A munkavállalókat érintő legfontosabb adóváltozások 2012-től és az elvárt bérek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A munkavállalókat érintő legfontosabb adóváltozások 2012-től és az elvárt bérek"

Átírás

1 Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége A munkavállalókat érintő legfontosabb adóváltozások 2012-től és az elvárt bérek I. A munkaadó által fizetendő tb-járulék ezentúl 27 %-os, változatlan mértékben szociális hozzájárulási adóvá változik. A tb-törvény módosítása szerint a pénzbeli társadalombiztosítási ellátás összege arányban áll a biztosított - járulékalapul szolgáló - jövedelmével. Az új elnevezésű közteher alapja egyes esetekben magasabb lesz a korábbiaknál. Alapja a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti adóelőlegalapszámításnál figyelembe vett jövedelem. Az adó a továbbiakban már nem a foglalkoztatót terheli, hanem a kifizetőt. A kifizetői adókötelezettség: - a munkaviszonyra, - a szövetkezeti tag munkavégzésére, - a társas vállalkozás tagja személyes közreműködésére vonatkozik. Adókötelezettséget eredményez továbbá minden egyéb, a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerinti önálló vagy nem önálló tevékenység végzése. A szociális hozzájárulási adó semmilyen juttatásra nem jogosít a korábbi járuléktól eltérően. Az adó megfizetése államháztartási forrásból fedezett ellátásra (ideértve különösen a társadalombiztosítási ellátást és az álláskeresési ellátást), vagy államháztartási forrásból folyósított támogatás igénybevételére való jogot nem keletkeztet. Az adó alapja és összege az ilyen ellátás, illetőleg támogatás összegét nem befolyásolja. II január 1-től 1 %-kal 18,5 %-ra emelkedik a munkavállalókat terhelő egészségbiztosítási járulék mértéke. A fizetendő járulékok január 1-jétől: Foglalkoztató * Biztosított által fizetendő társadalombiztosítási járulék Nyugdíj-járulék egészségbiztosítási- és munkaerő-piaci járulék természetbeni eg.bizt. járulék pénzbeli eg.bizt. járulék munkaerő-piaci járulék 27 % 10 % 4 % 3 % 1,5 % * A szociális hozzájárulási adót tartalmazó évi CLVI. Törvény nem rendelkezik az adóvá váló járulékok felhasználásáról!

2 2 III. Személyi jövedelemadó: január 1-jétől megszűnik az adójóváírás. Ugyancsak megszűnik 202 ezer forintos havi jövedelem alatt a bruttósítási kötelezettség. A 202 ezer Ft felett keresők bruttósítását ezentúl a törvény adóalap-kiegészítésnek hívja. Az adójóváírás megszüntetése, és az egészségbiztosítási járulék emelkedése hatására az átlagkereset alatt a munkavállaló kevesebb nettó keresete lényegesen csökken. A legnagyobb nettó jövedelemveszteség az alsó jövedelemkategóriákban lesz a évi nettó jövedelmekhez viszonyítva. A havi bruttó forint alatt keresők évi nettó bére csak úgy őrizhető meg, ha bruttó béreik emelkednek. IV. Az elvárt béremelést és a hozzá kapcsolódó munkaadói kompenzációt szabályozó jogszabályok, útmutató: évi XCIX. törvény az alacsony keresetű munkavállalók bérének emelését ösztönző egyes törvények módosításáról /2011. (XII. 22.) Korm. rendelet a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről évi CLVI. törvény az egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról, IX. Fejezet A szociális hozzájárulási adóról, Adókedvezmények, A munkabérek nettó értékének megőrzését célzó adókedvezmény 4. Nemzetgazdasági Minisztérium: ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésének elősegítéséhez A évi XCIX. törvény 6. -a a közbeszerzési eljárásokon ajánlattevőként történő indulás, valamint a költségvetési támogatások tekintetében ahhoz fűz hátrányos következményeket, ha a munkáltató az érintett munkavállalók legalább kétharmada esetében nem hajtja végre a 299/2011. sz. kormányrendelet szerinti (annak ában meghatározott) elvárt béremelést. Emellett a törvény lehetőséget ad arra, hogy a béremeléseket részben béren kívüli juttatásokkal biztosítsa a munkáltató. A munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés évi elvárt mértékéről szóló 299/2011. számú kormányrendelet forint és forint közötti bruttó havibér esetén jövedelemsávonként részletesen meghatározza az adott jövedelemsávhoz tartozó keresetemelés mértékét (és a növekedés viszonyítási alapját). Az új kötelező minimálbérre történő átállás az érintett munkavállalóknál azonban a táblázat alapján nem minden esetben elégséges az elvárt béremelés teljesítéséhez. Az elvárt béremelést a rendelet egy táblázat formájában adja meg jövedelemsávonként. A mérték úgy került meghatározásra, hogy a munkavállalók nettó bére változatlan feltételek mellett ne csökkenjen.

3 3 A kormányzati számítások szerint amennyiben a táblázat szerinti módon hajtja végre a munkáltató az emelést, és igénybe tudja/kívánja venni az adókedvezményt, akkor összességében a munkaáltató bérköltsége (bér + szoc.hozzájárulási adó) 5 % körüli mértékben emelkedik valamennyi jövedelmi kategóriában. Az elvárt munkabéremelés mértéke: évi munkabér (Ft/hó) évi elvárt munkabéremelés (Ft/hó) A rendelet részletesen meghatározza, hogy kikre vonatkozik, és milyen módon kell a 2011-es viszonyítási alapot (rendszeres bért) kiszámolni, ha a munkavállaló bérpótlék(ok)ban, jutalékban is részesült. A rendelet szabályozza az órabéres, a teljesítménybéres dolgozók esetén követendő számítás módját, és azt is tartalmazza, hogy év közben változó bér vagy új belépők esetén hogyan kell a rendszeres bért 2011-re kiszámolni. Példaszámításaink szerint azonban akkor sem biztosítható mindenkinél a nettó kereset megőrzése, ha a rendelet szerint következetesen számolnak a munkahelyeken. Csak példaként említhetőek azok az esetek, amikor a bérpótlék, a jutalék valamilyen gazdasági eseményhez illetve eredményhez kötött, és/vagy időben az év során egyenetlenül érvényesül. Ezekben az esetekben nem megoldott korrekt elvárt béremelés kiszámítása. A rendelet alkotója is tisztában volt ezekkel a helyzetekkel, ugyanis a következő kitételt tartalmazza a 3.. (6) bekezdés: Amennyiben a... végrehajtását követően a munkavállaló személyi alapbére, teljesítménybér-tényezői vagy rendszeres bérpótlékainak mértéke. a munkavállaló számára hátrányosan megváltozik, akkor a változás időpontjától az elvárt béremelés nem teljesültnek minősül. Az sem tisztázott, hogy ki és milyen módon fogja ellenőrizni a rendelet végrehajtását. Milyen esetekben lehet felmentést kapni a végrehajtás számonkérése alól, sőt maga a kimentés

4 4 lehetősége is csak egy szakmai konzultáción lett megígérve a munkáltatóknak a Nemzetgazdasági Minisztériumban. A rendelet szabályozza azt is, hogy a béren kívüli juttatások emelését milyen módon és mértékben lehet figyelembe venni az elvárt béremelésnél. Eszerint a évi munkabéremelés elvárt mértékébe munkavállalónként legfeljebb 25 %-os mértékben beszámítható a béren kívüli juttatás 1 növekménye. A béren kívüli juttatást ez esetben a es év nettó növekményének 130,94 százalékaként kell beszámítani. Ez azt jelenti, hogy a munkáltató bruttósítva számíthatja az elvárt béremelésbe bele a béren kívüli juttatást, tehát a munkáltató megspórolja a 27 %-os szolidaritási adót. (A munkavállaló nettója 130,9 %-os beszámítás után 76,4 % lesz a béren kívüli juttatás formájában, míg ha ugyanezt az elvárt emelést bérként kapja meg, csak 65,5 %. A munkaadó tehát 27 %-ot nyer ezen a módon, a munkavállaló pedig csak 10,9 %-ot 2, nem is szólva az egyéb kedvezőtlen hatásokról.) A munkáltatók az elvárt béremelés végrehajtásához adókedvezményt vehetnek igénybe. Ennek feltételei azonban szigorúbbak, mint az elvárt béremelésről szóló rendeletben leírtak. A rendeletet szerint az elvárt béremelést elegendő a munkavállalók 2/3-ára végrehajtani évi XCIX. törvényben meghatározott negatív következmények elkerülése érdekében. Az adókedvezményt viszont csak az a munkáltató veheti igénybe és csak arra a hónapra, amikor a munkavállalók 90 %-ára nézve teljes mértékben teljesítette az elvárt béremelést, illetve az elvárt béremelés és a végrehajtott béremelés különbsége összesen nem haladja meg az adott hóban folyamatosan foglalkoztatottnak minősülő valamennyi munkavállaló létszámának és 300 Ft-nak a szorzatát. Az adókedvezmény érvényesíthetősége szempontjából nem vehető figyelembe az elvárt béremelés részben béren kívüli juttatás formájában történő teljesítése sem. A munkaadó adó-kompenzációjának összege a bruttó bér 21,5 százaléka lesz jövőre, de legfeljebb havi forint, míg 2013-ban 16 százalékra, illetve 12 ezer forintra változik ez a kedvezmény ben az alábbi képlet segítségével kerül meghatározásra: ([X ] * 0,14), ha X > , ahol X az adott hóban kifizetett, megemelt bruttó munkabér összege. Mind az elvárt béremelés, mind a kompenzáció összegét munkavállalónként kell kiszámolni. 3 1 a személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvény 71. -a szerinti béren kívüli juttatás 2 Példa: Ft-os elvárt béremelésből 2500 Ft-ot lehet béren kívüli juttatás formájában beszámítani Ft beszámítása (a 130,94 %-os bruttósítás leszámítása után) nettó 1909,271 Ft béren kívüli juttatás növekedést eredményez. Ez a 2500 Ft-nak 76,37 %-a Ft bruttó bérnek pedig 1637,5 Ft lenne a nettója (65,5 %). A kettő különbsége: 76,37 % - 65,5 % = 10,87 % 3 Az elvárt béremeléssel és a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésével kapcsolatos kérdéseket a berkompenzacio@ngm.gov.hu címen lehet feltenni a kormányzat fele.

5 5 Az elvárt béremelés hatása a munkavállalónál Bruttó havi kereset Nettó kereset Elvárt béremelés Ft Bruttó kereset és változása 2012-re Nettó kereset és változása Reálkereset (4,2% infl.) % növekedés növekedés növekedés Ft Ft % % Ft ,2% ,5% ,5% ,9% ,2% ,2% ,7% ,2% ,1% ,9% ,3% ,2% ,5% ,1% 63 96,1% ,7% ,0% 2 96,0% ,5% ,2% ,1% ,2% ,0% 11 96,0% ,2% ,1% 81 96,0% ,3% ,1% 85 96,0% ,6% ,1% 90 96,0% ,9% ,1% 94 96,0% ,3% ,1% 99 96,0% ,7% ,2% ,2% ,0% ,0% 54 96,0% ,0% ,2% ,1% Számítás: Hanti Erzsébet Az elvárt béremelés költsége a munkaadónál Bruttó kereset 2011 Elvárt bruttó kereset 2012 Adókedvezmény (kompenzáció) Munkaadó nem kompenzált bruttó emelése Ft Ft munkaadónak Ft Ft % Nem kompenzált bérköltség növekedés ,8% 7,0% ,0% 6,6% ,3% 6,5% ,7% 6,7% ,8% 6,4% ,2% 6,3% ,8% 6,6% ,0% 6,4% ,3% 6,6% ,6% 6,6% ,8% 6,6% ,0% 6,6% ,2% 6,7% ,7% 4,7% ,0% 2,5% ,0% 1,2% Számítás: Hanti Erzsébet

6 6 A számítások azt mutatják, hogy a munkavállalók elvárt béremelése ha teljesül eleget tesz annak, hogy a nettó keresetek ne csökkenjenek. Nem elég azonban ahhoz, hogy a nettő kereset vásárlóértéke ne csökkenjen. Adókedvezmény nélkül számolva a bérköltségek a minimálbérnél 19,2 %-kal növekedhetnek, és ahogy nő a kereset csökkenő mértékben. Azoknál a vállalkozásoknál, ahol az adókedvezményt nem tudják vagy nem akarják lehívni, jelentős forrást igényel az, ha kompenzálni kívánják az adóterhek növelését (bruttóban 442 Mrd Ft, bérköltség szintjén 561 Mrd Ft is lehet nemzetgazdasági szinten, ha mindenki és teljes körűen megkapja az elvárt bért). Számításaink szerint a kompenzáció után az elvárt béremelés költsége a következőképpen oszlik meg: 320 Mrd forintot kompenzálhat a kormány és a bérköltségtöbbletből a munkaadókra maradó teher 241 Mrd Ft lenne. A munkaadó nem kompenzált bérköltség növekedése ha hozzájut az adókedvezményhez is meghaladja a kormány által hangoztatott 5 %-ot, átlagban 6 % körülinek mondható. Vigyázat! A sajtóban megjelenő hírek alapján sokan úgy vélik, hogy a munkaadók 5 %-nyi béremelési terhe 5 %-os béremelésből indul ki. Ilyen változat nincs! HA végrehajtja az elvárt emelést, és HA igénybe tudja venni az adókedvezményt, AKKOR 5 % körüli a munkaadó nem kompenzált bérköltség-növekedése. De akkor is inkább 6% mint látható a számításokból. V. Minimálbér: január 1-jétől a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) havibér alkalmazása esetén Ft, a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma teljes munkaidő esetén havibér alkalmazása esetén Ft. Ezeket a rendelkezéseket első ízben a januárra járó munkabéreknél kell alkalmazni. VI. Az ÁFA általános kulcsa 25-ről 27 %-ra emelkedett január 1-jétől. Drágább lesz/lett a legtöbb fogyasztási cikk, szolgáltatás, köztük olyan alapvetőek, mint a benzin, az áram, a hús, a ruházati termékek, műszaki cikkek. Ezzel a lépéssel az Európai Unióban nálunk lett a legmagasabb az ÁFA, a mi kormány által várt plusz bevételből várhatóan 150 Mrd Ft-ot fog hozni egy év alatt. VII. Béren kívüli juttatások: A kedvezményesen adózó béren kívüli juttatásokat januártól a 16 százalékos személyi jövedelemadón túl 10 százalék egészségügyi hozzájárulás is terheli.

7 7 Így a közterhek: Cafetéria összege x 1,19 x (0,16+0,10) = 30,94 % A tavalyi 19,04 %-os teher 2012-től 30,94 %-ra nőtt. (Az értékhatáron túli juttatások közterhe 51,17 %.!!!) A béren kívüli juttatások után az adó továbbra is a kifizetőt terheli. A évtől a béren kívüli juttatások 500 ezer forintos éves értékhatárig nyújthatók. (Korábban csak egyedi korlátok voltak a juttatásokhoz, ezeket egészíti ki az átfogó korlátozás.) 4 Ha a béren kívüli juttatás törvényben meghatározott értékét meghaladja a juttatás, akkor az értékhatár feletti rész már nem minősül béren kívülinek (Szja tv. 71. ), hanem egyes meghatározott juttatásnak (Szja tv. 70..), eszerint adózik, és emiatt 27 százalékos kifizetői ehó terheli. Megszűnik a következő juttatások kedvezményes adózása: október 1-jei hatállyal történt változásnak megfelelően ezen időponttól az üdülési csekk kikerült a béren kívüli juttatások köréből. - otthoni internethasználat január 1-jétől. 1.) Megszűnik az általánosan használható étkezési utalvány, helyette 3 különböző, de egymástól függetlenül is adható támogatási lehetőség áll rendelkezésre: - munkahelyi étkeztetés havi Ft-ig (A munkáltató telephelyén működő étkezőhelyen megvalósuló ételfogyasztás. Szintén munkahelyi (üzemi) étkeztetésnek kell tekinteni a kizárólag az adott munkáltató munkavállalóit ellátó, a munkáltató telephelyén működő munkahelyi (üzemi) étkezőhelyen az említett értékben és célra felhasználható - a munkáltató vagy az étkezőhelyet üzemeltető személy által kibocsátott - utalvány, elektronikus adathordozó juttatását is.) 5 - fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító Erzsébet-utalvány 6 havi 5 ezer Ft-ig (Ez felel meg a korábbi hideg étkezési utalványnak.) 7 4 A béren kívüli juttatásoknak korábban is volt már korlátja ( között) amit az adminisztráció csökkentése miatt törölt el az előző kormány. Egyéni korlát esetén ugyanis a juttatónak személyenként vezetett nyilvántartást kell vezetnie. Úgy tűnik, most a fennen hirdetett adminisztráció csökkentése ellenében ismét bevezetik ezt a szabályozást. 5 Ez a legszigorúbban szabályozott forma. A munkáltató telephelyének (irodaház vagy több cég azonos címe esetén) cégre, emeletre, stb. azonosíthatónak kell lennie. Ha az étkezdében nem csak az alkalmazottak étkezhetnek, akkor nem működhet az munkaáltató által kibocsátott utalvány sem, ez esetben csak a természetbeni étkezés a kedvezményezett. 6 Jogszabályi háttér: 39/2011. (XII. 29.) KIM rendelet az Erzsébet-utalvány kibocsátásáról 7 Az Erzsébet utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által papír alapon vagy elektronikus formában kibocsájtott, fogyasztásra kész étel vásárlására felhasználható utalvány. A Pénzjegynyomdában állítják elő. Plasztikkártya változata is lesz, várhatóan 2012-től. Az Erzsébet-utalványt a januári fizetéskor, február elején kaphatják meg azok a munkavállalók, akik ilyet már igényeltek.

