Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár"

Átírás

1 Probiotikumokszerepe a mindennapokban Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

2 Tartalom 1. A humán mikrobióta és a probiotikumok 1. Bél mikrobiótát befolyásoló tényezık 2. Probiotikumok - Prebiotikumok 3. Jótékony tevékenységeik 4. Milyen a jó probiotikus készítmény? 2. Megoldások korosztályonként, alkalmazási területenként

3 1. A humán mikrobiótaés a probiotikumok o o Az emberi testben tízszer több a baktériumsejt, mint az emberi o o 150-szer több mikrobiális gén, mint emberi o gén 3.3 millió gén

4 1. A humán mikrobiótaés a probiotikumok A kérdés az, hogy milyen genomok érdekeit képviseli az emberi test és viselkedés? Lehetséges, hogy egy test valaki más érdekeit valósítja meg? Csiga laposféreg Egér Toxoplasma gondii Róka veszettségvírus Ember H. pylori Lehetséges, hogy összefüggés van a H. pylori antibiotikumok általi visszaszorulása és a fejlett világ elhízása között?

5 1. Baktériumok a GI traktusban intesztinális traktusban >400 faj Más becslések szerint akár ezer faj is képviseltetheti magát. A velünk élı hasznos baktériumoknak azonban eddig csak a legnagyobb számban jelen lévı képviselıit azonosították (mintegy fajt), mert laboratóriumi tenyésztésük rendkívül nehéz.

6 1. Baktériumok a GI traktusban A csíraszám: Amíg a felsı szakaszban az ileumig a mikrobaszám jellemzıen /g béltartalom között mozog, addig az ileumban rohamosan nı, mígnem a vastagbélben (colonban) már /g béltartalom nagyságrendő. A számok egyúttal jelzik is, hogy a felsı szakaszban jellemzıen a testi enzimes, az alsóban inkább bakteriális emésztés folyik. A colon hatalmas csíraszámából adódóan a bélsár tömegének mintegy 40-60%-át a mikrobák teste teszi ki.

7 1. Baktériumok a GI traktusban A hatalmas csíraszámot a szakemberek gyakran azzal is érzékeltetik, hogy a felnıttek testtömegébıl 1-1,5 kg-ot tesznek ki az emésztırendszer mikrobái, vagyis ekkora tömeg nem a saját tulajdonunk. Ez a jelentıs baktériumtömeg folytonos Ez a jelentıs baktériumtömeg folytonos kapcsolatban áll a mintegy 400 m2-nyi gasztrointesztinális nyálkahártyafelszínnel, amely szervezetünk legfıbb immunszerve.

8 1 A bélflóra A bélflóra kialakulása Az emberi bél a születés idıpontjáig steril, a magzat a szülıutakon áthaladva találkozik elıször baktériumokkal, amelyek kolonizálódnak bélcsatornájában. A bélflóra-módosulás Az anyatejes táplálás során kialakult bélflóra összetétele az élet elırehaladásával megváltozik, a táplálkozással összefüggésben. A tápszeres és késıbb a vegyes táplálásra történı átállás során a bifidus-flórát vegyes flóra váltja fel. A csecsemı korban kialakult bélflóra összetétele az egyénre jellemzı és meghatározza a felnıttkori baktériumok összetételét.

9 1 A bélflóra jellegzetes képviselői a jótékony baktériumok,a probiotikumok; ık azok, akik a legtöbb segítséget nyújtják a számunkra; ezek közé tartoznak a jól ismert laktobacillusok és a bifidobaktériumok, a kétarcú baktériumok, amelyek segítenek, de károsak is lehetnek bizonyos körülmények között; ezek legismertebb képviselıje a coli baktérium, és a kártékony baktériumok, melyek emésztési gondok és fertızések forrásai lehetnek, ide tartozik például a clostridium baktérium, és a baktériumok mellett élı különféle gombafajok, ilyen például a candida gomba, amely rossz híre ellenére része a normális bélflórának és csak akkor jelent gondot, ha a szervezetünk valamilyen okból legyengül.

10 1.1 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők Egy hazai 3 évig tartó vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy a világ fejlett részén a probiotikus baktériumok aránya a teljes bélflóra baktériumainak számához viszonyítva 40% (ideális),míg ugyanez a szám a magyar lakosság esetében kevesebb, mint a harmada, csak 12 %. Idıs korban már csak 3-5 százalék! Ennek az alacsony számnak többféle oka van.

11 1.1 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők antibiotikum, gyógyszerek, édesítőszerek egyoldalú táplálkozás, stressz alkohol, dohányzás Prebiotikum/ probiotikum csecsemő környezete étrend összetétele, élelmiszer minőség anyai bélflóra életkor születés módja BÉL MIKROBIÓTA gének, receptorok

12 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok A probiotikumok olyan táplálékkiegészítık, melyek az emberi szervezet szempontjából jótékony baktériumokat tartalmaznak. Leggyakrabban tejsavbaktériumokat használnak. Ezeket már régóta használják az élelmiszeriparban, mivel képesek átalakítani a cukrokat (a laktózt is) és más szénhidrátokat tejsavvá. Ez jellegzetes savanyú ízt ad az élelmiszereknek (erjesztett tejtermékek például joghurt) mivel csökkenti a ph-t és ezzel gátolja a káros mikroorganizmusok szaporodását, ezzel megelızve az emésztırendszeri fertızéseket.

