DEnzero 2014/1. Debrecen január december 31.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DEnzero 2014/1. Debrecen január december 31."

Átírás

1 Fenntartható energetia megújuló energiaforráso optimalizált integrálásával (DEnzero) ÁMOP-4...A-//KONV--4 DEnzero 4/. Debrecen 3. január. 4. december 3.

2 Fenntartható energetia megújuló energiaforráso optimalizált integrálásával (DEnzero) ÁMOP-4...A-//KONV--4 Nedvesség hatása az épületere Napjainban az energiataaréosság rendívül fontos. Enne az egyi eszöze a hőszigetelése alalmazása. Hőszigeteléssel egyrészt hőszüségleti igénye csöentése, másrészt az épülete hőjéne megtartása a feladat. Emiatt újépítésű házanál, illetve meg lévő épület felújításaor elengedhetetlen a hőszigetelése használata. Ráadásul az Európai Unió -as irányelve mely az alacsony energiaigényt célzott meg, így a hőszigetelésere is egyre szigorúbb övetelményeet szabna i. Az építőanyago nedvesség hatására nem csa hővezetési tényezőjü változi, hanem a hőtároló épességü is. Emiatt fontos a szigetelőanyago nedvességfelvevő tulajdonságaina vizsgálata. Építőanyago többsége porózus szerezetű ez a jelenség azt eredményezi, hogy ezene a pórusos anyagona az összesített felületü nagyobb, mint az azonos térfogatú és tömegű simább anyagona, így ezene a nagy porozitással rendelező anyagona nagyobb a nedvességfelvevő és megötő épességü. ehát nedvesség hatására a ülső felületen lévő póruso melyne építőanyagoban számottevő százaléban jelentezhet, amely nyomásülönbség vagy apilláris hatására aár az anyag teljes térfogatában telítődhet. Az anyago ezen nedvességfelvevő epeségét szorpciós izotermáal jellemezhetün. Energetiai szempontból fontos e tulajdonságo vizsgálata, mivel nagyban módosítja a szerezete jellemzőit. A vizsgálatainnál, melynél a szorpciós izotermát meghatározzu szárítógépet (Venticell ), egy límaamrát (Climacell ) és egy milligramm pontosságú mérleget ombinálun. A mintáat szárítás után adott hőfoon választott relatív páratartalom mellett ezeljü, és a tömegváltozásoból a felvett nedvesség menynyisége iszámítható.

3 DEnzero ÁMOP-4...A-//KONV--4 A nedvesség az épületszerezetbe több módon is bejuthat. Az építőanyago elészítésénél rendszerint nagy szerepet játszi a víz. Legtöbbször alapanyagént jelenthet meg, de egyes anyagonál, valamilyen émiai folyamat során is termelődhet. Mivel az utóbbinál a technológia számára is fölösleges nedvesség termelődi, ezt valahogy el ell távolítani az építőanyagoból. A nedvesség bejuthat meteorológiai jelensége által is a szerezetbe. A nedvességterhelés valamilyen csapadé formájában léphet fel. Ez a terhelés főént a héjazatot terheli. Mivel e szerezete jelentősen i lehetne téve ilyen jelenségene, ezért foozottan ügyelni ell a vízzárásra, hogy a csapadé ne jusson be az épület szerezetébe, ahol többféle hatást fejthet i. Amior a csapadé szélhatással párosul aor az oldalsó határoló felületeet is érheti nedvességterhelés. A szél változéonyságából adódóan viszont ezeen a felületeen az intenzitás isebb mértéű, ezért ezeen a szerezeteen nem szüséges vízhatlan felületet iépezni. Itt a csapadé nedvességterelése után a felületen lévő nedvesség megfelelő feltétele mellett el tud párologni. Az épülete ivitelezéseor ülönösen i vanna téve egyes épületszerezete a nedvességterhelésne. (Forrás: Alacsony exergiaigényű fűtési rendszere Az épületgépészeti berendezése hatéonyságána elemzésére az exergia fogalmána az alalmazása újszerű megözelítés. Mivel ez a fogalom Magyarországon a fűtési rendszere tárgyörében ezidáig nem igazán volt használatos, szüséges enne megismertetése és az alalmazási lehetősége feltárása.

4 Fenntartható energetia megújuló energiaforráso optimalizált integrálásával (DEnzero) ÁMOP-4...A-//KONV--4 Az irerzibilis hőerőgép Minden valóságos hőerőgépnél fellépne irerzibilitáso, amelyene öveteztében a termius hatásfo nem éri el a erzibilis hőerőgép hatásfoána értéét. Ideálisna volna nevezhető az olyan hőerőgép, amely a bevezetett hőenergiát teljes egészében mechaniai munává alaítaná. A hőerőgép hőforrásból nyeri a hőenergiát és a gépben a munavégző özeg örfolyamatot végez. A hőerőgép egy munacilusára tehát s hg A hőforrásra viszont: s hf mivel hőelvonás történt. A hőerőgépet és a hőforrást együttese adiabatius rendszerne teintve az ideális hőerőgépnél: s hg s hf ami viszont a II. főtételne ellentmond. Ideális hőerőgép, amelyne termius hatásfoa % lenne nem épzelhető el. Eze szerint a valóságos hőerőgépnél a hőforráson ívül szüség van hőnyelőre is, amelyne entrópiája a hőenergia felvétele során nagyobb mértében növeszi, mint amennyivel a hőforrás entrópiája a hőleadás özben csöen. A valóságos hőerőgép termius hatásfoa aor a legnagyobb, amior az összes benne lejátszódó HŐFORRÁS folyamato erzibilise. Feltételezzü, hogy a hőforrás =állandó hőmérséleten szolgáltatja a (Q) hőenergiát és a hőnyelő =állandó hőmérséleten vonja el a (Q) hőenergiát. S Irerzibilis folyamatonál: S ir A folyamatból inyerhető muna: Q Q ( Q) ( Q ) Q v Q L t Q Q Hőerőgép L t Q HŐNYELŐ. ábra Hőerőgép és örnyezete Az irerzibilis folyamat termius hatásfoa: Vagyis: Lt t Q S t C Q ir S Q ir Mivel S ir, az irerzibilis hőerőgépnél evesebb muna nyerhető ugyanannyi hőenergiából, mint a erzibilis hőerőgépnél. A munaveszteség: L v S ir A maximálisan nyerhető muna Vizsgáljun meg egy zárt rendszert, amelyben munát állítun elő. Legyen a munanyerés özben hasznosítható potenciális és inetius energiaülönbség elenyészően cseély. Mechaniai muna nyerése céljából tehát a rendszer belső energiája használható fel. Nevezzü az energiaátalaulásban résztvevő

5 DEnzero ÁMOP-4...A-//KONV--4 özegeet munaszolgáltatóna, míg a velü özvetlenül érintezőet örnyezetne. A munaszolgáltató és a örnyezet együttesen adiabatius rendszert épez. A munaszolgáltató állapotjelzői a folyamat ezdetén legyene U, p,, S, V és a folyamat végén U, p,, S, V. A örnyezet (pl. levegő) elég nagy ahhoz, hogy hőfoában () és nyomásában (p) a munaszolgáltató állapotváltozása változást ne hozzon létre. A örnyezet belső energiája viszont legyen a folyamat ezdetén U a folyamat végén U, az entrópiája pedig S és S. Az első főtétel alapján az egész rendszerre (Q=): U " U ' L Amiből a nyerhető muna: L U' U " U U U U U U U U A folyamat alatt a munaszolgáltató itágulása által a örnyezet felé teljesített térfogatváltozási muna: L' p V V A örnyezetne átadott hőenergia: Q s S S A örnyezet belső energiájána változása tehát: U U Q L Figyelembe véve még, hogy az egész rendszer entrópiaváltozása: s s S S a folyamat során nyerhető muna: L ' U U S S p V V Lmax Az egyenlőség erzibilis, az egyenlőtlenség irerzibilis folyamatora vonatozi. Az összefüggés szerint a folyamatból aor nyerhető a legnagyobb muna, ha a folyamat megfordítható, másrészt az expanziót a örnyezet állapotáig i ell terjeszteni (, p). Nyitott rendszer esetében a nyerhető maximális techniai muna meghatározásánál az áramló özeg entalpiája a mérvadó és ezen felül figyelembe ell venni még a özeg inetius energiáját. Ezeel azután a nyitott rendszerből nyerhető maximális techniai muna: m Lt H H S S w w L t max ermészetesen az egyenlősig ebben az esetben is a erzibilis folyamatora vonatozi. Exergia Vizsgálju azt az esetet, amior a folyamat megfordítható. Eor maximálisan L és m L t max H H S S w w nyerhető. Ez a ét összefüggés igen fontos a munavégző épesség megítélése szempontjából. Mivel a maximális muna megfordítható folyamatból aor eletezi, ha az expanzió a örnyezet állapotáig van iterjesztve, ahol tehát a munavégző állapotjelzői a örnyezetével azonosa (, p, U, H, S) a ét egyenlet az alábbia szerint módosul: L és L max max t max U U S S p V V U U S S p V V H H S S m w mivel a nyitott rendszernél a munaözeg áramlási sebessége: w=w=. A () összefüggés az áramló özegből nyerhető maximális techniai muna meghatározására nyújt lehetőséget. Ha a inetius energiát elhanyagolju, egységnyi tömegre vonatoztatva a maximálisan inyerhető techniai muna: l h h s s t max Ezt a techniai munát exergiána nevezzü. Ha a örnyezet hőfoát rögzítjü, aor látható, hogy az exergia állapotjelző: e h h s s és a özeg techniai munavégző épességére jellemző érté és s állapotjelzőel rendelező örnyezetben.

6 Fenntartható energetia megújuló energiaforráso optimalizált integrálásával (DEnzero) ÁMOP-4...A-//KONV--4 Az exergia ábrázolható -s diagramban is. p A =áll. A h A =áll. p A =áll. A h A =áll. K p =áll. h =áll. K p =áll. h =áll. s A s K s s K s A s. ábra Exergia a -s diagramban Az ábra bal oldalán az az eset van feltüntetve, amior a ezdeti entrópia isebb, mint a örnyezet entrópiája és így a munavégző épesség még a örnyezettől felvehető hővel növeszi. A jobb oldal viszont azt a változatot ábrázolja, amior s>s érténél. Abban az esetben tehát, amior az átáramló özeg inetius és potenciális energiája elhanyagolható, aor a munavégző épesség a özeg exergiájával azonos. A övetezőben elemezzü a szüséges exergiát, az exergiacsöenést a özponti fűtési rendszere elosztóhálózatán, illetve az exergiaáramot a rendszerben ülönböző előremenő hőmérsélet mellett. Az exergiaváltozást arányént elemezzü, mert ez az arány nem függ a rendszer teljesítményétől. Az arányban a viszonyítási alap a 9 oc előremenő hőmérséletre méretezett fűtési rendszer. Hőszigeteletlen elosztóvezetére az exergiaszüséglet arányo alaulását ét ülönböző méretezési hőfoesés mellett a 3. ábra szemlélteti. Az ábra alapján megállapítható, hogy az elosztórendszer exergiaszüséglete csöen alacsonyabb előremenő hőmérsélet mellett. Ez a csöenés elérheti aár az 5%-ot is 3%-al alacsonyabb előremenő hőmérsélet mellett. Valamivel magasabb arányoat apun (nagyobb exergiaszüségletet), ha a méretezési hőfoesés isebb. Az elosztóhálózat exergiaveszteségéne arányána alaulását a 4. ábra szemlélteti. A hatásfo értéét adó szorzótényező az elemzett fűtőözeg hőmérsélet tartományon belül nem változna, ezért az exergiaveszteség csa a csővezetée hőszigeteléséne függvényében változi. Ha azonos azánhatásfoot feltételezün, aor a azánnál az exergiaszüséglet azonos lesz és nem függ az előremenő hőmérsélet értéétől. Az exergiaáramo arányát a azán exergiaszüségletéhez viszonyítva az5. ábra mutatja be.,9,8 Ex/Ex,7,6,5 oc 5 oc, tf, [oc] 3. ábra Az exergiaszüséglet aránya 4. Az exergiavesztesége alaulása

7 DEnzero ÁMOP-4...A-//KONV--4 Ex/Ex,9,8,7,6,5,4,3,, 9 oc 8 oc 7 oc 6 oc azán elosztóhálózat hőleadó helyiség 5. ábra Az exergiaszüséglet a fűtési rendszer egyes szaaszain Mint az ábrából megállapítható, a legnagyobb exergiacsöenés a azán és az elosztóhálózat özött van. Ezt a azánban történő energetiai átalauláso oozzá, ugyanis a tüzelőanyag exergiatartalma nagyobb, mint az előállított fűtőözegé. Ha a diagramot folytatnán az épület ülső szerezeteivel, azonál az exergia értée nulla lenne. Vagyis, azonos hőtechniai jellemzőel rendelező épületszerezete mellett, az exergiaveszteség isebb lesz alacsonyabb előremenő fűtőözeggel üzemeltetett fűtési rendszere esetében. A csővezeté hőszigeteléséne hatásfoa azonban függ a hőveszteségetől. Azonban azonos hőfolépcső, de alacsonyabb hőmérséletű fűtőözeg esetében a hővesztesége isebbe leszne. Vagyis azonos vastagságú hőszigetelés mellett a hőszigetelés hatásfoa nagyobb lesz az alacsonyabb hőmérséletű fűtőözeg esetében. Ez esetben viszont az elosztóhálózat exergiaveszteségei is alacsonyabba leszne és végül a azánnál az exergiaszüséglet csöen. A 6. ábra az exergiavesztesége alaulását mutatja be ülönböző fűtőözeg-hőmérsélete esetében. Az ábra alapján megállapítható, hogy az exergiaveszteség ezzel csanem %-ot csöen minden oc fűtőözeg hőmérséletcsöenés mellett. 6. ábra Az exergiaveszteség alaulása az elosztóhálózaton Az alacsonyabb exergiaveszteség miatt a azánnál is alacsonyabb lesz az exergiaszüséglet, mint ahogy az itűni a 7. ábrából. A 9 oc-nál alacsonyabb hőfoon üzemeltetett özponti fűtési rendszer esetében az energetiai és exergetiai vesztesége csöenne, és az alacsonyabb exergetiai szint miatt az alacsony exergiával rendelező energiaforráso (megújuló energiá) felhasználása nagyobb hatásfoal történhet. Ex/Ex, [W],9,8,7,6,5,4,3,, 9 oc 8 oc 7 oc 6 oc azán elosztóhálózat hőleadó helyiség 7. ábra Exergiaszüséglet változása a fűtési rendszerben

8 Fenntartható energetia megújuló energiaforráso optimalizált integrálásával (DEnzero) ÁMOP-4...A-//KONV--4 Összeállította: Dr. Kalmár Ferenc tudományos déánhelyettes szamai vezető Debreceni Egyetem és Széchenyi István Egyetem, Győr

SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI

SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI Dr. Pásztor Endre SZÁLLÍTÓ REPÜLŐGÉPEK GÁZTURBINÁS HAJTÓMŰVEI NYOMÁSVISZONYA NÖVELÉSÉNEK TERMIKUS PROBLÉMÁI A probléma felvetése, bevezetése. Az ideális termius hatáso (η tid ) folytonosan növeszi a ompresszor

Részletesebben

3. előadás Reaktorfizika szakmérnököknek TARTALOMJEGYZÉK. Az a bomlás:

3. előadás Reaktorfizika szakmérnököknek TARTALOMJEGYZÉK. Az a bomlás: beütésszám. előadás TARTALOMJEGYZÉK Az alfa-bomlás Az exponenciális bomlástörvény Felezési idő és ativitás Poisson-eloszlás Bomlási sémá értelmezése Bomlási soro, radioatív egyensúly Az a bomlás: A Z X

Részletesebben

2.2.36. AZ IONKONCENTRÁCIÓ POTENCIOMETRIÁS MEGHATÁROZÁSA IONSZELEKTÍV ELEKTRÓDOK ALKALMAZÁSÁVAL

2.2.36. AZ IONKONCENTRÁCIÓ POTENCIOMETRIÁS MEGHATÁROZÁSA IONSZELEKTÍV ELEKTRÓDOK ALKALMAZÁSÁVAL 01/2008:20236 javított 8.3 2.2.36. AZ IONKONCENRÁCIÓ POENCIOMERIÁ MEGHAÁROZÁA IONZELEKÍ ELEKRÓDOK ALKALMAZÁÁAL Az onszeletív eletród potencálja (E) és a megfelelő on atvtásána (a ) logartmusa özött deáls

Részletesebben

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK

ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK ÖSSZEFOGLALÁS HŐTANI FOLYAMATOK HŐTÁGULÁS lineáris (hosszanti) hőtágulási együttható felületi hőtágulási együttható megmutatja, hogy mennyivel változik meg a test hossza az eredeti hosszához képest, ha

Részletesebben

6. Bizonyítási módszerek

6. Bizonyítási módszerek 6. Bizonyítási módszere I. Feladato. Egy 00 00 -as táblázat minden mezőjébe beírju az,, 3 számo valamelyiét és iszámítju soronént is, oszloponént is, és a ét átlóban is az ott lévő 00-00 szám öszszegét.

Részletesebben

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei

Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Belső energia, hőmennyiség, munka Hőtan főtételei Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak.

Részletesebben

Digitális Fourier-analizátorok (DFT - FFT)

Digitális Fourier-analizátorok (DFT - FFT) 6 Digitális Fourier-analizátoro (DFT - FFT) Eze az analizátoro digitális műödésűe és a Fourier-transzformálás elvén alapulna. A digitális Fourier analizátoro a folytonos időfüggvény mintavételezett jeleit

Részletesebben

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete

Fizika feladatok. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből november 28. Hővezetés, hőterjedés sugárzással. Ideális gázok állapotegyenlete Fizika feladatok 2014. november 28. 1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással 1.1. Feladat: (HN 19A-23) Határozzuk meg egy 20 cm hosszú, 4 cm átmérőjű hengeres vörösréz

Részletesebben

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése

Mechanizmusok vegyes dinamikájának elemzése echanzmuso vegyes dnamáána elemzése ntonya Csaba ranslvana Egyetem, nyagsmeret Kar, Brassó. Bevezetés Komple mechanzmuso nemata és dnama mozgásvszonyana elemzése nélülözhetetlen a termétervezés első szaaszaban.

Részletesebben

A városklíma kutatás mai és közeljövőbeli irányai a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékén

A városklíma kutatás mai és közeljövőbeli irányai a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékén A városklíma kutatás mai és közeljövőbeli irányai a Debreceni Egyetem Meteorológiai Tanszékén A kutatás kezdetei: DE Meteorológiai Tanszék, 1999 ősze városklíma kutatási program. 2001-2004 OTKA T 034161

Részletesebben

Drótos G.: Fejezetek az elméleti mechanikából 4. rész 1

Drótos G.: Fejezetek az elméleti mechanikából 4. rész 1 Drótos G.: Fejezete az elméleti mechaniából 4. rész 4. Kis rezgése 4.. gyensúlyi pont, stabilitás gyensúlyi pontna az olyan r pontoat nevezzü valamely oordináta-rendszerben, ahol a vizsgált tömegpont gyorsulása

Részletesebben

TÁMOP A-11/1/KONV WORKSHOP Június 27.

TÁMOP A-11/1/KONV WORKSHOP Június 27. Fenntartható energetika megújuló energiaforrások optimalizált integrálásával TÁMOP-4.2.2.A-11/1/KONV-2012-0041 WORKSHOP 2014. Június 27. A munkacsoport tagjai: az éves hőveszteségek-hőterhelések elemzése

Részletesebben

A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról

A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról A.. rendelete az épületenergetikai követelményekről, az épületek energiatanúsítványáról és a légkondicionáló rendszerek időszakos felülvizsgálatáról 3.sz Melléklet Követelményértékek 1 1. A határoló-és

Részletesebben

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1

1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 1 Műszaki hőtan Termodinamika. Ellenőrző kérdések-02 1 Kérdések. 1. Mit mond ki a termodinamika nulladik főtétele? Azt mondja ki, hogy mindenegyes termodinamikai kölcsönhatáshoz tartozik a TDR-nek egyegy

Részletesebben

H + H + X H 2 + X 2 NO + O 2 = 2 NO 2

H + H + X H 2 + X 2 NO + O 2 = 2 NO 2 ÖSSZETETT REAKCIÓK MECHANIZMUSA I. Györeació - Gyöö, atomo ombinációja, reombinációja semleges moleuláá. - Gyaorlatilag nem igényel ativálási energiát. - Azonban az ütözésü inetius energiája ismét szétlöheti

Részletesebben

1. Egyensúlyi pont, stabilitás

1. Egyensúlyi pont, stabilitás lméleti fizia. elméleti összefoglaló. gyensúlyi pont, stabilitás gyensúlyi pontna az olyan pontoat nevezzü, ahol a tömegpont gyorsulása 0. Ha a tömegpont egy ilyen pontban tartózodi, és nincs sebessége,

Részletesebben

Digitál-analóg átalakítók (D/A konverterek)

Digitál-analóg átalakítók (D/A konverterek) 1.Laboratóriumi gyaorlat Digitál-analóg átalaító (D/A onvertere) 1. A gyaorlat célja Digitál-analóg onvertere szerezeti felépítése, műödése, egy négy bites DAC araterisztiájána felrajzolása, valamint az

Részletesebben

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI. Termodinamika. Név: Azonosító: Helyszám: Munkaidő: 80 perc I. 50 II. 50 ÖSSZ.: 100. Javította: Képzési kódja:

MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI. Termodinamika. Név: Azonosító: Helyszám: Munkaidő: 80 perc I. 50 II. 50 ÖSSZ.: 100. Javította: Képzési kódja: Képzési kódja: MŰSZAKI HŐTAN I. 1. ZÁRTHELYI N- Név: Azonosító: Helyszám: Jelölje meg aláhúzással vagy keretezéssel a Gyakorlatvezetőjét! Dobai Attila Györke Gábor Péter Norbert Vass Bálint Termodinamika

Részletesebben

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben)

Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) Beszéljünk egy nyelvet (fogalmak a hőszigetelésben) (-) (-) (+) (+) (+/-) (+) Épületek hővesztesége Filtrációs hőveszteség: szabályozatlan szellőztetésből, tőmítetlenségekből származó légcsere Transzmissziós

Részletesebben

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27

V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 V-Educa információs nap Pécs, 2015.03.27 DDRFÜ Nkft regionális fejlesztési ügynökség, alapítva: 1998 Tulajdonosok: Baranya Megyei Önkormányzat, Somogy Megyei Önkormányzat, Tolna Megyei Önkormányzat Profil:

Részletesebben

Hőszivattyús rendszerek

Hőszivattyús rendszerek Hőszivattyús rendszerek A hőszivattyúk Hőforrások lehetőségei Alapvetően háromféle környezeti közeg: Levegő Talaj (talajkollektor, talajszonda) Talajvíz (fúrt kút) Egyéb lehetőségek, speciális adottságok

Részletesebben

Hőtan I. főtétele tesztek

Hőtan I. főtétele tesztek Hőtan I. főtétele tesztek. álassza ki a hamis állítást! a) A termodinamika I. főtétele a belső energia változása, a hőmennyiség és a munka között állaít meg összefüggést. b) A termodinamika I. főtétele

Részletesebben

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS

MŰSZAKI TERMODINAMIKA 1. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS MŰSZAKI TERMODINAMIKA. ÖSSZEGZŐ TANULMÁNYI TELJESÍTMÉNYÉRTÉKELÉS 207/8/2 MT0A Munkaidő: 90 perc NÉV:... NEPTUN KÓD: TEREM HELYSZÁM:... DÁTUM:... KÉPZÉS Energetikai mérnök BSc Gépészmérnök BSc JELÖLJE MEG

Részletesebben

Ezt kell tudni a 2. ZH-n

Ezt kell tudni a 2. ZH-n Ezt ell tudni a. ZH-n Turányi Tamás ELTE Kémiai Intézet A sebességi együttható nyomásfüggése 1 Sebességi együttható nyomásfüggése 1. unimoleulás bomlás mintareació: H O bomlása H O + M = OH + M uni is

Részletesebben

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007)

Dr. Tóth László, Kombinatorika (PTE TTK, 2007) A Fibonacci-sorozat általános tagjára vontozó éplet máséppen is levezethető A 149 Feladatbeli eljárás alalmas az x n+1 ax n + bx, n 1 másodrendű állandó együtthatós lineáris reurzióal adott sorozato n-edi

Részletesebben

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete

Egy részecske mozgási energiája: v 2 3 = k T, ahol T a gáz hőmérséklete Kelvinben 2 2 (k = 1, J/K Boltzmann-állandó) Tehát a gáz hőmérséklete Hőtan III. Ideális gázok részecske-modellje (kinetikus gázmodell) Az ideális gáz apró pontszerű részecskékből áll, amelyek állandó, rendezetlen mozgásban vannak. Rugalmasan ütköznek egymással és a tartály

Részletesebben

Munka és energia. r 1

Munka és energia. r 1 TÓTH : Mecania/4 (ibővített óravázlat) Muna és energia mozgásegyenlet megoldásáoz a tömegpontra ató erő időfüggéséne ismerete szüséges ami igen omoly neézségeet ooz z erőatásoat megadó erőtörvénye ugyanis

Részletesebben

Az épületenergetikai követelmények

Az épületenergetikai követelmények Az épületenergetikai követelmények Dr. Szalay Zsuzsa. Baumann Mihály, Dr. Csoknyai Tamás 2015.09.27. Hová tart az épületenergetikai szabályozás? Közel nulla követelmények 2016.02.15. 34. / Közel nulla

Részletesebben

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató

A 2015/2016. tanévi Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny második forduló MATEMATIKA I. KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értékelési útmutató Otatási Hivatal A 015/016 tanévi Országos Középisolai Tanulmányi Verseny másodi forduló MATEMATIKA I KATEGÓRIA (SZAKKÖZÉPISKOLA) Javítási-értéelési útmutató 1 Egy adott földterület felásását három munás

Részletesebben

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013

VITAINDÍTÓ ELŐADÁS. Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 Műszaki Ellenőrök Országos Konferenciája 2013 VITAINDÍTÓ ELŐADÁS Az épületenergetikai követelmények változásaiból eredő páratechnikai problémák és a penészesedés Utólagos hőszigetelés a magasépítésben

Részletesebben

FOGALOMGYŰJTEMÉNY. kémia: az anyag összetételével, és annak változásával, foglalkozó tudomány.

FOGALOMGYŰJTEMÉNY. kémia: az anyag összetételével, és annak változásával, foglalkozó tudomány. FOGALOMGYŰJTEMÉNY émia: az anyag összetételével, és anna változásával, foglalozó tudomány. I. A KÉMIAI RENDSZEREK ÁLLAPOTÁNAK LEÍRÁSA anyagmennyiség: (jele: n; mértéegysége: 1 mol) az anyag azon mennyisége,

Részletesebben

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből

1. Feladatok a termodinamika tárgyköréből . Feladatok a termodinamika tárgyköréből Hővezetés, hőterjedés sugárzással.. Feladat: (HN 9A-5) Egy épület téglafalának mérete: 4 m 0 m és, a fal 5 cm vastag. A hővezetési együtthatója λ = 0,8 W/m K. Mennyi

Részletesebben

Függvények hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, konvergenciatartomány

Függvények hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, konvergenciatartomány Függvénye hatványsorba fejtése, Maclaurin-sor, onvergenciatartomány Taylor-sor, ) Állítsu elő az alábbi függvénye x helyhez tartozó hatványsorát esetleg ülönféle módszereel) éa állapítsu meg a hatványsor

Részletesebben

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás

BETON A fenntartható építés alapja. Hatékony energiagazdálkodás BETON A fenntartható építés alapja Hatékony energiagazdálkodás 1 / Hogyan segít a beton a hatékony energiagazdálkodásban? A fenntartható fejlődés eszméjének fontosságával a társadalom felelősen gondolkodó

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL)

KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) Közleeési alapismerete (özleeés-üzemvitel) özépszint 1421 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. otóber 13. KÖZLEKEDÉSI ALAPISMERETEK (KÖZLEKEDÉS-ÜZEMVITEL) KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

Részletesebben

Dr.Tóth László

Dr.Tóth László Szélenergia Dr.Tóth László Dr.Tóth László Dr.Tóth László Dr.Tóth László Dr.Tóth László Amerikai vízhúzó 1900 Dr.Tóth László Darrieus 1975 Dr.Tóth László Smith Putnam szélgenerátor 1941 Gedser Dán 200 kw

Részletesebben

Épületenergetika oktatási anyag. Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar

Épületenergetika oktatási anyag. Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar Épületenergetika oktatási anyag Baumann Mihály adjunktus PTE Műszaki és Informatikai Kar Különböző követelményszintek Háromféle követelményszint: - 2006-os követelményértékek (7/2006, 1. melléklet) - Költségoptimalizált

Részletesebben

9. évfolyam feladatai

9. évfolyam feladatai Hómezővásárhely, 015. április 10-11. A versenyolgozato megírására 3 óra áll a iáo renelezésére, minen tárgyi segéeszöz használható. Minen évfolyamon 5 felaatot ell megolani. Egy-egy felaat hibátlan megolása

Részletesebben

Termodinamika (Hőtan)

Termodinamika (Hőtan) Termodinamika (Hőtan) Termodinamika A hőtan nagyszámú részecskéből (pl. gázmolekulából) álló makroszkópikus rendszerekkel foglalkozik. A nagy számok miatt érdemes a mólt bevezetni, ami egy Avogadro-számnyi

Részletesebben

MIKOVINY SÁMUEL FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. A doktori iskola vezetője Dr.h.c.mult.Dr. Kovács Ferenc az MTA rendes tagja

MIKOVINY SÁMUEL FÖLDTUDOMÁNYI DOKTORI ISKOLA. A doktori iskola vezetője Dr.h.c.mult.Dr. Kovács Ferenc az MTA rendes tagja MIKOVINY SÁMUEL FÖLDTUDOMÁNYI DOKTOI ISKOLA A dotori isola vezetője Dr.h.c.mult.Dr. Kovács Ferenc az MTA rendes tagja Dotori (PhD) érteezés tézisei GEOTEMIKUS ENEGIATEMELŐ ENDSZEEK HŐMÉSÉKLETVISZONYAI

Részletesebben

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház

Hőszivattyúk - kompresszor technológiák Január 25. Lurdy Ház Hőszivattyúk - kompresszor technológiák 2017. Január 25. Lurdy Ház Tartalom Hőszivattyú felhasználások Fűtős kompresszor típusok Elérhető kompresszor típusok áttekintése kompresszor hatásfoka Minél kisebb

Részletesebben

Standard követelmények, egyedi igények, intelligens épület, most légy okos házépítés. Fritz Péter épületgépész mérnök

Standard követelmények, egyedi igények, intelligens épület, most légy okos házépítés. Fritz Péter épületgépész mérnök Standard követelmények, egyedi igények, intelligens épület, most légy okos házépítés Fritz Péter épületgépész mérnök fritz.peter.hu@gmail.com Milyen házat kellene építeni? Energiatakarékos Energiahatékony

Részletesebben

Speciális függvénysorok: Taylor-sorok

Speciális függvénysorok: Taylor-sorok Speciális függvénysoro: Taylor-soro Állítsu elő az alábbi függvénye x 0 0 helyhez tartozó hatványsorát esetleg ülönféle módszereel és állapítsu meg a hatványsor onvergenciatartományát! A cos 5x függvény

Részletesebben

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések

Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Tondach Thermo PIR szarufa feletti hőszigetelések Fókuszban az energiahatékonyság Érezze magát egy életen át komfortosan korszerűen hőszigetelt otthonában! www.wienerberger.hu Az energiahatékonyság kötelező

Részletesebben

Épületgépészeti energetikai rendszerterv (ERT) az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata tükrében

Épületgépészeti energetikai rendszerterv (ERT) az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata tükrében Épületgépészeti energetikai rendszerterv (ERT) az energiahatékonyság, a megújuló energiaforrások használata tükrében Az épületgépészeti energetikai tervezés kezdeti problémái - a tervezés ritkán rendszerelvű

Részletesebben

Tizenegyedik gyakorlat: Parciális dierenciálegyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc

Tizenegyedik gyakorlat: Parciális dierenciálegyenletek Dierenciálegyenletek, Földtudomány és Környezettan BSc Tizenegyedi gyaorlat: Parciális dierenciálegyenlete Dierenciálegyenlete, Földtudomány és Környezettan BSc A parciális dierenciálegyenlete elmélete még a özönséges egyenleteénél is jóval tágabb, így a félévben

Részletesebben

Munka- és energiatermelés. Bányai István

Munka- és energiatermelés. Bányai István Munka- és energiatermelés Bányai István Joule tétele: adiabatikus munka A XIX. Sz. legnagyobb kihívása a munka Emberi erőforrás (rabszolga, szolga, bérmunkás, erkölcs?, ár!) Állati erőforrás (kevésbé erkölcssértő?,

Részletesebben

Az igazság pillanata!

Az igazság pillanata! Korszakváltás az Energiahatékonyságban. Épületenergetikai forradalom előtt állunk! Az igazság pillanata! 2016. október 27. Siemens Zrt. Irodaház Budapest Versits Tamás okl. épületgépész mérnök, szakmérnök,

Részletesebben

Közel nulla energiafelhasználású épületek felújításának számítási módszerei (RePublic_ZEB projekt)

Közel nulla energiafelhasználású épületek felújításának számítási módszerei (RePublic_ZEB projekt) Közel nulla energiafelhasználású épületek felújításának számítási módszerei (RePublic_ZEB projekt) Pollack Expo 2016 2016. február 25. dr. Magyar Zoltán tanszékvezető, egyetemi docens BUDAPESTI MŰSZAKI

Részletesebben

VAV BASiQ. VAV BASiQ. VAV szabályozó zsalu

VAV BASiQ. VAV BASiQ. VAV szabályozó zsalu VAV szabályozó zsalu Leírás A légmennyiség szabályozók a légcsatornában áramló levegő pontos szabályozására és állandó értéken tartására használhatók. A fő elemei a légmennyiség beállításáért felelős zsalu

Részletesebben

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE

AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA ENERGETIKAI SZÁMÍTÁS A HŐMÉRSÉKLETELOSZLÁS JELENTŐSÉGE AZ ÉPÜLETEK ENERGETIKAI JELLEMZŐINEK MEGHATÁROZÁSA Három követelményszint: az épületek összesített energetikai jellemzője E p = összesített energetikai jellemző a geometriai viszonyok függvénye (kwh/m

Részletesebben

A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE

A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE 1. BEVEZETÉS Juász Vitor P.D. allgató A modern, profitorientált termelővállalato elsődleges célitűzései özé tartozi

Részletesebben

3. Keverés és keverő berendezések

3. Keverés és keverő berendezések Művelete a émiai és bioémiai folyamatoban. Keverés és everő berendezése.1. A everés művelete A everés ét vagy több egymástól eltérő tuladonságú anyago ényszertett áramlással megszabott arányban való egyesítése.

Részletesebben

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség.

W = F s A munka származtatott, előjeles skalármennyiség. Ha az erő és az elmozdulás egymásra merőleges, akkor fizikai értelemben nem történik munkavégzés. Pl.: ha egy táskát függőlegesen tartunk, és úgy sétálunk, akkor sem a tartóerő, sem a nehézségi erő nem

Részletesebben

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok. Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás Az alacsony hőmérsékletű fűtési hálózatok előnyei, 4. Generációs távhőhálózatok Előadó: Egyházi Zoltán okl.gm. (Dr. Oddgeir Gudmundsson) 2017.10.08 Távfűtés lehetséges jövője, néhány innovatív megoldás

Részletesebben

Lemezeshőcserélő mérés

Lemezeshőcserélő mérés BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM GÉPÉSZMÉRNÖKI KAR Épületgépészeti és Gépészeti Eljárástechnika Tanszék Lemezeshőcserélő mérés Hallgatói mérési segédlet Budapest, 2014 1. A hőcserélők típusai

Részletesebben

39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról

39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról 39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet Hatályos: 2021.01.02-39/2015. (IX. 14.) MvM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet módosításáról Az épített környezet

Részletesebben

1. Függelék: Az épületek energiahatékonysági szintjei

1. Függelék: Az épületek energiahatékonysági szintjei üggelée 1. üggelé: z épülete energiahatéonysági szintjei ++ + B C D E G H I besorolás alapja az épülete energetiai tanúsításáról szóló rendelet (176/2008 orm. rendelet. rendelet terezet az alábbi ategóriáat

Részletesebben

A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai. Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens

A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai. Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens A Fenntartható fejlődés fizikai korlátai Késíztette: Rosta Zoltán Témavezető: Dr. Martinás Katalin Egyetemi Docens Fenntartható fejlődés 1987-ben adja ki az ENSZ Környezet és Fejlődés Világbizottsága a

Részletesebben

Munka és energia. Δr 1

Munka és energia. Δr 1 TÓTH.: Muna-energia (ibővített óravázlat) 1 Muna és energia mozgásegyenlet megoldásáoz a tömegpontra ató erő időfüggéséne ismerete szüséges ami igen omoly neézségeet ooz. z erőatásoat megadó erőtörvénye

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia I. kategória 2. forduló. Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia I. kategória 2. forduló. Megoldások tatási Hivatal rszágos Középisolai Tanulmányi Verseny /. tanév Kémia I. ategória. forduló Megoldáso I. feladatsor. D 5. A 9. B. D. B 6. C. B. A. C 7. A. E. A 8. A. D pont 5. Kiralitáscentrum: A só összegéplete:

Részletesebben

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia

Az energia bevezetése az iskolába. Készítette: Rimai Anasztázia Az energia bevezetése az iskolába Készítette: Rimai Anasztázia Bevezetés Fizika oktatása Energia probléma Termodinamika a tankönyvekben A termodinamikai fogalmak kialakulása Az energia fogalom története

Részletesebben

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.

Passzív házak. Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum. Passzív házak Ni-How Kft. 8200 Veszprém Rozmaring u.1/1. Tel.: 3670-253-8749 nyilaszarocentrum.com@gmail.com www.nyilaszaro-centrum.com 2014.08.12. 1 Passzív ház Olyan épület, amelyben a kényelmes hőmérséklet

Részletesebben

MCS 3500 moduláris mennyezeti hangszórórendszer

MCS 3500 moduláris mennyezeti hangszórórendszer Kommniációs rendszere MCS 3 modláris mennyezeti hangszórórendszer MCS 3 modláris mennyezeti hangszórórendszer www.boschsecrity.h Innovatív háromtölcséres hangszóró Kiváló minőségű beszéd- és zenevisszaadás

Részletesebben

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++

Kiváló energetikai minőség okostéglával! OKOSTÉGLA A+++ Kiváló energetikai minőség okostéglával! A+++ Megoldás falazatra Miért fontos a megfelelő téglaválasztás? Amikor téglaválasztás előtt állunk, gyakran nem is tudatosul bennünk, milyen fontos döntést kell

Részletesebben

Takács Tibor épületgépész

Takács Tibor épületgépész Takács Tibor épületgépész Tartalom Nemzeti Épületenergetikai Stratégiai célok Épületenergetikát befolyásoló tényezők Lehetséges épületgépészeti megoldások Épületenergetikai összehasonlító példa Összegzés

Részletesebben

SCM 012-130 motor. Típus

SCM 012-130 motor. Típus SCM 012-130 motor HU ISO A Sunfab SCM robusztus axiáldugattyús motorcsalád, amely különösen alkalmas mobil hidraulikus rendszerekhez. A Sunfab SCM könyökös tengelyes, gömbdugattyús típus. A kialakítás

Részletesebben

AZ ÉPÜLETENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK VÁLTOZÁSA- MENNYIRE KÖZEL A NULLA?

AZ ÉPÜLETENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK VÁLTOZÁSA- MENNYIRE KÖZEL A NULLA? AZ ÉPÜLETENERGETIKAI KÖVETELMÉNYEK VÁLTOZÁSA- MENNYIRE KÖZEL A NULLA? BME MET 20150611 Előadó: Szalay Zsuzsa PhD adjunktus, BME Építőanyagok és Magasépítés Tanszék Épületek energiahatékonysági, (épületenergetikai/

Részletesebben

Proporcionális hmérsékletszabályozás

Proporcionális hmérsékletszabályozás Proporcionális hmérséletszabályozás 1. A gyaorlat célja Az implzsszélesség modlált jele szoftverrel történ generálása. Hmérsélet szabályozás implementálása P szabályozóval. 2. Elméleti bevezet 2.1 A proporcionális

Részletesebben

PhD ÉRTEKEZÉS. Piroska György. A belballisztika fő feladatának numerikus megoldására alapuló modell megalkotása porózus lőporokra

PhD ÉRTEKEZÉS. Piroska György. A belballisztika fő feladatának numerikus megoldására alapuló modell megalkotása porózus lőporokra Zrínyi Milós Nemzetvédelmi Egyetem Bolyai János Katonai Műszai Kar Katonai Műszai Dotori Isola PhD ÉRTEKEZÉS Pirosa György A belballisztia fő feladatána numerius megoldására alapuló modell megalotása porózus

Részletesebben

Légköri termodinamika

Légköri termodinamika Légköri termodinamika Termodinamika: a hőegyensúllyal, valamint a hőnek, és más energiafajtáknak kölcsönös átalakulásával foglalkozó tudományág. Meteorológiai vonatkozása ( a légkör termodinamikája): a

Részletesebben

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint. MESZ, Energetikai alapismeretek Feladatok Árvai Zita KGFNUK részére A szükségesnek ítélt, de hiányzó adatokat keresse ki könyvekben, segédletekben, rendeletekben, vagy vegye fel legjobb tudása szerint.

Részletesebben

5 3 0,8 0,2. Számolja ki a 3

5 3 0,8 0,2. Számolja ki a 3 Megoldási útmutató, eredménye A feladato megoldásaor mindig ismételje át a feladatban szereplő fogalma definícióit. A szüséges fogalma, definíció: valószínűségi változó, diszrét-, folytonos valószínűségi

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: ÁLLATTARTÓ TELEP ÉPÍTÉSE (Meglévő állapot) 3734 Szuhogy Belterület Hrsz: 94 Megrendelő: SIMQSPLÉNYI KFT. 3733 Rudabánya,

Részletesebben

A hőmérséklet-megoszlás és a közepes hőmérséklet számítása állandósult állapotban

A hőmérséklet-megoszlás és a közepes hőmérséklet számítása állandósult állapotban A HŐMÉRSÉKLET ÉS HŐKÖZLÉS KÉRDÉSEI BETONRÉTEGBE ÁGYAZOTT FŰTŐCSŐKÍGYÓK ESETÉBEN A LINEÁRIS HŐVEZETÉS TÖRVÉNYSZERŰSÉGEINEK FIGYELEMBEVÉTELÉVEL Általános észrevételek A sugárzó fűtőtestek konstrukciójából

Részletesebben

54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus Épületgépészeti technikus

54 582 06 0010 54 01 Épületgépész technikus Épületgépészeti technikus Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2011. (VII. 18.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Nemzetközi gazdaságtan 1. modul - 3.lecke

Nemzetközi gazdaságtan 1. modul - 3.lecke Segédlet Nemzetözi gazdaságtan. modul -.lece A nemzetözi gazdaságtan alapjai (Solt Katalin[004]: A nemzetözi gazdaságtan alapjai, Tri-Mester Kiadó, Tataánya) cím jegyzet.6. fejezete Vállalato és a üleresedelem

Részletesebben

Energiatakarékos lett az Ökoiskola

Energiatakarékos lett az Ökoiskola Energiatakarékos lett az Ökoiskola Közel 180 millió forint értékű beruházás keretében zajlott a Debreceni Gönczy Pál általános Iskola és a Gönczy Pál Utcai óvoda épületenergetikai felújítása. 2015-ben

Részletesebben

A gyors Fourier-transzformáció (FFT)

A gyors Fourier-transzformáció (FFT) A gyors Fourier-transzformáció (FFT) Egy analóg jel spetrumát az esete döntő többségében számítástechniai eszözöel határozzu meg. A jelet mintavételezzü és elvégezzü a mintasorozat diszrét Fouriertranszformációját.

Részletesebben

Metabolikus utak felépítése, kinetikai és termodinamikai jellemzésük

Metabolikus utak felépítése, kinetikai és termodinamikai jellemzésük 218. 2. 9. Dr. olev rasziir Metabolius uta felépítése, inetiai és terodinaiai jellezésü 218. február 16. http://seelweis.hu/bioeia/hu/ 2 1 218. 2. 9. terodinaia ásodi törvénye (spontán folyaato iránya

Részletesebben

elméletioanyag aomunkafüzethez

elméletioanyag aomunkafüzethez VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI INFORMÁCIÓS RENDSZEREK INFORMÁCIÓS RENDSZEREK II. elméletioanyag aomunafüzethez Gyaorlatvezető: Szalay Zsigmond Gábor egyetemi aduntus 2007. Vállalatirányítási Információs Rendszere

Részletesebben

Az aktív hőszigetelés elemzése 2. rész szerző: dr. Csomor Rita

Az aktív hőszigetelés elemzése 2. rész szerző: dr. Csomor Rita Az aktív hőszigetelés elemzése 2. rész szerző: dr. Csomor Rita Folytassuk az aktív hőszigetelés elemzését a ww.isoactive-3d.hu honlapon közölt leírás (http://www.isoactive-3d.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=58:szigeteljuenk-esne-ftsuenk-foeldenergiaval&catid=3:newsflash)

Részletesebben

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés

MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV. A mérési jegyzőkönyvet javító oktató tölti ki! Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés MÉRÉSI JEGYZŐKÖNYV Kondenzációs melegvízkazám Tanév/félév Tantárgy Képzés 2008/09 I félév Kalorikus gépek Bsc Mérés dátuma 2008 Mérés helye Mérőcsoport száma Jegyzőkönyvkészítő Mérésvezető oktató D gépcsarnok

Részletesebben

Belsıégéső motorok teljesítmény növelése

Belsıégéső motorok teljesítmény növelése Belsıégéső motoro teljesítmény növelése Feltöltés Motor mindenori teljesítményét a frisstöltet m tömege orlátozza A töltet tömege h Vl ( p0 p) Vl m= = R h R 0 + - az elméleti töltet örnyezeti állapotú

Részletesebben

Hálózat gazdaságtan. Kiss Károly Miklós, Badics Judit, Nagy Dávid Krisztián. Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszék 2011. jegyzet

Hálózat gazdaságtan. Kiss Károly Miklós, Badics Judit, Nagy Dávid Krisztián. Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszék 2011. jegyzet Hálózat gazdaságtan jegyzet Kss Károly Mlós, adcs Judt, Nagy Dávd Krsztán Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszé 0. EVEZETÉS... 3 I. HÁLÓZTOS JVK KERESLETOLDLI JELLEMZŐI HÁLÓZTI EXTERNÁLIÁK ÉS KÖVETKEZMÉNYEIK...

Részletesebben

Szervomotor pozíciószabályozása

Szervomotor pozíciószabályozása Szervomotor pozíciószabályozása 1. A gyaorlat célja Egyenáramú szervomotor pozíciószabályozásána tervezése. A pozíció irányítási algoritms megvalósítása valós iben. A pozíció szabályozás tranzienséne archiválása,

Részletesebben

Energia hatékonyság, energiahatékony épületgépészeti rendszerek

Energia hatékonyság, energiahatékony épületgépészeti rendszerek Energia hatékonyság, energiahatékony épületgépészeti rendszerek MCsSz Műanyagcső Konferencia 2018. január 25. Szarka-Páger Lajos Fingerhut Roland Pipelife Megújuló energiaforrások - I a) Szélerőművek b)

Részletesebben

Elektromos áramkörök és hálózatok, Kirchhoff törvényei

Elektromos áramkörök és hálózatok, Kirchhoff törvényei TÓTH : Eletroos ára/ (ibővített óravázlat) Eletroos áraörö és hálózato, Kirchhoff törvényei gyaorlatban az eletroos ára ülönböző vezetőrendszereben folyi gen fontos, hogy az áraot fenntartó telepe iseretében

Részletesebben

Kérdések Fizika112. Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika

Kérdések Fizika112. Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika Kérdések Fizika112 Mozgás leírása gyorsuló koordinátarendszerben, folyadékok mechanikája, hullámok, termodinamika, elektrosztatika 1. Adjuk meg egy tömegpontra ható centrifugális erő nagyságát és irányát!

Részletesebben

ATMH A: / A: / A: / B: / B: / B: / HŐTAN ÍRÁSBELI RÉSZVIZSGA Munkaidő: 150 perc. Dátum: Tisztelt Vizsgázó! Pontszám: SZ: J.V.: i.j.v.

ATMH A: / A: / A: / B: / B: / B: / HŐTAN ÍRÁSBELI RÉSZVIZSGA Munkaidő: 150 perc. Dátum: Tisztelt Vizsgázó! Pontszám: SZ: J.V.: i.j.v. A vastagon bekeretezett részt a vizsgázó tölti ki!................................................... Név (a személyi igazolványban szereplő módon) Hallgatói azonosító: Dátum: Tisztelt Vizsgázó! N-AM0

Részletesebben

BAYES-ANALÍZIS A KOCKÁZATELEMZÉSBEN, DISZKRÉT VALÓSZÍNŰSÉG ELOSZLÁSOK ALKALMAZÁSA 3

BAYES-ANALÍZIS A KOCKÁZATELEMZÉSBEN, DISZKRÉT VALÓSZÍNŰSÉG ELOSZLÁSOK ALKALMAZÁSA 3 Balogh Zsuzsanna Hana László BAYES-ANALÍZIS A KOCKÁZATELEMZÉSBEN, DISZKRÉT VALÓSZÍNŰSÉG ELOSZLÁSOK ALKALMAZÁSA 3 Ebben a dolgozatban a Bayes-féle módszer alalmazási lehetőségét mutatju be a ocázatelemzés

Részletesebben

Mérnöki alapok 8. előadás

Mérnöki alapok 8. előadás Mérnöki alapok 8. előadás Készítette: dr. Váradi Sándor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Hidrodinamikai Rendszerek Tanszék 1111, Budapest, Műegyetem rkp. 3. D ép. 334. Tel:

Részletesebben

MMK Auditori vizsga felkészítő előadás Hő és Áramlástan 2.

MMK Auditori vizsga felkészítő előadás Hő és Áramlástan 2. MMK Auditori vizsga felkészítő előadás 2017. Hő és Áramlástan 2. Alapvető fogalmak Hőátviteli jelenség fogalma: hőenergia áramlása magasabb hőmérsékletű helyről alacsonyabb hőmérsékletű hely felé. -instacioner-

Részletesebben

k n k, k n 2 C n k k=[ n+1 2 ] 1.1. ábra. Pascal háromszög

k n k, k n 2 C n k k=[ n+1 2 ] 1.1. ábra. Pascal háromszög Alapfeladato Megoldás A ombináció értelmezése alapján felírhatju, hogy n, n Ha n páros, aor n és n özött veszi fel értéeit Ha n páratlan, aor n, vagyis > n n+, ami azt jelenti, hogy és n özött veszi fel

Részletesebben

Termográfia az épületgépészetben

Termográfia az épületgépészetben Termográfia az épületgépészetben A termográfia szó hallatán sokaknak az épületek hőveszteségeivel kapcsolatos mérések, színes hőképek ugranak be. A hőkamerák alkalmazhatósága viszont nem merül ki csak

Részletesebben

(2006. október) Megoldás:

(2006. október) Megoldás: 1. Állandó hőmérsékleten vízgőzt nyomunk össze. Egy adott ponton az edény alján víz kezd összegyűlni. A gőz nyomását az alábbi táblázat mutatja a térfogat függvényében. a)ábrázolja nyomás-térfogat grafikonon

Részletesebben

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról

7/2006. (V. 24.) TNM rendelet. az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról 7/2006. (V. 24.) TNM rendelet az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -a (2) bekezdésének h) pontjában

Részletesebben

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő

Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Energetikai minőségtanúsítvány 1 Energetikai minőségtanúsítvány összesítő Épület: Megrendelő: Művelődési ház Nagyközség önkormányzat Kál 335 Kák Szent István tér 2. Tanúsító: Vereb János 3368. Boconád,

Részletesebben

Az enzimkinetika alapjai

Az enzimkinetika alapjai 217. 2. 27. Dr. olev rasziir Az enziinetia alapjai 217. árcius 6/9. Mit ell tudni az előadás után: 1. 2. 3. 4. 5. Miért van szüség inetiai odellere? A Michaelis-Menten odell feltételrendszere A inetiai

Részletesebben

Épületenergetika és épületmechatronika

Épületenergetika és épületmechatronika VILLAMOSMÉRNÖKI ÉS MECHATRONIKAI TNASZÉK MŰSZAKI KAR DEBRECENI EGYETEM Épületenergetika és épületmechatronika DR. SZEMES PÉTER TAMÁS DOCENS FEJÉR MEGYEI KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA 2013.03.28 Tartalom Denzero

Részletesebben