8 8 - SZÉP kártya vendéglátás alszámlájára utalt legfeljebb 150 ezer Ft. Az Szja tv. lehetővé teszi, hogy a munkáltató ugyanazon időszakra meleg étkeztetést és Erzsébet utalványt is biztosítson a munkavállaló részére. Nincs korlátozás arra sem, hogy ezek mellett még a SZÉP kártyán is étkeztetést válasszon a munkavállaló. Összességében tehát a jogi szabályozás havi 30 ezer forintig engedélyezi az étkezés kedvező adózás melletti támogatását. 2.) Átalakulnak a Széchenyi Pihenő Kártyára (SZÉP kártya) vonatkozó szabályok. 8 A kártyán belül alszámlákat alakítanak ki. Béren kívüli juttatásnak minősül az adóévben Széchenyi Pihenő Kártya - szálláshely alszámlájára utalt, szálláshely-szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 225 ezer forint; - vendéglátás alszámlájára utalt, melegkonyhás vendéglátóhelyeken (ideértve a munkahelyi étkeztetést is) étkezési szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 150 ezer forint; - szabadidő alszámlájára utalt, a szabadidő-eltöltést, a rekreációt, az egészségmegőrzést szolgáló szolgáltatásra felhasználható legfeljebb 75 ezer forint támogatás. A megadott éves keretösszegeket több juttató esetében együttvéve kell meghatározni. A szolgáltatók 9 a kártya elektronikus utalvány funkciója szerinti felhasználásnak jogszerűen megfelelő, és az alábbi felsorolásban szereplő belföldi szolgáltatást nyújthat a munkavállaló és társkártyával rendelkező közeli hozzátartozója részére: a) a szálláshely alszámla terhére aa) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR , , , ), ab) belföldi utazásszervezés (TEÁOR ből belföldi előre összeállított utazási csomagok értékesítése), b) a vendéglátás alszámla terhére ba) éttermi és mozgó vendéglátás (TEÁOR ), bb) egyéb vendéglátás (TEÁOR ) bc) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR , , , ), c) a szabadidő alszámla terhére ca) egyéb humán-egészségügyi ellátás (TEÁOR ), 8 Jogszabályi háttér: 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól 9 A kártya kibocsátójára szigorú feltételek vonatkoznak, erősen korlátozva lehetséges szereplőket: a) ügyfelek számára nyitva álló helyiséget tart fenn minden főnél több lakosú magyarországi településen, b) pénzforgalmi szolgáltatása keretében az utolsó lezárt üzleti évben legalább darab saját kibocsátású készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel rendelkezik, c) legalább 2 év tapasztalata van az SZJA törvény 71. -a szerinti béren kívüli juttatások igénybevételére szolgáló elektronikus utalványkártyák kibocsátásában, és az általa kibocsátott ilyen utalványkártyák száma meghaladta a darabot a legutolsó lezárt üzleti év adatai alapján.

9 9 cb) előadó-művészet (TEÁOR ), cc) múzeumi tevékenység (TEÁOR ), cd) növény-, állatkert és természetvédelmi terület működtetése (TEÁOR ), ce) vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység (TEÁOR ), cf) máshová nem sorolt egyéb szórakoztatás, szabadidős tevékenység (TEÁOR ), cg) fizikai közérzetet javító szolgáltatás (TEÁOR ), ch) testedzési szolgáltatás (TEÁOR ), ci) egyéb sporttevékenység (TEÁOR ből verseny- és lovaglóistállók tevékenysége), cj) belvízi személyszállítás (TEÁOR ) ck) egyéb foglalás (TEÁOR ből az idegenvezetés) cl) szálláshely-szolgáltatás (TEÁOR , , , ). A feltöltéskor a munkáltató szabadon meghatározhatja, hogy mekkora összeg kerüljön az egyes alszámlákra személyenként eltérő mértékben. A munkáltatónak visszamenőlegesen 3 hónap áll a rendelkezésére a keret kihasználására, ami azt jelenti, hogy a évi első negyedév utólagosan lefedhető egy áprilisi utalással. A rendelet értelmében az adott naptári évben juttatott elektronikus utalványokat a következő naptári év december 31-ig kell felhasználni, ezután az összeg elveszik. Kormányzati szándék szerint a SZÉP kártya fogja teljes egészében váltani az üdülési csekket. Ehhez azonban egyenlőre hiányoznak a POS terminálok. Jelenleg az üdülési csekket elfogadó szolgáltatóhelyek csak 20 százaléka rendelkezik POS-terminállal. Valószínűleg ezért került bele a kormányrendeletbe a Telefonos Felhatalmazó Központ fogalma, ami ugyan az internetes engedélyezést nem, de a telefonos megoldást kezelni tudja. 3.) Nincs változás, így 2012-ben is kedvezményesen adózó béren kívüli juttatások a következők: - Üdülési szolgáltatás saját üdülőben ( Ft-ig) - Iskolakezdési támogatás ( Ft/gyermek) - Iskolarendszerű képzés ( Ft-ig) - Helyi bérlet juttatása - Szövetkezeti tagnak adott juttatás ( Ft/hó-ig) 10 - Önkéntes kölcsönös nyugdíj-pénztári hozzájárulás Ft/hó 10 - Önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztári hozzájárulás (együtt max Ft/hó)

10 10 - Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi munkaadói hozzájárulás ( Ft/hó-ig) ) Egy év végi módosítás adómentességet adott a végtörlesztéshez a cég által a munkavállalónak adott támogatásra, kölcsönre Ft-ig. A személyi jövedelemadóról szóló évi CXVII. törvény (a továbbiakban: Szja tv.) a végtörlesztésre adómentesen adható munkáltatói pénzkölcsönre (Szja tv. 72. (4) bekezdés o) pont) és vissza nem térítendő támogatásra (Szja tv. 1. számú melléklet 2.8. pont) vonatkozó rendelkezései jogszabályváltozás miatt (a módosítást a befektetési alapkezelőkről és a kollektív befektetési formákról szóló évi CXCIII. törvény tartalmazza) december 31-ét követően nem alkalmazhatók. Ez azt jelenti, hogy kizárólag az a juttatás minősülhet adómentesnek, amelyek folyósítása legkésőbb december 31-én megtörtént. 5.) Teljesen adómentesen adható az SZJA törvény 1. Sz. melléklete alapján: - Kockázati élet-, baleset- es betegségbiztosítás: eddig a kockázati (halál esetére szóló) életbiztosítás, és a balesetbiztosítás díja tartozott az adómentes juttatások körébe január 1-jétől a munkáltató által fizetett betegségbiztosítások díja is adómentessé válik, méghozzá felső plafon nélkül. - Sporteseményre szóló belépő az SZJA tv pontja alapján a kifizető a magánszemélynek az adóévben legfeljebb 50 ezer forint értékben juttathat sporteseményre szóló belépőjegyet, bérletet. Ezt a juttatást nem saját sportolásukra költhetik majd a dolgozók, hanem csak versenyre, bajnokságra, meccsre szóló belépőt, bérletet vásárolhatnak vele. A fitneszbérlet, uszodabérlet tehát nem számolható el ilyen címen adómentesen. 6.) 2012-től egyes meghatározott juttatásnak minősülnek (a juttatott érték 1,19-szerese után 16 % SZJA és 27 % EHO terheli) a törvényben külön nem nevesített, ingyenesen vagy kedvezményesen átadott juttatások (termék vagy szolgáltatás), amennyiben azokat a munkaadó - minden munkavállalónak egyaránt (azonos feltételekkel és módon) nyújtja, vagy - minden munkavállaló által megismerhető szabályzat 11 alapján meghatározott személyi kör részesül a juttatásban (SZJA tv. 70..(1.a) bek.), feltéve, hogy a juttatásra jogosultak körét a belső szabályzat nem egyénileg, hanem a munkakör, a beosztás, a munkaviszonyban eltöltött idő, az életkor vagy más - munkaköri feladattal kapcsolatos teljesítménytől nem függő - közös ismérv alapján határozza meg. Ilyen juttatás lehet a legfeljebb évi három alkalommal csekély értékű ajándék révén juttatott adóköteles jövedelem illetve a béren kívüli juttatás korlátját meghaladó juttatások mellett 10 lenne, ha nem lenne es korlát, ami max Ft-ot enged havonta kedvező adózással 11 pl. kollektív szerződés, szervezeti és működési szabályzat, közszolgálati szabályzat stb.