13 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok A leggyakrabban elıforduló probiotikus baktériumok a Lactobacillus és a Bifidobacterium törzsekbe tartoznak. megkönnyítik a fémionok (kalcium, vas, magnézium) felszívódását és emellett vízben oldódó vitaminokkal (B, K) látják el a gazdaszervezetet.

14 1.2 Bizonyítottan jótékony probiotikustörzsektörzsek Bifidobacterium animalis DN stabilizálja a passage-t Bifidobacterium animalis subsp. lactis BB-12 hasmenés ellenes hatás, immunrendszert stimulálja Bifidobacterium infantis IBS esetén Bifidobacterium lactis HN019 (DR10) immunerısítı Bifidobacterium longum BB536 allergia ellenes Escherichia coli Nissle 1917 immunerısítı

15 1.2 Bizonyítottan jótékony probiotikustörzsektörzsek Lactobacillus acidophilus NCFM laktóz intolerancia esetén Lactobacillus casei v. rhamnosus Doderlein hüvelyflóra megırzése Lactobacillus casei DN immunerısítı Lactobacillus casei F19 javítja az emésztést, immunerısítı, hasmenés ellenes, testsúlycsökk. Lactobacillus casei Shirota immunerısítı

16 1.2 Bizonyítottan jótékony probiotikustörzsektörzsek Lactobacillus reuteri SD2112 immunerısítı, hasmenés ellenes Lactobacillus rhamnosus ATCC immunerısítı, hasmenés ellenes, allergia ellenes Lactobacillus salivarius UCC118 fekély és gyulladásellenes a GI traktusban Lactococcus lactis L1A immunerısítı, emésztést támogatja Streptococcus salivarius ssp thermophilus laktóz intoleranciában

17 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok Probiotikumok kontra kórokozók A patogén baktériumok (például az Escherichia coli, a Salmonella, a Listeria, a Campylobacter és a Clostridia törzsek) számos betegség okozói lehetnek, anyagcsere-termékeik mérgezıek, hasmenést, hányást, gyulladás, lázat okozhatnak. A probiotikus baktériumok egyik legfontosabb funkciója a potenciálisan patogének megtelepedésének és növekedésének korlátozása.

18 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok A prebiotikum olyan természetes tápanyag, amelyre a gyomor-bélrendszer felsı szakaszában található emésztıenzimek nem hatnak, és változatlan formában jutnak el a vastagbélig, ahol serkentik a kedvezı hatású baktériumok, a probiotikumok szaporodását. A prebiotikumok csak a jótékony baktériumok számára emészthetık, míg a kórokozók nem tudják ezeket lebontani, így elınyhöz jutnak a tápanyagokért folyó versenyben.

19 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok Ez a verseny a születés után a legélesebb. A csecsemı születésekor a szájába került baktériumok (segítık és paotogének vegyesen) egyszerre indulnak, hogy benépesítsék az újszülött tápcsatornáját. A hasznos baktériumok egyebek közt azért kerülnek túlnyomó többségbe, mert az anyatej tartalmaz oligoszacharidokat.

20 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok Az élelmiszerekben leggyakrabban elıforduló prebiotikumok, az oligoszacharidok például a fructo-oligoszacharidok, az inulin, galactooligoszacharidok, vagy a laktóz. A legújabb ismeretek szerint az anyatejben több mint 130 laktózból származtatható oligoszacharid található szignifikáns mennyiségben. A tehéntej ezeket csak nyomokban tartalmazza. Az anyatejben található oligoszacharidok egy része prebiotikumnak tekinthetı. A prebiotikumok közül pedig a legfontosabb az inulin.

21 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok A prebiotikumok elıfordulása a természetes tápanyagokban: Természetes módon többek között a csicsókában, hagymában, fokhagymában, articsókában, cikóriában, babban, borsóban találhatóak meg. A prebiotikumot is tartalmazó probiotikus készítményt szinbiotikumnak is nevezik.

22 1.2 Probiotikumok-Prebiotikumok Prebiotikumok Az étrendbe épített prebiotikum: megszüntetheti a székrekedést, növelheti a székletürítés gyakoriságát és mennyiségét megfelelı folyadék fogyasztása mellett ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidülhet, ami a mérgezı bomlástermékek képzıdését és felszívódásának lehetıségét megakadályozhatja.

23 1.3 Jótékony tevékenységeik Megfelelő mikrobióta egyensúly IBS kontroll IBD kontroll Endogén patogénekelnyomása (AAD= antibiotikum asszociált hasmenés) Exogénpatogénekelnyomása (utazók hasmenése) Húgy-ivarúti fertőzések megelőzése/kezelése Immunrendszer modulálása Kiegyensúlyozott immunválasz (allergia) IBD kontrol Étel allergia tüneteinek csillapítása Természetes immunrendszert erősíti Anyagcserére gyakorolt hatás Epesavak dekonjugációjaés szekréciója alacsonyabb se. Koleszterint szint Laktóz hidrolízis laktóz intolerancia tüneteinek csökkentése Rövid láncú zsírsavakat, vitaminokat termelnek bélnyálkahártyát táplálja kockázati tényezőt csökkent

24 1.3 IBS irritable bowel syndrome - irritábilis bél szindróma IBD - inflammatory bowel disease gyulladásos bélbetegségek autoimmun eredet colitis ulcerosa: fıleg vastagbél érintettség Crohn-betegség: GI traktus bármely része érintett lehet, leggyakrabban vékonybél felszívódási zavar

25 1.3 A probiotikumokés az immunrendszer az immunrendszer sejtjeinek 70 százaléka a bélben található! a bifidobaktériumok sejtfalában található muramiddipeptid aktiválja a limfociták szintézisét, amelyek szinte átitatják a bélfalat. A limfociták immunglobulint termelnek (IgA), amely segít a betolakodók elpusztításában. fontos szerepük van az interferonok, citokinek és egyéb gyulladásos regulátorok (például interleukinek) termelésében is. Az ép flóra erısíti a sejtes immunválaszt (Th1), miközben gátolja a Th2 (a humorális immunválasz) túlzott aktivitását. (Ez utóbbi felelıs az allergiás reakciókért.)

26 1.4 Probiotikumés antibiotikum Bár az antibiotikumok egyre fejlettebbek, azaz folyamatos kutatásokat végeznek újabb generációk elıállításának irányába, az egyik tulajdonságuk változatlan maradt az elmúlt évtizedekben: baktériumölı képességük egyaránt kiterjed a kórokozó (patogén) és a jótékony (probiotikus) baktériumokra is. Sıt, a gyakorlat azt mutatja, hogy a probiotikumok nagyobb része igen érzékeny az antibiotikumokra. Ennek hatására az ökológiai egyensúly felborul, ami kedvez azoknak a (patogén) baktériumoknak, amelyeket az antibiotikum nem tudott elpusztítani. Egy a bécsi Orvostudományi Egyetem kutatói által írt közlemény (1) szerint: az antibiotikumok által kiváltott hasmenés eléri a csaknem 50 %-ot. Ez a magas arány elsısorban a szájon át alkalmazott antibiotikumok esetében érvényes; az antibiotikumokkal szemben ellenálló egyik baktérium a clostridium a bélflóránk egyik állandó lakója, ezért ez az a faj, amelyik a leggyakrabban szaporodásnak indul antibiotikum kezelés mellékhatásaként és ez felelıs a hasmenések negyedéért.

27 1.4 Probiotikumés antibiotikum Vizsgálatok: Legjobb eredmények probiotikum az antibiotikus kúra elején vagy akár elıtte Együttszedés 3 óra eltéréssel

28 1.5 Milyen a jó probiotikus készítmény? egynél több törzset tartalmaz - a bélbaktériumok sokrétő multikultúráját kívánjuk pótolni A humán eredető törzsek képesek tartósan megtelepedni az emberi bélrendszerben; a hatásuk is tartós. túléli a gyomorban lévı sav, a vékonybélben pedig az epesavak és az emésztıenzimek pusztító hatását és így élve jutnak el a hasznos baktériumok vastagbélbe, ahol képesek elszaporodni és megtapadni a bélfalon prebiotikum is van benne megfelelı mennyiség: kedvezı terápiás hatáshoz min vagy 10 9 TKE (telepképzı egység) kell kedvezı napi terápiás költség

29 2. Megoldások Korosztályonként o o o Protexin Restore Protexin Junior Protexin Balance o Protexin Balance + Alkalmazási területenként o o o o Protexin Florea IBS Protexin Gynophilus Lepicol és Lepicol Plus Protexin ImmunPro (Új)

30 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők antibiotikum, gyógyszerek probiotikum prebiotikum csecsemő környezete étrend összetétele anyai bélflóra életkor születés módja BÉL MIKROBIÓTA gének, receptorok

31 Protexin Restore 2.1 Csecsemőknek, kisgyermekeknek csecsemık és kisgyermekek (már újszülött kortól 3 éves korig) gyógyhatású készítmény (OGYI) por formátum, tasakos kiszerelés (15x, 5x) 7-féle humán eredető probiotikus baktériumtörzset 10 9 csíraszámban tartalmaz prebiotikumot is tartalmaz (fructo-oligo-szacharid) a tasak tartalma ételhez, vízhez, tejhez vagy gyümölcsléhez egyaránt hozzákeverhetı enyhén édeskés íző naponta 1x adjuk a gyerekeknek

32 2.2 Gyermekeknek Protexin Junior 4 év feletti kisgyermekek részére kifejlesztett speciális gyógyászati célra szánt tápszer 7-féle hasznos baktérium törzset tartalmaz prebiotikum is van benne könnyen elrágható tabletta 30x kiszerelés kellemes, narancs íző napi 1-2 tabletta elrágása javasolt

33 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők antibiotikum, gyógyszerek probiotikum prebiotikum csecsemő környezete étrend összetétele anyai bélflóra életkor születés módja BÉL MIKROBIÓTA gének, receptorok

34 12 év felett, felnőtteknek Protexin Balance felnıttek és 12 év feletti gyermekek gyógyhatású készítmény (OGYI) növényi kapszulái 7-féle humán eredető probiotikus baktériumtörzset tartalmazó kapszula prebiotikum is van benne 10 x, 60 x kiszerelés naponta két alkalommal fıétkezéskor egy-egy kapszulát bı folyadékkal

35 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők antibiotikum, gyógyszerek probiotikum prebiotikum csecsemő környezete étrend összetétele anyai bélflóra életkor születés módja BÉL MIKROBIÓTA gének, receptorok

36 50 év felettieknek Protexin Balance Plus 50 év felettiek részére kifejlesztett probiotikum Étrend-kiegészítı 7-féle hasznos, humán eredető baktériumtörzs A-, C-, E-vitamin prebiotikum (FOS) tartalom(60%) 60x naponta két alkalommal, fıétkezéskor egy-egy kapszulát bı folyadékkal

37 Jótékony tevékenységeik Megfelelő mikrobióta egyensúly IBS kontroll IBD kontroll Endogén patogénekelnyomása (AAD) Exogénpatogénekelnyomása (utazók hasmenése) Húgy-ivarúti fertőzések megelőzése/kezelése Immunrendszer modulálása Kiegyensúlyozott immunválasz (allergia) IBD kontroll Étel allergia tüneteinek csillapítása Természetes immunrendszert erősíti Anyagcserére gyakorolt hatás Epesavak dekonjugációjaés szekréciója alacsonyabb se. koleszterint szint Laktóz hidrolízis laktóz intolerancia tüneteinek csökkentése Rövid láncú zsírsavakat, vitaminokat termelnek bélnyálkahártyát táplálja kockázati tényezőt csökkent

38 Protexin Florea IBS IBS, IBD kontroll különleges táplálkozási igényhez igazított speciális - gyógyászati célra szánt - tápszer Lactobacillus Rhamnosus LCR 35R baktérium törzset tartalmaz gasztrointesztinális rendszer funkcionális zavaraival járó gyomor bél rendszeri megbetegedések pl.: IBS, IBD, ismeretlen eredető visszatérı hasi fájdalom) 30X kiszerelés elsı két héten naponta 2x1 kapszula, majd a harmadik héttıl napi egy kapszula bevétele javasolt a reggeli/vagy esti étkezés után kúraszerően szedése legalább 4 hétig javasolt

39 Jótékony tevékenységeik Megfelelő mikrobióta egyensúly IBS kontrol IBD kontrol Endogén patogénekelnyomása (AAD) Exogénpatogénekelnyomása (utazók hasmenése) Húgy-ivarúti fertőzések megelőzése/kezelése Immunrendszer modulálása Kiegyensúlyozott immunválasz (allergia) IBD kontrol Étel allergia tüneteinek csillapítása Természetes immunrendszert erősíti Anyagcserére gyakorolt hatás Epesavak dekonjugációjaés szekréciója alacsonyabb se. Koleszterint szint Laktóz hidrolízis laktóz intolerancia tüneteinek csökkentése Rövid láncú zsírsavakat, vitaminokat termelnek bélnyálkahártyát táplálja kockázati tényezőt csökkent

40 Nőgyógyászati problémák Protexin GynOphilus 14 db hüvelykapszula megelőzése/kezelése 10 9 számú Lactobacillus casei rhamnosus Döderlein prebiotikumként laktóz monohidrátot tartalmaz gyulladás esetén naponta kétszer egy-egy benedvesített kapszulát hét napon át, vagy esténkét egyet 14 napon át hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása esetén napi 1 kapszula 14 napon át utazás, strandolás esetén, megelızésre hölgyeknek javasolható, 1-1 kapszula

41 Jótékony tevékenységeik Megfelelő mikrobióta egyensúly IBS kontrol IBD kontrol Endogén patogénekelnyomása (AAD) Exogénpatogénekelnyomása (utazók hasmenése) Húgy-ivarúti fertőzések megelőzése/kezelése Immunrendszer modulálása Kiegyensúlyozott immunválasz (allergia) IBD kontrol Étel allergia tüneteinek csillapítása Természetes immunrendszert erősíti Anyagcserére gyakorolt hatás Epesavak dekonjugációjaés szekréciója alacsonyabb se. Koleszterint szint Laktóz hidrolízis laktóz intolerancia tüneteinek csökkentése Rövid láncú zsírsavakat, vitaminokat termelnek bélnyálkahártyát táplálja kockázati tényezőt csökkent

42 Immunrendszer erősítése Protexin ImmunPro immunrendszer támogatására kifejlesztett probiotikum étrend-kiegészítı 7-féle hasznos, humán eredető baktériumtörzs A-, E-vitamin A- és C-vitamin tartalma az immunrendszer normál mőködését támogatja, az A-vitamin pedig a nyálkahártyák normál állapotának fenntartásához járul hozzá. prebiotikum (FOS) tartalom (70%) 30x / napi 1 kapszula étkezés után

43 Bél mikrobiótátbefolyásoló befolyásoló tényezők antibiotikum, gyógyszerek probiotikum prebiotikum csecsemő környezete étrend összetétele anyai bélflóra életkor születés módja BÉL MIKROBIÓTA gének, receptorok

44 Lepicolés LepicolPlus étrendkiegészítı ill. gyógyhatású készítmény székrekedés ellen 5 grammos adagja 3,45 g oldható élelmi rostot (egyiptomi útifő maghéjırleményt), 1,50 g prebiotikumot (inulint) és 5 fajta probiotikumot tartalmaz terhes nık és nagyobb gyermekek (11 év) is használhatják napi egy-három alkalommal, bı folyadékban elkeverve étkezés elıtt ajánlott: o idıskori bélrenyheség o fogyókúra o méregtelenítés o bélmotilitás gyorsítására

45 Köszönöm a figyelmet!

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről

Tanulságos mese. több, mint joghurt. az emberi szervezetről Tanulságos mese több, mint joghurt az emberi szervezetről Isten megteremtette az embert, és a benne lévő szervek, anyagok elkezdtek vitatkozni azon, hogy ki legyen a főnök. Agy: Én gondolkodom helyettetek.

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 871 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 871 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007871T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 871 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 06 806443 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

határozatot. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy

határozatot. A Gazdasági Versenyhivatal eljáró versenytanácsa megállapítja, hogy 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. Levélcím: 1245, Budapest 5. Pf. 1036 Telefon: (06-1) 472-8865, Fax: (06-1) 472-8860 Ügyszám: Vj/052/2012. Iktatószám: Vj/052-35 /2012. Nyilvános változat! A Gazdasági Versenyhivatal

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-106/2004/30. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a NUMIL Hungary Tápszerkereskedelmi Kft. ellen fogyasztók megtévesztésének

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Probiotikumok emésztőszervi betegségekben

Probiotikumok emésztőszervi betegségekben ÖSSZEFOGLALÓ REFERÁTUMOK Probiotikumok emésztőszervi betegségekben LAKATOS GÁBOR DR. TULASSAY ZSOLT DR. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati Klinika, Budapest Magyar Tudományos

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról

A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Iskolagyümölcs - program Oktatási segédanyag 2013/2014. tanév 1. félév/2. A zöldségekben és gyümölcsökben megtalálható vitaminokról, ásványi anyagokról Az egészség megőrzésben nagy fontossággal bírnak

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Probiotikus - és egyéb étrend-kiegészítık és pezsgıtabletták vizsgálata TÁMOP-6.1.6-14/1-2015-0001 Az egészségtudatos fogyasztóvá válás elısegítése (Te tudod, hogyan lehetsz egészségtudatos

Részletesebben

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860

VERSENYTANÁCS. 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 VERSENYTANÁCS 1054 Budapest, Alkotmány u. 5. 472-8864 Fax: 472-8860 Vj-105/2004/39. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa a Nestlé Hungária Kft. (Budapest) ellen fogyasztók megtévesztésének gyanúja

Részletesebben

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő Az NIH, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Hivatala (az orvosi- és biológiai kutatásokat koordináló egyik intézmény) 2007 végén

Részletesebben

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség

Korszerû, modern gyártási technológia Több, mint 60 év tapasztalat Megbízható, német minôség AMIT A NYÚJT: 29 állandó, regionális egységbôl álló németországi farmergazdaságokat összefogó tehenészetbôl származó tejbeszerzés Igazoltan GMO mentes takarmánnyal táplált állatállományból származó, frissen

Részletesebben

Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest

Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest Az immunrendszer mőködése egészséges és allergiára hajlamos egyénben. Immunológiai alapismeretek. Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika, Budapest Mirıl lesz szó? Bél-immunológiai alapismeretek/kórképek

Részletesebben

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., Biológiai K+F+I Osztály, Mosonmagyaróvár

Magyar Tejgazdasági Kísérleti Intézet Kft., Biológiai K+F+I Osztály, Mosonmagyaróvár TEJSAVBAKTÉRIUMOK ÉS BIFIDOBAKTÉRIUMOK ÉLŐSEJT-SZÁMÁNAK SZELEKTÍV MEGHATÁROZÁSÁRA SZOLGÁLÓ MÓDSZEREK ÖSSZEHASONLÍTÓ ÉRTÉKELÉSE ÉS ALKALMAZÁSA SAVANYÚ TEJTERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI MINŐSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSÉRE

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet XVIII. MIT-MLDT Laboratóriumi Továbbképzés

Részletesebben

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SÜLE JUDIT MOSONMAGYARÓVÁR

DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SÜLE JUDIT MOSONMAGYARÓVÁR DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SÜLE JUDIT MOSONMAGYARÓVÁR 2016 DOKTORI (PhD) ÉRTEKEZÉS TÉZISEI SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MEZŐGAZDASÁG- ÉS ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI KAR ÉLELMISZER-TUDOMÁNYI INTÉZET MOSONMAGYARÓVÁR

Részletesebben

C-FOOD MATRIX. A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta

C-FOOD MATRIX. A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta C-FOOD MATRIX A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta A természet immunerősítője A C-vitamint a táplálék végtelen komplexitásában tartalmazza Számos immunerősítőt, szinergisztikus

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

A várandós nõk táplálkozása

A várandós nõk táplálkozása A várandós nõk táplálkozása Fontos, hogy az étrend igazodjon a kismama testtömeg-indexéhez, alapanyagcseréjéhez, az aktuális állapotához, és az ízléséhez. Vegyes táplálkozással, jól megválogatott, jó minõségû

Részletesebben

A roboteró legyen veled!

A roboteró legyen veled! Vitaminok, ásványi anyagok kisgyermekeknek A roboteró legyen veled! A vitaminok A vitaminok az életfolyamatok szabályozásában vesznek részt, így hatással vannak a szervezet valamennyi működésére. A gyerekek

Részletesebben

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő.

Kerek, fehér, bikonvex tabletta, egyik oldalán Clonmel cégjelzéssel, másik oldalán DSR jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színő. 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Diclomel SR 100 retard tabletta 2. MINİSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 mg diclofenacum natricum (diklofenák-nátrium) retard tablettánként. 3. GYÓGYSZERFORMA Kerek,

Részletesebben

Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április :00-20:30)

Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április :00-20:30) 1 Szakkollégiumi gyakorlati foglalkozás 1. Balesetvédelmi oktatás Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április 11. 19:00-20:30) 2. Laboratóriumi eszközök bemutatása, alapműveletek ismertetése 3. Vírusok

Részletesebben

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet

Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Mi az igazság? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik. Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Vegyem? Ne vegyem? Egyem? Ne egyem? Étrend-kiegészítők és hatóanyagaik Mi az igazság? Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet Alapítva: 1949 Kedves olvasó, fogyasztó! Az étrend-kiegészítő (a

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Pharmaton Vital kapszula BETEGTÁJÉKOZTATÓ : INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/075-26/2011. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Föglein József Ferenc ügyvezetı által képviselt BioGreen Nemzetközi Termelési és Kereskedelmi Kft. (Biatorbágy)

Részletesebben

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK

VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK VITAMINOK JELENTŐSÉGE ÉS FORRÁSAIK KÉSZÍTETTE: GAÁL ELEONÓRA OKLEVELES TÁPLÁLKOZÁSTUDOMÁNYI SZAKEMBER DEBRECENI EGYETEM Egészséges alapanyagok egészséges táplálkozás mintaprojekt a közétkeztetés minőségi

Részletesebben

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV ISMERETÉRŐL

EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV ISMERETÉRŐL Centre Number Vizsgaközpont száma.... Candidate No. Vizsgázó száma EUROPEAN CONSORTIUM FOR THE CERTIFICATE OF ATTAINMENT IN MODERN LANGUAGES FOR MEDICAL PURPOSES NYELVVIZSGA-BIZONYÍTVÁNY ORVOSI SZAKNYELV

Részletesebben

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető

Részletesebben

Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám

Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám Број: 22. 27.12.2013. СТРАНА 489. OLDAL 2013.12.27. 22. szám A költségvetési rendszerrıl szóló törvény 92. szakaszának 2. bekezdése (A Hiv. Közlönye, 54/09, 73/10., 101/10., 101/11., 93/2012., 62/13.,

Részletesebben

A Platform adta lehetıségek a humán táplálkozás fejlesztésében

A Platform adta lehetıségek a humán táplálkozás fejlesztésében Kezelt bárányhús hatásának vizsgálata a humán táplálkozásban A Platform adta lehetıségek a humán táplálkozás fejlesztésében Dr. Csiki Zoltán Szalayné Kónya Zsuzsa III. Belgyógyászati Klinika Dietetikai

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 12. szám, 2007. december

TÁPLÁLKOZÁS ÉS TUDOMÁNY VIII. évfolyam 12. szám, 2007. december Tisztelt Olvasó! A Táplálkozás és Tudomány címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Evidenciák a csecsemőtáplálásban, a prebiotikumok immunmoduláló hatása. Dr. Kocsis István PhD Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján

Evidenciák a csecsemőtáplálásban, a prebiotikumok immunmoduláló hatása. Dr. Kocsis István PhD Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján Evidenciák a csecsemőtáplálásban, a prebiotikumok immunmoduláló hatása Dr. Kocsis István PhD Szent Lázár Megyei Kórház, Salgótarján Anyatejjel táplált csecsemőknél RITKÁBBAK a fertőző betegségek az allergiás

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BUDENOFALK KAPSZULA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ? BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Budenofalk 3 mg kemény kapszula budezonid Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszerét, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata

Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata Tejsavbaktériumok és Bifidobaktériumok meghatározására alkalmazott módszerek összehasonlító vizsgálata Hucker A. 1, Kőrösi T. 1, Bieberné Á. 1, Császár G. 1, Süle J. 2, Varga L. 2 1 Magyar Tejgazdasági

Részletesebben

Helyes táplálkozás a családban

Helyes táplálkozás a családban Helyes táplálkozás a családban Amikor leültem megírni ezt a cikket, azon gondolkodtam, vajon hányan fognak unottan felsóhajtani: "Na, már megint a táplálkozásról lesz szó!" Valóban nagyon sok szó esett

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 007 814 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 007 814 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000007814T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 007 814 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 719993 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Berocca pezsgotabletta Vitaminok, ásványi anyagok kombinációja Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Salofalk 250 mg végbélkúp Salofalk 500 mg végbélkúp. meszalazin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Salofalk 250 mg végbélkúp Salofalk 500 mg végbélkúp. meszalazin BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Salofalk 250 mg végbélkúp Salofalk 500 mg végbélkúp meszalazin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként.

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként. SALOFALK 250 MG BÉLBEN OLDÓDÓ TABLETTA Salofalk 250 mg bélben oldódó tabletta Salofalk 500 mg bélben oldódó tabletta meszalazin HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav)

Részletesebben

A prebiotikumok hatása a bél-agy tengely működésére: mikrobiális, magatartási és hormonális változások

A prebiotikumok hatása a bél-agy tengely működésére: mikrobiális, magatartási és hormonális változások S - tudományi Kar A prebiotikumok hatása a bél-agy tengely működésére: mikrobiális, magatartási és hormonális változások Kővári Dóra Témavezetők: Dr. Kovács Krisztina MTA Kísérleti Orvostudományi Kutató

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

Abúzusok a családban. dr. Hajnal Ferenc

Abúzusok a családban. dr. Hajnal Ferenc Abúzusok a családban dr. Hajnal Ferenc Az abúzus Általánosságban helytelen, vétkes használatot, kihasználást, kizsákmányolást jelent A család nem csak lételemet, életteret és támaszrendszert jelent az

Részletesebben

Life style medicine Gyulladások daganatok

Life style medicine Gyulladások daganatok Life style medicine Gyulladások daganatok III. INTERDISZCIPLINÁRIS KOMPLEMENTER MEDICINA KONGRESSZUS 2016 DR.TAMASI JÓZSEF Gyulladás fogalma Az inflammation - tűzbe hozás. a szervezet védekezése valami

Részletesebben

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl

Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl Téli vitaminkosár zöldségekbõl, gyümölcsökbõl A téli hónapokban sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekrõl és gyümölcsökrõl. Számos fajtájuk télen is bõvelkedik vitaminokban, gyakori fogyasztásukkal

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE Sevelamer carbonate Zentiva 800 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy tabletta 800 mg szevelamer-karbonátot tartalmaz. A segédanyagok

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Supradyn Citrom pezsgotabletta. multivitamin, ásványi anyag kombináció

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Supradyn Citrom pezsgotabletta. multivitamin, ásványi anyag kombináció OGYI/28697/2010 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Supradyn Citrom pezsgotabletta multivitamin, ásványi anyag kombináció Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2008. Eszterházy Károly Főiskola EGERFOOD Regionális Tudásközpont

ÉVES BESZÁMOLÓ 2008. Eszterházy Károly Főiskola EGERFOOD Regionális Tudásközpont ÉVES BESZÁMOLÓ 2008 Eszterházy Károly Főiskola EGERFOOD Regionális Tudásközpont Fogyasztóközpontú, komplex nyomonkövetési rendszerek, új élelmiszerbiztonsági paraméterek és eszközök újszerű info-kommunikációs

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció

A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció A kórokozók ellen kialakuló immunválasz jellemzői; Baktériumok, paraziták, gombák és vakcináció A tankönyben (http://immunologia.elte.hu/oktatas.php): Erdei Anna Immunológiai Tanszék ELTE Tanárszakosok,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gynoflor hüvelytabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

(11) Lajstromszám: E 003 883 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA

(11) Lajstromszám: E 003 883 (13) T2 EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA !HU000003883T2! (19) HU (11) Lajstromszám: E 003 883 (13) T2 MAGYAR KÖZTÁRSASÁG Magyar Szabadalmi Hivatal EURÓPAI SZABADALOM SZÖVEGÉNEK FORDÍTÁSA (21) Magyar ügyszám: E 04 808713 (22) A bejelentés napja:

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

Termékkategória (hirdetett vagy valós)

Termékkategória (hirdetett vagy valós) A GVH 2014. évi ún. fogyasztós versenyfelügyeleti eljárásai az egészségre ható, illetve betegség megelőzését, kezelését ígérő termékek, eljárások piacán Eljárás indult Ügyszám Termékkategória (hirdetett

Részletesebben

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262

EURÓPAI PARLAMENT ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA. Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 EURÓPAI PARLAMENT 2004 2009 Egységes szerkezetbe foglalt jogalkotási dokumentum 26.5.2005 EP-PE_TC1-COD(2003)0262 ***I AZ EURÓPAI PARLAMENT ÁLLÁSPONTJA amely elsı olvasatban 2005. május 26-án került elfogadásra

Részletesebben

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA 2.6.13. Nem steril termékek mikrobiológiai vizsgálata Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.6.0. 1 01/2008:20613 javított 6.0 2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

Részletesebben

Vegyszermentes megoldás a mindennapokban

Vegyszermentes megoldás a mindennapokban Vegyszermentes megoldás a mindennapokban Mai rohanó világunkban a legtöbb ember, ha megoldást keres a problémáira egybıl a legkönnyebben elérhetı és leggyorsabban, leghatékonyabban alkalmazható eszközt

Részletesebben

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök

Szakdolgozati témakörök Szakdolgozati témakörök Ápoló szakirány számára 2010/2011. tanév Tantárgy Témakörök Konzulens Pedagógia 1. Betegoktatás: az ápolási folyamat integráns részét képezi a betegoktatás, amely az ápolói Karsai

Részletesebben

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva.

Filmtabletta (tabletta) Fehér csaknem fehér színű, ovális alakú tabletták egyik oldalon Renagel 800 felirattal ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Renagel 800 mg filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 800 mg szevelamer-hidroklorid tablettánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1. pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

Talaj - talajvédelem

Talaj - talajvédelem Talaj - talajvédelem A Talaj: - a levegıvel és a vízzel egyenértékő elem - a természeti és mővi környezet eleme - az anyag és energiaáramlások közege - három v. négy fázisú összetett rendszer A talaj,

Részletesebben

Mi a Crohn-betegség?

Mi a Crohn-betegség? Mi a Crohn-betegség? A Crohn-betegséget elsõ leírójáról, Burill Crohn (kiejtve Krón) amerikai orvosról nevezték el. A betegség egy olyan krónikus gyulladás, mely a tápcsatornát a szájüregtõl a végbélig

Részletesebben

Orvosok részére Megkötés és méregtelenítés Baktericid hatás Nyálkahártya regenerálás

Orvosok részére Megkötés és méregtelenítés Baktericid hatás Nyálkahártya regenerálás Orvosok részére Az Enterosgel egy természetes, szilikon-alapú készítmény a mérgező anyagok szervezetből történő eltávolítására, a mikrobiocenosis beszabályozására, valamint a nyálkahártya hámszövet és

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Algoflex forte filmtabletta ibuprofén Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként.

Betegtájékoztató SUPRASTIN TABLETTA. Suprastin tabletta klórpiramin. HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SUPRASTIN TABLETTA Suprastin tabletta klórpiramin HATÓANYAG: 25 mg klórpiramin-hidroklorid tablettánként. SEGÉDANYAG: Sztearinsav, zselatin, karboximetilkeményítõ-nátrium (A típus), talkum, burgonyakeményítõ,

Részletesebben

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA

ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA ÉTRENDKIEGÉSZÍTŐK VIZSGÁLATA Minta megnevezése Fotó /nem BiYo-Product Kalcium + Magnézium + Cink rágótabletta ásványi anyagokkal, vitaminnal és édesítőszerrel Vitaking kálcium - magnézium - cink tabletta

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Revicet 10 mg préselt szopogató tabletta cetirizin-dihidroklorid Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Hasfájás a sürgısségi ambulancián

Hasfájás a sürgısségi ambulancián dr. Cseh Áron Hasfájás a sürgısségi ambulancián Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgısségi Sürgısségi Betegellátó Ambulancia 1,5 éve Munkaidıben 1 orvos + 1 asszisztens Ügyeletben

Részletesebben

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál?

Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Tápanyag-összetételre és egészségre vonatkozó állítások szabályozása az Európai Unióban Mire kell figyelnünk gyakorlati alkalmazásnál? Dr. Horacsek Márta Cél: mentális/fizikális állapot hosszú távú megőrzése

Részletesebben

Tejtermékek csomagolása

Tejtermékek csomagolása Budapesti Corvinus Egyetem élelmiszermérnöki szak 2008. CSOMAGOLÁSTECHNOLÓGIA egyéni feladat Tejtermékek csomagolása Készítette: Farkas Péter Bsc. II. évfolyam levelezı Tervezett szakirány: Sör- és Szeszipari

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei

Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei Dr. Karoliny Anna Heim Pál Gyermekkórház Röviden a probiotikumokról Google: több, mint 13.000.000 találat Pubmed: 2012-ben

Részletesebben

Kemény kapszula Fehér, átlátszatlan kemény kapsula, a kapszula alsó részén CYSTAGON 150, felső részén MYLAN felirattal.

Kemény kapszula Fehér, átlátszatlan kemény kapsula, a kapszula alsó részén CYSTAGON 150, felső részén MYLAN felirattal. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE CYSTAGON 150 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy kemény kapszula 150 mg ciszteamin-bitartarátot tartalmaz (merkaptamin-bitartarát formájában). A segédanyagok

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ

Betegtájékoztató DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 MG/ML POR BELSÕLEGES SZUSZPENZIÓHOZ DIFLUCAN 10 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz DIFLUCAN 40 mg/ml por belsõleges szuszpenzióhoz flukonazol HATÓANYAG: 10 mg, ill. 40 mg flukonazol, 1 ml-elkészített

Részletesebben

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása. FIGYELEM!!! z alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Gyógyszer betegtájékoztató BETEGTÁJÉKOZTTÓ: INFORMÁCIÓK FELHSZNÁLÓ SZÁMÁR

Részletesebben

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet. FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Emillan

Részletesebben

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (első tanács) 2005. június 9. * A C-211/03., C-299/03. és C-316/03-C-318/03. sz. egyesített ügyekben,

A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (első tanács) 2005. június 9. * A C-211/03., C-299/03. és C-316/03-C-318/03. sz. egyesített ügyekben, 2005. 06. 09-I ÍTÉLET - C-211/03., C-299/03. ÉS C-316/03-C-318/03. SZ. EGYESÍTETT ÜGYEK A BÍRÓSÁG ÍTÉLETE (első tanács) 2005. június 9. * A C-211/03., C-299/03. és C-316/03-C-318/03. sz. egyesített ügyekben,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Tetran

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Imigran 50 mg tabletta Imigran 100 mg tabletta szumatriptán Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A FOODMICRO Minõségellenõrzõ, Termékfejlesztõ és Kutató- Mérnöki Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Betegtájékoztató PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ. PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz

Betegtájékoztató PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ. PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz PEGINTRON 100 MIKROGRAMM POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ PegIntron 100 mikrogramm por és oldószer oldatos injekcióhoz peginterferon alfa-2b (rekombináns interferon alfa-2b és monometoxi-polietilénglikol

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Az egészséges ember számára megfogalmazott táplálkozási ajánlások érvényesek a különböző sporttevékenységet végzők számára is. Kiegyensúlyozott

Részletesebben

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD.

SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. Tökéletes a szükségleteknek megfelelő táplálkozáshoz. SELECT GOLD Complete prémium szárazeledel mindenféle termetű és életkorú kutya számára. A SZERETET ARANYAT ÉR. SELECT GOLD. kiváló minőségű, funkcionális,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK

Részletesebben

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát,

Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát, cink-szulfát, rézszulfát, Összetevők Sovány tej 84% Maltodextrin Tejszín Növényi olajok (pálma, repce, napraforgó) Tejcukor Szárított glükózszirup Ásványi anyagok (trikalcium-citrát, trikalcium-foszfát, magnézium-citrát, vas-szulfát,

Részletesebben

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként.

Betegtájékoztató ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA. Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin. HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. ROACCUTAN 10 MG LÁGY KAPSZULA Roaccutan 10 mg lágy kapszula izotretinoin HATÓANYAG: 10 mg izotretinoin lágy kapszulánként. SEGÉDANYAG: Hidrogénezett szójababolaj, sárga viasz, részlegesen hidrogénezett

Részletesebben

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat Nagyszerű választás a vér táplálásához és az idegek megnyugtatásához! A kínai medicina szerint az Aranyszínű selyemdatolya (Jujuba), vagy más néven kínai datolya segít

Részletesebben

Szalayné Kónya Zsuzsa. Helyes táplálkozási gyakorlat. Helyes táplálkozással az egészségünkért

Szalayné Kónya Zsuzsa. Helyes táplálkozási gyakorlat. Helyes táplálkozással az egészségünkért Szalayné Kónya Zsuzsa Helyes táplálkozási gyakorlat Helyes táplálkozással az egészségünkért Helyes táplálkozási gyakorlat Helyes táplálkozással az egészségünkért Szalayné Kónya Zsuzsa Helyes táplálkozási

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben