Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására"

Átírás

1 Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

2 A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető alkotást. Az Embert felépítő 35 billió ( ) mikroszkopikus élőlény (szomatikus sejt) felfoghatatlanul bonyolult kölcsönhatása eredményeként az Ember benépesítette bolygóját, kutatásokat végez és eszközöket épít a teljes érzékelhető Univerzum megismerésére, a Természet törvényeinek megértésére. Ma már elég okosak vagyunk ahhoz, hogy tudjuk, az Univerzum 96%-áról semmiféle információnk sincs, és élo szövetet, vagy akár csak egyetlen élo sejtet sem sikerült még senkinek létrehoznia. Elmondhatjuk, hogy a Természet törvényeiről, azok működéséről gyűjtött tudásunk ma meglehetősen csekély. egyensúlyban működő kölcsönhatások zavarait betegségnek. Mikor betegségről beszélünk, általában arra gondolunk, hogy egy vírus vagy baktérium megtámadta a szervezetünket, esetleg valamely szervünk nem működik megfelelően. Orvoshoz fordulunk, mert tudjuk, tennünk kell valamit, hogy megszabaduljunk a kórokozótól, vagy kompenzáljuk a hibás működést. Az emberi organizmus helyes működését Egészségnek nevezzük. A belső harmonikus, egymással

3 AGYSEJTEK SZÍVIZOMSEJTEK VÖRÖSVÉRSEJTEK ZSÍRSEJTEK IDEGSEJTEK Az Egészség megőrzése elsődleges célja minden élőlénynek. Testünk öngyógyító mechanizmusait ma még kevéssé ismerjük. A legmodernebb biológiai-gyógyászati valamint öregedéslassítási kutatások fókuszában az emberi gyógyászatnál jelentosen hatékonyabb öngyógyítás, szervezetünk egészség-fenntartó- és helyreállító-, öngyógyító folyamatainak megismerése, ezek erősítése áll. Az emberi testet felépítő sejtekből sokféle különböző típusú létezik. A különböző sejtek különböző feladatokat látnak el: a hasnyálmirigy béta sejtek inzulint termelnek, a vörösvértestek oxigént szállítanak, az izomsejtek képesek gyors alakváltoztatásra. Minden betegség forrása valamilyen sejtszintu diszfunkcióra vezetheto vissza. Némely esetben a sejtek még élnek, de működésükben károsultak (pl. rák vagy szívizomzavar), más esetben sejtpusztulás okozza a bajt (pl. I. típusú cukorbetegség vagy Parkinson kór).

4 Tanulmányainkból ismerjük, hogy sejtosztódás során két azonos utódsejt jön létre. De ez nem minden esetben van így! Bizonyos speciális esetekben az utódsejtek DNS állománya bár azonos, de az utódokban különböző DNS szakaszok aktiválódnak, így az utódsejtek működése különböző lesz. Ezt a speciális folyamatot aszimmetrikus osztódásnak nevezzük, az aszimmetrikus osztódásra képes sejteket ossejteknek. Az őssejtek aszimmetrikus osztódásával jöhetnek létre új idegsejtek, májsejtek, bőrsejtek, és minden egyéb sejt is. Amikor valamely szervünk valamely szövete károsodik, a sérült szövet őssejt-kibocsátást serkentő kémiai jelzést küld (G-CSF) a véráramon keresztül a csontvelőbe. Ezen molekuláris szignál hatására megindul az őssejtek kiáramlása. Az őssejtek a véráramon keresztül eljutnak szervezetünk minden szövetéhez. A sérült szövet ezalatt megkezdi egy másik molekula, az SDF-1 termelését. 1. Szövetkárosodás 2. Molekuláris jel a kibocsátásért (G-CSF) 6. Szövetjavítás 3. Osseljt kiáramlás a csontvelobol 5. SDF-1 észlelése, szövetbejutás, osztódás, 4. Véráram útján a differenciálódás sérült szövethez

5 A véráramban keringő őssejtek az SDF-1 hatására képesek a károsodott szövetbe áramlani, ott megtapadni, osztódni és az adott szövet javításához szükséges sejtekké differenciálódni. Az ossejtek így bizonyítottan részt vesznek az izom, csont, hasnyálmirigy, agy, bor, máj, bél, tüdo, gyakorlatilag minden testi szerv és szövet gyógyulásában. nyugalmi állapot % A gyógyulás teljes folyamatban a legfontosabb tényező a vérkeringésben áramló ossejtek száma. Amikor azonos sérülést elszenvedett páciensek vérárami őssejt-mennyiségét hasonlították össze, az a páciens mutatta a leggyorsabb és legteljesebb felépülést, akinek a legnagyobb számban volt őssejt 300 G-CFS 250 Őssejtek SDF Óra Nap Ido található a vérében. Hasonlóképpen, amikor 501 páciensen végeztek őssejt számlálást és nyomon követték az egészségi állapotuk alakulását egy éven keresztül, a több ossejttel rendelkezo páciensek jobb általános egészségi állapotot mutattak. Összefoglalva: minél több őssejt található a véráramunkban, annál jobb az egészségünk és a sérülések, betegségekkel szemben az ellenálló illetve regenerálódási képességünk.

