EKOR. Adminisztrátori felhasználó kézikönyv. Verzió: 3.0 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "EKOR. Adminisztrátori felhasználó kézikönyv. Verzió: 3.0 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum:"

Átírás

1 EKOR A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bűnmegelőzési programjaihoz kapcsolódó képzések adminisztrációját támogató informatikai rendszer Adminisztrátori felhasználó kézikönyv Verzió: 3.0 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum:

2 Általános tudnivalók Jelen dokumentum a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács EKOR bűnmegelőzési képzések és oktatások nyilvántartási rendszerével kapcsolatos adminisztrációs feladatok elvégzéshez szükséges felhasználó ismereteket tartalmazza. Ezen dokumentum mellett külön felhasználói leírás készült a képzésekre résztvevőként jelentkezni szándékozók részére. Egy további dokumentum az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat taglalja. Ezen dokumentum adminisztrátori vagy tréner jogosultsággal elérhető közvetlenül a rendszer felületéről a Segítség menüpont alól. A rendszer az ekor.bm.hu címen érhető el. A képzésekre való jelentkezés megkönnyítéséhez rendszer lehetőséget biztosít, hogy más web oldalról közvetlenül átirányítható lehessen az érdeklődő a kívánt képzés jelentkezési oldalára. A rendszer böngészőn keresztül érhető el. A böngészők sokfélesége és az általuk támogatott képességek különbözősége miatt a használható böngészőkkel szemben annyi megkötés van, hogy annak minél teljesebb körűen támogatnia kell a CSS3 és a HTML5 szabványát. Ennek a kitételnek megfelelően javasolt a Microsoft IE 11, Microsoft Edge, vagy a Firefox, Safari, Chrome közül valamelyik legfrissebb változatát használni. Amennyiben a működés során furcsa viselkedés tapasztalt akkor érdemes a böngésző megfelelőségét az linken ellenőrizni. A megjelenítés 1280 pixel széles képernyőre optimalizált. Amennyiben ennél nagyobb méretű felület áll rendelkezésre, akkor azt a böngészőtől függően a rendszer megpróbálja egyes elemek méretének növelésével kihasználni. Amennyiben ennél kisebb, akkor a böngésző a képességeitől függően átrendezheti a megjelenítést. A rendszer támogatja a több munkalapos megjelenítést. Amennyiben a felhasználó bejelentkezett, igénye szerint újabb ablakokban más tartalmú felületeket is megnyithat, így párhuzamosan több feladaton is tud dolgozni.

3 Felhasználói felület A rendszerben a képernyők jellemzően ugyanolyan megjelenítéssel belső struktúrával, megjelenéssel rendelkeznek. A gyakran előforduló funkció jellemzően ugyanolyan elrendezésben és ugyanolyan ikonnal ábrázol gombbal egyazon helyen érhetőek el a különböző felületeken. Menük A különféle funkciók az alábbi helyeken érhetőek el. Terület Leírás Főmenü Az weboldal tetején. Egyes menüpontok legördülő menüben további funkciókat kínálhatnak fel. Ablak fejléc Az ablakok címsorába ágyazottan a frissítés és bezárás. Ablak parancssor A címsor alatt közvetlenül. Jellemzően ugyanolyan elrendezésben elérhetőek a mentés, keresés, új elem, kijelölés és egyéb funkciók. Egyes szorosabban összetartozó parancsok egy blokkba összefogva. Sor parancs A táblázatos formában megjelenített adatok esetén a sorok elején sor szintű műveletekhez. Egyedi funkció További egyedi gombokkal az igényeknek megfelelően különböző helyekről elérhetőek. Sorkijelölés Táblázatos formában megjelenített elemhez kapcsolódó közvetlenül elérhető funkció. Jellemzően részletes megjelenítés. Példa

4 Funkciók A különféle ikonok jellemzően az alábbi funkciókat jelentik. Ikon Funkció (előfordulás) Leírás Frissítés Ablak fejléc (illetve önálló parancs) Az ablak kerettel határolt tartalmának frissítése. Mivel az alkalmazást egyszerre több felhasználó is használja (vagy ugyanaz a felhasználó több fülön), a képernyőn megjelenített tartalomhoz képest történhettek változások. A rendszer ugyan a műveletek végzését követően automatikusan is frissíti a tartalmat, a felhasználó ezzel a funkcióval kényszerítheti ki a frissítést. Lezárás Ablak fejléc Az ablakokban beágyazottan felnyíló és azt kitakaró ablak bezárása. Keresés Ablak parancssor (vagy beágyazottan más keresőbe) Kereső ablak megjelenítése. A kereső ablakban ugyanezen ikonnal kérhető a keresés végrehajtása. Keresés elrejtése Ablak parancssor Aktív kereső ablak esetén annak elrejtése. (Egyenértékű a kapcsolódó kereső ablak címsorában lévő Lezárás kérésével) Mentés Ablak parancssor Tartalom mentése. A mentés során tartalmi ellenőrzés történik. A hiányosságokról a rendszer üzenetben tájékoztatja a felhasználót, ahogy arról is hogy a hiba ellenére megtörtént-e a mentés vagy sem. Elvetés Ablak parancssor Változtatások elvetése. A módosítások előtti állapotra áll vissza a felület. Törlés Sor parancssor Amennyiben az elemnek nincs kapcsolódása máshoz, akkor sor szinten jelenik meg. Új Ablak parancssor Új elem felvétele. Az ablaknak megfelelően létrehoz szerkesztésre egy új elemet. Ténylegesen a mentés funkcióval lesz csak elmentve amennyiben a tartalmi ellenőrzésen megfelel. Kijelölés és kijelölés visszavonása Ablak parancssor vagy sor parancssor Amennyiben ablak szinten jelenik meg kijelöli az össze elemet, vagy visszavonja az összes elem kijelölését. Amennyiben sor szinten jelenik meg kijelöli vagy visszavonja az adott sor elemét. A kijelölés majd csoportos funkciók használatát teszi lehetővé, például a kijelölt résztvevők számára üzenetküldés. Főkuszálás Ablak parancssor Az ablak fókuszba kerülésekor az ablakba ágyazottan megjelenített felületek elrejtődnek.

5 Gyors szűrés A táblázat sorainak szűrése az elemek státusza alapján. Beviteli mezők A képernyőkön az adattípustól függően az alábbi beviteli mezők fordulhatnak elő. Típus Megjelenés Leírás Szöveg Rövid szöveges információ bevitele Szám Szám megadása Listaválasztó A felkínált értékek közül választás Listaválasztó kereséssel Egy kapcsolódó elemet kell kiválasztani. A felkínált elemek köre lekérdezéssel szűkíthető. Dátum Naptárból dátum kiválasztása Születési év Külön listából válaszhatóak ez elemek Igen/nem Bekapcsolt, kikapcsolt állapotok Fájl feltöltés A feltöltés gomb után fájl kiválasztása után feltöltésre kerül az állomány HTML szerkesztés Speciális szerkesztő szolgál a dinamikusan generált elemek szerkesztésére. A képzés kategória, a képzés űrlap, illetve az üzenet sablonnál részletesebben taglalt. A képernyő alapvetően egy RichText képességekkel rendelkező szövegszerkesztő, ami a szöveg általános formázási lehetőségei (méret, szín) mellett további képességekkel van felruházva. Az alábbi funkciókat teszi lehetővé Típus Példa Leírás

6 Szövegszerkesztés Általános szöveg szerkesztési funkció nagyjából a Wordben megszokott lehetőségekkel Teljes képernyő Üzemmód váltás (teljes képernyő), amennyiben a megjelenés mérete kényelmetlenül kicsi. Táblázat Táblázat beszúrása. A táblázatban állva jobb gombbal további funkciók érhetőek el keretezés, elrendezés, sorok, oszlopok karbantartásához. Hivatkozás Klikkelhető web link megadásához. Lehetőséget ad, hogy a majdani megjelenítési helyről a felhasználó más oldalra navigáljon. Kép Kép beillesztéséhez. A kép URL-jének " protokollal kell kezdődnie. Az opcionális szélesség/magasság megadásával a megjelenített kép mérete megadható. Változó Dinamikus tartalom beillesztéséhez. A beillesztés után Kettős-kereszttel határoltan egy szöveges leírás kerül be, ami a megjelenítéskori környezetnek megfelelően kerül behelyettesítésre. Például #képzés.azonosító# a képzés azonosítója lesz. Üzenetek A műveletek során az üzleti logikát sértő állapotokról a rendszer a kapcsolódó képernyőbe ágyazottan üzenetben tájékoztatja a felhasználót. Amennyiben több problémát is fennáll, akkor több üzenet is megjelenhet. Háromféle stílusú üzenet jelenhet meg: Üzenet súlyossága Hiba Példa Leírás Jellemzően akkor jelentik amikor hangsúlyozottan nem megfelelő valamilyen adat, vagy a kívánt művelet nem végezhető el.

7 Figyelmeztetés Jellemzően akkor jelenik meg, amikor olyan eltérés tapasztalható, aminek következménye a kívánt művelet nem lesz elvégezhető. A példában szereplő figyelmeztetés például kiváltja az alábbi üzenetet. Információ Jellemzően tájékoztató információk, hogy a kívánt művelet végrehajtása nem sért üzleti szabályt és végrehajtása megtörtént.

8 Táblázatos képernyő Jellemzően a főmenüből közvetlenül elérhető felületek a vonatkozó elemeket először táblázatos formában jelenítik meg. Jellemzően a táblázat parancssorában olyan funkciók érhetőek el, ami az összes elemre vonatkoznak. A táblázatban minden sor egy vonatkozó elem fő ismérveit jeleníti meg. Egy sort kiválasztva az adott elem részletes megjelenítésre kérhető. A részletes felület kitakarhatja a táblázatot, vagy mellette is megjelenhet. A fenti Résztvevő lista ablak táblázatos formában tartalmazza a résztvevőket. Az ablak fejlécében Frissítés, az ablak menüjében Fókusz Keresés Új Kijelölés általános funkciók. A példa képernyő menüjében feltűnik egy külön parancslista a levelezéssel kapcsolatos funkciók eléréshez, illetve egy egyedi funkció a Jelentkezési parancsok megjelenítéséhez. A táblázat sorainál megjelenik a Kijelölés és egyedi csak az adott elemnél használatos Megtekintés funkció. Részletes képernyő A részletes képernyők szolgálnak egy konkrét elem tartalmának szerkesztésére. A elemre vonatkozó parancsok a fejléc alatt érhetőek el. A példában szereplő részletes Képzés képernyő, a táblázatos Képernyő lista ablak egyik sorának a táblázatos formában megjelenő képzések közül egy konkrét képzés kijelölésével érhető el. Magán a Képzés ablakon a szokásos Frissítés Lezárás, illetve az ablak menüjében a Mentés Visszavonás parancsok. Az ablak további funkciók és ablakok érhetőek el. A táblázatos > részletes megjelenítés együttese jellemzően hasonlóképpen működik minden elem esetén.

9 Felhasználó A rendszerben csak regisztrált felhasználók tevékenykedhetnek. Az elérhető funkciók (képernyők) a felhasználó szerepköreitől függően elérhetőek. Rendszergazda: Az egyetlen felhasználó, aki a rendszerben minden funkciót elérhet. Jelenleg az adminisztrátorhoz képest ez annyi többletet jelent, hogy csak a ő tud új rendszergazdát, adminisztrátort felvenni. Adminisztrátor: A képzésekkel kapcsolatos törzsadatok, a képzések, a résztvevők menedzseléséhez kapcsolódó összes képernyő és funkció elérhető. Tréner: a képzések tartásához szükséges kompetenciákkal rendelkező személy. DADA oktató: A DADA képzésekkel kapcsolatos adatszolgáltatáshoz szükséges képernyőket érheti el. Résztvevő: A képzésekre való jelentkezéssel kapcsolatos funkciókat érheti el. Egy felhasználónak több szerepköre is lehet. A tréner, amennyiben résztvevő is egyben, akkor a képzésekre jelentkezhet. Az adminisztrátor, amennyiben DADA oktató is egyben, akkor magára vonatkozólag felvehet oktatási csoportokat. Felhasználó karbantartás A felhasználók menedzselése a Felhasználók menüpontból érhető el. A képernyő táblázatos formában jeleníti meg a felhasználókat. Létező felhasználó sorára, vagy Új felvétele funkcióra megjelenik a részletes Személyes adatok ablak. Ezen a felületen módosíthatóak a felhasználó adatok.

10 A rendszergazda kivételével minden felhasználónál inaktív (esetleg nem is láthatja) a kapcsolódó beállításokat. Azonosító vagy jelszó módosítás szintén a részletes Személyes adatok képernyőn történhet. A főmenüben jobb oldalra igazítva elérhető funkciók: A bejelentkezett felhasználó azonosítója A személyes profilhoz kapcsolódó adatok szerkesztéséhez az Adatlap funkció használandó A pdf formátumú felhasználói kézikönyv letölthető a Segítség menüpontból A Kilépés funkcióval lehet a kliens-szerver kapcsolatot formálisan megszakítani Megszemélyesítés Az adminisztrátor megszemélyesíthet más felhasználókat. Ekkor pontosan ugyanazok a funkciók állnak rendelkezésre, mint az adott felhasználónak állna. Az adminisztrátor, például a nem nyilvános képzésekhez az illető felhasználót megszemélyesítve, résztvevőnek jelentkezhet. (Mivel a résztvevő kötelezően felhasználó, ezt megelőzően fel kell vennie felhasználó karbantartás funkcióval) Felhasználók felvétele csoportokba A felhasználókat fel lehet venni felhasználói csoportokba. (Csoportokat létrehozni a főmenüből elérhető "Csoportok" lapon lehet.) Ha új felhasználókat szeretnénk hozzáadni egy csoporthoz, akkor jelöljük ki a felhasználókat, majd nyomjuk meg a gombot. A felugró dialógusdobozban válasszuk ki a kívánt csoportot. A felhasználó csoportjai megjelennek a "Személyes adatok" ablakban:

11 Felhasználó csoportok A felhasználó csoportok kezelése a főmenüből érhető el. Itt lehetséges a csoportokat listázni a csoportból felhasználókat törölni az egész csoportot törölni üzenetet küldeni a csoport tagjainak a csoportokat táblázatos formában elmenteni Törzsadatok A törzsadatok főmenü alatt négy képernyő érhető el: Képzés kategória Másodlagos képzés kategória Kiegészítő információ Szerver beállítás Képzés kategória A képzés kategória három funkciót szolgál ki: Az adminisztrátor a kategóriával tetszőlegesen csoportosíthatja a képzéseket. Különböző felületeken majd ezen kategóriák mentén kereshet. A kategóriához nyitóoldali megjelenítést rendelhet. Amennyiben a kategóriához tartozik nyitott képzés, a nyitóoldalon egy külön ablakba az itt megszerkesztett Leírás tartalmú fejléccel megjelenik a kategóriához tartozó képzések jelentkezést lehetővé tevő listája. A kategória mentén a résztvevő jelentkezések összeférhetetlensége a képzésnél megadható módszerrel ellenőriztethető. Részletesen a képzés karbantartásánál és a résztvevők elbírálásánál taglalt.

12 Képzés kategória törölhető: Nincs hozzá kapcsolódó képzések Nincs hozzá kapcsolódó másodlagos kategória Nincs hozzá kapcsolódó kiegészítő információ Amennyiben mindhárom feltétel fennáll, akkor a sor parancsai között megjelenik a Törlés funkció.

13 Egy sor kiválasztása, vagy Új elem funkció után a kategória részletes Képzés kategória ablakban szerkeszthető. A leírás a szokásos HTML tartalmi megkötések mellett szerkeszthető. Mező Típus Leírás Azonosító Szöveg Formai megkötés nélküli szöveg. Lehetőleg olyan rövid, tömör megfogalmazás, ami ha felhasználói felületen megjelenve is egyértelmű, magáért beszélő. Név Szöveg Formai megkötés nélküli hosszabb szöveg. Felhasználói felületen is megjelenhet tehát a cím szintén egyértelmű megfogalmazással utaljon a kategória jelentésére. Leírás HTML Nyitóoldali megjelenés. A fenti példa (mivel kapcsolódik hozzá jelentkezésre nyitott képzés) az alábbiak szerint jelenik meg. A képzés kategória mentésekor, az új leírás még nem elérhető a nyilvános nyitólapon. Ilyenkor az alkalmazás egy figyelmeztetést ír ki, hogy a leírás még függőben lévő változásokat tartalmaz. Az függőben lévő változtatásokat csak az adminisztrátorok látják, akik a "Nyitólap"-ra navigálva le tudják ellenőrizni, hogy a leírás helyesen jelenik-e meg.

14 Az elmentett leírást a láthatóvá tenni. A a nyilvánosan elérhető változatra. gomb megnyomásával lehet mindenki számára gombbal a változások elvethetők, azaz a leírás visszaállítható

15 Másodlagos képzés kategória A másodlagos képzés kategória két funkciót szolgál ki A fő kategória alábontásával további szűrési lehetőséget biztosít A fő kategóriával együttesen, a résztvevő jelentkezések összeférhetetlensége a képzésnél megadható módszerrel ellenőriztethető. Részletesen a képzés karbantartásánál és a résztvevők elbírálásánál taglalt. A karbantartás a szabványos táblázatos és részletes képernyőkkel végezhető el. Mező Típus Leírás Azonosító Szöveg Formai megkötés nélküli szöveg. Lehetőleg olyan rövid, tömör megfogalmazás, ami ha felhasználói felületen megjelenve is egyértelmű, magáért beszélő. Képzés kategória Listaválasztó A képzés karbantartásakor a másodlagos kategóriák közül csak azok kiválaszthatóak, amelyek az itt megadott kategóriához tartoznak. Leírás Szöveg Szöveges tájékoztató jellegű leírás. Másodlagos képzés kategória törölhető: Nincs hozzá kapcsolódó képzések Nincs hozzá kapcsolódó kiegészítő információ A fenti példában a mintaként felvett kategória még semmilyen kapcsolattal nem rendelkezik, ezért a sor parancsok között a Törlés aktív.

