A Google Earth felhasználása a térképek készítésében

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Google Earth felhasználása a térképek készítésében"

Átírás

1 A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth-ben lehetőségünk van arra, hogy pontokat, vonalakat, poligonokat rajzoljunk meg úgy, ahogyan azt a geoinformatikai rendszerekben megszoktuk. Ahhoz, hogy a későbbiekben az itt képzett információt geoinformatikai szoftverekben fel is tudjuk használni, az szükséges, hogy betartsuk azt az alapvető szabályt, hogy egy tematikai egységen (későbbiekben majd fedvényen) belül ne keverjük a pont, vonal és poligon típusú adatokat. Az adatok előállításának menete a következő: 1. Töltsük le az earth.google.com oldalról a Google Earth (újabban Google Föld a továbbiakban GE) éppen aktuális verzióját, ha eddig még nem tettük volna meg és telepítsük. A Tools legördülő menü Options parancsánál állítsuk át a Show Lat/Long résznél a rádiógombot Decimal Degreesre. Ez a későbbiekben hasznos lehet. 1. ábra. A koordináták kijelzésének megváltoztatása 2. Keressük meg azt a területet, ahonnan adatokat akarunk gyűjteni, pontosabban, ahol térképezendő pontjainkat el akarjuk helyezni. Ehhez a Search menüpont alatt látható Fly To parancsnál írjuk be a keresett hely nevét. Ha elég egyedi a teleülés neve (pl. Ököritófülpös), amiből nincs másik az egész világon, akkor elegendő ennyit beírni, ha viszont nem ilyen egyértelmű a helyzet írjuk be angol nyelven az ország nevét is (pl. Ököritófülpös, Hungary). Most keressük meg Debrecent. 3. A leendő objektumcsoportok kialakítása. Nincs lehetőségünk fedvények kialakításra, de arra igen, hogy könyvtárakba rendezzük a tematikailag összetartozó objektumokat. Lehetőség van a pont/vonal/poligon típusok keverésére, de a későbbi felhasználás miatt ez nem ajánlott. Kattintsunk jobb egérgombbal a Places fülecske alatt a My Places könyvtárra és a feltűnő legördülő menüből válasszuk az Add parancsot, ezen belül pedig a Foldert (2. ábra). Nevezzük el Gyakorlat -nak. Ezen belül hozzunk létre egy pont, egy vonal és egy poligon nevű könyvtárt is.

2 2. ábra. Könyvtár létrehozása Google Earth-ben 4. Pontok elhelyezése a térképen. a. Álljunk rá a pont nevű könyvtárra, majd nyomjuk meg a gombot, aminek hatására a program elhelyez egy gombostűt az épp aktuális nézet közepén. Ezt az egérrel húzzuk a kívánt helyre. b. A feltűnő párbeszédablakban írjuk a pont nevét arra, amit szeretnénk majd a későbbiekben a geoinformatikai rendszerben leíró adatként a fedvény leíró adati között látni. Javasolható, hogy ez ne ékezetes betűkből álljon, hanem egyszerű, egyedi azonosítóként is használható rövid karaktersorozatból. E példában az Debreceni Egyetem épületét jelöljük meg és a Name-hez írjuk be az Egyetem szót. A szélesség/hosszúság adatokhoz ne nyúljunk, ezt a program a térképről olvasta le, bízzunk meg a pontosságában. Ha indirekt módon azonban mi akarunk egy pontot ilyen módon megtalálni, akkor épp ezt kell arra a koordinátára átírni, ami már rendelkezésünkre áll. A Description mezőbe részletesen írhatunk 3. ábra. A pontok tulajdonságai jellemzést is, de csak az itt (a GEben) történő felhasználásra. A pont jellemzői Style, Color fülecske alatt állíthatók be (4. ábra). Állítható a jelölés és a megjelenő szöveg színe (Color), nagysága (Scale) és átlátszósága (Opacity).

3 4. ábra. A pontok színének és feliratának jellemzőit Az 5. ábrán látható ikonok közül választhatunk, a Name melletti gombostű ikonra kattintva. 5. ábra. Pontok jelölésének lehetőségei a Google Earth-ben Ha már egyszer a beállításokat jóváhagytuk, még van lehetőség a későbbi javításra, melyhez jobb egérgombot kell nyomni a pont nevén a bal oldali könyvtárszerkezetben és a Properties parancsot kell kiválasztani. Hozzunk létre 7-8 pontot, használjuk segítségnek a 6. ábrát.

