5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "5. gyakorlat. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét."

Átírás

1 Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. gyakorlat Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a poligon témák létrehozását, megtanuljuk mi az a topológia, megtanulunk egymáshoz kapcsolódó poligonokat létrehozni, töréspontokat szerkeszteni. A gyakorlat első részében olvassuk be az 1a.tif és 1b.tif állományokat. Ezután hozzunk létre egy poligon fedvényt, melynek neve legyen landuse.shp. A Layer New New Shapefile Layer menüpontban most Polygon típust válasszunk. A témát nevezzük el és mentsük le. A digitalizálást a szokott helyen található gombbal tudjuk elkezdeni, ami most a poligon fedvénynek megfelelő rajzolatú ikonként jelenik meg (Capture Polygon). Minden formát szabálytalan sokszögként kell megrajzolni: ahol egyszerűbb a forma, ott elegendő néhány kattintás az egérrel, köríveknél pedig sok kattintás szükséges. Itt találkozunk először (valójában már a vonalaknál is találkoztunk ezzel, csak nem mentünk bele a részletekbe, itt viszont már megkerülhetetlen) a topológia fogalmával. Vagyis tudnunk kell, hogy a digitalizált/digitalizálandó objektumok helyzeti tulajdonságai alapján meg kell különböztetnünk a geometriai és topológiai jellemzőket. A geometriai jellemzők az objektumok koordinátáival adhatók meg, melyhez szükség van egy koordináta rendszerre. Ebben a vonatkoztatási rendszerben megadjuk az objektumok töréspontjait és ezzel együtt a formát (geometriát). Itt csak a metrikus tulajdonságokat rögzítjük, vagyis ez a megközelítés nem veszi figyelembe a létrehozott objektumok szerkezeti kapcsolatait. Ezek leírása tartozik a topológia tárgykörébe: szomszédság, illeszkedés, metsződés. A topológiai tulajdonságok nem változnak a transzformációk hatására, míg a geometria a különböző vetületi rendszerekben sosem ugyanolyan (5-1. ábra).

2 Geoinformatika a környezetvédelemben 2 A b 5-1. ábra. Az Egyesült Államok térképe Mollweide (a) és Mercator (b) vetületi rendszerben. Az államok mint objektumok geometriája változott, a topológia viszont állandó. Ez a téma ott kapcsolódik a mi munkánkhoz, hogy 1 poligont minden gond nélkül le tudunk rajzolni, sőt több egymáshoz nem kapcsolódó poligont is, de ha ezek kapcsolódnak, akkor már felvetődik, hogy a vertex pontoknak pontosan egybe kellene esnie a két szomszédos poligonnál (máskülönben hézagok, átfedések keletkeznek, vagyis sérül a topológiai). Ezt a különböző geoinformatikai szoftverek eltérő módon oldják meg, de a végeredmény ugyanaz lesz, a vertexek egy pontba esnek. A QGIS-ben a kapcsolódó poligonok létrehozásához a következő lehetőségünk van. A Settings Snapping options párbeszédablakban engedélyezzük a topológiai szerkesztést (Enable topological editing), majd tegyünk pipát a szerkesztendő réteg neve mellé is (most ez a landuse), valamint ki kell pipálni a kis négyzetet az Avoid intersection oszlopban is. Ez az utolsó lépés az, ami után már nem tudunk egymást metsző poligonokat megrajzolni (és pontosan erre van szükségünk: a geoinformatikában a legritkább esetekben van szükség átfedő objektumokra) ábra. A topológiai szerkesztés engedélyezése Most kezdjük el elkészíteni a területhasználat térképét, de előtte hozzuk létre a táblázatban azokat az oszlopokat, amelyek szükségesek: (1) landusekod/whole number/2/0; valamint (2) landuse/text/16. Azért kell egy kódolt szám típusú mező

3 Geoinformatika a környezetvédelemben 3 is, mert a szöveg mező nem alkalmas minden, a későbbiekben felmerülő feladat megoldására, másrészt szövegben könnyebb hibázni (pl. elírni a nevet). Ezután rajzoljuk meg az első poligont (5-2. ábra szerinti nagyobb, alsó poligon). A landuskod legyen 1, a landuse pedig beépített. Ha létrejött, láthatjuk, hogy eltakarja az alatta lévő térképi részletet, ezért tegyük 50%-ban áttetszővé és vastagítsuk meg a körvonalat, hogy látszódjon ábra Ezt követően hozzuk létre a felső poligont (attribútumok: 1, beépített). Itt még nem merül fel topológiai kérdés, két egymással nem érintkező objektumról van szó, 2 össze nem érő településrészlet. A szomszédos (határos) poligon létrehozásához használjuk újra a gombot. Kövessük azt a szabályt, hogy a poligonon belül kezdjük és fejezzük be a műveletet. Ne akarjunk pont a határvonalon végigmenni újra, mert úgysem sikerülhet (sőt, ez még gyalog sem sikerülne a terepen), erre találták ki a topológiai szerkesztést. Elegendő annyit megrajzolni azon a poligonon belül, amelyik határát át akarjuk örökíteni az új poligonba, amennyivel nem lóg ki, nem képződik hézag a két poligon között (a poligonon belüli vonalszakasz úgyis eltűnik). Ha kész, töltsük ki a táblázatot (kód: 2; landuse: kert).

4 Geoinformatika a környezetvédelemben ábra. Szomszédos határvonalú poligon (a közös határvonalakat már korábban létrehoztuk) Nagyítással ellenőrizzük, hogy mi történt a közös határon. Elviekben, ha úgy jártunk el, ahogy kellett, akkor nem létezik az a nagyítás, amely mellett 2 vonalat láthatnánk, mert a vertexek koordinátái tökéletesen megegyeznek. Egymáshoz kapcsolódó poligonokat nemcsak így, hozzáfűzéssel lehet szerkeszteni, hanem vágással is. Ilyenkor előbb egy nagyobb befoglaló poligont rajzolunk meg, majd ebből vágjuk le a más típusba tartozó részeket a (Split feature) gombbal. Sajátos probléma elé állít minket a képeken temető. Próbáljuk meg a környező szántóval együtt bedigitalizálni. Ha csak megrajzoljuk a füves területet és rá a temetőt, rá kell jönnünk, hogy ezek voltaképpen csak poligonok egymás tetején, vagyis a topológiájuk nem jó. Ebből területet számítva a temető területe duplán számítana (egyrészt a füves területbe ágyazva, másrészt a valós területe), tehát meg kell oldani, hogy a topológia helyes legyen (megjegyezzük, hogy a topológiai szerkesztés üzemmódban ez nem is lehetséges, a QGIS hibaüzenetet ad). A megoldás az ún. lyukas poligon (vagy fánk) előállítása. Első lépésben hozzuk létre a füves terület poligonját, helyes illeszkedéssel a településhez (attribútum: füves terület, kód: 3). Ezt követően a (Add ring) gombbal hozzuk létre a temető kivágott felületét, voltaképpen egy lyukat a füves területen belül (5-4/a ábra). Ezután nagyvonalúan rajzoljunk meg a lyuk körül a füves terület poligonban egy tetszőleges alakzatot (5-4/b ábra). Az alakzat formája mindegy, mert az eredmény úgyis a lyuk befoldozása lesz (5-4/c ábra). Attribútumnak írjuk be, hogy temető, kód: 4. a B c 5-4. ábra. Lyukas poligon létrehozásának fázisai Hasonló eredményre jutunk akkor is, ha előre megrajzoljuk a kis poligonokat (jelen esetben a temetőt), majd a poligon rajzoló gombbal bekerítjük őket úgy, hogy hozzá is fűzzük őket egy akármilyen kis területű másik poligonhoz. Így nem kell a

5 Geoinformatika a környezetvédelemben 5 a lyukat külön legyártani és befoldozni, a topológia automatikusan helyes lesz. A hozzáfűzés akkor is jó eredményt ad, ha nem a kiindulási poligonba térünk vissza és akkor is, ha közben néhány másikat keresztezünk. Az összes lehetőség feltárásához érdemes önállóan kipróbálni a rajzolást többféleképpen is, felfedező jelleggel. Mostantól minden fontos ismeretünk megvan a digitalizáláshoz. Ha ezzel a módszerrel befejezzük a munkát, akkor kezünkben van a területhasználati térkép. A kategóriánkénti megjelenítéshez a következőt kell tenni: egy dupla kattintással a területhasználati (landuse) fedvényen és a megjelenő párbeszédpanelen a Style fülecske alatt most anélkül, hogy belemennénk a részletekbe és a magyarázatokba válasszuk ki a Categorized opciót. A Column legyen a landuse, vagy a landusekod. Most mindegy melyiket választjuk, mindkettő ugyanaz kell, hogy legyen (persze csak akkor, ha nem hibáztunk a szöveg beírásában) Nyomjuk meg a Classify gombot és ezzel kész a tematikus térkép (5-6. ábra) ábra. A területhasználat kategóriánkénti megjelenítése Az előző gyakorlaton láttuk, hogyan kell a töréspontokat szerkeszteni vonal objektumok esetében. A poligonok topológiai relációi ettől bonyolultabbak lehetnek. A (Node Tool) gombbal meg tudjuk jeleníteni egy objektum töréspontjait és el tudjuk mozgatni a kívánt pontokat.

6 Geoinformatika a környezetvédelemben ábra. Példa sérült topológiára Ha nem volt bekapcsolva a topológiai szerkesztés, vagy olyan szoftverben készült, melyben ez nem lehetséges (egyre kevesebb ilyen létezik; inkább figyelmetlenségből adódnak ilyen hibák 5-7. ábra), akkor a snapping funkció használatával és új töréspontok beszúrásával javítható az állomány. GYAKORLATOK 1. Fejezzük be a gyakorlaton megkezdett területhasználat digitalizálását!

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét.

5. Poligonok digitalizálása és a topológia. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 5. Poligonok digitalizálása és a topológia Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének területhasználati a térképét. Ebben a gyakorlatban:

Részletesebben

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el Zamárdi úthálózati térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk a vonal fedvények létrehozását,

Részletesebben

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása

3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Geoinformatika a környezetvédelemben 1 3. Táblázatkezelés és pontobjektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének magassági pontjainak térképét és töltsük

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét.

4. Vonalas objektumok digitalizálása. Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét. Geoinformatika a környezetvédelemben 1 4. Vonalas objektumok digitalizálása Feladatunk az, hogy készítsük el a tokaji Nagy-Kopasz hegy környékének szintvonalainak a térképét. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk

Részletesebben

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében

A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth felhasználása a térképek készítésében A Google Earth-ben lehetőségünk van arra, hogy pontokat, vonalakat, poligonokat rajzoljunk meg úgy, ahogyan azt a geoinformatikai rendszerekben megszoktuk.

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia

10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia Geoinformatika a környezetvédelemben 1 10. Műveletek térbeli adatokkal és topológia Feladatunk az, hogy készítsük el az eddigiekben is használt tokaji terület területhasználat térképét két fedvényből.

Részletesebben

8. Lekérdezés geometria alapján

8. Lekérdezés geometria alapján Geoinformatika a környezetvédelemben 1 8. Lekérdezés geometria alapján Feladatunk az, hogy az válaszoljunk minden olyan felmerülő kérdésre, mely a térképi adatok leíró, illetve térbeli elhelyezkedése kapcsán

Részletesebben

Készítette: niethammer@freemail.hu

Készítette: niethammer@freemail.hu VLogo VRML generáló program Készítette: Niethammer Zoltán niethammer@freemail.hu 2008 Bevezetés A VLogo az általános iskolákban használt Comenius Logo logikájára épülő programozási nyelv. A végeredmény

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) VI. Digitalizálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Digitalizálás eszközei Az ArcView 3.3-hoz hasonlóan, a QGIS-ben

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY

MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY FVM VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI INTÉZET NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM GEOINFORMATIKAI KAR MIKOVINY SÁMUEL TÉRINFORMATIKAI EMLÉKVERSENY 2009/2010. TANÉV Az I. FORDULÓ FELADATAI 1. feladat:

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 6. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Ami kimaradt és kevésbé fontos dolgok Teljesen új adattábla létrehozása Bitmap adatok kezelése Szerkesztés bitmap képről Térképek terjesztése Teljesen

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 4. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Szerkesztés Eddig adatokat nem módosítottunk. Minden esetben csak a hivatkozás színét, szimbólumát, elrendezését változtattuk. Ugyanakkor szükség

Részletesebben

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése:

QGIS gyakorló. Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: QGIS gyakorló Cím: Pufferzóna előállítása (Buffering) Minta fájl letöltése: http://www.box.net/shared/0ui86dft8bdxp6pak8g6 Az elemzések során gyakran vetődik fel az a kérdés, hogy egy objektumhoz, egy

Részletesebben

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R

S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R S Z E K S Z Á R D T É R I N F O R M A T I K A I R E N D S Z E R FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV (KIV O NAT 2018 JÚNIUS) SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK A térinformatikai rendszer kezelőfelülete Autodesk MapGuide Enterprise

Részletesebben

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010.

Országos Területrendezési Terv térképi mel ékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. Országos Területrendezési Terv térképi mellékleteinek WMS szolgáltatással történő elérése, Quantum GIS program alkalmazásával Útmutató 2010. május 1. BEVEZETÉS Az útmutató célja az Országos Területrendezési

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába 2.0 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyílt forráskódú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását.

A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. 11. Geometriai elemek 883 11.3. Vonallánc A Vonallánc készlet parancsai lehetővé teszik vonalláncok és sokszögek rajzolását. A vonallánc egy olyan alapelem, amely szakaszok láncolatából áll. A sokszög

Részletesebben

A Paint program használata

A Paint program használata A Paint program használata A Windows rendszerbe épített Paint program segítségével képeket rajzolhat, színezhet és szerkeszthet. A Paint használható digitális rajztáblaként. Egyszerű képek és kreatív projektek

Részletesebben

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800

Név Magasság Szintmagasság tető 2,700 koszorú 0,300 térdfal 1,000 födém 0,300 Fsz. alaprajz 2,700 Alap -0,800 Építész Informatika Batyu Előveszünk egy Új lapot 1. Szintek beállítása Lenullázzuk!!!!! A táblázat kitöltését az Alap szinten kezdjük az alap alsó síkjának megadásával. (-0,800) Beírni csak a táblázatba

Részletesebben

Beépítési százalék számítás QGIS 1.8 verzió telkek epuletek telkek Vektor/Geoprocessing eszközök/metszés

Beépítési százalék számítás QGIS 1.8 verzió telkek epuletek telkek Vektor/Geoprocessing eszközök/metszés Beépítési százalék számítás QGIS 1.8 verzió dr. Siki Zoltán Ebben a példánkban a földrészleteket tartalmazó felület réteghez rendeljük hozzá, hogy az épület, szintén felület rétegen található elemek hány

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre).

QGIS gyakorló. --tulajdonságok--stílus fül--széthúzás a terjedelemre). QGIS gyakorló Cím: A Contour-, a Point sampling tool és a Terrain profile pluginek használata. DEM letöltése: http://www.box.net/shared/1v7zq33leymq1ye64yro A következő gyakorlatban szintvonalakat fogunk

Részletesebben

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet

Lakóház tervezés ADT 3.3-al. Segédlet Lakóház tervezés ADT 3.3-al Segédlet A lakóház tervezési gyakorlathoz főleg a Tervezés és a Dokumentáció menüket fogjuk használni az AutoDesk Architectural Desktop programból. A program centiméterben dolgozik!!!

Részletesebben

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon:

Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: Dokumentum létrehozása/módosítása a portálon: 1. Belépés a szerkesztőfelületre A következő webcímre belépve - http://www.zalaegerszeg.hu/licoms/login - megjelenik a szerkesztőfelület beléptető ablaka,

Részletesebben

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1

SZERZŐ: Kiss Róbert. Oldal1 A LOGO MindStorms NXT/EV3 robot grafikus képernyőjét használva különböző ábrákat tudunk rajzolni. A képek létrehozásához koordináta rendszerben adott alakzatok (kör, téglalap, szakasz, pont) meghatározó

Részletesebben

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2

Üdvözöljük. Solid Edge kezdő lépések 2 Üdvözöljük A Solid Edge 19-es verziója az innovatív megoldásokra és a vállalaton belüli kommunikációra fókuszál, ezzel célozva meg a közepes méretű vállalatok igényeit. Több száz újdonsággal a Solid Edge

Részletesebben

2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről.

2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről. 2. Alapok II. Feladatunk az, hogy tematikus térképet készítsünk a Tihanyi-félszigetről. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk, hogyan lehet beállítani a projekt tulajdonságait; megtanuljuk, hogyan lehet beállítani

Részletesebben

Hossz- és keresztszelvények előállítása

Hossz- és keresztszelvények előállítása Hossz- és keresztszelvények előállítása Pontok betöltése Első lépésben, a három dimenzióban felmért pontokat kell betölteni egy új, üres állományba. Ehhez a Munka/Térképek ablakot nyissuk meg, itt a Térkép/Koordinátajegyzék

Részletesebben

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010

INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI. Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 INFORMATIKA ÁGAZATI ALKALMAZÁSAI Az Agrármérnöki MSc szak tananyagfejlesztése TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0010 7. Digitális térképezés, georeferálás, vektorizálás Digitális térkép Fogalma Jellemzői Georeferálás

Részletesebben

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió A QGIS programból számos téradatbázis adatait elérhetjük, ezek közül két nyílt forráskódúval foglalkozunk, a PostGIS és a SpatiaLite adatbázis

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Lemezalkatrész-Punch Tool I. Lemezalkatrész-tervező modul használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható alkatrész alkatrészmodelljét!

Lemezalkatrész-Punch Tool I. Lemezalkatrész-tervező modul használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható alkatrész alkatrészmodelljét! Lemezalkatrész-Punch Tool I. Lemezalkatrész-tervező modul használata Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható alkatrész alkatrészmodelljét! 1. Indítson egy új feladatot! 1 New Default Sheet Metal.ipt

Részletesebben

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés

9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Geoinformatika a környezetvédelemben 1 9. Műveletek a táblázatban és diagramszerkesztés Feladatunk az, hogy GPS-szel gyűjtött, de csak papírra feljegyzett koordinátáinkat megjelenítsük az ArcView-ban.

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK

TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK Topológiai algoritmusok és adatszerkezetek TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK Cserép Máté mcserep@inf.elte.hu 2017. november 22. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI KAR BEVEZETŐ Topológia: olyan matematikai

Részletesebben

Rajz 01 gyakorló feladat

Rajz 01 gyakorló feladat Rajz 01 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható kézi működtetésű szelepház alkatrészrajzát! A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz01k.ipt A feladat célja:

Részletesebben

A LOGO MOTION TANÍTÁSA

A LOGO MOTION TANÍTÁSA A LOGO MOTION TANÍTÁSA ÍRTA: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010, KECEL LOGO MOTION TANÍTÁSA KÉSZÍTETTE: SZABÓ JÁNOS TANÍTÓ 2010. 1 1. FOGLALKOZÁS Kattintsunk a Logo motion ikonjára. A Színes teki. Ez a program ablaka.

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán. QGIS program telepítése Windows operáció rendszeren

Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán. QGIS program telepítése Windows operáció rendszeren Bevezetés a QGIS program használatába 2.x verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés A QGIS program egy nyílt forráskodú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

Óraterv Iskolába járás Feladatlap

Óraterv Iskolába járás Feladatlap Óraterv Iskolába járás Feladatlap Bevezetés: Az elmúlt években egyre több tanulót hoznak, ill. visznek gépkocsival az iskolába. A belga Közlekedési Minisztérium által készített tanulmány (State of the

Részletesebben

Geometria megadása DXF fájl importálásából

Geometria megadása DXF fájl importálásából 30. sz. Mérnöki kézikönyv Frissítve: 2016. március Geometria megadása DXF fájl importálásából Program: GEO5 FEM GEO5 Fájl: Demo_manual_30.gmk DXF Fájlok: - model201.dxf eredeti fájl, amit bonyolultsága

Részletesebben

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András Raszter georeferálás QGIS-ben Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) Ez a leírás ahhoz nyújt segítséget, hogy szkennelt térképet vagy ortofotót

Részletesebben

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter

ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter ArcGIS 8.3 segédlet 2-3. Dr. Iványi Péter Tartalomjegyzék Adatszűkítés Adatcímkézés Egyéb fólia műveletek Térképkomponens tulajdonságok Fólia tulajdonságok 1. Egy fólia ábrázolás módjának és egyéb tulajdonságainak

Részletesebben

QGIS domborzat modellezés

QGIS domborzat modellezés QGIS domborzat modellezés (verzió: QGIS 2.18.xx) 1 TEREPFELMÉRÉSBŐL SZÁRMAZÓ PONTOK ALAPJÁN DOMBORZATMODELL KÉSZÍTÉS, SZINTVONALAK ELŐÁLLÍTÁSA. 1.1 SZÖVEGES ÁLLOMÁNYBAN LÉVŐ PONTOK BEOLVASÁSA, MAGASSÁGOK,

Részletesebben

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció

TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció TERC V.I.P. hardverkulcs regisztráció 2014. második félévétől kezdődően a TERC V.I.P. költségvetés-készítő program hardverkulcsát regisztrálniuk kell a felhasználóknak azon a számítógépen, melyeken futtatni

Részletesebben

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények

Bevezető. Mi is az a GeoGebra? Tények Bevezető Mi is az a GeoGebra? dinamikus matematikai szoftver könnyen használható csomagolásban az oktatás minden szintjén alkalmazható tanításhoz és tanuláshoz egyaránt egyesíti az interaktív geometriát,

Részletesebben

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1.

4. Lecke. Körök és szabályos sokszögek rajzolása. 4.Lecke / 1. 4.Lecke / 1. 4. Lecke Körök és szabályos sokszögek rajzolása Az előző fejezetekkel ellentétben most nem újabb programozási utasításokról vagy elvekről fogunk tanulni. Ebben a fejezetben a sokszögekről,

Részletesebben

Informatika óravázlat 4. osztály oldal 15

Informatika óravázlat 4. osztály oldal 15 14. dec. 3. hét Algortimusok és adatok III. Programozzunk Imagine Logo vs. Comenius Logo Alapparancsok közti különbségek megfigyelése. Legfontosabb logo parancsok használata. Okos állat a Teki, szeret

Részletesebben

Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben?

Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben? Hogyan készítsünk Colorbox-os képgalériát Drupal 7-ben? (Jó segítség: http://www.youtube.com/watch?v=gstnfznz3hg) I. Telepteni kell az alábbi három dolgot 1. A Colorbox modult (https://www.drupal.org/project/colorbox)

Részletesebben

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére

Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Virtualoso Meeting Telefonkonferencia Használati Útmutató Belépés a Virtualoso Portal felületére Az alábbi oldalakon szeretnénk segítséget nyújtani Önnek a Virtualoso Meeting szolgáltatás Telefonkonferencia

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK

TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK Topológiai algoritmusok és adatszerkezetek TÉRINFORMATIKAI ALGORITMUSOK Cserép Máté mcserep@caesar.elte.hu 2015. november 18. EÖTVÖS LORÁND TUDOMÁNYEGYETEM INFORMATIKAI KAR BEVEZETŐ Topológia: olyan matematikai

Részletesebben

ArcView 2.sz. gyakorlat

ArcView 2.sz. gyakorlat ArcView 2.sz. gyakorlat Tematikus térképek Nyissunk egy új projectet a Project ablak, File->New Project menüpontjával (ha most indítottuk az ArcViewt, akkor ez automatikusan meg is történt). Nyissunk egy

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Környezeti informatika

Környezeti informatika Környezeti informatika Alkalmazható természettudományok oktatása a tudásalapú társadalomban TÁMOP-4.1.2.A/1-11/1-2011-0038 Eger, 2012. november 22. Utasi Zoltán Eszterházy Károly Főiskola, Földrajz Tanszék

Részletesebben

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként

ETA tárgyfelelős. Munka az ETA-ban tárgyfelelősként ETA tárgyfelelős Munka az ETA-ban tárgyfelelősként Tartalomjegyzék Angol nyelvű tárgy létrehozása... 2 Saját tárgyak szerkesztése (idegen-nyelvű is)... 5 Nyelvi habilitáció jelölése... 8 Angol nyelvű tárgy

Részletesebben

Rajz 02 gyakorló feladat

Rajz 02 gyakorló feladat Rajz 02 gyakorló feladat Alkatrészrajz készítése A feladat megoldásához szükséges fájlok: Rjz02k.ipt Feladat: Készítse el az alábbi ábrán látható tengely alkatrészrajzát! A feladat célja: Az alkatrész

Részletesebben

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus

Cohen-Sutherland vágóalgoritmus Vágási algoritmusok Alapprobléma Van egy alakzatunk (szakaszokból felépítve) és van egy "ablakunk" (lehet a monitor, vagy egy téglalap alakú tartomány, vagy ennél szabálytalanabb poligon által határolt

Részletesebben

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán

DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán DXF állományok megnyitása QGIS programmal (1.7 verzió) Összeállította: Ács Eszter, dr. Siki Zoltán A QGIS programmal többféle vektoros térinformatikai formátumot közvetlenül meg lehet nyitni (pl. ESRI

Részletesebben

elektronikus kitöltés és benyújtás

elektronikus kitöltés és benyújtás Felhasználói kézikönyv Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés (AKG- VP) elektronikus kitöltés és benyújtás 2015. Verzió 02. 1 1. Tartalomjegyzék 1. TARTALOMJEGYZÉK... 2 2. BEVEZETÉS... 4 3. A BEADÓ FELÜLET

Részletesebben

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés

Kézikönyv. Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Kézikönyv Határozott idejű számla könyvelése - értékesítés Tartalomjegyzék 1 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 5 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 VEVŐ - MEGJELENÍTÉS [76372 PARTNER PARTNER KERESKEDŐHÁZ KFT] 7 4 ABAS-ERP

Részletesebben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben

Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Georeferálás, leválogatás ArcGIS 10-ben Hol vannak azok a helyek, amelyek.? oktatási segédlet Gazdaságföldrajz, Geoökonómia és Fenntartható Fejlődés Intézet Budapesti Corvinus Egyetem Készítette: Varga

Részletesebben

Törökbálint Város önkormányzati környezeti információs rendszer Interneten elérhető felhasználói felülete

Törökbálint Város önkormányzati környezeti információs rendszer Interneten elérhető felhasználói felülete Törökbálint Város önkormányzati környezeti információs rendszer Interneten elérhető felhasználói felülete Verzió: 1.0 Tekiré Kft. ViaMap Kft. Készítette: Márta Gergely, Sándor Csaba Budapest, 2010-01-11

Részletesebben

Programozási nyelvek 2. előadás

Programozási nyelvek 2. előadás Programozási nyelvek 2. előadás Logo forgatás tétel Forgatás tétel Ha az ismétlendő rész T fok fordulatot végez és a kezdőhelyére visszatér, akkor az ismétlések által rajzolt ábrák egymás T fokkal elforgatottjai

Részletesebben

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép

Egyéb 2D eszközök. Kitöltés. 5. gyakorlat. Kitöltés, Szöveg, Kép 5. gyakorlat Egyéb 2D eszközök Kitöltés, Szöveg, Kép Kitöltés A kitöltés önálló 2D-s elemtípus, amely egy meghatározott felület sraffozására, vagy egyéb jellegű kitöltésére használható. Felület típusú

Részletesebben

Digitális terepmodell modul

Digitális terepmodell modul Digitális terepmodell modul GeoEasy V2.05+ Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 2006-2010 Tartalomjegyzék Bevezetés DTM létrehozása DTM módosítása DTM betöltése, lezárása Intepoláció Szintvonalkészítés

Részletesebben

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját!

Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 2. feladat Készítsen négy oldalas prezentációt az E CD bolt számára! Tervezze meg az emblémáját! 1.Válasszon egyedi hátteret a prezentációnak! 2.Minden oldalon a bolt neve és emblémája jelenjen meg! Az

Részletesebben

Termék modell. Definíció:

Termék modell. Definíció: Definíció: Termék modell Összetett, többfunkciós, integrált modell (számítógépes reprezentáció) amely leír egy műszaki objektumot annak különböző életfázis szakaszaiban: tervezés, gyártás, szerelés, szervízelés,

Részletesebben

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu

Kulcsár Attila. A második szint GeoCalc GIS 2. GISopen 2012 konfrencia. www.geocalc.hu Kulcsár Attila A második szint GISopen 2012 konfrencia 1 GeoCalc GIS története 2006 Alapverzió (csak adatbázisokkal együtt Temető nyilvántartás) 2008 GeoCalc GIS 1.0 2011 GeoCalc GIS 1.5 (hierarchia, földtömegszámítás,

Részletesebben

TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI A VALÓSÁG MODELLEZÉSE

TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI A VALÓSÁG MODELLEZÉSE TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS ALAPFOGALMAI TÉRINFORMATIKAI MODELLEZÉS A VALÓSÁG MODELLEZÉSE a valóság elemei entitásosztályok: települések utak, folyók domborzat, növényzet az entitás digitális megjelenítése

Részletesebben

QGIS. Tematikus szemi-webinárium Térinformatika. Móricz Norbert. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI)

QGIS. Tematikus szemi-webinárium Térinformatika. Móricz Norbert. Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI) Tematikus szemi-webinárium Térinformatika Móricz Norbert Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézet (NAIK ERTI) Tartalom QGIS ismertető Vektor/raszter adatok elemzési lehetőségei

Részletesebben

Csoportosítás. Térinformatikai műveletek, elemzések. Csoportosítás. Csoportosítás

Csoportosítás. Térinformatikai műveletek, elemzések. Csoportosítás. Csoportosítás Csoportosítás Térinformatikai műveletek, elemzések Leíró (attribútum) adatokra vonatkozó kérdések, műveletek, elemzések, csoportosítások,... Térbeli (geometriai) adatokra vonatkozó kérdések, műveletek

Részletesebben

Webes felhasználói kézikönyv. Tartalomjegyzék

Webes felhasználói kézikönyv. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 A térkép felépítése... 3 1.1 Baloldali panel... 5 1.1.1 Adatbázis kapcsoló... 5 1.1.2 Rétegkezelő... 5 1.1.3 Rétegek be-kikapcsolása... 6 1.2 Eszköztár... 7 1.2.1 Navigálás... 7 1.2.2

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés a QGIS program használatába 3.4 verzió Összeállította: dr. Siki Zoltán Bevezetés A QGIS program egy nyílt forráskódú asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető

Részletesebben

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER

ONLINE SZAKÉRTŐI KERETRENDSZER FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET 1. ÁBRA 1.Lépés Szakértői rendszer főbb paramétereinek megadása 0. Ellenőrzés bekapcsolása (Ha első alkalommal használja a rendszert ajánlott kipipálni). A rendszer a megadott paramétereket

Részletesebben

5. A QGIS 2.2 szoftver újdonságai

5. A QGIS 2.2 szoftver újdonságai 5. A QGIS 2.2 szoftver újdonságai 5.1 ALKALMAZÁS ÉS PROJEKTBEÁLLÍTÁSOK Támogatja a tengeri mérföld mértékegységet és az ebben való mérést: Lehetőség van távolságot mérni tengeri mérföldben is. Ennek engedélyezésére

Részletesebben

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja.

(Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. Testmodellezés Testmodellezés (Solid modeling, Geometric modeling) Testmodell: egy létező vagy elképzelt objektum digitális reprezentációja. A tervezés (modellezés) során megadjuk a objektum geometria

Részletesebben

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat

Mechatronika segédlet 1. gyakorlat Mechatronika segédlet 1. gyakorlat 2017. február 6. Tartalom Vadai Gergely, Faragó Dénes Indítás, kezelőfelület... 2 Négyzet... 4 Négyzet rajzolásának lépései abszolút koordinátákkal... 4 Kocka, 3D eszközök...

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR

TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR Matematika A 3. évfolyam TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB TÉGLALAP, NÉGYZET, KÖR 40. modul Készítette: SZILI JUDIT (A 11., 13., 15. PONTOT: LÉNÁRT ISTVÁN) matematika A 3. ÉVFOLYAM 40. modul TÉGLATEST, KOCKA, GÖMB

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

6. Tematikus térkép készítése

6. Tematikus térkép készítése Geoinformatika a környezetvédelemben 1 6. Tematikus térkép készítése Feladatunk az, hogy az USA városainak elkészítsük a népességére vonatkozó tematikus térképeket. Ebben a gyakorlatban: megtanuljuk, hogyan

Részletesebben

Síklefedések Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa

Síklefedések Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa Magas szintű matematikai tehetséggondozás Síklefedések Erdősné Németh Ágnes, Nagykanizsa Kisebbeknek és nagyobbaknak a programozási versenyfeladatok között nagyon gyakran fordul elő olyan, hogy valamilyen

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE

Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE Scherlein Márta Dr. Hajdu Sándor Köves Gabriella Novák Lászlóné MATEMATIKA 1. A FELMÉRŐ FELADATSOROK ÉRTÉKELÉSE A felmérő feladatsorok értékelése A felmérő feladatsorokat úgy állítottuk össze, hogy azok

Részletesebben

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010

Előadás készítés. Szentesi Péter 2010 Előadás készítés Szentesi Péter 2010 Mire használható? Előadás készítés Előadás segédlet készítés Emlékeztető az előadó számára Kiadvány készítés Prezentáció készítés kezdése A PowerPoint indítás Válasszunk

Részletesebben

Mesh generálás. IványiPéter

Mesh generálás. IványiPéter Mesh generálás IványiPéter drview Grafikus program MDF file-ok szerkesztéséhez. A mesh generáló program bemenetét itt szerkesztjük meg. http://www.hexahedron.hu/personal/peteri/sx/index.html Pont létrehozásához

Részletesebben

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot,

1. Az Access 2000 indítása után válasszuk az Üres adatbázis létrehozása pontot, 2. feladat A. Készítsen egy adatbázist(egytáblás), egy atlétika világbajnokság 100m-es gyorsfutásának eredményeiről. Az adattábla legyen képes a következők rögzítésére: Verseny helyszíne(ország) - szöveges

Részletesebben

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat:

Karbantartás. Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Karbantartás Az ESZR Karbantartás menüjébentudjuk elvégezni az alábbiakat: Jelszó módosítása: A felhasználói jelszavunkat módosíthatjuk ebben a menüpontban, a régi jelszavunk megadása után. Általánosan

Részletesebben

7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján

7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján Geoinformatika a környezetvédelemben 1 7. Táblázatok összekapcsolása és lekérdezés attribútumok alapján Feladatunk az, hogy az megtanuljuk, hogyan lehet a digitalizált adatokhoz külső adatforrásban már

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) II. Címkézés, Szűrés, Szelektálás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Attribútumok eszköztár Elem azonosítás - kiválasztott

Részletesebben

Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl. kör, ellipszis, poligon)

Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl. kör, ellipszis, poligon) Grafikus primitívek kitöltése Téglalap kitöltése Poligon kitöltése Kör, ellipszis kitöltése Kitöltés mintával Grafikus primitívek kitöltése Területi primitívek: Zárt görbék által határolt területek (pl.

Részletesebben