Járattervezés számítógéppel

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Járattervezés számítógéppel"

Átírás

1 Járattervezés számítógéppel

2 Mindig is kellett járatokat tervezni. Mi ezzel a gond? Az Európai Unióba belépve a magyar vállalatoknak hazai területen is ersöd külföldi konkurenciával kell számolniuk. A versenyben maradáshoz a vállalatoknak ellátási láncaikat tovább kell javítaniuk. Követelmények, melyek az ellátási-elosztási feladatok megszervezését nehezítik: -a rendelések volumene csökken, a szállítások gyakorisága n; -az árufogadásra a megrendelk egyre sz!kül idablakot adnak meg; -a minségi kérdések eltérbe kerülnek; -a járm!vezetk foglalkozatási idejére vonatkozó elírásokat be kell tartani; -a rendeléstl az áru átadásáig terjed id (ciklusid) zsugorodik stb. Másképpen: a tervezést a legkülönfélébb feltételek nehezítik, a rendelkezésre álló id egyre zsugorodik, s ezzel párhuzamosan az üzemanyagárak, a bérköltségek emelkednek, az ersöd verseny miatt viszont a ráfordítások csökkentésére nagyobb igény lenne, mint bármikor.

3 Mit nevezünk speciális járattervez rendszernek? A látszólag megoldhatatlannak t!n problémára, azaz a szolgáltatás javításának és a költségek egyidej# csökkentésének kérdésére van megoldás: ez a számítógépes járattervezés (speciális szoftverekel). A szakemberek is gyakran összetévesztik a járattervez rendszereket (JTR) a sokkal egyszer!bb útvonaltervez szoftverekkel, vagy a térképpel nem rendelkez, nagyobb rendszerek részét képez járatbasoroló modulokkal. Elbbiek nem készítenek járatot, az érintend pontok sorrendjét a diszpécsernek kell megadnia. Utóbbiak általában fix járatokkal, más esetben területi elv alapján kialakított körzetekkel dolgoznak. A fix túraterveket legtöbbször kézi tervezéssel alakítják ki. A program a rendeléseket a fix túrákra teszi, s csak azt figyeli, hogy a mennyiség ne lépje túl a járm! kapacitását. A megoldások a bejárás sorrendjét általában nem adják meg.

4 Mit nevezünk speciális járattervez rendszernek? A mai igényeknek megfelel JTR a következ tulajdonságokkal rendelkezik: - a tervezést az az összes megrendelésre és a teljes járm!parkra egyszerre hajtja végre, - a tervezés során szem eltt tart minden elírást, feltételt, igényt (id- és kapacitáskorlátok, áruösszerakhatóság, járm!méretek stb.), - optimálishoz közelálló megoldást ad, - az eredményeket térképre vetítve vizuálisan megjeleníti, - a járattervek manuálisan módosíthatók, ezt interaktív program segíti, amely a feltételeknek ellentmondó beavatkozások következményeire azonnal felhívja a figyelmet, - a vállalat egyéb számítógépes rendszereivel összeköthet, - az eredmények ellátási lánc más résztvevi számára is megtekinthetk.

5 Mit lehet a járattervez rendszerekkel elérni? Az Egyesült Királyságban a kormányzat végeztetett 2000-ben egy felmérést ami 600 cégre terjedt ki, s célja a számítógépes járattervezés elterjedésének és hasznosságának feltérképezése volt. A vizsgálatból kiderült, hogy a 600 megkeresett vállalatból 138 (23%) használt valamilyen számítógépes rendszert a diszpécserek munkájának támogatásához. A független felmérés szerint a speciális JTR-t használó vállalatok jelents, 15-20%-os esetenként még ennél is nagyobb költség-, id- és járm!szám megtakarítást értek el.

6 Honnan ered a megtakarítás? A járm#vek kihasználása javul. Ezen belül: - a szükséges járm!futás mérsékldik; - csökken az üzemanyagszükséglet; - a járm!vek teherbírás és futáskihasználása javul; - a feladat ellátó járm!vek száma jelentsen csökken; - kevesebb járm!re lesz szükség. A járm#vezetk munkakörülménye javulnak. Ezen belül: - a járm!vezeti munka kihasználása, kevesebb az állásid; - a munkaid túllépések száma csökken; - a járm!vezetk foglalkoztatása egyenletessé válik.

7 Honnan ered a megtakarítás? A diszpécseri munka hatékonysága javul. Ezen belül: - a tervezési idszükséglet több óráról akár néhány percre csökken; - a tervezést végz létszám csökken (egy fre); - az operatív járm!irányítás javul; - az adminisztrációs id csökken, a kézi adatfelvitel megsz!nik. A szolgáltatási színvonala jelentsen javul. Ezen belül: - az ügyfelek igényeit teljes egészében be lehet tartani; - kési rendeléseket nem kell visszautasítani; - a tervek pontosak és végrehajthatók, ezért nincs elmaradt teljesítés; - a szállítási ciklusid (rendeléstl teljesítésig) csökken; - a rendelésfelvételi id lezárása késbbi idpontra tehet. Környezetvédelmi elnyök. Ezen belül: - csökken az utak forgalma, kevesebb járm! dolgozik; - kisebb a környezetszennyezés, kevesebb káros égéstermék.