16 Kiegészítő információ A képzésekhez kapcsolódóan kiegészítő információk kérhetőek be a jelentkezés során. A célja, hogy fejlesztői beavatkozás nélkül, az adminisztrátor szabadon, beállítással vezérelhetően tudja meghatározni a jelentkezési űrlapon megjelenő kitöltendő mezőket, azok tartalmát és viselkedését. A karbantartásuk két helyen történhet: A kiegészítő információ képernyőn függetlenül képzésektől előre lehet definiálni a információ kategóriákat. Az általános információkon mellett lehetőség van, hogy az így előre definiáltakat aztán képzéshez, képzés típushoz, képzés kategóriához rendeljük. Később ennek a szűkítésnek megfelelően a képzéseknél a rendszer automatikusan felkínálja, illetve bekéri. (Képzés szinten további beállítás is vezérli a ténylegesen bekérendő adatok körét, az a szolgáltatás ott taglalt.) A képzésnél közvetlenül felvehető, csak az adott képzéshez kapcsolódóan bekérendő adat. Az ott definiált információ egyenértékű az törzsadatok között felvett és a képzéshez közvetlenül hozzárendelt változattal. A képernyőn az összes akár itt, akár képzésnél definiált információ karbantartható. Várható, hogy a rendszerben ezen kiegészítő információk idővel majd felgyűlnek, érdemes majd időnként itt felülvizsgálni a törzsadatot és a feleslegeseket letiltani. A jelentkezés során megadott kiegészítő információ két szinten tároltak: Felhasználó: A felhasználóhoz kapcsolva tároltak a felhasználóra Általánosan érvényes információk. Amennyiben ugyanaz más-más képzésnél is bekért, akkor a korábban megadott alapértelmezésként a jelentkezési űrlapon felkínált és a leendő résztvevőnek amennyiben volt változás csak felül vizsgálnia kell. Amennyiben módosítja az általános érvénnyel az összes képzés kapcsán kifejti hatását. (Például élelmiszer allergia ilyen jellegű adat lenne) Résztvevő: A résztvevői szerephez felhasználó adott képzésre való jelentkezéséhez kapcsolódóan megjegyzett információ. Ezt minden jelentkezésnél meg kell adni. A jelentkezési űrlap ugyan felkínálja az utoljára megadott elérhető információt, de a megadott érték csak az adott képzésre fejti ki hatását. (Ha a élelmiszer allergia ilyen jellegű adatként lenne definiálva, akkor a ellátással járó képzéseknél akár eltérő igényt is jelezhetne a résztvevő) A képernyő a szokásos táblázatos és részletes ablak megbontással működik.

17 Kiegészítő információ kategória törölhető: Nincs hozzá kapcsolódó képzés szintű beállítás. (Ez megszorítás a képzésnél a megjelenítésre vonatkozó egyéb beállítás meglétére vonatkozik, képzéshez kapcsolódhat.) Nincs hozzá kapcsolódó jelentkezés során megadott kiegészítő információ Fontos, hogy a képzésnél esetleg feleslegesen felvettek itt törölhetőek. A részletes képernyőn megadandó információk: Mező Típus Leírás Azonosító Szöveg Alfanumerikus, illetve kötőjel és aláhúzás karaktereket tartalmazó egyedi karakterlánc.

18 Űrlap szerkesztésekor ez az azonosító lesz látható a legördülő menüben. Az űrlapba való beszúrás után az azonosító megjelenik a dinamikus rész ( Kettős-kereszttel határolt ) definíciójában. Például az Minta azonosítójú információ értéke bekérő mezőjének hivatkozása #információ.minta.érték# lesz. Javasolt az azonosítók képzésének szabályait lefektetni, hogy a különböző adminisztrátorok által felvett információk könnyen megérthetőek legyenek. Cím Szöveg Rövid cím. Azon kiegészítő információk, amelyek űrlapba nem lettek beszerkesztve, a jelentkezéskor ezzel a szöveggel jelennek meg. Amennyiben a résztvevők elbírálásához oszlop szinte megjelentésre kiválasztott az oszlop fejléce ezt jeleníti meg. Engedélyezett Igen/Nem A nem engedélyezett információk nem szerepelhetnek űrlapban, a képzés karbantartásakor választható. Az információ kategóriához megadott értékek nem törlődnek. Amennyiben újra engedélyezésre kerül minden korábbi kapcsolódó adat újra él. Általános Igen/Nem Az általános információk csak felhasználó szinten kerülnek megjegyzésre. Üzemmód a későbbiekben változtatható, de visszamenőleges hatása nincs, csak az új képzések kapcsán fog az új beállítás szerint működni. Kötelező Igen/Nem Amennyiben kötelező úgy a jelentkezési űrlap figyelmeztetés mellett elutasítja a jelentkezést. Típus Listaválasztó Az információ adattípusa (lentebb részletezett) Leírás HTML Alapértelmezett HTML megjelenés. Amennyiben az információ bekérése több képzés kapcsán is szükséges, akkor itt lehet általánosan megjelenést hozzá rendelni. Az űrlapba ekkor nem kell minden képzésnél különkülön megszerkeszteni, hanem dinamikus tartalom beszúrásával ( Kettős-kereszttel határolt ) kérhető, hogy jelenjen meg a leírás. Például: #információ.minta.leírás# elem helyett a Minta azonosítójú információ ezen leírása kerül az űrlapba. Képzés típus Listaválasztó Amennyiben meg van adva, akkor csak a képzés típusnak megfelelő képzéseknél elérhető. Képzés kategória Listaválasztó kereséssel Amennyiben meg van adva, akkor csak a képzés kategóriának megfelelő képzéseknél érhető el. Képzés Listaválasztó kereséssel Amennyiben meg van adva, akkor csak az adott képzésnél érhető el. A képzés karbantartásánál is van lehetőség kiegészítő információt definiálni. Az ott felvettek minden esetben Képzés -esek lesznek és azon változtatni nem lehet.

19 A bekérhető adat típusa az alábbiak szerint működik Típus Megjelenés Leírás Szöveg Rövid szöveges információ bekéréshez. Szám Szám bekéréséhez. Dátum Dátum bekéréséhez. Igen/Nem Igen/Nem válasz bekéréséhez. Lista A lista elemeit elválasztva egy további mezőben kell megadni. Az űrlapon legördülő menüként jelenik meg. Csatolmány Hosszú szöveg Szerver beállítások Nyitó oldal üzenet Egyéb képzések leírása Nincsenek képzések üzenet Átméretezhető szöveges beviteli mező. Hosszabb, kifejtő információk bekéréséhez.

20 Kompetencia A kompetencia fogalmak és trénerek kompetenciájának karbantartására szolgáló képernyők. A képzések elvárt kompetenciája és a képzéshez a hozzárendelt trénerek kompetenciája alapján a képzés tartalmi ellenőrzése figyelmeztető üzenet keletkezhet. Az eltérés folyamatot nem akadályoz meg. Kompetencia kategória A szabványos táblázatos és részletes képernyőkön tartható karban a kompetenciák köre. Törlés addig engedélyezett míg az kompetencia nincs trénernél beállítva Kompetencia mátrix A trénerek és a kompetenciák kapcsolata az alábbi felületen állítható be: A Nincs Junior Szenior gombokkal váltható az kompetencia szint.

21 Oktatók A DADA oktató szerepkörrel (ezt adminisztrátor állíthatja be a felhasználó karbantartás funkcióval) rendelkező felhasználók érhetik el az alábbi képernyőt. A csak DADA oktatói szerepkörrel rendelkező felhasználó csak saját adatait érheti el. Csak az adminisztrátor láthat minden és csak az adminisztrátor exportálhat adatot. A képernyő a szabványos táblázatos és részletes ablakokkal működik. Amennyiben az oktatott osztály az aktuális felhasználóhoz tartozik, akkor annak adata szerkeszthető. A oktatott osztályokkal kapcsán megadandó adatok: Mező Típus Leírás Oktató Szöveg Az oktató neve. Új felvétel esetén automatikusan az aktuális felhasználó. Iskola neve Szöveg Iskola neve Iskola címe Szöveg Iskola címe Tanév Szöveg Oktatási év Évfolyam Szöveg Oktatási csoport azonosítására alkalmas Fiúk létszáma Szám Létszámadat Lányok létszáma Szám Létszámadat Az oktatott osztályokkal kapcsolat felületen az alábbi kimutatások (grafikon) érhetőek el: Kimutatás Leírás Országos lefedettség megtekintése az alapértelmezett. Elnavigálás esetén a Körzetek funkcióval lehet visszatértni. A kör nagysága az oktatásban részt vettek összlétszámára utal.

22 A fenti adat táblázatos formában a Táblázat funkcióval. Az Oktatók gomba az oktatók aktivitásának monitorozásához. A képernyős megtekintés mellett az Adat export funkció a teljes adatállomány kiexportálja egy három munkalapon Excel munkafüzetbe. A letöltések között elérhető az eredmény. (Valójában nem Excel, hanem az OpenDocument Spreadsheet szabványnak megfelelő fájl, ami minden táblázatkezelővel megnyitható) Csak példaképpen a várható eredmény

23 Képek A "Képek" menüpont alatt lehetséges az EKOR szerveren tárolt képek karbantartása. A képek egy lapozható listában, jelennek meg, elöl az újabban feltöltöttek. Csak jpg, png vagy gif formátumú fájlok tölthetők fel, a maximális fájlméret 5MB. A képre kattintva eredeti méretben jelenik meg, és a gombbal a kép URL-jét a vágólapra lehet másolni. A képek beillesztésekor ezt az URL-t kell megadni. A megjelenített kép méretét be lehet állítani a szélesség/magasság mezőkben. Ha nincs megadva egyik érték sem, akkor a kép az eredeti méretében jelenik meg.

