A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervről

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a 2008-2009. évekre szóló kormányzati intézkedési tervről"

Átírás

1 Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szám: /2007-SZMM A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervről Budapest, szeptember

2 2 I. Tartalmi összefoglaló Vezetői összefoglaló június 29-e és július 1-je között Budapesten került megrendezésre a Romák a bővülő Európában - A jövő kihívása című nemzetközi konferencia. A konferencián részt vett közép-és kelet-európai országok kormányfői kifejezték politikai elkötelezettségüket az iránt, hogy csökkentik a roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadékot. A Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) képviselőivel közösen megállapodtak abban, hogy a közötti időszakot a Roma Integráció Évtizedévé nyilvánítják. A résztvevő országok által közösen kialakított keretek alapján az egyes országok saját gazdasági helyzetüknek és társadalmi viszonyaiknak megfelelően maguk fogalmazták meg stratégiai tervüket. Magyarországon az Országgyűlés június 25-én fogadta el a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozatot, amelynek 3. a Kormány feladatául tűzi, hogy a Stratégiai Terv végrehajtására a feladatok, felelősök és szükséges források meghatározásával szeptember 30-áig dolgozza ki az első, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervet. Tekintettel arra, hogy az intézkedési terv a Stratégiai Terv végrehajtására készül, az előterjesztés Melléklete szerinti Korm. határozat-tervezet felépítésében és tartalmában egyaránt az országgyűlési határozathoz igazodik: az intézkedések az oktatás, a foglalkoztatás (beleértve a vállalkozásfejlesztést is), a lakhatás, az egészségügy, az egyenlő bánásmód érvényesítése, valamint a kultúra, média és sport területén, konkrét projektekre lebontva kerültek meghatározásra. A tervezet szintén a Stratégiai Tervnek megfelelően elsősorban területi (hátrányos helyzetű térségek, települések) és szociális szempontok (pl. hátrányos helyzet, tartós munkanélküliség, alacsony iskolai végzettség, stb.) illetve ezek metszete alapján határozza meg a legfontosabb intézkedéseket, amelyek hosszú távon biztosíthatják a legszegényebbek köztük nagy arányban romák valós társadalmi és gazdasági integrációját. Az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy területén elsősorban a szociális és területi szempontok alapján indokolt a feladatokat megfogalmazni. Az antidiszkrimináció és a kultúra (roma

3 3 kultúra, hagyományok megőrzése) területén van lehetőség arra, hogy az egyes intézkedésekben a romák, mint önálló célcsoport kerüljenek meghatározásra. Az intézkedések mellett feltüntetett felelősök a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló Korm. rendeleteknek megfelelően kerültek meghatározásra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló intézkedések esetében tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségről szóló 130/2006. (VI. 15.) Korm. rendelet 3. -ának (1) bekezdésére az t minden esetben felelősként tüntettük fel. A Korm. határozatban nevesített feladatok hazai és ÚMFT-s forrásból kerülnek megvalósításra. A hazai források esetében a szaktárcák által a évi költségvetési törvény tervezésekor meghatározott összegeket tüntettük fel a és a évre vonatkozóan egyaránt. Az ÚMFT-hez kapcsolódó intézkedések esetében a TÁMOP, GOP, ROP-ok (7), kapcsolódó intézkedései és programjai szerepelnek a forrás-táblázatban. Ezek a források nem kizárólag a roma célcsoport helyzetét hivatottak javítani, azonban nagy részben hozzájárulnak a romák társadalmi integrációját elősegítő programokhoz is. A Korm. határozat-tervezet az érintett tárcák által elkészített, a saját feladat- és hatáskörükbe tartozó intézkedési tervek alapján került előkészítésre. A Roma Integrációs Tanács az előterjesztés tervezetét a augusztus 23-i ülésén megtárgyalta, az ülésen felvetett javaslatokkal az anyag kiegészítésre került. II. Kormányprogramhoz való viszony Az intézkedési terv elsősorban a kormányprogram A roma kisebbség társadalmi integrációja című fejezetében megfogalmazottakhoz kapcsolódik. Ez a fejezet ad iránymutatást a jogegyenlőség megteremtéséhez, a társadalmi egyenlőség kialakításához és a magyarországi romák gazdasági, kulturális és politikai integrációjával összefüggő feladatok kormányzati szintű tervezéséhez, megvalósításához és értékeléséhez. Az intézkedési tervben megfogalmazott célok és intézkedések kapcsolódnak továbbá a kormányprogram egészségügyet, oktatást és foglalkoztatást érintő célkitűzéseihez, valamint az Igazságos családtámogatás Küzdelem a gyermekszegénység ellen című fejezetben megfogalmazott célkitűzésekhez is.

4 4 III. Előzmények Az Országgyűlés június 25-én fogadta el a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozatot, amelynek 3. a Kormány feladatául tűzi, hogy a Stratégiai Terv végrehajtására a feladatok, felelősök és szükséges források meghatározásával szeptember 30-áig dolgozza ki az első, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervet. IV. Várható szakmai hatások Az intézkedési terv felgyorsítja a romák társadalmi integrációját és gazdasági helyzetének javulását. Rövidtávon hozzájárul a romák és nem romák életkörülményei között kialakult szakadék csökkentéséhez, hosszútávon pedig annak megszűntetéséhez; emellett elősegíti a társadalmi kohézió erősítését. V. Várható gazdasági hatások Az intézkedések eredményeként a roma lakosság képzettségi szintjének növekedése, foglalkoztatottságának, lakhatási körülményeinek és egészségügyi állapotának javulása várható. Az egyes intézkedések költségvetési hátterét a függelék szerinti táblázat foglalja össze. A hazai forrásokból megvalósításra kerülő feladatok esetében a évi költségvetés tervezésekor az egyes tárcák, illetve szakterületek által meghatározott irányszámokat vettük alapul mind a 2008., mind pedig a évekre vonatkozóan. Az ÚMFT keretében finanszírozandó intézkedéseknél a Kormány által már elfogadott, a közötti időszakra szóló akciótervek és a évre vonatkozó intézkedések költségvetési keretszámai alapján kerültek feltüntetésre a források. Itt kell megemlíteni, hogy az ÚMFT keretein belül megvalósuló intézkedések határideje az esetek többségében túlnyúlik a es időszakon. VI. Várható társadalmi hatások Az intézkedési terv elősegíti a romák társadalmi, kulturális és politikai integrációjának megvalósulását, a társadalmon belül kialakult ellentétek

5 5 csökkentését és a társadalmi kohézió erősítését. Hozzájárul továbbá a romákról alkotott hitelesebb kép kialakításához és a sztereotípiák megváltoztatásához. VII. Kapcsolódások VIII. Fennmaradt vitás kérdések

6 6 IX. Javaslat a sajtó tájékoztatására Az előterjesztés kommunikációja Igen Nem Javasolt-e a kommunikáció Kormányülést követő szóvivői tájékoztató Tárcaközlemény Tárca által szervezett sajtótájékoztató További szakmai programok szervezése Részletezve: További lakossági tájékoztatás:

7 7 H A T Á R O Z A T I J A V A S L A T A Kormány megtárgyalta és elfogadta a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervről szóló kormány-előterjesztést, és elrendeli az előterjesztés melléklete szerinti kormányhatározat-tervezetnek a Kormány határozataként a Magyar Közlönyben történő közzétételét.

8 8 Melléklet a /2007-SZMM számú kormány-előterjesztéshez A Kormány 1 /2007. ( ) Korm. h a t á r o z a t a a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervről A Kormány a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről (a továbbiakban: Stratégiai Terv) szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozatban foglalt célkitűzések megvalósítása érdekében szükséges, a évekre szóló kormányzati intézkedésekről a Roma Integrációs Tanáccsal egyetértésben a következő határozatot hozza: I. Az oktatás területét érintő feladatok 1. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken élő, iskoláskor előtti, kiemelten a 0-5 éves korú gyermekek és családjaik támogatására, a deprivációs ciklus megtörésére és a korai képességfejlesztés megvalósítására legalább öt programot kell indítani. A program eredményeinek figyelembevételével gondoskodni kell annak országos kiterjesztéséről. Határidő: a program indítására: december Az oktatási rendszeren kívüli integrációs, prevenciós programokat kell indítani az iskolai lemorzsolódás csökkentésére, a sikeres életkezdés feltételeinek megteremtésére legalább ötezer hátrányos helyzetű, iskoláskorú gyermek és fiatal részére.

