Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna ÁNTSZ OTH MFF

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr. Lászlóffy Marianna 2016. 04. 13. ÁNTSZ OTH MFF"

Átírás

1 Pszichoszomatikus megbetegedések Dr. Lászlóffy Marianna ÁNTSZ OTH MFF

2 A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult a mindennapjainkban A különböző betegségek kialakulásában a genetikai hajlam, az életmódi hatások (káros szenvedélyek), a környezeti és munkahelyi ártalmak hatása vitathatatlan. Az egyik orvosi álláspont szerint minden betegség pszichoszomatikus, ugyanis minden betegség kialakulásában szerepet játszhatnak a biológiai okok mellett pszichés, szociális tényezők is. (Csabai Márta)

3 Egyes felmérések szerint minden 10. dolgozó volt már depresszió miatt távol a munkájától. Az egyik (Mori) felmérésbe 7000 embert vontak be (Nagy Britannia, Németország, Olaszország, Dánia, Törökország, Spanyolország és Franciaország). Az eredményeket 2012 ben közölték. Eszerint 20 % nál állapítottak meg addigi élete során valamikor depressziót. Nagy Britániában 26% Olaszországban 12% A legtöbben Németországban, Dániában és Nagy Britanniában voltak keresőképtelen állományban ( %). Átlagosan 36 napot (41 23nap) Legkevesebben Törökországban 26% Minden 4. nem mondta meg az okot, minden 3. úgy gondolta, hogy veszélybe kerül az állása.

4 Pszichoszomatika a kifejezés a lélek és test egységére utal, a test lélek határainak tudománya. A kifejezést Heinroth használta először 1818 ban. Dr. Selye János professzor szerint stressz minden olyan tényező, mely alkalmas megbontani egy ember testi, lelki egyensúlyát. A stressz zavar kialakulásában egy vagy több életesemény oki befolyással bír, direkt összefüggés mutatható ki ok és okozat között. A kényszerű életmódváltozási események (másik országba áttelepülés migráció, külföldi munkavégzés, tárgyvesztés stb.), illetve a különböző szociális rizikó szituációk (szociális izoláció, munkahelyi konfliktusok) pszichés vagy pszichoszomatikus megbetegedés kialakulásához vezethetnek. A pszichoszociális traumák súlyossága és következményei eltérőek lehetnek,de mindig az egyén és a környezet (privát és/vagy munkahelyi kapcsolat,valós vagy vélt sérelmek ) konfliktusáról van szó.

5

6 A pszichés stressz bizonyítottan rontja a szervezet védekezőképességét, tehát közvetve, vagy közvetlenül, de a lelki problémák testi megbetegedéshez vezethetnek. Az, hogy ki mennyire szomatizál (fordít pszichés konfliktusokat testi tünetekké), nagy egyéni különbségeket mutat. Pszichoszomatikus betegségeknek azokat a betegségeket nevezzük, amelyek bár szervi betegségek, de kialakulásukban rendkívül nagy szerepet játszik a lelkiállapot. Franz Alexander aki szerint alapvetően minden betegség pszichoszomatikus 1950 ben írta le a hét szent betegséget (ismert testi betegségek, melyekre a pszichés tényezők szerepe jellemző): gyomor és nyombélfekély asthma bronchiále rheumatoid arthritis neurodermatitis esszenciális hypertonia hyperthyreosis colitis ulcerosa

7 Pszichoszomatikus betegség A keletkezés mechanizmusa szerint : konverziós tünetképzés a betegben valamilyen lelki konfliktus keletkezik, melynek feloldási kísérlete gyanánt szimbólum jellegű tünet jön létre (bénulások, hányás, fájdalmak és érzékszervi funkciózavarok: vakság, süketség..) funkcionális szindrómák szervneurózisok (tünetegyüttesek) a beteg diffúz, több szervet érintő, össze nem illő panaszokkal jelentkezik, melyek hátterében organikus eredetet feltárni általában nem lehet, komoly szervi baj nincs. pszichoszomatózisok betegségek, amelyekben már jelentős szervi elváltozások vannak (hét szent betegség, azaz a szűkebb értelemben vett pszichoszomatikus betegségek)

8 Néhány gyakori pszichoszomatikus betegség: Inszomnia, szomatizációs zavar Fibromyalgia Tinnitus Krónikus nem bakteriális prostatitis Szexuális diszfunkciók Kardiovaszkuláris betegségek: magas vérnyomás, szívtáji fájdalmak Gyomor bélrendszer: gyomor és nyombél fekély, IBS, reflux Evés és testképzavarok: anorexia, bulimia Nőgyógyászati betegségek: premenstruális tünetcsoport, meddőség Bőrgyógyászati betegségek: övsömör Légzőrendszer betegségei: köhögés, asthma bronchiale Fejfájások: tensiós fejfájás, migrén

9 Ezek gyakori, az egészségügyet jelentősen terhelő kórképek, amelyekben a pszichológiai tényezők központi szerepet játszanak (pszichológiai tünetről, nem pszichiátriai zavarról van szó), és ezek célzott kezelése nélkül nem érhető el tartós javulás. A pszichoszomatikus medicina a testi, lelki, társadalmi kölcsönhatásokat is vizsgálja az emberi betegség keletkezésében, lefolyásában és kezelésében a gyógyítás személycentrikus. Jelenleg a gyógyítás középpontjában a beteg helyett a betegség áll. A beteg egyre jobban elvész a sok szakorvos, tudomány és elmélet között.

10 A 80 as évektől a test lélek kapcsolatát számos új tudományág is vizsgálja. A pszichoneuroimmunológia a lelki egészség és az immunrendszer összefüggését kutatja (az autoimmun, gyulladásos, daganatos, fertőző kórképek), ma már az is bizonyítottnak látszik, hogy a kettő között szoros kapcsolat van. A hipotalamusz hipofízis mellékvesekéreg tengely képezi a neuroimmun stresszmodelt. A pszichoneuroendokrinológia az endokrin rendszer ilyen jellegű összefüggéseivel foglalkozik.

