Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről"

Átírás

1 NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK Tematika és tájékoztató Katasztrófapszichológia tantárgy oktatásáról és a követelményeiről A tantárgy oktatásának a célja: A katasztrófapszichológia oktatásának bevezetése a főiskolán azért indokolt, mert a katasztrófavédelmi szakos hallgatók a Pszichológia tantárgyon belül, a harmadik félévben kriminálpszichológia helyett a szakma műveléséhez nélkülözhetetlen krízis- és katasztrófahelyzetek kezelésével kapcsolatos ismereteket kell, hogy elsajátítsák. A katasztrófapszichológiai oktatás a Pszichológia 1 (Pszichológiai ismeretek) és Pszichológia 2. (Emberi kapcsolatok pszichológiája) tantárgyrészekre épül, és tartalmazza mindazon pszichológiai ismereteket, melyeket a katasztrófavédelmi munka során eredményesen lehet alkalmazni. A Pszichológiai Tanszék és Laboratórium oktatói igyekeznek a szakiránynak megfelelően, gyakorlatorientáltan, a hallgatókat a veszélyhelyzetek kezelésével kapcsolatos, a tudomány mai álláspontjának megfelelő, széleskörű ismeretekkel, elégséges tájékozottságot biztosító információkkal ellátni. A tananyag feldolgozásánál alkalmazott módszerek: A nappali tagozaton előadás, szeminárium és gyakorlati órák, a levelező tagozaton előadások ill. igény szerint egyéni vagy csoportos konzultációk keretében, valamint a tematikában megadott szakirodalom egyéni és/vagy csoportos feldolgozásával, megtanulásával történik a tantárgy elsajátítása. Levelező tagozaton csak nagyelőadások tartására van lehetőség, de még így sincs lehetőség a tananyag minden témájának előadására, ezért a tananyag további feldolgozása önállóan történik a magadott szakirodalom alapján. A tantárgy részletes tematikája: 1. TÉMA Bevezetés a krízispszichológiába, katasztrófapszichológiába Krízispszichológia. A krízisállapot meghatározása és folyamatának szakaszai; A krízishelyzetek fajtái; átélése és a háttérben álló pszichológiai változások. A katasztrófahelyzetek jellemzői; típusai és következményei. A segítők és az áldozatok pszichés reakciói a különféle katasztrófahelyzetekben. Kováts Daniella: Krízispszichológia. Krízishelyzetek, katasztrófahelyzetek és traumák (elektronikus úton) 2. TÉMA Az egyén veszélyhelyzeti magatartása. A katasztrófák, mint speciális stresszhelyzetek. Stresszreakciók. Pánikjelenségek. Döntés vészhelyzetben.

2 2 Magyar Judit: Az egyén veszélyhelyzeti magatartása. (elektronikus úton) 3. TÉMA A trauma és feldolgozása. A distressz és a neurohormonális válaszreakciók. A traumatikus élmény és a neurohormonális válaszreakciók. Történetkonstrukció és trauma feldolgozás. Fogarasi Mihály: A trauma és feldolgozása. (elektronikus úton) 4. TÉMA Agresszió, fanatizmus, terrorizmus. Az antiszociális (agresszív) viselkedés magyarázatai és megjelenése a katasztrófahelyzetekben és a terrorcselekményekben. Terrorcselekmények következményei, mint speciális katasztrófahelyzetek. Kriminálpszichológia (2006) Szerk.: Csernyikné Dr. Póth Ágnes, Fogarasi Mihály Ph.D, Rejtjel Kiadó, Bp., Negyedik fejezet Halász László (1981) Az egyéni destruktivitás szélső pontján, Valóság. 11.sz old. Kováts Daniella (2002) A fanatizmus és a terrorizmus pszichológiai szempontú elemzése, Rendvédelmi Füzetek 12. sz. Csernyikné Dr. Póth Ágnes (1996) Pszichológiai szakismeretek, IV. fejezet, Rejtjel Kiadó, Bp 5. TÉMA Tömeg- és katasztrófahelyzetek szociálpszichológiai áttekintése. A szociális befolyásolás pszichológiája; Tömegpszichológia; A tömeg fogalma, osztályozása; A tömegben megnyilvánuló jelenségek; Csoportos fanatizálódás; Csoportgondolkodás. Csernyikné Dr. Póth Ágnes: Tömeg- és katasztrófa helyzetek szociálpszichológiai áttekintése (elektronikus úton) Csernyikné Dr. Póth Ágnes (2001) Tömegjelenségek és tömegmegmozdulások pszichológiája és a közrendvédelmi munka összefüggése, Rendvédelmi Füzetek. 41. sz. Dr. Zellei Gábor (1993) Katasztrófapszichológia, Cedit Kiadó, Bp.

3 3 6. TÉMA Kommunikáció katasztrófa- és krízishelyzetekben. Az interakció mint társas kölcsönhatás. Interakciós függőségek; Kommunikáció elméletek. A kommunikáció alapfogalmai és a folyamat áttekintése; A metakommunikáció. Józsa Zsuzsanna: (2005) Kommunikáció krízis- és katasztrófahelyzetekben. (elektronikus úton) Dr. Buda Béla (1988) A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Tömegkommunikációs Kutatóközpont, Budapest, első kiadás, old. Dr. Barlai Róbert - Kővágó György (1996) Válság (katasztrófa) kommunikáció Petit Real Kiadó, Budapest, old., old. A tanszék és a tanáraink elérhetősége: A tanszék és a laboratórium, a Főépület III. emeletén található. Csernyikné Dr. Póth Ágnes tanszékvezető, főiskolai tanár, Főépület III. em. 330 szoba, Tel: Fogarasi Mihály Ph.D, főiskolai docens, Főépület III. em. 328 szoba, Tel: Kováts Daniella főiskolai tanársegéd, Főépület III. em. 326 szoba, Tel: Sipos Szandra Kinga tanár, Főépület III. em szoba; Tel.: A számonkérés formája: Az aláírás feltétele a tanórákon való részvétel. A félév végén kollokviumi vizsga van, mely nappali és levelező tagozaton egyaránt szóbeli vizsgát jelent. Vizsgakövetelmény nappali tagozaton az előadásokon, szemináriumokon és gyakorlatokon elhangzott anyag ismerete, levelezős és MA-s hallgatóknak az előadásokon elhangzott tananyag ismerete. A fentieken kívül a vizsgán minden tagozaton alapkövetelmény a kiadott jegyzet anyagának beható ismerete. A szemináriumot illetve gyakorlatot vezető oktató tanár írathat évközben röpdolgozatot, de ez a hallgatók évközbeni motiválása és a tananyag folyamatos tanulása miatt történik. Minden egyéb kérdésben az NKE Rendészettudományi Karának Tanulmányi és Vizsgaszabályzatában leírtak az irányadóak. Kollokviumi kérdések a szóbeli vizsgához: 1. A krízisállapot meghatározása, krízishelyzetek fajtái. A krízisállapot folyamatának szakaszai. 2 A krízishelyzetek átélése és a háttérben álló pszichológiai változások. 3. A katasztrófahelyzetek jellemzői, típusai és következményei. 4. Segítők és áldozatok pszichés reakciói katasztrófahelyzetekben. 5. A stressz pszichológiája. 6. A különböző érzelmek hogyan befolyásolják a stresszel való megküzdést? 7. Pánik esetén miért regrediálnak az emberek? A veszélyhelyzetben megnyilvánuló Irracionális döntések okai.

4 4 8. A trauma és a PTSD fogalma. 9. A traumáról történő írás hatása a traumafeldolgozásra. 10. Határozza meg az agresszió fogalmát és legfontosabb megjelenési formáit; ismertesse az agressziót magyarázó biológiai és pszichológiai elméleteket! 11. Mutassa be az egyéni agresszív cselekedetek és a csoportban megjelenő agresszió hátterében álló folyamatokat! 12. Ismertesse a terrorizmus fogalmát és értelmezéseit, valamint a terrorizmus jelenségkörének újszerű megnyilvánulásait! 13. Ismertesse a terroristák személyiséglélektani ismérveit és pszichoszociális sajátosságaikat az egyes modellek tükrében, valamint a terrorcsoportok pszichodinamikai jellegzetességeit! 14. A tömeg meghatározása, osztályozása. A tömegjelenségek kialakulása és pszichológiai magyarázata. 15. A csoportos lét, a csoportgondolkodás, és a csoportdöntés. 16. Tömeg- és pánikszituációban a bizonytalanságérzet elleni reakciók pszichológiai elemzése. 17. Ismertesse az interakció fogalmát, elemeit és az interakciós függőség típusait! 18. Ismertesse a kommunikáció általános modelljeit! 19. Példákon keresztül mutassa be a verbális és nonverbális kommunikáció összefüggéseit krízis- és katasztrófahelyzetekben. Szakdolgozati témajegyzék a konzulens oktatók neveivel: Fogarasi Mihály Ph.D: A bűnözőkről alkotott kép I. éves és végzős Rendészettudományi Karos hallgatók körében A rendőrségről, rendőrökről alkotott kép az RTK-s hallgatók körében Korrupció a rendőrségen belül A korrupció rendőri értelmezései Hatalommal történő visszaélések a rendőrök között: rendőri értelmezések A kényszervallatás pszichológiai tényezői: rendőri értelmezések A rendőri és nem rendőri világról alkotott, közösen vallott nézetek a rendőrök körében A rendőri szolidaritás kérdésköre a rendőrök körében A rendőrséget érő külső-, belső eredetű veszélyek és fenyegetések tükröződése a rendőrök gondolkodásában Csernyikné Dr. Póth Ágnes: Katasztrófahelyzetek kezelésének pszichológiai szempontú elemzése A szervezeti kultúra vizsgálata a rendvédelemben A rendvédelmi munkához kapcsolódó értékorientáció a pályaválasztási motiváció tükrében A vámigazgatási munka konfliktushelyzeteinek pszichológiai szempontú elemzése

5 5 Térfigyelő rendszerek jövőbeni alkalmazási lehetőségei és a térfigyelő személyek kiválasztása Tömegdemonstrációk rendőri kezelése, ezek társadalmi, valamint rendőri megítélése A rendőri, rendvédelmi munka elismerése; A rendvédelmi munka motivációs hátterének elemzése Törvényesség, eredményesség, emberségesség a kihallgatások lélektani aspektusai Emberi játszmák a kihallgatásban Agresszív és asszertív viselkedés összehasonlítása a vámigazgatási (vagy határrendészeti) munkában A nyomozói és vizsgálói munka pszichológiai szempontú összehasonlítása Pszicho-terror a munkahelyeken vizsgálati tapasztalatok a rendőrségen belül Rendőrtisztek pályaszocializációs folyamatának elemzése Az áldozattá válás problémái, megelőzése, különböző áldozati típusok körében A stressz és a poszttraumatikus tünetek keletkezése és kezelése A másodlagos viktimizáció és elkerülésének rendőri vonatkozásai Kováts Daniella: Kriminálpszichológiai profilalkotás területei, új irányzatai Pszichiátriai zavarok előfordulása bűnelkövetők körében A hallgatók a jegyzékben nem szereplő témát is választhatnak, de a választott témát a konzulens tanár jóváhagyása alapján a tanszékvezető engedélyezi. Kérjük, hogy a szakdolgozati téma kiválasztása és a jelentkezés előtt figyelmesen olvassák el az NKE Rendészettudományi Kara Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának ide vonatkozó rendelkezéseit (határidők, a jelentkezés módja, tartalmi vázlatkészítés, konzultációk stb.)! A hallgatók joga, hogy egyéni vagy csoportos konzultációkon vehessenek részt, de a konzultáció(k) időpontját és tartalmát az illetékes oktatóval előzetesen egyeztetni szükséges. Egyéb, a tantárggyal kapcsolatos kérdések megválaszolására a tanszéki ügyeletes oktatót is fel lehet keresni. A havi ügyeleti beosztás a tanszéki hirdető táblán megtalálható. A Magatartástudományi Tanszék oktatói valamennyi hallgatónak eredményes munkát, jó tanulást kívánnak!

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar

1. számú példány. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar 1. számú példány TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: RMTTB01 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Pszichológia 1. 3. A tantárgy megnevezése (angolul):

Részletesebben

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 1 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 1 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK Tematika és tájékoztató a Pszichológia 1 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről A tantárgy oktatásának a célja: A Pszichológia

Részletesebben

BEVÁNDORLÁSI ÉS ÁLLAMPOLGÁRSÁGI TANSZÁK

BEVÁNDORLÁSI ÉS ÁLLAMPOLGÁRSÁGI TANSZÁK Az alábbi témajegyzékek nem minden esetben címlistát jelölnek, hanem olyan témaköröket, amelyekhez kapcsolódóan kell a választott konzulens egyetértésével a szakdolgozat konkrét címét meghatározni! BEVÁNDORLÁSI

Részletesebben

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 3 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 3 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK Tematika és tájékoztató a Pszichológia 3 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről A tantárgy oktatásának a célja: A Pszichológia

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel:

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgyfelelős tanszék kódja. A foglalkozáson való részvétel: A magyar nyelv és irodalom tantárgy-pedagógiája I. TAB 2304 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 1 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+1 G Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB 1304 A hallgató a TVSZ. figyelembevételével

Részletesebben

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 2 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről

Tematika és tájékoztató a Pszichológia 2 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI TANSZÉK Tematika és tájékoztató a Pszichológia 2 tantárgy oktatásáról és a követelményeiről A tantárgy oktatásának a célja: A Pszichológia

Részletesebben

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban

A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban A munkavédelmi oktatás helyzete a felsőoktatásban (összegző megállapítások) 1. Bevezetés, a vizsgálat célkitűzései A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény végrehajtását az Országgyűlés és a Kormány

Részletesebben

2015-2016. TÁRSADALOMISMERET KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK. ETE_Társadalomismeret_2015_urbán

2015-2016. TÁRSADALOMISMERET KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK. ETE_Társadalomismeret_2015_urbán 2015-2016. TÁRSADALOMISMERET KÖZÉPSZINTŰ SZÓBELI ÉRETTSÉGI TÉTELEK ETE_Társadalomismeret_2015_urbán A TÁRSADALMI SZABÁLYOK 1./A A társadalmi együttélési szabályok 11o./ 7.tétel / a társadalmi szerződés

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam

Ápolás és betegellátás alapszak Ápoló szakirány levelező tagozat IV. évfolyam Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről

KÖZLEMÉNY. a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről KÖZLEMÉNY a pedagógusképző felsőoktatási intézmények által 2003 ra meghirdetett, pedagógus szakvizsgára felkészítő képzésekről A közoktatásról szóló többször módosított 1993. évi LXXIX. törvény határozza

Részletesebben

2012/2013. tanév I. (őszi) félév

2012/2013. tanév I. (őszi) félév TEMATIKA ÉS KÖVETELMÉNYRENDSZER 2012/2013. tanév I. (őszi) félév TANTÁRGY NEVE: MUNKA- ÉS SZOCIÁLIS JOG III. Neptun kódja: 30703 Előfeltétele: 30702, 30712 Helye a mintatantervben: VII. szemeszter Meghirdetés:

Részletesebben

SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV

SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar Pénzügy és Számvitel Tanszék SZÁMVITEL TÁRGYAK 2005/2006 1. FÉLÉV - az év elején kiadott követelményrendszer módosításai

Részletesebben

Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport. Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016.

Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport. Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016. Nyíregyházi Egyetem Hallgatói Szolgáltató Központ Felnőttképzési csoport Pedagógus-továbbképzés képzési kínálata a 2015/2016. tanévre - Az agresszió jelenségvilága, az iskolai agresszió kezelése - Gyermek-

Részletesebben

Döntéselemzés, avagy operációkutatás a turizmus szak mesterképzésen. Első tapasztalatok a BGF KVI karon.

Döntéselemzés, avagy operációkutatás a turizmus szak mesterképzésen. Első tapasztalatok a BGF KVI karon. Döntéselemzés, avagy operációkutatás a turizmus szak mesterképzésen. Első tapasztalatok a BGF KVI karon. Lőrincz Sándor BGF KVIK MAFIOK 2010. Békéscsaba 1 2009/2010. tanév, 1. félév Levelező szak 4 x 2

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 2014 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány

Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány Név: Fogarasi Mihály; 1957. 09. 19. Pszichológus; ELTE BTK 1983. Tudományos fokozat: PhD 2005.; Pszichológia tudomány Jelenlegi és korábbi munkahelyei: Jelenleg: NKE RTK Magatartástudományi Tanszék; főiskolai

Részletesebben

Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS

Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS Tantárgy neve Magyarország és a Kárpát-medence természeti földrajza I. Tantárgy kódja FDB1601 és L Kreditpont 3 Összóraszám VIZSGAKURZUS (elm.+gyak.) Ellenőrzés módja Kollokvium: 3 szintű (topográfia,

Részletesebben

Képességek: A nemzetközi pénzügyi rendszer alapvető összefüggéseinek feltárásán keresztül eligazodás a nemzetközi pénzügyi kérdésekben.

Képességek: A nemzetközi pénzügyi rendszer alapvető összefüggéseinek feltárásán keresztül eligazodás a nemzetközi pénzügyi kérdésekben. Tantárgy neve: Nemzetközi pénzügyek Kódja: LMG_NT127K4 Kreditszáma: 4 A tanóra típusa és száma: 10 óra előadás / 2 konzultációs alkalom Az értékelés módja: kollokvium A tantárgy tantervi helye (hányadik

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

A SZAKDOLGOZATOK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI Kivonat a Pedagógiai Programból

A SZAKDOLGOZATOK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI Kivonat a Pedagógiai Programból A SZAKDOLGOZATOK TARTALMI ÉS FORMAI KÖVETELMÉNYEI Kivonat a Pedagógiai Programból 4.3.2. Szakdolgozat A szakdolgozat célja: A tanulók tegyenek tanúbizonyságot arról, hogy szakmai képzésük végére képesek

Részletesebben

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ

ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM MEZŐGAZDASÁGI KAR ÚTMUTATÓ SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSÉHEZ FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS HALLGATÓINAK Hódmezővásárhely 2010. TARTALOMJEGYZÉK A szakdolgozat készítésének törvényi háttere, indoka

Részletesebben

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ

TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ TANULMÁNYI TÁJÉKOZTATÓ 2011/2012. tanév TANÁR - JÁTÉK- ÉS SZABADIDŐ-SZERVEZŐ TANÁR mesterszak 3 félév 90 kredit NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szerkesztők: Dr. Patyi Gábor

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

Sürgősségi lélektan váratlan és megterhelő helyzetekben

Sürgősségi lélektan váratlan és megterhelő helyzetekben Tudás és Életmód Innovatív Közhasznú Alapítvány Számlaszám: 10409015-50515754-83781005 Honlap: www.tudaseseletmod.eu e-mail: info@tudaseseletmod.eu Tel.:06-30/3155110 Sürgősségi lélektan váratlan és megterhelő

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 6 I. FEJEZET... 6 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6. A foglalkoztatási jogviszony alanyai... 6

TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 6 I. FEJEZET... 6 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6. A foglalkoztatási jogviszony alanyai... 6 NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT II. RÉSZ FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZER HATÁLYOS: 2015. MÁJUS 6-TÓL SOPRON 2015 TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 6 I. FEJEZET... 6 ÁLTALÁNOS

Részletesebben

M E G H Í V Ó. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fórumára

M E G H Í V Ó. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fórumára M E G H Í V Ó A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak V. Országos Fórumára A rendezvény időpontja: 2013. november 21. 10.00-16.00. A rendezvény helyszíne:

Részletesebben

PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PETRIK LAJOS KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2014 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

Részletesebben

Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév

Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév, 2. félév Tantárgy megnevezése Szervezeti magatartás Tantárgy jellege/típusa: Tantárgy kódja: Készségfejlesztő SZMA0KAMMEV Kontaktórák száma: Elmélet: 2 Gyakorlat: 1

Részletesebben

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak

A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK. Alapfogalmak KRE TVSz 10. függelék 2012.05.10. A TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK 10. FÜGGELÉK 1. Tanári szakképzettség ciklusokra bontott, osztott képzésben, mesterfokozatot nyújtó tanári mesterszakon

Részletesebben

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE

FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE Heller Farkas Gazdasági és Turisztikai Szolgáltatások Főiskolája FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZERE (Módosításokkal egységes szerkezetben) Az SzMSz 3. számú melléklete Budapest 2008 Tartalomjegyzék I.

Részletesebben

analitikát, kolloid kémiát és környezetvédelmi méréstechnikát oktat nappali és levelező tagozatos hallgatók számára magyar és angol nyelven.

analitikát, kolloid kémiát és környezetvédelmi méréstechnikát oktat nappali és levelező tagozatos hallgatók számára magyar és angol nyelven. 18 Dr. Kovács Béla egyetemi tanár, intézetvezető, az Élelmiszermérnöki BSc és az Élelmiszerbiztonsági és minőségi mérnöki MSc szakok szakvezetője. A Kossuth Lajos Tudományegyetemen 1987-ben szerezte meg

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 201 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, LEVELEZŐ TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 2. normál kurzusok számára

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Statisztika 2. normál kurzusok számára II. évfolyam BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Statisztika 2. normál kurzusok számára TÁVOKTATÁS Tanév 2014/2015 I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Statisztika 2. Tanszék: Módszertani Tantárgyfelelős

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza I. évfolyam 2014/2015. tanév ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A képzés helyszíne:

Részletesebben

2016. július 1. 2016. december 20. konzulensének visszaigazolása Kutatási terv leadása a témavezető tanárnak (belső konzulensnek)

2016. július 1. 2016. december 20. konzulensének visszaigazolása Kutatási terv leadása a témavezető tanárnak (belső konzulensnek) MAGYAR NYELVŰ NAPPALI BA KÉPZÉS KERESKEDELEM ÉS MARKETING SZAK A szakdolgozati témák meghirdetése 2016. március 11. 2016. október 7. Hallgatók szakdolgozati témaválasztása és a szakdolgozat jelentkezési

Részletesebben

TANTÁRGY KÖVETELMÉNYEK 2013/2014 2.FÉLÉV

TANTÁRGY KÖVETELMÉNYEK 2013/2014 2.FÉLÉV TANTÁRGY KÖVETELMÉNYEK 2013/2014 2.FÉLÉV TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...1 NAPPALI TAGOZAT...3 Villamosmérnök...3 KAUCA11ONC CAD 3D...3 KAUAE11ONC Alternatív energiaforrások...3 KAUAU21ONC Automatika

Részletesebben

Valóban második esély a felnőttképzés a mai Magyarországon? A hátrányos helyzetűek hozzáféréséről

Valóban második esély a felnőttképzés a mai Magyarországon? A hátrányos helyzetűek hozzáféréséről Pázmány Péter Katolikus Egyetem Vitéz János Kar Művelődés- és Társadalomtudományi Tanszék Valóban második esély a felnőttképzés a mai Magyarországon? A hátrányos helyzetűek hozzáféréséről Dr. Cseszka Éva

Részletesebben

Ajánlott Diplomamunka címek és témakörök (témavezető tanszékenként). Bevándorlási és állampolgársági Tanszék

Ajánlott Diplomamunka címek és témakörök (témavezető tanszékenként). Bevándorlási és állampolgársági Tanszék Ajánlott Diplomamunka címek és témakörök (témavezető tanszékenként). Bevándorlási és állampolgársági Tanszék 1. Migráció és emberi jogok 2. Migrációs politikák, menekültügyi rendszerek 3. A migráció szabályozásának

Részletesebben

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató

Számvitel mesterszak. Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése. Levelező tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Főiskolai Kar Budapest Számvitel mesterszak Konszolidált beszámoló összeállítása és elemzése Levelező tagozat Tantárgyi útmutató 2014/2015. tanév 1.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI SZABÁLYZAT II. RÉSZ FOGLALKOZTATÁSI KÖVETELMÉNYRENDSZER SOPRON 2010 TARTALOMJEGYZÉK PREAMBULUM... 6 I. FEJEZET... 6 ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 6 A foglalkoztatási

Részletesebben

Nappali tagozat félévi óraszáma: 28 elmélet + 42 gyakorlat Levelező tagozat félévi óraszáma: - Kredit: 5

Nappali tagozat félévi óraszáma: 28 elmélet + 42 gyakorlat Levelező tagozat félévi óraszáma: - Kredit: 5 A tantárgy neve: Szülészet-nőgyógyászat III. Tanszék neve: Ápolási Tanszék Tantárgyfelelős neve: Dr. Birinyi László, egyetemi adjunktus Ajánlott félév: VI. Tantárgyi kód: EFH5089 Nappali tagozat félévi

Részletesebben

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév Tantárgyi program I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév A tantárgy neve (csoportja): Közgazdaságtan (Mikroökonómia) (AV_SSZLB004) A neve, beosztása:

Részletesebben

Helyi tanterv a Szakmai kommunikáció tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Szakmai kommunikáció tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Szakmai kommunikáció tantárgy oktatásához SZAKKÖZÉPISKOLA 11. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Gergye Ferencné 2. Óraszámok: 72 óra 3. Általános célok: Segíteni a tanulók gyakorlati és

Részletesebben

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság

magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság 21. szám 126. évfolyam 2011. október 21. ÉRTESÍTŐ magyar államvasutak zártkörűen működő részvénytársaság TARTALOM Utasítás Oldal 41/2011. (X. 21. MÁV Ért. 21.) EVIG számú elnök-vezérigazgatói utasítás

Részletesebben

A szociálpolitika tantárgy struktúrája 2014/2015. tanév I. évfolyam I. és II. félév 2015/2016. tanév II. évfolyam III. és IV.

A szociálpolitika tantárgy struktúrája 2014/2015. tanév I. évfolyam I. és II. félév 2015/2016. tanév II. évfolyam III. és IV. A szociálpolitika tantárgy struktúrája (Szociális Igazgatási Szak) 2014/2015. tanév I. évfolyam I. és II. félév 2015/2016. tanév II. évfolyam III. és IV. félév Miért van szükség szociálpolitikai ismeretekre?

