Orvosok részére Megkötés és méregtelenítés Baktericid hatás Nyálkahártya regenerálás

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Orvosok részére Megkötés és méregtelenítés Baktericid hatás Nyálkahártya regenerálás"

Átírás

1 Orvosok részére Az Enterosgel egy természetes, szilikon-alapú készítmény a mérgező anyagok szervezetből történő eltávolítására, a mikrobiocenosis beszabályozására, valamint a nyálkahártya hámszövet és más testszövetek regenerálására. Magas biokompatibilitást mutat. Az Enterosgel az alábbi tulajdonságokat ötvözi: Megkötés és méregtelenítés Az Enterosgel szilárd, pórusos, szemcsés szerkezetű (szivacshoz hasonló), olyan meghatározott pórusméretekkel, amelyek csak a közepes molekula tömegű mérgek megkötését és eltávolítását teszik lehetővé: úgymint a mérgező vegyületek, a fehérje lebomlás termékei, a bilirubin, a koleszterin, a karbamid és a kreatinin. Nem igen befolyásolja a mikroelemeket és más hasznos anyagokat. Baktericid hatás Pusztítja a patogén mikroorganizmusokat a gyomor- és bélcsatornában és a nemi szervekben (alkalmazáskor). Eltávolítja a mikroorganizmusok bomlástermékeit és élettevékenység termékeit. A gramm negatív és gramm pozitív mikrobákat és a Candida gombákat megköti és elpusztítja. A termék megkötő és pusztító mechanizmusa nem veszi célba a bélrendszer szaprofita mikroflóráját (lactobacilus, bifidobaktériumok stb.) Az eubiotikus mikroflórával ellentétben (laktobacillus, bifidobaktériumok) a patogén mikroflóra nem mutat affinitást a béltraktussal szemben, ami megvédi attól, hogy az Enterosgel felületén, fiziológiai úton távozzon a testből és megakadályozza a disbakteriosis tüneteket. Az Enterosgel megköti és eltávolítja a rotavírusokat. Nyálkahártya regenerálás A mikroflóra élettevékenységének mérgező termékei megkötése révén, ami a gyomor- és bélcsatorna hámrétegét károsítja,- valamint az elégtelen anyagcsere termékek megkötése által az Enterosgel ideális feltételeket teremt a nyálkahártya regenerálódásához.

2 Elősegíti a bélnyálkahártya hámszövet immunvédelmét. A bélrendszer belsejében, a védelmet szolgáló A immunoglobulin koncentrációja növekszik, ezáltal a nyálkahártya felszíne védetté válik a mikroorganizmusok testbe jutásával szemben. Gátolja az endotoxin agressziót Az Enterosgel használatával csökken a Gram negatív baktériumokban jelen lévő endotoxin (lipopolisacharid) koncentráció. A testben lévő túlzott mennyiségű endotoxin számos patológiai folyamatot súlyosbít. Visszafordíthatatlanul megköti az alkoholt és annak bomlástermékeit Az Enterosgel használata nemcsak hatékonyan köti meg az alkoholt és bomlástermékeit a gyomor-, bél traktusban, de csökkenti a véralkoholszintet is, mivel az alkoholt és annak bomlástermékeit a vérből a bél belsejébe szállítja vissza. Az Enterosgel a bél belsejében megköti azokat és megakadályozza újra kötődésüket. Ezen kívül az Enterosgel használata lehetővé teszi a szervezet szisztémás mérgeződésének csökkentését, ami az alkohol mérgezettség mellett növekszik, valamint csökkenti a májra és más szervekre ható méregterhelést. Az Enterosgel eltávolítja a testből az exogén és endogén eredetű káros anyagokat. Elősegíti a bél mikrobiocenosis helyreállítását és a nyálkahártya regenerálását. Az Enterosgel széles indikációs spektruma különféle betegségek kialakulásánál megfelelő a gyomor-, bél traktus számára: GASZTROENTEROLÓGIA peptikus és nyombél fekélyek, irritábilis vastagbél szindróma, vastag és vékonybél gyulladásos megbetegedései, felszívódási zavar, a bél mikroflóra károsodott természetes összetételével kísért patológiai állapotok. FERTŐZŐ BETEGSÉGEK vírusos és bakteriális bélgyulladás, enterocolitis, vastagbélgyulladás, különböző típusú gastroenteritis (szalmonellózis, dizentéria, rotavírusos gastroenteritis) különböző típusú vírusos hepatitis.

