Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama:

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama:"

Átírás

1 Az alábbi néhány egyszerű kapcsolás próbál segíteni megérteni a tranzisztor alapvető működését. Elsőre egy olyan kapcsolást szemlélünk, amelyben egy kapcsolót ha felkapcsolunk, akkor egy tetszőleges fogyasztó működni kezd, ha pedig a kapcsolót nyitjuk, akkor a fogyasztó leáll. Jelen esetben a fogyasztónk legyen egy LED, és egy hozzá tartozó előtét-ellenállás. Jogos kérdés, hogy mi értelme lenne ennek. Így önmagában semmi, de ha például egy nagy teljesítményű reflektort és egy kisteljesítményű kapcsolót tennénk az áramkörbe, akkor máris jogos lenne a kapcsolás túlbonyolítása Akkor tehát a kapcsolás: Működése tömören: A működési feszültség kilenc volt, U 0 = 9V ezt jelöltük jobb oldalt. Vastag (zöld) vonalak jelölik a főáramú részt, a vékonyabbak pedig a vezérlőelemek áramkörét. A fogyasztónk LED2 és R2 sorbakötve. R2-t a következőképpen számíthatjuk ki: Megmérjük vagy katalógusból kinézzük a LED-ünk nyitófeszültségét (úgy nagyjából). Ez nálam egy fehér LED lévén 3V. U LED = 3V Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama: P = U I rendezve: I = P / U I = 50mW / 3V = 0.05W / 3V = A = 16.7mA Ez a maximálisan megengedhető, de egy mai körszerű LED már század ekkora áramerősséggel is egyértelműen látható fényt ad, ezért én most 5mA-re állítom be az áramerősséget, így még mindig lesz akkora fényesség, hogy tűző napon is jól látható. R2 és LED2 sorosan kötött alkatrészek, így az áramerősségük azonos lesz, feszültségük pedig összeadódik. I LED = 5mA = I R2 Mindezek ismeretében az R2 előtét-ellenállás értékét így számítom ki: U 0 = U R2 + U LED U R2 = U 0 U LED rendezve:

2 U R2 = 9V 3V = 6V R = U / I R 2 = U R2 / I R2 R 2 = 6V / 5mA = 1.2kΩ A tranzisztor választásnál két szempontot veszünk most figyelembe. Bírja az áramerősséget (lehetőleg minimális feszültségeséssel), és kikapcsolt állapotban viselje el a kollektor-emitterén kialakuló feszültséget. A BC550C tranzisztor esetében ez a két érték 50V és 100mA, tehát bőven elegendő lesz ide. Mivel a tranzisztornak vagy az kollektor árama, vagy a kollektor-emitter feszültsége mindig közel 0 lesz, így a teljesítménydisszipációja elhanyagolható. Minden tranzisztornak van egy ún. áramerősítési tényezője. (h FE vagy β jelöli) Ez mutatja meg, hogy a bázison az emitter felé folyó áramnak maximálisan hányszorosa tud átfolyni a kollektorból az emitterbe. Ennek az értéknek a stabilitása tranzisztorfajtánként változik, rendszerint füg a C-E (collector-emitter) feszültségtől és áramerősségtől, a hőmérséklettől, az alkatrész elöregedettségétől, elektromágneses sugárzástól, stb. A BC550C β-ja igen széles tartományok között változik, de mivel nekünk egyelőre csak az szükséges, hogy vagy legyen teljesen zárt, vagy teljesen nyitott a tranzisztor, így megfelelő (És még olcsó és könnyen beszerezhető is.) A választott tranzisztor áramerősítési tényezője adatlap szerint 420~800. Tegyük fel a legkedvezőtlenebb körülményeket, β = 400 Így a szükséges bázisáram: β = I CE / I BE I BE = I CE / β I BE = 5mA / 400 = 12,5μA Mint már mondtuk, nekünk most az a fontos, hogy a tranzisztor határozottan nyitott (!!FIGYELEM: A nyitott állapotú tranzisztor a zárt állapotú kapcsolóhoz hasonlít, a lezárt tranzisztor pedig a nyitott kapcsolóhoz. A tranzisztor olyasmihez hasonló, mint egy vízcsap, ha nyitunk még rajta,akkor jobban ereszt, ha elzárjuk akkor teljesen szigetel. Sosem árt nézni a szövegkörnyezetet!!) legyen, így ezt a minimálisan szükséges bázisáramot még növeljük kb. duplázzuk. Mondjuk legyen most 20μA. Mivel itt μa nagyságrendről van szó, így még elemes táplálás esetén sem jelent gondot ez az apró indokolatlan többletfogyasztás. Így már egyszerűen ki tudjuk számolni az R2 előtét-ellenállás szükséges értékét. I BE = 20μA = I R1 U R1 = U 0 U BE (Szilícium tranzisztoroknál U BE 0,7V, adatlap és mérések szerint is) U R1 = 9V 0,7V = 8,3V R1 = U R1 / I R1 = 8,3V / 20μA = 415kΩ Ilyen értékű szabványos ellenállás nincs az általában használt E24 illetve E48 sorokban, így keresek egy közelit, vagy ha ez nem volna elfogadható, akkor másik sorokban próbálok keresni (E48, E96, E192), és ha még ez sem elegendő, akkor egy állítható értékű ellenállást, ún. potenciométert (Esetleg elektronikus terhelést) használok. Szintén megoldás lehetne ilyen esetekben, hogy több ellenállásból készítek ellenállás-hálózatot. (Pl. 90Ω nem szabvány érték, ellenben a 180Ω igen. Két 180Ω-ot párhuzamosan kötve pont 90Ω-ot kapok.) Egy közeli (E24) értéket használva: R1 = 430kΩ

3 Ha S1 jelű kapcsolót zárjuk, akkor R1-en keresztül áram indul a bázison át emitter irányába.(kb. 19,3μA) És ennek az áramnak minimum 420-szorosa (8,1mA) tud befolyni a kollektorba, ami bőven elég lesz a LED 5mA-es áramfelvételéhez. Ugyanezekből az alkatrészekből összerakhatunk egy olyan áramkört is, amikor a kapcsoló zárt állapotában nem folyik áram a főáramkörben, viszont a kapcsolót bontva a LED világítani kezd. Amíg a kapcsoló nyitott állapotú, addig az az állapot áll fenn, ami az előbb zárt állapotú kapcsolóval volt. Viszont amikor zárjuk a kapcsolót, akkor most elvezetjük a bázisáramot közvetlenül a földbe. Mivel a zárt kapcsolón 0V, a B-E (bázis-emitter) átmeneten pedig több mint 0,5V lenne a feszültségesés, így a teljes áramerősség a kapcsolón át fog folyni, a bázisáram nulla lesz. Szakkifejezéssel shunt-öljük (ejtsd: sönt-öljük) a B-E átmenetet. Így a tranzisztor lezár, és a LED elalszik. Erre akkor lehet szükségünk, ha nem megoldható nyitókapcsoló használata. Eddig NPN típusú tranzisztorokat használtunk, a gyakorlatban ezekből van nagyobb választék, és az igazán nagy terhelhetőségű darabok is ilyenek. De léteznek még PNP tranzisztorok is, amiknek legfőbb felhasználási különbségük, hogy mindent pont fordított polaritású feszültségre kell kötni. Rajzjeli külömbség az emittert jelölő kis nyílnak az iránya. És lássuk a két iménti áramkört PNP tranzisztorokkal:

4 Következő áramkörünk legyen egy áramgenerátor. Az áramgenerátor egy olyan eszköz, ami a feszültségviszonyoktól (mind a tápfeszültség, mind a fogyasztó feszültsége) függetlenül stabil áramerősséget biztosít a fogyasztónak. Fogyasztónak ismét egy LED-et fogunk használni, viszont mivel most áramgenerátoros meghajtásunk lesz, nem szükséges előtét-ellenállás használata. (LED nyitóirányú áramerősség-feszültség karakterisztikája exponenciális szerű, üzemi tartományban igen meredeken változik az áramerőssége kis feszültség-különbségekre is. Ha viszont nagyjából stabil áramerősséggel hajtjuk meg a LED-ünket, akkor a feszültsége stabil marad, így a teljesítmény nem fog szélsőségesen ingadozni. Legyen a meghajtó áramerősség pl. 11,2mA. Ezen áramerősség mellet a bc550c tranzisztor továbbra is megfelel nekünk. A működése röviden összefoglalva: A LED anódját a pozitív tápfeszültségre kötöttük, a katódot pedig a Q2 tranzisztorral húzzuk a nullára/földre R1-en és R2-n keresztül. R1 és R2 két párhuzamosan kötött ellenállás, egységként kezelhető (továbbiakban R12), eredő ellenállásuk viszonylag kis értékű: 62,5Ω, ezt az ellenállást fogjuk használni áramerősség-mérésre. Az ilyen szerepet betöltő ellenállásokat mérő-shunt-nek,

5 vagy shunt-ellenállásnak is szoktuk nevezni. Mikor bekapcsoljuk a tápfeszültséget, akkor a Q2-es tranzisztor elkezd kinyitni, R3 bázisellenálláson keresztül. Ahogy növekszik az áramerősség, úgy R12 ellenálláson egyre nagyobb feszültség esik. Mikor U R12 eléri a Q1 tranzisztor BE nyitófeszültségét, akkor Q1 elkezd kinyitni, és a földre húzni a Q2 bázisát, ami így lezárni kezdene. Vagyis minél nagyobb az R12 árama (I R12 ) annál inkább próbálja ezt megakadályozni Q1, úgy, hogy csökkenti Q2 bázisáramát. Vagyis egy negatívan visszacsatolt rendszert nyertünk. Bekapcsolás után az áramerősség villámgyorsan stabilizálódik, általában nem keletkeznek a meghajtott eszközre veszélyes áramcsúcsok. Az egyes alkatrészek méretezése: Kimenő áramunkat jelölje I 0 = 11,2mA A mérő-shuntot úgy állítjuk be, hogy a szükséges áramnál pont a tranzisztor nyitófeszültsége essen rajta: R 12 = U BE / I 0 R 12 = 0,7V / 11,2mA = 62,5Ω Ilyen szabványos érték nincs, ezért választok egy nagyobbat, R1 = 64,9Ω-ot, és kiszámolom, hogy mekkora segédellenállást kössek párhuzamosan vele. 1 / R12 = 1 / R1 + 1 / R2 R2 = 1 / ( 1 / R12 1 / R1 ) R2 = 1690Ω Ilyet pont találok. (Szimpla kíváncsiságból megnézhető, hogy ha 1690Ω helyett pl. 1620Ω-ot vagy 1780Ω-ot választunk (E48-as sorban két szomszéd érték.) az áramerősség elméletileg kevesebb, mint 0,2mA-t fog változni, ami azt jelenti, hogy 2%-os pontosságon belül maradnánk. Ami bőven elég is, mivel az E48-as ellenállásokra 2% hibahatárt adnak. Most már láthatjuk, hogy mi lesz a bemenő feszültség tartománya: Felső határ: U 0max = 40V mivel a Q2 tranzisztor elvben 45V-ot viselne el, de jobb a békesség alapon mondjuk azt, hogy 40V. Ha ez tarthatatlan, akkor választanunk kell egy izmosabb tranzisztort. Alsó határ: U 0min = 4V A mérő-shunton esik kb. 0,7V, valamennyi fog majd esni Q2 CE átmenetén is (~0,1V), Ezt az egészet kerekítsük felfelé 1V-ra. Ehhez még hozzájön a LED feszültsége, ami fajtától függően cca. 1,5-3V. (Persze előfordulhat olyan led, aminek üzemi feszültsége több mint 3V, azzal nem biztos, hogy helyesen működik az áramkör U 0min környékén.) 1V + 3V = 4V Végül meghatározzuk R3 ellenállás értékét (Természetesen most is kedvezőtlen körülményeket feltételezünk): β = 400 I 0 = 11,2mA I Q3bázis = 60μA > I 0 β U R3 = U 0 ( U R12 + U BE ) = U 0min 2 0,7V = 2,6V U R3 / I R3 = 43,33kΩ > 43kΩ = R3 Ellenőrzöm, hogy ha a tápfeszültség a maximálisra emelkedik, akkor nem-e lesz túl nagy a bázisáram. U R3max 40V IR3max 0,93mA És adatlap szerint ez teljesen elfogadható.

