Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság"

Átírás

1 Előterjesztések az éves rendes közgyűlés számára Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Előterjesztések és határozati javaslatok a április 29-én tartandó éves rendes közgyűlés számára Budapest, április 7.

2 Előterjesztések az éves rendes közgyűlés számára A Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1066 Budapest, Nyugati tér 1.) Igazgatósága az Alapszabály pontja illetőleg a évi V. tv. (Ptk.) 3:272 (3) bekezdése alapján ezúton tájékoztatja a tisztelt részvényeseket a április 29. napján órára összehívott éves rendes közgyűlés egyes napirendi pontjaihoz kapcsolódó előterjesztésekről és határozati javaslatokról. Az Igazgatóság felhívja a tisztelt részvényesek figyelmét arra, hogy a Társaság által március 30. napján közzétett, a Társaság április 29. napjára meghirdetett évi éves rendes közgyűlésére szóló meghívóban szereplő napirendi pontokhoz képest a Társaság két, külön-külön 1%-ot meghaladó részesedéssel rendelkező részvényese (a továbbiakban a Kérelmezők ) a Polgári Törvénykönyvről szóló évi V. törvény (Ptk.) 3:259. -a alapján, a törvényben meghatározott határidőn belül, a napirend részletezettségére vonatkozó szabályoknak megfelelő külön beadványban írásban kérték az Igazgatóságtól, hogy a közgyűlés meghirdetett napirendjét a korábban közzétett meghívóhoz képest a napirendi pontok számozásának megfelelő pontosításával egészítse ki, amely kiegészítésre a április 07-én közzétett hirdetmény szerint sor került. Jelen előterjesztés a részvényesi kiegészítésekkel egybefoglalt napirendi pontok szerint tartalmazza a határozati javaslatokat. A közgyűlés megtartásának helye: a Társaság székhelye, 1066 Budapest, Nyugati tér 1.

3 A közgyűlés napirendje: 1. Az Igazgatóság beszámolója a Társaság évi tevékenységéről, gazdálkodásáról, vagyoni helyzetéről, ügyvezetéséről (szóbeli előterjesztés) 2. A Felügyelőbizottság jelentése a Társaság évre vonatkozó magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti valamint Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti (konszolidált) éves beszámolójáról 3. Az Auditbizottság jelentése a Társaság évre vonatkozó magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti valamint Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti (konszolidált) éves beszámolójáról 4. A könyvvizsgáló jelentése a Társaság évre vonatkozó magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti valamint Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti (konszolidált) éves beszámolójáról 5. A évre vonatkozó (i) magyar számviteli szabályok (MSZSZ) szerinti üzleti jelentés, éves beszámoló elfogadása, döntés az adózott eredmény felosztásáról; (ii) Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok (IFRS) szerinti (konszolidált) üzleti jelentés, éves beszámoló elfogadása 6. Határozat az Igazgatóság által előterjesztett felelős társaságirányítási jelentésről 7. A Társaság könyvvizsgálójának megválasztása, a könyvvizsgálatért felelős kijelölt személy elfogadása, a könyvvizsgáló díjazásának megállapítása 8. A Társaság évi üzleti stratégiájának és a évi üzleti terv elfogadása (szóbeli előterjesztés) 9. Az Igazgatóság tagjai évi díjazásának megállapítása 10. A Felügyelőbizottság tagjai évi díjazásának megállapítása 11. Döntés a Társaság nevének megváltozásáról, az Alapszabály ehhez kapcsolódó módosításáról 12. Döntés a Társaság részvényeinek tőzsdei kivezetéséről és a Társaság működési formájának megváltoztatásáról, az Alapszabály ehhez kapcsolódó módosításáról 13. Felhatalmazás saját részvény vásárlására. A közgyűlés a részvényesek közvetlen részvételével kerül megtartásra. A közgyűlésen a részvényesek és a Társaság tisztségviselői valamint a meghívottak vesznek részt. A közgyűlésen a részvényes személyesen, vagy meghatalmazott képviselője útján vehet részt. Egy képviselő több részvényest is képviselhet, egy részvényesnek több képviselője lehet. A képviselőnek a meghatalmazó részvényes utasításai szerint kell szavaznia, ellenkező esetben a szavazat érvénytelen. Ha a részvényest több képviselő képviseli, és ezek egymástól eltérően szavaznak vagy nyilatkoznak, valamennyiük által leadott szavazat ill. nyilatkozat semmis. A meghatalmazást közokirat vagy teljes bizonyító erejű magánokirat formájában kell a részvénytársasághoz a regisztráció során benyújtani.

4 A közgyűlésen az a részvényes illetve részvényesi meghatalmazott vehet részt, akit a közgyűlés kezdő napját megelőző második munkanapon a részvénykönyvbe bejegyeztek. A közgyűlésen a részvényesi jogok gyakorlására az a személy jogosult, akinek nevét a lezárás időpontjában a részvénykönyv tartalmazza. Ennek érdekében az igazgatóság a KELER Zrt.-től a közgyűlést megelőzően tulajdonosi megfeleltetést kér. Azon részvényesek esetében, akiknek tulajdonosi mivolta a tulajdonosi megfeleltetés alapján megállapításra került, a közgyűlési jogok gyakorlásához nincs szükség az értékpapírszámla-vezető által kiállított tulajdonosi igazolásra. Azon részvényesek, akiknek a tulajdonosi mivolta nem a tulajdonosi megfeleltetés keretében került megállapításra, tulajdonosi igazolással kérhetik részvénykönyvi bejegyzésüket. A részvénykönyv lezárásának napja a közgyűlés napja előtti második munkanap, amely napra - a tulajdonosi megfeleltetés alapján - a részvénykönyv vezetője a részvénykönyvben szereplő, és a tulajdonosi megfeleltetés időpontjában hatályos valamennyi adatot törli, és egyidejűleg a tulajdonosi megfeleltetés eredményének megfelelő adatokat a részvénykönyvbe bejegyzi. A részvénykönyv vezetője úgy köteles eljárni, hogy minden törölt adat megállapítható legyen. A részvénynek a közgyűlés kezdő napját megelőző átruházása nem zárja ki a részvénykönyvbe bejegyzett személynek azt a jogát, hogy a közgyűlésen részt vegyen, és az őt, mint részvényest megillető jogokat gyakorolja. A részvényes jogosult a közgyűlésen részt venni, felvilágosítást kérni, észrevételt tenni, indítványt tenni, és a szavazati jogot biztosító részvény birtokában szavazni. A közgyűlés napirendjére tűzött ügyre vonatkozóan, az igazgatóság köteles minden részvényesnek a napirendi pont tárgyalásához szükséges tájékoztatást megadni, úgy, hogy a részvényes a közgyűlés napja előtt legalább nyolc (8) nappal benyújtott írásbeli kérelmére a szükséges felvilágosítást legkésőbb a közgyűlés napja előtt három (3) nappal megkapja. Az igazgatóság a kért felvilágosítást és az iratokba való betekintést megtagadhatja, ha az álláspontja szerint - a Társaság üzleti titkát sértené, ha a felvilágosítást kérő a jogát visszaélésszerűen gyakorolja, vagy a felhívás ellenére nem tesz titoktartási nyilatkozatot. Ha a Társaságban együttesen a szavazatok legalább egy (1) százalékával rendelkező részvényesek a napirend kiegészítésére vonatkozó a napirend részletezettségére vonatkozó szabályoknak megfelelő javaslatukat a közgyűlés összehívásáról szóló hirdetmény megjelenésétől számított nyolc (8) napon belül közlik az igazgatósággal, az igazgatóság a kiegészített napirendről a javaslat vele való közlését követően hirdetményt tesz közzé. A hirdetményben megjelölt kérdést napirendre tűzöttnek kell tekinteni.

5 A közgyűlés esetleges határozatképtelensége esetére az Igazgatóság az emiatt megtartandó második közgyűlést változatlan helyre és napirenddel május 10. napjának órájára hívja össze. A megismételt második közgyűlés az eredeti napirenden szereplő ügyekben a megjelentek számára tekintet nélkül határozatképes. A napirendi pontokhoz kapcsolódó határozati javaslatok és előterjesztések, illetve a évi V. tv (3) bekezdése által előírtak április 08-tól elérhetőek a Társaság corporate honlapján ( és a Budapesti Értéktőzsde honlapján. Azoknak a részvényeseknek, akik ezt kívánják, a közzéteendő közgyűlési anyagokat a közgyűlési anyagok nyilvánosságra hozatalával egy időben a Társaság elektronikus úton is megküldi. Budapest, április 08. Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

6 Előterjesztések az éves rendes közgyűlés számára 1. napirendi pont A Libri-Shopline Nyrt. Igazgatóságának az IFRS adatok szerinti konszolidált üzleti jelentése a cégcsoport évi tevékenységéről Budapest, április 7.

7 A Libri-Shopline Nyrt. Igazgatóságának az IFRS szerinti konszolidált üzleti jelentése a cégcsoport évi tevékenységéről Budapest, április 7.

8 A cégcsoport bemutatása A Libri-Shopline Nyrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalata. A teljes cégcsoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline Nyrt. összefonódásával jött létre 2013-ban. A cégcsoport kiterjedt kiadói érdekeltségekkel rendelkezik, többségi tulajdonosa a Libri kiadói csoportnak, melyhez 2014-ben csatlakozott a nagy múltú Jelenkor kiadó is (a Libri kiadó, Park kiadó, Helikon kiadó, Jelenkor kiadó, Trubadúr kiadó, Kolibri kiadó, Diafilmgyártó Kft. mellé). A Társaság 2015-ben részesedést vásárolt a Jaffa és a Scolar kiadóban, ezzel a Libri-Shopline tovább erősítette stratégiai pozícióját a könyvkiadás területén. A kiadói csoport cégei évi több száz új könyv kiadásával minden olvasói igényt lefednek. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente mintegy 2,1 millió vásárlót szolgál ki 46 tagú, országos méretű könyvesbolthálózatában és webáruházában. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat. A Libri mint Magyarország prémium könyvkereskedő hálózata, és a Bookline mint a régió egyik legkedveltebb online kulturális áruháza, amely regisztrált felhasználót ér el, kényelmi szolgáltatásaikkal pénzt és időt takarítanak meg vásárlóiknak. Piaci, gazdasági környezet alakulása A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése 2015-ben is a magyar könyvpiac forgalmának növekedéséről számolt be. A tankkönyv értékesítésen kívüli forgalom fogyasztói áron millió Ft volt, amely az előző év azonos időszakához képest 3,2%-os növekedést jelent. Könyvpiaci forgalom, tankönyvek nélkül, millió forint. Forrás: MKKE 2

