NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG"

Átírás

1 Page 1 of 13 NAPK OL LEK TO R É PÍT ÉS H ÁZIL AG Célom az volt, hogy tapasztalatot szerezzek egy síkkolektor építésében. Szándékomban áll a kísérleti rendszert, a házunk, nyári használati melegvíz (HMV) ellátására befogni. Ezért a különböző döntési pontokat ennek az elvnek rendeltem alá. 1. Tervezés A kísérleti rendszerhez, a közforgalomban is kapható Dunaferr lapradiátort használtam, a 900 x 1500 (mm) szabvány méretűt. Az elvi hasznosítható felület 1,35 m 2. Amennyiben egy elvi teljesítmény számítást végzünk, úgy a lapradiátor :1350W/h teljesítmény leadására lesz alkalmas. Természetesen a napsugárzást nem mindig tudjuk 1000W/h m 2 értéken befogni. Továbbá számolnunk kell a síkkolektor veszteségeivel is. 2. Anyagbeszerzés A lapradiátorokat a fémhulladék telepen 70Ft/kg áron sikerült megvenni. Mivel ezek a típusok két részből állnak, ezért egy gyorsvágóval félbe vágtuk. Ennek súlya 35 kg, azaz ez a darab 2450 Ft. Üveg A síkkolektor második legfontosabb eleme az üveg, melyen át a napot beengedjük, de a hőt bent tartjuk. Nos az alábbi információkat sikerült összegyűjteni: 4 mm vastag egész üveglap, 1800 x 2200 (mm), egy darab ingyenes vágással: Ft+ÁFA / m 2. 4 mm vastag, tetszőleges méretre vágott üveglap: Ft+ÁFA / m 2. Ha nem szimplán szeretnénk az üveget, akkor bizony távtartók is kellenek az üveglapok közé, ennek ára: 21,5 mm vastagságban 90.-Ft + ÁFA / m. Mivel ebben a nagykereskedésben ablak gyártással is foglalkoznak, ezért tudtak ajánlani készre gyártott dupla üveget, tetszőleges méretben és a kért távtartó vastagsággal. Mivel én a 20 mm körüli értéket preferáltam, erről szólnak az ajánlatok: (900 x 1500 mm méretű, 4 mm-es üveglapok, 21,5 mm-es távtartókkal) (megjegyzés k a hő átbocsátási képesség, minél kisebb annál jobban szigetel!) k=2, Ft+ÁFA, azaz kb Ft / m 2 (bruttó!). k=1, Ft+ÁFA, azaz kb Ft / m 2 (bruttó!). k=1,1 Argon gázzal (is) töltött Ft+ÁFA, azaz kb Ft m 2 (bruttó!). A fenti összeghez jön a házhoz szállítás, amit én nem kérdeztem meg, mert saját autóval oldottuk volna meg. (Teljesség kedvéért, az autó átlag 10 litert fogyaszt 100 km-en, a 95-ös oktánszámú benzinből, ami jelenleg 287,5 Ft / liter. Mivel a lakhelyem és a nagykereskedés egymástól kb. 22 km-re vannak, kis számítás után az oda-vissza út: 1265 Ft / 44 km.) Végül megkérdeztünk egy helybeli üvegest, aki 5000 Ft-ért oda adta a 2 db 900 x 1500 (mm)-es üveglapokat, méretre vágva. A döntésem oka az a gazdasági megfontolás volt, hogy a teljes táblát a nagykereskedésből ugyan megérte volna elhozni (még a benzin költség mellett is), de az még félbe vágva sem fért volna be az autóba. A nagykereskedésben levő, tetszés szerint vágott lapok, plusz a benzin költség viszont közel 1000 Ft-al többe került volna, mint a helyi üveges ajánlata. Tehát a beszerzett üvegeket, házilag fogjuk távtartókhoz rögzíteni, minden további extra nélkül (ok: nyári üzem).

2 Page 2 of 13 Festék A festék kiválasztásánál a mi kapható mottó volt a döntő. Lehet kapni hőálló, matt stb. festékeket. Én a legegyszerűbb fekete matt festéket választottam: Maestro matt akryl 720Ft / doboz (ez elvileg 2,5 m 2 re elegendő). Hőszigetelő A lapradiátor alá 100 mm-es THERWOOLIN hőszigetelőt terveztem. Ebből egy tekercs 9 m 2 re elegendő, ára Ft / tekercs (megjegyzem a tekercset úgy készítik, hogy 5 mm vastagságúra is szét lehet szedni, ekkor a tekercs dupla annyi, vagyis 18 m 2 re elegendő.) Ragasztó Ragasztáshoz UV álló szilikon ragasztót vásároltam, 798.-Ft / tubus. 3. Kivitelezés Először a lapradiátorokat szétvágtuk, majd acetonnal jól áttöröltem. (Megjegyzés: a lapradiátorokon található felesleges füleket is levágtam, mert feleslegesnek ítéltem meg.) Festés Sokszor olvastam, hogy a házi készítésű napkollektorok festése nehéz, mert túl fényes lesz az eredmény. A fényes felület pedig nagyon visszaveri a fényt, következés képen romlik a hőelnyelési képesség, csökken a hatásfok. Nos a matt felület titka a ködölés, vagyis az a fújási technika, ahol nem egy pontra fújjuk a festéket, hanem

