Járattervezés számítógéppel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Járattervezés számítógéppel"

Átírás

1 Járattervezés számítógéppel

2 Mindig is kellett járatokat tervezni. Mi ezzel a gond? Az Európai Unióba belépve a magyar vállalatoknak hazai területen is erősödő külföldi konkurenciával kell számolniuk. A versenyben maradáshoz a vállalatoknak ellátási láncaikat tovább kell javítaniuk. Követelmények, melyek az ellátási-elosztási feladatok megszervezését nehezítik: -a rendelések volumene csökken, a szállítások gyakorisága nő; -az árufogadásra a megrendelők egyre szűkülő időablakot adnak meg; -a minőségi kérdések előtérbe kerülnek; -a járművezetők foglalkozatási idejére vonatkozó előírásokat be kell tartani; -a rendeléstől az áru átadásáig terjedő idő (ciklusidő) zsugorodik stb. Másképpen: a tervezést a legkülönfélébb feltételek nehezítik, a rendelkezésre álló idő egyre zsugorodik, s ezzel párhuzamosan az üzemanyagárak, a bérköltségek emelkednek, az erősödő verseny miatt viszont a ráfordítások csökkentésére nagyobb igény lenne, mint bármikor.

3 Mit nevezünk speciális járattervező rendszernek? A látszólag megoldhatatlannak tűnő problémára, azaz a szolgáltatás javításának és a költségek egyidejű csökkentésének kérdésére van megoldás: ez a számítógépes járattervezés (speciális szoftverekel). A szakemberek is gyakran összetévesztik a járattervező rendszereket (JTR) a sokkal egyszerűbb útvonaltervező szoftverekkel, vagy a térképpel nem rendelkező, nagyobb rendszerek részét képező járatbasoroló modulokkal. Előbbiek nem készítenek járatot, az érintendő pontok sorrendjét a diszpécsernek kell megadnia. Utóbbiak általában fix járatokkal, más esetben területi elv alapján kialakított körzetekkel dolgoznak. A fix túraterveket legtöbbször kézi tervezéssel alakítják ki. A program a rendeléseket a fix túrákra teszi, s csak azt figyeli, hogy a mennyiség ne lépje túl a jármű kapacitását. A megoldások a bejárás sorrendjét általában nem adják meg.

4 Mit nevezünk speciális járattervező rendszernek? A mai igényeknek megfelelő JTR a következő tulajdonságokkal rendelkezik: - a tervezést az az összes megrendelésre és a teljes járműparkra egyszerre hajtja végre, - a tervezés során szem előtt tart minden előírást, feltételt, igényt (idő- és kapacitáskorlátok, áruösszerakhatóság, járműméretek stb.), - optimálishoz közelálló megoldást ad, - az eredményeket térképre vetítve vizuálisan megjeleníti, - a járattervek manuálisan módosíthatók, ezt interaktív program segíti, amely a feltételeknek ellentmondó beavatkozások következményeire azonnal felhívja a figyelmet, - a vállalat egyéb számítógépes rendszereivel összeköthető, - az eredmények ellátási lánc más résztvevői számára is megtekinthetők.

5 Mit lehet a járattervező rendszerekkel elérni? Az Egyesült Királyságban a kormányzat végeztetett 2000-ben egy felmérést ami 600 cégre terjedt ki, s célja a számítógépes járattervezés elterjedésének és hasznosságának feltérképezése volt. A vizsgálatból kiderült, hogy a 600 megkeresett vállalatból 138 (23%) használt valamilyen számítógépes rendszert a diszpécserek munkájának támogatásához. A független felmérés szerint a speciális JTR-t használó vállalatok jelentős, 15-20%-os esetenként még ennél is nagyobb költség-, idő- és járműszám megtakarítást értek el.

6 Honnan ered a megtakarítás? A járművek kihasználása javul. Ezen belül: - a szükséges járműfutás mérséklődik; - csökken az üzemanyagszükséglet; - a járművek teherbírás és futáskihasználása javul; - a feladat ellátó járművek száma jelentősen csökken; - kevesebb járműre lesz szükség. A járművezetők munkakörülménye javulnak. Ezen belül: - a járművezetői munka kihasználása, kevesebb az állásidő; - a munkaidő túllépések száma csökken; - a járművezetők foglalkoztatása egyenletessé válik.

7 Honnan ered a megtakarítás? A diszpécseri munka hatékonysága javul. Ezen belül: - a tervezési időszükséglet több óráról akár néhány percre csökken; - a tervezést végző létszám csökken (egy főre); - az operatív járműirányítás javul; - az adminisztrációs idő csökken, a kézi adatfelvitel megszűnik. A szolgáltatási színvonala jelentősen javul. Ezen belül: - az ügyfelek igényeit teljes egészében be lehet tartani; - késői rendeléseket nem kell visszautasítani; - a tervek pontosak és végrehajthatók, ezért nincs elmaradt teljesítés; - a szállítási ciklusidő (rendeléstől teljesítésig) csökken; - a rendelésfelvételi idő lezárása későbbi időpontra tehető. Környezetvédelmi előnyök. Ezen belül: - csökken az utak forgalma, kevesebb jármű dolgozik; - kisebb a környezetszennyezés, kevesebb káros égéstermék.

