Tartalék alkatrészek digitális katalógusa

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tartalék alkatrészek digitális katalógusa"

Átírás

1 AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI Tartalék alkatrészek digitális katalógusa Tárgyszavak: eszközgazdálkodás; tartalék alkatrészek; digitális pótalkatrész-katalógus. A műszaki dokumentáció jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Minden kereskedelmi termék megbízható ismertető információt igényel. Különösen fontos ez javítási, karbantartási műveletek esetében, ahol a pótalkatrész-ellátás gondos megszervezésétől függ az elkerülhetetlen állásidők lerövidítésének lehetősége. A nyomtatott formában a felhasználó rendelkezésére bocsátott szolgáltatási vagy pótalkatrész-katalógus előállítása igen munkaigényes, költséges, sokszor nehézkesen használható és általában hibákkal terhes. Ez különösen azoknál a vállalatoknál érezheti hatását, amelyeknél igen széles körű termékválasztékról kell információt szolgáltatni. Ilyen esetekben nehézségeket okoz a termékek sajátosságainak, specifikációinak, karbantartási utasításainak és a módosításoknak az átvezetése, nyilvántartása. A pótalkatrész-katalógusok és a szervizdokumentációk összeállítását, előkészítését és terjesztését kézi munkával végzik. Gyakori, hogy a különböző papíralapú, CD-ROM, intranet, internet formában megvalósuló publikációkhoz szükséges adatokat többszörösen és decentralizáltan készítik elő. Ennek természetes következménye, hogy a kézi adatátvitelt és -összesítést hibák, túlhatározott információk kiadása kíséri. Ez természetesen az adatok aktualitása és egyértelműsége szempontjából sem előnyös. Az adatok és információk feldolgozásakor, valamint használatuk előkészítésekor, az új technológiák segítségével lényegesen javítható a szerviz- és pótalkatrész-dokumentáció minősége. Az úgynevezett elektronikus pótalkatrész-katalógusok vagy digitális szervizinformációs rendszerek váltják fel a szokványos pótalkatrész-katalógusokat. Ezeket egy olyan központi adatbank felhasználásával állítják elő, amelyben valamennyi pótalkatrészre és szervizműveletekre vonatkozó információ rendelkezésre áll. Műszaki rajzok, képek, rendelési számok, árak és leíró dokumentációk automatikusan, néhány egérkattintással feldolgozásra kerülnek és CD-ROM-on tárolhatók vagy tetszőleges formában kinyomtathatók. Az adatok kiegészítő feldolgozás nélkül, interneten megjeleníthetők.

2 Szervizdokumentációk házon belüli előállítása a Metabo példája A Metabo vállalatcsoport villamos kéziszerszámokat, hordozható famegmunkáló gépeket, hegesztőkészülékeket és szivattyúkat állít elő. A nagymértékben vertikális gyártási rendszer termékeit világviszonylatban forgalmazza. A minőségbiztosítás szempontjából alapvető fontosságú a hiánytalan, nemzetközi szervizdokumentáció. A vállalat elektronikus pótalkatrész-katalógus segítségével optimálja adatkezelését ig a műszaki dokumentáció kiállításához olyan módszert alkalmaztak, amelynél a pótalkatrészjegyzékek, adatlapok és pótalkatrész-katalógusok számára, jelentős ráfordítással, kézzel állították össze az alkatrészjegyzékeket. Az aktualizálás, vagyis a módosítások átvezetése ugyancsak kézzel történt. Külső szolgáltató állította elő papíron és CD-n a pótalkatrész-katalógusokat. Kézzel gondozták azt az adatbankot, amely alapján a katalógusokat előállították. Az árugazdálkodási rendszerből az adatokat nem automatikusan vették át. Egy állományfelmérés keretein belül a felelősök úgy határoztak, hogy változtatnak a meglévő rendszeren. A pótalkatrész-katalógusok és adatlapok külső előállítását házon belüli termeléssel szándékoztak felváltani. Ezzel megteremtődött az árugazdálkodási rendszer és a pótalkatrészinformációk közötti kapcsolat. Az új rendszerre való átmenettel a vállalatcsoport mindenek előtt gazdaságossági célokat követett, ezek: a túlhatározott adatgondozás megszüntetése, az időtrabló adatfeldolgozás leegyszerűsítése, az informatikai platform pontosítása, a kiadott munkák csökkentése, az interfész számának csökkentése a rendelések bonyolításakor. Ezen túlmenőleg minőségre vonatkozó célok elérésére törekedtek, ezek: a pótalkatrészjegyzékek és az elektronikus pótalkatrész-dokumentáció aktualitásának javítása, az olyan hibák elkerülése, mint például a SAP R/3 és a pótalkatrészjegyzék törzsadatai, valamint darabjegyzékek közötti adathibák, esetleg hiányos kapcsolatok megszüntetése, a világméretekben fellépő igények figyelembevételével célcsoportokra való orientáltság: többnyelvűség (először tíz nyelven), tetszőleges árfolyamok használata, aktuális szervizcímek, fokozott felhasználóbarát megoldás az ügyfélorientált CD-k bevezetésével, optimalizált kivitel papíron és személyi számítógépen, szervizinformációk kiterjesztése, értékelések, például darabjegyzék-összehasonlítások és használatigazolások lehetővé tétele. Végül várható trendeket is előkészítettek: pótalkatrész-információk közlése interneten, pótalkatrészek azonosítása és forgalmazása e-kereskedelemben, részletezett információk ábrázolása (pl. videón).

