AlsópeTÉNY. Az Alsópetényi Községi Könyvtár lapja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "AlsópeTÉNY. Az Alsópetényi Községi Könyvtár lapja"

Átírás

1 AlsópeTÉNY Az Alsópetényi Községi Könyvtár lapja 2009./3.szám Tartalom: SZÓ-SZÓLÓ (Interjú a polgármesterrel) VISSZATEKINT - JÚNIUS (falunap, gyereknap) TERMÉSZETJÁRÓ (A parlagf ) ÁSÓ-KAPA (Védekezés a parlagf ellen) KIF ZDE (Gyümölcsleves, meggyes pite) REJTVÉNY KÖZÖS ÜGYEINK PROGRAM TERVEZET (Aug ) Elérhet ségeink: Cím: Községi Önkormányzat, 2617 Alsópetény, Pet fi út 24. Telefon: hivatal@phalsopeteny.hu Honlap: Honlapajánló: Továbbra is szeretettel várom észrevételeiket, ötleteiket, javaslataikat, jó avagy rossz kritikájukat, képeiket, cikkeiket és hirdetéseiket személyesen, telefonon, levélben vagy -ben. Radványi Éva szerkeszt

2 2. SZÓ-SZÓLÓ INTERJÚ LALUJA IMRE POLGÁRMESTERREL A legutóbbi számunkban nem készült riport a Polgármester Úrral. Most újra t kérdezem. Mi történt az utolsó riport óta? Talán a legrosszabbal kezdeném: Most már egészen bizonyos, hogy az alsó tagozatos iskolát nem tudjuk szt l kinyitni. Szó szerint elfogytak gyermekeink. És nem csak ez a gond. Az állami finanszírozás csak a költségek kb. 30 %-át tette ki, a fennmaradó ennél jóval nagyobb- összeget az önkormányzatnak kellett biztosítani. A legutóbbi testületi ülésen még úgy fogalmaztam: bízom benne, hogy csak átmenetileg kell a tanítást helyben szüneteltetni. De már nincsenek vérmes illúzióim. Ha a gyermeklétszám nem fog növekedni, és nem változik a finanszírozási rendszer, nem lesz lehet ség az újranyitásra. Ki kell, hogy mondjam: a legkevésbé sem az önkormányzaton múlik az üzemeltetés! A falugy lésen elhangzott, hogy a nyár folyamán útfelújítások is elkezd dnek a faluban Így igaz. Megnyert pályázatunk révén hat út felújítása indulhat meg, remélem hamarosan. A közbeszerzési eljárást jogszer en lebonyolítottuk. A nyertes Swietelsky Magyarország Kft nek július 22-t l van lehet sége a munka megkezdésére. A tervezett befejezési határid : október 15. Az önkormányzatnál, a képvisel testületnél most nyári szünet van? Ez lenne a logikus, de nem így van ben elkezdtük településrendezési tervünk módosítását. Már akkor megszondáztuk a szakhatóságokat és tájékoztattuk a lakosságot is a tervezett változásokról. Most az utolsó fázisban vagyunk. Gyorsan kell cselekednünk, mert a beruházók sürgetnek. A hemperkei Cser-malom Lakóliget munkálatainak építési engedélyeit csak akkor lehet kiadni, ha végleges az új szerkezeti és szabályozási terv. Szeptember 15-i határid vel pedig -engedélyes tervekkel- pályázati lehet ségek nyílnak. Minden perc drága, hogy több éves el készítés után végre elindulhasson a látványos épít munka. De az Agyag-Ásvány Kft. fejlesztési tervéhez, az új Kerámiagyár építési engedélyéhez is ez szükséges. Igaz, többször szó volt már róla, de újra megkérdezem: Van-e újabb információ az építkezés ütemér l? Nagyon sok! Éppen ezért a kérem Tisztelt Lakótársaimat, hogy jöjjenek el az augusztus 7-re tervezett falugy lésre, és hallgassák meg tájékoztatásunkat természetesen más ügyekben is! Remélem sokan leszünk, s mint, ahogy eddig, érdekl dés és segítség kíséri munkánkat. Sokakat foglakoztat, miért lett az Andreánszky-parkerd lezárva a látogatók el tt? Remélem az újság megjelenésekor már nem lesz életveszély! keressük a megoldást! S hogy mi az ok? Egy egészségesnek t n kb. 30 méteres k ris kettévált és rád lt egy másik egészséges fára, a kett t együtt pedig egy platáncsoport fogta meg. A T zoltóság katasztrófa-elhárító csoportja nem tudta megoldani a fák kivételét azonnali helyszínlezárást kértek az önkormányzattól. S ez még nem minden. Néhány héttel el tte az Andreánszky mellszobor el tt egy méterre hasadt ketté egy fa.

3 A helyiek kevésbé veszik észre, az idelátogatók viszont mondják, hogy egyre szebb és virágosabb a falu. Ha néhány évvel ezel tti képeket veszünk el a szemlékr l, valóban látványos, hogy vannak olyan falurészek, amelyekre szinte már rá sem lehet ismerni. Nagyon sokat tesz a lakosság környezete szépítéséért és úgy gondolom az önkormányzat is. Együtt lehet csak nagyszer eredményeket elérni. Faluközpont Faluközpont Viszont a füstölés- a nedves, még el nem száradt hulladék égetése napjainkban is sok kellemetlenséget okoz. Hirdetjük pedig, hogy csak az elszáradt kerti növényeket égessék a kiskertekben, azt is délel tt 10 órától 17 óráig, és csak hétköznapokon. Szombat, vasárnap tilos! Mégis vannak, akik megszegik a rendeletet, ilyenkor izzik a telefonom. Pedig a megoldás nem az önkormányzat fellépésén, hanem az önfegyelmen múlik. Az igazi az lenne, ha nem okoznának bosszúságot a szomszédoknak, a lakosságnak. Lesz-e idén is földhivatali szemle bel- és külterületen a parlagf miatt? Igen, ez elkerülhetetlen. Augusztus els napjaiban a Megyei Földhivatal szemléz. Ez els sorban a parlagf mentesítésre vonatkozik. De a Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat ellen rzése is várható. Kérek tehát mindenkit, hogy figyeljenek ingatlanjaik gyomtalanítására, a f vágásra, és értesítsék azokat a szomszédokat is, akik nem laknak helyben, ugyanakkor nagy a földjükön, telkükön a f! A Hatóságoknál nem lehet azzal érvelni, hogy másnál is elhanyagolt a terület büntetnek! De egészségünk védelme és jó közérzetünk is megköveteli az igényességet. Evezzünk kellemesebb vizekre. Milyen programok várhatók az augusztus i rendezvényeken? A végleges program még szervezés alatt áll! Idén els alkalommal -hagyományteremt szándékkal-, szeretnénk megszervezni az alsópetényiek világtalálkozóját. Hazavárunk minden elköltözött és a településhez köt d falubélit! Kérem, segítsenek ennek megszervezésében és lebonyolításában. Rendezvényünkön természetesen meg is vendégeljük a hazalátogatókat, és remélem, kellemes órákat tudunk majd együtt eltölteni. A III. halászlé-f z versenyre 50 települést hívunk meg, de várjuk 5 f s baráti társaságok, vállalkozások, cégek stb. jelentkezéseit is. Sportpálya-avató és nagy koncertek is lesznek. Bikini és Crystal él koncert, és szívdobogtató m sorok a magyar nóta, népdal és operett esten. Igazi magyar csemege lesz a szervezés alatt álló m sor! Köszönöm az interjút. Sok er t a továbbiakhoz!