24 Sablon A képernyő a szabványos táblázatos és részletes ablakokkal biztosítja az üzenet sablonok karbantartását. Új sablon felvételekor kötelezően megadandó a üzenet típusa. Az alapértelmezett rendszerüzenetekből újat nem lehet felvenni, de a meglévők szerkeszthetőek. VIGYÁZZON HOGY A RENDSZER ÜZENETEK MŰKÖDÉSKÉPESSÉGE NE SÉRÜLJÖN! Az üzenet típus meghatározza, hogy milyen kapcsolatokkal (kontext) kell majdan rendelkeznie az üzenetnek és a milyen dinamikus tartalmat lehet használni. Ezt alábbi táblázat foglalja össze. Típus Kontext Leírás Felhasználó üzenet Felhasználó Csak a felhasználóval kapcsolatos tartalom lehet dinamikus (például#felhasználó.név#). A felhasználók, korábbi résztvevők közül kiválasztottak listájának jellemzően konkrét képzés nélküli üzenet kiküldésére lesz szükség. Például egy képzés kategóriához tartozó több képzés Tréner üzenet Felhasználó, Képzés Tréner felhasználójával és a képzéssel kapcsolatos tartalom lehet dinamikus. Résztvevő üzenet Felhasználó, Résztvevő, Képzés A képzésen való részvétellel kapcsolatos összes dinamikus elem használható. Jellemzően egy képzés kapcsán ilyen típusú

25 üzenetek kiküldésére lesz szükség. Értesítés jelentkezés elfogadásáról Felhasználó, Résztvevő, Képzés Az adott képzésre való jelentkezés elfogadásáról szóló automatikus üzenet sablonja. Értesítés jelentkezés elutasításáról Felhasználó, Résztvevő, Képzés Az adott képzésre való jelentkezés elutasításáról szóló automatikus üzenet sablonja. Képzésre jelentkezés Felhasználó, visszaigazolása Résztvevő, Képzés Az adott képzésre való jelentkezés visszaigazolásaként küldött automatikus üzenet sablonja Képzés A rendszer fő törzsadata a képzés. Az adminisztrátori képzés felületen az összes rendszerbe felvett képzés a szokásos táblázatos formában elérhető. Képzés felvétele Az új képzés felvételekor az alábbi alábbi képernyő jelenik meg.

26 A Képzés ablak bal oldalán maga a képzés mint törzsadat, a jobb oldalon a leendő jelentkezési űrlap vázlata jelenik meg friss képzés lévén a hiányzó kötelező adatok és összefüggések nem megfelelősége miatti figyelmeztetésekkel. A képzés kapcsán megadandó adatok (minden mező kötelező): Mező Típus Leírás Azonosító Szöveg Azonosítóként a iktatószám megadandó Típus Értéklista Előredefiniáltan a Értekezlet Konferencia Bentlakásos Többnapos Egynapos Ellenőrzés módszere Értéklista Előredefiniált Másodlagos kizárólagos: Megegyező képzés kategória esetén a másodlagos kategóriához tartozó képzés nem ismételhető! Például: projektmenedzsment főkategórián belül az alapfokúnál egyszer lehet résztvevő egy felhasználó. Kizárólagos: A főkategóriához tartozó képzés nem ismételhető! Tájékoztató: Csak tájékoztató információ főkategória szintű ismétlésnél. Ismételhető: Nincs ellenőrzés.

27 Képzés kategória Értéklista A törzsadatok között definiált kategóriák közül lehet választani. Másodlagos kategória Értéklista A törzsadatoknál a képzés kategóriához kapcsolódóan felvett másodlagosak közül lehet választani. Státusz Értéklista A képzés állapotai között egyedi művelettel lehet váltani. Lásd külön fejezet. Cím Szöveg Az azonosító mellett a képzés azonosítására szolgáló szöveges információ. Nem szükséges egyedinek lennie. Felhasználó számára látható. Helyszín Szöveg Képzés helyszíne Kezdési dátum Dátum Képzés kezdeti dátuma. Ehhez a dátumhoz képest logikai ellenőrzések történnek. Vége dátum Dátum Képzés vége dátuma. Jelentkezés kezdete Dátum Jelentkezése kezdete. Valós időben egy képzésre jelentkezni a jelentkezés kezdete és vége közötti lehet (amennyiben nyilvánosan meghirdetett és nyitott állapotú.) Jelentkezés vége Dátum Jelentkezés vége Csatolás Csatolmány Tájékoztató dokumentumok felhasználói letöltésére. Keret létszám Szám A jelentkezések jóváhagyásakor használt létszám Egyszerűsített jelentkezés Igen/Nem Igen csak elfogadott és elutasított állapot Nem elsődleges, elfogadott, várólistás, elutasított állapot Nyilvánosan meghirdetett Igen/Nem Nyitóoldalon és a képzés listában megjelenő. Ennek hiányában csak az adminisztrátor tud résztvevőt felvenni. Nemzetközi rendezvény Igen/Nem Csak tájékoztató jellegű. Leírás HTML Tájékoztató jellegű információ elsősorban felhasználó számára. Űrlap HTML A jelentkezés űrlap vázlata lásd később. A megadandó adatok ellenőrzöttek. A képzés állapotától függően a nem megfelelő adatot nem lehet elmenteni. Képzés állapotai A képzés életciklusa során az állapotokat veheti fel (zárójelben az állapot eléréséhez szükséges művelet): 1. Előkészítés alatt (Új képzés): Nincs tartalmi ellenőrzés. Csak azért létezik, hogy a rögzítés félbehagyható lehessen. 2. Kész (Készre állítás): Teljes tartalmi ellenőrzés. Minden kapcsolódó beállítás megtörtént, de képzés még nincs megnyitva, további műveletek jellemzően nem végezhetőek vele kapcsolatban. 3. Törölt (Törlés): Logikai törlés, adatbázisban megmarad. Csak olyan képzés törölhető, ami még soha nem volt megnyitva.

28 4. Nyitott (Megnyitás): A képzés jelentkezésre megnyitva. A beállításaitól függően (jelentkezési dátum, nyilvánosan meghirdetett, képzés kategória) megjelenhet a nyitóoldalon és a képzések között. A felhasználók maguk jelentkezésével vagy az adminisztrátor által rögzítve résztvevők vehetők fel. A jelentkezések elbírálása is elkezdhető. 5. Elindított (Indítás): A képzésre további jelentkezés nem engedélyezett. Az elbírálásban még változtathat az adminisztrátor. A résztvevő feltöltheti anyagait, azok bírálata rögzíthető. 6. Lezárt (Lezárás): Jellemzően minden további adatbeviteli művelet tiltott. A képzés állapot változtatási funkciói a képzés ablak parancssorában jelennek meg. Parancssor A képzés ablak parancssorából elérhető műveletek: Mentés / Visszavonás: Változtatások mentése vagy változtatások visszavonása Kiegészítő adatok: Kapcsolód kiegészítő információkkal kapcsolatos további beállítások lásd Képzés kiegészítő információ Résztvevők: A résztvevőként jelentkezettek megtekintése és elbírálásához Trénerek: A képzéshez tréner beállításhoz Készre állítás/megnyitás/indítás/lezárás/visszanyitás/törlés: A képzés állapotának változtatásához Résztvevők/Résztvevők*: Szűkített vagy teljes részletezett résztvevő lista lekéréséhez

29 Jelentkezés lap szerkesztése A jelentkezési lap struktúrájának szerkesztése az Űrlap mezőben, egy HTML szerkesztő felületen (lásd Felhasználói felület / Beviteli mezők) történik. A működképes állapotot a képernyő jobb oldalán tekinthető meg. A leendő Jelentkezési lap a képzés mentésére frissül. Például az ÁLT-LIST azonosítójú kiegészítő információ bekérése. Magában az űrlapban a megjelenés a kiegészítő információ típusának megfelelő beviteli mezőként az alábbiak szerint jelenik majd meg. A szerkesztés során javasolt először csak a szöveget és a dinamikus változókat bevinni. Javasolt ezt az állapotot egy külön szövegszerkesztőben megőrzésre eltenni mielőtt formázásra kerülne a szöveg. Amennyiben vissza kell állni kiindulási állapotra, akkor ez a szöveges állapotból helyreállítható. Az űrlapok másolhatóak a képzések között. Amennyiben a cél képzés űrlapjában az egyik használt kiegészítő információ nem értelmezhető, akkor arra üzenet figyelmeztet. A felesleges elemek ez alapján eltávolíthatóak.

30 Üzemmód A jelentkezési lap négyféle üzemmódban jelenhet meg: Űrlap: Adminisztrátori jogosultsággal a képzés szerkesztésekor. Amennyiben az adminisztrátor tesztelésképpen jelentkezett a képzésre, akkor az ő adataival feltöltve. A megjegyzés és elbírálás funkciók elérhetőek. Az űrlap szerkesztett formában jelenik meg, de a változtatások itt nem kerülnek elmentésre. Jelentkezés (részletesen lásd felhasználó dokumentum Jelentkezés funkció): Magához a jelentkezéshez csak ebben a formában tölthető ki az űrlap. Az űrlapon a Rendben a jelentkezés elküldését, illetve a Mégse a módosítások elvetését jelenti. Megtekintés: A jelentkező által elérhető nem szerkeszthető formában. A jelentkező által megadott adatok áttekinthetőek. Aktív funkció a képzés állapotától függően a Módosítás vagy Visszavonás. Elbírálás (részletesen Résztvevők fejezetben): Az űrlap nem szerkeszthető formában megjelenik a vonatkozó felhasználóra vonatkozó állapottal. Az űrlap ezen formája csak adminisztrátori jogosultsággal érhető el. Az űrlapon aktív a megjegyzés ablak és az elbírálási parancsok. Az űrlap az alábbi blokkokból áll (az adminisztrátori megjegyzés felett megjelenhetnek a jelentkezéssel kapcsolatos adathiányra vonatkozó, vagy összeférhetetlenség miatti figyelmeztetések): Adminisztrátori megjegyzés fűzhető felhasználóhoz vagy résztvevőhöz. A módosítás mentése vagy elvetése az ablakban lévő funkciókkal kérhető. A részvétellel kapcsolatos parancssorba kerülnek a jelentkezési és elbírálási parancsok. A tényleges leendő jelentkezési lapban: Képzés fő adatai Felhasználó adatokat tartalmazó beviteli mezők. Megszerkesztett űrlap szöveges és adatbekérő mezői (lásd alább) Űrlapba nem szerkesztett kiegészítő adatok táblázatos formában. A figyelmeztetések az adminisztrátor számára jelzik, az űrlap és a képzéshez rendelt kiegészítő adatokkal kapcsolatos esetleges problémákat.