3 Pótalkatrészadatok számítógéppel segített kezelése A megfelelő szoftver megválasztásakor különösen fontos szempont volt a vállalatcsoport számára a kis integrálási ráfordításigény és a rendszer nyitott architektúrája. Különösen a tartósságra törekedtek: a beruházást ne veszélyeztessék az informatikai piac folyamatban lévő gyors változásai. Így a Docware GmbH (Fürth) Software-csomagja alapján realizálták azt a pótalkatrész-katalógus rendszert, amelyet a felhasználók igényeinek kielégítésére tettek alkalmassá. Egy konvertert programoztak, amelynek segítségével a külső szolgáltató régi rendszeréből az adatok kapcsolati információit át lehetett venni. A Metabo-művek ma már minden villamos kéziszerszámhoz egy aktualizált pótalkatrészjegyzéket mellékel, amelyen valamennyi, a készülékre érvényes pótalkatrész adatai szerepelnek. Az új pótalkatrész-katalógus rendszer valamennyi, a pótalkatrészjegyzékek és adatlapok összeállításához szükséges adatokat, kézi beavatkozás nélkül, napra pontosan rendelkezésre bocsátja. A szabványszoftver a pótalkatrész-katalógus rendszer egyszerű csatlakoztatását teszi lehetővé a SAP R/3 anyaggazdálkodási rendszerhez. Valamennyi pótalkatrészadat aktualizálása éjjel, a pótalkatrész-adatbank automatikus generálásával, az árugazdálkodási rendszer törzsadatainak és darabjegyzékeinek felhasználásával történik. Naponta mintegy katalógustételt helyesbítenek az aktuális adatok alapján, 7500 különböző termék számára. Egyszerűen a darabjegyzék megváltoztatása teszi lehetővé, minden további kézi beavatkozás nélkül, a pótalkatrészjegyzékek aktualizálását, és minden további felkészítés nélkül kinyomtatását papíron. Az éjszakai aktualizálási futtatás alatt történik az adatok helyességének ellenőrzése. A reggelre elkészült hibajegyzéken feltüntetett hiányzó ábrákat, darabjegyzékadathibákat és kapcsolathiányokat azzal lehet pótolni. Így tehát a termékadatlapokat kisebb, vagy a szokványos összeállítási változatoktól eltérő változatok számára is ki lehet nyomtatni. A terméksorozatokra vonatkozó, minden készülékhez mellékelt adatlapokon kívül, házon belül, rendszeresen belső házi pótalkatrész-katalógusokat készítenek, amelyeket szórólapok formájában és CD-ken szervizpartnereiknek világszerte mindenhová kiküldenek. A szoftverrel támogatott pótalkatrész-katalógus gombnyomásra teszi lehetővé a pótalkatrész-katalógusok automatikus előállítását. Valamennyi, a katalógusok kidolgozásához szükséges adat egy központi adatbankban és fájlrendszerben rendelkezésre áll. A rendszer anyagtörzsadatokkal rendelkező darabjegyzékeket, kiterített, perspektivikus rajzokat és olyan szervizdokumentumokat is integrál, mint például huzalozási rajzok, kenési tervek és javítási utasítások. Az összetartozó pótalkatrészinformációkat időtakarékosan összekapcsolják és a darabjegyzékből előhívják. Ez lehetővé teszi, hogy a felhasználó a CD-n lévő pótalkatrészkatalógushoz tartozó tételsorszámot a darabjegyzéken megkeresse.

4 A világ különböző pontjain tevékenykedő javítóüzemek számára félévenként kiadják a szerviz CD-ket. Szükség esetén papíralapú katalógusokat jelentetnek meg. Ezen kívül pótalkatrészadatokkal látnak el egy internetes szakkereskedelmi portált. Mindezekkel a lehetőségekkel feleslegessé tették a különböző jegyzékek kidolgozásakor a kézi beavatkozást. Az ehhez felhasznált adatbank adatai túlnyomórészt az árugazdálkodási rendszerből származnak. Így arra sincs szükség, hogy a különböző források adatait keveréssel párosítsák. Ezáltal eleve kiküszöbölik az adatok átvételekor fellépő hibákat. A rendszer az egyetlen adatforrás elvén működik. Tehát egyetlen médium (papír, CD vagy intranet) példánya sem kell az adatokat kiegészítőleg feldolgozni. Vagyis nem kerülhet sor adatok hibás, többszöri feldolgozására. Az adatok közvetlenül a központi adatbankból származnak (1. ábra). kidolgozás adatok tárolása adatok feldolgozása kiadás törzsadatok darabjegyzékek adózási adatok SAP R/3 pótalkatrészadatbank előállítás nyomtatással pótalkatrészjegyzék szórólapok pótalkatrészjegyzékrendező adatbank előállítása jegyzékek jegyzetek CD-ROM javítási utasítások jegyzékek gépdiagnózisok perspektivikus rajzok, tervek hibajelentések intranet e- kereskedelem 1. ábra Az adatokat egyszer gondozzák, de decentralizáltan hasznosítják Ezáltal javul a pótalkatrész-dokumentáció minősége és valamennyi médium azonos, aktuális információkat tartalmaz.

5 A dokumentáción túlmenő minőségbiztosítási folyamat A vállalatcsoport vállalati interneten rendelkezésre bocsátott aktuális pótalkatrészadatok segítségével jelentősen tökéletesítette a termékinformációk belső szolgáltatását. A bármikor aktuális pótalkatrész- és szervizadatok hozzáférési lehetősége a munkatársak számára biztosította, hogy telefonon bármikor aktuális pótalkatrész- és szervizadatokat szolgáltassanak az ügyfélszolgálat és a forgalmazás számára. A javítás, a fejlesztés és a termékgondozás számára is rendelkezésre állnak az árugazdálkodásból származó aktuális információk. Ezáltal közvetlenül információkhoz juthat a készülékgyártási folyamat. Az új technológiák segítségével a pótalkatrész-katalógusok és adatlapok nem csak időt és költségeket takaríthatnak meg, hanem jobb minőség előállítását tehetik lehetővé. A szükséges információk lehívási lehetőségei is észrevehetően javulnak és leegyszerűsödnek. A Windows operációs rendszert igénybe vevő bármelyik személyi számítógépen a pótalkatrész-katalógus CD segítségével a kívánt információk gyorsan megtalálhatók, a pótalkatrészek egyszerűen és biztosan azonosíthatók. A CD pótalkatrész-katalógus rendelési funkciója révén az adatok kézi átvitele nélkül meg lehet rendelni az alkatrészeket. A katalógus termékcsoportok, típusjelzések, típusszám, pótalkatrészszám és alkatrészfelhasználás szerinti keresési lehetőségeket kínál. A pótalkatrész- és árinformációk mellett a megfelelő sorozatszám alapján a mindenkori termékekre vonatkozó huzalozási rajz és kenési terv, valamint javítási útmutató is rendelkezésre áll. Az elektronikus katalógusban automatikusan feltüntetésre kerül, ha a géptípus megváltozott. Megjelennek az új típusjelzések vagy rendelési számok. Ezzel sok reklamáció kerülhető el a hibás rendelések miatt. Az árváltozásokat on vagy a kereskedők számára kiosztott hajlékony lemezen közlik. A vállalat forgalmazási leányvállalatai a hajlékony lemezeken euróban megadott árakat a mindenkori országos pénzegységre átszámítják, és ebben a formában közlik azokat ügyfeleikkel. Az ügyfelek tehát bárhol a világon, mindig az aktuális országban érvényes árakat kapják meg. Az ügyfelek előnyös kiszolgálása A pótalkatrész-katalógusok két évvel ezelőtti bevezetésével és adatbankkal támogatott rendszer megvalósításával lényegesen javult a szerviz- és pótalkatrész-információk aktualitása és minősége. A cég saját árugazdálkodási rendszeréből származó információk és adatok átvételével megvalósult központi adatkezelés időt, költségeket takaríthat meg és elkerüli a hibákat. A Windows operációs rendszerek problémamentes installációs lehetőségeket biztosítanak. Ezért gyakorlatilag nincs szükség többé felhasználói támogatásra. Az új rendszer bevezetése óta csökkent a tartalmi visszakérdezések és hibás rendelések száma, ami a komplex pótalkatrész-információk felhasználóbarát szolgáltatásának, valamint a CD pótalkatrész-katalógussal integrált rendelési lehetőségnek köszönhető.

