Önálló laboratórium dokumentáció

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Önálló laboratórium dokumentáció"

Átírás

1 Önálló laboratórium dokumentáció Fémgolyó irányítása játéktáblán neuroheadset segítségével Készítette: Trásy Tamás BJ1E43 Konzulens: Mészáros Tamás A feladat, és annak módosítása Az eredeti elképzelés szerint egy fémgolyó mozog a játéktáblán. A mozgás irányát a headset által vett parancsok adják. A játéktábla egy vékony, műanyag (vagy fa) lap, alatta egy mágnest mozgat egy szerkezet tetszőleges x-y koordinátákba. A lap fölött a golyó kényszerűen követi a neki kijelölt útvonalat, a mágnes vonzása mindig a mágnes fölé görgeti. A feladat megvalósítása során két komoly problémába ütköztem. Az első az volt, hogy a mechanika speciális alkatrészeket igényel. A mágnes mozgatását úgy képzeltem el, hogy egy H alakú keret középső sínje függőleges irányban mozog a másik két sínen; és a középső sínen jobbra-balra mozog a fej, amin a mágnes van. Kép forrása: 8linx.com [7] A síneket úgy kell megvalósítani, hogy kis súrlódással mozogjanak rajta a kocsik, és ne legyen játéka. A motorok forgó mozgását lineárisra kell átalakítani, és viszonylag messzire továbbítani. A képen látható megoldás erre csavarmeneteket használ, ami a mi esetünkben lassú lett volna. Lehetne még bordásszíjjal, fogasléccel, de ezek pontos ellendarabokat igényelnek. Az adott méretű fogaskerék nem biztos, hogy felrakható a léptetőmotor tengelyére. A két léptetőmotorról, amivel dolgoztam, le se lehetett szedni a gyárilag felrakott fogaskereket. Így egy hozzá illeszkedő fogasléc

2 keresése nem lett volna egyszerű. Felvetődhet az ötlet, hogy nyomtatóból, szkennerből lehetne kibontani a fejeket; de jobban végiggondolva nem nagyon van olyan eszköz, ami két lineáris tengely mentén tud mozogni. A nyomtató egy lineárisan mozgó fejet használ, és alatta forgó mozgással továbbítja a papírt. Egy nyomtató fejét egy szkenner olvasófejére rögzíteni úgy, hogy működjön - az nem sokkal egyszerűbb, mint egy teljesen új szerkezetet megépíteni. Kép forrása: jovoplaza.hu [8] Itt jutott eszembe a képen látható gyerekjáték. A két oldalon golyókkal húzhatjuk a madzagokat, amik középen egy V-alakban belógatott kocsit mozgatnak. A fakorong közepén egy lyuk van, amiben a golyó ül. Ha a golyó a táblába fúrt lyukak fölé ér, akkor átesik a táblán. Ennek a gépesítése jóval egyszerűbb. A két madzagot kell feltekerni a léptetőmotorokra rögzített dobokra. A másik, talán komolyabb probléma az volt, hogy a négy irányba mozgatáshoz négy különálló parancsot kell megtanítani a headset szoftverének. Nekem kettőt sem sikerült teljesen megbízhatóan megtanítani. A gond valószínűleg az volt, hogy nem tudtam hosszabb ideig ugyanazt a gondolati mintát tartani. Talán kissé türelmetlen is voltam. Ha már egy ideje próbáltam tanítani egy parancsot, és a szoftver nem ismerte fel pár másodperc után, akkor elkezdtem gondolkodni, hogy vajon miért nem működik. Ez viszont már nem az a minta, amit a headset vár, így természetesen nem ismerte fel. Ennek az ellentéte is gyakran előfordult. Amikor végre felismerte a kiadott parancsot, úgy megörültem neki, hogy egyből megváltoztattam a mintát, így elejtette az utasítást. A mintáknak ráadásul időben nem szabad változniuk. Nekem sokszor előfordult, hogy elképzeltem egy betanítandó mintát, de a szoftver valószínűleg a mintának nem arra a részére tanult rá, amit én a lényeges tulajdonságnak tekintettem. Vegyük például azt az esetet, hogy elképzelem, ahogy egy nehéz dolgot tolok előre, és közben látom az ujjaimat, ahogy a tolt tárgyon fekszenek. Később próbálom előhívni a képet, de közben nem képzelem el az ujjaimat; esetleg elképzelem, csak más fényviszonyok között, akkor már jelentősen változhat a minta. Lehet, hogy a headset éppen akkor tanult rá, amikor épp az volt a fejemben, hogy a tolás közben a vállam, karom megfeszül. Később aztán amikor próbálom visszaidézni, akkor lábammal a talajnak feszülésre fektetek nagyobb hangsúlyt. Közben a monitoron lévő kockára is figyelek, míg az első tanításoknál nem érdekelt annyira. Ezek jelentősen megváltoztatják a headset által vett jeleket. A fentiekben mind a tolást gondoltam a művelet legfontosabb részének, de az agyam közben mindig más részletre fókuszált, apró részleteket megváltoztatott. Lehet, hogy hosszabb tanítás után sikerült volna a programnak felismernie, hogy mi az, ami mindegyik képben közös volt. Én is biztos sokat fejlődtem volna az egymásra jobban hasonlító minták előállításában.

3 Így azonban sokszor olyankor érzékelte az egyik irányparancsot, amikor nem akartam vezérelni a programot. Legalább ilyen gyakran másik irányt érzékelt, mint amire gondoltam; sokszor pedig hiába koncentráltam, nem indult egyáltalán semerre. Ezek a jellegű bizonytalanságok egy irányítási rendszerben megengedhetetlenek. Ha a golyó éppen egy lyuk mellett áll, és az ellenkező irányra koncentrálunk, és pont ennek hatására megy bele a lyukba, az felettébb frusztráló. Konzulensemmel, Mészáros Tamás tanár úrral abban állapodtunk meg, hogy ha az explicit iránymegadás megbízhatatlan, akkor inkább próbálkozzunk az agyi jelek alapján mozgatással, de szabadabb asszociációban. Tehát a játék valamilyen mozgást végez az agyi jelek hatására, de a pontos irány nem fontos. Így golyót irányítani nem praktikus; tehát inkább rajzoljon a szerkezet. A feladat innentől tehát egy plotter, ami az agyi jelek alapján rajzol - hasonlóan az EEG-hez. A megvalósítandó lépések A feladatot felbonthatjuk egy pár különálló lépésre. A lánc egyik végén a headset áll, a másikon a rajzoló fejet mozgató mechanika. A headset a jeleit a számítógépnek az USB-s vevőn keresztül juttatja el, majd az Emotiv saját szoftvere értelmezi a kapott jeleket. Az eddigiek adottak; ezekkel nem kell foglalkoznunk. A plotter vezérléséhez meg kell írnunk egy szoftvert, ami az Emotiv API-n keresztül lekérdezi a már értelmezett adatokat, jeleket. Ezek alapján kialálja, hogy milyen irányba kell elindítani a mozgatást, milyen sebességgel. Ezeket a jeleket kiküldi a számítógépen kívül található elektronikának. Az elektronika fogadja a szoftver vezérlőjeleit, és felerősíti a logikai jeleket olyan szintre, hogy a motorokat meg lehessen hajtani vele. A motorok meghajtják a mechanikát, ami a kívánt irányba mozgatja a rajzoló fejet. Nézzük a lépéseket részletesebben!

4 Szoftveres feldolgozás A szoftver megírásakor a windowsos környezet adott volt, hiszen a headset saját szoftvere ott működik. Így egy konzolos win32 alkalmazás írása mellett döntöttem. Így nem kellett foglalkoznom a grafikus felület írásával. A rendszer adatait folyamatosan tudtam a konzolba írni. Ha valamilyen új, vagy ideiglenes információt akartam kiíratni, akkor nem kellett új szövegdobozt, kijelzési mezőt létrehoznom a grafikus felületen. A programprototípusok fejlesztése közben a konzol általában meglehetősen hasznos. A program nyelve C. A C++, illetve az objektumorientált megközelítés általában nagyon jót tesz egy kód áttekinthetőségének, és minőségének, de én elsősorban a működő állapotot szerettem volna elérni. A kód nem is lett túl átlátható, rengeteg javítanivaló van rajta. A headsettel való kommunikációra az Emotiv API-t használtam. Ebbe nem nagyon ástam bele magam, az egyik mintaprogram kódját értettem meg, és átemeltem belőle a nekem hasznos részeket. A perériák kezelése a windows API-ján, illetve könyvtári függvényeken keresztül történt. A randomszámgenerálás (diagnosztikai célú rajzoláshoz) és a képernyőre írás a C nyelv könyvtári függvényeivel történt. Az időzítés, a többszálas futás, billentyűzetkezelés és a soros kommunikáció a windows saját függvényeinek hívásával került megvalósításra. A tesztek közben hibaként jelentkezett, hogy időnként a kontroller felé megszakadt a soros kapcsolat. Ennek okát nem sikerült kiderítenem, valószínűleg a windowsban a soros port konfigurálásánál rontottam el valamit. Elhárítása nem egyszerű; a kontrollert ki kell húzni a számítógépből, a programot leállítani, majd visszadugni és elindítani őket. Ennél kevesebb beavatkozásra nem oldódott meg a probléma. Ennek javítása fontos feladat.