11 Szomatizációs tünetek (vizsgálatokkal eltérés nem mutatható ki) fájdalom tünetek: hasi fájdalom, hátfájás, izomfájdalom, végtagfájdalom, mellkasi fájdalom, menstruáció emésztéssel kapcsolatos panaszok: hányinger, hányás, hasmenés, számos étellel kapcsolatos intolerancia idegrendszeri tünetek: egyensúlyzavar, kettős látás, vakság, fülzúgás, süketség, görcsök, zsibbadás, bénulás vagy végtag gyengeség, aphasia, nem ájulásos tudatkiesés, nyelési nehézség vagy torokszorulás, tapintás vagy fájdalomérzés kiesés mozgással kapcsolatos tünetek: izomgyengeség, bizonytalan járás A szomatizációs zavar gyakran familiáris, bár az etiológia ismeretlen, gyakrabban fordul elő nőknél. Szomatopszichés betegségek, történések: ez a test lélek egység másik vetülete. A testi betegségek lelki következményei, egy súlyos betegség diagnózisa (rosszindulatú daganat, súlyos szív érrendszeri autoimmun betegség) és lefolyása a betegben halálfélelmet, szorongást válthat ki. Az ilyen jellegű súlyos lélektani következménnyel rutin és rendszerszerű törődés nincs. Pl. akne valószínű szomatopszichés összefüggés, a bőr elváltozása lelki tünetekhez vezethet.

12 A pszichoszomatikus betegségek közös jellemzője, hogy bár organikus, szervi elváltozásokkal is járhatnak, az ok lehet pszichés, akár pszichiátriai betegség is. A két kórfolyamat egymást kedvezőtlenül befolyásolja, a gyógyulást hátráltatja, a beteg állapotát destabilizálja. A betegek elsősorban testi tünetekre panaszkodnak, ezek hátterében sokszor depresszió, larvált depresszió, szorongásos tünetképződés is állhat. Célzott explorációval a szomatikus panaszokhoz társuló pszichés tünetek feltárhatók. A betegek diverz szomatikus panaszaikkal a háziorvost és/vagy a tüneteiknek megfelelő szakorvost keresik fel. hosszú ideig tartó, szerteágazó vizsgálatok általában a szomatikus panaszok tüneti kezelése Larvált depresszió esetén a panaszok elsősorban szomatikusak, a depresszió klinikai tünetei nem, vagy csak kevésbé hangsúlyosan vannak jelen. A depresszió kezelése nem minden esetben oldja meg a szomatikus panaszokat, ezeket szükség szerint külön kell kezelni. A pszichoszomatikus betegségek krónikus lefolyásúak, emiatt a kezelés mellett a gondozás is fontos. A terület az interdiszciplináris medicinához tartozik.

13 A pszichoszomatikus betegségek iránti sérülékenységet módosító tényezők: Krónikus stressz és allosztatikus terhelés (alkalmazkodás túl sok a stressz, vagy elégtelen a coping viselkedés) Egészségtelen életmód (egészségviselkedés) obesitas, DM Pszichológiai jóllét egészség. WHO definíció: az egészség a teljes testi, lelki és társas jóllét állapota, nem csupán a betegségek hiánya. Személyiségtényezők: A tipusú személyiség és alexitímia (az érzelemkifejezés képtelensége) Pszichiátriai zavarok: depresszió, szorongás Pszichológiai jelenségek: hipochondria, betegségtagadás, tartós szomatizáció, konverziós tünetek, demoralizáció (csüggedés), évfordulós reakció

14 Nemzetközi statisztikák szerint az orvoshoz forduló páciensek átlag 20 % ánál nem lehet tudni, mi áll a testi panaszok a hátterében. Gyomorfekély Helicobacter pylori a felelős, stressz? Az egyén érzékenyebbé válik a baktériumra, ha legyengül az immunrendszere, ennek okozója viszont lehet tartós szorongás, fáradtság stb., tehát a lelki eredet. A fejfájás hátterében lehet neurológiai probléma, szervi ok, de állhat a stressz is. Hypertonia nagyon sokféle ok mellett ott van a stressz is (felgyorsult életvitel, információ dömping, megfelelési kényszer) Tapasztalati tény, hogy pszichés terhelésre az IBD felerősödése, kiújulása várható, mivel a stressz válasznak szerves része a gyulladásos reakció beindulása.

15 A munkavállalók a pénz, a munkahely és a párkapcsolatok biztonsága miatt aggódnak. Ez a pályakezdőkre fokozottan érvényes! Nagy elvárásokkal szembesülnek, karrierjüket egy gazdaságilag nehezebb időszakban kell megvalósítani. Ez a generáció jellemzően jobban felismeri a stressz fizikai tüneteit, kevésbé fél bevallani, ha emiatt jelentkeznek panaszai (alvászavar, teljesítményromlás). A Brit Friedens Life felmérése szerint a 18 és 24 év közötti munkavállalók 70% a jelentett beteget 2011 ben stressz miatt év:54% 34 év fölött:47% 45 év fölött: 43 % Epidemiológiai adatok támasztják alá, hogy a pszichoszomatikus zavarok népegészségügyi problémát jelentenek. Reflux prevalenciája 20 30% az átlagnépességben IBS 9 23% ISZB a depresszió 15 20% ban fordul elő, szorongásos zavar 5 10% ban Allergiás rhinitis 10 30% Pruritus 30%

16 Magyarországi helyzetkép A 27/1996. (VIII. 28.) NM rendelet 2. számú melléklete tartalmazza a bejelentendő foglalkozási megbetegedések jegyzékét. D Nem optimális igénybevétel, pszichoszociális (D15), ergonómiai kóroki tényezők. Pszichoszociális expozíció a 33/1998. (VI. 24.) NM r. 6. sz. melléklete szerint: A hierarchizáltságból, belső kapcsolatrendszerből adódó konfliktusszituációk érintettjei. Családtól távol, országon belül vagy kívül tartósan munkát végzők, a túlmunka esetenkénti igényével, rendszertelen étkezési, komfortot nélkülöző pihenési lehetőséggel. Hajléktalan munkavállalók. Külföldről áttelepült munkavállalók az áttelepülést követő első 2 évben. Állami gondozásból kikerült, munkába állt személyek a munkába állást követő 3 évben.

17 A fokozott pszichés terheléssel járó tevékenység (5. számú melléklet) Különösen nagy felelősség viselése emberekért, anyagi értékekért. Döntés szükségessége (nehezen áttekinthető helyzetben, új helyzetekben, hiányos és/vagy ellentmondó információk alapján, bonyolult szabályok, összefüggések utasítások alapján ) Alkotó szellemi tevékenység (zavaró ingerek környezetében, különösen bonyolult szabályok, utasítások alapján) Rutin szellemi munka (időkényszer viszonyai között, rövid idejű, egyszerű feladat változtatás nélküli állandó ismétlésével, tartósan szükséges akaratlagos figyelemmel) Különböző munkaeszközök, technológiai folyamatok pontos, gyors váltogatása időkényszer vagy különleges figyelmi követelmény eseteiben. Képernyős munkahelyeken történő munkavégzés. Emberekkel foglalkozás kötelezettsége konfliktusveszélyes helyzetben. Testi, érzékszervi, értelmi, beszéd és más fogyatékos személyek nevelésioktatási, ápolási gondozási, rehabilitációs intézményeiben, javító intézetekben nevelési, oktatási tevékenységet végzők. Szakképzett ápolói munkát végzők elmeszociális otthonokban, súlyos fogyatékosok szociális intézményeiben, szociális otthonok munkavállalói, traumatológiai, intenzív, krónikus és baleseti belgyógyászati, onkológiai, akut és krónikus elmegyógyászati osztályokon, drogambulancián.

