TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST 2006.09.23."

Átírás

1 TSO KEZELÉS DR. SALAMON ÁGNES BUDAPEST

2 BEVEZETÉS - Colitis ulcerosa - Crohn betegség Míg g a colitis ulcerosa a vastagbélen jelenik meg, a Crohn betegség g a tápcsatornában bárholb kialakulhat. Az esetek mintegy százal zalékában egyértelm rtelműen en nem differenciálhat lható el a két k betegség, g, így létezik l egy átmeneti forma is, az un. : - Indeterminate colitis

3 Ok: : máig m ismeretlen Gyulladás s folyamata : sok ponton ismert

4 Genetikai hajlam: önmagában a betegség kialakításához nem elegendő Kivált ltó tényező: : pl. fertőzés Fenntartás: : a bélflb lflóra összetételének megváltoz ltozása döntd ntő jelentőségű Bélrendszerünk nk a legnagyobb immunszervünk, ezért maga a bélben b zajló gyulladás s is sok közös k s vonást visel magán n más m autoimmun folyamatokkal.

5 PERINATALIS TÉNYEZT NYEZŐK Anyatejes táplt plálás s szerepe Csecsemőkori hasmenéses ses betegségek gek és s visszatérő légúti infectiók gyakoribban voltak az élet első 6 hónapjh napjában. Óvott gyermek teória az újszülött steril béltraktus kolonizáci ció (anyai rectalis- vaginális flóra - enterobacter, streptococcusok, staphylococcusok) O2 metab. anaerob környezet k anyatej saját t flóra (Bifidobacteriumok, Lactobacillusok) A mikroflóra ra mennyiségi és s minőségi összetételét t az immunszisztéma ma B-lymphocytái szabályozz lyozzák szekretoros IgA-n keresztül. A bélflb lflóra biztosb iztosítja a mucosa permeábilit bilitásának intaktságát. A flóra kóros k változv ltozása esetén ún. leaky mucosa alakul ki.

6 egészséges kóros Lyukas ( leaky ) mucosa

7 Igen sok probléma ma: -a a betegség tünetei, -a a rendszeres orvosi ellenőrz rzés, kezelés, -a a sokszor igen kellemetlen vizsgálatok latok, -az étrend, -a családalap dalapítás, -a munkavégz gzés, iskola, -az utazás, -az állandó gyógyszerszed gyszerszedés, -a a műtéttm ttől, a rákos r elfajulást stól l való félelem. Nem könnyk nnyű felismerni mindig és s eligazodni a betegség által okozott egyéb b tünetekent sem.

8 COLITIS ULCEROSA A betegség g hullámz mzó lefolyású,, jój periódusok (remisszió)) váltakoznak v aktív v betegség tünetekkel járój időszakokkal (relapszus( relapszus). A relapszusok oka sem mindig ismert, fertőzések, sek, egyes gyógyszerek, gyszerek, testi vagy lelki túlterhelt lterhelés okozhatja. Végbél mindig érintett -A A gyulladás folytonosan halad a vastagbél fentebbi szakaszain. -A A gyulladás s a nyálkah lkahártyát érinti. -A A tünetek t a bélnyb lnyálkahártya gyulladásos érintettsége miatt alakulnak ki és s megjelenési formájuk a betegség súlyosságától l függ: f -enyhe, -középsúlyos -súlyos).

9 CROHN BETEGSÉG A betegség tünetei azzal is összefüggenek, hogy a tápcsatorna t mely részer érintett. A vékonybél egyes szakaszainak gyulladása esetén n a görcsg rcsös bélfájdalmak,, egyes tápanyagok felszívódásának zavar miatt hiányt nytüneteknetek (vérszeg rszegénység, fehérje rje-,, só-, s vitamin-, ásványi anyag hiány), hasmenés, s, fogyás jellemzőbb. A vastagbélen megjelenő gyulladás s esetén felszívódási si zavar nem igazán n tud kialakulni, jellemzőbb a fájdalom, hasmenés,, ami kifejezett gyulladás s esetén n még m g véres v is lehet. Ritkábban fordul elő a nyelőcs cső,, a gyomor gyulladása.