6 (Ez kevesebb mint 1mW plusz teljesítmény-disszipációt jelent.) Megjegyzés: A valóságban kisebb áramerősségre számíthatunk, mivel Q1 kis kollektoráramánál a BE nyitófeszültség csak 0,6V körüli és erősen érzékeny a kollektoráramra. Igény esetén ezt a jelenséget csökkenthetjük egy másik, kb. 10mA-es áramgenerátorral. Nagyobb kollektoráramnál már jóval kisebb a BE feszültségingadozás is. De ilyen jellegű pontatlanságok mindig is előfordulnak a gyakorlati elektronikában. Ezek orvoslása a mindenféle kompenzáció. Ez kellően kiforrt és átgondolt tervvel, akár elsőre ragyogó eredményt hoz, de van, hogy a kompenzáció kompenzációjának a kompenzációját is kompenzálni kéne valamivel... Végezetül pedig nézzünk meg egynéhány bistabil kapcsolást: Kétszer egymásmellet látható ugyanaz a kapcsolás, különbség csupán a rajzolás módjában található. Az elsőben a szokott módon végig lettek vezetékezve a tápvonalszegmensek, a másodikon viszont minden pont ami tápra van kötve az egy nyilat, vagy egy elforgatott T betűt kapott. (Összetettebb rajzoknál sokkal átláthatóbbá teszi a kapcsolást.) Értelemszerűen az összes olyan pont, amire +9V van téve, az a valóságban és számításainkban össze van kötve egybe, és végül egy 9V-os (vagy adott körülmények között ezzel egyenértékű) áramforrás pozitív sarkára, az összes GND-nek jelölt pontot pedig az áramforrás 0V kimenetére. (Két kimenetes tápegységeknél rendszerint szoktak +/- jelölést használni e helyett.) Működés: S1 és S2 helyére most nyomógombokat teszünk. Tápfeszültségre kapcsolás után mindkét tranzisztor elkezd nyitni Q2 R3-on és R2-n, Q1 pedig R4- en és R1-en keresztül. Ezzel együtt az R1-R4 közös pontjának (Q2 kollektora is ide van kötve) feszültsége el kezd csökkenni, ami gátolja a tranzisztorok tovább nyitását. Ez azonban nem eredményez negatív visszacsatolást, mivel Q2 kollektoráramának csökkenése Q1 bázisáramának növekedését eredményezi. Versenyhelyzet alakul ki. A kisebb nagyobb pontatlanságok mellet is a két tranzisztor nem lesz teljesen egyforma (hasonlóan az ellenállások.), így az egyik tranzisztor fog továbbnyitni, ezzel a föld felé húzni a másik tranzisztor bázisellenállását, így csökkentve annak bázis és kollektor áramát, és ezzel együtt növelni saját bázisáramát mindaddig, amíg teljesen ki nem nyit. Ekkor az egyik tranzisztor bázisárama 0 a másikét pedig R1+R4 illetve R2+R3 által a tápfeszültségről jövő áramerősség lesz. Jelen esetben kb. 30uA. Ez BC550C-vel minimum 12mA kollektoráramot (illetve ekkora nyelőképességet) fog jelenteni. Ez R1-et vagy R2-t kényelmesen földre tudja húzni. (9V-on már 1-2mA is elegendő lenne.) Tegyük fel, hogy Q1 tranzisztor teljesen nyitott. Ha most megnyomjuk az S1 kapcsolót, akkor a következő történik: R2, Q1 közös pontját felhúzzuk a +9V-ra, így R3-on keresztül Q2 kinyit, és lehúzza Q1 bázisellenállását GND-re, így Q1 lezár. Mikor a nyomógombot felengedjük, akkor minden így marad, mert Q2 kollektora közel 0V-on van, így Q1 nem kezd el nyitni, így az R2, R3 közös pontja közel +9V-on, vagyis egy stabil állapot jött létre. Ha most megnyomjuk S2-t ugyanez pont visszafele történik: Az R3 bázisellenállást földre húzzuk, így Q2 lezár, ekkor R4+R1-en keresztül kinyílik Q1, és ez az állapot fenn is fog állni, miután felengedtük a gombot. Ennek az áramkörnek nincs kimenete, értelme csak a szemléltetés. Valamint két nyomógombot

7 egyszerre működtetve rövidzárlatot okozhatnánk. A következő áramkör már eleget tesz ennek a két kitételnek is. Alapvető működése ugyanaz mint az előzőnek, amiben több, az az R5 ellenállás, amelyek a két gomb egyidejű megnyomása esetén nem enged káros túláramot folyni az áramkörben, viszont elég jó vezetőképessége van ahhoz, hogy átbillentse az áramkört. A másik bővítés pedig a két LED, amik jelzik, hogy éppen melyik tranzisztor a nyitott, vagy zárt. De akár újabb tranzisztorok bázisait is köthetnénk ide, amik egyéb fogyasztókat (motor, villanykályha, forrasztópáka, izzó, stb.) vagy nagyobb áramigényű tranzisztorokat/reléket, kapcsolnának. A kapcsolás hátránya, hogy a LED-ek nem fognak egészen kialudni, mivel az egyik LED-et az éppen nyitott tranzisztor kollektorárama, a másikat pedig annak a bázisárama fogja működtetni. (Igaz fényerősségben nagy kontraszt van a kettő között, de ha LED helyett tranzisztort tennénk ide, valószínű nem akarnánk, hogy az ne tudjon teljesen lezárni.) Következő áramkörünkben ezt már kompenzáljuk: Módosítva lettek a kapcsolók bekötései is, így nem szükséges az előbb használt 1kΩ zárlati korlátozó ellenállás. És ez annyiban befolyásolja a logikai működést, hogy a két kapcsoló egyszeri lenyomására mindkét ág aktívként fog viselkedni. R6 és R7 ellenállások a lehető legnagyobbra válasszuk (azért most sem centizünk..) a csekély bázisáramokat (Q1 illetve Q2 bázisárama) átvezetik, de úgy, hogy a rajtuk eső feszültség kisebb, mint a velük párhuzamosan kötött félvezető nyitófeszültsége. A méretezésük röviden összefoglalva:

8 I bázis Q1 30μA < 50μA U BE Q3 0.7V > 0.4V R = 0,4V / 50μA = 8kΩ Vagyis egy ekkora ellenálláson még 50μA áramerősség mellet is kevesebb feszültség esik, mint 0,4V. Ha ettől nagyobbat választanék, akkor a feszültségesés nőne, így kisebbet választok. Sőt, kettővel kisebbet, mert így egy a hibahatár felső széle felé levő ellenállás véletlenül sem fogja túllépni a 8kΩ-ot. (Igaz, utánaszámolással belátható, hogy az E24-ből való 7,5kΩ értéke 7,125 és 7,875 kω közé esik. Ennek a kettővel kisebbnek tényleges értelme akkor lenne, ha pl. az jött volna ki, hogy max. 7,6kΩ az elfogadható) R6 = 6,8kΩ Végül ellenőrzöm, hogy ha Q2 nyitott, akkor jut-e elegendő bázisáram Q3-nak. U R6 = 0,7V I R6 = U / R 100μA Tehát a kb. 1mA-es áramerősségből még marad elegendő Q3 bázisára. A Q3-as tranzisztorral működtetett tekercs lehetne akár egy mágneskapcsoló vagy relé tekercse, akár egy elektromos záré, vagy bármi egyéb 9V-os tekercs. Az ezzel párhuzamosan és záróirányban bekötött dióda védelmi szerepet tölt be: Mikor Q3 lezár, az önindukció miatt L1 áramlökést hoz létre, amit D1 dióda ha nem vezetne el, akkor az egy az áramkörre akár végzetes nagyságú feszültséglökést hozhatna létre. Dióda helyett használhatnánk ellenállást, vagy dióda és ellenállás kombinációját, vagy akár mindezt még kondenzátorral is kiegészíthetnénk, hogy a tekercs mágneses tere minél hamarabb leépüljön. Végszóként pedig egy kondenzátorral egészítsünk ki egy két LED-es áramkört: Ha megnyomjuk az egyetlen nyomógombot, akkor az áramkör átbillen a Q1 aktív állapotba. A bázisáramot ezúttal viszont C1 kondenzátoron keresztül kapja, ami ennek hatására elkezd töltődni, és emiatt csökken az R4-re jutó feszültség, így a bázisáram is. 2μA körül (ekkor UC1 U 0-1,5V) elkezd lezárni, így Q2 nyitni, ami tovább zárja Q1-et, és az áramkör visszabillen. A D1 dióda pedig egy pillanat alatt kisüti C1-et így segítve a következő ciklusban is az azonos működést, valamint védi a Q1 tranzisztor bázisát a káros negatív feszültségtől.

