TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐI PÁLYÁZAT

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐI PÁLYÁZAT"

Átírás

1 TAGINTÉZMÉNY-VEZETŐI PÁLYÁZAT Készítette: 2016.

2 PÁLYÁZAT A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája tagintézmény Tagintézmény-vezető (magasabb vezető) munkakör betöltésére Pályázati azonosító szám:190-8/2016. Pályáztató: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Pályázó: 4200 Hajdúszoboszló, Erzsébet u. 8. Intézmény: Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája 4200 Hajdúszoboszló, Gönczy Pál u. 17. OM: Benyújtás dátuma: március 31. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 2.

3 Tartalomjegyzék PÁLYÁZATI NYILATKOZAT... 5 Az intézmény vezetésére vonatkozó program Bevezető Helyzetelemzés Az intézmény képzési struktúrája nappali rendszerű iskolai oktatás évfolyam (kerettantervi képzés) négy évfolyamos képzés: évfolyam (nyelvi előkészítő) öt évfolyamos képzés... 8 Érettségi utáni szakképzés felnőttoktatás levelező tagozaton Az intézmény beiskolázási adatai Az intézmény személyi feltételei Az intézmény tárgyi ellátottsága Az intézményben folyó munka elemzése Az intézmény eredményei a) Érettségi eredmények b) A szakmai vizsgák eredményei c) A kompetencia-mérés eredményei d) Tanulmányi és egyéb versenyek eredményei Iskolai hagyományok, rendezvények Az intézmény kapcsolatrendszere Vezetői program Az intézmény ismertségének növelése Az ágazati képzés erősítése, felnőttoktatás kiterjesztése Racionális működés A tanulók kreativitásának fejlesztése A tanárok módszertani megújulása Csökkenteni a hiányzásokat Az innováció erősítése Pályázatok Objektív munkaértékelés Objektív személykiválasztás Szabadidős programok BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 3.

4 3.12. Intézményi rend Hátrányos helyzetű tanulók támogatása Felkészítés az érettségi vizsgára ECDL, nyelvvizsga A pedagógusok terhelésének csökkentése Összegzés, minőségi célok megfogalmazása MELLÉKLET BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 4.

5

6 Az intézmény vezetésére vonatkozó program 1. Bevezető A Közgazdasági Szakközépiskola kapuját szeptember 1-jén léptem át, megkezdtem középiskolai tanulmányaimat. A középiskolában töltött évek alatt azt tapasztaltam, hogy olyan intézmény falai között tanulok, amely mindent megtett annak érdekében, hogy szakmailag jól felkészült, érzelmileg-erkölcsileg kiegyensúlyozott tanulók kerüljenek ki az iskola padjaiból. Így egyáltalán nem meglepő az, hogy a Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Karának elvégzése után szívesen tettem eleget volt tanáraim kérésének, és augusztus 15-én hazajöttem tanítani volt középiskolámba. Az elmúlt évtizedek alatt azt tapasztalhattam, hogy intézményünkre a közösen végzett munka, és nyugodt légkör a jellemző. 2. Helyzetelemzés A közgazdasági szakképzés Hajdúszoboszlón 1971-ben az akkori Hőgyes Endre Gimnáziumban kezdődött. Az induló két osztályban számviteli-gazdálkodási és pénzügyi szakon folyt az oktatás. Intézményünk szeptember 1-jén önállóvá vált, és tovább bővítette képzési palettáját (levelező-, kiegészítő tagozat). Jelentős változást hozott életében az, hogy szeptember 1-jén bekapcsolódtunk a PHARE programba, aminek eredményeként kapcsolatba léptünk a dán Hillerodi Kereskedelmi Iskolával, jelentősen javult intézményünk tárgyi ellátottsága, és elsőkként váltunk részesévé egy teljesen új szakképzési rendszernek ban a PSZF, valamint a Magyar Akkreditációs Bizottság döntése alapján lehetőséget kaptunk akkreditált felsőfokú szakképzés indítására ben pénzügyi szakügyintézőket kezdtünk képezni, ahol a minőségi garanciát a Budapesti PSZF-fel (Budapesti Gazdasági Egyetem) közösen garantáltuk 2000-ben testvériskolai kapcsolat alakult ki a romániai dicsőszentmártoni vegyipari szakközépiskolával májusától iskolánk akkreditált felnőttképző intézmény. Felnőttképzés keretében mérlegképes könyvelőket, pénzügy-számviteli ügyintézőket, gyógymasszőröket képeztünk. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 6.

7 Az intézmény 1971-es megalakulása óta a Hajdúszoboszlói Város Önkormányzatának fenntartása alatt működött. A jogszabályi változások miatt január 1-jén fenntartó váltás következett be. Az intézmény alapítója az Emberi Erőforrások Minisztériuma, fenntartója pedig a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Közvetlen felügyeletét és irányítását a KLIK Debreceni tankerülete látta el július 1-jétől az iskola újabb fenntartóváltást követően (146/2015. (VI. 12.) Kormányrendelet) - a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum tagintézményeként működik Az intézmény képzési struktúrája nappali rendszerű iskolai oktatás évfolyam (kerettantervi képzés) négy évfolyamos képzés: Az érettségire felkészítő szakaszban 8 osztályunk van. A két végzős osztályunk közül az egyik hagyományos, közgazdasági szakmacsoportos képzésben vesz rész, míg a másik még nyelvi előkészítővel kezdte meg tanulmányait. A 12. A hagyományos közgazdasági szakmacsoportos osztály 26 fővel, míg a 13. N nyelvi előkészítővel induló 19 fős osztály. Az osztály tanulói kétszintű érettségi vizsgán vesznek részt, és utána lehetőségük van tovább tanulni a felsőoktatásban vagy a szakképzésbe bekapcsolódni. Képzési idejük két év, ugyanúgy, mint a nem szakirányból érkező tanulóknak. A 2015/2016-os tanévben a fenntartótól a 9. évfolyamon két osztály, az érettségi utáni szakképzésben egy osztály indítására kaptunk engedélyt. A 9. A osztályba 28 tanulót Közgazdasági ágazati képzésre, a 9. B osztályba 33 tanulót Informatikai ágazati képzésre iskoláztunk be. A közgazdasági ágazaton pénzügy-számviteli ügyintéző szakma megszerzésének alapozása, az informatikai ágazaton leendő gazdasági informatikusok felkészítése történik. A szakképző évfolyamra beiskolázott tanulók kétharmada közgazdasági, egyharmada informatika ágazati képzésben részesül. Az érettségire felkészítő szakaszban - a közgazdasági ágazatban a 11. A és a 11.B osztály, - az informatikai ágazaton a 10. B osztály az első, akiknek 12. évfolyam elvégzése után szakmai érettségi vizsgát kell tenniük. Az ágazati szakképzésben részt vevő, nálunk vég- BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 7.

8 zett tanulók érettségi utáni szakképzésben 1 év alatt pénzügyi-számviteli ügyintéző illetve gazdasági informatikusi végzettséget szerezhetnek. Ha szakirányú OKJ-s képzésben kívánnak részt venni, akkor szintén 1 év alatt szerezhetnek ilyen végzettséget tanúsító bizonyítványt. Az érettségire felkészítő szakaszban jelenleg 207 tanulónk van. 1 A beiskolázási adatokat elemezve megállapítható, hogy az intézmény iránt nő az érdeklődés évfolyam (nyelvi előkészítő) öt évfolyamos képzés Az indítás feltételeinek megváltozása miatt a 2013/2014. tanévben már nem indítottunk nyelvi előkészítővel osztályt. Az osztályok tanulói a 9. évfolyamon angol vagy német nyelvet emelt óraszámban (heti 15 óra) előkészítő jelleggel tanultak. Az intenzív nyelvi képzés eredményeként 11. évfolyamon előrehozott érettségi vizsgát tesznek idegen nyelvből. A sikeres vizsgák után a tanulók a évfolyamon egy újabb idegen nyelv tanulását kezdik meg és mellette van lehetőség tehetséggondozás keretében a már tanult idegen nyelv folytatására. A nyelvi felkészítés hatékonyságát a nyelvvizsgával illetve emelt szintű nyelvi érettségivel rendelkező tanulóink számának növekedése jelezte. Az utolsó osztályunk a 2015/2016-os tanévben fog végezni! Érettségi utáni szakképzés Szakképesítések a 2012/2013. tanévtől felmenő rendszerben: Gazdasági informatikus, informatika szakmacsoport Pénzügyi-számviteli ügyintéző, közgazdaság szakmacsoport Szakképesítések a 2012/2013. tanévtől kifutó rendszerben Agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikus, mezőgazdaság szakmacsoport Informatikai statisztikus és gazdasági tervező, informatika szakmacsoport 1 A tanulók számának osztályonkénti megoszlását a Melléklet tartalmazza 2 A beiskolázási adatok alakulását mutató grafikont a Melléklet tartalmazza BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 8.

9 Pénzügyi szakügyintéző, közgazdasági szakmacsoport Az érettségi utáni szakképzésben két osztályunk van. Az osztályok indításakor igyekeztünk figyelembe venni a munkaerő-piaci igényeket. Az intézmény hagyományainak megfelelően elsősorban a közgazdasági területre orientálódunk, de 2013-tól egyre nagyobb teret kap az informatikai képzés is. Az igények felmérése alapján a fenntartótól közgazdasági ágazatban kétharmad és informatikai ágazatban egyharmad osztály indítására kértünk és kaptunk engedélyt. Mivel az informatikai ágazatban a Centrumon belül más tagintézmény is érintett, ezért olyan végzettséget biztosító képzésre iskolázunk be, amely nem szerepel más tagintézmény képzési palettáján. Nagyon helyes gyakorlatnak tartom, hogy a Centrumon belül megvalósul a képzések szinkronizálása, vagyis nincsenek versenytársak! A tagintézményben folyó szakképzés iránti megnövekedett igényt jelzi 3, hogy a 2015/2016-os tanévben a fenntartótól kértük a maximálisan beiskolázható keret emelését felnőttoktatás levelező tagozaton Az intézmény megalakulásával egyidős múltra tekinthet vissza a felnőttoktatás és 1997 között közgazdasági szakmai érettségire készítettünk fel - 4 évfolyamon - felnőtt tanulókat. Ezen kívül éveken keresztül szerveztünk szakképzést gimnáziumi érettségivel rendelkező felnőttek számára január 1-jével a nem nappali rendszerben folytatott oktatási tevékenység megszűnt az intézményben. Az intézmény a visszalépést nehezen viselte, hiszen a környezetből kapott információk alapján továbbra is szükség lett volna a felnőttek felkészítésére. (mérlegképes könyvelő, regisztrált mérlegképes könyvelők továbbképzése, ECDL tanfolyamok lebonyolítása). Ezért is örömmel éltünk azzal a lehetőséggel, amikor a Centrum engedélyezte és egyben szorgalmazta is a felnőttoktatás újraélesztését. A BSZC Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskolájában a 2015/16. tanévben Pénzügyi- számviteli ügyintéző képzés indult felnőttoktatás keretében. A képzés levelező rendszerű, heti két alkalommal 6-6 tanítási órát tartunk a tanulóknak. A felnőttoktatásról elmondható, hogy nagy érdeklődés mutatkozott iránta. Az is igaz, hogy a félév végére már 8 fővel csökkent a kezdeti létszám, de további lemorzsolódásra nem számítunk. A lemorzsolódás 3 A tanulók számának alakulását a Mellékletben található grafikon mutatja BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 9.