4 6. ábra. Pontobjektumok Debrecenben 5. Vonalas objektumok létrehozása Álljunk rá a vonal nevű könyvtárra, majd a gomb lenyomása után digitalizáljuk be a Nagyerdei körutat az Add - Path paranccsal, vagy a (Add Path) ikonnal. Itt minden vonalat, ívet egy vonallánc ún. töréspontjaként tudunk létre hozni, azaz az egér bal gombjának minden kattintásával elhelyezünk egy később szerkeszthető pontot. Ha több pontot teszünk le, szebb lesz a vonal futása. Jobb egérgombbal tudjuk törölni a vonallánc utolsó töréspontját. Ha készen vagyunk, nevezzük el és nyomjuk meg az OK gombot az objektum tulajdonságainak a párbeszédablakában (7. ábra). Itt beállíthatjuk a vonal színét (Color), vastagságát (Width) és átlátszóságát (Opacity). Fontos, hogy minden objektumot nevezzünk el (Name), mert csak ezt az információt tudjuk leíró adatként átvinni egy geoinformatikai rendszerbe (pl. fgis, MapWindow GIS). Több objektum esetén lehetőség van az egész könyvtárra vonatkozóan megadni a tulajdonságokat, ehhez a könyvtáron kell 7. ábra. A vonalas objektumok formázása jobb egérgombbal előhívni a Properties parancsot és a Share style gombot be kell nyomni a Style, color fülecskénél. Ha egyedileg akarjuk megadni a tulajdonságokat, akkor mindig az adott objektum tulajdonságait kell előhívni (Properties). Rajzoljuk meg a debreceni Nagyerdei körutat egy vonallal a 8. ábrának megfelelően.

5 8. ábra. A Nagyerdei körút nyomvonala Ha szerkeszteni kívánjuk a létrejött vonalat, akkor a jobb oldali menüben ki kell keresni annak az objektumnak a nevét, melynek meg akarjuk változtatni a futását és jobb egérgombbal egyet kell kattintani a néven, majd a Tulajdonságok/Properties parancsot kell választani. Ekkor megjelennek a töréspontok, kis négyzetecskék formájában:. Ezekre az egérrel ráállva a színük megváltozik és bal egérgombbal mozgatni tudjuk őket (ilyenkor színük kék lesz, a továbbiakban nevezzük őket aktív töréspontoknak), vagy a billentyűzet Delete gombjával el is tudjuk távolítani. Egy egyenes szakaszon úgy tudunk létrehozni új töréspontot, ha odaállunk az egérrel és bal egérgombbal rákattintunk a vonalra. A művelet során arra kell vigyázni, hogy előbb mindig kattintsunk a szakasz melletti legközelebbi töréspontra, különben rossz eredményt kapunk (a program összeköti az aktív töréspontot az újonnan elhelyezettel). 6. Poligonok létrehozása 9. ábra. Poligonok tulajdonságainak beállítása A felületeket szabálytalan sokszögekként ábrázoljuk, megrajzolásuk megegyezik a vonalas objektumoknál leírtakkal. A GE-ben történő digitalizálás szépséghibája azonban az, hogy egyáltalán nem kezeli a topológiai kapcsolatokat, vagyis a kapcsolódó poligonok határát kétszer kell megrajzolni, ami óhatatlanul rossz topológiájú lesz (nem tudjuk kétszer pontosan ugyanúgy meghúzni a vonalat). Ezért igyekezzünk az ilyen helyzetet elkerülni, kapcsolódó poligonokat ne itt digitalizáljunk, hanem valamilyen geoinformatikai szoftver segítségével. Ez a program csak egyszerű adatgyűjtésre használható és ne feledjük, hogy csak magáncélra ingyenes.

6 A tulajdonságoknál állíthatjuk a poligon szegélyvonalának (Lines) a színét (Color), vastagságát (Width) és átlátszóságát (Opacity), valamint a poligonok kitöltésének jellegét (Outlined nincs kitöltés; Filled csak kitöltés van, nincs szegély; Filled+Outlined van kitöltés is és szegély is), színét (Color) és átlátszóságát (Opacity). Itt is megadhatjuk egyszerre, a könyvtárban lévő összes objektumra, vagy egyedileg tulajdonságokat (a leírást lásd a vonalas objektumoknál). A töréspontok szerkesztése megegyezik a vonalas objektumoknál leírtakkal. Most készítsük el a Debreceni Egyetem környékén a sportpályák digitalizálását (10. ábra). 10. ábra. Pontok és vonalas objektumok létrehozása Google Earth-ben 7. Az adatok mentése és bevitele geoinformatikai szoftverekbe A digitalizált objektumokat el tudjuk menteni és importálni tudjuk geoinformatikai szoftverekbe, ami ezután teljes értékű fedvénye lehet a térképi adatbázisainknak. A mentést a tulajdonságok beállításához hasonlóan elvégezhetjük egy objektumra, vagy egy teljes könyvtár objektumaira vonatkozóan, attól függően, hogy hol hívjuk elő jobb egérgombbal a mentés másként (Save Place As) parancsot (11. ábra). Itt válasszuk a *.kml formátumot. A feladat keretében a poligon könytár elemeit mentsük el, poligon.kml néven.

7 11. ábra. A könyvtár objektumainak mentése (Save Place As) A *.kml formátumot több szoftver is tudja importálni közvetlenül (ArcView GIS 3x; ArcGIS 9x, GlobalMapper stb.), de mi most az ingyenes megoldást fogjuk megismerni. Első lépésként a *.kml formátumot kell *.shp (Shape) formátumra alakítani. Erre ingyenes online megoldást kínál a oldal (12. ábra). 12. ábra. Kml átalakítása Shp-ra a Zonum Solutions ingyenes online eszközével Nyomjuk meg az Upload KML/KMZ gombot és olvassuk be a poligon.kml-t. Ha az eddig üres mezőben szöveg jelenik meg, akkor nyomjuk a Process KML gombot. Ezután az Original Shapes alatti részen válasszuk Outer Polygont, majd következhet az Export SHP opció. A belső poligonok (Inner Polygons) kérdése fontos a geoinformatikában a helyes topológia és pl. a helyes területszámítás miatt, azonban ezzel a módszerrel nem tudjuk helyesen létre hozni a fedvényt. Hiába van meg az elvi lehetőség a belső poligonok azonosítására, ez a gyakorlatban nem működik, ezt később nekünk kell korrigálni (vagy ahogy ezt korábban írtam, nem kell ilyet létrehozni). Mentés után be tudjuk olvasni bármilyen

8 geoinformatikai szoftverbe a GE-ben digitalizált objektumokat. A leíró adatok az objektumok nevei, amik segítségével a táblázatban is azonosítani tudjuk őket. Már csak egyetlen probléma van: az így gyűjtött adatok földrajzi koordinátarendszerben (szélesség hosszúság; LatLong) lesznek. Ez önmagában nem probléma (pontosabban akkor, ha a többi adat is ebben a koordinátarendszerben van), de Magyarországon az EOV (Egységes Országos Vetület) a hivatalosan használt vetület és rendszerint minden megvásárolható adatbázis is ebben a vetületben van. A felhasználók döntő hányada szintén EOV-ben dolgozik, így a GE-ről gyűjtött adatok közvetlenül nem kompatibilisek a hivatalos vetülettel. A lehetséges megoldásokból sorolok fel néhányat a következőkben: - ILWIS: ingyenes és sokoldalú geoinformatikai szoftver, több hibával (van viszont hozzá viszonylag részletes angol nyelvű leírás példafájlokkal) - CoordTrans: kifejezetten vetületek átváltására lehet használni (az EOV-t külön kell installálni a szoftver honlapjáról) 50 USD; - GlobalMapper v11: sokoldalú geoinformatikai szoftver, sokféle formátumot képes kezelni, sokféle vetületet ismer 350 USD - ArcGIS 10: a legsokoldalúbb és legelterjedtebb geoinformatikai szoftverek egyike, szinte bármilyen feladat megoldására alkalmas kb HUF+ÁFA

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének magassági pontjainak térképét és töltsük

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét.

5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. gyakorlat Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a poligon témák létrehozását, megtanuljuk

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása

TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása TvNetTel Internet Kapcsolat Beállítása A TvNetTel Kft internetes szolgáltatásának igénybevételéhez szükséges a hálózati csatlakozás beállítása a számítógépen vagy routeren. A beállításhoz szükség van a

Részletesebben

E-mail cím létrehozása

E-mail cím létrehozása E-mail cím létrehozása A Moodle-rendszerben Ön akkor tudja regisztrálni magát, ha rendelkezik e-mail címmel. A Moodle ugyanis az Ön e-mail címére küld egy elektronikus levelet, amelyben a regisztráció

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Trimble Survey Controller szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalról letöltött RTCM VITEL.dc nevű Trimble

Részletesebben

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz

ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz ÚTMUTATÓ az RVTV portálon történő ciklus beállításhoz Tartalom Felhasználói profil megnyitása... 2 Profil adatok beállítása... 3 Vezetők... 3 Nem volt előresorolása... 7 Próbaidősként került regisztrálásra...