9 Egyelőre ennyi. Jó gondolkodást hozzá!

A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített

A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített egyszerű kis kapcsolás. De ez a tízperces áramkör, még

Részletesebben

Nikkel akkumulátorok kisütése

Nikkel akkumulátorok kisütése Nikkel akkumulátorok kisütése A nikkel akkumulátorok időszakos, vagy rendszeres kisütése a gyártók szerint is ajánlott. Ennek megoldásában próbál segíteni az általam készített egyszerű kis kapcsolás. De

Részletesebben

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése.

Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. Labor tápegység feszültségének és áramának mérése. (Ezek Alkotó gondolatai. Nem tankönyvekbıl ollóztam össze, hanem leírtam ami eszembe jutott.) A teljességre való törekvés igénye nélkül, néhány praktikus

Részletesebben

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra).

A stabil üzemű berendezések tápfeszültségét a hálózati feszültségből a hálózati tápegység állítja elő (1.ábra). 3.10. Tápegységek Az elektronikus berendezések (így a rádiók) működtetéséhez egy vagy több stabil tápfeszültség szükséges. A stabil tápfeszültség időben nem változó egyenfeszültség, melynek értéke független

Részletesebben

- elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetık félvezetık szigetelı anyagok

- elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetık félvezetık szigetelı anyagok lektro- és irányítástechnika. jegyzet-vázlat 1. Félvezetı anyagok - elektromos szempontból az anyagokat három csoportra oszthatjuk: vezetık félvezetık szigetelı anyagok - vezetık: normál körülmények között

Részletesebben

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán

Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C mérőautomatán Digitális kártyák vizsgálata TESTOMAT-C" mérőautomatán NAGY SANDOR ZOLTAN FRIGYES IVAN BHG BEVEZETÉS Az elektronikus termékek minőségét alapvetően az alapanyagok tulajdonsága, a gyártástechnológia műszaki

Részletesebben

Conrad mérés és vizsgálat alapvető tanulócsomag

Conrad mérés és vizsgálat alapvető tanulócsomag 2. ábra: Ellenállások színkódja Conrad mérés és vizsgálat alapvető tanulócsomag Bevezetés A szakkereskedelemben számtalan multiméter vár arra, hogy Ön sok különféle mérést végezhessen az elektronikus alkatrészeken

Részletesebben

Villamos áram élettani hatása

Villamos áram élettani hatása Villamos áram élettani hatása Ember és a villamosság kapcsolata Légköri, elektrosztatikus feltöltődés, villamos erőművek, vezetékek, fogyasztók, berendezések, készülékek, stb. A villamos energia előnyösebben

Részletesebben

2. ábra: A belső érintkezősorok

2. ábra: A belső érintkezősorok 1.1 Dugaszolós felület A kísérleteket egy labor kísérleti kártyán építjük meg. A 2,54 mm raszteres, 270 kontaktusos dugaszoló felület biztosítja az alkatrészek biztos összekötését. Conrad Szaküzlet 1067

Részletesebben

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok.

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A legtöbb test dörzsölés, nyomás következtében elektromos töltést nyer. E töltéstől függ a test elektromos feszültsége, akárcsak a hőtartalomtól a hőmérséklete;

Részletesebben

Beépíthet elektromos f z lap... 3

Beépíthet elektromos f z lap... 3 Beépíthet elektromos f z lap HU Tisztelt Vev! A beépíthet elektromos f z lap a háztartásban való felhasználasra készült. A csomagoláshoz környezetbarát anyagokat használunk, melyek a környezet veszélyeztetése

Részletesebben

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: Egyszerű tranzisztoros kapcsolások

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: Egyszerű tranzisztoros kapcsolások Hobbi Elektronika Bevezetés az elektronikába: Egyszerű tranzisztoros kapcsolások 1 Felhasznált irodalom Torda Béla: Bevezetés az elektrotechnikába 2. CONRAD Elektronik: Elektronikai kíséletező készlet

Részletesebben

VC 5070 analóg multiméter. Rendeltetésszerű használat. Kezelési utasítás. Biztonsági tudnivalók. Kezelő elemek

VC 5070 analóg multiméter. Rendeltetésszerű használat. Kezelési utasítás. Biztonsági tudnivalók. Kezelő elemek Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI. Teréz krt. 23. Tel: 302 3588 VC 5070 analóg multiméter Megrendelés szám: 12 02 85 Kezelési utasítás Kezelő elemek 1. Analóg kijelző tükörskálával 2. Mutató 3. Mutató

Részletesebben

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló Hobbi Elektronika Bevezetés az elektronikába: A tranzisztor, mint kapcsoló 1 Felhasznált irodalom Oláh András, Tihanyi Attila, Cserey György: Elektronikai alapmérések (előadásvázlatok) Szabó Géza: Elektrotechnika-Elektronika

Részletesebben

Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250

Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Érintse meg a tartólemezt az ujjával, a kristály felmelegítésére. Kösse ezután össze a két vezetéket. Egy pattogást hall. A feszültség hirtelen változása deformálódást okoz, és ezzel hangot gerjeszt. Az

Részletesebben

Billenőkörök. Billenő körök

Billenőkörök. Billenő körök Billenő körök A billenőkörök, vagy más néven multivibrátorok pozitívan visszacsatolt, kétállapotú áramkörök. Kimeneteik szigorúan két feszültségszint (LOW és HIGH) között változnak. A billenőkörök rendszerint

Részletesebben

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás

VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás VHR-23 Regisztráló műszer Felhasználói leírás TARTALOMJEGYZÉK 1. ÁLTALÁNOS LEÍRÁS... 3 1.1. FELHASZNÁLÁSI TERÜLET... 3 1.2. MÉRT JELLEMZŐK... 3 1.3. BEMENETEK... 4 1.4. TÁPELLÁTÁS... 4 1.5. PROGRAMOZÁS,

Részletesebben

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: FET tranzisztoros kapcsolások

Hobbi Elektronika. Bevezetés az elektronikába: FET tranzisztoros kapcsolások Hobbi Elektronika Bevezetés az elektronikába: FET tranzisztoros kapcsolások 1 Felhasznált irodalom CONRAD Elektronik: Elektronikai kíséletező készlet útmutatója 2 FET tranzisztorok FET = Field Effect Transistor,

Részletesebben

Elektrohidraulikus állítóm Típus 3274

Elektrohidraulikus állítóm Típus 3274 Elektrohidraulikus állítóm Típus 3274 1. ábra Típus 3274 Beépítési- és kezelési utasítás EB 8340 HU Kiadás 2001. június Tartalomjegyzék Tartalom Oldal Biztonsági el írások 3 M szaki adatok 4 1. Felépítés

Részletesebben

ELEKTRONIKUS VEZÉRL KÁRTYA BEÁLLÍTÁS FÜZET

ELEKTRONIKUS VEZÉRL KÁRTYA BEÁLLÍTÁS FÜZET ELEKTRONIKUS VEZÉRL KÁRTYA BEÁLLÍTÁS FÜZET LEÍRÁS: A kártya engedélyezi a hajtóm henger mozgását manuális, félautomata és automata módban egyidej leg egy végkapcsoló vezérlés segít vel a biztonsági berendezések

Részletesebben

2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK

2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK 4. oldal 2 - ELEKTROMOS BEKÖTÉSEK 2A A VEZETÉKEK KERESZTMETSZETE - A vezérlőegység áramellátását (a külső biztosítódobozának csatlakozókapcsán) egy legalább 3x1,5 mm 2 -es vezetékkel kell megoldani. Amennyiben

Részletesebben

Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre

Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre Billenő áramkörök Jelterjedés hatása az átvitt jelre Berta Miklós 1. Billenőkörök A billenőkörök pozitívan visszacsatolt digitális áramkörök. Kimeneti feszültségük nem folytonosan változik, hanem két meghatározott

Részletesebben

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20

ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ. v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 ProCOM GPRS ADAPTER TELEPÍTÉSI ÉS ALKALMAZÁSI ÚTMUTATÓ v1.0 és újabb modul verziókhoz Rev. 1.2 2010.09.20 Tartalomjegyzék 1 A ProCOM GPRS Adapter alapvető funkciói... 3 1.1 Funkciók és szolgáltatások...

