NORMÁL FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NORMÁL FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens"

Átírás

1 NORMÁL L FLÓRA Készítette: Papp Mária szakasszisztens

2 Normál l flóra Normál l flórának nevezzük k a testfelszínen és s a testüregekben állandóan, an, vagy átmenetileg jelenlevı és az egészs szséges emberben betegséget get nem okozó baktériumok összességét. Apathogén mikrobák, k, nem károsak k az emberi szervezetre. Az úgynevezett normál l flóra jelentıségét t egyre jobban felismerjük k a szervezet védelme v és s bizonyos esetekben megbetegítése szempontjából. A bélbaktb lbaktériumoknak olyan évtizede kezdıdött, amely példa nélkn lküli, li, vírusok, v baktériumok, antibiotikumok megváltoztatj ltoztatják k a normál l flórát.

3 Normál l flóra tagok léteznek l az emberi kültakarón tehát t a bırön, b a szájüregben, ide tartozik az orr és s a garat. Nagyon nagy számban vannak jelen a béltraktusban, b valamint a húgy h és s ivarszervek felszínén aerob és s anaerob mikroorganizmusok. A normál l flóra összetétele tele az életkortól és s a környezeti k feltételekt telektıl l függf ggıen változik. v Amíg g az újszülött szája a szület letés s folyamán n a hüvely h flórájának megfelelı baktériumokat, Lactobacillusokat, E.coli-t tartalmaz, orr-garatja steril és s a szület letés utáni napokban alakul ki, a környezetbk rnyezetbıl bekerülı baktériumok megtelepedése következtében a normál l flóra.

4 Az orrban fıleg f nem pathogén Corynebaktériumokat riumokat, Micrococcusokat és s nem kórokozk rokozó Neisseriakat találunk. lunk. A torokflórában rendszeresen megtaláljuk ljuk a zöldítı Streptococcusokat és s az apathogén Neisseriakat.. Az emberi bélflb lflóra a szület letés s után n kb. két t hét h t múlva m alakul ki. A gyomor magas savtartalma és s enzimjei következtk vetkeztében általában steril. Az emészt sztı csatornában a vékonyv kony- és s vastagbélben együttesen elıfordulhatnak: Lactobacillusok, Enterococcusok,, az Enterobachteriaceae család d tagjai és s a Clostridium genus alacsony csírasz raszámban. Jelen vannak még m g a bélcsatornb lcsatornában a Bifidobaktérium és s a Bacteroides fragilis csoport tagjai is.

5 A normál l bélflb lflóra szerepe hármas: h részt r vesz a tápanyagok lebontásában, ban, vitaminokat szintetizál, akadályozza a pathogén Gram negatív v baktériumok megtelepedését. t. A normál l bélflb lflóra fontos biológiai szerepe, hogy megakadályozza a potenciálisan pathogén baktériumok megtelepedését és s invázi zióját: tehát t biológiai egyensúlyt teremtenek a vitaminokkal együtt. A bélflb lflóra felnıttekn tteknél l kb. 1,5 kg. A hüvelyben h Lactobacillusok találhat lhatók, melyeknek következtk vetkeztében alakul ki a hüvely h jellemzı savi Ph-ja ja.

6 A következı táblázatokban anatómiai területenk letenként nt láthatl thatóak ak a normál l flóra tagok és s az ott elıfordul forduló kórokozók Anatómiai terület Orr Streptococcus pneumoniae Normál flóra Apathogén Corynebaktérium Apathongén Neisseria Coag.Neg.Staphylococcus zöldítı Streptococcus Micrococcus Kórokozók Acinetobacter E.coli Klebsiella Streptococcus pneumoniae Staphylococcus aureus Torok Neisseriak Zöldítı Streptococcusok Apathogén Neisseriak Micrococcusok Coag.Neg. Staphilococcusok Corynebaktériumok Corynebaktérium diphtheriae Haemophilus influenzae Klebsiella pneumoniae Streptococcus pneumoniae Streptococcus pyogenes Staphylococcus aureus

7 Emészt sztıcsatornában elıfordul forduló fontosabb baktériumok Anatómiai terület Vékonybél alsó szakasza, vastagbél Normál flóra Lactobacillus Enterococcus Enterobacteriaceae Clostridiumok Kórokozók Citrobacter Enterobacter Escherichia coli Klebsiella Proteus Pseudomonas aeruginosa Salmonella Clostridiumok E.coli telepek

8 Az urogenitalis traktusban elıfordul forduló fontosabb baktériumok Anatómiai terület Külsı nemi szervek, húgycsı alsó szakasza, hüvely Lactobacillusok Normál flóra Lactobacillus Enterococcus Corynebaktérium Pepto streptococcus Fusobaktérium Neisseria Kórokozók Enterococcus Gardnerella vaginális Neisseria gonorrhoeae Chlamidia Listeria

9 Amikor a pathogén baktériumok által megbetegedés s alakul ki az emberi szervezetben: következik k az ok megkeresése, se, illetve a gyógy gyítás. A mindennapi gyakorlatban ez úgy néz n z ki, hogy a megbetegedett területr letrıl bakterológiai vizsgálatra érkezik az anyag. Ha kitenyészett a kórokozk rokozó az antibiogramm óra alatt készül l el. Ez sajnos hosszú idı.. A klinikus empirikus tapasztalatok alapján n ajánl antibiotikumot. Ha ezt az antibiotikum- resistentia is alátámasztja, szerencsénk nk volt, s ha nem: akkor antibiotikumot váltunk v a segíts tség g figyelembe vételv telével.