6 Az rendelési funkció azonban még nem érvényesül zökkenőmentesen. Bár a beérkező rendeléseket gyorsan lehetne bonyolítani, a rendelők jelenleg csaknem kizárólag a pótalkatrész-katalógusról kinyomtatott faxokat küldenek. Az interneten megvalósuló egyszerűbb és gyorsabb rendelések azonban fokozatosan vissza fogják szorítani a hagyományosabb rendelési módszereket. A rendelések feldolgozásakor eddig csak a jobb olvashatóságnak köszönhetően csökkent a belső hibapotenciál. Az adatbankkal támogatott pótalkatrész- és szervizinformációs rendszereknek köszönhetően a vállalat szervizdokumentációját annyira rendezni tudta, hogy egyszeri adatgondozással és éjszakai aktualizálási futtatásokkal egyetlen forrásból rendelkezésre állnak a szükséges adatok. A korábbi részben külső rendelésre támaszkodó rendszernél lényegesen jobb minőségű, kisebb munkaigényű műveletek lebonyolítása valósult meg. Bár az adatok kiadásának bonyolultsága fokozódott több médium kiszolgálására van szükség az információk feldolgozásakor és publikálásakor csaknem nullára lehetett csökkenteni a hibagyakoriságot. (Dr. Barna Györgyné) König, V.: Weinper, K-P.: Ersatz in Bits und Bytes. Digitale Produkt- und Ersatzteilkataloge im Qualitätssicherungsprozess der technischen Dokumentation. = Qualität und Zuverlässigkeit, 47. k. 4. sz p Sauer, F.: E-Commerce in der Ersatzteillogistik. = VDI-Beichte, sz. p PL 4PL 5PL A2A A2B A2C ABC ASP ATP ÁFK B2A B2B B2C BDE BPR BSC C2A C2B C2C CAD CAM CAQ CCD CIM CPFR CRM CRP DISK DTS ECR EDI EIP EFT ERP ETK FIFO GSM GPS HUB IFS IS ISDN IT JIS JIT KEP LOGISZTIKA KuBA LDL LIFO LM LSS LVS MDE MRP NET NRONI OCR OEM OES OMS PAN POI POS PPS PRM PZE RF RFID RMT SAW SC SCE SCEM SCIM SCM SCOR SCP S&D SG SRP TAG TLHM TMS TPN TQM TSP T&T UDT VAN VAS VMI WAC WEV WM WMS WWS WWW ZK XML XSS mgksz@info.omikk.bme.hu 061/

Demográfiai változások és az ergonómia lehetőségei

Demográfiai változások és az ergonómia lehetőségei ERGONÓMIA 5.6 5.1 Demográfiai változások és az ergonómia lehetőségei Tárgyszavak: ergonómia; demográfia; változáskezelés; terhelhetőség; egészségvédelem; időskorú; munkaképesség; munkakultúra. A XXI. század

Részletesebben

Wellness a munkahelyi egészségvédelmi programokban

Wellness a munkahelyi egészségvédelmi programokban MINDENNAPI ÉLETÜNK Wellness a munkahelyi egészségvédelmi programokban Tárgyszavak: egészségvédelem; foglalkozás-egészségügy; életmód; káros hatás; elhízás; edzés; táplálkozás; wellness. Egy 2005. áprilisában

Részletesebben

A megújuló energiaforrások felhasználásának jövője az Európai Unióban

A megújuló energiaforrások felhasználásának jövője az Európai Unióban BME OMIKK ENERGIAELLÁTÁS, ENERGIATAKARÉKOSSÁG VILÁGSZERTE 45. k. 4. sz. 2006. p. 5 12. Az energiagazdálkodás alapjai A megújuló energiaforrások felhasználásának jövője az Európai Unióban Noha sok európai

Részletesebben

E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK

E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK E-ÜZLETI SZOLGÁLTATÁSOK Szolgáltatások és alkalmazások Szemán József jozsef.szeman01@gmail.com E-BUSINESS ÉS E-COMMERCE Az Internet megjelenése új lehetőséget teremtett a vállalatok számára Új fajta kommunikációs,

Részletesebben

Tárgyév adata 2013. december 31. Tárgyév adata 2014. december 31. A tétel megnevezése

Tárgyév adata 2013. december 31. Tárgyév adata 2014. december 31. A tétel megnevezése A tétel megnevezése Tárgyév adata 2013. december 31. Tárgyév adata 2014. december 31. 1. Pénzeszközök 19 798 163 488 2. Állampapírok 411 306 73 476 a) forgatási célú 411 325 73 408 b) befektetési célú

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2012/13 2. félév 3. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Vállalati funkcionális modellek és számítógépes alkalmazási

Részletesebben

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM)

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM) MICROSOFT DYNAMICS AX ÜGYFÉLKAPCSOLAT-KEZELÉS (CRM) A Microsoft Dynamics AX rendszer CRM modulja segítségével a vállalat maximálisan kiaknázhatja ügyfélkapcsolatait, és növelheti eredményességét. Minden

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalatok komplex technológiai innovációjának támogatása és Akkreditált klaszter tagvállalatok komplex

Részletesebben

Logisztika A. 3. témakör

Logisztika A. 3. témakör Logisztika A tantárgy 3. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika stratégiái MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ

Részletesebben

Elektronikus kereskedelem

Elektronikus kereskedelem Elektronikus kereskedelem Helyzetkép Szabályozás Egyéb kormányzati intézkedések Dr. Csiszér Gábor Miniszterelnöki Hivatal Informatikai államtitkárság Bevezetés Tartalom Az elektronikus kereskedelem helyzete

Részletesebben

V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei

V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2011. évi 42. szám 10617 V. A Kor mány tag ja i nak ren de le tei A belügyminiszter 15/2011. (IV. 22.) BM rendelete az önkormányzatok és jogi személyiségû társulásaik európai

Részletesebben

Eger 2004. december 2.

