A túlélés kulcsa: a tanulás C Kommunikáció. Zsakay Gábor

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A túlélés kulcsa: a tanulás C 1.7 1. Kommunikáció. Zsakay Gábor"

Átírás

1 A túlélés kulcsa: a tanulás Zsakay Gábor Napjainkban a piaci környezet, a technológia és a vevők igényei állandóan változnak. A vállalat a kihívásokra különféle válaszokat adhat. Elképzelhető, hogy ugyanarra a kihívásra többféle reakció is helyes megoldás lehet, és természetesen adódhatnak helytelen válaszlépések is. A menedzserek napi problémája, hogy hogyan oldják meg a problémákat a lehető legkevesebb költséggel, mégis a legjobb eredménnyel. A siker kulcsa: a tanulás. 1 Tartalom Oldal 1. Bevezetés 2 2. A tanulás fogalma 3 3. A vállalat erőforrásai 4 4. Tanulás a vállalati környezettől 6 5. A tanulás szervezése Az ítélő- és döntésképesség kialakulása Gyakran előforduló vezetői hibák Ki tanítson minket? A tanulás mérése, ellenőrzése Zárógondolatok Felhasznált irodalom 16

2 1. Bevezetés A kihívás válasz kérdéskör kulcsszava a tanulás. Tanulni kell a környezetet és annak változásait. A vezetőnek tisztában kell lennie az alábbiakkal: a menedzsmenttudományok gyakorlati módszereivel a vezetési technikákkal a hatékony vezetés fogásaival 2 Az első számú vezető felelős azért, hogy a második, harmadik vonalbeli vezetők is kellően képzettek legyenek. Ide tartozik a továbbképzések köre, amikor a cég munkatársai már meglévő képességeiket, tudásukat fejlesztik tovább. A téma komplex kezelését jelenti a vállalati tudásmenedzsment, ami azt jelenti, hogy a cégben az évek során felhalmozódott tudást a fejekben a polcokon a számítógépekben a vállalati szervezetben hozzáférhetővé, érthetővé, kölcsönösen elérhetővé tesszük. Figyelem! A meglévő tudás menedzselése mindig olcsóbb és egyszerűbb feladat, mint a tudás beszerzése tanácsadók, képzések, oktatás segítségével. A fenti fogalmakat próbáljuk a következőkben újradefiniálni egy gyakorlatias logika mentén, kiemelve és bemutatva azokat a tényezőket, amelyek egy kisebb vállalat (KKV) számára is segítik a változó piacokon történő túlélést, fejlődést és a sikert.

3 A tanulás szintje Mérhe tőség menedzser beosztott vezető munkatársak a vállalat egésze partnerek Az új ismeret megszerzése Feladat A régi ismeret fejlesztése A tudásrendszer fejlesztése Egyéb módszerek A fenti táblázatban próbálja meg elhelyezni, milyen tanítási, képzési tevékenységeket végez a cége! Az utolsó oszlopba írja be, hogy tudja-e az eredményt mérni, és ha igen, hogyan? A tanulás fogalma Mit értünk a hétköznapi értelemben vett tanuláson? információ (tananyag, ismeret, idegen szó) megismerését és megjegyzését képesség (sízés, vakon gépelés) begyakorlását a két folyamat kombinációját Mit értünk tanuláson pedagógiai értelemben? 2 A tanulás a környezettel kialakított kölcsönhatás eredményeként rendszerszerűen előálló tartós, adaptív változás. 2 A tanulás lényegének megértéséhez a pszichológiát is segítségül kell hívnunk, hiszen minden esetben egy konkrét személyiség tanulásával, megváltozásával szembesülünk. A fenti rövid definícióból tehát kiolvashatjuk, hogy az ember és a környezet 1 Sok vállalat nem fordít elegendő pénzt, időt és energiát a tanulásra. Ennek elsősorban az az oka, hogy számos esetben az eredmény nem, vagy csak nehezen mérhető, illetve a pozitív hozadék csak hosszú távon jelentkezik. 2 Nahalka, 2003., p

4 kölcsönhatásáról van szó, de az eredménynek tartósnak, a folyamatnak pedig adaptív jellegűnek kell lennie, ami azt jelenti, hogy a változás magát a rendszert (a tanuló embert) érinti. A vállalaton belül a tanulási folyamatot és a továbbképzést a fenti elméletnek megfelelően a kötet az emberre, az emóciókra koncentráló menedzsment képességek köré soroltuk A vállalat erőforrásai 4 Az ember a vállalat legfontosabb erőforrása. A munkatársak tanításába jó időben és célzottan befektetett energia többszörösen is megtérül. Az ember kiemelt szerepét jól mutatja az a fejlődés, ahogy a vállalati erőforrások tudományos meghatározása az utóbbi években változott. A hagyományos felfogás szerint négy erőforrással rendelkezik egy vállalat, és azok optimális, összehangolt működtetésével lehet eredményt (hasznos terméket és nyereséget) elérni. 1. az ember 2. természeti kincsek, energia 3. technológia, technika 4. tőke De a szakirodalom már a 90-es évek végén is a megelőző 10 év tudományos-műszaki fejlődésének hatására kiegészítette a fenti felsorolást az úgynevezett 6 i-vel, a hat új vállalati erőforrással: 2 1. Információ: a szükséges információ szerepe nő, az irreleváns információ kiszűrése egyre nehezebb; az információ ténylegesen is hatalmat jelent. 2. Innováció: az állandó innováció tartós versenyelőnyhöz juttathatja a vállalatot. 3. Irányítási rendszerek: a jól felépített, IT- (Information and ommunications Technology-) rendszereken alapuló 1 Zsakay, március, Hoványi, 1998., p. 271.

5 irányítás és ellenőrzés ugrásszerűen növeli a vállalat hatékonyságát. 4. Immateriális erőforrások: nemcsak a goodwill, a know-how és különböző jogok, hanem a vállalati identitás és kultúra, az imázs, de a PR is hasznos erőforrássá vált. 5. Illeszkedés: az integrált, network jellegű rendszerek hatékony működése. 6. Idő: szerepe, optimális kihasználása, a gyorsaság a valós idejű információáramlás korában az egyik legfontosabb hajtóerővé vált. Ma már nyugodtan kiegészíthetjük a listát az alábbiakkal: internet adatbázis-kezelő rendszerek mobil eszközök IT-technológiák modern alkalmazásai A XXI. század elején a fent vázolt fejlődéssel az is nyilvánvaló lett, hogy az erőforrások alkalmazása, optimális kombinációban történő felhasználása és működtetése rendkívül bonyolult folyamattá vált. Ennek eredményeként soha nem tapasztalt specializáció kezdődött a vállalatok életében (a tudományban ez a folyamat már éve zajlik), aminek következtében egyre szűkebb területre egyre nagyobb tudású szakembereket alkalmaztak. A menedzserek a vállalat szakmai feladatait egyre kevésbé képesek átlátni, ezért új vezetői módszerekre van szükség. Ez a fent folyamat automatikusan vezetett a tanulás jelentőségének felértékelődéséhez. 5 Az internet, a mobil eszközök és a specializáció mellett ma már a tanulást is úgy kell kezelnünk, mint erőforrást, amely a vállalat minden folyamatát, területét átszövi, és azok fejlődését döntően meghatározza. A tanulást ne tévesszük össze a tudással! A tudás (az emberi erőforrás maga) a legfontosabb hajtóerő, de a bekerülés időpontjában szükséges formája az idő múlásával (mint láttuk, egyre gyorsabban) újabb tanulás nélkül elértéktelenedik.

6 4. Tanulás a vállalati környezettől 6 A tanulás definíciójában kiemelt szerepet kaptak a környezet és a kölcsönhatás szavak. De valójában mit is értünk vállalati környezet alatt? Miféle környezettől kell nekünk tanulni? A válasz kézenfekvő: attól a környezettől, amelyhez alkalmazkodnunk kell. Az alkalmazkodás nem más, mint tanulás. A vállalatnak a külső környezethez az alábbiak miatt kell megfelelnie: társadalmi elvárások (morál, etika) technológiai kényszer (innováció) szabályok, törvények, előírások Az alábbiakban felsoroljuk a vállalatok számára legfontosabb külső környezeti elemeket, a jobb megjegyezhetőség érdekében az amerikai irodalomban meghonosodott STEEPLE rövidítést használva: 1 S: social társadalmi környezet T: technological műszaki-tudományos környezet E: economic gazdasági környezet E: environmental ökológiai környezet P: political politikai környezet L: legal jogi környezet E: educational oktatási környezet Ez az a hét alapvető környezeti tényező, amelyhez minden vállalatnak alkalmazkodnia kell, és ez bizony tanulással jár. Ebben az értelemben tanulásnak nevezhetjük az alábbi folyamatokat is: a külső környezet állandó figyelését az új információk megismerését: jogszabályok piac politikai döntések környezetvédelmi előírások technikai fejlődés minden olyan külső változás, amely a vállalat tevékenységére hatással lehet a változás képességének és technikáinak kidolgozását 1 Hoványi, 2001., p. 263.

7 A működő vállalat és a külső környezet között fontos, a köztük lévő átmenetet jelentő (külső és belső) tényezők döntően befolyásolják a vállalat életét. Ezek olyan szereplők, akik ugyan nem tartoznak közvetlenül a vállalathoz, de a vállalat teljesítménye és piaci sikerei nagymértékben függenek tőlük szállítók (és minden szorosan kötődő partner) vevők versenytársak Nemcsak a szereplők minősége, hanem a velük szemben kialakított alkupozíció, érdekérvényesítő képesség is fontos. Ennek fortélyait, technikáit is tanulni kell. A 90-es évek elején Michael E. Porter forradalmasította a verseny vizsgálatának módszertanát, 1 a mai napig az ő javaslatai alapján vizsgáljuk a vállalat közvetlen külső környezetét. A fenti három szereplő mellett Porter fontosnak tartja, hogy folyamatosan elemezzük még a következő két tényezőt is: a helyettesítő termékeket (amelyeket a vevők elvileg megvásárolhatnak a mi termékünk helyett) a lehetséges új piaci belépőket (ezek a próbálkozó konkurens cégek, akik a közeljövőben piacot hódíthatnak el tőlünk) A XXI. század globális gazdasági viszonyai mellett a vállalatnak egyre fokozottabban figyelemmel kell még lennie az alábbi faktorokra is: Az idő: mint láttuk az előző fejezetben, ma már fontos erőforrásként befolyásolja a vállalat eredményességét. A kockázat: a verseny élesedésével egyre nő a szerepe, számítása, elemzése nélkül a vállalat nem tudja túlélni a kritikus időszakokat. Nagyobb vállatoknál tanulmányozni kell még az iparágon belül meglévő/alakuló tőkekoncentrációs folyamatokat, a hálózatok kialakulását és hatását. Utóbbiakat a transznacionális vállalatoknál külön erre szakosodott részlegek elemzik. Természetesen a KKV-k életére is komoly hatása lehet ezeknek a folyamatoknak, elég csak az utóbbi húsz évben a fogyasztói kis- és nagykereskedelem területén lezajlott átrendeződésre gondolni Magyarországon. 7 1 Porter, 1993.

8 Az első számú vezetőnek figyelnie kell a belső környezet változására is. Egy klasszikus vállalat belső felépítésének ábrája megtalálható a kötet 3.1 fejezetének mellékletében. 1 Az első számú vezető konkrét feladatai, amelyeket csakis ő tarthat kézben, és amelyekkel rendszeresen foglalkoznia kell: a vállalat belső tevékenysége a cég jellegéből adódó képzésiigény-felmérés a tanulási tervek kidolgozása és megvalósítása 8 Nincs két egyforma cég, a vállalatok különbözhetnek az alábbi akban: termékek piacok előállítási vagy szolgáltatási módszerek szoftverek hálózatok Ezeknek megfelelően más-más időtartamú, intenzitású és szintű tanulási, képzési, illetve továbbképzési igény merülhet fel, amelyek kézben tartásához minden vállalatnak saját módszert kell kidolgoznia. Pontosan hozzá kell rendelni a feladatot egy személyhez, és időbeli rendszerességet is elő kell írni! Itt a vállalati belső környezet általános vizsgálatához csak a legismertebb módszert, a SWOT- (magyarul GYELV: gyengeségek, erősségek, lehetőségek, veszélyek) elemzést említjük meg. Használatakor szem előtt kell tartani, hogy az erősségek és a gyengeségek a vállalat belső tulajdonságait, képességeit veszik számba, míg a lehetőségek és veszélyek a közvetlen külső piacra vonatkoznak! A vállalat működésének, valamint a külső, az átmeneti és a belső környezetnek az alapos és szakszerű elemzése az első lépés ahhoz, hogy a vállalat vezetője döntést tudjon hozni a tanulási és képzési szükségletekről. Az következő ábra 2 megkönnyíti a fent leírtak áttekintését, a hivatkozott irodalomban (lásd a cikk végén) pedig további gyakorlati útmutatásokat találhatnak. 1 Henkey, Hoványi, p. 283.

9 9

10 5. A tanulás szervezése 10 Az előző fejezetekben arra kerestük a választ, hogy mit tanuljunk. A tanulandó feladatok egy része jön magától, mint például az alábbi esetekben: új szoftver bevezetése új gép vásárlása új jogszabályok, rendeletek megjelenése specializáció Ezekre általában szervezett képzéseket kínál vagy maga a szállító (ajánlattevő), vagy pedig egy másik, erre szakosodott oktató cég. A leghelyesebb, ha a szállító javaslatát fogadjuk el. Ha van más ajánlat is, az árakat érdemes összehasonlítani, de ne az ár legyen a fő szempont a döntésben! A tanulandó feladatok másik része nem ilyen magától értetődő. A piaci, vevői, versenytársi elemzések, a munkatársak vezető jellegű képzései, a csapatépítő vagy szervezetfejlesztő tréningek szükségessége nem határozható meg olyan egzaktul, mint a fenti, konkrét feladatból adódó tanulási igény. Ezért aztán sok kis és közepes vállalkozásnál nem is nagyon foglalkoznak vele. Pedig a rendszeres (és jól kiválasztott) képzésnek magán a tanulási folyamaton kívül is rendkívül fontos szerepe lehet a munkatársak személyiségének fejlődésében: tudatosítja a vállalati kultúrát növeli a vállalattal való azonosulás (corporate identity) érzését törődést, fontosságot érez a munkatárs új kapcsolatokat hoz, a régieket erősíti csapatot épít motivál 1 Menedzsment: a vezető által megfogalmazott célok elérése a meghatározott keretek (idő, pénz, tervek) között. A munkatársak fejlesztése és támogatása a menedzsment egyik legfontosabb feladata! 1 Ehhez a vezetőnek saját, illetve a vállalat céljainak érdekében minden támogatást meg kell adnia! Mivel a munkatársak a cég legfontosabb erőforrásai és a vezető segítői, ezért a támogatás egyik központi eleme a célok eléréséhez szükséges tudás, a 1 Zsakay, márc.