31 Képzés kiegészítő információ A képzés ablak parancssorából a Kiegészítő információ -val érhető el a kapcsolódó adatok karbantartó ablaka. A felületen Pipa aktív / inaktív állításával vezérelhető, hogy a konkrét képzés esetén az adott információ bekérendő legyen vagy sem. A Szem aktív / inaktív beállításával vezérelhető, hogy a résztvevők megtekintésénél a táblázatos formában az adott információ önálló oszlopként megjelenjen-e. A fenti beállítások hatására a frissen létrehozott képzés, ami a törzsadatoknál általánosan felvett kiegészítő információkat megörökölte, űrlapjáról a kikapcsolt információk lekerültek. Illetve a résztvevők táblázatos megtekintésénél a kért információk megjelennek. A felületen felvehető egyedi új és csak az adott képzéshez kapcsolódó kiegészítő információ információ.

32 Amennyiben még nem kapcsolódik hozzá semmilyen beállítás, akkor a törzsadat menüben törölhető.

33 Résztvevők A képzés ablak parancssorából a Résztvevők funkcióval közvetlenül is elérhető az adott és csak az adott kapcsolódó jelentkezések adata. A képernyőn szigorúan az adott képzés kontextusában elérhető minden olyan funkció, ami egyébként elvégezhető a képzés független Résztvevő főmenüből elérhető képernyőn. Különbségek: Jelenléti ív: Jelenléti ív kimutatás Excel exportálás. Csak a képzés vonatkozású résztvevői képernyőn aktív a funkció. A képzés alatt a résztvevői ablak kitakarja a résztvevői listát, míg a főmenüből elérhető jobbra mellé helyezi. Mivel ott vegyesen több képzés is megjelenhet, akár ugyanazon felhasználó összes résztvevői szerepe áttekinthető a Résztvevő lista táblázatban megjelenő információk fontosak lehetnek. A résztvevőkkel kapcsolatos funkciók a következő fejezetben taglalt részletesen. Az elbírálás szintén ott részletezett, míg az üzenetküldéssel kapcsolatos funkciók az Üzenetek fejezetben.

34 Résztvevők A képernyő az résztvevőkkel kapcsolatos összes funkciót egybe szerkesztett felületet teszi elérhetővé. Mivel a kapcsolód adatok sokrétűek a képernyő használata nagy felbontásban javasolt. Amennyiben egy konkrét képzés kapcsán kell a résztvevőkkel foglalkozni, akkor javasolt a képzés parancssorából a Résztvevők funkcióval a képzés specifikus képernyőt használni. Arra az itt leírtak ugyanúgy érvényesek. A képernyőn az alábbi funkciók (a szabványos csoportos művelet és keresés mellett) érhetőek el a parancssorból: Üzenetküldés (Új üzenet/elküldés/megtekintés/kijelölés): Üzenetküldéssel kapcsolatos funkciók (lásd Üzenetek fejezet) Jelentkezés: Jelentkezés elbírálási parancsok elrejtése és megjelenítése A résztvevők táblázat soraiból az alábbi funkciók érhetőek el: Jelentkezés megtekintése ( Szem ): Egy új fülön megjelenik a jelentkezési űrlap Elbírálás üzemmódban. Elbírálási parancsok (Elsődleges/ Elfogadás/Várólistás/Elutasítás): Amennyiben ablak szinten kért a megjelenítés, akkor gyors funkció elérést tesz lehetővé anélkül, hogy az egyes jelentkezési lapokat meg kellene egyesével nyitni.

35 Az adott sort kiválasztva a jelentkezés egy ablakban megjelenik a résztvevőhöz kapcsolódó összes releváns információ egybe szerkesztve. Amennyiben a felhasználó adminisztrátor, akkor jelentkezési lap Elbírálás üzemmódban (amennyiben nem, akkor Megtekintés üzemmódban), a felhasználó részletes adatai, illetve a résztvevőhöz kapcsolódóan egy külön ablakban a résztvevői adatok. Amennyiben a képzés akkreditációs, akkor itt tekinthető meg a feltöltött dokumentum és itt szerkeszthető annak bírálata. Elbírálás A jelentkezések elbírálási állapota az alábbiak szerint alakulhat: Függő jelentkezés: Amennyiben a frissen regisztrált felhasználó még nem igazolta vissza az automatikusan kiküldött regisztráció megerősítése levelét. Jelentkezett: Amennyiben visszaigazolt regisztrált felhasználó érvényes jelentkezése. Visszavont: Amennyiben az elbírálást megelőzően visszavonta jelentkezését. Lemondott: Amennyiben az elbírálást követően mondta le jelentkezését. Elsődleges: Amennyiben nem egyszerűsített a jelentkezés, ezzel az állapottal lehet jelezni a résztvevő elfogadásának fontosságát. Az állapot egyben elfogadottnak minősül

36 Elfogadott: Amennyiben a jelentkezés jóváhagyásra kell hogy kerüljön. Várólistás: Amennyiben nem egyszerűsített a jelentkezés, ezzel az állapottal lehet jelezni, hogy bár a jelentkezés nem lett elfogadva hely felszabadulása esetén lehetőleg ezen résztvevők közül legyen valaki beválogatva. Az állapot egyben elutasítottnak minősül. Elutasított: Amennyiben a jelentkezés nem lett elfogadva. A képzés Indítás funkciója a jelentkezéseket elbírálási állapota alapján véglegesíti Jóváhagyott vagy Elutasított állapotba. Amennyiben szükséges a jelentkezések állapota később bármikor felülbírálható. Tanúsítványok A jelentkezés lezárása után, a jóváhagyott résztvevők számára tanúsítványok készíthetők a Résztvevő lista nézeten található Tanúsítványok gomb megnyomásával. (A gomb megnyomása előtt ki kell választani azokat a résztvevőket, akiknek tanúsítványt szeretnénk nyomtatni.) A tanúsítványokon szereplő adatokat a képzés szerkesztésénél, az A képző szerv adatai mezőben lehet megadni. A elkészített tanúsítványokat a megnyiló Tanúsítvány előnézet nevű ablakban lehet megtekinteni és véglegesíteni. Véglegesítés után a résztvevők és a tanúsítványok sorszámozása már nem módosítható.

37 A sorszámok képzés kategóriánként folytonosan vannak kiosztva, és minden évben 1-től indul. A tanúsítványon szereplő sorszám formátuma alapesetben év/sorszám, de ez a képzés kategória szerkesztésekor szabadon megváltoztatható. Pl. az DADA/év-sorszám esetén DADA/2018-1, DADA/2018-2, lesz a tanúsítványokon. A véglegesített tanúsítványok a résztvevő lista fölött található Tanúsítványok letöltése gombbal tölthetők le pdf formátumban a nyomtatáshoz. Üzenetküldés A rendszer a résztvevői jelentkezésekhez kapcsolódóan az alábbi üzeneteket képezi automatikusan: Jelentkezés visszaigazolása: Jelentkezett státusz felvételekor a befogadás megtörténése Részvétel jóváhagyása: A képzés indításakor az elfogadott és az elsődleges állapotúak jóváhagyottak lesznek, a felhasználó számára értesítés generált. Részvétel elutasítása: A képzés indításakor a várólistás és az elutasított állapotúak elutasítottak lesznek, a felhasználó számára értesítés generált. A jelentkezéskor a visszaigazoló üzeneteket automatikusan elküldi a rendszer, a jelentkezés elfogadásáról/elutasításáról szóló értesítések csak létrejönnek, az Üzenetek fejezetben taglalt módon az adminisztrátor ezeket megtekintheti, módosíthatja és kezdeményezheti a tényleges elküldésüket. A rendszerben az automatikus üzenetekhez alapértelmezett sablonok tartoznak. Ezek a sablonok módosíthatók, de nem törölhetők. Lehetőség van az automatikus üzenetek képzésenkénti testreszabására is a képzések felvételekor leírt módon.

38 Egyik üzenet sem kerül azonnal postázásra. Az Üzenetek fejezetben taglalt módon ezek megtekinthetőek, módosíthatóak akár a sablon is módosítható újraképezhetőek, illetve a tényleges kiküldés kezdeményezhető. Amennyiben külön egyedi értesítés szükséges a résztvevők egy tetszőleges csoportjának, akkor az Üzenetek fejezetben taglalt módon erről a képernyőről az megtehető.

39 Üzenetek Az üzenetek sablon (lásd Sablonok fejezet) alapján generáltak. A résztvevők (vagy a felhasználó képernyőn a felhasználok) kiválasztási műveletével lehet a címzettek körét meghatározni. Az Új üzenet kiválasztása után az alábbi elrendezésben megjelenő ablakban válaszható ki a sablon. A leendő üzenet váza megtekinthető. Amennyiben a sablon nem megfelelő, akkor az a sablon képernyőn módosítható. Amennyiben megfelelő az Új üzenet gombbal kérhető az üzenetek generálása. Az üzenet Létrehozott állapotba bekerül a résztvevő alá. A sor kiválasztásával lehetőség van egyedileg módosítani kiküldés előtt a generált tartalmat.

40 Az üzenet kiválasztásával (ami történhet egyedileg vagy a kapcsolódó csoportos összes üzenet kiválasztásával) a létrehozott és elküldésre váról üzenetek postázása megkezdődhet. Amennyiben a postázás megtörtént az üzenet elküldött állapotba kerül.

EKOR. Felhasználó kézikönyv. Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum:

EKOR. Felhasználó kézikönyv. Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen Sofware Kft. Dátum: EKOR A Belügyminisztérium Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács bűnmegelőzési programjaihoz kapcsolódó képzések adminisztrációját támogató informatikai rendszer Felhasználó kézikönyv Verzió: 1.2 Készítette: M Wallen

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör...3 Regisztráció...3 Személyes felület használata...4 Kérdéseim...4 Gyakornoki hely keresés...5

Részletesebben

ESZR - Feltáró hálózat

ESZR - Feltáró hálózat ESZR - Feltáró hálózat ERDŐGAZDÁLKODÁS/FELTÁRÓ HÁLÓZAT Bevezetés Az erdészeti tevékenységeket támogató technológiák folyamatos fejlődésével szükségessé válik az erdőfeltárás, az erdőfeltáró hálózatok -

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV A TÖRVÉNYALKOTÁS PARLAMENTI INFORMATIKAI RENDSZERE (PARLEX) TÁRGYÚ FEJLESZTÉSHEZ V. RÉSZ KÉRDÉSEK, INTERPELLÁCIÓK VÁLTOZÁSMENEDZSMENT ADATOK IDŐPONT VERZIÓ MÓDOSÍTÁS JELLEGE SZERZŐ

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.05.07. v.1.2. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez

Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Oktatási anyag az MLSZ-IFA rendszerhez Nyilvántartási szám: ISO 9001: 503/1256(2)-1177(2) BIZALMAS INFORMÁCIÓ JET-SOL JET-SOL TARTALOMJEGYZÉK 1 Sportszervezeti adminisztráció... 3 1.1 Sportszervezeti adatok

Részletesebben

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BODROGKOZ.COM / HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ 1. Adminisztrációs felület elérhetősége: http://www.bodrogkoz.com/wp-admin/ vagy http://www.bodrogkoz.com/wp-login.php A honlap tesztidőszak alatt az alábbi címen érhető

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

On-line képzési program nyilvántartás

On-line képzési program nyilvántartás On-line képzési program nyilvántartás a Képző szervezetek funkciói 2016.01.15. 1 Tartalomjegyzék 1. Képző szervezet funkciói... 3 1.1 Program regisztráció... 3 1.1.1 Új képzési program regisztrációja...

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál

OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás. Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV. OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál OTP ADLAK Adómentes Lakáshitel-támogatás Alapszolgáltatás KÉZIKÖNYV OTP ADLAK alapszolgáltatás - munkáltatói portál www.otpvnt.hu 2017.02.23. MUNKÁLTATÓK... 3 1. Belépés az internetes portálra... 3 2.

Részletesebben

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv

Mikroszámla. Interneten működő számlázóprogram. Kézikönyv Mikroszámla Interneten működő számlázóprogram Kézikönyv Tartalomjegyzék Weboldal 2 Regisztráció 3 Bejelentkezés 4 Főoldal 6 Menüsor szerkezete 7 Számlák 8 Beállítások 9 Fizetési módszerek kezelése 10 Kedvezmények

Részletesebben

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv

Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Vihar 2.0 rendszer Felhasználói kézikönyv Versenyzői funkciók O l d a l 0 21 Tartalomjegyzék Tartalom Tartalomjegyzék... 0 Bevezető... 1 Felhasználói funkciók... 2 Regisztráció... 2 Támogatott böngészők...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MISKOLCI EGYETEM PÁLYÁZAT NYILVÁNTARTÁS Miskolc, 2011. április hó ME Számítóközpont V2.0 2011. április 11. Tartalomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 2. PÁLYÁZAT ÉLETÚT FOLYAMATA... 4 3. JOGOSULTSÁG... 7 4. FELHASZNÁLÓI

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató

Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer. Felhasználói útmutató Magyar Kereskedelmi és Iparkamara HelpDesk rendszer Felhasználói útmutató 2015 Tartalom Gyakornoki szerepkör... 3 Regisztráció... 3 Személyes felület használata... 4 Kérdéseim... 4 Mentor keresés... 5

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 0.1v. GYŰJTŐI TÉGLÁK LISTÁZÁSA A listázó elérése menüből: Téglák/Gyűjtői téglák Mielőtt lekérnénk egy listát, lehetőség van bizonyos szűrési feltételek megadására a Listázás keretrészen

Részletesebben

Playlist.hu Kiadói kézikönyv

Playlist.hu Kiadói kézikönyv Playlist.hu Kiadói kézikönyv Verziószám: 1.1.4. Dátum: 2010. október 13. Tartalomjegyzék Verziótörténet... 3 1. Bevezető... 4 2. Rendszerkövetelmények... 4 3. Bejelentkezés... 4 4. Regisztráció... 5 5.

Részletesebben

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató

Új Nemzedék Központ. EFOP pályázatok online beszámoló felülete. Felhasználói útmutató Új Nemzedék Központ EFOP pályázatok online beszámoló felülete Felhasználói útmutató Tartalom 1. Bejelentkezés... 2 1.1. Első bejelentkezés... 2 1.2. Elfelejtett jelszó... 3 2. Saját adatok... 4 3. Dokumentumok...

Részletesebben

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv

Védőnői jelentés összesítője modul. eform Felhasználói kézikönyv Védőnői jelentés összesítője modul eform Felhasználói kézikönyv 1. ÁNTSZ eform Védőnői jelentés modul... 3 1.1 Bejelentkezés... 3 1.2. Az eform alkalmazás használata... 4 1.2.1 Területi védőnői jogkörrel

Részletesebben

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék

Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató. Tartalomjegyzék Hungaropharma Zrt. WEB Áruház felhasználói útmutató Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 Bejelentkezés a WEB Áruházba... 2 Rendelés rögzítése... 3 RENDELES.CSV állomány specifikációja... 13 Visszaigazolások

Részletesebben

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek

Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek Webes kurzus kezelés folyamata Oktatói felületek A kurzusok kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen dokumentumban igyekeztünk a kurzusok oktatói

Részletesebben

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés

Diákigazolvány. Belépés> Adminisztráció> Iskolai oktatás képes menü> diákigazolvány> diákigazolvány igénylés Tartalom Új diákigazolvány igénylés folyamata... 2 1. IAR feltöltéshez szükséges jogosultságok beállítása... 2 2. Token kérés... 2 3. Új igénylés feladása... 2 Igénylések keresése, szinkronizálása... 4

Részletesebben

Gyári alkatrészek rendelése modul

Gyári alkatrészek rendelése modul Gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék... 1 1. Általános ismertető... 2 1.1 A program funkciója...2 1.2 Milyen adatokat tartalmaz a rendszer...2 1.3 Belépés...2 2. Részletek az egyes menüpontokhoz...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 1 Tartalom Felhasználói kézikönyv... 1 MyDmc... 3 Új felhasználó létrehozása... 3 Regisztráció adatok megadásával... 3 Regisztráció Google fiókkal... 4 Regisztráció Facebook fiókkal...

Részletesebben

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek

Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek Vizsgakezelés az ETR megújult webes felületén Webes vizsgakezelés folyamata Oktatói felületek A vizsgák kezelésével kapcsolatban számos paraméterezési lehetőség áll rendelkezésre az ETR rendszerében. Jelen

Részletesebben

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása

A Statisztikai adatszolgáltatás menüpont alatt végezhető el az adatlap kitöltése. 3 Statisztikai adatszolgáltatás menetének részletes bemutatása 1 Bevezetés Jelen dokumentum összefoglalja az igazságügyi szakértők 2017. II. negyedéves statisztikai adatszolgáltatásával kapcsolatos információkat, tudnivalókat. 2 Összefoglalás A statisztikai adatszolgáltatást

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez. Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4.

Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez. Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4. Felhasználói kézikönyv az eljárásrend-kezelő jelentkeztető felületéhez Utolsó módosítás dátuma: 2015. május 4. Tartalom Tartalom... 2 1 Intézményvezetői jelentkeztető felület... 3 1.1 Regisztráció, belépés...

