PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN"

Átírás

1 PREANALITIKA A SPECIÁLIS HEMOSZTÁZISBAN Dr. Sátori Anna Semmelweis Egyetem, Laboratóriumi Medicina Intézet, Központi Laboratórium (Pest)

2 Pre-analízis Minden olyan folyamatot magába foglal, mely az aktuális laboratóriumi riumi analízist megelőzi. Ahhoz, hogy megbízhat zható eredményeket kapjunk, rendkívül lényeges, hogy a (vér)mint r)mintát t már m r a laboratóriumba riumba érkezés s előtt megfelelően en kezeljük. k. Számos tényezt nyező,, beleértve az antikoaguláns ns szer mennyiségét és koncentráci cióját, a mintatárol rolás s idejét és s hőmérsh rsékletét, t, befolyásolhatja a véralvadási tesztek eredmény nyét.

3 In vitro eltéréseket okozó tényezők Mintagyűjtés testhelyzet vérvételi technika kontamináci ció vérvétel helye antikoaguláns ns hozzáad adása Minta szállítása és tárolása száll llítás s módjam hőmérséklet tárolási idő Minták feldolgozása minta szeparálása sa (pl. centrifugálás) szétoszt tosztás egyéb b mintakezelési műveletek m (pl. fagyasztás/felenged s/felengedés, s, anyagok hozzáad adása)

4 In vivo eltéréseket okozó tényezők nem kor testsúly bioritmus (pl. nappal/éjjel) étkezés gyógyszerek gyszerek betegségek, gek, műtétekm tek etnikai és s földrajzi f tényezt nyezők terhesség stressz

5 A hemosztázis zis diagnosztikájában általában plazmát t használunk. Ez alól l kivételt képez: - antifoszfolipid antitestek vizsgálata (szérum), - genetikai vizsgálatok, PFA-100 (teljes vér). v A mintavétel tel ennek megfelelően en különbk nböző csőtípusokba törtt rténik: - citrátos tos (világosk goskék k kupak) - EDTA-s s (lila kupak) - natív v (piros kupak).

6 A véralvadv ralvadás s vizsgálat latára használt mintavételi teli csövek antikoagulánsk nsként nt 3,2%-os Na-citr citrát t oldatot tartalmaznak. Egyéb b véralvadv ralvadásgátló nem elfogadható. A citrátos tos vérmintv rmintából l centrifugálás által jutunk citrátos tos plazmához. Trombocitadús s plazma (PRP) (Plt>10 G/l): 37 o C-on 800 rpm, 5 perc centrifugálással nyerjük, trombocitafunkciós s mérésekhezm használjuk. Trombocitaszegény plazma (PPP) (Plt<10 G/l): szobahőmérs rsékleten 3000 rpm, perc centrifugálással kapjuk, a rutin hemosztázis zis-vizsgálatokhoz ezt használjuk. Trombocitamentes plazma (PFP): 4000 rpm, perc centrifugálással nyerjük, és s a PPP-hez hasonlóan an használhatjuk. Különösen alkalmas olyan tesztekhez, ahol a vérlemezkv rlemezkék zavarhatják k a meghatároz rozást (trombocita faktorok, heparin monitorozás, LA, egyéb b antifoszfolipid antitestek, fibrinolízis elemei). Felhasználásig sig fagyasztva tárolandt rolandó.

7 A beteg előkészítése Trombofília kivizsgálás s esetén n a vérvv rvételt megelőzően en az esetleges kumarin terápi piát t fel kell függeszteni, f és s ha az antikoagulálás s nem hagyható el, a beteget alacsony molekulatömeg megű heparinra át t kell állítani. Ennek az az oka, hogy a kumarin a K-vitaminK vitamin-függő protein S és s C aktivitás s megítélhet lhetőségét t zavarja. Véralvadási vizsgálatokhoz törtt rténő vérvétel előtt könnyk nnyű,, alacsony kalóriatartalm riatartalmú reggeli fogyasztható,, valamint a beteg igyon bőségesen b folyadékot.

8 Testhelyzet A testhelyzet befolyásolja a vér v összetételét, t, mégpedig m a vérsejtek v számát és s a különbk nböző fehérj rjék k koncentráci cióját. Ezek a paraméterek többnyire magasabbak olyan vérmintv rmintában, melyet álló helyzetű emberből l nyertek. FüggF ggőleges pozíci cióban a vérsejtek v és s fehérj rjék koncentrálódnak, mivel a folyadék átjut az erekből l a környezk rnyező szövetekbe. Fekvő helyzet felvételekor a folyadék k visszakerül l a véráramba, ramba, így koncentráci ciócsökkenéshez vezet (a vér v felhígul ). Ez a hatás s főként f ödémás s betegekben jelentős. Egészs szséges egyénekben a mért m értékek akár r 20%-kal alacsonyabbak fekvő helyzetben, mint függf ggőlegesben, ödémásokban ez az arány még m nagyobb lehet. Annak érdekében, hogy összehasonlítható eredményeket kapjunk, a vérmintákat adott betegtől mindig ugyanabban a testhelyzetben vegyük le.

9 Vérvételi technika Vérvétel helye: valamely periféri riás s véna, v többnyire t a vena cubitalis. Nem megengedett a vérvv rvétel heparinnal átmosott állandó kanülb lből. l. Ilyen esetben a mintavétel tel a másik m kar vénájából v l törtt rténjen, vagy a kanül l fiziológi giás s sóval s törtt rténő átmosását és s az első ml vér v leengedését t követk vetően. en.

10 Kompresszió: vérvétel során n ne tartson tovább 1 percnél, és s csak az éppen szüks kséges erejű legyen. A túl t l sokáig/t ig/túl l nagy erővel törtt rténő véna okkluzió a fibrinolízis lokális lis aktiváci ciójához, megnövekedett faktorkoncentráci ciókhoz/ khoz/-aktivitáshoz vezet. 3 percnél l tovább tartó leszorítás s esetén n a következk vetkező változások figyelhetők k meg: PI, APTI és s TI megrövid vidül, AT, fibrinogén-szint kb. 10%-kal növekszik. n

11 Vérvétel sorrendje: bár r egyes esetekben körülmk lményes megoldani, de a véralvadv ralvadásra szánt vérminta v ne közvetlenk zvetlenül l a szúrás s utáni első minta legyen. A helyes sorrend: : hemokultúra ra-natív v cső-citr citrátos tos cső-edta EDTA-s cső-egy egyéb. Abban az esetben, ha csak koaguláci ciós s tesztek végzv gzésére van szüks kség, a citrátos tos minta előtt EDTA-s s vér v r vétele v törtt rténjen, ugyanis a szúrás s után n nyert első mintában levő szöveti tromboplasztin téves t eredményeket okozhat. Bármely B (indokolatlanul) kóros k eredmény esetén, új j mintavétel tel javasolt és s a vizsgálatot meg kell ismételni.

12 Fontos, hogy a vér v r zavartalanul (örv( rvénylést okozó megtörés s nélkn lkül), l), rövidr idő alatt a mintavételi teli csőbe jusson. - Túl gyors áramlás s esetén n a trombociták/v k/vörösvértestek károsodhatnak, k hemolízis jöhet j létre. l - Túl lassú áramlás s esetén n pedig a vérminta v alvadása beindul, akár r láthatl tható formában alvadékk kképződéssel, akár r láthatatlanul, l az alvadási faktorok aktiváci ciójával.

13 Figyelni kell, hogy elegendő vér r kerülj ljön n a csőbe (jel!), a helyes citrát:v t:vér r arány (1:10) elérése érdekében. Ha a vérmennyisv rmennyiség kevesebb a kelleténél, l, a plazma magas citrátkoncentr tkoncentrációja megnyúlt alvadási időket (főként APTI) okoz, a nagymért rtékű kalciummegkötés s miatt. A jelenleg használatos vákuumos v csövekben a vákuum v biztosítja tja a megfelelő citrát:v t:vér r arány elérését. Megjegyzés: a fenti arányt nytól l kb. 10%-os eltérés s még m g elfogadható.

14 Összeforgatás: a minta levétele után a csövet azonnal, legalább négyszer, lassú és könnyed mozdulattal forgassuk össze, hogy a vér a citráttal alaposan összekeveredjen. Rázogatás kerülendő, mert hemolízishez és/vagy trombocita aktivációhoz vezethet, ezzel téves eredményeket okozva. Ha túl későn vagy nem eléggé forgatjuk össze a mintát, alvadékképződés indulhat meg. Ezt követően a mintát lehetőleg egy, de maximum két órán belül le kell centrifugálni.

15 Mintakezelés Az általános laboratóriumi riumi szabályok (csövek jelölése a beteg jelenlétében, mintavételkor, telkor, legalább két k t különbk nböző azonosítóval) betartása mellett a minták k gondos ellenőrz rzése a további feldolgozás előtt rendkívül l fontos ahhoz, hogy a durva hibákat kiküsz szöböljük. Melyek lehetnek ezek a hibák? Nem megfelelő vérvételi cső Na-citr citrát t oldat helyett másfm sféle antikoagulánst nst (pl. EDTA, heparin) tartalmaz. Nem megfelelő citrát:vér arány Ez észrevehető azáltal, hogy a szüks kségesnél l kevesebb vérmintv rmintát látunk a csőben.

16 Alvadékos minta A vérmintv rmintát óvatosan összeforgatva ellenőrizz rizzük, hogy nincs-e e benne alvadék. Alvadékk kképződés s esetén, annak nagyságától l függf ggően, a koaguláci ciós s idők k fals megrövid vidülése, normalizáci ciója, illetve megnyúlása észlelhető. Hemolízis Az alvadási idő megrövid vidülését t eredményezi. A minta álló helyzetben, hosszú ideig tartó tárolása után, vagy még m g inkább centrifugálás s után figyelhető meg. Ha a hemolízis in vivo is fennáll (ezt megerősíthetj thetjük ismételt vérvv rvétellel), a mintát t vizsgáljuk a hemosztazeológiai állapot felmérése céljc ljából. l. Ám m ha a hemolízis helytelen vérvv rvételi technika eredménye (pl. excesszív v aspiráci ció,, erős s rázogatr zogatás), a minta véralvadv ralvadási vizsgálatokhoz nem használhat lható fel. Fontos: mivel gyakran nem lehet tudni az adott mintáról, hogy fertőző-e vagy sem, minden emberi vérmintv rmintát t potenciálisan fertőzőnek kell tekinteni és úgy is kell kezelni!

17 Mintaszállítás Álló helyzetű,, lezárt csövekben törtt rténik. Kerülend lendő a minták k rázatr zatása (hemolízis, alvadás s aktiváci ció megelőzése). Centrifugálatlan minták k száll llítása o C-on törtt rténjék.

18 Mintatárolás A tárolt rolás s időtartama mellett a hőmérsh rsékletre is oda kell figyelni. Szobahőmérs rsékleten a PI stabilabb, mint az APTI, de a hőfok h emelkedésével mindkettő értéke kifejezetten csökken (%), illetve nőn (sec). Ezen változv ltozások az alvadási faktorok csökkent aktivitása miatt alakulnak ki. A leglabilisabb faktor a FVIII. A tárolás időtartama PI esetén n 24, egyéb b vizsgálatok esetén n pedig 4 órán n belül l végre v kell hajtani a méréseket. m Ha a minták k csak a későbbiekben k kerülnek felhasználásra, sra, a plazmákat le kell fagyasztani. Trombocitafunkciós s vizsgálatok esetén n a mintavételt telt követk vetően en azonnal meg kell kezdeni a mérést m és s két k órán n belül l be kell fejezni.

19 Hőmérséklet Ha a minta hamarosan mérésre m kerül, tárolhatt rolható szobahőn n (15-25 o C). Ebben az esetben a plazmát t centrifugálás s után n nem szüks kséges leválasztani lasztani a sejtes elemekről. l. Magas hőmérsh rséklet (beleértve direkt napfény) ny) mindenkor kerülend lendő. Hűtőszekrényben (2-8 o C) tárolt rolás s nem ajánlatos, mivel ez a FVII, valamint FXI, XII hidegaktiváci ciójához, ezáltal a megfelelő szűrőtesztek rövidült alvadási idejéhez vezet. Ha a minta csak a későbbiekben k kerül l felhasználásra, sra, a trombocita- mentes plazmát t (PFP) a vérvv rvétel után n 1 órán n belül l leválasztjuk lasztjuk a sejtes elemekről és s zárt z csövekben fagyasztva tároljuk. t Rövid R ideig tartó (<2 hét) h tárolt rolásra elegendő a 20 o C, de hosszabb idő esetén (<6 hónap) h legalább -70 o C a megfelelő tárolási hőmérsh rséklet. A fagyasztott mintákat 37 o C-os vízfv zfürdőben engedjük k fel, majd alaposan összekeverjük. k. Ezután n azonnal megkezdjük k a mérést, m mivel számtalan faktor stabilitása sa csökken felolvasztás s után. Az újrafagyasztás és felengedés s kerülend lendő.

20 Hematokrit és a véralvadási vizsgálatok A hematokrit 0,25-0,55 (25-55%) 55%) tartományban nem befolyásolja a véralvadási szűrőtesztek eredmény nyét, így értékét t többnyire t nem is kell számításba sba vennünk. nk. Alacsony, illetve magas hematokrit esetén viszont téves t alvadási eredményeket kapunk. ha htk>0,55 (55%): : fiziológi giás újszülöttekben, illetve előfordul olyan betegségekben, gekben, ahol a vörösvv svértest-szám m nő n (policitémia vera, szívbetegs vbetegségek), gek), és így a plazma aránya csökken relatív v citráttúlsúly. ly. Ilyenkor nyitott, hagyományos vérvv rvétel esetén n a szokásos sos citrát:v t:vér arányt módosm dosíthatjuk. A vénás v s vér v r megfelelő mennyisége kiszámíthat tható a következk vetkező képlet alapján: vér (ml) = 9 x Na-citrát oldat (ml) x 0,55 / (1,00 hematokrit) ha htk< 0,25 (25%): : a fenti formula alapján n módosm dosítandó a helyes arány.

21 A hematokrit hatása a citrát relatív mennyiségére Kamal A H et al. Mayo Clin Proc. 2007;82: Mayo Foundation for Medical Education and Research

22 Cirkadián ritmus A véralvadv ralvadási faktorok is mutatnak napszaki változv ltozásokat. A legalacsonyabb értékeket többnyire t a kora éjjeli órákban figyelhetjük k meg, testhelyzettől függetlenül. l. De ettől l tapasztalhatunk eltéréseket, példp ldául a PAI-I I aktivitása a kora délutd lutáni órákban mutat minimumot, maximumot pedig hajnali 2 és s 6 óra között. Számos esetben azonban nem figyelhető meg valódi cirkadián n ritmus (pl. antitrombin). Annak tekintetében, hogy a napszaki változások esetlegesen befolyásolhatj solhatják a kapott eredményeket, a véralvadási vizsgálatokhoz szüks kséges vérvv rvétel reggel 7 és s 9 óra között k törtt rténjék.

23 Stressz A fizikai és s mentális stressz változv ltozásokhoz vezet a hemosztatikus rendszerben, melyek nagyban függenek f a terhelés s nagyságától és időtartam tartamától, valamint a beteg állóképességétől. Hiperkoagulabilitás: APTI rövidr vidül, vwf:ag. Hiperfibrinolízis: kóros fibrinolitikus szűrőtesztek.

24 Étkezés, stimulánsok A véralvadv ralvadás s folyamatait a széls lsőségektől l mentes, kiegyensúlyozott étrend nem befolyásolja. Így a vérvv rvételnek nem szüks kséges éhgyomorra történnie, könnyk nnyű (alacsony zsírtartalm rtartalmú) ) reggeli elfogyasztható előtte. Néhány megfigyelés: Magas állati zsiradék tartalmú étrend a fibrinolitikus aktivitás csökken kkenéséhez vezet. Nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztása sa fokozza a fibrinolízist, a PAI-szint csökken kkenésén n keresztül. Haldiéta (makréla) csökkenti a vérlemezke v számot és s alacsonyabb fibrinogén-szintet mérhetm rhetünk a következk vetkező pár r hétben. h A trombociták aggregáci ciója csökken a halolajban levő többszörösen sen telítetlen tetlen zsírsavak miatt. Nagy mennyiségű C, E-vitamin, gyömbér, hagyma fogyasztása sa zavarja a trombocita aggregáci ciót. K-vitamin: csak abban az esetben érinti a véralvadv ralvadást, ha az étrend széls lsőséges vagy egyik napról l a másikra m lényegesen l megváltozik. Krónikus alkoholizmus csökkent trombocita számhoz és s aggregáci cióhoz vezet. Dohányzás: fokozza a trombocita aggregáci ciót és s adhézi ziót, növeli n a fibrinogén n szintjét. t.

25 Gyógyszerek Befolyásolhatj solhatják k a véralvadv ralvadást terápi piásan, illetve mellékhat khatásokon keresztül. Utóbbira néhány n ny példa: p NSAID: az acetilszalicilsav irreverzibilisen gátolja g a COX enzimet, ezzel csökkenti/megsz kkenti/megszünteti nteti a trombocita aggregáci ciót. Orális fogamzásgátlók: hatásukra a legtöbb alvadási faktor aktivitása nő,, fokozódik a trombocita aggregáci ció,, míg m g az AT és s PS szintje csökken. Valproát: trombocitopenia, fibrinogén-szint csökken kkenés. Aszparagináz: fibrinogén, n, AT, PC, PS, plazminogén, n, K-vitaminK vitamin-függő alvadási faktorok szintje csökken. Széles spektrumú antibiotikumok K-vitamin-hiányt okozhatnak a bélflóra károsk rosítása sa által.

26 Konklúzió A fent elmondottak alapján n láthatl tható,, hogy a laboratóriumi riumi vizsgálatokat megelőző preanalitikai megfontolások betartása a hemosztázis zis terület letén kiemelkedően en fontos. Megfelelő odafigyeléssel és s az előírások végrehajtv grehajtásával így korrekt eredményekhez juthatunk.

27 Köszönöm m a figyelmet!

PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07.

PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN. Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07. PREANALITIKAI ELVÁRÁSOK AZ ORVOSI LABORATÓRIUMOKBAN Dr. Bekő Gabriella Uzsoki Kórház, Központi Laboratórium 2013.11.07. A laboratóriumi tevékenység három szakaszra bontható: Preanalitikai szakasz - laboratóriumon

Részletesebben

MINTA VÉTELE IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ AJÁNLÁS 3. KIADÁS

MINTA VÉTELE IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ AJÁNLÁS 3. KIADÁS Ajánlás 3. kiadás MINTA VÉTELE IMMUNOLÓGIAI VIZSGÁLATOKHOZ AJÁNLÁS 3. KIADÁS Készült az Immunológiai és Biotechnológiai Intézet munkatársainak közreműködésével Pécs, 205. 07. 07.. Prof. Dr. Berki Tímea

Részletesebben

Továbbadása, sokszorosítása írásos engedélyhez kötött.

Továbbadása, sokszorosítása írásos engedélyhez kötött. PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1. MELLÉKLETE Készítette: A dokumentum kódja: FK-1 Lamár Ibolya 2012. április 2. Kiadás száma: Változat száma: 2 2 Ellenőrizte: Dr. Rékási Zsuzsanna 2012. április

Részletesebben

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ

Betegtájékoztató STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ STREPTASE 1 500 000 NE LIOFILIZÁTUM OLDATOS INJEKCIÓHOZ/INFÚZIÓHOZ Streptase 1 500 000 NE liofilizátum oldatos injekcióhoz/infúzióhoz streptokinase HATÓANYAG: Stabilizált tiszta sztreptokináz. A Streptase

Részletesebben

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató

Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató Kiromed Zéta Gravitációs gerincnyújtó készülék Használati utasítás Összeszerelési útmutató A termék kivitele a képen látható eszköztől részleteiben eltérhet, a változás jogát fenntartjuk. 1 SN: Kiadás

Részletesebben

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések

BIZTONSÁG TARTALOMJEGYZÉK. BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64. Alapvető biztonsági figyelmeztetések TARTALOMJEGYZÉK BIZTONSÁG 64 Alapvető biztonsági figyelmeztetések... 64 RENDELTETÉSSZERŰ HASZNÁLAT 65 A KÉSZÜLÉK LEÍRÁSA 65 Kezelőlap... 65 Professzionális vasaló... 65 Háztartási vasaló... 65 ELŐKÉSZÍTÉS

Részletesebben

Az alvadási rendszer fehérjéi. Kappelmayer János DE OEC, KBMPI

Az alvadási rendszer fehérjéi. Kappelmayer János DE OEC, KBMPI Az alvadási rendszer fehérjéi Kappelmayer János DE OEC, KBMPI Fehérje diagnosztika, Pécs, 2006 1. Az alvadási rendszer fehérjéinek áttekintése 2. Alvadási fehérje abnormalitások 3. Az alvadási rendszer

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Xefo 4 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz lornoxikám

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Xefo 4 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz lornoxikám Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára 4 mg/ml por és oldószer oldatos injekcióhoz lornoxikám Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában 1 Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Immunhisztokémiai és immuncitokémiai módszerek alkalmazása a patológiában Készítette: Az Országos Pathologiai Intézet és a Pathologus Szakmai Kollégium

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10

BIZTONSÁGI ADATLAP Készült az 453/2010/EU rendelete szerint. Felülvizsgálat: 2015.06.01. Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 Kiállítás dátuma: 1999.05.18. Verzió: 9 Oldal: 1/10 SZAKASZ: Az anyag / keverék és a vállalat / vállalkozás azonosítása 1.1. Termékazonosító Kereskedelmi elnevezés: EXPRESSZ VÍZKİOLDÓ 1.2. Az anyag vagy

Részletesebben

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.) 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixonase szuszpenziós orrspray 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 50 mikrogramm flutikazon-propionát adagonként. (Az adagolópumpa 100 milligramm szuszpenziót bocsájt ki adagonként.)

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV. KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN KEZELÉSI KÉZIKÖNYV KAZETTÁS Split klímaberendezés AUYA-36LATN AUYA-45LATN Őrizze meg ezt a kézikönyvet, hogy később is elolvashassa FUJITSU GENERAL LIMITED FJ_OM_AUYA_36-45LATN_9378015012_hu TARTALOM BIZTONSÁGTECHNIKAI

Részletesebben

Vario SUCTION PUMP. ET Kasutusjuhend. HU Kezelési utasítás. CS Návod k použití. LT Naudojimo instrukcijos. LV Lietošanas instrukcija

Vario SUCTION PUMP. ET Kasutusjuhend. HU Kezelési utasítás. CS Návod k použití. LT Naudojimo instrukcijos. LV Lietošanas instrukcija Vario SUCTION PUMP ET Kasutusjuhend HU Kezelési utasítás CS Návod k použití LT Naudojimo instrukcijos LV Lietošanas instrukcija PL Instrukcje użytkowania SK Návod na obsluhu SL Navodila za uporabo DA Brugsanvisning

Részletesebben

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz

Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Reumás láz és sztreptokokkusz-fertőzés utáni reaktív artritisz Verzió 2016 1. MI A REUMÁS LÁZ 1.1 Mi ez? A reumás láz nevű betegséget a sztreptokokkusz baktérium

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ. Általános biztonsági szabályok

FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ. Általános biztonsági szabályok FAAC / 390 1 FONTOS FIGYELMEZTETÉSEK A TELEPÍTÉSHEZ Általános biztonsági szabályok 1. Figyelem! A FAAC erősen ajánlja az alábbi előírások szó szerinti követését a személyi biztonság érdekében. A termék

Részletesebben

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3.

10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. 10749047 NUK ELEKTROMOS MELLSZÍVÓ Tartalomjegyzék 1. Fontos információk az első használat előtt. 2. Leírás. 2.1. Rendeltetés. 2.2. Funkciók. 2.3. Ellenjavallatok. 2.4.Mellékhatások. 2.5.Szimbólumok. 3.

Részletesebben

A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas

A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas A feljavított FFP elve elméleti alapok Indikációk, kontraindikációk, Octaplas Fazakas János, Smudla Anikó Semmelweis Egyetem, Transzplantációs és Sebészeti Klinika fibrinogén, PCC > 30 ml/kg FFP Faktorok:

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ - HU IN 7470 WHIZZ 100, IN 7471 SAFFARI 100 KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGVÁSÁROLTA TERMÉKÜNKET! FONTOS! FIGYELMESEN OLVASSA EL AZ EGÉSZ HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT A ROLLER ÖSSZESZERÉLÉSE ÉS HASZNÁLATA

Részletesebben

Áttekintés 2. Műszaki adatok 3. A műszer beállítása 4. Műveletek 7. Üzenetkódok 9. A pontosság ellenőrzése 10. Karbantartás 13.

Áttekintés 2. Műszaki adatok 3. A műszer beállítása 4. Műveletek 7. Üzenetkódok 9. A pontosság ellenőrzése 10. Karbantartás 13. Leica Lino L4P1 Áttekintés 2 Műszaki adatok 3 A műszer beállítása 4 Műveletek 7 Üzenetkódok 9 A pontosság ellenőrzése 10 Karbantartás 13 Garancia 14 Biztonsági előírások 15 Leica Lino L4P1 1 Áttekintés

Részletesebben

FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ

FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ FOLYADÉK VÍZ HŐSZIVATTYÚ GSWW... /B ÜZEMELTETÉSI KÉZIKÖNYV A folyadék víz hőszivattyúk gazdaságos és hosszú távú megbízható működése alapvetően függ a hőforrás oldal és a hőleadó rendszer helyes tervezésétől

Részletesebben

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE

MELLÉKLETEK. a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2014.3.24. COM(2014) 180 final ANNEXES 1 to 5 MELLÉKLETEK a következőhöz: Javaslat AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az ökológiai termelésről és az ökológiai termékek

Részletesebben

Az ESAT-6, CFP-10 és TB7.7(p.4) peptid antigének kiváltotta IFN-gamma termelés vizsgálata teljes vérben

Az ESAT-6, CFP-10 és TB7.7(p.4) peptid antigének kiváltotta IFN-gamma termelés vizsgálata teljes vérben QuantiFERON -TB Gold Az ESAT-6, CFP-10 és TB7.7(p.4) peptid antigének kiváltotta IFN-gamma termelés vizsgálata teljes vérben HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ In vitro diagnosztikum 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. FELHASZNÁLÁSI

Részletesebben

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat A veseelégtelenség miatt beültetett peritoneális (hasi) dializáló katéter (Tenckhoff) Tisztelt Betegünk! Köszönjük, hogy Intézetünket tisztelte meg

Részletesebben

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V. 2011. évre. 2011. március 15.

Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V. 2011. évre. 2011. március 15. Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. D o m b ó v á r T E R V a 2011. évre 2011. március 15. Orvos-szakmai terv a 2011. évre A Dombóvári Szent Lukács Egészségügyi Nonprofit Kft. 2011. évre

Részletesebben

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése

6. FEJEZET. A nyúl felnevelése 6. FEJEZET A nyúl felnevelése 6.1 A szopósnyulak nevelése 6.1.1 Tejtermelés A szopósnyulak 19-21 napos korukig kizárólag tejet fogyasztanak. Életbemaradásuk, növekedésük és fejlődésük eddig a korig az

Részletesebben

56 Biológia laboratóriumi vizsgálatok a 11-12. évfolyamos tehetséggondozó program számára

56 Biológia laboratóriumi vizsgálatok a 11-12. évfolyamos tehetséggondozó program számára 56 Biológia laboratóriumi vizsgálatok a 11-12. évfolyamos tehetséggondozó program számára Tanulókísérlet Ajánlott évfolyam 11. Vérnyomásmérés Idıtartam 45 perc K.Gy. B-067. Kötelezı védıeszközök Balesetvédelmi

Részletesebben

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28

ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 ANTEA KC 12-24-28 KR 12-24-28 KRB 12-24-28 IST 03 C 821-01 ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS HU Fordított anyag az (olasz nyelvű) eredeti alapján. Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital

Részletesebben

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József,

Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Lakossági Egészségfelmérés OLEF2000 KUTATÁSI JELENTÉS Szerkesztők: Boros Julianna, Németh Renáta, Vitrai József, Országos Epidemiológiai Központ kiadványa 2002. július Dokumentum kutatási sorszáma:

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! BETEGTÁJÉKOZTATÓ Mielőtt elkezdené gyógyszerét alkalmazni, olvassa el figyelmesen

Részletesebben

ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG

ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG ENVIRO 20 FÜSTGÁZELİKÉSZÍTİ EGYSÉG GÉPKÖNYV Gyártó: STIEBER BT. 1116 Budapest, Mohai út 24. Tel./Fax: 06-1/204-5468 TARTALOM Oldal Általános ismertetı 3 Elölnézeti rajz 4 Oldalnézeti rajzok 5 A gáz útja

Részletesebben

Laser Distancer LD 500. Használati utasitás

Laser Distancer LD 500. Használati utasitás Laser istancer L 500 asználati utasitás 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 7 8 9 4 5 6 1 2 0 3 15 14 13 12 11 2 1 3 4 1 2 3 8 5 7 4 7 6 6 5 1 2 1 3 1 3 1 2 2 max. asználati útmutató magyar Gratulálunk a megvásárlásához!

Részletesebben

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 9. kiadás Érvényes: 2015.

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 9. kiadás Érvényes: 2015. A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve HUNTER FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK 9. kiadás Érvényes: 2015. január 1-től A használható felszerelések körének meghatározása 1. A használható

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Lenzetto 1,53 mg/adag transzdermális oldatos spray ösztradiol Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót,

Részletesebben

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára. Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára Ebrantil 25 mg oldatos injekció Ebrantil 50 mg oldatos injekció urapidil Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az

Részletesebben

9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 9IN1 GYÉMÁNT DERMABRÁZIÓ 81MICROD HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1 Figyelmeztetés Köszönjük, hogy cégünk termékét használja. Annak érdekében, hogy tökéletes hatást érjen el, a következőket ajánljuk: Kérem, olvassa

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 http://oev.hazipatika.com 10.2.1. Sérülések ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010 A sérüléseket két nagy csoportra, a zárt és a nyílt sérülésekre oszthatjuk. 10.2.1.01. Zárt sérülések esetén a kültakaró legfelsı rétege, a hám

Részletesebben

VERSENYEZTETÉSI FELHÍVÁS. Friss Fagyaszott Plazma értékesítése

VERSENYEZTETÉSI FELHÍVÁS. Friss Fagyaszott Plazma értékesítése VERSENYEZTETÉSI FELHÍVÁS Friss Fagyaszott Plazma értékesítése 1. Az Országos Vérellátó Szolgálat (a továbbiakban: OVSz), mint Kiíró nyílt versenyeztetési eljárást hirdet az általa, továbbá az OVSz-szel

Részletesebben

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 9. kiadás Érvényes: 2015. január 1-től

A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK. 9. kiadás Érvényes: 2015. január 1-től A Magyar Field Target (Tereplövész) Szövetség Szabálykönyve FIELD TARGET VERSENYSZABÁLYOK 9. kiadás Érvényes: 2015. január 1-től A használható felszerelések körének meghatározása 1. A használható légfegyverek

Részletesebben

SEM MEL WEI S EGY ETE M

SEM MEL WEI S EGY ETE M SEM MEL WEI S EGY ETE M Általános Orvostudományi Kar II. Sz. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Igazgató: Dr. Pajor Attila egyetemi tanár 1082 Budapest, VIII. Üllői út 78/A. A SZÜLÉS VEZETÉSE A SZÓBELI

Részletesebben

DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG

DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG DIGITÁLIS KONYHAI MÉRLEG TARTALOM 2 Gratulálunk 3 Biztonság az első helyen 4 A konyhai mérleg leírása 5 A konyhai mérleg használata 8 Karbantartás TARTALOM 1 Gratulálunk az új konyhai mérlegének megvásárlásához.

Részletesebben

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás

Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás Házipatika.com Tünetek, kórlefolyás 1. Gyomor-bélrendszeri tünetek: puffadás, hasi fájdalom, erős szelek, melyek a tej elfogyasztását követő egy óra elmúltával jelentkeznek. Napi 12 gramm laktóz (= 2,4

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND

LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA. GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND LAKITELEK ÖNKORMÁNYZATA GONDOZÁSI KÖZPONT 6065 Lakitelek, Béke u. 20. IDŐSEK OTTHONA HÁZIREND 2015 TARTALOMJEGYZÉK B e v e z e t ő I. A házirend célja... 2 II. A házirend hatálya... 3 III. A házirend nyilvánossága...

Részletesebben

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10

Tartalomjegyzék. 2./Húsipari- húseldolgozó vállalkozások akcióellenőrzése 10 Hírlevél 2011/4. Tartalomjegyzék 1./Összefoglaló a bankok, illetve a bankok személy- és vagyonvédelmét biztosító vállalkozások foglalkoztatási gyakorlatának akcióellenőrzéséről 3 2./Húsipari- húseldolgozó

Részletesebben

New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14

New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14 New Boracay ZE_IB&IM_DB68-05691A-00_HU.indd 1 2015/12/4 13:38:14 Az ön új klímaberendezésének tulajdonságai 2-step cooling (2 lépéses hűtés) A 2 lépéses hűtés funkció gyorsan lehűti a helyiséget a kívánt

Részletesebben

Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk.

Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk. HU Fagyasztópult Kedves Vásárló! Köszönjük Önnek, hogy megvásárolta a mi új fagyasztóspultunkat, amelynek használatához nagyon sok sikert kívánunk. A fagyasztópult háztartási használatra készült. A fagyasztópult

Részletesebben

2015.06.22. Minisztérium vagy egyéb nemzeti vagy szövetségi hatóság, valamint regionális vagy helyi részlegeik Ajánlatkérő fő tevényeségi köre:

2015.06.22. Minisztérium vagy egyéb nemzeti vagy szövetségi hatóság, valamint regionális vagy helyi részlegeik Ajánlatkérő fő tevényeségi köre: Ajánlati felhívás - 39/OVSZ/2015. Adásvételi szerződés megkötésére irányuló közbeszerzési eljárás különféle készülékek beszerzése vonatkozásában a TIOP 2.2.3/11/1-2012-0001. kódszámú program keretében

Részletesebben

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro

www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro www.printo.it/pediatric-rheumatology/hu/intro Blau-szindróma Verzió 2016 1. MI A BLAU-SZINDRÓMA/FIATALKORI SZARKOIDÓZIS 1.1 Mi ez? A Blau-szindróma genetikai betegség. A betegeknél egyszerre lép fel bőrkiütés,

Részletesebben

Amit nem árt tudni a klórról

Amit nem árt tudni a klórról Amit nem árt tudni a klórról Készítette: Pilisi Edit tű.szds. Miről is szeretnék beszélni? Klór jellemzői Fizikai, kémiai tulajdonságai Élettani hatásai Tűz- és robbanásveszély Kezelés, tárolás Egyéni

Részletesebben

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként.

1. A GYÓGYSZER NEVE 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL. 100 mikrogramm flutikazon-propionát (mikronizált) adagonként. 1. A GYÓGYSZER NEVE Flixotide Diskus 100 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 250 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por Flixotide Diskus 500 mikrogramm/adag adagolt inhalációs por 2.

Részletesebben

2. A hőmérő kalibrálása. Előkészítő előadás 2015.02.09.

2. A hőmérő kalibrálása. Előkészítő előadás 2015.02.09. 2. A hőmérő kalibrálása Előkészítő előadás 2015.02.09. Nemzetközi mértékegységrendszer SI Alapmennyiség Alap mértékegységek Mennyiség Jele Mértékegység Jele hosszúság l méter m tömeg m kilogramm kg idő

Részletesebben

Használati útmutató Sport teszter BION A-300

Használati útmutató Sport teszter BION A-300 Használati útmutató Sport teszter BION A-300 Használat elıtt olvassa el az alábbi instrukciókat: A berendezés szinte valamennyi sport tevékenységhez használható, segítve sport céljai elérését. A rendszeres

Részletesebben

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások

Teodolit. Alapismeretek - leolvasások Teodolit Alapismeretek - leolvasások A teodolit elve Szögmérő műszer, amellyel egy adott pontból tetszőleges más pontok felé menő irányok egymással bezárt szögét tudjuk megmérni, ill. egy alapiránytól

Részletesebben

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza központtal megvalósuló központi háziorvosi ügyeleti szolgáltatás megrendelése egyszerű közbeszerzési eljárásban 2011.

Részletesebben

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében

Interkerám Kft. 6000 Kecskemét, Parasztfőiskola 12. A recept szerint bemért nyersanyagok keverékét 1400 C-on, olvasztókemencében Ékszerzománc rézre, tombakra, ezüstre és aranyra 1. A tűzzománcokról általában A tűzzománc nem teljesen kiolvasztott, szervetlen, főleg oxidos összetételű lényegében üvegesen megszilárdult anyag. A recept

Részletesebben

Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról)

Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról) Nem kötelező érvényű útmutató a magasban végzett munkáról szóló 2001/45/EK (irányelv végrehajtásának helyes gyakorlatáról) Európai Bizottság Nem kötelező útmutató a munkavállalók által a munkájuk során

Részletesebben

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez

MRR Útmutató a Kockázat értékeléshez és az ellenőrzési tevékenységekhez EUROPEAN COMMISSION DIRECTORATE-GENERAL CLIMATE ACTION Directorate A International and Climate Strategy CLIMA.A.3 Monitoring, Reporting, Verification NEM LEKTORÁLT FORDÍTÁS! (A lektorálatlan fordítást

Részletesebben

Truma CP plus. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal

Truma CP plus. Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal Truma CP plus Használati utasítás Beszerelési utasítás Kérjük a járműben tartani! 2. oldal 17. oldal Truma CP plus kezelőegység Tartalomjegyzék Használati utasítás Alkalmazott jelölések... 3 Rendeltetés...

Részletesebben

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó

BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez. Mirax Hideg Zsíroldó BIZTONSÁGI ADATLAP veszélyes készítményhez A kiállítás kelte: 2005.08.31. 1. A készítmény neve: Mirax Hideg Zsíroldó Bejelentő (gyártó) cég neve:peba-chem Kereskedelmi Gyártó és Szolgáltató Bt. Cím: 1151

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59

ORSZÁGOS ELSŐSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2016 7-8. osztály iskolaiversenyek.hu BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ 2016. MÁRCIUS 7. 23:59 FIGYELEM! AZ ONLINE FELADATOK ÉS A PDF KÖZÖTTI ELTÉRÉSEKÉRT FELELŐSSÉGET NEM VÁLLALUNK! Minden esetben az online feladat tekinthető véglegesnek! Kövessétek az

Részletesebben

29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE. (2013. június 26.)

29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE. (2013. június 26.) 29.6.2013 HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja L 179/1 AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS 2013/35/EU IRÁNYELVE (2013. június 26.) a munkavállalók fizikai tényezők (elektromágneses terek) által okozott kockázatoknak

Részletesebben

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28.

Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Táplálkozástudományi kutatások PhD konferencia Budapest, 2012. január 28. Főiskolai hallgatók tápanyag-beviteli értékeinek és tápláltsági állapotának vizsgálata Lichthammer Adrienn Semmelweis Egyetem Patológiai

Részletesebben

RÉSZLETES HASZNÁLATI UTASÍTÁS KOMBINÁLT KOMBINÁLT GŐZ SÜTŐHÖZ

RÉSZLETES HASZNÁLATI UTASÍTÁS KOMBINÁLT KOMBINÁLT GŐZ SÜTŐHÖZ HU RÉSZLETES HASZNÁLATI UTASÍTÁS KOMBINÁLT KOMBINÁLT GŐZ SÜTŐHÖZ www.gorenje.com Köszönjük a készülék megvásárlásával irántunk tanúsított bizalmát! E részletes használati utasítás célja, hogy megkönnyítse

Részletesebben

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére

GÉNIUSZ DÍJ - 2006. EcoDryer. Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére GÉNIUSZ DÍJ - 2006 EcoDryer Eljárás és berendezés szemestermények tárolásközbeni áramló levegős szárítására és minőségmegóvó szellőztetésére Működési ismertető Mezőgazdasági Technológia Fejlesztő és Kereskedelmi

Részletesebben

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 GX/XI, MAG mini 11-0/1 GX/XI

atmomag Szerelési és karbantartási útmutató Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára MAG 14-0/1 GX/XI, MAG mini 11-0/1 GX/XI Szerelési és karbantartási útmutató Szakemberek számára Szerelési és karbantartási útmutató atmomag MAG 4-0/ GX/XI, MAG mini -0/ GX/XI HU Kiadó/gyártó Vaillant GmbH Berghauser Str. 40 D-42859 Remscheid

Részletesebben

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során

Gépjárműbalesetek a munkavégzés során MUNKABALESETEK ÉS FOGLALKOZÁSI MEGBETEGEDÉSEK 4.1 Gépjárműbalesetek a munkavégzés során Tárgyszavak: munkabaleset; gépjármű; teherautó; kockázatkezelés; felelősség; munkabiztonság. A munkavégzéshez kapcsolódó

Részletesebben

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com

ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 3. FORDULÓ http://oev.hazipatika.com 10.3.1. Gázok ORSZÁGOS ELSİSEGÉLY-ISMERETI VERSENY 2010. 10.3.1.1. Melyik tudományterület foglalkozik a mérgezésekkel? a. kardiológia b. urológia c. toxikológia d. pulmonológia 10.3.1.2. Melyik a gázmérgezések

Részletesebben

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP

ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP ANYAGBIZTONSÁGI ADATLAP 1. A TERMÉK ÉS A CÉG NEVE Kereskedelmi név Universal Outdoor Accessories kétütemű olaj Cikkszám 5310248-07 (0,1 L), 5310248-02 (1 L) Alkalmazás Kétütemű olaj Szállító Husqvarna

Részletesebben

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl.

A másodlagos biogén elemek a szerves vegyületekben kb. 1-2 %-ban jelen lévő elemek. Mint pl.: P, S, Fe, Mg, Na, K, Ca, Cl. A sejtek kémiai felépítése Szerkesztette: Vizkievicz András A biogén elemek Biogén elemeknek az élő szervezeteket felépítő kémiai elemeket nevezzük. A természetben található 90 elemből ez mindössze kb.

Részletesebben

soló szerek gyógyszer

soló szerek gyógyszer A haemostasist és s a vérkv rképzést befolyásol soló szerek gyógyszer gyszerészi szi kémik miája I. Véralvadásgátlók (antikoagulánsok): warfarin, acenokumarol, heparin, komplexképzők II. Trombocita aggregáció

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 1 ml tartalma: 54 mg dinotefurán, 4,84 mg piriproxifen és 397 mg permetrin.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. 1 ml tartalma: 54 mg dinotefurán, 4,84 mg piriproxifen és 397 mg permetrin. HASZNÁLATI UTASÍTÁS Vectra 3D rácsepegtető oldat 1,5-4 kg-os kutyáknak Vectra 3D rácsepegtető oldat 4-10 kg-os kutyáknak Vectra 3D rácsepegtető oldat 10-25 kg-os kutyáknak Vectra 3D rácsepegtető oldat

Részletesebben

TABLETTÁK. Compressi

TABLETTÁK. Compressi Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.8.0-1 01/2014:0478 TABLETTÁK Compressi E cikkely követelményeit a nem bevételre szánt tablettákra nem kell feltétlenül alkalmazni. Ezekre a készítményekre esetenként más általános cikkelyek,

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Betegtájékoztató tervezet BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió

kiállítás kelte: 1997.07.29. módosítás kelte: 2015.05.05. 10. verzió A Brilliance Ipari Tisztítószer Gyártó Kft. ÁNTSZ száma: 12932/1998 A termék bejelentési számai: OKBI: KBSzF-1131-9/2012 OÉTI: 1926-4/98 1. AZ ANYAG / KÉSZÍTMÉNY ÉS A TÁRSASÁG / VÁLLALKOZÁS AZONOSÍTÁSA

Részletesebben

IMMUNOGLOBULINUM HUMANUM NORMALE AD USUM INTRAVENOSUM. Humán normál immunglobulin intravénás alkalmazásra

IMMUNOGLOBULINUM HUMANUM NORMALE AD USUM INTRAVENOSUM. Humán normál immunglobulin intravénás alkalmazásra ad usum intravenosum Ph.Hg.VIII. Ph.Eur.6.3-1 01/2009:0918 IMMUNOGLOBULINUM HUMANUM NORMALE AD USUM INTRAVENOSUM Humán normál immunglobulin intravénás alkalmazásra DEFINÍCIÓ Az intravénás alkalmazásra

Részletesebben

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki

I. A légfékrendszer időszakos vizsgálatához alkalmazható mérő-adatgyűjtő berendezés műszaki A Közlekedési Főfelügyelet közleménye a nemzetközi forgalomban használt autóbuszok (M2 és M3 jármű-kategóriába tartozó gépkocsik) vizsgálatát (is) végző vizsgálóállomásokon alkalmazandó mérő-adatgyűjtő

Részletesebben

Végfelhasználói kezelési utasítás

Végfelhasználói kezelési utasítás Tel. +36 20 9254726 E-mail: info@hotjet.hu Web: www.hotjet.hu something new in the air DC Inverter Végfelhasználói kezelési utasítás Kódszám: N273005A-Rev.1.7 1 Mindenekelőtt szeretnénk megköszönni Önnek,

Részletesebben

Insuman Basal 100 NE/ml szuszpenziós injekció OptiClik-hez való patronban

Insuman Basal 100 NE/ml szuszpenziós injekció OptiClik-hez való patronban 1. A GYÓGYSZER MEGNEVEZÉSE Insuman Basal 100 NE/ml szuszpenziós injekció OptiClik-hez való patronban 2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL 100 NE humán inzulin (mely 3,5 mg-mal egyenértékű) mililiterenként.

Részletesebben

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás

BF 400. H Diagnosztikai mérleg. Használati utasítás BF 400 H H Diagnosztikai mérleg Használati utasítás Beurer GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 www.beurer.de Mail: kd@beurer.de Magyar

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Pénzügyi számvitel 2. tanulmányokhoz III. évfolyam PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Pénzügyi számvitel 2 tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2015/2016) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Pénzügyi számvitel 2. Tanszék: Számvitel Intézeti

Részletesebben

Stroller. Sprint S T R O L L E R S P R I N T H A S Z N Á L AT I Ú T M U TAT Ó PÁ C I E N S E K N E K

Stroller. Sprint S T R O L L E R S P R I N T H A S Z N Á L AT I Ú T M U TAT Ó PÁ C I E N S E K N E K Stroller S T R O L L E R H A S Z N Á L AT I Ú T M U TAT Ó PÁ C I E N S E K N E K Sprint S P R I N T Figyelmeztető információk Az egység használata előtt alaposan olvassa át ezt az oldalt. Az egység folyékony

Részletesebben

FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓ. A berendezés részeinek bemutatása HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÁS ROSSZUL BECSUKOTT AJTÓ-RIASZTÁS

FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓ. A berendezés részeinek bemutatása HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÁS ROSSZUL BECSUKOTT AJTÓ-RIASZTÁS Bevezetés CSATLAKOZTATÁS HASZNÁLAT Regisztráció FONTOS BIZTONSÁGI INFORMÁCIÓ A berendezés részeinek bemutatása ÜZEMBE HELYEZÉS CSATLAKOZTATÁS KEZELŐPANEL HŐMÉRSÉKLET-SZABÁLYOZÁS Gyors fagyasztás ECO MÓD

Részletesebben

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3

POW754 HU 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 1 LEÍRÁS (A ÁBRA)... 2 2 CSOMAGOLÁS TARTALMA... 2 3 JELZÉSEK... 2 4 ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI SZABÁLYOK... 3 4.1 Munkakörnyezet... 3 4.2 Elektromos biztonság... 3 4.3 Személyi biztonság... 3 4.4 Az elektromos

Részletesebben

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A gép üzembe helyezése előtt gondosan olvassa el az útmutatót! A jövőbeni felhasználáshoz őrizze meg Ez a kezelési útmutató a gép részét képezi. Az új és használt gépek szállítói kötelesek

Részletesebben

ROMEO OpenTherm távvezérlés

ROMEO OpenTherm távvezérlés 1 Áttekintés: Módválasztó gomb: -ki, -nyár/tél, -reset,hibák Automatikus/Kézi üzemmód átkapcsoló Főtés - HMV programozó gomb Idıpont és nap program gomb Főtési hımérséklet beállító gomb HMV hımérséklet

Részletesebben

Szerelési és karbantartási

Szerelési és karbantartási Mindig az Ön oldalán Szerelési és karbantartási útmutató Opalia C 11 E-B Opalia C 14 E-B HU Tartalom Tartalom 1 Biztonság... 3 1.1 Kezelésre vonatkozó figyelmeztetések... 3 1.2 A személyek szükséges képesítése...

Részletesebben

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én

103. számú melléklet: 104. számú Elıírás. Hatályba lépett az Egyezmény mellékleteként 1998. január 15-én 1998. január 22. ENSZ - EGB 104. sz. Elıírás EGYEZMÉNY A KEREKES JÁRMŐVEKRE, VALAMINT AZ ILYEN JÁRMŐVEKRE FELSZERELHETİ ÉS/VAGY ILYENEKEN ALKALMAZHATÓ SZERELVÉNYEKRE ÉS ALKATRÉSZEKRE VONATKOZÓ EGYSÉGES

Részletesebben

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET

Mosószerek KT-66. Érvényes: 2016. december 31-ig. Követelményrendszer a magyar nemzeti Környezetbarát Termék minősítő védjegy elnyeréséhez RVEZET RVEZET Környezetbarát Környezetbarát Termék Nonprofit Termék Kft. Nonprofit Kft. 1027 Budapest, Lipthay utca 5. Telefon: (+36-1) 1027 336-1156, Budapest, fax: Lipthay (+36-1) utca 336-1157 5. E-mail: info@okocimke.hu

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ Különféle élelmiszer alapanyagok beszerzése az Országos Onkológiai Intézet számára tárgyú nyílt közbeszerzési eljáráshoz 2011/S 249-405945 1 Tisztelt Ajánlattevő! Az Országos Onkológiai

Részletesebben

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V

K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V TELEPÍTÉSI, HASZNÁLATI, ÁPOLÁSI ÉS KARBANTARTÁSI INFORMÁCIÓK K E Z E L É S I K É Z I K Ö N Y V ZANUSSI KÉSZÜLÉK CSALÁD N700-AS KÉSZÜLÉKSOR ELECTROLUX LEHEL Kft. - 2 - N700-AS SOROZAT T A R T A L O M FEJEZET

Részletesebben

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac.

Tárgyszavak: munkanélküliség; árnyékgazdaság; feketemunka; adócsalás; járulék; foglalkoztatás; munkaerőpiac. MUNKAERÕPIAC, FOGLALKOZTATÁS, MAKROÖKONÓMIAI ÖSSZEFÜGGÉSEK A feketemunka-rejtély A német szövetségi kormány és a tartományi kormányok már évek óta küzdenek a feketemunka ellen. A kincstár és a társadalombiztosítók

Részletesebben

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85

TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 IST 03 C 341-02 TAHITI CONDENSING KR 55 - KR 85 HU ÜZEMBE HELYEZÉS, HASZNÁLAT ÉS KARBANTARTÁS Tisztelt Hölgyem/Uram! Köszönjük, hogy a Fondital gyár termékét választotta. Kérjük, figyelmesen olvassa el

Részletesebben

Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás

Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás AQUAFLEX Segédeszköz a medencealapi izmok tréningjéhez Használati utasítás 1 Ebben a kis füzetben minden fontos, lényegi információt megtalál ahhoz, hogy az AQUAFLEX hüvelyi súlyokat eredményesen tudja

Részletesebben

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás

APY-09CS és APY-12CS. Hordozható klímaberendezés. Használati utasítás APY-09CS és APY-12CS Hordozható klímaberendezés Használati utasítás Köszönjük, hogy kiváló minőségű klímaberendezésünket választotta. A készülék használata előtt figyelmesen olvassa el a használati utasítást.

Részletesebben

Nem kellett volna inkább disztingválni? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök ny. mérnök

Nem kellett volna inkább disztingválni? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök ny. mérnök Nem kellett volna inkább disztingválni? dr. Rigó Mihály okl. erdımérnök okl. építımérnök ny. mérnök Elnézést kérek az idegen szó használatáért! A disztingvál szót a megkülönböztet, elkülönít, különbséget

Részletesebben

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5 Automatatöltő és tesztműszer 12.8V-s (4x 3,2V) LiFePO4 lítium-vas-foszfát, 2Ah és 100Ah közötti kapacitású akkumulátorokhoz Modell: TM290 / TM291 Ne használja NiCd, NiMh vagy nem újratölthető akkumulátorokhoz!

Részletesebben

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót!

FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! FIGYELEM!!! Az alábbi dokumentum csak tájékoztató jellegű, minden esetben olvassa el a termék dobozában található tájékoztatót! Actonel 35 mg filmtabletta BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2448-06 Hematológiai és hemosztazeológiai vizsgálatok követelménymodulszóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Belső továbbképzésen vesz részt, ami esetmegbeszéléssel zárul. Számoljon be szakmai vezetőjének az alábbi esetről! 60 éves nőbeteg jobb középső lábujján hónapokkal korábban jelentkező fájdalmas

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A FALI BEÉPÍTETT TÁROLÓS KAZÁNOK FELSZERELÉSÉHEZ, HASZNÁLATÁHOZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ NYITOTT ÉGÉSTERŰ, TERMÉSZETES HUZATÚ KÉSZÜLÉKEK

ÚTMUTATÓ A FALI BEÉPÍTETT TÁROLÓS KAZÁNOK FELSZERELÉSÉHEZ, HASZNÁLATÁHOZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ NYITOTT ÉGÉSTERŰ, TERMÉSZETES HUZATÚ KÉSZÜLÉKEK ÚTMUTATÓ A FALI BEÉPÍTETT TÁROLÓS KAZÁNOK FELSZERELÉSÉHEZ, HASZNÁLATÁHOZ ÉS KARBANTARTÁSÁHOZ RMA 24 E TIPUSJELŰ GÁZKAZÁNOK B TÍPUS NYITOTT ÉGÉSTERŰ, TERMÉSZETES HUZATÚ KÉSZÜLÉKEK RMAS 20 E RMAS 24 E RMAS

Részletesebben