11 11 - az adómentes juttatásnak, üzleti ajándéknak nem minősülő, üzletpolitikai (reklám) célú juttatás, amely nem tartozik a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény hatálya alá, - az egyidejűleg több magánszemély számára szervezett, ingyenes vagy kedvezményes rendezvénnyel, eseménnyel összefüggésben (ha a rendezvény, esemény döntő részben vendéglátásra, szabadidőprogramra irányul) a kifizető által viselt költség (beleértve az ilyen rendezvényen, eseményen a résztvevőknek adott ajándéktárgyra fordított kiadást is, feltéve, hogy az ajándéktárgy egyedi értéke személyenként nem haladja meg a minimálbér 25 százalékát). A munkahelyeken megjelenő, az általánostól eltérő (kedvezményes) adózású juttatások: Juttatás Adható összeg Havi maximuma Éves korlátja Munkaadói adóteher 1. Munkahelyi étkeztetés Ft 30,94 % 2. Erzsébet-utalvány Ft 30,94 % 3. SZÉP kártya - szálláshely alszámlájára Ft 30,94 % 4. SZÉP kártya - vendéglátás alszámlájára Ft 30,94 % 5. SZÉP kártya - szabadidő alszámlájára Ft 30,94 % 6. Üdülési szolgáltatás saját üdülőben Ft 30,94 % 7. Iskolakezdési támogatás Ft/gyermek 30,94 % 8. Iskolarendszerű képzés Ft 30,94 % 9. Helyi bérlet juttatása Nincs korlát 30,94 % 10. Önkéntes kölcsönös nyugdíj-pénztári hozzájárulás Ft 30,94 % 11. Önkéntes kölcsönös egészség- és önsegélyező pénztári hozzájárulás együtt max Ft 30,94 % 12. Foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményi munkaadói hozzájárulás Ft 30,94 % 13. Szövetkezeti tagnak adott juttatás Ft 30,94 % juttatások éves korlátja mindösszesen Ft juttatások egyedi korlátot meghaladó összege 51,17 % 15. legfeljebb évi három alkalommal adott csekély értékű ajándék 16. adómentes juttatásnak, üzleti ajándéknak nem minősülő, üzletpolitikai (reklám) célú juttatás 3 x 9300 Ft 51,17 % 51,17 % 17. vendéglátásra, szabadidőprogramra irányuló 51,17 %

12 12 rendezvény kifizető által viselt költsége, ajándéktárgyak Ft/fő-ig 18. Hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelem 19. kifizető tevékenységének ellátása érdekében biztosított helyi és távolsági távbeszélő-szolgáltatás, mobiltelefon-szolgáltatás, továbbá az Internetprotokollt alkalmazó beszédcélú adatátvitelszolgáltatás magáncélú használata 20. munkakörhöz, a beosztáshoz, a munkaviszonyban eltöltött időhöz kötött adóköteles biztosítási díj 21. munkáltató által valamennyi munkavállaló és/vagy hozzátartozóik részére azonos feltételekkel és módon ingyenesen vagy kedvezményesen átadott tennék, nyújtott szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel 22. minden munkavállaló által megismerhető szabályzat alapján meghatározott személyi kör részesül a munkáltató által adott juttatásban 51,17 % 51,17 % 51,17 % 51,17 % 51,17 % 23. Kockázati élet-, baleset- es betegségbiztosítás Sporteseményre szóló belépő Ft a munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat 26. a munkáltató által a munkavállaló magánszemélynek adott munkaruházati termék 27. a munkáltató által lakáscélú felhasználásra a munkavállalónak hitelintézet útján nyújtott, vissza nem térítendő támogatás a vételár vagy a teljes építési költség 30%-áig (5 évnél nem gyakrabban) 28. munkáltató által a csoportos létszámleépítés miatt elbocsátott, vagy elbocsátandó munkavállalók részére nyújtott szolgáltatás, mellyel a munkáltató a munkavállaló újra-elhelyezkedését támogatja 29. kifizető által biztosított személygépkocsi magáncélú használata, úthasználat Ft 30. kifizető által biztosított védőoltás SZJA tv SZJA tv SZJA tv. 1. sz. mellékelte alapján január 17. Hanti Erzsébet

13 13 A nettó kereset alakulása változatlan bruttó kereset esetén, Bruttó havi kereset Nettó kereset változás 2012/2011 változás Ft 2012/2011 Reálkereset változása 2012/2011 A nettó megőrzéséhez szükséges bruttó béremelés Ft ,6% ,3% ,7% ,3% ,7% ,3% ,6% ,1% ,4% ,9% ,2% ,6% ,9% ,3% ,5% ,9% ,1% ,5% ,6% ,0% ,1% ,5% ,6% ,9% ,1% ,4% ,5% ,8% ,9% ,1% ,2% ,5% ,6% ,8% ,9% ,1% ,2% ,4% ,5% ,7% ,8% ,0% ,1% ,2% ,8% ,0% ,6% ,7% ,4% ,5% ,1% ,2% ,3% ,3% ,3% ,3% ,3% ,2% ,2% ,1% ,0% ,9% ,8% ,6% ,6% ,4% ,4% ,2% ,2% ,1% ,1% ,9% ,4% ,3% ,9% ,8% ,5% ,4% ,2% ,1% ,9% ,9% ,7% ,7% ,3% ,2% ,9% ,9% ,8% ,8% ,7% ,7% ,7% ,6% ,6% ,6% ,5% ,5% ,5% ,5% ,0% ,0% ,5% ,5% ,3% ,2% ,2% ,2% Reálkeresetek 4,2 %-os inflációval számolva! Számítás: Hanti Erzsébet

14 14 Bruttó, nettó és reálkereset alakulása az elvárt béremeléssel, Bruttó havi K által előírt Bruttó kereset 2012 kereset elvárt növekedés béremelés Ft % Nettó kereset Nettó kereset változása Reálkereset 2012-re % Ft % ,6% ,0% 19 96,0% ,4% ,3% ,3% ,9% ,2% ,2% ,7% ,2% ,1% ,5% ,1% 93 96,1% ,5% ,1% 63 96,1% ,6% ,0% 32 96,0% ,7% ,0% 2 96,0% ,2% ,2% ,2% ,5% ,2% ,1% ,8% ,1% ,1% ,2% ,0% 11 96,0% ,8% ,2% ,1% ,2% ,1% 81 96,0% ,9% ,2% ,2% ,3% ,1% 85 96,0% ,1% ,2% ,2% ,6% ,1% 90 96,0% ,4% ,2% ,2% ,9% ,1% 94 96,0% ,7% ,2% ,2% ,3% ,1% 99 96,0% ,6% ,2% ,2% ,7% ,2% ,2% ,8% ,1% ,1% ,0% ,0% 54 96,0% ,0% ,2% ,1% ,0% ,3% ,3% ,0% ,3% ,2% ,0% ,2% ,1% ,0% ,0% ,9% ,0% ,8% ,6% ,0% ,6% ,4% ,0% ,4% ,2% ,0% ,2% ,1% ,0% ,1% ,9% ,0% ,4% ,3% ,0% ,9% ,8% ,0% ,5% ,4% ,0% ,2% ,1% ,0% ,9% ,9% ,0% ,7% ,7% ,0% ,3% ,2% ,0% ,9% ,9% ,0% ,8% ,8% ,0% ,7% ,7% ,0% ,7% ,6% ,0% ,6% ,6% ,0% ,5% ,5% ,0% ,5% ,5% ,0% ,0% ,0% ,2% ,5% ,5% ,9% ,3% ,2% ,0% ,1% 84 96,0% Számítás: Hanti Erzsébet

15 15 Az elvárt béremelés költsége a munkaadónál Bruttó havi kereset Kormányzati adókedvezmény (kompenzáció) munkaadónak Munkaadó nem kompenzált bruttó emelése Ft % Nem kompenzált bérköltség növekedés ,8% 6,1% ,7% 6,6% ,0% 6,6% ,3% 6,5% ,5% 6,5% ,8% 6,4% ,0% 6,4% ,2% 6,3% ,6% 6,7% ,8% 6,6% ,9% 6,6% ,0% 6,4% ,3% 6,7% ,3% 6,6% ,7% 6,8% ,6% 6,6% ,9% 6,8% ,8% 6,6% ,1% 6,8% ,0% 6,6% ,3% 6,8% ,2% 6,7% ,6% 5,8% ,7% 4,7% ,8% 3,6% ,0% 2,5% ,0% 1,2% ,8% 7,0% ,7% 6,7% ,0% 1,2% Számítás: Hanti Erzsébet

16 16 További 4,2%-os bruttó bérnövekedés hatása a reálkeresetek alakulására, Bruttó havi kereset Bruttó Bruttó növekedés Nettó kereset Reálkereset növekedés elvárt bér feletti Ft összesen % része % Ft növekedés % % ,6% 5,0% ,2% 100,0% ,3% 5,9% ,5% 100,3% ,9% 6,2% ,4% 100,2% ,5% 6,5% ,4% 100,2% ,3% 6,7% ,3% 100,1% ,3% 7,0% ,3% 100,1% ,3% 7,2% ,2% 100,0% ,4% 7,4% ,2% 100,0% ,9% 7,8% ,4% 100,2% ,1% 8,0% ,4% 100,2% ,5% 8,1% ,3% 100,1% ,7% 8,2% ,2% 100,0% ,4% 8,5% ,4% 100,2% ,8% 8,5% ,3% 100,1% ,5% 8,9% ,5% 100,2% ,8% 8,8% ,3% 100,1% ,6% 9,1% ,4% 100,2% ,0% 9,0% ,3% 100,1% ,8% 9,3% ,4% 100,2% ,3% 9,2% ,3% 100,1% ,2% 9,5% ,4% 100,2% ,7% 9,4% ,3% 100,1% ,0% 8,8% ,5% 100,2% ,0% 7,9% ,3% 100,1% ,1% 7,0% ,1% 99,9% ,3% 6,2% ,0% 99,8% ,2% 5,2% ,1% 99,9% ,2% 4,2% ,3% 100,1% ,2% 4,2% ,3% 101,0% ,2% 4,2% ,2% 101,9% ,2% 4,2% ,1% 102,8% ,2% 4,2% ,9% 103,6% ,2% 4,2% ,7% 103,4% ,2% 4,2% ,5% 103,2% ,2% 4,2% ,4% 103,0% ,2% 4,2% ,2% 102,9% ,2% 4,2% ,5% 102,2% ,2% 4,2% ,0% 101,8% ,2% 4,2% ,6% 101,4% ,2% 4,2% ,3% 101,1% ,2% 4,2% ,1% 100,8% ,2% 4,2% ,9% 100,6% ,2% 4,2% ,8% 100,6% ,2% 4,2% ,6% 100,4% ,2% 4,2% ,5% 100,3% ,2% 4,2% ,4% 100,2% ,2% 4,2% ,3% 100,1% ,2% 4,2% ,2% 100,0% ,2% 4,2% ,1% 99,9% ,2% 4,2% ,0% 99,8% ,2% 4,2% ,4% 99,2% ,2% 6,0% ,7% 100,5% ,7% 6,9% ,5% 100,3% ,2% 5,2% ,0% 99,8% Növekedés átlagosan: 6,4% 105,0% 100,8% Számítás: Hanti Erzsébet

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012.

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 2012. Egyes juttatások adózásának szabályai 1. Az 1995. évi CXVII. törvény a személyi jövedelemadóról, XIII. fejezet Az adó a kifizetőt terheli. [69. ] Az adó alapja:

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2011/3 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Az adótörvényeket módosító T/4662 számú törvényjavaslatot a Parlament hosszas vita után, nagyon sok kiegészítés, benyújtott egyéni és bizottsági módosító indítvány

Részletesebben

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról

Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról Minden, amit tudni érdemes a béren kívüli juttatásokról /Cafeteria/ 2014 A 2014. évi cafeteriát és az egyes meghatározott juttatásokat érintő legfontosabb adóváltozások nem sok újat hoztak a 2013. évi

Részletesebben

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina

A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina A SZJA TÖRVÉNY VÁLTOZÁSAI Mi változik 2019-ban? Készítette: Szűcs Krisztina Adómentes juttatások 2019- ben MEGSZŰNIK az adómentes juttatások közül: - munkáltatói lakáscélú támogatás, - mobilitási célú

Részletesebben

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások

CAFETERIA 2016. Béren kívüli és más juttatások CAFETERIA 2016 Béren kívüli és más juttatások A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban csak annyi, hogy nem nevesített

Részletesebben

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl

Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl Tájékoztató a 2011. évi Cafeteria rendszer lehetséges elemeirıl 2011. január 1-jétıl megszőnik a természetbeni juttatás fogalma, és egy új a béren kívüli juttatásé lép hatályba. Számos, eddig ebbe a körbe

Részletesebben

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI. A kifizetőt terhelő adó

EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI. A kifizetőt terhelő adó EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI A kifizetőt terhelő adó 69. (1) Béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások [70. ], valamint a béren kívüli juttatások [71. ] után az adó

Részletesebben

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény

Cafeteria 2015. Adómentes juttatások. Sportrendezvény Cafeteria 2015 Adómentes juttatások Sportrendezvény 2015-től a sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet juttatása továbbra is korlátlan értékben lesz adómentes, amennyiben az adott sportrendezvény a

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence VÁLTOZÁSOK A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓBAN 2012. Kedves Ügyfelünk! Az Országgyűlés 2011. november 21-én elfogadta az egyes adótörvények és azzal összefüggő, egyéb törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Részletesebben

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft.

Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Bér-cafeteria segédlet 2012 Eurotantusz kft. Könyvelés- Bérszámfejtés www.eurotantusz.hu MINIMÁLBÉR SZAKKÉPZETTEK GARANTÁLT BÉRMINIMUMA M E G J E G Y Z É S Besorolási bér 2011 2012 2011 2012 78 000 93

Részletesebben

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%)

Béren kívüli juttatások (adó- és járulékteher összesen: 34,22%) Tisztelt Ügyfelünk! Az Országgyűlés elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat. Az alábbiak szerint lehet tervezni a jövő évi juttatásokat. Cafeteria 2017. Adómentes juttatások( nincs adó-

Részletesebben

1995. ÉVI CXVII. TÖRVÉNY A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL. XIII. Fejezet EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI

1995. ÉVI CXVII. TÖRVÉNY A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL. XIII. Fejezet EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI 1995. ÉVI CXVII. TÖRVÉNY A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓRÓL XIII. Fejezet EGYES JUTTATÁSOK ADÓZÁSÁNAK SZABÁLYAI A kifizetőt terhelő adó 69. (1) Béren kívüli juttatásnak nem minősülő egyes meghatározott juttatások

Részletesebben

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető

CAFETERIA Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető CAFETERIA 2017 Dr. Andrási Jánosné NAV KI ÜTF osztályvezető A cafeteria szerepe a személyi jövedelemadóban A cafeteria adózás szempontjából nem önálló juttatási jogcím. Szerepe a személyi jövedelemadóban

Részletesebben

Vállalati Tervezés 2012

Vállalati Tervezés 2012 Vállalati Tervezés 2012 Adóváltozások(k) SZJA-t érintő változások, bérkompenzáció 2011. december 7. Radisson Blu Béke Hotel Főbb személyi jövedelemadó változások adóalap I. Az új szabályok szerint évi

Részletesebben

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai

A cafetéria juttatások 2015. évi változásai H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2014. november 25. A cafetéria juttatások

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011.

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB JUTTATÁSOK ÖSSZEHASONLÍTÁSA 2010 2011. 2010 2011 A kedvezményezett kategóriába tartozó pénzbeni és természetbeni juttatások után 25 %-os adót kellett (járulékot

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2017. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 15 % Minimálbér, bruttó: 127 500 forint Garantált bérminimum,

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2016. december 21. Változó cafetéria

Részletesebben

Kafetéria juttatások változása január 01-től

Kafetéria juttatások változása január 01-től Kafetéria juttatások változása 2017. január 01-től Az előző évekhez hasonlóan megmaradt a három csoport, ebben nincs változás. A kedvezményesebben adózó csoport neve a béren kívüli juttatások, a magasabb

Részletesebben

Kiegészítő tájékoztatás a 2012. évi nem pénzbeli juttatások közterheihez

Kiegészítő tájékoztatás a 2012. évi nem pénzbeli juttatások közterheihez Kiegészítő tájékoztatás a 2012. évi nem pénzbeli juttatások közterheihez 2011. december Kiegészítő tájékoztatás a 2012. évi nem pénzbeli juttatások közterheihez Auditing and Consulting Phone: +36.1.375.4921

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/57/16/2014. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2014. december 17-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat

Részletesebben

d) ha a munkavállaló 2011. október 31-ét követően létesített a munkáltatóval munkaviszonyt, akkor a személyi alapbérváltozására tekintet nélkül, a

d) ha a munkavállaló 2011. október 31-ét követően létesített a munkáltatóval munkaviszonyt, akkor a személyi alapbérváltozására tekintet nélkül, a 299/2011. (XII. 22.) Korm. rendelet a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli juttatás ennek keretében figyelembe vehető mértékéről