10 CROHN BETEGSÉG A betegség g kezdetekor, vagy a betegség lefolyása során n természetesen a fenti tüneteknek nem kell kötelezk telezően en minden esetben megjelennie. Enyhe formájú gyulladásos bélbetegsb lbetegség kialakulásának kezdeti szakaszában a szakembereknek is sokszor igen komoly gondot okoz a betegség g felismerése, se, igazolása, más m s betegségekt gektől l való elkülönítése.

11 SZÖVŐDM DMÉNYEK -A A gyulladás s a bélfal minden rétegr tegét érintheti, -Ha a bélfal b savós s hártyh rtyáját t a gyulladás eléri, más m s szervekre is ráterjedhet (pl. húgyhólyag, méh, m ép p bélszakaszokra). b -A A savós s hártyh rtyák összetapadása sa révén r gyulladásos bélgomolyag, b bélkonglomerátum képződhet, ez sokszor a hasfalon át t is tapintható. -Kialakulhatnak a gyulladásos területen járatok, sipolyok (fisztulák), melyek közlekedhetnek más m s bélszakaszokkal, b más üreges szervekkel, vagy a testfelszín n felé.. Leggyakrabban a végbélnyílás körül l alakul ki. Ha a sipoly járata a hasüreg felé nyílik, gyakran tályogok alakulnak ki.

12 Trichuris suis ova

13 Trichuris suis ova A gyulladásos bélbetegsb lbetegségek gek a XX. században zadban egyre gyakoribbá váltak a fejlett országokban, míg m g a gazdaságilag gilag fejletlenebb trópusi országokban nem. Ma már m r egy steril világban élünk, egyes paraziták nem élnek bélrendszerb lrendszerünkben. nkben. Az ember szervezete, immunrendszere hozzászokott évmilliók k alatt a bélparazitb lparaziták k jelenlétéhez, sőt s t ezek hiánya esetén n túlt aktívv vvá válhat.

14 Trichuris suis ova Ez a gondolat adta az ötletet a Trichuris suis ova-val val történő kezeléshez Joel Weinstocknak és munkatársainak az 1990-s évek közepk zepén. Az általuk kezelt több száz colitis ulcerosa-ban és Crohn betegségben gben szenvedő betegek esetében jelentős s javulást: 50% illetve 70% remissziós arányt értek el. (min. 12 héten h át t 2 hetente adagolt TSO)

15 Trichuris suis ova A bélfb lférgek paraziták, tucatjaik fertőzik zik meg az embereket, mintegy 44 millió ember halálában felelősek sek évente. De sok ember fertőzött tt Trichuris tricuria-val val,, az emberi ostorféreggel reggel és s más m s parazitákkal, amik nem okoznak súlyos s tünetekett neteket,, de akár 20 éven át t is élhetnek az ember bélrendszerb lrendszerében. A paraziták hozzászoknak a gazdaszervezethez, adaptálódnak dnak az immunrendszer támadt madásaihoz. A Trichuris suis,, a disznó ostorféreg reg hasonlít t az emberi megbetegedést okozó ostorféreghez, reghez, modulálja lja az immunrendszert, de nem okoz betegséget. get. A T. suis petéből l kikel a lárva l a nyombélben, megérik féreggf reggé 6-8 hét t alatt, amik a terminális ileumba és s a vastagbélbe jutnak. Az érett féreg pete lerakása után n elpusztul és s a széklettel elhagyja a szervezetet. A peték k nem tudnak közvetlenk zvetlenül l fertőzni ha elhagyják k a bélrendszert, mivel hétig h szüks kséges érniük k nyirkos földben. f Tehát t ez meggátolja az emberről-emberre emberre való terjedést.