4 4. VISSZATEKINT JÚNIUS június 6-án a kissé korai Medárd mindent elkövetett, hogy meghiúsítsa a FALUNAPOT. Szerencsére sikertelenül. Az ügyességi versenyeken, a trambulinnál és az ugrálóvárban a rossz id ellenére nyüzsögtek a gyerekek. Számos kíváncsiskodót vonzott a sétarepülés is. Az Oxyteam Ment szolgálat ultramodern, harci helikopterével tehettek a bátrak egy nagy kört a tó fölött. Legtöbben persze csak nézel dtek, kevesebb volt a merész vállalkozó. Folyamatos sorban állás volt az Oxyteam ingyenes sz r vizsgálatain. Kíváncsiságból olyanok is felkeresték legkorszer bb eszközökkel felszerelt vadonatúj sz r buszokat, akik különben messzir l elkerülik az orvosi rendel t. Sokan megfordultak a Kézvarázs Egészségház csontkovács sátorában is helyretetetni fájó izületeiket, megmasszíroztatni elgyötört izmaikat. Az ebédre f zött sztrapacskás marhapörkölt olyannyira jól sikerült, hogy néhányan még a szakácsok közül is hoppon is maradtak, mert a kés n futóknak egy csepp nem sok, annyi sem maradt a kondérban. A délutáni színpadi programokon a rossz id miatt sajnos kicsit kevesebben voltak a szokásosnál, pedig színes programok várták az odalátogatókat, minden korosztály és ízlés megtalálhatta a maga szórakozását. Volt gyermek karaoki, mesemondó gyerekek, magyar nóta m sor, a rétsági Kerepl tánccsoport néptánca, Michael Jackson show. Szokás szerint felléptek Vadmacskák és az Állatkert együttes. Este pedig karaoki, hagyományosan hajnalba nyúlóan KÖSZÖNET A FALUNAP SZPONZORAINAK: CSER-TÓ BT, CSODÓ BÉLA, CSODÓ KORNÉL, OXYTEAM MENT SZOLGÁLAT, ÖREG HANGYA, PAHOLIKNÉ MARCSOK ÉVA, PINKERT MIHÁLY, UDVARI MIHÁLY Többször nekiered es tette próbára a másnapi NÓGRÁDI SZLOVÁK GYERMEKTALÁLKOZÓra érkez gyerekek t r képességét is. A csoportok hagyomány rz, népviseletes bemutatkozó m sora a tervezettnél hosszabbra sikerült, de ezt senki sem bánta. A nap hátralév részében az id re fittyet hányva élvezték a gyerekek a komplex vetélked t, az akadályversenyt, és a vándorkupáért vívott, a nedves füvön kissé veszélyes kispályás focit. Legemlékezetesebb mégis az esti záró buli volt, ahol versenytáncos párok és braekel fiatalok kápráztatták el ügyességükkel a közönséget. Laluja Imre polgármester köszönt je zárta a jól sikerült napot.

5 TERMÉSZETJÁRÓ 5. PARLAGF Észak-Amerikából származó gyomnövény, Európában nem shonos. Az els világháború után kezdett elterjedni a Monarchia kiköt ibe érkez, parlagf vel szennyezett gabonaszállítmányok révén. Az els fert zött területek a kiköt k körül, illetve az onnan elvezet utak és vasútvonalak mentén alakultak ki. A parlagf terjedése kezdetben lassú volt, hisz a növénynek alkalmazkodnia kellett az európai éghajlathoz. Terjedése a második világháború utáni években felgyorsult, a kilencvenes évekre pedig riasztó ütemet vett fel. Európában mára már komoly népegészségügyi problémát okoz, különösen Magyarországon, Olaszországban és Franciaországban. Nálunk els sorban parlagf irtó-kampányokkal és széleskör társadalmi felvilágosítással küzdenek terjedése ellen. A növény azonban minden er feszítés ellenére szinte akadálytalanul terjed. Sajnálatos módon nem csak azokon a területeken okoz panaszokat, ahol a növény elszaporodott. Sok helyütt a széllel odaszállított pollen jelenti a f problémát. Nem lehetünk büszkék rá, hogy osztrák és cseh szakért k a magyarországi parlagf mez ket teszik felel ssé Bécs és Brno augusztus végi parlagf pollen-terheléséért. Mint ahogy arra sem, hogy jó pár országból éppen parlagf -fert zöttségünk miatt érkezik kevesebb turista hazánkba. A parlagf (Ambrosia artemisiifolia) kétszik, terebélyes, igénytelen gyomnövény. Központi egyenes szára a talajhoz közeli néhány centis részen 2-3 felé is elágazik. Magassága változatos, a kifejlett növény kukorica- vagy napraforgótáblákban a 150 cm magasságot is elérheti. Levelei jellegzetesen szeldeltek, sz rösek, színük sötétzöld, fonákján szürkészöld. A növényen a hím- és n ivarú virágok külön helyezkednek el. A porzós virágok a legfels hajtások végén, a term s virágok közvetlenül a porzósok alatti legközelebbi levél hónaljában találhatók. Január végét l a talaj fels 3 cm-es rétegében nyugvó magok csak a felmelegedésre várnak. A talaj C-os h mérséklete és a napfény kedvez a csírázásának. Magyarországon március végén kezd kelni, áprilisban pedig már tömegesen csírázik. Nyáron aztán intenzív növekedésnek indul. Porzós virágai július elején-közepén jelennek meg, a term s virágok egy-másfél héttel kés bb. A virágok beporzását a szél végzi. Súlyos allergiát okozó virágpora több száz kilométer távolságra is eljut. Szóródásának legnagyobb tömege július végén és augusztus hónapban történik meg, majd, már kisebb mennyiségben, egészen a fagyok beálltáig tart. A termés érése október közepe táján kezd dik. Egy közepes növény több tízezer magot is teremhet egyetlen tövön. Magja rendkívül ellenálló, s akár harminc évig is csíraképes. A mélyebben fekv magok évtizedekig nyugalomban maradhatnak. Ha azonban a talajt megbolygatják, a mélyr l felkerült magok is csírázásnak indulnak

6 6. ÁSÓ-KAPA. VÉDEKEZÉS A PARLAGF ELLEN Terjedés hatékony megakadályozásához alapvet en fontos a növény tévedhetetlen felismerése. Gyakorta összetévesztik a sárga virágú fehér (balra) és a lila virágú fekete ürömmel (jobbra). Megel zés Az eredeti növény-tárulásokban a parlagf nem fordul el. Ahol azonban az ember beavatkozott a természet rendjébe és kiirtotta az shonos növényzetet, a parlagf azonnal megkapaszkodik és b ségesen terem. Az erd kbe például nem hatol be, ezért hosszú távon jó megel zés a parlagterületek erd sítése. Fontos lenne ezért a régi legel k, kaszálók fenntartása, a beszántásuk kerülése. Kiszorítható jól fejl d növényzet telepítésével és f magvetéssel, gyepesítéssel. Irtási módszerek Gyomlálás: A parlagf irtását sose bízzuk gyerekekre, mert az er s pollenkoncentráció a leveg ben kiválthatja a lappangó allergiát. Kerülni kell a növény közvetlen érintését, mert az is allergiás reakciót válthat ki. A kézi irtást mindenképpen keszty ben ajánlott végezni. Kaszálás: A környezetet és a költségeket is leginkább kímél eljárás. A kibújó fiatal növényeket minél korábban, még a virágzást megel z id szakban tanácsos kaszálni. Fontos szabály, hogy a növény szárát közvetlenül a talajszinten, a gyökérnyaki résznél kell elvágni. Ez a legbiztosabb módszer, mivel így a növények nem tudnak újrahajtani. Ha erre nem ügyeltünk, a növény az alacsonyan elhelyezked oldalrügyeib l hamarosan újult er vel 3-4 oldalhajtást növeszt és pár hét múlva újra virágba borul. Szakemberek szerint igazából három kaszálás biztosít megfelel eredményt. Vegyszeres gyomirtás: A parlagf terjedése gyomirtó szerek használata nélkül nehezen állítható meg. A vegyszeres kezeléseket azonban csak olyan helyen szabad alkalmazni, ahol ez embereket és f ként gyermekeket semmilyen módon nem veszélyeztet. Az irtás a korai növekedési fázisban a hatleveles JOGSZABÁLYOK / PARLAGF -IRTÁS Július elsejét l a külterületeken a földhivatalok, a belterületen pedig a jegyz k és megbízottjaik kezdenek ellen rzésekbe - figyelmeztet a Magyar Agrárkamara. Ha a földek parlagf vel fert zöttek és használóik láthatóan nem tettek még semmit ellene, júliustól törvényi rendelkezés szerint igen komoly bírságot fizethetnek, területnagyságtól függ en tizenötezer forinttól akár ötmillió forintig. A hatóságok közérdek védekezést rendelhetnek el. Err l nem kell el zetesen értesíteni az érdekeltet. A kaszálást végz megbízott az érintett területre beléphet, lezárt területet felnyithat és azon az ott tartózkodók akarata ellenére is dolgozhat. Bizonyos esetekben a kultúrnövényt is lekaszálhatják, ha a terület annyira fert zött. Az okozott kárért a földhasználó kártalanításra nem tarthat igényt. A védekezés költségeit a mulasztás elkövet jének tizenöt napon belül be kell fizetnie, késedelem esetén a jegybanki alapkamat kétszeresével növelt összegben. Az összeg adó módjára behajtható, err l az APEH gondoskodik.

7 8. ÉLET-MÓDI A VIRÁGPOR ALLERGIA Az allergia az immunrendszer túlzott reakciója, amikor a szervezet egy egészségre eredetileg ártalmatlan anyaggal szemben úgy lép fel, mintha káros lenne. Allergológiai szempontból az egyik legagresszívabb növény a parlagf, melynek egyetlen egyede virágzása alatt akár 8 milliárd pollenszemcsét is képes szétszórni. A pollen a légutakon keresztül kerül szervezetünkbe. Ennek megfelel en az általa okozott allergia els sorban szénanáthás tüneteket okoz: szemviszketést, tüsszögést, orrfolyást, könnyezést Ez a kés bbiekben asztmává súlyosbodhat, melynek tünetei a köhögés, nehézlégzés és a rendkívül riasztó fulladás-érzés. Amennyiben a fenti tünetek csupán július végén, augusztus elején jelentkeznek és egy hétnél tovább tartanak, a parlagf allergia valószín síthet. Egyeseknél el fordulhatnak ekcémás tünetek is. ÉTELFÉLESÉGEK, MELYEKET KERÜLNI AJÁNLOTT Az allergiát kiváltó anyagokhoz nagyon hasonló kémiai szerkezettel rendelkez tápanyagok fogyasztásakor szervezetünk olykor megzavarodik, és hasonló allergiás reakciót produkál. Ezt nevezzük kereszt-allergiának. KERESZT-ALLERGÉNEK fogyasztásával meglév tüneteink jelent sen feler södhetnek. Nem javasolt emiatt fogyasztani görögdinnyét, sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, tököt, banánt, napraforgó magot, kamillát. Gondot okozhat még a MAGAS HISZTAMIN-TARTALMÚ ÉTELEK fogyasztása is. A hisztamin akkor szabadul fel szervezetünkben, ha az immunrendszer allergénnel találkozik. Ilyenek a tenger gyümölcsei az alkoholos italok, penészes vagy füstölt sajtok, citrusfélék, olajos magvak, csokoládé, füstölt húskészítmények, a zöldségek közül a bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót. MEGEL ZÉS Az allergén virágzása idején igyekezzünk minél kevesebbet tartózkodni a szabadban, f leg kerüljük a kint végzett meger ltet fizikai munkát. Hazatérve azonnal zuhanyozzunk le, mossunk hajat és váltsunk ruhát, hogy miel bb megszabaduljunk a ránk tapadt virágportól. Lehet leg ne autózzunk nyitott ablakkal. A PARLAGF ALLERGIA HAGYOMÁNYOS ÉS ALTERNATÍV KEZELÉSE A HAGYOMÁNYOS ORVOSLÁS szerint az allergia nem gyógyítható, a kezelés jobbára a tünetek csökkentésére szorítkozik. Els ként allergiateszttel beazonosítja a problémát okozó allergént. Ennek ismeretében a kritikus id szakot megel z en, majd alatta is folyamatosan szedend antihisztaminokat (tabletta és orrspray formájában) valamint meglehet sen drasztikus immunrendszer-blokkoló szteroidokat alkalmaz. Ezek azonban igen agresszívan beavatkoznak a szervezet m ködésébe, mellékhatásaik sem elhanyagolhatóak. Ezeket egészítik ki asztmánál a hörg tágítók, s a tünetek csökkentésére használható orrnyálkahártya-lohasztók. ALTERNATÍV GYÓGYMÓDOK : Az elmúlt évek magyar felfedezése, a Rhinolight, mely mellékhatástól mentesen képes mérsékelni az orrviszketést, orrfolyást, tüsszögést. A légzést könnyíti az otthon is használható sópipa (szintén magyar találmány), de felkereshetjük az országban már számos helyen m köd sóbarlangokat, sószobákat is. Aki drágállja ezeket, maga is készíthet otthon orrspray-t ( Oldjon fel 2 teáskanál tengeri sót 250 ml melegvízben. Töltse fecskend be, majd a mosdó fölé hajolva spriccelje az orrába a folyadékot. ) Aki kirándulni megy, készítsen pollencsapdát, kenjen vastagon petróleumzselét az orra alá. Nem feltétlenül szükséges az antihisztamint sem szintetikus úton el állított tabletta vagy ken cs formájában a szervezetedbe juttatni. A csalántea, a zöld tea, valamint a Gingko biloba gátolja az allergén vegyületek m ködését, az Omega3-zsírsav pedig az allergének kiváltotta reakciókat. Nagy mennyiség természetes C-vitamin bevitele is ajánlott ebben az id szakban. Alternatív kezelési módként szóba jöhet a biorezonancia kezelés, az akupunktúra, a homeopátia vagy akár a Bach-virágterápia, melyek mindegyike a szervezet öngyógyító törekvéseit és képességét serkenti.

8 KIF ZDE 7. KÖNNY NYÁRI GYÜMÖLCSLEVES 1-2 kg vegyes gyümölcs az idényt l függ en (meggy, cseresznye, szibarack, szilva, körte, alma stb.), 1 citrom, dkg kristálycukor, 5 dl tejföl vagy tejszín, pudingpor (gyümölcs vagy vaníliás), csipet só, szegf szeg, fahéj A gyümölcsöket jól megmossuk, kimagozzuk. A körtét, almát, szi- és sárgabarackot meg is hámozzuk, majd cikkekre vágjuk. A megtisztított gyümölcsöket 3-5 liter fahéjas, szegf szeges forrásban lev vízbe dobjuk. Ha fanyarabban szeretjük, dobhatunk mellé egy négybe vágott citromot is. Kb. 5 percig tartó forralás után (a puhább gyümölcsöket ne f zzük túl sokáig, mert szétmállanak, keményebbeket f zhetünk egy kicsit tovább) belesz rjük pudingporral elkevert tejfölt vagy tejszínt, hozzáadunk még egy csipet sót, és még egyszer felforraljuk. Ekkor tesszük hozzá a cukrot (ez ízlés szerint lehet a megadottnál több vagy kevesebb is. Kóstolgassuk.). A citromdarabkákat vegyük ki, nehogy megkeseredjen a leves a héjától. Az edényt hideg vízbe állítva h lni hagyjuk. Ezután betesszük a h t szekrénybe, és készre h tjük. Nyáron el h tött tányérokban citromkarikával, tejszínhabbal tálaljuk. REJTVÉNY KÖZÖS ÜGYEINK A Községi Önkormányzat szeretettel meghívja a falu lakosságát az augusztus 7-én órakor tartandó FALUGY LÉSRE, ahol választ kaphatnak olyan, a riportban nem említett kérdésekre, melyek mindenkit érintenek. Kérjük olvasóinkat, hogy az újság mellékleteként betett MEGHÍVÓT juttassák el elköltözött rokonaiknak, ismer seiknek. Megköszönjük azt is, ha ismer sük elérhet ségét leadják a hivatalban, ez esetben mi gondoskodunk a meghívásról. A Meghívó Alsópetény honlapján is megtalálható lesz, tehát interneten is továbbítható. A feladat sürg s lenne a tervezhet ség miatt. Tisztelettel megkérjük helybéli ügyes-kez háziasszonyainkat, hogy az alsópetényiek világtalálkozójára süssenek valami édes vagy sós finomságot, s a vissza-látogatókat kínálják meg egy kis hazaival, hogy vendégeink valóban otthon érezzék magukat.