11 tanulás, a képzés biztosítása, megszervezése, finanszírozása, majd az eredmények mérése és ellenőrzése. Egy lényeges aspektus: az ideális munkatárs általában nem kívülről jön új jövevényként, hanem a vállalaton belül érik meg a feladatra, a vállalat maga fejleszti. 1 A munkatársak fejlesztése egy olyan állandó folyamat, amelynek során a munkatárssal közösen felmérjük fejlesztési szükségleteit, és egyeztetjük vele azokat. Kidolgozunk számára egy fejlesztési tervet, amely tartalmazza azokat a tanulási és képzési modulokat, amelyek nélkül a tőle elvárt eredményt nem, vagy csak hiányosan tudná teljesíteni. Ezt beosztástól függően évente vagy félévente kiértékeljük, illetve megismételjük. 6. Az ítélő- és döntésképesség kialakulása 11 A munkatársak fejlesztése során nemcsak tudást közvetítünk, hanem segítjük az ítélőképesség és a döntésképesség kialakulását is. A munkával kapcsolatos számos feladat során azonnali, hatékony döntésekre van szükség, amelyeket a jó munkatárs egyedül hoz meg. A megbízható ítélőképesség egyrészt a tanulással, másrészt pedig az évek során a gyakorlatban, a tapasztalattal párhuzamosan alakul ki. Ezért hibás az az utóbbi 5-10 évben kialakult (és elsősorban költségkímélő megfontolások miatt terjedő) vállalati gyakorlat, hogy a munkatársakat egy bizonyos fizetési korlát felett olcsóbbakra, tapasztalatlanabbakra, fiatalabbakra cserélik. A tudást relatíve gyorsan, az ítélő-, illetve döntésképességet (a tapasztalat koncentrált hozadékát) csak hosszú idő alatt lehet elsajátítani. A vezető legyen azzal is tisztában, hogy a munkatársak fejlesztése csak egy elhanyagolható időmennyiségben történik formális képzések, tanulás formájában. Az ugyan megadja az alapokat, az irányt, de a tényleges fejlesztési folyamat, a tanultak beillesztése a munkába a munkahelyen történik. A munkatársak fejlesztésének legfontosabb színtere a munkahely. 1 TE, 1992.

12 7. Gyakran előforduló vezetői hibák 12 Gyakran előforduló vezetői hibák: 1. Ha a munkatárssal nem egyeztetjük a célokat és az ahhoz szükséges tanulási, képzési igényt. Évente egyszer el kell beszélgetni a munkatársakkal, amikor is értékeljük a beosztott teljesítményét, kikérjük a véleményét, meghatározzuk a fizetését, illetve egyeztetjük vele a következő évi célokat és a fejlesztési tervet. 2. A tanulási és képzési feladatokat teljes egészében a személyzeti kérdésekkel is foglalkozó személyre (vagy részlegre), esetleg a titkárságra, titkárnőre ruházza át a vezető. Végzetes hiba! A fejlesztés a vezető felelőssége, a munkatársak az ő céljainak eléréséért dolgoznak! 3. A szakmai és a vezetői képességek tanulásának aránya, ideje majdnem minden vállalatnál eltolódik a szakmai képzések javára. (Minél kisebb a vállalat, annál inkább így van.) A vezetői jellegű képzésre csak akkor fordítanak figyelmet, amikor hirtelen ki kell nevezni valakit egy megüresedett pozícióba. A vezetőnek vezetői utánpótlást is kell fejleszteni, ami egyrészt külső képzést, másrészt pedig belső intézkedéseket (vezetői feladatok megoldásába való egyre aktívabb bevonást) jelent, és akár évekig is eltarthat. 4. Bízzunk a munkatársainkban, és ne próbáljuk meg őket a saját képünkre formálni! A feladatokat nem csak úgy lehet megoldani, ahogy mi szoktuk, más módszerek is vezethetnek eredményre. 5. A maga ezt úgysem tudja megcsinálni szemlélet demotiválja a munkatársat, rombolja az önbizalmát, és a vállalati szervezés legfontosabb aranyszabályát, a delegálást hagyja figyelmen kívül. 1 1 Zsakay, máj., p. 9.

13 8. Ki tanítson minket? Ha elkészültek a fejlesztési tervek, el kell dönteni, kinek van szüksége egyéni, kiknek pedig csoportos képzésre (átfedések persze mindig vannak). Nagyobb cégeknek állandó partnereik szoktak lenni, sokan a komplett képzési program szervezését is külsős cégre bízzák. (Holott a fentiekből is következően nem ez a jó megoldás.) Jó tanács Fordítsunk elegendő időt a kiválasztásra! Nézzünk szét az interneten, kérdezzük meg ismerőseinket, kollégákat, partnereinket, szállítókat! Keressünk fel néhány személyzeti portált (például HR-portál), nagyon sok jó ajánlatot fogunk találni! A google-ban is kereshetünk a képzés kulcsszavaira. Egyre több a jó cég, illetve tréner, forduljunk hozzájuk bizalommal. A kiválasztás legfontosabb kritériuma a személyes elbeszélgetés: ha tanácsadót, trénert, rendszeres képzést vállaló céget keresünk (tehát a tanulásnak komoly költségei is lesznek), akkor 2-3 alkalommal, hosszan beszélgessünk el azokkal, akikkel közvetlenül is kapcsolatban leszünk az oktatás során. Ezalatt nemcsak az derül ki, hogy szakmailag mennyire felkészült a partner, hanem az is, hogy passzol-e hozzánk? Érti-e a nyelvezetünket, a humorunkat, képes-e az együtt gondolkodásra? A jó tanulás alapja a jó tanár! Ha a tanár nem szimpatikus a tanulónak, akkor azt a hatékonyság sínyli meg A tanulás mérése, ellenőrzése Az első számú vezető feladata és felelőssége: a tudás menedzselése a tanulási szükségletek feltérképezése, mérése a szükséges intézkedések meghatározása: tudás vásárlása képzés, továbbképzés biztosítása tanácsadás tréningek szervezése

14 Készítsen Ön is egy hasonló, személyekre lebontott táblázatot! Ha szükségét látja, partnereit (fontosabb szállítóit) is bevonhatja a tervezésbe. Közös érdek például, hogy az új logisztikai rendszert a legfontosabb beszállító is megismerje, és az sem árthat, ha egyszer a csapatépítő tréningre meghívunk olyan céges képviselőket, akikkel egyébként napi kapcsolatban vagyunk. 14 A tanulás szintje menedzser beosztott vezető pénzügyekről menedzsereknek munkatársak a vállalat egésze partnerek Az új ismeret megszerzése változásmenedzsment A régi ismeret fejlesztése vezetői utánpótlás vevőszolgálati tréning A tudásrendszer fejlesztése vezetői stílus mérlegelemzés kommunikáció SAPmodul szakmai napok, kiállítás + vásár csapatépítés új logisztikai rendszer meghívottak neve Egyéb módszerek Mérhe tőség teszt piackutatás Az egyik legnehezebb feladat a tanulási eredmény, a képzettség valós tartalmának mérése. Az esetek egy részében az eredményesség nyilvánvaló: a kolléga tud bánni azzal a programmal, géppel, targoncával, amivel eddig nem. Sok oktatással foglalkozó cég végez utánkövetést, ellenőrzést. Velük már a program elején meg lehet egyezni, hogy dolgozzanak ki egy mérési módszert. Kitalálhatunk saját módszereket is, teszteket fejleszthetünk (saját magunk, vagy segítséggel), értékelő pontrendszert dolgozhatunk ki, ellenőrizhetjük az állásidő változását. Minden cégnél az ott dolgozók találják ki a leghatékonyabb ellenőrzési módszereket. Gyakran egy beszélgetés, mélyinterjú is meggyőzheti a vezetőt a tanulási folyamat eredményességéről, de a legjobb persze, ha a gyakorlatban, a napi munkában nyilvánul meg egyértelműen: van pozitív változás, megérte a befektetés.