16 Trichuris suis ova Kezeléshez használhat lható féreg tulajdonságai: 1, az emberi bélben b limitált lt megtelepedés 2, nem potenciális betegség okozó 3, nem szaporodik emberben 4, nem potenciálisan fertőző 5, egyéb b kórokozk rokozóktól l mentes A T. suis képes az emberi bélben b kolonizálódni, de nem szaporodik, nem okoz betegségt gtüneteket, rövid ideig képesek k élni emberi bélben. b

17 Trichuris suis ova T. suis férget speciális körülmk lmények között izolálj lják a disznókb kból A férgeket f laboratóriumi riumi körülmk lmények között késztetik peterakásra. A petéket kezelik foszfáts tsóval,, antibiotikumokkal 22 C fokon. Azután n ismét t kezelik foszfáts tsóval 5 C fokon. A kezelés s hatására igazoltan virusmentessé és egyéb b kórokozk rokozóktól l mentessé teszik a petéket. A peték életképességét t tesztelik közben disznókon. A peték életképesek maradnak 9 hónaponh át ova-t tartlamaz 0,8 ml foszfáts tsós oldat.

18 Trichuris suis ova Klinikai vizsgálatok: Robert W. Summers, David E. Elliot, Joseph F. Urban Jr., Robin A. Thompson and Joel V. Weinstock: Trichuris suis therapy for active ulcerative colitis: : A randomized controlled trial. Gastroenterology 2005, 128: randomized, doubled blind, placebo-controlled controlled trial,, 12 week,, 54 patients, remission rate 45% : UC DAI leglább 4 pontos csökken kkenése R. W. Summers,, D. E. Elliot,, J. F. Urban Jr., R. Thompson, J. W. Weinstock: Trichuris suis therapy in Crohn s disease. Gut : open label study,, 29 patients,, 24 week, remission rate 72,4% : CDAI<150

19 Trichuris suis ova Ellenjavallatok: - Súlyos aktív v stádium - Műtét t szüks kségessége - A vékonybél szignifikáns ns szűkülete - Ismert allergia a gyógyszerre gyszerre - Súlyos egyéb b infekciók megléte - Tályog a hasüregben (nem draináló fistula) - Terhesség g (?) Kombináci ció: - Kortikoszteroidok : 8 hét h t után n csökkent kkentés - Immunmoduláns ns gyógyszerek gyszerek - Nincs tapasztalat infliximab, ciclosporin A kezeléssel

20 Trichuris suis ova Metodika: Kezdéskor általában 500 petét tartalmazó kapszula 2 hetente. A 8. hétenh ha nem kellő a javulás,, a dózis emelése (1000 pete vagy 2500 pete kapszulánk nként) Maximum dózisd folyamatosan: 2500 pete/kapszula 2 hetente. Használata: -híg üdítőben elkeverve -NEM forró italba, NEM alkoholos italba keverve -poharat eldobni

21 KÖVETKEZTETÉSEK Saját t tapasztalatom az irodalmi adatokkal összecsengően, en, hogy jelentős s javulást st, illetve remissziót lehetett elérni. A kezelés s kapcsán semmiféle mellékhat khatást nem észleltem. Biztonságosnak tekinthetjük k a TSO kezelést enyhe és s közepesen k súlyos s betegség esetében. A hozzáférhet rhetősége és ára (TSO 500: euro/adag, TSO 1000: euro/adag, TSO 2500: euro/adag) jelentősen korlátozza hazánkban a használat latát. t.

22 KÖSZÖNÖM M A FIGYELMET

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK A kérdéseket nemzetközileg vizsgált, az érintett betegek által felvetett problémák alapján állítottuk össze. A válaszokban a The Crohn s and Colitis Foundation of

Részletesebben

GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE

GERONTOLÓGIA. 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE GERONTOLÓGIA 10. Geriátria: Idoskori elváltozások, betegségek és kezelésük II SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar III. Geriátria III. 1. Az idıs betegek vizsgálata

Részletesebben

Tápanyagok felszívódása

Tápanyagok felszívódása Tápanyagok felszívódása Gyulladásos bélbetegségek Colitis ulcerosa Crohn betegség Duodenum Ásványi anyagok Monoszacharidok Jejunum Ileum Vízoldékony vitaminok Epesavak Diszacharidok B 12 vitamin Aminosavak,