10 fő oka, hogy megváltoztak a beiratkozott tanulók körülményei (állást kapott) és már nem volt kellő mennyiségű szabadidejük a felkészülésre. Mivel a felnőtt oktatásban az ott tanító kollégák igazi sikereket élnek át (a tanulók felkészültek, érdeklődőek), ezért terveink között szerepel, hogy a 2016/17. tanév szeptemberétől a Pénzügyi- számviteli ügyintéző képzés mellett, Gazdasági informatikus képzést is indítunk felnőttoktatás keretében 2.2. Az intézmény beiskolázási adatai és 2013 között az intézményre az volt a jellemző, hogy az évfolyamonként indított 2 osztályban valamilyen közgazdasági szakmacsoporthoz tartozó képzés folyt. A 2013/2014-es tanévben a jelentkező kevés száma miatt csak egy osztály indítására volt lehetősége az akkori vezetésnek. Az újonnan induló osztállyal az intézmény bekapcsolódott a közgazdasági ágazati képzésbe, melynek az a célja, hogy a tanulókat az érettségi bizonyítvány megszerzése mellett, munkavégzésre jogosító szakmai végzettséggel is ellássa. E mellett a szakirányú, érettségi utáni szakképzésben a korábbi két éves képzés helyett - már egy év alatt valamilyen 54- es számmal kezdődő OKJ-s bizonyítványt szerezhetnek. A képzés szakmai struktúrája megfelel a pénzügyi-számviteli ügyintéző oktatás követelményeinek. A 2014/2015. tanévben a évfolyamon ismét két osztály indítására került sor. A képzési paletta bővítése céljából az egyik osztályban közgazdasági, míg a másikban informatikai ágazati képzés indítására vállalkoztunk. Ez volt az első tanév, amelyben az informatikai ágazati képzés megjelent az érettségire felkészítő szakaszban. A szakképzési törvény változásának megfelelően az érettségi bizonyítvánnyal együtt a közgazdasági osztályban Pénzügyi, statisztikai, biztosítási adminisztrátor, az informatikai osztályban pedig Számítógépes rendszerkarbantartó szakma megszerzéséről tanúsító bizonyítványt kapnak tanulóink. A 2015/2016. tanév beiskolázási adatai azt bizonyítják, hogy a képzéseink iránt jelentős érdeklődés figyelhető meg. A közgazdasági osztályban 28, az informatikai osztályba 33 tanuló beiskolázására került sor. Az érettségi utáni szakképzés iránt is egyre nő az érdeklődés. A 2015/2016-os tanévben a fenntartótól engedélyt kellett kérni a beiskolázási keretszám növeléséhez. Az engedély ered- 4 Az intézmény képzési struktúráját mutató ábra a Mellékletben található BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 10.

11 ményeként a 13. évfolyamon, közgazdasági szakmacsoportban 24, az informatikai szakmacsoportban 13 fő tanul. A 14. évfolyamon szintén közgazdasági illetve informatikai szakmacsoportos képzés folyik. Itt 18 illetve 11 fő tanul. A tanulók komplex szakmai vizsgán vesznek részt a tanévben. A szakképzésben tanulók jelenlegi létszáma 66 fő. A nappali rendszerű oktatás mellett újra indult a felnőttoktatás az intézményben. Oda 36 fő került beírásra. Az iskola tanulói létszámának alakulása 5 Időpont Intézményi létszám (fő) Változás (%) (az előző adat = 100 %) október október ,1% október ,1% október ,2% október ,2% október ,1% 350 Az intézmény tanulói létszámának alakulása (nappali képzés) A létszámadatokat vizsgálva elmondható, hogy a vizsgált időszak alatt évente, átlagosan 3,5 %-kal csökkent az intézményi tanulói létszám. A legjelentősebb csökkenés és 5 Az adatok nem tartalmazzák a felnőttoktatásra vonatkozó létszámokat BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 11.

12 2013. között tapasztalható. Azóta a beiskolázási adatok stabilitást mutatnak re már 1,1 %-os növekedés is tapasztalható. A beadott jelentkezési lapok alapján reményeink szerint a 2016/2017. tanév beiskolázása is sikeres lesz! Ha több évre visszamenően megvizsgáljuk a hozzánk jelentkező tanulók létszámának alakulását, akkor megállapítható, hogy az folyamatosan csökken. Első pillanatban arra gondolhatnánk, hogy egyre kisebb az érdeklődés intézményünk képzési struktúrája iránt. Alaposabban megvizsgálva a kérdést, megállapítható, hogy ez a csökkenés arányban áll a demográfiai hullám okozta visszaeséssel. A KSH demográfiai adatainak elemzése szinte teljesen azonos mértékű csökkenésről tanúsítanak a éves korosztály tekintetében. Tapasztalható az is, hogy a hozzánk érkező tanulók sem képességben, sem szorgalomban nem érik el a évvel korábban felvett diákok szintjét. Ez annak ellenére sem fogadható el, hogy szinte minden középiskola hasonló gondokkal küzd. Már az általános iskolákban is nagyon kevés tehetséges gyerek van és azok is illetve szüleik az ún. sztár intézményeket célozzák meg. Szerencsére 30 fő feletti osztályaink is vannak, persze ennek az egész osztályban tanító kollégák nem minden esetben örülnek, hiszen elég nehéz hatékony munkát végezni egy ekkora létszámú osztályban. Beiskolázási körzetünk városi, illetve kistérségi Az intézmény személyi feltételei A Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája tantestületére hosszú időn keresztül elmondható volt, hogy stabil, kiegyensúlyozott, évek óta együtt tevékenykedő tanárokból áll. A bevezető mondatból arra lehetne következtetni, hogy valamilyen negatív irányú változás következett be. Nem erről van szó! Egy természetes folyamat eredményeként (nyugdíjazások) illetve előre nem várt események miatt megkezdődött a tantestület személyi állományának átalakulása. A tapasztalt, nagy gyakorlattal rendelkező tanárokat fokozatosan váltották fel az új, kevesebb gyakorlattal, de jó felkészültségű és közösségi szellemű kollégák. Az intézményben (2015. október 1.) 26 főállású, teljes munkaidőben foglalkoztatott pedagógus van. Ebből határozatlan idejű: 21 fő (ebből: 5 fő tartósan távollévő), határozott idejű: 5 fő (ebből: 3 fő a tartósan távollévők helyén helyettesítő). Az óraadók száma 13 fő, áttanító: 3 fő. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 12.

13 Az oktató-nevelő munkát segítők megoszlása: Nevelő-oktató munkát közvetlenül segítő: 1 fő ügyviteli adminisztrátor: 2 fő technikai személyzet:5 fő A pedagógusok feladatköre 6 Feladatkör létszám (fő) tagintézmény-vezető 1 tagintézmény-vezető helyettes 2 gyakorlati oktatásvezető 1 munkaközösség vezető 4 osztályfőnök 10 Az intézményben működő munkaközösségek idegen nyelvi: angol, német, francia humán: magyar, történelem, rajz, ének-zene reál: matematika, fizika, kémia, földrajz szakmai: közgazdasági és informatikai tantárgyakat tanítók A pedagógusok leterheltségéről elmondható, hogy főleg a közgazdász és az informatikai végzettséggel rendelkezők és - átmeneti jelleggel - a nyelvtanárok jelentősen túlterheltek. Az ellátott órák számának összevetését mutatja az alábbi ábra. Pedagógus életpálya-modell, minősítési rendszer: Az előző tanévben 2 fő rendkívüli eljárásban, 1 fő gyakornok pedig a PILOT programban vett részt. Ennek értelmében január 1-gyel 2 kolléga PED II., a volt gyakornok kolléga pedig PED I. besorolást kapott november 17-én került sor egy pedagógus minősítésére. Megfelelt a követelményeknek és január 1-től Pedagógus II. fokozatba lépett november 30-ig további egy pedagógus készítette el és töltötte fel portfólióját. Minősítésére 2016-ban kerül sor. 6 Az intézmény szervezeti felépítési ábrája a Mellékletben található BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 13.

14 A tanári szoba hangulatára a családiasság és a jó hangulat a jellemző. Az átlagos életkor 39,3 év, ezért elmondható, hogy hosszútávon megoldott az intézmény feladatellátása. A mi tantestületünkre is jellemző a pálya elnőiesedése, hiszen a teljes munkaidőben foglalkoztatottak 77,8 %-a nő. Egyetemi végzettséggel a testület 84,6 %-a (22 fő), főiskolai diplomával 15,4 %-a (4 fő) rendelkezik. Közülük hárman 2016-ban fejezik be egyetemi tanulmányaikat. Nincs pedagógiai végzettsége 1 főnek (3 %), de ő megfelelő szakmai végzettséggel rendelkezik tantárgyai oktatásához. A kolléga ebben a tanévben a Corvinus egyetemen közgazdász-tanári végzettséget szerez Az intézmény tárgyi ellátottsága A korábbi években elsősorban a gazdálkodó szervek által nyújtott szakképzési támogatásból - megvalósult infrastrukturális fejlesztések eredményeként: csoportbontásokra alkalmas tantermek, bútorzat állandó cseréje, a funkcionális, szép könyvtár, a folyamatosan fejlesztett testedzési feltételek biztosítása, a minimális taneszközök - pl. a természettudományos tantárgyak, magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika tanításához szükséges eszközök - beszerzése, a karbantartási tevékenység működése komfortosabbá és elegánsabbá teszi iskolánkat. Az intézmény 3 épületében folyik az oktatás. Az épületek közül az egyik több mint 100 éves, de a gazdasági önállóság korszakában még meglévő anyagi forrásoknak köszönhetően viszonylag jó állapotban van. Két épületrész felépítésére a közelmúltban került sor. Építésüknél a funkcionalitás volt az elsődleges szempont. Az épületrészek közlekedő folyosókkal vannak összekötve. A C épületrész akadálymentesítéssel került megvalósításra. Ez az épület elsősorban a szakképzés megvalósításának helyszíne. Az intézményben, 10 osztályteremben, 10 szaktanteremben, 3 oktatási célú teremben és 3 iskolai tanműhelyben (taniroda) folyik az oktató-nevelő munka. Tornateremmel, teniszpályával, kondicionáló teremmel, sportpályával rendelkezünk. A számítógéppel felszerelt termek nyelvi laborként is használhatók.10 projektor, 7 aktív tábla és 97 db számítógép biztosítja a korszerű oktatás feltételeit. Valamennyi tanterem televízióval felszerelt, és a zártláncú video-rendszernek köszönhetően mindegyikében lehetőség van a tananyaghoz kapcsolódó videofilmek megtekintésére. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 14.