9 8. PROGRAM AJÁNLÓ A SZENT ISTVÁN NAPI RENDEZVÉNYEK (AUG ) (A program egyel re csupán tervezet, a szervez k a m sorváltozás jogát fenntartják.) Aug. 16-tól : Festmény kiállítás Alsópetényr l Aug. 20. csütörtök Ünnepi szentmise a Templomban Ünnepi m sorok a szabadtéri színpadon (Vásári komédia, Vadmacskák, helybéliek fellépése) Karaoki- hajnalig T zijáték Valamennyi program ingyenesen látogatható. Aug. 21. péntek Folyamatos programok: A világban él alsópetényiek találkozója (folyamatos) Hagyomány rz kézm ves kirakodóvásár (fazekas, mézeskalácsos, b rdíszm ves, fafaragó, gyöngyszöv, viselet készít, üvegfest, fajáték és ékszer készít stb.) Helyi és környéki kistermel k árusítása (méz, sajtok, lekvárok, kürtöskalács) Tópart: 8 órától: III. Alsópetényi Halászlé f z verseny folklór m sor a színpadon ebéd (halászlé) A halászlé f z verseny eredményhirdetése Egy fedél alatt - Alsópetényiek köszöntik az Alsópetényieket Színpad: (belép jegyes program) órától: Egész estét betölt magyar nóta népdal és operett gálam sor (Duna Televízió) hagyomány rz hazai és határon túli együttesek fellépése (vajdasági, kárpátaljai, erdélyi, felvidéki) Disco Aug.22. szombat Andreánszky Gábor emlékhelyének és mellszobrának (Dudás György népi fafaragó és szobrászm vész alkotása.) avatása a Parkerd ben. Köszönt t mond Laluja Imre polgármester. A szobrot felszenteli Dr. Beer Miklós, a Váci Egyházmegye püspöke az si Láz Együttes fellépése Az Állatkert együttes fellépése BIKINI KONCERT (belép jegyes program) tól: Disco Aug. 23. vasárnap Sportpálya avatás A CRYSTAL EGYÜTTES KONCERTJE (belép jegyes program) Jegy- és bérlet el vétel a Polgármesteri Hivatalban, augusztus 5-t l. Az Szent István napi rendezvény sorozat utolsó napján az el vételben megvett jegyek és bérletek tulajdonosai között értékes ajándékokat sorsolunk ki.

10 MEGHÍVÓ SZENT ISTVÁN NAPI RENDEZVÉNYSOROZATUNK (aug ) 2. napján, pénteken, hagyományteremt céllal megrendezzük az ALSÓPETÉNYIEK VILÁGTALÁLKOZÓJÁT. A rendezvényre SZERETETTEL MEGHÍVJUK CSALÁDOSTUL mindazon alsópetényi születés, vagy életének hosszabb-rövidebb szakaszában itt él volt helybélinket, aki élete alakulása folytán elkerült településünkr l. A találkozó lehet séget ad arra, hogy kötetlen, családias légkörben, együtt beszélgetve, szórakozva felfrissítse kapcsolatait családtagjaival, volt szomszédaival, közeli vagy távolabbi ismer seivel, valamint új kapcsolatokat, barátságokat, alakítson ki sose látott falunkbéliekkel, köztük a mostanában szép számmal újonnan beköltöz kkel. Megkérjük, ha teheti, hozzon magával valamit családi emlékeib l, hogy együtt emlékezhessünk. (Pl: régi családi, iskolai fotókat). Mindenki bekerül ALSÓPETÉNY NAGY EMLÉKKÖNYVÉBE, valamint emlékbe kap egy DÍSZOKLEVELET, mellyel örök id kre igazolhatja Alsópetényi gyökereit. Ha eldöntötte, hogy eljön a találkozóra, kérjük, miel bb jelezzen vissza a szervezés megkönnyítése érdekében. Adja meg az elérhet ségeit, hogy mikor élt Alsópetényben, valamint hogy hányadmagával jönne. (Ha tud, értesítsen más volt alsópetényieket is err l a lehet ségr l.) Kapcsolatfelvétel: hivatal@phalsopeteny.hu, polgarmester@phalsopeteny.hu Tel/fax: , Honlapunk: Szeretettel várja Önöket Alsópetény lakossága, az önkormányzat képvisel testülete és Laluja Imre polgármester

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről

A parlagfűről, parlagfű mentesítésről A parlagfűről, parlagfű mentesítésről Összeállította: Stánitz Éva megyei tisztifőorvos Vas Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve Szabó Lajos hivatalvezető Vas Megyei Kormányhivatal

Részletesebben

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról...

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2015/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2 Utasítások 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért.

Részletesebben

Nádudvar Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 20/2009.(XII.10.) önkormányzati rendelete a helyi környezet és természet védeleméről

Nádudvar Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 20/2009.(XII.10.) önkormányzati rendelete a helyi környezet és természet védeleméről Nádudvar Város Önkormányzatának Képviselőtestülete 20/2009.(XII.10.) önkormányzati rendelete a helyi környezet és természet védeleméről Nádudvar Város Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁNAK BEMUTATÁSA 2006-2007

TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁNAK BEMUTATÁSA 2006-2007 TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS POLGÁRMESTERI HIVATAL TÖRÖKSZENTMIKLÓS Kossuth Lajos út 135/a. 5201 TÖRÖKSZENTMIKLÓS VÁROS KÖRNYEZETI ÁLLAPOTÁNAK BEMUTATÁSA 2006-2007 Készítette: Erdıdi Péter László környezetvédelmi

Részletesebben

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata. 5/2016. (IV.08.) önkormányzati rendelete a Központi Strand rendjéről és a strandi jegyárakról

Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata. 5/2016. (IV.08.) önkormányzati rendelete a Központi Strand rendjéről és a strandi jegyárakról Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzata 5/2016. (IV.08.) önkormányzati rendelete a Központi Strand rendjéről és a strandi jegyárakról Balatonszárszó Nagyközség Önkormányzatának Képviselőtestülete az Alaptörvény

Részletesebben

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás:

melynek jelentését évente, a tárgyév végéig be kell nyújtani a természetvédelmi hatóság részére Hulladékgazdálkodás: Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 91.480-2-74/2013. Ea: Hargitai Attila dr. Ruzsáli Pál Berényi Anita Balatonyi Zsolt Lovászi Péter Tárgy: Országos

Részletesebben

JEGYZİKÖNYV. Napirendi pontok:

JEGYZİKÖNYV. Napirendi pontok: Rábakecöl Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 2/2010. szám JEGYZİKÖNYV Készült: a rábakecöli polgármesteri hivatal hivatalos helyiségében 2010. március 29-én (hétfın) 17,00 órakor megtartott képviselı-testületi

Részletesebben

Czimra Gyula Általános Iskola 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND

Czimra Gyula Általános Iskola 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND 1174 Budapest, Kép u. 14 HÁZIREND TARTALOM I. BEVEZETŐ... 3 II. A HÁZIREND CÉLJA, FELADATA, HATÁLYA... 3 1. A HÁZIREND CÉLJA, FELADATA... 3 2. A HÁZIREND HATÁLYA... 3 3. A HÁZIREND ÉRVÉNYESSÉGE, NYILVÁNOSSÁGA...