Részletesebben

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu

First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu A weboldalt és az admin felületet tervezte és fejlesztette: First Voice Kft. Stilldesign Üzletág www.stilldesign.hu 1 2 www.kvtagozat.hu Belépés minden regisztrált látogatónak saját egyedi felhasználónévvel

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére

Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére Önkormányzati ASP Hiba- és igénybejelentő rendszer használati útmutató a bejelentők részére Az Önkormányzati ASP szakrendszereinek éles üzemi használatát, a felmerülő problémák kezelését a Kincstár központi

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Elektronikus Ügyintézés (EÜHT) Kézbesítési tárhely V 1.6 Utolsó mentés: 2015. 08. 11. TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezető... 3 2. Fogalomtár... 3 3. Kézbesítési Tárhely - szolgáltatás Intézmények

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. omunáldata

Felhasználói kézikönyv. omunáldata Elhagyott Hulladék Nyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv omunáldata Tartalomjegyzék Illetékes Hatóságok Adatkapcsolati Alrendszer... 3 Bejelentkezés... 4 Elfelejtett jelszó... 4 Felhasználói Központ...

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Educatio Társadalmi és Szolgáltató Nonprofit Kft. Delegált Admin felület Felhasználói kézikönyv 2012.06.27. Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. Elérés...

Részletesebben

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008.

Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Adatintegritás ellenőrzés Felhasználói dokumentáció verzió 2.0 Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2008.10.30. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 11 Tartalomjegyzék 1.

Részletesebben

OBO TS használati útmutató. OBO TS online. használati útmutató. Verzió: 3.0. Dátum: január 16.

OBO TS használati útmutató.   OBO TS online. használati útmutató. Verzió: 3.0. Dátum: január 16. www.obots.hu OBO TS online használati útmutató Verzió: 3.0 Dátum: 2018. január 16. Tartalom 1. A szoftver használata... 3 2. Belépés... 3 3. Típusmegoldások keresése... 3 4. Típusmegoldás kiválasztása...

Részletesebben

Parlagfű Bejelentő Rendszer

Parlagfű Bejelentő Rendszer Parlagfű Bejelentő Rendszer felhasználói útmutató A rendszer elérése: Elérési cím: www.govcenter.hu/pbr Felhasználói funkciók: 1. Regisztráció Új felhasználói fiókot az oldalsó menüben a [Regisztráció]-ra

Részletesebben

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n

A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n A d m i n i s z t r á c i ó s f e l a d a t o k a I n t e g r á l t K ö n y v t á r i R e n d s z e r b e n JavaADM Kézikönyv Tartalomjegyzék 1 PROGRAMLEÍRÁS... 3 1.1 A PROGRAM ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv Az eforte 5.0 e-időpont Modul használatához 1 T a r talomjegyzék 1. BEVEZETÉS... 3 1.1. ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A KÉZIKÖNYVRŐL... 3 1.2. SZÜKSÉGES TECHNIKAI KÖRNYEZET A RENDSZER HASZNÁLATÁHOZ...

Részletesebben

ÁROP 1.A.2/A-2008-0278

ÁROP 1.A.2/A-2008-0278 SZEGHALOM VÁROS ÖNKORMÁNYZATA POLGÁRMESTERI HIVATALÁNAK SZERVEZETFEJLESZTÉSE E-KÖZIGAZGATÁSI ALAPISMERETEK AZ ELEKTRONIKUS ÜGYINTÉZÉS ÉS HATÓSÁGI SZOLGÁLTATÁS Bemutató Készült az Új Magyarország Fejlesztési

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MOL Nyrt - web ISA 3.0 Felhasználói kézikönyv Pomázi Imre 2016.09.09 ISA újdonságok Több termékvonal - Üzemanyag - Bitumen - Tartályos pb gáz: energetikai és autógáz Manuális rendelés - A különböző termékvonalak

Részletesebben

Tanrend jelentő képző szervek részére

Tanrend jelentő képző szervek részére Tanrend jelentő képző szervek részére Felhasználói segédlet Tartalomjegyzék Belépés Tanrend jelentő felület Új tanrend jelentő Névsor megadása Névsor megadása jelentkezési lap alapján Névsor nyomtatása

Részletesebben

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft.

VEGA ÚJ FUNKCIÓK. 1 Karton áthelyezés a Vegában. 1.1 Követelmények, megszorítások. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA v2.0.1.1085-1 - LeloSoft Kft. VEGA ÚJ FUNKCIÓK 1 Karton áthelyezés a Vegában A karton áthelyezés azt jelenti, hogy a Vegában lévő eszközt vagy anyag karton mennyiséget másik tárolóhelyre helyezünk

Részletesebben

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk.

Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. Tisztelt Partnerünk! Az Önök által megigényelt biztosítások gyors és egyszerű kezelésére szolgál Compline Utasbiztosítási Rendszerünk. A biztosítások rögzítése mellett kizárólag a rendszeren keresztül

Részletesebben

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR)

Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Tanuló nyilvántartó rendszer (TNYR) Működése A rendszert az adott iskola weboldalának adminisztrációs felületén keresztül lehet elérni. Az adminisztrációt a tagintézmény vezetők végzik. Minden tagintézmény

Részletesebben

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál

Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Aranykor Önkéntes Nyugdíjpénztár Partner Portál Felhasználói leírás Tartalomjegyzék 1Regisztráció... 2 1.1Regisztráció megerősítése... 3 2Bejelentkezés... 4 3Elfelejtett jelszó... 4 4A Partner Portál felépítése...

Részletesebben

MKOSZ Online Support - Felhasználói

MKOSZ Online Support - Felhasználói MKOSZ Online Support Felhasználói kézikönyv Dokumentum adatlapja Dokumentum neve Rendszer neve Felhasználói kézikönyv MKOSZ Online Support - Felhasználói kézikönyv 2018 1. Sportszervezeti felüle et.........

Részletesebben

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal

Szülői modul. Belépés a TANINFORM rendszerbe. Főoldal Szülői modul Belépés a TANINFORM rendszerbe Belépni vagy a bogim.hu oldalon elhelyezett linkre való kattintással vagy a https://start.taninform.hu/application/start?intezmenyindex=032552 cím böngészőbe

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés

WordPress segédlet. Bevezető. Letöltés. Telepítés WordPress segédlet Bevezető A WordPress egy ingyenes tartalomkezelő rendszer (Content Management System - CMS), amely legnagyobb előnye az egyszerű telepítés és a letisztult kezelhetőség és a változatos

Részletesebben

Nem gyári alkatrészek rendelése modul

Nem gyári alkatrészek rendelése modul Nem gyári alkatrészek rendelése modul 1. Bevezetés... 2 2. Menüpontok... 3 2.1. Törölhető tételek... 3 2.2. Szűrések... 4 3. Új megrendelés felvitele... 5 3.1. Rendelés készletfoglalásból... 6 3.2. Készletfeltöltő

Részletesebben

Óranyilvántartás (NEPTUN)

Óranyilvántartás (NEPTUN) Óranyilvántartás (NEPTUN) 1. NEPTUN web felületén az óranyilvántartás elérése Az óranyilvántartás adminisztrálására az oktatónak lehetősége van az oktatói weben az Oktatás / Kurzusok menüponton. A beállított

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.7 VERZIÓ SP2 változathoz. Változások és kiegészítések a V2015.7 verzió és SP1 kiadása után

TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.7 VERZIÓ SP2 változathoz. Változások és kiegészítések a V2015.7 verzió és SP1 kiadása után TÁJÉKOZTATÓ A CCN V2015.7 VERZIÓ SP2 változathoz Változások és kiegészítések a V2015.7 verzió és SP1 kiadása után Pénzügy - Az Állományok felügyelete/bekérőlevél állományok menüpont hatására megnyíló ablakból

Részletesebben

MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV MOL NYRT - WEB ISA 3.0 FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ISA ÚJDONSÁGOK TÖBB TERMÉKVONAL MANUÁLIS RENDELÉS RENDELÉS MONITOROZÁS ELFELEJTETT JELSZÓ KEZELÉS TÖBB SZINTŰ FELHASZNÁLÓI JOGOSULTSÁG Üzemanyag Bitumen Tartályos

Részletesebben

Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó. Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései:

Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó. Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései: Elektronikus ügyintézés /ügyintéző súgó Az ügyintéző által végzendő munkafolyamat lépései: 1. Új / folyamatban lévő ügyek lekérdezése: 1.1. Belépés a portálra: ( a regisztrációs azonosítójával és jelszavával)

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához

Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához Felhasználói kézikönyv a WEB EDInet rendszer használatához A WEB EDInet rendszer használatához internet kapcsolat, valamint egy internet böngésző program szükséges (Mozilla Firefox, Internet Explorer).

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER

Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER Felhasználói Kézikönyv Könyvtárellátó Nonprofit Kft. KIADÓI RENDSZER 1. Belépés A rendszer indulásakor egy ideiglenes jelszót kapott emailben. Az ennek segítségével történt bejelentkezés után tudja jelszavát

Részletesebben

Nevelési év indítása óvodák esetén

Nevelési év indítása óvodák esetén Nevelési év indítása óvodák esetén A LÉPÉSEK SORRENDJE NAGYON FONTOS, EZÉRT KÉRJÜK SZIGORÚAN BETARTANI! - Mielőtt elkezdi a nevelési év indítását, kérem, legalább egyszer olvassa át az egész segédletet,

Részletesebben

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató

Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013. Használati útmutató Közoktatási Statisztika Tájékoztató 2012/2013 Tartalomjegyzék 1. Technikai információk... 2 2. Publikus felület... 2 2.1 Bejelentkezés... 2 2.2 Összesítés... 3 2.2.1 Statisztikai tábla megtekintése...

Részletesebben

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K

Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft Székesfehérvár, Mártírok útja 9. E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K E K O P - 1. A. 2 - A D A T Á L L O M Á N Y O K K Ö Z P O N T O S Í T O T T Á T V É T E L É T, Á T A D Á S Á T K E Z E L Ő, T Á M O G A T Ó I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R F E J L E S Z T É S E

Részletesebben

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz Tartalom Felhasználói profil megnyitása... 2 Profil adatok beállítása... 3 Vezetők... 3 Nem volt előresorolása... 7 Próbaidősként került regisztrálásra...

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ

FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ a tanfelügyeleti értékelő felülethez szakértők számára 2017. március 3. 1 A tanfelügyeleti értékelő felületet a szakértők az oktatas.hu oldalra bejelentkezve, KIR-validált felhasználói

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Közlemények kézi felvitele

Közlemények kézi felvitele MTMT2 lépésről lépésre Közlemények kézi felvitele MTA KIK MTMT O. 2018.10.15. Kézi közleményfelvitel külső azonosítók segítségével Közlemény kézi felvitele Közlemény adattípusban a felső menüsor új gombjára

Részletesebben

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE

ÖNKORMÁNYZATOK ÉS KISTÉRSÉGI TÁRSULÁSOK RÉSZÉRE Helyi önkormányzatok és Többcélú Kistérségi Társulások normatív hozzájárulásainak és normatív, kötött felhasználású támogatásainak igénylési rendszere 2008. évre FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ÖNKORMÁNYZATOK ÉS

Részletesebben

Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára

Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára Tájékoztató a Szakmai gyakorlat 1. és 2. tantárgyak Neptunban történő jelentkezéséhez gyógyszerészhallgatók számára Legfontosabb általános információk A Szakmai gyakorlat 1. és Szakmai gyakorlat 2. tantárgyak

Részletesebben

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével

Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével Ismerkedés az Office 2007 felhasználói felületével A szalag kezelése Az új Fájl File menü A Gyorselérési eszköztár Az új nézetvezérlő elemek Összefoglalás Tudnivalók a Windows XP-t használó olvasók számára

Részletesebben

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán

OTP Egészségpénztár OTP Nyugdíjpénztár OTP SZÉP Kártya OTP Cafeteria Nyilatkoztató. https://www.otpportalok.hu. Készítette: Konyicsák Zoltán https://www.otpportalok.hu Készítette: Konyicsák Zoltán Tartalom 1 Néhány szó az OTP Portálok programról... 3 1.1 Az OTP Portálok bevezetésének célja... 3 2 Belépés az OTP Portálok oldalra... 4 2.1 A bejelentkezéshez

Részletesebben

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43

Felhasználói dokumentáció. a TávTagTár programhoz. Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 a TávTagTár programhoz Készítette: Nyíri Gábor, hdd@nc-studio.com GDF Abakusz regisztrációs kód: GDFAba43 Tartalomjegyzék Futási feltételek... 3 Telepítés... 3 Indítás... 3 Főablak... 4 Új személy felvétele...

Részletesebben

Hiteles Elektronikus Postafiók

Hiteles Elektronikus Postafiók NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. H-1081 Budapest, Csokonai utca 3. Hiteles Elektronikus Postafiók Tárhely adminisztráció 2018.10.13. v.1.3. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. BEJELENTKEZÉS

Részletesebben

Felhasználói tájékoztató

Felhasználói tájékoztató Internetes adatlekérdező rendszer (E-adó) Felhasználói tájékoztató Tisztelt Felhasználó! Ezúton tájékoztatjuk, hogy Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatal Adóirodája kialakította az elektronikus

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Web of Knowledge / Web of Science adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis az arra jogosult intézmények és felhsználói kör számára a http://eisz.om.hu

Részletesebben

1. Felhasználói név és jelszó

1. Felhasználói név és jelszó FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ A GAMF KAR SZAKDOLGOZATI RENDSZERÉHEZ http://www.kefo.hu/gamfszakdolgozat/ 1. Felhasználói név és jelszó A szakdolgozati rendszerben a bírálók adatainak bevitele a tanszéki adminisztrátorok

Részletesebben

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2

Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Oszkar.com Android alkalmazás v1.2 Az 1.2 verzióban a következő funkciók érhetők el: Be- kijelentkezés Autós ajánlatok keresése, akár dátum intervallumra Pontos és közeli ajánlatok megjelenítése Autós

Részletesebben

e-papír Felhasználói Kézikönyv

e-papír Felhasználói Kézikönyv e-papír Felhasználói Kézikönyv v1.0 2017.06.29. Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató ZRt. Tartalommenedzsment csoport Tartalom 1 Bevezetés... 2 2 Bejelentkezés... 2 3 Az alapképernyő áttekintése... 4

Részletesebben

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató

Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató Képzési projektterv felvétele Képző Szervezetek részére Kitöltési útmutató az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program I. és II. intézkedéscsoportjához

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ

TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ TÁJÉKOZTATÓ A SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOK JELENTKEZÉSI FELÜLETÉHEZ Jelentkezési útmutató I. Bevezető A szakirányú továbbképzési szakokra történő jelentkezés a Probono rendszer felületén keresztül történik.

Részletesebben

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu

Hiteles elektronikus postafiók Perkapu Hiteles elektronikus postafiók Perkapu 2018.10.27. Tartalom Bevezetés...2 Bejelentkezés a Hiteles Elektronikus Postafiókba...2 Perkapu tárhely kiválasztása...2 Beérkezett üzenetek...3 Dokumentumletöltés...4

Részletesebben

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt

DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet. DMS One Zrt DMS One Oktatási Portál Felhasználói segédlet DMS One Zrt. 2019. 1 Bevezetés A dokumentumban bemutatjuk a DMS One Oktatási Portál használatát. Regisztráció és bejelentkezés A DMS One Oktatási Portált a

Részletesebben

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06.

Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó. Felhasználói útmutató. ver Budapest, július 06. Microsec Számítástechnikai Fejlesztő zrt. Microsec web-szignó Felhasználói útmutató ver. 1.2 Budapest, 2018. július 06. Tartalomjegyzék 1 A szolgáltatás használata... 3 2 Az web-szignó felülete és főbb

Részletesebben

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat.

Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. Súgó Az alábbiakban a portál felépítéséről, illetve az egyes lekérdező funkciókról kaphat részletes információkat. A lekérdező rendszer a Hírközlési Szolgáltatások és Interfész bejelentések, valamint az

Részletesebben

Webáruház felhasználói útmutató

Webáruház felhasználói útmutató Webáruház felhasználói útmutató 1. Bejelentkezés Bejelentkezni a rendszerbe egyféleképpen, regisztrált vevőként lehetséges. A webáruházból rendelést kizárólag a rendszerben szereplő, felhasználónévvel

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Technikai információk fejlesztőknek

Technikai információk fejlesztőknek Technikai információk fejlesztőknek Különbségek a Java-s nyomtatványkitöltő program és az Abev2006 között 1. A mezőkód kijelzés bekapcsolása a Szerviz/Beállítások ablakban érhető el. 2. Az xml állományok

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. Tőkepiaci Közzététel. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv Tőkepiaci Közzététel Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. TŐKEPIACI KÖZZÉTÉTEL (TPK) MODUL... 4 3.1. A TPK MODUL ÁLTALÁNOS BEMUTATÁSA... 4

Részletesebben

EKÁER használati utasítás

EKÁER használati utasítás EKÁER használati utasítás Bevezetés A program célja, hogy könnyen, gyorsan és egyszerűen lehessen EKÁER számokat kérni, módosítani és véglegesíteni. A használatához be kell regisztrálni a NAV-os honlapon

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén

TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén TÁJÉKOZTATÓ az OTH Szakrendszeri Információs Rendszer használatához a veszélyes anyagokkal veszélyes keverékkel történő tevékenység bejelentése esetén Az egyes egészségügyi tárgyú miniszteri rendeletek

Részletesebben

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció

Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Energiainformációs Adattár Adatgyűjtő alrendszer felhasználói dokumentáció Bevezető Tisztelt engedélyes! Üdvözöljük Önt a Magyar Energia Hivatal Energiainformációs Adattár - Adatgyűjtő alrendszerének felhasználói

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv MOL Nyrt - web ISA 2018 Felhasználói kézikönyv Pomázi Imre 2016.09.09 ISA jellemzők Több termékvonal - Üzemanyag - Bitumen - Tartályos pb gáz: energetikai és autógáz Manuális rendelés - A különböző termékvonalak

Részletesebben

Belépés Budapest, Ady Endre utca

Belépés Budapest, Ady Endre utca MultiSchool3 Szülő modul felhasználói útmutató A modul a szülők számára készült, használatával az alábbiakra van lehetőség: 1) Gyermek alapadatainak megtekintése 2) Gyermek korábbi tranzakcióinak megtekintése,

Részletesebben

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál

Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál 1. Regisztráció és belépés felhasználói kézikönyv 1. A Közigazgatási Továbbképzési és Vizsgaportál internetes elérhetősége: http://tvp.nki.gov.hu/ Támogatott

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez

e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez MICROSEC Számítástechnikai Fejlesztő zrt. e-szignó Online e-kézbesítés Végrehajtási Rendszerekhez Felhasználói útmutató https://online.e-szigno.hu/ 1 Tartalom 1. Bevezetés... 3 2. A rendszer használatának

Részletesebben

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS

FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit kft. FIR WEBMODUL ALKALMAZÁS DIÁKIGAZOLVÁNY IGÉNYLÉS Felhasználói kézikönyv Dokumentum állapota: Tervezet Verzió: 0.1.0 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Bejelentkezés...

Részletesebben