3 ALLERGOLÓGIA atopikus bőrgyulladás, akut és krónikus csalánkiütés, hörgő asztma, orrnyálkahártya allergiás gyulladása, élelmiszer allergiák. NEFROLÓGIA akut és krónikus veseelégtelenség, dismetabolikus nefropatia TOXIKOLÓGIA ételmérgezés, alkohol, vegyi anyagok, aromás szénhidrogének, nehéz fémsók által okozott mérgezés. SZÜLÉSZET ÉS NŐGYÓGYÁSZAT terhességi mérgezés, placenta rendellenességek, akut és krónikus vírusos, bakteriális és gombás hüvelyi fertőzések. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK Az Enterosgel gömbölyű szerkezetű (szivacsszerű szerkezet) Az Enterosgel szilárd formájú pórusos szerkezet, meghatározott pórusméretű térben elrendeződött szerves szilikon mátrixszal, mely a közepes molekulák megkötésére alkalmas. Ez biztosítja az Enterosgel említett megkötő és méregtelenítő tulajdonságait, valamint szelektív működőképességét. Az Enterosgel elektronikus mikroszkóppal készült mikrofényképe. Az emésztő traktuson áthaladva a termék megköti a különböző típusú endogén és exogén mérgező anyagokat, beleértve a baktériumokat, a bakteriális mérgeket, antigéneket, élelmiszer allergéneket, gyógyszereket és melléktermékeiket, a nehéz fémsókat és az alkoholt, és eltávolítja azokat a testből. A termék bizonyos metabolikus termékeket is megköt, pl. a túlzott mennyiségű bilirubint, karbamidot, koleszterint és zsírszerű anyagokat, valamint az endogén mérgezés kialakulásáért felelős metabolitokat. Az Enterosgel eltávolítja a testből az aromás szénhidrogéneket és származékaikat, a szerves oldószereket és más ipari mérgeket, valamint radionuklidokat. Az Enterosgel a vitaminok és nyomelemek megkötését nem gátolja és segít a legyengült természetes bélmikroflóra helyreállításában. Nem befolyásolja a bél perisztaltikus tevékenységét.

4 Az Enterosgel elpusztítja a gyomor- béltraktus patogén mikroflóráját és megköti az alábbi patogéneket: Salmonella, Shigella, klebsiellae és más Gram negatív és Gram pozitív mikroorganizmusok és Candida gombák. Az Enterosgel nem pusztítja el a béltraktus normál, természetes mikroflóráját. Az Enterosgel mikroflórára gyakorolt szelektív hatását az a tény magyarázza, hogy szemben a patogén mikroflórával, a normál mikroflóra nagy affinitással rendelkezik a bél nyálkahártyával szemben, így ahhoz szorosan tapad. Az Enterosgellel kialakuló elektrosztatikus kölcsönhatás eredményként a patogén mikroflórában zavar keletkezik és részecskéi a megkötő felületen kötődnek meg. Az Enterosgel megköti és eltávolítja a vírusokat (rotavírus, cytomegalovírusok és egyebek). Az Enterosgel eltávolítja az allergéneket. A nem teljes allergének az Enterosgel pórusos szerkezetében maradnak. A teljes allergéneket az Enterosgel felülete megköti, ez védi őket az emésztő traktusból történő eltávozástól és csökkenti a testre ható esetleges, potenciális allergiás hatásokat. AZ ENTEROSGEL HASZNÁLATA AZ ORVOSTUDOMÁNYBAN Az Enterosgel gyógyhatása azon a képességen alapszik, hogy képes megkötni a nyálkahártya hámszövetet károsító anyagokat. Ez a nyálkahártya védőgát regeneráló folyamatának normalizálódását és számos betegség rövidebb kezelését eredményezi. Az Enterosgel használata révén az első kezelések hatása hamarabb megmutatkozik. Számos esetben ez 3-6 napos kezelés után jelentkezik. A. Enterosgelt nem használó egyéneknél talált eredmények A károsodott mikrokeringés miatt nyálkahártya ödéma jelentkezik; szemmel láthatóak a nagy és mély erozív természetű sérülések, valamint a kisebb, többszörös vérzések. Az oszlopos hámszövet és más sejtek ultra szerkezete jelentősen gyengül. A mitotikus index 1.4- szeresére csökken, ami a sérült hámsejtek csökkent proliferációját és regenerálódását tanúsítja.

5 B. Enterosgelt használó egyéneknél talált eredmények A mikrokeringés áramlási szerkezete fennmarad. A disztrofikus eltérések kevésbé hangsúlyozottak, a hámsejtek hámlása nem mutatkozik. GASZTROENTEROLÓGIA Az Enterosgel alkalmazása nyombél fekélyek esetén hatékonyan segít felszámolni a Helicobacter pílorit. Bél disbiosisban az Enterosgel napon belül normalizálja a mikroflórát. Az Enterosgel javítja a beteg szubjektív közérzetét, csökkenti a fájdalmas gyomortüneteket és a láz időtartamát és normalizálja a gyomor-, béltraktus motilitását. Az emésztő traktust érintő gyulladásos folyamatokban és erózív fekélyeknél az Enterosgel gyorsítja a javulási és regenerációs folyamatot a nyálkahártyában. SEBÉSZET Akut sebészeti eljárásoknál a bél megkötési teljesítmény az Enterosgellel duplán csökkenti a hasüreg mikrobás fertőzését és csökkenti a bél bénulását. A műtété utáni komplikációk száma jelentősen alacsonyabb. FERTŐZŐ BETEGSÉGEK A bélfertőzéses eseteknél egynapos kezelés mellett normalizálódik a hőmérséklet; a második napon normalizálódik a székletürítés. Vírusos hepatitis esetén pozitív hatások mutatkoznak, úgymint a jobb közérzet és étvágy, a bőrviszketés és a gyengeség csökken, az 5-7 napon a bilirubin és aminotranszferaz koncentrációk csökkennek. ALLERGOLÓGIA Atopiás bőrgyulladás és más bőr allergiák esetén az Enterosgel alkalmazásának megkezdése utáni 1-2 napon már pozitív hatás mutatkozik. A terápiás kezelés átlagosan 6-13 napig folytatódik. Az Enterosgel bevonása a hörgőasztma komplex terápiájába segít csökkenteni az állapot súlyosságát, megakadályozza annak romlását, meghosszabbítja az újabb előfordulások közötti időszakot, normalizálja az immunológiai tényezőket és a külső légzésfunkciót.

