A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE"

Átírás

1 A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK MŰVELETTÍPUSON ALAPULÓ KAPACITÁSELEMZÉSÉNEK EGYSZERŰSÍTÉSE 1. BEVEZETÉS Juász Vitor P.D. allgató A modern, profitorientált termelővállalato elsődleges célitűzései özé tartozi a profit növelése és a termelés atéonyságána növelése. Manapság, egy termelőüzem egyszerre több termé legyártására apat megbízást, melyeet asonlóságu miatt egyetlen gyártórendszerben is le leet gyártani. Nagy tétel esetén a szüséges géppar apacitását, a gyártás öltségét és a szüséges időt szignifiánsan le leet reduálni rugalmas gyártórendszere alalmazásával. A rugalmas gyártórendszereben többcélú, számítógép vezérelt CNC gépe végzi a műveleteet, melyeet számítógép vezérelt anyagtovábbító-rendszer öt össze. Eze a gépe épese egyazon szerszámészlettel, többféle munadarabon többféle művelet elvégzésére aár egyazon gyártási periódusban is (például egy műszaban). Ebből övetezve, az üzemne evesebb célgépet ell megvásárolnia, mivel a CNC gépe a jelenlegi és a jövőbeli termée megmunálásáoz szüséges művelete nagy részét el tudjá végezni. A gyártási rendszere alapvető problémája, ogy rendelezésre áll-e elegendő apacitás bizonyos rendelése legyártásáoz. Szüségesne látszi-e újabb, drága gépe beszerzése, avagy elvégezető a feladat az adott gépparal is. A mási felmerülető érdésör, ogy a jelenlegi gépparunal milyen terméeet és azoból mennyit tudun legyártani. A apacitáselemzése nagy része özönséges gépeet tartalmazó gyártórendszerere volta alalmazatóa. A rugalmas gyártórendszere, a sajátos tulajdonságaiból eredően nagy omplexitást mutatna. A omplexitás az elvégezető művelete, a szerszámészlete és a legyártandó munadarabo ombinatoriájából ered. Az ilyen nagy omplexitású gyártórendszere elemzését többe özött elvégezetjü úgy nevezett művelettípus oncepcióján alapuló modellel is. Az ilyen módszerrel már elemezetővé váli a omplex gyártórendszerün A dolgozatomban szereplő apacitáselemzési modell egy aggregált termelési tervben asználatos, aggregált apacitáselemzési eljárás. A dolgozatom tárgya a apacitáselemzési modell egyszerűsítése és az ebből származó előnyö azonosítása. Az aggregálás már egy széles örben asznált módszer a termelés-tervezésben. Amíg a termelési rendszer néány eleménél az aggregálás módszerét már alalmazzu, az egyszerűbb, özönséges módszere alalmazása a jellemzőbb a termelés-szervezés legtöbb területén úgy, mint a apacitás-, leltár- és termeléselemzésben. Nyilvánvalóan, néány információt elvesztün az aggregálás folyamán, de a döntése bizonyos szintjén az eljárás elegendő számunra. Amior részletesebb információra van szüségün, részletesebb modellt ell alalmaznun. A tradicionális termelés-tervezési modellben termée és termelési épessége vanna aggregálva (Tomas and McClain, 1993). A lineáris programozás megjeleni az aggregált termelés-tervezés orai modelleiben is. Ezeben a termelést csupán a gépe, a termée és az időperióduso paramétereiben elemzi. A ésőbbieben megjelente a művelete szerinti aggregáció is, melynél a gyártási rendszerünet az elvégzendő

2 művelete alapján vizsgálju. Enne az egyi változata a művelettípuso felállításán alapuló apacitáselemzés. A művelettípus fogalmát először Niess (1980) asználta. Niess idolgozott egy algoritmust[2], ami ülönböző termelési periódusora atároz meg rendelés-almazo sorozatát. A létreozott termelési program gondosodi a apacitásasználat egyensúlyáról, vagyis ogy ne legyen apacitás alul- illetve túlasználat. 2. A MŰVELETTÍPUSOK VIZSGÁLATÁN ALAPULÓ MODELL A RUGALMAS GYÁRTÓRENDSZEREK KAPACITÁSELEMZÉSÉRE A fogalma és definíció nélülözetetlene az ebben a fejezetben illusztrált termelés-tervezési modell megértéséez. A szüséges rövidítéseet és paramétereet a 1.táblázatban foglaltu össze. A rugalmas gyártórendszer (az angol rövidítésből: FMS) gépe csoportja, melye automatius munaanyag-továbbító rendszerrel vanna összeötve és amelyeet egy özponti számítógép vezérel. Egy i típusú termé rendelése r i darabból áll. Minden munadarabon véges számú műveletet végzün. Az o j műveletet az adott gépen jelentező műveleti idő és a szerszámészlet atározza meg. Az ot művelettípus azon művelete aggregált almaza, melye azonos gépeen végezető el. Teintsün példaépp egy terméet, mely számos fúrás és esztergálás műveletet igényel. Amennyiben az összes művelet végreajtató minden gépen, aor a termé egyetlen művelettípust igényel, mely tartalmaz minden fúrás és esztergálás műveletet. Amennyiben viszont ét gép tud elvégezni fúrást, és csa egy esztergálást, aor pedig a művelete ét művelettípusba vanna aggregálva. [1] Az S művelettípus-almaz egyedülálló vagy összetett művelettípusoból áll. Annyi művelettípus-almazt ozun létre, aány a művelettípuso ombinációjából ijön. Mivel a művelettípusoat ombinálju, és egy művelettípus-almazban minden művelettípus legfeljebb egyszer szerepelet, ismétlés nélüli ombinációról van szó. Így a K művelettípus-almaz száma a H K = 2 1, (1) éplettel számítató i, aol H az egyedülálló művelettípuso száma. A CNC gépe leetne egycélúa (egyetlen művelettípust tud végezni) vagy socélúa (ét vagy több művelettípus tud elvégezni). A gép gyártási apacitását a bináris x m változó jellemzi. Értée egy, a a művelettípus-almazt alalmazzu az m gépen és nulla abban az esetben, a nem. Valaányszor, a a művelettípus-almaz alalmazott az m gépen, a gép épes végreajtani az adott almazoz tartozó művelettípusona az összes műveletét. Egy gép c m apacitása apacitásegységeben (CU) van ifejezve, mely leet egy műsza, egy nap vagy aár egy ét is. Az i rendelés j műveleténe a p ij műveleti ideje szintén apacitásegységben van ifejezve. Egy művelettípus p műveleti ideje a művelettípusoz tartozó művelete műveleti idejeine az összege:

3 p = I i= 1 p ij, o j ot, = 1,..., H (2) Ha például az ot 1 műveletet négy ülönböző termé elészítéséez asználju, a négy műveleti időt összeadva apju meg a p 1 -et. Egy művelettípus-almaz apacitás-övetelménye az a periódusonénti CU szám, ami az adott termelés-övetelményez megívánt. A művelettípus-almaz műveleti ideje a művelettípusai termelésidejéne az összegével számítató: H S p = p, = 1,..., K = 1 (3) Ha például az S 6 művelettípus-almaz az ot 1 -ből és az ot 3 -ból áll, aor a p 6 iszámításáoz a p 1 -et és a p 3 -at ell összeadni. A gyártórendszer termelésövetelményei az un. fő termelési munatervből (angol rövidítés alapján MPS) nyerjü periódusonént: műszaonént, naponént vagy etenént. Egy adott művelettípus-almazna az u felső apacitásorlátja a művelettípus-almazna az igénybe veető legnagyobb értée. Ezt úgy számítju i, ogy összegezzü azon gépe CU-jait, melye épese végreajtani bármelyi vagy az összes műveletet, mely a művelettípus-almazoz tartozi: u M = 1,..., H ; cm x m, = 1,..., K; (4) { ot S ot S } m = 1 = 1,..., K. = Egy adott művelettípus-almazna az l alsó apacitásorlátja a művelettípusalmazna az a tervezett szabad apacitásna a legisebb értée, amely csa az adott művelettípus-almazoz veető igénybe. Ezt úgy számítatju i, ogy összegezzü azon gépe CU-jait, melye csa azt a műveletet épese végreajtani, amely a művelettípus-almazoz tartozi: l M = 1,..., H; cm x m, = 1,..., K; (5) { ot S ot S } m= 1 = 1,..., K. = Ez szabad apacitás, mivel a nincs iasználva, a gépen üres idő jelentezi. Egy művelettípus-almazna az egy periódusra jutó ideális igénybe veető apacitása az alsó és felső apacitásorlát özötti tartomány. A apacitás elegendő, a az összes művelettípus-almaz termelésövetelménye isebb, mint a megfelelő felső atár. Ha az összes művelet i van osztva a gépere és a bármelyi művelettípusalmaznál a töltés isebb, mint az alsó atár, aor üres idő lép fel. Ideális töltésiosztás esetén az összes művelettípus-almaz termelés-övetelménye az alsó és a felső atár özött van:

4 l p u, = 1,..., K (6) 1.táblázat: Jelölése. Paramétere: termé rendelése i=1,...,i művelet j=1,...,j művelettípus =1,...,H művelettípus-almaz =1,...,K művelettípus-almaz alalmaza =1,...,K az adott művelettípus-almaz összes alalmaza =1,...,K gépe m=1,...,m Változó: r i =i termé gyártási övetelménye o j =j művelet ot = művelettípus S = művelettípus-almaz S =S összes leetséges alalmazaina almaza S =S összes olyan laatséges alalmazaina almaza, mely az összes művelettípust tartalmazza x m =bináris változó, értée 1, a a művelettípus-almaz megjeleni az m gépen, másülönben az értée 0 c m =m gép apacitása p ij =i termé j műveleténe műveleti ideje p = művelettípus összes műveleti ideje p = művelettípus-almaz műveleti ideje u = művelettípus-almaz felső apacitásorlátja = művelettípus-almaz alsó apacitásorlátja l 2.3. ÉRZÉKENYSÉGVIZSGÁLAT Fontos információt szolgáltat a termelés megszervezője számára a apott eredmény érzéenység-vizsgálata. El leet végezni művelettípus műveleti idejéne érzéenység-vizsgálatát, valamint a gépapacitás érzéenység vizsgálatát. A művelettípus műveleti idejéne érzéenységvizsgálataor egy adott művelettípus műveleti idejéne megengedető növeedését illetve csöenését számítju i. A műveleti idő ezen értée özötti változása nem befolyásolja a termépaletta legyártatóságát illetve nem ooz iasználatlan apacitást. A számításooz az összes olyan művelettípus-almazt meg ell vizsgálnun, amelye tartalmazzá az adott művelettípust. A gépapacitás érzéenységvizsgálataor az adott gép megengedető apacitáscsöenését illetve növeedését számítju i. A apacitáso ezen értée özötti változása nem ooz sem apacitásiányt sem apacitásfelesleget. A számításooz az összes olyan művelettípus-almazt meg ell vizsgálnun, amelye tartalmazna olyan művelettípust, mely elvégezető az adott gépen.

5 3. A MŰVELETTÍPUS-HALMAZOK SZÁMÁNAK REDUKÁLÁSA A rugalmas gyártórendszere művelettípusoon alapuló apacitáselemzése a művelettípus-almazo elemzésén alapul. Mint azt aogy az előző fejezetben látattu, az egyes művelettípus-almazo a művelettípuso ombinációjaént jönne létre. Amennyiben H db művelettípusun van, aor 2 H 1 db művelettípus almazun lesz (ismétlés nélüli ombináció). Mint aogyan a éplet mutatja, a művelettípus-almazo száma a művelettípuso számána atványaént növeszi. Emiatt már néány művelettípus esetén is igen nagy számú művelettípus-almazun lesz, igen nagy számú vizsgálatot ell elvégeznün. Azonban, bizonyos eseteben az elvégzendő elemzése egy része felesleges, elagyató. Vanna ugyanis olyan almazo, melye már nem ordozna új információat, ezen almazo vizsgálatána elagyásával se nem vétün ibát, se nem vesztün információt A RELEVÁNS HALMAZOK KIVÁLASZTÁSA A iválasztási eljárás tulajdonéppen a övetelt és a rendelezésre álló apacitáso özötti apcsolat valóságos viszonyát eresi meg. Az így feleslegesne ítélt almazo azonosításával apju meg az új információt nem tartalmazó, és így a relációelemzés alól iagyató művelettípus-almazoat. A módszer mátrix elemzésen alapul.[3] Első lépésben fel ell állítanun egy úgy nevezett gép/művelettípus mátrixot. Enne a mátrixna az oszlopai a gyártórendszerün egyes gépei, a sorai pedig a gépeen elvégezető művelettípuso. Ebből övetezi, ogy egy MxH-s mátrixun lesz, aol M a gépe száma, H pedig a művelettípusoé. Jelöljü a mátrixot A -val, MxH az egyes elemeit pedig a mx -val. A mátrix egyes elemei jelöljé, ogy az adott művelettípus az adott gépen elvégezető-e vagy sem: amennyiben elvégezető, legyen az értée 1 ( a mx =1), amennyiben nem, legyen az értée 0 ( a mx =0). És végül, az A mátrix sorai az adott művelettípusoz tartozó sorvetor, jelölése legyen: a. Anna eldöntésére, ogy az adott művelettípus-ombinációoz (almazoz) tartozó vizsgálatot el ell-e végezni, azt ell az eljárás szerint megvizsgálni, ogy az adott ombinációban szereplő művelete sorvetoraiból felépített A (aol : az adott művelettípusoból felépített almaz jele) mátrix diagonális bloora particionálatóe vagy sem. Amennyiben elülönülő bloora particionálató, aor nem ell elvégezni az adott () vizsgálatot. Amennyiben az A nem particionálató, úgy el ell végezni az adott vizsgálatot. Az eljárás szerint az összes almazra fel ell írnun a mátrixot és meg ell vizsgálnun a mátrix particionálatóságát. Eor teljes bizonyossággal iszűrető azo a almazo, amelye nem tartalmazna a többiez épest új információt, emiatt azo relációvizsgálata elagyató. E módszer által, a gyártórendszerün tulajdonságaitól függően jelentősen lecsöentetjü az eredeti modellben szereplő vizsgálatain számát.

6 4. HASZNÁLHATÓSÁG Az irreleváns almazo iválasztása számos előnnyel jár. Egyrészt, a apacitáselemzésün, azaz anna vizsgálata, ogy van-e elegendő apacitásun a termépaletta legyártásáoz, illetve ogy jelentezi-e felesleges, iasználatlan apacitás, egyszerűsödi, mivel evesebb számú almaz esetén ell elvégeznün a 6. relációelemzést. Másodrészt, a apacitáselemzésün érzéenységvizsgálataor, mind a műveleti-idő érzéenységvizsgálataor, mind pedig a apacitás érzéenységvizsgálataor az irreleváns almazo iejtésével jelentősen csöenet az elemezendő almazo száma. Harmadrészt pedig, a apacitáselemzési eljárás elvégzéséez egy evert-egész értéű operációutatási feladatot ell felírni. A Feladatban szerepelne egész értéű valamint lineáris változó. A művelettípus-almazo csöentésével az operációutatási feladat változóina száma csöentető, így nagyobb feladato leszne megoldató, nagyobb gyártórendszere válna elemezetővé. De étségívül, a másodi előny a legjelentősebb, azaz átlátatóbb lesz a vizsgálandó rendszer. Példaént, teintsün egy rugalmas gyártórendszert, mely 4 gépet tartalmaz. A legyártandó termée megmunálásáoz 4 féle művelettípust ell elvégezni. Az egyes gépe és az általu elvégezető művelettípusoat az 1. ábra szemlélteti. Gép-1 ot1; ot2 Gép-2 Gép-3 ot1; ot2 ot1; ot3 1. ábra. Gép-4 ot4 Mivel négy művelettípust azonosítottun, a 1. éplet alapján a művelettípusoon alapuló apacitáselemzésez 15db művelettípus-almazt ell azonosítani. A művelettípus-almazoat diagrammon ábrázolva, a 2. ábrát apju. Miután elvégezzü az egyszerűsítési eljárást, 8db művelettípus-almaz iejtető, így 7db almaz marad (3. ábra).

7 [CU] [CU] {ot(1)}=s(1) {ot(2)}=s(2) {ot(3)}=s(3) {ot(4)}=s(4) {ot(1);ot(2)}=s(5) {ot(1);ot(3)}=s(6) {ot(1);ot(4)}=s(7) {ot(2);ot(3)}=s(8) {ot(2);ot(4)}=s(9) {ot(3);ot(4)}=s(10) {ot(1);ot(2);ot(3)}=s(11) {ot(1);ot(2);ot(4)}=s(12) {ot(2);ot(3);ot(4)}=s(13) {ot(1);ot(3);ot(4)}=s(14) {ot(1);ot(2);ot(3);ot(4)}=s(15) {ot(1)}=s(1) {ot(2)}=s(2) {ot(3)}=s(3) {ot(4)}=s(4) {ot(1);ot(2)}=s(5) {ot(1);ot(3)}=s(6) {ot(1);ot(2);ot(3)}=s(11) Operation type sets 3. ábra. Operation type sets 2. ábra. Példaént, végezzü el az ot3 művelettípus műveleti idejéne érzéenységvizsgálatát. Eez 7db almaz elemzését ell elvégezni (S3, S6, S8, S10, S13, S14 és S15). Az egyszerűsítés után, viszont elegendő csa ettő almaz elemzése: S3 és S6. Amennyiben a GÉP-3 erőforrás érzéenységvizsgálatát végezzü el, aor 12db almaz elemzése váli szüségessé (S1, S3, S5, S6, S7, S8, S10, S11, S12, S13, S14 és S15). Amennyiben viszont az egyszerűsítéssel az irreleváns almazoat iejtjü, 5db almaz elemzése is elegendő lesz (S1, S3, S5, S6, S11). 5. KONKLÚZIÓ A rugalmas gyártórendszere aggregált apacitáselemzéséez egy megfelelő eszöz a művelettípusoon alapuló metódus. Ez a apacitáselemzési eljárás leegyszerűsítető a gép-termé mátrix elemzésén alapuló eljárással. Ezáltal, egyrészt az érzéenységvizsgálat folyamán átlátatóbb információoz jutat a termelés megszervezője, másrészt pedig nagyobb rendszere válatna elemezetővé a módszer segítségével.

8 IRODALOMJEGYZÉK [1] Koltai T., Faras A., Stece, K.E.: An aggregate capacity analysis model for a flexible manufacturing environment Japan-USA Symposium on Flexible Automation, Ann Arbor, MI, ASME International, 2000, pp [2] Niess, P.S.: Kapacitatsabgleic bei Flexiblen Fertigungssystemen, IPA Forscung und Praxis, Springer Verlag, Berlin, Germany, [3] Koltai T., Juász V.: Some practical issues of te capacity analysis of FMS based on te concept of operation types. MicroCAD 2003, International Computer Science, Misolc, 2003, pp [4] Tomas, L.J. and McClain, J.O.: An Overview of Production Planning, In: Logistics of Production and Inventory, Nort-Holland, Amsterdam, Te Neterlands, 1993.

A hidegzömítés alapesetei és geometriai viszonyai a 4.6. ábrán láthatók. 4.6. ábra A hidegzömítés alapesetei, zömítés (l/d) viszonyai

A hidegzömítés alapesetei és geometriai viszonyai a 4.6. ábrán láthatók. 4.6. ábra A hidegzömítés alapesetei, zömítés (l/d) viszonyai Animáció - Hiegzömítés Ismételje át a zömítés tanult jellemzőit! Gyűjtse i és tanulmányozza a hiegzömítés alapeseteit! Rajzolja le a hiegzömítés alapeseteit! Jegyezze meg a megengeett zömítési viszony

Részletesebben

6. Bizonyítási módszerek

6. Bizonyítási módszerek 6. Bizonyítási módszere I. Feladato. Egy 00 00 -as táblázat minden mezőjébe beírju az,, 3 számo valamelyiét és iszámítju soronént is, oszloponént is, és a ét átlóban is az ott lévő 00-00 szám öszszegét.

Részletesebben

Digitál-analóg átalakítók (D/A konverterek)

Digitál-analóg átalakítók (D/A konverterek) 1.Laboratóriumi gyaorlat Digitál-analóg átalaító (D/A onvertere) 1. A gyaorlat célja Digitál-analóg onvertere szerezeti felépítése, műödése, egy négy bites DAC araterisztiájána felrajzolása, valamint az

Részletesebben

9. évfolyam feladatai

9. évfolyam feladatai Hómezővásárhely, 015. április 10-11. A versenyolgozato megírására 3 óra áll a iáo renelezésére, minen tárgyi segéeszöz használható. Minen évfolyamon 5 felaatot ell megolani. Egy-egy felaat hibátlan megolása

Részletesebben

VALÓS SZÁMOK MEGKÖZELÍTÉSE TÖRTEKKEL

VALÓS SZÁMOK MEGKÖZELÍTÉSE TÖRTEKKEL Surányi János Farey törte mate.fazeas.u Surányi János VALÓS SZÁMOK MEGKÖZELÍTÉSE TÖRTEKKEL FAREY-TÖRTEK. Egy a alós számot racionális számoal, azaz törteel aarun megözelíteni. A törteet az alábbiaban mindig

Részletesebben

6. HMÉRSÉKLETMÉRÉS. A mérés célja: ismerkedés a villamos elven mköd kontakthmérkkel; exponenciális folyamat idállandójának meghatározása.

6. HMÉRSÉKLETMÉRÉS. A mérés célja: ismerkedés a villamos elven mköd kontakthmérkkel; exponenciális folyamat idállandójának meghatározása. 6. HMÉRSÉKLETMÉRÉS A mérés célja: ismeredés a villamos elven möd ontathmérel; exponenciális folyamat idállandójána meghatározása. Elismerete: ellenállás hmérséletfüggése; ellenállás és feszültség mérése;

Részletesebben

ÉRZÉKENYSÉGVIZSGÁLAT TERMELÉSTERVEZÉSI ÉS TERMELÉSÜTEMEZÉSI MODELLEKNÉL

ÉRZÉKENYSÉGVIZSGÁLAT TERMELÉSTERVEZÉSI ÉS TERMELÉSÜTEMEZÉSI MODELLEKNÉL ÉRZÉKENYSÉGVIZSGÁLAT TERMELÉSTERVEZÉSI ÉS TERMELÉSÜTEMEZÉSI MODELLEKNÉL MTA DOKTORI ÉRTEKEZÉS TÉZISEI KOLTAI TAMÁS A MŰSZAKI TUDOMÁNY KANDIDÁTUSA BUDAPESTI MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM BUDAPEST,

Részletesebben

5 HOZZÁFÉRÉS-VÉDELEM. A fejezet VIDEOTON fejlesztési dokumentációk felhasználásával készült

5 HOZZÁFÉRÉS-VÉDELEM. A fejezet VIDEOTON fejlesztési dokumentációk felhasználásával készült 5 HOZZÁFÉRÉS-VÉDELEM A rejtjelezésben az adatvédelem hatékony és az adathálózat védelmében nélkülözhetetlen eszközét ismertük meg. Természetesen annak sincs semmilyen elvi akadálya, hogy a rejtjelezést

Részletesebben

A teveszabály és alkalmazásai

A teveszabály és alkalmazásai A teveszabály és alalmazásai Tuzso Zoltá, Széelyudvarhely Godolá-e valai, hogy a matematiáa lehete-e valami öze a tevéhez? Ha em aor a továbbiaba meggyzzü errl, mégpedig arról, hogy a matematiába ige is

Részletesebben

Orosz Gyula: Markov-láncok. 2. Sorsolások visszatevéssel

Orosz Gyula: Markov-láncok. 2. Sorsolások visszatevéssel Orosz Gyula: Marov-láco 2. orsoláso visszatevéssel Néháy orét feladat segítségével vezetjü be a Marov-láco fogalmát és a hozzáju acsolódó megoldási módszereet, tiius eljárásoat. Ahol lehet, több megoldást

Részletesebben

NÉMET NYELV 5. OSZTÁLY

NÉMET NYELV 5. OSZTÁLY NÉMET NYELV 5. OSZTÁLY Az élő idegen nyelv otatásána alapvető célja, összhangban a Közös európai referenciaerettel (KER), a tanuló idegen nyelvi ommuniatív ompetenciájána megalapozása és fejlesztése. A

Részletesebben

V. GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL

V. GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL 86 Összefoglaló gyaorlato és feladato V GYAKORLATOK ÉS FELADATOK ALGEBRÁBÓL 5 Halmazo, relácó, függvéye Bzoyítsd be, hogy ha A és B ét tetszőleges halmaz, aor a) P( A) P( B) P( A B) ; b) P( A) P ( B )

Részletesebben

Digitális Fourier-analizátorok (DFT - FFT)

Digitális Fourier-analizátorok (DFT - FFT) 6 Digitális Fourier-analizátoro (DFT - FFT) Eze az analizátoro digitális műödésűe és a Fourier-transzformálás elvén alapulna. A digitális Fourier analizátoro a folytonos időfüggvény mintavételezett jeleit

Részletesebben

FÚRÁS SORÁN FELLÉPŐ NEMLINEÁRIS REZGÉS VIZSGÁLATA

FÚRÁS SORÁN FELLÉPŐ NEMLINEÁRIS REZGÉS VIZSGÁLATA Multidiszciplináris tudományo, 3. ötet. (2013) sz. pp. 297-304 FÚRÁS SORÁN FELLÉPŐ NEMLINEÁRIS REZGÉS VIZSGÁLATA Béres Milós Misolci Egyetem, Fiziai Tanszé, Cím: 3515 Misolc, Misolc-Egyetemváros, e-mail:

Részletesebben

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Kapcsolástechnika

Távközlő hálózatok és szolgáltatások Kapcsolástechnika Távözlő hálózato és szolgáltatáso Kapcsolástechia émeth Krisztiá BME TMIT 015. ot. 1-8. A tárgy felépítése 1. Bevezetés. IP hálózato elérése távözlő és ábel-tv hálózatoo 3. VoIP, beszédódoló 4. Kapcsolástechia

Részletesebben

Szakmai zárójelentés

Szakmai zárójelentés Szakmai zárójelentés A csoporttechnológia (Group Technology = GT) elvi és módszertani alapjaihoz, valamint a kapcsolódó módszerek informatikai alkalmazásaihoz kötődő kutatómunkával a Miskolci Egyetem Alkalmazott

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV Köszönjü, hogy Canon terméet vásárolt. Az EOS 450D nagy teljesítményű, digitális, egyanás, tüörreflexes fényépezőgép 12,20 megapixeles épérzéelővel van felszerelve.

Részletesebben

Gyártási folyamatok tervezése

Gyártási folyamatok tervezése Gyártási folyamatok tervezése Dr. Kardos Károly, Jósvai János 2006. március 28. 2 Tartalomjegyzék 1. Gyártási folyamatok, bevezetés 9 1.1. Gyártó vállalatok modellezése.................. 9 1.1.1. Számítógéppel

Részletesebben

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV

KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV KEZELÉSI KÉZIKÖNYV MAGYAR KEZELÉSI KÉZIKÖNYV Köszönjü, hogy Canon terméet vásárolt. Az EOS 500D egy nagy teljesítményű, digitális, tüörreflexes fényépezőgép, amely gazdag részletezettséget biztosító, 15,10

Részletesebben

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l!

n akkor az n elem összes ismétléses ... k l k 3 k 1! k 2!... k l! KOMBINATORIKAI ALAPFOGALMAK A ombiatoria általába a véges halmazora voatozó redezési és leszámlálási feladatoal foglalozi. Az elemi ombiatoria legtöbb esetbe a övetező ét érdés egyiére eresi a választ:

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Egy asztal körül 24-en ülnek, mindannyian mindig igazat mondanak. Minden lány azt mondja, hogy a közvetlen szomszédjaim közül pontosan az egyik fiú, és minden fiú azt mondja, hogy mindkét közvetlen

Részletesebben

EGY KERESZTPOLARIZÁCIÓS JELENSÉG BEMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN

EGY KERESZTPOLARIZÁCIÓS JELENSÉG BEMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN Fiia Modern fiia GY KRSZTPOLARIZÁCIÓS JLNSÉG BMUTATÁSA FIZIKAI HALLGATÓI LABORATÓRIUMBAN DMONSTRATION OF AN OPTICAL CROSS- POLARIZATION FFCT IN A STUDNT LABORATORY Kőhái-Kis Ambrus, Nag Péter 1 Kecseméti

Részletesebben

3. előadás Reaktorfizika szakmérnököknek TARTALOMJEGYZÉK. Az a bomlás:

3. előadás Reaktorfizika szakmérnököknek TARTALOMJEGYZÉK. Az a bomlás: beütésszám. előadás TARTALOMJEGYZÉK Az alfa-bomlás Az exponenciális bomlástörvény Felezési idő és ativitás Poisson-eloszlás Bomlási sémá értelmezése Bomlási soro, radioatív egyensúly Az a bomlás: A Z X

Részletesebben

FELADATOK a Bevezetés a matematikába I tárgyhoz

FELADATOK a Bevezetés a matematikába I tárgyhoz FELADATOK a Bevezetés a matematiába I tárgyhoz a számítástechia taár főisolai és a programozó matematius szao számára 2004 ovember 4 FIGYELEM: a számtech szaosoa csa a övetező feladato ellee: 2,6,7,8,9-13,16-25,27,31-33

Részletesebben

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 2211/2012. (XII.12.) sz. HATÁROZATA

A NEMZETI MÉDIA- ÉS HÍRKÖZLÉSI HATÓSÁG MÉDIATANÁCSÁNAK. 2211/2012. (XII.12.) sz. HATÁROZATA Ügyiratszám: MN/27611-9/2012. Tárgy: a Médiatanács Határozatában előírt műsorstrutúrána megfelelő műsorsugárzási ötelezettség megsértése Ügyintéző: személyes adat Telefonszám: Személyes adat Mellélet:

Részletesebben

Furfangos fejtörők fizikából

Furfangos fejtörők fizikából Furfangos fejtörő fiziából Vigh Máté ELTE Komple Rendszere Fiziája Tanszé Az atomotól a csillagoig 03. április 5. . Fejtörő. A,,SLINKY-rugó'' egy olyan rugó, melyne nyújtatlan hossza elhanyagolhatóan icsi,

Részletesebben

Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere

Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere Csigatisztítók hatékonyságának minősítési módszere Török Dániel, Suplicz András, Kovács József Gábor Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gépészmérnöki Kar, Polimertechnika Tanszék, Műegyetem

Részletesebben

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco

BIRODALOM. Michael Hardt / Antonio Negri ELŐSZÓ. Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod Ani DiFranco Michael Hardt / Antonio Negri BIRODALOM "Minden szerszám fegyver, ha helyesen tartod" Ani DiFranco "Férfiak harcolnak, és csatát vesztenek, és a dolog, amiért harcoltak, a vereségük ellenére létrejön;

Részletesebben

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia I. kategória 2. forduló. Megoldások

Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny 2011/2012. tanév. Kémia I. kategória 2. forduló. Megoldások tatási Hivatal rszágos Középisolai Tanulmányi Verseny /. tanév Kémia I. ategória. forduló Megoldáso I. feladatsor. D 5. A 9. B. D. B 6. C. B. A. C 7. A. E. A 8. A. D pont 5. Kiralitáscentrum: A só összegéplete:

Részletesebben

Fogópáros fa fedélszék számítása

Fogópáros fa fedélszék számítása BUDAPEST MŰSZAKI ÉS GAZDASÁGTUDOMÁNYI EGYETEM Építőmérnöi Kar Hida és Szerezete Tanszée Fogópáros fa fedélszé számítása Segédlet v3. Összeállította: Koris Kálmán Erdődi László Molnár András Budapest, 010.

Részletesebben

Jász-Plasztik Kft. JP Pack

Jász-Plasztik Kft. JP Pack Jász-Plasztik Kft. JP Pack Jász-Plasztik Kft. A Jász-Plasztik Kft. egy műanyagfeldolgozó, szerszámkészítő, akkumulátorgyártó, vakolatgyártó és vámügyintézést végző vállalat, mely immár több mint 17 éve

Részletesebben

A fény diszperziója. Spektroszkóp, spektrum

A fény diszperziója. Spektroszkóp, spektrum A éy diszpeziója. Speoszóp, speum Iodalom [3]: 5, 69 Newo, 666 Tiszább, élesebb szíépe ad a öveező eledezés A speum szíe ovább má em boaó. A speum szíee úja egyesíve eé éy apu. Sziváváy Newo Woolsope-i

Részletesebben

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról

Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról - 1 - Jelentés a friss beton konzisztenciájának (folyósságának) mérésére vonatkozó vizsgálatokról Budapest, 1952. szeptember 29. Az Építéshelyi anyagvizsgálati módszerek kutatása témakörben kísérleteket

Részletesebben

2013 2014 1. félév. XJFQJA XIII. Évfolyam 1379. tankör. Települési vízgazdálkodás 1. 3. Évközi feladat. 2013. november 27.

2013 2014 1. félév. XJFQJA XIII. Évfolyam 1379. tankör. Települési vízgazdálkodás 1. 3. Évközi feladat. 2013. november 27. Eötö Józef Főiola Műzai é Közgazaágtuományi Kar Vízellátái é Környezetmérnöi Intézet Vízellátá-atornázá Szacoport Salamon Enre Környezetmérnöi za Vízgazáloá zairány XJFQJA XIII. Éfolyam 179. tanör 201

Részletesebben

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004

Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 Vári Péter-Rábainé Szabó Annamária-Szepesi Ildikó-Szabó Vilmos-Takács Szabolcs KOMPETENCIAMÉRÉS 2004 2005 Budapest Értékelési Központ SuliNova Kht. 2 Országos Kompetenciamérés 2004 Tartalom 1. Bevezetés...4

Részletesebben

A Sturm-módszer és alkalmazása

A Sturm-módszer és alkalmazása A turm-módszer és alalmazása Tuzso Zoltá, zéelyudvarhely zámtala szélsőérté probléma megoldása, vagy egyelőtleség bzoyítása agyo gyara, már a matemata aalízs eszözere szorítoz, mt például a Jese-, Hölderféle

Részletesebben

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás

BBBZ kódex --------------------------------------------------------------------------------------------------------- 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás 4.3.2.5 Hajócsavar-gyártás A hajócsavarok gyártása erősen speciális tevékenység, amelynél olyan eszközökre is szükség van, mint a nagy méretű öntvények készítéséhez használt berendezések, azok megmunkálására

Részletesebben

GPU-ra implementált Multiple Kernel Learning és genomikai alkalmazásai

GPU-ra implementált Multiple Kernel Learning és genomikai alkalmazásai GPU-ra implementált Multiple Kernel Learning és genomiai alalmazásai Bolgár Bence, SE-ÁOK VI. Konzulens: Dr. Antal Péter, egyetemi docens, BME MIT Budapesti M szai- és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnia

Részletesebben

6 x 2,8 mm AGYAS LÁNCKEREKEK 04B - 1 DIN 8187 - ISO/R 606. Osztás 6,0 Bels szélesség 2,8 Görg átmér 4,0

6 x 2,8 mm AGYAS LÁNCKEREKEK 04B - 1 DIN 8187 - ISO/R 606. Osztás 6,0 Bels szélesség 2,8 Görg átmér 4,0 6 x 2,8 04B 1 6,0 2,8 4,0 6,0 0,7 2,6 h 2 h 3 Anyaga: St 50 192 Kód d D 8 18,0 15,67 PS 02008 9,8 5 10 9 19,9 17,54 PS 02009 11,5 5 10 10 21,7 19,42 PS 02010 13 6 10 11 23,6 21,30 PS 02011 14 6 10 12 25,4

Részletesebben

A csavarvonalról és a csavarmenetről

A csavarvonalról és a csavarmenetről A csavarvonalról és a csavarmenetről A témáoz kapcsolódó korábbi dolgozatunk: Ricard I. A Gépészeti alapismeretek tantárgyban a csavarok mint gépelemek tanulmányozását a csavarvonal ismertetésével kezdjük.

Részletesebben

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk...

Publikációs lista. Gódor Győző. 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2. Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... Publikációs lista Gódor Győző 2008. július 14. Cikk szerkesztett könyvben... 2 Külföldön megjelent idegen nyelvű folyóiratcikk... 2 Nemzetközi konferencia-kiadványban megjelent idegen nyelvű előadások...

Részletesebben

LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN

LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN Miskolci Egyetem, Multidiszciplináris tudományok, 1. kötet (2011) 1. szám, pp. 11-20. LOGISZTIKA A TUDOMÁNYBAN ÉS A GAZDASÁGBAN Illés Béla tanszékvezető egyetemi tanár Miskolci Egyetem, Anyagmozgatási

Részletesebben

A projekt eredetileg kért időtartama: 2002 február 1. 2004. december 31. Az időtartam meghosszabbításra került 2005. december 31-ig.

A projekt eredetileg kért időtartama: 2002 február 1. 2004. december 31. Az időtartam meghosszabbításra került 2005. december 31-ig. Szakmai zárójelentés az Ultrarövid infravörös és távoli infravörös (THz-es) fényimpulzusok előállítása és alkalmazása című, T 38372 számú OTKA projekthez A projekt eredetileg kért időtartama: 22 február

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

Hálózat gazdaságtan. Kiss Károly Miklós, Badics Judit, Nagy Dávid Krisztián. Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszék 2011. jegyzet

Hálózat gazdaságtan. Kiss Károly Miklós, Badics Judit, Nagy Dávid Krisztián. Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszék 2011. jegyzet Hálózat gazdaságtan jegyzet Kss Károly Mlós, adcs Judt, Nagy Dávd Krsztán Pannon Egyetem Közgazdaságtan Tanszé 0. EVEZETÉS... 3 I. HÁLÓZTOS JVK KERESLETOLDLI JELLEMZŐI HÁLÓZTI EXTERNÁLIÁK ÉS KÖVETKEZMÉNYEIK...

Részletesebben

A MAGYAR KÜLÖNLEGES ERŐK LOGISZTIKAI TÁMOGATÁSA

A MAGYAR KÜLÖNLEGES ERŐK LOGISZTIKAI TÁMOGATÁSA IX. Évfolyam 2. szám - 2014. június BODORÓCZKI János bodoroczkijanos@gmail.com A MAGYAR KÜLÖNLEGES ERŐK LOGISZTIKAI TÁMOGATÁSA Absztrakt A cikk betekintést nyújt a szerző kutatásába, áttekinti a magyar

Részletesebben

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET

COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET COMENIUS ANGOL-MAGYAR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA MATEMATIKA TANMENET 5. osztály 2015/2016. tanév Készítette: Tóth Mária 1 Tananyagbeosztás Évi óraszám: 144 óra Heti óraszám: 4 óra Témakörök:

Részletesebben

Kifutó termékek logisztikai menedzsmentje Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján

Kifutó termékek logisztikai menedzsmentje Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján TÉZISGYŰJTEMÉNY Pannon Egyetem Gazdálkodás- és Szervezéstudományok Doktori Iskola Elbert Noémi Útfüggőség vizsgálata a termék-életciklusban az autóipar példáján c. PhD értekezéshez Témavezető: Dr. Kovács

Részletesebben

A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77)

A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77) 1 Magyar Építőipar 1977. 8. pp. 480-485. A beton és vasbeton készítés új műszaki irányelvei (ÉSZKMI 19-77) Dr.Ujhelyi János, a műszaki tudományok kandidátusa, Alpár-érmes 1. Az Irányelv elkészítésének

Részletesebben

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat

OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK. 2.1 A feladat 2. Digitális óra 28 OBJEKTUMORIENTÁLT TERVEZÉS ESETTANULMÁNYOK 2.1 A feladat Ebben a fejezetben egy viszonylag egyszerő problémára alkalmazva tekintjük át az OO tervezés modellezési technikáit. A feladat

Részletesebben

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS

ADATBÁZISKEZELÉS ADATBÁZIS ADATBÁZISKEZELÉS 1 ADATBÁZIS Az adatbázis adott (meghatározott) témakörre vagy célra vonatkozó adatok gyűjteménye. - Pl. A megrendelések nyomon követése kereskedelemben. Könyvek nyilvántartása egy könyvtárban.

Részletesebben

UJJLENYOMATOK FELISMERÉSE

UJJLENYOMATOK FELISMERÉSE Babeş Bolyai Tudomáyegyetem Matematia Iformatia ar Iformatia sza UJJLENYOMATOK FELISMERÉSE Uleyomatépe feldolgozása, osztályozás euroális hálóal, azoosítási célú összehasolítás Vezetőtaár: Dr. Soós Aa

Részletesebben

Diszkrét matematika I. középszint Alapfogalmakhoz tartozó feladatok kidolgozása

Diszkrét matematika I. középszint Alapfogalmakhoz tartozó feladatok kidolgozása Diszrét matematia I. özépszint Alapfogalmahoz tartozó feladato idolgozása A doumentum a övetező címen elérhető alapfogalmahoz tartozó példafeladato lehetséges megoldásait tartalmazza: http://compalg.inf.elte.hu/~merai/edu/dm1/alapfogalma.pdf

Részletesebben

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006.

A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. ÖNELLENŐRZÉS ÉS FUTÁSIDEJŰ VERIFIKÁCIÓ SZÁMÍTÓGÉPES PROGRAMOKBAN OTKA T-046527 A KUTATÁS EREDMÉNYEI ZÁRÓJELENTÉS 2004-2006. Témavezető: dr. Majzik István Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Részletesebben

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció

erő/nyomaték további kapcsolások, terhelések első kapcsolás, terhelés oldás, leterhelés deformáció 00/3 MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS QUALITY ASSURANCE R&R VIZSGÁLATOK FEJLESZTÉSE TRENDES JELLEMZŐ MÉRÉSI RENDSZERÉRE DEVELOPMENT OF R&R STUDIES ON THE MEASURING SYSTEM OF TREND CHARACTERISTIC GREGÁSZ TIBOR PATAKI

Részletesebben

Uponor Smatrix Wave HU RÖVID ÚTMUTATÓ

Uponor Smatrix Wave HU RÖVID ÚTMUTATÓ Uponor Smatrix Wave RÖVID ÚTMUTATÓ 2015 03 INSTALLATION AND OPERATION MANUAL INSTALLATION AND OPERATION MANUAL INSTALLATION AND OPERATION MANUAL 03 2015 03 2015 03 2015 RÖVID ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék Az

Részletesebben

Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban

Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban Molnár István Gépelemek szerelésekor, gyártásakor használt mérőezközök fajtái, használhatóságuk a gyakorlatban A követelménymodul megnevezése: Gépelemek szerelése A követelménymodul száma: 0221-06 A tartalomelem

Részletesebben

That s ] Oktatás a gyártás közben. ConCepT Turn 460. CNC oktatás ipari teljesítménnyel

That s ] Oktatás a gyártás közben. ConCepT Turn 460. CNC oktatás ipari teljesítménnyel [ That s ] E[M]CONOMy: Oktatás a gyártás közben. ConCepT Turn 460 CNC oktatás ipari teljesítménnyel Concept TURN 460 Az újratervezésnek köszönhetően a Concept Turn 460 hidraulikus működtetésű, programozható

Részletesebben

Csuklós létrák 9 STABILO. TriMatic csuklós állólétra 52. o. Csuklós állólétra 53. o. MultiMatic univerzális csuklós létra 54. o.

Csuklós létrák 9 STABILO. TriMatic csuklós állólétra 52. o. Csuklós állólétra 53. o. MultiMatic univerzális csuklós létra 54. o. Csuklós létrák rimatic csuklós állólétra 5. o. SABILO Csuklós állólétra 5. o. MultiMatic univerzális csuklós létra 5. o. SABILO Univerzális csuklós létra 55. o. elematic teleszkópos csuklós létra 56. o.

Részletesebben

Korszerű szerszámgépek

Korszerű szerszámgépek SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM GYŐR SZERSZÁMGÉPEK (NGB_AJ009_2) Korszerű szerszámgépek Összeállította: Dr. Pintér József 2011.09.26. Korszerű szerszámgépek 1 Korszerű szerszámgépek VÁZLAT 1. Kinematikai alapok,

Részletesebben

Teszt generálás webes alkalmazásokhoz

Teszt generálás webes alkalmazásokhoz Teszt generálás webes alkalmazásokhoz Írásos összefoglaló Pan Liu, Huaikou Miao, Hongwei Zeng és Linzhi Cai An Approach to Test Generation for Web Applications [1] c. munkájáról. Készítette: Doktor Tibor

Részletesebben

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930

Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 Zalaegerszegi Intézet 8900 Zalaegerszeg, Gasparich u. 18/a, Pf. 67. Telefonközpont: (06-92) 509-900 Fax: (06-92) 509-930 FELHASZNÁLÁSI FELTÉTELEK (felhasználási engedély) Ez a dokumentum a Budapesti Gazdasági

Részletesebben

AZ ÉLELMISZERCSOMAGOLÓK PIACA A VINER-PACK KFT SZEMSZÖGÉBŐL

AZ ÉLELMISZERCSOMAGOLÓK PIACA A VINER-PACK KFT SZEMSZÖGÉBŐL Budapesti Gazdasági Főiskola KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR Nemzetközi Marketing és Teljeskörű Minőségirányítás Szak Nappali tagozat Fogyasztópiaci Marketing szakirány AZ ÉLELMISZERCSOMAGOLÓK PIACA A VINER-PACK

Részletesebben

É É ö Ü É ő Ü É Ö Ó Ö Ó Ü Ü Ü É É É É ö É Ó É ö Ü Ü É Ö ő ő ö Ó ö ö ö ö ö ö ö ö ö ö Ü É Ó É ő ö ö É ö ö ő ő ö ő ö É ö É ő ű É Ü Ü ö ő É É ö ő É Ü ö ö ö Ü É É ö É É ö É É É Ü É Ü Ü ő Ő ő Ü É É ő ö Ü ö Ü

Részletesebben

OTKA Zárójelentés 2006-2010. Publikációk 2009-2010.

OTKA Zárójelentés 2006-2010. Publikációk 2009-2010. OTKA Zárójelentés 2006-2010. Publikációk 2009-2010. ZÁRÓJELENTÉS szakmai beszámoló OTKA-azonosító: 63591 Típus: K Szakmai jelentés: 2010. 04. 02. Vezető kutató: Illés Béla Kutatóhely: Anyagmozgatási és

Részletesebben

23. Kombinatorika, gráfok

23. Kombinatorika, gráfok I Elméleti összefoglaló Leszámlálási alapfeladatok 23 Kombinatorika, gráfok A kombinatorikai alapfeladatok esetek, lehetőségek összeszámlálásával foglalkoznak Általában n jelöli a rendelkezésre álló különbözőfajta

Részletesebben

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK

FELADATOK ÉS MEGOLDÁSOK 3. osztály Anna, Béla és Csaba összesen 36 diót talált a kertben. Annának és Bélának együtt 27, Bélának és Csabának együtt 19 diója van. Mennyi diót találtak külön-külön a gyerekek? A 36 dióból 27 Annáé

Részletesebben

Kálmán-szűrés. Korszerű matematikai módszerek a geodéziában 2014.03.10.

Kálmán-szűrés. Korszerű matematikai módszerek a geodéziában 2014.03.10. Kálmánzűré Korzerű matemata módzere a geodézában 4.3.. A Kálmánzűré defnícója Olyan algortmu, amely valamely lneár dnamu rendzerben egzat övetezetét tez lehetővé, amely a rejtett Marovmodellhez haonló

Részletesebben

Ütemezések speciális rugalmas gyártórendszereken

Ütemezések speciális rugalmas gyártórendszereken Ütemezések speciális rugalmas gyártórendszereken Diplomamunka Írta: Korbács Kitti Alkalmazott matematikus szak Témavezet : Kovács Gergely, f iskolai docens Operációkutatási Tanszék Eötvös Loránd Tudományegyetem,

Részletesebben

2. RÉSZ. Szervezetelmélet

2. RÉSZ. Szervezetelmélet Környezeti menedzsment rendszerek II. Szerveztelmélet 31 Célkitűzések: 2. RÉSZ Szervezetelmélet Miután ezt az anyagot átvette, képesnek kell lennie értékelni, hogy milyen fontos a szervezeti struktúra,

Részletesebben

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó.

Használható segédeszköz: szabványok, táblázatok, gépkönyvek, számológép, ceruza, körző, vonalzó. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet (12/2013 (III.28) NGM rendelet által módosított) szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 521 10 Szerszámkészítő Tájékoztató

Részletesebben

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék

Az agrárgazdálkodás értékelése és fejlesztési lehetőségei az Ős-Dráva Program területén. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 8 1.1 Vezetői összefoglaló... 8 1.2 A tanulmány célja... 9 1.3 A tanulmány háttere: az Ős-Dráva Program rövid bemutatása és alapelvei... 10 1.3.1 A program projektcsoportjai

Részletesebben

Szorpció, töltési idı, felületek állagvédelmi ellenırzése

Szorpció, töltési idı, felületek állagvédelmi ellenırzése Szorpció, töltési idı, felületek állagvédelmi ellenırzése A levegıvel érintkezı építıanyagokban kialakul egy egyensúlyi nedvességtartalom. Az anyag (tömeg- vagy térfogatszázalékban mért) nedvességtartalma

Részletesebben

1. Komplex szám rendje

1. Komplex szám rendje 1. Komplex szám redje A hatváyo periódiusa ismétlőde. Tétel Legye 0 z C. Ha z egységgyö, aor hatváyai periódiusa ismétlőde. Ha z em egységgyö, aor bármely ét, egész itevőjű hatváya ülöböző. Tegyü föl,

Részletesebben

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban

Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban Bernát Anikó Szivós Péter: A fogyasztás jellemzői általában és két kiemelt kiadási csoportban (elektronikus verzió, készült 2006-ban) A tanulmány eredetileg nyomtatásban megjelent: Bernát Anikó Szivós

Részletesebben

quantum MASCHINEN - GERMANY

quantum MASCHINEN - GERMANY quantum 6.4 Kapcsolási rajz 2004 6-11. ábra: Kapcsolási rajz H 2004. 11. 29 Változat 1.2 S181 Fémszalagfûrész 39 quantum 6.5 Pótalkatrészrajz 1 40 Fémszalagfûrész S181 Változat 1.2 2004. 11. 29 6-12. ábra:

Részletesebben

A számítógépes termeléstervezés alapjai. Fundamentals of Production Information Engineering. Felsőfokú műszaki végzettség

A számítógépes termeléstervezés alapjai. Fundamentals of Production Information Engineering. Felsőfokú műszaki végzettség Kurzus neve: A számítógépes termeléstervezés alapjai Rövid név: Termeléstervezés Kód: HEFOP 3.3.1-ME-IAK 4.1 Angol név: Intézmény: Tanszék: Kurzusfelelős: Szükséges előképzettség: Előtanulmányként javasolt

Részletesebben

A rugalmas gyártórendszerek egyes aggregált termeléstervezési és költségelemzési problémáinak vizsgálata

A rugalmas gyártórendszerek egyes aggregált termeléstervezési és költségelemzési problémáinak vizsgálata A rugalmas gyártórendszere egyes aggregált termeléstervezési és öltségelemzési problémáina vizsgálata Ph.D. érteezés Írta: Juhász Vitor Tudományos témavezető: Dr. Koltai Tamás egyetemi tanár Budapest,

Részletesebben

2.4. A szervezeti formák 2.4.1. A szervezetek strukturális jellemzői

2.4. A szervezeti formák 2.4.1. A szervezetek strukturális jellemzői 2.4. A szervezeti formák 2.4.1. A szervezetek strukturális jellemzői Munkamegosztás és annak szabályozása A munkamegosztás egy nagyobb feladat részfeladatokra bontása és egyes szervezeti egységekhez történő

Részletesebben

A rondell tőrök kialakulása és használata

A rondell tőrök kialakulása és használata A rondell tőrök kialakulása és használata Onozó Ervin Tartalom Tartalom...2 Bevezető...1 A fegyver...2 Kialakulása, változatai, megnevezésük...3 Használata...5 Összefoglalás...8 Felhasznált irodalom...9

Részletesebben

ö ö ö ö ő ö ö ő ö ő ő ő ö ö ő ő ö ö ő ő ű ű ő ő ö ű ő ö ö ő ö ő ö ú ő ö ű ű ő ő ö ű ő ö ö ű ű ő ö ű ő ö ö ű ű ű ű ű ű ű ö ű ő É ö ú ö ö ö ö Ő ö ö ö ö ő ö ö ő ö ö ő ö ö ő ű ö ö ö ö ö ö ő Ö ő ö ö ő ö ő ö

Részletesebben

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA

RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA RONCSOLÁSMENTES VIZSGÁLATTECHNIKA NDT TECHNICS FÉMLEMEZEK VASTAGSÁGÁNAK MÉRÉSE RÖNTGENSUGÁRZÁS SEGÍTSÉGÉVEL THICKNESS MEASURING OF METAL SHEETS WITH X-RAY METHODDS BOROMISZA LÁSZLÓ Kulcsszavak: vastagság

Részletesebben

OTKA T048849 LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI. Fejlesztési javaslatunk alapja egy empirikus tapasztalatok alapján kiigazított értékelési módszertan.

OTKA T048849 LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI. Fejlesztési javaslatunk alapja egy empirikus tapasztalatok alapján kiigazított értékelési módszertan. OTKA T048849 A KÖRNYEZETTUDATOS VÁLLALATI MAGATARTÁS KIALAKÍTÁSÁNAK ÉS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEINEK KULTURÁLIS ALAPJAI KUTATÁSI ZÁRÓJELENTÉS 1. KUTATÁSI CÉLKITŰZÉSEK A kutatási tervben empirikus vizsgálatokkal

Részletesebben

A Paksi Atomerőműből származó kiégett üzemanyag hasznosítási lehetőségei

A Paksi Atomerőműből származó kiégett üzemanyag hasznosítási lehetőségei A Paksi Atomerőműből származó kiégett üzemanyag hasznosítási lehetőségei Brolly Áron, Hózer Zoltán, Szabó Péter MTA Energiatudományi Kutatóközpont 1525 Budapest 114, Pf. 49, tel.: 392 2222 A Paksi Atomerőműben

Részletesebben

Anyagdiagnosztika kommunikációs dosszié ANYAGDIAGNOSZTIKA ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS ANYAGDIAGNOSZTIKA SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ

Anyagdiagnosztika kommunikációs dosszié ANYAGDIAGNOSZTIKA ANYAGMÉRNÖK MESTERKÉPZÉS ANYAGDIAGNOSZTIKA SZAKIRÁNY TANTÁRGYI KOMMUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ nyagdiagnszia mmuniációs dsszié NYGDIGNOSZIK NYGÉRNÖK ESERKÉPZÉS NYGDIGNOSZIK SZKIRÁNY NÁRGYI KOUNIKÁCIÓS DOSSZIÉ ISKOLCI EGYEE GÉPÉSZÉRNÖKI ÉS INFORIKI KR GÉPELEEK NSZÉKE ISKOLC, 008. nyagdiagnszia mmuniációs

Részletesebben

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés

Adatbázisok I 2012.05.11. Adatmodellek komponensei. Adatbázis modellek típusai. Adatbázisrendszer-specifikus tervezés Adatbázisok I Szemantikai adatmodellek Szendrői Etelka PTE-PMMK Rendszer és Szoftvertechnológiai Tanszék szendroi@pmmk.pte.hu Adatmodellek komponensei Adatmodell: matematikai formalizmus, mely a valóság

Részletesebben

(Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7.

(Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7. 2010.3.27. HU Az Európai Unió Hivatalos Lapja C 79/1 I (Állásfoglalások, ajánlások és vélemények) VÉLEMÉNYEK RÉGIÓK BIZOTTSÁGA 81. PLENÁRIS ÜLÉS, 2009. OKTÓBER 5-7. A Régiók Bizottsága véleménye A Duna-medencével

Részletesebben

Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN

Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN 1 Mennyit termelhetünk a felszín alatti vízkészletekbıl? DR. VÖLGYESI ISTVÁN Kulcsszavak: hidrogeológia, kitermelhetı vízkészletek, víztermelés környezeti korlátai, utánpótlódás, parti szőrés, kolmatáció

Részletesebben

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS

SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS SZOLGÁLTATÁSI FOLYAMATOK LOGISZTIFIKÁLÁSÁNAK MATEMATIKAI MODELLJE MATHEMATICAL MODELL OF THE LOGISTIFICATION OF SERVICE FLOWS Dr Gubán Ákos 1 -Dr Kása Richárd 2- Sándor Ágnes 3 1 tanszékvezető főiskolai

Részletesebben

TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN

TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN TV IV. sávi lemezantenna SZABÓ ZOLTÁN BHG Bevezetés A TV IV. sávi átjátszóprogram kiépítése szükségessé tette egy az ebben a sávban működő antennapanel kifejlesztését, amely úgy adó-, mint vevőantennaként

Részletesebben

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél

2. FEJEZET. Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél 2. FEJEZET Vigh László: Táblázatok kezelése szakdolgozat-készítésnél A szakdolgozatokban rendszeresen kell számadatokat magába foglaló táblázatokat közölni. A Word program több formátumot is tartalmaz,

Részletesebben

1. verzió Az Óbudai Egyetem Szervezeti és Működési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és Működési Rend 36. függelék Az ÓBUDAI EGYETEM FOLYAMATBA ÉPÍTETT ELŐZETES ÉS UTÓLAGOS VEZETŐI ELLENŐRZÉS RENDSZERE

Részletesebben

CSERNELY KÖZSÉG DEMOGRÁFIAI HELYZETE

CSERNELY KÖZSÉG DEMOGRÁFIAI HELYZETE Gazdaságtudományi Közlemények, 6. kötet, 1. szám (2012), pp. 157 166. CSERNELY KÖZSÉG DEMOGRÁFIAI HELYZETE VARGA BEATRIX Összefoglaló: Terveink szerint Csernely községet alapul véve kerül kidolgozásra

Részletesebben