15 10. Zárógondolatok Az egyéni tanulást és a szervezet tanulási modelljét össze kell hangolni, a kettőnek azonos célokat kell követniük. A klasszikus tanulási modellben az egyén helyezkedik el a középpontban, miközben elsajátítja a különböző kognitív, észlelési, megismerési, kommunikációs és operatív készségeket. 1 A tanulás folyamata általában négy szakaszra bontható fel: 2 1. feltérképezés 2. definiálás 3. végrehajtás 4. értékelés A négy pont és a fent leírtak alapján készítsen Ön is vállalati tanulási (képzési) tervet! Meddig tart a tanulás? Riasztóan hathat, mégis a napjainkban egyre inkább terjedő vélekedés szerint: örökké. Nem véletlen, hogy a tanulás témakörben a legtöbbet emlegetett szlogen az utóbbi 15 évben a lifelong learning, vagyis az élethosszig tartó tanulás. 15 Példa Egy Kanadában élő fiatalember 5 éven át foglalkozott pénzügyekkel egy bankban. Megunta, és miután hobbiból már gyerekkora óta autókat bütykölt, nyitott egy autószerelő műhelyt, ahol karambolt szenvedett autókat javítottak, és adtak el szép haszonnal. Közben diplomát szerzett egy közgazdasági főiskolán. Tíz év múlva túl nagy lett a konkurencia, tanulmányait kiegészítendő elvégzett egy egyéves lízingtanácsadó iskolát, majd állást váltott: egy nagy autószalonban lett eladó, pénzügyi finanszírozási konstrukciók specialistája. Amikor az autóipar válsága elérte Kanadát, beiratkozott a Pedagógiai Főiskolára, munka közben, estin három év alatt végezte el. Jelenleg egy általános iskolában tanít matematikát és természettudományokat. Még van 15 éve a nyugdíjig, és egyáltalán nem biztos benne, hogy tanárként fog nyugdíjba menni. Az élethosszig tartó tanulás persze nemcsak azt jelenti, hogy három-négy teljesen különböző tevékenységet, szakmát kell 1 Farkas, Juch, 1983.

16 megtanulnunk, hanem azt is, hogy a munkahelyen csakis akkor tudunk az egyre növekvő és egyre gyorsabb tempóban változó követelményeknek megfelelni, ha a tanulást kiemelt feladatként kezeljük: mind a saját tudásunk rendszeres gyarapítását, mind pedig a munkatársaink, illetve a szervezet tervszerű fejlesztését. A XXI. század elején csak azok a vállalatok maradnak talpon, amelyek jól és gyorsan reagálnak a változásokra. Ez csak elemzéssel, tanulással valósítható meg. Maga a változásmenedzsment is egy tanulási folyamat a változásokból is tanulni kell. Ez a siker alapja Felhasznált irodalom FARKAS Ferenc: Változásmenedzsment. KJK-KERSZÖV, Budapest, 2004., p HENKEY István dr.: Az üzleti siker útján. In: A kft. vezető kézikönyve. RAABE Kiadó, Budapest, 1994., 3.1 HOVÁNYI Gábor: Menedzsmentkoncepciók, menedzsmentmódszerek. JPEK, Pécs, 1998., p HOVÁNYI Gábor: Globális kihívások menedzsmentválaszok. KJK-KERSZÖV, Budapest, p HOVÁNYI Gábor: Sikerkovácsok. Alinea Kiadó, Budapest, 2004., p JUH, B.: Personal Development. hichester, Wiley, KÜHNEL, S.: Konteptionelle Grundlagen des Wissensmanagement. In: Zu Theorie und Praxis des Wissensmanagement. Universität Pécs, Universität Rostock, p. 69. NAHALKA István: A tanulás. In: Didaktika. Szerk.: Falus Iván, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 2003., p PORTER, M. E.: Versenystratégia. Akadémiai Kiadó, Budapest TE-Management-Konzept. The Executive s ounsel S. A., Brüssel, 1992., p ZSAKAY Gábor: A vezető terhelhetősége és a szívinfarktusháromszög. In: A kft. vezető kézikönyve. RAABE Kiadó, Budapest, március, 1.5 ZSAKAY Gábor: Szervezeti felépítés, delegálás, menedzsmentháromszög. In: A kft. vezető kézikönyve. RAABE Kiadó, Budapest, május, 1.6

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám

ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS. TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁS TKKI Eötvös József Program pedagógiai szakmai hírlevél I. évfolyam 2. szám TARTALOMJEGYZÉK Az Eötvös Program a számok tükrében...3 Az Eötvös József Programban zajló képzések bemutatása...6...hogy

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22

TARTALOMJEGYZÉK. kötelező tanórai foglalkozások, és azok óraszámai... 22 PEDAGÓGIAI PROGRAM II. kötet HELYI TANTERV 2010. TARTALOMJEGYZÉK A 2007. ÉVI NEMZETI ALAPTANTERVBEN MEGFOGALMAZOTT ELVEK, CÉLOK, FELADATOK... 3 A kulcskompetenciák fejlesztése... 3 A kulcskompetenciák...

Részletesebben

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak

MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Pedagógiai program. Sárvári Tankerület. Répcelak MÓRA FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Pedagógiai program Sárvári Tankerület Répcelak 1 2013 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban

A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban PE GTK A karbantartási stratégiák és a vállalati kultúra szerepe a szervezeti üzleti folyamatokban Bírálói vélemény Hauszmann János Dr. 2013.10.17. Általános megállapítások, észrevételek A témaválasztás

Részletesebben

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája

Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős Kamill Szakiskolája Intézményi belső elvárások Pedagógus önértékelés Reményhír Intézmény Eötvös József Általános Iskolája Reményhír Intézmény Erdős 1 Tartalom 1. A pedagógus önértékelése... 3 1.1. Bevezetés... 3 2. A pedagógus

Részletesebben

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam

HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam HELYI TANTERV KÉMIA 7-8. évfolyam I. BEVEZETÉS A tananyag tartalma olyan tudományosan megalapozott, korszerű, alapvető kémiai ismereteket foglal magában, amelyek segítségével a tanulók egyrészt megértik

Részletesebben

HELYI TANTERV BIOLÓGIA

HELYI TANTERV BIOLÓGIA HELYI TANTERV BIOLÓGIA 7-8. évfolyam A tantervet szerkesztette a MOZAIK KIADÓ TERVEI ALAPJÁN- CSARKÓ JÁNOS SZAKTANÁR ALAPGONDOLATOK, RENDEZŐELVEK A Biológia tantárgy a természetismeret 5 6. évfolyamán

Részletesebben

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV

TANULÁSI STÍLUS KÉRDŐÍV 1. A tanulási mintázat kérdőív... 215 2. A hallgatói élettörténetek gyűjtésének kutatási eszköze... 223 3. A tanulási orientációk állításainak újrarendezési kísérlete faktoranalízis segítségével (N=1004)...

Részletesebben

Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakiskolák számára 1. melléklet a /2014. ( ) EMMI rendelethez Kerettanterv a szakiskolák számára Célok, feladatok A szakiskolai képzés különös hangsúlyt helyez arra, hogy a tanítási-tanulási folyamat megalapozza és továbbfejlessze

Részletesebben

Intézményértékelés szervezetfejlesztés

Intézményértékelés szervezetfejlesztés Intézményértékelés szervezetfejlesztés Cseh Györgyi 1. Bevezetés 1.1. Intézményértékelés, de miért? Miért is kell intézményértékeléssel foglalkozni? Érdemes ezt végiggondolni! John MacBeath professzor

Részletesebben

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK:

Gyorsjelentés. az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Gyorsjelentés az informatikai eszközök iskolafejlesztő célú alkalmazásának országos helyzetéről 2011. február 28-án, elemér napján KÉSZÍTETTÉK: Hunya Márta PhD Kőrösné dr. Mikis Márta Tartsayné Németh

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

Differenciálás és individualizálás a Dalton-órákon 1

Differenciálás és individualizálás a Dalton-órákon 1 Differenciálás és individualizálás a Dalton-órákon 1 Ha nem saját haladási ütemének megfelelően halmozza az ismereteket, akkor soha semmit nem fog alaposan megtanulni. (Helen Parkhurst) A társadalom, állam,

Részletesebben

Kerettanterv a szakiskolák számára

Kerettanterv a szakiskolák számára Kerettanterv a szakiskolák számára Célok, feladatok A szakiskolai képzés különös hangsúlyt helyez arra, hogy a tanítási-tanulási folyamat megalapozza és továbbfejlessze a tanulók képességeit, motivációit