Eger 2004. december 2. Eger 2004. december 2. Korszerűség QB-Pharma bemutató Bagi Zoltán Mivel több a napjaink elvárásainak megfelelő program? QB-Pharma Valódi Windows program SQL adatbáziskezelővel Korszerűség = Megtakarítás

Részletesebben

a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról

a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról 1./2009. (.) MeHVM rendelet a védelmi feladatokban részt vevő elektronikus hírközlési szolgáltatók kijelöléséről és felkészülési feladataik meghatározásáról Az elektronikus hírközlésről szóló 2003. évi

Részletesebben

Tárgyszavak: CRM; gépipar; piacra lépés; beruházás; információtechnológia.

Tárgyszavak: CRM; gépipar; piacra lépés; beruházás; információtechnológia. A MARKETING ESZKÖZEI CRM a gép- és berendezésgyártás területén A CRM alkalmazása, a vevőkapcsolatok nyereségorientált alakítása a beruházási javak iparágban jelentős haszonnal jár. Ma még a gépiparban

Részletesebben

Cafeteria-Card Kft. jogelıdje. Magyar tulajdonosi kör 2008-ban tevékenység kibıvítése kártyakibocsátás Egyéb tapasztalatok:

Cafeteria-Card Kft. jogelıdje. Magyar tulajdonosi kör 2008-ban tevékenység kibıvítése kártyakibocsátás Egyéb tapasztalatok: CafeteriaCard Card Kft. Cafeteria 2010ben Az elegáns fizetıeszköz A Cég CafeteriaCard Kft. jogelıdje 2002ben alakult Adószakértés Európai Uniós pályázatok Magyar tulajdonosi kör 2008ban tevékenység kibıvítése

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. A támogatható célok és intézkedések. 3. A támogatás igénybevételének általános feltételei

1. A rendelet hatálya. 2. A támogatható célok és intézkedések. 3. A támogatás igénybevételének általános feltételei 32204 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2010. évi 202. szám A vidékfejlesztési miniszter 47/2010. (XII. 31.) VM rendelete a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a 2010 2013 közötti végrehajtási idõszakokban

Részletesebben

8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás

8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás 8/2014. (X.10.) KLIK elnöki utasítás III. Fejezet A térítési díj és a tandíj 1. A térítési díj és a tandíj alapja 3. (1) Az intézményben a tanévre fizetendő térítési díj és a tandíj meghatározásának alapja

Részletesebben

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra

Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A MARKETING TERÜLETEI Az e-kereskedelem hatása a termékmárkákra A márka jelentősége az e-kereskedelemben kisebb, mint a hagyományosban. Főleg a fogyasztási javak előállítói védtelenek a márkarombolással

Részletesebben

Banco Primus Fióktelep Magyarország 1134 Budapest Váci út 33 Beszámoló 2012.12.31

Banco Primus Fióktelep Magyarország 1134 Budapest Váci út 33 Beszámoló 2012.12.31 22532404-6419-226-01 Statisztikai számjel Cg. 01-17-000490 Cégjegyzék száma Banco Primus Fióktelep Magyarország 1134 Budapest Váci út 33 Beszámoló 2012.12.31 2013. február 08. Banco Primus Fióktelep Magyarország

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2009. Győr, 2010. április 27. A Éves Beszámoló tartalma: Mérlegkimutatás Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet

ÉVES BESZÁMOLÓ 2009. Győr, 2010. április 27. A Éves Beszámoló tartalma: Mérlegkimutatás Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet ÉVES BESZÁMOLÓ 29. A Éves Beszámoló tartalma: Mérlegkimutatás Eredménykimutatás Kiegészítő melléklet Győr, 21. április 27. T A R T A L O M MÉRLEGKIMUTATÁS... 3 EREDMÉNYKIMUTATÁS... 7 KIEGÉSZÍT MELLÉKLET...

Részletesebben

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1.

tanúsítja, hogy a Kopint-Datorg Részvénytársaság által kifejlesztett és forgalmazott MultiSigno Standard aláíró alkalmazás komponens 1. TANÚSÍTVÁNY A HUNGUARD Számítástechnikai-, informatikai kutató-fejlesztő és általános szolgáltató Kft. a 15/2001.(VIII. 27.) MeHVM rendelet alapján, mint a Magyar Köztársaság Informatikai és Hírközlési

Részletesebben

SZÜLŐFÖLD ALAP IRODA

SZÜLŐFÖLD ALAP IRODA SZÜLŐFÖLD ALAP IRODA UA Szülőföld Alap kollégiumi pályázati szabályzata Az Országgyűlés a szomszédos államokban élő magyarság szülőföldjén való boldogulásának, Magyarországgal való sokoldalú kapcsolatai

Részletesebben

1 / 118 2016.03.29. 11:17

1 / 118 2016.03.29. 11:17 1 / 118 2016.03.29. 11:17 48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet a pénztárgépek műszaki követelményeiről, a nyugtakibocsátásra szolgáló pénztárgépek forgalmazásáról, használatáról és szervizeléséről, valamint

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Bosch Rexroth Szervizszolgáltatások

Bosch Rexroth Szervizszolgáltatások Bosch Rexroth Szervizszolgáltatások 2 Szerviz Rexroth szerviz: a nagyobb termelékenység kulcsa A Rexroth a gépek rendelkezésre állását maximalizáló szolgáltatások széles skáláját kínálja. Az Ön előnye:

Részletesebben

Akooperatív tanulás-tanítás folyamatában a pedagógus feladata a tanulás megfelelõ

Akooperatív tanulás-tanítás folyamatában a pedagógus feladata a tanulás megfelelõ Könczöl Tamás igazgató, Sulinet Programiroda, Budapest A Sulinet Digitális Tudásbázis program Az SDT célja, hogy a pedagógusok munkáját olyan egyénre szabható, dinamikus, interaktív digitális taneszközökkel

Részletesebben

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március

Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag. 2011. március Nemzeti Alaptanterv Informatika műveltségterület Munkaanyag 2011. március 1 Informatika Alapelvek, célok Az információ megszerzése, megértése, feldolgozása és felhasználása, vagyis az információs műveltség

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF)

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) Internet Szolgáltatáshoz RG-NetWorks Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság Készítés dátuma: 2010. augusztus 1. Hatályos: 2015. október 5. napjától

Részletesebben

MICROSOFT DYNAMICS AX TERMELÉSIRÁNYÍTÁS II.