6 NEFROLÓGIA ÉS UROLÓGIA A veseelégtelenség komplex kezelésében az Enterosgel alkalmazása nemcsak a mérgezési tünetet kezeli hatékonyan, hanem a betegség más jeleit is hasi, vizeletürítési szindróma és hőmérséklet reakciók. Az Enterosgellel történő kezelés eredményeként mindig csökken a test mérgezéses és metabolikus terhelése. Az Enterosgel használata hozzájárul a nefrológiai betegek és a bonyolult veseelégtelenségben szenvedők acidózis és azotémiás értékeinek csökkentéséhez. Enterosgel alkalmazásakor a kezelés napjára a kreatinin és karbamid értékek mintegy szeresre csökkennek, a vér hidrogén karbonát potenciálja csökken és javul a vese ammónia termelése. MEGKÖTÉSI, MÉREGTELENÍTÉSI TULAJDONSÁGOK Az Enterosgel szelektíven hat és nagy megkötő képességgel rendelkezik. Elsősorban a középméretű molekula tömegű mérgező anyagokat köti meg. Nem okozza a nyomelemek, a kalcium, a vitaminok és más hasznos anyagok hiányát. MIKROBIOCENOSIS NORMALIZÁCIÓ Az Enterosgel pusztítja a patogén mikroorganizmusokat, csökkenti az élettevékenységek során termelődő exogén és endogén méreganyagokat és a mikroorganizmusok pusztulását. Segíti a normál mikroflóra helyreállítását. AZ EMÉSZTŐCSATORNA NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK HELYREÁLLÍTÁSA Az Enterosgel sejtvédő hatást mutat. Védi a nyálkahártyát a kémiai és mechanikai hatásoktól. Helyreállítja a nyálkahártyát, a nyálkahártya mikrokeringését és fiziológiai termelődését. Segít a nyálkahártya immunvédelmének helyreállításában, normalizálja a kiválasztott A immunoglobulin szintjét. BIZTONSÁG Az Enterosgel a vérben nem kötődik meg, nem mérgező, szilárd szerkezetű, kémiailag semleges, nem kötődik a nyálkahártya felszínhez és ellentétben a finom diszperziós kötőanyagokkal a test szövetei nem kötik meg. Az Enterosgel 7-8 órán belül távozik a szervezetből a megkötött anyagokkal együtt. Az Enterosgellel történő hosszú távú kezelés nem okozza a béltraktus erőtlenségét.

ENTEROSGEL - egyedi orvostechnikai eszköz engedélyszám: CE 11 00 58 QS/NB

ENTEROSGEL - egyedi orvostechnikai eszköz engedélyszám: CE 11 00 58 QS/NB ENTEROSGEL - egyedi orvostechnikai eszköz engedélyszám: CE 11 00 58 QS/NB TELJES TESTFERTŐTLENÍTÉS Megbízhatóan pusztítja az E-Coli baktériumokat, és a bélfertőző kórokozókat. A TEST MÉREGTELENÍTÉSE -

Részletesebben

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília

Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília Zöld élelmiszerek Tibet, Hawaii, Peru, Tajvan, Ecuador, Kalifornia és Brazília A természet kvintesszenciái A kvintesszencia szó Arisztotelész természeti filozófiájából indul ki és a latin quinta essentia,

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban).

40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). 1. A GYÓGYSZER NEVE Zovirax 40 mg/ml belsőleges szuszpenzió 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 40,0 mg aciklovir 1 ml szuszpenzióban (200,0 mg aciklovir 5 ml 1 adag szuszpenzióban). Ismert hatású segédanyagok:

Részletesebben

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva.

A tabletta csaknem fehér színű, ovális és UCY 500 kódjelzéssel van ellátva. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE AMMONAPS 500 mg tabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg nátrium-fenil-butirát tablettánként. Minden AMMONAPS tabletta 62 mg nátriumot tartalmaz. A segédanyagok teljes

Részletesebben

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II.

PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. Alultápláltság PTE-ETK Fizioterápiás és Táplálkozástudományi Intézet Készítette: Szekeresné Szabó Szilvia 2012 Dietetika II. MALNUTRICIÓ Emberi szervezet:sejtek folyamatos átalakulása /anabolizmus/katabolizmus

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu

Sportélettan zsírok. Futónaptár.hu Sportélettan zsírok Futónaptár.hu A hétköznapi ember csak hallgatja azokat a sok okos étkezési tanácsokat, amiket az egészségének megóvása érdekében a kutatók kiderítettek az elmúlt 20 évben. Emlékezhetünk

Részletesebben

TestLine - Mikrobiológia alapjai Minta feladatsor

TestLine - Mikrobiológia alapjai Minta feladatsor Mikrobiológia alapjai aktériumok légzési formái : (1) aerob respiráció, (2) anaerob respiráció 1. 1:16 Normál a végső H-akceptor a molekuláris oxigén a végső H-akceptor lehet bármilyen szervetlen anyag,

Részletesebben

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana

A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna. A vér élettana A vér élettana 1./12 Somogyi Magdolna A vér folyékony kötőszövet Mesenchymális eredetű A vér élettana A) Szerepe: 1. transzport vérgázok, tápanyagok és végtermékek hormonok és vitaminok hőenergia víz szervetlen

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói

1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói 1. előadás Membránok felépítése, mebrán raftok, caveolák jellemzője, funkciói Plazmamembrán Membrán funkciói: sejt integritásának fenntartása állandó hő, energia, és információcsere biztosítása homeosztázis

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2466-06 Előkészítés endoszkópos beavatkozáshoz követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2466-06 Előkészítés endoszkópos beavatkozáshoz követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. Feladat: 70 éves férfibeteg érkezik gyomortükrözéses vizsgálatra. A beteg láthatóan fél a vizsgálattól. Tájékoztassa a beteget a vizsgálat menetéről! A beteg felvilágosítása során az alábbi szempontokra

Részletesebben

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz.

Alsó és felső részén fehér, átlátszatlan, 4-es méretű, kemény zselatin kapszula, amely 155 mg fehér színű, szagtalan port tartalmaz. 1. A GYÓGYSZER NEVE Tramalgic 50 mg kemény kapszula 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: 50 mg tramadol-hidroklorid kapszulánként. A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban. 3. GYÓGYSZERFORMA

Részletesebben

Testünk építőkövei: A vitaminok

Testünk építőkövei: A vitaminok Testünk építőkövei: A vitaminok Vitamin A vitaminok az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, kis molekulájú, különféle kémiai összetételű biológiailag aktív szerves vegyületek. Az emberi szervezetbe

Részletesebben

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK

www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK www.positeam.com TERMÉKEK & INFORMÁCIÓK MI A POSITEAM? A POSITEAM célja, hogy alternatívát nyújtson mindazok számára, akik pozitív közegben, egymást segítve szeretnének tenni saját és környezetük egészségéért

Részletesebben

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Probiotikumokszerepe a mindennapokban Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Tartalom 1. A humán mikrobióta és a probiotikumok 1. Bél mikrobiótát befolyásoló tényezık 2. Probiotikumok

Részletesebben

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából

A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Mozgásszervi megbetegedések és megelőzésük A testmozgás anatómiája Részlet dr. Sánta János sportorvos, belgyógyász-kardiológus előadásából Az ember egész testalkatát, felépítését a csontváz határozza meg,

Részletesebben

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma

esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma esetén a timol típusú illóolajat 2 csepp borsikaolajjal is alkalmazhatjuk. Vöröshagyma Az Aloe vera és a fokhagyma után a vöröshagyma személyében" a liliomfélék újabb képviselőjét ismerhetjük meg. A vöröshagyma,

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap

MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK. Müszaki Adatlap MULTICLEAR TM ÜREGKAMRÁS POLIKARBONÁT LEMEZEK Müszaki Adatlap A polikarbonát tulajdonságai Tulajdonság a) Érték/Osztály Egység Szabvány Müszaki tulajdonságok Sürüség 1,2 g/cm3 ISO 1183 Fényáteresztés (Fényforrás

Részletesebben

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás.

2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek. A zsírok romlása, avasodás. 2 1. A fehérjék táplálkozástani megítélése, jellemzése, szükséglete. Az élelmiszerek, mint fehérjeforrások. 2. A zsírok táplálkozástani jellemzése, szükséglete. A szervezet számára zsírt biztosító élelmiszerek.

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:..

Akut pankreatitisz. mióta (év):. ha igen: mennyiség (cigaretta/nap): mióta (év): Drogfogyasztás: igen / nem ha igen: drog megnevezése: mennyiség:.. A kérdőívet FELVÉTELKOR kell kitölteni! A beteg vizsgálatát és statuszának rögzítését FELVÉTELKOR kell elvégezni! A kötelező laborparamétereket a FELVÉTELKOR levett vérből kell elvégezni! A képalkotó vizsgálatot

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171).