9 9 Határidő: a programok indítására: június Célprogramokat kell indítani az oktatási szegregáció visszaszorítására, a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek korai és rendszeres óvodáztatásának elősegítésére, indokolatlan fogyatékossá minősítésük visszaszorítására és megelőzésére, a minőségi oktatási szolgáltatásokhoz történő hozzáférésük biztosítására. Az iskolai lemorzsolódás kezelésére legalább száz halmozottan hátrányos helyzetű gyermek kiemelt figyelemmel a kisgyermekes anyákra számára biztosítani kell az ún. második esély iskolában történő oktatásban való részvételt. oktatási és kulturális miniszter Határidő: a célprogramok indítására: december A közoktatási intézményrendszer keretén belül a halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat köztük nagy arányban romákat kiemelten sújtó térségi, települési hátrányokat csökkentő támogatási és finanszírozási rendszert kell kialakítani. Határidő: oktatási és kulturális miniszter pénzügyminiszter a évi központi költségvetés tervezésével egyidejűleg 5. Meg kell teremteni a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű köztük nagy számban roma tanulók iskolai sikerességét előmozdító ösztöndíjés tehetséggondozó programok összhangját.

10 10 oktatási és kulturális miniszter Határidő: június A Gandhi Közalapítvány és az általa működtetett Gimnázium és Kollégium, valamint egyéb nemzetiségi iskolák tapasztalatait és eredményeit felhasználva az Észak-magyarországi, valamint az Észak-alföldi régiókban igényfelméréssel megalapozott szakmai koncepciót és megvalósíthatósági tanulmányt kell készíteni nemzetiségi középfokú oktatási intézmények létrehozására. oktatási és kulturális miniszter Határidő: június Meg kell teremteni, illetőleg fejleszteni kell a közoktatási intézményekben folyó romani és beás nyelvoktatás szakmai feltételeit. Támogatni kell a romani és a beás nyelvek oktatásához, a tananyag fejlesztéséhez kapcsolódó kutatásokat, felméréseket. Koordinálni és támogatni kell a romani és beás nyelvtanári és tolmácsképzéssel kapcsolatos szakmai feladatokat, meg kell vizsgálni, hogy ezen képzések akkreditációja milyen eszközökkel ösztönözhető. oktatási és kulturális miniszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Határidő: december 31. Forrás: az éves központi költségvetések MeH fejezete II. A foglalkoztatással, vállalkozásfejlesztéssel összefüggő feladatok 1. A hátrányos helyzetű köztük nagy számban roma munkavállalók munkaerő-piacra történő belépésének, piacképes szakképzettség megszerzésének, valamint a nyílt munkaerő-piacon való tartós részvételének támogatására - mintegy tizenkilencezer fő bevonásával decentralizált foglalkoztatási programokat,

11 11 - a Munkaerő-piaci Alap által támogatott munkaerő-piaci programokat, - mintegy háromezer-kétszáz fő bevonásával alternatív munkaerőpiaci programokat kell indítani, továbbá legalább 20 programot kell indítani a telepeken, telepszerű lakókörnyezetben élők foglalkoztathatóságának elősegítésére. Határidő: a programok indítására: évente június 30., illetőleg a Munkaerő-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprésze 2. Szakmai és szakmai jellegű képzéssel egybekötött közmunkaprogramokat kell indítani a hátrányos helyzetű, tartós munkanélküliek elsődleges munkaerő-piacra történő re-integrációjára. Határidő: a közmunkaprogramok indítására: évente június 30. Forrás: éves központi költségvetések SZMM fejezete 3. A leghátrányosabb helyzetű kistérségekben, településeken élők köztük nagy arányban romák járulékkedvezményt biztosító (START Plusz és START Extra), illetőleg a piaci igényekhez igazodó szakképzettség megszerzését elősegítő ( Lépj egyet előre program) központi programokhoz, valamint a munkavégzéshez szükséges kompetenciák, készségek fejlesztését biztosító programokhoz való hozzáférésének elősegítésére legalább tíz fővel bővíteni kell a roma foglalkoztatás-szervezői hálózatot. Határidő: december 31.

12 12 4. Foglalkoztatással egybekötött képzési programot kell indítani legalább százötven roma munkavállaló foglalkoztatására a közoktatás területén. Az egészségügyi, a szociális, a gyermekjóléti, gyermekvédelmi szolgáltatások területén, valamint a rendvédelmi szerveknél meg kell teremteni a program indításának feltételeit. oktatási és kulturális miniszter egészségügyi miniszter igazságügyi és rendészeti miniszter Határidő: a program indítására: június Ki kell dolgozni a hátrányos helyzetű kistérségekben, településeken élő hátrányos helyzetű munkavállalók munkaerő-piaci mobilitását (térségeken átívelő munkavállalási folyamatokat) elősegítő eszközrendszert és modellprogramot kell indítani. Határidő: a modellprogram indítására: január 31. Forrás: az éves központi költségvetések SZMM fejezete 6. Pályázatok útján támogatni kell a roma mikro-, kis- és középvállalkozások megerősítését és fejlesztését, valamint biztosítani kell legalább ötezer munkavállaló képzését az adminisztrációs kapacitásokkal nem rendelkező mikro- és kisvállalkozásokban. gazdasági és közlekedési miniszter Határidő: a pályázati felhívások közzétételére: évente december 31.

13 13, illetőleg az éves központi költségvetések GKM fejezete 7. Pályázatok útján támogatni kell a hátrányos helyzetű kistérségekben létrejövő, illetve működő, növekedési potenciállal rendelkező kis- és középvállalkozások munkalehetőség-teremtő komplex beruházásait, illetve komplex technológiai beruházásait. gazdasági és közlekedési miniszter Határidő: pályázati felhívások közzétételére: évente március Legalább öt fővel bővíteni kell a roma szakemberekből álló vállalkozásfejlesztési referensi hálózatot. gazdasági és közlekedési miniszter Határidő: december 31. Forrás: az éves központi költségvetések GKM fejezete 9. A foglalkoztatási és vállalkozásfejlesztési programok tervezése és megvalósítása során a gyermekek napközbeni elhelyezését biztosító intézmények bevonásával, illetve alternatív szolgáltatások nyújtásával elő kell segíteni a kisgyermekes anyák e programokban való részvételét. Határidő: gazdasági és közlekedési miniszter az egyes programok indításával egyidejűleg

14 14, illetőleg az éves központi költségvetések SZMM fejezete III. A lakhatással, területfejlesztéssel összefüggő feladatok 1. Az építéshatósági engedélyezési gyakorlat tapasztalatai alapján felül kell vizsgálni az építésügyi jogszabályokat annak érdekében, hogy a belvíz-, árvízvagy egyéb környezet-egészségügyi veszélynek kitett területeken ne lehessen új építési engedélyeket kiadni. környezetvédelmi és vízügyi miniszter Határidő: december A leghátrányosabb helyzetű kistérségekre irányuló komplex (oktatási, foglalkoztatási, szociális és egészségügyi) térségfejlesztő programokat kell indítani, kiemelt figyelemmel a közoktatási és lakhatási szegregáció visszaszorítására. Határidő: a programok indítására: június A szegregálódott, infrastruktúra nélküli városi lakótelepek, településrészek lakásállományának és lakókörnyezetének rehabilitációjának, az ott élők foglalkoztatási és szociális integrációjának elősegítésére legalább négy programot kell indítani. Határidő: a programok indítására: december 31.

15 15 4. Legalább két kistérségben kistérségi szociális felzárkóztató programot kell indítani a szociális szolgáltatás fejlesztésére, szociális és gyermekjóléti szolgáltatások kiépítésére, megerősítésére. Az induló fejlesztések között a célterület meghatározásánál kiemelt szempontként kell figyelembe venni a roma lakosság átlagon felüli arányát. Határidő: augusztus 31. Forrás: évi központi költségvetés SZMM fejezete IV. Az egészségügy területére vonatkozó feladatok 1. Programokat kell indítani a népegészségügyi (emlő-, méhnyak- és vastagbélrák) szűréseken való részvétel ösztönzésére, különös tekintettel a halmozottan hátrányos helyzetű településeken, illetve a szegregált lakókörnyezetben és a leghátrányosabb kistérségekben élőkre. egészségügyi miniszter Határidő: a programok indítására: június A lakosság aktív bevonásával életminőség-javító, egészségfejlesztő programokat kell indítani, melynek során kiemelt figyelmet kell fordítani a halmozottan hátrányos helyzetű településeken, illetve a szegregált lakókörnyezetben élőkre. egészségügyi miniszter Határidő: a programok indítására: június 30.