5 A rajzolás irányítása Határbeállítások: Manuális irányítás: X-Y irányítás: T R G F W S E D U H J L A mozgató programrész kétfajta mozgatási módot ismer. Az első teljesen manuális, mindenféle konverziótól mentes. Itt a lenyomott gombokkal közvetlenül megadhatjuk a két motornak, hogy eressze ki, vagy húzza be a madzagokat. A másik üzemmód az x-y koordinátarendszerbeli mozgást próbálja imitálni. Ha felfelé, lefelé parancsokat adunk ki, a két motor egyszerre ereszti, illetve húzza be a madzagokat. A jobbra-balra mozgásnál az egyik motor kelé engedi, a másik befelé húzza a felfüggesztést; a rajzoló kocsi így közelítőleg oldalirányba mozog. Az automata rajzolás közben a program a másodikat használja, csak a parancsokat nem a billentyűzetről olvassa be, hanem az aktuális koordináták és a headset jelei alapján dönti el, hogy merre haladjon tovább a vonal. Az automatikus rajzoláshoz a szoftvernek ismernie kell a rajztér határait. Ezt a program indítása után egy egyszerű kalibrációval végezzük el. Az első mozgatási üzemmódban, a motorok direkt vezérlésénél a program nem ellenőrzi, hogy átléptük-e a határokat. Ezzel bemozgatjuk a tollat a rajztér közepére, majd egy billenytűvel rögzítjük azt. Ezután a felső és alsó határok beállítása következik, majd a lap egyik szélére elmozogva a vízszintes határbeállítás. Ezt csak az egyik oldalra kell elvégezni, a program feltételezi, hogy a másik irányba is ugyanennyit lehet kitérni. Vízszintes irányban ez jól működik; függőlegesen viszont nem. Ugyanis a lap teteje felé egy egységnyi függőleges lépés jóval nagyobb, mint a lap aljánál. Így a lap közepét szemre meghatározva a szoftver koordinátarendszerében messze nem a középpontot határoztuk meg. Így szükség van az alsó és felső határ külön megadására. A mozgások a mechanika felépítése miatt nem lineárisak; sajátos köríves torzítást figyelhetünk meg az egyenesnek szánt mozgásoknál. Emiatt a szoftveresen adott vízszintes eltérítés a lap alján okozza a legnagyobb fizikai eltérést a középvonaltól. Ezért az oldalhatárokat praktikusan az alsó végállásban állítjuk be. A határok beállítása után a második vezérlőmódban, a jobbra-balra-le-fel módban nem tudjuk elhagyni a rajzterületet. Ez érvényes az automata rajzolásra is, az sem tud kilépni belőle. A direkt vezérléssel azonban továbbra is el tudjuk hagyni azt.

6 A jelek kijuttatása a számítógépből Az elektronika és a pc közötti kapcsolattartáshoz valamelyik porton ki kell adni a motorok vezérlőjeleit. A léptetőmotorok vezérléséhez nagyon jó lehetőség lett volna a párhuzamos port, ugyanis annak elég lábát lehet le- és felkapcsolgatni ahhoz, hogy ne kelljen soros-párhuzomos átalakítást elvégezni a számítógépen kívül. Sok projekthez használják a gépnek ezt a kimenetét. Pár egyszerű FET-tel vagy tranzisztorral kapcsolgathatjuk a motorok tekercseire a tápfeszültséget, így vezérelve azokat. Így a számítógépen kívül megspórolhatjuk az esetleges jelátalakításokat, mikrokontrollereket. A megoldás hatalmas előnye az egyszerűség, és alacsony alkatrészigény, tehát költség is. Párhuzamos port azonban nincs sok mai számítógépen; és mégiscsak elegánsabb valamilyen modernebb perériát használni. A soros port használatának ötlete felvetődhet még; azonban ebben az esetben már mindenképpen szükséges valamilyen elektronika, ami átalakítja a soros jeleket párhuzamossá. A soros port jelszintjei sem kompatibilisek az érzékeny kontrollerek bemeneteivel. Ha már úgyis szükségünk van külső logikára, akkor nem nagy ugrás az USB port használata. Ez minden mai gépen megtalálható, és még nagyon sokáig meghatározó peréria lesz. Kép forrása: logsys.mit.bme.hu [1] Az első motorvezérlési próbálkozásaimat a tanszéki FPGA-kártyával vittem végbe. Ezeket a beágyazott és ambiens rendszerek laboratórium tárgy házi feladataihoz kaptuk kölcsön. A kártya egy, a Spartan-3E családba tartozó, Xilinx gyártmányú IC-t használ központi vezérlőként. Pontos típusa XC3S250E-4TQ144C. Az chip bekapcsoláskor a kártyán található flash memóriából olvassa be a programot. Saját, belső programtárolásra nem képes, azonban ezzel a megoldással nem kell minden bekapcsoláskor számítógépről feltölteni a kódot. A kártyán található perériák között van hétszegmenses kijelző, ledes pontmátrix, nyomógombok, DIP-kapcsolók, és ledek. Ezek közül én csak a ledeket használtam. A 8 led a léptetőmotor lábaira adott feszültségeket jelezte vissza, így ránézéssel meg lehetett állapítani, hogy merre próbálja hajtani a motorokat, van-e a kimenetén jel, illetve hány pólust hajt meg egyszerre. Az FPGA nem tartalmaz dedikált hardveres UART támogatást, így a protokollt nekem kellett megvalósítani. A számítógépen futó szoftver egy bájtnyi információt küld ki az USB porton. A nyolc bit a két léptetőmotor lábaira adandó jeleket kódolja. A chip a GPIO (general purpose input/output) lábakra rakta ki a nyolc beérkezett bitet. Miután az FPGA-kártya tudta vezérelni a léptetőmotorokat, elkezdett zavarni, hogy feleslegesen nagy teljesítményű, és értékű hardvert használok erre az egyszerű feladatra. Utánanéztem, hogy milyen olcsóbb, egyszerűbb megoldások vannak a problémára. Kézenfekvő ötlet volt valamilyen mikrokontroller használata.

7 A mikrokontrollerek nagy része támogatja hardveresen az UART protokollt; az USB viszont csak a komolyabb modellekbe van beépítve. Lehet kapni USB-UART átalakító IC-t, körülbelül forintos áron. Az Atmel kontrollerjei között találhatjuk még meg például az ATmega8U2 chipet, ami beépített USB vezérlővel rendelkezik. Bolti ára körülbelül 1200 forint. Ehhez persze még hozzáadódik a programozó ára. Kép forrása: Texas Instruments [2] A megfelelő megoldás keresése közben találtam rá a Texas Instruments MSP430-as családjához készített fejlesztőkártyára, a Launchpad-re. A kártya közepén egy DIP foglalat található, ebbe az MSP430G2 család tagjait helyezhetjük. A csomaghoz két kontrollert kapunk, az MSP430G2553-as az erősebbik, 20 lábbal; és egy kisebbet, a G2452-est, 14 kivezetéssel. A csomag ára Amerikában 4.3 dollárról indult; a tavasszal felemelték 10 dollárra. Én itthon 1900 forintért tudtam megvenni egy elektronikai boltban. Ez nagyon kevés pénz egy fejlesztőkártyáért. Sok mikrokontrollerhez csak a programozó ennek a többszörösébe kerül. Az illusztrációtól eltérően az én változatomra gyárilag felforrasztottak két apa csatlakozósort, amire a kontroller lábai voltak kivezetve. A csomagban van anya foglalatsor is. Azzal talán egy fokkal egyszerűbb lenne a kezdők számára a projektek bekötése; ugyanis a foglalatba bele lehet dugni a drótot, míg a tüskére feltekerni, vagy megbízhatóan rögzíteni nem olyan egyszerű úgy, hogy közben ne érjen hozzá a szomszédos tüskékhez. A korábbi modelleket anya foglalattal szállították; a fórumokon látható a vevők elégedetlensége a váltás miatt. A kártyán két led van, egy zöld és egy vörös. Két gomb van a nyákon; ezek közül azonban csak az egyiket programozhatjuk, a másik a reset gomb. A kevés peréria azonban nem komoly hátrány, a kontrollernek ugyanis az összes lába ki van vezetve, és az előbb említett perériákat jumperrel leválaszthatjuk a lábakról. Így például a ledek leválasztása után bemenetnek is felprogramozhatjuk az adott vonalakat. A kártya felső részén látható szaggatott vonal mentén a gyártó szerint elvághatjuk az áramköri lapot. Így a kontrollernek egy kényelmesen használható foglalatot kapunk, a két leddel és nyomógombbal ellátva. A tápot ilyenkor a kártya jobb alsó sarkában lévő tüskéken át adhatjuk a kártyára. Ha később szükségünk lenne a kontroller átprogramozására, a két felet egymás mellé helyezve jumperekkel újra összeköttetésbe hozhatjuk. A csomagban kapunk még egy külső oszcillátort is. A nyákon ennek a helye üresen van hagyva; a csomagban találhatótól eltérő frekvenciájú kristályt is beépíthetünk. A kontrollerek a saját kategóriájukban az alacsony fogyasztásukkal járnak az élen. A hasonló árú Atmel és Microchip modelleknél kisebb áramot vesznek fel alvó állapotban, működő időzítő mellett. A számítógépre fel kell ugyan telepíteni a drivereket (a Windows XP legalábbis nem ismerte fel magától), de utána egyszerű USB soros eszközként tudunk kommunikálni az eszközzel.