Részletesebben

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT

ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT ÉLETVITEL ÉS GYAKORLAT MŰVELTSÉGI TERÜLET MEGVALÓSÍTÁSA AZ ÚJ NEMZETI ALAPTANTERV TÜKRÉBEN A felső tagozaton folyó nevelés-oktatás feladata elsősorban a sikeres iskolai tanuláshoz, a tanulási eredményességhez

Részletesebben

PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK

PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK PEDAGÓGUSKOMPETENCIÁK FEJLŐDÉSI SZINTJEI, PEDAGÓGIAI SZTENDERDEK A pedagógus az általa tanított műveltségi területek, tantárgyak alapvető fogalmainak, ezek fejlődésének, összefüggéseinek, megismerési,

Részletesebben

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM

SZKA_106_29. A modul szerzője: Nahalka István. é n é s a v i l á g SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYAM tanulás egész SZK_106_29 é n é s a v i l á g életen át modul szerzője: Nahalka István SZOCIÁLIS, ÉLETVITELI ÉS KÖRNYEZETI KOMPETENCIÁK 6. ÉVFOLYM 418 Szociális, életviteli és környezeti kompetenciák tanári

Részletesebben

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com

VI. MELLÉKLETEK. Tartalomjegyzék. PDF created with pdffactory trial version www.pdffactory.com VI. MELLÉKLETEK Tartalomjegyzék 6.1. melléklet Jelentkezési, tájékoztatási lap...217 6.2. melléklet Előzetes tudásszint felmérő lap...220 6.3. melléklet Tanulási forgatókönyv...221 6.4. melléklet Önellenőrző

Részletesebben

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA

SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA SZENT LÁSZLÓ ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONT BAJA A PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM KIEGÉSZÍTÉSE ÉS MÓDOSÍTÁSA A KORMÁNY 2 0 2 /2 0 0 7. (VII. 31.) RENDELETE ALAPJÁN 2007-2008-2009 Tartalom I. BEVEZETÉS 2.

Részletesebben

Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben

Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben Padányi József Haig Zsolt Kihívások, kockázatok és válaszok a hadtudományi doktori képzésben A Nemzeti Közszolgálati Egyetemen folyó oktatásban fontos szerepet tölt be a doktori képzés. A három doktori

Részletesebben

5. Új módszerek és technológiák használata a helyi termékek és szolgáltatások versenyképessé tételéért

5. Új módszerek és technológiák használata a helyi termékek és szolgáltatások versenyképessé tételéért 5. Új módszerek és technológiák használata a helyi termékek és szolgáltatások versenyképessé tételéért 5.1. Együttműködési projektek eredményei Forrás: Innovation, 11. dossier, LEADER European Observatory,

Részletesebben

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4.

Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. A Győri Műszaki SZC Gábor László Építőipari Szakképző Iskolája 9024 Győr, Nádor tér 4. Győr, 2015. július 1. 1 Tartalomjegyzék 1. A választott kerettanterv megnevezése...4 1.1. Célok, feladatok...4 1.2.

Részletesebben

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1

Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 Pedagógiai Program Szentgotthárd és Kistérsége Oktatási Intézmény 1 2. számú melléklet A nehézség nem az új eszmék kialakításában rejlik, hanem a régiektől való megszabadulásban. (John Maynard Keynes közgazdász)

Részletesebben

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés

3.1. Alapelvek. Miskolci Egyetem, Gyártástudományi Intézet, Prof. Dr. Dudás Illés 3. A GYÁRTERVEZÉS ALAPJAI A gyártervezési folyamat bemutatását fontosnak tartottuk, mert a gyártórendszer-tervezés (amely folyamattervezés) része a gyártervezési feladatkörnek (objektumorientált tervezés),

Részletesebben

II. TANTÁRGYI TANTERVEK

II. TANTÁRGYI TANTERVEK II. TANTÁRGYI TANTERVEK AZ ALAPFOKÚ NEVELÉS-OKTATÁS ALAPOZÓ ÉS FEJLESZTŐ SZAKASZÁRA (5-8. évfolyam) A 11/2008, (II.8.)OKM rendelettel módosított 17/2004. (V.20.) OM rendelet 1. számú mellékletével kiadott

Részletesebben

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés

II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés Nemzeti alaptanterv 45 II. RÉSZ Kompetenciafejlesztés, műveltségközvetítés, tudásépítés II.1. A kulcskompetenciák 3 Az Európai Unióban kulcskompetenciákon azokat az ismereteket, készségeket és az ezek

Részletesebben

Tételvázlatok a vállalkozási mérlegképes könyvelõi komplex szakmai vizsgához

Tételvázlatok a vállalkozási mérlegképes könyvelõi komplex szakmai vizsgához Blumné Bán Erika Kresalek Péter Dr. Pucsek József Dr. Siklósi Ágnes Sisa Krisztina Dr. Sztanó Imre Dr. Veress Attila Tételvázlatok a vállalkozási mérlegképes könyvelõi komplex szakmai vizsgához Számvitel-elemzés-ellenõrzés

Részletesebben

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan

AJÁNLÁSA. a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan KORMÁNYZATI INFORMATIKAI EGYEZTETŐ TÁRCAKÖZI BIZOTTSÁG 24. SZÁMÚ AJÁNLÁSA a központi közigazgatási szervek szoftverfejlesztéseihez kapcsolódó minőségbiztosításra és minőségirányításra vonatkozóan 2005.

Részletesebben

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika

Tildy Zoltán Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola - Fizika TILDY ZOLTÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA,ALAPFOKÚ MŰVÉSZETOKTATÁSI INTÉZMÉNY ÉS EGYSÉGES PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT FIZIKA HELYI TANTERV 7 8. évfolyam SZEGHALOM 2009 CÉLOK ÉS FELADATOK Az általános iskolai fizikatanítás

Részletesebben

CCI-szám: 2007HU16UPO001. EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT MÓDOSÍTÁS 2011. november

CCI-szám: 2007HU16UPO001. EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALT MÓDOSÍTÁS 2011. november A MAGYAR KÖZTÁRSASÁG KORMÁNYA ELEKTRONIKUS KÖZIGAZGATÁS OPERATÍV PROGRAM CCI-szám: 2007HU16UPO001 Az Európai Bizottság 2007. augusztus 1-jén kelt, B(2007)3791 számú határozatával elfogadva EGYSÉGES SZERKEZETBE

Részletesebben

A tanulói tevékenységre alapozott fizikaoktatás változatos tevékenységkínálatával lehetővé teszi, hogy a tanulók kipróbálhassák és megismerhessék

A tanulói tevékenységre alapozott fizikaoktatás változatos tevékenységkínálatával lehetővé teszi, hogy a tanulók kipróbálhassák és megismerhessék FIZIKA A változat Az általános iskolai fizikatanítás az 1 4. évfolyamon tanított környezetismeret, valamint az 5 6. évfolyamon tanított természetismeret tantárgyak szerves folytatása. A 7 8. évfolyamon

Részletesebben

Helyi tanterv. Osztályfőnöki

Helyi tanterv. Osztályfőnöki Helyi tanterv Osztályfőnöki A fejlesztési területek nevelési célok a teljes iskolai nevelési-oktatási folyamat közös értékeit jelenítik meg, így áthatják e pedagógiai folyamatok egészét. E területek összhangban

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Informatika Készítette: a gimnázium reál munkaközössége 2015. Tartalomjegyzék Alapvetés...3 Egyéb kötelező direktívák:...6 Informatika

Részletesebben

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK

Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK Csıke Krisztina * KOMPETENS KÜLKERES? AVAGY MENNYIRE FELEL MEG AZ OKTATÁS A MUNKAERİPIAC MEGVÁLTOZOTT IGÉNYEINEK 1. A VIZSGÁLAT KIINDULÓPONTJA, A PROBLÉMA FELVETÉSE A jelenlegi magyar oktatási rendszerben