15 A nyelvoktatást hordozható CD-s magnetofonok, DVD lejátszók használata teheti érdekesebbé. A számítástechnikai tantermeinkben található számítógépek hálózatban működnek, és mindegyike rendelkezik Internet kapcsolattal. A tanirodai munka életszerűvé tétele érdekében olyan eszközök beszerzésére került sor, amelyek minden korszerű irodai munkahelyen megtalálhatók. Nagy gondot fordítunk a szemléltető anyagok biztosítására minden tantárgy vonatkozásában. A január 1-jével bekövetkezett fenntartó-váltás következtében az intézmény karbantartási munkálatai elmaradtak. Ennek eredményeként főleg az A épület tatarozási, tetőjavítási munkálatokra van szükség. A szakképzési centrumok megalakulása után a folyamatok lassan, de elindultak. Reményeim szerint az egyre növekvő gazdasági önállóság megteremtésével lehetővé válik szigorúan takarékos gazdálkodás mellett az elengedhetetlen karbantartási, felújítási munkák elvégzése Az intézményben folyó munka elemzése A Köznevelésről szóló évi CXC. törvény célja olyan köznevelési rendszer megalkotása, amely elősegíti a gyermekek, fiatalok harmonikus lelki, testi és értelmi fejlődését, készségeik, képességeik, ismereteik, jártasságaik, érzelmi és akarati tulajdonságaik, műveltségük életkori sajátosságaiknak megfelelő, tudatos fejlesztése révén, és ezáltal erkölcsös, önálló életvitelre és céljaik elérésére, a magánérdeket a köz érdekeivel összeegyeztetni képes embereket, felelős állampolgárokat nevel. Kiemelt célja a nevelés-oktatás eszközeivel a társadalmi leszakadás megakadályozása és a tehetséggondozás. 7 Véleményem szerint a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum Közgazdasági Szakközépiskolája jól illeszkedik ebbe a rendszerbe. Az intézményben működő - A Szakképzés Fejlesztéséért - alapítvány célja olyan tanulók támogatása, akik az idegen nyelv illetve az informatika területén kiemelkedő teljesítményt nyújtanak évi CXC. törvény a nemzeti köznevelésről BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 15.

16 Az iskola a tanórán kívüli foglalkozások szervezésével (15 csoportban, 105 tanuló részvétele) igyekszik biztosítani a tehetségek kibontakozását illetve segítséget nyújtani a tanulmányi munkában hátrányos helyzetű tanulók felzárkóztatásában. A kiemelkedő teljesítmények elismerése mellett nagy gondot fordítunk a tehetséggondozásra is. Ennek gyakorlati megvalósítása egyre nagyobb gondot jelent. Az ágazati szakképzés megnövekedett óraszámai, a mindennapos testnevelés délutáni elfoglaltságai egyre kevesebb szabadidőt biztosítanak tanulóinknak. Ezen folyamatok megjelenése előtt is nagy gondot jelentett a délután foglalkozások szinkronizálása, de napjainkban ez már szinten megoldhatatlan feladattá vált. Ennek ellenére a kollégák egyéni foglalkozások keretében segítik a tehetséges gyerekeket. A felkészítő munkának megvannak az eredményei, amelyekről majd később még említést teszek. Természetesen nem feledkezünk meg a szerényebb képességű tanulókról sem. Részükre felzárkóztató foglalkozásokat tartunk. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 16.

17 SWOT analízis A helyzetelemzésnek talán a legismertebb és legelterjedtebb módszere a SWOT-analízis. Népszerűségét indokolja, hogy viszonylag egyszerű, gyors és kiterjed a szervezet, illetve a környezet elemzésére egyaránt. 8 A választott módszerrel vizsgáltam az iskola működésének jellemzőit. A megállapítások alátámasztása érdekében a tantestület, a tanulóifjúság és a külső partnerek véleményét is kértem. S - erősségek, melyekre a fejlesztés alapozható, tovább erősíthető: szakmailag jól képzett és jól felkészült pedagógusok. Mindenki szakának tanításához szükséges szakmai és iskolai végzettséggel rendelkezik. kollektív szellem a tantestületben gyermek centrikusság magas szintű követelmény az oktatásban képzési kínálatunk igazodik a munkaerő-piaci igényekhez, szakmai képzésünk színvonala kiváló verseny-, érettségi- és mérési eredmények az iskola technikai felszereltsége jól működő partnerkapcsolatok. Megoldott az érettségi utáni szakképzésben tanulók összefüggő nyári gyakorlatának lebonyolítása külső cégeknél (ITS, NI, British Telecom, NAGISZ) jó tanár-diák viszony korrekt kapcsolat a Centrum vezetésével és a tagintézményekkel W- gyengeségek, fejlesztést nem lehet rá alapozni, sőt gátolják azt, az oktatástechnikai eszközök nyújtotta lehetőségek nincsenek maximálisan kihasználva (bár a kollégák jelentősé része szívesen alkalmazza az IT eszközöket, nem ismeri, illetve nem használja ki a bennük rejlő lehetőségeket pl. elektronikus tananyagok készítése) a nevelőtestületben dolgozók terhelése és az anyagi elismerés hiánya miatt nehezen lehet megoldani a hátrányos helyzetben lévő tanulók segítését az osztályfőnökök és a szülők közötti viszonylag felszínes kapcsolat. A szülők többsége nem igényli és nem is támogatja a családlátogatásokat. A kapcsolattartás az ellenőrzőn keresztül, írásban történik. A szülői értekezletek látogatottsága gyér. 8 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 17.

18 O lehetőségek, kívülről segíthetik, ösztönözhetik a fejlesztést pályázati úton elnyerhető támogatások. Szükséges lenne egy pályázati referens munkájára. módszertani megújulást segítő továbbképzések a vállalkozások által nyújtott szakképzési fejlesztési hozzájárulások a munkaerőpiac elégedettsége az általunk képzett szakemberekkel szemben az intézmény megítélésnek további erősítése nyílt napok, szülői tájékoztató tartásával, pályaválasztási kiállítások szervezésével tovább kell erősíteni a kapcsolatokat a külső intézményekkel (gyakorló helyek, kamara, általános iskolák) T veszélyek, melyek kívülről akadályozatják a fejlesztés sikerét a szülők túlzott engedékenysége és irracionalitása. A szülők jelentős részét nem érdekli az intézmények kínálata. A továbbtanulási döntést a gyerek hozza meg, a barátok választása alapján. A debreceni iskolákat részesítik előnyben (szórakozási lehetőség) a szakképzési piac felhígulása. Olyan képzők kaptak jogot közgazdasági illetve informatikai szakképzésben osztályok indítására, amelyeknek sem a tárgyi, sem pedig a személyi feltételei nem voltak adottak. Ezek az intézmények tanulókat szívhatnak el a megfelelően felkészült intézményektől. Abban bízom, hogy a piac kiveti magából ezeket a szereplőket! demográfiai hullámvölgy: kevés gyereken kell osztozni. Csak a legjobb hírű intézményeknek garantált a beiskolázás zavartalansága a tanárok módszertani felkészületlensége az Y nemzedék fogadására az informatika és a testnevelés területén jelentkező tanárhiány. Határozatlan idejű kinevezésekre van szükség, mert ellenkező esetben a munkavállaló nem velünk köt szerződést! átmeneti diákhiány a szakképző évfolyamon (ágazati képzés) Az intézmény eredményei a) Érettségi eredmények Az érettségi vizsga típusa közép szint 3,99 3,42 3,61 3,6 3,49 emeltszint 4,1 4,09 3,85 4,2 4,39 előrehozott 4,02 3,36 2,68 3,32 4,2 BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 18.

19 Az érettségi vizsga eredményei 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 0,5 0 közép szint emeltszint előrehozott Tanulóink a négy kötelező tantárgy mellett leginkább az informatika, az üzleti gazdaságtan és az elméleti gazdaságtan tantárgyakat választják kiegészítő tantárgyként. A felsorolt tárgyakon kívül előfordul, hogy testnevelésből, ének-zenéből, biológiából, fizikából választanak. Az adatokat elemezve elmondható, hogy akár középszinten, akár emelt szinten jól és kiegyensúlyozottan teljesítenek tanulóink. Az előrehozott vizsgák eredményei 2013-ban voltak a leggyengébbek. Ennek oka a nem megfelelően megalapozott választás volt. A szaktanárok javaslata ellenére is több tanuló próbálkozott szintemelő vizsgával különböző nyelvekből, sikertelenül. Eredményeink mind megyei, mind pedig országos összehasonlításban jónak mondhatók. b) A szakmai vizsgák eredményei A képzés megnevezése Pénzügyi-számviteli ügyintéző ,16 Gazdasági informatikus ,8 Agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikus - 4,33 4,1 3,83 4,79 - Informatikai statisztikus és gazdasági tervező - - 1,5 3, Pénzügyi szakügyintéző 3,03 3,42 4,16 4,42 4,18 - BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 19.

20 A szakmai vizsgák eredményei 5 4,5 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Agrár-közgazdasági és áruforgalmazó technikus Informatikai statisztikus és gazdasági tervező Pénzügyi szakügyintéző Az adatokból jól látható, hogy a Budapesti Gazdasági Főiskolával együtt indított pénzügyi szakügyintézői képzés sikeres volt, tanulóink szép eredményeket értek el. Az útkeresés, a profilbővítés jelei már 2011-ben láthatók, amikor a mezőgazdasági szakmacsoportos szakképzés is megjelent az intézményben. A tanulók szívesen vettek részt a gyakorlati foglalkozásokon, amelyek leginkább a Kösely Zrt. illetve a KITE telephelyein kerültek megvalósításra ban az informatikai szakmacsoportban a gazdasági informatikusok felkészítését kezdtük meg. Az újonnan induló képzések szakmai vizsgáinak eredményei a táblázatban jól láthatók. c) A kompetencia-mérés eredményei Vizsgált terület Megnevezés Iskolai eredmények Szövegértés országos eredmények szakközépiskolai eredmények Iskolai eredmények Matematika országos eredmények szakközépiskolai eredmények BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 20.

21 Szövegértés Iskolai eredmények országos eredmények szakközépiskolai eredmények Matematika Iskolai eredmények országos eredmények szakközépiskolai eredmények A kompetencia mérés adatait elemezve megállapítható, hogy mind a szövegértés, mind pedig a matematikai kompetenciák területén tanulóink jobban teljesítenek mind az országos, mind pedig a szakközépiskolai eredményeknél. Az országos átlagnál szövegértés területén a vizsgált időszakban átlagosan 4,3 %-kal, matematika területén pedig 3 %-kal jobban az eredményeink. A 2015-ös adatok alapján elmondható, hogy matematika eredmények alapján 18, a szövegértés területén pedig 7 szakközépiskola eredményei jobbak országos szinten a miénknél. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 21.