16 16 3. Támogatni kell a kistérségi települési egészségtervek elkészítését és azok megvalósulását, különös tekintettel a leghátrányosabb helyzetű kistérségekre, halmozottan hátrányos helyzetű településekre. egészségügyi miniszter Határidő: június A halmozottan hátrányos helyzetű településeken, kistérségekben, illetve a szegregált lakókörnyezetben élők különösen a nők életviteli, egészségmegőrzési kompetenciáinak fejlesztésére, az öngondoskodás és önellátási képesség növelésére programokat kell indítani. egészségügyi miniszter Határidő: a programok indítására: december A 0-7 éves korú gyerekek fejlődésének komplex felméréséhez állapotfelmérő adatlapokat, eljárási és ellátási protokollokat kell kidolgozni a korai felismerés és a segítő szolgáltatásokhoz való hozzáférés elősegítésére. egészségügyi miniszter Határidő: december Az egészségügyi ellátórendszer szerkezetátalakítása következtében felszabaduló humánerőforrás-kapacitások ágazatban tartása érdekében olyan foglalkoztatási programokat kell indítani, amelyek támogatják az

17 17 egészségügyben foglalkoztatott roma szakemberek (és ezen belül is a nők) arányának növekedését. egészségügyi miniszter Határidő: december 31. V. Az egyenlő bánásmód elve érvényesülésének elősegítésével, az antidiszkriminációval kapcsolatos feladatok 1. A Roma Antidiszkriminációs Ügyfélszolgálati Hálózat munkájában közreműködő ügyvédek szakmai továbbképzésével és az ügyfélfogadási helyek számának bővítésével fejleszteni kell a Hálózatot. Határidő: Forrás: igazságügyi és rendészeti miniszter folyamatos éves központi költségvetések IRM fejezete 2. A civil szervezetek és cigány kisebbségi önkormányzatok bevonásával ki kell alakítani, illetőleg a meglévő kezdeményezések támogatásával tovább kell fejleszteni egy a hátrányos megkülönböztetés tilalmába ütköző esetek feltárására alkalmas antidiszkriminációs jelzőrendszert annak érdekében, hogy azok minél nagyobb számban az Egyenlő Bánásmód Hatóság tudomására jussanak. oktatási és kulturális miniszter egészségügyi miniszter Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter Határidő: december 31., valamint az éves központi költségvetések

18 18 3. A romákat érő hátrányos megkülönböztetés elleni hatékonyabb fellépés, a szélesebb körű tájékoztatás elősegítésére az Egyenlő Bánásmód Hatóság az Esélyek Háza hálózathoz kihelyezetten ügyfélszolgálatokat működtet. Határidő: a működés megkezdésére: június Az Egyenlő Bánásmód Hatóságnak az Európai Unió tagállamainak antidiszkriminációs bizottságait, hatóságait tömörítő szervezet, az Equinet hálózatban történő részvételét meg kell erősíteni. Együttműködést kell kialakítani az Európai Unió Alapjogi Ügynökségével (FRA). Határidő: december 31. VI. A kultúrával, a médiával és a sporttal kapcsolatos feladatok 1. Támogatni kell a hátrányos helyzetű gyermekek és fiatalok rendszeres sportolási lehetőségét, kiemelt figyelemmel a gyermekvédelmi gondoskodásban részesülő, illetőleg gyermekotthonokban élő gyermekekre. Határidő: Forrás: folyamatos az éves központi költségvetések ÖTM fejezete 2. Korosztályos programok támogatásával segíteni kell az élsportban résztvevő tehetséges roma gyermekek és fiatalok számának növekedését.

19 19 Határidő: Forrás: folyamatos az éves központi költségvetések ÖTM fejezete 3. Támogatni kell a romák életét hitelesen bemutató, illetőleg antidiszkriminációs műsorokat, kampányokat, továbbá a roma műsorkészítők, újságírók képzését és foglalkoztatását. Határidő: I. félévétől folyamatos 4. Ki kell dolgozni a romák kulturális autonómiájának megőrzését elősegítő, valamint a roma kultúra értékeit bemutató intézményrendszer kialakítására irányuló szakmai koncepciót. oktatási és kulturális miniszter Határidő: december 31. VII. Záró rendelkezések 1. A Kormány felhívja az érintett minisztereket, hogy az oktatás, a foglalkoztatás, a lakhatás, az egészségügy és a kultúra területén megfogalmazott feladatok megvalósítása során érvényesítsék az esélyegyenlőség-elvű támogatás politika szemit és ehhez készítsenek esélyegyenlőségi és anti-szegregációs útmutatót. érintett miniszterek Határidő: június 30.

20 20 2. A Kormány felhívja az érintett minisztereket, hogy a kétéves intézkedési tervben foglalt feladatok aktuális állásáról félévente számoljanak be a Roma Integrációs Tanácsnak. A beszámolókban ki kell térni arra is, hogy az intézkedési tervben foglalt feladatok előkészítésébe, végrehajtásába, illetőleg a Stratégiai Tervben megfogalmazott mutatók mentén elvégzett monitorozásba milyen módon vonták be a roma civil szervezeteket és az Országos Cigány Önkormányzatot. érintett miniszterek Határidő: évente június 30. és december A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozat 2. pontjában foglalt jelentés-tételi kötelezettség teljesítésének elősegítésére a Stratégiai Tervben megfogalmazott mutatók alapján monitoring rendszert kell kidolgozni. bevonásával, az érintett miniszterek Határidő: a monitoring rendszer kidolgozására: 2008 december Ez a határozat a közzététele napján lép hatályba és ezzel egyidejűleg a) a romák társadalmi integrációját elősegítő kormányzati programról és az azzal összefüggő intézkedésekről szóló 1021/2004. (III. 18.) Korm. határozat, valamint az azt módosító 1020/2005. (III. 10.) Korm. határozat; b) a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozatból eredő kormányzati teendőkről szóló 1042/2007. (VI. 28.) Korm. határozat hatályát veszti.

21 21 Az előterjesztés szöveges része június 29-e és július 1-je között Budapesten került megrendezésre a Romák a bővülő Európában - A jövő kihívása című nemzetközi konferencia. A konferencián részt vett közép-és kelet-európai országok kormányfői kifejezték politikai elkötelezettségüket az iránt, hogy csökkentik a roma és nem roma lakosság életkörülményei között meglévő szakadékot. A Világbank és a Nyílt Társadalom Intézet (OSI) képviselőivel közösen megállapodtak abban, hogy a közötti időszakot a Roma Integráció Évtizedévé nyilvánítják. A résztvevő országok által közösen kialakított keretek alapján az egyes országok saját gazdasági helyzetüknek és társadalmi viszonyaiknak megfelelően maguk fogalmazták meg stratégiai tervüket. Magyarországon az Országgyűlés június 25-én fogadta el a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről szóló 68/2007. (VI. 28.) OGY határozatot, amelynek 3. a Kormány feladatául tűzi, hogy a Stratégiai Terv végrehajtására a feladatok, felelősök és szükséges források meghatározásával szeptember 30-áig dolgozza ki az első, a évekre szóló kormányzati intézkedési tervet. Tekintettel arra, hogy az intézkedési terv a Stratégiai Terv végrehajtására készül, az előterjesztés Melléklete szerinti Korm. határozat-tervezet felépítésében és tartalmában egyaránt az országgyűlési határozathoz igazodik: az intézkedések az oktatás, a foglalkoztatás (beleértve a vállalkozásfejlesztést is), a lakhatás, az egészségügy, az egyenlő bánásmód érvényesítése, valamint a kultúra, média és sport területén, konkrét projektekre lebontva kerültek meghatározásra. A tervezetben kizárólag olyan feladatok szerepelnek, amelyek a közötti időszakban megvalósíthatók. A jelenleg működő, a következő két évben változtatást, továbbfejlesztést nem igénylő programok nem kerültek feltüntetésre. A tervezet szintén a Stratégiai Tervnek megfelelően elsősorban területi (hátrányos helyzetű térségek, települések) és szociális szempontok (pl. hátrányos helyzet, tartós munkanélküliség, alacsony iskolai végzettség, stb.) illetve ezek metszete alapján határozza meg a legfontosabb intézkedéseket, amelyek hosszú távon biztosíthatják a legszegényebbek köztük nagy arányban romák