8 Honnan ered a megtakarítás? Raktári folyamatok hatékonysága javul. Ezen belül: - az árukiszedésre (komissiózás) több idő jut; - a raktári anyagmozgatási munka csökken; - a teljesítések nem maradnak el, a járatok időben indulnak. Járattervező rendszerek használatának kedvező hatásai Hatékonyságnövekedés Költségcsökkenés Kevesebb üzemanyag 38 Járműszám-csökkenés Javuló ügyfélszolgálat Jobb járműkihasználás Pontosabb stratégiai tervek Jobb fejlesztési célok Forrás: Good Practice Guide 273, Freight Transport Association, 2000) Egyéb Százalék

9 A járattervező rendszerek egyéb alkalmazási lehetőségei Napi járattrevezés Heti járattervek készítése Fix túrák kialakítása Stratégiai tervek készítése Járattervező rendszerek használatának módja Fejlesztési tervek vizsgálata Egyéb célú felhasználás árajánlat készítése megbízások elnyeréséhez; - legmegfelelőbb járműpark (darabszám, összetétel) meghatározása; - áruellátási szokások elemzése: rendelési idők (nap, időablak stb.); - igények változásának hatásvizsgálata (pl. mennyiség növekedése); - hatósági előírások betartásának hatásvizsgálata; - depó (pl. cross-docking) helyének megkeresése; - saját járműpark foglakoztatása vagy harmadik fél igénybevétele stb Százalék Forrás: Good Practice Guide 273, Freight Transport Association, 2000) A napi járattervezésen felül a Számítógépes taktikai, stratégiai feladatok megoldására (is) használható. Ilyen feladatok:

10 A Számítógépes megtérülési ideje tipikusan 3-6 hónap Költség megnevezése Számszerű adatok Vállalati adatok Járművek száma Naponta meglátogatandó ügyfelek száma Napi összes járműfutás km km Km önköltség 120 Ft/km 120 Ft/km Éves költség, 5 munkanap/hét esetén 156 millió Ft/év 780 millió Ft/év Beruházási költség Szoftver: járattervező rendszer (pl. Paragon) 4 millió Ft 7 millió Ft Hardver: Pentium számítógép, nyomtató 0,3 millió Ft 0,4 millió Ft Illesztés: interfészek egyéb rendszerekkel való kapcsolathoz, mint pl. 0,2 millió Ft 0,3 millió Ft rendelésfelvevő, raktárirányítási rendszer Installálás (adatfeltöltés, paraméterek kalibrálása), oktatás 0,5 millió Ft 0,8 millió Ft Összes beruházási költség: 5 millió Ft 8,5 millió Ft Megtakarítások Ha a napi járműfutás megtakarítás 10% 500 km/nap km/nap Napi költségmegtakarítás összesen Ft/nap Ft/nap Megtérülési idő 4 hónap 1,5 hónap Ha a napi járműfutás megtakarítás csak 5% 250 km/nap km/nap Napi költségmegtakarítás összesen Ft/nap Ft/nap Megtérülési idő 8 hónap 3 hónap

11 A Számítógépes rendszer felépítése Digitalizált úttérképek Ügyfél-adatbázis (kód, név, cím, nyitva tartás, jármű-elfogadhatóság stb.) Erőforrások (járművek, járművezetők, depók stb.) Távolság- és időmátrix készítése Rendelések (ellátandó feladatok) Járattervező program Program által készített (javasolt) járattervek Az elfogadott, végrehajtandó járattervek átadása más rendszerek részére A tervezési feladat sajátos feltételei Járattervek megtekintése, azok interaktív módosítása Dokumentáció a járművezetőknek (menetrendek, útvonalak grafikus megjelenítése stb.) Járattervek a raktár számára (komissiózáshoz, szállítólevelek készítéséhez) Járattervek a pénzügynek, munkaügynek (pl. számlakészítés) Menedzsment statisztika (fajlagos teljesítmények, költségek, összesített adatok stb.)

12 A Számítógépes magyarországi használói Magyarországon egyelőre kevés cég használ speciális járattervező rendszert. A JTR használók között találunk - nagy magyar vállalatokat (MOL, Magyar Posta), - globális vállalatokat (Coca-Cola, Pepsi-Cola, Dreher, Opel) - vezető, több száz kocsi irányítását, szervezését végző logisztikai vállalkozókat (Rynart, Tibbet&Britten, SZK Transzport, Hungarocamion) és - számos közepes és kisebb járműparkot üzemeltető fuvarozó vagy termelő vállalalatot (Raksped, Medexpress, Gallicoop, Arvit, SáGa Foods, Debreceni Hús, ISV, Veszprémtej stb.).

13 A megfelelő járattervező rendszer kiválasztása A legtöbb cég, amelyik JTR-t vezet be, korábban nem használt ilyen szoftvert, ezért néhány tanács a beszerzés eldöntéséhez, a bevezetés megszervezéséhez indokolt lehet. A tapasztalatok szerint, ha egy jó rendszer valahol nem hozza a várt eredményeket, akkor a probléma legtöbbször az előkészítés hiányosságaira vezethető vissza.

14 A megfelelő járattervező rendszer kiválasztása A kiválasztás szokásos, javasolható menete a következő: 1. A jelenleg működő járattervezési rendszer problémáinak feltárása; 2. Az adott feladat ellátáshoz alkalmas járattervező rendszer kiválasztása. Fontos, hogy a rendszer teljesíteni tudja a vállalat követelményeit, a járműszámra, a feladat jellegére, a tervezés pontosságára tekintettel. Tájékozódni kell arról, hogy a program le van-e fordítva magyarra vagy sem. 3. A járattervező rendszer működésének megtekintése, mégpedig lehetőség szerint saját adatokkal. 4. Ha a rendszer jónak bizonyul, célszerű referenciákat keresni, ilyen típusú rendszert használó vállalatokat megkeresni, akár helyszíni tájékozódással is.

15 Döntés a járattervező rendszer bevezetéséről 5. Döntés a rendszer bevezetéséről. A döntés előtt a következő kérdéseket indokolt feltenni: Van-e a rendszerhez szupport? Különösen ajánlott a hot-line használati segítség megléte. Fontos a szupport ára! Hazai példák sora támasztja alá ennek, hogy a külföldről (esetleg a tengerentúlról!) érkező szupport szakemberek díjai egy idő után magát a rendszer beszerzési árát is meghaladhatják. A gyártó cég frissíti-e és milyen gyakorisággal a rendszert? Vállal-e a gyártó cég fazon-igazítást? Milyen a rendszerbe beépített segítség, van-e magyar kézikönyv? Milyen a rendszerrel együtt adott térkép? Ez utóbbi különösen akkor érdekes, ha Magyarországon forgalmazó céggel nem rendelkező rendszert vásárolunk. Ilyenkor gyakori, hogy a beépített térkép elavult, vagy annak rendszeres karbantartása nem megoldott.

16 A járattervező rendszer bevezetése 6. Ha a döntés megszületett, akkor nagy figyelmet kell fordítani az installálásra. Ide tartozik: - az rendszer használatában érintett szakemberek képzése, - a rendszer más rendszerekkel való kapcsolódási pontjainak kiépítése, - a teljeskörű törzsadat-felvétele stb. 7. A képzéssel együtt fokozatosan rá kell térni a párhuzamos tervezésre: - kezelői gyakorlat megszerzése, - rendszerparamétereket beállítása, kalibrálása stb.

17 Kedves hallgatóm! Jó tanulást kívánok. Ha a bemutatóban bármilyen hibát talál, vagy az anyaggal kapcsolatban észrevétele van, kérem, küldjön t! Segítségét előre is köszönöm. Hirkó Bálint hirko@sze.hu

Járattervezés számítógéppel

Járattervezés számítógéppel Járattervezés számítógéppel Mindig is kellett járatokat tervezni. Mi ezzel a gond? Az Európai Unióba belépve a magyar vállalatoknak hazai területen is ersöd külföldi konkurenciával kell számolniuk. A versenyben

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2016.05.13. Iktatószám: 5370/2016 CPV Kód: 60100000-9 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Közzététel dátuma: 2016.05.13. Iktatószám: 5370/2016 CPV Kód: 60100000-9 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL - "A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program című projekthez kapcsolódóan buszos személyszállító beszerzése" Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/55

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2009. év november 30-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati

Részletesebben

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről

9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről 9904 Jelentés a társadalombiztosítás informatikai rendszereinek ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. A MEGÁLLAPÍTÁSOK ÖSSZEGZÉSE II. FŐBB MEGÁLLAPÍTÁSOK ÉS KÖVETKEZTETÉSEK 1. Az informatika alkalmazás fejlődése

Részletesebben

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (III. 31.) sz. önkormányzati rendelete

MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. 10/2015. (III. 31.) sz. önkormányzati rendelete MEZŐKOVÁCSHÁZA VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 10/2015. (III. 31.) sz. önkormányzati rendelete az intézményi térítési díjakról szóló 32/2013. (XII. 17.) sz. önkormányzati rendelet módosításáról

Részletesebben

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában

A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A VÁLLALATOK IRÁNYÍTÁSA ÉS SZERVEZÉSE A szoftverek és a vezetői kreativitás szerepe a vállalati teljesítmény mérésében és irányításában A vállalatok jövője szempontjából meghatározó jelentőségű döntéseket

Részletesebben

A jó úton haladunk! A használatarányos útdíj bemutatása. 2013. június 19. Budapest

A jó úton haladunk! A használatarányos útdíj bemutatása. 2013. június 19. Budapest A jó úton haladunk! A használatarányos útdíj bemutatása 2013. június 19. Budapest Az elektronikus útdíjról Szolgáltatási színvonal növekedése Használó fizet, szennyező fizet Versenysemleges EETS irányelvek

Részletesebben

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS

AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS AMIT A SZÁMÍTÓGÉPES MUNKAHELYEKRŐL TUDNI KELL! KÖZPONTBAN AZ EGÉSZSÉGMEGŐRZÉS Számítógépes munkahelyek egészségmegőrző kialakítási gyakorlata, módszerek, megoldások a XXI. században. Kiadás: 2012.06.25.

Részletesebben

Ózd, 2016. március 30. B E S Z Á M O L Ó

Ózd, 2016. március 30. B E S Z Á M O L Ó B E S Z Á M O L Ó az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. Ózd város helyi közforgalmú autóbusz-közlekedésével összefüggő közszolgáltatási feladatainak 2015. évi ellátásáról Előterjesztő: Alpolgármester

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. év december 17.-i ülésére Tárgy: Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvízért, valamint az önkormányzati

Részletesebben

Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban

Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban Dr. Hirkó Bálint Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban Bár mindnyájan reméljük, hogy az energiaárak kitartó emelkedése átmeneti

Részletesebben

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014

Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 1 Szolnoki kistérség Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózat-működtetési és Fejlesztési Terv 2008 2014 2008. augusztus Készült a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közoktatás-feladatellátási, Intézményhálózatműködtetési

Részletesebben

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány

Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány Az önkéntes kölcsönös biztosító pénztár 2012. évi adatszolgáltatása 12K59-es számú nyomtatvány Az adatszolgáltatás benyújtásának módja, időpontja: Az adatszolgáltatás csak elektronikus úton 1 teljesíthető!

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK I. Fogalmak: 1. Megrendelő: az a természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság, aki megrendeli és használja a Szoftvert. A

Részletesebben

Térinformatikai alkalmazások 4.

Térinformatikai alkalmazások 4. Térinformatikai alkalmazások 4. Földinformációs rendszerek (LIS) dr. Végső, Ferenc Térinformatikai alkalmazások 4. : Földinformációs rendszerek (LIS) dr. Végső, Ferenc Lektor : Keringer, Zsolt Ez a modul

Részletesebben

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM

Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM Megjelenik 1.500 példányban AZ ÉSZAK-ZALAI VÍZ- ÉS CSATORNAMÛ ZRT. KIADVÁNYA XXII. ÉVFOLYAM 2. SZÁM 2 A TARTALOMBÓL: ü Javult az ivóvíz minősége 3 9. oldal A hivatalos átadással befejeződött a Zalavíz

Részletesebben

Tartalom. CCNA Discovery 4 9. fejezet Ajánlatkészítés

Tartalom. CCNA Discovery 4 9. fejezet Ajánlatkészítés 9. Ajánlatkészítés Tartalom 9.1 Az ajánlathoz szükséges információk összegyűjtése 9.2 A kivitelezési terv elkészítése 9.3 A kivitelezés tervezése 9.4 Az ajánlat elkészítése és bemutatása Az ajánlathoz

