4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét."

Átírás

1 Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal témák létrehozását, megtanuljuk mi az a csomópont és a töréspont, megtanuljuk a töréspontokat szerkeszteni, megtanuljuk, hogy mit jelent a snappelés, megtanuljuk, hogyan lehet a vonalas objektumokat elvágni. A gyakorlat első részében olvassuk be az 1a.tif és 1b.tif állományokat. Ezután hozzunk létre egy vonalas fedvényt, melynek neve legyen szintvonal.shp. A View New Theme menüpontban most Line típust válasszunk. A témát nevezzük el szintvonal.shp-nek és mentsük le. Kezdjük el a digitalizálást a gombbal. A térképek digitalizálásánál alapszabály, hogy a hiba nem haladhatja meg a 0,5 mm-t. Ez a 1:10000 térképek esetében 5 méteres hibát eredményez a valóságban. Minden térképnek van hibája és el kell fogadnunk, hogy a digitalizált térképeken ez a hiba növekedni fog. (Érdemes végiggondolni, hogy ez mit jelent e térképek használhatóságával kapcsolatban.) A vonalat tehát a lehető legnagyobb pontossággal kell végigvezetni a digitalizálandó objektumon. A lerakott töréspontok számát feleslegesen nem kell növelni, de vigyázzunk arra, hogy egy ívesen hajló vonalhoz több kell, mint egy egyenes úthoz. Ha túl kevés töréspontot teszünk le, a vonal szögletes lesz, ha túl sokat akkor pedig feleslegesen növeljük a tárolandó pontok számát. A vonal lezárásához dupla egérkattintásra van szükség. Vigyázzunk, ha kapkodva digitalizálunk, könnyen lezárhatjuk a vonalat azelőtt, hogy ezt valóban szerettük volna. Ez most orvosolható probléma (lásd a gyakorlat végén), de egy poligonnál kezdhetjük az egészet az elejéről (és bizony sokszor bosszantóan sok minden veszik el így). A töréspontok (vertex-ek) tehát azok a pontok, amelyekkel a digitalizálás során létrehozunk egy objektumot. A csomópontok (node-ok) a kezdő és végpontok. Az ArcView használata során ritkán van szükség a két típus megkülönböztetésére. Most tehát húzzuk meg az első vonalat. Kissé rontsuk el szándékosan, az indokoltnál kevesebb töréspontot tegyünk le. Ez egy olyan szintvonal legyen, melynek le tudjuk olvasni a térképről a magasságát. Ehhez bele kell nagyítani a térképbe, kb. 1:3000 (és ahol szükséges 1:1500) méretarányra. Így viszont a szintvonal ki fog futni a képernyőről a digitalizálás során.

2 Geoinformatika a környezetvédelemben ábra. Digitaliálás közben jobb egérgomb lenyomására megjelenő menü Ilyen esetben kezdjük el létrehozni az objektumot és nyomjunk egy jobb egérgombot. Egy menü ablak fog feltűnni (4-1. ábra). Most nem foglalkozunk minden felmerülő menüponttal, csak a téma szempontjából fontosakkal. A menü legfelső pontja (Delete Last Point) lehetővé teszi, hogy egy elrontott töréspontot visszavonjunk. Ezt a műveletet addig lehet folytatni, amíg az utolsó töréspontot is vissza nem vontuk. A térképen mozogni a Pan (csúsztatás) paranccsal tudunk, mely most nem úgy működik, mint ahogy megszokhattuk: a térkép elmozdulása attól függ, hol állunk a szálkereszttel, az a részlet kerül középre. Ezt nem árt gyakorolni. A Zoom In és Zoom Out parancsokkal tudunk digitalizálás közben a nagyításon állítani. Ha a végére értünk nyissuk meg a fedvény táblázatát és hozzunk létre egy új oszlopot a magassági értékeknek (járjunk el ugyanúgy, mint a 3. gyakorlaton a magassági pontok esetében). A vonal vastagságát állítsuk 2-re, a színe legyen piros. Most javítsuk ki a hibákat, amiket most szándékosan hoztunk létre. A (Vertex Edit) gomb lenyomása után kattintsunk a szerkesztésre váró vonalra. Ha az objektum ki volt jelölve, erre a lépésre nincs szükség. Kis négyzetekkel jelölve megjelennek a töréspontok (4-2. ábra). A vertexekre ráállva, majd megragadva az egér bal gombjával el tudjuk húzni őket a kívánt helyre. Ha nincs elég vertex, egyszerűen álljunk a vonalon arra helyre, ahová szeretnénk beszúrni egy újat (ilyenkor a nyíl helyett egy szálkereszt körüli kör 4-2. ábra. Vertexek egy szintvonalon jelenik meg) és bal egérgombbal hozzuk létre. Ha nincs rá szükség, álljunk rá a vertexre és nyomjunk a billentyűzeten egy DELETE gombot.

3 Geoinformatika a környezetvédelemben 3 Néhány jó tanács a szintvonalak digitalizálásához: - szintvonalak sosem keresztezik egymást, ha ilyen keletkezik, akkor valami el lett rontva; - nem kell magunktól kitalálni, hogy hol megy a szintvonal, vagyis ha nincs megrajzolva, annak oka van; 4-3. ábra. Horhosok digitalizálása - ez alól kivételnek számítanak a horhosok, melyek esetében meg kell találni a vízmosás túloldalán futó folytatást és a rajzon látható módon egy kis kiugrást beiktatni (4-3. ábra); ezzel a módszerrel jelezzük majdan a digitális domborzatmodell-készítő szoftvernek, hogy itt völgy van; - az így készült állomány piaci célokra nem használható fel, ilyen esetben mindig meg kell vásárolni a FÖMI által forgalmazott digitális állományokat. Szintvonalak ugyan sosem keresztezik egymást, munkánk során azonban előfordul, hogy pontosan szeretnénk hozzákötni egy vonalat egy másikhoz 1 pontban vagy akár egy hosszabb szakaszon. Erre van lehetőségünk, amihez először be kell állítani azt a távolságot, amin belül a program két vertexpontot egymásra helyez, összeránt (angolul ezt snappingnek hívjuk). Jobb egérgombbal hívjuk elő a korábban már látott menüt (4-1. ábra). Válasszuk az Enable General Snapping parancsot. Ekkor a vonalhúzó gomb mellett egy új gomb jelenik meg:. Nyomjuk le és a térképen húzzunk egy olyan kört, melyen belül szeretnénk a snappelést végrehajtani (4-4. ábra). Nem érdemes túl nagyra állítani, mert akkor nem tudunk töréspontokat letenni oda, ahová akarunk, az adott távolságon belül megtörténik a snappelés. A példán a nyíllal jelzett kör jelenti a snappelési távolságot, vagyis, amikor elkezdünk digitalizálni látni is fogjuk ezt és, ha szükséges gyorsan át is tudjuk alakítani ezt a távolságot. Digitalizálás közben a snappelés igény szerint kikapcsolható ábra. A snappelési távolság beállítása

4 Geoinformatika a környezetvédelemben 4 Most a példa kedvéért hozzunk létre egy új vonalas fedvényt az utcák digitalizálásához, legyen a neve is utcak.shp. Olyan esetekben, amikor egy vonalas objektum nem egy vonal, hanem már megjelenik egy bizonyos szélessége is, el kell dönteni, hogy miként járunk el: - vonalas objektumként meghúzzuk a vonalat az objektum középvonalában: később bármikor tudunk egy meghatározott szélességű ún. pufferzónát generálni, akár (jelen esetben) utcatípusonként különböző vastagságában; - poligonként körbehatároljuk az utcát: csak nagy léptéknél indokolt. E feladatban vonalas objektumként a középvonalban húzott vonalként fogjuk létrehozni az utcahálózatot (4-5. ábra). Annyi töréspont elhelyezésére még egyenes útszakaszon is szükség van, amennyit a kereszteződések indokolnak, vagyis legalább minden kereszteződésben kattintsunk az egérrel. Itt a csomópontok és töréspontok egymásra helyezésére lesz 4-5. ábra. Túlhúzott vonalak az utcahálózat kereszteződéseiben szükség: - húzzuk meg a főutcát és a kapcsolódó mellékutcákat; - állítsuk be a snappelési távolságot; - húzzuk egymásra a szükséges pontokat ábra. Túlhúzott vonalak snappelése A 4-6. ábrán oldali példán egy túlhúzott vonal látszik. Kijavítására a most ismertetett módszert kell alkalmazni. Ennek során látszódni fog a snappelési kör, ha ezen belül létezik vertexpont, akkor a javítás megtörténik. Ha nem, akkor előbb a korábbiakban megismert módon be kell szúrni egy új töréspontot. Amennyiben rájövünk, hogy a meghúzott vonal igazából kettő, akkor el kell vágni. Erre is van lehetőségünk, de a módszer nem teljesen egyértelmű. A szoftver adta lehetőség nem egyszerűen vonalvágást jelent, hanem több új vonal megszületését is, ugyanis egy vonallal fogunk vágni, ami ezután is meg fog maradni, nem tűnik el. Ez azért lehet így, mert előfordulhat (pl. éppen utcák digitalizálása során), hogy

5 Geoinformatika a környezetvédelemben 5 meghúzzuk a vonalakat (beleértve a kereszteződő vonalakat is) és minden szegmenst eltérő attribútum adattal akarunk ellátni (utcanevek). - hozzunk létre egy nyilvánvalóan rontott vonalas objektumot, vagyis utcát, ami túlmegy a kereszteződésen; - válasszuk a (Creates a Line to Split Line Features) gombot és húzzunk egy vonalat, mellyel elvágjuk a felesleges résznél az eredeti vonalat; - váltsunk át az objektum kijelölésére alkalmas gombra (pl. ) - jelöljük ki és töröljük ki a feleslegesen képződött szegmenseket. a b 4-7. ábra. Vonal vágása (a: a vonal, amelyet vágni akarunk, b: a vágóvonal létrehozása utáni vonalszakaszok Mindez persze felveti azt is, hogy olyan esetben, amikor a kereszteződő vonalak külön vonalszakaszok is, a legjobb eleve ezt az eszközt használni (az utcahálózat jó példa lehet erre). Ha két nem egybefüggő objektumot szeretnénk egyként kezelni, akkor egyesíteni kell őket. - miután a vertex/node pontokat a kívánt módon egymásra helyeztük (ettől még nem egy csak két kapcsolódó objektumró van szó), ki kell jelölni a két vonalat; - válasszuk az Edit Union Features parancsot és hajtsuk végre; - ellenőrizzük, hogy valóban eggyé váltak-e grafikusan; - ellenőrizzük, hogy mi történt a táblázatban az attribútum adatokkal (ha üresek voltak a mezők, akkor nincs erre szükség). GYAKORLATOK 1. Fejezzük be a gyakorlaton megkezdett utcahálózat digitalizálását! 2. Digitalizáljunk be gyakorlásként legalább 10 szintvonalat!

6 Geoinformatika a környezetvédelemben 6 Feladatmegoldás fgis szoftverben A vonal fedvények digitalizálása fgis-ben hasonló módon történik, mint ArcViewban. Olvassuk be a szoftverbe az 1a.tif és 1b.tif állományokat, majd a Map New Layer New Line Layer paranccsal hozzunk létre egy új vonalas fedvényt. A táblázatban hozzunk létre egy magassag/float/6 jellemzőjű oszlopot a szintvonalak értékeinek (aminek a sablonját a pont fedvénynél már létrehoztuk, most elegendő kiválasztani a listából). A térkép mértékegységét ellenőrizzük le, hogy helyes-e: méterre van szükségünk az EOV térkép miatt és az fgis alapbeállítása is méter, de erről nem árt meggyőződni. A digitalizálást szintén a (New Shape Tool) gombbal tudjuk elkezdeni, annyi a különbség, hogy most vonalat fogunk húzni, dupla kattintással zárjuk le az objektumot. A végén a megfelelő leíró adatot a táblázatba szintén az (Attribute Tool) gombbal tudjuk beírni. Ha a digitalizálás során kifutnánk a képernyőről az elcsúsztatás (Pan) éppen úgy működik, mint az ArcView-ban: a jobb egérgomb lenyomásával feltűnő menüből válasszuk a Pan parancsot (4-8. ábra). Ugyanitt akár meg is szüntethetjük a réteg szerkeszthetőségét (Stop Editing), ami előtt természetesen rákérdez a program, hogy el szeretnénk-e menteni a változtatásokat (amit mi magunk is meg tudunk tenni a Save Edits paranccsal). A New Shape parancs olyan hatású, 4-8. ábra. A jobb egérgomb lenyomása után megjelenő menü mintha lenyomtuk volna a (New Shape Tool) gombot. Ez a menü viszonylag sok hasznos parancsot tartalmaz: - új fedvényt tudunk létrehozni (mint a Map New Layer pranccsal) - le tudjuk menteni új shape fájlként a létrejött (vagy a későbbiekben tárgyalásra kerülő leválogatott) objektumokat (Export/Copy Layer). A fgis-ben is létezik a snappelés, itt az Edit Set Snap Distance paranccsal kell beállítani a térkép mértékegységében kifejezve. Most állítsuk 30 méterre a snap távolságot. A gombsorban látunk egy No Snapping feliratot, melyet át kell állítani arra a fedvényre, amihez snappelni akarunk. Fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az ArcView 3.2 ezt a funkciót nem tudja, ott csak fedvényen belül tudunk

7 Geoinformatika a környezetvédelemben 7 snappelni, az fgis-ben pedig ez több fedvény között is lehetséges. Ennek akkor lehet jelentősége, ha például az utcákat pontosan a telkekhez akarjuk illeszteni. Most hozzunk létre egy utca_fgis.shp fedvényt (utcanev/string/15) és digitalizájunk be Tokaj településről 5 utcát, lássuk el őket fiktív utcanevekkel. Vegyük észre, hogy ha a snappelés be van kapcsolva, akkor a már létrehozott vonalak vertex-pontjai a snap-fedvény objektumainak megjelennek, hogy könnyebben tudjuk hozzákötni a most létrehozásra kerülő objektum vertexeit. A már meglévő vertexek szerkesztéséhez a (Edit Points Tool) gombot kell lenyomni, majd arra a vonalra kattintani, amelyiket szerkeszteni szeretnénk. A vonalon ezután megjelennek a vertexek azonosítói (0-val kezdődően), amihez hozzá tudunk adni újat, ha a vonalra kattintunk, vagy ki tudunk törölni, ha a megszüntetendő vertexre kattintunk. A vertex-pontok elmozgatásánál sajátos megoldást választottak a programozók: az első kattintással a vertex mellett azt jelöljük ki, hogy melyik vertexet fogjuk elmozdítani (azt a program azzal jelzi, hogy az eddig zöld színű belső négyzetet pirosra színezi), a második kattintás pedig már ott kell, hogy megtörténjen, ahová mozgatni akarjuk. A vonalak vágása a (Split Shape Tool) gombbal végezhető el. Az ArcView-tól eltérően a vágáshoz meghúzott vonal nem marad meg, kizárólag csak a vágási művelet során látszik. A vonalak egyesítésére az Edit Union Selected Shapes parancs szolgál. Előtte jelöljük ki az egyesítendő objekumokat. Végezzük el itt is az utcahálózat és 10 szintvonal digitalizálását!

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal fedvények létrehozását,

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) VI. Digitalizálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Digitalizálás eszközei Az ArcView 3.3-hoz hasonlóan, a QGIS-ben

Részletesebben

8. Lekérdezés geometria alapján

8. Lekérdezés geometria alapján Geoinformatika a környezetvédelemben 1 8. Lekérdezés geometria alapján Feladatunk az, hogy az válaszoljunk minden olyan felmerülő kérdésre, mely a térképi adatok leíró, illetve térbeli elhelyezkedése kapcsán

Részletesebben

5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét.

5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. gyakorlat Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a poligon témák létrehozását, megtanuljuk

Részletesebben

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét.

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. Poligonok digitalizálása és a topológia Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban:

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth-ben lehetőségünk van arra, hogy pontokat, vonalakat, poligonokat rajzoljunk meg úgy, ahogyan azt a geoinformatikai rendszerekben megszoktuk.

Részletesebben

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének magassági pontjainak térképét és töltsük

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia

10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia Geoinformatika a környezetvédelemben 1 10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia Feladatunk az, hogy készítsük el az eddigiekben is használt tokaji terület területhasználat térképét két fedvényből.

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Geoinformatika a környezetvédelemben 1 9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Feladatunk az, hogy GPS-szel gyűjtött, de csak papírra feljegyzett koordinátáinkat megjelenítsük az ArcView-ban.

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

Évváltási teendők

Évváltási teendők Évváltási teendők 2018-2019 Évváltási tájékoztató az Iratkezelő szakrendszerhez eddig csatlakozott, illetve az előrehozott csatlakozó nagyvárosok részére. Tisztelt Felhasználók! Jelen tájékoztatóban szereplő

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése:

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: QGIS gyakorló Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: http://www.box.net/shared/0ui86dft8bdxp6pak8g6 Az elemzések során gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy egy objektumhoz, egy

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása

Diagram formázása. A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása A diagram címének, a tengelyek feliratainak, jelmagyarázatának, adatfeliratainak formázása Ha ezen elemeknek a betűtípusát, betűstílusát, betűméretét, betűszínét és az elem hátterét akarjuk formázni, akkor

Részletesebben

FTP Az FTP jelentése: File Transfer Protocol. Ennek a segítségével lehet távoli szerverek és a saját gépünk között nagyobb állományokat mozgatni. Ugyanez a módszer alkalmas arra, hogy a kari web-szerveren

Részletesebben

12. A térképek publikálása

12. A térképek publikálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 12. A térképek publikálása Feladatunk az, hogy az eddigiekben megtanult módon elkészített térképeket illusztrációként beillesszük a szöveges állományunkba, illetve

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

A nyomdakész anyagot pdf fájl-ban kell leadni, az alábbiak szerint:

A nyomdakész anyagot pdf fájl-ban kell leadni, az alábbiak szerint: Névjegykártyát készítettem, s ha már nekiálltam szerkeszteni, gondoltam, másnak is hasznos lehet, ha leírom a legfontosabb lépéseket. Az alapvető tudnivalók minden nyomdai termékre érvényesek, így ha szórólapra,

Részletesebben

1. Alapok. Ebben a gyakorlatban:

1. Alapok. Ebben a gyakorlatban: Geoinformatika a környezetvédelemben 1 1. Alapok Feladatunk az, hogy a világ országait megjelenítsük és megkeressük rajta Magyarországot. Ez egyszerűnek tűnhet, de ne felejtsük el, hogy még minden elméleti

Részletesebben

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban

M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban M-Fájlok létrehozása MATLAB-ban 1 Mi az M-fájl Annak ellenére, hogy a MATLAB rendkívül kifinomult és fejlett számológépként használható, igazi nagysága mégis abban rejlik, hogy be tud olvasni és végrehajtani

Részletesebben

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 példa 1. Dr. Iványi Péter Megjegyzések Ez a segédlet egy térinformatikai analízist mutat be. Nem minden lépés látható az oldalakon, de az előző segédletek megtanulása után nem szabad hogy problémát

Részletesebben

Ozeki Weboffice. 1. ábra

Ozeki Weboffice. 1. ábra Ozeki Weboffice 1. A program indítása Először vegyük fel a szerkesztendő web oldalt az Edit your Website listába. A piros nyíllal jelölt mezőbe írjuk be a weboldal nevét, majd az OK gombbal érvényesítsük

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

Képek és grafikák használata

Képek és grafikák használata Kép elhelyezése a dokumentumban A mai szövegszerkesztők támogatják a képek használatát, ezért egy dokumentum nemcsak szöveget, hanem képeket is tartalmazhat. A Word szövegszerkesztő a képek és rajzok szövegen

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Hozzáférési szintek és Időzónák használata

Hozzáférési szintek és Időzónák használata Hozzáférési szintek és Időzónák használata Áttekintő Net2 A Hozzáférési Szint a Net2 szíve. Mindegyik egy kapcsolatot határoz meg az ajtók és azon időszakok között, amikor a felhasználó jogosult a használatukra.