18 Foglalkozási megbetegedések száma években év összes fogl. megbetegedés nem optimális igénybevétel, pszich. kóroki tényezők pszichoszociális tényezők (D15)

19 összes fogl. megbetegedés esetszám nem optimális igénybevétel, pszich.kóroki. tényezők pszichoszociális tényezők (D15) év

20 Pedagógus hypertonia, fejfájás, szédülés, kommunikácós zavar, depresszió miatt jelentkezett kivizsgálásra. GYES után kisegítő tagozat napközi ellátását bízták rá. Nyomasztotta a gyerekanyag, emiatt kérte, hogy helyezzék vissza eredeti munkakörébe. Ez nem történt meg. Idegkimerülés miatt TP. Vélemény: A panaszok tünetek kialakulásában a pszichoszociális kóroki tényezők meghatározó szerepet játszottak. Fogyatékos gyermekek felügyeletét nem megfelelő munkakörülmények között végző pedagógus napi 5 8 órában volt kitéve fokozott psychés terhelésnek. A fokozott psychés terheléssel járó tevékenység játszott szerepet a szorongásos zavar kialakulásában.

21 26 éves ffi munkahelyén konkrét időpontban kialakult konfliktus szituáció a már korábban diagnosztizált pszichés betegségének (szorongásos zavar) dekompenzációjához vezethetett. Egy gyógyszer nagykereskedelmi vállalatnál személy és vagyonvédelmi osztályvezetőként dolgozó ffi nél munkahelyi konfliktus szituáció és a fokozott pszichés terheléssel járó munkatevékenység játszott oki szerepet a betegség kialakulásában (közepes depressziós epizód, anxietas). 12 évig szociális ápoló, majd diplomás vezető ápoló (id. otthona, szoc. otthon). A kialakult recurrens depresszió és munkatevékenysége között ok okozati összefüggés nem zárható ki. Vonatgázolásos baleset szemtanúja (kalauz). A pszichés megbetegedés /F4310 Posttraumás stressz/ alapja a munkája közben tapasztalt traumatikus élmény és annak kapcsán létrejött megküzdési és feldolgozási nehézség. 10 évig történelem muzeológus munkakörben dolgozó nő pszichés betegségének manifesztációjában a vezetőváltás kapcsán bekövetkező sorozatos munkahelyi konfliktus szituációk szerepe valószínűsíthető.

22 40 éves férfi 2007 és 2012 között jegyzőként dolgozott, 2012 ben jelentkező kevert szorongásos és depressziós zavar kialakulásában a munkahelyi konfliktushelyzet oki szerepe volt valószínűsíthető és 2008 között bűnügyi felderítési alosztályvezető, bűnügyi osztályvezető helyettes, bűnügyi osztályvezető (alezredes) től áthelyezték, vizsgáló rend.fok.: százados. Vélemény: nevezett től ig tartó betegsége kevert szorongásos és depressziós zavar foglalkozási betegségként elfogadható. Ügyfélszolgálati munkatárs, pénzügyi számviteli tevékenységet is végzett, kb. 4 hónappal a GYED ről való visszatérése után kimerültség, szomatikus panaszok (hányinger, hasmenés), alvászavar, majd méhcsípést követően pánikroham. 2 hónap TP után szorongás, pánikrohamok miatt pszichiáterhez fordult. 6 hét TP. Soron kívüli alk.vizsgálat nem történt! Az adekvát antidepresszáns kezelés, valamint a tartós betegállomány hatására panaszai jelentősén mérséklődtek, pánikrohamai megszűntek. Vélemény: pszichés dekompenzációja és a munkahelyi túlterhelés között összefüggés valószínűsíthető.

23 38 éves nő szülést követően új pozícióba került a munkahelyén, rövid betanulás után igazoltan több munkát kellett végeznie, mint amennyi munkaidejében lehetséges volt, így gyakorivá vált a túlmunka. Az időkényszer keretei között végzett munka szabadságolásában is problémát okozott, így a túlterhelés végül klinikailag megállapítható pszichés kimerüléshez, szorongáshoz, pánikbetegséghez vezetett. Fegyveres szervezet tagja külszolgálaton, tartósan családjától távol, a hazaitól jelentősen eltérő éghajlatú és fokozottan járványveszélyes területen dolgozott. Eközben két súlyos fertőző betegséget vészelt át. (1993. Dengue láz, Malária) Ezek következményeként alakulhatott ki kevert szorongásos és depressziós zavara, valamint pánikbetegsége. (szomatopszichés?)

24 A foglalkozási megbetegedés diagnózisa összeilleszthető diagnózis klinikai diagnózis (szakorvos) a munkahelyi kóroki tényezők feltárása, igazolása A foglalkozási betegség elfogadásához elengedhetetlen a kettő közötti okokozati összefüggés igazolása. A pszichoszociális kóroki tényezők okozta megbetegedések esetében általában nagyon nehéz eldönteni, hogy a betegség kialakulásához vezető faktor a munkahelyen vagy azon kívül érte e az egyént. A kivizsgálás során fel kell tárni az esetleges konfliktus szituációkat, tisztázni a felmerülő ellentmondásokat. A beteg élethelyzetéhez tartozó valamennyi tényező ismerete szükséges (részletes anamnesis, gyógyszerszedés, abuzusok, szociális, kulturális és munkakörnyezeti faktorok). Sajnos változatlanul nincsenek olyan jól kidolgozott standardok, evidenciák, amelyek a gyakorló foglalkozás egészségügyi szakorvosok, illetve munkahigiénés szakemberek részére hathatós segítséget nyújthatnának.