Részletesebben

IBNET TELJESÍTMÉNY-ÉRTÉKELÉS A VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓK KÖRÉBEN

IBNET TELJESÍTMÉNY-ÉRTÉKELÉS A VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓK KÖRÉBEN IBNET TELJESÍTMÉNY-ÉRTÉKELÉS A VÍZIKÖZMŰ SZOLGÁLTATÓK KÖRÉBEN Szerzők: Kis András, projektvezető Ungvári Gábor Külső szakértők: Rákosi Judit Koskovics Éva 26 április 2 TARTALOMJEGYZÉK 1 Bevezetés...3 2

Részletesebben

JAVASLAT. Városi játszóterek továbbműködtetésére

JAVASLAT. Városi játszóterek továbbműködtetésére Pásztó Városi önkormányzat 3060 Pásztó, Kölcsey F. u. 35. (06-32) 460-155 Fax: (06-32) 460-918 E-mail: forum@paszto.hu Szám:1-188 /2015. A határozat meghozatala egyszerű szavazattöbbséget igényel. JAVASLAT

Részletesebben

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez:

A stratégia kapcsolódása a SWOT elemzéshez: A FIZIKAI ELÉRHETŐSÉG ÉS VIRTUÁLIS HOZZÁFÉRÉS JAVÍTÁSA A fizikai elérhetőség javítása A stratégiai cél indoklása, leírása A települések, létesítmények fizikai elérhetőségét a közlekedési infrastruktúra

Részletesebben

A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA

A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA A 195/2008. (XII. 4.) MÖK határozat melléklete A VESZPRÉM MEGYEI ÖNKORMÁNYZAT SZOLGÁLTATÁSTERVEZÉSI KONCEPCIÓJÁNAK 2009-2010. ÉVEKRE VONATKOZÓ OPERATÍV PROGRAMJA 2008. Készítették: Forsthoffer Erzsébet

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1

Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Statisztikai tájékoztató Jász-Nagykun-Szolnok megye, 2012/1 Központi Statisztikai Hivatal 2012. június Tartalom Összefoglalás... 2 Demográfiai helyzet... 2 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. Önköltségszámítási Szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. Önköltségszámítási Szabályzata A Pécsi Tudományegyetem Önköltségszámítási Szabályzata Pécs 2015. Hatályos 2015. december 17. napjától 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 2 I. Általános rendelkezések... 3 A szabályzat célja és hatálya...

Részletesebben

A Budapesti Békéltető Testület összefoglalója az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat érintő jelentősebb változásokról

A Budapesti Békéltető Testület összefoglalója az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat érintő jelentősebb változásokról A Budapesti Békéltető Testület összefoglalója az elektronikus hírközlési szolgáltatásokat érintő jelentősebb változásokról Az elektronikus hírközlési szolgáltatásokra vonatkozó előírások a közelmúltban

Részletesebben

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS

BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS Postacím: 5601 Pf 112. Telefon: (66) 523-801 BÉKÉSCSABA MEGYEI JOGÚ VÁROS POLGÁRMESTERÉTŐL Békéscsaba, Szent István tér 7. lkt. sz.: Vl 569-412015.; Vl 706-512015. Előadó: dr. Bacsáné, Fazekas István,

Részletesebben

Bevezetés. Módszer és anyag

Bevezetés. Módszer és anyag Bevezetés Az intenzív, növekvő ráfordításokkal, energia-bevitellel dolgozó, ma már hagyományosnak mondható növénytermesztés az elmúlt évtizedekben világviszonylatban, de hazánkban is igen jelentős termésnövekedést

Részletesebben

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2012. JÚLIUS

PÁLYÁZATI HÍRLEVÉL 2012. JÚLIUS Kedves Partnerünk! Kedves Hölgyem/Uram! Szeretnénk tájékoztatni az újonnan megjelenő, és a folyamatosan beadható pályázatokról. Pályázat címe Pályázat kódszáma Cégméret Támogatás összege Beadási határidő

Részletesebben

A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal?

A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal? Ígéretes jövő A Ratipur Kft. poliuretán-feldolgozással foglalkozik. Hogyan került kapcsolatba ezzel az anyaggal? Rajnai Attila: Szinte véletlenül történt, amikor a poliuretánnal megismerkedtem. Egy Opel

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek A jelen Általános Szerződési Feltételek (ÁSZF) a (továbbiakban ELADÓ) (Székhelye: 1133. Budapest,.; Adószáma: 14430589-2-41; Cégjegyzékszám: 01-09-903508) és az általa nyújtott elektronikus kereskedelmi

Részletesebben

Számítógép összeszerelése

Számítógép összeszerelése 3. tétel Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a munkaállomás és tartozékainak üzembe helyezése. Ismertesse

Részletesebben

Vértes Volán Zrt. beszámolója a társaság Komárom Város 2013. évi helyi közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan Tatabánya, 2014. március 31.

Vértes Volán Zrt. beszámolója a társaság Komárom Város 2013. évi helyi közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan Tatabánya, 2014. március 31. Vértes Volán Zrt. beszámolója a társaság Komárom Város 2013. évi helyi közszolgáltatási tevékenységére vonatkozóan Tatabánya, 2014. március 31. Németh Tamás vezérigazgató TARTALOMJEGYZÉK 1. Vezetői összefoglaló,

Részletesebben

44/2009. (IV. 11.) FVM

44/2009. (IV. 11.) FVM 44/009. (IV. 11.) FVM rendelet az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nem élelmiszeripari célú kiskapacitású, növényi alapú nyersszesz, nyersolaj előállító üzemek létesítéséhez nyújtandó támogatások

Részletesebben

1. A leadás szabályai

1. A leadás szabályai PÁLYÁZATI ÉS ELSZÁMOLÁSI ÚTMUTATÓ AZ ELTE 2015. ÉVI SPORTPÁLYÁZATÁHOZ 1. A leadás szabályai 1.1. Érvényes pályázatot az adhat le, aki az előző pályázati időszakban nem adott le pályázatot, vagy érvényes

Részletesebben

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése

Antreter Ferenc. Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Antreter Ferenc Termelési-logisztikai rendszerek tervezése és teljesítményének mérése Doktori értekezés Témavezetők: Dr. Várlaki Péter egyetemi tanár Széchenyi István Egyetem, Műszaki Tudományi Kar, Logisztikai

Részletesebben

Eszköztelen célok, céltalan eszközök? A felelős köz(lekedés)politika kihívásai 2010-ben

Eszköztelen célok, céltalan eszközök? A felelős köz(lekedés)politika kihívásai 2010-ben Eszköztelen célok, céltalan eszközök? A felelős köz(lekedés)politika kihívásai 2010-ben Dr. Dabóczi Kálmán vezető Közlekedési Szolgáltatások BKIK Konferencia Budapest, 2010. szeptember 14. Közlekedéspolitika

Részletesebben

Nagyméretarányú térképezés 19.

Nagyméretarányú térképezés 19. Nagyméretarányú térképezés 19. A térképi változások átvezetése a Dr. Vincze, László Nagyméretarányú térképezés 19.: A térképi változások átvezetése a Dr. Vincze, László Lektor: Dr. Hankó, András Ez a modul

Részletesebben

Szakdolgozat tájékoztató

Szakdolgozat tájékoztató Szakdolgozat tájékoztató Szoftverfejlesztő - 54 213 05 képzésben résztvevőknek Az 54 213 05 azonosító számú, Szoftverfejlesztő képzésben a szakmai vizsgára bocsátás feltétele záródolgozat készítése. A

Részletesebben

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 28/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelete

Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 28/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelete Budaörs Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 28/2014. (IX.29.) önkormányzati rendelete Az Esély Szociális Társulás Szociális és Gyermekjóléti Központ által biztosított személyes gondoskodást nyújtó

Részletesebben

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól

a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól J E L E N T É S a munkavédelmi hatóság 2014. I. negyedévi ellenőrzési tapasztalatairól Bevezetés A munkavédelmi hatóság 2014. évi ellenőrző tevékenységét a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi

Részletesebben

Helyzetkép 2013. november - december

Helyzetkép 2013. november - december Helyzetkép 2013. november - december Gazdasági növekedés Az elemzők az év elején valamivel optimistábbak a világgazdaság kilátásait illetően, mint az elmúlt néhány évben. A fejlett gazdaságok növekedési

Részletesebben

Életre szóló tapasztalat

Életre szóló tapasztalat Életre szóló tapasztalat Folyamatszabályozás egy kis könyvtárban (Esettanulmány) 1 ORBÁN Éva Az együttműködés a vevőt közvetlenül a szolgáltató folyamatba vonja. Ennek eredményeképpen maga a folyamat életre

Részletesebben

Mobilengine Szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek. T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére. Indirekt (nem online) értékesítés

Mobilengine Szolgáltatás. Általános Szerződési Feltételek. T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére. Indirekt (nem online) értékesítés Mobilengine Szolgáltatás Általános Szerződési Feltételek T-Systems Magyarország Zrt. ügyfelek részére Indirekt (nem online) értékesítés 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. Szolgáltató adatai, alapfogalmak... 3 1.1 Szolgáltató

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 94. (2) bekezdés c) pontja szerinti eljárásra

AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 94. (2) bekezdés c) pontja szerinti eljárásra AJÁNLATTÉTELI FELHÍVÁS a Kbt. 94. (2) bekezdés c) pontja szerinti eljárásra 1.) Az Ajánlatkérő neve, címe, telefon- és faxszáma, e-mail címe: Debreceni Egyetem, 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. Címzett: Debreceni

Részletesebben

Nemzetközi Számviteli Beszámolási Rendszerek. IAS 2 Készletek. Füredi-Fülöp Judit

Nemzetközi Számviteli Beszámolási Rendszerek. IAS 2 Készletek. Füredi-Fülöp Judit Nemzetközi Számviteli Beszámolási Rendszerek IAS 2 Készletek Füredi-Fülöp Judit IAS 2 Készletek - fogalom A készletek olyan eszközök, amelyeket a szokásos üzletmenetben megvalósuló értékesítésre tartanak

Részletesebben

Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony. Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181. 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat

Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony. Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181. 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat Berhida Város Önkormányzata Pergő Margit Polgármester Asszony Berhida Veszprémi u. 1-3. 8181 Szabó Imre 2939-40/2009/K-1 2010. évi szolgáltatási díjjavaslat Tisztelt Polgármester Asszony! A 2010. évi szolgáltatási

Részletesebben

9. Jelzőlámpás forgalomirányítás

9. Jelzőlámpás forgalomirányítás SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM MŰSZAKI TUDOMÁNYI KAR KÖZLEKEDÉSÉPÍTÉSI TANSZÉK KÖZÚTI FORGALOMTECHNIKA 1. Tantárgykód: NGB_ET009_1 9. Jelzőlámpás forgalomirányítás Dr. Kálmán László egyetemi adjunktus Győr,

Részletesebben

325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről

325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről 325 Jelentés az öregségi nyugdíjmegállapítás folyamatának és az ügyintézés hatékonyságának ellenőrzéséről TARTALOMJEGYZÉK I. ÖSSZEFOGLALÓ MEGÁLLAPÍTÁSOK, KÖVETKEZTETÉSEK, JAVASLATOK 2. Következtetések

Részletesebben

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA

SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA SOMOGY MEGYE KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Somogy megye környezetvédelmi programja TARTALOMJEGYZÉK PROGRAMPONTOK, ÖSSZEFOGLALÓ ÉRTÉKELÉS Bevezetés 2 Települési szilárd hulladék 3 Vízellátás, szennyezett

Részletesebben

BESZÁMOLÓ Fonyód város helyi autóbusz-közlekedési közszolgáltatási feladatainak 2010. évi ellátásáról

BESZÁMOLÓ Fonyód város helyi autóbusz-közlekedési közszolgáltatási feladatainak 2010. évi ellátásáról Autóbusz-közlekedési Zrt. BESZÁMOLÓ Fonyód város helyi autóbusz-közlekedési közszolgáltatási feladatainak 2010. évi ellátásáról Készítette: Bebics János személyszállítási igazgató, vezérigazgató-helyettes

Részletesebben

A DYNAMIC MIX 2002 GYAKORLAT KÖZLEKEDÉSI TAPASZTALATAI

A DYNAMIC MIX 2002 GYAKORLAT KÖZLEKEDÉSI TAPASZTALATAI A DYNAMIC MIX 2002 GYAKORLAT KÖZLEKEDÉSI TAPASZTALATAI Kókai Ernő 1 Úgy gondolom, kijelenthetjük, hogy közlekedési szempontból a DYNAMIC MIX 2002 gyakorlat a maga nemében a rendszerváltás óta eltelt időszak

Részletesebben

Málta nem Attard 205

Málta nem Attard 205 Málta Sziasztok! Mészáros Andrea vagyok, negyedéves villamosmérnök hallgató. Kicsit eltérnék a sablon beszámolóktól, szeretnék közvetlenebb, barátibb hangnemet megütni. Már korábban is megfogalmazódott

Részletesebben

Vállalkozási Szerződés

Vállalkozási Szerződés 1/8 Amely létrejött egyrészről: Vállalkozási Szerződés a TAKTAHARKÁNY NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA (képviseli: Varga László polgármester és Dr. Gadnai Mária jegyző) Cím: 3922 Taktaharkány, Gépállomás u. 4.

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

A MAGYAR POSTA ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A POSTAI SZÁMLABEFIZETÉSI MEGBÍZÁS SZOLGÁLTATÁS ÜZLETFÉL MEGBÍZÁSÁBÓL TÖRTÉNŐ NYÚJTÁSÁRA VONATKOZÓAN

A MAGYAR POSTA ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A POSTAI SZÁMLABEFIZETÉSI MEGBÍZÁS SZOLGÁLTATÁS ÜZLETFÉL MEGBÍZÁSÁBÓL TÖRTÉNŐ NYÚJTÁSÁRA VONATKOZÓAN A MAGYAR POSTA ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A POSTAI SZÁMLABEFIZETÉSI MEGBÍZÁS SZOLGÁLTATÁS ÜZLETFÉL MEGBÍZÁSÁBÓL TÖRTÉNŐ NYÚJTÁSÁRA VONATKOZÓAN Hatályos: 2013. augusztus 15. napjától Jelen Általános

Részletesebben

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról

0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról 0023 Jelentés az önkormányzati tulajdonban levő kórházak pénzügyi helyzetének, gazdálkodásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések II. Részletes megállapítások 1.

Részletesebben

KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0010 és a KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0011 kommunikációs feladatok ellátása - ajánlati felhívás

KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0010 és a KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0011 kommunikációs feladatok ellátása - ajánlati felhívás KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0010 és a KÖZOP-1.5-0-09-11-2011-0011 kommunikációs feladatok ellátása - ajánlati felhívás Közbeszerzési Értesítő száma: 2013/58 Beszerzés tárgya: Szolgáltatásmegrendelés Hirdetmény

Részletesebben

A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése

A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése 1.sz. melléklet A 2011. évben benyújtott új induló pályázatok, valamint a már folyamatban lévő pályázatok szöveges elemzése, értékelése A hazai, európai uniós és egyéb külső források felhasználásának sikere

Részletesebben

Változások Békásmegyer, Újpest, Káposztásmegyer és Rákospalota tömegközlekedésében

Változások Békásmegyer, Újpest, Káposztásmegyer és Rákospalota tömegközlekedésében Változások Békásmegyer, Újpest, Káposztásmegyer és Rákospalota tömegközlekedésében 1) A társadalmi egyeztetésen meghirdetett javaslat A BKK kikérte az utazóközönség véleményét a III., IV. és XV. kerületeket

Részletesebben

2013/2301 - Uniós pályázati lehetőség

2013/2301 - Uniós pályázati lehetőség 2013/2301 - Uniós pályázati lehetőség Új pályázatot hirdetett meg az Európai Unió: a kiírást elsősorban az iparpolitikai innovációban érdekelteknek és érintetteknek érdemes böngészniük. Az iparpolitikai

Részletesebben

Magyarország-Budapest: Számítógépek és tartozékaik 2014/S 038-062415. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés

Magyarország-Budapest: Számítógépek és tartozékaik 2014/S 038-062415. Ajánlati/részvételi felhívás. Árubeszerzés 1/12 Ez a hirdetmény a TED weboldalán: http://ted.europa.eu/udl?uri=ted:notice:62415-2014:text:hu:html Magyarország-Budapest: Számítógépek és tartozékaik 2014/S 038-062415 Ajánlati/részvételi felhívás

Részletesebben

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S

EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Központi Ügyfélszolgálati Iroda J E L E N T É S A Központi Ügyfélszolgálati Iroda 2013. szeptember 2. 2013. december 31. között végzett munkájáról és tapasztalatairól A

Részletesebben

Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek)

Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek) Vásárlási Információ (Általános Szerződési és Felhasználási feltételek) A jelen Általános Szerződési és Felhasználási feltételek (a továbbiakban: ÁSZF) a Teaház Webáruházat üzemeltető Pagács György am.(a

Részletesebben

Secret Control GPS Kft. Mobil parkolási szolgáltatási szabályzat

Secret Control GPS Kft. Mobil parkolási szolgáltatási szabályzat MOBIL PARKOLÁSI SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT I. FEJEZET A SZOLGÁLTATÁSI SZABÁLYZAT ALAPFOGALMAI 1.1 Alapfogalmak 1.1.1 Szolgáltatás A Szolgáltató, mint a 356/2012. (XII.13.) Korm. rendeletben meghatározott

Részletesebben

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00

CA Clarity PPM. Igénykezelés felhasználói útmutató. Release 14.2.00 CA Clarity PPM Igénykezelés felhasználói útmutató Release 14.2.00 A jelen dokumentáció, amely beágyazott súgórendszereket és elektronikusan terjesztett dokumentumokat (továbbiakban: Dokumentáció ) tartalmaz,

Részletesebben

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról

9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról 9818 Jelentés az alapfokú oktatásra fordított pénzeszközök felhasználásának vizsgálatáról TARTALOMJEGYZÉK I. Összegző megállapítások, következtetések, javaslatok II. Részletes megállapítások 1. Társadalmi-gazdasági

Részletesebben

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével.

Kézipatika. az ország tetején. Beszélgetés Zorkóczy Ferenc háziorvossal, a mátraszentimrei kézigyógyszertár kezelôjével. Kézipatika az ország tetején Mátraszentimre Magyarország legmagasabban átlagosan 800 méteren fekvô önálló települése. Hivatalosan még öt települést foglal magában: Mátraszentistvánt és Mátraszentlászlót,

Részletesebben

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék

TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens. Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék TÉRINFORMATIKA I. Dr. Kulcsár Balázs egyetemi docens Debreceni Egyetem Műszaki Kar Műszaki Alaptárgyi Tanszék 3. előadás MAGYARORSZÁGON ALKALMAZOTT MODERN TÉRKÉPRENDSZEREK Magyarország I. katonai felmérése

Részletesebben

1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe

1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe II. ÚTMUTATÓ A RÉSZVÉTELRE JELENTKEZŐNEK A. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 1.1. Az ajánlatkérők neve, címe, távirati címe, telefon-és telefaxszáma, e-mail címe Neve: KÖRÖS VOLÁN Autóbuszközlekedési

Részletesebben

Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete

Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének. 3/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete Kerekegyháza Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2011. (III.31.) önkormányzati rendelete Az egyes személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről és az alkalmazandó személyi

Részletesebben

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május

A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május A KEG Közép-európai Gázterminál Nyilvánosan Működő Részvénytársaság időközi vezetőségi beszámolója 2012. május 1 I. A pénzügyi év első négy hónapjában bekövetkezett jelentősebb események és tranzakciók,

Részletesebben

Dunakanyar Holding Kft.

Dunakanyar Holding Kft. . 2000 Szentendre, Kálvária út 41/a Általános Szerződési Feltételek Kivonata helyhez kötött telefon szolgáltatásra Szentendre, 2007. december 10. A Dunakanyar Holding Kft távközlési szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája

enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája enerátor és otor a jövőbe mutat A Volt és Amper(a) mechatronikája Kóstolgatjuk a jövőt, a jövő kóstolgat minket valahogy így van ez mostanság. Ott, valahol fent, már tudják, talán hosszabb távra is, hogy

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK www.tavcsoshop.hu Üdvözöljük a Tengelic OPT Kft. (továbbiakban: Szolgáltató) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza

Részletesebben

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI KONCEPCIÓ - JAVASLAT TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. CÉLOK ALAPELVEK... 5 3. A JELENLEG MŰKÖDŐ TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉSI RENDSZER...

Részletesebben

Dunakanyar Holding Kft.

Dunakanyar Holding Kft. . 2000 Szentendre, Kálvária út 41/a Általános Szerződési Feltételek Kivonata Internet szolgáltatásokra Szentendre, 2009. május 25. A Dunakanyar Holding Kft internet szolgáltatásaira vonatkozó Általános

Részletesebben

A Pomázi Városi Könyvtár háttérmunkái, munkafolyamatai

A Pomázi Városi Könyvtár háttérmunkái, munkafolyamatai A Pomázi Városi Könyvtár háttérmunkái, munkafolyamatai A könyvtár háttérmunkái általában nem látványosak, még a közvetlen kollégák is rácsodálkoznak, hogy a könyvtárban mennyi aprólékos, számukra láthatatlan

Részletesebben

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4

Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Statisztikai tájékoztató Nógrád megye, 2012/4 Központi Statisztikai Hivatal 2013. március Tartalom Összefoglaló... 2 Demográfia...... 3 Munkaerőpiac... 3 Gazdasági szervezetek... 5 Beruházás... 6 Mezőgazdaság...

Részletesebben

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ AJÁNLATI DOKUMENTÁCIÓ DEBRECENI EGYETEM 4032 Debrecen, Egyetem tér 1. (a továbbiakban: Ajánlatkérő) A Debreceni Egyetem SAP integrált ügyviteli rendszereinek üzemeltetése, jogszabálykövetése, továbbfejlesztése,

Részletesebben

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE

TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE Z S Á M B O K TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERVE ZSÁMBOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 64/2005.(XI. 29.) KT. HATÁROZATA A KÖZSÉG TELEPÜLÉSSZERKEZETI TERVÉRŐL ZSÁMBOK KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ TESTÜLETÉNEK 12/2005.

Részletesebben

Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014.

Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014. Abony Város Önkormányzatának gazdasági programja 2010-2014. Bevezető A 2005. évi XCII. törvény 3. -a módosította a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 91.. (6)-(7) bekezdéseit az alábbiak

Részletesebben

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont

Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Előterjesztés a Képviselő-testület 2014. december 16. napján tartott ülésén 6. napirendi pont Tárgy: Beszámoló a Közös Hivatal tevékenységéről Tisztelt Képviselő-testület! A Magyarország helyi önkormányzatairól

Részletesebben

Dunakanyar Holding Kft.

Dunakanyar Holding Kft. . 2000 Szentendre, Kálvária út 41/a Általános Szerződési Feltételek Kivonata helyhez kötött telefon szolgáltatásra Szentendre, 2007. január 1. A Dunakanyar Holding Kft távközlési szolgáltatásaira vonatkozó

Részletesebben

Projektmenedzsment Hírlevél

Projektmenedzsment Hírlevél PMI Budapest, Magyar Tagozat Projektmenedzsment Hírlevél 2010 október Hírlevelünk tartalmából: Üzenetünk (2. oldal) Aktuális rendezvények (4.. oldal) PMSZ/PMI elnökségi információk (5. oldal) Projektmenedzsment

Részletesebben

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata

Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata Teljes Akcióterületi Terv készült Budapest Főváros XIX. kerület Kispest Önkormányzata megbízásából a Budapesti integrált városfejlesztési program Budapesti kerületi központok fejlesztése (kódszám: KMOP-5.2.2/B-2008-0016)

Részletesebben

Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2015.10.28. Iktatószám: 21204/2015 CPV Kód: 90500000-2;90511000-2;90512000-9

Eljárás fajtája: Közzététel dátuma: 2015.10.28. Iktatószám: 21204/2015 CPV Kód: 90500000-2;90511000-2;90512000-9 MKB10/2016 Ipari-kereskedelmi Fa csomagolási hulladékok gyűjtése és anyagában történő hasznosítása 2016. évre, szolgáltatás-megrendelési szerződés alapján Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/122 Beszerzés

Részletesebben

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében*

Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* Martonosi Ádám: Tényezők az alacsony hazai beruházás hátterében* A gazdasági válság kitörését követően az elmúlt négy évben korábban sosem látott mértékű visszaesést láthattunk a nemzetgazdasági beruházásokban.

Részletesebben

Szakosított ellátás: bentlakásos szociális intézmény: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ

Szakosított ellátás: bentlakásos szociális intézmény: Dr. Mosonyi Albert Gondozási Központ Dorog Város Önkormányzatának 6/2006. (I.31.) sz. rendelete a Dorog Város Önkormányzata által fenntartott személyes gondoskodást nyújtó intézmények, illetve szolgáltatások igénybevételéről (Egységes szerkezetben

Részletesebben

EDUCATIO 1997/2 AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI

EDUCATIO 1997/2 AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI AZ ISKOLARENDSZERÛ FELNÕTTOKTATÁS KÉRDÕJELEI A felnõttoktatás funkciója, az intézményrendszer mûködésének feltételei évek óta átalakulóban vannak. Változik a képzés iránti kereslet, s változik a kínálat

Részletesebben

A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása. 1. Bevezetés

A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása. 1. Bevezetés A vízfogyasztás csökkenésének vizsgálata SPSS szoftver segítségével, befolyásoló tényezőinek meghatározása Szabó Tamás okleveles környezetmérnök, vízellátás -csatornázás szakmérnök, mérnök-közgazdász Heves

Részletesebben

Általános szerződési feltételek

Általános szerződési feltételek 1. Bevezetés Általános szerződési feltételek Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.astibababolt.hu weboldalon (a továbbiakban: honlap) elérhető szolgáltatás igénybevételének

Részletesebben

Szakdolgozat GYIK. Mi az a vázlat?

Szakdolgozat GYIK. Mi az a vázlat? Szakdolgozat GYIK szerző: Pusztai Csaba, adjunktus, Közgazdaságtan és Jog Tanszék, EKF, Eger Mi az a vázlat? Elvárásként szerepel a GTI szempontrendszerében az, hogy az őszi félévben a szakdolgozó elkészítsen

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Üdvözöljük a Perfect Nails Kft. (továbbiakban: Perfect Nails) által üzemeltetett weboldalon. Jelen Általános Szerződési Feltételek (továbbiakban ÁSZF) tartalmazza a www.sarabeautysport.com

Részletesebben

15/2013. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. december 11-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve

15/2013. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. december 11-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve 15/2013. Endrefalva Község Önkormányzata Képviselőtestületének 2013. december 11-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyve J e g y z ő k ö n y v Készült Endrefalva Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016

A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 A pályakezdő szakmunkások munkaerő-piaci helyzete 2016 Az elemzés a Szakiskolai férőhelyek meghatározása 2016, a megyei fejlesztési és képzési bizottságok (MFKB-k) részére című kutatási program keretében

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNYI NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA ÓVODA VEZETŐJE Szám: EPL/6/3/2015. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. március 25-i ülésére Tárgy: Eplényi Napköziotthonos Óvoda

Részletesebben

I. AZ ÖNKO R M Á N Y Z A T KÖLTSÉG V E T É S É N E K ELŐIRÁN Y Z A T A I

I. AZ ÖNKO R M Á N Y Z A T KÖLTSÉG V E T É S É N E K ELŐIRÁN Y Z A T A I Paks Város Önkormányzata 10/2008. (III. 14.) számú rendeletének részletes indokolá s a Paks Város Önkormányzata 2008. évi költségvetéséről és a költsé gveté s végrehajtá s á n a k rendjéről I. AZ ÖNKO

Részletesebben

K Ö R L E V É L. Országos Meteorológiai Szolgálat. 2014. évi műszaki és közbeszerzési terv I. számú módosítás. 2014.

K Ö R L E V É L. Országos Meteorológiai Szolgálat. 2014. évi műszaki és közbeszerzési terv I. számú módosítás. 2014. K Ö R L E V É L Országos Meteorológiai Szolgálat 2014. évi műszaki és közbeszerzési terv I. számú módosítás 2014. évi műszaki terv Témák Összeg Ft IT hálózat fenntartása 2 500 000,- Szerver konszolidáció

Részletesebben

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése

A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése A korszerű közlekedési árképzési rendszerek hazai bevezetési feltételeinek elemzése Készítette: Dr. Tánczos Lászlóné és Dr. Bokor Zoltán Absztrakt Az EU Közös Közlekedéspolitikáját tartalmazó Fehér Könyv,

Részletesebben

A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg: Megvásárolható termékek, szolgáltatások körének bemutatása

A szerződés lényeges tulajdonságai az alábbiak szerint határozhatóak meg: Megvásárolható termékek, szolgáltatások körének bemutatása Általános Szerződési és Felhasználási feltételek Kérjük, amennyiben vásárlója, illetve aktív felhasználója kíván lenni Webáruházunknak, figyelmesen olvassa el az Általános Szerződési Feltételeinket és

Részletesebben

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ

Fehér Kreativitásfejlesztési Központ FCDC-TCM-WL-5-v.1.2. 5/1 Fehér Ottó kreativátor Fehér Kreativitásfejlesztési Központ A kreativitásfejlesztés és szabványosítás a vállalati gyakorlatban Dokumentum azonosítás Szerző és kiadó: Fehér Ottó

Részletesebben