Részletesebben

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I

Összehasonlító példák. 2016/2017 II. Dr Lakatos Mária: ADÓZÁS I Összehasonlító példák Hol tartunk? Családi állapothoz igazodó kedvezmények Adójóváírások és hitelek Ki mennyit fizet? Kína Egyéni vállalkozók személyi jövedelemadózása Példa bér adójának kiszámítására

Részletesebben

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012

2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011.Évi CLVI. tv egyes adótörvények módosításáról Személyi jövedelemadó 2012 2011. december 8. 1 Összevont adóalap megállapítása Adóalap-kiegészítés (29 (3)) 2424 ezer forint éves jövedelemig 0% Éves

Részletesebben

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete január 26-ai ülésére

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete január 26-ai ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2012. január 26-ai ülésére Tárgy: Cafeteria szabályzat elfogadása Előadó: Fiskál János polgármester Előterjesztés tartalma: határozat

Részletesebben

Széchenyi Pihenő Kártya

Széchenyi Pihenő Kártya Széchenyi Pihenő Kártya Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége XXXVI. Közgyűlés 2011. November 25. A mai prezentáció témája A Széchenyi Pihenő Kártya főbb jellemzői A Széchenyi Pihenő Kártya felhasználási

Részletesebben

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2013. január 31-i ülésére

Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete. 2013. január 31-i ülésére E L Ő T E R J E S Z T É S Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2013. január 31-i ülésére Tárgy: Cafeteria szabályzat elfogadása Előadó: Fiskál János polgármester Előterjesztés tartalma: határozat

Részletesebben

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata.

Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága. A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottsága Hivatkozási szám a TAB ülésén: 1. (T/625.) A bizottság MSZP frakcióhoz tartozó tagjainak javaslata. Javaslat módosítási szándék megfogalmazásához a Törvényalkotási

Részletesebben

A munkavállalókat érintő fontosabb adóváltozások (2011)

A munkavállalókat érintő fontosabb adóváltozások (2011) A dokumentációban szereplő adatok tájékoztató jellegűek és nem minősülnek jogforrásnak! A munkavállalókat érintő fontosabb adóváltozások (2011) A 2011. január 1-től életbe lépő változások közül több érinti

Részletesebben

DTM Hungary Tax Intelligence

DTM Hungary Tax Intelligence MUNKABÉREMELÉS ELVÁRT MÉRTÉKE 2012. Kedves Ügyfelünk! 2012. január elsejével hatályba lépett a munkabérek nettó értékének megőrzéséhez szükséges munkabéremelés 2012. évi elvárt mértékéről és a béren kívüli

Részletesebben

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően)

Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) Változások a személyi jövedelemadóban (2008. január 1-jét követően) 2008. január 1-jétől az étkeztetési szolgáltatások igénybevételére szóló utalványok havi adómentes értéke 10 000 forintról 12 000 forintra,

Részletesebben

és egyéb változások 2015

és egyéb változások 2015 és egyéb változások 2015 A béren kívüli juttatások köre: Erzsébet utalvány - 8.000 Ft/hó Munkahelyi étkeztetés 12.500 Ft/hó Helyi közlekedési bérlet bérlet árának összegéig Iskolakezdési támogatás min.

Részletesebben

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik.

Nem változik az állandó lakóhely, ha a magánszemély ideiglenes jelleggel huzamosabb ideig külföldön tartózkodik. A személyi jövedelemadó változásai 2019-től Családi kedvezmény A családi kedvezmény - az eltartottak lélekszámától függően - kedvezményezett eltartottanként és jogosultsági hónaponként: -egy eltartott

Részletesebben

A 2013-as jövedelemadó változások legfontosabb kérdései

A 2013-as jövedelemadó változások legfontosabb kérdései A 2013-as jövedelemadó változások legfontosabb kérdései Karácsony Imréné cégtárs 2013. január15. Jövedelmeket terhelő adók Bérterhek Egyes meghatározott juttatások Kafetéria Szociális hozzájárulási adó

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2013. (II. 12.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2013. (II. 12.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 2/2013. (II. 12.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011.

Részletesebben

2. Az elvárt béremelés végrehajtása esetén kompenzáció vehetı igénybe, illetve végre nem hajtása esetén pedig szankciók lépnek életbe.

2. Az elvárt béremelés végrehajtása esetén kompenzáció vehetı igénybe, illetve végre nem hajtása esetén pedig szankciók lépnek életbe. Az alábbiakban az értelmezéshez szeretnénk néhány észrevételt tenni a rendelkezésünkre álló információk alapján az ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésrıl szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/36/2/2016. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2016. február 24-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat Cafetéria

Részletesebben

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 4/2012. (I. 20.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról

Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 4/2012. (I. 20.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról Az Országos Bírósági Hivatal elnökének 4/2012. (I. 20.) OBH utasítása a bírák és igazságügyi alkalmazottak cafetéria-juttatásáról szóló szabályzatról A bíróságok szervezetéről és igazgatásáról szóló 2011.

Részletesebben

Tájékoztató. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló évi CLXII. törvény (4) bekezdése alapján a közterheket is magába foglaló

Tájékoztató. A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló évi CLXII. törvény (4) bekezdése alapján a közterheket is magába foglaló Tájékoztató az Országos Bírósági Hivatal elnökének 5/2013. (VI. 25.) OBH utasítás 8. számú mellékletéhez a bírákat megillető 2019. évi cafetéria-juttatás választható elemeiről A bírák jogállásáról és javadalmazásáról

Részletesebben

KÖNYVELÉS ÉS BÉRSZÁMFEJTÉS HÍRLEVÉL MÁJUS

KÖNYVELÉS ÉS BÉRSZÁMFEJTÉS HÍRLEVÉL MÁJUS KÖNYVELÉS ÉS BÉRSZÁMFEJTÉS HÍRLEVÉL MÁJUS REPREZENTÁCIÓ, ÜZLETI AJÁNDÉK ÉS A TERMÉSZETBENI JUTTATÁSOK 2011-ES VÁLTOZÁSAI A korábbi években megszokott természetbeni juttatások fogalma 2011-től megszűnt,

Részletesebben

Személyi jövedelemadó- és járulékváltozások - 2012

Személyi jövedelemadó- és járulékváltozások - 2012 Személyi jövedelemadó- és járulékváltozások - 2012 Dr. Nink Gabriella 2011. december 1. Személyi jövedelemadó Adóalap 2012 január 1-től nem kell az adóalap-kiegészítést alkalmazni, amennyiben az éves összevont

Részletesebben

Kafetéria Szabályzat

Kafetéria Szabályzat ... (társaság neve)... (adószám) Kafetéria Szabályzat Érvényes:... -tól Érvénybe helyezte:... Tartalomjegyzék 1. A kafetéria szabályzat célja...3 2. Társaság bemutatása...4 3. A társaságnál alkalmazható

Részletesebben

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti:

Hogy ne kelljen számolgatnia, ebben a táblázatban megtalálja az elvárt emelés mértékét, amelynek végrehajtása esetén, a kompenzációt igénybe veheti: Internet: Tisztelt Ügyfelünk! Elsőként szeretnék a Rezon Iroda minden dolgozója nevében szerencsés és BOLDOG ÚJ ÉVET kívánni. Nemcsak a BÚÉK betűi, mi is egy kicsit megrészegedtünk a sok változástól, ami

Részletesebben

4.1. Étkezési hozzájárulás

4.1. Étkezési hozzájárulás 4.1. Étkezési hozzájárulás 4.2.1. Jogszabályi háttér Az Szja. tv. 1. számú mellékletének 8.17. pontja alapján adómentes a munkáltató által a munkavállaló részére: vagy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi

Részletesebben

Összefoglaló a 2015. évi béren kívüli juttatásokról

Összefoglaló a 2015. évi béren kívüli juttatásokról Összefoglaló a 2015. évi béren kívüli juttatásokról A Magyar Közlönyben kihirdették az egyes adótörvényekkel kapcsolatos törvények módosítását, amely érintette a béren kívüli juttatások és más munkavállalói

Részletesebben

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (I.19.) Kt. sz. határozata a polgármester cafetéria - juttatásairól

K I V O N A T. Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2017. (I.19.) Kt. sz. határozata a polgármester cafetéria - juttatásairól K I V O N A T Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2017. január 19-én megtartott soron kívüli nyílt ülésének jegyzőkönyvéből Ercsi Város Önkormányzat Képviselő-testülete a polgármester cafetéria

Részletesebben

Módosító javaslat [12.