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

WebAromo elindítása, bejelentkezés

WebAromo elindítása, bejelentkezés WebAromo segédlet Tartalom WebAromo elindítása, bejelentkezés... 3 Jelszó beállítása... 3 Foglalkozások kezelése... 4 Hiányzások megadása... 5 Érdemjegy bevitele... 6 Érdemjegyek megtekintése... 8 Egy

Részletesebben

10 Photoshop, FotóBetyár trükk

10 Photoshop, FotóBetyár trükk 10 Photoshop, FotóBetyár trükk a könnyebb, gyorsabb utómunkáért! 1. Szezám tárulj trükk - ne vacakolj sokat a megnyitással FELEJTSD EL!! 2. A History kisablak használatát mindenképpen ajánljuk!!!fontos!!

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Téglalap kijelölés opciói

Téglalap kijelölés opciói Kijelölés Téglalap kijelölés opciói Hozzunk létre egy új képet (méret: 640x400)!.Téglalap kijelölő eszköz kiválasztása. Kijelölés-szerkesztő megnyitása. Kijelölés megrajzolása Opciók: 4. Élsímítás 5. Lágy

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

QGIS domborzat modellezés

QGIS domborzat modellezés QGIS domborzat modellezés (verzió: QGIS 2.18.xx) 1 TEREPFELMÉRÉSBŐL SZÁRMAZÓ PONTOK ALAPJÁN DOMBORZATMODELL KÉSZÍTÉS, SZINTVONALAK ELŐÁLLÍTÁSA. 1.1 SZÖVEGES ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ PONTOK BEOLVASÁSA, MAGASSÁGOK,

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel.

Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Állományműveletek Állomány (fájl) = összetartozó adathalmaz, program, melyet a számítógép egyetlen egységként kezel. Azonosítása: név (max.256 karakter). (pont) kiterjesztés (típusjel, általában 3 karakter)

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz Tartalom Felhasználói profil megnyitása... 2 Profil adatok beállítása... 3 Vezetők... 3 Nem volt előresorolása... 7 Próbaidősként került regisztrálásra...

Részletesebben

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0

Elmib Önkormányzati hibabejelentő. Felhasználói kézikönyv v1.0 Elmib Önkormányzati hibabejelentő Felhasználói kézikönyv v1.0 Tartalom Az első belépés... 3 Regisztráció utáni első lépések... 4 Kezdő képernyő felépítése... 5 A hibabejelentő menü... 7 Új hiba bejelentése...

Részletesebben

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 A feladat megoldása során a Word 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Kötetegyesítés. Címsorok előléptetése. Vázlat nézet használata.

Részletesebben

7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján

7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján Geoinformatika a környezetvédelemben 1 7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján Feladatunk az, hogy az megtanuljuk, hogyan lehet a digitalizált adatokhoz külső adatforrásban már

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

VarioFace dokumenta cio

VarioFace dokumenta cio VarioFace dokumenta cio Tartalom Felhasználói dokumentáció... 2 1. A program felépítése... 2 1.1. Vario csatlakoztatása... 2 1.2. Főablak... 3 1.3. Képkijelölő ablak... 4 2. A program használata... 4 2.1.