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat

Mechatronika segédlet 3. gyakorlat Mechatronika segédlet 3. gyakorlat 2017. február 20. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Feladatleírás... 2 Fogaskerék... 2 Nézetváltás 3D modellezéshez... 2 Könnyítés megvalósítása... 2 A fogaskerék

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) VI. Digitalizálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Digitalizálás eszközei Az ArcView 3.3-hoz hasonlóan, a QGIS-ben

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt

Autodesk Inventor Professional New Default Standard.ipt Adaptív modellezési technika használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható munkahenger összeállítási modelljét adaptív technikával! 1. Indítson egy új feladatot! New Default Standard.ipt 2. A

Részletesebben

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat.

Egyszerűbb a Google keresőbe beírni a Sharepoint Designer 2007 letöltés kulcsszavakat és az első találat erre a címre mutat. A feladat megoldásához a Sharepoint Designer 2007 programot használjuk, mely ingyenesen letölthető a Microsoft weboldaláról. Az érettségi aktuális szoftverlistája alapján az Expression Web 2, az Expression

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal Aromo Iskolaadminisztrációs Szoftver Felhasználói kézikönyv -- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés normál tantárggyal 1 Bevezetés 3

Részletesebben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben

Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben Másodlagos adatok beszerzése és külső adattábla csatolása ArcGIS 10-ben oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga Ágnes

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Online naptár használata

Online naptár használata Online naptár használata WEB: https://www.google.com/calendar A Google naptár egy olyan Google-fiókhoz kötött szolgáltatás, melynek használatával a felhasználók egy ingyenes, online rendszerben tárolhatják

Részletesebben

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez.

OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. OpenVPN kliens telepítése a RITEK Zrt. szervereinek eléréséhez. Az OpenVPN kliens programra akkor van szükség, ha egy nyílt Internet elérésű helyről szeretnénk elérni magas biztonság mellett a RITEK Zrt.

Részletesebben

2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről.

2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről. 2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk, hogyan lehet beállítani a projekt tulajdonságait; megtanuljuk, hogyan lehet beállítani

Részletesebben

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.

SQL Backup and FTP. A program telepítésének menete. A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp. SQL Backup and FTP A szoftvert a következő weboldalról ingyenesen tölthető le: https://sqlbackupandftp.com/ A program telepítésének menete A telepítő elindítása után megjelenő képernyő a Next > gomb megnyomásával

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyílt forráskódú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

RAJZ1. vezetett gyakorlat

RAJZ1. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz1. vezetett gyakorlat RAJZ1. vezetett gyakorlat Műhelyrajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1 Feladat: Készítse el a szelepház műhelyrajzát! 1) Indítson

Részletesebben

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt!

Akciók, diavetítés. 1. ábra Akciógombok. A lap két regiszterfülből áll, ezek a Kattintásra és az Áthaladáskor. Nézzük meg először az elsőt! Akciók Az akciógombok alkalmazásával beállíthatjuk, hogy az objektumra kattintva végrehajtsa a hozzárendelt hiperhivatkozást. Jól láttuk, hogy az objektumokhoz, diákhoz rendelhettünk akciókat, de az akciógombokkal

Részletesebben

Aromo Szöveges Értékelés

Aromo Szöveges Értékelés Aromo Szöveges Értékelés AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver v2.50 - Felhasználói kézikönyv- Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges Értékelés 1 Bevezetés 3 A Szöveges Értékelés modul koncepciója

Részletesebben

RAJZ2. vezetett gyakorlat

RAJZ2. vezetett gyakorlat Inventor R4 1 Rajz2. vezetett gyakorlat RAJZ2. vezetett gyakorlat Összeállítási rajz készítés A feladat megoldásához szükséges fájlok: Tutorial Files\body1, nozzle1, knob 1, assy_link, final_assy Feladat:

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

8. Lekérdezés geometria alapján

8. Lekérdezés geometria alapján Geoinformatika a környezetvédelemben 1 8. Lekérdezés geometria alapján Feladatunk az, hogy az válaszoljunk minden olyan felmerülő kérdésre, mely a térképi adatok leíró, illetve térbeli elhelyezkedése kapcsán

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal

Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal AROMO Iskolaadminisztrációs Szoftver - Felhasználói kézikönyv - Szöveges értékelés 1 Tartalomjegyzék Aromo Szöveges értékelés kódolt tantárggyal 1 Bevezetés