3 Page 3 of 13 csak permetezzük. Kezdetben a festék csak ilyen foltokban tapad meg. De ha elég kitartóan permetezzük, akkor a végeredmény egy matt, érintésre recés, durva felületet ad. (A fokozatos permetezés, hosszabb idő, de matt felület ad.) A végeredmény egy matt felület!

4 Page 4 of 13 Az utolsó két kép vakuval készült azért, hogy jobban látható legyen a csillogás mentesség. (Ha lenne jelentősebb- fényvisszaverődés, akkor a szemből vakuzott képen erős csillogást lehetne látni!) Jelzem, hogy a szélek fehéren virítanak, mert ezt nem tartottam fontosnak festeni, úgy is keret fogja elfedni. Üveglapok gyártása Kiindulásként letisztítottuk az üveglapok belső oldalait. Méretre vágtuk a távtartókat, melyek

5 Page 5 of 13 pozdorjából vannak. A léceket bekentük ragasztóval. Következett a pontos illesztés. A lényeg, hogy a ragasztóból a léc minden oldalára jusson! Egy réteg üveglap és rajta a kész keret.

6 Page 6 of 13 Már csak a másik üveglap hiányzik. Újabb ragasztás, majd a második üveglap is felkerült a helyére. Már itt érzékelhető volt, hogy a ragasztás jól sikerült, mert a beszorult levegőt ki kellett valahogy engedni, mert a felső lap úszkált a kialakult légpárnán. Kis légrést hoztunk létre, hogy a beszorult levegőt kieresszük. A munka végeztével az üveglapot erősen megnyomva, a még friss ragasztó a fémtű helyére befolyt, így tökéletesen zárta a kis rést. A kollektor be- és kifolyóinak gyártása Mivel a lapradiátor 1 colos cső csonkokkal van szerelve, célszerűnek tűnt 1 colos KPE csövet csatlakoztatni hozzá.

7 Page 7 of 13 Érdemes figyelni rá, hogy a jobb áramlási ellenállás érdekében, a radiátoron 2 be és 2 ki csonk van. Mivel mi 1 be és 1 ki csővel állunk majd a tartályhoz, ezért készíteni kell egy T tagot, ahol az egy csőből kettő lesz. A T tagot és a derékszögű becsatlakozást kézzel készítettük, úgy hogy a KPE csövet méretre (és formára) vágtuk, majd hőlégfúvóval alaposan felmelegítettük. Összenyomtuk az illeszkedő részeket és vízben lehűtöttük. A 90 fokos tag. A kész, T osztás. (A kollektor hátsó részén.)

8 Page 8 of 13 A hátlap gyártása Úgy döntöttünk, hogy a hátlapot egyedi, műgyanta lapból készítjük el. A műgyanta, zárt műanyag tartályban vehető meg, 900 Ft / kg áron. Az én hátlapomhoz kb. 4 kg anyagot használtunk fel. Első lépés az öntőforma elkészítése. Alulra egy fényes bútorlapot tettünk. Erre a 4 oldalt. Minden lapot alaposan letisztítottuk és levaxoltunk. Ez utóbbi biztosítja, hogy a gyanta ne tapadjon rá a felületre. Az öntőkeretet nem csavaroztuk le, hanem egy furmányos megoldással a helyére szorítottuk. Ehhez a keret körül látható lim-lom fadarabokat használtuk. Azokat pillanatszorítóval fogattuk az alap laphoz. Ha majd a gyanta megkötött, ezeket a pillanatszorítókat egyszerűen csak kiengedjük és a forma könnyedén szétnyitható lesz. Az éleknél és sarkoknál, papírragasztót használtunk arra, hogy a gyanta ne folyhasson ki.

9 Page 9 of 13 Az öntőforma közepére egy fa lécet helyeztünk, melyet bele lamináltunk a gyanta héjba. Ebbe a későbbiek során lehet majd csavarozni a felfogatásnál. A gyantázásról nincsenek képek, mert azt igen gyorsan kell csinálni. A szűz gyantát egy bután alapú katalizátorral kell elkeverni, amitől a gyanta rövid időn belül megköt. A formába a bekevert gyanta-katalizátort, teddy hengerrel lehet felkenni, majd ebbe kell belefektetni az üvegszál szövetet. Erre ismét gyantát kenünk és egy speciális görgősorral, kiszorítjuk a levegőt a szendvicsből. Mindezekre alig 20 perc áll rendelkezésünkre! Az üvegszövet túl nyúlik a végleges méreten, melyet könnyedén le lehet vágni a száradás után Az elkészült hátlap, mely zöldes árnyalatú. Több vékony préselt falemezt vágtam, hogy a szükséges belső-tartó-perem meglegyen. Úgy méreteztük, hogy a radiátornak pont a lapított széle feküdjön fel (tehát a gömbölyödő rész már nem!).