25

26 Köszönöm megtisztelő figyelmüket.

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr.Lászlóffy Marianna ÁNTSZ OTH MFF

Pszichoszomatikus megbetegedések. Dr.Lászlóffy Marianna ÁNTSZ OTH MFF Pszichoszomatikus megbetegedések Dr.Lászlóffy Marianna 2016.04.13. ÁNTSZ OTH MFF A halmozott rizikótényezővel élő emberek száma az elmúlt évtizedekben jelentősen megnőtt. A stressz gyakorlatilag állandósult

Részletesebben

Dr. Plette Richárd. e mail: plette@omfi.hu. Pszichoszociális kockázatok a munkahelyen Foglalkozás egészségügyi Fórum 2016. április 13.

Dr. Plette Richárd. e mail: plette@omfi.hu. Pszichoszociális kockázatok a munkahelyen Foglalkozás egészségügyi Fórum 2016. április 13. Dr. Plette Richárd e mail: plette@omfi.hu Pszichoszociális kockázatok a munkahelyen Foglalkozás egészségügyi Fórum 2016. április 13. A kérdés jelentősége A munkahelyi stressz jelenti az egyik legnagyobb

Részletesebben

1. Az emésztôrendszerrôl általában

1. Az emésztôrendszerrôl általában 1. Az emésztôrendszerrôl általában Az emésztôrendszer a szájüregtôl a végbélnyílásig tart. A nyelôcsövet a gyomor, azt pedig a vékonybél követi. A nyelôcsô tulajdonképpen a mellkasban helyezkedik el, a

Részletesebben

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege?

Pszichoszomatikus betegségek. Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Pszichoszomatikus betegségek Pécsi Tudományegyetem Mi a pszichoszomatikus betegség lényege? Valódi organikus háttérrel rendelkező kórképek, amelyek kóreredete multifaktoriális A genetikai, immunológiai,

Részletesebben

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ

MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI? Az emberi szervezet fizikai és pszichés terhelhetősége korlátozott. A munkahelyi stressz és a lelki zavarok miatti hiányzások, a

Részletesebben

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról

Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve. Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Tájékoztató Hajdú-Bihar megye lakosságának egészségi állapotáról T a r t a l o m j e g y z é k 1. BEVEZETÉS... 4 2. ADATFORRÁSOK... 4 3. ELEMZÉSI MÓDSZEREK... 4 4.

Részletesebben

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV

MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV MUNKAKÉPESSÉGI INDEX KÉRDŐÍV 2012 Tisztelt Munkavállaló! Az alábbi kérdőívet abból a célból dolgozták ki, hogy elősegítsék a dolgozók egészségének, munkaképességének, ezáltal megélhetésének megőrzését.

Részletesebben

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály

JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Iktató szám: NGM/8952-60/2015. Munkafelügyeleti Főosztály Iktató szám: NGM/8952-60/2015 JELENTÉS A NEMZETGAZDASÁG MUNKAVÉDELMI HELYZETÉRŐL 2014. Összeállította: Nemzetgazdasági Minisztérium Munkafelügyeleti Főosztály Melléklet: Minisztériumok és önálló szervezetek

Részletesebben

Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre

Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre Globalizáció - áldás vagy átok? Globalizáció hatása mentális egészségünkre Globalizáció mint társadalmi és gazdasági fogalom A 20. században létrejöttek azok az intézmények és információs rendszerek is,

Részletesebben

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele

Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele Országos Igazságügyi Orvostani Intézet 19. számú módszertani levele a traumákhoz kapcsolódó pszichés kórképek igazságügyi orvosszakértői véleményezéséről A különböző súlyosságú sérüléseket, különösen a

Részletesebben

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ?

Újabb adatok a H1N1 vírusról. Miért hívják H1N1-nekÍ? Újabb adatok a H1N1 vírusról Miért hívják H1N1-nekÍ? Az Influenza vírusnak három nagy csoportja van az A, B és C. típus- Ezek közül az A vírus a veszélyesebb és fordul elő gyakrabban emberekben is. A rezervoire

Részletesebben

Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE

Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE Idősödő munkavállaló és a foglalkozási eredetű egészségkárosodások DR. NAGY IMRE M U N K A V É D E L M I K É P V I S E L Ő K X X I I. O R S Z Á G O S F Ó R U M A S I Ó F O K, 2 1 6. J Ú N I U S 9. "A világ

Részletesebben

Az inszomnia kognitív viselkedésterápiás iá kezelése Dr Purebl ueb György Gyögy Semmelweis Egyetem Magatartástudományi Intézet Pszichoszomatikus Szakrendelő Inszomnia % 40 WHO Collaborative Survey at Primary

Részletesebben

Légzőszervi megbetegedések

Légzőszervi megbetegedések Orrmelléküreg-gyulladás (sinusitis) Légzőszervi megbetegedések Az orr melléküregeinek gyulladása, melyet leggyakrabban baktériumok okoznak. Orrnyálkahártya-gyulladás (rhinitis) Különböző típusú gyulladások

Részletesebben

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE)

Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Szisztémás Lupusz Eritematózusz (SLE) Verzió 2016 2. DIAGNÓZIS ÉS TERÁPIA 2.1 Hogyan diagnosztizálható? Az SLE diagnózisa a panaszok (mint pl. fájdalom), a

Részletesebben

Felelősen, egészségesen, biztonságosan

Felelősen, egészségesen, biztonságosan Felelősen, egészségesen, biztonságosan Előadó: Dr. Brunner Péter főosztályvezető főorvos helyettes Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Főosztály Egészség a legnagyobb gazdagság,

Részletesebben

Klinikai pszichológia a rehabilitációban

Klinikai pszichológia a rehabilitációban Klinikai pszichológia a rehabilitációban Dr. Riskó Ágnes Szöveg beírásához kattintson ide Klinikai szakpszichológus, pszichoanalitikus, pszichoterapeuta arisko@bencium.hu Régen, háború után. Utcán, betegen

Részletesebben

Upstairs Consulting. Útmutató a munkahelyi stressz kezelése munkavédelmi szakemberek részére

Upstairs Consulting. Útmutató a munkahelyi stressz kezelése munkavédelmi szakemberek részére MIÉRT KIEMELTEN FONTOS A MUNKAHELYI STRESSZ CSÖKKENTÉSÉVEL FOGLALKOZNI? Az emberi szervezet fizikai és pszichés terhelhetősége korlátozott. A munkahelyi stressz és a lelki zavarok miatti hiányzások, az

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Nemzeti Erőforrás Minisztérium. Korlátozott terjesztésű! Nemzeti Erőforrás Minisztérium Korlátozott terjesztésű! Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Vízvári László A minősítő beosztása: főigazgató M E G O L D Ó L A

Részletesebben

DEPRESSZIÓ, SZOMATIZÁCIÓS ZAVAR MEGJELENÉSE és ÖSZEFÜGGÉSE PSZICHOSZOCIÁLIS STRESSZOROKKAL

DEPRESSZIÓ, SZOMATIZÁCIÓS ZAVAR MEGJELENÉSE és ÖSZEFÜGGÉSE PSZICHOSZOCIÁLIS STRESSZOROKKAL DEPRESSZIÓ, SZOMATIZÁCIÓS ZAVAR MEGJELENÉSE és ÖSZEFÜGGÉSE PSZICHOSZOCIÁLIS STRESSZOROKKAL Prezenszki Zsuzsanna Nyírő Kh - OPAI Pszichoonkológiai Ambulancia magas előfordulás jelentős életminőség romlás

Részletesebben

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát!

Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! Kapuzárás helyett kérdezze férfigyógyászát! A fiatalság mércéje nem az életkor, hanem a szellem és a lélek állapota. (Albert Schweitzer) TARTALOM Önnek van férfigyógyásza? Kincs, ami nincs? Férfiegészség

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Gyermek és serdülıkori evészavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai. Németh Laura Vadaskert Kórház

Gyermek és serdülıkori evészavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai. Németh Laura Vadaskert Kórház Gyermek és serdülıkori evészavarok tünettana és diagnosztikai kritériumai Németh Laura Vadaskert Kórház Evés szimbolikus értelmezése 1. Szorongás, bőntudat, izgalom elhárítása 2. Örömszerzés 3. Menekülés

Részletesebben

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát

Betegtájékoztató PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ. Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát PAMITOR 15 MG/ML KONCENTRÁTUM OLDATOS INFÚZIÓHOZ Pamitor 15 mg / ml koncentrátum oldatos infúzióhoz dinátrium-pamidronát HATÓANYAG: Milliliterenként 15 mg dinátrium-pamidronát (ami megfelel 12,6 mg pamidronsavnak).

Részletesebben

Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola

Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola Az észlelt kontroll és a személyiség szerepe az egészségi állapot változásában. Egészségmagatartás Osváth Viola Az egészség változásaival kapcsolatban észlelt kontroll egyesek gyógyíthatatlannak vélt betegségekből

Részletesebben

Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész

Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész ESETTANULMÁNY Közgazdasági Szemle, XLIV. évf., 1997. szeptember (799 818. o.) Bódis Lajos Privatizáció, munkaszervezet és bérelosztási mechanizmusok egy nagyüzemi varrodában, II. rész A szerzõ az új intézményi

Részletesebben

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja.

az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Légzés az a folyamat, amikor egy élőlény a szerves anyagok átalakításához oxigént vesz fel, illetve az átalakításkor keletkező szén-dioxidot leadja. Az életet biztosító, egymással szorosan összefüggő két

Részletesebben

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei

11.3.1. Az emésztırendszer betegségei 11.3.1. Az emésztırendszer betegségei Gyomorfekély 11.3.1.01. Mely tünet NEM tipikus jele a gyomorfekélynek? a. étkezés utáni hasfájás, hányinger b. fogyás, fáradtság c. haspuffadás 11.3.1.02. Mely tényezı

Részletesebben

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy

Munkavédelem. Munkahigiéne. Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Munkaegészségügy Munkabiztonság Munkahigiéne Foglalkozás-egészségügy Munkavédelem Szervezett munkavégzésre vonatkozó munkabiztonsági és munka-egészségügyi követelmények, törvénykezési, szervezési,

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban.

Betegtájékoztató NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ. NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. NUTROPINAQ 10 MG/2 ML (30 NE) OLDATOS INJEKCIÓ NutropinAq 10 mg/2 ml oldatos injekció patronban. Rekombináns DNS technológiával (Escherichia coli) elõállított szomatropin (INN). A NutropinAq hatóanyaga

Részletesebben

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában

A viselkedészavarok kialakulásának okai az óvodában, iskolában Csak akkor biztosíthatunk minden egyes gyerek számára boldog gyermekkort és a képességek optimális fejlődését, ha figyelembe vesszük a gyerekek fejlődésének törvényszerűségeit, az egyes gyerekek különböző

Részletesebben

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében

Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.2 Izom- és csontrendszeri tünetek a számítógépen dolgozók körében Tárgyszavak: számítógépes munka; izom- és csontrendszer; foglalkozási betegség; egérhasználat;

Részletesebben

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő

Pszichológiai, pedagógiai elemeket is tartalmazó képesség-, készség-, és személyiségfejlesztő A csodákhoz mozdulni kell a megszokott kis világunkból Kelemen Dóra szakképzett kineziológus, AFT, elmeakupunktúra és biodinamikus cranius, sacralis terápiakezelő vagyok. Én nagyon szeretnék veletek megismerkedni,

Részletesebben

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni?

Mik az egészséges táplálkozás alap pillérei, melyre mindenkinek érdemes oda figyelni? Kedves Olvasó! Vaskút Község Önkormányzata által elnyert Egészségre nevelő életmódprogramok Vaskút községben elnevezésű pályázat keretein belül lehetőség nyílt ismeret átadó cikkek elkészítésére. A cél,

Részletesebben

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek

IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE. 1. Cím. Működési elvek IV. Fejezet AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁSOK RENDSZERE 1. Cím Működési elvek 75. (1) Az egészségügyi ellátások rendszere az egészségügyi szolgáltatások biztosítását és a népegészségügyi célok megvalósulását összehangoltan

Részletesebben

Talán az egyik legősibb panasz, amely az embereket orvoshoz vezette. területe. A pszichogén fájdalom sem csak szubjektív

Talán az egyik legősibb panasz, amely az embereket orvoshoz vezette. területe. A pszichogén fájdalom sem csak szubjektív Afájdl fájdalom pszichológiai ihlóii vonatkozásai Talán az egyik legősibb panasz, amely az embereket orvoshoz vezette A mindennapi orvosi tevékenység egyik fő területe A pszichogén fájdalom sem csak szubjektív

Részletesebben

A keringési rendszer rendellenességei

A keringési rendszer rendellenességei A keringési rendszer rendellenességei Vérszegénység (anaemia) Szerkesztette: Vizkievicz András A vérszegénység olyan állapot, amelyben a vörösvértestek száma, vagy a hemoglobin mennyisége túl alacsony,

Részletesebben

Leukémia (fehérvérûség)

Leukémia (fehérvérûség) Leukémia (fehérvérûség) Leukémia - fehérvérûség A leukémia a rosszindulatú rákos megbetegedések azon formája, amely a vérképzõ sejtekbõl indul ki. A leukémia a csontvelõben lévõ éretlen és érettebb vérképzõ