8 Honnan ered a megtakarítás? Raktári folyamatok hatékonysága javul. Ezen belül: - az árukiszedésre (komissiózás) több id jut; - a raktári anyagmozgatási munka csökken; - a teljesítések nem maradnak el, a járatok idben indulnak. Járattervez Járattervez rendszerek rendszerek használatának használatának kedvez kedvez hatásai hatásai Hatékonyságnövekedés Hatékonyságnövekedés Költségcsökkenés Költségcsökkenés Kevesebb üzemanyag Kevesebb üzemanyag Járm)szám-csökkenés Járm)szám-csökkenés Javuló ügyfélszolgálat Javuló ügyfélszolgálat Jobb járm)kihasználás Jobb járm)kihasználás Pontosabb stratégiai tervek Pontosabb stratégiai tervek Jobb fejlesztési célok Jobb fejlesztési célok Egyéb Egyéb Százalék 80 Százalék Forrás: Good Practice Guide 273, Freight Transport Association, 2000)

9 A járattervez rendszerek egyéb alkalmazási lehetségei Napi járattrevezés Napi járattrevezés Heti járattervek készítése Heti járattervek készítése Fix túrák kialakítása Fix túrák kialakítása Egyéb célú felhasználás Egyéb célú felhasználás Járattervez Járattervez rendszerek rendszerek használatának használatának módja módja Stratégiai tervek készítése Stratégiai tervek készítése Fejlesztési tervek vizsgálata Fejlesztési tervek vizsgálata árajánlat készítése megbízások elnyeréséhez; - legmegfelelbb járm!park (darabszám, összetétel) meghatározása; - áruellátási szokások elemzése: rendelési idk (nap, idablak stb.); - igények változásának hatásvizsgálata (pl. mennyiség növekedése); - hatósági elírások betartásának hatásvizsgálata; - depó (pl. cross-docking) helyének megkeresése; - saját járm!park foglakoztatása vagy harmadik fél igénybevétele stb Százalék 80 Százalék 80 Forrás: Good Practice Guide 273, Freight Transport Association, 2000) A napi járattervezésen felül a Számítógépes taktikai, stratégiai feladatok megoldására (is) használható. Ilyen feladatok:

10 A Számítógépes megtérülési ideje tipikusan 3-6 hónap Költség megnevezése Számszer! adatok Vállalati adatok Jármvek száma Naponta meglátogatandó ügyfelek száma Napi összes jármfutás km km Km önköltség 120 Ft/km 120 Ft/km Éves költség, 5 munkanap/hét esetén 156 millió Ft/év 780 millió Ft/év Beruházási költség Szoftver: járattervez0 rendszer (pl. Paragon) 4 millió Ft 7 millió Ft Hardver: Pentium számítógép, nyomtató 0,3 millió Ft 0,4 millió Ft Illesztés: interfészek egyéb rendszerekkel való kapcsolathoz, mint pl. 0,2 millió Ft 0,3 millió Ft rendelésfelvev0, raktárirányítási rendszer Installálás (adatfeltöltés, paraméterek kalibrálása), oktatás 0,5 millió Ft 0,8 millió Ft Összes beruházási költség: 5 millió Ft 8,5 millió Ft Megtakarítások Ha a napi jármfutás megtakarítás 10% 500 km/nap km/nap Napi költségmegtakarítás összesen Ft/nap Ft/nap Megtérülési id 4 hónap 1,5 hónap Ha a napi jármfutás megtakarítás csak 5% 250 km/nap km/nap Napi költségmegtakarítás összesen Ft/nap Ft/nap Megtérülési id 8 hónap 3 hónap

11 A Számítógépes rendszer felépítése Digitalizált úttérképek Ügyfél-adatbázis (kód, név, cím, nyitva tartás, járm-elfogadhatóság stb.) Er0források (jármvek, jármvezet0k, depók stb.) Távolság- és id0mátrix készítése Rendelések (ellátandó feladatok) Járattervez program Program által készített (javasolt) járattervek Az elfogadott, végrehajtandó járattervek átadása más rendszerek részére A tervezési feladat sajátos feltételei Járattervek megtekintése, azok interaktív módosítása Dokumentáció a jármvezet0knek (menetrendek, útvonalak grafikus megjelenítése stb.) Járattervek a raktár számára (komissiózáshoz, szállítólevelek készítéséhez) Járattervek a pénzügynek, munkaügynek (pl. számlakészítés) Menedzsment statisztika (fajlagos teljesítmények, költségek, összesített adatok stb.)

12 A Számítógépes magyarországi használói Magyarországon egyelre kevés cég használ speciális járattervez rendszert. A JTR használók között találunk - nagy magyar vállalatokat (MOL, Magyar Posta), - globális vállalatokat (Coca-Cola, Pepsi-Cola, Dreher, Opel) - vezet, több száz kocsi irányítását, szervezését végz logisztikai vállalkozókat (Rynart, Tibbet&Britten, SZK Transzport, Hungarocamion) és - számos közepes és kisebb járm!parkot üzemeltet fuvarozó vagy termel vállalalatot (Raksped, Medexpress, Gallicoop, Arvit, SáGa Foods, Debreceni Hús, ISV, Veszprémtej stb.).

13 A megfelel járattervez rendszer kiválasztása A legtöbb cég, amelyik JTR-t vezet be, korábban nem használt ilyen szoftvert, ezért néhány tanács a beszerzés eldöntéséhez, a bevezetés megszervezéséhez indokolt lehet. A tapasztalatok szerint, ha egy jó rendszer valahol nem hozza a várt eredményeket, akkor a probléma legtöbbször az elkészítés hiányosságaira vezethet vissza.

14 A megfelel járattervez rendszer kiválasztása A kiválasztás szokásos, javasolható menete a következ: 1. A jelenleg m!köd járattervezési rendszer problémáinak feltárása; 2. Az adott feladat ellátáshoz alkalmas járattervez rendszer kiválasztása. Fontos, hogy a rendszer teljesíteni tudja a vállalat követelményeit, a járm!számra, a feladat jellegére, a tervezés pontosságára tekintettel. Tájékozódni kell arról, hogy a program le van-e fordítva magyarra vagy sem. 3. A járattervez rendszer m!ködésének megtekintése, mégpedig lehetség szerint saját adatokkal. 4. Ha a rendszer jónak bizonyul, célszer! referenciákat keresni, ilyen típusú rendszert használó vállalatokat megkeresni, akár helyszíni tájékozódással is.