22 22 valós társadalmi és gazdasági integrációját. Az oktatás, foglalkoztatás, lakhatás és egészségügy területén elsősorban a szociális és területi szempontok alapján indokolt a feladatokat megfogalmazni. Az antidiszkrimináció és a kultúra (roma kultúra, hagyományok megőrzése) területén van lehetőség arra, hogy az egyes intézkedésekben a romák, mint önálló célcsoport kerüljenek meghatározásra. A kétéves intézkedési terv kiemelt céljai: a romák képzettségi szintjének emelése, az oktatási szegregáció csökkentése; munkaerő-piaci integrációjuk elősegítése, illetve foglalkoztatottsági szintjük emelése; lakhatási körülményeik javítása és ehhez kapcsolódóan a települési és térségi szegregáció megszüntetése; egészségi állapotuk és az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésük javítása; a romákkal szembeni diszkrimináció csökkentése; a roma nők és a férfiak közötti esélykülönbségek csökkentése, valamint a roma kultúra megőrzésének és megismertetésének elősegítése. Az intézkedések mellett feltüntetett felelősök a miniszterek feladat- és hatásköréről szóló Korm. rendeleteknek megfelelően kerültek meghatározásra. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében megvalósuló intézkedések esetében tekintettel a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségről szóló 130/2006. (VI. 15.) Korm. rendelet 3. -ának (1) bekezdésére az t minden esetben felelősként került feltüntetésre. A Korm. határozatban nevesített feladatok hazai és ÚMFT-s forrásból kerülnek megvalósításra. A hazai források esetében a szaktárcák által a évi költségvetési törvény tervezésekor meghatározott összegeket tüntettük fel a és a évre vonatkozóan egyaránt. Az ÚMFT-hez kapcsolódó intézkedések esetében a TÁMOP, a GOP, a ROP-ok (7) kapcsolódó intézkedései és programjai szerepelnek a forrás-táblázatban. Ezek a források nem kizárólag a roma célcsoport helyzetét hivatottak javítani, azonban nagy részben hozzájárulnak a romák társadalmi integrációját elősegítő programokhoz is. Az OGY határozat értelmében a stratégiával, illetve a kétéves intézkedési tervvel kapcsolatos monitoring kétféleképpen fog megvalósulni. Egyrészt a

23 23 Kormány által megtett intézkedések megvalósulásáról kétévente beszámoló készül az Országgyűlés részére. Az első beszámolót jelen kétéves intézkedési tervről augusztus 31-ig kell az Országgyűlés elé benyújtani. Ennek elkészítésekor az intézkedések végrehajtásáról az 1021/2004. Korm. határozat beszámolási gyakorlatának megfelelően együttműködve az érintett miniszterekkel az első helyen felelős miniszternek kell majd beszámolni. A jelentést a december 31-ig kidolgozott monitoring rendszer alapján kell elkészíteni. Az Országgyűlés számára készülő jelentés mellett 2011-ben és 2015-ben független kutatók által végzett felmérések vizsgálják ezen intézkedések hatásait, az intézkedések nyomán a romák helyzetének változását. A Korm. határozat-tervezet az érintett tárcák által elkészített, a saját feladat- és hatáskörükbe tartozó intézkedési tervek alapján került előkészítésre. A Roma Integrációs Tanács az előterjesztés tervezetét a augusztus 23-i ülésén megtárgyalta, az ülésen felvetett javaslatokkal az anyag kiegészítésre került. Kérem a Kormányt, hogy az előterjesztést fogadja el. Budapest, szeptember Dr. Lamperth Mónika

24 24 Függelék a /2007-SZMM számú kormány-előterjesztéshez Korm. hat. I./1. Korm. hat. I./2. Korm. hat. I./3. Korm. hat. I./4. Korm. hat. I./5. Korm. hat. I./6. Korm. hat. I./7. Korm. hat. II./1. Korm. hat. II./2. Korm. hat. II./3. Korm. hat. II./4. Korm. hat. II./5. Korm. hat. II./6. Korm. hat. II./7. Korm. hat. II./8. A Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Terv végrehajtásához szükséges, a évekre szóló kormányzati intézkedési terv forrásai Források 1 I. Az oktatás területét érintő feladatok TÁMOP 5.2. Beruházás a jövőnkbe: gyermek és ifjúsági programok intézkedés keretében 1,7 milliárd Ft Biztos Kezdet Program indítása a 35 leghátrányosabb térségben és a Biztos Kezdet Programok országos elterjesztése konstrukciók TÁMOP 5.2. Beruházás a jövőnkbe: gyermek és ifjúsági programok intézkedés keretében Gyermekek és fiatalok integrációs programjai konstrukció 2,8 milliárd Ft TÁMOP 3. prioritás TÁMOP konstrukciók 12 milliárd Ft számottevő forrást nem igényel számottevő forrást nem igényel OKM fejezet 20 millió forint ( ) OKM és MeH fejezet 10 millió forint ( ) II. A foglalkoztatással, vállalkozásfejlesztéssel összefüggő feladatok TÁMOP ,04 milliárd Ft TÁMOP ,4 milliárd Ft TÁMOP ,2 milliárd Ft Munkaerő-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprész terhére indított munkaerő-piaci programok - 3 milliárd Ft ( ) Munkaerő-piaci Alap decentralizált Foglalkoztatási Alaprész terhére nyújtott támogatások - 8 milliárd Ft ( ) SZMM fejezet 6 milliárd Ft ( ) TÁMOP millió Ft TÁMOP millió Ft SZMM fejezet 300 millió Ft ( ) GKM fejezet [KKC-2008-R], [KKC-2009-R] 600 millió Ft ( ) TÁMOP ,3 milliárd Ft TÁMOP ,9 milliárd Ft TÁMOP milliárd Ft GOP B 5,1 milliárd Ft GOP B 4,9 milliárd Ft GOP C 6,6 milliárd Ft GOP C 6,1 milliárd Ft GOP D 4,3 milliárd Ft GOP D 4,3 milliárd Ft GKM fejezet 90 millió Ft ( ) 1 A táblázatban az uniós források a intézkedések/konstrukciók - a Kormány által elfogadott, a ban induló akcióterv szerinti - teljes összegét mutatják. A Ft összeg árfolyamfüggő, a táblázatban feltüntetett összegek 271 Ft/ euróval szerepelnek.

25 25 Korm. hat. II./9. Korm. hat. III./1. Korm. hat. III./2. Korm. hat. III./3. Korm. hat. III./4. Korm. hat. IV./1. Korm. hat. IV./2. Korm. hat. IV./3. Korm. hat. IV./4. Korm.hat. IV./5. Korm. hat. IV./6. Korm. hat. V./1. Korm. hat. V./2. Korm. hat. V./ 3. Korm. hat. V./4. Korm. hat. VI./1. Korm. hat. VI./2. Korm. hat. VI./3. Korm. hat. VI./4. számottevő forrást nem igényel III. A lakhatással, területfejlesztéssel összefüggő feladatok számottevő forrást nem igényel TÁMOP 5.1. A kiemelt leghátrányosabb helyzetű térségek, valamint a településen belüli szegregáció csökkentését célzó komplex fejlesztések támogatása intézkedés keretében. 5,9 milliárd Ft KMOP A 2,4 milliárd Ft KDOP ,5 milliárd Ft ÉAOP A 1,3 milliárd Ft NYDOP C 0,8 milliárd Ft DDOP ,1 milliárd Ft DAOP ,2 milliárd Ft ÉMOP B 2,4 milliárd Ft SZMM fejezet 360 millió Ft ) IV. Az egészségügy területére vonatkozó feladatok TÁMOP milliárd Ft (belső forrásmegosztás nem meghatározott) TÁMOP milliárd Ft (belső forrásmegosztás nem meghatározott) TÁMOP milliárd Ft (belső forrásmegosztás nem meghatározott) TÁMOP milliárd Ft (belső forrásmegosztás nem meghatározott) TÁMOP ,5 milliárd Ft TÁMOP , ,5 milliárd Ft (belső forrásmegosztás nem meghatározott) V. Az egyenlő bánásmóddal, antidiszkriminációval kapcsolatos feladatok IRM fejezet - 72,5 millió forint (2008) + 72,5 millió forint (2009) TÁMOP millió Ft TÁMOP millió Ft VI. A kultúrával, a médiával és a sporttal kapcsolatos feladatok ÖTM fejezet [Gyermekotthonok Európa Kupája] 2 millió forint ( ) ÖTM fejezet [Holdsugár Program] 16 millió forint ( ) ÖTM fejezet 1,5 millió forint TÁMOP millió Ft számottevő forrást nem igényel

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának.