22 d) Tanulmányi és egyéb versenyek eredményei Az intézmény tanulóinál is jelentkező túlterheltség ellenére nagyon sokan vesznek részt különböző versenyeken és érnek el szép eredményeket. A teljesség igénye nélkül megemlítek néhány eredményt annak alátámasztása érdekében, hogy tanulóink milyen szerteágazó tevékenységi körben képesek eredményeket felmutatni. OSZTV országos döntő Pénzügyi-számviteli ügyintéző szakképesítés SZÉTV országos döntő Közgazdasági alapismeretek (üzleti gazdaságtan) és Közgazdasági alapismeretek (elméleti gazdaságtan) tantárgyakból PÉNZ KÖRÜL FOROG A VILÁG országos verseny IV. helyezett KEBA- TŐZSDEJÁTÉK KÖZÉPISKOLÁSOKNAK NEMZETKÖZI SZAKMAI VERSENY I-X. helyezett PénzSztár országos szakmai verseny Keleti Károly Országos levelező marketing verseny ITSH informatikai régiós verseny VI. helyezett Bólyai matematika országos csapatverseny döntőjének első hat helyezésben 4Fight Kupa Országos verseny (I. helyezés) Tollaslabda-Országos Kupa Kick-Boksz Nemzetközi verseny I. helyezés Országos Karate verseny 2 db I. helyezés Zrínyi Ilona megyei matematika verseny I. helyezés Iskolai hagyományok, rendezvények A tanév elején szeptember 17-én a tragikus hirtelenséggel elhunyt testnevelő kollégánk emlékére Sportnapot szervezünk. A tanulók együttérzéssel, tisztelettel és fegyelmezetten vesznek részt a sportprogramok gazdag választékában. Minden évben megtartjuk az elsősök szokás bemutatkozó műsorát. A műsorszámok előadása után a játékos és humoros eskütételre kerül sor. A rendezvényt követően teljes jogú közgázossá válnak az új 9. évfolyamos diákok. A nemzeti ünnepek megünneplésére nagy gondot fordítunk. Igyekszünk olyan megemlékezéseket tartani, amelyek a ma ifjúságához is közel állnak. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 22.

23 A tanév hatékonyabb megvalósítása érdekében általában október hónap elején megtartjuk Szalagavató ünnepségünket. Az iskolai hagyományoknak megfelelően jól szervezett, színvonalas program kerül megvalósításra. Minden tanév üde színfoltja a tantestületi kirándulás. Ebben a tanévben a Romániában található Boga völgyben tettünk kirándulást. A hűvös idő ellenére a résztvevők jól érezték magukat. A hagyományoknak megfelelően november hónap szervezzük iskolánk Nyílt napját, amely alkalmat ad arra, hogy az intézmény iránt érdeklődő szülők, általános iskola tanulók és pedagógusok betekintsenek az itt folyó munkába. A program keretében az intézményben folyó oktató-nevelő munkáról tájékoztatást nyújtanak az intézmény vezetői. Részletes tájékoztatást adunk a közgazdasági- és az informatikai ágazati képzésről, az érettségi utáni továbbtanulási lehetőségekről. A duális szakképzés felé történő elmozdulást jelenti az IT Services munkatársainak személyes részvétele, akik bemutatják vállalatukat és szólnak az iskola és a közöttük meglévő szoros együttműködés pozitívumairól. Az általános tájékoztató után közismereti- és szakmai órák látogatására van lehetőség. Az előző tanévben indult kezdeményezés eredményeként kerül sor a Halloween-i hét megszervezésére. Ennek keretében az osztályok teremdíszítésben és halloween jelmezek készítésében versenyeznek. A téli szünet előtti utolsó tanítási napon kerül sor a hagyományosnak mondható karácsonyi ünnepségünkre. A korábbi évek gyakorlatának megfelelően ilyenkor iskolánk már nyugdíjban lévő volt dolgozóit is meghívjuk. Nagy sikere van a KÖZGÁZ néven megjelenő iskolai újságnak. Az újságban diákok és tanárok írásai és az intézmény főbb eseményei jelennek meg szöveges és képi formában Az intézmény kapcsolatrendszere A közoktatási intézmények működésében leginkább érdekeltek köre a következő összetételben határozható meg: pedagógusok (nevelőtestület) szülők diákok (diákönkormányzat) a fenntartó beiskolázási körzetünkbe tartozó vállalkozások, intézmények BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 23.

24 külföldi partnerkapcsolataink. A nevelőtestület Tagja az iskola valamennyi pedagógusa. Hatáskörét jogszabály írja elő, amely az iskolai élet legfontosabb működési területeire terjed ki. Az intézmény egészét érintő legfontosabb kérdésekben nem az igazgatónak, hanem a tantestületnek van döntési joga. Az már teljesen más kérdés, hogy a tantestület tagjai mennyire akarnak élni a törvény adta jogkörükkel. A tantestület jogainak gyakorlására leginkább a nevelőtestületi értekezletek nyújtanak lehetőséget. A tanévnyitó, a félévi, a tanévzáró valamint a munkatervben szereplő értekezletek mellett lehetőség van arra, hogy rendkívüli értekezletek kerüljenek megrendezésre. Ezeket a tantestület tagjai, az érdekképviselet kérésére kell összehívni, valamint olyan esetben, amikor az ügy eldöntése nem tűrhet halasztást és intézése a testület hatáskörébe tartozik. A nevelőtestületek tagjai az alábbi kisebb közösségekbe tagozódhatnak: Elöljáróban mindegyikről elmondható, hogy vezetőjük van, és feladataikat éves munkaterv alapján végzik. Szakmai munkaközösség: Az azonos szakterületen dolgozó pedagógusokat foglalja magában. Élén a munkaközösség vezetője áll. Célszerű a legtapasztaltabb, a legnagyobb szakmai ismerettel rendelkező személyt megválasztani. A munkaközösségek feladata általában a tevékenység összehangolása, ellenőrzési feladatainak megvalósításával az igazgató munkájának támogatása, a pályakezdő pedagógusok munkájának segítése. Szaktárgyi munkaközösség: Olyan intézményekben szerveződnek, ahol több azonos tantárgyat tanító tanár található. Ahol ez nem áll fenn, ott előfordul, hogy a tantárgy jellege alapján alakulnak ki a közösségek (pl. a közismereti tantárgyakat tanítókat foglalja magában) Egy osztályban tanító tanárok közössége: Nem igazán jellemző társulási forma. Tagjait az adott osztályban tanító tanárok alkotják. A közösség vezetője az adott osztály főnöke. Munkáját nagyban segíthetik az ott tanító tanárok, jelentősen megnő az osztályáról kapott információk mennyisége, ami lehetővé teszi a tanulók jobb megismerését. Szülői szervezetek Az iskola az oktató-nevelő munkája mellett szolgáltató intézmény is. Szolgáltatást nyújt a településen élők részére. Ezért fontos az, hogy azok is véleményt alkothassanak, akik igénybe veszik a szolgáltatást. A szülői szervezetek kialakítása az iskolában általában osztályonként, BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 24.

25 évfolyamonként történik. A szülői munkaközösség megválasztott vezetői tartják a kapcsolatot az osztályfőnökön keresztül az igazgató és a szülők között. A szülőkkel való kapcsolattartás legelterjedtebb formái: Fogadóórák Osztály szintű szülői értekezletek Családlátogatás Közös rendezvények szervezése Diákok (diákönkormányzat) Ezen terület az SZMSZ-ben illetve az iskola Pedagógiai Programjában kellő mértékben és a jogszabály szerint meghatározott. A tanulók érdekképviseleti szerve, az iskola valamennyi tanulója beletartozik. Szervezeti felépítésére általában osztályonkénti tagozódás jellemző. Az osztály-diákbizottság vezetője delegált az iskolai diákönkormányzatba, ahol az adott osztály véleményét tolmácsolhatja. Az iskolai diákönkormányzat vezetőit a tanulóifjúság választja. Évente egy alkalommal diákközgyűlés kerül összehívásra, ahol az intézmény életével kapcsolatos kérdéseket fogalmazhatnak meg az iskolavezetésnek. Vannak olyan ügyek, ahol a diákönkormányzat véleményét ki kell kérni (pl. Házirend). Ebben az esetben mindenképpen biztosítani kell, hogy a diákok képviselői megfelelő módon áttanulmányozhassák a tervezetet, és legyen idejük változtatási javaslataik megfogalmazására. A fenntartó A jogszabályi változások következtében a szakképzés felügyelete a NGM alá került. A szakképző iskolák az országszerte kialakított szakképzési centrumok közvetlen irányítása alá kerültek. Hajdú-Bihar megyében két szakképzési centrum alakult, berettyóújfalui és debreceni központtal. Az intézmény július 1-jével a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum tagintézményeként végzi munkáját. Az átalakulás óta eltelt idő alatt szerzett tapasztalatok alapján állítható, hogy mind a Centrumot irányító vezetőkkel, mind pedig a többi tagintézménnyel az iskola kapcsolata jónak mondható. Az együttműködés, az egymás segítése jellemző a Centrumon belül. Szerzett tapasztalataim alapján úgy vélem, hogy kapcsolatunk a fenntartóval korrektnek mondható. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 25.

26 Beiskolázási körzetünkbe tartozó vállalkozások, intézmények Vállalkozások: szakmai gyakorlatot végző tanulóink munkahelyei. Diákjaink munkájával nagyon elégedettek, több végzett tanulónkat szívesen alkalmazzák. Iskolák: nagyon fontos feladat a jó kapcsolat fenntartása, hiszen innen kerülnek ki a tevékenységünk végzéséhez szükséges tanulók. Megfogalmazott cél, hogy az iskolai propagandát erősíteni kell. Az általános iskolákat volt tanulóik osztályban elért eredményeiről rendszeresen tájékoztatjuk. Kiemelten fontos a kiváló kapcsolat kialakítása és fenntartása a városban működő középfokú intézményekkel valamint a kollégiummal. A szakképzési rendszer változásának eredményeként 12 tagintézmény alkotja a Berettyóújfalui Szakképzési Centrumot. A rendszeres igazgatói értekezletek következtében az intézmények vezetői jól megismerték egymást. A kihelyezett igazgatói értekezletek betekintést engednek az intézmények életébe. Elmondhatom, hogy szinte baráti kapcsolatok alakultak ki a tagintézmények között. Egyéb intézmények: A Pedagógiai Szakszolgálattal elsősorban az osztályfőnökökön keresztül tartjuk a kapcsolatot. Természetesen felhívjuk tanulóink figyelmét működésük fontosságára. Azt tapasztaljuk, hogy bármilyen, hatáskörükbe tartozó ügyben szívesen segítenek az intézmények munkájában. Jónak mondható az együtt működés a Rendőrséggel. Az iskolarendőr intézménye sikeres, a tanulók szívesen keresik meg a rendőrségi megbízottat kisebb problémáikkal. Külföldi partnerkapcsolataink: Intézményünk két külföldi oktatási intézménnyel tart fenn partnerkapcsolatot. A dán Hillerodi Kereskedelmi Iskolával a PHARE program jóvoltából kerültünk kapcsolatba. Együttműködésünk elsősorban a felnőttoktatási rendszer sajátosságainak vizsgálatában valamint tanulói cserekapcsolatok területén valósult meg. A program keretében már több tanulócsoportunk tett látogatást a dán intézményben, és mi is 3-4 alkalommal fogadtunk dán diákokat. A kapcsolat intenzitásának fejlesztése szükséges, de anyagi lehetőségek miatt elég sok nehézségbe ütközik. A romániai Dicsőszentmárton vegyipari szakközépiskolájával 2001-ben létesítettünk testvériskola kapcsolatot. Az eltelt idő alatt több küldöttséget fogadtunk illetve fogadott a partneriskola. Együttműködésünk szorosnak mondható, hiszen közösen vettünk részt különböző BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 26.