10 Az antibiotikumok hatását és s mellékhat khatását ismerjük. Ismerjük? Az egyik mellékhat khatása, normálfl lflóra pusztító.. Felmerül l a kérdk rdés, akkor miért bombázzuk magunkat, ismerıseinket, seinket, a betegeket nagyágyúkkal?? A teremben jelen levık k között k bizonyára sokan vagyunk, akik életükben legalább egyszer használtak gyógyul gyuláshoz antibiotikumot. A bajban nagyon jó a hatékony segíts tség.

11 A normál l flóra egyensúly lyának megbomlása az emberben viszont magától l nem áll helyre. Régóta tudjuk, hogy az élıflórás s joghurtok, kefírek rek,, tejtermékek segítenek az egyensúly visszaáll llításában. Sok embernek ez nem elegendı.. Kb. 30 évvel ezelıtt Lactobacillust tartalmazó bélflóra helyreáll llítót t adtak az antibiotikum mellé.

12 5-6 éve ismerkedtem meg egy három h éves gyermekkel, aki állandó hasmenéssel ssel küszködött. KülfK lföldre ldre ment a szüleivel nyaralni, ott orvoshoz került s az orvos elsı kérdése az volt, hogy szedett-e e már m r antibiotikumot a gyermek? Válasz: V igen. Az orvos egy bélflb lflórát helyreáll llító szuszpenziót t javasolt, neki melyet meg is szereztek a szülık, majd adták k a gyereknek két k t hétig, h s az egyensúly helyreállt. llt. Én n ezóta az eset óta szeretnék k errıl l a belsıleges leges szuszpenzióról l ismertetıt t tartani.

13 A belsıleges leges szuszpenzió: kétmilliárd többszt bbszörösen sen antibiotikum-rezisztens Bacillus clausii-t tartalmaz, 5 milliliteres kiszerelésben. sben. A bélflb lflóra egyensúly lyának helyreáll llításában segít: antibiotikum kezelések során, gastrointestinalis infectiok fellépésekor. A sérült s bélflóra nem tudja kifejteni élettani funkcióit, it, mert kvantitatív és s kvalitatív összetétele tele megváltozik.

14 Ennek következtk vetkeztében gastrointestinalis és extragastrointestinalis tünetek alakulnak ki. Az Ampicillin-sz származékok a normál l flórát t nagyon pusztítj tják. Az ábrán n láthatl tható a bélflb lflóra összetétele tele az Ampicillinnel kezelt és egészs szséges gyermekek esetében. A suspensio bacteriotherapias eszköz, z, nem hagyja a kórokozk rokozók k letelepedését, t, növekedn vekedését, szaporodását.

15 Egyedüláll lló antigén n mintázata révén r immunmoduláló és s immunstimuláló hatást fejt ki. A Bacillus clausii gastro, thermo és többszörösen sen antibiotikum rezisztens ezért a bél l alsóbb szakaszait élve éri el, és s mindvégig megırzi aktivitását. t. 24 órán n belül l eléri maximális koncentráci cióját t a faecesben, és s a kezelés s befejezése után n még m g napig magasabb koncentráci cióban van jelen. Már M r a negyedik napra csökken a kórokozk rokozók csírasz raszáma a faecesben.

16 Ajánlhat nlható: már újszülött korban hasi colicara: : egy hónapig napi egy ampullát t kapott egy baba és rendezıdött problémája. Hasmenésre sre az újszülötteknek, csecsemıknek és s kisgyermekeknek nem ajánlott hasfogót adni. Akik viszont belsıleges leges szuszpenziót t kaptak megoldódott dott a problémájuk. Ajánlhat nlható azon újszülötteknek akik nem természetes úton vannak táplálva. lva. Két K t hónapos h kortól l lehet adni infectio vagy hasmenés s miatt napi egyet, egy év v fölött f kétszer k egyet, minimum tíz t z napos kúrát k érdemes alkalmazni. Ha külfk lföldre ldre utazunk s érzékenyek vagyunk az étkezési változv ltozásokra, jój ha viszünk magukkal suspensiot,, mert segít t a hasmenés megszüntet ntetésében. Ha a családban halmozottan fordul elı emészt sztıszervi szervi daganat, egyszer öt t napos kúrát t megelızésre ajánlott fél f évente végezni. v

17 Személyes ismerısöm állandó hasmenéssel ssel küszködött, olyannyira, hogy nem tudta elhagyni lakását, rövid r idıre sem. Gastroenterológiai teljes kivizsgáláson son vett részt. Ott elváltoz ltozást nem találtak ltak szerencsére. re. Utána kezdte fogyasztani napjában egyszer a suspensiot.. Emészt sztési si problémája rendezıdött. Életmódjában ez gyökeres változv ltozást jelentett. Hozzász szóláskor skor kérem, k hogy aki ismeri a szuszpenziót, tapasztalatait meg tudja velünk osztani, kérem k mondja el! Elıre is köszk szönöm.

18 Felhasznált lt szakirodalom Dr. Rozgonyi Ferenc: Háziorvosi H és járóbeteg-szakorvosi mikrobiológiai gyorsdiagnosztika 1. kötet k Bakteriális fertızések diagnosztikája 9. oldal Dorothy I. Slater: An Atlas of Medical Microbiology (ábrák) Dr. Bán B Éva: Jegyzet a mikrobiológiai laboratóriumi riumi szakasszisztensek részr szére (tábl blázat)

19 Köszönöm m megtisztelı figyelmüket!

A baktériumok szaporodása

A baktériumok szaporodása A baktériumok szaporodása Baktériumsejt növekszik, majd osztódik a populáció szaporodik - Optimális körülmények esetén a sejttömeg (sejtszám) exponenciálisan nõ az idõvel - Generációs idõ: az az idõ, ami

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája

Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Légúti pathogének és azok antibiotikum rezisztenciája Dr.Nagy Erzsébet SZTE ÁOK Központi Klinikai Mikrobiológia Laboratórium, Szeged I dhpfcu-k h M H * a releváns diagnózist befolyásoló i' Egyes légúti

Részletesebben

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit

Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések. Szabó Judit Normál baktériumflóra Nosocomiális fertőzések Szabó Judit Normál baktériumflóra Rezidens flóra: állandó flóra Tranziens flóra: átmeneti flóra, környezetből származik pathogének is lehetnek a tagjai kolonizáció

Részletesebben

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái

Normál baktériumflóra. Normál baktériumflóra. őzések. Nosocomiális fertő. Normál flóra a szervezet különböző. ő helyein. Az együttélés formái Normál baktériumflóra Normál baktériumflóra Nosocomiális fertő őzések Szabó Judit Az együttélés formái Mutualizmus: az együttélés mindkét fél számára hasznos Kommenzalizmus: az együttélés az egyik fél

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) a NAT-1-1007/2008 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapest Fõváros Kormányhivatala, Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve (3),

Részletesebben

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László

Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Kocák tejtermelési zavara és ami mögötte van 2016. 06. 02. dr. Dobos László Postpartum Dysgalactia Syndrome PPDS Meghatározás Közvetlenül fialás után kezdődik Tejtermelés zavara (mennyiség és minőség)

Részletesebben

Baktériumok biokémiai vizsgálata

Baktériumok biokémiai vizsgálata Baktériumok biokémiai vizsgálata Baktériumok jellemzése Mikroszkópos morfológia Biokémia Makroszkópos morfológia Biokémiai identifikálás => baktérium fajra jellemző enzimek kimutatása (bizonyos enzim megléte

Részletesebben

Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában

Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában Invazív mintavételi módszerek helye a nozokómiális pneumóniák diagnosztikájában Prof. Dr. Nagy Erzsébet SZTE, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet, Szeged Siófok, 2008 november 27-29 Fogalmak

Részletesebben

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar)

I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) I. Steril táptalajok 1. Bouillon 2. Ferde és magas agar I/1,2 Steril táptalajok: Bouillon, Ferdeagar, Magasagar 3. Lemez agar I/3 Lemez agar táptalaj: (bouillon, 1-3% agar-agar) 4. Dúsító táptalajok (húsos

Részletesebben

A mórahalmi székhelyű SeqOmics Biotechnológia Kft. Élelmiszerbiztonsági Laboratóriuma vállalja

A mórahalmi székhelyű SeqOmics Biotechnológia Kft. Élelmiszerbiztonsági Laboratóriuma vállalja A mórahalmi székhelyű SeqOmics Biotechnológia Kft. Élelmiszerbiztonsági Laboratóriuma vállalja élelmiszerek és környezeti minták, ivóvíz valamint kozmetikai szerek szabványos mikrobiológiai módszerekkel

Részletesebben

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA

A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA A KLASSZIKUS* HÚGYÚTI INFEKCIÓK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJA Orvosi Mikrobiológiai Szakmai Kollégium INFEKTOLÓGIA Bevezetés A húgyúti infekciók (HI) kevés kivétellel bakteriális kórképek, az infekcióért

Részletesebben

Baktériumok tenyésztése

Baktériumok tenyésztése Baktériumok tenyésztése Koch posztulátumok A betegből a kórokozó izolálása Izolálás, tenyésztés, tápközegben fenntartás Kísérleti állatba oltva a betegségre jellemző tünetek kialakulása Ezen állatokból

Részletesebben

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1476/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a számú akkreditált státuszhoz Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Intézet Kirendeltsége Regionális

Részletesebben

A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése

A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése A mikrobiológiai diagnosztika folyamata, feltételei és a leletek értelmezése Barcs István SE Infektológiai Hálózat 2007. október 30. A klinikai mikrobiológia Az orvosi mikrobiológia és a klinikai mikrobiológia

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 725 18 KLINIKAI LABORATÓRIUMI SZAKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 725 18 KLINIKAI LABORATÓRIUMI SZAKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV a(z) 55 725 18 KLINIKAI LABORATÓRIUMI SZAKASSZISZTENS SZAKKÉPESÍTÉS-RÁÉPÜLÉSHEZ I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi

Részletesebben

11. Szelektív toxicitás, kemoterápiás index és az antibakteriális kemoterápia alapelvei

11. Szelektív toxicitás, kemoterápiás index és az antibakteriális kemoterápia alapelvei Általános Orvostudományi Kar Orvosi Mikrobiológia Kollokvium kérdések 2018/2019-as tanév I. Általános mikrobiológia és általános bakteriológia 1. Az orvosi mikrobiológia tárgya, felosztása, rövid története

Részletesebben

REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM. Klinikai bakteriológiai és kórházhigénés részleg

REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM. Klinikai bakteriológiai és kórházhigénés részleg REGIONÁLIS BAKTERIOLÓGIAI LABORATÓRIUM Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált vizsgálólaboratórium (NAT1 1458/2006) Nemzeti Akkreditáló Testület (NAT) által akkreditált vizsgálólaboratórium

Részletesebben

Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban. Kenesei Éva Bókay délután május 7.

Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban. Kenesei Éva Bókay délután május 7. Veszélyes rezisztenciatípust hordozó baktériumok térhódítása az újszülött és csecsemı populációban Kenesei Éva Bókay délután 2011. május 7. Erısen virulens kórokozók: Streptococcus pyogenes Streptococcus

Részletesebben

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén

Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Változások a minőség(biztosítás)irányítás területén Miszti Cecilia DEOEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet 2013.04.18. A minőségirányítási rendszer Célja: Olyan szabályozott rendszer létrehozása és működtetése,

Részletesebben

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK

MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK MULTIREZISZTENS KÓROKOZÓK, SZŰKÜLŐ TERÁPIÁS LEHETŐSÉGEK EURÓPAI ANTIBIOTIKUM NAP 2010.NOVEMBER 18. DR.PRINZ GYULA 2010. BUDAPEST 65 ÉVES FÉRFI STROKE MIATT NEUROLÓGIAI OSZTÁLYRA KERÜL AGYTÁLYOG IGAZOLÓDIK

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1. A GYÓGYSZER NEVE Zinacef 250 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 750 mg por és oldószer oldatos injekcióhoz Zinacef 250 mg por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz Zinacef 750 mg por oldatos

Részletesebben

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A FOODMICRO Minõségellenõrzõ, Termékfejlesztõ és Kutató- Mérnöki Szolgáltató Kft.

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1210/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerláncbiztonsági és Állategészségügyi

Részletesebben

Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz INN: ceftazidime

Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz INN: ceftazidime 1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE Cetazime 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g por injekcióhoz ATC: J01D A11 INN: ceftazidime 2. MINOSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 0,5 g, ill. 1 g, ill. 2 g ceftazidimum üvegenként.

Részletesebben

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136

Részletesebben

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi Decentrum/Osztály

Részletesebben

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0834/2008 számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136

Részletesebben

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként.

Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát formában) filmtablettánként. 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Suprax 200 mg filmtabletta Suprax 100 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Suprax 200 mg filmtabletta: 200 mg cefixim (223,84 mg cefixim-trihidrát

Részletesebben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben

Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Egészségügyi ellátással összefüggő fertőzések, antimikrobiális szerhasználat és infekciókontroll a bentlakásos szociális intézményekben Doktori értekezés Szabó Rita Semmelweis Egyetem Patológiai Tudományok

Részletesebben

SZIGORLATI KÉRDÉSEK Általános és orális mikrobiológia III. éves fogorvostan-hallgatók

SZIGORLATI KÉRDÉSEK Általános és orális mikrobiológia III. éves fogorvostan-hallgatók SZIGORLATI KÉRDÉSEK Általános és orális mikrobiológia III. éves fogorvostan-hallgatók 2010/2011. tanév. I. félév I. 1. A mikrobiológia felosztása, és rövid története 2. A baktériumok mérete, alakja és

Részletesebben

A mikrobiológiai asszisztens szerepe a hatékony infekciókontrollban. kontrollban

A mikrobiológiai asszisztens szerepe a hatékony infekciókontrollban. kontrollban A mikrobiológiai asszisztens szerepe a hatékony infekciókontrollban kontrollban Barcs István Semmelweis Egyetem Orvosi Mikrobiológiai Intézet, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Laboratórium, rium,

Részletesebben

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P.

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P. SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK Anderlik P. 2008 1 Gram pozitív, spórak raképzı, pálcák aerob : Bacillus anaerob: Clostridium extotoxin talajspórás 2 1 3 4 2 Bacillus anthracis Tüdıantrax!!!

Részletesebben

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006

A tigecyclin in vitro hatékonysága Magyarországon multicentrikus tanulmány 2006 A tigecyclin in vitro hatékonysága agyarországon multicentrikus tanulmány 26 Konkoly Thege arianne, Nikolova adka és a ikrobiológiai unkacsoport A POSZTANTIBIOTIKU ÉA BAD BUGS: NO DUGS AZ AIKAI INFKTOLÓGIAI

Részletesebben

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében

Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Gyógyszerészi feladatok a rezisztens/multirezisztens kórokozók terjedésének mérséklésében Miseta Ildikó XLVIII. Rozsnyay Emlékverseny 2013. május10-12. Miskolctapolca Bevezetés Előadás vázlata Multirezisztenskórokozók

Részletesebben

a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 TERMÉKMINŐSÍTÉS ÉS TERMÉKHIGIÉNIA Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 Előadás áttekintése Gazdasági haszonállatok tartástechnológiájának higiéniai kérdései állategészségügyi

Részletesebben

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ Megjegyzés: A bizottsági határozat időpontjában ez az alkalmazási előírás, a címkeszöveg és a betegtájékoztató érvényes változata. A

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Doribax 500 mg por oldatos infúzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 500 mg doripenemnek megfelelő doripenem-monohidrát injekciós üvegenként.

Részletesebben

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest

Mastitis és szoptatás. Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Mastitis és szoptatás Dr. Sarlai Katalin Fıvárosi Egyesített Szent István és Szent László Kórház Budapest Emlıgyullad gyulladás s a szoptatás s alatt Gyakorisága 3-203 % Fıleg az elsı hat héten jelentkezik

Részletesebben

SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16.

SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16. SZÉKELY ÉVA JAHN FERENC DÉL-PESTI KÓRHÁZ II. BELKLINIKA, 2015. ÁPRILIS 16. HTTP://WWW.CDC.GOV/DRUGRESISTANCE Bad Bugs, No Drugs: No E S K A P E! Bad Bugs, No Drugs: No E. faecium S. aureus K. pneumoniae

Részletesebben

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS

I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS I. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS 1 1. A GYÓGYSZER NEVE INVANZ 1 g por oldatos infúzióhoz való koncentrátumhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 1,0 g ertapenem injekciós üvegenként. Ismert hatású segédanyag(ok)

Részletesebben

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA 2.6.13. Nem steril termékek mikrobiológiai vizsgálata Ph.Hg.VIII. - Ph.Eur.6.0. 1 01/2008:20613 javított 6.0 2.6.13. NEM STERIL TERMÉKEK MIKROBIOLÓGIAI VIZSGÁLATA: VIZSGÁLAT MEGHATÁROZOTT MIKROORGANIZMUSOKRA

Részletesebben

a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A WESSLING Hungary Kft. Mikrobiológiai Laboratórium-FoodMicro (1047 Budapest, Fóti út 56.) akkreditált

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2)

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT(2) a NAT-1-1210/2007 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Gyõr-Moson-Sopron Megyei Mezõgazdasági Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági

Részletesebben

lete és s gyakorlata Dr. Pataki Margit SE I.sz Gyermekgyógyászati Klinika

lete és s gyakorlata Dr. Pataki Margit SE I.sz Gyermekgyógyászati Klinika A Az antimikróbás s terápia elmélete lete és s gyakorlata Dr. Pataki Margit SE I.sz Gyermekgyógyászati Klinika Az antimikróbás s terápia Célja: az élı szervezeten belül a kórokozó elpusztítása szaporodásának

Részletesebben

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ

biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ biosanitizer új, környezetbarát, vízbázisú fertõtlenítõ környezetbarát összetétel, hatóanyagai az alkalmazás során vízre és oxigénre bomlanak, nem tartalmaz alkoholt, illékony szerves vegyületeket (VOC),

Részletesebben

Az Augmentin a következő fertőzések kezelésére javallott felnőtteknél és gyermekeknél. (lásd 4.2, 4.4 és 5.1 pont).

Az Augmentin a következő fertőzések kezelésére javallott felnőtteknél és gyermekeknél. (lásd 4.2, 4.4 és 5.1 pont). 1. A GYÓGYSZER NEVE Augmentin DUO 400 mg/57 mg/5 ml por belsőleges szuszpenzióhoz 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL A belsőleges szuszpenzió elkészítés után 80 mg amoxicillint (amoxicillin-trihidrát

Részletesebben

hatályos: 2012.05.01-2012.05.02

hatályos: 2012.05.01-2012.05.02 12/2012. (III. 6.) NEFMI rendelet az egészségügyi ellátással összefüggı fertızések megelızésérıl, e tevékenységek szakmai minimumfeltételeirıl és felügyeletérıl szóló 20/2009. (VI. 18.) EüM rendelet módosításáról

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Laboratóriumi

Részletesebben

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE

A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK ÉRTELMEZÉSE Dr. Kiss Virág 2016.11.20 A LABORBAN ELÉRHETŐ GYORSTESZTEK: 1. Clostridium difficile gyorsteszt 2. RSV gyorsteszt 3. Influenza gyorsteszt 4. H.pylori Ag gyorsteszt

Részletesebben

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium.

A széklet nagy úr. Gayerhosz Katalin. Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium. A széklet nagy úr (Liptai Zoltán) Gayerhosz Katalin Szent László Kórház - Gyermekinfektológiai Osztály Központi Mikrobiológiai Laboratórium 4 éves fiúgyermek 1. nap Anamnézisben komoly megbetegedés nem

Részletesebben

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ

III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ III. MELLÉKLET ALKALMAZÁSI ELŐÍRÁS, CÍMKESZÖVEG ÉS BETEGTÁJÉKOZTATÓ Megjegyzés: Ez az alkalmazási előírás, címkeszöveg és betegtájékoztató a Bizottság Határozata időpontjában érvényes verzió. A Bizottság

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a számú akkreditálási ügyirathoz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézete Mikrobiológiai Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

Mikrobiológiai gyakorlati foglalkozás

Mikrobiológiai gyakorlati foglalkozás Mikrobiológiai gyakorlati foglalkozás 1 1. Balesetvédelmi oktatás 2. Laboratóriumi eszközök bemutatása, alapműveletek ismertetése 3. Festett kenetek vizsgálata mikroszkóppal: baktériumok alaki tulajdonságainak

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZŰKÍTETT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1380/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Hungarospa Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő és Egészségturisztikai Zrt. Laboratórium

Részletesebben

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály

A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály A multirezisztens kórokozók prevenciója az Európai Unió perspektívája Dr Böröcz Karolina Msc Kórházi járványügyi osztály EAN 2010.11.18 1 Közegészségügyi veszélyek MRK Influenza pandemia bioterrorismus

Részletesebben

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK

INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK INDIKÁTOR MIKROORGANIZMUSOK Mohácsiné dr. Farkas Csilla Indikátor vagy jelző mikroflóra Jelentősége: jelenlétükből következtetni lehet az élelmiszert ért szennyezés tényére ill. mértékére, fejlődésükhöz

Részletesebben

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT /2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (3) a NAT-1-1280/2013 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály Környezetmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz

a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület SZÛKÍTETT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1449/2006 számú akkreditált státuszhoz Az OHKI Országos Húsipari Kutató Intézet Kht. Hús és húskészítmény vizsgálólaboratórium (1097 Budapest,

Részletesebben

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok

-pl. baktériumok és gombák toxinjai, mérgező növények, mérgező állati termékek, növényvédő szerek, különböző szennyező anyagok ÉLELEM ÚTJÁN TERJEDŐ MEGBETEGEDÉSEK = elfogyasztott ételben, italban levő mérgező hatású anyag (mikroorganizmus, mérgező növény, vegyi anyag) okoz Jellemzői: rövid lappangási idő heveny, robbanásszerű

Részletesebben

I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI

I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI I. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER (NNSR) 2009. ÉVI EREDMÉNYEI 1. AZ NNSR KÖTELEZŐ JELENTÉSEI 1.A. NOSOCOMIALIS JÁRVÁNYOK Az ÁNTSZ regionális és kistérségi intézetei az OEK Kórházi járványügyi

Részletesebben

BACTEC Standard/10 Aerobic/F Culture Vials

BACTEC Standard/10 Aerobic/F Culture Vials BACTEC Standard/10 Aerobic/F Culture Vials Magyar HASZNÁLATI JAVASLAT A BACTEC Standard/10 Aerobic/F (dúsított emésztett szója-kazein tápleves CO 2 -vel) típusú BACTEC tenyésztõpalackok aerob vérkultúrákhoz

Részletesebben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben

1.sz. Ábra A véráramfertőzések regionális megoszlása, 2010-ben Nosocomiális véráram fertőzések, 2010 Az aktív fekvő beteg intézmények nosocomialis véráram fertőzéseinek teljeskörű surveillance-a során az esetek azonosítása a CDC által kidolgozott esetdefiníciók alapján

Részletesebben

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei

A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer 2008.évi eredményei A 2004 negyedik negyedévében indult, aktív fekvőbeteg intézmények nosocomialis fertőzéseinek monitorozására szolgáló, Nemzeti Nosocomialis

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1533/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1533/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAT-1-1533/2015 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság Veszprémi

Részletesebben

I. Steril táptalajok

I. Steril táptalajok Gyakorlati vizsga I. Steril táptalajok 1. Bouillon, 2. Ferde agar, magas agar 4. Dúsító táptalajok: húsos bouillon 3., 5., 6.: Lemez agar, véres agar és csokoládé agar 7. Szelektív és differenciáló táptalajok

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-0834/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai

Részletesebben

Húgyúti fertızések. DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet

Húgyúti fertızések. DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet Húgyúti fertızések DE OEC Orvosi Mikrobiológiai Intézet A húgyútak physiologiásan sterilek! A gáttájék és a periurethrális régió tartalmazhat uropathogén baktériumokat. A nemek aránya húgyúti fertızésekben

Részletesebben

Liofilchem Chromatic termékcsalád

Liofilchem Chromatic termékcsalád Liofilchem Chromatic termékcsalád Kromogénes tápközegek mikrobaazonosításhoz és az antibiotikum rezisztencia vizsgálatához Liofilchem Chromatic Salmonella Szelektív kromogénes tápközeg a Salmonella spp.

Részletesebben

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (2004. NOVEMBER 2005. OKTÓBER ) EPINFO 2006; 4:49-60.

A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (2004. NOVEMBER 2005. OKTÓBER ) EPINFO 2006; 4:49-60. A NEMZETI NOSOCOMIALIS SURVEILLANCE RENDSZER EREDMÉNYEI (4. NOVEMBER 5. OKTÓBER ) EPINFO 6; 4:49-6. A Nemzeti Nosocomialis Surveillance Rendszer (NNSR) 4. november -jén kezdte meg működését. Az NNSR alapvetően

Részletesebben

A szepszis antibiotikum-terápiája

A szepszis antibiotikum-terápiája Szepszis A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája Dr. Székely Éva Szent László Kórház AITSZME Tudományos Napok, Budapest 2008. október 29. A szepszis kezelésének összetevői A fertőzésforrás

Részletesebben

Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll

Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ KKTT 52/2009 (V.25) Határozata alapján elfogadottnak tekintendő Semmelweis Egyetem antibiotikum alkalmazási protokoll Aktualizálva: 2015. December 9. Készítette (2009):

Részletesebben

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1007/2012 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Budapest Fõváros Kormányhivatala Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Közegészségügyi Laboratóriumi

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH /2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAH-1-1828/2018 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz 1) Az akkreditált szervezet neve és címe: Fővárosi Levegőtisztaságvédelmi Kft. Környezetmikrobiológiai Laboratórium 1153

Részletesebben

Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április :00-20:30)

Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április :00-20:30) 1 Szakkollégiumi gyakorlati foglalkozás 1. Balesetvédelmi oktatás Bevezetés a mikrobiológiába (2018. április 11. 19:00-20:30) 2. Laboratóriumi eszközök bemutatása, alapműveletek ismertetése 3. Vírusok

Részletesebben

A BAKTÉRIUMOK AZONOSÍTÁSA: BIOKÉMIAI REAKCIÓK. Krizsán Gergely dr.

A BAKTÉRIUMOK AZONOSÍTÁSA: BIOKÉMIAI REAKCIÓK. Krizsán Gergely dr. A BAKTÉRIUMOK AZONOSÍTÁSA: BIOKÉMIAI REAKCIÓK Krizsán Gergely dr. A nitrogén-anyagcserén alapuló tesztek UREÁZ-REAKCIÓ Az urea (karbamid) lebontását katalizálja NH 3 -ra és CO 2 -ra A keletkező NH 3 megnöveli

Részletesebben

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

A GERONTOLÓGIAI. 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERONTOLÓGIA 4. A gerontológiai rendszerszemlélete SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar RENDSZERSZEMLÉ szség A FENNTARTHATÓ EGÉSZS SZSÉG G RENDSZERE Minél

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (1) a NAT-1-1436/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Laboratóriumi Osztály

Részletesebben

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH /2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz RÉSZLETEZŐ OKIRAT a NAH-1-0834/2017 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz PHARMAVALID Gyógyszeripari, Méréstechnikai, és Szolgáltató Kft. Mikrobiológiai Laboratórium (1136 Budapest, Tátra utca 27/b.)

Részletesebben

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára

Convenia 80 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára . AZ ÁLLATGYÓGYÁSZATI KÉSZÍTMÉNY NEVE Convenia 0 mg/ml por és oldószer injekciós oldathoz kutya és macska számára. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL Egy ampulla liofilizált por tartalma: Hatóanyag: 5 mg

Részletesebben

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973

Antibiotikumok I. Selman Abraham Waksman 1888-1973 Antibiotikumok I. Az antibiotikumok az élő szervezetek elsősorban mikroorganizmusok által termelt úgynevezett másodlagos anyagcseretermékek (szekunder metabolitok) legfontosabb csoportja. Ökológiai szerepük,

Részletesebben

Tájékoztatás a havi surveillanceról április hónap

Tájékoztatás a havi surveillanceról április hónap Tájékoztatás a havi surveillanceról. április hónap Gyakoriság Az. táblázatban az összes anyagból (mind), legnagyobb számban (db / %) kitenyésztett baktériumokat soroltuk fel nagyságrendi sorrendben illetve

Részletesebben

a NAT /2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

a NAT /2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1141/2009 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A FOODMICRO Minõségellenõrzõ, Termékfejlesztõ és Kutató- Mérnöki Szolgáltató Kft.

Részletesebben

Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Laboratóriumi Osztály SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2013

Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve, Laboratóriumi Osztály SZOLGÁLTATÁSI DÍJAK 2013 Kórházhigiénés vizsgálatok Spóra vizsgálat 85.14.16 1 900 Ft mentes 0 Ft 1 900 Ft Mosógépek fertőtlenítő vizsgálata (komplett) 85.14.16 7 000 Ft mentes 0 Ft 7 000 Ft Textília vizsgálatok 85.14.16 1 300

Részletesebben

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa

Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa TERÁPIA Dr. Halász Adrien Ph.D. Pest Megyei Flór Ferenc Kórház Kistarcsa Cél: az életminıség javítása! CF gyógyszeres kezelése Sérült funkciók normalizálása Emésztés Táplálkozás szomatikus fejlıdés Légzés

Részletesebben

Csecsemı és gyermekkori fertızések diagnosztikája. Kenesei Éva Bókay délután 2011. február 3.

Csecsemı és gyermekkori fertızések diagnosztikája. Kenesei Éva Bókay délután 2011. február 3. Csecsemı és gyermekkori fertızések diagnosztikája Kenesei Éva Bókay délután 2011. február 3. Diagnosztika ciklusa Betegvizsgálat, presumptiv dg. laboratóriumi kérés, mintavétel, mintaszállítás 0-6 óra

Részletesebben

Perioperatív antibiotikumprofilaxis

Perioperatív antibiotikumprofilaxis A Semmelweis Egyetem Klinikai Központ KKTT 52/2009 (V.25) Határozata alapján elfogadottnak tekintendı Perioperatív antibiotikumprofilaxis 2009. Készítette: Dr. Pulay István, Dr. Sziller István, Dr. Tenke

Részletesebben

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla

Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája. Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikrobiális ökológiája Mohácsiné dr. Farkas Csilla Az élelmiszerek mikroökológiai tényezői Szennyeződés forrásai és közvetítői A mikroorganizmusok belső tulajdosnágai Belső tényezők (az

Részletesebben

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2006 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület MELLÉKLET a számú akkreditálási ügyirathoz Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat Csongrád Megyei Intézete Mikrobiológiai Laboratóriumi Osztály Mikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

HAEMOKULTÚRA VIZSGÁLATOK JELENTİSÉGE AZ INFEKCIÓZUS KÓRKÉPEK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN dr.gálffy Zsuzsanna SE ÁOK Transzplantációs és

HAEMOKULTÚRA VIZSGÁLATOK JELENTİSÉGE AZ INFEKCIÓZUS KÓRKÉPEK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN dr.gálffy Zsuzsanna SE ÁOK Transzplantációs és HAEMOKULTÚRA VIZSGÁLATOK JELENTİSÉGE AZ INFEKCIÓZUS KÓRKÉPEK MIKROBIOLÓGIAI DIAGNOSZTIKÁJÁBAN dr.gálffy Zsuzsanna SE ÁOK Transzplantációs és Sebészeti Klinika A SEPSIS FOGALMA BAKTERIAEMIA:élı baktérium

Részletesebben

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Probiotikumokszerepe a mindennapokban Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Tartalom 1. A humán mikrobióta és a probiotikumok 1. Bél mikrobiótát befolyásoló tényezık 2. Probiotikumok

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Regionális Élelmiszerláncmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz

Nemzeti Akkreditáló Testület. MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz Nemzeti Akkreditáló Testület MÓDOSÍTOTT RÉSZLETEZŐ OKIRAT (2) a NAT-1-1608/2014 nyilvántartási számú akkreditált státuszhoz A Synlab Hungary Kft. Synlab Kecskeméti Környezetanalitikai Laboratórium (6000

Részletesebben

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar

GERIÁTRIA. Fertőző betegségek SEMSEI IMRE. Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar GERIÁTRIA Időskori elváltozások, betegségek és kezelésük VI Fertőző betegségek SEMSEI IMRE Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum Egészségügyi Kar FERTŐZÉSEK IDŐSKORBAN Régen vezető halálok

Részletesebben

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz

a NAT /2007 számú akkreditálási ügyirathoz Nemzeti Akkreditáló Testület RÉSZLETEZÕ OKIRAT a NAT-1-1533/2007 számú akkreditálási ügyirathoz A Veszprém Megyei Mezõgazdasági Szakigazgatási Hivatal Regionális Élelmiszerláncmikrobiológiai Laboratórium

Részletesebben