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájának keretstratégiája hat éves időtávban (2014-2020) fogalmazza meg az egész életen át tartó tanulás szakpolitikájával kapcsolatos célokat és az ezekhez kapcsolódó

Részletesebben

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a szociális ágazat

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a szociális ágazat Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és a szociális ágazat Oross Jolán SZMM Tervezési és Fejlesztési Titkárság, Társadalmi befogadás iroda. Hajdúszoboszló, 2008. április 22. Miről lesz szó? Az uniós forrásokból

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Szociális és Munkaügyi Minisztérium Szám: 22.616-3/2007-SZMM. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a Miniszterelnöki Hivatalban, a minisztériumokban, az igazgatási

Részletesebben

Hajdúszoboszló, június 1., Oross Jolán

Hajdúszoboszló, június 1., Oross Jolán Hajdúszoboszló, 2010. június 1., Oross Jolán A szociális védelemről és a társadalmi összetartozásról szóló nemzeti stratégiai jelentés (Prioritások 20062010) Hátrányos helyzetű csoportok munkaerőpiaci

Részletesebben

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27.

A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása. 2013. november 27. A Társadalmi Felzárkózási Stratégia oktatási intézkedéseinek bemutatása 2013. november 27. 1. Keretek - ORÖ megállapodás, Nemzeti Társadalmi Felzárkózási stratégia 2. Keretek - EU 2007-2013 - EU 2020,

Részletesebben

I. Az oktatás területét érintı feladatok

I. Az oktatás területét érintı feladatok 1105/2007. (XII. 27.) Korm. határozat a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a 2008-2009. évekre szóló kormányzati intézkedési tervrıl A Kormány a Roma Integráció Évtizede Program

Részletesebben

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: /2008-SzMM

Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: /2008-SzMM Szociális és Munkaügyi Minisztérium Iktatószám: 14352 - /2008-SzMM ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Magyar Köztársaság által a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező átmeneti szabályokról szóló

Részletesebben

Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok. 2014. Október 13.

Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok. 2014. Október 13. Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek Szakpolitikai válaszok és a legutóbbi magyarországi reformok SZEMINÁRIUM 2014. Október 13. Iván Sörös Osztályvezető,

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 194/2009-SZMM E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Nők és Férfiak Társadalmi Egyenlősége Tanács működtetéséről Budapest, 2009. január 2 Vezetői összefoglaló

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához szükséges egyes feladatokról

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére. a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához szükséges egyes feladatokról GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER FEJLESZTÉSPOLITIKÁÉRT FELELŐS K O R M Á N Y B I Z T O S E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a közlekedésfejlesztési integrált közreműködő szervezet kialakításához

Részletesebben

Európai Uniós forrásokhoz való hozzájutás lehetőségei. Farkas Attila szakmai főtanácsadó Szociális és Munkaügyi Minisztérium

Európai Uniós forrásokhoz való hozzájutás lehetőségei. Farkas Attila szakmai főtanácsadó Szociális és Munkaügyi Minisztérium Európai Uniós forrásokhoz való hozzájutás lehetőségei Farkas Attila szakmai főtanácsadó Szociális és Munkaügyi Minisztérium Új Magyarország Fejlesztési Terv 2007-2013 Magyarország Nemzeti Stratégiai Referenciakerete

Részletesebben

1120/2009. (VII. 23.) Korm. határozat. a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának évi cselekvési programjáról

1120/2009. (VII. 23.) Korm. határozat. a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának évi cselekvési programjáról 1120/2009. (VII. 23.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2009-2010. évi cselekvési programjáról 1. A Nemzeti Tehetség Programról szóló 78/2008. (VI. 13.) OGY határozatban foglalt

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról

ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE. a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról MeH-et vezető miniszter Iktatószám:MEH/ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY RÉSZÉRE a Legyen jobb a gyermekeknek! Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának létrehozásáról Budapest, 2008. május Melléklet A Kormány./2008.

Részletesebben

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag

EZ AZ ELŐTERJESZTÉS A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM IGAZSÁGÜGYI ÉS RENDÉSZETI MINISZTÉRIUM Munkanyag E l ő t e r j e s z t é s (közigazgatási egyeztetés anyaga) a Bernben 1980. május 9-én kelt, Nemzetközi Vasúti Fuvarozási

Részletesebben

Új Magyarország Fejlesztési Terv- Nemzeti Stratégiai Referenciakeret

Új Magyarország Fejlesztési Terv- Nemzeti Stratégiai Referenciakeret A társadalmi befogadás és részvétel erısítése a 2007-2008-as és a 2009-2010-es Akcióterv keretében 2009. június 22. Új Magyarország Fejlesztési Terv- Nemzeti Stratégiai Referenciakeret Magyarország 2007-2013

Részletesebben

Tervezett humán fejlesztések között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására

Tervezett humán fejlesztések között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására Tervezett humán fejlesztések 2014-2020. között különös tekintettel a hajléktalanok ellátására Horváth Viktor főosztályvezető Balatonföldvár, 2013. augusztus 29. FEJLESZTÉSEK 2014-2020. KÖZÖTT KÜLÖNÖS TEKINTETTEL

Részletesebben

hatályos:

hatályos: 1886/2016. (XII. 28.) Korm. határozat az Egészséges Magyarország 2014 2020 Egészségügyi Ágazati Stratégia 2017 2018 évekre vonatkozó cselekvési tervéről A Kormány hatályos: 2016.12.28 - a) elfogadja az

Részletesebben

68/2007. (VI. 28.) OGY határozat. a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről

68/2007. (VI. 28.) OGY határozat. a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről 68/2007. (VI. 28.) OGY határozat a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről Az Országgyűlés a magyarországi cigány, illetőleg roma népesség sikeres társadalmi integrációjának elősegítésére,

Részletesebben

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA AZ ÖNKORMÁNYZATOKNÁL A KONVERGENCIA RÉGIÓBAN ÁROP - 1.A.3. - 2014 MARCALI VÁROS ÖNKORMÁNYZATA ESÉLYT MINDENKINEK SZAKMAI PROGRAM MARCALI, 2015.05.08.

Részletesebben

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik

A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik A Nemzeti Tehetség Program, a Nemzeti Tehetség Alap és pályázataik Géniusz Országos Tehetségnap Budapest, 2010. március 27. Sarka Ferenc a Magyar Tehetséggondozó Társaság alelnöke A tehetségsegítés nemzeti

Részletesebben

SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek. oktatásában

SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek. oktatásában SZOLIDARITÁS ÉS SZERKEZETVÁLTÁS: Az informális intézmények szerepe a roma gyerekek oktatásában Budapest, 2015. március 24. Stratégiai keretek - helyzetkép Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére IFJÚSÁGI, CSALÁDÜGYI, SZOCIÁLIS ÉS ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERVEZET MINISZTER Szám: 2690-3/2006. E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az áruk és a szolgáltatások biztonságosságáról és az ezzel kapcsolatos

Részletesebben

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza

TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza TÁMOP-TIOP szak- és felnőttképzési projektjei 2009-2010-ben dr. Tóthné Schléger Mária HEP IH szakterületi koordinátor Nyíregyháza 2007-2008. évi AT TÁMOP 2-TIOP 3. TISZK TÁMOP 2.2.3 6 régió 31 pályázó,

Részletesebben

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési

aa) az érintett közművek tekintetében a nemzeti fejlesztési miniszter és a belügyminiszter bevonásával, valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési 1486/2015. (VII. 21.) Korm. határozat a Digitális Nemzet Fejlesztési Program megvalósításával kapcsolatos aktuális feladatokról, valamint egyes kapcsolódó kormányhatározatok módosításáról 1. A Kormány

Részletesebben

- Esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése a pályázatokban -

- Esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése a pályázatokban - - Esélyegyenlőségi szempontok érvényesítése a pályázatokban - A leghátrányosabb helyzetű kistérségek fejlesztési és együttműködési kapacitásainak megerősítése ÁROP-1.1.5/C A Tokaji kistérség fejlesztési

Részletesebben

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. ( ) GKM rendelete. a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról

A gazdasági és közlekedési miniszter. /2006. ( ) GKM rendelete. a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról A gazdasági és közlekedési miniszter /2006. ( ) GKM rendelete a víziközlekedés rendjéről szóló 39/2003. (VI. 13.) GKM rendelet módosításáról Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló (jogszabály-módosítások

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI

TERVEZET A KORMÁNY ÉS A MINISZTÉRIUM ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI Gazdasági és Közlekedési Minisztérium GKM/ /2007 az ipari szakterületek körébe tartozó, továbbá az egyes épületnek nem minősülő építményekre (sajátos építményfajtákra) vonatkozó önálló műszaki szakértői

Részletesebben

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) évre szóló éves fejlesztési kerete A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési kerete Vállalkozások versenyképességének javításáról szóló 1. prioritás azonosító jele neve VEKOP-1.2.1-15 Mikro-,

Részletesebben

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz

1. sz. melléklet. Orientáló mátrix. a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz 1. sz. melléklet Orientáló mátrix a TAMOP 5.1.1.-09/2 kódszámú pályázati útmutatóhoz Kistérség Projekt címe Összeg (mft) Baktalórántháza Játszva, tanulva, sportolva a társadalom hasznos tagjává válni Leírás

Részletesebben

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás

Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Jogszabályi háttér bemutatása Devecseri Járás Nemzetközi jogi kitekintés Az egyes nemzetállamok közötti kapcsolatok rendezését a nemzetközi egyezmények, nemzetközi szerződések szolgálják, melyek az államok

Részletesebben

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám 4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám A Kormány 1210/2015. (IV. 10.) Korm. határozata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról

Részletesebben

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám

4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám 4798 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2015. évi 49. szám A Kormány 1210/2015. (IV. 10.) Korm. határozata az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 2015. évre szóló éves fejlesztési keretének megállapításáról

Részletesebben

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET

TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM TERVEZET KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI MINISZTÉRIUM FÖLDMŰVELÉSÜGYI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM KvVM/KJKF/471/2008. TERVEZET a biológiai biztonságról szóló, Nairobiban, 2000. május 24-én aláírt és a 2004. évi

Részletesebben

KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA

KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA KULTURÁLIS-KÖZMŰVELŐDÉSI INTÉZMÉNYEK LEHETŐSÉGTÁRA 2014-2020 Forrás: Operatív Programok, palyazat.gov.hu Tartalomjegyzék Bevezető 2 Az Operatív Programok szerkezete 3 Kulturális-közművelődési intézményeknek

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervről SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 1276-1/2007-SZMM TERVEZET ELŐ TERJESZTÉS a Kormány részére a Roma Integráció Évtizede Program ről Budapest, 2007. január VEZETŐI ÖSSZEFOGLALÓ I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére

ELŐTERJESZTÉS. a Kormány részére BELÜGYMINISZTER../../BM Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2011....-án. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a települési önkormányzat hivatásos tűzoltóság, önkormányzati

Részletesebben

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek

Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Foglalkozást segítő kormányzati intézkedések, pályázati lehetőségek Ádám Sándor főosztályvezető Munkaerőpiaci Programok Főosztály Nemzetgazdasági Minisztérium Budapest, 2017. március 7. MUNKAERŐPIACI TRENDEK

Részletesebben

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP-

Pályázat. Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- Második esély program TÁMOP-3.3.9 D-12-2012-0008 Pályázat Második esély típusú programok megvalósítása az Apáczai Oktatási Centrumban (TÁMOP- 3.3.9.D-12-2012-0008) Pályázat adatai Pályázat száma TÁMOP-3.3.9.D-12-2012-0008

Részletesebben

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve

Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve 6252 MAGYAR KÖZLÖNY 2012. évi 28. szám 1. melléklet az 1056/2012. (III. 9.) Korm. határozathoz Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2012 2013. évekre vonatkozó intézkedési terve I. Fogyatékossággal

Részletesebben

Területi kohézió a fejlesztéspolitikában

Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Területi kohézió a fejlesztéspolitikában Dr. Szaló Péter szakállamtitkár 2008. Március 20.. Lisszaboni szerzıdés az EU-ról 2007 december 13 aláírják az Európai Alkotmányt Az Európai Unióról és az Európai

Részletesebben

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2.

Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben. 2014. December 2. Hazai és európai szakpolitikai irányok a kisgyermekkori nevelésben SZEMINÁRIUM 2014. December 2. Helyzetelemzés - NTFS következtetései Oktatás Oktatási rendszerünk nem képes megfelelő mértékben csökkenteni

Részletesebben

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei

A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei A 2013 utáni kohéziós politika kialakítása, a civilek szerepe, lehetőségei Bécsy Etelka Pécs, 2012. december 5. Tartalom I. Kiindulás II. III. IV. Tervezés az Emberi Erőforrások Minisztériumában A 9. tematikus

Részletesebben

M i n i s z t e r i r e n d e l e t

M i n i s z t e r i r e n d e l e t SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 23.578-3/2007-SZMM M i n i s z t e r i r e n d e l e t a szociális és munkaügyi miniszter felügyelete alá tartozó fejezeti kezelésű előirányzatok felhasználásáról

Részletesebben

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV

ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV ESÉLYEGYENLŐSÉGI TERV A 2010. MÁJUS 31-TŐL 2012. DECEMBER 31-IG TERJEDŐ IDŐSZAKRA Elismerve minden embernek azt a jogát, hogy egyenlő méltóságú személyként élhessen Kisbér Város Önkormányzata az alábbi

Részletesebben

kezelése" című központi program aktív és preventív intézkedésekkel segíti a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését, a munkanélküliek és a munkaerő-pi

kezelése című központi program aktív és preventív intézkedésekkel segíti a fiatalok munkaerő-piaci beilleszkedését, a munkanélküliek és a munkaerő-pi 4470-4/2007. Szoc1 "s és `. : erium iszter Országgyűlés Hivatala Irományszara. ~C JI 9 3 Érkezett: 2007 FEM 15, 1 r Bernáth Ildikó országgyűlési képviselő asszony részére Fidesz-MPSZ Budapest Tisztelt

Részletesebben

1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat

1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat 1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési tervéről 1. A Kormány a) elfogadja az Országgyűlés 10/2006.

Részletesebben

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. június 14-i rendkívüli ülésére

Egyéb előterjesztés Békés Város Képviselő-testülete 2012. június 14-i rendkívüli ülésére Tárgy: Komplex telep-program (komplex humán szolgáltatás hozzáférés biztosítása) című, TÁMOP-5.3.6-11/1 kódszámú felhívásra pályázat benyújtása Előkészítette: Tárnok Lászlóné jegyző Gál András osztályvezető

Részletesebben

A Kormány. /2010. ( ) Korm. h a t á r o z a t a

A Kormány. /2010. ( ) Korm. h a t á r o z a t a A Kormány /2010. ( ) Korm. h a t á r o z a t a a Roma Integráció Évtizede Program Stratégiai Tervhez kapcsolódó, a 2010-2011. évekre szóló kormányzati intézkedési tervről A Kormány a Roma Integráció Évtizede

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTER III-3TK/137/1/2006. TERVEZET! E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére az Ipari Park címről és az ipari parkok fejlesztését szolgáló rendszer működéséről szóló 186/2005.

Részletesebben

ESZA Kht. Dr. Tátrai Ferenc Ügyvezető igazgató

ESZA Kht. Dr. Tátrai Ferenc Ügyvezető igazgató ESZA Kht. Dr. Tátrai Ferenc Ügyvezető igazgató Alapítás: 2179/2000 (VIII. 19) korm. hat. Társasági Szerződés: 2000. október 16. Bejegyzés: 2001. február 26. Munkaszervezet felállítása: 2001. április 3.

Részletesebben

Javaslat támogatási kérelem benyújtására az EFOP kódszámú, Integrált térségi gyermekprogramok című felhívásra Ózd, június 24.

Javaslat támogatási kérelem benyújtására az EFOP kódszámú, Integrált térségi gyermekprogramok című felhívásra Ózd, június 24. Javaslat támogatási kérelem benyújtására az EFOP-1.4.2-16 kódszámú, Integrált térségi gyermekprogramok című felhívásra Ózd, 2016. június 24. Előterjesztő: Társulás Elnöke Előkészítő: Munkaszervezet Hatósági

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program

Társadalmi Megújulás Operatív Program Kiemelt projekt tervezési felhívás a Társadalmi Megújulás Operatív Program A hajléktalan emberek társadalmi és munkaerő-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása című tervezési felhíváshoz

Részletesebben

A Magyar Köztársaság kormánya

A Magyar Köztársaság kormánya A Magyar KöztK ztársaság kormánya Roma Integráci ció Évtizede Program elnöks kségének átadása Szűcs Erika miniszter Szociális és s Munkaügyi Minisztérium 2008. június j 24. Roma Integráci ció Évtizede

Részletesebben

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között

Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Mit nyújt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program a vállalkozásoknak 2014-2020 között Buzás Sándor Főosztályvezető Nemzetgazdasági Tervezési Hivatal Tematika Felkészülés a 2014-2020-as időszakra

Részletesebben

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz

Magyar joganyagok /2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 2. oldal 3. felkéri az érdekelt szervezeteket, hogy működjenek köz Magyar joganyagok - 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat - a Nemzeti Tehetség Prog 1. oldal 1728/2016. (XII. 13.) Korm. határozat a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2017-2018. évi cselekvési programjáról

Részletesebben

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet

A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Tervezet A munkaanyagot a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium KVVM/KJKF/32/2010. Tervezet az ózonréteget lebontó anyagokkal és egyes

Részletesebben

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei

TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei TÁMOP 5.3.1 Munkába lépés Országos Tranzitfoglalkoztatási Egyesület projektjének eredményei Társadalmi Megújulás Operatív Program Első lépés alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és

Részletesebben

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A

TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A TERÜLETI EGYÜTTMŰKÖDÉST SEGÍTŐ PROGRAMOK KIALAKÍTÁSA A MÓRAHALMI RÉGIÓBAN ÁROP 1.A.3-2014 JOGSZABÁLYI KERETRENDSZER Jogszabályi keretrendszer: Az esélyteremtő programterv, illetve szélesebben véve, az

Részletesebben

Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk

Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk Az oktatás s szerepe a társadalmi felzárk rkózásban Dr. Köpeczi-Bócz Tamás Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Felzárk rkózás kitörési lehetőségek

Részletesebben

milliárd forint volt. A szaktárca költségvetési forrásait a kormány, a társminisztériumok és néhány állami tulajdonú gazdálkodó szervezet is kiegészít

milliárd forint volt. A szaktárca költségvetési forrásait a kormány, a társminisztériumok és néhány állami tulajdonú gazdálkodó szervezet is kiegészít s Munkaügy Miniszter looma ~ vűlés Hivataía --~/-91)- --, 1 lkt. szám: 7007-3/2007-SZMM 1007 WC 14- Varga József úr részére országgyűlési képviselő Fidesz - MPSZ Budapest Tisztelt Képviselő úr! K/2225.

Részletesebben

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET!

OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! OKTATÁSI MINISZTER TERVEZET! 8441-1/2006. ELŐTERJESZTÉS a Kormány részére a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény végrehajtásáról rendelkező 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet módosításáról Budapest,

Részletesebben

Magyar joganyagok - 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet - a helyi esélyegyenlőségi p 2. oldal 4. (1) A helyi esélyegyenlőségi programban a mélyszegény

Magyar joganyagok - 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet - a helyi esélyegyenlőségi p 2. oldal 4. (1) A helyi esélyegyenlőségi programban a mélyszegény Magyar joganyagok - 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet - a helyi esélyegyenlőségi p 1. oldal 321/2011. (XII. 27.) Korm. rendelet a helyi esélyegyenlőségi programok elkészítésének szabályairól és az esélyegyenlőségi

Részletesebben

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Elő terjesztés

MUNKAANYAG EZ A MUNKAANYAG A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI. Gazdasági és Közlekedési Minisztérium. Elő terjesztés EZ A A KORMÁNY Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Iktatószám: Elő terjesztés a párizsi 23. Általános Súly- és Mértékügyi Konferencián való részvételről szóló kormányhatározatra Budapest, 2007. szeptember

Részletesebben

TÁMOP / Munka és tanulás Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál

TÁMOP / Munka és tanulás Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál TÁMOP-2.1.4-09/1-2010-0005 Munka és tanulás Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál A projektről A projekt célja, a Közép-dunántúli Régióban működő mikro- és

Részletesebben

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020.

MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. MEZŐBERÉNY VÁROS ÖNKORMÁNYZAT IFJÚSÁGI KONCEPCIÓ CSELEKVÉSI TERVE 2015-2020. A koncepcióban megfogalmazott feladatok elvégzéséhez szükséges elkészíteni a cselekvési tervet, amely tartalmazza a felelősöket

Részletesebben

TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01

TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01 TÜRR ISTVÁN KÉPZŐ ÉS KUTATÓ INTÉZET 2011-07- 01 1 SZAKFELADATAINK 10 Területi Igazgatóságot tömörítő, országos állami felnőttképzési és kutatás-módszertani intézmény. Elsődleges célja a hátrányos helyzetű

Részletesebben

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Az Új Magyarország Fejlesztési Terv 9 XIX. UNIÓS FEJLESZTÉSEK Fejezeti kezelésű előirányzatok 4 Új Magyarország Fejlesztési Terv Gazdaságfejlesztés Operatív Program 0 90,0 0 938,7 0 938,7 Működési költségvetés

Részletesebben

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról

ELŐ TERJESZTÉS. a Kormány részére. a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 5435-4/2006-SZMM TERVEZET ELŐ TERJESZTÉS a Kormány részére a Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságról Budapest, 2006. november Vezetői összefoglaló I. Tartalmi összefoglaló

Részletesebben

Budapest, január

Budapest, január GAZDASÁGI ÉS KÖZLEKEDÉSI MINISZTÉRIUM Iktatószám: GKM/1325/1/2008. A gazdasági és közlekedési miniszter /2008. ( ) GKM rendelete a közlekedési és az ipari területeken végzett igazságügyi szakértői tevékenység

Részletesebben

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai és hazai szemmel A szociális védelemről és társadalmi befogadásról szóló 2008. évi Közös Jelentés A szegénység 78 millió embert, köztük

Részletesebben

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS

Az előterjesztést a Kormány nem tárgyalta meg, ezért az nem tekinthető a Kormány álláspontjának. ELŐTERJESZTÉS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM./2009. Az 1992. évi LXIII. törvény 19/A. rendelkezései szerint NEM NYILVÁNOS. Készült 2009.......-án/én. ELŐTERJESZTÉS a 2001. évi C. törvény III. részének hatálya alá

Részletesebben

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület a következő LEADER kritériumokat határozta meg célterületenként A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájában megfogalmazott célkitűzések megvalósítása

Részletesebben

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen

Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Stratégiai célok és lehetőségek a kábítószerügyi területen Müller Éva osztályvezető Budapest, 2017. december 14. EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztálya Nemzeti

Részletesebben

TELEKI LÁSZLÓ A MAGYARORSZÁGI ROMÁK INTEGRÁCIÓJA KORMÁNYZATI MEGKÖZELÍTÉSBİL. Háttér és elızmények

TELEKI LÁSZLÓ A MAGYARORSZÁGI ROMÁK INTEGRÁCIÓJA KORMÁNYZATI MEGKÖZELÍTÉSBİL. Háttér és elızmények TELEKI LÁSZLÓ A MAGYARORSZÁGI ROMÁK INTEGRÁCIÓJA KORMÁNYZATI MEGKÖZELÍTÉSBİL Háttér és elızmények Hátterének a Roma Integráció Évtizede Program (2005-2015), illetve a Romák a bıvülı Európában a jövı kihívásai

Részletesebben

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25.

J a v a s l a t. Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH. Településfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztály. Ó z d, 2014. augusztus 25. J a v a s l a t Területi együttműködést segítő programok kialakítása az önkormányzatoknál a konvergencia régiókban című ÁROP-1.A.3.- 2014. pályázat benyújtására Előterjesztő: Polgármester Előkészítő: PH.

Részletesebben

Civil Szervezetek a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban

Civil Szervezetek a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban Civil Szervezetek a Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Programban Soros Konferencia 2004. december 3. Törökné Rózsa Judit Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 2004-2006 (2008) közötti időszakra

Részletesebben

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács évi napirendjei

A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács évi napirendjei A Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Tanács 2010. évi napirendjei A 2010. január 28-i NSZFT ülés napirendi pontjai: 1. Tájékoztató a szolgáltatóipari képzés bevezetéséről 2. Tájékoztató a regionális

Részletesebben

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012.

Szakács Tamás Közigazgatási jog 3 kollokvium 2012. 12.A területfejlesztés és területrendezés jogintézményei és szervei /A területfejlesztés és területrendezés célja és feladata/ Szabályozás: 1996. évi XXI. törvény a területfejlesztésről és a területrendezésről

Részletesebben

Budapest, 2007. június

Budapest, 2007. június TERVEZET A KORMÁNY ÁLLÁSPONTJÁT NEM TÜKRÖZI SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM Szám: 5813-1/2007-SZMM Az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési

Részletesebben

A közoktatási és szakképzési feladatok a közfoglalkoztatás tükrében. Dr. Köpeczi-Bócz Tamás Türr István Képző és Kutató Intézet

A közoktatási és szakképzési feladatok a közfoglalkoztatás tükrében. Dr. Köpeczi-Bócz Tamás Türr István Képző és Kutató Intézet A közoktatási és szakképzési feladatok a közfoglalkoztatás tükrében Dr. Köpeczi-Bócz Tamás Türr István Képző és Kutató Intézet A TKKI szakmai feladatai a 3/2011. KIM rendelet hátrányos helyzetűek képzettségének,

Részletesebben

2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17.

2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17. 2010. Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért 2010.02.17. Kedves Pályázó! Ezúton szeretném Önöket értesíteni az alábbi pályázati lehetőségről. Amennyiben a megküldött pályázati

Részletesebben

1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat

1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat 1062/2007. (VIII. 7.) Korm. határozat az új Országos Fogyatékosügyi Program végrehajtásának 2007-2010. évekre vonatkozó középtávú intézkedési tervéről 1. A Kormány a) elfogadja az Országgyűlés 10/2006.

Részletesebben

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács 2011. évi munkaterve Elfogadta: A Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács a 2011. február 17-i ülésén 1 Jelen dokumentum a Nyugat-dunántúli Regionális

Részletesebben

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001

TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 FogLak projekt2 Az utcán élő hajléktalan személyek társadalmi visszailleszkedésének, sikeres munkaerő-piaci integrációjának megalapozása TÁMOP-5.3.2-12/1-2012-0001 A projekt célja Az utcán élő hajléktalan

Részletesebben

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS

TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS TERÜLETFEJLESZTÉS TERÜLETRENDEZÉS Az ember a megszerzett földdarabon igyekszik megfelelő körülményeket teremteni magának, családjának, közösségének. Amíg az építési szándékát megvalósítja, számos feltételt

Részletesebben

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái.

Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Közösségi és civil együttműködések a hátrányos helyzet leküzdésében. Fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek munkaesély alternatívái. Szalka Anita 2011. November 15. 2011.12.02. 1 A közösségi

Részletesebben

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve

A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala. 2010. évi munkaterve 1 A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala 2010. évi munkaterve A Közép-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szociális és Gyámhivatala (továbbiakban: Szociális

Részletesebben

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015

Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015 Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív program (EFOP) 2015 Pályázatok listája és megjelenésének tervezett ideje Együttműködő társadalom EFOP első prioritás EFOP-1.1.1. Megváltozott munkaképességű emberek

Részletesebben

I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság

I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság I. Országgyűlés Egyenlő Bánásmód Hatóság I. A célok meghatározása, felsorolása A diszkrimináció elleni fellépés és az egyenlő bánásmód követelményének tudatosítása, társadalmi szemléletformálás. Az esélyegyenlőség

Részletesebben

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012

Életkor és diszkrimináció. Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Életkor és diszkrimináció Dr. Gregor Katalin Egyenlő Bánásmód Hatóság 2012 Összefüggések Idősödő Európa, idősödő Magyarország Növekvő kihívást jelent az életkor miatti sztereotípiák kezelése különösen

Részletesebben

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében

Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Újdonságok és lehetőségek az Európai Szociális Alap segítségével a gyerekek érdekében Beruházások a gyermekek érdekében Magyarországon: EU eszközök és támogatási lehetőségek szeminárium Budapest, 2014.

Részletesebben

A PHARE programok és az Átmeneti Támogatás projektjeinek előirányzatai és azok teljesülése

A PHARE programok és az Átmeneti Támogatás projektjeinek előirányzatai és azok teljesülése csoport A PHARE programok és az Átmeneti projektjeinek előirányzatai és azok teljesülése 008 millió forint V. ÁLLAMI SZÁMVEVŐSZÉK Vizsgálatok dokumentációs rendszerének fejlesztése (00/08-.0.0) Felhalmozási

Részletesebben

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények

A projekt rövid áttekintése. 1. Előzmények A projekt rövid áttekintése 1. Előzmények Érd Megyei Jogú Város Önkormányzata 2008-ban elkészítette a közoktatási intézményeire vonatkozó esélyegyenlőségi helyzetelemzésen alapuló Esélyegyenlőségi Tervét.

Részletesebben

Beadás kezdete. Beadás vége

Beadás kezdete. Beadás vége OP Azonosító kód Pályázat címe Keret (Mrd Ft) Beadás kezdete Beadás vége Pályázók köre Támogatás összege Támogatás mértéke GOP- 2009-1.1.2 Kutatás-fejlesztési központok fejlesztése, megerősítése 1,27 2009.08.31

Részletesebben

TÁMOP /

TÁMOP / Projekt főbb adatai Főkedvezményezett: Nemzetgazdasági Minisztérium Kedvezményezettek: 18 megye Konzorciumi megvalósítás - partnerség - szerződés vezető Projekt összköltsége 111 390 000 000 Ft Hajdú Bihar

Részletesebben

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek

A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek A külpiacra lépéshez igénybe vehető pályázatok, hitelek, garanciák, egyéb finanszírozási lehetőségek Szivi Orsolya 2009. április 20. Budapest Az előadás felépítése Fejlesztési programok, pályázati lehetőségek

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére

E L Ő T E R J E S Z T É S. a Kormány részére SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTER Szám: 5109-1/2007-SZMM TERVEZET E L Ő T E R J E S Z T É S a Kormány részére a Foglalkoztatási és Szociális Hivatal szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatkörének

Részletesebben

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA

Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA 1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 34. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM ESÉLYEGYENLŐSÉGI SZABÁLYZATA BUDAPEST, 2010. január TARTALOMJEGYZÉK

Részletesebben

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM

NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM NEMZETGAZDASÁGI MINISZTÉRIUM Foglalkoztatás Versenyképes munkaerő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program 5-6. prioritás Nemzetgazdasági Minisztérium Munkaerőpiaci Programok Főosztály Foglalkoztatáspolitikai

Részletesebben

AJÁNLAT. 2012. IV. negyedévében a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kínált fejlesztési lehetőségek az Új Széchenyi Terv keretében

AJÁNLAT. 2012. IV. negyedévében a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kínált fejlesztési lehetőségek az Új Széchenyi Terv keretében AJÁNLAT 2012. IV. negyedévében a mikro-, kis- és középvállalkozások számára kínált fejlesztési lehetőségek az Új Széchenyi Terv keretében IR Intelligens Régió Üzleti Kommunikációs Kft. 6725 Szeged, Kálvária

Részletesebben