Részletesebben

(ArcCatalog, ArcMap)

(ArcCatalog, ArcMap) Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Esri programok alkalmazásával (ArcCatalog, ArcMap) Útmutató 2014. október 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos

Részletesebben

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger)

Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) Segédlet kriptográfiai szolgáltatást beállító szoftverhez (CSPChanger) szoftveres, PKCS#12 formátumú tanúsítvány átalakításához 1(8) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 2 2. Bevezető... 3 3. CSPChanger

Részletesebben

Évváltási teendők

Évváltási teendők Évváltási teendők 2018-2019 Évváltási tájékoztató az Iratkezelő szakrendszerhez eddig csatlakozott, illetve az előrehozott csatlakozó nagyvárosok részére. Tisztelt Felhasználók! Jelen tájékoztatóban szereplő

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét.

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. Poligonok digitalizálása és a topológia Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban:

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás

TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás TERKA Törvényességi Ellenőrzési Rendszer Kiegészítő Alkalmazás Telepítési leírás 1.0.0.8 verzió A dokumentum készült: 2004. július 1. Utolsó módosítás időpontja: 2004. június 21. A dokumentumot készítette:

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén

RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén RTCM alapú VITEL transzformáció felhasználó oldali beállítása Spectra Precision Survey Pro Recon szoftver használata esetén A http://www.gnssnet.hu/valos_trafo.php weboldalon található, Spectra Precision

Részletesebben

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.

Szöveges értékelés. Magiszter.NET. Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec. Magiszter.NET Szöveges értékelés Elérhetőségeink: Tel: 62/550-748; 550-749 Fax: 62/550-919 E-mail: magiszternet@infotec.hu Honlap: www.infotec.hu Ügyfélszolgálat: H-P 8:00-16:00 A Magiszter.Net rendszerben

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-1. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatbázisok Térképek adatai és megjelenítése Új térkép létrehozása Adatok térképhez adása Egyszerűbb ábrázolási módok Fólia tulajdonságok Adatbázis

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Geoinformatika a környezetvédelemben 1 9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Feladatunk az, hogy GPS-szel gyűjtött, de csak papírra feljegyzett koordinátáinkat megjelenítsük az ArcView-ban.

Részletesebben

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése:

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: QGIS gyakorló Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: http://www.box.net/shared/0ui86dft8bdxp6pak8g6 Az elemzések során gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy egy objektumhoz, egy

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata

Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Kézikönyv ABAS-TOOLS használata Tartalomjegyzék 1 AJO - ABAS TOOLS... 5 2 NEW PROJECT... 8 3 AJO - ABAS TOOLS... 11 4 IMPORT... 13 5 AJO - ABAS TOOLS... 16 6 AJO - PROBA/OW1/PROBAERP.FOP - ABAS TOOLS...

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez

KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT. Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez KUTATÁSTÁMOGATÁS SOROZAT Felhasználói segédlet Academic Search Complete adatbázisban idézők kereséséhez Szent István Egyetem Kosáry Domokos Könyvtár és Levéltár Készítette: Hreskó-Tóth Dalma Academic Search

Részletesebben

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik:

Útmutató. Amennyiben a vállalkozás rendelkezik ügyfélkapu hozzáféréssel a KÜJ és KTJ számok igénylése a következők szerint történik: Útmutató A KÜJ és KTJ számot elektronikusan kell igényelni a területileg illetékes környezetvédelmi hatóságtól. Az igénylés feltétele, hogy az igénylő rendelkezzen ügyfélkapu hozzáféréssel, amennyiben

Részletesebben

1.A. feladat: Programablakok

1.A. feladat: Programablakok 1.A. feladat: Programablakok Nyisd meg sorban a Sajátgép mappát, Hálózatok mappát, indítsd el az Internet Explorer programot. Ehhez kattints kettőt mindegyik asztalon lévő ikonjára. Ha egy ablak teljes

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató

Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató Gyakorló 9. feladat megoldási útmutató 1. Minek a leírása a következő? Aktív hálózati hardver eszközök (pl.: routerek) és szoftverek segítségével létrehozott biztonsági rendszer két hálózat (jellemzően

Részletesebben

Logon megrendelő felület

Logon megrendelő felület Szilárd, megbízható alapokon. Logon megrendelő felület Felhasználói kézikönyv Holcim Magyarország Kft. Cement Logisztika 2014 Holcim Country Company Name 1 Tartalomjegyzék Bevezetés 3 1. Bejelentkezés