6 Nyilvánvaló, hogy ossejtjeink aktivitásának fokozása lehet a legjobb stratégia az ideális egészégi állapot megorzésére és visszaszerzésére.

7 A Dél-Floridai Egyetemen tudósai által 2010-ben publikált tanulmány szerint a Spirulina platensis kék-zöld alga már szárított formában is jelentos vérárami ossejt-szám növekedést eredményez Ossejtek aktivitása a kontroll mintához képest Csontvelo poliferációja a kontroll mintához képest 80% 80% 60% 60% 40% 40% 20% 20% 0% Spir 15ng/ml Spir 31ng/ml Spir 62,5ng/ml kivonat Spir 125ng/ml kivonat+ Spir 125 0% Spir 15ng/ml Spir 31ng/ml Spir 62,5ng/ml kivonat Spir 125ng/ml kivonat+ Spir 125 Az ismert időskori kognitív funkciócsökkenést tanulmányozva az Egyetem tudósai erős antioxidáns hatású természetes anyagokkal (polifenolokkal) kísérleteztek év közötti embereken. A leghatékonyabb szernek egy feketeáfonya-zöldtea kivonat bizonyult. A kivonat agytevékenység-serkentő hatása két hónap fogyasztást követően minden paciens esetén kimutatható volt. Ne feledjük, hogy az öregedési folyamat fő kiváltó okainak az oxidatív stressz és a gyulladásos állapot tekinthető, valamint hogy a polifenolok kulcsszerepet játszanak ezek gátlásában.

8 A következő néhány évben több egyetemen és laboratóriumban is (Mexikóban, Kaliforniában, Oroszországban stb.) igazolták és folytatták a floridai méréseket. Igyekeztek megtalálni az alga hatóanyagát. A több tucat szakértő csoport hosszú évekig tartó munkával elkülönített egy speciális pigment-fehérjét, amely pigment-fehérje aktiválja a csontveloben nyugalmi állapotban lévo ossejteket, serkenti az ossejt- szintézist és kiáramlást, vagyis növeli a vérárami ossejt mennyiséget, megújítja a sejteket és a csontvelőt, serkenti a csontvelő regenerálódását az egészséges vér- és őssejt-képzés érdekében, felépítésében nagyon hasonlít a vörösvérsejtekben az oxigént szállító hemoglobin felépítésére, ezért különösen könnyen szívódik fel, kiváló szabadgyök-kifogó, antioxidáns és anti-hidroxil-gyök, kiemelkedő DNS védő hatással. 50x nagyobb az antioxidáns hatása, mint a szárított spirulina tablettáé, csökkenti a vérrög-képződést és a nem kívánt véralvadást, erősíti az immunrendszert, serkenti az antitest és az interleukin 1 képződést a fertőzések leküzdéséért. (Az interleukin 1 tizenegy jelzőmolekula (citokinek) egy csoportja. Ez a csoport vezérli az immunreakciót fertőzés, gyulladás esetén. Serkenti a nyiroksejt (limfocita) és falósejt (fagocita) képződést.)

9 akadályozza a tumor sejtek növekedését és terjedését a szervezetben, méregtelenítő és májvédő, erős gyulladáscsökkentő, hatékonyan megköti a nehézfémeket (higany, ólom) és a toxinokat, serkenti a májfunkciót, COX-2 gátló hatásának köszönhetően gyulladáscsökkentő, csökkenti a fájdalmat és a lázat is, hisztamin gátló hatásának köszönhetően csökkenti az allergiás panaszokat, nem csupán a sejtösszetevők (lipidek, fehérjék, vitaminok, ásványi anyagok, sejtstruktúrák) oxidálódását és a sejthártya oxidatív károsodását akadályozza meg, de védi a riboszómák örökítő molekuláit is az elfajulástól. Így még az óvatos megfogalmazások szerint is lényegi szerephez juthat a jövő rákellenes, illetve rákmegelőző terápiáiban. A fehérje neve: fikocianin. A bluedynamic kapszula színét a fikocianin jellegzetes kék színe adja.

10 CLA (Conjugated Linoleic Acid) A CLA, vagyis konjugált linolénsav, az egyik legfontosabb, többszörösen telítetlen esszenciális omega-6 zsírsav a linolénsav egyik formája, antioxidáns és immunrendszert erősítő hatásáról közismert. A CLA a szabadtartású (fűevő) háziállatokban (szarvasmarha, birka) természetesen előforduló zsírsav, ezek húsában, tejében (vajban, sajtban) is megtalálható. Elegendő CLA szervezetbejuttatásához rengeteget kellene fogyasztanunk ezekből a termékekből, ami napi plusz 5000 kalóriát jelentene. Érdemes ezért CLA tartalmú étrend-kiegészítőt fogyasztani. A CLA erős antioxidáns tulajdonsággal bír, optimalizálja az anyagcserét, ezen belül a szénhidrátés zsíranyagcserét (testzsír csökkenés zsírmentes testtömeg növekedés), segít szervezetünknek a zsírt az izomszövetekbe átirányítani, ahol az energiává alakul át. csökkenti a koleszterin szintet, meggátolja a zsírok lerakódását, segít rendben tartani a vércukor szintet, segít megelőzni az inzulinrezisztencia és a kettes típusú cukorbetegség kialakulását.

11 Természetes szójalecitin A lecitin (foszfatidilkolin) nagy létfontosságú természetes, zsírszerű anyag. A foszfolipidek egyike, 75%-ban telítetlen zsírsavakból áll. A lecitin a szervezet szinte valamennyi funkciójában részt vesz: a sejtfal fontos építőeleme, nélkülözhetetlen az emberi szervezet élő sejtjeinek optimális működéséhez, kulcsszerepet tölt be a biológiai membránok, az izom és idegsejtek szerkezetében és táplálásában, kiemelt szerepe van a csontvelő, az idegrendszer, a szív és a máj működésében, kulcsfontosságú szerepet tölt be a tápanyagok és hulladékok sejtjeinkből ki- és beáramoltatásában.

12 A szójalecitin védi a sejteket az oxidáció káros hatásai, így az öregedés ellen, nagymértékben csökkenti vagy megszünteti az ízületi fájdalmakat, segít lebontani a zsírokat, évtizedek óta használják a magas koleszterinszint mérséklésére (erős emulgeáló tulajdonsága révén a koleszterint és egyéb lipideket elegyíti a vízzel, így azok könnyen kiürülhetnek a szervezetből), antioxidáns hatású, növeli a betegségekkel szembeni ellenállást, elősegíti a csecsemőmirigy működését, serkenti a nyiroksejtekben az ellenanyagok termelődését, fokozza a falósejtek (fagociták) szaporodását és aktivitását, tisztítja az érfalakat, erősíti a szívizomzatot, hozzájárul az egészséges vérkeringés fenntartásához, epe- és májvédő hatású, védi a gyomor nyálkahártyáját, gyakran emlegetik mint az idegek táplálékát: szellemi és fizikai kimerültség esetén elősegíti a szervezet regenerálódását, javítja a memóriát és a koncentrációképességet, hatására nő a szervezet teljesítőképessége, fontos szerepet tölt be a nők ivarműködésében, elősegíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, kutatások folynak neurológiai betegségek és az Alzheimer-kór kezelésében alkalmazható terápiás hatásáról.

13 A készítmény ezen összetevok kombinációjának köszönheti sosem látott hatékonyságát az egészségmegorzés illetve helyreállítás területén. A folyadék-kapszula (ún. hidroszóma) technológia egy forradalmi tápanyag-beviteli módszer, két fontos elonnyel: 1) a tápanyagokat könnyen hasznosuló, könnyen felszívódó formában szállítja, 2) kivételes sejthidratálás.

14 A szervezet által feldolgozott minden tápanyag természetes módon nano-méretu. A rágás, az emésztés, a különféle enzimek, és a szervek anyagcseréje biztosítja a megfelelő lebontást, hiszen sejtjeink csak a nano-méretű tápanyagot tudják befogadni és felhasználni. Szervezetünk csupán töredékét képes hasznosítani a szájon át bevitt étrend-kiegészítőknek. A hidroszóma-formula példátlan szintre emeli a tápanyagok terápiás hatást! Különösen fontos ez a fajta adagolás a beteg, stresszelt, kimerült, vagy emésztési zavarokkal küzdő fogyasztók esetében, hiszen ilyen állapotban drasztikusan csökken a szervezet lebontó és feldolgozó képessége. Az eredmények minden esetben meghökkentően ígéretesek. Úttöro módszerrol van szó, hiszen olyan sejttápanyagokat vagyunk képesek szájon át a szervezetbe juttatni, amelyekre korábban csak intravénás adagolással volt lehetőség. A természetes tápanyag hatásfoka így megsokszorozódhat!

15 A formula másik előnye a páratlan sejthidratálás. A legújabb kutatások szerint a vízfogyasztás segíti a testhőmérséklet szabályozását és a vértisztítást, de nem csökkenti a kiszáradást! A víz eljut a véráramig, de a sejtekbe nem. Nagy felületi feszültsége miatt a víz a véráramban olyan nagy cseppeket képez (kb. 1 mikron), amely csepp-méretben a víz nem juthat be a sejtjeinkbe. A tapasztalat szerint már kis mennyiségu hidroszómás oldat is képes lehet a test összes sejtjének napi hidratálására! Az egészségmegőrzés és prevenció mellett terápiás hatásról is beszélhetünk, hiszen a sejtszintű hidratálás jótékony hatással van a szervezet minden diszfunkciójára. Felhívjuk a figyelmet, hogy az étrend-kiegészítő fogyasztása nem helyettesíti a változatos, minőségi táplálkozást, a helyes vízbevitelt (napi 4 dl/10 testsúlykilogramm) és rendszeres testmozgást! Tapasztalatok alapján a szervezet tápanyagfelvétele a hagyományos étkezés útján jóval nagyobb, ha nano-tápanyagokat is fogyasztunk. A bluedynamic úttöro formulája az egészségmegorzés és helyreállítás természetes képességét támogatja szervezetünkben minden nap.

16 A TSHE Ügyfélklubról, illetve a bluedynamic termékről több információt talál a oldalon vagy keresse, kérdezze ajánlóját:

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet?

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Prof. Dmitrij Medvegyev A Triomed OOO céggel szorosan együttműködő Szentpétervári Nemzeti Egészség Intézet tanszékvezetője, doktora az orvosi pszichofiziológiának

Részletesebben

Bevezetés. Mi a koleszterin?

Bevezetés. Mi a koleszterin? Bevezet betegklub feldt tgji számár betegségükkel kpcsoltos szkszerű információkt megdni. Ebben füzetben koleszterin htásiról cukorbetegségről gyűjtöttünk össze hsznos információkt. Mi koleszterin? koleszterin

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél Röviden a cukorbetegségről A diabéteszről általában Kiadó: Gönc Város Önkormányzata

Részletesebben

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA

A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA A 10. OSZTÁLYOS BIOLÓGIA-EGÉSZSÉGTAN TANMENET SZAKISKOLÁK SZÁMÁRA Biológia tanmenet-javaslatunk a 2000 augusztusában hatályba lépett Kerettanterv és a Pedellus Novitas Kiadó Biológia tanterve alapján készült.

Részletesebben

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA - LÚGOSÍTÁS

A SAV-BÁZIS EGYENSÚLY HELYREÁLLÍTÁSA - LÚGOSÍTÁS HRI GREEN BASE Lúgosító kapszula TESTÜNK ERŐINEK VALAMENNYI ÖSSZETÉTELE KÖZÜL A SAVAK HATÁSA A LEGKÁROSABB /Hippokratész/ Az utóbbi időben egyre többet lehet hallani szervezetünk elsavasodásáról. Dr. Robert

Részletesebben

Több összetevőt tartalmazó peptid bioregulátorok. Termékkatalógus

Több összetevőt tartalmazó peptid bioregulátorok. Termékkatalógus Több összetevőt tartalmazó peptid bioregulátorok Termékkatalógus Tartalomjegyzék Komplex készítmény az immunrendszer serkentésére ImmuneTIDE PLUS...6 Komplex készítmény a csecsemőmirigy működésének szabályozására

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj-209/2007/34. A Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa - a Crystal Institute Korlátolt Felelısségő Társaság (Budapest), I. rendő, - a Flavinárium Elsı Magyar Flavonoid és Antioxidáns

Részletesebben

TIENS. Kincsek gyermekek számára. TIENS Kincsek gyermekek számára

TIENS. Kincsek gyermekek számára. TIENS Kincsek gyermekek számára TIENS Kincsek gyermekek számára 4 doboz Gyermek kalcium 3 doboz Cink 2 doboz Kardi Junior 1 db Oracare fogkrém gyermekeknek Speciális csomag gyermeke számára! TIENS Kincsek gyermekek számára A gyermekorvosok

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsgatevékenység befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek

DR. IMMUN Egészségportál. A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek A haj és a vitaminok A haj számára nélkülözhetetlen vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek Hajunk állapotát nagyban befolyásolja, hogy milyen ételeket fogyasztunk. A hajhagymák vitamin vagy nyomelemhiánya

Részletesebben

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő A csodákhoz mozdulni kell a megszokott kis világunkból Kelemen Dóra szakképzett kineziológus, AFT, elmeakupunktúra és biodinamikus cranius, sacralis terápiakezelő vagyok. Én nagyon szeretnék veletek megismerkedni,

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG.

IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. IMUNE NAGYOBB VITALITÁS, JOBB ERŐNLÉT, ERŐSEBB ELLENÁLLÓKÉPESSÉG. KIVÁLÓ EGÉSZSÉG. Korunk sokféleképp emészti erőinket: legyen az sport, munka, család vagy szabadidős tevékenység. A WellStar jóvoltából

Részletesebben

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc

BIOLÓGIA. PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május EMELT SZINT. 240 perc PRÓBAÉRETTSÉGI 2004. május BIOLÓGIA EMELT SZINT 240 perc Útmutató A feladatok megoldására 240 perc fordítható, az id leteltével a munkát be kell fejezni. A feladatok megoldási sorrendje tetsz leges. A

Részletesebben

Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban

Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban Az őssejtek felhasználhatósága a kemoterápiaban A kemoterápia során olyan daganatellenes (citotoxikus) gyógyszereket alkalmaznak, melyek elpusztítják a leukémia sejteket. Hatásukkal a sejtek osztódását

Részletesebben

Őssejtek és hemopoiézis 1/23

Őssejtek és hemopoiézis 1/23 Őssejtek és hemopoiézis 1/23 Sejtsorsok Sejtosztódás Sejt differenciáció sejtvonulatok szövetek (több sejtvonulat) Sejt pusztulás Sejtvonulat az őssejtek és azok utódai egy adott szöveti sejt differenciációja

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz Verzió 2016 1. MI A VASZKULITISZ 1.1 Mi ez? A vaszkulitisz a vérerek falának gyulladásos betegsége. A

Részletesebben

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival!

Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Csontritkulás csökkentése, a XXI. században, a régmúlt megoldásaival! Szeretné megelőzni? Szeretné javítani? Válaszoljon pár egyszerű kérdésre gondolatban és megismerheti a megoldást! Mi az, amit tapasztal?

Részletesebben

A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira. 3. óra

A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira. 3. óra A szervezet válasza a parodontium bakteriális behatásaira 3. óra 1. Az ép íny Színe halványrózsaszín Szorosan tapad a foghoz Széle késpenge szerűen elvékonyodik Az interdentális papillák szorosan kitöltik

Részletesebben

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk?

Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? ERDEI ANNA Hogyan véd és mikor árt immunrendszerünk? Erdei Anna immunológus egyetemi tanár Az immunrendszer legfontosabb szerepe, hogy védelmet nyújt a különbözô kórokozók vírusok, baktériumok, gombák,

Részletesebben

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés

Grilla Stúdiója - gyógytorna, szülésfelkészítés Az éltetõ vitaminok A vitaminok olyan szerves vegyületek, amelyek feltétlenül szükségesek testünk kifogástalan mûködéséhez. A vitamin elnevezés a vita (élet) és az amin (NH2-tartalmú kémiai gyök) szavakból

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július

Sporttáplálkozás. Étrend-kiegészítők. Készítette: Honti Péter dietetikus. 2015. július Sporttáplálkozás Étrend-kiegészítők Készítette: Honti Péter dietetikus 2015. július Étrend-kiegészítők Élelmiszerek, amelyek a hagyományos étrend kiegészítését szolgálják, és koncentrált formában tartalmaznak

Részletesebben

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek

Kevéssé fejlett, sejthártya betüremkedésekből. Citoplazmában, cirkuláris DNS, hisztonok nincsenek 1 A sejtek felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A sejt az élővilág legkisebb, önálló életre képes, minden életjelenséget mutató szerveződési egysége. Minden élőlény sejtes szerveződésű, amelyek

Részletesebben

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20.

BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. BIOLÓGIA VERSENY 9. osztály 2016. február 20. Elérhető pontszám 100 Elért pontszám Kód I. Definíció (2 pont) A közös funkciót ellátó szervek.. alkotnak. II. Egyszerű választás (10 pont) 1. Melyik állítás

Részletesebben

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK

SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK SPORT ÉS A REKOMBINÁNS DNS TECHNIKÁK, BIOTECHNOLÓGIÁK Biotechnológia és a sport kapcsolata Orvostudományi alkalmazások Aminosavak és fehérjék előállítására régóta használnak mikroorganizmusokat Oltóanyagok

Részletesebben

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja.

Biológia 3. zh. A gyenge sav típusú molekulák mozgása a szervezetben. Gyengesav transzport. A glükuronsavval konjugált molekulákat a vese kiválasztja. Biológia 3. zh Az izomösszehúzódás szakaszai, molekuláris mechanizmusa, az izomösszehúzódás során milyen molekula deformálódik és hogyan? Minden izomrosthoz kapcsolódik kegy szinapszis, ez az úgynevezett

Részletesebben

Dr. Fröhlich Georgina

Dr. Fröhlich Georgina Sugárbiol rbiológia Dr. Fröhlich Georgina Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai - determinisztikus

Részletesebben

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről

1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Hírlevél. Röviden a cukorbetegségről 1. oldal TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037 Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Hírlevél Röviden a cukorbetegségről Cukorbetegség felismerése és kezelése Kiadó: Gönc Város

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges

A TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat tápláló és egészséges TIENS Kínai datolya (Jujuba) kivonat Nagyszerű választás a vér táplálásához és az idegek megnyugtatásához! A kínai medicina szerint az Aranyszínű selyemdatolya (Jujuba), vagy más néven kínai datolya segít

Részletesebben

Összetétele: 2. oldal

Összetétele: 2. oldal Gynex Bioinformációs, komplex gyógynövény-koncentrátum 15-féle gyógynövényből. Kiemelt hatásterületei: hormonrendszer, nőgyógyászati panaszok, lelki instabilitás, alkalmazkodás a megváltozott körülményekhez.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio)

Szomatikus sejtpopuláci. az elhalt szövetek pótlp. újraképzıdés (regeneratio) 44. A kórokok k hatására létrejl trejövı proliferatív elváltoz az elhalt szövetek pótlp tlása újraképzıdés (regeneratio) kórokok hatására. vérkeringési zavarok regresszív elvá proliferatív elvá amikor

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni,

Részletesebben

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK MI A POSITEAM? A POSITEAM célja, hogy alternatívát nyújtson mindazok számára, akik pozitív közegben, egymást segítve szeretnének tenni saját és környezetük egészségéért

Részletesebben

A pajzsmirigy. A pajzsmirigyhormonok

A pajzsmirigy. A pajzsmirigyhormonok A pajzsmirigy A pajzsmirigyhormonok a pajzsmirigy mintegy 20 g súlyú páros szerv tireociták follikulusok körül; pajzsmirigykolloid (tireoglobulin glikoprotein) tárolás a pajzsmirigy 2 aktív hormont termel:

Részletesebben

Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter

Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter Immunpatológia kurzus, - tavaszi szemeszter Prof. Sármay Gabriella, Dr. Bajtay Zsuzsa, Dr. Józsi Mihály, Prof. Kacskovics Imre Prof. Erdei Anna Szerdánként, 10.00-12.00-ig, 5-202-es terem 1 2016. 02. 17.

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia címő hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb tudományos kutatási

Részletesebben

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről

Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Erre majd együtt mászunk fel! Tájékoztató szív- és érrendszeri betegségekről és azok megelőzéséről Bayer Hungária Kft. 1123 Budapest, Alkotás u. 50. www.szeretemazeletem.hu Az érelmeszesedéstől az infarktusig

Részletesebben

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő

AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő AZ EMBERI MIKROBIOM: AZ EGYÉN, MINT SAJÁTOS ÉLETKÖZÖSSÉG Duda Ernő Az NIH, az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Hivatala (az orvosi- és biológiai kutatásokat koordináló egyik intézmény) 2007 végén

Részletesebben

A köztiagy (dienchephalon)

A köztiagy (dienchephalon) A köztiagy, nagyagy, kisagy Szerk.: Vizkievicz András A köztiagy (dienchephalon) Állománya a III. agykamra körül szerveződik. Részei: Epitalamusz Talamusz Hipotalamusz Legfontosabb kéregalatti érző- és

Részletesebben

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus

Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA. Elhízás és kóros soványság 2016.05.02. A vegetarianizmus Táplálkozási tanácsok TÁPLÁLKOZÁSTAN, GASZTRONÓMIA Mindent mértékkel fogyasszunk Ne fogyasszunk a szükségesnél kevesebbet, legyengít a szervezetet Ne fogyasszunk túl sokat, csökken az emésztőerő, betegségek

Részletesebben

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT

ÚTMUTATÓ KOLESZTERIN. Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KÉSZÍTMÉNYEKKEL A KOLESZTERINSZINT CSÖKKENTÉSÉÉRT KOLESZTERIN ÚTMUTATÓ Tanácsok, tippek a koleszterinszint csökkentéséhez Tudjon meg többet a koleszterinrôl a www.beres.hu oldalon okos telefonjával! ÚJDONSÁG

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Biológia orientáció 9. osztály

Biológia orientáció 9. osztály Biológia orientáció 9. osztály 1 Tematikai egység címe Kültakaró és mozgás A szervezet anyag- és energiaforgalma A belső környezet állandósága A fogamzástól az elmúlásig Környezetvédelem Számonkérés Összefoglalásra,

Részletesebben

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok

BIOLÓGIA. 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra. Célok és feladatok BIOLÓGIA 10. évfolyam /normál képzés/ 11. évfolyam /kéttannyelvű és nyelvi előkészítő évfolyamú képzés/ Óraszám: 111 óra Célok és feladatok Szakközépiskolánkban a biológiatanítás célja az elméleti ismeretátadás,

Részletesebben

Egészséges táplálkozás:

Egészséges táplálkozás: KORSZERŰ TÁPLÁLKOZÁS Egészséges táplálkozás: Az egészséges :egy megfelelően összeállított menü, a szervezetnek szükséges energia és tápanyag mennyiséget biztosítja ahhoz, hogy tartósan egészségesek maradjunk.

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

Az endomembránrendszer részei.

Az endomembránrendszer részei. Az endomembránrendszer Szerkesztette: Vizkievicz András Az eukarióta sejtek prokarióta sejtektől megkülönböztető egyik alapvető sajátságuk a belső membránrendszerük. A belső membránrendszer szerkezete

Részletesebben

V E R S E N Y T A N Á C S

V E R S E N Y T A N Á C S V E R S E N Y T A N Á C S Vj/075-26/2011. A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa a dr. Föglein József Ferenc ügyvezetı által képviselt BioGreen Nemzetközi Termelési és Kereskedelmi Kft. (Biatorbágy)

Részletesebben

SEM MEL WEI S EGY ETE M

SEM MEL WEI S EGY ETE M SEM MEL WEI S EGY ETE M Általános Orvostudományi Kar II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Igazgató: Dr. Pajor Attila egyetemi tanár 1082 Budapest, VIII. Üllői út 78/A. A SZÜLÉS VEZETÉSE A SZÓBELI

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi idı: az írásbeli vizsga befejezésének idıpontjáig A minısítı neve: Vízvári László A minısítı beosztása: fıigazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

Környezetgazdálkodás. 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 2016.04.11. Dr. Horváth Márk. 1901-ben ő lett az első Fizikai Nobel-díj tulajdonosa.

Környezetgazdálkodás. 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 2016.04.11. Dr. Horváth Márk. 1901-ben ő lett az első Fizikai Nobel-díj tulajdonosa. 2016.04.11. Környezetgazdálkodás Dr. Horváth Márk https://nuclearfree.files.wordpress.com/2011/10/radiation-worker_no-background.jpg 1868-ban gépészmérnöki diplomát szerzett. 1901-ben ő lett az első Fizikai

Részletesebben

KYANI TERMÉK TÁJÉKOZTATÓ 1

KYANI TERMÉK TÁJÉKOZTATÓ 1 KYANI TERMÉK TÁJÉKOZTATÓ 1 KYANI TERMÉKEK-ALASZKA CSODÁJA! AZ EGÉSZSÉG HÁROMSZÖGE Manapsá a kényelem áll az első helyen, az eészsé a második helyre szorul. Letöbb ember számára csak idő kérdése ey váratlan

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun

Immunológia. Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Immunológia Hogyan működik az immunrendszer? http://www.szote.u-szeged.hu/mdbio/oktatás/immunológia password: immun Hogyan működik az immunrendszer? Milyen stratégiája van? Milyen szervek / sejtek alkotják?

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért.

TÁMOP-6.1.2/LHH/11-B-2012-0037. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. Életmódprogramok megvalósítása Abaúj-Hegyköz lakosainak egészségéért. 1 Kedvezményezett: Gönc és Térsége Egészségéért Egészségügyi Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. Az Európai unió és a magyar állam

Részletesebben

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Dr. Nádasy E. Tamás Siófok Ateroszklerózis Anyagcsere zavarok Fokozott CV rizikó Mai tapasztalatunk és tudásunk alapján az ateroszklerózis,

Részletesebben

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA

KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 11. BIOLÓGIA KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 11. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

A sejtek lehetséges sorsa. A sejtek differenciálódása. Sejthalál. A differenciált sejtek tulajdonságai

A sejtek lehetséges sorsa. A sejtek differenciálódása. Sejthalál. A differenciált sejtek tulajdonságai A sejtek lehetséges sorsa A sejtek differenciálódása, öregedése Sejthalál osztódás az osztódási folyamatok befejezése és specializálódás egy (összetett) funkra: differenciá elöregedés (szeneszcencia) elhalás

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK Egészségügyi alapismeretek középszint 1411 ÉRETTSÉG VZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGY ALAPSMERETEK KÖZÉPSZNTŰ ÍRÁSBEL ÉRETTSÉG VZSGA JAVÍTÁS-ÉRTÉKELÉS ÚTMUTATÓ EMBER ERŐFORRÁSOK MNSZTÉRUMA Útmutató a vizsgázók

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE VPRIV 200 egység por oldatos infúzióhoz. 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy injekciós üveg 200 egység* velagluceráz-alfát tartalmaz.

Részletesebben

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek

1. B) FELADAT: A LÁTÁS 1. A mellékelt rajz felhasználásával ismertesse az emberi szem felépítését, és az egyes részek 1. MINTATÉTEL 1. A) FELADAT: KEMÉNYÍTŐ KIMUTATÁSA 1. Vizsgálja burgonyagumó keményítőtartalmát kaparék készítésével! Színezze meg a keményítőt! Rajzolja le a tapasztaltakat! Hányszoros nagyítást választott?

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét!

TIENS KARDI. Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! TIENS KARDI Krill olaj A termék, mely támogatja egészségét és kirobbanó szintre emeli üzletét! Omega-3 esszenciális zsírsav Az omega-3 zsírsav az esszenciális zsírsavak (EFA) csoportjába tartozik. Különösen

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

Mikroorganizmusok patogenitása

Mikroorganizmusok patogenitása Mikroorganizmusok patogenitása Dr. Maráz Anna egyetemi tanár Mikrobiológia és Biotechnológia Tanszék Élelmiszertudományi Kar Budapesti Corvinus Egyetem Mikroorganizmusok kölcsönhatásai (interakciói) Szimbiózis

Részletesebben

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István.

Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA. A fény műve és a mű fénye. DLA értekezés tézisei. Madácsy István. Magyar Képzőművészeti Egyetem Doktori Iskola TRANSZPARENCIA A fény műve és a mű fénye DLA értekezés tézisei Madácsy István 2009 Témavezető: Kocsis Imre, DLA Habil, egyetemi tanár A transzparencia nemcsak

Részletesebben

II. Orvosi áttörés a rák természetes megfékezésében

II. Orvosi áttörés a rák természetes megfékezésében II. Orvosi áttörés a rák természetes megfékezésében A rák legyőzése - 1. kötet: Az elképzelhetetlen megvalósítható Dr. Rath bevezetője a fejezethez A most következő fejezetben bemutatott felfedezések több

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7.

BIOLÓGIA 7-8. évfolyam. A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra. 7. BIOLÓGIA 7-8. évfolyam Heti és éves óraterv: A tantárgy heti óraszáma A tantárgy éves óraszáma 7. évfolyam 2 óra 72 óra 8. évfolyam 1,5 óra 54 óra 7. évfolyam A tematikai egységek áttekintő táblázata Tematikai

Részletesebben

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós)

A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin-anyagcsere szabályozása (Csala Miklós) A koleszterin fontos építőeleme az emberi sejteknek, fontos szerepe van a biológiai membránok fluiditásának szabályozásában. E mellett hormonok és epesavak

Részletesebben

( forrás: 50plusz.hu )

( forrás: 50plusz.hu ) (másnéven: cöliákia vagy coeliakia, nem trópusi sprue, permanens gluténérzékenység, gluténszenzitív enteropátia, glutén-intolerancia) A cöliákia az egész szervezetet érintő autoimmun-betegség. Kiváltója

Részletesebben

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe

Tartalom. 2.1 A csontrenszer biológiai szerepe A mozgás szervrendszere Tartalom Szerkesztette: Vizkievicz András 1. Mozgásról általában 2.1 A csontrendszer biológiai szerepe 2.2 A csontok szerkezete 2.3 Csontok alakja 2.4 Csontösszeköttetések 3. Csontrendszer

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről

14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet. a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről 14/2006. (II.16.) FVM-EüM-ICSSZEM együttes rendelet a kistermelői élelmiszer-termelés, -előállítás és -értékesítés feltételeiről Alapfogalmak Kistermelő: aki saját maga által, kis mennyiségben termelt

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata. Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft.

BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata. Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. BIOTECHNOLÓGIA: a jövő slágerágazata Megrendelő: INNOVA Észak-Alföld Regionális Fejlesztési és Innovációs Ügynökség Nonprofit Kft. 1 Tartalomjegyzék 1 Biotechnológia: a jövő slágerágazata... 4 2 Piros

Részletesebben

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez

B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez FÖLDES NAGYKÖZSÉG POLGÁRMESTERE 4177 FÖLDES, Karácsony Sándor tér 5. /Fax: (54) 531 000 ; 531 001 E-mail: foldes.ph@gmail.com Iktatószám: 949-11/2016. 1 1. B E S Z Á M O L Ó a Képviselő-testülethez a település

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs

A masszázsról Indiából Egyiptomban, Kínában és az ókori görögöknél Magyarországon modern tudományos svéd masszázs svéd masszázs A masszázsról A masszázs egyike az egyik legősibb fizioterápiás gyógymódoknak. Olyan tevékenység, amelyet valamilyen fizikai fájdalom hatására mindenki ösztönösen alkalmaz. A masszázs az érintésen keresztül

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old.

Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Dr. Grandpierre Atilla A kozmikus tudat 1. rész Megjelent: IPM 2015. Június, 10-15. old. Létezik egy kulcs a tudat kozmikus titkához, és mindannyian ezt a kulcsot használjuk, amikor gondolatainkat valóra

Részletesebben

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made by"nature"

Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban. Made bynature Szenzáció az orvoslásban és a természetgyógyászatban Made by"nature" Aki fájdalomtól szenved, az egyetlen dologra vágyik, hogy megszabaduljon a szenvedéstől! Szinte bármit megtenne az enyhülésért! A fájdalom

Részletesebben