Részletesebben

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek

Betegtájékoztató. Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Táplálkozási tanácsok gyulladásos bélbetegségekben szenvedôknek Betegtájékoztató Tartalom 1. Bevezetés 3 2. Az emésztôrendszer mûködése 4 3. Táplálkozás Crohn betegségben és colitis ulcerosában

Részletesebben

Oknyomozás egy orvosi szempontból érdekes problémáról, a Crohn-betegségről

Oknyomozás egy orvosi szempontból érdekes problémáról, a Crohn-betegségről Oknyomozás egy orvosi szempontból érdekes problémáról, a Crohn-betegségről Összeállította: A Teleki Tehetséggondozó Kollégium TDK-jának 5 tagja / Árvai Zsolt, Subert Balázs, Molnár Tamás, Kavalecz Éva,

Részletesebben

ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva

ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva ÚJSZÜLÖTTEK, KORASZÜLÖTTEK KEZELÉSE Dr. Görbe Éva Az újszülöttek gyógykezelése sokat változott az elmúlt évtizedekben. Az 1900-as évek elején még nagyon magas volt az újszülöttek, koraszülöttek halálozása,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A krónikus gyulladásos bélbetegségekrõl (IBD) (1. módosított változat) I. Alapvetõ megfontolások

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja. A krónikus gyulladásos bélbetegségekrõl (IBD) (1. módosított változat) I. Alapvetõ megfontolások 21. szám EGÉSZSÉGÜGYI KÖZLÖNY 3023 20. Yrjonen T, Ylikoski M, Schlenzka D. :Results of brace treatment of adolescent idiopathic scoliosis in boys compared with girls: a retrospective study of 102 patients

Részletesebben

Krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD)

Krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD) Krónikus gyulladásos bélbetegségek (IBD) AZ EGÉSZSÉGÜGYI MINISZTÉRIUM SZAKMAI PROTOKOLLJA KÉSZÍTETTE: A CSECSEMÕ- ÉS GYERMEKGYÓGYÁSZATI SZAKMAI KOLLÉGIUM (HBCS-KÓDOK: 293C, 293A, 293D, 337Z) I. ALAPVETÕ

Részletesebben

A bélbaktérium-flóra kialakulása és jelentősége a betegségek megelőzésében és terápiájában

A bélbaktérium-flóra kialakulása és jelentősége a betegségek megelőzésében és terápiájában A bélbaktérium-flóra kialakulása és jelentősége a betegségek megelőzésében és terápiájában Dr. Polgár Marianne, PhD. Budai Allergiaközpont A bél mikroflórájának az egészségre gyakorolt hatása az utóbbi

Részletesebben

gyi és s a gazdaságoss úgynevezett fekete zónaz helyezik el a szociális skert A tejházat úgy kell

gyi és s a gazdaságoss úgynevezett fekete zónaz helyezik el a szociális skert A tejházat úgy kell Az állattartás s higiéni niája A fertőző betegségek gek behurcolása - a telep kialakításakor figyelembe venni az állategészségügyi gyi és s a gazdaságoss gosságigi összefüggéseket Az iparszerű,, nagy kapacitású

Részletesebben

GOMBÁK, PROTOZOONOK, FÉRGEK, ÍZELTLÁBÚAK

GOMBÁK, PROTOZOONOK, FÉRGEK, ÍZELTLÁBÚAK GOMBÁK, PROTOZOONOK, FÉRGEK, ÍZELTLÁBÚAK TARTALOMJEGYZÉK A gombák mikológia... 4 A gombák felépítése... 5 Biológiai tulajdonságok... 5 Patogenitás... 7 A gombás megbetegedéseket elősegítő tényezők... 7

Részletesebben

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság

Egy új élet. gondoskodás. felelősség. védelem. biztonság Egy új élet gondoskodás felelősség védelem biztonság PLERASAN V szirup béta-(1,3/1,6)-d-glükán Javallat beteg állatoknál: - a betegség lefolyásának enyhítése, hosszan tartó antibiotikumos kezelés esetén,

Részletesebben

A tartalomból: A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa. Pálffi Brigitta (Az MCCBE új elnöke) 3. oldal 11.