Részletesebben

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE

A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERE Felnőttképzési Minőségirányítási Kézikönyv Érvényességi terület: Jelen kézikönyvben megfogalmazottakat alkalmazni kell a Szentannai Sámuel Gimnázium,

Részletesebben

Biológia 7 8. évfolyam számára

Biológia 7 8. évfolyam számára Biológia 7 8. évfolyam számára A változat (A kiadó honlapjáról letölthető az ajánlás 2+1 órás változata is) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és

Részletesebben

A TANÁRKÉPZÉS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEMEN

A TANÁRKÉPZÉS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEMEN A TANÁRKÉPZÉS HELYZETE ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A PÁZMÁNY PÉTER KATOLIKUS EGYETEMEN Konferencia előadás Előadó: Dr. Pálvölgyi Ferenc A kutatócsoport tagjai: Dr. Gloviczki Zoltán, Nábrádiné Dr. Jurasek

Részletesebben

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER

INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER Itsz.:III-476/2015 INTÉZMÉNYI ELVÁRÁSRENDSZER A Felsőpakonyi Herman Ottó Általános Iskola Pedagógus Elvárás Rendszere Felsőpakony, 2015. október Készítette: Önértékelési Csoport 1. Pedagógiai módszertani

Részletesebben

Az óvodapedagógus és tanító ideát szolgáló gyakorlati képzés fő jellemzőinek meghatározása, alapelvek

Az óvodapedagógus és tanító ideát szolgáló gyakorlati képzés fő jellemzőinek meghatározása, alapelvek Az óvodapedagógus és tanító ideát szolgáló gyakorlati képzés fő jellemzőinek meghatározása, alapelvek Sontráné dr. Bartus Franciska VÁZLAT: 1. Bevezetés 2. A gyakorlati képzés törvényi háttere, meghatározó

Részletesebben

Esettanulmány: Az e-scola Képzési Rendszer alkalmazása egy KKV-nél

Esettanulmány: Az e-scola Képzési Rendszer alkalmazása egy KKV-nél Hogyan használja belső képzési céljaira egy KKV az e-scola Képzési Rendszert, miért választotta ezt a megoldást, hogyan vezette be, és milyen hasznokat nyer ki a képzési programból?! A cégről röviden A

Részletesebben

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola

Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Károlyi Mihály Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskola Célnyelvi Civilizáció Helyi tanterv 9-2.évfolyam Budapest, 20. május. TARTALOMJEGYZÉK. A tantárgy tanulásának célja 2.. Követelmények. Ellenőrzés,

Részletesebben

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok

LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS. Mi a kontrolling? Mutatószámok LOGISZTIKAI KÖLTSÉGELEMZÉS Mi a kontrolling? Mutatószámok Mi a kontrolling? A kontrolling, mint alkalmazott gazdaságtani módszer az Amerikai Egyesült Államokból ered. Az első gyakorlati alkalmazások termelési

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság 2013. évi Üzleti Terve 2013. május 6. TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS RÉSZ... 4 Szakmai célok... 6 Pénzügyi

Részletesebben

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja

A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja A Zrínyi Ilona Gimnázium pedagógiai programja Nevelési terv Miskolc, 2013. 1 1. Küldetésnyilatkozat Iskolánk, a Zrínyi Ilona Gimnázium, Miskolc város és környékének elismert, népszerű és eredményesen működő

Részletesebben

Technológia innováció a business marketingben. Business marketing menedzsment 7. Dr. Piskóti István

Technológia innováció a business marketingben. Business marketing menedzsment 7. Dr. Piskóti István Technológia innováció a business marketingben Business marketing menedzsment 7. Dr. Piskóti István Bevezető gondolatok Az innováció-képesség újra egyre fontosabb versenytényezővé válik (Cooper- Edgett

Részletesebben

Kulcsszavak: recesszió, vezetői kompetenciák, vezetői dilemmák és döntések, bizalom, stratégia

Kulcsszavak: recesszió, vezetői kompetenciák, vezetői dilemmák és döntések, bizalom, stratégia A vezető szerepe a válságban vezetői dilemmák és döntések turbulens időkben Szécsi Gabriella Nagy Julianna Karmazin György Absztrakt A 2008-as pénzügyi és gazdasági világválságot megelőzően, a hagyományos,

Részletesebben

Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék

Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék A FELSŐOKTATÁS PIACA ÉS MARKETINGJE Dr. Piskóti István intézetigazgató, tanszékvezető, egyetemi docens Miskolci Egyetem Marketing Intézet Turizmus Tanszék Jelen tanulmányban nemzetközi és hazai szakmai

Részletesebben

Mit értünk munka alatt és milyen vetületei vannak, atipikus munkavégzési formák

Mit értünk munka alatt és milyen vetületei vannak, atipikus munkavégzési formák Mindig van választás Mit értünk munka alatt és milyen vetületei vannak, atipikus munkavégzési formák Tréneri kézikönyv SZERZŐ: BIERMANN MARGIT LEKTOR: CSEHNÉ DR. PAPP IMOLA NYELVI LEKTOR: GÖDÉNY ISTVÁNNÉ

Részletesebben

Szolgáltató faluházak és Agorák

Szolgáltató faluházak és Agorák Szolgáltató faluházak és Agorák Módszertani kézikönyv közösségi szolgáltatások működtetéséhez Témavezető: Dóri Éva 17.1. A szolgáltatási modell tartalma A modell a települési intézmény közösségi szolgáltatása,

Részletesebben

COACHOT EGY HR-ES? Coach kiválóság üzleti oldalról

COACHOT EGY HR-ES? Coach kiválóság üzleti oldalról 10 KOROMPAY Kinga HOGYAN VÁLASZT COACHOT EGY HR-ES? Coach kiválóság üzleti oldalról M anapság egyre több a Coach képzés és egyre több a coach. Vállalati oldalon pedig ott áll a HR-es, hogy indítsa el a

Részletesebben

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete

Arany János Általános Iskola Pedagógiai programjának melléklete Pedagógiai programjának melléklete SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK FEJLESZTŐ PROGRAMJA 2013. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Alapelvek, célok az SNI tanulók ellátásában... 3 2.1. Alapelvek... 4 2.2.

Részletesebben

KTKT DIGITÁLIS KÖZÉPISKOLA TÁJÉKOZTATÓ FÜZET

KTKT DIGITÁLIS KÖZÉPISKOLA TÁJÉKOZTATÓ FÜZET KTKT DIGITÁLIS KÖZÉPISKOLA TÁJÉKOZTATÓ FÜZET http://ktkt.suli.hu/ e-mail: tavoktatas@ktkt.suli.hu Tel.: 0678-311-933 KTKT Egységes Iskola és Szakiskola, Kiskőrös, Árpád u. 4. A KTKT Egységes Iskola és

Részletesebben

Jelentkezési lap. A Tempus Közalapítvány által koordinált és az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló

Jelentkezési lap. A Tempus Közalapítvány által koordinált és az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Jelentkezési lap A Tempus Közalapítvány által koordinált és az Európai Bizottság támogatásával megvalósuló Raising Awareness. of Lifelong learning strategies - E&T2020 in Hungary című projekt keretében

Részletesebben

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR

KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Levelező tagozat Nemzetközi gazdaságelemző szakirány A MAGYARORSZÁGI RÉGIÓK VERSENYKÉPESSÉGE,

Részletesebben

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL

HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL HELYI TANTERV MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET TANTÁRGYBÓL MOZGÓKÉPKULTÚRA ÉS MÉDIAISMERET A szabályozásnak megfelelően az iskolánk 9. évfolyamán kötelezően választható tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret,

Részletesebben

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok

Az Országos Közoktatási Intézet keretében szervezett obszervációs vizsgálatok Iskolakultúra 005/10 Radnóti Katalin Általános Fizika Tanszék, TTK, ELTE Hogyan lehet eredményesen tanulni a fizika tantárgyat? Szinte közhelyszámba megy, hogy a fizika az egyik legkeésbé kedelt a tantárgyak