27 Európai Uniós pályázatokban őszén tanulói delegáció vett részt egy pályázat lezárásaként rendezett szakmai konferencián Dicsőszentmártonban.. 3. Vezetői program augusztus 15-óta dolgozom a hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskolában szeptemberétől 2011 novemberéig az intézmény igazgatóhelyettese voltam ban intézményvezető pályázatot adtam be. A tantestület 100 %-os támogatása mellett pályázatomat az akkori fenntartó is támogatta. Javaslatára február 1-jével kineveztek a Hajdúszoboszlói Közgazdasági Szakközépiskola intézményvezetőjévé. Igyekeztem a munkámat a legmagasabb színvonalon végezni. A legtöbb problémát az intézmény mindennapi problémáinak megoldása jelentette, mert a működés finanszírozásában jelentős zavarok voltak. Nagyban segítette munkámat, hogy mögöttem-mellettem egy jól felkészült és összetartó tantestület állt. A jogszabályi lehetőségek miatt közvetlen vezetői munkámat két helyettesem támogatta. Az elmúlt két év és a korábban együtt eltöltött sok-sok év talán elegendő volt arra, hogy mind munkatársaim, mind pedig közvetlen feletteseim megfelelően tudják értékelni végzett munkámat. Joggal tételezhetem fel tehát, hogy pedagógiai nézeteimet a kollégák nagy része ismeri. Részben emiatt, részben az iskola jelenlegi helyzetéből, valamint egyéniségemből adódóan, a vezetési programmal általában elkerülhetetlenül együtt járó elvi kérdések kifejtését mellőzöm, ehelyett figyelmemet az iskola és a vezető előtt álló konkrét feladatokra összpontosítom. A SWOT analízis által feltárt erősségek pozitív hatását tovább kívánom erősíteni, a jól működő folyamatokon változtatni nem kívánok. A jövőre vonatkozó elképzeléseim, milyen területeken kívánok változásokat előidézni 3.1. Az intézmény ismertségének növelése A helyzetelemzés során feltárt veszélyforrások között szerepel az, hogy a túlzott liberális oktatásirányítás hatására olyan képzők is megjelentek a kínálati piacon, ahol sem a személyi, sem pedig a tárgyi feltételek nem álltak rendelkezésre. A szakképzés átalakítása, a szakmai BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 27.

28 irányítás megjelenése csökkentette annak veszélyét, hogy gondot okoz az intézménynek a beiskolázás. Megállapítható, annak ellenére, hogy a Centrumon belül is vannak a mienkhez hasonló képzések, nincs feszültség a kérdésben, hiszen megtörtént képzések szinkronizálás és a területi szétszórtság miatt sem jelentkezhetnek gondok. Ugyanakkor az is tapasztalható - a demográfiai adatok elemzése alapján -, hogy egyre kevesebb tanulóra lehet számítani. Optimizmusra adhat okot, hogy intézményünk 45 éve képez kiemelkedő színvonalon tanulókat, és ismertségünk régen túlnőtte a megye határait és az a tény, hogy érettségiző tanulóinknak szakmai végzettséget is tudunk biztosítani. Egy ilyen kis iskolának fennmaradni csak színvonalas oktatással, demokratikus légkörrel, nagyon jó tárgyi és személyi feltételek meglétével lehet Az ágazati képzés erősítése, felnőttoktatás kiterjesztése Számos regionális, nemzeti és külföldi program keretében átalakult az intézmények képzési kínálata, képzési programja, irányítási rendszere. A magyar szakképzési rendszer ismét a változás korát éli. Nem az első és attól tartok nem is az utolsó kísérlet arra, hogy megteremtsük az összhangot az elmélet és a gyakorlat, a kereslet és a kínálat között a magyar szakképzés területén. Az intézmény érintő legfontosabb elemek: emelt szintű szakmai érettségi vizsga, amely munkavégzésre jogosít a jelenleg ágazati képzésben részt vevőknek a duális szakképzés megerősítése szakgimnáziumi képzés 2016 szeptemberétől. Érettségi vizsga és szakképesítés szerzésére is lehetőség van (közgazdasági ágazatban: Pályázati-támogatási asszisztens, informatika ágazatban: Irodai informatikus. A évfolyamon egységes kerettantervi közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati képzés folyik. A 13. évfolyamon az OKJ-ban meghatározott, érettségi vizsgához kötött szakmai vizsgára készít fel. OKJ változása: új szakmák megjelenése, szakmák megszűnése A munkáltatói oldalról jogos elvárás, hogy az iskolarendszerből megfelelő szakmai tudású és kellő gyakorlattal rendelkező diákok kerüljenek ki. Véleményem szerint ennek az elvárásnak csak alig-alig lehet megfelelni. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 28.

29 Az elméleti képzés megfelelő színvonalát a jól felkészült tanárok tudják biztosítani! De kinek? Valljuk be, az igazán szakképző iskolákba (volt szakiskola, leendő szakközépiskola) nem a legjobb képességgel és szorgalommal megáldott tanulók érkeznek. Mi az oka ennek? A kétkezi munka elismertségének hiánya a társadalomban! Sem a szülők, sem pedig a gyerekek nem akarnak szakmunkát végezni, számukra egy kevés munkával és sok fizetéssel járó munkahely az ideális. Ezen a nézeten változtatni kell! Amennyiben a szakmával rendelkező munkavállaló anyagi és erkölcsi elismerése megvalósul, akkor nem lesznek a szakképző iskolákban beiskolázási gondok! Milyen lépések történtek? Megtörtént a munkaerőpiac viszonylag pontos feltérképezése. A szakképzésben érintett szervezetek tudják, hogy mely szakmák a kiemelten-, a részben- illetve nem támogatottak. A képzők racionális döntés esetén a kiemelten támogatott szakmák képzését vállalják, amennyiben rendelkeznek a megfelelő személyi és tárgyi feltételekkel. A leendő tanulókat magasnak mondható ösztöndíjjal csalogatják és még sincs elegendő jelentkező. Duális képzést kell bevezetni (alkalmazni) a szakképzésben. Ennek biztosítása érdekében a Kamarák akkreditálják a gyakorló helyeket, már amelyik részt kíván venni a programban. Tapasztalatom szerint a vállalkozásoknak sem ideje, sem embere, sem érdekeltsége nincs a tanulók főleg a évfolyamos fogadására. Emiatt marad az iskolában letöltött szakmai gyakorlat, amelynek hatékonysága eléggé megkérdőjelezhető. Mi a helyzet az intézményben? A gyakorlati oktatásvezető státuszának visszaállítása és gyakorlati helyek anyagi érdekeltségében bekövetkezett idei változás javított a helyzeten. A közgazdasági ágazati képzésben nincs összefüggő, kötelező nyári gyakorlat. A gyakorlati órákat jól felszerelt tanirodákban tartjuk. Arra kell törekedni, hogy ezeken a foglalkozásokon, a későbbi munkahelyeken végzett feladatokat gyakorolják. Ennek érdekében szorosabbá kell tenni a kapcsolatot pénzintézetekkel, könyvelő irodákkal, vállalatokkal. Az informatikai ágazati képzés nyári szakmai gyakorlatot ír elő a tanulóknak. Az öszszefüggő gyakorlat keretében a tanulóknak 9. évfolyamon 70, 10. évfolyamon 105 órát és 11. BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 29.

30 évfolyamon 140 órát kell teljesíteniük. Az érettségi után szakképzésben tanulók a 13. évfolyam után 160 órát teljesítenek. Az előző tanév után a 9. évfolyamos tanulók közül néhányat tudtunk külső cégeknél elhelyezni. A szakképzésben tanulók többségét az ITS és néhány egyéb informatikai cég fogadta. Megválasztásom esetén egyik célom lesz azt elérni, hogy az összefüggő nyári szakmai gyakorlat alatt az informatikus jelöltek legalább 50 %-át helyezzük el külső gyakorló cégeknél. Ezt nagyon fontos feladatnak tartom, mert megfelelő színvonalon teljesített gyakorlat esetén a cégek munkavállalóként is számítanak végzős diákjainkra ban kezdtük el szakképzési évfolyamon a gazdasági informatikusok képzését. A tapasztalatok alapján elmondható, hogy a végzett diákjaink nyelvismeretén javítani kell, mert a szakterületen való munkába állásuk függ tőle. (angol-német nyelv) Egyre több megállapodást sikerül kötnünk gyakorló cégekkel. Néhány nevesebb fogadó vállalkozás ITS, NI, British Telecom, KITE, NAGISZ. Az ágazati képzés bevezetése zavart okozhat az érettségi utáni beiskolázás területén. A probléma abban rejlik, hogy a nem szakirányból érkezőknek szakmai bizonyítvány megszerzése érdekében két éves képzésben kell részt venni, míg a szakirányból jövőknek 1 év elegendő. Az átmeneti időszakban nem lesz könnyű megoldani, hogy az összes jelentkező igényének megfelelő képzést tudjuk kiajánlani. A felnőttoktatás újraindítását már régóta igényelte a város és a környező falvak felnőtt lakossága. A Közgazdasági Szakközépiskolában egészen 2013-ig felnőttoktatás is folyt, melynek keretében több száz felnőtt kapott bizonyítványt. A szeptemberében indított Pénzügyi-számviteli ügyintézői képzés engedélyezett kerete néhány nap alatt betelt. A jelenlegi információk szerint szeptemberében újabb csoport indítása van igény! Reményeink szerint gazdasági informatikus képzés is elindítható lesz az új tanévben. Célunk, hogy hosszútávon, tartósan legyünk jelen a felnőttoktatás, a felnőtt képzés piacán! 3.3. Racionális működés Alacsony egy tanulóra jutó képzési költség mellett a még fellelhető esetleges belső tartalékok feltárására fokozott figyelmet szentelünk a színvonalas oktató-nevelő tevékenység BERETTYÓÚJFALUI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI SZAKKÖZÉPISKOLÁJA 30.

