebben

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft.

Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Állítsuk meg a bárányok kokcidiózist! Bogdán Éva haszonállat termékmenedzser Bayer Hungária Kft. Mi a bárány-kokcidiózis? Kórokozó Eimeria spp. Kórokozóképes ség E. ovinoidalis +++ E. crandallis +/++ E.

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I.

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Burrill B. Crohn (1884 1983) Ileitis terminalis leírása 1932-ben, Mount

Részletesebben

A kardiovaszkuláris ris megbetegedések legfontosabb rizikófaktorai: A nem, a genetika, az életkor

A kardiovaszkuláris ris megbetegedések legfontosabb rizikófaktorai: A nem, a genetika, az életkor A kardiovaszkuláris ris megbetegedések legfontosabb rizikófaktorai: A nem, a genetika, az életkor - nem lehet befolyásolni. Magas vérnyomv rnyomás, magas vérzsv rzsírszint, rszint, magas vércukorszint,

Részletesebben

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA

Kérdőív. Családban előforduló egyéb betegségek: A MAGYAR HASNYÁLMIRIGY MUNKACSOPORT ÉS AZ INTERNATIONAL ASSOCIATION OF PANCREATOLOGY KÖZÖS VIZSGÁLATA 1. Személyes adatok Kérdőív Név:. Születési dátum:.. KÓRHÁZ TAJ szám:... Nem: Rassz: férfi / nő indiai / ázsiai / fehér / fekete (a megfelelő aláhúzandó) ORVOS Képes-e a gyermek válaszolni a panaszaira,

Részletesebben

PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN

PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN Dr. Sátori Anna Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Központi Laboratórium (Pest) 2011.04.21. Pre-analízis Minden olyan folyamatot magába foglal,

Részletesebben

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011.

POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK. DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. POSZTOPERATÍV SZÖVŐDMÉNYEK DR. Márton János SZTE Sebészeti Klinika 2011. Szövődmények Meghatározás: a műtéti eljárás alatt vagy után jelentkező klinikai eltérés az elvárt normális események folyamatától,

Részletesebben

Egy sikeres akkreditálás eredményei

Egy sikeres akkreditálás eredményei Az akkreditált státusz tusz gúzsba g köt? k Egy sikeres akkreditálás eredményei és s tanulságai Tölgyfa Margit, Liszt Ferenc, Kovács L. GáborG Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, K Laboratóriumi riumi

Részletesebben

szerzett tapasztalataink

szerzett tapasztalataink Anti-CCP mérése során szerzett tapasztalataink Geider Viola,Piros Alfrédn dné Baranya Megyei KórhK rház z Klinikai és Mikrobiológiai Laboratórium rium MOLSZE Kongresszus Pécs 2009 Bevezetı A rheumatoid

Részletesebben