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v

J e g y z ő k ö n y v Szám: 3-2/2014. H I D E G S É G K Ö Z S É G Ö N K O R M Á N Y Z A T A 9491 HIDEGSÉG, PETŐFI S. U. 1., TEL/FAX: 99/540-042 INTERNET: www.hidegseg.hu E-MAIL: hidegseg@hidegseg.hu J e g y z ő k ö n y v Készült:

Részletesebben

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3

Tartalomjegyzék. I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 Hírlevél 2011/7. Tartalomjegyzék I./ A munkavédelmi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 3 II./ A munkaügyi ellenőrzések 2011. év I. félévében szerzett tapasztalatai 36 III./ A Munkavédelmi

Részletesebben

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó

L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó L A K O S S Á G I T Á J É K O Z T A T Ó Tisztelt Lakosok! A körülöttünk lévő világ folyamatosan változik. Ezek a változások veszélyeket hordoznak magukban. Fontos, hogy ezekre, az új kihívásokra, veszélyekre

Részletesebben

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek.

ÖNTÖZÉSI ISMERETEK. A növények fejlıdésükhöz elsı sorba. fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. ÖNTÖZÉSI ISMERETEK ÖNTÖZÉSI ISMERETEK A növények n nyek vízfogyasztv zfogyasztása sa és s vízigv zigénye A növények fejlıdésükhöz elsı sorba fényt, hıt, levegıt, tápanyagot és vizet igényelnek. A feltételek

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A Rendezvényszervező: Brightly Kft. Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 50. Ügyvezető: Kulicz Gábor DUNAI REGATTA 2016. május 07., 00:00 2016. május 08., 03:30 T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A 2016 1

Részletesebben

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Jegyzőjétől

Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Jegyzőjétől Előterjesztés Hajdúhadház Város Önkormányzat Jegyzőjétől A Képviselő-testület 2015. április 30.-án tartandó ülésére Tárgy: Az avar és kerti hulladék égetés, valamint a szabadtéri tűzgyújtás helyi szabályairól

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. november 12-i ülésére Tárgy: Tájékoztató a Zirci BULI, a Bakonyi Betyárnapok és a Bakonyi Vágta jövőjével kapcsolatos egyeztetésekről

Részletesebben

Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2012. (VII. 30.) önkormányzati rendelete a települési környezet védelméről Módosítások: - 2/2016. (II.16.) ökr. Decs Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT

Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT JÁNOSHALMA VÁROS KÖRNYEZETVÉDELMI PROGRAMJA Készítette: AGROSZINT BT. 2012. ÁPRILIS MÓDOSÍTOTT VÁLTOZAT TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 5 A települési környezetvédelmi program készítésének célja és feladatai...

Részletesebben

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT

MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT MUNKAVÉDELMI SZABÁLYZAT 1. módosított változat Készült: 2009-05-25. Morgan Hungary Kft. Munkavédelmi szabályzat 2/60 Az eljárás célja Jelen Munkavédelmi Szabályzat (továbbiakban: Szabályzat)célja, hogy

Részletesebben

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető!

HÁZIREND. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Szivárvány Óvoda 4030 Debrecen Monostorpályi út 39. OM azonosító: 030889 Iktsz. /2014. HÁZIREND Másolat csak az óvodavezető engedélyével készíthető! Készítette: Pinczés Katalin óvodavezető Szivárvány Óvoda

Részletesebben

Mezőgazdasági növénybiztosítás

Mezőgazdasági növénybiztosítás Mezőgazdasági növénybiztosítás Különös biztosítási feltételek 1/40 AHE-11536 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések... 3 1.1. A biztosítás tárgya, területi és időbeli (kockázatviselési ) hatálya...

Részletesebben

NAGYRÁBÉ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV

NAGYRÁBÉ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV Jóváhagyási dokumentáció 2014. június 24. NAGYRÁBÉ NAGYKÖZSÉG TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV ÚJ SZENNYVÍZTISZTÍTÓ TERVEZETT TERÜLETÉHEZ KAPCSOLÓDÓ 2014. ÉVI MÓDOSÍTÁS (Dokumentáció a 314/2012.(XI.8.) korm. rendelet

Részletesebben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben

Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Helyi innovatív kezdeményezések megvalósítása a Keszthelyi Kistérségben Azonosító szám: TÁMOP-2.4.5.-12/3-2012-0036 Nyitvatartási és ügyintézési idők racionalizálása Keszthely és Környéke Kistérségi Többcélú

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére

ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 22-ei rendes, nyílt ülésére Dunavarsány Város Önkormányzatának Polgármestere 2336 Dunavarsány, Kossuth Lajos utca 18., titkarsag@dunavarsany.hu 24/521-040, 24/521-041, Fax: 24/521-056 www.dunavarsany.hu ELŐTERJESZTÉS Dunavarsány

Részletesebben

A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A KÖZÖS FENNTARTÁSÚ NAPKÖZIOTTHONOS ÓVODA BORZAVÁR-PORVA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 Tartalomjegyzék 1. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 3 1.2.Az SZMSZ hatálya... 4 1.3.Az SZMSZ felülvizsgálatának módja...

Részletesebben

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének. a 2013. július 31-ei ülésére 3. napirend. Göndörné Frajka Gabriella Jegyző

Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének. a 2013. július 31-ei ülésére 3. napirend. Göndörné Frajka Gabriella Jegyző 1 E L Ő T E R J E S Z T É S Újhartyán Város Önkormányzata Képviselő-testületének a 2013. július 31-ei ülésére 3. napirend Tárgy: Előterjesztő: Előkészítő: Szavazás módja: Szemétszállítás igénybevételéről

Részletesebben

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS

ELLENŐRZÉSI JELENTÉS ELLENŐRZÉSI JELENTÉS Az Európai Uniós pályázatok vizsgálata A vizsgálatot végezte: Az ellenőrzött szervezeti egység: Fővárosi Bíróság Belső Ellenőrzési Osztály Fővárosi Bíróság Gazdasági Hivatala Hivatkozási

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. tervezet. 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény tervezet 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak megfelelıen;

Részletesebben

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév

A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA A KEREK VILÁG ÁLTALÁNOS ISKOLA KÜLÖNÖS KÖZZÉTÉTELI LISTÁJA 2015/16-os tanév Tartalomjegyzék Fejezet Cím Oldalszám 1. A Kerek Világ Általános Iskola pedagógusainak száma, iskolai

Részletesebben

Önkormányzati Hírlevél

Önkormányzati Hírlevél Tartalomjegyzék Jogszabályfigyelő... 3 Jogértelmezés és jogalkalmazás... 5 Kötelező elektronikus kapcsolattartás a bíróságokkal, perkapu... 5 Keresetlevél elektronikus benyújtása közigazgatási és birtokvédelmi

Részletesebben

8. Energiatermelő rendszerek üzeme

8. Energiatermelő rendszerek üzeme Energetika 83 8. Energiatermelő rendszerek üzeme Az energia termelését (=átalakítását) műszaki berendezésekben valósítjuk meg. Az ember sütési-főzési feladatokra tűzhelyeket, fűtés biztosítására: kandallókat,

Részletesebben

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról

2005. évi XCV. törvény. az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról 2005. évi XCV. törvény az emberi alkalmazásra kerülı gyógyszerekrıl és egyéb, a gyógyszerpiacot szabályozó törvények módosításáról A törvény célja, hogy az Európai Közösség jogi aktusai, illetve egyéb

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Hatályos: 2015. november 23-tól Jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban ÁSZF) határozza meg a SZIGET Kulturális Menedzser Iroda Korlátolt Felelősségű Társaság

Részletesebben

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez

Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Fontos tudnivalók a sikeres befőzéshez Kedves Vásárlónk, kedves Háziasszonyok! A Befőző géppel új értelmet nyer a lekvárkészítés, egyszerűbb és egészségesebb lesz, mint hinnék! A Weck befőző géppel való

Részletesebben

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010.

Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. 1 Salgótarján Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Szociális és Egészségügyi Iroda Ikt. szám: 28.424/2010. T á j é k o z t a t ó Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzata gyermekjóléti és gyermekvédelmi

Részletesebben

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet. a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl I. FEJEZET ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 219/2011. (X. 20.) Korm. rendelet a veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezésrıl A Kormány a katasztrófavédelemrıl és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011.

Részletesebben

Kérdések és válaszok az influenzáról

Kérdések és válaszok az influenzáról Kérdések és válaszok az influenzáról Forrás: Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) honlapja http://www.ecdc.europa.eu/en/healthtopics/seasonal_influenza/basic_facts/pages/qa_seasonal_influenza.aspx

Részletesebben

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 *

S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * S A J Ó P Á L F A L A TELEPÜLÉSRENDEZÉSI TERV * 2009 * SZABÁLYOZÁSI TERV HELYI ÉPÍTÉSI SZABÁLYZAT HADAS MŰTEREM ÉPÍTÉSZ ÉS MŰVÉSZETI KFT. 3530 Miskolc, Rákóczi u. 15., Tel./fax: 356-763, muterem@hadas.hu

Részletesebben

Haszonbérleti Pályázati Kiírás

Haszonbérleti Pályázati Kiírás Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság székhely: 9435 Sarród, Rév-Kócsagvár Pf.: 4. Haszonbérleti Pályázati Kiírás Fertőrákos település 1/2013. pályázati azonosító számú eljáráshoz amelynek célja a természeti

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Ellend község Önkormányzata Képviselı-testületének 4/1999. (VII.27.) rendelete a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelezı igénybevételérıl

Részletesebben

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése

Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Nagyatád és környéke csatornahálózatának és Nagyatád szennyvíztelepének fejlesztése Résztvevő települések: Bakháza, Görgeteg, Háromfa, Kutas, Lábod, Nagyatád, Ötvöskónyi, Rinyaszentkirály, Tarany Projektidőszak:

Részletesebben

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA

AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA 2005.9.12. L 235/1 II (Jogi aktusok, amelyek közzététele nem kötelező) TANÁCS FORDÍTÁS AZ EURÓPAI UNIÓ BIZTONSÁGPOLITIKAI KUTATÓINTÉZETÉNEK SZEMÉLYZETI SZABÁLYZATA ( 1 ) ( 1 ) A Tanács írásbeli eljárással

Részletesebben

R E N D E L E T E T A MAGYARKANIZSAI KÖZSÉGI KÉPVISELİ-TESTÜLET EGY TAGJA MANDÁTUMÁNAK MEGSZŐNÉSÉRİL

R E N D E L E T E T A MAGYARKANIZSAI KÖZSÉGI KÉPVISELİ-TESTÜLET EGY TAGJA MANDÁTUMÁNAK MEGSZŐNÉSÉRİL Број 7. 11.10.2010. СТРАНА 252. OLDAL 2010.10.11. 7. szám A helyhatósági választásokról szóló törvény 46. szakasz 1. bekezdésének 1. pontja (A Hiv. Közlönye, 129/07. sz.) alapján a Magyarkanizsai Községi

Részletesebben

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu

Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu Szentesi Közös Önkormányzati Hivatal JEGYZŐJÉTŐL 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-384 63/510-332 sztantics@szentes.hu Szentes Város Önkormányzata Képviselő-testülete H e l y b e n Tárgy: Szentes-Víz

Részletesebben

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1

TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1 TAMÁSI VÁROS ÖNKORMÁNYZATI KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 14/2000.(VI.5.) számú önkormányzati rendelete a környezet- és természetvédelemről 1 Tamási Város Önkormányzati Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Ügyiratszám: 95451-1-11/2013. Tárgy: Lakitelek Népf iskola Alapítvány Ügyintéz : dr. Joó Anikó / R.P. el zetes vizsgálat Lovrityné

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek 1 Zcomp - ÁSZF - 2016. Zcomp Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik,

Részletesebben

Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300

Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Polgármesteri Hivatal Műszaki Osztály 6600 Szentes, Kossuth tér 6. 63/510-300 Ikt.sz.:08-15398 /2007. Témafelelős: Korom Pál Tárgy: Szentes város bel- és csapadékvíz elvezetési helyzete, a fejlesztés lehetőségei

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére

ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Budapest Főváros IX. Kerület Ferencváros Önkormányzata Iktató szám: 106/2016. ELŐTERJESZTÉS a KÉPVISELŐ-TESTÜLET 2016. május 19-i ülésére Tárgy: Előterjesztő: Készítette: Értékelés Budapest Főváros IX.

Részletesebben

5. Közszolgáltatások elégedettségvizsgálata, lakossági igényfelmérés TANULMÁNY

5. Közszolgáltatások elégedettségvizsgálata, lakossági igényfelmérés TANULMÁNY Kőszeg Város Önkormányzata 5. Közszolgáltatások elégedettségvizsgálata, lakossági igényfelmérés TANULMÁNY Készítette: CONTROLL Holding Tanácsadó Zrt. Közigazgatási Igazgatósága 2014. június 1 Tartalom

Részletesebben

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat

Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv. Répcelak Város Önkormányzat Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv Répcelak Város Önkormányzat P.H... Dr.Németh Kálmán Polgármester Dr.Kiss Julianna Jegyző Készült: 2012... Old. 1 Közép- és hosszú távú vagyongazdálkodási terv

Részletesebben

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Tájékoztató. a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről Ikt. szám: 57-10/2016/222 Ügyintéző: Macz Orsolya Heves Megyei Önkormányzat Közgyűlése Helyben Tájékoztató a Heves Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság Heves megyét érintő 2015. évi tevékenységéről

Részletesebben

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum

Éghajlatvédelmi kerettörvény. - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény. az éghajlat védelmérıl. Preambulum Éghajlatvédelmi kerettörvény - tervezet: 4. változat - 2010. évi törvény az éghajlat védelmérıl Preambulum Az Országgyőlés az éghajlatvédelmi kerettörvény elıkészítésérıl szóló 60/2009. (VI. 24.) OGY határozatnak

Részletesebben

29/2004. (V.25.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege

29/2004. (V.25.) rendelet egységes szerkezetbe foglalt szövege Budaörs Város Önkormányzat Képviselő-testülete BUDAÖRS VÁROS ZÖLDFELÜLETEINEK ÉS ZÖLDTERÜLETEINEK MEGÓVÁSÁRÓL, HASZNÁLATÁRÓL, FENNTARTÁSÁRÓL ÉS FEJLESZTÉSÉRŐL SZÓLÓ a 18/2005. (II.23.), 35/2005. (V.25)

Részletesebben

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA

Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓJA Kiskunfélegyháza központtal megvalósuló központi háziorvosi ügyeleti szolgáltatás megrendelése egyszerű közbeszerzési eljárásban 2011.

Részletesebben

FELJEGYZÉS A MAGYAR NATURISTÁK EGYESÜLETE 2014. ÉVI III. NEGYEDÉVES ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉRŐL

FELJEGYZÉS A MAGYAR NATURISTÁK EGYESÜLETE 2014. ÉVI III. NEGYEDÉVES ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉRŐL 1 FELJEGYZÉS A MAGYAR NATURISTÁK EGYESÜLETE 2014. ÉVI III. NEGYEDÉVES ELNÖKSÉGI ÜLÉSÉRŐL Jelen vannak: A Magyar Naturisták Egyesülete (továbbiakban MNE, vagy Egyesület) elnökségi tagjai: 1. Medgyesi József,

Részletesebben

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG. Elnök 1 Elnök EGYENLŐ BÁNÁSMÓD HATÓSÁG Ügyiratszám: EBH/545/13/2013. Az Egyenlő Bánásmód Hatóság (, a továbbiakban: hatóság) a kérelmező kérelmére az eljárás alá vonttal szemben a fenti ügyszámon folytatott

Részletesebben

2005. évi XVIII. törvény. a távhőszolgáltatásról 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

2005. évi XVIII. törvény. a távhőszolgáltatásról 1. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 2005. évi XVIII. törvény a távhőszolgáltatásról 1 Az Országgyűlés a felhasználók biztonságos, megfelelő minőségű és gazdaságos távhőellátása érdekében az objektív, átlátható és hátrányos megkülönböztetéstől

Részletesebben

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában!

Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában! 1 Szeretettel és tisztelettel köszöntjük a Szivárvány Óvodában! Az elkövetkező években azt a felelősséget vállaltuk, hogy az Önök segítői leszünk a gyerekek nevelésében. Ebben a munkában akkor leszünk

Részletesebben

Jegyzőkönyv. Készült: 2007. június 18-án, 10 órakor Nyergesújfalu, Kálmán Imre tér 1. Ady Endre Művelődési Ház Nagytermében.

Jegyzőkönyv. Készült: 2007. június 18-án, 10 órakor Nyergesújfalu, Kálmán Imre tér 1. Ady Endre Művelődési Ház Nagytermében. Ügyiratszám: 1228/2007. Jegyzőkönyv Készült: 2007. június 18-án, 10 órakor Nyergesújfalu, Kálmán Imre tér 1. Ady Endre Művelődési Ház Nagytermében. Tárgy: Nyergesújfalu, Holcim Zrt. új cementgyárának környezetvédelmi

Részletesebben

I. Fejezet. Általános rendelkezések

I. Fejezet. Általános rendelkezések Somoskıújfalu Község Önkormányzata Képviselı-testületének 2/2007. (I. 12.) SKt. sz. rendelete a helyi környezet védelmérıl, a közterületek és ingatlanok rendjérıl, a település tisztaságáról Somoskıújfalu

Részletesebben

JELENTÉS. 0235 2002. szeptember

JELENTÉS. 0235 2002. szeptember JELENTÉS a Kormány által a miniszterelnök részére állandó szálláshelyként kijelölt ingatlan személyi védelemmel összefüggő átalakítási költségeinek ellenőrzéséről 0235 2002. szeptember 2. Államháztartás

Részletesebben

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I

NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E G I O N Á L I S Á L L A M I G A Z G A T Á S I NYUGAT-DUNÁNTÚLI R E GIONÁLIS ÁLLAMIGA ZGATÁSI HIVATAL GYŐR BESZÁMOLÓ A NYUGAT-DUNÁNTÚLII REGIIONÁLIIS ÁLLAMIIGAZGATÁSII HIIVATAL 2009.. ÉVII TEVÉKENYSÉGÉRŐL GYŐR, 2010. JANUÁR 26. 2 I. 1. A törvényességi

Részletesebben

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására

J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására J a v a s l a t a 2010. évi Környezetvédelmi Intézkedési Tervről szóló tájékoztató és a 2011. évi Környezetvédelmi Intézkedési Terv elfogadására Ózd, 2011. április 21. Előterjesztő: Pénzügyi és Gazdasági

Részletesebben

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység

NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM. Szóbeli vizsgatevékenység NEMZETI ERİFORRÁS MINISZTÉRIUM Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése: 186-06/1 Szóbeli vizsgatevékenység Szóbeli vizsgatevékenység idıtartama: 4 perc A 20/2007. (V. 21.) SZMM

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17.

Jegyzıkönyv. Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17. Jegyzıkönyv Készült Remeteszılıs Község Önkormányzat Képviselı-testületének soron következı ülésén 2010. június 30-án 17.35 órai kezdettel Jelen vannak: Szathmáry Gergely polgármester Petneházy Gábor alpolgármester

Részletesebben

Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről. A rendelet hatálya

Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről. A rendelet hatálya Mikebuda Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2010. (VIII.27.) rendelete a helyi környezet védelméről Mikebuda Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990.

Részletesebben

Már megint az illeték,

Már megint az illeték, Már megint az illeték, avagy kell-e a társasházi öröklakással együtt, az ahhoz tartozó közös tulajdoni hányadként vásárolt teremgarázs után külön vagyonszerzési illetéket fizetni? Az alább ismertetett

Részletesebben

MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE

MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE MARTFŰ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 15/2004.(VI.18.) rendeletével módosított 17/2001.(XII.7.) rendelete a település környezetvédelmének szabályairól * Martfű Város Képviselő-testülete a helyi

Részletesebben

Tartalomjegyzék. Felügyelőség elsőfokú hatóságként való feladatellátása... 2

Tartalomjegyzék. Felügyelőség elsőfokú hatóságként való feladatellátása... 2 Tartalomjegyzék Felügyelőség elsőfokú hatóságként való feladatellátása... 2 I. Feladatkör... 3 II. Kérelem, panaszbejelentés... 7 III. Ügyintézés határideje:... 7 IV. Tájékoztatás az ügyfelet megillető

Részletesebben

Tűzvédelmi előírások

Tűzvédelmi előírások Címzett: MAROZSI ANDRÁS TÜ. ALEZREDES ÚR RÉSZÉRE BÁCS-KISKUN MEGYEI KATASZTRÓFA VÉDELMI IGAZGATÓSÁG KECSKEMÉTI KATASZTRÓFA VÉDELMI KIRENDELTSÉG 6000 KECSKEMÉT DEÁK FERENC TÉR 3. Tárgy: BEJELENTÉS TŐSERDŐÉRT

Részletesebben

Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről I.

Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről I. Pannonhalma Város Önkormányzat.../2010. ( II...).rendelete az önkormányzati lakások és helyiségek bérletéről, valamint elidegenítésükről Pannonhalma Város Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról

Részletesebben

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai

Engedélyszám: 18211-2/2011-EAHUF Verziószám: 1. 2364-06 Gyógyászati segédeszköz ismeretek követelménymodul szóbeli vizsgafeladatai 1. feladat Traumatológiai ellátásban részesült beteg számára tehermentesítő ortézist rendel kezelő orvosa, amit receptre felírt. Az üzletbe betérő beteg felvilágosítást kér Öntől. Tájékoztassa a beteget!

Részletesebben

1995. évi LIII. törvény. a környezet védelmének általános szabályairól. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja

1995. évi LIII. törvény. a környezet védelmének általános szabályairól. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. A törvény célja A jogszabály mai napon hatályos állapota 1995. évi LIII. törvény a környezet védelmének általános szabályairól Az Országgyűlés tekintettel arra, hogy a természeti örökség és a környezeti értékek a nemzeti

Részletesebben

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám

2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 2008. MÁV CARGO ÉRTESÍTŐ 11. szám 7/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt. üzembiztonsági ellenőrzéséről... 2 8/2008. (XII. 19.) VIG sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV Cargo Zrt.

Részletesebben

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE

BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE BUDAPEST FŐVÁROS XVI. KERÜLETI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Készült a 2014. június 18. napján tartandó képviselő-testületi ülésre. Készítette: dr. Köles Zsuzsanna vagyonhasznosítási és jogi referens Tárgy:

Részletesebben

Gyakori kérdések és. válaszok. az internetes vásárlás. témaköréből

Gyakori kérdések és. válaszok. az internetes vásárlás. témaköréből Gyakori kérdések és válaszok az internetes vásárlás témaköréből Budapest, 2016. május 13. BEVEZETÉS Ma már számtalan különböző webáruház kínál termékeket eladásra a fogyasztóknak, ezzel kényelmes lehetőséget

Részletesebben

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés

A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés A 2092 Budakeszi, Fő utca 108. szám alatt található Erkel Ferenc Művelődési Központ épületére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.) Az épület tartószerkezetére vonatkozó műszaki állapot értékelés 2.1.