Részletesebben

Kulcsár Béla. Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13. Feladat. 2014/15. tavasz. Bemutató (előadás) felépítése

Kulcsár Béla. Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13. Feladat. 2014/15. tavasz. Bemutató (előadás) felépítése Kulcsár Béla Szakdolgozat és a védése - a bemutató / előadás felépítése - 2015-02-13 Feladat A záróvizsga (államvizsga) kötelező része: Egy önálló kb. 8 perces szakdolgozati előadás tartása, mely fő célja

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév)

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév) Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kar JELENTÉS a minőségfejlesztési program kari megvalósításáról (2008/2009. tanév) Székesfehérvár 2010. január 0 1. táblázat A Geoinformatikai Kar jelentése

Részletesebben

FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA. A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata

FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA. A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata FORRAI MAGÁNISKOLA KÉTTANNYELV KÖZÉPISKOLA A kreditrendszer fels fokú szakképzés tanulmányi és vizsgaszabályzata 2011 1 A Forrai Magániskola Kéttannyelv Középiskola - továbbiakban Forrai Magániskola -

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM Rendészettudományi Kar TANTÁRGYI PROGRAM 1. A tantárgy kódja: 1.1. Nappali munkarend: NHRI20B 1.2. Levelező munkarend: - 2. A tantárgy megnevezése (magyarul): Határrendészeti

Részletesebben

Felnőttképzők a munkahelyen. Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem

Felnőttképzők a munkahelyen. Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem Felnőttképzők a munkahelyen Cserné Adermann Gizella egyetemi docens Dunaújvárosi Egyetem Munkahelyi képzések és képzők A munkahelyi képzések és továbbképzések meglévő és bővülő rendszere néhány példával:

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység SZOIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 1874-06/1 A gyermek megismerésének és képességei kibontakoztatásának lehetőségeiről - előre elkészített

Részletesebben

SZAKMAI GYAKORLAT A TANÁRI MESTERKÉPZÉSBEN 1 2 3

SZAKMAI GYAKORLAT A TANÁRI MESTERKÉPZÉSBEN 1 2 3 SZAKMAI GYAKORLAT A TANÁRI MESTERKÉPZÉSBEN 1 2 3 I. A SZAKMAI GYAKORLAT JOGSZABÁLYI HÁTTERE, CÉLJA, ELŐÍRT FORMÁI, KREDITÉRTÉKEI ÉS LEÍRÁSA A 289/2005. (XII. 22.) Kormányrendelet szerint a tanári szak

Részletesebben

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés

Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Költségvetés-gazdálkodási szakügyintéző megnevezésű elágazás szakképesítés

Részletesebben

(Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.)

(Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.) Böngészde (Itt a kötelező tárgyakról találsz infót, a választható és extra kurzusokról infó a Dokumentumtárban.) Nappalis vagyok Tanulható nyelvek: angol, német Kötelező szemeszterek: 3 Kredit: 4 Heti

Részletesebben

TVSZ. 10. SZ. FÜGGELÉK A CIKLUSOKRA BONTOTT, OSZTOTT KÉPZÉSBEN MEGVALÓSULÓ TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK

TVSZ. 10. SZ. FÜGGELÉK A CIKLUSOKRA BONTOTT, OSZTOTT KÉPZÉSBEN MEGVALÓSULÓ TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK TVSZ. 10. SZ. FÜGGELÉK A CIKLUSOKRA BONTOTT, OSZTOTT KÉPZÉSBEN MEGVALÓSULÓ TANÁRI MESTERSZAKRA VONATKOZÓ SAJÁTOS RENDELKEZÉSEK 1. Az osztott képzésben megvalósuló tanári mesterszakon tanulmányokat folytató

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

A programsorozat legalább 8 előadásán való igazolt részvétel esetén jogosulttá válik a BEMSZ Szakértői Névjegyzékébe való

A programsorozat legalább 8 előadásán való igazolt részvétel esetén jogosulttá válik a BEMSZ Szakértői Névjegyzékébe való 2016. évi programok: Gyakorlati Szemináriumok programsorozat Három ágazatban havonta egy, gyakorlatcentrikus tréning Az új tematika szerint egy vizsgálat teljes áttekintése: egy egy téma ellenőrzésének

Részletesebben

ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ

ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ DEBRECENI EGYETEM EGÉSZSÉGÜGYI KAR ÁPOLÁS MESTERSZAK SZAKI TÁJÉKOZTATÓ Hatályos: 2015. szeptember 1-től ÁPOLÁS MESTERSZAK KÉPZÉSI PROGRAM Hatályos: 2015. szeptember 1-től 2 ÁPOLÁS MESTERKÉPZÉSI SZAK Indított

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

Frissdiplomások 2014

Frissdiplomások 2014 Frissdiplomások 2014 Kutatási zárótanulmány Diplomás Pályakövetési Rendszer országos kutatás Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási Osztály Készítette: Veroszta Zsuzsanna 2015. május 1 Tartalom I. Vezetői

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben

Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben Mindig van választás Az önismeret és a döntések szerepe a pályaépítésben Hallgatói jegyzet SZERZŐ: DR. BUDAVÁRI-TAKÁCS ILDIKÓ LEKTOR: KASZÁS JUDIT NYELVI LEKTOR: GÖDÉNY ISTVÁNNÉ SZERKESZTŐ: NÉMETH VIKTÓRIA

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2015/2016.

TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős képzés hallgatói számára 2015/2016. NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM RENDÉSZETTUDOMÁNYI KAR BŰNÜGYI TUDOMÁNYOK INTÉZETE BÜNTETŐELJÁRÁSJOGI TANSZÉK TÁJÉKOZTATÓ a Büntetőeljárás-jog 1-2 oktatásáról, követelményekről a teljes idejű és a részidős

Részletesebben

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR

TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR TANSZÉKI ADMINISZTRÁTOR Felhasználói dokumentáció verzió 4.0 Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal A teljes dokumentum átírásra került. Kiadás: 2012.03.13. Verzió: 4.0. Oldalszám:

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapképzési szak

Műszaki szakoktató alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Műszaki szakoktató alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 tantárgyainak rövid ismertetése... 12 Matematika I.... 13 Közgazdaságtan I....

Részletesebben

Gyakorlat képzés hálózatok az intézményi pedagógiai kooperációban

Gyakorlat képzés hálózatok az intézményi pedagógiai kooperációban Gyakorlat képzés hálózatok az intézményi pedagógiai kooperációban A kötet a Pedagógusképzést segítő hálózatok továbbfejlesztése a Dél-Dunántúl régióban elnevezésű, TÁMOP-4..2.B.2-3/-203-004 azonosító jelű

Részletesebben

M E G H Í V Ó. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak VI. Országos Fórumára

M E G H Í V Ó. A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak VI. Országos Fórumára M E G H Í V Ó A Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából megrendezendő Rendészeti Ágazat Doktoranduszainak VI. Országos Fórumára A rendezvény időpontja: 2014. november 20. 10.00-16.30 A rendezvény helyszíne:

Részletesebben

Műszaki szakoktató alapszak

Műszaki szakoktató alapszak Kecskeméti Főiskola GAMF Kar Tanulmányi tájékoztató Műszaki szakoktató alapszak Kecskemét 2011 2012 A tantárgyleírásokat a KF GAMF Kar munkatársai állították össze. Szerkesztette: Dr. Kovács Beatrix főiskolai

Részletesebben

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról

A Kari Tanács 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 8/2013. (V. 23.) sz. határozata Tanegységlisták módosításának támogatásáról A 10 igen szavazattal, egyhangú szavazással támogatta Biológia tanár 4+1 és Biológia BSc; Informatikatanár (4+1); Földrajz

Részletesebben

A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje

A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje Ad 2. (2) A hallgatói tanulmányi rend és az ismeretek, készségek és képességek elsajátításának, megszerzésének, ellenőrzésének rendje (TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZAT) KARI KIEGÉSZÍTÉSE K. (1) A hallgatónak

Részletesebben

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA

EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM-ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR TUDOMÁNYOS DIÁKKÖRI SZABÁLYZATA 2008. 1 I. A tudományos diákköri tevékenység jelentősége 1. A Kar a tudományos diákköri tevékenységet a minőségi

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT MENYHÉRTNÉ CSIZMÁR ÉVA

SZAKDOLGOZAT MENYHÉRTNÉ CSIZMÁR ÉVA SZAKDOLGOZAT MENYHÉRTNÉ CSIZMÁR ÉVA MISKOLC 2014 MISKOLCI EGYETEM ÁLLAM- ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR ÁLLAMTUDOMÁNYI INTÉZET KÖZIGAZGATÁS JOGI TANSZÉK A KÉPVISELŐ-TESTÜLET MŰKÖDÉSE A GYAKORLATBAN SZERZŐ: MENYHÉRTNÉ

Részletesebben

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával

KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010. Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Kar KARI ÖNÉRTÉKELÉS 2009-2010 Elfogadva a Kari Tanács 51/2010. (XII. 09.) sz. határozatával EGER, 2010 ÉVES KARI ÖNÉRTÉKELÉS Készítette: EKF TTK Minőségbiztosítási

Részletesebben

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram!

DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ. Tisztelt Hölgyem, Uram! DÉKÁNI KÖSZÖNTŐ Tisztelt Hölgyem, Uram! A Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kara nevében tisztelettel köszöntöm Önt és munkatársait! Karunkon jelenleg tizenkét tanszék keretében folyik az oktatói-kutatói

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer

Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer 2015. Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer... 1 Oktatói, Kutatói Minőségértékelési Rendszer alapelvei és céljai... 3 Oktatói, Kutatói Minőségértékelési

Részletesebben

SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT

SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT A tárgy neve: A szociális munka módszertan II. (Csoportokkal és közösségekkel végzett szociális munka) Félévi óraszám: L:10 óra Kreditértéke:4 kredit Helye

Részletesebben

Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait? 1

Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait? 1 154 kutatás közben W Ki fizeti a részidős hallgatók felsőoktatási tanulmányait? 1 A kutatásban azt vizsgáljuk, hogy az észak-alföldi konvergencia régió két felsőoktatási intézményében (Debreceni Egyetem,

Részletesebben

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is).

Tantárgy kódja. A TVSz szerint maximum két alkalommal, egyszerre javítható a vizsga (a bemutató is). Tantárgy neve Antropogén tájformálás Tantárgy kódja FDM 1821 és L Kreditpont 2 Összóraszám (elm.+gyak.) 1+0 Ellenőrzés módja Kollokvium: ppt beszámoló szóban és az antropogén formaképzés tipizálása írásban

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat I. évfolyam. 2011-2012-es tanév 2. félév programjai Központ: 5600 Békéscsaba, Bajza u. 33. Tel.: +36-66-524-700 Fax: +36-66-447-220 E-mail: dekan@gk.szie.hu Telephely: Egészségtudományi Campus, 5700 Gyula, Szent István u. 17-19.,Tel., Fax:: +36-66-561-620

Részletesebben

A tantárgy épít a mikro- és makroökonómia, jog, marketing, vezetés-szervezés, vállalati pénzügyek és számviteli alapismeretekre.

A tantárgy épít a mikro- és makroökonómia, jog, marketing, vezetés-szervezés, vállalati pénzügyek és számviteli alapismeretekre. Tantárgy neve: Stratégiai tervezés Kódja: NBG_GI832K4 Kreditszáma: 4 A tanóra típusa és száma: (2 óra előadás + 2 óra gyakorlat) / hét Az értékelés módja (kollokvium/gyakorlati jegy/egyéb): kollokvium

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLET Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

A számvitel szabályozása. Tantárgyi útmutató

A számvitel szabályozása. Tantárgyi útmutató H-1149 Budapest, Buzogány utca 10-12. Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK A számvitel szabályozása Tantárgyi útmutató 2015/2016. tanév 1. félév 1 Tantárgy megnevezése: SZÁMVITEL SZABÁLYOZÁSA Tantárgy

Részletesebben

Munkaerő-piaci szolgáltatás modul

Munkaerő-piaci szolgáltatás modul Munkaerő-piaci szolgáltatás modul TÁMOP-5.5.4-09/2-C-2009-0006 Útitársak projekt Készítette: Török Zoltán Winklerné Nagy Judit Jakus Csilla Hajnalka Győr, 2011. TARTALOMJEGYZÉK A ) A modul megvalósításának

Részletesebben

Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról

Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról I. SZENT ISTVÁN EGYETEM II. T a n á c s á n a k III. 16/2002/2003.ET. számú határozata Katasztrófa- és Polgári védelmi Szabályzatról 1 2 TARTALOM I.SZENT ISTVÁN EGYETEM...1 II.T a n á c s á n a k...1 III.16/2002/2003.ET.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8.

KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8. KARI TANÁCS HATÁROZATAI 2006. február 8. A szavazati joggal rendelkezők közül jelen van:. Dr. DSc Székely Csaba egyetemi tanár, dékán 2. Dr. CSc Andrássy Adél egyetemi docens, dékánhelyettes 3. Dr. DSc

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program.

Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program. Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Oktatás és társadalom Neveléstudományi Doktori Iskola Nevelésszociológia Program Deutsch Krisztina ELVEK ÉS GYAKORLAT EGÉSZSÉGFELFOGÁS, EGÉSZSÉGNEVELÉS ÉS

Részletesebben

Alapítvány a Vadaskert Iskoláért Pályázati felhívása. testnevelés szakos pedagógus állás betöltésére. A pályázatot meghirdető szervezet:

Alapítvány a Vadaskert Iskoláért Pályázati felhívása. testnevelés szakos pedagógus állás betöltésére. A pályázatot meghirdető szervezet: testnevelés szakos pedagógus állás óraadó/részmunkaidős testnevelés - szakos pedagógusállás gyógy-testnevelői végzettség földrajz vagy biológia vagy kémia vagy rajz szakpárosítás postai úton: Alapítvány

Részletesebben

T A R T A L O M J E G Y Z É K

T A R T A L O M J E G Y Z É K T A R T A L O M J E G Y Z É K NEM AKKREDITÁLT PEDAGÓGUS-TOVÁBBKÉPZÉSEK... 38 MÉRÉS ÉRTÉKELÉS, MINŐSÉGFEJLESZTÉS... 38 A TUDÁS TÍPUSAI ÉS ÉRTÉKELÉSE. AZ ISMERETJELLEGŰ TUDÁS KRITÉRIUMAI, MÉRŐESZKÖZEI FORMAI

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben NEMZETKÖZI GAZDÁLKODÁS ALAPKÉPZÉSI

Részletesebben

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM POLLACK MIHÁLY MŰSZAKI KAR MŰSZAKI INFORMATIKA SZAK SZAKDOLGOZAT-KÉSZÍTÉSI TÁJÉKOZTATÓ 2005/2006. II. I. A SZAKDOLGOZAT KÉSZÍTÉSSEL KAPCSOLATOS TEENDŐK ÉS HATÁRIDŐK 1. A szakdolgozati

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM

BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS TANULMÁNYI ÉS VIZSGASZABÁLYZATA (FSZTVSZ) 2003 Elfogadta az Egyetemi Tanács 2002. november 25-i ülésén Módosította az Egyetemi Tanács

Részletesebben

Andragógia alapképzési szak

Andragógia alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Andragógia alapképzési szak TÁMOP 4.1.2 D projekthez kapcsolódó tanterv. július 30. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv... 9 tantárgyainak rövid ismertetése... 13 Filozófiatörténet

Részletesebben