MICROSOFT DYNAMICS AX TERMELÉSIRÁNYÍTÁS II. MICROSOFT DYNAMICS AX TERMELÉSIRÁNYÍTÁS II. A Microsoft Dynamics AX rendszer Termelésirányítás II. modulja bevezeti az útvonalkezelés fogalmát, amely lehetővé teszi az erőforrások jobb kihasználását. A

Részletesebben

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK

VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK VÁLLALATI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK, INTERNETES TECHNIKÁK A digitális gyár mint a termékéletciklusmenedzsment megvalósításának központi eleme A termékéletciklus-menedzsment lényege az üzleti folyamatok olyan

Részletesebben

Az elektronikus kereskedelemi rendszer gyakorlati kialakítása

Az elektronikus kereskedelemi rendszer gyakorlati kialakítása Az elektronikus kereskedelemi rendszer gyakorlati kialakítása Csáki Zoltán CENTER.HU Kft. csaki.zoltan@center.hu A Szövetség az Elektronikus Kereskedelemért (SzEK.org) elnökségi tagja Bemutatkozás, CENTER.HU

Részletesebben

Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2012. évi beszámolójához

Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2012. évi beszámolójához Kiegészítő melléklet a Szentes Városi Könyvtár Nonprofit Közhasznú Kft. 2012. évi beszámolójához I. ÁLTALÁNOS RÉSZ: 1.) A cég: Jogi formája: Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság Alapító okirat

Részletesebben

Felhívjuk Tisztelt Elõfizetõink figyelmét, hogy 2011. január 1-jétõl a Pénzügyi Közlöny megújult névvel és tartalommal jelenik meg.

Felhívjuk Tisztelt Elõfizetõink figyelmét, hogy 2011. január 1-jétõl a Pénzügyi Közlöny megújult névvel és tartalommal jelenik meg. Budapest, 2011. március 22. Ára: 4870 Ft 3. szám Felhívjuk Tisztelt Elõfizetõink figyelmét, hogy 2011. január 1-jétõl a Pénzügyi Közlöny megújult névvel és tartalommal jelenik meg. A Pénzügyi Közlönyt

Részletesebben

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában

ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában LOGISZTIKAI RENDSZEREK ParcelCall intelligens követő rendszer az áruszállítás és a logisztika szolgálatában A láncban mozgó áruk követésére már számos megoldás létezik, ezek azonban az általuk hordozott

Részletesebben

KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet

KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet KSH:10116065-6419-122-13 Cg.:13-02-050256 Nagykáta és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2014.év 2015.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K ) 01 1.Pénzeszközök

Részletesebben

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten.

JOGI ADATBANK CompLex.hu. Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. JOGI ADATBANK CompLex.hu Hatalmas adatbázis, hatalmas lehetőségekkel az interneten. BEVEZETŐ Tisztelt Ügyfelünk! Dr. Ződi Zsolt szerkesztőség igazgató A 21. század új kihívásokkal néz szembe. A változások

Részletesebben

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek.

6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu, honlap: www.csanytelek. Csanytelek Község Önkormányzata Polgármesterétől Csanytelek Község Önkormányzata J e g y z ő j é t ő l 6647. Csanytelek, Volentér János tér 2.sz. 63/578-510; fax: 63/578-517; E-mail: csanytelek@csanytelek.hu,

Részletesebben

Települési Önellátó Rendszer

Települési Önellátó Rendszer Települési Önellátó Rendszer Üzleti és pénzügyi terv Szeged, 2003. július 28. Készítette: dr. Halász József jogász, számítástechnikai szakrevizor, rendszerszervező, számítógép programozó Tartalomjegyzék

Részletesebben

INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER

INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER INTEGRÁLT ÖNKORMÁNYZATI RENDSZER Professzionál Zrt. 20 ÉVE ÚTON AZ INFORMATIKA VILÁGÁBAN A Professzionál Zrt-t 1989-ben alapították a Professzionál Kisszövetkezet jogutódjaként. Az elmúlt két évtizedben

Részletesebben

T A R T A L O M M U T A T Ó

T A R T A L O M M U T A T Ó 1 T A R T A L O M M U T A T Ó 1. Beszámoló a városrészi Önkormányzatok 2011. évi tevékenységéről. 2. 6/2011.(II.24) sz. ÖKT. Rendelet módosítása. 3. 2012. évi víz- és szennyvízcsatorna szolgáltatási díjak

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2014.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. Szécsény és Környéke Takarékszövetkezet 3170 Szécsény, Rákóczi út 71. Cg.: 12-02-000365 ÉVES BESZÁMOLÓ 2014. Mérleg Eredmény-kimutatás Kiegészítő melléklet Könyvvizsgálói jelentés AMENNYIBEN NEM JELEZZÜK,

Részletesebben

23/2004. (VIII. 27.) OM /2009. ( ) OKM

23/2004. (VIII. 27.) OM /2009. ( ) OKM Indokolás a tankönyvvé nyilvánítás, a tankönyvtámogatás, valamint az iskolai tankönyvellátás rendjéről szóló 23/2004. (VIII. 27.) OM rendelet módosításáról szóló /2009. ( ) OKM rendelet tervezetéhez A

Részletesebben

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát.

A tömörítési eljárás megkezdéséhez jelöljük ki a tömöríteni kívánt fájlokat vagy mappát. Operációs rendszerek Windows Xp (13-16 óra) FÁJLTÖMÖRÍTŐ PROGRAMOK KEZELÉSE A tömörítés fogalma A tömörítő eljárás során az állomány felhasználásának szempontjából két műveletet hajtunk végre. Az állományok

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

2011.01.24. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlődése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része

2011.01.24. Definiciók. Definiciók. Európa e-gazdaságának fejlődése. Szélessávú hozzáférés-ezer. Web felhasználók- Európa-fejlett része Definiciók Európa e-gazdaságának fejlődése Bakonyi Péter c. docens Definiciók Az E-gazdaság fejlődése Európában Az IKT térhódítása miatt a hagyományos gazdaság az E-gazdaság irányába mozdul Az üzleti és

Részletesebben

MAGYAR KÖZLÖNY. 13. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. február 15., kedd. Tartalomjegyzék

MAGYAR KÖZLÖNY. 13. szám. A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. február 15., kedd. Tartalomjegyzék MAGYAR KÖZLÖNY 13. szám A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG HIVATALOS LAPJA 2011. február 15., kedd Tartalomjegyzék 9/2011. (II. 15.) Korm. rendelet 5/2011. (II. 15.) KIM rendelet 6/2011. (II. 15.) NGM rendelet 7/2011.

Részletesebben

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft.

Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez. Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Pályázati lehetıségek az ECOD bevezetéséhez Horváth Ferenc, Kereskedı Synergon Retail Systems Kft. Tartalom Az ECOD bevezetésének költségei Források Pályázati lehetıségek Eredmények Az ECOD bevezetésének

Részletesebben

Logisztika a kórházakban

Logisztika a kórházakban BME OMIKK LOGISZTIKA 10. k. 4. sz. 2005. július augusztus. p. 15 22. Tanulmánytár * Ellátási elosztási logisztika Logisztika a kórházakban Az egészségügyi intézmények működtetése ugyanolyan logisztikai

Részletesebben

Procontrol ITT100-EXT

Procontrol ITT100-EXT Bevezetés Procontrol ITT100-EXT Információs és ügyfélirányító terminál Felhasználói kézikönyv 2012.09.25. Procontrol 1 Bevezetés 2012 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar,

Részletesebben

E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására

E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.06 E-oktatás alkalmazása műszaki ismeretek átadására Tárgyszavak: oktatás; műszaki személyzet; hálózatra alapozott szakképzés. A műszaki ismeretek rendszeres felfrissítése,

Részletesebben

BEFOGADÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára

BEFOGADÓI TÁJÉKOZTATÓ V 1.0. Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára 2/13 Tartalomjegyzék Tájékoztató anyag az elektronikus számlabefogadó oldal számára... 1 Tartalomjegyzék... 2 1. Dokumentum célja... 3 2.

Részletesebben

Az oktatói munka és az oktatási körülmények hallgatói véleményezése. 2011-2012. tanév II. félévében végzett vizsgálat. Készítette: Dr.

Az oktatói munka és az oktatási körülmények hallgatói véleményezése. 2011-2012. tanév II. félévében végzett vizsgálat. Készítette: Dr. Az oktatói munka és az oktatási körülmények hallgatói véleményezése 211-212. tanév II. félévében végzett vizsgálat Készítette: Dr. Bálint Julianna 212. szeptember 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés 3 2. A

Részletesebben

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba

1087 Budapest, Könyves Kálmán krt. 54-60.II. emelet 209. szoba Pályázati Felhívás Zárható PINPAD tároló doboz szállítása és szerelése tárgyú nyílt pályázathoz 1. Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és telefaxszáma (e-mail) MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt. 1087 Budapest,

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA KISKUNMAJSÁN

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA KISKUNMAJSÁN ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA KISKUNMAJSÁN VÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELMÉRÉS A KISKUNMAJSAI TELEPHELLYEL RENDELKEZŐ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, ILLETVE AZ ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN ÜGYET INTÉZŐ

Részletesebben

8/2010. (I. 28.) Korm. rendelet a vis maior tartalék felhasználásának részletes szabályairól

8/2010. (I. 28.) Korm. rendelet a vis maior tartalék felhasználásának részletes szabályairól 8/2010. (I. 28.) Korm. rendelet a vis maior tartalék felhasználásának részletes szabályairól 9/2011.(II.15.) Korm. rendelet a vis maior tartalék felhasználásának részletes szabályairól 2. E rendelet alkalmazásában:

Részletesebben

MUNKAANYAG. Eperjesi Zsuzsanna. A kivitelezés helyszíne /Területbejárás, munkafelmérés, egyeztetés/ A követelménymodul megnevezése:

MUNKAANYAG. Eperjesi Zsuzsanna. A kivitelezés helyszíne /Területbejárás, munkafelmérés, egyeztetés/ A követelménymodul megnevezése: Eperjesi Zsuzsanna A kivitelezés helyszíne /Területbejárás, munkafelmérés, egyeztetés/ A követelménymodul megnevezése: Épületgépészeti alapfeladatok A követelménymodul száma: 0109-06 A tartalomelem azonosító

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek. Internet elérési szolgáltatás nyújtásához. Utolsó módosítás: 2012.03.15. Hatályos: 2012.04.15.

Általános Szerződési Feltételek. Internet elérési szolgáltatás nyújtásához. Utolsó módosítás: 2012.03.15. Hatályos: 2012.04.15. Általános Szerződési Feltételek Internet elérési szolgáltatás nyújtásához Utolsó módosítás: 2012.03.15. Hatályos: 2012.04.15.-től Tartalomjegyzék 1. Általános adatok, elérhetőség... Hiba! A könyvjelző

Részletesebben

314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet. a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet. a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 314/2005. (XII. 25.) Korm. rendelet a környezeti hatásvizsgálati és az egységes környezethasználati engedélyezési eljárásról A Kormány a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII.

Részletesebben

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5.

GOP-2009-2.2.1. KMOP-2009-1.2.5. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS ÉS ÚTMUTATÓ a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és a Közép-Magyarországi Operatív Program Vállalati folyamatmenedzsment és elektronikus kereskedelem támogatása c. pályázati konstrukcióhoz

Részletesebben

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik.

Magyarországon a szerzői joggal a 1999. évi LXXVI. törvény foglalkozik. 7. Ön részt vesz egy online multimédia adatbázis megvalósításában. A fejlesztés előkészítéseként tekintse az interneten való publikálással kapcsolatos szerzői jogi kérdéseket, és foglalja össze, hogy milyen

Részletesebben

A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és

A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és A logisztikai információs rendszerrel szemben támasztott követelmények: álljon rendelkezésre: a megfelelő információ, olyan amit a fogadó igényel és megért, a megfelelő időpontban úgy, hogy az előírt időpontban

Részletesebben

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések

Tex and Co Kft. 1146 Budapest, Francia út 54. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) I. Általános rendelkezések ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (egységes szerkezetbe foglalt) A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) tartalmazza a Tex and Co Net Kft. által üzemeltetett online szolgáltatásként bérelhető rendszerek,

Részletesebben

Üzemirányítási, Forgalomirányítási Rendszerek Magyarországon. MÁV Zrt. 2016. ATLASZ

Üzemirányítási, Forgalomirányítási Rendszerek Magyarországon. MÁV Zrt. 2016. ATLASZ Üzemirányítási, Forgalomirányítási Rendszerek Magyarországon MÁV Zrt. 2016. ATLASZ Számítógépes Program Pártai Gábor MÁV Zrt. KÖFI Üzemeltetési Szakértő Forgalomirányítási Csoport Pécs Fonyód KÖFI Ki is

Részletesebben

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése,

MUNKAANYAG. Földy Erika. A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az. alkotói tevékenység komplex megjelenítése, Földy Erika A szakmai önéletrajztól a művészeti kritikáig (Az alkotói tevékenység komplex megjelenítése, önértékelés, és szakmai kommunikáció) A követelménymodul megnevezése: Művészetelméleti alapozás

Részletesebben

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K

E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K MÉRLEG KSH: 10043165-6419-122-03 Cg.: 03-02-000189 Dunapataj és Vidéke Takarékszövetkezet MÉRLEG adatok: ezer Ft-ban S.sz. M e g n e v e z és 2012.év 2013.év a. b. c. d. E S Z K Ö Z Ö K ( A K T Í V Á K

Részletesebben

Kereskedelmi banki OTPdirekt Üzletszabályzat

Kereskedelmi banki OTPdirekt Üzletszabályzat Kereskedelmi banki OTPdirekt Üzletszabályzat I. BEVEZETŐ RENDELKEZÉSEK Az OTP Bank Nyrt. az Állami Pénz és Tőkepiaci Felügyelet jogutódjaként létrejött Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének 1997.