15 Döntés a járattervez rendszer bevezetésérl 5. Döntés a rendszer bevezetésérl. A döntés eltt a következ kérdéseket indokolt feltenni: Van-e a rendszerhez szupport? Különösen ajánlott a hot-line használati segítség megléte. Fontos a szupport ára! Hazai példák sora támasztja alá ennek, hogy a külföldrl (esetleg a tengerentúlról!) érkez szupport szakemberek díjai egy id után magát a rendszer beszerzési árát is meghaladhatják. A gyártó cég frissíti-e és milyen gyakorisággal a rendszert? Vállal-e a gyártó cég fazon-igazítást? Milyen a rendszerbe beépített segítség, van-e magyar kézikönyv? Milyen a rendszerrel együtt adott térkép? Ez utóbbi különösen akkor érdekes, ha Magyarországon forgalmazó céggel nem rendelkez rendszert vásárolunk. Ilyenkor gyakori, hogy a beépített térkép elavult, vagy annak rendszeres karbantartása nem megoldott.

16 A járattervez rendszer bevezetése 6. Ha a döntés megszületett, akkor nagy figyelmet kell fordítani az installálásra. Ide tartozik: - az rendszer használatában érintett szakemberek képzése, - a rendszer más rendszerekkel való kapcsolódási pontjainak kiépítése, - a teljeskör! törzsadat-felvétele stb. 7. A képzéssel együtt fokozatosan rá kell térni a párhuzamos tervezésre: - kezeli gyakorlat megszerzése, - rendszerparamétereket beállítása, kalibrálása stb.

Járattervezés számítógéppel

Járattervezés számítógéppel Járattervezés számítógéppel Mindig is kellett járatokat tervezni. Mi ezzel a gond? Az Európai Unióba belépve a magyar vállalatoknak hazai területen is erősödő külföldi konkurenciával kell számolniuk. A

Részletesebben

Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban

Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban Dr. Hirkó Bálint Egy kiaknázatlan költségmegtakarítási lehetőség: számítógépes járattervező rendszerek alkalmazása az ellátási láncban Bár mindnyájan reméljük, hogy az energiaárak kitartó emelkedése átmeneti

Részletesebben

Hirkó Bálint. Bevezetés: a városi áruellátásról általában A városi áruellátás sajátos problémái A járattervez+ rendszerek felépítése, szolgáltatásai

Hirkó Bálint. Bevezetés: a városi áruellátásról általában A városi áruellátás sajátos problémái A járattervez+ rendszerek felépítése, szolgáltatásai Hirkó Bálint járattervezés és irányítás a áruellátás területén : a áruellátásról általában A áruellátás sajátos problémái, szolgáltatásai : a járattervez+ összekapcsolása más információs kel A áruellátás

Részletesebben

Elosztási hálók vizsgálata Elosztási költségek alakulása átrakódepók esetén

Elosztási hálók vizsgálata Elosztási költségek alakulása átrakódepók esetén A többlépcss (közvetett) áruelosztási hálózatban a disztribúcióhoz szükséges járm"- kapacitás (raksúlytonna-km-ben kifejezve), gyakorlatilag nem függ a depószámtól. (Elméleti megfontolások szerint helyesen

Részletesebben

Hirkó Bálint. Számítógépes járattervezés és irányítás a városi áruellátás területén

Hirkó Bálint. Számítógépes járattervezés és irányítás a városi áruellátás területén Hirkó Bálint járattervezés és irányítás a áruellátás területén : a áruellátásról általában A áruellátás sajátos problémái, szolgáltatásai : a járattervező összekapcsolása más információs kel A áruellátás

Részletesebben

Elosztási hálók vizsgálata Elosztási költségek alakulása átrakódepók esetén

Elosztási hálók vizsgálata Elosztási költségek alakulása átrakódepók esetén A többlépcss (közvetett) áruelosztási hálózatban a disztribúcióhoz szükséges járm"- kapacitás (raksúlytonna-km-ben kifejezve), gyakorlatilag nem függ a depószámtól. (Elméleti megfontolások szerint helyesen

Részletesebben

Szállításszervezési módszerek

Szállításszervezési módszerek Szállításszervezési módszerek 1 Néhány alapvet szempontot a járatkapcsolás eltt figyelembe kell venni. 1. Akkor célszer$ a járatokat összekapcsolni, ha ezzel költséget (távolságot, idt, járm$vet stb.)

Részletesebben

VBKTO logisztikai modell bemutatása

VBKTO logisztikai modell bemutatása VBKTO logisztikai modell bemutatása Logisztikai rendszerek információs technológiája: Szakmai nyílt nap Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kar 2007. június 6. Tartalom Vagyontárgy nyilvántartó központ

Részletesebben

LOGISZTIKA. Logisztikai rendszerek. Szakálosné Dr. Mátyás Katalin

LOGISZTIKA. Logisztikai rendszerek. Szakálosné Dr. Mátyás Katalin LOGISZTIKA Logisztikai rendszerek Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A rendszer Felföldi L.: A rendszer valamely meghatározott cél elérése, vagy valamely feladat megoldására tudatosan kiválasztott, meghatározott

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 ztk rendelések, beszerzések, értékesítés (termék,

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 3. Előadás A beszerzési logisztikai folyamat Design tervezés Szükséglet meghatározás Termelés tervezés Beszerzés

Részletesebben

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel

ERP projektek gazdasági. esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel ERP projektek gazdasági gi értékelése: rtékelése: esettanulmány ny egy mobil kiegészítés értékelésérőlrtékel Rózsa TündeT egyetemi tanárseg rsegéd Debreceni Egyetem AMTC AVK GAIT Kutatásom Gazdaságossági

Részletesebben

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai

1. ábra Termelő vállalat logisztikai rendszerének kapcsolatai Elosztó raktár Bank Logisztikai vállalat VÁM Adó, Tbj Felhasználók Vállalat Vállalati m enedzsm ent (Logisztikai menedzsment Tulajdonosok Pénzügyszámvitel Termelési rendszer (Term elés tervezés és irányítás)

Részletesebben

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020

Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Az új Vidékfejlesztési Program 2014-2020 Dr. Mezei Dávid Agrár-vidékfejlesztési stratégiáért felels helyettes államtitkár 2014. október 29. Budapest, VHT Szakmai napok Az új Közös Agrárpolitika (KAP) 2014-2020

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 2. Előadás A beszerzési logisztika alapjai Beszerzési logisztika feladata/1 a termeléshez szükséges: alapanyagok

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok

KÉPZÉSI PROGRAM. LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01. Szolnok KÉPZÉSI PROGRAM LOGISZTIKAI ÜGYINTÉZŐ OKJ azonosító: 54 345 01 Szolnok 2014 Megnevezése A képzési program Logisztikai ügyintéző OKJ azonosító 54 345 01 A képzés során megszerezhető kompetenciák rendelések,

Részletesebben

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val)

Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) Leolvasói rendszer kialakításának koncepciója ipari mobil eszközökkel (ipari PDA-val) A leolvasási feladat AS Szerver DB Számlázási, ügyfélszolgálati adatbázis Adatgyűjtő szerver Mobil adatgyűjtő AS szerver

Részletesebben

Dr. Fodor Zita egyetemi docens

Dr. Fodor Zita egyetemi docens Záróvizsga tételek Dr. Fodor Zita egyetemi docens 18. tétel Ismertesse a logisztikai és a marketingfunkciók kölcsönhatásait, valamint az integrált logisztikai (teljes)költségkoncepciót! Területek beszerzés

Részletesebben

Jármszám meghatározása

Jármszám meghatározása Jármszám meghatározása Megbízást kap arra, hogy egy nagyvárosban központi fekvés raktárból üzleteket lásson el áruval a városban és vonzáskörzetében. A boltok az árut 8 és 1 óra között tudják fogadni.

Részletesebben

Hulladékgazdálkodási rendszer. Enwis. A hatékony. hulladékgazálkodás. informatikai rendszere. XAPT Hungary Kft. 1

Hulladékgazdálkodási rendszer. Enwis. A hatékony. hulladékgazálkodás. informatikai rendszere. XAPT Hungary Kft. 1 Enwis A hatékony hulladékgazálkodás informatikai rendszere XAPT Hungary Kft. 1 Enwis: A hatékony hulladékgazdálkodásért Egyre több vállalat ismeri fel a hulladékgazdálkodás folyamatainak optimalizálásából

Részletesebben

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK

LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK LOGISZTIKA/ELLÁTÁSI LÁNC MENEDZSMENT BODA & PARTNERS SZAKÉRTŐI SZOLGÁLTATÁSOK BEMUTATKOZÁS Iparágtól függetlenül három egymással szorosan összefüggő terület játszik komoly szerepet a vállalatok sikerességében:az

Részletesebben

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet Teljesítmény 5 600 Kh/s a kiszámítható jövő a vállalat A vállalatot 2013 szeptemberében hoztuk létre azzal a céllal, hogy egy innovatív felhő technológián alapuló grafikai szolgáltatást nyújtsunk a világ bármely pontján működő

Részletesebben

Térinformatikai megoldások, ipari esettanulmányok

Térinformatikai megoldások, ipari esettanulmányok Térinformatikai megoldások, ipari esettanulmányok Chrabák Péter - Kiss Levente Tudományos munkatársak 20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya 2014. Március 5. Mi a térinformatika?

Részletesebben

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban

Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék. Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban Budapesti Mûszaki Fõiskola Rejtõ Sándor Könnyûipari Mérnöki Kar Médiatechnológiai Intézet Nyomdaipari Tanszék Karbantartás-szervezés a nyomdaiparban 6. előadás Karbantartás irányítási információs rendszer

Részletesebben

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella

3. A logisztikai szemlélet jellemzői. Készítette: Juhász Ildikó Gabriella 3. A logisztikai szemlélet jellemzői 1 A logisztika új menedzsment szemléletet jelent a gazdaságban. Kialakulásának oka: élesedő versenyhelyzet a piacon A termék minőség mellett a kapcsolódó szolgáltatás

Részletesebben

Költségmegtakarítás járatoptimalizálással. Lukács Lajos Ügyvezető DSS Consulting Kft.

Költségmegtakarítás járatoptimalizálással. Lukács Lajos Ügyvezető DSS Consulting Kft. Költségmegtakarítás járatoptimalizálással Lukács Lajos Ügyvezető DSS Consulting Kft. DSS Consulting Kft. Döntéstámogató rendszerek bevezetése Üzleti- és informatikai tanácsadás Egyedi alkalmazások fejlesztése

Részletesebben

LogControl Raktármenedzsment

LogControl Raktármenedzsment LogControl Raktármenedzsment A rendszer kialakítása korszerű rendszertervezési módszertanok alkalmazása a hibalehetőségek minimálissá tétele (a lehető legtöbb helyen vonalkódok használata tárolóhely, cikk,

Részletesebben

RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT

RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT RAKTÁROZÁS MENEDZSMENT A KÉPZÉSRŐL Raktározás menedzsment kurzusunkban az operatív szintű Raktározási ismeretek képzésnél magasabb szintre, a raktározás működtetésével, menedzsmentjével kapcsolatos kérdésekre

Részletesebben

Szállításszervezési módszerek Járattípusok 1

Szállításszervezési módszerek Járattípusok 1 Járattípusok 1 A logisztikában a távolság-áthidalás tetemes költségeinek mérséklését alapvetően kétféleképpen érhetjük el: - a szükséges szállítási teljesítmény csökkentésével, - a szállítójárművek jó

Részletesebben

Vajon, hogyan működne vállalata, ha a lehető leghatékonyabban használná ki a gyártás, logisztika során erőforrásait

Vajon, hogyan működne vállalata, ha a lehető leghatékonyabban használná ki a gyártás, logisztika során erőforrásait Gondolt már arra, hogy még a legjobban szervezett folyamatok mellett is van tartalék cégében? Tudta, hogy a kihasználatlan erőforrásokban - melyek értéke akár 30% is lehet - mennyi pénz rejtőzik? Vajon,

Részletesebben

Járatoptimalizálási programcsomagok

Járatoptimalizálási programcsomagok LOGISZTIKAI RENDSZEREK Járatoptimalizálási programcsomagok Miben különböznek egymástól a járatoptimalizáló programcsomagok? Milyen követelményeket kell teljesíteniük? Ezekre a kérdésekre kereste a választ

Részletesebben

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus

Herdon Miklós egyetemi docens. Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Herdon Miklós egyetemi docens Rózsa Tünde egyetemi adjunktus Debreceni Egyetem AGTC, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, Gazdaságelemzés- módszertani és Alkalmazott Informatikai Intézet Forrás:

Részletesebben

Gyártási mélység változásának tendenciája

Gyártási mélység változásának tendenciája Gyártási mélység változásának tendenciája 1 Make-or-Buy döntés szükségessége 2 Make or Buy döntés lehet: egy konkrét megrendelés esetére, egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem

Részletesebben

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban.

Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. Szabványos megoldások Horizontális páternoszter rendszerek Kardex Remstar Horizontal: gyors komissiózás és készenlétbe helyezés horizontális irányban. 20 21 Kardex Remstar Horizontal Kardex Remstar Horizontal:

Részletesebben

A logisztika feladata, célja, területei

A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata, célja, területei A logisztika feladata: Anyagok és információk rendszereken belüli és rendszerek közötti áramlásának tervezése, irányítása és ellenőrzése, valamint a vizsgált rendszerben

Részletesebben

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások

Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Informatikai és telekommunikációs szolgáltatások Az ITSource Kft. célja ügyfelei költséghatékony és rugalmas kiszolgálása. Cégünk olyan hosszú távú együttműködés megvalósítására törekszik, melynek során

Részletesebben

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II.

Költséggazdálkodás. Kis- és középvállalkozások. Költséggazdálkodás. Ügyvezetés I. és II. Kis- és középvállalkozások Ügyvezetés I. és II. 1 Költséggazdálkodás 2 Költséggazdálkodás Tény: a működéssel költségek merülnek fel Cél: okok minél pontosabb ismerete Módszer: ok okozati összefüggések

Részletesebben

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben.

Logisztikai. ellátási lánc teljes integrálására. Logisztikai szolgáltatók integrációja. B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben. Logisztikai szolgáltatók integrációja B2B hálózatokhoz a FLUID-WIN projektben Külső logisztikai szolgáltatók integrációja interdiszciplináris web-alapú platformon The logistic domai under the 6th Fram

Részletesebben

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.

Rózsa Tünde. Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft. Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual. Rózsa Tünde Debreceni Egyetem AGTC, Pannon Szoftver Kft SINCRO Kft Forrás: http://www.praxa.com.au/practices/erp/publishingimages/erp_visual.jpg 2 Kutatási célok Tématerület rövid áttekintése A kiválasztást

Részletesebben

2008. EGY ÁTFOGÓ, INTEGRÁLT MEGOLDÁS A DIVAT-KISKERESKEDELEM SZOLGÁLATÁBAN

2008. EGY ÁTFOGÓ, INTEGRÁLT MEGOLDÁS A DIVAT-KISKERESKEDELEM SZOLGÁLATÁBAN 2008. EGY ÁTFOGÓ, INTEGRÁLT MEGOLDÁS A DIVAT-KISKERESKEDELEM SZOLGÁLATÁBAN Máról-holnapra változik a divat, ami a kiskereskedktl is gyors alkalmazkodást követel: kínálatuknak naprakészen kell megfelelnie

Részletesebben

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel!

Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! Tarts lépést a fogyasztói igényekkel! KLIKKPATIKA CSOMAG Patika sorban állás nélkül A KlikkPatika Csomaggal olyan megoldást kínálunk, amellyel a mai fogyasztói igényeknek megfelelő kiszolgálást teszünk

Részletesebben

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet. Teljesítmény 56 000 Kh/s

Online megrendelés: www.momacc.com. MM Basic Számítógép vásárlás 24/7 szerver felügyelet. Teljesítmény 56 000 Kh/s a kiszámítható jövő a vállalat A vállalatot 2013 szeptemberében hoztuk létre azzal a céllal, hogy egy innovatív felhő technológián alapuló grafikai szolgáltatást nyújtsunk a világ bármely pontján működő

Részletesebben

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt.

Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Dr. Klein Lajos Richter Gedeon Nyrt. Tartalom 1. Injekció gyártó üzem átvilágítás 2. Termelés Követő Rendszer Előzmények 2014-ben 5 kiemelt hatékonyságjavítási program indult vállalati szinten az IFUA

Részletesebben

Vezetői információs rendszerek

Vezetői információs rendszerek Vezetői információs rendszerek Kiadott anyag: Vállalat és információk Elekes Edit, 2015. E-mail: elekes.edit@eng.unideb.hu Anyagok: eng.unideb.hu/userdir/vezetoi_inf_rd 1 A vállalat, mint információs rendszer

Részletesebben

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV

Beszerzési és elosztási logisztika. Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV Beszerzési és elosztási logisztika Előadó: Telek Péter egy. adj. 2008/09. tanév I. félév GT5SZV 5. Előadás Elosztási folyamat A klasszikus elosztási logisztikai rendszer Az elosztási logisztikai rendszer:

Részletesebben

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA

A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA A HATÉKONY VÁLLALATI MŰKÖDÉS VEZETŐI ESZKÖZTÁRA XXV. Nemzeti Minőségügyi Konferencia 2018. szeptember 13-14. Tóth Valéria Minőségmenedzsment osztályvezető Magyar Posta Zrt. MINŐSÉG - VERSENYKÉPESSÉG -

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható!

A vizsgafeladat ismertetése: A tételekhez segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A Központi vizsga az alábbi témaköröket foglalja magába: A raktározás szerepe az ellátási láncban A raktár-technológia összetevői Automatikus áruazonosítás

Részletesebben

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén!

Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További. 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat mindhárom célfüggvény esetén! Gyakorló feladatok Alkalmazott Operációkutatás vizsgára. További példák találhatók az fk.sze.hu oldalon a letöltések részben a közlekedési operációkutatásban 1. Oldja meg grafikusan az alábbi feladatokat

Részletesebben

RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS RÉGENS LOGISTICS NEMZETKÖZI SZÁLLÍTMÁNYOZÁS Track JELLEMZŐK A Régens Track a nemzetközi vagy belföldi komplett- (FTL) és részrakományok (LTL) szállítmányozási feladatainak végrehajtását támogatja. Programunk

Részletesebben

A vállalkozás sikerének tényezi. Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1

A vállalkozás sikerének tényezi. Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1 A vállalkozás sikerének tényezi Termék, szolgáltatás Erforrások Információtechnológia 2005.12.08. 1 A siker két egymást segít eleme az IT-ben ERP rendszerek alkalmazása Outsourcing 2005.12.08. 2 A vállalati

Részletesebben

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások

CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások CÉGISMERTETŐ AUTÓIPARI BESZÁLLÍTÓK RÉSZÉRE BI-KA LOGISZTIKA KFT. Szállítmányozás, Raktározás Komplex logisztikai szolgáltatások RÖVID CÉGISMERTETŐ SZÁMOKBAN - 20 éve vagyunk jelen szállítmányozás, raktározás,

Részletesebben

A vállalti gazdálkodás változásai

A vállalti gazdálkodás változásai LOGISZTIKA A logisztika területei Szakálosné Dr. Mátyás Katalin A vállalti gazdálkodás változásai A vállalati (mikro)logisztika fő területei Logisztika célrendszere Készletközpontú szemlélet: Anyagok mozgatásának

Részletesebben

Make or Buy döntés filozófiája

Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés filozófiája Make or Buy döntés lehet: - egy konkét megrendelés esetére, - egy meghatározott időszakra, amíg a feltételek, adottságok nem változnak. A vásárlást kizáró esetek - A kívánt

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Szervezés és logisztika KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Fejlődési tendenciák a logisztikában 105. lecke A fejlődési tendenciákat

Részletesebben

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE)

Cloud Computing a gyakorlatban. Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Cloud Computing a gyakorlatban Szabó Gyula (GDF) Benczúr András (ELTE) Molnár Bálint (ELTE) Az el adás felépítése CLOUD ALKALMAZÁSI FELMÉRÉSEK CLOUD COMPUTING DEFINICIÓK CLOUD SZOLGÁLTATÁSI ÉS ÜZEMEL-

Részletesebben

SSO-K HELYE ÉS SZEREPE A JELEN GAZDASÁGI KÖRNYEZETBEN. Forgács Judit 2016 május 10

SSO-K HELYE ÉS SZEREPE A JELEN GAZDASÁGI KÖRNYEZETBEN. Forgács Judit 2016 május 10 SSO-K HELYE ÉS SZEREPE A JELEN GAZDASÁGI KÖRNYEZETBEN Forgács Judit 2016 május 10 ÁTTEKINTÉS Miért támogatja a kormányzat az SSOk létrejöttét? Mi a célja vállalatnak a kiszervezéssel/sso létrehozásával?

Részletesebben

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető

Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire. ügyvezető Logisztikai hibák tragikus hatása a cég költségeire Budapest, 2005. október 27. ügyvezető Szabó Zoltán Az előadás felépítése Ghibli Kft rövid bemutatása Felmérés eredményei és következtetések Néhány logisztikai

Részletesebben

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS

GroupBy. by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy by RÉGENS RÉGENS LOGISTICS GYŰJTŐ DARABÁRU SZÁLLÍTMÁNYOZÁS GroupBy JELLEMZŐK A GroupBy program a gyűjtőpontok közötti szállítási feladatok kezelésére optimalizált, annak minden járulékos adminisztrációs

Részletesebben

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont)

A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és pont) 16. A vezetőség felelősségi köre (ISO 9001 és 9004 5. pont) 16.1 A vezetőség elkötelezettsége (ISO 9001 és 9004 5.1. pont) A vezetőség felelősségi körére vonatkozó fejezet a két szabványban szinte azonos

Részletesebben

BX Routing. Routin

BX Routing. Routin BX Routing Inteligens Járatoptimalizáló Megoldás SAP Business One-hoz Routin Kis és közepes méretű, kereskedelmi és gyártó cégek logisztikai feladatainak tervezéséhez, optimalizálásához és megvalósításához

Részletesebben

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az

12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az 12. tétel A logisztikai vezető a prezentációs folyamatok egy részét delegálta az alatta lévő vezetőnek. Az irányítása során a delegált részéről az alábbi gondolatok kidolgozását tartotta szükségesnek:

Részletesebben

Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére

Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére Az előadás címe Logisztikai megoldások kis- és középvállalatok részére 2007.05.07. 2 A vállalatunk Tevékenységi kör: Spedíció Fuvarozás Disztribúció Szerződéses logisztika Komplex logisztikai szolgáltató:

Részletesebben

Tel. +36 (0) 96 421-711 Fax +36 (0) 96 518-612 CSS Hungaria Kft Szent Imre út 128.A H- 9021 Györ e-mail css@cssupply.hu

Tel. +36 (0) 96 421-711 Fax +36 (0) 96 518-612 CSS Hungaria Kft Szent Imre út 128.A H- 9021 Györ e-mail css@cssupply.hu Szent István út 0/A H- 902 Györ Tel. +36 (0) 96 42-7 Fax +36 (0) 96 58-62 CSS Hungaria Kft Szent Imre út 28.A H- 902 Györ e-mail css@cssupply.hu CONLOC_Cas9 Stand Allone Anyagkiadó automata a nap 24 órájában

Részletesebben

Logisztika A. 2. témakör

Logisztika A. 2. témakör Logisztika A tantárgy 2. témakör Beszerzési-, termelési-, elosztási-, újrahasznosítási logisztika feladata MISKOLCI EGYETEM Anyagmozgatási és Logisztikai Tanszék Beszerzési logisztika Beszállító Vevõ Áruátvétel

Részletesebben

Közzététel dátuma: 2016.05.13. Iktatószám: 5370/2016 CPV Kód: 60100000-9 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége

Közzététel dátuma: 2016.05.13. Iktatószám: 5370/2016 CPV Kód: 60100000-9 Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége TÁJÉKOZTATÓ A SZERZŐDÉS MÓDOSÍTÁSÁRÓL - "A TÁMOP-3.4.5-12-2012-0001 azonosítószámú Tehetséghidak Program című projekthez kapcsolódóan buszos személyszállító beszerzése" Közbeszerzési Értesítő száma: 2016/55

Részletesebben

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László

Vállalati modellek. Előadásvázlat. dr. Kovács László Vállalati modellek Előadásvázlat dr. Kovács László Vállalati modell fogalom értelmezés Strukturált szervezet gazdasági tevékenység elvégzésére, nyereség optimalizálási céllal Jellemzői: gazdasági egység

Részletesebben

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből

Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Nagy méretű projektekhez kapcsolódó kockázatok felmérése és kezelése a KKV szektor szemszögéből Dr. Fekete István Budapesti Corvinus Egyetem tudományos munkatárs SzigmaSzervíz Kft. ügyvezető XXIII. Magyar

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MOL Nyrt - web ISA 3.0 Felhasználói kézikönyv Pomázi Imre 2016.09.09 ISA újdonságok Több termékvonal - Üzemanyag - Bitumen - Tartályos pb gáz: energetikai és autógáz Manuális rendelés - A különböző termékvonalak

Részletesebben

MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ISA ÚJDONSÁGOK TÖBB TERMÉKVONAL MANUÁLIS RENDELÉS RENDELÉS MONITOROZÁS ELFELEJTETT JELSZÓ KEZELÉS TÖBB SZINTŰ FELHASZNÁLÓI JOGOSULTSÁG Üzemanyag Bitumen Tartályos

Részletesebben

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt

DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt DW 9. előadás DW tervezése, DW-projekt Követelmény felmérés DW séma tervezése Betöltési modul tervezése Fizikai DW tervezése OLAP felület tervezése Hardver kiépítése Implementáció Tesztelés, bevezetés

Részletesebben

RAKTÁROZÁSI ISMERETEK

RAKTÁROZÁSI ISMERETEK RAKTÁROZÁSI ISMERETEK A KÉPZÉSRŐL Raktározási kurzus az alapoktól, amelyet a mindennapokban hasznos gyakorlati feladatokkal és vállalatlátogatással tettünk értékesebbé. KIKNEK AJÁNLJUK? Azoknak a szakembereknek,

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MOL Nyrt - web ISA 2018 Felhasználói kézikönyv Pomázi Imre 2016.09.09 ISA jellemzők Több termékvonal - Üzemanyag - Bitumen - Tartályos pb gáz: energetikai és autógáz Manuális rendelés - A különböző termékvonalak

Részletesebben

Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform - NEJP

Nemzeti Elektronikus Jegyrendszer Platform - NEJP Nemzeti Mobilfizetési Zrt. 2018. 10. 05. 1 Digitális kapcsolatok NMFR 91 millió mobilparkolási tranzakció 1 650 000 ügyfél 40 milliárd Ft bevétel beszedése és elszámolása 23 viszonteladó integrálása (kkv-k

Részletesebben

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása

Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása Városi tömegközlekedés és utastájékoztatás szoftver támogatása 1. Általános célkitűzések: A kisvárosi helyi tömegközlekedés igényeit maximálisan kielégítő hardver és szoftver környezet létrehozása. A struktúra

Részletesebben

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység

NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL. Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység NEMZETI SZAKKÉPZÉSI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI HIVATAL Komplex szakmai vizsga Gyakorlati vizsgatevékenység Részszakképesítés száma, megnevezése: 31 341 04 Raktáros Vizsgafeladat megnevezése: Raktározási feladatok

Részletesebben

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 29/2016 (VIII. 26.) NGM valamint a 25/2017. (VIII.31.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 54 841 11 Logisztikai és szállítmányozási ügyintéző

Részletesebben

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata./2009. ( ) rendelete a fenntartásában mköd közoktatási intézmények adatszolgáltatásának teljesítésérl Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgylése a közoktatásról

Részletesebben

Logisztikai teljesítménytol függo költségek. Teljes logisztikai költségek. Logisztikai teljesítmény hiánya okozta költségek. költség.

Logisztikai teljesítménytol függo költségek. Teljes logisztikai költségek. Logisztikai teljesítmény hiánya okozta költségek. költség. 0., ELŐADÁS LOGISZTIAI ÖLTSÉGE A tevékenységek esetén is számolni kell ekkel. Ezek a ek különbözőképpen számolhatóak, attól függően, hogy milyen tényezőket vesznek számításba és hogy a tevékenységek hogyan

Részletesebben

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között

Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között DEBRECENI EGÉSZSÉGÜGYI MINŐSÉGÜGYI NAPOK () 2016. május 26-28. Hidak építése a minőségügy és az egészségügy között A TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM KIADVÁNYA Debreceni Akadémiai Bizottság Székháza (Debrecen, Thomas

Részletesebben

Termelési logisztika tervezése

Termelési logisztika tervezése Termelési logisztika tervezése Anyagáramlás tervezése: Raktárak, üzemek elhelyezésének tervezése. Az anyagáramlási utak minimálisra adódjanak. A kapcsolódás az anyagmozgató rendszerekhez a legkedvezőbb

Részletesebben

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában

Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Globális ellátási lánc menedzsment a National Instruments gyakorlatában Kertész Csaba, Horváth Gergő 2015 október 16. Agenda Az NI bemutatása Ellátási lánc, ellátási lánc menedzsment Az NI egységei, kapcsolatai

Részletesebben

Miért az EFEB által szervezett raktárvezető tanfolyam a legjobb választás az Ön számára?

Miért az EFEB által szervezett raktárvezető tanfolyam a legjobb választás az Ön számára? Tanfolyami összefoglaló Tervezett kezdés: 2017-01-07 Ütemezés: 2 hetente Időtartam: 6 hónap Helyszín: Budán: XI. Villányi út 5-7. vagy Pesten: XIII. Frangepán u. 19. Tanfolyami napok: szombat 9:00-15:30,

Részletesebben

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor

Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor Wi - Fi hálózatok mérése (?) Tóth Tibor 2020-ra várhatóan a globális internet forgalom 95-szöröse lesz a 2005-ben mért forgalom mennyiségének a teljes IP forgalom 71 százalékát nem számítógépek, hanem

Részletesebben

22. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 18-i rendes ülésére

22. számú előterjesztés Egyszerű többség. Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 18-i rendes ülésére 22. számú előterjesztés Egyszerű többség ELŐTERJESZTÉS Dombóvár Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2014. december 18-i rendes ülésére Tárgy: A védőnői szolgálat dokumentációs és nyilvántartási

Részletesebben

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT

TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT TECHNOLÓGIAI IGÉNYMENEDZSMENT 2017. március 22. Dr. Danyi Pál GTK MVT, egyetemi docens MAI TÉMÁK IT alkalmazások és típusaik Igényportfolió készítés Igénymenedzsment Üzleti terv készítés 2017. MÁRC. 22.

Részletesebben

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András

LOVAS PRAXIS. -néhány gondolat a praxismenedzsmentről Mátraháza dr. Bába András LOVAS PRAXIS -néhány gondolat a praxismenedzsmentről- 2018 Mátraháza dr. Bába András Lovas praxisok - táskás praxisok, néhány kivételnél kezelő központ - nagy terület, sok futott km jól felszerelt autókkal

Részletesebben

SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL

SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS. www.scmtrening.hu A KÉPZÉSRŐL SZÁLLÍTÁSTERVEZÉS A KÉPZÉSRŐL Képzésünk kulcsszavai és egyben főbb témakörei: járatszerkesztés, flttamenedzsment és térinfrmatikai rendszerek. Átfgó, gyakrlatias ktatás, melynek srán az életből vett gyakrlati

Részletesebben

LogiStock - WebStock - RFStock

LogiStock - WebStock - RFStock RÉGENS LOGISTICS RAKTÁRMEGOLDÁSOK LogiStock - WebStock - RFStock JELLEMZŐK A Régens Zrt. a piaci igényeket figyelembe véve alakította ki raktárlogisztikai rendszerét, amely rugalmas megoldást kínál a gyorsan

Részletesebben

Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok. Prezentáció. Marketing hatékonyság. MCS Szakmai délután

Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok. Prezentáció. Marketing hatékonyság. MCS Szakmai délután Management & Controlling-Service Vezetési Tanácsadó Kft. Marketing mutatószámok Marketing hatékonyság MCS Szakmai délután Prezentáció Budapest, 2008. november 4. MCS Management & Controlling-Service Vezetési

Részletesebben

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló

A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN. Összefoglaló RUZSÁNYI TIVADAR A TÖMEGKÖZLEKEDÉSI KÖZSZOLGÁLTATÁS SZOLGÁLTATÓ JELLEGÉNEK MEGALAPOZÁSA: MEGÁLLÓHELY ELLÁTOTTSÁG BUDAPESTEN Összefoglaló A tanulmányban a tömegközlekedés igénybevételének alapvető feltételét,

Részletesebben

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013)

LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK HASZNOSULÁSA Eddigi tapasztalatok (2007-2013) Budapest 2014 október 16 Némon Zoltán LEF főtitkár Rész ciklusok: LOGISZTIKAI 2007-2012 LOGISZTIKAI PÁLYÁZATOK 1, 2007-2008 Támogatási

Részletesebben

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ HÍRLEVÉL HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ TARTALOMJEGYZÉK 1. PÉNZÜGY KÖNYVELÉS... 2 1.1. Folyószámlakezelés... 2 1.2. Általános kimenő számlázás... 4 1.3. Pénztár... 6 1.4. Bank import... 7 2. SZERVIZ... 7 2.1. Munkalap...

Részletesebben

Koschek Vilmos. Vonalkód Rendszerház Kft

Koschek Vilmos. Vonalkód Rendszerház Kft Miért RFID? Koschek Vilmos Vonalkód Rendszerház Kft Mirıl lesz szó? Vonalkód Rendszerház Kft Miért RFID? Gyakorlati példák megvalósított rendszerekből Koschek Vilmos Vonalkód Rendszerház Kft 2 1990 óta

Részletesebben

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról

Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tájékoztatás alap- és haladószintű tanfolyamainkról Tanfolyamaink 2016-ban A több évtizedes magyarországi szakmai tapasztalat és a közel 100 éves nemzetközi háttér garantálja tanfolyamaink magas színvonalát,

Részletesebben

A vizsgafeladat ismertetése:

A vizsgafeladat ismertetése: A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsga központilag összeállított kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott követelménymodulok alábbi témaköreit tartalmazzák: A logisztikai lánc raktártípusai

Részletesebben

Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok

Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok Logisztikai szimulációk, ipari esettanulmányok 20 éves a Bay-Logi Környezetmenedzsment és Logisztikai Osztálya Ladányi Richárd Tóth Norbert A tevékenységünk jellemzése ezen a területen Változatos feladatok

Részletesebben

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan

Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan Menedzsment és vállalkozásgazdaságtan 4. ZH - számolós feladatok Tartalomjegyzék 1. Készletgazdálkodás 2 1.1. Egy keresked az új................................... 2 1.2. Egy üzem egyik terméke................................

Részletesebben

E-Beszerzés sikertényezői

E-Beszerzés sikertényezői E-Beszerzés sikertényezői Szomor László és S.Farkas Imre 1 Tartalom Az elektronikus beszerzés módjai Logisztikai webáruház a www.zenitkft.hu www.zenitkft.hu sikertényezői Logisztika Portálban rejlő lehetőségek

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy. Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei

Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy. Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK Védjegy Az informatikai szolgáltatások tanúsítási követelményei Kiváló minôségû szolgáltatás, MKIK védjegy informatikai szolgáltatások követelményei 1. A Kiváló minôségû

Részletesebben