A tartalomból: A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa. Pálffi Brigitta (Az MCCBE új elnöke) 3. oldal 11. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének kiadványa A tartalomból: 3. oldal 11. oldal Dr. Kovács Ágota A környezeti hatások jelentősége Szekeres Anita Higiéniás elvárások ételkészítés során

Részletesebben

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL

FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL ÉS VÉDŐOLTÁSOKRÓL VÉDŐ N Ő XX. évfolyam 3. szám melléklete Szerkesztők: Csordás Ágnes Fekete Gáborné Lektorálta: dr. Mészner Zsófia gyermekinfektológus az Országos Gyermekegészségügyi Intézet főigazgatója FERTŐZŐ BETEGSÉGEKRŐL

Részletesebben

KÜLÖNBÖZÕ BETEGEK KÜLÖNBÖZÕ IGÉNYEK KÜLÖNBÖZÕ GYÓGYSZERFORMÁK

KÜLÖNBÖZÕ BETEGEK KÜLÖNBÖZÕ IGÉNYEK KÜLÖNBÖZÕ GYÓGYSZERFORMÁK AZ ÚJ PENTASA VÉGBÉLSZUSZPENZIÓ TARTÁLYÁT KÖNNYEBB KIÜRÍTENI A MEGÚJULT FORMA SOKKAL EGYSZERÛBBÉ ÉS KÉNYELMESEBBÉ TESZI A KEZELÉST REFERENCIÁK 1. Kornbluth A, Sachar DB. Ulcerative colitis practice guidelines

Részletesebben

Oltópont. Utazási betegségek

Oltópont. Utazási betegségek Oltópont Utazási betegségek Tágabb értelemben az utazási betegségek elnevezés azokra a betegségekre illetve állapotokra vonatkozik, amelyeket hosszú ideig tartó utazás illetve hazájától távoli tartózkodás

Részletesebben

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések

Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések Kábítószerek használatával összefüggő fertőzések 1. HIV/ AIDS - 1986-ban adta az AIDS kórokozójának a Nemzetközi Vírus Nomenclatura Bizottság a HIV (Human Immundeficiencia Vírus) nevet. - Az a vírustípus,

Részletesebben

DR. GECSE KRISZTINA DR. RÓKA RICHÁRD PROF. DR. WITTMANN TIBOR IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) BETEGTÁJÉKOZTATÓ

DR. GECSE KRISZTINA DR. RÓKA RICHÁRD PROF. DR. WITTMANN TIBOR IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) BETEGTÁJÉKOZTATÓ B2 DR. GECSE KRISZTINA DR. RÓKA RICHÁRD PROF. DR. WITTMANN TIBOR IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) BETEGTÁJÉKOZTATÓ ÍRTÁK: DR. GECSE KRISZTINA DR. RÓKA RICHÁRD PROF. DR. WITTMANN TIBOR FEDÉLTERV: NAVRATIL

Részletesebben

Járványtan és a fertőző betegségek

Járványtan és a fertőző betegségek 1 Járványtan és a fertőző betegségek I. rész Bevezető A jegyzet célja, hogy egy összefoglalást adjon a témakör áttekintéséhez. Nyilvánvalóan bizonyos részek kissé elnagyoltnak tűnhetnek, de a téma nagy

Részletesebben

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa

Autoimmun. 7. szám 2014/2. A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa Autoimmun A Debreceni Egyetem Klinikai Immunológia Tanszékének és az Autoimmun Betegegyesület kiadványa 7. szám 2014/2 Milyen tünetek esetén kell immunhiányos állapotra gondolni Az immunhiányos állapotok

Részletesebben

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László

FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László 1 FŐBB EMBERI BETEGSÉGEK Czirják László A betegség a testi lelki szellemi egyensúly felborulása, amely akadályozza az ember mindennapos tevékenységét és a társadalmi életben való részvételét. A betegség

Részletesebben

KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET

KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET KÓROK ÉS KÓROKOK ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET 1. Betegség teszi az egészséget édessé és jóvá, éhség az elteltséget, fáradtság a megpihenést. /Hérakleitosz/ Mi az egészség, és ki a beteg? Számtalanszor feltett

Részletesebben

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei

MUNKAANYAG. Somogyi Bernadett. Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer. betegségei és speciális ápolási és. gondozási igényei Somogyi Bernadett Klinikai ismeretek IV. Emésztőrendszer betegségei és speciális ápolási és gondozási igényei A követelménymodul megnevezése: A sajátos szükségletek felmérésének feladatai az idősellátásban

Részletesebben

HOGYAN TÁMOGATHATJÁK A REPÜLÉST A PROBIOTIKUMOK? 2 A PROBIOTIKUMOK DEFINÍCIÓJA

HOGYAN TÁMOGATHATJÁK A REPÜLÉST A PROBIOTIKUMOK? 2 A PROBIOTIKUMOK DEFINÍCIÓJA Reményi Ákos 1 HOGYAN TÁMOGATHATJÁK A REPÜLÉST A PROBIOTIKUMOK? 2 Egy olyan - teljes testi és szellemi egészséget megkövetelő szolgálat esetében, mint a katonai repülés, a személyzet egészségügyi alkalmasságának

Részletesebben

CROHNika. Tartalom. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének évente megjelenő kiadványa

CROHNika. Tartalom. A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének évente megjelenő kiadványa CROHNika 2010 A Magyarországi Crohn-Colitises Betegek Egyesületének évente megjelenő kiadványa Tartalom Beköszöntő 2 Probiotikumok szerepe az IBD-ben 3 Betegségünk története 5 Táplálásterápia 7 Mintaétrend

Részletesebben

Váladékok megfigyelése

Váladékok megfigyelése Egészségügyi szakmacsoport Ápoló Modulszám: 1.0/2329-06 Dr. Orbán Lászlóné Váladékok megfigyelése A Humán TISZK rendszerének továbbfejlesztése a Humán szakmák moduláris képzésével, a humán értékrend és

Részletesebben

Krónikus fertőző betegségek

Krónikus fertőző betegségek Krónikus fertőző betegségek TARTALOM TBC (tüdő tuberkulózis, tüdőgömőkór)...1 Szifilisz (luesz, buja-kór, vérbaj, franc-kór)...5 AIDS (szerzett immunhiányos szindróma)...7 TBC (TÜDŐ TUBERKULÓZIS, TÜDŐGÖMŐKÓR)

Részletesebben

A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS)

A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) A REFLUX-BETEGSÉG (GOR) ÉS AZ IRRITÁBILIS BÉL SZINDRÓMA (IBS) REFLUX: A gyomor nyálkahártyája úgy lett teremtve, hogy ellenálljon az ott termelődő sósav maró hatásának -a nyelőcsőé azonban nem. A nyelőcső

Részletesebben

Magazin. Munka a nagy melegben PATIKA. A nyár veszélyforrásai Szénanáthás vagyok Petefészek-gyulladás Herpesz: a szunnyadó vírus

Magazin. Munka a nagy melegben PATIKA. A nyár veszélyforrásai Szénanáthás vagyok Petefészek-gyulladás Herpesz: a szunnyadó vírus PATIKA Magazin GALENUS KIADÓ, A GYÓGYSZERÉSZEK KIADÓJA XIV. évfolyam 7. szám 2009. július Egészségügyi ismeretterjesztô folyóirat A nyár veszélyforrásai Szénanáthás vagyok Petefészek-gyulladás Herpesz:

Részletesebben

Munkám során szinte naponta találkozom a candidiasis

Munkám során szinte naponta találkozom a candidiasis Candidiasis - létező betegség vagy csak üzlet? Munkám során szinte naponta találkozom a candidiasis valós vagy vélt problémájával. A klinikai orvoslás területén a mai napig nincs egységes álláspont ebben

Részletesebben