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Alvászavarok Alvászavarok és álmatlanság Az alvás-ébrenlét ciklus (cirkadián ritmus) ritmusos szervezõdése alapvetõ jellegzetessége az embernek és minden fejlettebb állatfajnak is. Az alvás olyan élettani

Részletesebben

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz

Gyermekkori Idiopátiás Artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Idiopátiás Artritisz Verzió 2016 2. A JIA KÜLÖNBÖZŐ TÍPUSAI 2.1 Léteznek-e a betegségnek különböző típusai? A JIA-nak számos formája létezik. Különbséget

Részletesebben

KLINIKAI GERIÁTRIA 1

KLINIKAI GERIÁTRIA 1 KLINIKAI GERIÁTRIA 1 Geriátriai állapotfelmérés (időskori egészségügyi vizsgálat) Tartás- és járászavarok: elesés kockázata (Tinetti teszt) Táplálkozás: időkori alultápláltság (Mini Nutritional Assessment

Részletesebben

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van:

Az agyi infarktus (más néven iszkémiás stroke) kialakulásának két fő közvetlen oka van: Szívvel a stroke ellen! - Háttéranyag Az agyi érkatasztrófa (szélütés) okai Tünetei bár hasonlóak, mégis két jól elkülöníthető oka van: az agyi infarktus, melynek hátterében az agyat ellátó ér elzáródása

Részletesebben

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet?

Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Stressz vagy adaptáció? Betegség vagy boldog élet? Prof. Dmitrij Medvegyev A Triomed OOO céggel szorosan együttműködő Szentpétervári Nemzeti Egészség Intézet tanszékvezetője, doktora az orvosi pszichofiziológiának

Részletesebben

Foglalkozás-egészségtan I.

Foglalkozás-egészségtan I. Foglalkozás-egészségtan I. A foglalkozás-egészségügy fogalma, felépítése. A foglalkozási betegségek és fokozott expozíció fogalma. Munkavédelem. Munkahelyi balesetek. 2015 A magyar munkavédelem története

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS a biológiai kóroki tényezők kockázatával járó tevékenységek célvizsgálatáról (2013. május 06. - június 30.) Budapest, 2013. július 29. I. A célvizsgálat elrendelésének előzménye A

Részletesebben

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ "műtéti szövődmény" betegségbiztosításhoz

SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK a DIMENZIÓ műtéti szövődmény betegségbiztosításhoz BIZTOSÍTÁSI FELTÉTELEK A DIMENZIÓ Védelem biztosítási feltételek (a továbbiakban: feltételek) alapján a DIMENZIÓ Kölcsönös Biztosító és Önsegélyező Egyesület (a továbbiakban: biztosító) a biztosított baleseti

Részletesebben

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az

ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az ÉLŐ VÉRCSEPP ANALIZIS A sötétlátóteres élő vércsepp analízis rendszerint, igen mély benyomást gyakorol a páciensekre. Nem véletlenül, hiszen az érintettek saját szemükkel láthatják a vérükben kimutatható

Részletesebben

Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége

Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége Miskolci Egyetem Egészségügyi Kar Egészségügyi Szervez Szak Egészségturizmus Szervez Szakirány Ép lélekkel ép test A lelki egészségvédelem jelent sége Konzulens: rinc Miklósné Rucska Andrea 2014. Tartalom

Részletesebben

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként.

HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav) bélben oldódó tablettánként. SALOFALK 250 MG BÉLBEN OLDÓDÓ TABLETTA Salofalk 250 mg bélben oldódó tabletta Salofalk 500 mg bélben oldódó tabletta meszalazin HATÓANYAG: 250, ill. 500 mg mesalazinum /meszalazin/ (5-aminoszalicilsav)

Részletesebben

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let

Magyarorszï ½gï ½rt Kulturï ½lis Egyesï ½let H1N1 Mivel hivatásomból és munkakörömbõl fakadóan (gyermekgyógyász, immunológus, Orsz. Gyermekegészségügyi Intézet) módomban állt az elmúlt hetekben az újabb szakmai információkat elsõ kézbõl megkapni,

Részletesebben

Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam

Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam Szorongásos zavarok pánik, fóbiák, generalizált szorongás Klinikai szakpszichológus szakképzés 2014/2015 I. évfolyam Ajtay Gyöngyi SE Klinikai Pszichológia Tanszék Szorongás szorult helyzetben, sarokban

Részletesebben

Hitelfedezeti Védelem

Hitelfedezeti Védelem Hitelfedezeti Védelem élet-, baleset- és egészségbiztosítási, munkanélküliségi Biztosítási feltételek Jelen Biztosítási feltételek (továbbiakban: Feltételek) ellenkezõ megállapodás hiányában a Generali-Providencia

Részletesebben

1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet.

1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet. 1995-ben kormányrendeletben szabályozták újra a munkaegészségügyi,üzemorvosi tevékenységet. Azóta foglalkozás-egészségügy a hivatalos neve. Lényegváltozás,hogy a fenti szolgáltatás finanszírozása kikerült

Részletesebben

BÖRTÖNVILÁG. B örtönártalom. A személyi állomány lelki egészségi állapota' Túlterhelt ingázók

BÖRTÖNVILÁG. B örtönártalom. A személyi állomány lelki egészségi állapota' Túlterhelt ingázók B örtönártalom A személyi állomány lelki egészségi állapota' Szinte alig akad fórum, ahol ne vetődne fel, hogy a személyi állomány élet- és munkakörülményei az elmúlt években alig változtak. Sem az elöregedett

Részletesebben

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma

III./15.5. Malignus phaeochromocytoma III./15.5. Malignus phaeochromocytoma Igaz Péter, Tóth Miklós, Rácz Károly Ebben a tanulási egységben a malignus phaeochromocytoma tüneteinek, diagnosztikájának valamint a kezelés lehetőségeinek az áttekintése

Részletesebben

Daganatszûrés és érrendszer vizsgálata teljes test MRI-vel

Daganatszûrés és érrendszer vizsgálata teljes test MRI-vel Daganatszûrés és érrendszer vizsgálata teljes test MRI-vel Ezek a "proaktív", komplex, áttekintõ szûrõvizsgálatok, melyek ionizáló sugárzásmentes 1,5T teljes test MR vizsgálatot alkalmaznak, a megelõzés

Részletesebben

OTKA-pályázat zárójelentése Nyilvántartási szám: T 46383

OTKA-pályázat zárójelentése Nyilvántartási szám: T 46383 OTKA-pályázat zárójelentése Nyilvántartási szám: T 46383 A hároméves kutatás az evés- és testképzavarok terén jelentősen hozzájárult a hazai alapismeretekhez, egyben nemzetközi összevetésben is (főleg

Részletesebben

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható.

