Milyen a betegbiztonság 2015-ben Magyarországon?

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Milyen a betegbiztonság 2015-ben Magyarországon?"

Átírás

1 Milyen a betegbiztonság 2015-ben Magyarországon? A Magyar Rezidens Szövetség és Szinapszis Kft. közös kutatásának eredményei szerint mind az átlagembereket, mind az egészségügyben dolgozókat aggasztja a szakdolgozók alacsony létszáma és az ágazatban tapasztalható forráshiány erről tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt Dr. Dénes Tamás az MRSZ elnöke és Kun Eszter a Szinapszis kvalitatív kutatási igazgatója. A Magyar Rezidens Szövetség megbízásából a Szinapszis Kft. átfogó kutatást végzett, amelynek célja a betegbiztonsággal 1 kapcsolatos objektív adatok és az orvosi valamint össztársadalmi vélemények megismerése, lehetséges megoldások vizsgálata, majd az eredmények szakmapolitika valamint lakossági kommunikálása. A kutatásban 300 orvosi és 500 laikus válaszadó vett részt. Sokkal nagyobb hangsúlyt tart indokoltnak a szakma és a lakosság is A magyar egészségügyben az elmúlt 4 évben végbement változásokat mind az átlagemberek, mind az orvosok körülbelül fele semlegesnek ítéli meg, negyedük pedig rossznak gondolja őket. Egyetértenek abban, hogy az egészségügyi rendszer működési kérdéseinek sokkal nagyobb hangsúlyt kellene kapnia a kormányzat munkájában: körülbelül 90%-uk gondolja így. A magyarországi egészségügyi rendszer működését, teljesítményét mindkét csoport inkább negatívan ítéli meg. 1 Betegbiztonság definíciója a kutatásban: Az egészségügyi ellátással kapcsolatos esetleges hibák, egészségkárosító események megelőzése, valamint a beteg a megfelelő időben, a megfelelő intézményben, megfelelő szakemberek látják el, a megfelelő tájékoztatást követően.

2 A szakdolgozók létszáma nem elegendő a biztonságos betegellátáshoz Csak a megfelelő orvos és nővér/beteg arány esetén láthatók el biztonsággal a betegek. Szakmai szempontból az orvosok nem látják kielégítőnek sem az orvosok sem a többi egészségügyi szakdolgozó létszámát és ez aggasztja, frusztrálja őket. A betegek több mint fele biztonságban érezte magát a kórházban, az orvosok azonban aggályosnak látják a betegbiztonságot. Ez adhat magyarázatott arra, hogy, miért nem veszi a prioritási listán a kormány arra a szintre az egészségügyet ahova való. A nővérek és az orvosok túlmunkája, és lelkiismerete miatt garantálható még a gyakorlatban a betegbiztonság. Sokat mondó, hogy a doktorok csaknem fele elégedetlen a saját munkahelyén tapasztalt létszámarányokkal, és úgy gondolja, hogy a személyzet létszáma nem elegendő a biztonságos betegellátáshoz. A nővérek számát mind az orvosok, mind a laikusok fontosnak tartják, az orvosok azonban nagyobb arányban. Betegbiztonság szempontjából mindkét oldal meghatározónak tartja az orvos szakmai felkészültségét. Összességében elmondható, hogy jó a véleményük a személyzet felkészültségét illetően. A legnagyobb probléma a forráshiány és az elvándorlás A két csoport véleménye megegyezik az egészségügyre fordított forrásokkal kapcsolatban: körülbelül kétharmaduk gondolja, hogy a nem a legkorszerűbb ellátások alkalmazása az egészségügyi rendszerben a forráshiányra vezethető vissza, s körülbelül 90%, hogy az egészségügyre fordított pénzösszeg jelentősen hat a betegbiztonságra. A laikusok 93%-a szerint méltányos lenne, ha az ágazat több pénzt kapna akkor is, ha ez máshonnan elvonással járna, sőt, 38% hajlandó lenne akár több adót is fizetni egy mindenki számára elérhető, jobb egészségügyi szolgáltató rendszer érdekében.

3 A betegek érdekeit nem veszik figyelembe az egészségügy átalakítása során. Mind az orvosok, mind az ellátottak úgy értékelik, hogy az egészségügy átalakítása során a betegek érdekeit, igényeit nem veszik figyelembe. Az orvosok úgy érzik, hogy nem jut megfelelő idejük és energiájuk sem nekik, sem a nővéreknek, hogy a szakmai optimumot nyújtsák. Amíg a betegek közel kétharmada úgy érzi, hogy megfelelően viselkedtek vele kórházi tartózkodása során, addig az orvosok többségének komoly hiányérzete van. Mi, az egészségügyben dolgozók tudjuk valójában, hogy mekkora a baj. Felelősségünknek érezzük ezt elmondani, de egyben jelezzük is, hogy partnerek vagyunk a változásban, amennyiben érdemi előrelépést látunk a mindenkori kormányzat irányából.

4 2 óra türelem az életedért akció Magyar Rezidens Szövetség Szinapszis Kft. sajtóanyag A megkérdezettek körülbelül 60%-a szerint sikereket lehet elérni már egyetlen érdekvédő akcióval is. A Magyar Rezidens Szövetség a probléma (egyik) lehetséges megoldásaként a 2 óra türelem az életedért akciót javasolta, amelynek elsődleges célja az egészségügyi rendszer élhető és fenntartható pályára állítása lenne. Az akció hozzásegítheti a betegeket a lehető legmagasabb szintű ellátáshoz, amellett, hogy javítható lenne vele a minőségi orvosképzés és megvalósulhatna az egészségügyi dolgozók bérrendezése is. Konklúzió A felmérésből egyértelműen kitűnik, hogy a betegek még nem érzik mekkora a baj. Erre a legszemléletesebb példa a háziorvosi rendszer, illetve a háziorvosok száma, átlagéletkora: Az, hogy a gyakorlatban még úgy, ahogy sikerül a betegek biztonságérzetét megtartani, az annak köszönhető, hogy a nővérek és az orvosok nem hagyják őket ellátatlanul, de már nem sokáig bírják ezt a terhelést. A szakemberhiány a betegbiztonságot már most is veszélyezteti. Az elvándorlás és a kiöregedés ezt tovább fogja fokozni. A társadalom, a szakma, a politika képviselőinek le kell ülni tárgyalni, és közösen megtalálni a megoldást a parlament által is megszavazott egészségügyi stratégiában felvázolt problémákra. Amennyiben ez nem jár sikerrel, abban az esetben valamilyen érdekvédő akcióval kell felhívni az érintettek figyelmét a helyzet súlyosságára.

5 Az MRSz javaslata : 2 óra türelem az életedért - ez nemcsak egy bérharc akció A címe már hordozza az üzenetet: itt valójában nem az egészségügyben dolgozók béréről van szó, hanem arról, hogy lesz-e olyan egészségügyi rendszerünk, ami betölti azt a szerepét, amit a parlament által is megszavazott egészségügyi stratégiában felvázoltak: gazdasági szempontból is stratégiai ágazat, amiben tisztességben lehet gyógyulni és gyógyítani. A Magyar Rezidens Szövetség ezúton is felajánlja segítségét a mindenkori kormánynak a fenti célok elérésében. Mi itthon akarunk gyógyítani. 2 óra a türelem az életedért - ez nemcsak egy bérharc akció kivitelezése Az orvosok egy adott napon reggel 8-10 között CSAK akut ellátást végeznek, és megkérik a lakosságot, hogy az adott időintervallumban támogassák akciót azzal, hogy ők sem mennek el a szakrendelőbe, kórházba. Kiknek a segítsége szükséges az eredményes kampány megvalósulásához? Intézmények/Média - Az adott időpontig az információnak el kell jutnia minden (legalább megyei) kórházba. Orvosok - A szakorvosoknak is hajlandónak kell lenniük a változtatásra. Lakosság Az adott időpontban ne menjenek a szakrendelésekre. Politikusok Az anyagi források biztosítása elengedhetetlen a sikeres kampányhoz. Szakszervezetek/kamarák A szervezetek, kamarák jogi segítsége szükséges az akció kivitelezéséhez. 2 óra türelem az életedért Ez nemcsak egy bérharc! Kapcsolat: Dr. Dénes Tamás, Magyar Rezidens Szövetség, elnök Kun Eszter, Szinapszis Kft., kvantitatív kutatási igazgató /

6 A kutatásról bővebben A kutatások online kérdőíves módszerrel készültek, országos kiterjedésű, véletlenszerű megkérdezéssel 2015 januárjában. A felmérésben a válaszadók önkéntesen és anonim módon vettek részt. Az adatbázisokat a Szinapszis Kft. szolgáltatta, a kérdőív a Magyar Rezidens Szövetség szakmai javaslatai alapján került összeállításra. Az orvosi kutatás esetében 300 értékelhető kérdőív érkezett be. A kitöltők 26%-a alapellátásban dolgozó háziorvos, 74%-a szakellátásban dolgozó orvos. A lakossági kutatásban 500 válaszadó vett részt. A minta a 18 év feletti lakosságra vonatkoztatva életkor szerint vegyes eloszlást mutat. A Magyar Rezidens Szövetségről A Magyar Rezidens Szövetség 1999 óta védi és képviseli a fiatal orvosok érdekeit. Az elmúlt 14 év során megkerülhetetlen szakmai szereplővé és közéleti véleményformálóvá vált ben kezdte meg az Élhető Magyar Egészségügyért Mozgalmát, mely keretében proaktív kezdeményező szereplőként párbeszédre hívja az orvos-szakmai szervezeteket, a döntéshozókat és a társadalmi szereplőket ben 2500 kolléga felmondó nyilatkozatát összegyűjtve ért el átfogó béremelést, illetve a Markusovszky-ösztöndíj bevezetését ban indította Hála-Pénz Hálát a betegtől, Pénzt az Államtól Kampányát az egészségügy megújításáért. Célunk egy hálapénzmentes fenntartható egészségügy kialakítása, amely élhető a beteg és gyógyító számára is. A Szinapszis Kft-ről A Szinapszis Kft. 15 éve a hazai egészségügyi piackutatások meghatározó szereplője. Profiljában a hagyományos piackutatási megoldásokon túl innovatív, elsősorban online-digitális alapokra építő innovatív megoldásokkal, valamint az iparágban felhalmozott tudásbázis és saját tanulmányok révén tanácsadással is ügyfelei rendelkezésére áll. A piackutató cég rendszeresen végez saját kutatásokat orvosok, gyógyszerészek és a lakosság körében egészségpolitikai és az egészségügyet érintő egyéb témákban. A Szinapszis Kft. a Szinapszis cégcsoport tagja, amely üzemeltetője a WEBBeteg.hu laikus egészségügyi és a DRportal.hu zárt orvosi portáloknak.

Vasné Dr. Egri Magdolna Vajda Márta - Danó Györgyi Kutatási jelentés: Elterjeszthető-e a marketingszemlélet a civil szervezetek életében?

Vasné Dr. Egri Magdolna Vajda Márta - Danó Györgyi Kutatási jelentés: Elterjeszthető-e a marketingszemlélet a civil szervezetek életében? Vasné Dr. Egri Magdolna Vajda Márta - Danó Györgyi Kutatási jelentés: Elterjeszthető-e a marketingszemlélet a civil szervezetek életében? 2014. március Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 A kutatásról...3

Részletesebben

A lakosság véleménye az állami és magánszektor szerepmegosztásáról az egészségügyben

A lakosság véleménye az állami és magánszektor szerepmegosztásáról az egészségügyben A lakosság véleménye az állami és magánszektor szerepmegosztásáról az egészségügyben Kutatási jelentés Készült az Egészségügyi Szociális és Családügyi Minisztérium megbízásából. Budapest, 2003. július

Részletesebben

FIATAL MUNKAVÁLLALÓK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, FIATAL EGÉSZSÉGÜGYIEK A MUNKAERŐPIACON 1

FIATAL MUNKAVÁLLALÓK AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, FIATAL EGÉSZSÉGÜGYIEK A MUNKAERŐPIACON 1 GIRASEK EDMOD FIATAL MUKAVÁLLALÓK AZ EGÉSZSÉGÜGYBE, FIATAL EGÉSZSÉGÜGYIEK A MUKAERŐPIACO 1 A nyolcvanas évek eleje óta nem készült olyan átfogó kutatás, 2 amely kimondottan az egyes szakmákra fókuszálva

Részletesebben

Általános helyzetértékelés

Általános helyzetértékelés 1 Bevezető A civil szektor jelentős utat járt be Magyarországon a rendszerváltás óta, így rengeteg értékes tudás halmozódott fel, aminek megfelelő feldolgozása a szektor fennmaradásának és továbblépésének

Részletesebben

Együttműködés és innováció Nem lehetetlen! Kézikönyv kis- és középvállalkozások számára

Együttműködés és innováció Nem lehetetlen! Kézikönyv kis- és középvállalkozások számára Együttműködés és innováció Nem lehetetlen! Kézikönyv kis- és középvállalkozások számára Együttműködés és innováció Nem lehetetlen! Kézikönyv kis- és középvállalkozások számára Szerkesztette: Dr. Baráth

Részletesebben

Mi van egy magyar orvos fejében, aki nem lesz orvos, vagy nem Magyarországon lesz az?

Mi van egy magyar orvos fejében, aki nem lesz orvos, vagy nem Magyarországon lesz az? Mi van egy magyar orvos fejében, aki nem lesz orvos, vagy nem Magyarországon lesz az? Egyre több fórumon hallani, hogy fogy az orvos és az ápoló Magyarországon, az ágazatban dolgozóknak és számos helyen

Részletesebben

Értékrend váltás az egészségügyben avagy az átalakuló félben lévõ egészségügy 1

Értékrend váltás az egészségügyben avagy az átalakuló félben lévõ egészségügy 1 TANULMÁNYOK DR. SINKÓ ESZTER Értékrend váltás az egészségügyben avagy az átalakuló félben lévõ egészségügy 1 Válaszút elõtt áll egészségügyi rendszerünk. Dönteni kell, merre fejlõdjön tovább: liberális

Részletesebben

Szerkesztette: Dr. Varga Piroska. 2004. január

Szerkesztette: Dr. Varga Piroska. 2004. január Készítette: az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium munkacsoportja: Prof. Dr. Muszbek László Prof. Dr. Mandl József Prof. Dr. Bodosi Mihály Dr. Varga Ferenc Dr. Szalma Béla Balogh Zoltán

Részletesebben

A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi ellátásban

A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi ellátásban A civil szervezetek részvételi lehetőségei az egészségügyi ellátásban Tanulmányunk legfőbb célja, hogy bemutassuk az egészségügy területén működő civil szervezetek tevékenységét, az általuk folytatott

Részletesebben

Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat. II. kötet

Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat. II. kötet Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat II. kötet Elemzés és átvilágítási terv Budapest, 2001. április A tanulmány a "Második Országos Betegelégedettségi Vizsgálat" című kutatási program keretében

Részletesebben

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető

Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Elméleti bevezető Önkéntesség és segítése Civil ifjúsági munka Elméleti bevezető Mennyire menő ma Magyarországon a fiataloknak egymás között azzal büszkélkedni, hogy szabadidejükben önkéntes munkát végeznek?

Részletesebben

ELTERJESZTHETŐ-E A MARKETINGSZEMLÉLET A CIVIL SZERVEZETEK

ELTERJESZTHETŐ-E A MARKETINGSZEMLÉLET A CIVIL SZERVEZETEK ELTERJESZTHETŐ-E A MARKETINGSZEMLÉLET A CIVIL SZERVEZETEK ÉLETÉBEN? A Civilkomp alapítvány felmérésének eredményei A kutatócsapat tagjai: Vasné Dr. Egri Magdolna - Vajda Márta - Danó Györgyi A kutatás

Részletesebben

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER TOVÁBBI ÁTALAKÍTÁSÁRÓL

AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER TOVÁBBI ÁTALAKÍTÁSÁRÓL A MAGYAR KÓRHÁZSZÖVETSÉG JAVASLATAI AZ EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZER TOVÁBBI ÁTALAKÍTÁSÁRÓL 2014. OKTÓBER. 5. A Magyar Kórházszövetség 2014. április 2-án tartott közgyűlésén elfogadta A Magyar Kórházszövetség

Részletesebben

Egyre nagyobb bajban az állam - rekordon a tartozás

Egyre nagyobb bajban az állam - rekordon a tartozás Sajtószemle 2015. május 27. Napi.hu Egyre nagyobb bajban az állam - rekordon a tartozás Újabb 3,7 milliárd forinttal 116,1 milliárd forintra nőtt áprilisban a közintézmények tartozása, ami megközelíti

Részletesebben

kórház A Magyar Kórházszövetség hivatalos lapja 2014/6 7.

kórház A Magyar Kórházszövetség hivatalos lapja 2014/6 7. kórház A Magyar Kórházszövetség hivatalos lapja 2014/6 7. Tisztelt Olvasóink! F élidejéhez ért az idei nyár, volt már forró kánikula, trópusi eső, hidegfront, lehűlés, egyszóval minden, ami egy kis kontinentális

Részletesebben

Feltették... Beszélgetés Farkas József területi elnökkel. A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata. Defenzív gyógyítás mindenki fél mindenkitől

Feltették... Beszélgetés Farkas József területi elnökkel. A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata. Defenzív gyógyítás mindenki fél mindenkitől Orvosok Lapja A Magyar Orvosi Kamara hivatalos folyóirata Feltették... Defenzív gyógyítás mindenki fél mindenkitől Beszélgetés Farkas József területi elnökkel Epilepsziagyógyítás a kivizsgálástól a műtétekig

Részletesebben

Átalakítás alatt is zavartalanul üzemel? A magyar egészségügy két éve

Átalakítás alatt is zavartalanul üzemel? A magyar egészségügy két éve Átalakítás alatt is zavartalanul üzemel? A magyar egészségügy két éve Tartalom Elöljáróban... 3 Módszertan... 4 Szubjektív keretrendszer egészségügy a politikai erőtérben... 5 Kiindulópont és a kormányzati

Részletesebben

A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA

A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR NEMZETKÖZI KOMMUNIKÁCIÓ SZAK nappali tagozat public relations szakirány A ZÖLD CIVIL SZERVEZETEK KOMMUNIKÁCIÓJA Készítette: Nagy Andrea Budapest,

Részletesebben

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS

HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS HAZAI TDM SZERVEZETEK ÜGYFÉLKEZELÉSE KUTATÁSI ELEMZÉS 2011. június Minden jog fenntartva. A tanulmány eredményeinek és megállapításainak felhasználása csak a forrás pontos megjelölésével lehetséges. MÓDSZERTAN

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS AUTIZMUSSAL ÉLŐKET SEGÍTŐ KONCEPCIÓJA AKIKRŐL BESZÉLÜNK

BUDAPEST FŐVÁROS AUTIZMUSSAL ÉLŐKET SEGÍTŐ KONCEPCIÓJA AKIKRŐL BESZÉLÜNK BUDAPEST FŐVÁROS AUTIZMUSSAL ÉLŐKET SEGÍTŐ KONCEPCIÓJA AKIKRŐL BESZÉLÜNK Az autizmus (ASD, autista spektrum zavar) napjainkra már nem egy elszigetelt, szűk réteget érintő probléma. Világszerte 67 millió

Részletesebben

Jogod van a jogaidhoz!

Jogod van a jogaidhoz! Jogod van a jogaidhoz! Az UNICEF Magyar Bizottság gyermekjogi felmérése 2014 1 Az UNICEF Magyar Bizottsága külön köszönetet mond a Telenor Zrt.-nek a támogatásért és a kutatás létrejöttét biztosító nagylelkű

Részletesebben

Magánpraxis, egészségbiztosítás, szerződés és biztonság

Magánpraxis, egészségbiztosítás, szerződés és biztonság Célújság: Biztosítási Szemle Magánpraxis, egészségbiztosítás, szerződés és biztonság Gulácsi László 1, Baji Petra 1, Kovács Erzsébet 2, Farkas Ramón 3, Leitner György 4, Gamal Eldin Mohamed 5, Simon Tamás

Részletesebben

Mire jó, mennyire jó a magyar PhD? SZEMELVÉNYEK A DOKTORÁLTAK VISSZAJELZÉSEIT FELMÉRŐ KUTATÁSI PROGRAMBÓL 1

Mire jó, mennyire jó a magyar PhD? SZEMELVÉNYEK A DOKTORÁLTAK VISSZAJELZÉSEIT FELMÉRŐ KUTATÁSI PROGRAMBÓL 1 FELSŐOKTATÁSI MŰHELY Mire jó, mennyire jó a magyar PhD? SZEMELVÉNYEK A DOKTORÁLTAK VISSZAJELZÉSEIT FELMÉRŐ KUTATÁSI PROGRAMBÓL 1 A magyar felsőoktatás átalakulásának egyik legfontosabb eredménye, hogy

Részletesebben

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ VÁLLALATI INTERJÚK AZ ADOMÁNYOZÁSRÓL ADOMÁNYOZÁS KUTATÁS NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2011.

KUTATÁSI BESZÁMOLÓ VÁLLALATI INTERJÚK AZ ADOMÁNYOZÁSRÓL ADOMÁNYOZÁS KUTATÁS NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2011. ADOMÁNYOZÁS KUTATÁS KUTATÁSI BESZÁMOLÓ VÁLLALATI INTERJÚK AZ ADOMÁNYOZÁSRÓL NONPROFIT INFORMÁCIÓS ÉS OKTATÓ KÖZPONT (NIOK) ALAPÍTVÁNY 2011. SZEPTEMBER A KUTATÁS A BATORY FOUNDATION TÁMOGATÁSÁVAL VALÓSULT

Részletesebben

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában

Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Public Relations szakirány Public Relations egy egészségügyi intézmény szolgálatában Készítette:

Részletesebben

dohányzás visszaszorítása

dohányzás visszaszorítása dohányzás visszaszorítása 2007 Készült az Egészségügyi Minisztérium támogatásával a Nemzeti Népegészségügyi Program keretében. Kiadja az Országos Egészségfejlesztési Intézet, 2007 Felelős kiadó: Gábor

Részletesebben

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához

bcsdh Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság előmozdításához Felelős vállalatirányítás Etikus működés Alapértékek tisztelete Környezeti felelősségvállalás Partnerség az érintett és érdekelt felekkel Átlátható működés Kiszámíthatóbb környezet kell a fenntarthatóság

Részletesebben

A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat?

A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat? A menedzserek mennyire vezetik tudatosan a munkatársaikat? A 2012. évi Tudatos vezetés kutatás eredményei kpmgakademia.hu 2 Section or Brochure name Tartalom: Bevezetés 3 A kutatás koncepciója 4 A felmérésben

Részletesebben

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14

KOPINT-Datorg Rt. Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 KOPINT-Datorg Rt. Az egészségügy egységes adatgazdálkodásának helyzete, távgyógyászat Virtuális-tér Figyelő Rendszer Információs Társadalom Monitoring tanulmányok, No. 14 Készült a Miniszterelnöki Hivatal

Részletesebben

EGY LÉPÉS ELÔRE KÉRDÔÍVES FELMÉRÉS A CIVIL KAMARÁRÓL. Egy lépés elôre Kérdôíves felmérés a Civil Kamaráról

EGY LÉPÉS ELÔRE KÉRDÔÍVES FELMÉRÉS A CIVIL KAMARÁRÓL. Egy lépés elôre Kérdôíves felmérés a Civil Kamaráról B1 EGY LÉPÉS ELÔRE KÉRDÔÍVES FELMÉRÉS A CIVIL KAMARÁRÓL B2 Barabás Miklós, Európa Ház Sebestény István, Civitalis Egyesület Nagy Renáta, Civitalis Egyesület A kiadványban megjelentetett elemzés a 2009.

Részletesebben