Megújuló energia források Magyarországon

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Megújuló energia források Magyarországon"

Átírás

1 Megújuló energia források Magyarországon

2 Az elmúlt évtizedekben egyre világosabban körvonalazódott, hogy az emberiség környezetszennyezı és energiapazarló életvitele hosszú távon a természeti erıforrások kimerüléséhez, ökológiai katasztrófához vezethet A fosszilis energiahordozók környezetszennyezı használata helyett inkább az alternatív energiaforrások kerülnek elıtérbe A megújuló energiaforrások használata nem old meg minden környezetszennyezési problémát, de segít egy környezetbarát, fenntartható energiagazdaság megteremtésében Megújuló energiaforrás: természeti folyamatok során folyamatosan rendelkezésre áll, vagy újratermelıdik (nap-, szél-, vízenergia, biomassza, hidrogén, geotermikus energia, a tengerek ár-apály, hullám- és hıenergiája).

3 Fosszilis tüzelıanyagok válsága Használatuk a korlátozott mennyiség miatt nem alkalmas arra, hogy egy fenntartható energiagazdaság rájuk épüljön. Megoldás: megújuló energiaforrások hasznosítására áttérés, amely a megvalósításhoz átmeneti energiaforrást igényel: földgáz - elegendı mennyiségben áll rendelkezésre, -nemcsak nagyobb mennyiségben van, mint a kıolaj, hanem több helyen fordul elı és kevésbé környezetszennyezı es évek olajválságai: egyéb energiaforrások felé történı elmozdulás - A nyolcvanas évektıl egyre növekvı környezeti károk amelyek a fosszilis energiahordozók fokozott használatának köszönhetıek kerültek a figyelem középpontjába és 1990 között a szén-dioxid kibocsátás több, mint kétszeresére emelkedett - Ma a világ összes fosszilis energiahordozó felhasználásának 28%-a esik a Harmadik Világra, az 1970-es 18%-hoz képest.

4 Hazai viszonylatban az összes megújuló energiafelhasználás 72,5%-át a tüzifa teszi ki. A geotermikus 10,3%-ot, a vízenergia 1,9%-ot, a növényi és egyéb szilárd hulladékok 10,9%-ot, a hasznosított napenergia 0,15%-ot ad az összesbe. A szeméttelepi biogázból, a települési szennyvizekbıl nyert biogázból és a kommunális szemétégetésbıl 2,75% származik. Magyarországon a megújuló energiahordozókat hasznosító technológiák fejlesztése a felhasználás bıvítése, az elterjesztés gyorsítása a kormány feladata: törvényi elıírásokkal kedvezı pályázati lehetıségek megteremtésével megfelelı támogatási rendszerrel adó visszaigénylési lehetıségekkel tudatformálással reális átvételi kötelezettségek és árak elıírásával

5 A megújulók középtávú felhasználása szempontjából irányadó: novemberében az EU Bizottság által kiadott Energia a Jövıért Megújuló energiaforrások c. "Fehér Könyv": - a megújuló energiaforrások használatának re az EU-ban kívánt 12 %- os értékre - növelése kizárólag piaci alapokon nem biztosítható az összenergia felhasználáson belül, ezért támogatási lehetıségeket biztosít a megújuló energiaforrások elterjedésének segítése érdekében. Magyarországon a termelt villamos energia 0,5%-át állítják elı megújuló energiaforrásból és optimista becslések szerint sem érheti el az 5%-ot 2010-re. A 2001/77/EC direktíva elıírja az EU15 tagállamai számára, hogy 2010-re a jelenlegi 13,9%-os EU átlag helyett, összesen 22,1%-os részesedése legyen a megújuló energiaforrásból termelt villamos energiának. A következı tíz évre tagállami szintre is lebontották a célt: - pl. Ausztria villamos energia termelésének 78,1%-a, Svédországénak 60%-a, Spanyolországénak 29,4%-a, Németországénak 12,5%-a, Luxemburgénak 5,7%-a kell, hogy megújuló forrásból keletkezzen.

6 Feladataink A megújuló energiaforrások felhasználásának alakulása 2001-ben Megújuló energia fajtája Vízenergia Szélenergia Geotermia Napkollektor Fotovillamos Tüzifa Egyéb szilárd hulladék Szeméttelepi biogáz Települési szennyvíz gáz Hıszivattyú Egyéb növényi hull. Szemétégetés Villamosenergia-termelés GWh 186 1,5 0, TJ/év 670 5,4 0,3 7,2 25,2 310 Hıhasznosítás TJ/év

7 Olaj Gáz Szén Egyéb Nukleáris Vízenergia A magyar energiafelhasználás szerkezete között (egyéb: geotermikus, nap, szél, éghetı megújulók és hulladék)

8 A 2010-es várható villamos energia fogyasztást alapul véve, 1600 GWh villamos energiát kell megújul alapon termelni. Magyarországon 2001-ben a villamos energia felhasználás 39,5 TWh volt, ebbıl a megújulóból termelt áram 300 GWh. /Ezres nagyságrend/ A megújulóból termelt áram aránya a bruttó felhasználáson belül 0,8 %. Mindannyian tudjuk, hogy sem vízenergia, sem szélenergia, sem pedig geotermikus energia alapon nem lehet jelentıs növekedést elérni. Pl.: 150 kulcsi mérető (600 kw teljesítményő) szélturbina letelepítésével lehetne megduplázni a jelenlegi 0,5 %-ot, vagy egy 50 MW villamos teljesítményő szemétégetı mő a 2010-ben elvárt megújuló áramtermelés 20 %-át tudná fedezni.

9 A jelenleg meglévı kapacitások által termelt áramot is figyelembe véve a következı területeken lehet növelni a megújuló energiaforrásokból származó villamos energia termelését: - napenergia áramtermelésre alkalmas, fotovillamos panelek segítségével - meglévı vízerımővek (Kisköre, Tiszalök, Kesznyéten) beépített kapacitása 37,5 MW, a kihasználás évi átlag kapacitása 20 MW körül van, a kis vízerımővek (Ikervár, Nyugati törpék, Gibárt, Felsıdobsza, Keleti törpék) évi átlagkapacitása 1,8 MW - vízenergia területén elırelépési lehetıség a kis vízerımővek felújítás utáni újraindítása, illetve újak építése - a vízerımővek hőtırendszeri elfolyó, hasznosított vizének energia célú tovább hasznosítása /Ezekkel a jelenlegi vízenergián alapuló áramtermelést 30 %-kal lehetne növelni/

10 - szélenergia hasznosítása kezdeti szakaszban van végéig négy villamos energia termelésére alkalmas szélturbina készült el (Kulcs, Inota, Mosonszolnok) és környezetbarát módon termel áramot Számítások alapján MW teljesítmény tartományba lehet szélerımő parkokat létesíteni. A termelhetı villamos energia évente GWh. - A Budapesti Szemétégetımőben földgáz támasztólánggal égetik el a válogatatlan kommunális hulladékot. A válogatott hulladék égetésére alkalmas öt darab, az OHT-ben rögzített regionális hulladékégetı erımővek áramtermelése elérheti a 400 GWh/év - Jelenleg Magyarországon nincs geotermikus alapú áramtermelés.

11 A geotermikus alapú villamos energia termelése 2010-re évente elérheti a GWh-t. EU-s elvárások és elıírások miatt a kommunális és állattartási szennyvizek tisztítása elıtérbe kerül és folyamatosan épülnek szennyvíztisztító telepek Jelenleg 7,6 GWh áram termelése és hasznosítása történik biogáz alapon. A 2010-ig megépítendı szennyvíztisztító rendszerekre további biogáz termelı és hasznosító berendezések telepíthetık, ezzel legalább 50 GWh áram termelése valósítható meg. Ezen megoldásokkal évente GWh megújuló energiaforrás alapú villamos energia állítható elı. A szükséges eszközök, berendezések, infrastruktúra beruházási igénye Mrd Ft.

12 Ajkai Erımő: elkezdıdtek az apríték tüzelési kísérletek. 21 TJ hıértékő tüzelıanyagból 1,4 GWh megújuló energiaforrás alapú áramot állítottak elı. Pécsett az erımőben tervezési, elıkészítési fázisban van 150 MW hı és 49,9 MW villamos teljesítmény biztosításának faalapú megoldása. Ennek mőködtetéséhez, évente 380e t faalapú biomassza biztosítása szükséges. Az EU elvárás teljesítéséhez 1-1,3 millió tonna biomassza szükséges, jelentıs része a meglévı erdıkbıl kitermelhetı, ha nem, akkor mintegy százezer hektáron a gabonatermı területekbıl ugaroltatásra ítélt termıföld egy részén - gyors növekedéső energiaültetvénybıl biztosítható.

13

14 A sugárzás megoszlása a Földre érkezve

15 A napenergia kutatása - görög történetíró, Xenophón (kr.e ): "A házak déli oldalát magasabbra kellene építenünk, hogy a téli napot befoghassuk" - Arkhimédész (kr.e ) napenergiával kapcsolatos kutatása elméleti és gyakorlati eredményeket is hozott - Európában a Nap melegének hasznosítási kérdése: Galilei ( ) feltalálta a lencsét - Az elsı modern napmelegtárolót a svájci természettudós, de Saussure ( ) építette: öt üvegtárcsát helyezett el, az üveglapokat légtér választotta el egymástól. Az üvegrétegek közötti levegı fokozta a hatásfokot. Ezzel a módszerrel 87,5 C-ot ért el.

16 - A naperıgépek évszázada a XIX. sz. - Modern naperıgép: Mouchot nevéhez kapcsolódik : Kaliforniában Willsie és Boyle 4,4 kw és 15 kw teljesítményő naperıgépet készít - Shuman és Boys 1911-ben Philadelphiában naperımő modellt készítettek, két évvel késıbb az egyiptomi Meadiban megvalósították. Ez a 73,6 kw teljesítményő berendezés öntözési célokra: 4200 m 2 területő gyapotültetvényt látott el a Nílusból szivattyúzott vízzel. - Az elsı nagy építés, amelynek során szolár-vízmelegítıket szereltek fel, 1939-ben Floridában volt (tervezı: Court). Az UNESCO és az indiai kormány 1954-ben szervezte az elsı nemzetközi konferenciát, amely a nap- és szélenergiával foglalkozott és 1959 között építették a legfontosabb, úttörı szolárházakat. Fontos felfedezés a new-yorki Bell-Telephone-Laboratories cég által 1954-ben bemutatott napelem (szolárcella): a napenergiát közvetlenül villamos energiává alakítja át ig a napenergia problémája a tudósok kutatási területe volt, azóta a világ közvéleményének érdeklıdési körébe került Egy kutatási ágból iparág lett.

17 Napenergia hasznosítás napjainkban Az ember a napenergiát évezredek óta hasznosítja, de a napenergiahasznosítással mőködı, melegítı és elektromos áramot elıállító rendszerek új technológiának tekinthetık, Európában a 60-as évek vége óta. - passzív napenergia hasznosítás: nem használunk külön berendezést a napenergia felfogására, -aktív napenergia hasznosítás: a napenergia befogására és elvezetésére gépészeti berendezéseket használnak Passzív hasznosítás Az elmúlt évtizedekben Magyarországon nem vették figyelembe a passzív hasznosítási lehetıségeit, következményei: - egyes épületeknél a rossz tájolás és a rosszul méretezett ablakfelületek következtében alacsony a napenergiából befogható energiamennyiség, így magas főtési költség, - vannak épületek, ahol a nyári idıszakban túlmelegedés tapasztalható, hátrányosan érinti a bent tartózkodók komfortérzetét.

18 A passzív hasznosítás feltételei: - kell napsütés - a napsütésnek el kell érnie a szerkezetet - a szerkezetnek alkalmasnak kell lennie a sugárzás hasznosítására - a hasznosítónak alkalmasnak kell lennie a hı tárolására és a főtendı térbe való közvetítésére A tervezés során: települési szinten az épületek megfelelı tájolhatósága, beépítési távolságok meghatározásánál a benapozás figyelembe vétele, megfelelı árnyékoló növényzet telepítése építményi szinten az épület kedvezı tájolása, hıveszteség minimalizálásnak megfelelı alaprajz, az üvegezett felületek nagyságának optimális méretezése, épületszerkezetek anyagkiválasztása (falak jó hıtároló anyagból)

19 Aktív napenergia hasznosítás Az aktív rendszerek legfontosabb eleme a napenergia-győjtı szerkezet (elnyelıszerkezet), az ún. napkollektor. A napkollektor a napsugárzást elnyeli és a keletkezett hıt alkalmas munkaközegnek adja át. A legegyszerőbb rendszer: üvegezett hıszigetelt dobozba épített, feketére festett acéllemez, amelyhez fémesen kapcsolódik egy csıkígyó, ebben áramlik a hıhordozó közeg, amelyet a Nap felmelegít. A dobozt fényáteresztı üveg zárja, a hıszigetelésen túl mechanikai védelmet is biztosít. - Vákuumcsöves és síkkollektorok Éghajlati adottságaink mellett a folyadékhordozós síkkollektorok alkalmazhatók. A kollektorok optimális tájolása déli irányú.

20 - A síkkollektorok a határozott irány nélküli és hazánkban jelentıs szórt sugárzást is hasznosítják, kevéssé érzékenyek. Fı részei: - az elnyelı (abszorber), feladata: magába győjtse a napenergiát, - a lefedı üveg vagy mőanyaglemez, feladata: a napfényt áteresztve szigetelje a kollektort, - a kollektor doboz és a szigetelés, feladata: merevítse, szigetelje, vízmentessé tegye a kollektort. A kollektorok általában 2 m 2 körüli felülettel, kb. 1x2 m-es méretben készülnek.

21 Tárolók Tároló alkalmazása: a napsütés idıtartama általában nem esik egybe a fogyasztás idejével. * hatás szerint: - rövid idejő, általában 24 órára hatásos, - közepes idıtartamú, 1-4 hétre, - hosszú idejő, egész idényre hatásos tároló. * töltet szerint: - folyadék, szilárd, kémiai töltettel: * a folyadék fajhıje nagy, a hı betárolása és hasznosítása egyszerő, adottságaink mellett a felhasználók is fıként meleg vizet igényelnek, az elnyelı szerkezetek nagyobb része folyadék hıhordozóval mőködik. * szilárd töltésnél leggyakrabban az 5-8 cm átmérıjő folyami kavicsot alkalmazzák.

22 Uszodafőtést ellátó rendszerek Igen jó hatásfokkal mőködnek, a kinti úszómedencék használata egybeesik a legmagasabb napenergiás idıszakkal. Az uszodavíz főtésére az olcsó, lefedés nélküli kollektorokat érdemes használni. Épületek hőtését ellátó rendszerek A legnagyobb hőtési energiára akkor van szükség, amikor a legjobban süt a nap. Mezıgazdasági célokat ellátó rendszerek A mezıgazdaság alapvetı felhasználója a napenergiának, a növények a fotoszintézis során napenergia segítségével állítják elı a szerves anyagokat. Amennyiben a növények által elıállított anyagokat energetikai célra használják (pl.: fa elégetése, vagy repceolaj üzemanyagként), biomassza energiáról beszélünk, amely átalakult és elraktározott napenergia. Szárító és aszaló rendszerek A mezıgazdaságban jól alkalmazható a napenergia a termények szárítására vagy aszalására is.

23 A napelemek története Becquerel (1839): egy bizonyos réz-oxid világítás hatására elektromos áramot termel Fritts szelénbıl 1880-ban elkészíti az elsı napelemet, azt jósolta, hogy a jövıben a házakat napelemmel fedik be, hogy az elektromos áramot termeljen Az elsı szilíciumból készült napelemet, amelynek kb. 6% volt a hatékonysága, Fuller, Pearson és Chapin készítette 1954-ben 1960-as és 70-es években a napelem technológiában jelentıs fejlıdés, hajtóereje az őrrepülés kutatása, fejlesztése Napjainkban 15% hatásfokú napelemeket gyártanak, laboratóriumokban 20%-nál nagyobb hatásfokú elemek is készültek. Rengeteg termék van, amely energiaigényét napelem segítségével fedezi. (zsebszámológépek, karórák, rádiótelefonok) A napelemek elmélete A napelemek félvezetıkbıl állnak (szelén, amorf szilícium, szilícium kristály, gallium arzenid, réz indiumdiszelin, kadmium tellurid) Mőködése: a fénysugárzás fotonjai a félvezetı elektronjait a kötésbıl kimozdítják. Így elektron-lyuk párok keletkeznek. Ezek, ha ellentétes típusú félvezetı anyag határfelületére érkeznek, kettéválnak. Az n-típusú félvezetıkben elektron többlet, a p-típusúban elektron hiány keletkezik. A félvezetık jól vezetı alaplapra szerelve és a Nap felıli oldalán elektromos vezetı csíkokkal ellátva: a keletkezı energia elvezethetı.

24

25

26 II. SZÉLENERGIA A szél okozta viharok, természeti csapások erejétıl régóta retteg az ember és a szél energiáját régóta igyekszik felhasználni. Szélenergia-hasznosítás: folyamatosan erıs széljárású területeken, közvetlen munkavégzésre vagy elektromos energia elıállítására kialakított szélerıgéppel történik. A szelet elıbb használták a vízen, mint szárazföldön. Az elsı szélmalom Perzsiában. Az elsı megbízható emlék a VII. sz.-ból származik: vízemelésre, gabonaırlésre használt szerkezet. A XVI.-XVII sz.-ban élte fénykorát a szélmalom ott, ahol a szélre biztosan lehetett számítani (a tengerpartokon). (Hollandia, 1700-as évek 8000 szélmalom 5-10 kw teljesítménnyel) Csak századunkban kezdıdött el a szél, mint villamos energia elıállítására alkalmas energiaforrás felhasználása. A szél teljes mozgási energiáját 100 TW (1 millió MW) teljesítményőre becsülik, ennek csak bizonyos hányadát lehet hasznosítani. Gazdasági megfontolások szerint a szelet ott érdemes kiaknázni, ahol a szélsebesség évi átlaga meghaladja a 4-5 m/s értéket (tengerparton).

27 BEAUFORT -fok a szélsebességének jellemzésére Megnevezés m/s km/h Beaufort-fok Enyhe Gyenge Mérsékelt Heves Erıs Igen erıs Széllökés Erıs széllökés Vihar Erıs vihar Orkán

28 Szélenergia tárolása A szélenergiából szélgenerátorokkal átalakított villamos energiát akkumulátorok töltésére is lehet használni (12-14 V feszültségen). A folyamatos energiabiztosítás érdekében a szélgenerátor napelemekkel is felszerelhetı. A nap és a szél kitőnıen kiegészítik egymást: amikor süt a nap és nem fúj a szél, a napelemek biztosítják az energiát, a téli hónapokban, vagy éjszaka a szélenergia áll rendelkezésre. Nap- és szélenergiával hajtott autó a Pillangó nevő autó a vezetın kívül 2-3 utast tud szállítani tetején három napkollektor van, hátulján egy szélkerék hátsó részben levı akkumulátor folyamatosan töltıdik a nap-, illetve a szélenergia hatására az új autó lassabb az általános benzinhajtású autókkal szemben, végsebessége 45 km/h, de: "Az emberiség 86%-a Ázsiában él. A zsúfoltság és környezetszennyezés óriási probléma. Az átlagos elırejutási sebesség a legtöbb ázsiai nagyvárosban kb. 6 km/h, szemben London 18 km/h-jával".

29 Dánia szélenergiája egy ipari sikertörténet Dánia szélenergia tekintetében a világ vezetı államává igyekszik válni ig az ország energiafogyasztásának 50%-át szeretnék szélenergiából kinyerni. Ez sok létezı fosszilis energiaforrást fog felváltani. Dániában 4900 szélturbina, az ország teljes energiaszükségletének 7%-át adják. Ez a legmagasabb arány világszerte ban több, mint 30 ezer szélmalmot használtak Dániában a farmok gépeinek hajtására és vízkiemelésre ra kevesebb mint 4000 korszerő szélturbina adja majd az ország energiaszükségletének felét. Dánia szélenergia-ipara 12 ezer emberrel többet foglalkoztat, mint a halászat. Egy korszerő, 1,5 MW-os szélturbina a szénerımővekkel összevetve évente átlagosan t szén-dioxid-kibocsátástól védi meg a Föld légkörét, és ezer ember számára termel elegendı energiát. Ma 35 ezer szélturbina mőködik világszerte. Ezeknek több mint a fele Dániában készült.

30

31 III. VÍZENERGIA A víz a legrégebbi erıforrás, amit arra használtak, hogy csökkentsék az emberi és állati terhet. Nem tudni biztosan, mikor találták fel a vízikereket, a legrégebbi öntözırendszerek kb évesek. Magyarországon is fontos volt a termények nagyobb hatékonyságú feldolgozása érdekében a korábban használt kézi malmok helyett a vízimalmok használata (két ember kézimalommal 4-7 kg lisztet tudott ırölni óránként, egy átlagos teljesítményő vízimalom 150 kg-ot). Megjelentek a gızgépek, és így a vízenergia felhasználása az 1800-as évek végére háttérbe szorult. A víz energiájának hasznosítása a kezdeti idıben azért volt korlátozott, mert csak helyben tudták felhasználni. A fejlıdésnek lendületet adott a villamos energia termelésének lehetısége - amely az energia nagyobb távolságra való szállítását is biztosította - ill. amikor feltaláltak egy új és sokkal hatékonyabb vízikereket: vízturbina.

32

33 Hazánkban a hasznosítható vízerıkészlet-teljesítményt 1060 MW-ra becsülik, 4500 GWh energiatermelésnek felel meg. A mőködı vízerımővek száma 37, összteljesítménye 50 MW, energiatermelésük 177 GWh (ebbıl 90% a Tiszára és mellékfolyóira jut). A földi víz teljes tömegét 1,4 milliárd km 3 -re becsülik, 97,3%-a az óceánokban található, tekintélyes része részt vesz a nagy körforgásban, átlagos idıtartam 9 nap. A víz pusztító és építı munkát végez: felszíni folyások nemcsak mechanikai munkájukkal pusztítanak, hanem a benne oldott szén-dioxid megtámadja a kızeteket is. A Napból Földre jutó energiamennyiségnek kb. 23 %-a a víz körforgásának fenntartására, ennek 99 %-a a párolgás-lecsapódás átalakulására fordítódik, a megmaradó töredék a földfelszínen mozgó víz helyzeti és mozgási energiája. Állóvizek csak helyzeti és nyomási energiával rendelkeznek, az áramló vizeknél ezek mellett a mozgási energia is megjelenik. Vízenergia ezen energiák összessége.

34 Becslések szerint a világ hasznosítható vízenergia kapacitása TWh. A világon termelt össz vízenergia termelés TWh. Felhasználási lehetıségek A mőszaki kihasználtság lehetısége szoros kapcsolatban van a természetföldrajzi környezettel. A folyókon szakaszjellegeket szoktunk megkülönböztetni, ahol az esésnek megfelelıen a felsı, középsı vagy alsó szakasz jelleg dönti el a vízierı nagyságát. Ahol nagy esésmagasságok vannak, alkalmasak vízerımő építésére: pl. Skandináv félszigeten, Alpokban, Pireneusokban, a Sziklás-hegységben. Az energiahatékonyságot lehet növelni, ha egy könnyen lezárható völgyben, kanyonban völgyzárógátak segítségével megnöveljük a szintkülönbséget, és egyenletessé tudjuk tenni a vízhozamot.

35 A legnagyobb vízenergia felhasználók Svájc, Olaszország, Norvégia, Svédország és Finnország. Az utóbbi évtizedekben Oroszország, Németország, USA és Dél-Amerikában, Brazíliában, Afrikában létesítettek hatalmas erımőveket. A világ legnagyobb vízienergia-készletével Afrika rendelkezik (Kongó). A vízierımővek egy-egy állam életében igen nagy szerepet játszanak az energiatermelésben, de az ökológiai hatásuk rendkívül negatív, különösen hosszú távon: Ha nem megfelelı az erımő kiépítése, egyes halak nem tudnak eljutni a felsı szakaszokra, hogy ikráikat lerakják, veszélybe kerülhet a faj fennmaradása. A lebegı vízinövények a lelassult folyókon és a víztárolóban elszaporodhatnak, akadályozzák a víz áramlását. Erımő fejlesztési tervek a nagyvilágban Az elkövetkezı években várhatóan Délkelet-Ázsia fejlıdı országaiban, Indiában és Kínában fog leggyorsabban növekedni az új villamosenergia-termelı kapacitás - ehhez az ázsiai országokban GW új kapacitás kell.

36 A fejlett európai országokban korlátozott az új villamosenergia-termelı kapacitások iránti igény, inkább a régi, kevéssé hatékony erımővi egységeket cserélik ki korszerő kombinált ciklusú gázturbinás egységekre. Magyarországi lehetıségek A vízrendszer jellegébıl adódóan alacsony a folyók esése és a világ legalacsonyabb eséső folyói kategóriájába sorolhatóak (Tisza 1 km-en csak 2-3 cm-t esik). Gazdaságossági szempontból az energetikai kihasználásra nem sok remény van, a tervezett erımőveket nem tudták kivitelezni. Megépült a tiszalöki, kiskörei erımő. Bıs-Nagymarosi probléma. Magyarország mőszakilag hasznosítható vízerı-potenciálja kb MW. Megoszlás: Duna 72%, Tisza 10%, Dráva 9%, Rába, Hernád 5%, Egyéb 4%. Teljes hasznosítás esetén kinyerhetı energia millió kwh évente. A valóságban: a Dunán nincs villamos energia termelésre szolgáló létesítmény a Tiszalöki és a Kiskörei Vízerımő 11,5 MW és 28 MW teljesítménnyel a Dráván jelenleg nincs erımő a Rábán és a Hernádon, ill. mellékfolyóikon üzemel a hazai törpe vízmővek többsége egyéb vizeken nincs mőködı energiatermelı rendszer

37

38 IV. BIOMASSZA ENERGIA Biomassza: biológiai eredető szervesanyag-tömeg egy biocönózisban vagy biomban, a szárazföldön és vízben található élı és elhalt szervezetek testtömege; biotechnológiai iparok termékei; különbözı transzformálók (ember, állatok, feldolgozó iparok stb.) összes biológiai eredető terméke, hulladéka, mellékterméke. Az elsıdleges biomassza a természetes vegetáció, szántóföldi növények, erdı, rét, legelı, kertészeti növények, vízben élı növények. A másodlagos biomassza az állatvilág, gazdasági haszonállatok összessége, az állattenyésztés fı-, melléktermékei, hulladékai. A harmadlagos biomassza a biológiai eredető anyagokat felhasználó iparok termékei, melléktermékei, hulladékai, emberi települések szerves hulladékai.

39 Az európai agrár ágazatok 1,7 millió t megújuló energiát használnak fel, legnagyobb részben tüzifa és erdészeti, faipari melléktermékek 1,2 millió t mennyiséggel, a szalmát 0,3 millió t közvetlen tüzeléssel hasznosítják. Európában a fa energetikai célú felhasználása évi átlagban 2,3%-os növekedést mutat. Biomassza energiaforrás: - mezıgazdasági termények melléktermékei, hulladékai (szalma, kukorica-szár/csutka, stb.) - energetikai célra termesztett növények (repce, cukorrépa, különbözı fafajok) - állati eredető biomassza (trágya, stb.) - erdıgazdasági és fafeldolgozási melléktermék illetve hulladék (faapríték, nyesedék, forgács, főrészpor, háncs, stb.)

40 Biomassza, mint energiahordozó: - megújulása a fotoszintézisnek köszönhetı - energiát tárol: a fotoszintézis során a növényekben létrejövı szerves anyagokban kémiai energia formájában raktározódik el a fényenergia - az energetikai hasznosítással nem növeljük a légköri szén-dioxid mennyiségét - elısegíti az ásványkincsek megırzését - kisebb a káros anyag emisszió (CO 2, CO, SO 2, C x H Y ) a fosszilis energiahordozókhoz képest - élelmiszer-túltermelés következtében felszabaduló földterületek reális alapot adnak a racionális hasznosításnak - kedvezı hatással van a vidékfejlesztésre, munkahelyteremtésre Hasznosítható: Közvetlenül: tüzeléssel Közvetve: - kémiai átalakítás után (cseppfolyósítás, elgázosítás), folyékony üzemanyagként vagy éghetı gázként - alkohollá erjesztés után üzemanyagként - növényi olajok észterezésével biodízelként - anaerob fermentálás után biogázként

41 Energetikai célra 6-8 millió t szerves anyag lenne hasznosítható millió t mezıgazdasági, és 1-2 millió t erdıgazdasági melléktermékbıl. A hasznosítható biomassza össz energia készlete kb. 1,5-2,0 millió toe. A szilárd biomassza hasznosítása - talajerı visszapótlásra a növénytermesztésben, az állattartásban, ipari felhasználásban, ill. energiatermelésre - energiatermelésre a gabonaszalma és a fahulladék a legalkalmasabb, a kukorica- és napraforgószár alkalmasabb talajerı visszapótlásra - a gyümölcsfa ültetvényeken keletkezı nyesedék hasznosítására alig kerül sor, energiapazarló és környezetszennyezı módon elégetik Az energetikai célú növénytermesztés irányulhat alternatív motorhajtóanyag-termelésre (alkohol, RME stb.), tüzelıanyag elıállításra (biobrikett, energiaerdı, repceolaj). Akadály: a.) nehéz termelıi-társadalmi elfogadtatás b.) feldolgozó módszerek nehéz beilleszthetısége a meglévı agrártechnológiákba c.) átalakító berendezések kis energetikai hatásfoka d.) átalakítás gyenge energetikai input/output hatékonysága e.) biomassza hasznosításának nagy beruházási igénye

42 Pellet: mm átmérıjő tömörítvény. Biobrikett: 50 mm, vagy nagyobb, kör, négyszög, sokszög tömörítvények. Dugattyús és csigás présekkel állítják elı. Általában kötıanyag felhasználása nélkül készítik. Célszerő a különbözı melléktermékek összekeverése a szilárdság növelése érdekében (szalmabriketthez főrészpor, fenyıfakéreg). Elınyei: a.) főtıértéke a hazai barnaszenekének felel meg ( kj/kg), de tisztább b.) szén 15-25%-os hamutartalmával szemben csak 1,5-8 % hamut tartalmaz, talajerı visszapótláshoz használható c.) kéntartalma max. 0,1-0,17%, a szén kéntartalmának ad része d.) kisebb korom kibocsátás e.) policiklikus aromás szénhidrogének kibocsátásának csökkenése f.) szén-dioxid kibocsátás nullának tekinthetı, az atmoszférába jutó szén-dioxid mennyiséget az elızı évben kötötte meg fotoszintézis során a haszonnövény. A termelés, begyőjtés, elıkészítés, szállítás során van bizonyos mértékő szén-dioxid kibocsátás.

43 Hátrányai: a.) nagyobb nitrogén-oxid kibocsátás (magasabb hıfokon történı égés következtében) b.) egyelıre nincs rá állami támogatás c.) nedvesség hatására szétesik, de nedvességtıl gondosan elzárt helyen korlátlan ideig tárolható A tüzelıberendezések hazánkban az 1980-as években terjedtek el. Részei: - tüzelıanyag tároló a kitároló szerkezettel, - tüzelıanyag-szállító rendszer, - tüzelıanyag- és levegıadagoló rendszer, - hıcserélı (kazán), - hamu/salak eltávolító berendezés, - füstgáz elvezetés (kémény), - szabályozó és védelmi berendezés.

44 A folyékony biomassza hasznosítása Magyarországon a magas olajtartalmú növények közül az ıszi káposztarepcének vannak alkalmas ökológiai adottságú területek, nyugaton. Minden feltétel adott, a kinyerhetı repceolaj nemcsak üzemanyagként, hanem kenı-, hidraulika-, tüzelıolajként is hasznosítható. Hasznosítás: a.) motorhajtóanyagként, b.) hidraulika- és fékfolyadékként, c.) kenıolajként, d.) tüzelési célokra, e.) vegyipari és élelmiszer-ipari alapanyagként. Etanol energiatartalma kisebb, mint a benziné, azonos teljesítmény elérése érdekében 25-50%- kal többre van szükség (üzemanyagtartálynak nagyobbnak kell lennie). A benzinhez kevert etanollal kedvezı tulajdonságú üzemanyag nyerhetı, nı a keverék oktánszáma és oxigén tartalma, javulnak az égés feltételei. Metanol is alkalmas motorhajtóanyagnak, maximum 15%-ban hajtóanyagokhoz hozzáadható, benzinhez történı keverésnél elegyedési problémák, ezért etilalkoholos, metanolos benzinkeverék készítése szükséges. A repce magja 38-45% olajtartalmú. Németországban hektáronként 3 tonnát tudnak termelni, ez 1,3 t olajat ad.

45 A növényi olajok hasznosításának hátrányai: a.) nagyobb lobbanáspont (nehezebb gyújtás) b.) nagy viszkozitás (rossz porlaszthatóság) c.) kokszosodási hajlam Javítás: kémiai átalakítással (RME-repceolaj-metilészter). 1 ha repce termésébıl l repceolaj, átészterezésébıl l RME kapható, melléktermékként kg, 30% fehérjetartalmú repcepogácsa nyerhetı, ami takarmányként hasznosítható. A repceolaj-metilészter mellékterméke a glicerin. A vegyileg tisztított glicerin alkalmazása: a.) szilárd főtıanyagnak b.) trágyának (trágyalével keverik) c.) semlegesítéssel tisztítják, majd mikrobás cukrosítással és erjesztéssel, desztillálással etanol nyerhetı. A glicerin származékoké: kozmetikumok, fogkrémek, gyógyszerek, tápanyagok, lakkok, mőanyagok, mőgyanta, dohány, robbanóanyagok készítésében, cellulóz feldolgozásában

46 A biomassza eredető energiaforrások hasznosításakor törekedni kell: - a melléktermékek, hulladékok hasznosítása keletkezési formájukban történjen a nagyobb költségek elkerülése érdekében, - az eltüzelés elıkészítése a legfontosabb lépéseket tartalmazza, pl. darabolás, bálázás - szállítás ne nagy távolságokra történjen A biogáz hasznosítása A mezıgazdasági termék-elıállítás folyamataiban keletkezı anyagokból gáz halmazállapotú energiahordozók is elıállíthatók. Biogáz: szerves anyagok anaerob bomlásakor, a biomassza zárt térben való elgázosításakor (erjesztés, rothasztás) savtermelı baktériumcsoport közremőködésével fejlıdik. Visszamaradó melléktermék a kirothasztott iszap, szerves trágyaként használják. Elıállítása: növényi fı- és melléktermékekbıl, bármilyen természetes eredető szerves anyagból (szerves trágya, fekália, élelmiszeripari melléktermékek, hulladékok, háztartási hulladékok, kommunális szennyvizek és iszapjaik).

47 Az intenzív biogáz-termeléshez állandó és kiegyenlített hımérséklet, folyamatos keverés is szükséges. Biogázképzıdés során a szerves vegyületek egyszerőbb vegyületekre bomlanak (savas fázis), szétesnek alkotóelemeikre, metánra (kb %) és szén-dioxidra (kb %) illetve a kiinduló anyagoktól függıen különbözı elemekre (H, N, S stb.) (metanogén fázis). Biogázkinyerı kút: a rendezetten lerakott hulladékrétegbe függılegesen telepített, mőanyagból készített perforált csı, a mélyebb rétegekben keletkezı biogáz kinyerését teszi lehetıvé. Biogáztermelés hulladéklerakón: a települési hulladékokat befogadó lerakóhelyen, anaerob körülmények között végbement biodegradáció, eredménye metánban dús biogáz, a hulladékba elhelyezett gázkinyerı csövekkel termelik ki. A győjtıhálózattal kitermelt biogázt tisztítást követıen energetikai célra hasznosítják. Az eljárást Magyarországon is (pl. Sopron) alkalmazzák. Egy m 3 kommunális hulladékból m 3 biogáz termelhetı. A gáznemő energiahordozók fajtái: - biokémiai (anaerob fermentációs) eljárások eredményeként képzıdı biogáz - termokémiai (pirolitikus, gázosítási) folyamatokban keletkezı gázok

48

49 V. HIDROGÉN Színtelen, szagtalan, nem mérgezı gáz. A hidrogén oxigén jelenlétében C-os gyújtóláng vagy szikra hatására elég, közben energia szabadul föl. Az energia mennyisége függ attól, hogy az égéstermék folyadék, vagy gız. 1 kg hidrogénre vonatkoztatva, ha folyadék, 141,97 MJ ill.119,6 MJ, ha gız. Felhasználásának környezeti haszna, hogy ártalmatlan, vízzé ég el (égés közben nitrogén-oxidok is keletkeznek, és amennyiben vízbıl, napenergia segítségével állítják elı, felhasználása alig terheli a környezetet). Hátránya, hogy környezetbarát elıállítása és biztonságos tárolása drága, felhasználásához a szokványos berendezéseket és a szállító-, elosztórendszereket át kell alakítani. Az elemi hidrogén emberi felhasználása nem tekint hosszú múltra vissza: szállítás (őrhajó, léghajó), energia felszabadítása (bomba). További felhasználására kísérletek napjainkban is: fúziós erımő, gépkocsi üzemanyag, üzemanyag cella szélesebb körő elterjesztése.

50 Tárolás Ha a levegıben atmoszférikus nyomáson 4,1-7,4 V% H 2 van jelen, robbanóelegy jön létre. Tárolható tartályban nagy nyomáson, vagy cseppfolyós állapotban alacsony hımérsékleten, vagy valamilyen anyagban elnyeletve. Vezetéken szállítható, 1000 km-es távolság fölött kevesebbe kerül szállítani, mint az elektromosságot. Felhasználási lehetıségek - Fúziós erımő Kísérleti stádiumban, de jelentısége nagy lehet. A megvalósítás problémái: - magas hımérsékletet (5-10 x 10 6 K) kell biztosítani a beindításhoz, új technológiára van szükség - felszabadult energia felhasználhatóvá tétele nem megoldott Elınyei: - hosszú távú felhasználhatóság - feltehetıen kevesebb a környezeti probléma, mint a fosszilis ill. atomenergia felhasználásánál

51 - Hidrogénnel hajtott belsıégéső motorok A hidrogén üzemanyagra való áttérés nem igényel nagy változtatást a jelenleg használt motorokban, tömegegységre vonatkoztatott főtıértéke a benzinének vagy a gázolajénak közel háromszorosa. A forró kipufogógáz felhasználható a hidrogén tároló tartály főtésére, így gyorsítva a hidrogéntároló anyag hidrogén leadását. A gazdasági és hatékonysági kérdéseken túl, egy hidrogén üzemanyagú motor teljesítené a köztudottan legszigorúbb kaliforniai emissziós normákat is. (Kalifornia 1997-tıl kötelezıvé teszi a zérus emissziójú közúti jármővek forgalmazását ban az eladott jármővek 2 %-nak, 2003-ra 10 %-nak kell ilyennek lennie.)

52

53 VI. GEOTERMIKUS ENERGIA A Föld belsejében keletkezı, a földi hıáramban meghatározott szintig feljutó, ott a kızetekben, és a pórusvízben tárolódó termikus energiamennyiség. Szőkebb értelemben a felszín alatti víz hıtartalmában rejlı energia. A geotermikus energia jelenleg gazdaságosan csak hévíz közvetítésével hasznosítható, a víz nagy hıkapacitása miatt. A hazai hévíz kutak évente közel 6,5 x J hımennyiséget hoznak a felszínre (ez az ország energiamérlegében kevesebb, mint 1%). A geotermikus energia gazdaságos kinyerését az utánpótlódó víz, alkalmas víztartó, geotermikus gradiens határozza meg. A 100 C feletti hımérséklető hévíz alkalmas lehet elektromosenergia-termelésre. A 100 C alatti hımérséklető hévizek hıcserélın keresztül történı közvetlen hıhasznosítása a leggyakoribb (pl. épület, növényház főtése), majd a C-ra lehőlt vizet balneológiai célokra használják (gyógyfürdı) lépcsıs hıkinyerés. Hévíztermelésre alkalmas kút létesítése költséges, de a geotermikus energia általában gazdaságos és környezetkímélı energiaforrás. Az elsı geotermikus erımővet 1904-ben Olaszországban építették, ma is üzemel.

54 Izlandon 1930 óta főtenek lakóházakat geotermikus energiával. A hazai hévíz kutak által felszínre hozott hımennyiség mintegy 40%-át fürdık, strandok hasznosítják, közel 30%-át üvegházak főtésére használják. Ipari, kommunális célra még alig van felhasználás, de van egy-két példa: Szentesen 79 C -os vízzel elsı lépcsıben a kórházat, a második 1épcsıben az üvegházakat főtik, illetve a régi strandfürdıben hasznosítják a meleg vizet. Szegeden lakás főtését oldották meg. A geotermikus energiát alkalmazzák: - mezıgazdaságban üvegházak főtésére - haltenyésztésben - lakások főtésére - elektromos áram termelésére - utak téli jégmentesítésére

55 - Vulkánnal kapcsolatos hıforrások A hı a kristályosodó magmatömegbıl származik. Néha a magma nem tör ki, hanem egy bizonyos nagyságú felhajtó erı hatására sőrősége olyan lesz, mint a magmát körülvevı kızeteké. USA kísérletek: a mélyen lévı magma közelébe fúrtak le, C-ra, a furaton át vizet cirkuláltatnak az energia hasznosítására. A magma és a talajvíz között ritkán jön létre közvetlen interakció: a hı a közöttük lévı nagy geotermikus grádienső kızeten át közvetítıdik. - Forró száraz kızetek A víztározó rétegek felett elhelyezkedı impermeábilis, vagy kis mértékben permeábilis kızetrétegekben tárolt hıre utal, a tározott hı kinyerése a cél. Ez a technológia még csak elméletben létezik. Felhasználási lehetıségek Száraz gız erımő A gız-dominált területek esetén alkalmazható, amikor a gız hasznosítását semmilyen folyadék nem zavarja C-os hımérsékleten, megfelelı nyomáson jobb hatékonyságú áramtermelés érhetı el.

56 Kettıs ciklusú erımő Egy a víznél alacsonyabb forráspontú folyadékot (pentán vagy bután) gızzé alakít, ami meghajtja a turbinát. Elınye, hogy az alacsonyabb hımérséklető források is hasznosíthatóvá válnak. A kémiailag nem tiszta geotermikus folyadékok is hozzáférhetıvé lesznek, ha nyomás alatt tartják. Kettıs gız kiáramlású erımő Kísérletek folynak a gız kiáramlású technológia fejlesztésére, hogy kiküszöböljék a kettıs ciklusú erımő magas beruházási költségeit. Ez a rendszer jól alkalmazható, ahol a geotermikus folyadék kis mennyiségő szennyezı anyagot tartalmaz, így a vízkı leválás és a nem kondenzálható gázok - amelyek a hasznosíthatóságot befolyásolják - a minimumra szoríthatók. Közvetlen felhasználásra alkalmas források Japánban, Új-Zélandon, Izlandon és Olaszországban a nedves gız vagy meleg víz egy bizonyos hımérséklettartományban alkalmas háztartási, szabadidei és ipari felhasználásra.

57 A geotermikus energia hazai lehetıségei Magyarország geotermikus energiavagyonát a felszín alatti kızetek geológiai korok idején kialakult hıtartalma adja. Kedvezı geotermikus adottságokkal rendelkezünk (a világátlagnál jobb geotermikus grádiens /20 m/ o C, a Dél- Dunántúlon és az Alföldön nagyobb értékő, m mélységben 70 o C, m mélységben 120 C kızethımérséklet van/, nagy vízvezetı kızettömeg és nagy tárolt hévízmennyiség egyszerre jelen). A földi hıáram nálunk átlagosan 100 mw/m 2 a világátlag másfélszerese. A hıbányászati tevékenységet egyidejő meglétük határozza meg: - kedvezı geotermikus gradiens, - nagy mennyiségő hévízkészletek, - megfelelı mélységi nyomásviszonyok. A geotermikus energia az ország területének mintegy a felén gazdaságosan kitermelhetı. A tárolt hévízkészlet becslések szerint km, a hévízkihozatal jelenleg m 3 /d. Ezt hévízkút adja, illetve néhány természetes hévíz elıfordulás. Az eddigi összes hévíztermelés a teljes vízkészletnek egy ezreléke, a zárt tárolók hévízkészletének fél ezreléke.

58 Irodalom /kornyezettudomany/

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK

15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK 1 MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR VEGYIPARI GÉPEK TANSZÉKE 15 LAKÁSOS TÁRSASHÁZ MELEGVÍZ IGÉNYÉNEK ELLÁTÁSRA SZOLGÁLÓ NAPKOLLEKTOROS RENDSZER KIVÁLASZTÁSA KÉSZÍTETTE: Varga-Fojtó Ágnes

Részletesebben

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens

Dr. Géczi Gábor egyetemi docens Dr. Géczi Gábor egyetemi docens A környezetterhelés: valamely anyag vagy energia közvetlen vagy közvetett kibocsátása a környezetbe. -dörzs-elektromos gépek áramfejlesztése -1799, az olasz Gróf Alessandro

Részletesebben

Megújuló Energiaforrások

Megújuló Energiaforrások Megújuló Energiaforrások Nem a Föld sérülékeny, hanem mi magunk. A Természet az általunk előidézetteknél sokkal nagyobb katasztrófát is átvészelt már. A tevékenységünkkel nem pusztíthatjuk el a természetet,

Részletesebben

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni

Részletesebben

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Partnerséget építünk. A helyes fűtési rendszer kiválasztása Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN A helyes fűtési rendszer kiválasztása

Részletesebben

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE

FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE E LİTERJESZTÉS FEJÉR MEGYE KÖZGYŐLÉSÉNEK 2013. JÚNIUS 28-I ÜLÉSÉRE 10. IKTATÓSZÁM:55-3/2013. MELLÉKLET: - DB. TÁRGY: Tájékoztató a megújuló energia hasznosításával kapcsolatos Fejér megyei eredményekrıl,

Részletesebben

BIOMASSZA ANYAGISMERET

BIOMASSZA ANYAGISMERET BIOMASSZA ANYAGISMERET Rátonyi, Tamás BIOMASSZA ANYAGISMERET: Rátonyi, Tamás Publication date 2013 Szerzői jog 2011 Debreceni Egyetem. Agrár- és Gazdálkodástudományok Centruma Tartalom... v 1. 1.A biomassza

Részletesebben

5. témakör. Megújuló energiaforrások

5. témakör. Megújuló energiaforrások 5. témakör Megújuló energiaforrások Tartalom 1. A világ energiapotenciálja 2. Magyarország energiapotenciálja 3. Energiatermelés megújuló energiaforrásokból 3.1. Vízer m 3.2. Széler m 3.3. Napenergia 3.4.

Részletesebben

Biomassza energetikai célú hasznosítására szolgáló technológiák életciklus-elemzése

Biomassza energetikai célú hasznosítására szolgáló technológiák életciklus-elemzése Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Műszaki menedzser alapszak Rendszertechnika szakirány Energetikai és Vegyipari Gépészeti Intézet Vegyipari Gépészeti Intézeti Tanszék Biomassza energetikai

Részletesebben

FÁS SZÁRÚ ENERGETIKAI ÜLTETVÉNYEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAPJAINKIG; ÜZEMELTETÉSÜK, HASZNOSÍTÁSUK ALTERNATÍVÁI

FÁS SZÁRÚ ENERGETIKAI ÜLTETVÉNYEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAPJAINKIG; ÜZEMELTETÉSÜK, HASZNOSÍTÁSUK ALTERNATÍVÁI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Kitaibel Pál Környezettudományi Doktori Iskola Biokörnyezettudomány Program DOKTORI (PHD) ÉRTEKEZÉS FÁS SZÁRÚ ENERGETIKAI ÜLTETVÉNYEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAPJAINKIG; ÜZEMELTETÉSÜK,

Részletesebben

10. Villamos erőművek és energetikai összehasonlításuk

10. Villamos erőművek és energetikai összehasonlításuk Energetika 111 10. Villamos erőművek és energetikai összehasonlításuk A villamos erőművek olyan nagyrendszerek, amelyek különböző energiahordozókból villamos energiát állítanak elő. A világ első villamos

Részletesebben

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során

Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy földház tervezése és építése során MISKOLCI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI ÉS INFORMATIKAI KAR ENERGETIKAI ÉS VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZET VEGYIPARI GÉPÉSZETI INTÉZETI TANSZÉK Megújuló energiaforrások alkalmazása és környezetvédelmi szerepük egy

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája

Budapest XIII. kerület. klímastratégiája Budapest XIII. kerület klímastratégiája 2011 2020 Tartalomjegyzék Bevezető...3 I. Célok és alapelvek...5 Kapcsolat az önkormányzat által már elfogadott koncepciókkal és stratégiákkal...7 II. Helyzetkép...8

Részletesebben

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA

KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA KOMPOSZTÁLÁS, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A SZENNYVÍZISZAPRA 2.1.1. Szennyvíziszap mezőgazdaságban való hasznosítása A szennyvíziszapok mezőgazdaságban felhasználhatók a talaj szerves anyag, és tápanyag utánpótlás

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg

A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg A Program az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg Minta Üzleti Terv Megújuló erőforrások alkalmazása a kisgazdaságokban A dokumentum a Hungary Serbia IPA Cross-border Co-operation Programme

Részletesebben

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk.

Környezettechnika. 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Fodor Béla Környezettechnika 1. A környezettechnika alapjai és jelentősége. Energiaforrások és felhasználásuk. Megj.: - A napenergia, biomassza s geotermikus energia tématerületén részben a Nimfea Természetvédelmi

Részletesebben

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN

HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN HIDROTERMIKUS HŐ HŐSZIVATTYÚZÁSI LEHETŐSÉGEI A DUNA VÍZGYŰJTŐJÉN Átfogó tervre lenne szükség Fodor Zoltán 1, Komlós Ferenc 2 1 Geowatt Kft., 2 Ny. minisztériumi vezető-főtanácsos A természettudomány azt

Részletesebben

7. Energiatermelés rendszere

7. Energiatermelés rendszere Energetika 73 7. Energiatermelés rendszere Az energiatermelés az emberrel összefüggő fogalom. Az ember energetikai szükségleteinek kielégítésére irányuló tevékenység. Az energiatermelés során az ember

Részletesebben

8. Energia és környezet

8. Energia és környezet Környezetvédelem (NGB_KM002_1) 8. Energia és környezet 2008/2009. tanév I. félév Buruzs Adrienn egyetemi tanársegéd buruzs@sze.hu SZE MTK BGÉKI Környezetmérnöki Tanszék 1 Az energetika felelőssége, a világ

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

ÚJ ENERGIAPOLITIKA, ENEREGIATAKARÉKOSSÁG, MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS dr. Szerdahelyi György. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium

ÚJ ENERGIAPOLITIKA, ENEREGIATAKARÉKOSSÁG, MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS dr. Szerdahelyi György. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium ÚJ ENERGIAPOLITIKA, ENEREGIATAKARÉKOSSÁG, MEGÚJULÓ ENERGIAHORDOZÓ FELHASZNÁLÁS dr. Szerdahelyi György Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Energiapolitikai aktualitások A 2007-2020 időszakra szóló új

Részletesebben

Partnerséget építünk. Fenntartható vízhasználat

Partnerséget építünk. Fenntartható vízhasználat Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 Partnerséget építünk Vállalkozások a fenntartható városfejlesztésért HUSK/1001/1.1.2/0046- SUSTAIN Fenntartható vízhasználat Ez a

Részletesebben

Szakképesítés: 54 544 02 Fluidumkitermelő technikus Szóbeli vizsgatevékenység Fluidumkitermelő technológiák, módszerek, gépi berendezések

Szakképesítés: 54 544 02 Fluidumkitermelő technikus Szóbeli vizsgatevékenység Fluidumkitermelő technológiák, módszerek, gépi berendezések A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreit tartalmazza. A tételhez

Részletesebben

Tiszta széntechnológiák

Tiszta széntechnológiák Tiszta széntechnológiák Mítosz és valóság dr. Kalmár István Mítosz ügyvezető igazgató és valóság Calamites Kft Magyar Tudományos Akadémia 2014 június 11 1 Miért foglalkozzunk a szénnel? 2 Tartalomjegyzék

Részletesebben

VÍZ MŰ PANORÁMA. Megújuló energiák alkalmazása. Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás. Vízmérők a próbapadon

VÍZ MŰ PANORÁMA. Megújuló energiák alkalmazása. Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás. Vízmérők a próbapadon A Magyar Víziközmű Szövetség lapja Megújuló energiák alkalmazása Rekonstrukciótervezés Biológiai ivóvíztisztítás VÍZ MŰ 04 XXII/2014. Vízmérők a próbapadon 4. szám PANORÁMA vízmű panoráma 2014/4 1 vízmű

Részletesebben

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell.

Tehát a 2. lecke tanításához a villamos gépek szerkezetét, működési elvét és jellemzőit ismerni kell. 4. M. 2.L. 1. Bevezetés 4. M. 2.L. 1.1, A téma szerepe, kapcsolódási pontjai Az emberiség nagy kihívása, hogy hogyan tud megküzdeni a növekvő energiaigény kielégítésével és a környezeti károk csökkentésével.

Részletesebben

Korszerű szénerőművek helyzete a világban

Korszerű szénerőművek helyzete a világban Korszerű szénerőművek helyzete a világban Az Energetikai Szakkollégium Bánki Donát emlékfélévének negyedik előadásán az érdeklődők a szénalapú energiatermelés világban elfoglalt helyéről, napjaink és a

Részletesebben

Magyarország megújuló energiaforrás felhasználás. növelésének stratégiája 2007-2020

Magyarország megújuló energiaforrás felhasználás. növelésének stratégiája 2007-2020 GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM MUNKAPÉLDÁNY a Kormány álláspontját nem tükrözi Magyarország megújuló energiaforrás felhasználás növelésének stratégiája 2007-2020 Budapest, 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...

Részletesebben

Bioüzemanyag kérdés Magyarországon. Kulman Katalin 1

Bioüzemanyag kérdés Magyarországon. Kulman Katalin 1 Bioüzemanyag kérdés Magyarországon Kulman Katalin 1 Bevezetés A bioüzemanyagok elsısorban a biodízel és a bioetanol elıállítása különösképpen a környezetvédelem szempontjából az utóbbi idıben egyre nagyobb

Részletesebben

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november

Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november Környezeti fizika II; Kérdések, 2013. november K-II-2.1. Mit ért a globalizáció alatt? K-II-2.2. Milyen következményeivel találkozunk a globalizációnak? K-II-2.3. Ismertesse a globalizáció ellentmondásait!

Részletesebben

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával

Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek energetikai hasznosításával EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR Energia- és Minőségügyi Intézet Tüzeléstani és Hőenergia Intézeti Tanszék Fűrészüzemi technológia gazdaságosságának növelése a gyártás során keletkező melléktermékek

Részletesebben

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás

A kiválasztott változat részletes ismertetése. 1.1 Részletes műszaki ismertetés. 1.1.1 Műszaki leírás. Helyi vízkezelés - törésponti klórozás A kiválasztott változat részletes ismertetése 1.1 Részletes műszaki ismertetés 1.1.1 Műszaki leírás Helyi vízkezelés - törésponti klórozás Tervezett technológia A vízbeszerzési szakvélemény szerint a közelben

Részletesebben

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai

Adatlap_energiafelhasználási_beszámoló_OSAP_1335a_2015 - FELSŐ-SZABOLCSI KÓRHÁZ (15402570) - 2015-01-01 Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatásra vonatkozó adatai Adatszolgáltatás címe ENERGIAFELHASZNÁLÁSI BESZÁMOLÓ Adatszolgáltatás száma OSAP 1335/A Adatszolgáltatás időszaka 2015 (éves) Adatszolgáltatás jogcíme Az adatszolgáltatás

Részletesebben

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz

Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 2015. tavasz Példák a Nem fosszilis források energetikája gyakorlatokhoz 0. tavasz Napenergia hasznosítása Egy un. kw-os napelemes rendszer nyári időszakban, nap alatt átlagosan,4 kwh/nap elektromos energiát termel

Részletesebben

Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban)

Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban) Megújuló energiák hasznosítása a hő- és villamosenergia-termelésben (ellátásban) Büki Gergely Orbán Tibor A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK FELHASZNÁLÁSÁNAK METEOROLÓGIAI VONATKOZÁSAI c. konferencia 41. Meteorológiai

Részletesebben

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016

A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub állásfoglalása a klímaváltozás és a megújuló energiák kérdésében, 2016 A Reális Zöldek Klub fontosnak tartja a természet és a környezet állapotának megőrzését és ápolását, ugyanakkor

Részletesebben

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria)

Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) HULLADÉKOK ÉS KEZELÉSÜK 4.1 3.1 Víz- és hulladékgazdálkodás Burgenlandban Tárgyszavak: vízgazdálkodás; hulladékgazdálkodás; Burgenland (Ausztria) A terület hidrográfiai viszonyai és vízhálózata Burgenland

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 85.157-1-7/2011. Ea: dr. Balthazár Éva Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési engedély H A T Á R O Z A T A Biopetrol Környezettechnikai

Részletesebben

Épületgépész rendszerek

Épületgépész rendszerek Épületgépész rendszerek Hőmennyiség Q, Energia E, Munka W Nm=J 1 cal = 4,1868 J 1 Wh = 3600 J Munka:fizikai értelemben munkavégzésről beszélünk, ha erő hatására elmozdulás történik. Energia az anyag különböző

Részletesebben

BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT. Kacz Károly részére. Készítette: Szabó Miklós Árpád

BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT. Kacz Károly részére. Készítette: Szabó Miklós Árpád BIOGÁZ HÁZI DOLGOZAT Kacz Károly részére Készítette: Szabó Miklós Árpád Gödöllő 2011 július 1. Bevezetés A dolgozatom célja, hogy egy konkrét példán keresztül megvizsgáljam a Sejtrobbantásos Economizer

Részletesebben

Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt

Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt Nyíregyháza-Oros depónia gáz hasznosítási projekt Projekt terv dokumentum 2005. november Tartalomjegyzék 1 Általános információ...3 1.1 Projektgazda...3 1.2 Projekt partner...3 2 Projekt összefoglalása...3

Részletesebben

Életünk az energia 2.

Életünk az energia 2. Életünk az energia 2. Livo László okl. bányamérnök, ügyvezet, MARKETINFO Bt. Volt id hogy nem számított mire, milyen és mennyi energiát használunk fel. Aztán egyre többen lettünk a Földön, s rá kellett

Részletesebben

A biomassza, mint a fenntartható fejlődés egyik lehetséges energiaforrása

A biomassza, mint a fenntartható fejlődés egyik lehetséges energiaforrása A biomassza, mint a fenntartható fejlődés egyik lehetséges energiaforrása Társadalmi és közgazdaságtani elemzés a biomassza használatáról Magyarországra és az Európai Unióra kivetítve Nyugat-Magyarországi

Részletesebben

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz

Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 2014. tavasz Példák a Környezeti fizika az iskolában gyakorlatokhoz 04. tavasz Szilárd biomassza, centralizált rendszerekben, tüzelés útján történő energetikai felhasználása A Pannonpower Holding Zrt. faapríték tüzelésű

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20

A közel nulla energiaigényű épületek energiaellátási lehetőségei 2016. 01. 20 energiaellátási lehetőségei energiaellátási lehetőségei Készítette: Petrikó László - tanársegéd SZE Építészeti és Épületszerkezettani Tanszék energiaellátási lehetőségei jogszabályi háttér Jogszabályi

Részletesebben

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK

A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA. Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK A BIOGÁZ KOMPLEX ENERGETIKAI HASZNA Készítette: Szlavov Krisztián Geográfus, ELTE-TTK I. Bevezetés Ha a mai módon és ütemben folytatjuk az energiafelhasználást, 30-40 éven belül visszafordíthatatlanul

Részletesebben

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Apácatorna környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 10 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 11 2.1.1.

Részletesebben

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe:

FELHÍVÁS. A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására. A felhívás címe: FELHÍVÁS A mezőgazdasági üzemek összteljesítményének és fenntarthatóságának javítására A felhívás címe: Kertészet korszerűsítése- üveg- és fóliaházak létesítése, energiahatékonyságának növelése geotermikus

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Bevezetés... 4 Az anaerob biodegradáció rövid története... 4 A környezet és az anaerob biodegradáció... 5

TARTALOMJEGYZÉK. Bevezetés... 4 Az anaerob biodegradáció rövid története... 4 A környezet és az anaerob biodegradáció... 5 TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 4 Az anaerob biodegradáció rövid története... 4 A környezet és az anaerob biodegradáció... 5 1. A biogáz-technológia célja, fontosabb jellemzői... 6 2. A biogáz termelés alapanyagai...

Részletesebben

SZIGETHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2009-2014

SZIGETHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2009-2014 SZIGETHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TELEPÜLÉSI HULLADÉKGAZDÁLKODÁSI TERV 2009-2014 Készítette: Petrényi Ágnes Okl. környezetgazdálkodási agrármérnök Budapest, 2009. június T F E W 1133 Budapest Árboc u. 4.

Részletesebben

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései)

1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz. (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) 1. sz. KIEGÉSZÍTÉS a 12. sz. Napirendi ponthoz (Pályázatok közgyűlési döntést igénylő kérdései) Tisztelt Közgyűlés! I. Környezet és Energia Operatív Program KEOP-1.1.1/B/10-11 Települési szilárdhulladék

Részletesebben

Kérdések és válaszok a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló irányelvjavaslattal kapcsolatban

Kérdések és válaszok a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló irányelvjavaslattal kapcsolatban MEMO/08/36 Brüsszel, 2008. január 23. Kérdések és válaszok a szén-dioxid geológiai tárolásáról szóló irányelvjavaslattal kapcsolatban 1) Mit takar a szén-dioxid elkülönítésének és tárolásának fogalma?

Részletesebben

KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA. Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com

KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA. Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com KLÍMAVÁLTOZÁS és ENERGETIKA Dr. Héjjas István hejjas224@gmail.com 1 Kérdések 1. Tény-e a klímaváltozás? 2. Ha igen, van-e az emberiségnek ebben szerepe? 3. Ha igen, ez milyen gazdasági terheket jelent

Részletesebben

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja:

PÁLYÁZAT. Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: PÁLYÁZAT Program neve: Támogatás szakmai iránya: Program kódja: Megvalósítandó cél: Kedvezményezettek Környezet és Energia Operatív Program Épületenergetikai fejlesztések megújuló energiaforrás hasznosítással

Részletesebben

A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN

A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN A BIOMASSZA TÁVHŐ CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA BARANYA MEGYÉBEN 2 A mecseki széntől a zöld energiáig 1953. A kezdetek... A távhőtermelő társaságcsoport A PANNONPOWER társaságcsoport A Dalkia Energia Zrt. érdekeltsége

Részletesebben

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.

Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4. A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi, János Természeti erőforrás és környezetgazdálkodás 4.: A légköri erőforrások és a vízvagyon Dr. Dömsödi,

Részletesebben

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK

Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Kisberzseny környezetvédelmi programja - TARTALOMJEGYZÉK Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 5 1.1. A MUNKA HÁTTERE... 6 1.2. IRODALOMJEGYZÉK... 8 2. HELYZETFELTÁRÁS... 9 2.1. TERVI KÖRNYEZET... 10 2.1.1.

Részletesebben

Ivóvíztisztítás és víztisztaságvédelem Dr. Kárpáti, Árpád

Ivóvíztisztítás és víztisztaságvédelem Dr. Kárpáti, Árpád Ivóvíztisztítás és víztisztaságvédelem Dr. Kárpáti, Árpád Ivóvíztisztítás és víztisztaságvédelem Dr. Kárpáti, Árpád Tartalom 1. Víztisztaságvédelem... 1 2. Víz/ivóvíz jelentősége... 4 3. Nyersvíz-bázisok

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

Hibrid haszongépjárművek

Hibrid haszongépjárművek Alternatív hajtás Hibrid haszongépjárművek DR. NAGYSZOKOLYAI IVÁN Hibrid hajtástechnika nélkül nem lehet teljesíteni a szén-dioxid- és szennyezőanyag-határértékeket, csak a hibridekkel és tisztán villanyautókkal

Részletesebben

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db

kollektív beruházás esetén maximum 30 millió Ft 2/A 2,07 milliárd Ft 2/B 0,71 milliárd Ft 5/B 1,19 milliárd Ft 400 db Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: Rendelkezésre álló forrás: Támogatott projektek száma: Területi korlátozás: Juh- és kecsketartó telepek korszerűsítése - VP2-4.1.1.4-16 A közép-magyarországi

Részletesebben

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye

Vajszló, 140 hrsz. biogáz üzem egységes környezethasználati engedélye Th. melléklet TELEPHELY ADATOK (Th) Száma: Th. 7/1. oldal 1. Telephely főbb adatai: 1.1. Megnevezése: Vajszlói biogáz üzem 1.2. Sertéstelep címe: Vajszló, 140 hrsz 1.3. EOV koordináták: Y: 568 278 X: 580

Részletesebben

UNION-Üzlettárs Vagyonbiztosítási Különös Feltételek

UNION-Üzlettárs Vagyonbiztosítási Különös Feltételek UNION-Üzlettárs Vagyonbiztosítási Különös Feltételek Az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. (továbbiakban biztosító) a jelen Különös Feltételek alapján arra vállal kötelezettséget, hogy díjfizetés

Részletesebben

SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK

SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK SZAKTANÁCSADÁSI FÜZETEK Az FVM K+F Szakmai Szaktanácsadási Központ Hálózat kiadványai SZARVASMARHA ISTÁLLÓK TERMÉSZETES SZELLŐZTETÉSE Dr. Bak János Pazsiczki Imre Kiadja: FVM Mezőgazdasági Gépesítési Intézet

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15

FELHÍVÁS. A felhívás kódszáma: TOP-3.2.2-15 FELHÍVÁS Az önkormányzatok által vezérelt, a helyi adottságokhoz illeszkedő, újuló energiaforrások kiaknázására irányuló energiaellátás valósítására yei területi szereplők részére A felhívás címe: Önkormányzatok

Részletesebben

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros

MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR. TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros MISKOLCI EGYETEM MŰSZAKI ANYAGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI DOLGOZAT 3515 MISKOLC Egyetemváros Szilárd tüzelésű kazán felügyeleti rendszerének alapjai Készítette: Csordás Bernadett Konzulensek: Woperáné

Részletesebben

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft

Pályázati felhívás: Támogatás mértéke: kollektív beruházás esetén maximum 200 millió Ft Rendelkezésre álló forrás: 5,95 milliárd Ft Pályázati felhívás: Támogatási intenzitás: Támogatás mértéke: VP24.1.1.116 Állattartó telepek korszerűsítése A középmagyarországi régióban (KMR) az összes elszámolható költség 40%a, a nem középmagyarországi

Részletesebben

Szegedi Tudományegyetem Fenntartható fejlıdési Stratégia 1/60. Fenntartható Fejlıdési Stratégia

Szegedi Tudományegyetem Fenntartható fejlıdési Stratégia 1/60. Fenntartható Fejlıdési Stratégia Szegedi Tudományegyetem Fenntartható fejlıdési Stratégia 1/60 Fenntartható Fejlıdési Stratégia 2011 Szegedi Tudományegyetem Fenntartható fejlıdési Stratégia 2/60 Tartalomjegyzék VEZETİI ÖSSZEFOGLALÓ...

Részletesebben

A termőföld mint erőforrás

A termőföld mint erőforrás A termőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak A termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban szántó,

Részletesebben

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221

Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Szilárd tüzelésű kazán 6 720 809 698 (2014/03) HU Kezelési útmutató az üzemeltető számára Logano G221 Teljesítmény-tartomány 20 kw-tól 40 kw-ig Kezelés előtt figyelmesen olvassa el. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag

HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag TÁMOP-4.1.1.F-14/1/KONV-2015-0006 Az ipari hulladékgazdálkodás vállalati gyakorlata HULLADÉK ÉGETÉS X. Előadás anyag Dr. Molnár Tamás Géza Ph.D főiskolai docens SZTE MK Műszaki Intézet FŐBB TERMIKUS HULLADÉKHASZNOSÍTÁSI

Részletesebben

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ

Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról ELSŐ RÉSZ Zebegény Község Önkormányzata Képviselő-testületének / 2015. ( ) számú önkormányzati rendelete Zebegény Község Helyi Építési Szabályzatáról Zebegény község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról. 2016. március 11.

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról. 2016. március 11. PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról 2016. március 11. Vezetői összefoglaló A PannErgy Csoport 2015-ben jelentős konszolidált hőtermelés- és árbevétel növekedést realizált, nyereséges

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 32/ 2001. (06. 22.) sz. rendelete Pécs, Hird Szövőgyár utcától északra eső terület szabályozási tervének jóváhagyásáról és helyi építési szabályzatának

Részletesebben

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása

Energiafelhasználás. Ház energiagazdálkodása Mit tehetünk? Energiafelhasználás Ház energiagazdálkodása A mi éghajlati adottságaink mellett a háztartási energiafelhasználás döntő hányadát a téli fűtés teszi ki. Költségek befolyásoló tényezői: - Kinti

Részletesebben

FP7 GEOCOM concerto projekt megvalósítása Mórahalmon

FP7 GEOCOM concerto projekt megvalósítása Mórahalmon FP7-ENERGY-2008-TREN-1 ENERGY.2008.8.4.1.: CONCERTO communities: the way to the future FP7 GEOCOM concerto projekt megvalósítása Mórahalmon Pásztor József Zoltán Projektmenedzser, Mórahalom Városi Önkormányzat

Részletesebben

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010)

Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) DR. VAHID YOUSEFI KÓBORI JUDIT Mez gazdasági er forrásaink hatékonyságának alakulása és javítási lehet ségei (1990 2010) (A hatékonyság értelmezése) A magyar nemzetgazdaságon belül az élelmiszertermelés

Részletesebben

Panel Plusz Hitelprogram

Panel Plusz Hitelprogram MFB Magyar Fejlesztési Bank Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Sikeres Magyarországért Panel Plusz Hitelprogram Terméktájékoztató Budapest, 2009. november 2. Hatályos: 2009. november 2-tıl Sikeres Magyarországért

Részletesebben

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny. Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása

I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny. Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása I. Századvég-MET energetikai tanulmányíró verseny Fejlesztési lehetőségek Magyarország energetikai hulladékhasznosításában Gázturbinák füstgáz hőenergiájának hasznosítása Készítette: Miskolci Egyetem Műszaki

Részletesebben

A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben. CO2 semleges energiatermelés

A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben. CO2 semleges energiatermelés A biomassza tüzelés gyakorlati tapasztalatai a szombathelyi távfűtésben CO2 semleges energiatermelés Mrd t kőszénegyenérték 12 10 8 6 4 2 0 Szénbányászat Fa Gőzgép Primerenergia-felhasználás Fa (újratelepítés)

Részletesebben

Környezetbarát gumihulladék-feldolgozás Kaposváron

Környezetbarát gumihulladék-feldolgozás Kaposváron Környezetbarát gumihulladék-feldolgozás Kaposváron 1 2 Tisztelt Olvasó! A hulladékok problémája az előttünk álló évtizedek legfontosabb kihívása lesz. Nap, mint nap rengeteg feleslegessé vált holmit dobunk

Részletesebben

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok

A tűzoltás módjai. A nem tökéletes égéskor keletkező mérgező anyagok 2. Egy szerves oldószerrel végzett munkafolyamat során az üzemben tűz keletkezett. Ennek kapcsán beszéljen munkatársaival a tűzoltás módjairól és a tűz bejelentésének szabályairól! Magyarázza el egy tűzoltó

Részletesebben

Egy modell tanulságai és kivetítése

Egy modell tanulságai és kivetítése Tanulni annyi, mint élni a lehetőséggel. Paulo Coelho Egy modell tanulságai és kivetítése Tolnai Béla gépészmérnök Lektorálta: Oláh Péter, agrármérnök Kulcsszavak: szennyvízhasznosítás, komplex megoldás

Részletesebben

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA

SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉGBEN TERVEZETT SZOCIÁLIS SZÖVETKEZET LÉTREHOZÁSA Készítette: EURO-NOVEX Kft. Nagypál László okl. környezetmérnök 2008. október TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZÉCSÉNYI KISTÉRSÉG BEMUTATÁSA 2 1.1.

Részletesebben

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK

A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK EURÓPAI BIZOTTSÁG Brüsszel, 2013.1.24. COM(2013) 17 final A BIZOTTSÁG KÖZLEMÉNYE AZ EURÓPAI PARLAMENTNEK, A TANÁCSNAK, AZ EURÓPAI GAZDASÁGI ÉS SZOCIÁLIS BIZOTTSÁGNAK ÉS A RÉGIÓK BIZOTTSÁGÁNAK Tiszta energiák

Részletesebben

5-3 melléklet: Vízenergia termelés előrejelzése

5-3 melléklet: Vízenergia termelés előrejelzése Vízgyűjtőgazdálkodási Terv 2015 53 melléklet: Vízenergia termelés előrejelzése Vízgyűjtőgazdálkodási Terv 2015 TARTALOM 1 VÍZENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK ELŐREJELZÉSE... 3 2 GEOTERMIKUS ENERGIA HASZNOSÍTÁSÁNAK

Részletesebben

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak

erőforrás Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak Atermőföld mint erőforrás Birtokviszonyok Birtokpolitika Földárak, haszonbérleti díjak At termőföld fogalma termőföld: az a földrészlet, l amelyet a település külterületén az ingatlan-nyilvántartásban

Részletesebben

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése

Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának és szennyvíztisztító telepének bővítése és korszerűsítése ERBO-PLAN Mérnöki Szolgáltató KFT. Székhely: Gyula, Hold utca 10. Iroda: Gyula, Munkácsy Mihály utca 21. Tel/fax: 66/561-940 honlap: www.erbo-plan.hu Tervszám: 36/2014. Hajdúnánás-Hajdúdorog szennyvízhálózatának

Részletesebben

NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E. a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről

NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E. a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről NYÍRBÁTOR VÁROSI ÖNKORMÁNYZAT 9/2004. (VII.15.) R E N D E L E T E a Helyi Hulladékgazdálkodási Tervről A hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. Tv. 35. (3) bekezdése alapján Nyírbátor Város Önkormányzat

Részletesebben

H A T Á R O Z A T. engedélyezem,

H A T Á R O Z A T. engedélyezem, Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Üi.szám: 17782-7-8/2011. engedély Ea: dr. Petrovics György Pádár Csilla Tárgy: hulladékkezelési H A T Á R O Z A T A Hírös Hulladékgazdálkodási

Részletesebben

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények

A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A villamos energiára vonatkozó uniós GPP-követelmények A környezetvédelmi szemléletű közbeszerzés (GPP) önkéntesen alkalmazott eszköz. Ez a dokumentum a villamos energia termékcsoportra vonatkozóan kidolgozott

Részletesebben

I. rész Mi az energia?

I. rész Mi az energia? I. rész Mi az energia? Környezetünkben mindig történik valami. Gondoljátok végig, mi minden zajlik körülöttetek! Reggel felébredsz, kimész a fürdőszobába, felkapcsolod a villanyt, megnyitod a csapot és

Részletesebben

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra

A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra A napenergia felhasználásának lehetőségei Magyarországon fűtési és melegvíz előállítási célokra Készítette: Galambos Csaba KX40JF A jelenlegi energetikai helyzet Napjainkban egyre nagyobb gondot jelent

Részletesebben

Dióskál község Önkormányzata

Dióskál község Önkormányzata Dióskál község Önkormányzata 8/2015. (X.01.) önkormányzati rendelete a helyi építési szabályzatról Dióskál község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) a) pontja és a

Részletesebben