Részletesebben

A változat (1,5+1,5 óra)

A változat (1,5+1,5 óra) Biológia egészségtan 7 8. évfolyam számára A változat (1,5+1,5 óra) A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában

Részletesebben

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. www.uzletizala.hu ; zalaegerszeg@sob.hu

Részletesebben

EMBER ÉS TÁRSADALOM MŰVELTSÉGI TERÜLET 5-8. évfolyam Célok és feladatok Az Ember és társadalom műveltségterület középpontjában az ember és világa áll. Az általános iskolában ide tartozik a történelem és

Részletesebben

Állampolgári Tanácskozás a bevándorlók integrációjáról

Állampolgári Tanácskozás a bevándorlók integrációjáról Állampolgári Tanácskozás a bevándorlók integrációjáról ÖSSZEFOGLALÓ TANULMÁNY Készítették: Göncz Borbála Király Gábor Klenner Zoltán Lengyel György Melegh Attila Tóth Lilla Várnagy Réka Vépy-Schlemmer

Részletesebben

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

Az informatika tantárgy fejlesztési feladatait a Nemzeti alaptanterv hat részterületen írja elő, melyek szervesen kapcsolódnak egymáshoz. INFORMATIKA Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök használata olyan eszköztudást

Részletesebben

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés

Ökoiskola. Ökoiskolaság és szakképzés Ökoiskola Ökoiskolaság és szakképzés Réti Mónika Varga Attila Ökoiskolaság és szakképzés A bevezetõ szövegek szinte mindig általánosságokról szólnak, és emiatt nagy a veszélye annak, hogy csak a felszínt

Részletesebben

KÉPZÉSI TEMATIKA. TÁMOP 3.2.15-15 Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén 2015.

KÉPZÉSI TEMATIKA. TÁMOP 3.2.15-15 Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén 2015. KÉPZÉSI TEMATIKA TÁMOP 3.2.15-15 Innovatív technológiák meghonosítása a hagyományőrzés és a hozzá kapcsolódó képzés és kutatás terén 2015. Trencsényi Judit Művelődésszervezői és menedzseri diplomái megszerzése

Részletesebben

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek

Nemzetközi Navigátor 2011. Common Purpose Nemzetközi Navigátor. Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek Common Purpose Nemzetközi Navigátor Folyamatos leadership fejlődés a jövő vezetőinek A szakmai fejlődés során a gyorsan előléptetett vezetőknek gyakran már karrierjük elején specializálódniuk kell egy

Részletesebben

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN

ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN Nikola Tesla Szerb Tanítási Nyelvű Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium ÖNÉRTÉKELÉSI SZABÁLYZAT AZ INTÉZMÉNYI ELVÁRÁS-RENDSZER ALAPJÁN 2015. Jogszabályok: 2011.évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről

Részletesebben

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat

Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat Történelemtanítás Online történelemdidaktikai folyóirat (XLV.) Új folyam I. 2010. 2. szám folyoirat.tortenelemtanitas.hu Forrás: http://www.folyoirat.tortenelemtanitas.hu/2010/05/foldvary-miklos-a-bajortortenelemerettsegi/

Részletesebben

A SZÁMÍTÓGÉPPEL SEGÍTETT VIZSGÁZTATÁS EGY SAJÁT FEJLESZTÉSŰ ALKALMAZÁSA

A SZÁMÍTÓGÉPPEL SEGÍTETT VIZSGÁZTATÁS EGY SAJÁT FEJLESZTÉSŰ ALKALMAZÁSA A SZÁMÍTÓGÉPPEL SEGÍTETT VIZSGÁZTATÁS EGY SAJÁT FEJLESZTÉSŰ ALKALMAZÁSA Dr. Kadocsa László kadocsa@mail.duf.hu Dunaújvárosi Főiskola Ludik Péter luidikp@mail.duf.hu Dunaújvárosi Főiskola Willinger László

Részletesebben

Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben

Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben Az irányelv-alapú elemzés, valamint az ön- és társértékelés módszereinek alkalmazása az informatikus képzésben Abonyi-Tóth Andor abonyita@inf.elte.hu ELTE IK Absztrakt. A magas hallgatói létszámmal induló

Részletesebben

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva

Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva Tudásmenedzsment és a fogolydilemma Fenyvesi Éva A fogolydilemma Neumann János már 1928-ban publikált a játékelméletről, ami azonban csak 1944-ben, egy amerikai közgazdásszal, Oskar Morgenstern-nel együtt

Részletesebben

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS

Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS Európai üzemi tanácsok a gyakorlatban A munkavállalók képviselőinek képzése és oktatása ÖSSZEFOGLALÓ JELENTÉS 1 A SINTTAV 2010 elején szemináriumot rendezett az EWC 1 -krõl, amely az elsõ ilyen témájú

Részletesebben

sikertörténet Interjú Wolf Gáborral Hiába vagy valamiben a legjobb, ha nem marketingezel A Kisvállalati Marketing Biblia szerzőjével

sikertörténet Interjú Wolf Gáborral Hiába vagy valamiben a legjobb, ha nem marketingezel A Kisvállalati Marketing Biblia szerzőjével sikertörténet V alószínűleg kevés olyan vállalkozó van ma Magyarországon, aki valamely kontextusban még ne találkozott Wolf Gábor nevével. Saját elmondása szerint célja, hogy a mikro, kis- és közepes vállalkozások

Részletesebben

Min ségirányítási Programja

Min ségirányítási Programja A Gábor Áron M vészeti Iskola, Szakközépiskola Min ségirányítási Programja Dátum Aláírás Készítette a min ségi kör közrem ködésével: Csordásné Bereczki Ildikó igazgató 2009. 06. 30. Hatályba lépés 2009.

Részletesebben

Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai

Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Biológia a 7 8. évfolyama számára A biológia tantárgy tanításának céljai és feladatai Az ember és természet műveltségterület és ezen belül a biológia tantárgy középpontjában a természet és az azt megismerni

Részletesebben

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYOMAENDRŐD 2012 A legtöbb, amit gyermekeinknek adhatunk: gyökerek és szárnyak. ( Johann Wolfgang Goethe ) 2 AZ INTÉZMÉNY ADATAI Név: KIS BÁLINT ÁLTALÁNOS

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére

Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Dolgozva tanulj - C komponens Ösztönző módszertani anyag a gyakornoki programban résztvevő gyakornokokat fogadó szervezetek, mentorok és gyakornokok részére Kódszám: TÁMOP-2.3.4.B projekt C komponens 2014-2015

Részletesebben

Készlet és Számla Kézikönyv

Készlet és Számla Kézikönyv Készlet és Számla Kézikönyv PARALLEL Számítástechnikai, Ügyviteli Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. ( 273-3310 5 273-3311 Mobil 06 (20) 9-340-661 Bemutatóterem: 1161 Budapest, József u. 18.. INTERNET: http:/

Részletesebben

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret

Helyi tanterv. Informatika. 6 8. évfolyam. Helyi tervezésű +órakeret 6. 1 36 32 4 7. 1 36 32 4 8. 1 36 32 4. Évi órakeret Alapelvek, célok és feladatok Helyi tanterv Informatika 6 8. évfolyam - a képességek fejlesztése, készségek kialakítása, - a digitális kompetencia fejlesztése, az alkalmazói programok felhasználói szintű

Részletesebben

Változó, alakuló (mobil) szakma. Partneri kapcsolatokra épített szakma.