I, A nyelőcső nyálkahártya sérülés (lézió) és vérbő, gyulladásos elváltozás (erythema) nem összefüggő, csak foltokban látható. Fiziológiás Reflux Fiziológiás körülmények között, azaz normál élettani körülmények között a savanyú vagy ritkábban a lúgos gyomornedv tartalom időnként a nyelőcsőbe jut (ezt hívjuk Reflux -nak), és annak

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál Reflexológia Reflexológia A Reflexológia tapasztalatokon alapuló tudomány. Lényege: bõrterületek, pontok, zónák ingerlése. Az ingerre reflex, visszahatás keletkezik a hozzá tartozó szervben, testrészben.

Részletesebben

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek.

A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalom mindig egyedi, két ember fájdalma soha nem hasonlítható össze. A fájdalomtűrő képesség azonban nem értékmérője az embernek. A fájdalomról mindnyájuknak van valamilyen szintű tapasztalati tudása,

Részletesebben

Dr. Fröhlich Georgina

Dr. Fröhlich Georgina Sugárbiol rbiológia Dr. Fröhlich Georgina Országos Onkológiai Intézet Sugárterápiás Központ Budapest Ionizáló sugárzások a gyógyításban ELTE TTK, Budapest Az ionizáló sugárzás biológiai hatásai - determinisztikus

Részletesebben

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN medicus universalis XXXVI/4. 2003. SEMMELWEIS EGYETEM, EFK, EGÉSZSÉGPOLITIKAI ÉS SZERVEZÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK, BUDAPEST ALAPELLÁTÓ ORVOSOK, EGÉSZSÉGÜGYI SZAKDOLGOZÓK SZEREPE A DOHÁNYZÁSRÓL VALÓ LESZOKTATÁSBAN

Részletesebben

Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE

Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE Technológiai Elôretekintési Program A TERMÉSZETI ÉS ÉPÍTETT KÖRNYEZET VÉDELME ÉS FEJLESZTÉSE Az Országos Mûszaki Fejlesztési Bizottság döntése alapján 1998-ban átfogó elemzés kezdôdött Technológiai Elôretekintési

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű!

M E G O L D Ó L A P. Emberi Erőforrások Minisztériuma. Korlátozott terjesztésű! Emberi Erőforrások Minisztériuma Érvényességi idő: az írásbeli vizsga befejezésének időpontjáig A minősítő neve: Rauh Edit A minősítő beosztása: mb. elnökhelyettes M E G O L D Ó L A P szakmai írásbeli

Részletesebben

Összefoglaló jelentés a 2012/2013. tanévben végzett iskola-egészségügyi munkáról

Összefoglaló jelentés a 2012/2013. tanévben végzett iskola-egészségügyi munkáról Összefoglaló jelentés a. tanévben végzett iskola-egészségügyi munkáról Összeállította az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Összefoglaló jelentés a. tanévben végzett iskola-egészségügyi munkáról A 76/

Részletesebben

Egészségügyi panaszok %-os

Egészségügyi panaszok %-os Munkahelyi stresszt okozó pszichoszociális kockázatok felmérése és értékelése Dr. Plette Richárd Országos Munkahigiénés és Foglalkozás-egészségügyi Intézet e-mail: plette@omfi.hu 2010. Bevezetés A munkáltatóknak

Részletesebben

TarTalomjegyzék a CIg Pannónia életbiztosító Nyrt. Általános életbiztosítási Feltételei

TarTalomjegyzék a CIg Pannónia életbiztosító Nyrt. Általános életbiztosítási Feltételei Tartalomjegyzék Termékbemutató... 2 A CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Általános Életbiztosítási Feltételei 1) Általános rendelkezések... 5 2) Biztosítási esemény... 5 3) Fogalmak... 5 4) A szerződés létrejötte...

Részletesebben

DR. IMMUN Egészségportál

DR. IMMUN Egészségportál A cukorbetegség A cukorbetegség - diabetes mellitus A cukorbetegség élethossziglan tartó, jelen tudásunk szerint nem gyógyítható betegség, amelyben a szervezet nem tudja a táplálékból nyert szõlõcukrot

Részletesebben

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt!

Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! Egészséges munkahelyek Kezeljük a stresszt! A munkahelyi stressz és a pszichoszociális kockázatok kezelése dr. Erősné dr. Bereczki Edit Nemzetgazdasági Minisztérium - TÁMOP 2.4.8 Budapest, 2015. 10. 20.

Részletesebben

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek

K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek BI544 / 20141201 K 1313 Védőháló csoportos, kritikus betegségekre szóló, szolgáltatást finanszírozó biztosítás különös feltételek Jelen feltételek hatályba lépésének időpontja: 2014. december 1. A Vienna

Részletesebben

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr

2010-2011. I. félév. Szolnok, 2011. október 05. Dr. Sinkó-Káli Róbert megyei tiszti főorvos. Jászberény. Karcag. Szolnok. Mezőtúr Tájékoztató a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat számára a megye lakosságának egészségi állapotáról, az egészségromlást kiváltó vélelmezett okokról és a szükséges tennivalókról 2010-2011. I. félév

Részletesebben

Betegtájékoztató DICLOFENAC-RATIOPHARM 50 MG FILMTABLETTA. Diclofenac-ratiopharm 50 mg filmtabletta diklofenák-nátrium

Betegtájékoztató DICLOFENAC-RATIOPHARM 50 MG FILMTABLETTA. Diclofenac-ratiopharm 50 mg filmtabletta diklofenák-nátrium DICLOFENAC-RATIOPHARM 50 MG FILMTABLETTA Diclofenac-ratiopharm 50 mg filmtabletta diklofenák-nátrium HATÓANYAG: 50,0 mg diklofenák-nátrium filmtablettánként. SEGÉDANYAG: Tablettamag: vízmentes kolloid

Részletesebben

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB

ANGIOLÓGIA. Elõfordulási gyakoriság. Patofiziológia. Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK KÖZLEMÉNYEK ANGIOLÓGIA Jermendy György: A DIABÉTESZES LÁB Diabéteszes láb néven a cukorbetegség olyan idült lábszövõdményét értjük, amelynek kialakulásában

Részletesebben

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00

xkir Tesztintézmény Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00 xkir Tesztintézmény 999999 HELYI TANTERV Egészségügy..SZAKMACSOPORT Mentőápoló..SZAKMA OKJ SZÁMA: 52 723 01 0000 00 00!TanterviProgram.ervenyesseg1!!TanterviProgram.ervenyesseg2! 1 / MENTŐÁPOLÓ SZAKMAI

Részletesebben

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30.

Tóthné Fülep Beatrix. Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. Tóthné Fülep Beatrix Korszerű lehetőségek a fizioterápiában III. Hévíz 2016.01.29.-30. A milliméteres terápia mechanizmusa az élet meghosszabbításának mechanizmusa Rodstat I.V. akadémikus A milliméteres-terápia

Részletesebben

Tisztelt Cím! Mindenekelőtt fontosnak tartjuk leszögezni, hogy jelen levelünk teljes mértékig saját elhatározásunk alapján, mindannyiunk teljes egyetértésével, mindenféle külső ráhatás nélkül, pusztán

Részletesebben

Lyme-kór (lyme-artritisz)

Lyme-kór (lyme-artritisz) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Lyme-kór (lyme-artritisz) Verzió 2016 1. MI A LYME-KÓR 1.1 Mi ez? A Lyme-artritisz (Lyme-borreliózis) egyike a Borrelia burgdorferi baktérium által okozott

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1/33 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Resolor 1 mg-os filmtabletta 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1 mg prukaloprid filmtablettánként (prukaloprid-szukcinát formájában).

Részletesebben

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA)

Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Gyermekkori Spondilartritisz/Entezitisszel Összefüggő Artritisz (SPA-ERA) Verzió 2016 1. MI A GYERMEKKORI SPONDILARTRITISZ/ENTEZITISSZEL ÖSSZEFÜGGŐ ARTRITISZ

Részletesebben

Alkoholizm us és neurózis

Alkoholizm us és neurózis Alkoholizm us és neurózis Az iszákosság és alkoholizmus egyértelmű terjedése világszerte komoly probléma. A megelőzésével és eredményes gyógykezelésével kapcsolatos feladatok m indenütt gondokat okoznak.

Részletesebben

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

TERMÉSZETTUDOMÁNY JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Természettudomány középszint 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 21. TERMÉSZETTUDOMÁNY KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM I. Nagy tudósok,

Részletesebben

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net

Lotus Therme. Lotus egészség. www.lotustherme.net Lotus Therme Lotus egészség 1 www.lotustherme.net HU 2 Gyógyászati kezelések A kezelések előtt orvosi konzultáció szükséges Orvosi vizsgálat HUF 6.500, Receptírás / darab HUF 3.000, Pakolások és fürdők

Részletesebben

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543

Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 Soronics Krisztina Kémiai biztonság és munkahigiéne egészségügyi szakértő soronicsk@gmail.com 06/30-6844-543 a globalizáció, az információs technológiák térhódítása, a létszámcsökkenés, az időkényszer,

Részletesebben

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016

MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA (MANUÁLIS MEDICINA) FEKETE SZABOLCS - 2016 MANUÁLTERÁPIA A manuális medicinát, különösen annak un. Manipulációs kezeléseit csakis e téren képzett orvos végezheti. Ugyanakkor a természetgyógyásznak

Részletesebben

Nagyító alatt a szélütés - a stroke

Nagyító alatt a szélütés - a stroke Nagyító alatt a szélütés - a stroke A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint 2020-ra a szívbetegségek és a stroke lesznek világszerte a vezetõ okok úgy a halálozás, mint a rokkantság területén. Az elõrejelzések

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta.

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA. Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta. BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA Ebetrexat 2,5 mg tabletta Ebetrexat 5 mg tabletta Ebetrexat 10 mg tabletta metotrexát Mielott elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

Tegyél többet az egészségedért!

Tegyél többet az egészségedért! Tegyél többet az egészségedért! Az emelkedett testsúly-és testzsír arány veszélyei, a magas vérnyomás, emelkedett VC és koleszterin szint következményei A magas vérnyomás Epidemiológiai adatok A hypertonia:

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 723 02 CSECSEMŐ- ÉS GYERMEKÁPOLÓ SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CC. törvény,

Részletesebben

Kommunikáció szomatizáló betegekkel. Dr. Csörsz Ilona

Kommunikáció szomatizáló betegekkel. Dr. Csörsz Ilona Kommunikáció szomatizáló betegekkel Dr. Csörsz Ilona Definíció Ma már a magatartásorvoslás és a pszichoszomatikus orvoslás kifejezések szinonímák. Általában a pszichoszomatika szemléleti mód,amely a lelki

Részletesebben

Egészségfejlesztés az IKSZT-ben Solymosy József/Köteles Gábor

Egészségfejlesztés az IKSZT-ben Solymosy József/Köteles Gábor 1 Egészségfejlesztés az IKSZT-ben Solymosy József/Köteles Gábor S z a b a d k í g y ó s 2 0 1 3. F e b r u á r 26. OEFI szerepe MIT? 2 Egészségfejlesztéssel, betegségmegelőzéssel kapcsolatos ismeretátadás

Részletesebben

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell

Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell Amit a magas vérnyomásról még tudni kell: tudnivalók és tippek Napjainkban a magas vérnyomás sajnos egyre több és több embert érint. Mára már úgy nevezett népbetegséggé

Részletesebben

Legénytoll a láthatáron II.

Legénytoll a láthatáron II. DIÓSI PÁL Legénytoll a láthatáron II. A fiatalok helyzetérõl, problémáiról Feladatunkat szûkösen értelmeznénk, ha megkerülnénk annak vizsgálatát, hogy a megkérdezettek milyennek látják generációjuk körülményeit.

Részletesebben

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00

Egészséghét. homokpusztai. 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Egészséghét homokpusztai 2016. április 11-15. Április 11. Hétfő, 15 00 Homokpusztai Egészséghét megnyitása Helyszín: Homokpusztai Közösségi Ház Sándorfalva, Kéri dűlő 25. A rendezvényt megnyitja: Gajdosné

Részletesebben

A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái

A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái A foglalkozás-egészségügyi ellátás mindennapi nehézségei és problémái Dr. Deutsch Norbert orvosigazgató, ügyvezető Medicina Betegség Megelőző Kft. Budapest 2014. május 29-31. Mottó: mert vétkesek közt

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2375-10 Diagnosztizálás monitorozás előkészítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 10023-1/2011-EAHUF. 2375-10 Diagnosztizálás monitorozás előkészítés követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Influenzajárvány időszakában a rendelésre fertőző betegségre utaló tünetekkel érkező beteg magas lázról, derék- és végtagfájdalomról panaszkodik. Tájékoztassa a beteget a járványokkal, fertőző

Részletesebben