Részletesebben

VOLTCRAFT akkutöltő állomás UCT 50-5 Rend. sz.: 20 05 05

VOLTCRAFT akkutöltő állomás UCT 50-5 Rend. sz.: 20 05 05 Conrad Szaküzlet, 1067 Budapest, VI. Teréz krt. 23. Tel: 302 3588 VOLTCRAFT akkutöltő állomás UCT 50-5 Rend. sz.: 20 05 05 1. BEVEZETÉS Ezzel a töltővel Ön egy kiváló Voltcraft termék birtokába jutott.

Részletesebben

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25.

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. Ez a tanulmány egy konkrét ház kapcsán készült, az előző, a 110 m2-es

Részletesebben

KING GATES ROLLS 650 ÉS 1200 PROGRAMOZÁS FIGYELMEZTETÉSEK

KING GATES ROLLS 650 ÉS 1200 PROGRAMOZÁS FIGYELMEZTETÉSEK KING GATES ROLLS 650 ÉS 1200 PROGRAMOZÁS FIGYELMEZTETÉSEK A termék felszerelése előtt győződjön meg arról, hogy a törvénynek és a rendszabályoknak megfelelően, betartják a biztonsági előírásokat. Használjon

Részletesebben

8.B 8.B. 8.B Félvezetı áramköri elemek Unipoláris tranzisztorok

8.B 8.B. 8.B Félvezetı áramköri elemek Unipoláris tranzisztorok 8.B Félvezetı áramköri elemek Unipoláris tranzisztorok Értelmezze az unipoláris tranzisztorok felépítését, mőködését, feszültség- és áramviszonyait, s emelje ki a térvezérlés szerepét! Rajzolja fel a legfontosabb

Részletesebben

8.4. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Negyedik rész Bosch VE EDC rendszer III.)

8.4. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Negyedik rész Bosch VE EDC rendszer III.) 8.4. Elektronikusan irányított dízelbefecskendező rendszerek (Negyedik rész Bosch VE EDC rendszer III.) Előző két cikkünkben bemutattuk a Bosch VE EDC rendszer blokkvázlatát, érzékelőit, bemeneti információit.

Részletesebben

TFBE1301 Elektronika 1.

TFBE1301 Elektronika 1. E, Kísérleti Fizika Tanszék TFBE1301 Elektronika 1. Térvezérlésű tranzisztorok E, Kísérleti Fizika Tanszék TÉRVEZÉRLÉŰ TRANZIZTOROK (FET-ek) Térvezérlésű (unipoláris) tranzisztor (Field Effect Transistor

Részletesebben

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

Digitális multiméter AX-572. Használati utasítás

Digitális multiméter AX-572. Használati utasítás Digitális multiméter AX-572 Használati utasítás 1. BEVEZETÉS Az AX-572-es mérımőszer egy 40mm-es LCD-vel szerelt, elemes tápenergia ellátású, stabil multiméter, mellyel DC/AC feszültség, DC/AC áramerısség,

Részletesebben

Elektronika I. Dr. Istók Róbert. II. előadás

Elektronika I. Dr. Istók Róbert. II. előadás Elektronika I Dr. Istók Róbert II. előadás Tranzisztor működése n-p-n tranzisztor feszültségmentes állapotban p-n átmeneteknél kiürített réteg jön létre Az emitter-bázis réteg között kialakult diódát emitterdiódának,

Részletesebben

5. A fényforrások működtető elemei. 5.1 Foglalatok

5. A fényforrások működtető elemei. 5.1 Foglalatok 5. A fényforrások működtető elemei 5.1 Foglalatok A foglalatok a fényforrások mechanikai rögzítésén kívül azok áramellátását is biztosítják. A különböző foglalatfajták közül legismertebbek az Edison menetes

Részletesebben

Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása

Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása Wilarm 2 és 3 távjelző GSM modulok felhasználói leírása Általános leírás: A készülék általános célú GSM alapú távjelző modul, amely bemeneti indítójel (pl. infravörös mozgásérzékelő) hatására képes SMS

Részletesebben

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat

SZENT IMRE EGYETEMI OKTATÓKÓRHÁZ Plasztikai Sebészeti Profil. Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat Betegfelvilágosító tájékoztató beleegyezı nyilatkozat A veseelégtelenség miatt beültetett peritoneális (hasi) dializáló katéter (Tenckhoff) Tisztelt Betegünk! Köszönjük, hogy Intézetünket tisztelte meg

Részletesebben

i TE a bemenetére kapcsolt jelforrást és egyéb fogyasztókat (F) táplál. Az egyes eszközök

i TE a bemenetére kapcsolt jelforrást és egyéb fogyasztókat (F) táplál. Az egyes eszközök Elektronika 2. Feladatok a zaj témakörhöz Külső zajok 1. Sorolja fel milyen jellegű külső eredetű zavarok hatnak az elektronikus áramkörök (például az erősítők) bemenetére! Szemléltesse egy-egy ábrán az

Részletesebben

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre

5. Biztonságtechnikai ismeretek. 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre 5. Biztonságtechnikai ismeretek 5.1. A villamos áram hatása az emberi szervezetre Az emberi test maga is vezető, ezért ha a test különböző pontjai között potenciálkülönbség lép fel, a testen áram indul

Részletesebben

F1301 Bevezetés az elektronikába Térvezérlésű tranzisztorok

F1301 Bevezetés az elektronikába Térvezérlésű tranzisztorok E, Kísérleti Fizika Tanszék F1301 Bevezetés az elektronikába Térvezérlésű tranzisztorok E, Kísérleti Fizika Tanszék TÉRVEZÉRLÉŰ TRANZIZTOROK (FET-ek) Térvezérlésű (unipoláris) tranzisztor (Field Effect

Részletesebben

1. A Nap, mint energiaforrás:

1. A Nap, mint energiaforrás: A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át a fényelektromos jelenség segítségével. A napelem teljesítménye függ annak típusától, méretétől, a sugárzás intenzitásától

Részletesebben

T E R M É K I S M E R T E T Ő

T E R M É K I S M E R T E T Ő T E R M É K I S M E R T E T Ő INDUKTÍV KÖZELÍTÉSKAPCSOLÓK Fémes anyagok jelenlétének, közelítésének, helyzetének jellemzésére alkalmasak. Mechanikus működésű jeladók, végálláskapcsolók helyettesítésére

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP ALÁÍRÓLAP AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA PROJEKT, 1046 BUDAPEST, FÓTI ÚT 66. ÉS 75214/4 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON, AJÁNLATKÉRÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió)

3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, RC és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió) 3. Konzultáció: Kondenzátorok, tekercsek, R és RL tagok, bekapcsolási jelenségek (még nagyon Béta-verzió Zoli 2009. október 28. 1 Tartalomjegyzék 1. Frekvenciafüggő elemek, kondenzátorok és tekercsek:

Részletesebben

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról A jármővet 2010. június 7-én az IKARUSBUS Kft. ügyvezetı igazgatója Princz Ferenc mutatta be a BKV Zrt. óbudai telephelyén. Az autóbuszt a 22-es és

Részletesebben

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 02-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny.

Versenyző kódja: 31 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet 54 523 02-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Országos Szakmai Tanulmányi Verseny. 54 523 02-2015 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Országos Szakmai Tanulmányi Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 54 523 02 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Számolási/áramköri/tervezési

Részletesebben

CAESAR CT-220U -típ. autóriasztó + rablásgátló

CAESAR CT-220U -típ. autóriasztó + rablásgátló CAESAR CT-220U -típ. autóriasztó + rablásgátló Beszerelési útmutató A BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ csak a beszereléshez szükséges információkat tartalmazza, a készülék mőködését lásd a FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓBAN.

Részletesebben

KIT BOB5 ECO2 vezérléssel

KIT BOB5 ECO2 vezérléssel 1 KIT BOB5 ECO2 vezérléssel Használati és üzembe helyezési utasítás Köszönjük, hogy az általunk forgalmazott, Benincá BOB50 típusú szettet választotta. A Benincá cég kínálatában található összes termék

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GÉPJÁRMŰ MULTIMÉTER EM128 GARANCIALEVÉL. Termék: Gépjármű multiméter EM128 Típus: EM128. Gyártási szám (sorozatszám):

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ GÉPJÁRMŰ MULTIMÉTER EM128 GARANCIALEVÉL. Termék: Gépjármű multiméter EM128 Típus: EM128. Gyártási szám (sorozatszám): GARANCIALEVÉL 1. Az UNI-MAX által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alapján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv rendelkezései alapján 12 hónap

Részletesebben

Csomagtér világítás másképpen

Csomagtér világítás másképpen Csomagtér világítás másképpen Első perctől gondolkodtam, hogy a csomagérbe valamilyen világítási módszert fel kellene szerelnem, mivel este igen sötét van benne és alig lehet látni valamit. Jó ötlet volt

Részletesebben

GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás

GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás GLOBE Rugós kiegyensúlyozású felnyíló és szekcionális felnyíló ajtó automatika Szerelési és karbantartási utasítás Változat: 05/2006 Felülvizsgálva: 2006. július 27 Fordította: Dvorák László - 2 - - 3

Részletesebben

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv

TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt VIR felhasználói kézikönyv 1. sz. melléklet TÁMOP 4.1.1 VIR alprojekt Készítette: Aloha Informatika Kft. Tartalomjegyzék 1. A Vezetői Információs Rendszer, mint a stratégiai gondolkodás eszköze...4 1.1 Elméleti háttér...4 1.2 VIR

Részletesebben

2. ábra: A belső érintkezősorok

2. ábra: A belső érintkezősorok 1.1 Dugaszolós felület A kísérleteket egy labor kísérleti kártyán építjük meg. A 2,54 mm raszteres, 270 kontaktusos dugaszoló felület biztosítja az alkatrészek biztos összekötését. Conrad Szaküzlet 1067

Részletesebben

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó

B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó B-TEL99 Kétcsatornás telefonhívó Felszerelési és Felhasználási útmutató 1 TARTALOMJEGYZÉK TARTALOMJEGYZÉK...2 BEVEZETŐ...3 Általános jellemzők...3 Leírás...3 Hívási folyamat...4 Műszaki jellemzők...4 Részegységek

Részletesebben

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5

Vezeték hossza (m) 7.6 15.2 30.5 Automatatöltő és tesztműszer 12.8V-s (4x 3,2V) LiFePO4 lítium-vas-foszfát, 2Ah és 100Ah közötti kapacitású akkumulátorokhoz Modell: TM290 / TM291 Ne használja NiCd, NiMh vagy nem újratölthető akkumulátorokhoz!

Részletesebben

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád

Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád Dr. Katz Sándor: Lehet vagy nem? Lehet vagy nem? Konstrukciók és lehetetlenségi bizonyítások Dr. Katz Sándor, Bonyhád A kreativitás fejlesztésének legközvetlenebb módja a konstrukciós feladatok megoldása.

Részletesebben

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok

5 Egyéb alkalmazások. 5.1 Akkumulátorok töltése és kivizsgálása. 5.1.1 Akkumulátor típusok 5 Egyéb alkalmazások A teljesítményelektronikai berendezések két fõ csoportját a tápegységek és a motorhajtások alkotják. Ezekkel azonban nem merülnek ki az alkalmazási lehetõségek. A továbbiakban a fennmaradt

Részletesebben

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Professzionális Analóg Multiméter / MODEL: HD-390A. 1. LEÍRÁS A műszert professzionális és hobby felhasználásra tervezték.

HASZNÁLATI UTASÍTÁS. Professzionális Analóg Multiméter / MODEL: HD-390A. 1. LEÍRÁS A műszert professzionális és hobby felhasználásra tervezték. Professzionális Analóg Multiméter / MODEL: HD-390A HASZNÁLATI UTASÍTÁS 1. LEÍRÁS A műszert professzionális és hobby felhasználásra tervezték. A műszerrel mérhető mennyiségek: - Egyen és váltófeszültség

Részletesebben

Építmények bontási munkálataira vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. április 1- május 31.

Építmények bontási munkálataira vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. április 1- május 31. Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség Építmények bontási munkálataira vonatkozó munkabiztonsági célvizsgálat 2002. április 1- május 31. A korábbi célvizsgálatok és felügyelői elenőrzések

Részletesebben

Hibakeresési és javítási útmutató Akkutöltő és gyorsindító készülékhez

Hibakeresési és javítási útmutató Akkutöltő és gyorsindító készülékhez Hibakeresési és javítási útmutató Akkutöltő és gyorsindító készülékhez 1. Előszó Jelen javítási útmutatót azért adtuk ki, hogy elérhetővé tegyük a Bosch SL48100E típusú akkutöltő és gyorsindító készülék

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

AllBestBid. Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához. 2016. március DFL Systems Kft.

AllBestBid. Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához. 2016. március DFL Systems Kft. AllBestBid Felhasználói kézikönyv az AllBestBid online aukciós szolgáltatás használatához 2016. március DFL Systems Kft. Tartalomjegyzék Általános leírás... 2. oldal Regisztráció... 2. oldal Saját árlejtések...

Részletesebben

H - I - J. frekvenciaváltó gépkönyv

H - I - J. frekvenciaváltó gépkönyv H - I - J frekvenciaváltó gépkönyv P TARTALOMJEGYZÉK SZEMLÉLTETŐ JELEK... 4 FONTOS TUDNIVALÓK... 4 A KÉSZÜLÉKEK RENDELTETÉSE... 4 MŰKÖDÉSI LEÍRÁS... 4 ÁLTALÁNOS JELLEMZŐK... 5 MECHANIKAI TELEPÍTÉS...

Részletesebben

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG

NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Page 1 of 13 NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Célom az volt, hogy tapasztalatot szerezzek egy síkkolektor építésében. Szándékomban áll a kísérleti rendszert, a házunk, nyári használati melegvíz (HMV)

Részletesebben

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete

A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete VÉDETT SZERVEZETEK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási helyzete Felmérés az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány támogatásával Készítette: Balogh Zoltán, Dr. Czeglédi

Részletesebben

Szám: 35970/1941-5/2015. ált. Tárgy: A MEZEI-VILL Kft. (4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.) tűzvédelmi bírság ügye

Szám: 35970/1941-5/2015. ált. Tárgy: A MEZEI-VILL Kft. (4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.) tűzvédelmi bírság ügye Szám: 35970/1941-5/2015. ált. Tárgy: A MEZEI-VILL Kft. (4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.) bírság ügye H A T Á R O Z A T A MEZEI-VILL Kft.-t (székhelye: 4100 Berettyóújfalu, Puskin u. 12.; cégjegyzékszáma:

Részletesebben

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz?

Kerékpáros ruházati kisokos. avagy. Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Kerékpáros ruházati kisokos avagy Hogyan öltözzünk kerékpározáshoz? Tartalomjegyzék Bevezetés...3 Hogyan működik a hőháztartásunk?...3 Ruházkodási ismeretek...4 Ruhatárunk darabjai...7 1, Fejrevalók...7

Részletesebben

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV ÜGYFÉLSZOLGÁLATI MONITORING VIZSGÁLAT A FŐTÁV ZRT. RÉSZÉRE 2010. MÁSODIK FÉLÉV KUTATÁSI JELENTÉS 2 TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. MINTA KIALAKÍTÁSA, KÉRDEZÉSI MÓDSZERTAN... 4 1.2. AZ ADATOK ÉRTÉKELÉSE...

Részletesebben

KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2

KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2 KIT-ASTER-Q36 új 1. oldal, összesen: 24 KIT-ASTER1 és KIT-ASTER2 Q36A vezérléssel Felszerelési és használati utasítás A leírás fontossági és bonyolultsági sorrendben tartalmazza a készülékre vonatkozó

Részletesebben

72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A

72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A 72-es sorozat - Folyadékszintfigyelõ relék 16 A Vezetõképes folyadékok szintfelügyelete Pozitív biztonsági logika töltés és ürítés vezérléséhez Beállított szint vagy tartomány figyelhetõ Érzékenység állítható

Részletesebben

A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett. Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett. Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata Megbízó: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata A helyi közösségi közlekedés hálózati és menetrendi felülvizsgálata és fejlesztése Pécsett Megvalósíthatósági tanulmány 2010. augusztus Megbízó: Pécs Megyei

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kuti Istvánné alpolgármester Csabáné Varga Anikó képviselő Perger János képviselő Piros Zita képviselő

JEGYZŐKÖNYV. Kuti Istvánné alpolgármester Csabáné Varga Anikó képviselő Perger János képviselő Piros Zita képviselő BALATONRENDES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8255 Balatonrendes, Fő u. 1. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. szeptember 22. napján 11:00 órakor

Részletesebben

Egyenáramú biztonsági egység S8TS tápegységekhez

Egyenáramú biztonsági egység S8TS tápegységekhez Egyenáramú biztonsági egység S8TS tápegységekhez Egyenáramú biztonsági egység S8TS tápegységekhez a 24 V-os egyenfeszültség hirtelen áramkimaradások okozta megszakadásának elkerülésére 24 V-os egyenáramot

Részletesebben

I M P U L Z U S T E C H N I K A

I M P U L Z U S T E C H N I K A ELEKTRONIKAI TECHNIKUS KÉPZÉS 2 0 1 3 I M P U L Z U S T E C H N I K A ÖSSZEÁLLÍTOTTA NAGY LÁSZLÓ MÉRNÖKTANÁR - 2 - Tartalomjegyzék Impulzus fogalma...3 Impulzus megadása, impulzus jellemzők...3 Az impulzusok

Részletesebben

CTR 31 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül.

CTR 31 VEZÉRLÉS. Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül. CTR 31 VEZÉRLÉS Elektronikus vezérlés egy motorra, 230 V, AC; egy fázisú, tolókapu és garázskapu mozgatására, végálláskapcsolók nélkül. HASZNÁLAT FIGYELEM: mielőtt a vezérlést használatba helyezné, ügyeljen

Részletesebben

7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó

7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó 7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó Dr. Gschwindt András HA5WH gschwindt@mht.bme.hu A rádióamatőröknek engedélyezett sávok száma és a meglevők szélessége az utóbbi évtizedekben örvendetesen növekedett.

Részletesebben

EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő

EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő EC 6 708 Digitális csoportaggregát vezérlő Beállítási útmutató A csoportaggregát vezérlő beállítását kizárólag szakképzett személy végezze! Jegyezze fel a beállított paramétereket és tartsa illetéktelen

Részletesebben

Működési elv (1. ábra) A főzőberendezések többségére jellemző elektromágneses tulajdonságokon alapul.

Működési elv (1. ábra) A főzőberendezések többségére jellemző elektromágneses tulajdonságokon alapul. E D F GB I NL P DK SF S GR RU PL H CN NO EZ A TERMÉK HÁZTARTÁSI HASZNÁLTRA KÉSZÜLT. A SZABÁLYTALAN BESZERELÉSBŐL ILLETVE NEM RENDELTETÉSSZERŰ VAGY HELYTELEN HASZNÁLATBÓL EREDŐ ESETLEGES SZEMÉLYI VAGY ANYAGI

Részletesebben

B-TEL99 KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. Felszerelési és Felhasználási útmutató

B-TEL99 KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. Felszerelési és Felhasználási útmutató KÉTBEMENETŰ, AUTOMATA TELEFONHÍVÓ. B-TEL99 Felszerelési és Felhasználási útmutató K.0.HUNG 00006 a V4. BUS FirmWare változathoz az. 07099 angol nyelvű leírás alapján . TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ Általános

Részletesebben

MINERALHOLDING KFT. Orbit Easy-Set-Logic. Parköntözés vezérlőautomatika. Szerelési és használati utasítás

MINERALHOLDING KFT. Orbit Easy-Set-Logic. Parköntözés vezérlőautomatika. Szerelési és használati utasítás Orbit Easy-Set-Logic Parköntözés vezérlőautomatika Szerelési és használati utasítás Magyarországi forgalmazó: Mineralholding Kft. Vízöntő öntözéstechnika üzletág H-1118 Budapest, Kelenhegyi út 7-9. Tel.:

Részletesebben

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései CORNIDES GYÖRGY Az erdőfeltárás az erdőgazdálkodás központi kérdése világszerte. A gépek forradalma az erdészetre is befolyással van,

Részletesebben

MÛSZAKI INFORMÁCIÓK. Érzékelési távolság

MÛSZAKI INFORMÁCIÓK. Érzékelési távolság OMR Adó-vevõs fotokapcsolók A mûködés aelve: 1. Az adó-vevõs érzékelõ két részbõl áll, egy adóból (fénykibocsátó), és egy vevõbõl (fényelnyelõ). Egy fénysugár kapcsolja össze a két eszközt egymással. vevõ

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor

Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Topográfia 7. : Topográfiai felmérési technológiák I. Mélykúti, Gábor Lektor : Alabér, László Ez a modul a TÁMOP - 4.1.2-08/1/A-2009-0027

Részletesebben

40-es sorozat - Miniatûr print-/ dugaszolható relék 8-10 - 16 A

40-es sorozat - Miniatûr print-/ dugaszolható relék 8-10 - 16 A -es sorozat - Miniatûr print-/ dugaszolható relék 8-10 - 16 A - AC, DC, 500 mw érzékeny DC tekercs vagy bistabil egytekercses változat - Biztonsági leválasztás a VDE 0160 / EN 50178 és VDE 0700 / EN 60335

Részletesebben

Multifunkciós Digitális Idõrelé

Multifunkciós Digitális Idõrelé Multifunkciós Digitális relé H5CX Jól látható, háttérmegvilágításos, inverz LCD kijelzõ. Programozható ellenõrzõjel szín a kimenet változásának vizuális figyelmeztetésére (sorkapcsos bekötésû típusok).

Részletesebben

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László

Általános statisztika II. Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Általános statisztika II Kriszt, Éva Varga, Edit Kenyeres, Erika Korpás, Attiláné Csernyák, László Publication

Részletesebben

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató LPT illesztőkártya Beüzemelési útmutató Az LPT illesztőkártya a számítógépen futó mozgásvezérlő program ki- és bemenőjeleit illeszti a CNC gép és a PC nyomtató (LPT) csatlakozója között. Főbb jellemzők:

Részletesebben

ZL170 N. Egymotoros vezérlés 24V-os motorokhoz. Általános leírás

ZL170 N. Egymotoros vezérlés 24V-os motorokhoz. Általános leírás 1106 Budapest Gránátos utca 6. Tel.: 433-16-66 Fax: 262-28-08 www.kling.hu E-mail: kling@kling.hu magyarországi képviselet ZL170 N Egymotoros vezérlés 24V-os motorokhoz Általános leírás - A vezérlés 24V-os

Részletesebben

CAESAR CT-401-típ. autóriasztó + rablásgátló

CAESAR CT-401-típ. autóriasztó + rablásgátló CAESAR CT-401-típ. autóriasztó + rablásgátló Beszerelési útmutató A BESZERELÉSI ÚTMUTATÓ csak a beszereléshez szükséges információkat tartalmazza, a készülék működését lásd a FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓBAN.

Részletesebben

Rend.sz. 12 23 75 Többcélú mini mérõmûszer automatikus méréshatár váltással, MN16 modell

Rend.sz. 12 23 75 Többcélú mini mérõmûszer automatikus méréshatár váltással, MN16 modell Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 EXTECH MN16 DIGITÁLIS MULTIMÉTER KÉSZLET Rend.sz. 12 23 75 Többcélú

Részletesebben

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség

Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Szám: 57.382-1-8/2010. Ea.: dr. Kiss Renáta Pádár Csilla (hulladékgazdálkodás + öf.) Tárgy: Stabil Sped Kft., Üllés, hulladékkezelési

Részletesebben

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása

Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása PORSCHE HUNGARIA Kommunikációs Igazgatóság Utángyártott autóalkatrészek és Volkswagen Eredeti Alkatrészek minőségi összehasonlítása Kraftfahrzeugtechnisches Institut und Karosseriewerkstätte GmbH & Co.

Részletesebben

Határidős kereskedés. 2016. Március 29. 17:30. Sándor Dávid Vezető elemző

Határidős kereskedés. 2016. Március 29. 17:30. Sándor Dávid Vezető elemző Határidős kereskedés 2016. Március 29. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. Sándor Dávid Vezető elemző További technikai információk:

Részletesebben

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2.

2.3. A rendez pályaudvarok és rendez állomások vonat-összeállítási tervének kidolgozása...35 2.3.1. A vonatközlekedési terv modellje...37 2.3.2. TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETÉS...5 1. ÁRU ÉS KOCSIÁRAMLATOK TERVEZÉSE...6 1.1. A vonatközlekedési terv fogalma, jelent sége és kidolgozásának fontosabb elvei...6 1.2. A kocsiáramlatok és osztályozásuk...7 1.2.1.

Részletesebben

A word első megnyitása

A word első megnyitása A word első megnyitása A Word megnyitásakor az oldalon két fő területet láthat: A menüszalag a dokumentum fölött látható. Gombokat és parancsokat tartalmaz, melyekkel különböző műveleteket (mint például

Részletesebben

A dugaszolható panel. Alkatrészek. A hangszóró

A dugaszolható panel. Alkatrészek. A hangszóró Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 Tranzisztoros rádió A rádióépítő készlet különleges vonzereje abban

Részletesebben

4** A LINA 1 jelzésű félkész áramkör felépítése és alkalmazása DR. BALOGH BÉLÁNÉ-GERGELY ISTVÁN MÉHN MÁRTON MEV. 1. Bevezetés

4** A LINA 1 jelzésű félkész áramkör felépítése és alkalmazása DR. BALOGH BÉLÁNÉ-GERGELY ISTVÁN MÉHN MÁRTON MEV. 1. Bevezetés A LINA 1 jelzésű félkész áramkör felépítése és alkalmazása DR. BALOGH BÉLÁNÉ-GERGELY ISTVÁN MÉHN MÁRTON MEV ÖSSZEFOGLALÁS A LINA 1 félkész áramkör közepes bonyolultságú analóg áramkörök integrált formában

Részletesebben

WRS-K felszerelési és kezelési útmutató

WRS-K felszerelési és kezelési útmutató WRS-K felszerelési és kezelési útmutató KLM klíma- és szellőztető modul BMK kezelőmodul BMK-F távirányító Érvényes a 2.0.031 szoftververziótól Wolf GmbH Postfach 1380 84048 Mainburg Tel. 08751/74-0 Fax

Részletesebben

DC TÁPEGYSÉG AX-3003L-3 AX-3005L-3. Használati utasítás

DC TÁPEGYSÉG AX-3003L-3 AX-3005L-3. Használati utasítás DC TÁPEGYSÉG AX-3003L-3 AX-3005L-3 Használati utasítás Ebben a sorozatban kétcsatornás és háromcsatornás. szabályozható DC tápegységek találhatók. A háromcsatornás tápegységeknek nagypontosságú kimenete

Részletesebben