Módosító javaslat [12. Törvényjavaslat) száma : T/625/,(.. országgyűlési képvisel ő ORSZÁGGYŰLÉS HIVATALA Érkezett : 2018 JÚN 2 8. Címzett: Dr. Kövér László, az Országgyűlés elnöke Benyújtó : Csárdi Antal, Dr. Szél Bernadett,

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS TURISZTIKAI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2015. január 1-től Személyi jövedelem adókulcs: 16% Minimálbér, bruttó: 105 000 Garantált bérminimum, bruttó

Részletesebben

Cafeteria 2011. Egyes meghatározott juttatások

Cafeteria 2011. Egyes meghatározott juttatások Cafeteria 2011 Egyes meghatározott juttatások Új szabályozás vonatkozik 2011-tıl egyes jellemzıen nem pénzbeli juttatásokra, és egyidejőleg megszőnik a természetbeni juttatás fogalma és szabályozása [Szja

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Tel.: 82/733-402 E-mail: segesd@latsat.hu E l ő t e r j e s z t é s a képviselő-testület 2017. február 14.-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben

ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben ADÓZÁSI KÉZIKÖNYVEK CAFETÉRIA 2017 Munkáltatói és kifizetői juttatások 2017-ben Budapest, 2017 Szerző: Surányi Imréné ISBN 978-963-638-522-4 ISSN 2416-2310 (Tanácsadói könyvek) ISSN 1788-0165 (Adózási

Részletesebben

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a

SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a SZABOLCS-SZATMÁR-BEREG MEGYEI KÖZGYŰLÉS JEGYZŐJÉNEK 4/2013. (X.15.) MJ u t a s í t á s a a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Hivatal Cafetéria Szabályzatáról A közszolgálati tisztviselőkről szóló

Részletesebben

Az adómentes természetbeni juttatások új szabályai

Az adómentes természetbeni juttatások új szabályai Az adómentes természetbeni juttatások új szabályai 2005. évben ismét bővült az adómentesen nyújtható természetbeni juttatások köre, és emellett néhány esetben emelkedtek azok az értékhatárok, ameddig bizonyos

Részletesebben

Cafeteria 2014. 2014. január 23. MKVK OK Kft. S. Csizmazia György. Miért éri meg?

Cafeteria 2014. 2014. január 23. MKVK OK Kft. S. Csizmazia György. Miért éri meg? Cafeteria 2014 2014. január 23. MKVK OK Kft. S. Csizmazia György Miért éri meg? A munkavállalók motivációjának, elégedettségének és elkötelezettségének fokozása Adómegtakarítás (adóoptimalizálás) Ún. zsebből

Részletesebben

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása

Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKVÉDELMI FŐIGAZGATÓSÁG Megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának támogatása 1. Rehabilitációs hozzájárulás A rehabilitációs hozzájárulást a megváltozott munkaképességű

Részletesebben

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia

TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia TB, EHO, SZOCHO változások 2015. Zahoránszki Szilvia Társadalombiztosítás Járulékalapot képező jövedelem: / Tbj. 4. k) pont/ 1. a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben

Változó cafetéria szabályok 2017-ben H - 1 0 3 7 B u d a p e s t M o n t e v i d e o u. 3 / A T e l. : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 0 F a x : + 3 6 1 4 3 0-3 4 0 2 a b t @ a b t. h u w w w. a b t. h u Budapest, 2017. szeptember 6. Változó cafetéria

Részletesebben

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24

Írta: Administrator 2012 január 17. (kedd) 12:24 Bérkompenzáció 2012 igénylés : az elvárt béremeléshez 21 milliárdot ad a kormány. A kormány pályázati rendszerben, vissza nem térítendő támogatás formájában átvállalja a bérfejlesztés 2-3 százalékát a

Részletesebben

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek

Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Piacon lévő élet-, baleset, és egészségbiztosítási módozatok, mint számba vehető cafetéria elemek Előadó: Tóth Róbert ügyvezető Bróker Royal Kft. JNSZMKIK regisztrált szakértője 2012. április 26. A biztosítás

Részletesebben

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás

Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására. 2016/2017. I. félév Adóoptimalizálás Példák a személyi jövedelemadó kiszámítására Hol tartunk? Természetbeni juttatások Adók és közterhek Ingóság értékesítése Miről lesz szó? Példák a bér személyi jövedelemadójának kiszámítására Tax wedge

Részletesebben

A juttatás adhatóságának esetei:

A juttatás adhatóságának esetei: Cafetéria rendszer juttatási szabályzat ((Minta) A cafetéria rendszer a jelen szabályzatban meghatározott feltételekkel a következő szociális és jóléti juttatásokat tartalmazza: a) Erzsébet-utalvány (meleg

Részletesebben

Sodexo Motivációs Rendszerek: Új név, új szolgáltatások Törvényi változások 2011. MELEGÉTEL utalvány helye a béren kívüli juttatások palettáján

Sodexo Motivációs Rendszerek: Új név, új szolgáltatások Törvényi változások 2011. MELEGÉTEL utalvány helye a béren kívüli juttatások palettáján S o d e x o A k aé dm i a 2 0 1 0 B é r e n ív k ü l i m o tá ic vió B u k o l y i T aá ms, ájn o s s y G y u l a Témák: Sodexo Motivációs Rendszerek: Új név, új szolgáltatások Törvényi változások 2011.

Részletesebben

A munkavállalókat, munkáltatókat érintő 2013. évi adóváltozások

A munkavállalókat, munkáltatókat érintő 2013. évi adóváltozások H-1037 Budapest Montevideo u. 3/A Tel.: +36 1 430-3400 Fax: +36 1 430-3402 abt@abt.hu www.abt.hu Budapest, 2012. december A munkavállalókat, munkáltatókat érintő 2013. évi adóváltozások Tisztelt Ügyfeleink!

Részletesebben

Béren kívüli-, és adómentes juttatások

Béren kívüli-, és adómentes juttatások Béren kívüli-, és adómentes juttatások Béren kívüli juttatások adózási szempontból az alábbi csoportokba sorolhatók - Kedvezményes kifizetői adózás mellett adható nem pénzbeli juttatások - Kifizetői adófizetés

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Tel.: 82/733-402 E-mail: segesd@latsat.hu E l ő t e r j e s z t é s a képviselő-testület 2017. február 15.-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban)

Határozza meg a munkavállaló február havi nettó keresetét! (adatok forintban) SZJA 1.példa Egy munkaviszonyban lévő elvált nő, havi rendszeres keresete 180 000 Ft. A munkáltatójától havi 8 000 Ft értékben kap élelmiszervásárlásra jogosító Erzsébet utalványt. Más juttatása az adott

Részletesebben

OTP SZÉP kártya. Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással. Tájékoztató. OTP Pénztárszolgáltató Zrt. 2012.

OTP SZÉP kártya. Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással. Tájékoztató. OTP Pénztárszolgáltató Zrt. 2012. OTP SZÉP kártya Három cafeteria-elem egyetlen e-kártyán, számos új szolgáltatással Tájékoztató 2012. Tartalom A SZÉP kártya Az OTP SZÉP kártya eredmények Elfogadási technikák Klasszikusok (POS terminál,

Részletesebben

Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések

Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések Cafeteria rendszer lehetséges forrásai Béremelés Bérkorrekció 13. havi bér Jelenléti pénz Egyéb jövedelmek legalizálása Mozgó bér Jutalom jellegű kifizetések Év végi pénz, vagy Cafeteria? Bruttó bér 150.000,-

Részletesebben

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225.

Cafetéria Széchenyi Pihenőkártya vendéglátás alszámla évente Ft-ig. - Széchenyi Pihenőkártya szálláshely alszámla évente 225. Cafetéria 2019 Adómentes juttatások: A 2018-ban használt az óvoda, bölcsődei szolgáltatás térítése marad az adómentes kategóriában. Ennél a juttatásnál újdonság lesz 2019-re, hogy nem csak a munkáltató,

Részletesebben

Minimálbér és garantált bérminimum

Minimálbér és garantált bérminimum Minimálbér és garantált bérminimum Magyar Közlöny 2016. évi 204. száma 430/2016. (XII. 15.) Kormányrendelet Minimálbér: 138 000 Ft A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított

Részletesebben

a Széchenyi Pihenõ Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló

a Széchenyi Pihenõ Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló A Kormány 301/2012. (X. 26.) Korm. rendelete a Széchenyi Pihenõ Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 55/2011. (IV. 12.) Korm. rendelet módosításáról A személyi jövedelemadóról szóló

Részletesebben

SZJA, Cafeteria

SZJA, Cafeteria SZJA, Cafeteria 2016-2017 2016. évi változások A személyi jövedelemadó mértéke 16%-ról 15%-ra csökkent Családi adókedvezmény: 2016-tól 4 év alatt fokozatosan duplájára (10.000 Ftról 20.000 Ft-ra) nő Első

Részletesebben

Bérek, adózás, kafetéria, 2014

Bérek, adózás, kafetéria, 2014 Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége www.mszosz.hu Bérek, adózás, kafetéria, 2014 1. ADÓVÁLTOZÁSOK A bérek adózásában jövőre nem lesznek lényeges változások. Az apróbb módosítások közül a családi

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/26/1/2017. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2017. január 25-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat Cafetéria

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA Budapest 2012. (2012. június 22-étől hatályos változat) A Budapesti Gazdasági Főiskola (továbbiakban: Főiskola, BGF, Intézmény) Szenátusa az államháztartásról

Részletesebben

BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSA 2013.

BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSA 2013. BIZTOSÍTÁSOK ADÓZÁSA 2013. Biztosítás típusok Cég által fizetett díj Biztosító szolgáltatása, kifizetése Kockázati biztosítások (nincs lejárati szolgáltatás és visszavásárlási érték) Kockázati (halál esetére)

Részletesebben

I. Általános rendelkezések

I. Általános rendelkezések ELJÁRÁSREND A REPREZENTÁCIÓS KIADÁSOK ELSZÁMOLÁSÁNAK SZABÁLYAIRÓL AZ ESZTERHÁZY KÁROLY EGYETEMEN Az Eszterházy Károly Egyetem (továbbiakban: Egyetem) az Államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról

Részletesebben

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA

BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Cím: Fővárosi Önkormányzat Vázsonyi Vilmos Idősek Otthona Adószám: 15492526-1-42 Törzsszám: 492 522 BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZABÁLYZATA Hatályos: 2017. január 01-től

Részletesebben

A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből

A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből A béren kívüli juttatások, mint nyugdíj-kiegészítés és öngondoskodás saját cégünkből Előadó: Puskelyné Király Ágnes Okleveles adószakértő Top Cafeteria Kft Cafeteria 2014 Adómentes juttatások Távolsági

Részletesebben

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től

VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET. A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től VENDÉGLÁTÓ ÉS IDEGENFORGALMI SZAKSZERVEZET A SZEMÉLYI JÖVEDELEMADÓ FONTOSABB JELLEMZŐI ÉS VÁLTOZÁSAI 2010. január 1-től Adótábla: Új előírás: az adó alapját a munkából származó jövedelmeknél 27% adóalap

Részletesebben

Az Év Adótanácsadó Cége Magyarországon International Tax Review European Tax Awards 2011. Adótörvény-változások 2012. Hír-ADÓ. 2012. január 5.

Az Év Adótanácsadó Cége Magyarországon International Tax Review European Tax Awards 2011. Adótörvény-változások 2012. Hír-ADÓ. 2012. január 5. Az Év Adótanácsadó Cége Magyarországon International Tax Review European Tax Awards 2011 Adótörvény-változások 2012 Hír-ADÓ 2012. január 5. Adótörvény-változások 2012 Hírlevelünk célja ügyfeleink tájékoztatása

Részletesebben

Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ évi támogatási lehetőségeiről. Janovics László igazgató Pécs, január 31.

Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ évi támogatási lehetőségeiről. Janovics László igazgató Pécs, január 31. Tájékoztató a bérkompenzációról és a Munkaügyi Központ 2012. évi támogatási lehetőségeiről Janovics László igazgató Pécs, 2012. január 31. Jogszabályi háttér: Elvárt béremelés jogszabályi háttér 2011.

Részletesebben

Cafetéria nyilvántartás

Cafetéria nyilvántartás A cafetéria nyilvántartás segíti a személyre szóló, éves cafetéria keret tervezését, havi bontásban nyilvántartásba veszi a tervezett juttatásokat, valamint megjeleníti a számfejtett juttatásokat. A programban

Részletesebben

Új cafeteria szabályok

Új cafeteria szabályok 1 Új cafeteria szabályok 2016. november. 22. hvg.hu Kedden az Országgyűlés elfogadta a 2017-re vonatkozó új cafeteria szabályokat. Jövőre az alábbi szabályok szerint lehet tervezni a juttatásokat. Összeállt

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s EPLÉNY KÖZSÉGI ÖNKORMÁNYZAT POLGÁRMESTERE Szám: EPL/22/1/2018. E l ő t e r j e s z t é s Eplény Községi Önkormányzat Képviselő-testülete 2018. január 31-i ülésére Tárgy: Eplény Községi Önkormányzat Cafetéria

Részletesebben

1.2. Kedvezményes lehetőségek a magyar adórendszerben. A munkavállalónak nem kell semmiféle további közterhet fizetnie. Összesen 49,98% közteher.

1.2. Kedvezményes lehetőségek a magyar adórendszerben. A munkavállalónak nem kell semmiféle további közterhet fizetnie. Összesen 49,98% közteher. Juttatások vagy készpénz Szakértői áttekintés 2016.06.10. Készítette: Fata László Cafeteria szakértő www.cafeteriatrend.hu E-mail: laszlo.fata@cafeteriatrend.hu 1. Juttatások közterhei 1.1. A munkabér

Részletesebben

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA

ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA BaraMa Könyvvizsgáló és Könyvelő KFT 2943 Bábolna, Kisfaludy ltp. C. ép. I/4. Telefon: 34/ 568-159; Fax: 34/369-159 E-mail: barama.kft @ t-online.hu Honlap: www.barama.uw.hu ADÓTÖRVÉNYEK VÁLTOZÁSA 2012.

Részletesebben

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA A BUDAPESTI GAZDASÁGI EGYETEM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA BUDAPEST 2012 (2016. június 25. napjától hatályos változat) H-1149 Budapest, Buzogány utca 29-31. www.uni-bge.hu A Budapesti Gazdasági Egyetem (továbbiakban:

Részletesebben

Jövőre a célzott szolgáltatás az új munkáltatói hozzájárulás

Jövőre a célzott szolgáltatás az új munkáltatói hozzájárulás Jövőre a célzott szolgáltatás az új munkáltatói hozzájárulás Hogyan adható 2019-ben céges patikakártyás juttatás? 2018. november Jogszabályi változás a cafeteriában és a béren kívüli juttatásokban Jelentősen

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: 4/2017.(III.15.) Rendelet típusa: Alap Rendelet címe: a közszolgálati tisztviselők szociális, jóléti, kulturális,

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból Nemzetgazdasági Minisztérium ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésének

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból Nemzetgazdasági Minisztérium ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésének

Részletesebben

A munkabér bruttó-nettóegyebek

A munkabér bruttó-nettóegyebek A munkabér bruttó-nettóegyebek Személyi jövedelemadó Egészségbiztosítási járulék Nyugdíjbiztosítási járulék Munkaerő-piaci járulék (régen munkavállalói járulék) Szociális hozzájárulási adó (régen 2011

Részletesebben

PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA

PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA PÁLÓCZI HORVÁTH ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM REPREZENTÁCIÓS SZABÁLYZATA Érvényes: 2013. augusztus 1-től A Pálóczi Horváth István Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium intézményben

Részletesebben

E l ő t e r j e s z t é s

E l ő t e r j e s z t é s Segesdi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzőjétől 7562 Segesd, Szabadság tér 1. Tel.: 82/733-402 E-mail: segesd@latsat.hu E l ő t e r j e s z t é s a képviselő-testület 2017. február 14.-i ülésére Tárgy:

Részletesebben

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011

KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 3.sz. melléklet KEDVEZMÉNYESEN ADÓZÓ BÉREN KÍVÜLI ÉS EGYÉB ADÓKÖTELES JUTTATÁSOK, EGYÉB KIFIZETÉSEK ÉS KÖLTSÉGTÉRÍTÉSEK 2011 Névszerinti nyilvántartást azokról a juttatásokról kell vezetni: a) amelyről

Részletesebben

TESTNEVELÉSI EGYETEM Választható béren kívüli juttatások szabályzata

TESTNEVELÉSI EGYETEM Választható béren kívüli juttatások szabályzata TESTNEVELÉSI EGYETEM Választható béren kívüli juttatások szabályzata A Szenátus elfogadta a 10/2017. (II.23.) számú határozatával. A 2017. november 30 ig elfogadott módosításokkal egységes szerkezetben.

Részletesebben

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból

ÚTMUTATÓ. a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet. gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból Nemzetgazdasági Minisztérium ÚTMUTATÓ a 2012-ben elvárt béremelésről szóló kormányrendelet gyakorlati végrehajtásának és így a szociális hozzájárulási adóból érvényesíthető adókedvezmény érvényesítésének

Részletesebben

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása

A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerve A munkaügyi ellenőrzés jogszabályi környezetének változása Bérkompenzáció Pest Megyei Kormányhivatal A munkaügyi ellenőrzésről szóló 1996. évi LXXV. törvény

Részletesebben

Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben

Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben Aktuális trendek: bérek, juttatások és HR gyakorlatok CAFETERIA 2019-ben Előadó: Király Ágnes okleveles adószakértő Top Cafeteria Cafeteria 2018 Adómentes juttatások Távolsági bérlet kiegészítés: 14% Számítógép

Részletesebben