8 A kártya felső részén látható IC-k a beérkező USB jeleket UART-tá alakítják, és az elválasztóvonalon lévő jumperek orientációjától (és persze a kontroller programozásától) függően a chip hardveres vagy szoftveres UART kommunikációját tudjuk használni. Én a hardveres kezelést választottam, azzal jóval egyszerűbb lett a kód. A mikrokontroller programja a következőképpen néz ki: #include <msp430.h> extern void CSL_init(void); int main(void) { CSL_init(); P1OUT&=~BIT4; P2OUT&=~BIT0; P2OUT&=~BIT1; P2OUT&=~BIT2; P1OUT&=~BIT7; P2OUT&=~BIT5; P2OUT&=~BIT4; P2OUT&=~BIT3; P1OUT =BIT6; P1OUT&=~BIT0; bis_sr_register(lpm0_bits + GIE); } Az include a kontrollerspecikus makrók, függvények, konstansok használatát teszi lehetővé. A CSL_init() a hardvert inicializáló függvény, erről később lesz még szó. A main függvény elindítja az inicializációt, majd a motorvezérlésre használt kimenetek közül mindent lekapcsol. Az utolsó, két különálló bit-állítás a piros led lekapcsolása, és a zöld led felkapcsolása. Ezzel jelzi az üzemkész állapotot. Ezután a kontrollert alvó állapotba küldjük, onnan interrupttal lehet kihozni. void USCI0RX_ISR(void) { unsigned char ch=uca0rxbuf; ch0 ch1 ch2 ch3 - p1.4 p2.0 p2.1 p2.2 ch4 ch5 ch6 ch7 - p1.7 p2.5 p2.4 p2.3 unsigned char p1=0; unsigned char p2=0; (ch&bit0) (ch&bit1) (ch&bit2) (ch&bit3) p1 =BIT4; p2 =BIT0; p2 =BIT1; p2 =BIT2;

9 (ch&bit4) (ch&bit5) (ch&bit6) (ch&bit7) p1 =BIT7; p2 =BIT5; p2 =BIT4; p2 =BIT3; P1OUT=(P1OUT&(~0x90)) (p1&0x90); P2OUT=(P2OUT&(~0x3f)) (p2&0x3f); (ch){ P1OUT =BIT0; P1OUT&=~BIT6; } else { P1OUT =BIT6; P1OUT&=~BIT0; } while (!(IFG2&UCA0TXIFG)); UCA0TXBUF = UCA0RXBUF; USCI_A0 TX buffer ready? TX -> RXed character } Ez az UART interruptot kezelő függvény. A beérkező bájt bitjeit átrendezi, és a kimenet megfelelő lábaira kiteszi. Ha van a kimeneten aktív jel, akkor a piros led világít, ha nincs, akkor a zöld. Így a kártyára pillantva egyből látni lehet, hogy áram alatt van-e valamelyik motortekercs. Ez akkor hasznos, amikor valamilyen kommunikációs vagy szoftveres gond miatt a kommunikáció megszűnik, és feszültség alatt marad valamelyik motor. Ez nagyon ritkán fordult elő; ettől függetlenül egy fontos fejlesztési feladat az automata lekapcsolás megoldása. Ehhez egy időzítőt kell felprogramozni, ami a számítógép felől érkező utasítás megérkezésekor nullázza magát, és egy adott érték elérésekor lekapcsolja a kimenetet. Ezzel a szoftveres hiba esetén el lehet kerülni a motorok felesleges melegedését. Az utolsó két sor a beérkezett bájtot visszaküldi a számítógépnek. Ez egyszerű hibaellenőrzésre alkalmas. Ha a program visszakapja azt a bájtot, amit kiküldött, akkor a kártya megkapta, és feldolgozta azt. Ennek a szoftveres implementálása még nem történt meg. A motorok meghajtása, tápegység A mikrokontroller kimenetei nyilvánvalóan nem elég erősek a motorok tekercseinek meghajtásához. Valamilyen módon erősíteni kell a kimenetüket. A két motor, amit a projekthez használtam, 24 voltos feszültségről működnek az adatlapjuk szerint. Ezt nyilvánvalóan valamilyen külső tápegységnek kell szolgáltatnia, az USB-ről ekkora feszültséget (és a hozzá tartozó teljesítményt) levenni nagyon körülményes, ha nem lehetetlen. Feszültségsokszorozóval, töltéspumpával lehetne próbálkozni, de a maximális áramerősségből adódó teljesítmény, amit a számítógép a fejlesztőkártyának kioszt, valószínűleg kisebb, mint a motor teljesítményszükséglete. Ez nem biztos, hogy így van; a motor névleges feszültsége 24 V, áramfelvétele 216 ma. Ez körülbelül 5 Watt teljesítmény. Az USB 2.0 szabvány szerint az egységnyi terhelés 100 ma, a maximális (5 egységnyi) 500 ma. Az 5 V-os buszon ez 2,5 Watt leadott teljesítmény lenne, ami a motor kisebb feszültségen és sebességen való forgatásához valószínűleg elég. A maximális teljesítményt az USB buszon azonban szoftveresen kell kérni; ez esetünkben a kártya USB vezérlőjéhez való hozzáférés hiányában esélytelen. Lehetne még egyszerre több portról áramot venni; ez azonban már feleslegesnek tűnő bonyolultságot hoz a rendszerbe. Sokkal egyszerűbb a külső tápegység használata. (Attól a kivételtől eltekintve, ha a berendezést

10 konnektortól távol akarják használni, a laptop energiáját használva. Erre a jelen konfiguráció nem alkalmas.) Az első kísérleteknél egy régi számítógép-tápegység 12 voltos kimenetét használtam. A motorokat elvileg 24 voltról kéne táplálni, de ennek a feléről is használhatóan működtek. A kisebb feszültség hátránya a kisebb nyomaték, és az alacsonyabb elérhető maximális fordulatszám. Szerencsére egyiket sem kellett maximálisan kihasználni. A számítógép-tápegység használatának egy komoly hátránya van. Kimenete nem földfüggetlen, így a 0 kimenet potenciálja eltérhet a fejlesztőkártya (azaz az USB port) nulla szintjétől. Ez valószínűleg nem okoz komoly gondot, de extrém esetekben előfordulhat a berendezések károsodása. A nulla vezetékek ellenállása a táp felé ugyanis alacsony, hogy a rajta átfolyó áram ne emelje meg a potenciált. Így minimális feszültségeltérésnél is komoly áramok folyhatnak. Eltérő konnektorokba vagy elosztókba dugott nyomtató és számítógép között láttam már szikrázást az USB csatlakozón minden egyes ki- és bedugásnál. Hasonló jelenség lépett fel akkor is, amikor egy terminált akartam soros porton keresztül csatlakoztatni a számítógépemhez. A különböző elosztók miatt akkora volt a feszültség a két csatlakozó között, hogy bedugáskor szintén szikrázott. Komoly csípéseket okozott, ha az ujjam egyszerre ért hozzá a csatlakozó és a kábel köpenyéhez. A megoldás a közös elosztó használata volt. Az általam használt tápegység földje azonban azonos elosztóba dugva is eltérő potenciálon volt a fejlesztőkártyához képest. A multiméter egy pár voltos eltérést jelzett; hogy emögött mekkora elérhető áramerősség volt, azt nem volt kedvem kipróbálni; valamilyen más megoldást kellett keresni. Optikai leválasztásokat kezdtem keresni az alkatrészboltok honlapjain. A fejlesztőkártya-usb leválasztásnak sok értelme nem lett volna, ugyanis a kommunikációhoz hozzátartozik az egyenfeszültségek, ellenállások által jelentett információ is. Ezt a leválasztás két oldalán rekonstruálni bonyolult lett volna. Járhatóbb út a mikrokontroller és a jelerősítő közötti leválasztás. Azonban ez sem egyszerű; az optikai csatolók jellemzően csak pár csatornásak, nekünk pedig nyolcat kell átvinni. Nyolccsatornásat nem találtam, a kétszer négyes is már komoly költségekkel járt volna. Arról nem beszélve, hogy a mikrokontroller kimenete és a csatolóledek közé valamilyen korlátozó ellenállást kellett volna beépíteni; így plusz két IC-vel és nyolc ellenállással már jelentősen növelte volna a megoldás a hardver bonyolultságát. Végül a hardver bonyolítása helyett a probléma megkerülését választottam. Azok a fali transzformátorok, amiken nem látunk érintkezőket a védőföldelésnek, földfüggetlenek. Ugyanis a berendezés a két bemenő érintkező közötti feszültséget látja csak; hogy ezek a földhöz képest hogyan alakulnak, azt nem tudja. Következésképpen nem tudhatja, hogy melyik a fázis, így nem rögzítheti egyik érintkezőhöz sem a földet. Ha véletlenül a fázishoz rögzítené, az a kimeneten életveszélyes feszültséget jelentene. A választásom tehát egy régi szkenner fali transzformátorára esett. Kimenete 12 voltos, 1 A terhelhetőségű. Ez a két 5 W maximális teljesítményű motort bőven kiszolgálja, ráadásul azok csak a névleges feszültség felén üzemelnek, így a felvett teljesítményük is leesik. A mikrokontroller jeleinek erősítése, fejlesztőpanel A tápegység tehát megvolt; az erősítés módját kellett kitalálnom. Megoldhattam volna diszkrét alkatrészekkel, de az optikai leválasztáshoz hasonlóan jelentősen bonyolította volna az áramkört. Ugyanis legegyszerűbb esetben is nyolc darab tranzisztorról vagy FET-ről beszélünk. A motorok tekercsének induktív visszalökését is érdemes elfojtani. Egészen magas feszültségeket is elérhet a lökés csúcsa, a digitális áramkörök pedig érzékenyek ezekre. A megoldást az ULN2803-as IC jelentette. Ez egy tokban pont nyolc csatornát erősít Darlingtonkapcsolásban. A kimeneteket az induktív lökéseket elnyelő diódák védik; tehát erre a problémára tökéletes megoldás.

11 Kép forrása: Toshiba [4] Egy csatorna kapcsolási rajza a fenti ábrán látható. A szaggatott vonalas diódák nem diszkrét elemek, azok a félvezetők parazita-diódái. Az induktív lökéseket a common pinre kötött dióda nyeli el. A bemeneten lévő 2,7 kohmos ellenállás helyén a 2804-es változatben 10,5 kohmos ellenállás található. Az a magasabb feszültségű logikák kimenetét tudja fogadni, 6-15 V között. Az általam használt 2803-ast 5 voltos bemeneti feszültségre tervezték. Az MSP430G2553 kimenetei 3,3 voltosak, az erősítő már 3 voltnál teljesen kinyit. Így a névlegesnél alacsonyabb feszültség nem jelent problémát. Tokozásban választhattam még az APG és AFWG változatok között. Az AFWG felületszerelt, és terhelhetősége is kisebb. Így egyértelmű volt a választás, az ULN2803APG-t vettem meg. A DIP tokozás azért is volt kényelmes, mert így breadboardon tudtam kialakítani a kapcsolást. A végleges implementáció blokkvázlata A fejlesztőkártya és a breadboard közötti összeköttetést számítógépből kibontott vezetékekkel oldottam meg. Ezeknek a vége eredetileg az alaplap tüskéire csatlakozott; a fejlesztőkártyának ugyanilyen kivezetései vannak. A drótok belseje azonban vékony, sokszálas alumínium. Ez a breadboardba dugásnál könnyen elhajlik. Forrasztóónnal befuttatva már nem, de úgy meg tud törni. Így az ónozott drótokat sorkapocsba kötöttem, ahonnan tömör rézvezetékek mentek a breadboardba. Azok jobban bírják a ki-be dugdosást, oldalirányú erőket.

12 A mechanika első megvalósítása A képen az első változat látható. A léptetőmotorok át vannak fúrva a farostlemezen, és csavarokkal vannak rögzítve arra. A felső sarkokba két szöget ütöttem be, ezeken fordul a cérna a kocsi felé. A tábla mellett baloldalt a breadboardot láthatjuk, benne az erősítő IC-vel, és mellette fejlesztőkártyát. Meglepő módon a kocsi megfelelő kialakítása volt a legnagyobb kihívás. Két, egymásnak ellentétes követelmény van a tábla dőlésszögével, és a tollra nehezedő súllyal kapcsolatban. A tollat viszonylag erősen rá kell nyomni a papírra, hogy megfelelően írjon. Ezzel azonban megnöveljük a súrlódási erőt a papír és a toll között, illetve a toll hajlamosabb lesz az akadozásra, ugrálásra. Ha a tábla nagyon közel van a vízszinteshez, a súrlódási erő már olyan nagy, hogy a gravitáció nem húzza ki feszesre a felfüggesztő cérnákat, a rajzolás nem működik jól. Ha a tábla közelebb van a függőlegeshez, a toll súrlódása kisebb, a mozgatás működik, a rajz viszont halvány lesz. További problémát jelent, hogy a tollat nem tudjuk pontosan a hegyénél mozgatni, így minden irányba mozgatásnál egy kis erőkar jön létre, ami a tollat igyekszik felborítani. Ezért megfelelő kitámasztásra van szükség. Ezt az első változatnál a tollhoz gumival rögzített drótkeret jelentette. Így három ponton érintkezett a kocsi a papírral, ezek közül a legfelső a toll hegye volt. A kocsi súlyát meg kell annyira növelni, hogy megfelelő nyomóerőt adjon a tollnak, és elősegítse a cérna lefelé húzását. A toll felfogatási pontja a cérnán a papírhoz a lehető legközelebb van. Ha ennél a magasságnál nagyobb pontban van a szerkezet súlypontja, akkor a meredekhez közeli helyzetekben a kialakuló forgatónyomaték miatt akár el is emelheti a tollat a papírról. Jó lett volna tehát a papírhoz minél közelebb elhelyezni a súlypontot, azonban ez a vas anyacsavarok relatíve kicsi sűrűsége miatt nem lehetséges; ennél tömörebb anyag pedig nem nagyon található háztartásban. A képen látható elrendezésben a két alsó, kitámasztó lábra is tekintélyes súly jut. Igazából az előbb tárgyalt forgatónyomaték miatt a súly nagy része ezekre jut, a tollra jóval kevesebb. Ezért az oldalirányú mozgásnál a tollat a cérna kényszerűen a helyes pályán mozgatta, de a súrlódás miatt a két alsó kitámasztó láb próbált ellenállni a mozgásnak. Ennek hatására a kocsi megdőlt, majd amikor a dőlés nem volt tovább tartható, hirtelen ugrással esett az alja a toll után. A papír széle felé az egyik cérna mindenképpen lelazul. Ha a cérnában ható kötélerő a tapadó súrlódás által kejtett erő alá csökken, akkor az adott cérnát hiába engedjük tovább, a kocsi nem mozdul, csak a felfüggesztés lazul be egyre jobban. A motorok által keltett vibráció miatt azonban még hirtelen mindig megindulhat, de ilyenkor nem a szoftver által kiszámolt pályán jut a kívánt pontba, hanem ahogy sikerül. Ez a többi vonaltól elütő, átlós hibákat visz a rajzba. Ezeknek a hibáknak a kiküszöbölésével próbálkoztam a második próbálkozásnál.

13 Második változat Az előző változat problémáinak kiküszöbölése egyszerűen a rajztábla méretének megnövelésével történt. A képen az eredeti táblát látjuk a nagyobb mögé rögzítve. A két cérnát a falemez szélére csiptetett iratkapcsok vezetik a megfelelő irányba. Ez a cérnák szögét jóval kisebb tartományban használja; a függőlegeshez soha nem kerülnek olyan közel, mint az előző esetben. Így nem állhat elő az az eset, mint az előző megvalósításnál, hogy az egyik cérnában ébredő erő jelentősen lecsökken, majd beesik a kocsi súrlódási ereje alá. A felfüggesztés tehát folyamatosan feszes marad, így az ugrálás megszűnt. A kocsi is eltért az előzőtől. A Merkúr nevű építőkészletből raktam össze, így maga a kitámasztás adta a súly nagy részét, nem kellett magas súlypontot eredményező plusz nehezékeket rögzítenem rá. Ennek, és a nagyobb kötélterhelés miatt lecsökkentett tábla-dőlésszögnek köszönhetően a tollat elemelő forgatónyomaték is megszűnt. Azonban ez sem tökéletes; a cérnák nem pontosan a toll hegyénél fogják a szerkezetet, hanem valamivel kijjebb lévő pontokon. Így a jobbra, és balra történő mozgatásoknál a toll hossztengelye körül elforgatják a kocsit. A másik fellépő hatás, hogy a kitámasztás három pontos, és a toll a két felső között van félúton. Ahhoz azonban, hogy hozzáérjen a papírhoz, a hegynek kell a papírhoz legközelebb lévő pontnak lenni, tehát a négy pont egyszerre nem tud leérni a papírra. Ez főleg vízszintes irányváltásoknál egy átbillenést eredményez az egyik három pontból a másik hárommal történő érintkezésbe. E két utóbbi hatás minimálisan, de látszik a rajzon. Azonban az így kialakított plotter már egészen használható rajzokat volt képes létrehozni.

14 Eredmények A két kép a plotter által rajzolt minták beszkennelésével készült. A toll a jobb alsó sarokból indul, és ingázva ér fel a bal felső sarokba. Az ingázás közben négyszögjeleket rajzol, amelyek nagysága arányos a headset által vett agyi aktivitással. A headset szoftverének görbéi közül a short term excitement adta az értékeket. A legkisebb és legnagyobb jel a headset által szolgáltatott tartománynak csak egy részét fogja át, így a minimumszint alatt lévő értékeknél 0-t ír a plotter, illetve a legnagyobb érték felett is különböző értékeket vesz még fel a jel, ami a papíron mind maximumként jelentkezik. Enélkül a négyszögjelek nem tértek volna el látványosan egymástól. Látszik, hogy ahol elindul a felvétel, még közepesen erős agyi aktivitást mért a headset. Ez a felvétel indítása utáni gyors ellenőrzés következménye, majd utána megpróbáltam elcsendesíteni az agyamat. Ez mindkét esetben elég jól sikerült. Ezután felváltva próbáltam lazítani, illetve magas agyi aktivitást mutatni. Ezt gyors, izgalmas élmények fejben átpörgetésével, fejben számolással, erős koncentrációval és hasonlók gyors váltogatásával tudtam elérni. Az amplitúdó váltakozását jól lehet követni az ábrákon. Fejlesztési lehetőségek A mikrokontroller programjának tárgyalásakor megemlítettük a biztonsági időzítőt, ami egy idő után lekapcsolja a motorra adott feszültséget, ha nem érkezik eltérő utasítás a számítógéptől. Ennek implementálása egy fontos biztonsági funkció. A vezérlőszoftver kódja meglehetősen átláthatatlan, nagy része jól újragondolt újraírást igényel. A soros kapcsolat megszakadását okozó - valószínűleg portkonfigurációs - hibát meg kell szüntetni. Új funkcióként be lehetne vinni a koordináták megfelelő transzformációját; azaz a rajzfelületen képes legyen egyenes vonalakat húzni. Ehhez az is szükséges, hogy a két motor eltérő sebességgel is képes legyen forogni. A jelenlegi változat csak ugyanolyan ütemezéssel tudja váltani a két motor elfordulását. A rajzolt minta lehetne egy kicsit fantáziadúsabb, a négyszögjeles EEG elég triviális megoldás. Valami bonyolultabb, de könnyen értelmezhető mintákat előállító algoritmus nagy előrelépés lenne.

15 Kép forrása: jovoplaza.hu [8] Meg lehetne valósítani a képen látható gyerekjátékot, ami közelebb lenne az eredeti feladathoz. A probléma, ami miatt a plotteres irányba indultam, az volt, hogy nem tudtam négy, megbízhatóan elkülönülő parancsot betanítani a headsettel. Ezt hosszas gyakorlás után valószínűlet meg lehet valósítani, de egy teljesen új felhasználónak valószínűleg sok frusztrációt okoznánk vele. Ehelyett a vezérlési séma lehetne az, hogy a headset giroszkópjainak jelét kiolvasva érzékeljük a felhasználó fejmozgásainak irányát. Egy kis fejrántás balra azt jelenti, hogy a golyót a bal irányba akarja mozgatni. Ezután egy jól betanított parancs aktiválásával (vagy az agyi aktivitás, így az erős koncentráció figyelésével) engedélyezzük az adott irányú mozgást. Ha ennek megvalósítása megoldható, akkor a mechanika gondos megtervezésével és megfelelő alkatrészellátással innen már csak egy lépés az eredeti feladatkiírás megoldása. Annak az az előnye, hogy a játéktér vízszintes, így tetszőleges akadályokat fel lehet pakolni a pályára, esetleg azokkal kölcsönhatásba is léphet a golyó. (Fémcsíkokon áthaladva fények gyulladnak ki, megfelelően kialakított akadályokat adott helyekre tologatni, stb.) Irodalomjegyzék [1] Logsys FPGA kártya dokumentáció, kép [2] Texas Instruments MSP-EXP430G2 Launchpad dokumentáció, szoftverek [3] Mitsumi M43SP-5 léptetőmotor adatlap [4] Toshiba ULN2803APG adatlap [5] Emotiv API dokumentációja [6] Windows-függvények dokumentációja [7] Az xy-plotter képe (Forgalmazó: 8linx.com, a foamlinx.com LLC leányvállalata; ismeretlen tervező) [8] A fagolyós gyerekjáték képe (Forgalmazó: Magyar Shop, Jövő pláza) (A linkek májusi állapotot tükröznek.)

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába

Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Bevezetés az Arduino mikrovezérlők programozásába Milyen csodabogár az a mikrovezérlő? A mikrovezérlő egy tenyérnyi, programozható, elektronikus eszköz, amely képes más elektronikus alkatrészeket vezérelni.

Részletesebben

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása 9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása E fejezetben az ARM mikrovezérlők programozása lesz ismertetve néhány példaprogram és gyakorlati alkalmazás bemutatásával. Az általunk használt ARM mikrovezérlő gyártója

Részletesebben

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Irányítástechnika és Informatika Tanszék DARU IRÁNYÍTÁSA Önálló laboratórium beszámoló Készítette: Menyhárt Balázs BDVUD4

Részletesebben

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés

Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés TÁMOP-4.2.1-08/1-2008-0002 projekt Vállalkozás alapítás és vállalkozóvá válás kutatás zárójelentés Készítette: Dr. Imreh Szabolcs Dr. Lukovics Miklós A kutatásban részt vett: Dr. Kovács Péter, Prónay Szabolcs,

Részletesebben

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez

Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez BMEVIFO4319 Önálló laboratórium Konfigurálható digitális műszerfal Bosch MonoMotronic befecskendezőrendszerhez Időközi beszámoló Molnár Bence ILUAUQ Konzulens: Kertész Zsolt Bevezető A járműelektronika

Részletesebben

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek

4. BEMENET EGYSÉGEK. 4. Bemenet egységek 4. Bemenet egységek A bemeneti perifériákkal a számítógépbe kívülről adatokat, programokat juttathatunk be. Íme röviden felsorolva a legismertebb bemeneti egységek: 1. Billentyűzet 2. Egér és más mutató

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. TB6560HQV3-T3 (V type) 3 tengelyes léptetőmotor vezérlő

Felhasználói kézikönyv. TB6560HQV3-T3 (V type) 3 tengelyes léptetőmotor vezérlő Felhasználói kézikönyv TB6560HQV3-T3 (V type) 3 tengelyes léptetőmotor vezérlő Mikrolépés lehetősége: 1, 1/2, 1/8, 1/16. A vezérlő 3 tengely meghajtására képes, egyszerűen bővíthető a rendszer egy 4. tengellyel.

Részletesebben

MOVER-KIT Q36S vezérléssel Felszerelési és használati utasítás Elektromechanikus motorral mozgatott tolóajtók nyitásához és záráshoz.

MOVER-KIT Q36S vezérléssel Felszerelési és használati utasítás Elektromechanikus motorral mozgatott tolóajtók nyitásához és záráshoz. KIT-MOVER5 Q36 új 1. oldal, összesen: 1 MOVER-KIT Q36S vezérléssel Felszerelési és használati utasítás Elektromechanikus motorral mozgatott tolóajtók nyitásához és záráshoz. A leírás fontossági és bonyolultsági

Részletesebben

Mérlegelés Kártyaolvasóval

Mérlegelés Kártyaolvasóval METRISoft Mérleggyártó KFT PortaWin (PW2) Jármű mérlegelő program 6800 Hódmezővásárhely Jókai u. 30 Telefon: (62) 246-657, Fax: (62) 249-765 e-mail: merleg@metrisoft.hu Web: http://www.metrisoft.hu Módosítva:

Részletesebben

Antenna forgató elektronikus vezérlése visszajelzéssel

Antenna forgató elektronikus vezérlése visszajelzéssel Antenna forgató elektronikus vezérlése visszajelzéssel Vezérlő egység A személyi számítógépek fejlődése olyan irányba tart, hogy eltűnnek a klasszikus csatlakozófelületek mint a COM és az LPT. Az újabb

Részletesebben

Robotkocsi mikrovezérlővel

Robotkocsi mikrovezérlővel B é k é s c s a b a i K ö z p o n t i S z a k k é p z ő I s k o l a é s K o l l é g i u m Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolája 5600 Békéscsaba, Puskin tér 1. Pf. 62 www.taszi.hu XVII. ORSZÁGOS ELEKTRONIKAI

Részletesebben

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen.

FAAC 531 EM. Az 531 EM automata mozgató belső használatra és garázskapuk működtetésére lett tervezve és gyártva. Minden másfajta használat helytelen. FAAC 531 EM Az 531 EM automata garázsmotor szekcionált vagy billenő kapuk mozgatására használandó. A készülék egy egybeéptített elektromechanikus motorból, vezérlőegységből és egy lámpából áll, ami a plafonra

Részletesebben

Nyomtatóport szintillesztő 3V2

Nyomtatóport szintillesztő 3V2 Nyomtatóport szintillesztő 3V2 A 3V2-es verziójú illesztő kártya lehetővé teszi a nyomtató porthoz vagy az UC300-hoz való kényelmes, egyszerű hozzáférést, a jelszintek illesztett megvalósítása mellett.

Részletesebben

USB HID Demo @watt. 1. Bevezetés. 2. A Hardver

USB HID Demo @watt. 1. Bevezetés. 2. A Hardver USB HID Demo @watt 1. Bevezetés Ebben a cikkben egy egyszerő kommunikációs kapcsolatot próbálok bemutatni, elsısorban gyakorlati oldalról egy egyszerő hardveren, valamint a PIC(C18) és a PC(VB6) oldali

Részletesebben

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5

1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 EntryProx Beléptető Rendszer FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV v.1.0.7. EntryProx Beléptető Rendszer TARTALOM 1. BEVEZETÉS... 5 2. A RENDSZER ELEMEI, ARCHITEKTÚRÁJA... 5 3. A RENDSZER ÜZEMBE HELYEZÉSE... 7 3.1. Az

Részletesebben

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD)

Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Laborgyakorlat Logikai áramkörök számítógéppel segített tervezése (CAD) Bevezetés A laborgyakorlatok alapvető célja a tárgy későbbi laborgyakorlataihoz szükséges ismeretek átadása, az azokban szereplő

Részletesebben

NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól

NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól 2 Gyártó és fejlesztõ: NCT Ipari Elektronikai kft. H1148 Budapest Fogarasi út 7 Postafiók: 1631

Részletesebben

USBTiny-MKII programozó

USBTiny-MKII programozó USBTiny-MKII programozó Software telepítés Miután elkészítettük a programozónkat és az hibátlanra sikerült (forrasztások, összes átkötés via megléte, szemrevételezés legalább 12x-s nagyítóval, különös

Részletesebben

Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel.

Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel. 1 Gi.Bi.Di. gyártmányú F4 Plus típusú egyfázisú két motorhoz alkalmazható mikroprocesszoros vezérlés, - beépített rádiófrekvenciás vevővel. ÁLTALÁNOS ÓVINTÉZKEDÉSEK Ezen óvintézkedések a termék szerves

Részletesebben

Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez

Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez Kezelési leírás a FEC01/06 típusú programozható és távműködtethető lángeffekt vezérlő készülékhez Budapest, 2006. november LFO Bt. Tartalomjegyzék 1. A lángeffekt vezérlő készülék általános tulajdonságai,

Részletesebben

Vektorgrafikus rajzeszközök

Vektorgrafikus rajzeszközök 8. nap Vektorgrafikus rajzeszközök A fejezet címe kicsit megtévesztõ lehet. Mivel a Flash alapvetõen vektorgrafikus alapú képek animálására szolgál, ezért a programon belül használható rajzeszközök mindegyikével

Részletesebben

A DDS áramkörök használata.

A DDS áramkörök használata. A DDS áramkörök használata. Az is lehet, hogy a DDS-ek a legjobb találmányok közé tartoznak egy rádióamatőr számára. Egy stabil frekvenciájú jelforrás előállítása házi körülmények között minden időben

Részletesebben

Szerelési és kezelési útmutató

Szerelési és kezelési útmutató Szerelési és kezelési útmutató Beszerelést végző cég: Beépítés dátuma: Telefon: KE KELIT Kunststoffwerk GmbH Tel: +36 27 542 399 H-2120 Dunakeszi www.kekelit.hu Székesdűlő-Házgyár 0126/2 hrsz. TARTALOM

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.00.0096 és újabb modul verziókhoz Dokumentumverzió: 1.41 2013.08.09

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.00.0096 és újabb modul verziókhoz Dokumentumverzió: 1.41 2013.08.09 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.00.0096 és újabb modul verziókhoz Dokumentumverzió: 1.41 2013.08.09 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ. Összecsukható Dobson-távcsövek HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Összecsukható Dobson-távcsövek TARTALOMJEGYZÉK A távcsõ összeállítása............................................. 3 Alkatrészjegyzék (8 és 10 ).....................................

Részletesebben

City 11 ANALÓG VEZÉRLŐ EGYSÉG LENGŐ KAPUKHOZ

City 11 ANALÓG VEZÉRLŐ EGYSÉG LENGŐ KAPUKHOZ V2 S.p.A. Corso Principi di Piemonte, 65/67 12035 RACCONIGI (CN) ITALY Telefon: +39 01 72 81 24 11 - fax +39 01 72 84 050 info@v2home.com - www.v2home.com IL n. 353 Kiadás dátuma 2011/06/20 City 11 ANALÓG

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. Magyar. APC Smart-UPS. 500 VA 100 Vac. 750 VA 100/120/230 Vac. Tower szünetmentes tápegység

Felhasználói kézikönyv. Magyar. APC Smart-UPS. 500 VA 100 Vac. 750 VA 100/120/230 Vac. Tower szünetmentes tápegység Felhasználói kézikönyv Magyar APC Smart-UPS 500 VA 100 Vac 750 VA 100/120/230 Vac Tower szünetmentes tápegység 990-1587A 12/2005 Bevezetés Az APC szünetmentes tápegységet (UPS) arra tervezték, hogy megvédje

Részletesebben

Adataink biztonságos tárolása és mentése

Adataink biztonságos tárolása és mentése Adataink biztonságos tárolása és mentése Akivel már megtörtént, hogy fontos adatot veszített bármilyen okból kifolyólag, az egészen biztosan kínosan ügyel arra, hogy még egyszer ilyen elõ ne fordulhasson

Részletesebben

Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares

Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares Robotot vezérlő szoftverek fejlesztése Developing robot controller softwares VARGA Máté 1, PÓGÁR István 2, VÉGH János 1 Programtervező informatikus BSc szakos hallgató 2 Programtervező informatikus MSc

Részletesebben

UNIK2E TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 12/24 VDC KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS SZÁRNYASKAPUKHOZ. A CE jelzés összhangban van az R&TTE 99/05CE Európai Direktívával.

UNIK2E TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ 12/24 VDC KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS SZÁRNYASKAPUKHOZ. A CE jelzés összhangban van az R&TTE 99/05CE Európai Direktívával. UNIK2E TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ UNIK2E 12/24 VDC KÉTMOTOROS VEZÉRLÉS SZÁRNYASKAPUKHOZ FIGYELEM!! Telepítés elott olvassa el ezt a kézikönyvet, mely a termék szerves részét képezi. N.B. - A Prastel nem vállal

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása Gráfelmélet II. Gráfok végigjárása DEFINÍCIÓ: (Séta) A G gráf egy olyan élsorozatát, amelyben a csúcsok és élek többször is szerepelhetnek, sétának nevezzük. Egy lehetséges séta: A; 1; B; 2; C; 3; D; 4;

Részletesebben

KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2

KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2 KIT-ASTER-Q36 új 1. oldal, összesen: 24 KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2 Q36A vezérléssel Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó

Részletesebben

GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv

GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv GQ-3x és GQ-4x USB univerzális programozó Kézikönyv Magyar fordítás EPROMIROK.HU 2011.10.27. 1 GQ-3X és GQ-4X programozó kézikönyv Üdvözöljük a GQ USB Univerzális Programozó (True-USB Univerzális eszköz

Részletesebben

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása:

Rendszerterv. 1. Funkcionális terv. 1.1. Feladat leírása: Rendszerterv 1. Funkcionális terv 1.1. Feladat leírása: A feladat egy GPS-képes eszközökön futó alkalmazás, illetve ennek szerver oldali párjának létrehozása. A program a szerveren tárolt adatbázis alapján

Részletesebben

TELL AMR-08. Távfelügyeleti Vevő

TELL AMR-08. Távfelügyeleti Vevő TELL AMR-08 Távfelügyeleti Vevő Telepítői Kézikönyv 2014.01.29. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 2. RENDSZER FELÉPÍTÉS...3 2.1 CPM kártya...3 2.2 LC vonalkártya (opcionális)...4 2.3 PWR tápegység...4 2.4

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken

Ritzelés körkéses ritzelőgépeken Ritzelés körkéses rizelőgépeken - 1 - Ritzelés körkéses ritzelőgépeken 1 Bevezető A ritzen német szó hasítást, karcolást jelent. Nyomdai körökben ritzelés (riccelés) alatt leginkább öntapadó anyagok öntapadó

Részletesebben

ENIGMA II. Távfelügyeleti Vevő

ENIGMA II. Távfelügyeleti Vevő ENIGMA II Távfelügyeleti Vevő Telepítői Kézikönyv 2014.02.11. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS...3 2. RENDSZER FELÉPÍTÉS...3 2.1 CPM kártya...3 2.2 LC vonalkártya (opcionális)...4 2.3 RC rádió vevő kártya

Részletesebben

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1

SupOrt. talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 SupOrt talpfelvétel készítő program felhasználói leírás v3.1 L&M Product Service Kft. 1074 Budapest, Csengery u. 28. Tel: (+36-1)-413-2184 e-mail: lundmkft@gmail.com Tartalomjegyzék: Tartalomjegyzék:...

Részletesebben

SN-350-USB SN-700-USB SN-1000

SN-350-USB SN-700-USB SN-1000 KEZELÉSI ÚTMUTATÓ SN-350-USB SN-700-USB SN-1000 12 és 24 voltos inverter Kérjük, a használatbavétel előtt mindenképpen alaposan tanulmányozza át a leírást! Általános leírás Az inverterek olyan berendezések,

Részletesebben

MC3 motorvezérlő nagy távcsőmechanikákhoz

MC3 motorvezérlő nagy távcsőmechanikákhoz MC3 motorvezérlő nagy távcsőmechanikákhoz Figyelem: Ez a leírás a 2013-április, vagy azutáni verziókra vonatkozik. Ha egy régebbi MC3 csatlakozókiosztására kíváncsi, vagy az MCConfig program régebbi verzióját

Részletesebben

PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5.

PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5. PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5. Sokat törtem a fejem azon, hogyan lehetne ergonómikus megjelenésű óra modult csinálni a MK2-es Mondeomba. Olyanra vágytam, amely egyszerre kijelzi az időt és

Részletesebben

Mach3 tananyag. Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása. A Mach3 2.5 szoftver alapján

Mach3 tananyag. Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása. A Mach3 2.5 szoftver alapján Mach3 tananyag Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása A Mach3 2.5 szoftver alapján Cél A tananyag célja a felhasználó segítése és irányítása lépésről lépésre a Mach3 CNC vezérlő alkalmazás beállításában

Részletesebben

Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez.

Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez. Alkalmazási segédlet a MiniCheck-RA-H festékrétegmérő készülékhez és az ezt támogató MiniCheckForKiv szoftverhez. A MiniCheck-RA-H festékrétegmérő a MiniCheckForKiv programon keresztül szolgáltat online

Részletesebben

1 A PROPIC-2 PIC programozó A MICROCHIP PIC mikrokontroller áramkörcsaládja gyorsan népszerű lett a fejlesztők körében, kis fogyasztásának, viszonylag alacsony árának, és nem utolsó sorban a vele kapcsolatban

Részletesebben

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS

STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS STAGNOLI PROFESSIONAL VEZÉRLÉS A VEZÉRLŐEGYSÉG TETEJE Akkumulátor töltő kapcsolat kivezetés. 24 V motor kivezetés. Kiegészítő külső áramforrás kimenet. Villogó kimenet (15 W max., 12 V AC) ; a villogást

Részletesebben

SA-GPCOM. Telepítési leírás. Ipari GPRS átjelző. Dokumentum verzió szám: v1.0 HUN. SA-GPCOM telepítési leírás

SA-GPCOM. Telepítési leírás. Ipari GPRS átjelző. Dokumentum verzió szám: v1.0 HUN. SA-GPCOM telepítési leírás SA-GPCOM Ipari GPRS átjelző Telepítési leírás Dokumentum verzió szám: v1.0 HUN Riasztóközpontokhoz illeszthető GPRS, VOICE, SMS átjelző modul 1 A készülék általános leírása A SA-GPCOM GPRS modul egy DTMF

Részletesebben

Mozgásátalakítók, csigahajtás, csavarorsó felépítése és működése.hibalehetőségek és javításuk

Mozgásátalakítók, csigahajtás, csavarorsó felépítése és működése.hibalehetőségek és javításuk Molnár István Mozgásátalakítók, csigahajtás, csavarorsó felépítése és működése.hibalehetőségek és javításuk A követelménymodul megnevezése: Gépelemek szerelése A követelménymodul száma: 0221-06 A tartalomelem

Részletesebben

MICROCHIP PIC DEMO PANEL

MICROCHIP PIC DEMO PANEL 1 MICROCHIP PIC DEMO PANEL A cél: egy olyan, Microchip PIC mikrokontrollerrel felépített kísérleti panel készítése, ami alkalmas a PIC-ekkel való ismerkedéshez, de akár mint vezérlı panel is használható

Részletesebben

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08

CNC technika. segédlet a CNC tantárgy oktatásához. Készítette: Paróczai János 2005.12.08 CNC technika segédlet a CNC tantárgy oktatásához Készítette: Paróczai János 2005.12.08 3. A CNC technika és a szerszámgép 3.1. Bevezetés A különböző gépi megmunkálási technológiák szüntelen továbbfejlődésén

Részletesebben

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Kétirányú vezetéknélküli rendszer abax VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Program verzió 4.03 Felhasználói kézikönyv 1471 acu100_hu 02/14 FONTOS A vezérlő elektrosztatikus kisülésre érzékeny alkatrészeket

Részletesebben

UC300-5LPT. USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz. Használati utasítás. Plugin verzió: V1.024

UC300-5LPT. USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz. Használati utasítás. Plugin verzió: V1.024 Használati utasítás UC300-5LPT USB CNC mozgásvezérlő MACH3 programhoz Plugin verzió: V1.024 P olgardidesign Email: info@polgardidesign.hu Web: www.polgardidesign.hu 2013.07.29. UC300-5LPT rendeltetése:

Részletesebben

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Page 1 of 13 NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Célom az volt, hogy tapasztalatot szerezzek egy síkkolektor építésében. Szándékomban áll a kísérleti rendszert, a házunk, nyári használati melegvíz (HMV)

Részletesebben

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk,

Beviteli perifériák. b) vezérlőbillentyűk, Beviteli perifériák A számítógéphez kapcsolt eszközöket perifériáknak nevezzük. Ezek többsége maga is speciális célú számítógépnek tekinthető, saját célprocesszorral, és kisebb-nagyobb saját tárolóval

Részletesebben

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait.

Mérési útmutató. A/D konverteres mérés. // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Mérési útmutató A/D konverteres mérés 1. Az A/D átalakítók főbb típusai és rövid leírásuk // Első lépésként tanulmányozzuk a digitális jelfeldolgozás előnyeit és határait. Csoportosítás polaritás szempontjából:

Részletesebben

Számítógép összeszerelése

Számítógép összeszerelése 3. tétel Távmunka végzésre van lehetősége. Munkahelye biztosít Önnek egy számítógépes munkaállomást, amelyet gyorspostán le is szállítottak. Feladata a munkaállomás és tartozékainak üzembe helyezése. Ismertesse

Részletesebben

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra).

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra). 3.10. Tápegységek Az elektronikus berendezések (így a rádiók) működtetéséhez egy vagy több stabil tápfeszültség szükséges. A stabil tápfeszültség időben nem változó egyenfeszültség, melynek értéke független

Részletesebben

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 StP Beléptető Rendszer Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 s TARTALOMJEGYZÉK 1. ALKÖZPONTOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ (INTERNET)... 3 2. RS485... 3 3. OLVASÓ- ÉS KÁRTYATÍPUSOK, OLVASÓ KEZELÉS, EGY

Részletesebben

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama:

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama: Az alábbi néhány egyszerű kapcsolás próbál segíteni megérteni a tranzisztor alapvető működését. Elsőre egy olyan kapcsolást szemlélünk, amelyben egy kapcsolót ha felkapcsolunk, akkor egy tetszőleges fogyasztó

Részletesebben

A mikroszámítógép felépítése.

A mikroszámítógép felépítése. 1. Processzoros rendszerek fő elemei mikroszámítógépek alapja a mikroprocesszor. Elemei a mikroprocesszor, memória, és input/output eszközök. komponenseket valamilyen buszrendszer köti össze, amelyen az

Részletesebben

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv

AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv AUTOATTENDANT Rendszer Kézikönyv www.matrixtelecom.hu AutoAttendant Rendszer Kézikönyv 1 Információk a dokumentációról Ez egy általános dokumentáció, mely több, különböző típusú modell részletes leírását

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Fixturlaser EVO TARTALOM Üdvözöljük a világunkban! 1.1 Megfelelőségi nyilatkozat 2.1 Biztonság 3.1 Gondosság 4.1 Főmenü 5.1 Tengelybeállítás

Részletesebben

KIT BATTENTE. Felszerelési és használai kézikönyv

KIT BATTENTE. Felszerelési és használai kézikönyv KIT BATTENTE Felszerelési és használai kézikönyv 1 Szárnyas ajtó muködési terve 2. Leírás 3. Meghajtó motor 4. Ellenorzo egység 5. Adó, vevo fotócella 6. Antenna 7. Rádióvevo 8. Villogó fény 9. Automata

Részletesebben

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban

Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az anyagdefiníciók szerepe és használata az Architectural Desktop programban Az Architectural Desktop program 2004-es változatáig kellett várni arra, hogy az AutoCAD alapú építész programban is megjelenjenek

Részletesebben

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra

Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Év zárása és nyitása 2015-ről 2016-ra Ebben az évben a megszokottól eltérően, új programot kell telepíteni. Ennek lépései: 1. lépjen ki a DszámlaWIN programból (FONTOS!). Amennyiben hálózatban használják

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mikroszámítógéppel vezérelt akkumulátor-regeneráló, töltő, csepptöltő, karbantartó készülék

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mikroszámítógéppel vezérelt akkumulátor-regeneráló, töltő, csepptöltő, karbantartó készülék HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Mikroszámítógéppel vezérelt akkumulátor-regeneráló, töltő, csepptöltő, karbantartó készülék Kérjük a használat előtt, mindenképpen olvassa el az útmutatót! RÖVIDÍTETT ÚTMUTATÓ Az alábbi

Részletesebben

Q60A/R Vezérlőegység egy és kétmotoros szárnyaskapukhoz 230V AC Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ. http://protecokapunyito.hu/ 1.

Q60A/R Vezérlőegység egy és kétmotoros szárnyaskapukhoz 230V AC Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ. http://protecokapunyito.hu/ 1. Q60S/R VEZÉRLÉS GÖRDÜLŐ KAPUKHOZ 1. oldal A VEZÉRLŐEGYSÉG RÉSZEI A főmenü választó gomb B almenü választó gomb, valamint a menüpontok közötti léptetés C a beállított érték növelése, vagy engedélyezés SI

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője

Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest. Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője Könyvelői Klub 2012. november 26. Budapest Konzultáns: Horváth Józsefné okleveles könyvvizsgáló-adószakértő, a Könyvelői Klub szakmai vezetője ÖNKÖLTSÉGSZÁMÍTÁS, LELTÁROZÁS Leltár A számviteli törvény

Részletesebben

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2.

Nappali képzés: Számítógéppel segített tervezés szerkesztésben közreműködött: Zobor Bence Kiegészítő- levelező képzés: Számítástechnika 2. 1. gyakorlat Vonalrajzolás, szerkesztések, szabadonformált görbék A numerikus adatbevitelről leírtaknak és egyenes vonalak rajzolásának illusztrálására készítsük el az alábbi telek- É kontúrt a sraffozott

Részletesebben

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk

Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk. Jelfeldolgozás. Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 1 1 Következõ: Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk Jelfeldolgozás 1 Lineáris rendszerek jellemzõi és vizsgálatuk 2 Bevezetés 5 Kérdések, feladatok 6 Fourier sorok, Fourier transzformáció 7 Jelek

Részletesebben

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető

STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető 1 STEADYPRES frekvenciaváltó ismertető A STEADYPRES egy fordulatszámszabályzó, amelyet egy fázis (230 V AC) táplál, és egy és három fázisú váltakozó áramú motorok meghajtására szolgál. - A motor fordulatszámának

Részletesebben

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió.

BAUSFT. Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu. ISO-bau. Szigetelés kiválasztó. 1.02 verzió. BAUSFT Pécsvárad Kft. 7720 Pécsvárad, Pécsi út 49. Tel/Fax: 72/465-266 http://www.bausoft.hu ISO-bau Szigetelés kiválasztó 1.02 verzió Szerzők: dr. Baumann József okl. villamosmérnök 1188 Budapest, Fenyőfa

Részletesebben

Nikkel akkumulátorok kisütése

Nikkel akkumulátorok kisütése Nikkel akkumulátorok kisütése A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített egyszerű kis kapcsolás. De

Részletesebben

Kezelési útmutató DigiDirve-3.x

Kezelési útmutató DigiDirve-3.x Kezelési útmutató DigiDirve-3.x Hardver verzió: 3 Szoftver verzió (CV7 értéke): 13, vagy magasabb Dokumentum verzió: b2 1 Tartalomjegyzék Általános jellemzők:... 3 Főbb paraméterek:... 4 Bekötés:... 5

Részletesebben

Rövid útmutató. Címkenyomtató MACH4

Rövid útmutató. Címkenyomtató MACH4 Rövid útmutató Címkenyomtató MACH4 A kiadás időpontja: 8/2011 Szerzői jog Ez a dokumentáció, valamint annak fordításai a cab Produkttechnik GmbH & Co KG tulajdonát képezik. A dokumentáció eredeti rendeltetés

Részletesebben

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK

PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK Ikt.szám: 818-5/2012. PUSZTASZABOLCS VÁROS ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 2012. ÁPRILIS 18-I RENDKÍVÜLI NYÍLT ÜLÉSÉNEK JEGYZŐKÖNYVE HATÁROZATOK SZÁMA: 154, 155, 156, 157/2012. (IV. 18.) 2 Jegyzőkönyv

Részletesebben

Beléptető rendszer. Felhasználói kézikönyv

Beléptető rendszer. Felhasználói kézikönyv Beléptető rendszer Felhasználói kézikönyv Technikai adatlap Tartalomjegyzék TCP/IP rendszer működése TCP/IP egy ajtó / két irányú beléptető központ TCP/IP két ajtó / két irányú beléptető központ TCP/IP

Részletesebben

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal

Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal 12. fejezet Jelalakvizsgálat oszcilloszkóppal Fűrészjel és impulzusjel megjelenítése oszcilloszkóppal Az oszcilloszkópok feszültség vagy bármilyen feszültséggé átalakítható mennyiség időbeli változásának

Részletesebben

Számítógép perifériák I.

Számítógép perifériák I. Perifériák csoportosítása I. Output perifériák: monitor nyomtató plotter hangszóró Számítógép perifériák I. II. Input perifériák: billentyűzet egér szkenner kamerák mikrofon III. Háttértárak Pl: Mágneses

Részletesebben

Moon. MC824H vezérlőegység. Telepítési és használati útmutató

Moon. MC824H vezérlőegység. Telepítési és használati útmutató Moon MC824H vezérlőegység Telepítési és használati útmutató 1 A TERMÉK LEÍRÁSA ÉS MEGFELELŐ HASZNÁLATA Az MC824H egy elektromos vezérlőegység lengőkapuk automatizálásához. FIGYELMEZTETÉS! Ebben a kézikönyvben

Részletesebben

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv

Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv Nokia 2690 - Felhasználói kézikönyv 2. kiadás 2 Tartalom Tartalom Biztonság 4 Kezdő lépések 5 A SIM-kártya és az akkumulátor behelyezése 5 A SIM-kártya eltávolítása 5 A microsd-kártya behelyezése 5 Vegyük

Részletesebben

Kvantumkriptográfia III.

Kvantumkriptográfia III. LOGO Kvantumkriptográfia III. Gyöngyösi László BME Villamosmérnöki és Informatikai Kar Tantárgyi weboldal: http://www.hit.bme.hu/~gyongyosi/quantum/ Elérhetőség: gyongyosi@hit.bme.hu A kvantumkriptográfia

Részletesebben

Canon 70-200 F4 IS szétszerelés, hibakeresés

Canon 70-200 F4 IS szétszerelés, hibakeresés Canon 70-200 F4 IS Az optika (valószínőleg) egy székrıl esett le, ennek nyoma látszik az optika házán. Az eredmény: a képstabilizátor bekapcsol ugyan, de azonnal ki is kapcsol. A váz semmilyen hibát nem

Részletesebben

Helyi emberek kellenek a vezetésbe

Helyi emberek kellenek a vezetésbe Varga László Helyi emberek kellenek a vezetésbe Ön szerint minek köszönhető, hogy az hetvenes-nyolvanas években egy sokszínű és pezsgő kulturális élet tudott létrejönni Kecskeméten? Milyen szerepe volt

Részletesebben

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó

Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó 1. Frank megállt kocsijával a folyó előtt, ami enyhén szakadékos partjával és sötét vizével tiszteletet parancsolt. Mindennek lehetett nevezni, csak jó barátnak nem. A motort nem állította le, halk zúgása

Részletesebben

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép

ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép ismerd meg! A PC vagyis a személyi számítógép A számítógép elsõ ránézésre A PC az angol Personal Computer rövídítése, jelentése: személyi számítógép. A szám í- tógépek rohamos elterjedésével a személyi

Részletesebben

Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.)

Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.) Mesterséges intelligencia, 7. előadás 2008. október 13. Készítette: Masa Tibor (KPM V.) Bizonytalanságkezelés: Az eddig vizsgáltakhoz képest teljesen más világ. A korábbi problémák nagy része logikai,

Részletesebben

Beépítési és kezelési útmutató EB 8331-1 HU. Villamos állítómű Típus 3374. Kiadás: 2006. augusztus

Beépítési és kezelési útmutató EB 8331-1 HU. Villamos állítómű Típus 3374. Kiadás: 2006. augusztus Villamos állítómű Típus 3374 1. ábra Típus 3374 állítómű, Típus 3535 háromjáratú szelepre szerelve Beépítési és kezelési útmutató Kiadás: 2006. augusztus Tartalomjegyzék Tartalom Oldal 1 Felépítés és működés...

Részletesebben

SMART - RESET Ponyvás automata gyorsajtó

SMART - RESET Ponyvás automata gyorsajtó SMART - RESET Ponyvás automata gyorsajtó Szerelési és karbantartási utasítása Verzió: 2009-10-01 Fordította: Dvorák László Dátum: 2007 október - 2-1. TECHNIKAI JELLEMZŐK Opciós tételek az alap összeállításhoz

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Smart-UPS TM C szünetmentes tápegységhez SRC250 SRC450 110/120/230 V~ Toronyba/Rackbe szerelhető 1U Smart-UPS TM C szünetmentes tápegységhez 250/450 VA 110/120/230 V~ Toronyba/Rackbe

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók és szolgáltatások...

Részletesebben

Használati és telepítési útmutató

Használati és telepítési útmutató Mhouse_WU2_20031210 Használati és telepítési útmutató ELÉRHETÕSÉGÜNK A gyártó és az importõr nem vállalnak felelõsséget a nem megfelelõ használatból eredõ anyagi és személyi károkért! A gyártó az adatok

Részletesebben

M210E M220E M221E M201E

M210E M220E M221E M201E M210E Egybemenetű monitor modul M220E Kétbemenetű monitor modul M221E Kétbemenetű monitor és egy relés modul M201E Vezérlő modul egy felügyelt kimenettel vagy relével A System Sensor 200 sorozatú moduljai

Részletesebben

A településrendezési tervek fejlesztési összefüggései A tervezési program és a területek adottságai Annak idején, a 80-as években, s különösen az önkormányzati rendszer létrejötte után rendszeres és erőteljes

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 2004/0177/0113 Terméklap

IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 2004/0177/0113 Terméklap IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 24/77/3 Terméklap Hexium Kft. JFE Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 6 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 KAPCSOLAT

Részletesebben

prolan rcm Felhasználói kézikönyv

prolan rcm Felhasználói kézikönyv prolan rcm Felhasználói kézikönyv Tartalomjegyzék A készülékről általában................... 4 Felépítés, tartozékok.....................5 Menürendszer.........................6 Hosszúhullámú rádió adó-vevő..............8

Részletesebben