Részletesebben

erettsegizz.com Érettségi tételek

erettsegizz.com Érettségi tételek erettsegizz.com Érettségi tételek Az informatika fejlődéstörténete, jogi ismeretek Információ és társadalom Az informatika fejlődéstörténete a XX. Században, napjainkban Jogi ismeretek, szerzőjog, szoftver

Részletesebben

ÉVES BESZÁMOLÓ 2015.

ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. FEGYVERNEK ÉS VIDÉKE KÖRZETI TAKARÉKSZÖVETKEZET 5231 Fegyvernek Szent Erzsébet út 138. Internet: www.fegyvernektksz.hu Cg.: 16-02-001554 ÉVES BESZÁMOLÓ 2015. Mérleg Eredmény-kimutatás Kiegészítő melléklet...

Részletesebben

Windows 8 Consumer Preview

Windows 8 Consumer Preview Windows 8 Consumer Preview Termékismertetõ vállalati ügyfelek részére II Tartalom Innovatív kezelõfelület 4 Üzleti alkalmazások fejlesztése 4 Kezdõképernyõ 5 Érintésre optimalizált felület 5 Változatos

Részletesebben

Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók?

Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók? Változó előírások, jobb védelem az interneten vásárlók részére mire ügyeljenek a fogyasztók? Egyre népszerűbb a fogyasztók körében az interneten történő vásárlás, ugyanakkor még sokan nem tudják, hogy

Részletesebben

Használati útmutató 06 40 / 200 446 06-96 / 510 000 Educatio Kht. Közoktatási Információs Iroda 9001 Győr Pf. 1646

Használati útmutató 06 40 / 200 446 06-96 / 510 000 Educatio Kht. Közoktatási Információs Iroda 9001 Győr Pf. 1646 Közoktatási Információs Iroda Közoktatási személyi nyilvántartás - Kézikönyv Használati útmutató A Felhasználói kézikönyv célja, hogy a Közoktatási Törvény és a 20/1997. kormányrendelet által előírt tanuló-

Részletesebben

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix.

Tárgyszavak: internet; digitális termék; digitális tartalom; marketing-mix. A MARKETING TERÜLETEI Digitális termékek marketingje Melyek a digitális termékek legfőbb jellegzetességei? Miben különböznek a hagyományos termékektől és szolgáltatásoktól? Hogyan alkalmazható a marketingmix

Részletesebben

Hírlevél 2013. május

Hírlevél 2013. május Hírlevél 2013. május LEADER 2013-pályázatokkal kapcsolatos tudnivalók 2.o LEADER pályázatok benyújtásának várható menete 4.o 35/2013. (V.22.) VM rendelet rövid ismertetése 6.o Információs fórum idöpontok

Részletesebben

1. A rendelet hatálya. 2. A támogatható célok és intézkedések

1. A rendelet hatálya. 2. A támogatható célok és intézkedések 84800 A vidékfejlesztési miniszter 118/2013. (XII. 16.) VM rendelete a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján a 2013 2016 közötti végrehajtási időszakokban a központi költségvetés, valamint az Európai

Részletesebben

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜZLETI ANALÍZIS

MICROSOFT DYNAMICS AX ÜZLETI ANALÍZIS MICROSOFT DYNAMICS AX ÜZLETI ANALÍZIS MICROSOFT DYNAMICS AX ÜZLETI ANALÍZIS A Microsoft Dynamics AX-rendszer Üzleti analízis moduljával a vállalat üzleti adatai rögtön ismeretekké alakíthatók, amelyek

Részletesebben

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON

ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON ELEKTRONIKUS KOMMUNIKÁCIÓS CSATORNÁK HASZNÁLATA MEZİCSÁTON VÁLLALATI ÉS LAKOSSÁGI FELMÉRÉS A MEZİCSÁTI TELEPHELLYEL RENDELKEZİ TÁRSAS VÁLLALKOZÁSOK, ILLETVE AZ ÖNKORMÁNYZATI HIVATALBAN ÜGYET INTÉZİ FELNİTT

Részletesebben

Egyik meghatározás szerint az e commerce (e-kereskedelem) " az üzleti tranzakcióknak minden olyan formája, melyek során a felek inkább elektronikus,

Egyik meghatározás szerint az e commerce (e-kereskedelem)  az üzleti tranzakcióknak minden olyan formája, melyek során a felek inkább elektronikus, Egyik meghatározás szerint az e commerce (e-kereskedelem) " az üzleti tranzakcióknak minden olyan formája, melyek során a felek inkább elektronikus, mint fizikai úton, vagy közvetlenül érintkeznek". Egyes

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Gazdaságfejlesztési Operatív Program és Közép-Magyarországi Operatív Program Mikro-, kis- és középvállalkozások technológiai fejlesztése tárgyú pályázathoz Kódszám: GOP-2011-2.1.1/A

Részletesebben

A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése

A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése 1.sz. melléklet A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése A hazai, európai uniós és egyéb külső források felhasználásának sikere

Részletesebben

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE

E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE E L Ő TERJESZTÉS A BARANYA MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT KÖZGYŰLÉSÉNEK 2006. MÁRCIUS 16-I ÜLÉSÉRE IKTATÓSZÁM: 838/2006. MELLÉKLETEK: 1 DB TÁRGY: A Dél-dunántúli Digitális Mintarégió (DdDMr) létrehozása ELŐTERJESZTŐ:

Részletesebben

Határtalan jelentések

Határtalan jelentések Minőségi munka hatékonyabban Határtalan jelentések Áttekintés A vállalat neve: PepsiAmericas Iparági szektor: élelmiszer-kereskedelem Megoldási terület: üzleti intelligencia Microsoft megoldás: SQL Server

Részletesebben

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László

VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK. Dr. Csemniczky László VÁROSVEZETÉSI ÉS AM/FM RENDSZEREK Dr. Csemniczky László Térinformatikai rendszerek: GIS.. LIS (Land Information System) Földmérési/kataszteri információs rendszer, Nemzetközi szövetsége a FIG UMS (Urban

Részletesebben

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról

Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról 1 3.. Melléklet a /2009. számú kormány-előterjesztéshez A Kormány /2009. (.) Korm. r e n d e l e t e Az elektronikus közszolgáltatások biztonságáról A Kormány az elektronikus közszolgáltatásról szóló 2009.

Részletesebben

ActivCom Távközlési Kft 1172 Budapest, Jásztelek u. 11.

ActivCom Távközlési Kft 1172 Budapest, Jásztelek u. 11. ActivCom Távközlési Kft 1172 Budapest, Jásztelek u. 11. Általános Szerződési Feltételek Internet elérési szolgáltatás nyújtásához Készült: 2008. szeptember 1. Utolsó módosítás: 2016.04.18 Hatályos: 2016.05.18-től

Részletesebben

5.441 eft bg) térségi fejlesztési tanácstól az államháztartás központi alrendszerén belülről kapott EU-s forrásból származó pénzeszközből,

5.441 eft bg) térségi fejlesztési tanácstól az államháztartás központi alrendszerén belülről kapott EU-s forrásból származó pénzeszközből, Kozármisleny Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2013. (V.15.) önkormányzati rendelete az önkormányzat és intézményei 2012. évi költségvetéséről 6/2012 (II.13.) Önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából!

Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! $ Kovácsoljon üzleti előnyt a technológiából! A Microsoft technológiái segítségével a kis- és középvállalatok modernizálhatják üzleti rendszereiket és folyamataikat,

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ. Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására

TÁJÉKOZTATÓ. Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására TÁJÉKOZTATÓ Webbase GPS rendszer telepítésére, valamint Internet alapú, valós idejű komplex flottamenedzsment szolgáltatás biztosítására Ajánlattevő: Secret Control GPS Kft. 1203 Budapest, Serény u. 4.

Részletesebben

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA

KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA A II. RÁKÓCZI FERENC MEGYEI KÖNYVTÁR KÖNYVTÁRHASZNÁLATI SZABÁLYZATA 2007. Tartalomjegyzék 1.A MEGYEI KÖNYVTÁR ELÉRHETİSÉGE...3 2.A KÖNYVTÁRHASZNÁLAT FELTÉTELEI ÉS AZ EHHEZ KAPCSOLÓDÓ SZABÁLYOK...3 2.1.

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék. Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens Tartalomjegyzék Bevezetés Termelési paradigma fogalma Paradigma váltások A CIM fogalmának

Részletesebben

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei

A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei A logisztikai rendszer tervezésének alapesetei a meglévő rendszer korszerűsítését kell elvégezni, gyenge pontjait, szűk keresztmetszeteit kell megszűntetni, adott gyártórendszernek kell megtervezni a logisztikai

Részletesebben

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell,

Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése több pillérre kell, Kováts Ildikó INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM, EMBERI TÉNYEZÕ, CIVIL TÁRSADALOM, MÉDIA ADALÉKOK A MAGYARORSZÁGI DIGITÁLIS MÛSORSZÓRÁS ELÕREJELZÉSÉHEZ Bevezetõ Adigitális mûsorszórás magyarországi hatásának elõrejelzése

Részletesebben

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében

Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében AZ ÜZEMFENNTARTÁS MÛKÖDÉSI FELTÉTELEI 2.02 Az üzemfenntartási ismeretek szerepe a rendelkezésre állás növelésében Tárgyszavak: rendelkezésre állás; üzemfenntartási ismeretek; tapasztalatcsere; információk

Részletesebben

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Az információs és kommunikációs eszközök állománya és felhasználása a gazdasági szervezeteknél 2005

KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL. Az információs és kommunikációs eszközök állománya és felhasználása a gazdasági szervezeteknél 2005 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL Az információs és kommunikációs eszközök állománya és felhasználása a gazdasági szervezeteknél 2005 BUDAPEST, 2007 KÖZPONTI STATISZTIKAI HIVATAL, 2007 ISBN 978-963-235-081-3

Részletesebben

Fürdőkultúra, wellness, fitness HÁZ és KERT 97

Fürdőkultúra, wellness, fitness HÁZ és KERT 97 Fürdőkultúra, wellness, fitness HÁZ és KERT 97 végső elképzelésének kialakítását, megvalósítását is segíthetjük. Keressen bennünket! Elérhetőségeink: Központ: SZEUSZ-D Uszodatechnika Kereskedelmi és Szolgáltató

Részletesebben

A B C D EF C D EF C C BF A BC DE F D A E E E E D C C E DC C E E DC C C E D D E A D A E A

A B C D EF C D EF C C BF A BC DE F D A E E E E D C C E DC C E E DC C C E D D E A D A E A A B C D EF C D EF C C BF BA A A BC DE F D A E E E E D C C E DC C E E DC C C E D D E D E C E ED E D D C A D A A A D A A D A A A A D A E A C E A A D A A D A A A A D A A D C A A A C A A D A A A D A E DC E

Részletesebben

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub

PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub PROJEKT TERVEZŐ LAP 1. A projekt neve: Nyitott informatika klub 2. A projekt átfogó célja: A projekt általános céljának megfogalmazása. A KLUB elsődleges célja, hogy a hátrányos helyzetű tanulóknak lehetőséget

Részletesebben

Kedves Kollégák! új szolgáltatása, a Dolgozói webáruház.

Kedves Kollégák! új szolgáltatása, a Dolgozói webáruház. Kedves Kollégák! A következőkben bemutatásra tá kerül a Gépjármű-felszerelések ű lé üzletág új szolgáltatása, a Dolgozói webáruház. 1 Örömmel értesítjük, hogy 2011. július 1 től a Robert Bosch Kft Gépjármű-felszerelések

Részletesebben

Információs szupersztráda Informatika. Hálózatok. Információ- és tudásipar Globalizáció

Információs szupersztráda Informatika. Hálózatok. Információ- és tudásipar Globalizáció IR IT AZ INFORMÁCI CIÓGAZDÁLKODÁS ALAPJAI (Bevezetés) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 2 Információs szupersztráda Informatika Információrobbanás Információpolitika Kibertér Hálózatok

Részletesebben

E-gazdaság és világkereskedelem

E-gazdaság és világkereskedelem BME OMIKK LOGISZTIKA 10. k. 5. sz. 2005. szeptember október. p. 12 22. Tanulmánytár * Általános kérdések E-gazdaság és világkereskedelem A globalizáció alapjaiban változtatta meg a gazdaság valamennyi

Részletesebben