Változó, alakuló (mobil) szakma. Partneri kapcsolatokra épített szakma. képzők képzése felsőfokon 71 Balogh Andrásné A KÉPZŐK KÉPZÉSÉNEK DIMENZIÓI Az Egyesült Államokban ma úgy tartják, hogy a dolgozók többsége élete során átlagosan hét különböző, egymástól eléggé távol eső

Részletesebben

1. Pedagógiai módszertani felkészültség

1. Pedagógiai módszertani felkészültség 1. Pedagógus önértékelés Milyen a módszertani felkészültsége? Milyen módszereket alkalmaz a tanítási órákon és egyéb foglalkozásokon? Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik

Részletesebben

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott

I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott I.BEVEZETÉS... 2 I.1. A minőségirányítási program jogszabályi háttere... 2 I.2. Intézményünk bemutatása... 3 I.3. Az ÖMIP-ben megfogalmazott feladataink... 5 II. MINŐSÉGPOLITIKA... 5 II.1. Minőségpolitikai

Részletesebben

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja

A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja Ikt. sz.:19/2009 A Szinyei Merse Pál Gimnázium Pedagógiai Programja 2009. 2 Tartalomjegyzék Bevezetés: a dokumentum forrásai és hatálya 5. o. I. Az iskola pedagógusainak küldetésnyilatkozata 5. o. 1. Hagyományaink

Részletesebben

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus

Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet. Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Törpike Óvoda Pedagógiai Program 1. sz. melléklet Intézményi egyedi elvárások: Óvodapedagógus Tartalomjegyzék 1 1. Pedagógiai módszertani felkészültség... 2 1.1. Önértékelési szempontok: Milyen a módszertani

Részletesebben

A VKF munkavállalói oldalának közös kezdeményezése a Foglalkoztatói Bónusz Év Program bevezetésére

A VKF munkavállalói oldalának közös kezdeményezése a Foglalkoztatói Bónusz Év Program bevezetésére A VKF munkavállalói oldalának közös kezdeményezése a Foglalkoztatói Bónusz Év Program bevezetésére A 2011-2014-s év tapasztalatai alapján elmondható, hogy a Magyarországon elindított strukturális, valamint

Részletesebben

Olvasástanulás egy életen át

Olvasástanulás egy életen át Kópisné Gerencsér Krisztina Olvasástanulás egy életen át A XXI. század már eddig is több oktatáspolitikai reformelképzelésnek adott utat. Ezek közül az egyik az egész életen át tartó tanulás (azaz a lifelong

Részletesebben

Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola. 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570

Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola. 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570 Rábatamási Móra Ferenc Általános Iskola 9322 Rábatamási, Szent István u.42. OM : 030570 Összeállította: RÁTZ OTTÓ mesterpedagógus tanár,intézményvezető 1. Az önértékelés alapja Jogszabályok: nevelésről

Részletesebben

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI

A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI MSZMP KB TÁRSADALOMTUDOMÁNYI INTÉZET MSZMP POLITIKAI FŐISKOLA SZOCIOLÓGIAI TANSZÉK A DOLGOZÓ FIATALOK TÁRSADALMI ÉS SZAKMAI SZOCIALIZÁCIÓJA ÉS ÉRTÉKORIENTÁCIÓI KÉRDŐÍV A VÁLASZADÁS ÖNKÉNTES! A kérdezés

Részletesebben

HAZAI KÉRDÕÍV-ADAPTÁCIÓK

HAZAI KÉRDÕÍV-ADAPTÁCIÓK OROSZ GÁBOR, RÓZSA SÁNDOR HAZAI KÉRDÕÍV-ADAPTÁCIÓK Pszichológia (2014) 34, 2, 103 108 DOI: 10.1556/Pszicho.34.2014.2.1 Ez a különszám egyéni különbségeket mérõ kérdõívek magyar adaptációját tartalmazza.

Részletesebben

INSIST szakértői szakmai műhely sorozat

INSIST szakértői szakmai műhely sorozat ERASMUS+ KA2 Stratégiai Partnerségek A generációváltás problémái a KKV-k vezetésében 2014-1-HU01-KA200-002307 INtergenerational Succession in SMEs' Transition Hírlevél - 2016. március INSIST szakértői

Részletesebben

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI

A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN AZ INFORMÁCIÓS TÁRSADALOM PEDAGÓGIAI ÖSSZEFÜGGÉSEI FORGÁCSNÉ GÖTTLER VIKTÓRIA A ZRÍNYI MIKLÓS NEMZETVÉDELMI EGYETEM JÖVŐJE AZ ÚJ ÉVEZRED EURÓPÁJÁNAK OKTATÁSI RENDSZERÉBEN A katonai felsőoktatás reformja az euro-atlanti csatalakozás jegyében történik. NATO

Részletesebben

Új kihívások az e-önkormányzati szolgáltatások sikeressé tételében és azok összefüggései az információs műveltséggel

Új kihívások az e-önkormányzati szolgáltatások sikeressé tételében és azok összefüggései az információs műveltséggel BÉRES CSABA ZOLTÁN ZSÁK JUDIT Új kihívások az e-önkormányzati szolgáltatások sikeressé tételében és azok összefüggései az információs műveltséggel A nemzetközi trendekhez hasonlóan az utóbbi években Magyarországon

Részletesebben

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve

A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve A Szekszárdi I. Béla Gimnázium Helyi Tanterve Négy évfolyamos gimnázium Holland nyelv Készítette: a gimnázium humán szakmai munkaközössége 2015. A holland nyelv tantárgy helyi tanterve a többször módosított,

Részletesebben

Így választott Budapest

Így választott Budapest SZABÓ SZILÁRD Így választott Budapest Ignácz Károly: Budapest választ. Parlamenti és törvényhatósági választások a fővárosban 1920-1945 Napvilág Kiadó, h. n. 2013, 199 o. Ignácz Károly történész, a Politikatörténeti

Részletesebben

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül?

Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? Jó, ha tudod! Mit kell és mit célszerű szabályozni a vállalkozáson belül? A számviteli törvény előírásai szerint a számviteli politikában kell szabályozni azokat a gazdálkodóra jellemző szabályokat, előírásokat,

Részletesebben

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez

az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez KIEGÉSZÍTŐ ÚTMUTATÓ az Oktatási Hivatal által kidolgozott Útmutató a pedagógusok minősítési rendszeréhez felhasználói dokumentáció értelmezéséhez Alternatív kerettantervek szerint működő iskolák Alternatív

Részletesebben

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története

Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története Andorkó Mária: Apró lépésekkel a TIOP rögös útján - Egy nyertes pályázat története A hajdúböszörményi Kertész László Városi Könyvtár vezetőjeként kísérletet teszek arra, hogy könyvtáros kollégáimmal megosszam

Részletesebben

PMMENB 402 segédlet a PTE PMMK építő mérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése

PMMENB 402 segédlet a PTE PMMK építő mérnök hallgatói részére. Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése EURÓPAI UNIÓ STRUKTURÁLIS ALAPOK M E N E D Z S M E N T II. PMMENB 402 segédlet a PTE PMMK építő mérnök hallgatói részére Az építész- és az építőmérnök képzés szerkezeti és tartalmi fejlesztése HEFOP/2004/3.3.1/0001.01

Részletesebben

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben!

Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Váll.gazd: Kidolgozott tételek: 1. Értelmezze az (üzleti) vállalkozást, nevezze meg szerepét a gazdasági fejlődésben! Információtartalom vázlata: A vállalkozás fogalma o Az üzleti vállalkozás célja, érdekeltjei,

Részletesebben

Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában *

Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában * Változási folyamatok a belsõ együttmûködés szolgálatában * 1. rész: Az együttmûködési problémák mögött meghúzódó okok rendszere Az okok sokasága Az utóbbi évek tapasztalatai szerint az egyik leggyakrabban

Részletesebben

MAROSHEGYI ÓVODA 2004.

MAROSHEGYI ÓVODA 2004. MAROSHEGYI ÓVODA 2004. Maroshegyi Óvoda MIP 2004. 2 A Maroshegyi Óvoda Minőségirányítási Programja A MIP dokumentumainak kezelési és módosítási rendje A MIP helye A MIP tárolási formája Példányszám Óvodavezetői

Részletesebben