SEGÉDANYAG: Magnézium-sztearát (Ph.Eur.), povidon K25, hipromellóz, makrogol 6000, titán-dioxid (E 171). MEFORAL 850 MG FILMTABLETTA Meforal 850 mg filmtabletta metformin-hidroklorid 10 év feletti gyermekek és felnõttek részére HATÓANYAG: 850 mg metformin-hidroklorid (megfelel 662,9 mg metforminnak) filmtablettánként.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Amilorid comp Pharmavit tabletta. amilorid-hidroklorid, hidroklorotiazid

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Amilorid comp Pharmavit tabletta. amilorid-hidroklorid, hidroklorotiazid Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Amilorid comp Pharmavit tabletta amilorid-hidroklorid, hidroklorotiazid Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Ganoderma, a gyógynövények királya

Ganoderma, a gyógynövények királya Ganoderma, a gyógynövények királya A Ganoderma lucidum (magyarul: pecsétviasz gomba, Kínában Lingzhi, Japán A ganoderma jótékony hatása megmutatkozik az emberi szervezet sz Megerősíti és megnyugtatja az

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK

EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2008. október 20. EGÉSZSÉGÜGYI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2008. október 20. 14:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. FenoSwiss 160 mg kemény kapszula. fenofibrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. FenoSwiss 160 mg kemény kapszula. fenofibrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA FenoSwiss 160 mg kemény kapszula fenofibrát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót. - Tartsa meg

Részletesebben

A MAUNAWAI rendszer felhasználja a PI technológia előnyeit. De mit is jelent a PI víz?

A MAUNAWAI rendszer felhasználja a PI technológia előnyeit. De mit is jelent a PI víz? Mit nyújt a MAUNAWAI Pi víz szűrőrendszer? A Maunawai PI vízszűrő rendszerrel egyetlen lépésben áttisztíthatja, és életre keltheti ivóvizét. Ez a készülék egyesíti nyugati és távol keleti egészséghez kapcsolódó

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

SEGÉDANYAG: Karbomer,,kálium-acetát, kálium-metabiszulfit ( E 224), nátrium-benzoát (E211), dinátrium-edetát,tisztított víz., xantángumi.

SEGÉDANYAG: Karbomer,,kálium-acetát, kálium-metabiszulfit ( E 224), nátrium-benzoát (E211), dinátrium-edetát,tisztított víz., xantángumi. SALOFALK 2 G/30 ML VÉGBÉLSZUSZPENZIÓ Salofalk 2g/30ml végbélszuszpenzió meszalazin HATÓANYAG: 2,00 g meszalazin (30 g szuszpenzió) mûanyag tartályonként. SEGÉDANYAG: Karbomer,,kálium-acetát, kálium-metabiszulfit

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

BETEGTÁJÉKOZTATÓ. Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Generated by Unregistered Batch DOC TO PDF Converter 2011.3.827.1514, please register! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielott elkezdené a gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót! Tartsa

Részletesebben

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát

Betegtájékoztató BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA. Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát BISOPROLOL-RATIOPHARM 5 MG TABLETTA Bisoprolol-ratiopharm 10 mg tabletta bizoprolol-fumarát HATÓANYAG: Bizoprolol-fumarát. 10,0 mg bizoprolol-fumarát (egyenértékû 8,48 mg bizoprolollal) tablettánként.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Fosicard Plus 20 mg/12,5 mg tabletta fozinopril-nátrium/hidroklorotiazid Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Nyaralási idény a bőr fokozott igénybe vételének időszaka

Nyaralási idény a bőr fokozott igénybe vételének időszaka Nyaralási idény a bőr fokozott igénybe vételének időszaka A bőr nyári ellenségei a por, a szél, az UV-sugárzás, a magas hőmérséklet. A bőr átalakulása a nyári igénybe vétel hatására: a zsírosodásra hajlamos

Részletesebben

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása

Fejezet a Gulyás Méhészet által összeállított Méhészeti tudástár mézfogyasztóknak (2015) ismeretanyagból. A méz. összetétele és élettani hatása A méz összetétele és élettani hatása A méz a növények nektárjából a méhek által előállított termék. A nektár a növények kiválasztási folyamatai során keletkezik, híg cukortartalmú oldat, amely a méheket

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés.

Perspiráció insensibilis / párolgás: Perspiratio sensibilis/verejtékezés. HŐHÁZTARTÁS Dr Mezei Zsófia 2008/09 AZ EGÉSZSÉGES EMBER HOMEOTHERM (HOMOIOTHERM): A TESTHŐMÉRSÉKLET MÉRÉSE: Maghőmérséklet, azaz a test belsejében levő hőmérséklet Köpenyhőmérséklet, azaz a test felszínének

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a 2016/2017. tanévre. Pályázati feltételek

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS. a 2016/2017. tanévre. Pályázati feltételek PÁLYÁZATI FELHÍVÁS Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a felsőoktatási intézmények nappali vagy levelező tagozatán, jogi, igazgatási, gazdaságtudományi, műszaki, informatikai vagy orvosi

Részletesebben

C-FOOD MATRIX. A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta

C-FOOD MATRIX. A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta C-FOOD MATRIX A természet immunerősítője 30 tabletta Adagolás : Napi 1 tabletta A természet immunerősítője A C-vitamint a táplálék végtelen komplexitásában tartalmazza Számos immunerősítőt, szinergisztikus

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz. ampicillin 39 261/55/07 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Standacillin 200 mg/ml por oldatos injekcióhoz ampicillin Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 1 adag (1 ml) tartalma: Hepatitisz B felszíni antigén 1,2. 20 mikrogramm 1. A GYÓGYSZER NEVE Engerix-B szuszpenziós injekció felnőtteknek Engerix-B szuszpenziós injekció előretöltött fecskendőben felnőtteknek Hepatitisz B (rekombináns DNS) vakcina (adszorbeált) (HBV) 2. MINŐSÉGI

Részletesebben

SZABÁLYZAT BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZANDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK

SZABÁLYZAT BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZANDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK Lap: 1/5 BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZANDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK 1. Közfinanszírozott egészségügyi ellátást kiegészítő térítési díjak 1.1. Intézmény valamennyi programozott rehabilitációs

Részletesebben

Az injekcióban beadható aminosav oldat a fehérje szintézishez szükséges 15 L-aminosavat (8 esszenciális aminosavat) tartalmaz.

Az injekcióban beadható aminosav oldat a fehérje szintézishez szükséges 15 L-aminosavat (8 esszenciális aminosavat) tartalmaz. 3. sz. melléklete az OGYI-T- 7992/01; 7993/01; 7994/01 sz. Forgalombahozatali engedélyének Budapest, 2001. november 8. Szám: 11.078/41/2001. Eloadó: dr. Mészáros G./H.K. Melléklet: Tárgy: Alkalmazási eloírás

Részletesebben

Vibrio, Campylobacter, Helicobacter. Biotípusok. Virulencia faktorok. Vibrio cholerae. Vibrionaceae. Szabó Judit

Vibrio, Campylobacter, Helicobacter. Biotípusok. Virulencia faktorok. Vibrio cholerae. Vibrionaceae. Szabó Judit Vibrionaceae Vibrio cholerae: cholera Vibrio, Campylobacter, Helicobacter Vibrio parahaemolyticus: tenger gyümölcsei, hasmenést okoz Vibrio vulnificus: tengerben való fürdés, súlyos bőr és kötőszöveti

Részletesebben

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA

I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA I.sz. MELLÉKLET A KÉSZÍTMÉNY JELLEMZŐINEK ÖSSZEFOGLALÓJA 1 1. AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Aivlosin 42,5 mg/g gyógypremix sertések részére 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Hatóanyag: Tilvalozin

Részletesebben

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában

AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA. Fehérjeemésztés kimutatása földigiliszta tápcsatornájában AZ EMÉSZTÉS ÉLETTANA Az állati szervezetek testük felépítéséhez szükséges anyagokat és energiát táplálék formájában veszik fel. Táplálékuk minısége szerint lehetnek húsevık, növényevık és mindenevık. A

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között

Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Elméleti párhuzamok az ateroszklerózis és az intoxikált interstícum között Dr. Nádasy E. Tamás Siófok Ateroszklerózis Anyagcsere zavarok Fokozott CV rizikó Mai tapasztalatunk és tudásunk alapján az ateroszklerózis,

Részletesebben

Ásványi anyagok. Foszfor (P)

Ásványi anyagok. Foszfor (P) Ásványi anyagok Az ásványi anyagok azon csoportját, amelyek a szervezetünkben, a test tömegének 0,005%-ánál nagyobb mennyiségben vannak jelen, makroelemeknek nevezzük. Azokat az elemeket, amelyek ennél

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. főigazgató-helyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Minisztérium Egészségügyi Minisztérium Szolgálati titok! Titkos! Érvényességi id : az írásbeli vizsga befejezésének id pontjáig A min sít neve: Vízvári László A min sít beosztása: f igazgató M E G O L D Ó L A P szakmai

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15.

M E G O L D Ó L A P. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet 1085 Budapest, Horánszky u. 15. M E G O L D Ó L A P írásbeli vizsga Reflexológusok részére 2000. február 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások

1 / 8. BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek. 1. fejezet Fogalmak és meghatározások BI533ep / 20160402 BI533ep Pajzs Szolidáris Alap Járóbeteg-ellátásra szóló egészségbiztosítás Különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2016. április 2. A Vienna Life Vienna Insurance

Részletesebben

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására

Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására Úttörő formula az egészségmegőrzés és helyreállítás természetes képességének mindennapi támogatására A Természet megalkotta a Tökéletes Organizmust, az Embert Soha ember még nem hozott létre ehhez mérhető

Részletesebben

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia)

Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) Vastagbéltükrözés (Kolonoszkópia) ÁLLAMI SZŰRŐPROGRAM A RÁKMEGELŐZŐ ELVÁLTOZÁSOK, ILLETVE A VASTAG- ÉS VÉGBÉLRÁK SZŰRÉSÉRE ÉS KORAI FELISMERÉSÉRE Ideje, hogy önmagára gondoljon. A vastagbél jellemzői és

Részletesebben

Vita-D3 Béres. 1600 NE tabletta. Nyilvános Értékelő Jelentés. (kolekalciferol) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás

Vita-D3 Béres. 1600 NE tabletta. Nyilvános Értékelő Jelentés. (kolekalciferol) Gyógyszernév: Nemzeti eljárás Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: (kolekalciferol) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Béres Gyógyszergyár Zrt. Kelt: 2015. november 19. TARTALOM NEM EGÉSZSÉGÜGYI SZAKEMBEREKNEK

Részletesebben

Vastagbéltükrözéskolonoszkópia

Vastagbéltükrözéskolonoszkópia Vastagbéltükrözéskolonoszkópia Ideje, hogy önmagára is gondoljon. Tisztelt Asszonyom / Uram! A könyvecskét, amit a kezében tart, azoknak szánjuk, akiknél a Svit Program a rákmegelőző állapot, a vastag-

Részletesebben

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a

1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a 1. a) Határozza meg a fejlődés fogalmát csecsemő és kisgyermek korban! Ismertesse a gyermek növekedését és testi fejlődését befolyásoló belső, külső tényezőket, az öröklés és a környezet szerepét a fejlődésben!