Részletesebben

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban

Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Megújított tanúsítvány cseréje a Windows tanúsítványtárban Windows operációs rendszeren 1(9) 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék...2 2. Bevezető...3 3. Tanúsítvány megújítása...4 3.1. Megújított tanúsítvány

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP

Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Prezentáció Microsoft PowerPoint XP Megoldások 1. A program indításakor a Munkaablakban válasszuk az Előadás-tervező varázslóval hivatkozást! A Varázsló segítségével hozzuk létre a bemutatót! A kész bemutatót

Részletesebben

12. A térképek publikálása

12. A térképek publikálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 12. A térképek publikálása Feladatunk az, hogy az eddigiekben megtanult módon elkészített térképeket illusztrációként beillesszük a szöveges állományunkba, illetve

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz

Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Felhasználói útmutató a portal.nakvi.hu oldalhoz Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék Hír beküldése Új oldal létrehozása Menük kezelése Tartalmak menühöz rendelése Hír beküldése Új hír beküldéséhez az adminisztrációs

Részletesebben

Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat

Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat Szoftvertechnolo gia 7. gyakorlat Román Gábor 1. Feladat Készítsen az alábbi leírás alapján egy Egyed kapcsolat (EK) diagramot, majd annak alapján Visual Studio 2013-ban Entity Framework entitás diagramot!

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

Tartalom Képernyő részei... 2

Tartalom Képernyő részei... 2 Tartalom Képernyő részei... 2 Sötétszürke menü részei... 2 1. Menü kibontása... 2 2. Eszközök... 3 3. Műveletek... 3 Világosszürke menü részei... 4 Kijelölés... 4 Okos kijelölés... 5 Körülvágás... 6 Vegyes

Részletesebben

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot!

Lapműveletek. Indítsuk el az Excel programot és töröljük ki a Munka1 nevű munkalapot! Bevezetés Ebben a fejezetben megismerkedünk az Excel munkalapjainak beszúrásával, törlésével, másolásával, valamint áthelyezésével, illetve csoportos kezelésével. Képesek leszünk különböző munkafüzetek

Részletesebben

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01.

AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. AZ N-WARE KFT. ÁLTAL ELEKTRONIKUSAN ALÁÍRT PDF DOKUMENTUMOK HITELESSÉGÉNEK ELLENŐRZÉSE VERZIÓ SZÁM: 1.3 KELT: 2012.02.01. Tartalom 1. A dokumentum célja... 3 2. Akiknek segítséget kívánunk nyújtani...

Részletesebben

NINJA kezelői program letöltése és installálása

NINJA kezelői program letöltése és installálása NINJA kezelői program letöltése és installálása A regisztrálás, illetve feltöltés után Ön kapott egy e-mailt tőlünk, melyben leírtuk Önnek a szolgáltatás eléréséhez nélkülözhetetlen, fontos adatokat. A

Részletesebben

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató

RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató RoadRecord mobil alkalmazás használati útmutató Az alkalmazás elindítása után a következő képernyőről kétféleképpen tud továbblépni. 1. A szinkronizációs adatok beállítása Amennyiben Ön még nem használta

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek

Táblázatkezelés, Diagramkészítés. Egyéb műveletek Diagram törlése Beágyazott diagramobjektum esetén jelöljük ki a diagramot a diagram üres területére kattintva, majd üssük le a DELETE billentyűt! Ha a diagram önálló diagramlapon helyezkedik el, akkor

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról

PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról PTE-PROXY VPN használata, könyvtári adatbázisok elérhetősége távolról Az Informatikai Igazgatóság minden aktív egyetemi hallgató és munkaviszonnyal rendelkező egyetemi dolgozó részére úgynevezett proxy

Részletesebben

TESZTELÉSI SEGÉDLET. regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval

TESZTELÉSI SEGÉDLET. regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval AZ ELSŐ ONLINE HACCP NAPLÓZÁSI RENDSZER TESZTELÉSI SEGÉDLET regisztráció I első naplóváz elkészítése I első napló kitöltése I applikáció letöltése I naplózás applikációval Regisztráció Regisztrációs folyamat

Részletesebben

Win-Tax évi ös verzió

Win-Tax évi ös verzió Érvényességi dátumok Demó verzió érvényessége: 2017.02.28. Regisztrált verzió érvényessége könyvelő programok: 2017.12.31. Regisztrált verzió érvényessége bérszámfejtő program: 2017.12.31. Regisztrált

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben