A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok című HUSKUA/05/02/105. regisztrációs számú pályázatunk tevékenységei az elmúlt időszakban:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok című HUSKUA/05/02/105. regisztrációs számú pályázatunk tevékenységei az elmúlt időszakban:"

Átírás

1 Intézetünk hírei Közérdekű információk Tájékoztatjuk a 4., 6., 8. osztályos osztályfőnököket, hogy intézetünk megjelenteti a Pályaválasztási útmutató Győr-Moson-Sopron megye középfokú oktatási intézményeiről 2008/2009. tanév c. kiadványt, amely Vas és Zala megye középfokú oktatási intézményeinek elérhetőségét is tartalmazza. A KÖTET VÁRHATÓ MEGJELENÉSI IDEJE OKTÓBER VÉGE. A megrendelőlapot az SNI konferencia programjával postáztuk, melyet október 10-ig szíveskedjenek visszaküldeni Alaszticsné Balsa-Varga Ilonának (MPI, 9002 Győr, Pf. 67). A középfokú oktatási intézmények nyílt napjairól összefoglaló táblázatot készítettünk, amely intézetünk honlapján az Aktuális információk és a Diákjogi tanácsadás, tanulótájékoztatás link alatt tekinthető meg: Tájékoztatjuk az intézményvezető kollégákat, hogy 2008 januárjától intézetünk Hírek c. lapját változatlan áron kínálja: Hírek óvoda (évi 10 szám) 4500 Ft Hírek alapfok (évi 10 szám) 5000 Ft Hírek középfok (évi 10 szám) 5000 Ft A Hírek c. lapot megrendelők ingyenesen megkapják Hogyan Tovább? c. kiadványunk időszakosan megjelenő számait. A megrendelőlapot mellékeltük, visszaküldési határideje november 15. A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok című HUSKUA/05/02/105. regisztrációs számú pályázatunk tevékenységei az elmúlt időszakban: JÚNIUS: Nyertes pályázatunk keretében újabb, 30 órás tanfolyamot akkreditáltattunk, Közoktatási intézmények önértékelésének módszertana címmel.

2 A tanfolyam a különböző önértékelési rendszerek és modellek megismertetésén túl, mérésmetodikai alapfogalmakat és alapismereteket nyújt, megismerteti a minőségügyi technikákat, az önértékelés fő területeit, az önértékelési folyamat tervezését, fő lépéseit, az intézkedési és korrekciós terv készítését. A tanfolyamot a közoktatás minden intézménytípusában dolgozó pedagógus számára ajánljuk. Nevelőtestületeknek, minimum12 fő jelentkező esetén a kért helyszínre kihelyezve is vállaljuk a képzés lebonyolítását, a megrendelő által kért időpontban. Bővebb felvilágosítás Blazovicsné Varga Mariann főtanácsos kolléganőnktől kérhető a 96/ című telefonszámon. JÚLIUS: július 5-én partneri megbeszélést tartottunk, melynek fő témája az őszi pályaválasztási börze előkészítése volt. A megbeszélésen intézetünk részéről az igazgató és a projektmenedzser, illetve támogató fő partnereink, az Észak-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ és a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara képviselői vettek részt. A megbeszélés célja a pályaválasztási börze előkészítése, az időpont, a helyszín egyeztetése volt. A felek megállapodtak abban, hogy idén együtt szervezik meg a hagyományos őszi pályaválasztási kiállítást. Bővítik a kínálatot, és az előző évektől eltérően a képző iskolák mellett a munka világáról, az egyes keresett és hiányszakmákat a helyszínen bemutatva és népszerűsítve segíti a megye pályaválasztás előtt álló fiataljainak és szüleiknek a tájékoztatását. A célcsoportot is bővítik, a pedagógiai intézet nyertes pályázatában leírtak szerint Szlovákiából is várnak kiállító vállalkozásokat, cégeket és érdeklődő diákokat, pedagógusokat, szülőket, oktatási szakembereket. AUGUSZTUS: Új, az eddigi gyakorlaton túlmutató középpontban a bemutatkozó mikro-, kis- és középvállalkozások pályaválasztási börzét szervez a megyei pedagógiai intézet a Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központtal, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelemi és Iparkamarával és a pozsonyi Metodicko-pedagogické Centrummal együttműködve október én Győrben, az Egyetemi Sportcsarnokban. A Nyugat-dunántúli Regionális Szakképzés-fejlesztési Program stratégiai céljaival és határon átnyúló terveivel összhangban az MPI és támogató partnerei a pályaválasztást elsősorban nem a szakképző iskolák kínálati rendszere, hanem a vállalatok és vállalkozások munkaerő-szükséglete alapján szeretnék megközelíteni. Elengedhetetlennek tartjuk, hogy a pályaválasztás szakaszában a tanulók lássák, láthassák azokat a szakmákat, vállalkozásokat, termelőegységeket, ahol ha megfelelő képezettséget szereznek, és tisztességes, korrekt munkát végeznek megtalálhatják munkahelyüket, biztosíthatják saját és családjuk boldogulását.

3 Újdonság lesz, hogy idén a hazai pályaválasztásban érintett éves diákok és szüleik mellett Szlovákiából is hívunk és várunk érdeklődőket, illetve kiállítóként is mindkét országból számítunk fokozott figyelemmel a hiányszakmák képviselőire olyan kis-, közép- és mikrovállalkozásokra, akik szívesen mutatkoznának be, népszerűsítve tevékenységüket, foglalkozásukat. A kezdeményezés célja a munkaerő-piaci kereslet és kínálat közelítésének elősegítése, a mobilitási hajlandóság ösztönzése, a pályaválasztás és pályaorientáció elősegítése régiós szinten, illetve a gazdaság és a tudás alapú társadalom igényeinek megfelelő humánerő-képzés koordinálása. A börzén való részvétel ingyenes. A résztvevőkről, vállalkozásukról rövid filmet is készítünk, amit a pályaorientáció és pályaválasztás elősegítése érdekében a határrégió minden oktatási intézményébe CD-n eljuttatunk. A költségeket az INTERREG IIIA Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági Program második pályázati eljárásának keretében támogatást nyert A határrégió versenyképességét segítő oktatási programok című pályázatból finanszírozza az MPI. Az érdeklődő diákokat és szüleiket, kísérő tanáraikat a szervező által ingyenesen biztosított autóbuszokkal szállítjuk a kiállítás helyszínére. Bővebb felvilágosítás Némethné Józsa Ágnes projektmenedzsertől kérhető a 96/ es telefonszámon, illetve a jozsa.agnes@mpigyor.hu címen. A bemutatkozók, kiállítók és érdeklődő iskolák jelentkezését is ezen a címen és telefonszámon várjuk. ÚJ AKKREDITÁLT TANFOLYAMAINK: Korszerű tanulási technikák és stratégiák: projektmódszer, projekt alapú oktatás akkreditáció alatt. A közoktatáspolitika fejlesztési területei közé került a projektoktatás. A módosított Nemzeti alaptanterv által igyekszik a törvényalkotó az iskolapedagógusok figyelmét a projektoktatásra ráhangolni. Ha elolvassuk a törvényben lévő projektdefiníciót, az ösztönözheti az óvodákat is a projekt megismerésére, adaptációjára. Ennek ismeretében intézetünk elkészítette egy 30 órás akkreditált tanfolyam tematikáját. Képzésünket mind óvodapedagógusok, mind általános és középiskolai tanárok figyelmébe ajánljuk. A továbbképzés célja, hogy a részt vevő pedagógusok ismerjék meg a projektmódszer, a projekt alapú oktatás elméleti alapjait, a projekttervezés és szervezés módjait. Szerezzenek ismereteket az egyéni és csoportmunkában, a kooperatív tanulásszervezésben rejlő lehetőségekről. Saját élményen és tapasztalaton keresztül, együttműködésre építve gyakorlatorientált, tréningszerű elemek segítségével a pedagógusok készüljenek fel a tanórai/foglalkozási, osztály/csoport és intézmény szintű oktatási projektek tervezésére, megvalósítására, és az elsajátított új módszertani ismeretek gyakorlatban történő alkalmazására. A

4 tanfolyam további célja, hogy segítse a résztvevők szemléletváltását, módszertani megújulásukat, az oktatásban bekövetkezett paradigmaváltás elfogadásához és alkalmazásához szükséges attitűdjeik alakulását. Közoktatási intézmények önértékelésének módszertana 30 órás akkreditált tanfolyam A továbbképzés célja, hogy segítséget nyújtson a résztvevőknek az intézményi önértékelés során a szervezet erősségeinek és legfontosabb fejlesztendő területeinek az azonosításában, valamint a továbbfejlesztés (stratégiai) irányainak a kijelölésében. Jól használható módszertani eszközt ad a résztvevők és ezen keresztül az intézmények kezébe, amely elősegíti az intézményi működés tökéletesítését, a szervezeti kultúra fejlesztését, a vezetői és pedagógusi teljesítményértékelő rendszer működtetését, a mérés objektivitását szolgáló indikátorok és az országos mérések eredményeinek felhasználását az önértékelésben. A résztvevők megismerik a mérés-értékelés alapfogalmait, módszereit, a különböző minőségtechnikákat, és tudják alkalmazni azokat az intézményi önértékelés során. Képesek az adatgyűjtésre, adatfeldolgozásra, adatelemzésre és az eredmények értékelésére, értelmezésére, a fejlesztési irányok meghatározására. Megismerik a projekttervezés folyamatának szakaszait, az intézkedési tervek elkészítéséhez szükséges technikákat. Elsajátítják az eredmények különböző megjelenítési formáinak alkalmazását: grafikonok, diagramok, adattáblák, trendvizsgálatok stb. A hallgatók képesek lesznek az önértékelés során kapott mérési eredmények alapján megfelelő szintű intézkedési tervet készíteni, és azt felhasználni az önértékelés folyamatában. Mindkét tanfolyamot az INTERREG IIIA Magyarország Szlovákia Ukrajna Szomszédsági programban nyertes A határrégió versenyképességét elősegítő oktatási programok című pályázatunk keretében akkreditáltattuk, és nemcsak hazai, hanem szlovákiai pedagógusok számára is ajánljuk képzéseinket. Korszerű tanulási technikák és stratégiák: projektmódszer, projekt alapú oktatás című tanfolyamunkat 2x30 fő részére térítésmentesen tudjuk kínálni, mert a tanfolyam költségeit a pályázati támogatásból finanszírozzuk. A tanfolyamok előreláthatólag január február hónapokban indulnak! Figyeljék hirdetéseinket! Bővebb információ: Némethné Józsa Ágnes projektmenedzser 96/ ; e- mail: jozsa.agnes@mpigyor.hu.

5 Intézményvezetők rovata JOGSZABÁLYFIGYELŐ Magyar Közlöny (MK) 227/2007. (VIII. 31.) Korm. r. A közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) Korm. rendelet módosításáról (MK 115. szám 1. kötet o.) 229/2007. (VIII. 31.) Korm. r. Egyes, a közoktatási területet érintő kormányrendeletek módosításáról (MK 115. szám 1. kötet o.) 33/2007. (VIII. 31.) OKM r. Egyes közoktatási feladatokhoz nyújtott kiegészítő támogatások igénylésének, döntési rendszerének, folyósításának és elszámolásának rendjéről szóló OKM rendeletek módosításáról (MK 115. szám 2. kötet o.) 239/2007. (IX. 12.) Korm. r. A közfeladatot ellátó szervek iratkezelésének általános követelményeiről szóló 335/2005. (XII. 29.) Korm. rendelet módosításáról (MK 118. szám o.) 2007: CVII. tv. A települési önkormányzatok többcélú kistérségi társulásáról szóló évi CVII. törvény módosításáról (MK 121. szám o.) 2007: CX. tv. A külföldi bizonyítványok és oklevelek elismeréséről szóló évi C. törvény módosításáról (MK 127. szám, o.) A KÖZOKTATÁSI TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAIRÓL A évi LXXXVII. törvény (Magyar Közlöny 87. szám) módosításokat eszközölt a közoktatásról szóló évi LXXIX. törvény rendszerén. A következő összeállítás a teljesség igénye nélkül a módosító rendelkezések közül emel ki néhány lényegesebbet a figyelemfelhívás célzatával. 1.) A nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő intézmények továbbműködési lehetőségei [Kt (4) (5) bekezdés] Ha a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskola tagintézménnyé történő átalakítása nem történt meg, a továbbműködéshez szükséges engedély meghosszabbítását négyévente meg kell ismételni. Azok az intézményfenntartók, akik rendelkeznek továbbműködési engedéllyel, január 1-je és március 15-e között kérhetik a továbbműködéshez szükséges engedély meghosszabbítását. Az engedély akkor hosszabbítható meg, ha a nyolc évfolyamnál

6 kevesebb évfolyammal működő általános iskola rendelkezik a kötelező felvételt biztosító iskolával kötött együttműködési megállapodással. Ha a helyi önkormányzat a nyolc évfolyamnál kevesebb évfolyammal működő általános iskola fenntartói jogát nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartónak adja át, az átadást követő tanévben, valamint az azt követő négy tanéven át saját forrásaiból köteles az átvevőnek az iskola működéséhez, az éves költségvetésről szóló törvényben meghatározott egyházi kiegészítő támogatásnak megfelelő összeget megfizetni. E kiegészítő támogatás mellett a központi költségvetés terhére más jogcímen kiegészítő támogatás nem vehető igénybe. E rendelkezést alkalmazni kell akkor is, ha a nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartó a nevelési-oktatási intézményt újraalapítja. E rendelkezés alkalmazásában a nevelési-oktatási intézményt akkor alapítják újra, ha a megszüntetés és a megalapítás között kevesebb, mint négy hónap telt el, és a megszüntetett, illetve megalapított nevelési-oktatási intézmény nevelőtestülete, illetve a felvett gyermekek, tanulók több mint ötven százaléka azonos. Nem alkalmazhatók a fenti szabályok ha az átadott iskola olyan ingatlanban működik, amelyik a volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezéséről szóló törvény hatálya alá tartozik, valamint akkor sem, ha az átadott általános iskola az országos kisebbségi önkormányzat által fenntartott középiskola tagintézményeként működik tovább. Hatályba lépés: július ) A teljesítményértékelés munkajogi szerepének felértékelődése [Kt. 16. (6) (8) bekezdés, Kt (10) bekezdés] A közoktatási intézményben a munkáltatói jogok gyakorlása során figyelembe kell venni az intézményi minőségirányítási programban meghatározott szempontok és értékelési rend szerint kialakított teljesítményértékelést. A racionálisabb feladatellátás követelményeként a helyi önkormányzat, illetve társulási megállapodás alapján a többcélú kistérségi társulás a fenntartásában lévő közoktatási intézmények tekintetében a területi érdekegyeztetés szabályainak megtartásával munkaerő-gazdálkodási rendszert működtethet. A munkaerőgazdálkodási rendszer része a munkaerő-gazdálkodási terv és a munkaerőgazdálkodási nyilvántartás. A munkaerő-gazdálkodási tervben kell meghatározni a létszámgazdálkodás, a munkaidő-kihasználás, a munkaerő közös foglalkoztatásának elveit, meghatározott feladatoknak a pedagógusok állandó helyettesítési rendszer, illetve az utazó szakemberhálózat igénybevételével történő megoldását. A munkaerő-gazdálkodási nyilvántartás tartalmazza az egyes

7 intézmények rendelkezésére álló létszámot és az adott létszám kihasználásával összefüggő adatokat. A munkaerő-gazdálkodási rendszerbe bevonhatók a nevelő és oktató munkához kapcsolódó nem közoktatási feladatot ellátó intézmények. A munkaerő-gazdálkodás rendszerét a helyi önkormányzatok megállapodás alapján közösen is működtethetik. A teljesítményértékelés felértékelődését mutatja az a változás is, miszerint a keresetkiegészítésre való jogosultság megállapítása során előnyben kell részesíteni azt, aki az intézményi teljesítményértékelés alapján az előző nevelési évben, tanítási évben kereset-kiegészítésben részesült, feltéve, hogy a minőségirányítási programban meghatározott ciklusidő nem telt el, és a munkáltató megítélése szerint teljesítményével ismét kiérdemelte azt. Hatályba lépés: július ) A napközis foglalkozás megszervezésének új módja [Kt. 53. (4) bekezdés] A napközis illetve a tanulószobai foglalkozás egy iskolában több iskola tanulói részére is megszervezhető. A napközis illetve a tanulószobai foglalkozás feladatait a kollégiumi foglalkozás keretei között is meg lehet oldani. Hatályba lépés: szeptember 1. 4.) Az önkormányzati fenntartók mozgásterének bővítése [Kt. 82. (6) (10) bekezdés] Ha a nem állami, nem helyi önkormányzati fenntartó az oktatásért felelős miniszterrel kötött közoktatási megállapodás vagy egyoldalú nyilatkozat alapján kiegészítő hozzájárulásra válik jogosulttá, a fenntartásában működő óvoda, általános iskola részt vesz a kötelező felvételt biztosító óvoda, iskola feladatainak ellátásában. Ennek során felvételi körzetnek kell tekinteni azt a települést, fővárosban azt a kerületet, amelyben az óvoda, az általános iskola székhelye, telephelye található. A fenntartó a feladatellátásért felelős helyi önkormányzattal közösen meghatározza azt a gyermek, illetve tanulói létszámot, amelynek felvételét nem tagadhatja meg az óvoda, az általános iskola. Ez a létszám nem lehet kevesebb, mint az óvoda, az általános iskola alapító okiratában az adott feladat-ellátási helyre meghatározott felvehető maximális gyermek, tanulói létszám huszonöt százaléka. A kötelező felvételt biztosító óvoda, általános iskola feladatainak ellátása keretében a felvételi kérelmek teljesítésénél előnyben kell részesíteni a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekeket, tanulókat.

8 Az oktatási hivatal hatósági feladatkörének jelentős erősödése nyomán kezdeményezheti a kiegészítő hozzájárulás folyósításának felfüggesztését az oktatásért felelős miniszternél, ha a nevelési-oktatási intézmény kötelező felvételi kötelezettségének nem tett eleget. E rendelkezést nem lehet alkalmazni, ha a nevelési-oktatási intézmény a kötelezettségének megfelelő számú jelentkező hiányában nem tudott eleget tenni. Hatályba lépés: szeptember 1. 5.) Jogsértés bírósági megállapítása nyomán alkalmazható intézkedések bővülése [Kt. 84. (14) bekezdés] Semmisség vagy érvénytelenség bírósági megállapítása nyomán új elemként jelennek meg az alábbiak: A bíróság kötelezi a fenntartót, hogy állapítsa meg, illetve oly módon határozza meg az iskola felvételi körzethatárát, hogy az megfeleljen e törvény kötelező felvételre vonatkozó szabályainak, továbbá meghatározott időre vagy feltételek teljesítéséig megtilthatja adott nevelésioktatási intézmény vagy annak tagintézménye tekintetében az új óvodai nevelési jogviszony, tanulói jogviszony, kollégiumi tagsági jogviszony létesítését, feltéve, hogy a településen másik intézményben megoldható az érintett gyermekek, tanulók felvétele. Hatályba lépés: szeptember 1. 6.) Nem önkormányzati fenntartású intézmények kötelező felvétellel kapcsolatos kötelezettségei [Kt. 82. (6) (10) bekezdések] Ha a nem állami, nem helyi önkormányzati fenntartó (beleértve a felsőoktatási intézmények által fenntartott óvodákat, iskolákat is) az oktatásért felelős miniszterrel kötött közoktatási megállapodás vagy egyoldalú nyilatkozat alapján kiegészítő hozzájárulásra válik jogosulttá, a fenntartásában működő óvoda, általános iskola részt vesz a kötelező felvételt biztosító óvoda, iskola feladatainak ellátásában. Ennek során felvételi körzetnek kell tekinteni azt a települést, fővárosban azt a kerületet, amelyben az óvoda, az általános iskola székhelye, telephelye található. A fenntartó a feladatellátásért felelős helyi önkormányzattal közösen meghatározza azt a gyermek, illetve tanulói létszámot, amelynek felvételét nem tagadhatja meg az óvoda, az általános iskola. Ez a létszám nem lehet kevesebb, mint az óvoda, az általános iskola alapító okiratában az adott feladat-ellátási helyre meghatározott felvehető maximális gyermek, tanulói létszám huszonöt százaléka.

9 A kötelező felvételt biztosító óvoda, általános iskola feladatainak ellátása keretében a felvételi kérelmek teljesítésénél előnyben részesítési kötelezettség áll fenn a halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek, tanulók javára! A fenti szabályokkal megállapított kötelezettség nem érinti a főszabályok szerint (lakóhely, szülő munkahelye szerinti óvoda, valamint lakóhely szerinti iskola) kötelező felvételt biztosító intézmények kötelezettségeit! Speciális szabályok: Ha a nevelési-oktatási intézmény nemzeti etnikai kisebbségi óvodai nevelésben, iskolai nevelésben és oktatásban vesz részt, az előzőekben meghatározott kötelezettségek nem érintik a nemzeti etnikai kisebbségi nevelést és oktatást, illetve a nemzeti, etnikai kisebbséghez tartozó gyermekekkel, tanulókkal kapcsolatos előnyben részesítési kötelezettséget. Az egyházi jogi személy által fenntartott nevelési-oktatási intézmények tekintetében a fenti kötelezettség csak akkor érvényesíthető, ha az nem ütközik az a Kt. 81. (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogosultsággal. Lehetséges szankció: A közoktatási feladatkörében eljáró oktatási hivatal kezdeményezheti a kiegészítő hozzájárulás folyósításának felfüggesztését az oktatásért felelős miniszternél, ha a nevelési-oktatási intézmény a felvételi kötelezettségének nem tett eleget. E rendelkezést nem lehet alkalmazni, ha a nevelési-oktatási intézmény a kötelezettségének megfelelő számú jelentkező hiányában nem tudott eleget tenni. Hatály: A kiegészített szabályok szerint a 2008/2009. tanítási év felvételi eljárását kell megszervezni. A nem állami, nem helyi önkormányzati intézményfenntartó óvoda, általános iskola esetén az intézmény székhelye, telephelye szerinti önkormányzattal egyezteti december 31-éig, hogy milyen módon vesz részt a kötelező felvételt biztosító feladatok ellátásában! 7.) A pedagógusok ingyenmunkájának eltörlése [Kt. 1. számú melléklet Harmadik rész II/18. pont] A munkáltató elrendelheti, hogy a pedagógus a rendes munkaidőn belül, a munkakörére, beosztására e törvényben megállapított kötelező órájánál többet tanítson, ha erre a nevelő és oktató munka zavartalan megszervezése érdekében szükség van. Az ily módon teljesített kötelező óráért a munkáltató óradíjat köteles fizetni! Az elrendelhető tanítási órák száma kormányrendeletben meghatározott kivétellel egy tanítási napon a kettő, egy tanítási héten a hat tanítási órát nem haladhatja meg. Az óradíj összege nem lehet kevesebb a Munka Törvénykönyve rendkívüli munkaidőben végzett munkáért járó díjazás megállapítására vonatkozó rendelkezései alapján számítható óradíj összegénél. A

10 kormány rendeletben állapítja meg a kötelező órát meghaladó tanítás elrendelésének feltételeit, valamint az óradíj megállapításának szabályait [lásd 138/1992. (X. 8.) Korm. rendelet]. 8.) A közoktatási törvény hatályukat vesztő rendelkezései Kt. 17. (9) bekezdés, miszerint a pedagógust, ha nem rendelkezik legalább öt év pedagógus-munkakörben szerzett gyakorlattal vagy pedagógusszakvizsgával, a munkáltató csak abban az esetben alkalmazhatja határozatlan időre, ha egy évre szóló munkaszerződés, közalkalmazotti kinevezés, óraadói megbízás keretében történő foglalkoztatás során meggyőződött szakmai alkalmasságáról. 1. számú melléklet Harmadik rész II/21. pont, miszerint a nevelési-oktatási intézmény vezetője a fenntartó által meghatározott időpontig elkészíti a pedagógus-munkakörben foglalkoztatottak kötelezőóra-beosztását és megküldi a fenntartónak. A fenntartó és az intézményvezetők közösen áttekintik az órabeosztást, és a kirendelés keretében történő foglalkoztatás [Mt ] szabályainak alkalmazásával biztosítják az ellátatlanul maradt feladatok végrehajtását. A kirendelés ideje egy tanítási évben nem haladhatja meg a százkilencven tanítási órát. Hatályba lépés: szeptember 1. Továbbképzések Dr. Török Péter Óvodapedagógusok, tanítók, tanárok, napközis nevelők, szociálpedagógusok, szabadidő-szervezők figyelmébe ajánljuk! Mutasd! Mondd! Játszd! Vers- és mesefeldolgozások. A kisgyermekkori személyiségfejlesztés drámajátékban címmel új pedagógus-továbbképzési programot akkreditáltattunk. A program tartalmának rövid ismertetése: A továbbképzés témája a kisgyermekkori nevelés új lehetőségei a személyiségfejlesztésben, drámajátékban. Az általános iskolákban a dráma tantervi követelmény, és az óvodai nevelés programjaiban is gyakran említik a drámajátékot, mint módszert. A képzés célja megismertetni a pedagógusokat a drámapedagógia alapelveivel, a drámajátékok felosztásával, fejlesztési területeivel, lehetőségeivel. Olyan újszerű módszerek ismeretének birtokba

11 vétele, melyek befolyásolják a pedagógusok önértékelését, s ezáltal neveltjeik személyiségfejlődésére is hatnak. A korszerű tanítás-tanulásszervezésben alkalmazható módszereket sajátítanak el a résztvevők. A drámapedagógiai ismeretek elsajátításakor az elmélet és a gyakorlat szoros egységet alkot, mely lehetőséget nyújt azoknak a játékoknak, módszereknek személyes átélésére, melyeket a pedagógusok munkájuk során a gyermekekkel alkalmazni tudnak. Olyan alapvető játékokat sajátítanak el a gyakorlatban, melyeket drámapedagógusi előképzettség nélkül is bátran alkalmazhatnak későbbi munkájuk során. A tematikai egységek egymásra épülnek, a nonverbális játékoktól a közös dramatizálásig. Előadás, magyarázat, bemutatás, gyakorlás segítik a pedagógusokat a jobb megértéshez. Csoportos feladatok, páros munkák, részben vagy egészben egyéni feladatok megoldása során jutunk el egy-egy mű mélyebb feldolgozásáig. A képzés specialitása a sok gyakorlat gyakoroltatás és a kreativitás. A résztvevők mindent kipróbálhatnak, átélhetnek. A feladatok igény és kreativitás szerint változtathatóak, rugalmasak, így mindenki egyénre szabottan is megtalálhatja a személyiségéhez, attitűdjéhez legjobban illő módszereket, eszközöket. Az ellenőrzés az átadott ismeretanyag megértésének visszajelzését szolgálja. A záródolgozat otthoni munka, mely egy szabadon választott mese vagy vers drámajátékos feldolgozása. Ez a dolgozat tükrözi a képzés egészét. Korosztálynak megfelelően, a drámajátékok egymásra épültségének szellemében kell feldolgozni a művet úgy, hogy az elősegítse az alkotás jobb átélését, megértését. A tanúsítvány kiadásának feltétele a továbbképzés összóraszámának legalább 80%-án való részvétel, és a záródolgozat határidőre történő elkészítése. A jelentkezésket/átjelentkezéseket írásban, a Jelentkezési lap akkreditált továbbképzésekre című formanyomtatványunkon szíveskedjék számunkra mielőbb beküldeni postán vagy en Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős ( 96/ , kakonyi.agnes@mpigyor.hu, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, 9021 Győr, Árpád út 32.) nevére. Továbbképzés az 5 6. évfolyamon tanító pedagógusok számára! Intézetünk 120 órás akkreditált továbbképzési programot indít GYŐRI, MOSONMAGYARÓVÁRI ÉS SOPRONI HELYSZÍNEN. Címe: Tanulásirányítás mesterfokon. Az 1 6. osztályban tanítók kognitív és szociális kompetenciáinak fejlesztése a pedagógiai praxisban alkalmazható hatékony stratégiák, módszerek, eljárások szolgálatában. A továbbképzést elsősorban azoknak ajánljuk, akik nem szakrendszerű oktatásban tanítanak a 6 12 éves korosztályt érintő tanulócsoportokban (lásd Kt. 17. (8) bekezdés).

12 Célunk: olyan pedagógiai szakemberek továbbképzése, akik a kurzus folyamán és zárásakor tanúsítják, hogy mesterfokon rendelkeznek azokkal az általános és speciális szakmai kognitív, szociális, személyes kompetenciákkal a korszerű neveléshez, oktatáshoz szükséges, elméletileg megalapozott gyakorlati készségekkel, képességekkel, amelyek birtokában képesek: a társadalmi, a közoktatás-politikai, a közoktatási törvény és módosításai, a szülők elvárásaihoz; az 1 6. osztályban tanuló gyermekek mind az átlagosnál lassabban haladó, a sajátos nevelési igényű, mind a tehetségesek igényeihez leginkább igazodó; a pedagógiai paradigmaváltásnak megfelelő; optimális, segítő tanulási közegben, az európai dimenzió pedagógiai megközelítésével, professzionálisan tervezni, szervezni, irányítani az iskolai tanulás folyamatát. A foglalkozásokat péntek délutánra és szombat egész napra tervezzük. A tanfolyam havonta 2 hétvégével 4 hónap alatt zajlik le. Az első foglalkozás várható időpontja: szervezés alatt! A tanfolyam indulásáról minden jelentkezőt írásban értesítünk. Részvételi díj: Ft/fő (ha egy tantestületből többen jelentkeznek, akkor kedvezményt adunk). Jelentkezési határidő: október 31. A jelentkezéseket írásban, a szokott formában szíveskedjenek elküldeni Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős címére. Óvodapedagógusok, tanítók, gyógypedagógusok, pszichológusok, szociálpedagógusok figyelmébe! Meghívásunkra a Békés Megyei Humán Fejlesztési és Információs Központ 30 órás akkreditált továbbképzési programot indít intézetünkben DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) Programcsomagra alapozott fejlesztés 4 8 éves korban címmel. A program tartalmának rövid ismertetése: Óvodás- és kisiskolás korban az egyik legfontosabb pedagógiai feladat a gyermekek alapkészségeinek, alapképességeinek fejlesztése, melyek a későbbi sikeres tanuláshoz nélkülözhetetlenek. Hazánkban a tanulók egy része a nyolcadik osztály végére sem jut el az alapkészségek, alapképességek optimális elsajátításig. Kutatási eredmények bizonyítják, hogy az iskolába lépő gyermekek között ötévnyi fejlettségbeli különbség van, mely az évek folyamán szélsőségesen növekszik. Ha a gyermekek lemaradását időben, még az iskolakezdés előtt ki tudjuk mutatni, akkor célirányos fejlesztéssel csökkenthetők a közöttük lévő különbségek, enyhíthetők az óvoda iskola átmenet nehézségei, megszilárdíthatók a sikeres tanuláshoz nélkülözhetetlen készségek. A DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) tesztrendszerével az elemi alapkészségek fejlettségi szintje, fejlődésének folyamata nyomon követhető a 4 8 éves életkorban. A DIFER tesztjeinek alkalmazására való

13 felkészítéssel a továbbképzés résztvevői a diagnosztikus, fejlődést segítő mérések alkalmazását építhetik be saját pedagógiai gyakorlatukba. A készségek és motívumok fejlesztése egymással szorosan összefonódik, ezért a fejlesztési program egyidejűleg épít kölcsönös fejlesztésükre. A továbbképzési tematika három fő egysége az elemi alapkészségek fejlesztéséhez szükséges elméleti alapokat szolgáltató előadásokat, a készségek mérésének elméletét és a fejlesztési munkára felkészítő gyakorlatokat tartalmazza. Az elmélet gyakorlat aránya megközelítően 60 40%. A gyakorlatokon a mérési adatok önálló elemzését, az adatok elemzésére épülő fejlesztési terv készítését, a fejlesztés módszereit sajátíthatják el a hallgatók. A tematikus egységek közül az első elsajátítását írásbeli beszámoló értékelése zárja. A záróvizsga anyagát legalább 8 gyermek elemi alapkészségeinek a DIFER tesztrendszerrel történő felmérése, adatainak elemzése, a készségfejlesztés megtervezése szolgáltatja. A tanúsítvány kiállításának feltétele az előadások legalább 80%-án, a gyakorlatok 100%-án való részvétel, az első tematikus egységet záró írásbeli feladat elvégzése és a zárótanulmány elkészítése. A foglalkozások tervezett beosztása: 4 teljes nap az első 15 óra a tesztekről szól két egymást követő nap, ezt követően eltelik kb. 1 hónap, amikor a tanfolyam résztvevőinek el kell végezniük a méréseket saját tanítványaikkal. A következő két nap a fejlesztésről szól, Fenyvesi Margit, Nyitrai Ágnes és Zsolnai Anikó előadásaiban. Részvételi díj: Ft/fő. Jelentkezési határidő: október 15. A jelentkezéseket írásban, a szokott formában szíveskedjenek elküldeni Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős címére. Osztályfőnökök figyelmébe! Megújult a Napjaink erkölcsi nevelésének nehézségei című 30 órás akkreditált pedagógus-továbbképzési programunk! A program tartalmának rövid ismertetése: Szinte már közhelyként emlegetjük, hogy napjaink társadalma értékválsággal küzd. A gyermek a legfogékonyabb és a legsérülékenyebb is a pozitív és negatív társadalmi hatásokra, amelyek szűkebb és tágabb környezetükben érik őket, és erkölcsi fejlődésüket befolyásolják. Társadalmunkat alapjaiban rengeti meg a családok összeomlása (minden második házasság válással végződik). Szociológusok, nevelés- és oktatásügyi szakemberek, pszichológusok keresnek választ a jelenség okára. A probléma a fiatalok életében, a családi és iskolai szocializációban kezdődik. Nekünk, pedagógusoknak ismernünk kell korunk negatív jelenségeit, de nemcsak a társadalmi jelenségek szintjén, hanem a lelki jelenségek szintjén is. A pedagógia és a pedagógusok felelőssége tehát óriási: egyrészt meg kell ismerni

14 a fiatalokra káros jelenségeket, másrészt a szelekcióban tisztán kell látni, hogy mit érdemes megtartani. A jelen pedagógiáját a múltbeli eredményekre építve kell művelnünk, de nem a divatnak és éppen divatos szellemi áramlatoknak behódolva, hanem tiszta fejjel, értelemmel. A tanfolyam ezt a folyamatot hivatott a pedagógusoknál megindítani vagy tovább erősíteni. A főbb tematikai egységek: Az ember a mai világban: a fiatalok problémáival, a család válságával és ennek következményeivel, a társadalmi szintű problémákkal foglalkozik. Az előadásokat, prezentációkat beszélgetések, néha viták követik. Az ifjúság veszélyeztetettsége: a családi diszfunkciók mint a szenvedélybetegségek okai. Menekülési utak. A videofilm megtekintése gondolatokat ébreszt, amelyek megosztása a beszélgetés során segíti az együttes véleményalkotást. A pedagógus személyisége: az egyik legszebb emberi tevékenység képviselőjének nehézségei, feladatai, felelősségei, mentálhigiénés problémái, veszélyeztetettségük. Szakmai és emberi elvárások a pedagógusokkal szemben. Sajátélmények. Az előadást, prezentációt irányított beszélgetés követi. Az iskola szerepe az erkölcsi nevelésben: a közoktatási intézmények nevelési és oktatási feladatai, az erkölcsi nevelés a szocializáció során. Csoportfoglalkozás keretében a hallgatók egy-egy esetet elemeznek, módszertani anyagokat dolgoznak ki osztályfőnöki órára, szülői értekezletre. A prevenció: okok, következmények és a lehetséges prevenció. Az előadás során a résztvevők megismerkednek a CHEF, a DADA és a FÉK program lényegével, működésével, a kortárscsoportok szerepével a drogprevencióban. A foglalkozások befejezését követően a résztvevők egy tesztet töltenek ki. A tanúsítványok kiadásának feltétele: az összóraszám legalább 80%-án való részvétel, a foglalkozásokon való aktív részvétel és a teszt legalább 60%-os eredménnyel történő megoldása. A jelentkezéseket/átjelentkezéseket írásban, a Jelentkezési lap akkreditált továbbképzésekre című formanyomtatványunkon szíveskedjék számunkra mielőbb beküldeni postán vagy en Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős ( 96/ , kakonyi.agnes@mpigyor.hu, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, 9021 Győr, Árpád út 32.) nevére. TISZTELT TANFOLYAMI JELENTKEZŐ! Szíves tájékoztatásul közöljük az akkreditált tanfolyami jelentkezések eddigi állását. Azok a képzések, amelyeknél már legalább 7 jelentkező van, várhatóan elindulnak ebben a tanévben. Kérjük, tekintse át induló tanfolyamaink listáját, s amennyiben az Ön által választott program valamelyike nem indul, lehetőség van az induló továbbképzésekre átjelentkezni. (Ha nem jelentkezik át, mindaddig

15 várakozó listán tartjuk a megjelölt továbbképzésen, amíg össze nem jön a csoport, és elindíthatjuk a képzést.) Jelentkezéseket elfogadunk azon kollégáktól is, akik eddig még nem jelezték részvételi szándékukat. A konkrét tanfolyami lista megkönnyíti döntésüket. A jelentkezéseket mindaddig el tudjuk fogadni, amíg az adott tanfolyam el nem kezdődik. A jelentkezéseket/átjelentkezéseket írásban, a Jelentkezési lap akkreditált továbbképzésekre című formanyomtatványunkon szíveskedjék számunkra mielőbb beküldeni postán vagy en Kákonyi Ágnes továbbképzési felelős ( 96/ , kakonyi.agnes@mpigyor.hu, Győr-Moson-Sopron Megyei Pedagógiai Intézet, 9021 Győr, Árpád út 32.) nevére. Kód - szá m Cím Óraszám Helyszín Matematikai módszertani ismeretek a tanári és tanulói kompetenciák fejlesztésére a PISA-mérés tükrében Számítástechnikai alapismeretek, internethasználat és szövegszerkesztés alapszinten Beilleszkedési problémák és magatartási zavarok az óvodás- és kisiskolás korban A környezeti nevelés elméleti és gyakorlati módszertana. Ismerkedés a Fertő Hanság Nemzeti Park természeti értékeivel és megismertetésük módszereivel Napjaink erkölcsi nevelésének nehézségei 30 óra MPI, Győr 60 óra Sopron és Győr 30 óra Győr 60 óra Fertő Hanság Nemzeti Park bentlakásos 30 óra MPI, Győr A foglalkozások várható időpontja/kezdés i időpont Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom május vagy szeptember Munkanapokon: , heti 1 alkalom

16 Kód - szá m Cím Óraszám Helyszín Az együttműködésen alapuló (kooperatív) tanulási-tanítási technikák a nevelés-oktatás folyamatában A tanulási képességek eredményes mozgósítása a tanulói életpálya sikeres tervezése érdekében (A tanulás tanítása) Közoktatási intézmények önértékelési rendszerének kiépítése Korszerű tanulási technikák és stratégiák: projektmódszer, projekt alapú oktatás Korszerű módszerek, hagyományos és új anyagok, kreatív technikák a vizuális nyelv tanításában DIFER (Diagnosztikus Fejlődésvizsgáló Rendszer) Programcsomagra alapozott fejlesztés 4 8 éves korban Ismerkedés hazai tájakkal és megismertetésük módszereivel Játsszunk táncot! Ünnepek népi gyermekjátékai hétköznapok ünnepei 30 óra MPI, Győr 30 óra MPI, Győr 30 óra MPI, Győr 30 óra MPI, Győr 30 óra MPI, Győr 30 óra MPI, Győr 30 óra terep 30 óra Sopron és Győr A foglalkozások várható időpontja/kezdés i időpont Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom Munkanapokon: , heti 1 alkalom 4 alkalom: 2 egymást követő egész nap 1 hónap szünet majd további 2 nap egész napos kirándulás + előadások munkanapokon délután Munkanapokon: , heti 1 alkalom

17 Kód - szá m Cím Óraszám Helyszín Tanulásirányítás mesterfokon. Az 1 6. osztályban tanítók kognitív és szociális kompetenciáinak fejlesztése a pedagógiai praxisban alkalmazható hatékony stratégiák, módszerek, eljárások szolgálatában a nem szakrendszerű oktatáshoz Tanulásirányítás mesterfokon. Az 1 6. osztályban tanítók kognitív és szociális kompetenciáinak fejlesztése a pedagógiai praxisban alkalmazható hatékony stratégiák, módszerek, eljárások szolgálatában a nem szakrendszerű oktatáshoz Tanulásirányítás mesterfokon. Az 1 6. osztályban tanítók kognitív és szociális kompetenciáinak fejlesztése a pedagógiai praxisban alkalmazható hatékony stratégiák, módszerek, eljárások szolgálatában a nem szakrendszerű oktatáshoz 120 óra Győr, MPI 120 óra 120 óra Mosonmagya róvár, Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépisko la, Régi Vámház tér 6. Sopron, Deák Téri Általános Iskola, Deák tér 78. A foglalkozások várható időpontja/kezdés i időpont 8 hétvége: péntek délután és szombat egész nap kéthetenként. Várható időpontok: jan. 4 5.; ; febr. 1 2.; ; 29 márc. 1.; 7 8.; ; ápr hétvége: péntek délután és szombat egész nap kéthetenként. Várható időpontok: nov ; ; dec. 7 8.; jan ; ; febr. 1 2.; ; 29 márc hétvége: péntek délután és szombat egész nap kéthetenként. Várható időpontok: jan ; ; febr. 1 2.; ; 29 márc. 1.; 7 8.; ; ápr

18 Rajz és vizuális kultúrát tanítók figyelmébe! Lázárné Verebes Ilona megyei szaktanácsadó október 11-én kor a Péterfy Sándor Evangélikus Oktatási Központba (Győr, Péterfy S. u. 2.) módszertani foglalkozásra várja a megye egész területéről azokat a kollégákat (tanárok, tanítók, óvónők), akik szívesen próbálnak ki új anyagokat és technikákat,. A budapesti Művészellátó szakemberei, akikkel a győri kollégák már a tanév-előkészítőn találkozhattak, mutatnak meg új lehetőségeket, anyagokat a tanítás folyamatában. Érdeklődni lehet: Lázárné Verebes Ilona 30/0-0482, verebes.ilona@fre .hu. A MAGYAR FESTÉSZET NAPJA OKTÓBER 18. A ménfőcsanaki Bezerédj-kastélyba várja október 20-án 10 órára Lázárné Verebes Ilona megyei szaktanácsadó azon kollégákat (rajzot és képzőművészetet kedvelőket), akik szeretnének részt venni a festészet napi programon, mellyel szeretnék ráirányítani a figyelmet a művészet fontosságára. A helyszínen lehet alkotni, megfigyelni a festők, grafikusok alkotómódszerét, beszélgetni, előadást hallgatni stb. A részletes program a honlapon olvasható. Érdeklődés: Lázárné Verebes Ilona megyei szaktanácsadó ( 30/ vagy 96/ ). Tanulmányi versenyek A 2007/2008. tanévi MPI szervezésű megyei és országos szintig felmenő tanulmányi versenyek aktuális információi, jelentkezési (nevezési) határidői és módjai: A 2007/2008. tanévre vonatkozóan az Oktatási Közlöny 2007/17. száma (2007. június 25.) eredeti kiírásban, részletesen tartalmazza azokat az országos szintig felmenő tanulmányi versenyeket, amelyeket az OKM pályáztatás nélkül anyagilag támogat: Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny az 5 8. évfolyamos tanulók számára Kaán Károly országos természet- és környezetismereti verseny az 5. és 6. évfolyamos tanulók számára Országos közlekedési ismeretek verseny a 4. és 8. évfolyamos tanulók számára Országos komplex tanulmányi csapatverseny a tanulásban akadályozott 6 7. évfolyamos tanulók számára Koncz Dezső országos tanulmányi csapatverseny az értelmileg akadályozott 5 8. évfolyamos tanulók számára

19 A többi, fel nem sorolt verseny támogatása (pl. Simonyi Zsigmond Kárpátmedencei helyesírási verseny, Varga Tamás országos matematikaverseny, Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny stb.) pályáztatásos úton történik. Mivel az OKM csak szeptemberben írja ki az országos szervezők számára a pályázatot, ezért e tanulmányi versenyeknél az országos kiírás is csak októberben (esetleg novemberben) várható. TANULMÁNYI VERSENYEK 2007/2008. c. kiadványunkat terveink szerint októberben küldjük ki, de ha a versenykiírások tovább késnek, elképzelhető, hogy erre csak novemberben kerül sor. Ez a kiadvány részletesen fogja tartalmazni az egyes tanulmányi versenyek megyénkre vonatkozó speciális tudnivalóit és jelentkezési időpontjait, feltételeit, nevezési lapjait. TANULMÁNYI VERSENYEK 2007/2008. tanév c. kiadványunk, az archív és aktuális versenyeredmények, az aktuális információk elektronikus úton is hozzáférhetőek lesznek honlapunkon: Az MPI szervezésű versenyek aktuális információi: Országos közlekedési ismeretek verseny a 4. és 8. évfolyamos tanulók számára Iskolai forduló nevezési határideje: október 14., csak az iskolai fordulón részt vevő 4. és 8. évfolyamos tanulók számát (5 70 fő/iskola között) kell elküldeni az MPI-be, Gesztesi Péter pedagógiai szakértőnek címezve. Marót Rezsőről elnevezett megyei matematikaverseny az 5. és 6. évfolyamos tanulók számára Iskolai forduló nevezési határideje: október 19., csak az iskola indulási szándékát kell jelezni az MPI-be, Liszkainé Papp Etelka megyei szaktanácsadónak címezve. A borítékon kérjük feltüntetni a verseny nevét is! Cziráki Lajos rajz és vizuális kultúra megyei tanulmányi verseny Az 1 4. ÉVFOLYAM tanulói a gyermekek számára írt elbeszélések, versek illusztrációjával pályázhatnak. A méret és a technika szabadon választható. Ajánlott téma: Mátyás mondák. Beküldési határidő: február ÉVFOLYAM: Téma: 1. A virágok a Föld ékességei 2. Korstílusok gyermekszemmel (az őskortól a reneszánszig választható) A komplex megoldás két részből áll: 1. A kiválasztott virágról tanulmányrajzok, vázlatok, mozgásfázisok stb. készítése. Színtani elemzések. Formaredukciók, dekoratív felületek

20 tervezése. A figura képbe komponálása. Forma és színtani elemzések rajzi dokumentációja. A tárgykészítés mozzanatai stb. 2. A komplex feladat egy elemének kivitelezése a tanuló által választott anyagból. A tanuló elkészítheti a választott virágot, tovább fejlesztheti más figurává, felhívhatja a figyelmet a környezettudatos magatartásra, konstruálhat makettet, de még sokféle megoldás is lehetséges a formaválasztástól függően. A feladat rajzi dokumentumait kérjük elhelyezni fotókartonon, melynek mérete a rajzi dokumentáció részletességétől függően 50x70, illetve 70x100 cm (középen összehajtható) ÉVFOLYAM: Téma: 1. Az én vállalkozásom 2. Korstílusok gyermekszemmel (a barokktól napjainkig választható) A komplex feladat két részből áll: 1. A tervezés, a kivitelezés folyamatának portfoliószerű bemutatása. Tanulmányrajzok, nézeti rajzok, axonometrikus ill. perspektivikus szerkesztések, folyamatábrák, látványterv a vállalkozáshoz kapcsolódó formákról, épületről, a formák és a színek kapcsolata. A vállalkozáshoz kapcsolódó dokumentumok (levélpapír, névjegykártya stb.) tervezése. A formák és a környezet összefüggései. A feladat megoldásakor felhasználhatók a művészettörténeti, iparművészeti, technikatörténeti ismeretek, gyűjtőmunkák. A számítógépes ismeretekkel rendelkező tanulók alkalmazhatják ezeket az ismereteiket is. 2. Tárgyi dokumentum elkészítése, kivitelezése. Ezek lehetnek a vállalkozás tárgyai, a tanuló által alkotott, megtervezett makett az épületről, berendezéseiről stb. A tárgyalkotáshoz felhasznált anyagokat a tanuló választhatja meg. A feladat rajzi dokumentációját kérjük elhelyezni fotókartonon, melynek méretei megegyeznek az 5 6. évfolyamon leírtakkal. Beküldési határidő: február 8. A tablókon tüntessék fel a tanuló nevét, iskoláját, felkészítő tanárának nevét. Az értékelésnél a zsűri a vizuális megfigyelések, elemzések mélységét, a vizuális információk megjelenítésének igényességét, minőségét, sokoldalúságát, a vizuális gondolkodást, a kifejezőkészségét, a kreativitását, az ötletességet, az anyagalakító, tárgyalkotó képességet veszi figyelembe. Eredményhirdetés: március 6. Beküldési cím: Lázárné Verebes Ilona, Ménfőcsanaki Petőfi Sándor ÁMK, 9012 Győr, Kisdobos u. 1 5.

21 A megyei intézmények hírei Intézményeink életéből A HEFOP Halmozottan hátrányos helyzetű tanulók integrált nevelése címmel 2005-ben kiírt pályázatán a pázmándfalui Pázmándi Horvát Endre Általános Iskola, Napközi Otthonos Óvoda és Könyvtár, a pannonhalmai Radnóti Miklós Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a koroncói II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, valamint a pázmándfalui Cigány Kisebbségi Önkormányzat alkotta konzorcium Ft támogatásban részesült. Az Egyenlő pályák egyenlő esélyek elnevezésű projektet az Európai Unió és a Magyar Állam támogatja. A projekt célja egy integrációs pedagógiai rendszert bevezető intézményi együttműködésen alapuló bázis kialakítása. A projekt folyamán a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók számára szövegértést és logikai gondolkodást fejlesztő kompetencia-foglalkozásokat, kreatív foglalkozásokat tartottak az iskolák pedagógusai. A pedagógusok 3x30 órás továbbképzésben részesültek, melyek során megismerkedhettek a korszerű pedagógiai módszerekkel. A továbbképzéseken az integrált pedagógiai rendszer kiépítéséről, a differenciált és kooperatív tanulási módszerekről, a professzionális tanári kommunikációról, az árnyalt, szöveges értékelésről hallgattak meg a nevelőtestületek előadókat. A tanulás tanítása tréningen vettek részt a halmozottan hátrányos helyzetben lévő diákok, megismerték az egyes tantárgyak elsajátításához szükséges módszereket. A program kiemelt területe az iskolák és a Cigány Kisebbségi Önkormányzat közötti kapcsolat elmélyítése. A CKÖ kerekasztal-beszélgetésekre invitálta meg a társadalmi élet szereplőit, az önkormányzatok, a gyermekjóléti szolgálatok, az iskolák küldötteit. Közösség-alakító és egészséges életmódra nevelő előadásokat hallgattak a gyerekek. Az egész éves projekt lezárásaként 30 tanuló a Gyurgyalag Erdei Iskolában környezetvédelmi táborban vett részt. A projekt eredménye, hogy több, jól felkészült, kompetencia alapú tudással rendelkező fiatal kerül ki az iskolarendszerből, ami javítja esélyüket a munkaerőpiacon.

22 Pályázati felhívások Rajzpályázat Kovács Margit emlékére A Kovács Margit ÁMK, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény városi szintű képző- és iparművészeti pályázatot hirdet névadója tiszteletére. Kovács Margit ( ) keramikusművész Győrött született, számtalan műve és műveinek állandó kiállítása kapcsolja városunkhoz. Idén emlékezünk meg születésének 105. és halálának 30. évfordulójáról. A pályázat célja a kerek évforduló és az őt övező töretlen tisztelet kifejezése, munkásságának népszerűsítése. Pályázati kategóriák és témák: Alsó tagozat: Illusztrációk készítése magyar népdalokhoz, népmesékhez Kovács Margit egy ismert alkotásáról készült rajz, festmény Felső tagozat: - Festmények, grafikák, tárgyak és térplasztikák készítése Kovács Margit szín- és formavilágának, kedvelt díszítőelemeinek újragondolásával, felhasználásával Középiskola: Festmények, grafikák, tárgyak és térplasztikák készítése Kovács Margit szín- és formavilágának, kedvelt díszítőelemeinek újragondolásával, felhasználásával Kovács Margit egy ismert alkotásának újratervezése, tovább gondolása a kortárs művészet szellemében A pályaművek mindegyike készülhet szabadon választott technikával. Lehet festmény, grafika, kollázs és montázs, tűzzománc, kerámia, papírplasztika stb. A benyújtott munkákból kiállítást rendeznek az iskola aulájában. Az ünnepélyes díjkiosztásra a Kovács Margit Napok keretében kerül sor november 30-án. Kérik, hogy a rajzok hátoldalán minden pályázó adja meg jól olvashatóan nevét, pontos címét, iskolájának nevét és címét, osztályát, életkorát, felkészítő tanára nevét. A pályázók köre: győri általános és középiskolák tanulói, alapfokú művészetoktatási intézmények. A pályaművek benyújtásának határideje: november 19. A pályaműveket az iskola portáján lehet leadni, vagy postai úton eljuttatni. Az iskola címe: Kovács Margit ÁMK, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, 9024 Győr, Répce u. 2.

23 A győri Móra Ferenc Általános és Középiskola megyei egyéni képzőművészeti pályázatot hirdet éves korú jól rajzoló, ügyesen festő tanulók számára. A pályázat témája: Találkozás a természettel. A pályázat célja: a technika, tv, videó és a számítógép uralta világunkban próbáljuk meg fiataljainkkal újra felfedeztetni szűkebb és tágabb környezetünk természeti szépségeit! Javasolt témák színes technikákhoz: tájképek, évszakok, virág-, gyümölcs-csendéletek stb. Fekete, fehér vagy egyéb grafikákhoz: tanulmányrajzok természeti formákról, a növény- és állatvilág stb. Pályázni lehet: bármilyen színes vagy fekete fehér technikával készült munkával maximum A/3 méretben, pályázónként 3 munkával. A munkák hátoldalára írják fel az alkotó nevét, életkorát, iskolája címét. Beküldési határidő: április 10. Cím: Móra Ferenc Általános és Középiskola, 9023 Győr, Kodály Zoltán u A bíráló zsűri által legjobbnak ítélt munkákat jutalmazzák. A díjazott és kiemelkedően jó munkákat kiállításon mutatják be. Szervező: Hámori Mátyás. A pályázat eredményhirdetésének helye és ideje: Móra Ferenc Általános és Középiskola, április hét. Képzőművészeti pályázat A soproni Handler Nándor Szakképző Iskola 2008 szeptemberétől művészeti szakközépiskolai osztályt indít. A 2008-as év egyben Mátyás király királlyá választásának 550. évfordulója is. A két eseményt összekapcsolva az iskola képzőművészeti versenyt hirdet a 7. és 8. osztályos tanulók számára. A verseny védnöke Mészáros György, a Nyugatmagyarországi Egyetem Alkalmazott Művészeti Intézetének igazgatója. A pályázat részletes kiírását az iskola honlapján lehet olvasni. A pályamunkákat az iskola címére kell eljuttatni október 31-ig. A második forduló és az eredményhirdetés november 28-án lesz. Tárlat A Klasszicizáló tendenciák a két világháború között Válogatás a Radnai Gyűjtemény rajzanyagából (Borsos Miklós, Deli Antal, Ferenczy Béni, Ferenczy Noémi, Gallé Tibor, Hincz Gyula, Jándi Dávid, Kernstok Károly, Koffán Károly, Medgyessy Ferenc, Mund Hugó, Szalay Lajos és Szőnyi István alkotásai) c. tárlat megtekinthető október 21-ig, hétfő kivételével naponta óráig Győrött, az Esterházy-palotában (Király u. 17.).

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1

Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Tájékoztató tanévnyitó kiadvány a 2008/2009 tanévhez 1 Készítette: OKM Közoktatási Főosztály 1 Az elektronikus kiadvány a közoktatás szereplő számára a szakmai munka segítése céljából készült, alkalmazása

Részletesebben

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 23-I ÜLÉSÉRE OKTATÁSI ALBIZOTTSÁG

PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZGYŐLÉSÉNEK 2011. JÚNIUS 23-I ÜLÉSÉRE OKTATÁSI ALBIZOTTSÁG IKTATÓSZÁM: 08-8/1660/2011 TÁRGY: A KÖZOKTATÁSI INTÉZMÉ- NYEK KÖTELEZİ ÉS NEM KÖTELEZİ FELADATAI ÉS A FELADATOKHOZ BIZTOSÍTOTT ÁLLÁSHELYEK MELLÉKLET: 2 DB E LİTERJESZ T É S PÉCS MEGYEI JOGÚ VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Részletesebben

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT. mesterképzés (MA, MSc) levelező. Bölcsészettudományi Kar

TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT. mesterképzés (MA, MSc) levelező. Bölcsészettudományi Kar Indított szakképzettségek: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): Szakért felelős kar: Képzési idő TANÁRI MESTERKÉPZÉSI SZAK LEVELEZŐ TAGOZAT angoltanár, franciatanár, latintanár,

Részletesebben

2011. szeptember 29. 1

2011. szeptember 29. 1 2011. szeptember 29. 1 I. Bevezetés A működési szabályzat a közoktatásról szóló l993. évi LXXIX. törvény 40. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Dobos C. József Vendéglátóipari Szakképző Iskola

Részletesebben

Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga!

Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga! Tisztelt Intézményvezető Kollega! Kedves Kolléganő! Kedves Kolléga! Szíves figyelmedbe ajánlom a Bárczi Gusztáv Módszertani Központ és Nevelési Tanácsadó 2008/2009-es tanévi pedagógus-továbbképzési programját.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT . SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Dunaharaszti Mese Óvoda OM: 032976 2330 Dunaharaszti, Temető u. 26. 06-24/531-760 mese@dunaharaszti.hu Intézmény OM - azonosítója: Készítette: Tóthné Szatmári Ágnes..

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 29-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 29-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. október 29-én megtartott nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Napfény Óvoda Szervezeti és Működési

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT II. Rákóczi Ferenc Bölcsőde, Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Szécsény SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 2011. május 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT (SZMSZ)

Részletesebben

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja

A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja A Hevesi Sándor Általános Iskola Pedagógiai Programja 2013. Mottó: ha az ifjak gondozása és nevelése a helyes úton halad, akkor az állam hajója biztosan halad előre, ha ellenben baj van a nevelés körül,

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA A SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Készítette: - Gönyő, 2009. augusztus - KISS BÉLA igazgató Intézmény neve: Széchenyi István Általános Iskola Szabályzat típusa: Szervezeti

Részletesebben

T á j é k o z t a t ó

T á j é k o z t a t ó T á j é k o z t a t ó a nevelési oktatási intézmények tanévkezdési tapasztalatairól 2012. Az anyagot előzetesen véleményezi az Oktatási, Kulturális és Sportbizottság 1 2 BEVEZETÉS Tisztelt Képviselő-testület!

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA BARANGOLÓ ÓVODA 2017 PÓCSMEGYER, TÁNCSICS u. 26. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Kelt: 2006. január 24. Készítette: Papp István Lőrincné Danyi Zsuzsánna óvodavezető A közoktatásról szóló többször módosított

Részletesebben

1. Háttérinformációk. 1.1 Bevezetés

1. Háttérinformációk. 1.1 Bevezetés 1. Háttérinformációk 1.1 Bevezetés 2002/2003 folyamán a brit Munka- és Nyugdíjügyi Minisztérium valamint a magyar Munkaügyi és Foglalkoztatáspolitikai Minisztérium közös támogatásával kísérleti program

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL

TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL TÁJÉKOZTATÓ A PEDAGÓGIAI ASSZISZTENS BA KÉPZÉS SZAKIRÁNYAIRÓL Ez a tájékoztató segítséget nyújt a hallgatóknak, hogy mélyebben megismerjék a BA képzés három szakirányát. Az írásos anyagot a szakirányok

Részletesebben

TELEKI BLANKA KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1095 Budapest, Mester u.23 Telefon/Fax: 215-9254 E-mail: titkarsag@teleki-bp.sulinet.

TELEKI BLANKA KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1095 Budapest, Mester u.23 Telefon/Fax: 215-9254 E-mail: titkarsag@teleki-bp.sulinet. TELEKI BLANKA KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLA 1095 Budapest, Mester u.23 Telefon/Fax: 215-9254 E-mail: titkarsag@teleki-bp.sulinet.hu HÁZIREND 2013 1 I. Jogi státusz, alapadatok... 4 II. A Házirenddel kapcsolatos

Részletesebben

2015. évi CCXXIII. törvény indokolása. egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb törvények módosításáról. Általános indokolás

2015. évi CCXXIII. törvény indokolása. egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb törvények módosításáról. Általános indokolás 2015. évi CCXXIII. törvény indokolása egyes szociális, gyermekvédelmi, családtámogatási tárgyú és egyéb törvények módosításáról Általános indokolás A gyermekétkeztetés egyre jelentősebb helyet foglal el

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata VÁROSMAJORI ÓVODÁK Szervezeti és Működési Szabályzata Városmajori Óvodák 1122.Budapest, Városmajor út 59/b. OM: 034487 1 TARTALOMJEGYZÉK I. Bevezető... 5 II. A közoktatási intézmény adatai... 7 1. A költségvetési

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28.

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. MÁRCIUS 28. Tartalomjegyzék A. Nevelési program...2 1 A nevelő-oktató munka alapelvei, területei...6

Részletesebben

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől

HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől HARSÁNYI JÁNOS SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA 1091 BUDAPEST, IFJÚMUNKÁS U. 31. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014. MÁRCIUS 31. Hatályos: 2014. szeptember 1-jétől Tartalom 1. Nevelési program... 6 1.1 ISKOLÁNK ARCULATA...

Részletesebben

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ELŐTERJESZTÉS

OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ELŐTERJESZTÉS OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM ELŐTERJESZTÉS Tárgy: A 2009/2010. tanév rendjéről szóló /2009. ( ) OKM rendelet tervezete Budapest, 2009. március 20. ÖSSZEFOGLALÓ 1. Jogszabályi felhatalmazás: Az előterjesztés

Részletesebben

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program

Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program Ajkai Szakképző iskola és Kollégium Pedagógiai Program. Nagy Zoltán igazgató Tartalomjegyzék Bevezető... 6 1. Az iskola jogállása... 7 2. A nevelő munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai... 8 2.1.

Részletesebben

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/58. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2015/58. Tájékoztató az eljárás eredményéről (1-es minta)/ké/2013.07.01 KÉ. Hirdetmény típusa: TÁMOP-6.1.5/14 kódszámú pályázaton belül az Egészséges Bács-Kiskunért komplex emberi erőforrás fejlesztési program tárgyú projekt keretében az Egészségben - Jólétben kurzusok megtartása Bács-Kiskun megye

Részletesebben

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917

Kaszap Nagy István Református Általános Iskola és Óvoda 5420 Túrkeve, Kossuth L. u. 15. Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 Kaszap Nagy István Református Általános és Óvoda OM 035917 T ú r k e v e PEDAGÓGIAI PROGRAM Bízd az Úrra dolgaidat, akkor teljesülnek szándékaid (Péld. 16,3) Hatályos: 2016. január.1-jétől 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

MUNKATERV. a 2011/2012-es tanévre

MUNKATERV. a 2011/2012-es tanévre Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Fertőszentmiklós OM: 030670 9444 Fertőszentmiklós Szent István u. 41-42. Felsőbüki Nagy Pál Általános Iskola Fertőszentmiklós MUNKATERV a 2011/2012-es tanévre Az iskolai

Részletesebben

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17.

Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA és GIMNÁZIUM NEVELÉSI TERV 2011. JANKÓ JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Bohácsné Nyiregyházki Zsuzsanna 2011. június 17. 1 JANKÓ JÁNOS

Részletesebben

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22

2.1. Minőségcélok 20 2.2. Jövőkép.21 2.3. Intézményünk szabályozott folyamatai 22 TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1.1. Az intézmény bemutatása.. 6 1.2. Az intézmény minőségfejlesztési múltjának bemutatása... 8 1.3. A minőségügyi rendszer dokumentumainak felépítés. 10 1.4. A MIP-hez

Részletesebben

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja:

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja: 1 1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (Kt.) 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet a közoktatásról

Részletesebben

F E L H Í V Á S MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT

F E L H Í V Á S MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT F E L H Í V Á S a MUNKAHELYEK MEGİRZÉSÉÉRT elnevezéső, az átmenetileg nehéz helyzetbe jutott munkaadók támogatására irányuló, a munkaadók és az Állami Foglalkoztatási Szolgálat együttmőködésében megvalósuló

Részletesebben

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY 2009/2010. tanév Tartalomjegyzék

TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY 2009/2010. tanév Tartalomjegyzék TANÉVKEZDŐ KIADVÁNY 2009/2010. tanév Tartalomjegyzék I. A 2009/2010. tanév legfontosabb időpontjai... 3 II. Fontos jogszabályváltozások... 5 A közoktatásról szóló törvény módosításai... 5 A nevelési-oktatási

Részletesebben

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013.

A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. A PÁNEURÓPA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. AZ INTÉZMÉNY Páneurópa Általános Iskola Paneuropa Grundschule székhelye: 1238 Budapest Táncsics M. u. 25-33. fenntartója: Klebelsberg Intézményfenntartó

Részletesebben

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA A TATÁRSZENTGYÖRGYI HÉTSZÍNVIRÁG NAPKÖZI OTTHONOS ÓVODA ÉS KONYHA SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 2 Tartalomjegyzék I.ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK... 4 I.1. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja, jogi

Részletesebben

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program

Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék Központi Szervezeti Egység Szakmai program I. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék általános Szakmai programja II. A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék tagintézményeinek

Részletesebben

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 Gyóni Géza Általános Iskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 TARTALOM I. BEVEZETŐ... 4 II. NEVELÉSI PROGRAM... 4 1. AZ ISKOLÁBAN FOLYÓ NEVELŐ-OKTATÓ MUNKA CÉLJAI, FELADATAI, ESZKÖZEI, ELJÁRÁSAI... 4 2. A SZEMÉLYISÉGFEJLESZTÉSSEL

Részletesebben

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015.

Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Kétnyelvű Német Nemzetiségi Óvoda- Bölcsőde Zánka BÖLCSŐDEI SZAKMAI PROGRAM 2015. Tartalomjegyzék Ellátandó célcsoport és ellátandó terület jellemzői... 6 A BÖLCSŐDEI NEVELÉS-GONDOZÁS CÉLJA, FELADATAI...

Részletesebben

INFORMATIKA Emelt szint 11-12.

INFORMATIKA Emelt szint 11-12. INFORMATIKA Emelt szint 11-12. Az informatika tantárgy ismeretkörei, fejlesztési területei hozzájárulnak ahhoz, hogy a tanuló az információs társadalom aktív tagjává válhasson. Az informatikai eszközök

Részletesebben

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A MÚLTAT TISZTELD, S A JELENT VELE KÖSD A JÖVŐHÖZ Vörösmarty Mihály AZ EGRI BORNEMISSZA GERGELY SZAKKÖZÉP-, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA EGER, KERTÉSZ ÚT 128. +36/36-312-166 OM AZONOSÍTÓ:

Részletesebben

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ

II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ II. PÁLYÁZATI ÚTMUTATÓ a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében meghirdetett a Nagyvállalkozások általános képzéseinek támogatása a közép-magyarországi régióban c. pályázati felhíváshoz Kódszám:

Részletesebben

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve

A Szent-Györgyi Albert Általános Iskola és Gimnázium nevelési programja és helyi tanterve "Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni, hogy felkeltse a tudás iránti étvágyunkat, hogy tanítson minket a jól végzett munka örömére és izgalmára, hogy megtanítson szeretni, amit

Részletesebben

Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE. Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat. Intézmény OM-azonosítója: 031393

Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE. Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat. Intézmény OM-azonosítója: 031393 Intézmény neve: BOKRÉTA EGYSÉGES ÓVODA-BÖLCSŐDE Szabályzat típusa: Óvodai szervezeti és működési szabályzat Intézmény székhelye, címe: 3035 Gyöngyöspata, Fő út 65/a. Intézmény OM-azonosítója: 031393 Intézmény

Részletesebben

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013.

BORSOD-ABAÚJ-ZEMPLÉN MEGYEI VÁCI MIHÁLY GIMNÁZIUM, SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 3860 Encs, Petőfi út 60. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013. BEISKOLÁZÁSI TERV 2012-2013. TANÉV A BEISKOLÁZÁSI TERV CÉLJAI Jogszabályi háttér: 277/1997. (XII. 22.) Korm. rendelet 1. (3) A nevelési-oktatási intézmény vezetője a továbbképzési program végrehajtására

Részletesebben

A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012.

A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012. A Deák Ferenc Többcélú Térségi Oktatási Központ MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012. 1 A IMIP véleményezése, elfogadása 1. Az IMIP-ot iskola diákönkormányzata megismerte, véleményezte, elfogadásra javasolja.

Részletesebben

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben!

... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA... Küzdeni, felragyogni, gyõzni a vízen! Ez az élet, nem az üldögélés a kikötõben! Krúdy Gyula Tartalomjegyzék Bevezetés...4 1.Nevelési program...6

Részletesebben

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR-KÍNAI KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM (1157 Budapest, Kavicsos köz 2-4.) Pedagógiai Program 2

Részletesebben

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL

KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL KIVONAT NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. JÚNIUS 23-ÁN MEGTARTOTT MUNKATERV SZERINTI ÜLÉS JEGYZŐKÖNYVÉBŐL NAGYKOVÁCSI NAGYKÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 101/2011.

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola. Szécsény, Rákóczi út 90.

II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola. Szécsény, Rákóczi út 90. Minőségirányítási program II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola, Gimnázium és Szakközépiskola Szécsény, Rákóczi út 90. Készítették: a MICS tagjai Alkalmazotti közösség jóváhagyása: 2009. Fenntartóhoz történt

Részletesebben

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK

INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 6.sz melléklet INTÉZMÉNYI JÓ GYAKORLATOK, INNOVÁCIÓK 2015. Dr. Benczéné Csorba Margit főigazgató JÓ GYAKORLATOK A szolgáltatói szerephez rendelkezésre áll 18 innováció jó gyakorlat melyek az Educatio szolgáltatói

Részletesebben

BUJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE

BUJI II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT IBRÁNYI TANKERÜLET 147004 I II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA HELYI PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2015. BEVEZETÉS Buji II.

Részletesebben

Küldetésnyilatkozat. / Szent - Györgyi Albert /

Küldetésnyilatkozat. / Szent - Györgyi Albert / PEDAGÓGIAI PROGRAM Küldetésnyilatkozat óvárosában mőködı iskolánk nagy hagyományokra, jeles elıdökre tekinthet vissza. Büszkék vagyunk elıdeink munkájára, akik tevékenységükkel megalapozták és fenntartották

Részletesebben

V. A Kormány tagjainak rendeletei

V. A Kormány tagjainak rendeletei 1828 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2014. évi 13. szám V. A Kormány tagjainak rendeletei A belügyminiszter 3/2014. (I. 31.) BM rendelete a 2007 2013 közötti programozási időszakban a Szolidaritási programokból

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Tolna Megyei Önkormányzat Móra Ferenc Általános Iskolája 7200 Dombóvár, Szabadság u. 18. Tel./Fax.: 74/466-326 E-mail: moradomb@freemail.hu Szervezeti és Működési Szabályzat Készítette: Krauss Péter igazgató

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Ügyiratszám: I/248/2013. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT 1106 Budapest, Maglódi út 8. 2013 Készítette: Zsemlye Istvánné óvodavezető 2 Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RÉSZ 1. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDSÉI SZABÁLYZAT

Részletesebben

VÍZÜGYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE

VÍZÜGYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE VIZIKÖZMŐ ÁGAZATI PÁRBESZÉD BIZOTTSÁG MAGYAR VÍZIKÖZMŐ SZÖVETSÉG VÍZÜGYI KÖZSZOLGÁLTATÁSI DOLGOZÓK SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉGE VÍZIKÖZMŐ ÁGAZATI KOLLEKTÍV SZERZİDÉS 2006. évi módosítás (Az 1992-ben megkötött

Részletesebben

NORMAFA ÓVODA. OM szám: 034483. Hatályba lépés idıpontja: 2010. január 1. Hatályos: határozatlan ideig

NORMAFA ÓVODA. OM szám: 034483. Hatályba lépés idıpontja: 2010. január 1. Hatályos: határozatlan ideig NORMAFA ÓVODA OM szám: 034483 SZERVEZETI ÉS MŐKÖDÉSI SZABÁLYZATA Hatályba lépés idıpontja: 2010. január 1. Hatályos: határozatlan ideig -1- I. BEVEZETİ A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40.

Részletesebben

BECSEHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

BECSEHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A BECSEHELYI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A nevelőtestület által elfogadva: 2015. március 10. Módosítva: 2015. augusztus 4-én és 2015. augusztus 24-én. Jóváhagyta: 1 Simonné Benkő Edit intézményvezető

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016

Szervezeti és Működési Szabályzat 2015/2016 Szervezeti é s M űködési Szabályzat Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium (036379) Dombóvári Illyés Gyula Gimnázium Székhelye: 7200 Dombóvár, Bajcsy-Zs. utca 2. Iktatószám:.. Ügyintéző: Dr. Szenyéri Zoltán

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzat

Szervezeti és Működési Szabályzat Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Miskolci Petőfi Sándor Középiskolai Fiúkollégiuma OM azonosító: 039237 Székhelye: 3527 Miskolc, Bajcsy-Zsilinszky E. u. 33. Szervezeti és Működési Szabályzat Készítette:

Részletesebben

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.

RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag. RÉTSÁG VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2651 Rétság, Rákóczi út 20. Telefon: 35/550-100 www.retsag.hu Email: hivatal@retsag.hu Előterjesztést készítette: Előterjeszti: Vinczéné Szunyogh Judit

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Sikéné Pfeiffer Éva igazgató Budapest, 2015. augusztus 24. ~ 1 ~ Tartalom I. Bevezetés, általános rendelkezések... 4 II. Az intézmény alaptevékenységének konkrét leírása...

Részletesebben

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége

I. FEJEZET BEVEZETİ. I.1. A koncepció szükségessége I. FEJEZET BEVEZETİ A Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. törvény 70/E. -a deklarálja alapvetı állampolgári jogként a szociális biztonsághoz való jogot, amely szerint az állampolgárok

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A NYÍREGYHÁZA

A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A NYÍREGYHÁZA A NYÍREGYHÁZI KRÚDY GYULA GIMNÁZIUM S Z E R V E Z E T I É S M Ű K Ö D É S I S Z A B Á L Y Z A T A NYÍREGYHÁZA 2013 Tartalomjegyzék I. BEVEZETÉS... 4 1. A Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) célja,

Részletesebben

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY

BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY BÁRCZI GUSZTÁV ÁLTALÁNOS ISKOLA, KÉSZSÉGFEJLESZTŐ SPECIÁLIS SZAKISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS EGYSÉGES GYÓGYPEDAGÓGIAI MÓDSZERTANI INTÉZMÉNY Pedagógiai Program 2013 Tartalomjegyzék I PEDAGÓGIAI PROGRAM. 1. Helyzetértékelés

Részletesebben

9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról. Szakmai továbbképzés

9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet. a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról. Szakmai továbbképzés 9/2000. (VIII. 4.) SzCsM rendelet a személyes gondoskodást végző személyek továbbképzéséről és a szociális szakvizsgáról A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény

Részletesebben

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE

OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI, FELADAT-ELLÁTÁSI, INTÉZMÉNYHÁLÓZAT-MŰKÖDTETÉSI ÉS -FEJLESZTÉSI TERVE 2006-2010 Felülvizsgálat ideje: 2007. december 31. OROSZLÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÖZOKTATÁSI,

Részletesebben

ÉS MUNKAERİ-PIACI INTEGRÁCIÓJA

ÉS MUNKAERİ-PIACI INTEGRÁCIÓJA HAJLÉKTALAN EMBEREK TÁRSADALMI ÉS MUNKAERİ-PIACI INTEGRÁCIÓJA KÉPZÉSI PROGRAM Készült: Hajléktalan emberek társadalmi és munkaerı-piaci integrációjának szakmai és módszertani megalapozása () kiemelt program

Részletesebben

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004.

Községi Általános Iskola Püspökhatvan. Helyi tanterve 2004. Községi Általános Iskola Püspökhatvan Helyi tanterve 2004. Általános célkitűzések A tanári munka eredményessége érdekében a tantervnek világos képet kell adnia arról, hogy milyen is legyen az a tudás,

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. a 2013/2014. tanév rendjéről

ELŐTERJESZTÉS. a 2013/2014. tanév rendjéről EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTERE Készült: 2013. április 24-én ELŐTERJESZTÉS a 2013/2014. tanév rendjéről 1 Ö S S Z E F O G L A L Ó A 2013/2014. tanév rendjéről szóló rendelet meghatározza: - a tanítási év

Részletesebben

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA

SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA A 206/2012.(VIII.30.) határozat melléklete SAJÓSZENTPÉTERI KÖZPONTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MINİSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAMJA 2012 Perényi Barnabás igazgató 1 A minıségirányítási program véleményezése és jóváhagyása

Részletesebben

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA

MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA MEZŐHEGYESI JÓZSEF ATTILA ÁLTALÁNOS ISKOLA, KOLLÉGIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 TARTALOMJEGYZÉK A nevelési-oktatási intézmények pedagógiai programjára vonatkozó jogszabályi előírások...

Részletesebben

TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS 1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban Nkt.): 1.2 3. 35. 35/A. 35/B.

TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS 1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban Nkt.): 1.2 3. 35. 35/A. 35/B. TÖRVÉNYI SZABÁLYOZÁS 1.1 A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC törvény alapján (továbbiakban Nkt.): 1.2 3. (3) Az állami és települési önkormányzati nevelési-oktatási intézményben az ismereteket,

Részletesebben

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet

xha attól eltérő, kérjük töltse ki az A.III mellékletet 3. melléklet az 5/2009. (III.31.) IRM rendelethez KÖZBESZERZÉSI ÉRTESÍTŐ A Közbeszerzések Tanácsának Hivatalos Lapja1024 Budapest, Margit krt. 85. Fax: 06 1 336 7751, 06 1 336 7757 E-mail: hirdetmeny@kozbeszerzesek-tanacsa.hu

Részletesebben

Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program

Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program Csátalja-Nagybaracska PEMPO 2010 Csátalja-Nagybaracska Általános Művelődési Központ Pedagógiai-művelődési program (a 2010. évi LXXI. törvény a közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény módosítása alapján,

Részletesebben

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1

2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 OptiJUS Opten Kft. I 2011. évi CLXXXVII. törvény 2011. évi CLXXXVII. törvény a szakképzésről 1 2015.07.01. és 2015.09.30. között hatályos szöveg Tartalomjegyzék ELSŐ RÉSZ ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 I. FEJEZET

Részletesebben

Pedagógiai Program 2015

Pedagógiai Program 2015 Pedagógiai Program 2015 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei, eljárásai... 6 1.1.1. Pedagógiai alapelveink, értékeink,

Részletesebben

Intézmény neve: Napközi Otthonos Óvoda. Szabályzat típusa: Szervezeti és működési szabályzat. Intézmény címe: Rétság, Mikszáth u 6

Intézmény neve: Napközi Otthonos Óvoda. Szabályzat típusa: Szervezeti és működési szabályzat. Intézmény címe: Rétság, Mikszáth u 6 Intézmény neve: Napközi Otthonos Óvoda Szabályzat típusa: Szervezeti és működési szabályzat Intézmény címe: Rétság, Mikszáth u 6 Intézmény OM-azonosítója: 032044 Intézmény fenntartója: Rétság Város Önkormányzata

Részletesebben

FELHÍVÁS. Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16

FELHÍVÁS. Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16 FELHÍVÁS Gyakornoki program - támogató szolgáltatások GINOP-5.2.5-16 Magyarország Kormányának felhívása a GINOP 5.2.4-16 Gyakornoki program pályakezdők támogatására című felhívás keretében támogatott gyakornoki

Részletesebben

Jogszabályváltozások 2015

Jogszabályváltozások 2015 Jogszabályváltozások 2015 Készítette: Pestuka Gabriella osztályvezető Az egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó változásai Általános forgalmi adó változásai Társasági adó változásai KATA,

Részletesebben

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GYÖNGYÖSSOLYMOSI NAGY GYULA ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 Bevezető Az iskola jogi státusa TARTALOM I. Nevelési program 1. Alapelveink 7.o. 2. Képzési szakaszok,

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM KÖLCSEY FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS ÓVODA 4334 Hodász, Széchenyi u. 1-3. sz. 44/350 377 44/550-062 INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM 2010. Készítette: Tóthné Darabánt Anikó Kiegészítésre került: 2010.

Részletesebben

Szervezeti és Működési Szabályzata

Szervezeti és Működési Szabályzata Nemesnádudvar-Érsekhalma Német Nemzetiségi Általános Iskola a 2013 Tartalom 1. Általános rendelkezések... 4 1.1. A szervezeti és működési szabályzat célja, jogszabályi alapja... 4 1.2. Az SZMSZ célja és

Részletesebben

LÖVÉSZ UTCAI ÓVODA ÉS TAGÓVODÁI (FŰTŐHÁZ UTCAI ÓVODA ÉS SZÉP UTCAI ÓVODA) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

LÖVÉSZ UTCAI ÓVODA ÉS TAGÓVODÁI (FŰTŐHÁZ UTCAI ÓVODA ÉS SZÉP UTCAI ÓVODA) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA 1 LÖVÉSZ UTCAI ÓVODA ÉS TAGÓVODÁI (FŰTŐHÁZ UTCAI ÓVODA ÉS SZÉP UTCAI ÓVODA) SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA OM. Azonosító: 037698 Készítette: Huszti Lászlóné óvodavezető 2013. 09.02. 2 Az intézmény

Részletesebben

A THURI GYÖRGY GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A THURI GYÖRGY GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A THURI GYÖRGY GIMNÁZIUM ÉS ALAPFOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013. 1 A Pedagógiai Program 2013. évi kidolgozásában közreműködtek: Fenyvesi Zoltán igazgató Vizl Mária igazgatóhelyettes Bakonyi

Részletesebben

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata

A Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata. A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata A Kapuvári Felsőbüki Nagy Pál Gimnázium Szervezeti és Működési Szabályzata 2005 1 Tartalomjegyzék 1. Általános rendelkezések....1 2. A Szervezeti és Működési Szabályzat célja...1 2.1. Az SZMSZ...1 2.2.

Részletesebben

GYURÁTZ FERENC EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 8500 PÁPA, ÁROK U.12. OM AZONOSÍTÓ:200010 SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI SZABÁLYZAT

GYURÁTZ FERENC EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 8500 PÁPA, ÁROK U.12. OM AZONOSÍTÓ:200010 SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI SZABÁLYZAT GYURÁTZ FERENC EVANGÉLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA 8500 PÁPA, ÁROK U.12. OM AZONOSÍTÓ:200010 Iktatószám: SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI SZABÁLYZAT 2013. március 26. Jelen módosítás a törvényi változásoknak való megfelelés

Részletesebben

KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-4. ÉVFOLYAM. Székesfehérvár, 2004.

KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-4. ÉVFOLYAM. Székesfehérvár, 2004. KOSSUTH LAJOS ÁLTALÁNOS ISKOLA HELYI TANTERV 1-4. ÉVFOLYAM Székesfehérvár, 2004. KÉSZÍTETTÉK: 2, 3, fejezet Virágné Sziládi Judit 1, 5, 7, fejezet Nagy Sándorné 6, 11, fejezet Árkiné Tóth Judit 7.7, fejezet

Részletesebben

Tartalom Tehetséggondozás... 7 A művészeti alapvizsga... 11 A művészeti záróvizsga... 12 2. Az intézmény helyi tanterve... 15

Tartalom Tehetséggondozás... 7 A művészeti alapvizsga... 11 A művészeti záróvizsga... 12 2. Az intézmény helyi tanterve... 15 Tartalom 1.1 Nevelő-oktató munkánk pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai:... 2 1.2.2. Oktatás-szervezési eljárásaink:... 3 1.4 A személyiségfejlesztéssel kapcsolatos pedagógiai feladatok...

Részletesebben

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16

FELHÍVÁS. A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok. A felhívás kódszáma: EFOP-1.4.2-16 FELHÍVÁS a gyermekeket sújtó nélkülözés újratermelődésének megakadályozására és a gyermekek esélyeinek növelésére irányuló helyi projektek megvalósítására A felhívás címe: Integrált térségi gyermekprogramok

Részletesebben

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól

HASZNOS TUDNIVALÓK. a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól HASZNOS TUDNIVALÓK a 2016. január 1-től érvényes egyes fixösszegű ellátásokról, adó- és tb-törvények fontosabb változásairól A munkajog területén 2014 2015 2016 Minimálbér (Ft/hó) bruttó összege 101.500,-

Részletesebben

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014.

KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. KISKUNFÉLEGYHÁZA VÁROS GAZDASÁGI ÉS MUNKA PROGRAMJA 2011 2014. 1 Kiskunfélegyháza Város Gazdasági és Munka Programja 2011-2014 Tartalomjegyzék: A. Célok 2 B. Programok 4 C. Feladatok 7 I. GAZDASÁGFEJLESZTÉS

Részletesebben

100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet. az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról. Általános rendelkezések

100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet. az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról. Általános rendelkezések 100/1997. (VI. 13.) Korm. rendelet az érettségi vizsga vizsgaszabályzatának kiadásáról A Kormány a közoktatásról szóló - többször módosított - 1993. évi LXXIX. törvény (a továbbiakban: közoktatásról szóló

Részletesebben

KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6.

KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6. KAPOSVÁRI SZC ÉPÍTŐIPARI, FAIPARI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA SZC OM: 203027 151101 Kaposvár, Cseri út 6. 2016/2017-es tanévtől KAPOSVÁR 2016. TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. HELYZETELEMZÉS... 4 1.2. Az iskola

Részletesebben

A projekt időtartama: 2008. július 01 2010. április 30.

A projekt időtartama: 2008. július 01 2010. április 30. Jövônk a tét A megváltozott munkaképességû, fogyatékos emberek képzésének és foglalkoztatásának egyéni, személyre szabott segítése TÁMOP-1.4.1-07/1-2008-0046 A projekt időtartama: 2008. július 01 2010.

Részletesebben

Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat

Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Szervezeti és Működési Szabályzat Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szervezeti és Működési Szabályzat 2014 Szolnoki Kőrösi Csoma Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola SZOLNOKI KŐRÖSI CSOMA

Részletesebben

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666

H Á Z I R E N D. Pestszentlőrinci Kerekerdő Óvoda HÁZIREND OM azonosító: 034666 1 H Á Z I R E N D TARTALOMJEGYZÉK 2 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK..3 2. AZ INTÉZMÉNY HELYE A KÖZNEVELÉSBEN...4 3. A NEVELÉSI ÉV RENDJE..5 AZ ÓVODA NAPI NYITVA TARTÁSI RENDJE. 5 A NYÁRI, TÉLI ZÁRVA TARTÁS RENDJE,

Részletesebben

A Kollektív Szerződés hatálya 1. 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya az Mt. 208. (1) (2) bekezdései szerinti vezető állású munkavállalóra.

A Kollektív Szerződés hatálya 1. 2. Nem terjed ki a Kollektív Szerződés hatálya az Mt. 208. (1) (2) bekezdései szerinti vezető állású munkavállalóra. A MÁV Zrt. határozatlan időtartamra szóló, Kollektív Szerződése (egységes szerkezetben a 2013. július 1. napjától hatályos módosításokkal) 2 A felek megállapodnak abban, hogy a Kollektív Szerződés időbeli

Részletesebben

Széchenyi István Gyakorló Kereskedelemi Szakközépiskola 1088 Budapest, Vas utca 9-11.

Széchenyi István Gyakorló Kereskedelemi Szakközépiskola 1088 Budapest, Vas utca 9-11. I. BEVEZETÉS A közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 40. (2)bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a Széchenyi István Gyakorló Kereskedelemi Szakközépiskola 1088 Budapest, Vas utca 9-11. belső

Részletesebben

2010. február-március HÍRLÁNC

2010. február-március HÍRLÁNC 2010. február-március HÍRLÁNC A K T U Á L I S T O V Á B B K É P Z É S E K A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai, Szakszolgálati és Közművelődési Intézetben 2010 elején induló akkreditált és

Részletesebben

67 Czető Krisztina: Az ír oktatási rendszer és társadalmi partnerség. 121 Jakab György: Szocializáció és média a diákok és az internet

67 Czető Krisztina: Az ír oktatási rendszer és társadalmi partnerség. 121 Jakab György: Szocializáció és média a diákok és az internet 2011/8-9 Tartalom Iskolarendszer, iskolaszerkezet Társadalmi partnerség Média/ szocializáció 2 Garami Erika: Az iskolarendszer szerkezete belső átalakulásának, az 5. és 6. évfolyam szerepváltozásának vizsgálata

Részletesebben

A Nógrádi Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE. Jóváhagyta: Varga Gyula ügyvezető 2011. január 10.

A Nógrádi Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE. Jóváhagyta: Varga Gyula ügyvezető 2011. január 10. A Nógrádi Gazdaságfejlesztő Nonprofit Kft. MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI KÉZIKÖNYVE Jóváhagyta: Varga Gyula ügyvezető 2011. január 10. Tartalomjegyzék: 1. Preambulum... 3 1.1. Bevezetés - Bemutatkozás... 3 2. A minőségirányítási

Részletesebben

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM

MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM JÁTÉKSZIGET Óvoda Szombathely, Győzelem u. 1/a MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Készítette: Geositsné Gerencsér Lucia óvodavezető Fodor Imréné minőségügyi megbízott Minőségfejlesztési Kézikönyv Változat: 3 1.

Részletesebben

AUDI HUNGARIA ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

AUDI HUNGARIA ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA AUDI HUNGARIA ÓVODA, ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Győr, 2013. március 1. Készítette: Tálos Katalin intézményegység-vezető 2 Tartalom I.INTÉZMÉNYI SZINTŰ SZERVEZETI,

Részletesebben