Részletesebben

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM

4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM 4. ÖTÉVES ADÓ- ÉS MUNKÁLTATÓI JÁRULÉK CSÖKKENTÉSI PROGRAM A Kormány 100 lépés programja keretében már 2006-ban megkezdődik az emberek, a vállalkozások adóterheinek csökkentése, intézkedések sora szolgálja

Részletesebben

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. augusztus hó 13. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E

Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. augusztus hó 13. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Berekfürdő Községi Önkormányzat 5309 Berekfürdő, Berek tér 15. Berekfürdő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2012. augusztus hó 13. napján tartott testületi ülésének J E G Y Z Ő K Ö N Y V E Készült:

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek A P+N 2003 Bt. (székhely: 1155 Budapest, Kazán u. 1. adószám: 21462748-2-42, bankszámlaszám: 10402991-50515755-71691009, cégbíróság: Fővárosi cégbíróság, cégjegyzékszám:

Részletesebben

A VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG

A VAS MEGYEI KATASZTRÓFAVÉDELMI IGAZGATÓSÁG Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Cím: 9700 Szombathely, Ady Endre tér 1. Az igazgatóság telefon és fax számai: Tel: 94/513-430 Fax: 94/513-437 Web: www.vas.katasztrofavedelem.hu E-mail cím: vas.mki@katved.gov.hu

Részletesebben

22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL

22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL BALATONSZEMES KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT K ÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 22 / 2002. (XI. 25.) RENDELETE A PARLAGFŰ IRTÁSÁRÓL BALATONSZEMES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATÁNAK 22/2002.(XI.25.) sz. RENDELETE a parlagfű irtásáról

Részletesebben

BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET

BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET BODROGKÖZI NONPROFIT KÖLCSÖNÖS NÖVÉNYBIZTOSÍTÓ EGYESÜLET B TÍPUSÚ NÖVÉNYBIZTOSÍTÁSI CSOMAG BNKNE/2016/B/1 SZÁMÚ KÜLÖNÖS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEI A Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás VP3-17.1.1-16

Részletesebben

PÁLYÁZAT OM 034501. A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA. Készítette: Gallina Ilona

PÁLYÁZAT OM 034501. A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA. Készítette: Gallina Ilona OM 034501 PÁLYÁZAT A KIMBI ÓVODA (1121 Bp. Tállya u. 22.) ÓVODAVEZETŐI ÁLLÁSÁRA Készítette: Gallina Ilona 1 2014. Alkossa meg a gyermek a tudást, ne készen kapja! A kész tudás szükségtelenné teszi, hogy

Részletesebben

2. A tiltott, közösségellenes magatartás fogalma

2. A tiltott, közösségellenes magatartás fogalma Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Közgyűlésének 31/2012. (VI. 01.) önkormányzati rendelete a tiltott, közösségellenes magatartásokról Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése Magyarország

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Budapest Főváros VI. kerület Terézváros Önkormányzat Képviselő-testületének 37/2013. (XI.14.) önkormányzati rendelete a szociális rászorultságtól függő egyes pénzbeli és természetbeni ellátásokról Budapest

Részletesebben

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.

Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email. Balatonkeresztúr Község Polgármesterétől 8648 Balatonkeresztúr Ady u. 52. Telefon: 85/575-817, fax: 85/575-823. e-mail: keresztur@t-email.hu M E G H Í V Ó Balatonkeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testületének

Részletesebben

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 Tartalomjegyzék I.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 I.1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja, jogi

Részletesebben

2010. évi CLXXXV. törvény. a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1

2010. évi CLXXXV. törvény. a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1 1. oldal 2010. évi CLXXXV. törvény a médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról 1 Az Országgyűlés a közösség és az egyén érdekeinek felismeréséből, a társadalom integritásának előmozdítása, a demokratikus

Részletesebben

A szolgáltató székhelye: 1165 Budapest, Perjés utca 45/2.

A szolgáltató székhelye: 1165 Budapest, Perjés utca 45/2. Általános Szerződési Feltételek Jelen dokumentum nem kerül iktatásra, kizárólag elektronikus formában kerül megkötésre, nem minősül írásbeli szerződésnek, magyar nyelven íródik, magatartási kódexre nem

Részletesebben

6. sz. JEGYZŐKÖNYV RENDELETEK MUTATÓJA

6. sz. JEGYZŐKÖNYV RENDELETEK MUTATÓJA 6. sz. JEGYZŐKÖNYV Készült: Tiszagyenda Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2014. május 15. napján megtartott soros testületi ülésének jegyzőkönyvéből RENDELETEK MUTATÓJA 5/2014. (V.15.) számú

Részletesebben

A szociális ellátások helyi szabályozásáról. Pamuk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009. (IV.10.) rendelete

A szociális ellátások helyi szabályozásáról. Pamuk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009. (IV.10.) rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról Pamuk Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2009. (IV.10.) rendelete A szociális ellátások helyi szabályozásáról Pamuk Községi Önkormányzat Képviselő-testülete

Részletesebben

Általános rendelkezések 1.

Általános rendelkezések 1. Ellend község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/1999. (VII.27.) rendelete a köztisztaságról, a települési környezet fenntartásáról, valamint a szervezett köztisztasági közszolgáltatás kötelező igénybevételéről

Részletesebben

A Felügyelet jogállása, illetékességi területe és feladatai

A Felügyelet jogállása, illetékességi területe és feladatai Sok mindent el lehet érni szigorral, még többet szeretettel, de a legtöbbet belátással és pártatlan igazságossággal, amely nincs tekintettel egyes személyekre ( J.W. Goethe ) A Szombathelyi Közterület-felügyelet

Részletesebben

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta:

Házirend. Legitimációs eljárás az érvényességet igazoló aláírások: 2/2013.(H.) számú határozattal elfogadta: Ságvári Bóbita Napköziotthonos Óvoda és Integrált Bölcsőde 8654 Ságvár, Petőfi Sándor utca 44. Telefon: 84/380-048 Házirend OM azonosító: 033917 Készítette: A nevelőtestület Legitimációs eljárás az érvényességet

Részletesebben

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ

LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ Árvíz: a folyó vízszintje hóolvadás, jégtorlódás vagy heves esőzések miatt megemelkedik, majd kilép a medréből és elárasztja a vidéket. Víz alá kerülhetnek lakot települések, ipari

Részletesebben

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei

3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet. a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről. A munkáltató általános kötelezettségei 1 / 11 2011.03.31. 21:09 A jogszabály mai napon hatályos állapota 3/2002. (II. 8.) SzCsM-EüM együttes rendelet a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről A munkavédelemről szóló 1993.

Részletesebben

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése

AXIS 20.1/30.1/40.1/50.1 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ. A gép üzembe helyezése KEZELÉSI ÚTMUTATÓ A gép üzembe helyezése előtt gondosan olvassa el az útmutatót! A jövőbeni felhasználáshoz őrizze meg Ez a kezelési útmutató a gép részét képezi. Az új és használt gépek szállítói kötelesek

Részletesebben

Baracska Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2010. számú jegyzőkönyve

Baracska Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2010. számú jegyzőkönyve 12/2010. számú jegyzőkönyve Készült: 2010. június 10-én megtartott rendkívüli üléséről. Jelen vannak: dr. Antal Ida Boriszov Zoltán polgármester Badics Csaba Cseh József Dörömbözi András dr. Mayer András

Részletesebben

NAGYKÖRÜ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. (9/2015. (VIII. 17.) önkormányzati rendelettel módosított és egységes szerkezetbe foglalt)

NAGYKÖRÜ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK. (9/2015. (VIII. 17.) önkormányzati rendelettel módosított és egységes szerkezetbe foglalt) NAGYKÖRÜ KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK (9/2015. (VIII. 17.) önkormányzati rendelettel módosított és egységes szerkezetbe foglalt) 2/2015.(II. 26.) önkormányzati rendelete a pénzben és természetben

Részletesebben