Részletesebben

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV

PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV PÉNZTÁR FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV 4S SOFTWARE KFT 3523 MISKOLC PF.: 71 4ssoftware@4ssoftware.hu Preisler Ferenc Robonyi Teréz TEL.: 46/324-643 20/360-8478 20/980-8864 1. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS INDÍTÁSA Lehetőség

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE

EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE EGYENES ILLESZTÉSE (OFFICE 2007) 1. Írjuk a mérési adatokat az x-szel és y-nal jelzett oszlopokba. Ügyeljünk arra, hogy az első oszlopba a független, a második oszlopba a függő változó kerüljön! 2. Függvény

Részletesebben

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram

Prezentáció, Diagramok, rajzolt objektumok. Szervezeti diagram A szervezeti diagram fogalma A szervezet egy többé-kevésbé állandó tagsággal rendelkező, emberekből álló csoport, melynek van egy vezető rétege. (forrás: Dr. Sediviné Balassa Ildikó: Szervezési Ismeretek

Részletesebben

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása

Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Építésügyi Monitoring Rendszer (ÉMO) komplex működését biztosító településrendezési tervek digitalizálása EKOP 1.2.17./B kiemelt projekt megvalósítása Felhasználói kézikönyv ÉMO Mobil GUI Készítette a

Részletesebben

Hossz- és keresztszelvények előállítása

Hossz- és keresztszelvények előállítása Hossz- és keresztszelvények előállítása Pontok betöltése Első lépésben, a három dimenzióban felmért pontokat kell betölteni egy új, üres állományba. Ehhez a Munka/Térképek ablakot nyissuk meg, itt a Térkép/Koordinátajegyzék

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával

Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával TeIR Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Felhasználói útmutató Budapest, 2015. április 1 BEVEZETÉS Az útmutató célja

Részletesebben

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban

A Microsoft, a Windows, a Windows NT, a Windows NT Workstation a Microsoft Corporation bejegyzett védjegye vagy védjegyei az Egyesült Államokban ETR Munkaasztal ETR Munkaasztal Változások a Kereső ablakban Azonosító: ETR-MA (KIEG_2) Készítette: DEXTER Kft. Kiadva: 2001. szeptember 22. DEXTER Copyright jegyzék Copyright jegyzék A Microsoft, a Windows,

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p

6. Alkalom. Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél. K é p 6. Alkalom Kép ClipArt WordArt Szimbólum Körlevél K é p Képet már létezı képállományból vagy a Word beépített CLIPART képtárgyőjteményébıl illeszthetünk be. Képállományból kép beillesztése A szövegkurzort

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, MapInfo program alkalmazásával Útmutató 2010. június 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez

ÚTMUTATÓ. az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez ÚTMUTATÓ az MTA Akadémiai Adattárba (AAT) való regisztrációhoz és adatkitöltéshez, adatfrissítéshez Amennyiben Ön már rendelkezik az Akadémiai Adattárba szóló regisztrációval, a pályázat benyújtásához

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Titkositott.email - Thunderbird levelező www.titkositott.email 2 Bevezető Thunderbird levelező beállítása A felhasználói kézikönyv abban segít, hogy a titkositott.email weboldalon

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben

1. DVNAV letöltése és telepítése

1. DVNAV letöltése és telepítése 1. DVNAV letöltése és telepítése A Drén és Valner Szoftver Kft által készített DVNAV programmal lehetőség van a számlázó program által elkészített XML-ek NAV-hoz történő eljuttatására, majd a számlákról

Részletesebben

Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez

Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez Útmutató szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletekhez A szivárgásvizsgálat-köteles berendezéseket érintő csoportos műveletek lehetővé teszik a berendezéstulajdonosok, üzemeltetők

Részletesebben

Photofiltre használata KAP képek javításához

Photofiltre használata KAP képek javításához Photofiltre használata KAP képek javításához A program innen letölthető angol nyelven: http://www.photofiltre-studio.com/pf7-en.htm A magyarosított verziót felbővítettem maszkokkal, keretekkel, kijelölési

Részletesebben

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl.

* Az eszköztáron látható menüpontok közül csak a felsoroltak esetén használható a Ctrl. Általános fogómód használata Az általános fogómód egy olyan objektum érzékeny kurzor, amely az alább felsorolt szerkesztı mőveleteknél felismeri azt, hogy milyen grafilus elem felett áll, és annak megfelelıen

Részletesebben