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990)

Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola (OM 202990) Ózdi Bródy Imre Szakképző Iskola Ózd, Petőfi út 20. Az iskola Ózd város és térsége közoktatásában és szakképzésében meghatározó szerepet tölt be. Az Ózdi Bródy

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A salgótarjáni Táncsics Mihály Közgazdasági, Ügyviteli, Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Szakközépiskola és Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Az iskola dolga, hogy megtaníttassa velünk, hogyan kell tanulni,

Részletesebben

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja

A Bajai. III. Béla Gimnázium. pedagógiai nevelési programja A Bajai III. Béla Gimnázium pedagógiai nevelési programja 1 TARTALOMJEGYZÉK A) NEVELÉSI TERV 1. BEVEZETŐ... 4 2. AZ ISKOLA JOGÁLLÁSA... 4 3. ALAPELVEINK, KIEMELTEN KEZELT ÉRTÉKEINK... 9 4. AZ ISKOLA CÉL-

Részletesebben

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA SIÓFOKI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM MARCALI SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 1 Tartalom 1. BEVEZETŐ... 5 1.1. Az intézmény jogi státusza... 5 1.2. Az intézményben ellátott oktatási-nevelési alapfeladatok...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354

PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 DEBRECENI EGYETEM BALÁSHÁZY JÁNOS GYAKORLÓ SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, GIMNÁZIUMA ÉS KOLLÉGIUMA PEDAGÓGIAI PROGRAM OM 201354 Debrecen-Pallag 2015 H-4014 Debrecen, Mezőgazdász u. 1, Telefonszám (52) 450-306, Fax:

Részletesebben

PÁLYÁZAT. a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztásának ellátására

PÁLYÁZAT. a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztásának ellátására PÁLYÁZAT a Mátészalkai Szakképzési Centrum Gépészeti Szakközépiskolája és Kollégiuma tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztásának ellátására Pályázati azonosító szám:57/2016 Pályázó: Nagy József

Részletesebben

Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI

Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI Petrik Lajos KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ VEGYIPARI, KÖRNYEZETVÉDELMI ÉS INFORMATIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA Több mint 130 éve az érték a mérték! Bemutatkozás Azért a Petrik, mert 2 133 éves iskola lévén fontosnak tartjuk

Részletesebben

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219

Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 Székesfehérvári Váci Mihály Ipari Szakképző Iskola és Kollégium OM szám: 030219 PEDAGÓGIAI PROGRAM 8000 Székesfehérvár, Berényi út 105 Székesfehérvár 2013. március 27. 2 Tartalomjegyzék I. AZ ISKOLA NEVELÉSI

Részletesebben

Kertvárosi Általános Iskola. 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001. Pályázat

Kertvárosi Általános Iskola. 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001. Pályázat Kertvárosi Általános Iskola 2800 Tatabánya, Hadsereg utca 40/a OM 201301-001 Pályázat intézményvezető-helyettes (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályázó: Petroviczné Gál Ibolya Tatabánya, 2016.01.20.

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT PETŐFI SÁNDOR GIMNÁZIUM, GÉPÉSZETI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 2170 ASZÓD, HATVANI ÚT 3. SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT ASZÓD 2013 2 TARTALOMJEGYZÉK I. BEVEZETÉS 5 1. A szervezeti és működési szabályzat

Részletesebben

AZ EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA

AZ EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA AZ EÖTVÖS LORÁND SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2013 1 Tartalomjegyzék 1. JOGSZABÁLYI HÁTTÉR... 7 2. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA... 8 2.1. Az iskola arculata... 8 2.2. Az iskola környezete...

Részletesebben

Pedagógiai Program. Orosháza 2011. Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont

Pedagógiai Program. Orosháza 2011. Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont Pedagógiai Program Orosháza Városi Önkormányzat- Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont Orosháza 2011. 1 Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék...2 1. Bevezető...10 2. Az iskola adatai...11

Részletesebben

Pályázat. a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye. Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola

Pályázat. a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye. Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola Pályázat a Tatabányai Integrált Szakiskola, Középiskola és Kollégium Tagintézménye Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskola tagintézmény- vezetői megbízására Készítette Magyari Gábor Tatabánya,

Részletesebben

Tatabányai SZC Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája

Tatabányai SZC Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája Tatabányai Szakképzési Centrum a Közalkalmazottak jogállásáról szóló 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. alapján Tatabányai SZC Kossuth Lajos Közgazdasági és Humán Szakközépiskolája tagintézmény-vezető (magasabb

Részletesebben

OM: 035249. Készült: A 2011.évi köznevelési törvény szerint

OM: 035249. Készült: A 2011.évi köznevelési törvény szerint Szerb Antal Gimnázium Az iskola székhelye: 1164 Budapest, Batthyány Ilona utca 12. Az iskola postacíme: ugyanaz. (telefonszáma: 400-1814, 400-1662, 401-0550; fax: 401-0549) OM: 035249 Készült: A 2011.évi

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7.

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma. 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. PEDAGÓGIAI PROGRAM Győri Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Középiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 9025 Győr, Kossuth Lajos utca 7. Hatályos, 2015. szeptember 1-től Kaukerné Kovács Edit

Részletesebben

P e d a g ó g i a i P r o g r a m

P e d a g ó g i a i P r o g r a m P e d a g ó g i a i P r o g r a m 2013 Bevezető 1. Az intézmény alapadatai Az intézmény neve: Toldi Miklós Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium telephelyei: 2750 Nagykőrös, Ceglédi út 24. 2750

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre

ELŐTERJESZTÉS. Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre ELŐTERJESZTÉS Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testülete 2007. június 25-i ülésre Tárgy: A zirci Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programjának módosítása Előadó: Wohlfart

Részletesebben

Evangélikus Mezőgazdasági Kereskedelmi Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium

Evangélikus Mezőgazdasági Kereskedelmi Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium Magyarországi Evangélikus Egyház Evangélikus Mezőgazdasági Kereskedelmi Informatikai Szakképző Iskola és Kollégium Székhely (Szakképző Iskola): 9730 Kőszeg, Árpád tér 1. Telephely (Kollégium): 9730 Kőszeg,

Részletesebben

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. Minő ségirányítási Programja

A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium. Minő ségirányítási Programja Vezessétek elméinket a szép tudományoknak és a bölcsességek fényes napjára, hadd lássuk meg ott: Micsoda az ember! (Bessenyei György) A Bessenyei György Gimnázium és Kollégium Minő ségirányítási Programja

Részletesebben

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. OM 201558 PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Cseh Gyöngyi megbízott intézményvezető 2013. augusztus 28. 1 Tartalomjegyzék

Részletesebben

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye

SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye PEDAGÓGIAI PROGRAM 1 SzSzKSz Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi és Könnyűipari Tagintézménye Pedagógiai program PEDAGÓGIAI PROGRAM 2 Tartalomjegyzék Az iskola legfontosabb adatai... 4 Az iskola története...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola

PEDAGÓGIAI PROGRAM. Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 2015 PEDAGÓGIAI PROGRAM Damjanich János Gimnázium és Mezőgazdasági Szakképző Iskola 1 I. I. Helyzetelemzés... 5 1. Az iskola rövid története..5 2. Középiskolánk hivatalos adatai...6 3. Az iskola és környezete...7

Részletesebben

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM

NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY GYÖRGY 4400 Nyíregyháza, Árok utca 53. Tel.: 42/512-320 Fax: 42/512-320/134 OM azonosító: 203045 004 E-mail: iskola@inczedy.sulinet.hu Honlap: www.inczedy.hu NYÍREGYHÁZI SZC INCZÉDY

Részletesebben

Nagyváthy János Középiskola

Nagyváthy János Középiskola Nagyváthy János Középiskola Somogyi TISZK Középiskola és Szakiskola Dráva Völgye Tagintézményének Nagyváthy János Szakképzője Csurgó, Iharosi u. 2. Tel: 82/471-031 Fax: 82/471-776 E-mail: titkarsagcsurgo@freemail.hu

Részletesebben

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HAJÓS ALFRÉD ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GÖDÖLLŐ 2013. 1 TARTALOMJEGYZÉK Bevezető... 2 A gödöllői Hajós Alfréd Általános Iskola bemutatása... 3 Nevelési program... 7 1. Az iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV

Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV Móricz Zsigmond Gimnázium, Közgazdasági Szakközépiskola és Kollégium III. HELYI TANTERV Magyarázatok: A nyelvi előkészítő képzés tantárgyi rendszere (óraterv) a 2007/2008. tanévtől tantárgy óraszám Idegen

Részletesebben

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A TISZAFÖLDVÁRI HAJNÓCZY JÓZSEF GIMNÁZIUM HUMÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA OM:037 923 187/3/2015. számon jóváhagyom! Tiszaföldvár, 2015. szeptember 1. Baczúr István intézményvezető

Részletesebben

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT

BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT A BALLA KÁROLY ÁLTALÁNOS ISKOLA CSÉVHARASZT PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Összeállította: Malik Károly igazgató BEVEZETŐ Az iskola hivatalos neve: Balla Károly Általános Iskola Csévharaszt /2002.09.01 óta/ Az iskola

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAP- FOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Hatálybalépés: 2013. szeptember 1.

PEDAGÓGIAI PROGRAM PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAP- FOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA. Hatálybalépés: 2013. szeptember 1. PEDAGÓGIAI PROGRAM PÉCSI APÁCZAI CSERE JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM, ALAP- FOKÚ MŰVÉSZETI ISKOLA Érvényessége: 2013/2014 tanévtől Hatálybalépés: 2013. szeptember 1. Tartalomjegyzék BEVEZETŐ...

Részletesebben

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja

Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Mihályi Általános Iskola Pedagógiai Programja Tartalomjegyzék HELYZETELEMZÉS... 5 BEVEZETÉS... 7 NEVELÉSI PROGRAM... 9 Szervezeti tagozódás... 19 Tárgyi, személyi feltételek... 20 Ellenőrzés, értékelés...

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Péter Rózsa Gimnázium és Szakközépiskola Módosításokkal egybeszerkesztett PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Székesfehérvár, 2016. február 22. 1 TARTALOMJEGYZÉK: 1. BEVEZETŐ... 4 2. PREAMBULUM... 7 3. IGAZGATÓI BEVEZETŐ...

Részletesebben

A VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A VERSEGHY FERENC GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015 Tartalomjegyzék NEVELÉSI PROGRAM... 5 I. Helyzetelemzés... 7 II. A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, értékei, céljai, feladatai, eszközei,

Részletesebben

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Táncsics Mihály Általános Iskola 8000 Székesfehérvár, Batthyány u. 1. Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... A Székesfehérvári Táncsics Mihály Általános Iskola Pedagógiai programja SZÉKESFEHÉRVÁR 2013 Tartalom Helyzetelemzés, küldetésnyilatkozat... 4 I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 5 1. A nevelő-oktató munka

Részletesebben

I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 IV. NEVELÉSI PROGRAM 17

I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 IV. NEVELÉSI PROGRAM 17 Tartalom I. AZ ISKOLA BEMUTATÁSA, KÉPZÉSI CÉLRENDSZERE 4 I.1. Az iskola adatai 4 I.2. Az intézmény alaptevékenységei 4 II. A PROGRAM JOGI ALAPJAI 7 III. PEDAGÓGIAI PROGRAM 9 III. 1. Az iskola története

Részletesebben

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve

A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium. 2013/2014-es tanév munkaterve A Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskola és Kollégium 2013/2014-es tanév munkaterve Készítette: Herczegné Varga Ilona igazgató Érvényessége: 2013.09.01-jétől 2014.08.31-ig Nevelőtestület

Részletesebben

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész

A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve. Általános rész A Móricz Zsigmond Gimnázium helyi tanterve Általános rész Tartalom 1. AZ EGYES ÉVFOLYAMOKON TANÍTOTT TANTÁRGYAK, KÖTELEZŐ ÉS VÁLASZTHATÓ TANÓRAI FOGLALKOZÁSOK, EZEK ÓRASZÁMAI... 3 2. A TANKÖNYVEK ÉS MÁS

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT. Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT Százhalombattai Széchenyi István Szakközépiskola és Gimnázium (2440 Százhalombatta, Iskola utca 3.) 1/80 A SZÁZHALOMBATTAI SZÉCHENYI ISTVÁN SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS GIMNÁZIUM

Részletesebben

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA

Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA Tolna Megyei Önkormányzat SZENT LÁSZLÓ SZAKKÉPZŐ ISKOLÁJA ÉS KOLLÉGIUMA TÉRSÉGI INTEGRÁLT SZAKKÉPZŐ KÖZPONT PEDAGÓGIAI PROGRAM NEVELÉSI PROGRAM 2011. SZLTISZK_PP_Nevelési Program_2011 1/90 Tolna Megye

Részletesebben

GASTROKER VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

GASTROKER VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA GASTROKER VENDÉGLÁTÓIPARI ÉS KERESKEDELMI SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Székhely: 8200 Veszprém, Cholnoky J. u. 21. Készítette: Vizl Lőrinc Ottó Igazgató PH. Elfogadta: Jóváhagyta: Hatályos: Véleménynyilvánítók:

Részletesebben

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA

ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÁRPÁD-HÁZI SZENT PIROSKA SZAKKÉPZŐ ISKOLA 4400 Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 13-19. OM 201558 PEDAGÓGIAI PROGRAM Összeállította: Cseh Gyöngyi 2015. május 1 Tartalomjegyzék I.BEVEZETŐ... 4 1.1 Az iskola

Részletesebben

Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA

Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Az Egri Kereskedelmi, Mezőgazdasági, Vendéglátóipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZATA Eger, 2012 I Tartalomjegyzék I. ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK 1 1. Az SZMSZ általános

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A műveltség nem ünneplő ruha, amelyet hordani kell. A műveltség a helytállás segédeszköze, a kifejezés szerszáma, a vállalkozás fegyvere. Német László A Csongrádi Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium

Részletesebben

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető. állását, melyet a 2016. március 7-én a KÖZIGÁLLÁS pályázati adatbázisában 193/C azonosító számon hirdettek meg.

PÁLYÁZAT. tagintézmény-vezető. állását, melyet a 2016. március 7-én a KÖZIGÁLLÁS pályázati adatbázisában 193/C azonosító számon hirdettek meg. Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum 1138 Budapest Váci út 179-183. PÁLYÁZAT Alulírott, megpályázom a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Eötvös Loránd Szakközépiskolája és Szakiskolája (1204 Budapest,

Részletesebben

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE

AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE AKKREDITÁCIÓS ÚTMUTATÓ SEGÉDLETE Piros beszúrás, lila törlendő, zöld magyarázat. PI INTÉZMÉNYI AKKREDITÁCIÓS ELJÁRÁS JELENTÉSE (Második akkreditációs értékelés) 2007/10/XI/1. sz. MAB határozat KECSKEMÉTI

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE A KÁLOZI SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA ÉS HELYI TANTERVE 2013. AUGUSZTUS 30. Készítette: A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) alapján a Kálozi Szent István Általános

Részletesebben

Pályázat: tagintézmény-vezető (Széchenyi) Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 SZAKMAI HELYZETELEMZÉS... 8

Pályázat: tagintézmény-vezető (Széchenyi) Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 SZAKMAI HELYZETELEMZÉS... 8 Tartalomjegyzék BEVEZETÉS... 4 SZEMÉLYES MOTIVÁCIÓ... 4 AZ INTÉZMÉNYBEN VÉGZETT EDDIGI TEVÉKENYSÉGEM BEMUTATÁSA... 5 SZAKMAI HELYZETELEMZÉS... 8 AZ INTÉZMÉNY KÖRNYEZETÉNEK BEMUTATÁSA... 9 Az oktatási rendszer

Részletesebben

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016 TANÉV

HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016 TANÉV HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PÁLYAVÁLASZTÁSI TÁJÉKOZTATÓ 2015-2016 TANÉV GIMNÁZIUMOK SZAKKÖZÉPISKOLÁK SZAKISKOLÁK KOLLÉGIUMOK SZERKESZTETTE: BAKOS KATALIN ÉS BÉKÉSI IZABELLA HAJDÚ-BIHAR MEGYEI PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLAT

Részletesebben

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin

Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Igazgatói pályázat Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Tóvárosi Általános Iskola Székesfehérvár 2011. május 6. SZAKMAI ÖNÉLETRAJZ 2 1. SZEMÉLYES ADATOK Név: Szücsné Sajtos Ágnes Katalin Születési név: Sajtos

Részletesebben

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja

Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 2. Nevelési program 3. A gimnázium környezeti nevelési programja A CEGLÉDI KOSSUTH LAJOS GIMNÁZIUM PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2 0 1 3 Tartalom Bevezető 1. A gimnázium bemutatása 1.1. Az iskola adatai 2. Nevelési program 2.1. Pedagógiai alapelvek 2.2. A gimnáziumban folyó

Részletesebben

B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A

B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A B E R E T T Y Ó Ú J F A L U I J Ó Z S E F A T T I L A Á L T A L Á N O S I S K O L A S Z É C H E N Y I I S T V Á N T A G I S K O L Á J A AZOKÉRT ÉLÜNK, AKIKET SZERETÜNK, AZOKÉRT AKIK IGAZNAK TARTANAK. A

Részletesebben

PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014.

PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014. PÁLYÁZAT AZ ÁSZÁRI JÁSZAI MARI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÁSZÁR INTÉZMÉNYVEZETŐI MUNKAKÖR BETÖLTÉSÉRE 2014. Pályázat kiírója: Emberi Erőforrások Minisztere KLIK Kisbéri Tankerület 2870 Kisbér, Széchenyi utca 2.

Részletesebben

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012

Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 1. melléklet Tiszaújváros Önkormányzatának közoktatási feladatellátási, intézményhálózat-működtetési és -fejlesztési terve (Intézkedési terv) 2007-2012 A MÓDOSÍTÁSOKKAL EGYSÉGES SZERKEZETBE FOGLALVA A

Részletesebben

MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013.

MADÁCH IMRE GIMNÁZIUM ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS... 3 HELYZETELEMZÉS... 4 1. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA... 6 1.1 Az iskolában folyó nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai, eszközei,

Részletesebben

A gyakorlati képzés a szakképzésben

A gyakorlati képzés a szakképzésben MIHUCZ Sándorné Bevezető A gyakorlati képzés a szakképzésben Az iskolai rendszerű szakképzés átalakítása az 1990-es évek elejétől folyamatosan napirenden lévő téma, minden oktatáspolitikához kapcsolódó

Részletesebben

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA

AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA AZ ERZSÉBETVÁROSI KÉTTANNYELVŰ ÁLTALÁNOS ISKOLA, SZAKISKOLA ÉS SZAKKÖZÉPISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2014 Az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola, Szakiskola és Szakközépiskola 2011. július 2-ával

Részletesebben

JELKY ANDRÁS SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BAJA

JELKY ANDRÁS SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BAJA JELKY ANDRÁS SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BAJA PEDAGÓGIAI PROGRAM NEVELÉSI PROGRAM (ELSŐ RÉSZ) Tartalomjegyzék PEDAGÓGIAI PROGRAM...1 I. Az iskola rövid története... 5 II. Jogi státusz...8

Részletesebben

Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum. tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására

Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum. tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Pályázat a Miskolci Szakképzési Centrum Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskolája Tagintézmény tagintézmény-vezető (magasabb vezető) beosztás ellátására Készítette: Kovács Benedek 2016.

Részletesebben

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való

Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való Névadónk élete, hazánk történelmében betöltött kiemelkedő szerepe, állhatatos hazaszeretete, a nemzet szabadságáért, függetlenségéért való küzdelme máig szóló példát adnak nekünk. Azt szeretnénk, hogyha

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ 2016/2017. tanév A szakképzésről szóló, 2011. évi CLXXXVII. törvény változását követően 2015. július 1-én megalakultak a Szakképzési Centrumok. A Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM KOLLÉGIUM

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM KOLLÉGIUM A SZENT GELLÉRT KATOLIKUS ÁLTALÁNOS ISKOLA, GIMNÁZIUM ÉS KOLLÉGIUM (5500. Gyomaendrőd, Selyem út 109/2.) OM: 028300 PEDAGÓGIAI PROGRAMJA 2015. 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ 11. o. Az intézmény küldetésnyilatkozata

Részletesebben

PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011.

PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011. PEDAGÓGIAI-MŰVELŐDÉSI PROGRAM 2011. TARTALOMJEGYZÉK oldal A) ÁMK 1. Az ÁMK egységes nevelési rendszere......1 2. Az intézmény felépítése, tevékenységformái...1 3. Alapelvek...2 4. Célok...3 5. Feladatok...4

Részletesebben

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK A MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM VÉGREHAJTÁSÁNAK ÉRTÉKELÉSE 2011/2012. tanév ALAPFOKÚ NEVELÉSI-OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK Aranyhíd Nevelési-Oktatási Integrációs Központ A minőségirányítási program végrehajtásának

Részletesebben

Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAM

Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAM M Á N D Y I V Á N Szakképző Iskola és Speciális Szakiskola PEDAGÓGIAI PROGRAM 2013 Tartalomjegyzék BEVEZETŐ... 3 AZ ISKOLA RÖVID TÖRTÉNETE... 4 AZ ISKOLA TANULÓI KÖZÖSSÉGE... 6 1. Iskolában folyó nevelő-oktató

Részletesebben

E L Ő T E R J E S Z T É S

E L Ő T E R J E S Z T É S E L Ő T E R J E S Z T É S Zirc Városi Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. június 27-i ülésére Tárgy: A Reguly Antal Általános Iskola és Előkészítő Szakiskola Pedagógiai Programja módosításának jóváhagyása

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph.

PEDAGÓGIAI PROGRAM TÖRZSPÉLDÁNY. Készítette: Csizmazia Mária igazgató Érvényes: 2015. Fenntartó egyetértésével. Mayer Gyula ügyvezető igazgató. Ph. SÉF Vendéglátóipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Szakképző Iskola H-8200 Veszprém, Halle utca 3. TeI/Fax.:0036 (88) 569-880, 0036 (88) 569-880 E-mail: sef@sef.hu Keltezés: 2015. 04. 30. Iktatószám:

Részletesebben

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GÖNYŰI SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA - 2004. MÁJUS - SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETŐ... 5 2. TELEPÜLÉSÜNKRŐL, ISKOLÁNKRÓL...

Részletesebben

Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola

Miskolci Kós Károly Építőipari Szakközépiskola és Szakiskola Az ember kötelessége, hogy a maga népét szolgálja. Aki ez alól kihúzza magát, Az a népe árulója. (Kós Károly) PEDAGÓGIAI PROGRAM Miskolc 2014 T a r t a l o m j e g y z é k I. AZ ISKOLA NEVELÉSI PROGRAMJA...

Részletesebben

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium

Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Újpesti Könyves Kálmán Gimnázium Pedagógiai program 2016 PEDAGÓGIAI PROGRAM Tartalomjegyzék Előszó 1 Nevelési program 1. Pedagógiai célkitűzések; az oktató-nevelő tevékenység legfontosabb tartalmi és szerkezeti

Részletesebben

KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 082019 EPRESKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM. 4030 Debrecen, Epreskert u. 80.

KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 082019 EPRESKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM. 4030 Debrecen, Epreskert u. 80. KLEBELSBERG INTÉZMÉNYFENNTARTÓ KÖZPONT 08209 EPRESKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 4030 Debrecen, Epreskert u. 80. OM: 200020 Elkészítette és elfogadta: Nevelőtestület Véleményezte: Közalkalmazotti

Részletesebben

MAGYAR HAJÓZÁSI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM

MAGYAR HAJÓZÁSI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM MAGYAR HAJÓZÁSI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS SZAKISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 Navigare necesse est... Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 3 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei, céljai, feladatai,

Részletesebben

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március

A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola. Pedagógiai Programja. Készült: 2013. március A Klapka György Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Pedagógiai Programja Készült: 2013. március 1 1 NEVELÉSI PROGRAM... 4 2 A GYERMEKEK, TANULÓK ESÉLYEGYENLŐSÉGÉT SZOLGÁLÓ INTÉZKEDÉSEK... 29

Részletesebben

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév

CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV. 2015/2016-os tanév CSAPÓKERTI ÁLTALÁNOS ISKOLA MUNKATERV 2015/2016-os tanév Összeállította: Nagy Zsolt intézményvezető Debrecen, 2015. augusztus 25. Tartalom 1. A 2015/2016-os tanévet meghatározó jogszabályok, dokumentumok...4

Részletesebben

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető

SCHOOL OF BUSINESS ZALAEGERSZEG ÜZLETI SZAKKÉPZŐ ISKOLA. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM. Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. Érvényes: 2015. szeptember 01.-től PEDAGÓGIAI PROGRAM Vörösné Grünvald Anna intézményvezető 8900 ZALAEGERSZEG, Rákóczi u. 4-8. www.uzletizala.hu ; zalaegerszeg@sob.hu

Részletesebben

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja

A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja A bajai Bereczki Máté Szakképző Iskola pedagógiai programja Baja, 2010. Átdolgozva: 2012. szeptember BEVEZETŐ Az iskola ünnepélyes megnyitására 1904. február 24-én került sor, a várostól e célra kapott

Részletesebben

Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Nevelési és pedagógiai programja

Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium. Nevelési és pedagógiai programja A Vásárhelyi Pál Szakközépiskola és Kollégium Nevelési és pedagógiai programja Békéscsaba 2013. 1 Tartalomjegyzék Bevezető Jogi státus alapító okirat; 1. számú melléklet Az iskola nevelési programja Az

Részletesebben

Pályaválasztási tájékoztatója

Pályaválasztási tájékoztatója A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Pályaválasztási tájékoztatója a megye középfokú intézményeiről, általános iskolai tanulók részére 2016/2017. tanév Bevezető Kedves Pályaválasztó Tanulók!

Részletesebben

A Bródy Imre Gimnázium Pedagógiai Programja

A Bródy Imre Gimnázium Pedagógiai Programja A Bródy Imre Gimnázium Pedagógiai Programja OM: 034866 mindenkit mindenre meg lehet tanítani, csak idő, módszer és mester kérdése. /Comenius/ 1 Tartalomjegyzék I. Preambulum 4 II. 1. Az intézmény alapadatai

Részletesebben

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17.

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 2015 Pedagógiai program Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 6 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet.

: 4440 Tiszavasvári, Petőfi út 1. : Tel.: 42/520-045; 520-046 Fax: 42/520-045 : Honlap: http://www.vpszk.sulinet.hu E-mail: vpkszk@vpkszk.sulinet. A T ii s z a v a s v á r ii K ö z é p ii s k o ll a,, S z a k ii s k o ll a é s K o ll ll é g ii u m P Á L Y A V Á L A S Z T Á S I T Á J É K O Z T A T Ó J A 2 0 1 3 / 1 4 NYÍÍLT NAP: : 20112 okttóbeerr

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

PEDAGÓGIAI PROGRAM I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAM 2015 I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM KIADMÁNYOZÁSA... 1 BEVEZETŐ... 1 A SZEKSZÁRDI I. BÉLA GIMNÁZIUM, KOLLÉGIUM ÉS ÁLTALÁNOS ISKOLA

Részletesebben

Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola Pedagógiai Programja. Pedagógiai Program

Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola Pedagógiai Programja. Pedagógiai Program Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola Pedagógiai Programja Pedagógiai Program 0 1.INTÉZMÉNYI ADATOK 1.1 Alapadatok Hivatalos neve: Vajai Molnár Mátyás Általános Iskola Székhelye: 4562 Vaja, Leiningen út

Részletesebben

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17.

Pedagógiai program. Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 2013 Pedagógiai program Hatvani Bajza József Gimnázium és Szakközépiskola 3000 Hatvan Balassi Bálint út 17. 1 Tartalom 1. Az iskola nevelési programja... 5 1.1 A nevelő-oktató munka pedagógiai alapelvei,

Részletesebben

Előterjesztő: T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről

Előterjesztő: T Á J É K O Z T A T Ó. Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről Előterjesztő: Tóth Béla Ózdi Szakképzési Centrum főigazgató T Á J É K O Z T A T Ó Borsod-Abaúj-Zemplén megye oktatási és szakképzési helyzetéről Tisztelt Közgyűlés! A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat

Részletesebben

Pedagógiai Program. Készítette: Posta László igazgató Magyarné Csibi Gabriella igazgatóhelyettes Czuper Edit igazgatóhelyettes

Pedagógiai Program. Készítette: Posta László igazgató Magyarné Csibi Gabriella igazgatóhelyettes Czuper Edit igazgatóhelyettes Debreceni Deák Ferenc Tehetségfejlesztő Középiskolai Szakkollégium OM azonosító: 040556 4024 Debrecen, Tímár u. 1. Tel.: 52-534-949, Fax: 52-534-948 www.deakkoli.sulinet.hu, e-mail: deak@kollegium.debrecen.hu

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A GUBODY FERENC SZAKKÉPZŐ ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA (2700 Cegléd, Alkotmány utca 7-9.) OM száma: 201038 CEGLÉD 2013 Tartalomjegyzék A PEDAGÓGIAI PROGRAM FELÉPÍTÉSE... 7 NYILVÁNOSSÁGRA HOZATAL... 7 I.

Részletesebben

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A SOPRONI GÁRDONYI GÉZA ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Gárdonyi Géza Általános Iskola 9400 Sopron, Ferenczy János utca 1. Tel.: 99/312-246 E-mail: gardonyi@sopron.hu Honlap: www.gardonyi-sopron.sulinet.hu

Részletesebben

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/

INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/ INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PORGRAM /IMIP/ KINIZSI PÁL ÉLELMISZERIPARI SZAK- KÉPZŐ ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM Kaposvár, Baross u. 19. Tantestület jóváhagyásának dátuma: 2007. 12. 12. Fenntartóhoz történt benyújtás

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum

Debreceni Szakképzési Centrum Telefonszám: 52/437-311 Debreceni Szakképzési Centrum A Felnőttképzési Tevékenység Minőségbiztosítási Kézikönyve (FTMK) Érvényességi terület: Jelen kézikönyv az intézmény minőségbiztosítási rendszerének

Részletesebben

HILD JÓZSEF SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM

HILD JÓZSEF SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM HILD JÓZSEF SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA, SPECIÁLIS SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Pedagógiai programja 2013. szeptember 1. Szerkesztette: Kolics Gábor Előszó Az iskola 1955-ben kezdte meg működését a 26. sz.

Részletesebben

2015/2016. tanév MUNKATERVE

2015/2016. tanév MUNKATERVE BUDAPESTI GÉPÉSZETI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KATONA JÓZSEF SZAKKÖZÉPISKOLÁJA, SZAKISKOLÁJA ÉS FELNŐTTOKTATÁSI GIMNÁZIUMA 2015/2016. tanév MUNKATERVE - 0 - A jó tanító nem saját tudásának gyümölcseit osztja

Részletesebben

Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona.

Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona. INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI PROGRAM Jelen dokumentum a Ványai Ambrus Gimnázium Informatikai és Közlekedésgépészeti Szakközépiskola tulajdona. IMIP kiadás/verzió: 1.0 1/38 INTÉZMÉNYI MINŐSÉGIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM

LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM A LEÖVEY KLÁRA GIMNÁZIUM TÁJÉKOZTATÓJA A 2005. ÉVI FELVÉTELIKRŐL Leövey Klára Gimnázium OM azonosító: 035235 Budapest, IX. Vendel u. 1. Tel: 215-9590, Fax: 215-6258 E-mail: naptitkar@leovey.hu Honlap:

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA

PEDAGÓGIAI PROGRAMJA A HERÉDI ÁLTALÁNOS ISKOLA PEDAGÓGIAI PROGRAMJA Az iskola arra való, hogy az ember megtanuljon tanulni, hogy felébredjen tudásvágya, hogy megismerje a jól végzett munka örömét, megízlelje az alkotás izgalmát,

Részletesebben

II. Rákóczi Ferenc Ka olikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium Kiskunhalas PEDAGÓGIAI PROGRAM

II. Rákóczi Ferenc Ka olikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium Kiskunhalas PEDAGÓGIAI PROGRAM II. Rákóczi Ferenc Ka olikus Mezőgazdasági, Közgazdasági, Informatikai Szakközépiskola és Gimnázium Kiskunhalas PEDAGÓGIAI PROGRAM 2014 Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 4 1.1. Intézményvezetői bevezető...

Részletesebben

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program

Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola. Helyi nevelési program Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Helyi nevelési program 2. oldal Az iskola bemutatása Az iskola megnevezése: Corvin Mátyás Gimnázium és Műszaki Szakközépiskola Székhelye: 1165 Budapest,

Részletesebben

KIVONAT. A Megyei Közgyűlés

KIVONAT. A Megyei Közgyűlés KIVONAT a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2008. szeptember 11-én megtartott nyilvános ülésének jegyzőkönyvéből -----------------------------------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Osztálytanító, Nap- végző

Osztálytanító, Nap- végző Pedagógus képesítés OSAINT. oldal a0t Pedagógus munkakörben tartósan távol lévők helyettesítésére alkalmazott pedagógusok számának nyitóállománya pedagógus képesítés és munkakör szerint (fő) - összesítő

Részletesebben

PÁLYÁZAT A VESZPRÉMI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI ÉS KÖZIGAZGATÁSI SZAKKÖZÉPISKOLÁJÁNAK IGAZGATÓI MUNKAKÖRÉRE

PÁLYÁZAT A VESZPRÉMI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI ÉS KÖZIGAZGATÁSI SZAKKÖZÉPISKOLÁJÁNAK IGAZGATÓI MUNKAKÖRÉRE AZ ISKOLA AZ ÉLETEM PÁLYÁZAT A VESZPRÉMI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM KÖZGAZDASÁGI ÉS KÖZIGAZGATÁSI SZAKKÖZÉPISKOLÁJÁNAK IGAZGATÓI MUNKAKÖRÉRE 2016 (a tagintézmény vezetésére vonatkozó program) Veszprém, 2016.

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE

AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE 1 AZ INTÉZMÉNY HIVATALOS NEVE, JOGÁLLÁSA, TÍPUSA, SZÉKHELYE Az intézmény hivatalos elnevezése: BÁTAI HUNYADI JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA Az intézmény székhelyének címe: 7149 Báta, Fő u. 174. Az intézmény alapításának

Részletesebben