Részletesebben

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok

Az élő szervezetek menedzserei, a hormonok rekkel exponálunk a munka végén) és azt utólag kivonjuk digitálisan a képekből. A zajcsökkentés dandárját mindig végezzük a raw-képek digitális előhívása során, mert ez okozza a legkevesebb jelvesztést

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Rubophen 500 mg tabletta paracetamol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára

Részletesebben

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat.

E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást megelőzően az ÁNTSZ központi (www.antsz.hu),

Részletesebben

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ

4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának BETEGTÁJÉKOZTATÓ 4. sz. melléklete az OGYI-T-10363/01-03 sz. Forgalomba hozatali engedély módosításának Budapest, 2006. augusztus 25. Szám: 7814/41/2006 7813/41/2006 26 526/41/2005 Eloadó: dr. Mészáros Gabriella Módosította:

Részletesebben

A szénhidrátok lebomlása

A szénhidrátok lebomlása A disszimiláció Szerk.: Vizkievicz András A disszimiláció, vagy lebontás az autotróf, ill. a heterotróf élőlényekben lényegében azonos módon zajlik. A disszimilációs - katabolikus - folyamatok mindig valamilyen

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

(A készülékek Harmónia és Tükör üzemmódjai Háttér Rezonancia Sugárzás üzemmód)

(A készülékek Harmónia és Tükör üzemmódjai Háttér Rezonancia Sugárzás üzemmód) A biológiai objektumoknak és a félvezető anyagoknak a TrioMed-családhoz (BioTrEM-technológia) tartozó készülékekben történő kölcsönhatása, a háttéreffektus klinikai alkalmazásának indoklása (A készülékek

Részletesebben

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam

Szakközépiskola 9-10. évfolyam Kémia. 9-10. évfolyam 9-10. évfolyam A szakközépiskolában a kémia tantárgy keretében folyó személyiségfejlesztés a természettudományos nevelés egyik színtereként a hétköznapi életben hasznosulni képes tudás épülését szolgálja.

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav

Betegtájékoztató: Információk a beteg számára. Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta. acetilszalicilsav és aszkorbinsav Betegtájékoztató: Információk a beteg számára Aspirin Plus C Forte 800 mg/480 mg pezsgőtabletta acetilszalicilsav és aszkorbinsav Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN

S EMMELWEIS EGYETEM TÁPLÁLKOZÁSI TANÁCSOK ÉRELMESZESEDÉSBEN SZENVEDŐ BETEGEKNEK, MAGAS KOLESZTERIN ÉS VÉRZSÍR SZINT ESETÉN S EMMELWEIS EGYETEM Általános Orvostudományi Kar VÁROSMAJORI SZÍV-ÉS ÉRGYÓGYÁSZATI KLINIKA Igazgató: Dr. Merkely Béla egyetemi tanár 1122 Budapest, Városmajor u. 68. Tel.: 458-6840, Fax: 458-6842 E-mail:

Részletesebben

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás:

fogalmak: szerves és szervetlen tápanyagok, vitaminok, esszencialitás, oldódás, felszívódás egészséges táplálkozás: Biológia 11., 12., 13. évfolyam 1. Sejtjeinkben élünk: - tápanyagok jellemzése, felépítése, szerepe - szénhidrátok: egyszerű, kettős és összetett cukrok - lipidek: zsírok, olajok, foszfatidok, karotinoidok,

Részletesebben

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor

Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor Ápolás és Betegellátás Alapszak Ápoló Szakirány Záróvizsga tételsor 1. Az eszméletlen beteg az eszmélet és a tudat fogalma az eszméletlenség és kóma okai fokozatai, felosztások az eszméletlenség okai ápolási

Részletesebben

A patikában nem kapható: Egészség másképp

A patikában nem kapható: Egészség másképp A patikában nem kapható: Egészség másképp Egészség másképp? Azoknak, akik elviselhetetlen fájdalmaktól szenvednek, vagy olyan problémájuk van, amit az egészségügy feltehetően nem tud az elvárásunknak megfelelően,

Részletesebben

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz

Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Ritka Gyermekkori Elsődleges Szisztémás Vaszkulitisz Verzió 2016 1. MI A VASZKULITISZ 1.1 Mi ez? A vaszkulitisz a vérerek falának gyulladásos betegsége. A

Részletesebben

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat.

Hiánybetegsége: hajhullás és a fogak elvesztése. Fő forrásai: asztali kősó, olajbogyó, tengeri moszat. Nyomelemek, ásványi anyagok: Nevükhöz hűen csak nyomokban, egészen icipici mennyiségben szükségesek a szervezet számára, ugyanakkor ez a nagyon kicsike mennyiség egyben létfontosságú is! Néhány rövid mondat

Részletesebben

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE

TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE TANÁCSOK NAGY MELEG ESETÉRE Általános tudnivalók Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában! Nagy melegben zuhanyozzon

Részletesebben

Az élelmiszerek romlásos jelenségei

Az élelmiszerek romlásos jelenségei Az élelmiszerek romlásos jelenségei A nyers élelmiszerek élő sejt- és szövetrendszere a romlási folyamatokkal szemben a terményeknek természetes immunitást biztosít. Ez az immunitás azonban csak addig

Részletesebben

SZABÁLYZAT BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZNDDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK

SZABÁLYZAT BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZNDDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK Lap: 1/7 BALATONFÜREDI KARDIOLÓGIAI REHABILITÁCIÓS INTÉZETNÉL ALKALMAZNDDÓ TÉRÍTÉSI DÍJAK A társadalombiztosítási jogviszonyukat igazolni nem tudóknak szóló térítési díjjak illetve jogviszonnyal rendelkezők

Részletesebben

Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet)

Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet) Ivóvíztisztító Teljes terméklista Víztisztító termékek Ro - Fordított ozmózis víztisztítók (használati utasítások, termékkatalógus, műszaki ismertető, beépítési segédlet) Ivóvíztisztító készülékek és kiegészítők

Részletesebben

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2004. február 19.

Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P. szakmai írásbeli vizsga. Reflexológus szak. 2004. február 19. Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli vizsga Reflexológus szak 2004. február 19. 2 T Á J É K O Z T A T Ó az értékelő tanár részére A vizsgázó csak a kiosztott

Részletesebben

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1

B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 B. BETEGTÁJÉKOZTATÓ 1 BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Busilvex 6 mg/ml koncentrátum oldatos infúzió készítéséhez buszulfán Mielőtt elkezdené gyógyszert alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

A gyász hatása a testi és a lelki egészségi állapotra. Doktori tézisek. Dr. Pilling János

A gyász hatása a testi és a lelki egészségi állapotra. Doktori tézisek. Dr. Pilling János A gyász hatása a testi és a lelki egészségi állapotra Doktori tézisek Dr. Pilling János Semmelweis Egyetem Mentális Egészségtudományok Doktori Iskola Témavezető: Prof. Kopp Mária, egy. tanár, DSc Hivatalos

Részletesebben

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne.

Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére. Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Hepashake májdiéta Speciálisan a nem alkohos zsírmáj kezelésére Szeretne egészségesebben élni? Szívesen segítünk benne. Minden 3. személy érintett Mit csinálnak ezek az emberek? Walter D. Nyugdíjas 65

Részletesebben

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői. Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. A szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezői Dr. Polyák József Pharmamedcor Kardiológiai Szakambulancia 1137. Budapest, Katona J. u. 27. Melyek az élő szervezet elemi életjelenségei Életjelenségek:

Részletesebben

No-Spa Neo Forte 80 mg

No-Spa Neo Forte 80 mg Nyilvános Értékelő Jelentés Gyógyszernév: 80 mg filmtabletta (drotaverin-hidroklorid) Nemzeti eljárás A forgalomba hozatali engedély jogosultja: Sanofi-Aventis Zrt. Kelt: 2014. április 30. TARTALOM NEM

Részletesebben

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai

III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai III. melléklet Az Alkalmazási előírás és a Betegtájékoztató egyes fejezeteinek módosításai 34/42 A. Alkalmazási előírás 4.1 Terápiás javallatok [a jelenleg elfogadott indikációk törlendők és a következőkkel

Részletesebben

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22.

A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések. megelőzésében. Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. A táplálkozás szerepe a szív érrendszeri megbetegedések megelőzésében Dr. Czakó Tibor 2013.10.22. Mottó: A táplálékban keressétek gyógyulásotokat Hippokratesz 2001-ben 17 millió ember halt meg keringési

Részletesebben

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2.

Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Bevezetés a növénytanba Növényélettani fejezetek 2. Dr. Parádi István Növényélettani és Molekuláris Növénybiológiai Tanszék (istvan.paradi@ttk.elte.hu) www.novenyelettan.elte.hu A gyökér élettani folyamatai

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Neodolpasse oldatos infúzió. diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Neodolpasse oldatos infúzió diklofenák-nátrium és orfenadrin-citrát Mielott elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

Részletesebben

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA

TÁPLÁLKOZÁSI AKADÉMIA V. évfolyam 11. szám, Tisztelt Olvasó! A Táplálkozási Akadémia című hírlevél célja az, hogy az újságírók számára hiteles információkat nyújtson az egészséges táplálkozásról, életmódról, valamint a legújabb

Részletesebben

Makrolid antibiotikumok

Makrolid antibiotikumok Makrolid antibiotikumok Közös tulajdonságok: - nagy laktongyűrű - aminocukor + valódi cukor - bázikusak (- 2 ), sóképzés - bioszintézis: poliketid típusú - támadáspont: riboszóma 50S Eritromicin 1952,

Részletesebben

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként.

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Suprax 200 mg filmtabletta Suprax 100 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát

Részletesebben