9 A Libri-Shopline Nyrt. üzleti tevékenységének jellemzői A KERESKEDELMI ÜZLETÁG FONTOSABB ESEMÉNYEI: 2015 sikeres év a cégcsoport életében. A könyvpiac szempontjából kiemelkedő fontosságú karácsonyi szezon a vártnál is jobb eredményeket hozott a Libri-Shopline számára, az értékesítés volumene már december közepén meghaladta a teljes tavalyi forgalmat, így ez lett a cég eddigi történetének legjobb karácsonyi szezonja. A Bookline új, fiatalos és lendületes arculatot kapott, a Libri online felületein és boltjaiban letisztult, elegáns külsővel találkozhatnak a könyvszerető vásárlók. A Libri-Shopline könyvesbolthálózata 46 boltra bővült Ez nagy horderejű változás a cég történetében. Több megyeszékhelyhelyen nyílt új bolt, úgymint Szegeden, Nyíregyházán, Miskolcon, Szolnokon, Kaposváron, Székesfehérváron és Győrben, illetve a Budapesten lévő Csepel-, Corvin- és a Duna Plazakban. A Libri-Shopline 2015-ben indította el Nyitott Könyv Programját, melynek révén segítő kezet szeretne nyújtani a kisebb szakmai műhelyeknek és kiadóknak, és ezzel egyidejűleg könnyebb hozzáférést biztosítani a Libri-Shopline által működtetett értékesítési csatornákhoz. A vásárlókkal való kapcsolódási pontok és felületek (offline, online, mobil, callcenter) közötti kapcsolat megteremtésére irányuló fejlesztések közül a vevők színvonalasabb kiszolgálása érdekében bevezetésre került az eladói tablet használat. A bolti eladók a náluk található tablet segítségével az online adatbázisokkal kapcsolatba lépve bővebb és pontosabb tájékoztatást tudnak nyújtani a vásárlóknak az eladótérben is. A tableten futó applikáció segítségével készlet- és egyéb nyilvántartási adatok érhetőek el a keresett könyvekről. A MasterPass fizetési mód bevezetésével a felhasználók számára könnyebbé vált a vásárlás, míg a Z generáció számára az olvasás népszerűségének fenntartása érdekében a bookline reader e-könyv olvasó applikáción keresztül is elérhetővé vált. További fejlesztések történtek a cégcsoport webáruházaiban is. A bookline.hu és a libri.hu webáruházakra közös hírlevélküldő rendszer kialakítása mellett konverzió optimalizációs fejlesztések történtek. Az informatikai rendszerek folyamatos fejlesztése kiemelt hangsúlyt kapott a év során is, az SAP rendszer verziószint-, illetve az adatkezelő váltásával gyorsabbá és stabilabbá vált a rendszer. Bolti vásárlók és weboldalak látogatóinak alakulása A Libri boltokba látogató vásárlók száma 2015-ben továbbra is dinamikusan bővült. Az év során a Libri hálózata 44 egységűre növekedett, a Bookline 2 boltból álló hálózata nem változott. 3

10 A weboldalak látogatottsága kis mértékben csökkent, de ezt jelentős konverzió növekedés ellensúlyozta, amely dinamikus forgalomnövekedést eredményezett. A KIADÓI ÜZLETÁG FONTOSABB ESEMÉNYEI: Két új, a hazai könyvkiadói piacon meghatározó szereplővel bővült a Libri-Shopline kiadói portfóliója: 2015-ben a Jaffa és a Scolar kiadó csatlakozott a Libri-Shopline csoporthoz, mellyel a Libri-Shopline tovább erősítette stratégiai pozícióját a könyvkiadás területén. A lezárt tranzakciók eredményeként a társaság 49%-os részesedést vásárolt a Scolar, illetve 50%-os részesedést a Jaffa kiadóban. Mindkét kiadó a jövőben a Libri-Shopline csoport tagjaként, de szakmailag önálló, független entitásként, a jelenlegi ügyvezetés irányítása alatt működik majd. A Libri Kiadói Csoport 2015-ben minden eddiginél több egyedi sikerkönyvvel gazdagította a hazai könyvpiacot, miközben az egyes kiadók tovább folytatták hagyományos könyvkiadói tevékenységüket. Az év során a Libri Kiadói Csoport 439 új 4

11 címmel jelent meg a piacon, összesen címből darab könyvet értékesített. A Libri Kiadó EL James Szürke-trilógiájának újrakiadásával, valamint az új kötet megjelentetésével, a GRAY-jel érte el a legnagyobb sikerét. A magyar szerzők közül Gárdos Péter Hajnali láz című regényének külföldi jogait 32 nyelvterületen vásárolták meg. A Kolibri Kiadó második féléves kiadói programjának csúcsát egyértelműen a svéd sztárszerző Carl-Johan Fossén Ehrlin Aludj el szépen, Bendegúz című könyvének megjelentetése hozta. A kiadó a legkiugróbb sikereket a Disney/Star Wars kiadványokkal érte el. A Jelenkor Kiadó a kiadó csoport új kortárs szépirodalmi műhelyeként erősíti a portfoliót. A Helikon Kiadó tovább bővítette a Zsebkönyvek sorozatát és folytatta a klasszikusok kiadását. A Park Kiadó Jamie Oliver új könyvével, valamint Halász Judit életrajzi kötetével ért el kiugró sikereket. A cégcsoport és főbb leányvállalatainak jövedelmi helyzete A Libri-Shopline Nyrt. saját, illetve leányvállalatai tevékenységéről a évre IFRS konszolidált pénzügyi beszámolót készített. A cégcsoport eredménye a kiadói és a kereskedelmi üzletág eredményét tartalmazza. Shopline csoport évi IFRS szerinti konszolidált eredménye Kereskedelmi üzletág Kiadói üzletág Konszolidált összesen Változás Változás Változás Adatok mft-ban tény tény mft % tény tény mft % tény tény mft % Értékesítés nettó árbevétele % % % Értékesítés közvetlen költségei % % % Bruttó eredmény % % % Aktivált saját teljesítmények % % % Anyagjellegű ráfordítások % % % Személyi jellegű ráfordítások % % % Egyéb bevételek % % % Egyéb ráfordítások % % % EBITDA % % % Értékcsökkenési leírás % % % Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye % % % Pénzügyi műveletek eredménye % % % Szokásos vállalkozási eredmény % % % Adózás előtti eredmény % % % A október 29-én megszerzett Jaffa és Scolar Kiadó Kft. a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szabályai szerint társult vállalkozásnak minősülnek, tőke módszer szerint kerülnek konszolidálása. Azaz az eredménykimutatás a vállalkozás működéséből származó eredményének a Csoportra jutó részét tartalmazza. Ha a vállalkozás saját tőkéjével szemben elszámolt változás történik, a Csoport szintén elszámolja a rá jutó részt, és ahol ez értelmezhető kimutatja a saját tőke változásaként. 5

12 2015-ben a konszolidálásba bevont vállalatok az alábbiak voltak: Cégnév Tulajdonos Tulajdoni hányad (%) 2015 Szavazati jog 2015 Minősítés 2015 SQ-Invest Kft. 67,70% 67,70% Libri-Shopline Nyrt. Közép Európai Média és Kiadó Zrt. 27,31% 27,31% Anyavállalat Egyéb intézményi és magánbefektetők 4,99% 4,99% Libri Könyvkereskedelmi Kft. Libri-Shopline Nyrt. 100% 100% Leányvállalat Bookline.ro Vanzari Pe Internet S.R.L. Libri-Shopline Nyrt. 100% 100% Leányvállalat E-Könyv Magyarország Kft. Könyvkolónia Kft. Jaffa Kiadó Kft. Libri Könyvkereskedelmi Kft. 66% 66% Leányvállalat Külső tulajdonos 34% 34% Libri-Shopline Nyrt. 50% 50% Társult vállalkozás Külső tulajdonos 50% 50% Libri-Shopline Nyrt. 50% 50% Közös vezetésű Líra Kft. 50% 50% vállalat Libri Antikvár Kft. Libri Könyvkereskedelmi Kft. 100% 100% Leányvállalat Libri Románia S.R.L. Libri Könyvkiadó Kft. Helikon Könyvkiadó Kft. Libri Könyvkereskedelmi Kft. 51% 51% Leányvállalat Külső tulajdonos 49% 49% Libri Könyvkereskedelmi Kft. 50,20% 50,20% Leányvállalat Külső tulajdonos 49,80% 49,80% Libri Könyvkiadó Kft. 90% 90% Leányvállalat Külső tulajdonos 10% 10% Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft. Libri Könyvkiadó Kft. 100% 100% Leányvállalat Park Könyvkiadó Kft. Libri Könyvkiadó Kft. 100% 100% Leányvállalat Jelenkor Kiadó Kft. Libri Könyvkiadó Kft. 100% 100% Leányvállalat Diafilmgyártó Kft Kolibri Gyerekkönyvkiadó Kft. 100% 100% Leányvállalat Scolar Kiadó Kft. Libri-Shopline Nyrt. 49% 49% Társult vállalkozás Külső tulajdonos 51% 51% 2015-ben a Libri-Shopline csoport értékesítésének nettó árbevétele 15,9 milliárd forint volt, az értékesítés közvetlen költsége 7,4 milliárd forintot tett ki, így 8,5 milliárd forint bruttó fedezetet tudott elérni. A működési költségen belül az anyagköltség közel 302 millió forint, a személy jellegű ráfordítások értéke 2,4 milliárd forint, az igénybe vett szolgáltatások 4,6 milliárd forint, míg az aktivált saját teljesítmények értéke 377,6 millió forint volt. A Társaság egyéb bevétele 291,2 millió forint, míg egyéb ráfordítása 540 millió forint körül alakult. A cégcsoport közel 419,7 millió forint értékcsökkenést számolt el. A pénzügyi műveletekből származó bevétel 39,3 millió forintot tett ki, a pénzügyi műveletekből adódó ráfordítás 58,7 millió forint volt. A tőkemódszerrel értékelt vállalatok eredményéből való részesedés 3,9 millió forint. A cégcsoport adózás előtti eredménye 978,9 millió forint lett 2015-ben. Az időszakra vonatkozóan a Libri-Shopline Nyrt. 253,7 millió forint adófizetési kötelezettséget mutatott ki, így a folytatódó tevékenységből közel 725,2 millió forint adózás utáni nyereség realizálódott a évben 6

13 Az IFRS által beszámoló készítéskor előírt, kötelező tartalmi elemeken túl a befektetők pontosabb tájékoztatása érdekében a Társaság az alábbiakban közli a cégcsoport főbb vállalatainak évi egyedi beszámolói alapján készült, Magyar Számviteli Szabályok szerinti összesített éves eredményét, nem konszolidálva viszont az üzletágakon belül a kapcsolt tételek kiszűrésével. Shopline csoport évi eredménye Kereskedelmi üzletág Kiadói üzletág Konszolidált összesen Változás Változás Változás Adatok mft-ban tény tény mft % tény tény mft % tény tény* mft % Értékesítés nettó árbevétele % % % Aktivált saját teljesítmények % % % Egyéb bevételek % % % Anyagjellegű ráfordítások % % % Személyi jellegű ráfordítások % % % Egyéb ráfordítások % % % Értékcsökkenési leírás % % % Üzemi (üzleti) tevékenység eredménye % % % Pénzügyi műveletek eredménye % % % Szokásos vállalkozási eredmény % % % Rendkívüli eredmény % % % Adózás előtti eredmény % % % *a kereskedelmi és kiadói üzletág 2015.évi tényadatainak összege nem egyezik meg a csoportra vonatkozó konszolidált adatokkal, mivel a konszolidált értékek a teljes csoporton belüli teljesítmény kiszűrését tartalmazzák. A Kiadói Üzletág eredménye nem tartalmazza a Scolar és Jaffa Kiadó teljesítményét, tekintettel arra, hogy a két kiadó 2015 októbertől lett a cégcsoport tagja. A fenti összehasonlító tábla alapján megállapítható, hogy a kereskedelmi üzletág összevont éves árbevétele millió forint volt, míg a kiadói csoport értékesítésből szerzett nettó árbevételként millió forintot realizált. A csoporton belüli tételek kiszűrése után a cégcsoport összes árbevétele millió forintot tett ki. Ez az előző év azonos időszakához képest 12%-os növekedést jelent. A kereskedelmi üzletág könyv divíziójának online csatornán való forgalma jelentősen, több mint 13%-kal növekedett, míg a boltokban értékesített könyveknél az előző év azonos időszakához képest 6%-os növekedést tapasztaltunk. A 2015-ben nyitott boltok forgalma 885 millió Ft volt. Az e-könyv forgalom 2015-ben 52%-kal növekedett. A kereskedelmi üzletág nem könyves divíziójának forgalma a CD és a DVD termékcsoportnál a piaci trendnek megfelelően (61%-kal) csökkent. A műszaki, a játék, drogéria, sport, otthon és gourmet termékeknél az éves forgalom 18% növekedést ért el a bázis adathoz képest. A kiadói csoport összesített árbevétele 51%-os növekedést ért el az év során, MSZSZ szerinti összesített adózás előtti eredménye 221 millió forint volt, amely 35 millió forintos (13%-os) csökkenést jelentett. 7

14 Mérleg tételek alakulása A Libri-Shopline Nyrt évi konszolidált mérlegfőösszege millió forint volt, amely 13,6% növekedést mutat a év végi adathoz viszonyítva. A csoport vagyon- és tőkeszerkezete december 31-én Az éven túli eszközökön belül az ingatlanok, gépek és berendezések állománya 1.219,3 millió forint volt, ami 349,8 millió forinttal (40,2%-kal) magasabb a december 31-i értéknél, míg az immateriális eszközök értéke 133,7 millió forinttal, 69,2%-kal növekedett egy év alatt. A Goodwill értéke nem változott. Az előző beszámolási időszakhoz képest a halasztott adókövetelés 162 millió forinttal 14,7%- kal csökkent. A forgóeszközökön belül a vevőkövetelések volumene 678,1 millió forint volt, ami 8,8 %-os növekedést mutat a december 31-i állományhoz képest. A kapcsolt vállalkozással szembeni követelések értéke 686%-kal növekedett az egy évvel korábbi adathoz képest. Ennek oka, hogy a Shopline csoport az évközben megszerzett kiadókat társult vállalkozásként vonja be a konszolidálásba, azaz a velük szemben fennálló követelésállományt nem szűri ki. A forrásokon belül a rövidlejáratú kötelezettségek értéke 3.925,1 millió forint volt, ami 173,2 millió forinttal, 4,6%-kal magasabb az egy évvel ezelőtti adatnál. A Libri-Shopline Nyrt. konszolidált saját tőkéje december 31-én millió forint volt, amely közel 691 millió forinttal magasabb, mint év végén. 8

15 Környezetvédelem, társadalmi felelősségvállalás A Libri-Shopline Nyrt. a keletkező hulladékanyagok egy részét újrahasznosítja, a fennmaradó csomagolóanyagot pedig szelektíven gyűjti. A tevékenység jellegéből adódóan a Társaság nem termel, és nem tárol veszélyes hulladékot. A Társaság a CSR stratégiájának keretében mindent megtesz, hogy lehetőségeihez mérten a hozzá forduló rászorulókhoz eljuttassa a kultúrát. Évek óta tart az együttműködés a Csodalámpa Alapítvánnyal, ahol a kívánságok teljesítésén túl közel 500 könyvet adhatott át az Alapítvány által támogatott gyerekeknek. A Társaság az Egy szív a gyerekekért Alapítványt is segíti, oly módon, hogy a könyvesbolthálózatában kihelyezett dobozokban gyűjt az Alapítvány javára. Folyamatos a cég együttműködése az Uniceffel, amellyel ben indították útjára a Szívünk rajta gyerekkönyvajánló programot. Negyedik éve tart az együttműködés a Baptista Szeretetszolgálattal a Cipősdoboz akció kapcsán. A cég nemcsak az általa összekészített cipősdobozokat árulja a felületein, de boltjaiban is gyűjti a rászoruló gyerekeknek szánt cipősdobozokat. Idén több mint 200 csomag gyűlt össze ily módon, az online megvásárolt dobozok száma pedig az 1000 felé közelít. A Libri-Shopline Nyrt. lehetőségeihez mérten igyekszik támogatni a hátrányos helyzetű családokat ben országszerte 1200 könyvet osztott ki 10, gyerekeket kezelő kórháznak, több mint 500 könyvet ajándékozott rászorulóknak, az Add tovább és a Rotaract Gyerkőc Karácsony program keretén belül pedig majd 200 könyvet juttatott el állami gondozott gyerekeknek. Személyi változások Az üzleti év végével távozott posztjáról Starcz Ákos a Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatója. A társaság igazgatósága Kovács Pétert, a Libri Kft. ügyvezető igazgatóját nevezte ki január 1-től a Libri-Shopline Nyrt. vezérigazgatóvá. 9

16 Mérlegzárást követő események 2016 első negyedévében átalakul a Libri-Shopline Nyrt., a cégcsoport nem üzemelteti tovább a Shopline márkát, a vállalat ezután fókuszáltan a könyvek, az olvasás és a kultúra népszerűsítését tűzi ki célul. A cégcsoport vezetésében személyi változás nem történik. A 2013-ban bekövetkezett fúzió óta a Libri-Shopline Nyrt. a közép-európai régió egyik legjelentősebb kulturális vállalatává nőtte ki magát. Felelősségvállaló nyilatkozat A Libri-Shopline Nyrt. Igazgatósága e jelentését az IFRS előírások szerint, legjobb tudása szerint készítette el. A jelentés valós és megbízható képet ad a Társaság eszközeiről, kötelezettségeiről, pénzügyi helyzetéről és évi eredményéről, illetve nem hallgat el olyan tényt, amely a Társaság helyzetének megítélése szempontjából jelentőséggel bír. Budapest, április 7. Dr. Spéder Zoltán az Igazgatóság elnöke Tulajdonosi szerkezet (2015. december 31-én) Kovács Péter Tamás vezérigazgató 10

17 Megnevezés Részvények száma (db) Tulajdoni hányad Szavazati arány SQ Invest Kft ,70% 67,70% Közép Európai Média és Kiadó Zrt ,31% 27,31% Egyéb intézményi és magán befektetők ,99% 4,99% Összesen ,00% 100,00% Vezető állású személyek és a Kibocsátó működését befolyásoló (stratégiai) alkalmazottak Jelleg 1 Név Beosztás Megbízás kezdete Megbízás vége/megszűnése IT Dr. Spéder Zoltán az Igazgatóság elnöke IT Balogh Gabriella az Igazgatóság tagja IT Balogh Ákos az Igazgatóság tagja IT Verseghi-Nagy Balázs az Igazgatóság tagja IT dr. Élő Gábor az Igazgatóság tagja FB/AB Lantos Lajos Csaba az FB/AB elnöke FB/AB Lendvai Beáta az FB/AB tagja FB/AB Keserű Csaba az FB/AB tagja SP Kovács Péter Tamás Vezérigazgató (Libri-Shopline Nyrt.) Ügyvezető igazgató (Libri Kereskedelmi Kft.) határozatlan SP Kádár Tibor Gazdasági Igazgató SP Halmos Ádám Ügyvezető igazgató (Libri Könyvkiadó Kft.) határozatlan SP Sárközy Bence Ügyvezető igazgató (Libri Könyvkiadó Kft.) határozatlan 1 Stratégiai pozícióban lévő alkalmazott (SP), Igazgatósági tag (IT), Felügyelő bizottsági/audit bizottsági tag (FB/AB) 11

18 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK LIBRI-SHOPLINE NYRT. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÓKÉSZÍTÉSI STANDARDOK SZERINT DECEMBER 31. 1

19 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK Tartalomjegyzék 1. Általános rész A vállalkozás bemutatása A mérlegkészítés alapja Számviteli politika A számviteli politika lényeges elemei A konszolidáció alapja Beszámolási pénznem és deviza egyenlegek Árbevétel Ingatlanok, gépek, berendezések Értékvesztés Immateriális javak Goodwill Készletek Követelések Pénzügyi eszközök Pénzügyi kötelezettségek Származékos pénzügyi eszközök Céltartalékok Társasági adó Lízing Egy részvényre jutó eredmény (EPS) Mérlegen kívüli tételek Visszavásárolt saját részvények Osztalék Pénzügyi műveletek eredménye Állami támogatások Fordulónap utáni események Megszűnő tevékenységek A számviteli politika változásai Bizonytalansági tényezők Goodwill értékvesztése Behajthatatlan és kétes követelésekre elszámolt értékvesztés Értékcsökkenés Az üzleti kombináció részletei, a konszolidációs körbe vont vállalkozások Ingatlanok, gépek és berendezések Immateriális javak Goodwill Társult és közös vállalkozásokban való befektetések Halasztott adó követelések Pénzeszközök és pénzeszköz-egyenértékesek Vevőkövetelések

20 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK 10. Egyéb követelések Követelések kapcsolt vállalkozással szemben Készletek Aktív időbeli elhatárolások Jegyzett tőke és tőketartalék Nem ellenőrzésre jogosító részesedés Szállítói kötelezettségek Céltartalékok Kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben Egyéb kötelezettségek és passzív időbeli elhatárolások Pénzügyi kötelezettségek (rövid lejáratú) Árbevétel Személyi jellegű ráfordítások Igénybevett szolgáltatások Egyéb bevételek Egyéb ráfordítások Pénzügyi műveletek bevételei Pénzügyi műveletek ráfordításai Tőkemódszerrel elszámolt vállalkozások eredménye Jövedelemadók Egy részvényre jutó eredmény Szegmensinformációk Kockázatkezelés Pénzügyi instrumentumok Peres ügyek Igazgatóság és Felügyelő Bizottság javadalmazása Könyvvitel és könyvvizsgálat Mérlegfordulónap utáni események A pénzügyi kimutatások közzétételre engedélyezése

21 1. LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK Konszolidált mérleg adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Melléklet ESZKÖZÖK Éven túli eszközök Ingatlanok, gépek és berendezések Immateriális eszközök Goodwill Társult és közös vállalkozásban való befektetések Halasztott adókövetelések Éven túli eszközök összesen Forgóeszközök Pénzeszközök és pénzeszköz-egyenértékesek Vevőkövetelések Egyéb követelések Tényleges jövedelemadó követelések Követelések kapcsolt vállalkozással szemben Készletek Aktív időbeli elhatárolások Forgóeszközök összesen Eszközök összesen FORRÁSOK Saját tőke Jegyzett tőke Tőketartalék Eredménytartalék Anyavállalatra jutó saját tőke összesen Nem ellenőrzésre jogosító részesedés Saját tőke összesen: Hosszú lejáratú kötelezettségek Halasztott adó kötelezettségek Hosszú lejáratú kötelezettségek összesen Rövid lejáratú kötelezettségek Szállítói kötelezettségek Kötelezettségek kapcsolt vállalkozással szemben Céltartalékok Tényleges jövedelemadó kötelezettségek Egyéb kötelezettségek és passzív időbeli elhatárolások Pénzügyi kötelezettségek Rövid lejáratú kötelezettségek összesen Kötelezettségek és saját tőke összesen A oldalakon közölt mellékletek a konszolidált beszámoló elválaszthatatlan részei 4

22 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK Konszolidált átfogó eredménykimutatás adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Melléklet Folytatódó tevékenységek Értékesítés nettó árbevétele Értékesítés közvetlen költségei ( ) ( ) Bruttó haszon Anyagköltségek ( ) (49.702) Személyi jellegű ráfordítások 22 ( ) ( ) Igénybevett szolgáltatások 23 ( ) ( ) Aktivált saját teljesítmények Egyéb bevételek Egyéb ráfordítások 25 ( ) ( ) Értékcsökkenés és amortizáció 3,4 ( ) ( ) Működési költségek ( ) ( ) Működési eredmény Pénzügyi bevételek Pénzügyi ráfordítások 27 (58.682) (63.318) Részesedés tőkemódszerrel értékelt vállalatok eredményéből (1.877) Adózás előtti eredmény Jövedelemadók 29 ( ) ( ) Adózott eredmény folytatódó tevékenységből Megszűnt tevékenységek eredménye - ( ) Egyéb átfogó jövedelem - - Teljes átfogó jövedelem Ebből: Anyavállalatra jutó rész Külső tulajdonosra jutó rész Egy részvényre jutó eredmény (Ft)- folytatódó és megszűnt tevékenységből Alap Hígított Egy részvényre jutó eredmény (Ft) - megszűnt tevékenységből Alap 30 - (46) Hígított 30 - (46) A oldalakon közölt mellékletek a konszolidált beszámoló elválaszthatatlan részei 5

23 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK Konszolidált saját tőke változás kimutatása adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Jegyzett tőke Tőketartalék Visszavásárolt saját részvények Eredménytartalék Anyavállalatra jutó saját tőke összesen Nem ellenőrzésre jogosító részesedés Saját tőke összesen Egyenleg december 31-én Tranzakciók külső tulajdonossal Értékesített társaságok kivezetése 0 ( ) ( ) Felvett goodwill korrekciója (11.079) (11.079) (11.079) Osztalék 0 0 (42.327) (42.327) Teljes átfogó jövedelem Egyenleg december 31-én Tranzakciók külső tulajdonossal (30.974) Osztalék - - (63.562) (63.562) Teljes átfogó jövedelem Egyenleg december 31-én A oldalakon közölt mellékletek a konszolidált beszámoló elválaszthatatlan részei 6

24 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK Konszolidált Cash Flow kimutatás adatok ezer forintban, kivéve ha másképp van feltüntetve Működési tevékenységből származó cash flow Adózott eredmény Korrekciók: Tárgyévi értékcsökkenés Céltartalékok változása (5.442) Halasztott adó Működő tőke változásai. Készletek változása (82.863) ( ) Vevő és egyéb követelések változása ( ) ( ) Aktív időbeli elhatárolások változása (34.183) Szállítók változása ( ) Egyéb rövid lejáratú kötelezettségek és elhatárolások Működési tevékenységből származó nettó cash flow Befektetési tevékenységből származó cash flow Tárgyi eszközök és immateriális javak (beszerzése) és konszolidációs kör változása miatti változása ( ) ( ) Részesedés beszerzése ( ) - Részesedés értékesítése Befektetési tevékenységből származó nettó cash flow ( ) Finanszírozási tevékenységből származó cash flow Banki hitel felvétel/(visszafizetés) ( ) Osztalék fizetése (63.562) (42.327) Finanszírozási tevékenységből származó nettó cash flow ( ) Készpénz és készpénzjellegű tételek nettó változása ( ) Készpénz és készpénzjellegű tételek év eleji egyenlege Készpénz és készpénzjellegű tételek év végi egyenlege A oldalakon közölt mellékletek a konszolidált beszámoló elválaszthatatlan részei 7

25 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK 1. Általános rész 1.1 A vállalkozás bemutatása A Libri-Shopline Nyrt. - későbbiekben a Társaság vagy Csoport ban alakult, fő tevékenysége könyv-kiskereskedelem. A Társaság székhelye 1066 Budapest, Nyugati tér 1. A Libri-Shopline Nyrt. a közép-európai régió legjelentősebb kulturális vállalata. A teljes cégcsoport a Libri Könyvkereskedelmi Kft. és érdekeltségei, valamint a Shopline-webáruház Nyrt. összefonódásával jött létre 2013-ban. A Shopline 2013-ban vásárolta meg egy összetett tranzakció keretén belül a Libri Csoportot, amely magába foglalja a Park Kiadót, a Helikon Kiadót, a Kolibri Gyerekkönyvkiadót, a Diafilmgyártó Kft.-t és az egyre közismertebb Libri Kiadót. A csoport meghatározó tagja, a Libri Könyvkereskedelmi Kft. évente 2,1 millió vásárlót szolgál ki országos méretű könyvesbolthálózatában, 46 boltjával és webáruházával. 8 alkalommal nyerte el a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése által alapított Az Év Könyvkereskedője-díjat. A Libri mint Magyarország prémium könyvkereskedő hálózata, a Bookline mint a régió legkedveltebb online kulturális áruháza és a Shopline mint az ország vezető webáruháza kényelmi szolgáltatásaikkal pénzt és időt takarítanak meg vásárlóiknak. Az év során a Libri Kiadói Csoport 439 új címmel jelent meg a piacon, összesen címből darab könyvet értékesített. A Libri-Shopline Nyrt. tulajdonosi szerkezete a teljes alaptőkére vetítve december 31-i állapot szerint az alábbi: Megnevezés Részvények száma Tulajdonos neve Tulajdoni hányad 2015 Tulajdoni hányad 2014 Szavazati hányad 2015 Szavazati hányad 2014 SQ Invest Kft. 66,92% 66,92% 66,92% 66,92% Közép Európai Média és Kiadó Zrt. 25,10% 25,10% 25,10% 25,10% Saját tulajdon Egyéb intézményi és magán befektetők 7,98% 7,98% 7,98% 7,98% % % % % 8

26 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A Társaság operatív irányítását az Igazgatóság végzi. A Társaság működésével kapcsolatos ellenőrzési feladatokat Felügyelő Bizottság látja el. 1.2 A mérlegkészítés alapja i) Elfogadás és nyilatkozat a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardoknak való megfelelőségről A konszolidált pénzügyi kimutatásokat az Igazgatóság április 7-én fogadta el. A konszolidált pénzügyi kimutatások a Nemzetközi Pénzügyi Számviteli Sztenderdek szerint, az Európai Unió (EU) Hivatalos Lapjában rendeleti formában kihirdetett és beiktatott standardok alapján készültek. Az IFRS-t a Nemzetközi Számviteli Standardok Bizottsága (IASB) és a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolás Értelmező Bizottsága (IFRIC) által megfogalmazott, standardok és értelmezések alkotják január 1-jétől a magyar számviteli törvény változása lehetővé teszi, hogy a Csoport konszolidált beszámolóját az Európai Unió Hivatalos Lapjában rendeleti formában kihirdetett IFRS alapján készítse el. Jelenleg az EU beiktatási folyamatai és a Csoport tevékenysége alapján nincs különbség a Csoport IFRS és EU által elfogadott IFRS politikák között. A pénzügyi kimutatásokban szereplő közzétételek megfelelnek az egyes standardokban foglalt követelményeknek. A konszolidált pénzügyi kimutatások magyar forintban, ezer forintra kerekítve kerültek bemutatásra, ha nincs ettől eltérő jelzés. ii) A beszámoló készítésének alapja A konszolidált pénzügyi kimutatások a december 31-én kibocsátott és hatályos standardok és IFRIC értelmezések szerint készültek. Az anyavállalat a nem konszolidált éves beszámolóját a számvitelről szóló évi C. törvény szerint készíti. E törvény egyes előírásai eltérnek a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardokban (IFRS) foglaltaktól. Annak érdekében, hogy a nemzetközi konszolidált beszámoló összhangban legyen a Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Sztenderdekkel, bizonyos módosításokat kellett végrehajtani a Csoport tagjainak magyar egyedi beszámolóján, és ezután került sor az egyedi IFRS beszámolók alapján a konszolidációra. A beszámoló a bekerülési érték elve alapján került összeállításra, kivéve azokat az eseteket, ahol az IFRS más értékelési elv használatát követeli meg, mint ahogy az a számviteli politikában látható. A pénzügyi év megegyezik a naptári évvel. 9

27 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK iii) Az értékelés alapja A konszolidált pénzügyi kimutatások esetében az értékelési alapja az eredeti bekerülési érték, kivéve a következő eszközöket és kötelezettségeket, melyek valós értéken kerültek bemutatásra: származékos pénzügyi instrumentumok, az eredménnyel szemben valós értéken értékelt pénzügyi instrumentumok és értékesíthető pénzügyi instrumentumok. Az IFRS-eknek megfelelő pénzügyi kimutatások elkészítése során szükség van arra, hogy a menedzsment szakmai megítélést, becsléseket és feltételezéseket alkalmazzon, melyek hatással vannak az alkalmazott számviteli politikákra, valamint az eszközök és kötelezettségek, bevételek és költségek beszámolóban szereplő összegére. A becslések és a kapcsolódó feltételezések múltbeli tapasztalatokon és számos egyéb tényezőn alapulnak, amelyek az adott körülmények között ésszerűnek tekinthetők, és amelyek eredménye képezi azon eszközök és kötelezettségek könyv szerinti értéke becslésének alapját, amelyek egyéb forrásokból nem határozhatók meg egyértelműen. A tényleges eredmények eltérhetnek ezektől a becslésektől. A becslések és az alapfeltételezések felülvizsgálatára rendszeresen sor kerül. A számviteli becslések módosítása a becslés módosításának időszakában kerül megjelenítésre, ha a módosítás csak az adott évet érinti, illetve a módosítás időszakában és a jövőbeli időszakokban, ha a módosítás mind a jelenlegi, mind a jövőbeni éveket érinti. 2. Számviteli politika Az alábbiakban kerülnek bemutatásra a konszolidált pénzügyi kimutatások elkészítése során alkalmazott jelentősebb számviteli politikák. A számviteli politikák következetesen kerültek alkalmazásra a jelen konszolidált pénzügyi kimutatásokban szereplő időszakokra vonatkozóan. A pénzügyi beszámoló összeállítása során alkalmazott legfontosabb számviteli elvek a következők: 2.1 A számviteli politika lényeges elemei A konszolidáció alapja Leányvállalatok A konszolidált éves beszámoló a Libri-Shopline Nyrt.-t, illetve az ellenőrzése alatt álló leányvállalatokat foglalja magában. Ellenőrzésről általában akkor beszélünk, ha a Csoport közvetve vagy közvetlenül birtokolja az adott társaság szavazati jogainak több, mint 50%-át, 10

28 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK és a társaság pénzügyi és operatív tevékenységébe történő befolyás révén előnyöket élvez annak tevékenységéből. A megszerzett üzletrészekre az akvizíciós számvitel módszere kerül alkalmazásra, amely a megszerzéskori értékviszonyok alapján történik az eszközök és források akvizíció időpontjára, azaz az irányítás megszerzésének napjára vonatkozó piaci értékének alapul vételével. Az akvizíció költsége az ellenérték, valamint a nem irányító részesedéseknek a megszerzett üzletben meglevő részesedésének összege. Az év közben megszerzett vagy értékesített társaságok a tranzakció időpontjától kezdődően, illetve a tranzakció időpontjáig szerepelnek a konszolidált pénzügyi kimutatásokban. A konszolidációba bevont társaságok közötti tranzakciók, egyenlegek és eredmények, valamint a nem realizált eredmények kiszűrésre kerülnek, kivéve, ha az ilyen veszteségek a kapcsolódó eszközök értékvesztésére utalnak. A konszolidált éves beszámoló készítése során a hasonló tranzakciókat és eseményeket egységes számviteli elveket követve rögzítik. A nem ellenőrzésre jogosító tulajdonosokra eső tőke- és eredményrész a mérlegben és az eredménykimutatásban külön soron jelenik meg. Az üzleti kombinációk vonatkozásában a nem ellenőrzésre jogosító részesedések vagy valós értéken, vagy a megszerzett társaság nettó eszközeinek valós értékéből a nem irányító tulajdonosokra jutó összeg értékében kerülnek meghatározásra. Az értékelés módjának kiválasztása minden üzleti kombináció vonatkozásában egyedileg történik. Az akvizíciót követően a nem irányító tulajdonosok részesedése az eredetileg felvett érték, módosítva a megszerzett társaság tőkéjében bekövetkező változások nem irányító tulajdonosokra jutó összegével. Az időszaki összes átfogó jövedelemből abban az esetben is részesülnek a nem ellenőrzésre jogosító tulajdonosok, ha ez részesedésük negatív egyenlegéhez vezet. A Csoport leányvállalatokban meglevő részesedésének olyan változásai, amelyek nem eredményezik a kontroll elvesztését, tőke tranzakcióként kerülnek elszámolásra. A Csoport, valamint a nem ellenőrzésre jogosító tulajdonosok részesedése kerül módosításra úgy, hogy azok tükrözzék a leányvállalatokban meglevő részesedéseik változását. A nem ellenőrzésre jogosító tulajdonosok részesedését módosító összeg, valamint a kapott vagy fizetett ellenérték különbsége a tőkében kerül elszámolásra, mint a társaság tulajdonosaira jutó érték. Közös vállalkozások és társult vállalkozások A közös vállalkozás olyan szerződésen alapuló megállapodás, amelyben két vagy több fél (vállalkozók) közös irányítás alatt álló gazdasági tevékenységet folytatnak. Közös irányítás akkor valósul meg, amikor a tevékenységhez kapcsolódó stratégiai, pénzügyi és operatív döntések a vállalkozók egyhangú beleegyezését követelik meg. A közös vezetésű vállalkozás olyan vállalkozás, amely egy gazdasági tevékenységet folytató társaság, partnerség vagy más jogi személy létrehozásával jár, amelyet a Csoport a többi vállalkozóval közösen irányít. 11

29 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A társult vállalkozás olyan társaság, amelynek pénzügyi és működési politikáira a Csoport jelentős befolyást képes gyakorolni, de amely nem leányvállalat vagy közös vezetésű vállalkozás. A Csoport közös és társult vállalkozásokban lévő befektetései az equity módszer alkalmazásával kerülnek kimutatásra. Az equity módszer alapján a közös és a társult vállalkozásokban meglevő befektetés a mérlegben a vállalkozás nettó eszközértékének megszerzést követő, Csoportra jutó változásával növelt bekerülési értéken kerül kimutatásra. A vállalkozáshoz kapcsolódó goodwill a befektetés könyv szerinti értékének része, és nem kerül amortizálásra. Az eredménykimutatás a vállalkozás működéséből származó eredményének a Csoportra jutó részét tartalmazza. Ha a vállalkozás saját tőkéjével szemben elszámolt változás történik, a Csoport szintén elszámolja a rá jutó részt, és ahol ez értelmezhető kimutatja a saját tőke változásaként. A közös és a társult vállalkozások beszámolási időpontjai megegyeznek a Csoportéval, és a vállalkozások számviteli politikája megfelel a Csoport által hasonló tranzakcióknál, hasonló körülmények között alkalmazottal. A közös és a társult vállalkozásokban levő befektetések a mérleg fordulónapján értékvesztésre utaló objektív bizonyítékok megállapítása céljából felülvizsgálatra kerülnek. Amennyiben van ilyen bizonyíték, meghatározásra kerül a befektetés realizálható értéke és az elszámolandó értékvesztés. A korábbi években elszámolt veszteségek okának mérlegelése alapján kerül meghatározásra, hogy a veszteségek visszafordításra kerülhetnek-e. Egy közös vagy társult vállalkozásban meglévő jelentős befolyás megszűnése esetén a Csoport a megmaradó részesedést átértékeli, és valós értéken veszi fel. A társult vállalkozás könyv szerinti értékének, valamint a megmaradó részesedés valós értéke és az értékesítés ellenértéke összegének különbsége az eredményben kerül elszámolásra Beszámolási pénznem és deviza egyenlegek Az alapul szolgáló gazdasági események tartalmára és körülményeire való tekintettel az anyavállalat funkcionális, valamint a Csoport beszámolási pénzneme a magyar forint. A nem forintban nyilvántartott devizaügyletek kezdetben az ilyen tranzakciók végrehajtásának napján érvényes árfolyamon voltak nyilvántartva. A külföldi devizanemben fennálló követelések és kötelezettségek a mérleg-fordulónapi árfolyamon lettek forintra átszámítva, nem tekintve, hogy az eszköz megtérülése kétesnek minősült. A keletkező árfolyam differenciák az eredménykimutatásban a pénzügyi bevételek, illetve ráfordítások között kerülnek kimutatásra. A pénzügyi kimutatások magyar forintban (HUF) készültek, a legközelebbi ezerre kerekítve, kivéve ahol ettől eltérően megjelölésre került. A konszolidált pénzügyi kimutatások magyar forintban készültek, amely a Csoport prezentálási pénzneme. 12

30 LIBRI-SHOPLINE NYRT DECEMBER 31. KONSZOLIDÁLT ÉVES PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK A külföldi pénznemben történő ügyletek a funkcionális pénznemben - a külföldi pénznemben lévő összegre a beszámoló pénznemének és a külföldi pénznemnek az ügylet napján érvényes átváltási árfolyamát alkalmazva vannak elszámolva. Az átfogó jövedelemkimutatásban azokat az árfolyam-különbözeteket, amelyek monetáris tételek rendezésekor, az időszak során történt kezdeti megjelenítéskor vagy a megelőző pénzügyi kimutatásokban alkalmazott árfolyamtól eltérő árfolyam használatból eredően keletkeznek, bevételként vagy ráfordításként vannak kimutatva abban az időszakban, amikor keletkeztek. A külföldi pénznemben meghatározott monetáris eszközöket és kötelezettséget a funkcionális pénznemnek a beszámolási időszak végén érvényes árfolyamán számítják át. A valós értéken értékelt külföldi pénznemben meghatározott tételeket a valós érték meghatározásának időpontjában érvényes árfolyamon számítják át. A vevőkövetelések, illetve a szállítói kötelezettségek árfolyamkülönbözetei az üzleti tevékenység eredményében szerepelnek, míg a kölcsönök árfolyamkülönbözetei a pénzügyi műveletek bevételei vagy ráfordításai soron kerülnek kimutatásra Árbevétel Az értékesítési tranzakciók árbevétele a szállítási szerződések kondícióinak megfelelő teljesítésekor jelenik meg. Az árbevétel nem tartalmazza az általános forgalmi adót. Valamennyi bevétel és ráfordítás az összemérés elve alapján a megfelelő időszakban kerül elszámolásra Ingatlanok, gépek, berendezések A tárgyi eszközök halmozott értékcsökkenéssel csökkentett bekerülési értéken kerülnek bemutatásra. A halmozott értékcsökkenés magában foglalja az eszköz folyamatos használatával, működtetésével kapcsolatban felmerült terv szerinti értékcsökkenés, valamint az eszköz nem várt, rendkívüli esemény miatt bekövetkezett jelentős mértékű megrongálódása, sérülése miatt elszámolt terven felüli értékcsökkenés elszámolt költségeit. A tárgyi eszközök bekerülési értékének része az eszköz beszerzési költsége, saját vállalkozásban végzett beruházás esetén a felmerült anyag- és bérjellegű költségek és egyéb közvetlen költségek. A tárgyi eszköz beruházáshoz felvett hitel után elszámolt kamat az eszköz bekerülési értékét növeli az eszköz rendeltetésének megfelelő állapotba kerüléséig. A tárgyi eszközök könyv szerinti értéke meghatározott időközönként felülvizsgálatra kerül, annak érdekében, hogy megállapítsák, hogy a könyv szerinti érték nem haladja-e meg az eszköz valós, piaci értékét, mivel ez esetben terven felüli leírás elszámolása szükséges az eszköz valós, piaci értékéig. Az eszköz valós, piaci értéke az értékesítési ár, illetve az eszköz használati értéke közül a magasabb. A használati érték az eszköz által generált jövőbeni pénzáramlások diszkontált értéke. 13

A Libri-Shopline Nyrt.

A Libri-Shopline Nyrt. A Libri-Shopline Nyrt. időközi vezetőségi beszámolója (2014 első negyedév) Budapest, 2014. május 19. 1. A Társaság cégadatai: A társaság cégneve: Libri-Shopline Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

Részletesebben

Bookline.hu Nyilvánosan Működő Részvénytársaság. Független Könyvvizsgálói Jelentés és Éves beszámoló. 2008. december 31.

Bookline.hu Nyilvánosan Működő Részvénytársaság. Független Könyvvizsgálói Jelentés és Éves beszámoló. 2008. december 31. Bookline.hu Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Független Könyvvizsgálói Jelentés és Éves beszámoló www.bookline.hu Bookline.hu Nyrt. 1097 Budapest, Ecseri út 14-16. Telefon: (36-1) 505-9800, Fax: (36-1)

Részletesebben

Synergon Informatika Rt. és leányvállalatai. konszolidált éves beszámoló 2005. december 31. Az angol eredeti magyar fordítása

Synergon Informatika Rt. és leányvállalatai. konszolidált éves beszámoló 2005. december 31. Az angol eredeti magyar fordítása Synergon Informatika Rt. és leányvállalatai konszolidált éves beszámoló. Az angol eredeti magyar fordítása Synergon Informatika Rt. és leányvállalatai Auditált konszolidált éves beszámoló. Tartalomjegyzék:

Részletesebben

A számviteli politika meghatározó elemeit és az egyéb magyarázó információkat tartalmazó konszolidált kiegészítő mellékletek

A számviteli politika meghatározó elemeit és az egyéb magyarázó információkat tartalmazó konszolidált kiegészítő mellékletek és az egyéb magyarázó A számviteli politika meghatározó elemeit és az egyéb magyarázó információkat tartalmazó konszolidált kiegészítő mellékletek 2015. december 31. 1. ÁLTALÁNOS A MOL Magyar Olaj- és

Részletesebben

KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ

KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ KONSZOLIDÁLT ÉVES BESZÁMOLÓ FORRÁS VAGYONKEZELÉSI ÉS BEFEKTETÉSI NYRT. AZ EU ÁLTAL BEFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI SZTENDERDEK (IFRS) ALAPJÁN 2014. DECEMBER 31. 1 Tartalomjegyzék 1. Általános

Részletesebben

Társaság címe: H-9027 Győr, Martin u. 1. Ágazati besorolás: 2015. I-IV. negyedév Telefon: 06 96 624-460 Telefax: 06 96 624-006 adam.steszli@raba.

Társaság címe: H-9027 Győr, Martin u. 1. Ágazati besorolás: 2015. I-IV. negyedév Telefon: 06 96 624-460 Telefax: 06 96 624-006 adam.steszli@raba. A RÁBA Nyrt. I-IV. negyedéves jelentése Nem auditált, konszolidált negyedéves jelentés a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint A Társaság neve: RÁBA Járműipari Holding Nyrt. Társaság

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Zrt. és leányvállalatai ( EDF DÉMÁSZ Csoport )

EDF DÉMÁSZ Zrt. és leányvállalatai ( EDF DÉMÁSZ Csoport ) és leányvállalatai ( EDF DÉMÁSZ Csoport ) A nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások a 2009. december 31-ével végződő évre KONSZOLIDÁLT SAJÁT TŐKE

Részletesebben

Kiegészítő melléklet. a HUMET Nyrt. 2009. évi IFRS szerint összeállított. konszolidált beszámolójához

Kiegészítő melléklet. a HUMET Nyrt. 2009. évi IFRS szerint összeállított. konszolidált beszámolójához Kiegészítő melléklet a HUMET Nyrt. 2009. évi IFRS szerint összeállított konszolidált beszámolójához 1 A HUMET Nyrt., mint tőzsdére bevezetett társaság a számvitelről szóló törvény 10. (2) bekezdése alapján

Részletesebben

A Danubius Hotels Nyrt. 2014. április 24-én tartandó éves rendes közgyűlésének előterjesztései és határozati javaslatai

A Danubius Hotels Nyrt. 2014. április 24-én tartandó éves rendes közgyűlésének előterjesztései és határozati javaslatai A Danubius Hotels Nyrt. 2014. április 24-én tartandó éves rendes közgyűlésének előterjesztései és határozati javaslatai Budapest, 2014. április 2. TARTALOM KÖZGYŰLÉSI MEGHÍVÓ... 3 1. SZÁMÚ NAPIRENDI PONT:

Részletesebben

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások

Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások Melléklet a 2015. negyedéves Időközi Vezetőségi Beszámolóhoz Évközi konszolidált pénzügyi kimutatások az ALTEO Energiaszolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaságról és konszolidálásba bevont vállalkozásairól

Részletesebben

EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt.

EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. EXTERNET Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. 2009. éves IFRS szerint konszolidált, auditált jelentése Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 Üzleti jelentés... 3 1. Összefoglaló... 3 2. A Társaság

Részletesebben

a módosításokkal egységes szerkezetbe foglaltan

a módosításokkal egységes szerkezetbe foglaltan A Shopline-webáruház Internetes Kereskedelmi Nyilvánosan Működő Részvénytársaság Alapszabálya a módosításokkal egységes szerkezetbe foglaltan 2014. február 07. A L A P S Z A B Á L Y A Fővárosi Bíróság,

Részletesebben

PANNERGY Nyrt. 2012. évi beszámoló. független könyvvizsgálói jelentés

PANNERGY Nyrt. 2012. évi beszámoló. független könyvvizsgálói jelentés PANNERGY Nyrt. 2012. évi beszámoló és független könyvvizsgálói jelentés Tartalomjegyzék I. Független könyvvizsgálói jelentés II. Éves beszámoló Mérleg Eredménykimutatás Kiegészít melléklet Üzleti jelentés

Részletesebben

PannErgy Nyrt. és leányvállalatai IFRS szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások és Éves jelentés 2015.

PannErgy Nyrt. és leányvállalatai IFRS szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások és Éves jelentés 2015. PannErgy Nyrt. és leányvállalatai IFRS szerint készített konszolidált pénzügyi kimutatások és Éves jelentés 2015. Független Könyvvizsgálói jelentéssel együtt Konszolidált pénzügyi kimutatások 2015.12.31.

Részletesebben

FHB Jelzálogbank Nyrt. Tájékoztató a 2015. évi eredményről

FHB Jelzálogbank Nyrt. Tájékoztató a 2015. évi eredményről FHB Jelzálogbank Nyrt. Tájékoztató a 2015. évi eredményről Budapest, 2016. március 17. I. KONSZOLIDÁLT ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK millió forintban 2014.12.31 2015.09.30 2015.12.31 2015.12.31/ 2015.09.30 2015.12.31/

Részletesebben

MEGHÍVÓ. A Közgyűlés helyszíne: Marriott Szálló, Erzsébet terem Budapest, Apáczai Csere János utca 4.

MEGHÍVÓ. A Közgyűlés helyszíne: Marriott Szálló, Erzsébet terem Budapest, Apáczai Csere János utca 4. MEGHÍVÓ A BorsodChem Rt. (3702 Kazincbarcika, Bolyai tér 1., a továbbiakban: a Társaság ) Igazgatósága a Társaság 2006. évi rendes közgyűlését 2006. április 28-án 9 00 órára hívja össze A Közgyűlés helyszíne:

Részletesebben

FHB Jelzálogbank Nyrt. Időközi vezetőségi beszámoló 2015. harmadik negyedév

FHB Jelzálogbank Nyrt. Időközi vezetőségi beszámoló 2015. harmadik negyedév FHB Jelzálogbank Nyrt. Időközi vezetőségi beszámoló 2015. harmadik negyedév Budapest, 2015. november 16. I. KONSZOLIDÁLT ÖSSZEFOGLALÓ ADATOK millió forintban 2014.09.30 2015.06.30 2015.09.30 2015.09.30/

Részletesebben

Időközi vezetőségi beszámoló - 2011. első negyedéves eredmények A lassú gazdasági fellendülés jelei látszódnak az üzleti eredményeinken

Időközi vezetőségi beszámoló - 2011. első negyedéves eredmények A lassú gazdasági fellendülés jelei látszódnak az üzleti eredményeinken Társaság neve: Magyar Telekom Nyrt. Társaság címe: E-mail címe: 1013 Budapest Krisztina krt. 55. investor.relations@telekom.hu Befektetői kapcsolattartó: Beosztás: Telefon: E-mail cím: Krisztina Förhécz

Részletesebben

ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint)

ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint) ELSŐ HAZAI ENERGIA-PORTFÓLIÓ NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG ALAPSZABÁLY EGYSÉGES SZERKEZETBEN (a 2008.04.18. i állapot szerint) amely a gazdasági Társaságokról szóló 2006. évi IV. tv. alapján a Név:

Részletesebben

ALAPSZABÁLY. FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság

ALAPSZABÁLY. FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság ALAPSZABÁLY FuturAqua Ásványvíztermelő és Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság 2014. január 31. 1 ALAPSZABÁLY A (Cg. 02-10-060369 7623 Pécs, Ungvár utca 22. III. em.) alapszabályát a társaság

Részletesebben

Kiemelt pénzügyi adatok

Kiemelt pénzügyi adatok Tisztelt Részvényeseink! A Társaság a 2007-es év harmadik negyedévét az első két negyedévhez hasonló üzletmenettel és eredményekkel zárta. Kiemelt pénzügyi adatok Szept. 30- cal végződő Szept. 30- cal

Részletesebben

BOOKLINE.HU NYRT. 2006. évi. Éves beszámolója

BOOKLINE.HU NYRT. 2006. évi. Éves beszámolója BOOKLINE.HU NYRT. 2006. évi Éves beszámolója 2007. március 20. Tartalomjegyzék I. Összefoglaló II. Általános ismertető 1. Cégadatok 2. Részvényinformációk 3. Cégvezetés 4. Általános adatok a társaságról

Részletesebben

KIEGÉSZÍTÉSEK 1. SZÉKHELYVÁLTOZÁS ÉVES GYORSJELENTÉS 2007.

KIEGÉSZÍTÉSEK 1. SZÉKHELYVÁLTOZÁS ÉVES GYORSJELENTÉS 2007. XVIII. KIEGÉSZÍTÉSEK 1. SZÉKHELYVÁLTOZÁS ÉVES GYORSJELENTÉS 2007. 225 1. SZÁMÚ KIEGÉSZÍTÉS Az UniCredit Jelzálogbank Zrt. 50.000.000.000 forint keretösszegű Kibocsátási Programjához készített, a PSZÁF

Részletesebben

CIG PANNÓNIA ÉLETBIZTOSÍTÓ NYRT.

CIG PANNÓNIA ÉLETBIZTOSÍTÓ NYRT. CIG PANNÓNIA ÉLETBIZTOSÍTÓ NYRT. NEGYEDÉVES JELENTÉS A NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK ALAPJÁN KÉSZÍTETT KONSZOLIDÁLT PÉNZÜGYI KIMUTATÁSOK ALAPJÁN 2012. HARMADIK NEGYEDÉV 2012. november 20.

Részletesebben

ENERGETIKUS MEGOLDÁSOK. RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (01-10-045428)

ENERGETIKUS MEGOLDÁSOK. RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (01-10-045428) Az RFV Regionális Fejlesztési, Beruházó, Termelő és Szolgáltató Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (01-10-045428) Féléves jelentése a Tpt. 54.. alapján 2009. június 30. Összefoglaló Az RFV tevékenységeivel

Részletesebben

FreeSoft Szoftverfejleszt és Számítástechnikai. Szolgáltató Nyilvánosan M köd Részvénytársaság. 2006. I. félévi. gyorsjelentése

FreeSoft Szoftverfejleszt és Számítástechnikai. Szolgáltató Nyilvánosan M köd Részvénytársaság. 2006. I. félévi. gyorsjelentése FreeSoft Szoftverfejleszt és Számítástechnikai Szolgáltató Nyilvánosan M köd Részvénytársaság 2006. I. félévi gyorsjelentése 2005. augusztus 9. Keresztesi János vezérigazgató 2006. augusztus 8. FreeSoft

Részletesebben

MAGYAR POSTA ZRT. ÖSSZEVONT ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Budapest, 2016. január 31. a vállalkozás vezetője (képviselője)

MAGYAR POSTA ZRT. ÖSSZEVONT ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET. Budapest, 2016. január 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) MAGYAR POSTA ZRT. ÖSSZEVONT ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET Budapest, 2016. január 31. a vállalkozás vezetője (képviselője) TARTALOMJEGYZÉK I. ÁLTALÁNOS JELLEGŰ KIEGÉSZÍTÉSEK... 4 I/A. BEVEZETÉS...

Részletesebben

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. IGAZGATÓSÁGI JELENTÉS

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. IGAZGATÓSÁGI JELENTÉS ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. IGAZGATÓSÁGI JELENTÉS Társaság ügyvezetéséről, a Társaság vagyoni helyzetéről és üzletpolitikájáról 1 1. A 2013. év ügyvezetésének jelentősebb gazdasági eseményei Csődeljárás

Részletesebben

Graphisoft Park SE. Pénzügyi Jelentés 2006. a 2006. augusztus 21-től 2006. december 31-ig terjedő időszakra

Graphisoft Park SE. Pénzügyi Jelentés 2006. a 2006. augusztus 21-től 2006. december 31-ig terjedő időszakra Graphisoft Park SE Pénzügyi Jelentés 2006 a 2006. augusztus 21-től 2006. december 31-ig terjedő időszakra A MENEDZSMENT ÉRTÉKELÉSE A PÉNZÜGYI HELYZETRŐL ÉS AZ EREDMÉNYEKRŐL Az alapvetően szoftver fejlesztőként

Részletesebben

Állami Nyomda Nyrt. 2011. I-IV. negyedéves jelentés

Állami Nyomda Nyrt. 2011. I-IV. negyedéves jelentés Stabil működés a Nyomdánál 2011-ben Az Állami Nyomda Nyrt. (BÉT: ANY, továbbiakban Állami Nyomda vagy Társaság) a mai napon nyilvánosságra hozta 2011. éves eredményeit. (www.bet.hu, www.kozzetetelek.hu,

Részletesebben

MOL MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA. 2004. szeptember 2.

MOL MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA. 2004. szeptember 2. Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt átalakulásával az idő közben hatályon kívül helyezett 1989. évi XIII. és az 1990. évi VII. törvények alapján a 3149/1991. (IV.11.) Kormányhatározat alapján, a módosított

Részletesebben

Éves beszámoló mérlege - "A"

Éves beszámoló mérlege - A Adószám: Cégbíróság: Cégjegyzék szám: 11108944-2-51 Fejér Megyei Cégbíróság 07-09-003060 Annamajori Mezőgazdasági és Kereskedelmi Korlátolt Felelősségű Társaság 2471 Baracska, Annamajor utca 1 Éves beszámoló

Részletesebben

MOL MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA. 2014. április 24.

MOL MAGYAR OLAJ- ÉS GÁZIPARI NYILVÁNOSAN MŰKÖDŐ RÉSZVÉNYTÁRSASÁG. egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA. 2014. április 24. Az Országos Kőolaj- és Gázipari Tröszt átalakulásával az idő közben hatályon kívül helyezett 1989. évi XIII. és az 1990. évi VII. törvények alapján a 3149/1991. (IV.11.) Kormányhatározat alapján, a módosított

Részletesebben

A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA

A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA A KÖZÉP EURÓPAI MÉDIA ÉS KIADÓI SZOLGÁLTATÓ ZRT. (a továbbiakban: az Ajánlattevő ) NYILVÁNOS VÉTELI AJÁNLATA A BOOKLINE.HU INTERNETES KERESKEDELMI NYRT. (a továbbiakban: Társaság, vagy Bookline.hu ) ÁLTAL

Részletesebben

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról. 2016. március 11.

PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról. 2016. március 11. PannErgy Nyrt. Előzetes tájékoztató a 2015. évi gazdálkodásról 2016. március 11. Vezetői összefoglaló A PannErgy Csoport 2015-ben jelentős konszolidált hőtermelés- és árbevétel növekedést realizált, nyereséges

Részletesebben

ARAGO Befektetési Holding Rt. 2001. évi gyorsjelentése

ARAGO Befektetési Holding Rt. 2001. évi gyorsjelentése ARAGO Befektetési Holding Rt. 2001. évi gyorsjelentése Az ARAGO Befektetési Holding Rt. a Tőzsdei Értékpapír Listán C kategóriában szereplő részvénytársaság igazgatósága az alábbiakban ismerteti Tisztelt

Részletesebben

Felelős Társaságirányítási Jelentés

Felelős Társaságirányítási Jelentés Felelős Társaságirányítási Jelentés Az ANY Biztonsági Nyomda Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (a Társaság ) a felelős társaságirányítás vonatkozásában az alábbi összefoglaló jelentést és nyilatkozatot

Részletesebben

Shopline-webáruház Nyrt.

Shopline-webáruház Nyrt. shopline bookline Shopline-webáruház Nyrt. IGAZGATÓSÁGÁNAK ÜZLETI JELENTÉSE A TÁRSASÁG 2012. ÉVI TEVÉKENYSÉGÉRŐL Jóváhagyta a Társaság 2013. április 25-i éves közgyűlése Budapest, 2013.április 2. 1. Összefoglaló

Részletesebben

1. sz. melléklet 1. DEFINÍCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK

1. sz. melléklet 1. DEFINÍCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK 1. sz. melléklet 1. DEFINÍCIÓK ÉS MEGHATÁROZÁSOK A jelen Alaptájékoztatókban szereplő egyes fogalmak definíciói, illetve rövidítések magyarázatai az alábbiakban kerülnek ismertetésre. Az egyéb, vagyis

Részletesebben

GYORSJELENTÉS. e-mail:investor.relations@synergon.hu

GYORSJELENTÉS. e-mail:investor.relations@synergon.hu GYORSJELENTÉS A Synergon Informatika Rt. 2003. január 1-től június 30-ig tartó 6 hónap pénzügyi eredményei Nem auditált, konszolidált Nemzetközi Pénzügyi Jelentés/ Beszámolói Szabályok szerint összeállított

Részletesebben

Elıterjesztés a Magyar Telekom Nyrt. Közgyőlése részére

Elıterjesztés a Magyar Telekom Nyrt. Közgyőlése részére Elıterjesztés a Magyar Telekom Nyrt. Közgyőlése részére Döntés a Társaság számviteli törvénynek megfelelıen elkészített 2012. évi egyedi éves beszámolójának (HAR) elfogadásáról, a Felügyelı Bizottság,

Részletesebben

ALAPSZABÁLY 2006. május 1.

ALAPSZABÁLY 2006. május 1. ALAPSZABÁLY 2006. május 1. UNIQA Egészségpénztár Alapszabálya 1.) Általános adatok 1.1.) Elnevezés: UNIQA Önkéntes Kölcsönös Kiegészít Egészségpénztár továbbiakban: Egészségpénztár Az Egészségpénztár rövidített

Részletesebben

A MATÁV 2003-BAN ELÉRTE PÉNZÜGYI CÉLJAIT ÉS A FŐ ÜZLETÁGAKBAN MEGŐRIZTE VEZETŐ POZÍCIÓJÁT

A MATÁV 2003-BAN ELÉRTE PÉNZÜGYI CÉLJAIT ÉS A FŐ ÜZLETÁGAKBAN MEGŐRIZTE VEZETŐ POZÍCIÓJÁT A MATÁV 2003-BAN ELÉRTE PÉNZÜGYI CÉLJAIT ÉS A FŐ ÜZLETÁGAKBAN MEGŐRIZTE VEZETŐ POZÍCIÓJÁT BUDAPEST 2004. február 11. A Matáv (NYSE: MTA.N és BÉT: MTAV.BU), Magyarország vezető távközlési szolgáltatója

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a MIBERSZOLG Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft. 2012. évi gazdálkodásáról

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a MIBERSZOLG Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft. 2012. évi gazdálkodásáról MIBERSZOLG Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft. 3530 Miskolc, Hunyadi u. 21. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a MIBERSZOLG Miskolci Beruházó és Szolgáltató Kft. 2012. évi gazdálkodásáról Miskolc, 2013. április 19.

Részletesebben

Általános Biztosítási Feltételek

Általános Biztosítási Feltételek Az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. csoportos hitelfedezeti biztosításának általános és különös feltételei az ERSTE Bank Nyrt. által nyújtott, jelzálog alapú kölcsönszerződésekhez kapcsolódó

Részletesebben

PANNON-VÁLTÓ NyRt. 2007. I. félévi gyorsjelentése

PANNON-VÁLTÓ NyRt. 2007. I. félévi gyorsjelentése PANNON-VÁLTÓ NyRt. 2007. I. félévi gyorsjelentése PANNON-VÁLTÓ Rt. 2007. I. félévi gyorsjelentés Mérleg adatok 2006. június 30. 2007. június 30. Változás (e Ft) (e Ft) /előző év=100%/ A. Befektetett eszközök

Részletesebben

Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Átviteli Rendszerirányító Zártkörűen Működő Részvénytársaság Sorsz. 1 2 5 5 0 7 5 3-3 5 1 2-1 1 4-0 1 Statisztikai számjel 0 1-1 0-0 4 4 4 7 0 Cégjegyzék száma 2014. december 31. MAVIR Magyar Villamosenergia-ipari MÉRLEG Eszközök (aktívák) Átviteli Rendszerirányító

Részletesebben

A PannErgy Nyrt. féléves beszámoló

A PannErgy Nyrt. féléves beszámoló A PannErgy Nyrt. féléves beszámoló 2013. I. féléve I. IFRS II. Egyedi III. Nyilatkozatok 2013. augusztus 15. I. PannErgy Nyrt. IFRS szerinti konszolidált nem auditált féléves beszámolója 2013. els félév

Részletesebben

VASUTAS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR

VASUTAS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR VASUTAS EGÉSZSÉGPÉNZTÁR KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2014. 1. ÁLTALÁNOS KIEGÉSZÍTÉSEK A Vasutas Önkéntes Kölcsönös Kiegészítő Egészségpénztár (továbbiakban Pénztár) területi elven működő nyitott kiegészítő Egészségpénztár,

Részletesebben

ÚJBUDA SPORTJÁÉRT NONPROFIT KFT.

ÚJBUDA SPORTJÁÉRT NONPROFIT KFT. Statisztikai számjel: 20139294-8010-572-01 Cégjegyzékszám: 01-09-912983 ÚJBUDA SPORTJÁÉRT KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2011.01.01-2011.12.31. Budapest, 2012. május 16. P.H. --------------------------------------------------

Részletesebben

I. Fejezet Alapelvek

I. Fejezet Alapelvek 1 / 103 2016.03.29. 10:57 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 2016.03.10 2017.12.31 99 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról Az állami feladatok

Részletesebben

OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése. Budapest, 2004. április 29.

OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése. Budapest, 2004. április 29. OTP Bank Rt. 2003. évi Éves Jelentése Budapest, 2004. április 29. 2 TARTALOM AZ OTP BANK RT. 2003. ÉVI ÜZLETI JELENTÉSE 4 A FÜGGETLEN KÖNYVVIZSGÁLÓ BESZÁMOLÓJA A 2003. ÉVI ÉVES BESZÁMOLÓ VIZSGÁLATÁNAK

Részletesebben

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt.

ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. 2013. negyedik negyedéves jelentése 2013. 12. 31 Közzététel: 2014. február 28. Az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. az alábbiakban mutatja be 2013. év negyedik negyedéves,

Részletesebben

1. AZONOSÍTÓ ADATOK ÉS ALAPINFORMÁCIÓK. Cégjegyzékszám: 15-09-075467

1. AZONOSÍTÓ ADATOK ÉS ALAPINFORMÁCIÓK. Cégjegyzékszám: 15-09-075467 1. AZONOSÍTÓ ADATOK ÉS ALAPINFORMÁCIÓK Cégjegyzékszám: 15-09-075467 Cég neve: Nyírbátori Városfejlesztő és Működtető Kft. Székhelye: 4300 Nyírbátor, Fürdő u. 1. Alapítás időpontja: 2010.01.06. Cégforma:

Részletesebben

1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 1

1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 1 Forrás: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99600081.tv 1996. évi LXXXI. törvény a társasági adóról és az osztalékadóról 1 Az állami feladatok ellátásához szükséges bevételek biztosítása, a

Részletesebben

MENEDZSMENT FELELŐSSÉGVÁLLALÓ NYILATKOZATA

MENEDZSMENT FELELŐSSÉGVÁLLALÓ NYILATKOZATA ÉVES JELENTÉS - KIVONAT 2005 Linamar Hungary Rt. Orosháza, 5901 Csorvási út 27. MENEDZSMENT FELELŐSSÉGVÁLLALÓ NYILATKOZATA A Linamar Hungary Rt. menedzsmentje felelős minden információ elkészítéséért,

Részletesebben

Felelős Társaságirányítási Jelentés és Nyilatkozat a Felelős Társaságirányítási Ajánlásokban foglaltaknak való megfelelésről

Felelős Társaságirányítási Jelentés és Nyilatkozat a Felelős Társaságirányítási Ajánlásokban foglaltaknak való megfelelésről Felelős Társaságirányítási Jelentés és Nyilatkozat a Felelős Társaságirányítási Ajánlásokban foglaltaknak való megfelelésről a FORRÁS nyrt-nél követett társaságirányítási gyakorlatról a Budapesti Értéktőzsde

Részletesebben

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület TÁJFUTE

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület TÁJFUTE A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Tájékozódási Futásért Egyesület TÁJFUTE ALAPSZABÁLYA Nyíregyháza, 2014. szeptember 11. 2 ALAPSZABÁLY (egységes szerkezetben, a 2014. szeptember 11.-i módosítások vékony

Részletesebben

AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár Magánpénztári Ágazat

AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár Magánpénztári Ágazat AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár Magánpénztári Ágazat 2008. éves beszámolójának KIEGÉSZÍT MELLÉKLETE Cégnév: AEGON Magyarország Önkéntes és Magánnyugdíjpénztár Székhelye: 1091 Budapest

Részletesebben

Böcskei Elvira* AZ ÚJRAKODIFIKÁLT SZÁMVITELI TÖRVÉNY, - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MÉRLEGKIMUTATÁSRA

Böcskei Elvira* AZ ÚJRAKODIFIKÁLT SZÁMVITELI TÖRVÉNY, - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MÉRLEGKIMUTATÁSRA Böcskei Elvira* AZ ÚJRAKODIFIKÁLT SZÁMVITELI TÖRVÉNY, - KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A MÉRLEGKIMUTATÁSRA 2001. január elsejével hatályba lépett az újrakodifikált számviteli törvény. A törvény szabályszerű alkalmazása

Részletesebben

Jegyzıkönyv. A Gardénia Csipkefüggönygyár Rt 2006. április 27-én megtartott éves rendes közgyőlésérıl

Jegyzıkönyv. A Gardénia Csipkefüggönygyár Rt 2006. április 27-én megtartott éves rendes közgyőlésérıl Jegyzıkönyv A Gardénia Csipkefüggönygyár Rt 2006. április 27-én megtartott éves rendes közgyőlésérıl Peter Zelnik elnök-vezérigazgató üdvözli a részvényeseket, a részvényesek képviselıit, a testületek

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016.

KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. KÖZGAZDASÁGTAN, MAKROÖKONÓMIA Dr. Nagy Gabriella Mária 2016. » Infláció vs. Defláció» Típusai: Keresleti Kínálati Bér + Ár bér spirál (reálbér béralku) » Típusai: Kúszó Vágtató Hiperinfláció általánosan

Részletesebben

JELENTÉSE FELELŐS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI GYAKORLATRÓL

JELENTÉSE FELELŐS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI GYAKORLATRÓL A KONZUM NYRT. IGAZGATÓSÁGÁNAK JELENTÉSE A 2010. ÉVI FELELŐS TÁRSASÁGIRÁNYÍTÁSI GYAKORLATRÓL Az Igazgatóság jelentése a 2010. évi Felelős Társaságirányítási Gyakorlatról A KONZUM Nyrt. Igazgatósága a 2010.

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2013.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2013. Hévíz és Vidéke TAKARÉKSZÖVETKEZET 8380 Hévíz, Széchenyi u. 66. Internet: www.heviztakarek.hu Cg.: 20-02-050059 ÉVES BESZÁMOLÓ 2013. Mérleg Eredmény-kimutatás Kiegészítő melléklet Könyvvizsgálói jelentés...

Részletesebben

Számviteli törvény változásai

Számviteli törvény változásai Számviteli törvény változásai 2012. évi CXLVI. törvény MK 136. a munkahelyvédelmi akciótervben foglaltak megvalósítása érdekében szükséges egyes törvények módosításáról 2012. évi CXLVII. törvény MK 136

Részletesebben

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése. 2012. május 31.

Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése. 2012. május 31. Az E-Star Alternatív Energiaszolgáltató Nyrt. 2012. első negyedéves jelentése 2012. május 31. Az E-Star Alternatív Nyrt. az alábbiakban mutatja be a 2012. január 1-től 2012. március 31-ig terjedő időszak

Részletesebben

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 Szaporodásbiológiai Társaság Alapszabálya (az 2014. 11. 07. napi módosításokkal egységes szerkezetben, a módosult rendelkezések vastagított betűvel kerültek kiemelésre) I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1.

Részletesebben

K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből:

K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből: K i v o n a t a Téglás Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 29-én megtartott ülésének jegyzőkönyvéből: Téglás Város Önkormányzata Képviselő-testületének 48/2014. (V. 29.) határozata:

Részletesebben

Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó. Nyilvánosan M köd. Részvénytársaság EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPSZABÁLYA

Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó. Nyilvánosan M köd. Részvénytársaság EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPSZABÁLYA 6/A.számú melléklet Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Nyilvánosan M köd Részvénytársaság EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT ALAPSZABÁLYA 2 Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Részvénytársaság ALAPSZABÁLYA

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Konszolidált eredménykimutatás 1. Konszolidált mérleg 2. Konszolidált saját tőke változásainak kimutatása 3

TARTALOMJEGYZÉK. Konszolidált eredménykimutatás 1. Konszolidált mérleg 2. Konszolidált saját tőke változásainak kimutatása 3 TARTALOMJEGYZÉK Konszolidált eredménykimutatás 1 Konszolidált mérleg 2 Konszolidált saját tőke változásainak kimutatása 3 Konszolidált cash-flow kimutatás 4 Kiegészítő melléklet a konszolidált beszámolóhoz

Részletesebben

MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA

MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA MELLÉKLET 2012. ÉVI ÜZLETI TERVEK KIVONATA 1 1./ SZEGEDI KÖZLEKEDÉSI KFT A társaság az előző üzleti hez képest az alábbi változásokat építette be a 2012. június 22-i közgyűlésre benyújtott üzleti ébe:

Részletesebben

Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete

Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete Módosításokkal egységes szerkezetbe foglalt ALAPSZABÁLYA Szeged, 2014. október 09. 1 Tisza-parti Cukorbetegek Egyesülete ALAPSZABÁLY Alulírott Alapítók az egyesülési

Részletesebben

M E G H Í V Ó. 2014. május 20-án 14.00 órakor

M E G H Í V Ó. 2014. május 20-án 14.00 órakor Gyomaendrőd Város Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági, Turisztikai, Ellenőrző és Közbeszerzési Bizottságának Elnöke 5500 Gyomaendrőd, Selyem u. 124. Tel./Fax: (66) 386-122 (66) 581-232 Web site: www.gyomaendrod.hu

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓJA KEZELÉSI SZABÁLYZATA

TÁJÉKOZTATÓJA KEZELÉSI SZABÁLYZATA QUAESTOR Tallér Részvény Nyíltvégű Értékpapír Befektetési Alap TÁJÉKOZTATÓJA és KEZELÉSI SZABÁLYZATA Alapkezelő: QUAESTOR Befektetési Alapkezelő Zrt. 1132 Budapest, Váci út 30. Tel: 2999-999 Letétkezelő:

Részletesebben

Konszolidált Éves Beszámoló

Konszolidált Éves Beszámoló Budapest Bank Rt. és leányvállalatai Konszolidált Éves Beszámoló 2003. december 31. Budapest, 2004. március 16. Richard Pelly a vállalkozás vezetoje TARTALOMJEGYZÉK I. Független könyvvizsgálói jelentés

Részletesebben

2013/22. SZÁM TARTALOM. 25/2013. (VII. 04. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Számviteli Politikájáról...

2013/22. SZÁM TARTALOM. 25/2013. (VII. 04. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Számviteli Politikájáról... 2013/22. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 25/2013. (VII. 04. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Számviteli Politikájáról... 2 26/2013. (VII. 04. MÁV-START Ért. 22.) sz. vezérigazgatói

Részletesebben

A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA

A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA A Magyar Kábeltelevíziós és Hírközlési Szövetség ALAPSZABÁLYA I. FEJEZET Általános rendelkezések 1. A szervezet neve: Magyar Kábeltelevíziós És Hírközlési Szövetség 2. A Szövetség rövidített neve: MKHSZ

Részletesebben

A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE

A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE INTERCISA LAKÁSSZÖVETKEZET SZERVEZETI SZABÁLYZAT (SZSZ) Dunaújváros, 2012. 05. 10. 2 I. A LAKÁSSZÖVETKEZET AZONOSÍTÓ ADATAI ÉS SZERVEZETE 1. A szövetkezet pontos neve: Intercisa Lakásszövetkezet (továbbiakban:

Részletesebben

ALLIANZ HUNGÁRIA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR 2014. ÉVI KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE

ALLIANZ HUNGÁRIA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR 2014. ÉVI KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE ALLIANZ HUNGÁRIA EGÉSZSÉGPÉNZTÁR 2014. ÉVI KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLETE Az Allianz Hungária Önkéntes Kölcsönös Egészségpénztárt (rövidített nevén Allianz Hungária Egészségpénztár) 34 fő természetes személy alapította

Részletesebben

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai

MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai MOL Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. és Leányvállalatai Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Standardok szerint készített Konszolidált pénzügyi kimutatások a Független Könyvvizsgálói jelentéssel együtt Budapest,

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2008.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2008. ÉVES BESZÁMOLÓ 2008. Gyır, 2009. április 23. T A R T A L O M MÉRLEGKIMUTATÁS... 3 EREDMÉNYKIMUTATÁS...8 KIEGÉSZÍTİ MELLÉKLET...11 I. Általános rész... 11 II. A mérlegkimutatáshoz kapcsolódó kiegészítések...

Részletesebben

AUTOMATIKA KKT. szolgáltató. Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz

AUTOMATIKA KKT. szolgáltató. Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz AUTOMATIKA KKT. szolgáltató Általános Szerződési Feltételek nyilvános televízió-műsorelosztási és nyilvános rádió műsorelosztási szolgáltatáshoz Beleg, Szabás, Kutas, Visonta települések területén Hatályba

Részletesebben

AZ MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A HITELMŰVELETEK VÉGZÉSÉRŐL. Budapest, 2010. június 28.

AZ MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A HITELMŰVELETEK VÉGZÉSÉRŐL. Budapest, 2010. június 28. AZ MKB BANK ZRT. ÜZLETSZABÁLYZATA A HITELMŰVELETEK VÉGZÉSÉRŐL Budapest, 2010. június 28. TARTALOMJEGYZÉK 1. Az üzletszabályzat hatálya... 3 2. Hitelműveletek...3 3. A hitelműveletek általános feltételei...

Részletesebben

ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP

ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP ERSTE NYÍLTVÉGŰ INGATLAN BEFEKTETÉSI ALAP tájékoztatója Alapkezelő: Erste Alapkezelő Zrt. Letétkezelő: Erste Bank Hungary Zrt. Forgalmazó: Erste Befektetési Zrt. Ingatlanértékelő: ESTON International Ingatlantanácsadó

Részletesebben

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉG- ÉS ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁR ALAPSZABÁLY

PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉG- ÉS ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁR ALAPSZABÁLY PRÉMIUM ÖNKÉNTES EGÉSZSÉG- ÉS ÖNSEGÉLYEZŐ PÉNZTÁR ALAPSZABÁLY Hatályos: 2016. április 2-től Tartalom I. Fejezet ÁLTALÁNOS RÉSZ 4 II. Fejezet - A PÉNZTÁRTAGSÁG 6 1. A tagsági kör 6 2. A Pénztártag felvételének

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. az EGIS Gyógyszergyár Rt. (székhelye: 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.)

JEGYZİKÖNYV. az EGIS Gyógyszergyár Rt. (székhelye: 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.) JEGYZİKÖNYV az EGIS Gyógyszergyár Rt. (székhelye: 1106 Budapest, Keresztúri út 30-38.) 2006. január 25-én, a Grand Hotel Hungaria konferenciatermében (1074 Budapest, Rákóczi út 90.) tartott éves rendes

Részletesebben

ÚTMUTATÓ A 1553NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1553E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE

ÚTMUTATÓ A 1553NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1553E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE ÚTMUTATÓ A 1553NY JELŰ NYILATKOZAT KITÖLTÉSÉHEZ A 1553E JELŰ EGYSZERŰSÍTETT BEVALLÁST VÁLASZTÓ ADÓZÓK RÉSZÉRE Az egyszerűsített adóbevallás az önadózásnak egy formája, amely lehetőséget nyújt arra, hogy

Részletesebben

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra

Tájékoztató. egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra Tájékoztató a kifizető (munkáltató) által magánszemély biztosítottra kötött egész életre szóló befektetési életbiztosításokra, illetve a kockázati biztosításokra vonatkozó, 2014-ben hatályos adózási, költség-elszámolási

Részletesebben

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről

A kamara ahol a gazdaság terem. Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről A kamara ahol a gazdaság terem Beszámoló a Tolna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2013. évi tevékenységéről 1 Bevezetés Jelen beszámoló elkészítésének célja a kamarai küldöttek tájékoztatása a szervezet

Részletesebben

GYÓGYÍR XI. NONPROFIT Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 12. Központ: +36-1-279 2100 titkárság: +36-1- 279 2180 fax: +36-1-279 2176 e-mail:

GYÓGYÍR XI. NONPROFIT Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 12. Központ: +36-1-279 2100 titkárság: +36-1- 279 2180 fax: +36-1-279 2176 e-mail: Statisztikai számjel: 21814097-8621-571-01 Cégjegyzék száma: 01-09-913332 Gyógyír XI. Egészségügyi Szolgáltató Kft. Kiegészítő melléklet Budapest, 2012. április 24. P.H... dr. Kóti Tamás ügyvezető igazgató

Részletesebben

A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS

A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése ÖSSZEFOGLALÁS A RÁBA Nyrt. 2013. I-IV. negyedéves jelentése Nem auditált, konszolidált negyedéves jelentés a Nemzetközi Pénzügyi Jelentéskészítési Szabványok (IFRS) szerint A társaság neve: RÁBA Járműipari Holding Nyilvánosan

Részletesebben

KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet

KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2014.év 2015.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

Előterjesztő: Á c s János polgármester TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET! Az irányelvek a koncepció szerint a következők voltak:

Előterjesztő: Á c s János polgármester TISZTELT KÉPVISELŐ-TESTÜLET! Az irányelvek a koncepció szerint a következők voltak: 2. NAPIREND: Ügyiratszám: 5/18.028 /2006. E L Ő T E R J E S Z T É S A Képviselő-testület 2006. február 10-i ülésére Tárgy: Tapolca város 2006. évi költségvetéséről és a végrehajtásával kapcsolatos egyes

Részletesebben

Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról

Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról Rövidített Tájékoztató* Az Európa Ingatlanbefektetési Alap befektetési jegyeinek nyilvános forgalomba hozataláról *Jelen tájékoztató anyag nem tekinthető az Európa Ingatlanbefektetési Alap hivatalos tájékoztatójának.

Részletesebben

GYORSJELENTÉS. 2005. IV. negyedév. 2006. február 10.

GYORSJELENTÉS. 2005. IV. negyedév. 2006. február 10. GYORSJELENTÉS 2005. IV. negyedév 2006. február 10. Összefoglalás A NABI Csoport 2005-ben folyamatosan dolgozott likviditási problémáinak megoldásán és azon, hogy visszatérjen a nyereséges működéshez. A

Részletesebben

2013. december 31. Éves beszámoló

2013. december 31. Éves beszámoló 2013. december 31. Éves beszámoló I. Általános kiegészítések 1./ A vállalkozás bemutatása KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET a 2013. december 31-i beszámolóhoz A társaság az Állami Vagyonkezelő Részvénytársaság 1993.

Részletesebben

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2010. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése

A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2010. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése A Reálszisztéma Értékpapír-forgalmazó és Befektető Zrt. 2010. évről szóló nyilvánosságra hozatali kötelezettségének teljesítése Társaságunk a 164/2008. (VI.27.) Korm. rendeletnek megfelelően az alábbi

Részletesebben

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai

Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai Az egyszerűsített vállalkozói adó 2011. évi legfontosabb szabályai Az egyszerűsített vállalkozói adó (továbbiakban: eva) az általános forgalmi adóval együtt számítva 25 millió forintot meg nem haladó éves

Részletesebben

A RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. ALAPSZABÁLYA

A RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. ALAPSZABÁLYA A RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT. ALAPSZABÁLYA A 2016. április 15-i közgyűlés 6/2016.04.15. számú határozatával a módosításokkal egységes szerkezetben elfogadott Alapszabály A RÁBA JÁRMŰIPARI HOLDING NYRT.

Részletesebben

HIRDETMÉNY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a forintosítással érintett lakossági jelzáloghitelek esetén alkalmazott kondíciókról

HIRDETMÉNY. Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a forintosítással érintett lakossági jelzáloghitelek esetén alkalmazott kondíciókról HIRDETMÉNY Lakossági Jelzáloghitel Hirdetmény Az FHB JELZÁLOGBANK NYRT. hivatalos tájékoztatója a forintosítással érintett lakossági jelzáloghitelek alkalmazott kondíciókról Közzététel napja: 2016. április

Részletesebben