10 Page 10 of 13 Fontos! A fa lapok NEM érnek végig a hátlapban, mert a sarkokon jelentős helyet fog elfoglalni a víz ki/becsatlakozás, erről majd később még írok. A kedvenc részem! Miután belamináltuk a belső perem-lapokat, és gyanta megszáradt, kezdődhetett a kicsomagolás! Először a külső (pillanatszorítós) keretet szedtem le, majd az összecsavarozott fakeretet. És eljött a kedvenc részem: vágjuk párhuzamosra az éleket! Sajnos nem az én ötletem volt, de így is zseniális. A megoldás: vegyünk két éket, fogassuk őket össze úgy, hogy a flex+ékek a kívánt magasságot adják ki. Ez nálam 16 cm volt. Majd ezután, egyszerűen tolni kell a flexet egyenletesen a tálca oldalával párhuzamosan. Az egészben az volt a legjobb, hogy nagyon gyorsan lehetett, nagyon pontosan dolgozni! És még az ilyen (sarok) bonyolult helyek sem jelentettek gondot. A kész hátlap nagyon erős és rugalmas. Simán emelhető az oldalfalánál fogva. Ami nem mellékes, hogy csak pár kiló és vízálló!

11 Page 11 of 13 Gyártsunk hőcserélőt! Azt már említettem, hogy a radiátor kollektor és a tartály közé nem kívánok keringető szivattyút tenni. Ezt a szokásomat szeretném tovább vinni a melegvíz vételnél is. A rendszer tehát idáig: kollektor l tartály. A tartály vize közvetlenül (gravitációs módon) kerül a kollektorba. Nem szerettem volna, ha ez a víz keveredne a lakásban használt melegvízzel, ezért egy külön álló kört találtam ki a melegvíz elvételére. Egy kb. 6 m hosszú kb. ½ átmérőjű, hagyományos vascsövet gondoltam feltekerni (nem mellékesen ez volt kéznél ). Aki már próbált ilyen csövet (akár csak) meghajlítani is, az tudja, hogy nagyon kemény anyagról van szó. Nem kis tanakodás után, született meg az (ismét csak) zseniális megoldás. Szereztünk (kölcsönbe ) egy lyukas tartályt (ami pont olyan átmérőjű, mint amit mi szerettünk volna! A tartály az oldalán volt lyukas, ami kapóra is jött, mert ide dugtuk be a vascső egyik végét. Ezután pajszerrel, elkezdtük a tartályra csavarni a vascsövet. Emberes munka!! (A képen épp a pajszeren áll a kolléga, mert különben a félig feltekert cső visszapörögne.) Azért a pajszer mellett egy kis test tömeg is segített a spriál egyenletes kialakításában (jelzem a 80 kg-om nem bizonyult mindig elégségesnek, mert simán ledobott magáról a feltekert cső.) Ime a feltekert vascső. És a háttérben a szereplők (tartály, pajszer, csőkulcs ).

12 Page 12 of 13 A kész hőcserélő! Ahhoz, hogy rá lehessen csatlakozni könnyen (és még a hordóba is elférjen!), meg kellett hajlítani a végeit. Aki azt hiszi, hogy ez könnyű dolog, annak üzenem, ez a mozdulat 40 perc erőlködésünkbe volt. A kollektor üzembe helyezése Miután a teknő teljesen kiszáradt, és a csővezetékeket a helyükre tettük, bekerült a radiátor a végleges helyére. A szendvics szerkezet az alábbiak szerint alakult: teknő, 10 cm szigetelés, csövek, radiátor, dupla üvegezés. Az üveget a műgyanta aljhoz, sziloplaszttal ragasztottuk úgy, hogy mellette a víz ne tudjon befolyni. A teszttartály is összeállt! Egy régi 200 literes hordó vállalta, hogy rajta próbálkozzunk. Az aljára került egy csőcsonk (valójában ez volt régen a teteje, gyári menettel). A hordó felső 2/3-ba került egy másik kivezetés (ami történetesen a melegvíz bevezetésére fog szolgálni). A rendszert, tesztelésre összeállítottuk a kertben. Néhány közeli kép.

13 Page 13 of 13 Mérési eredmények A méréséket, egy házi készítésű (egyszerű) áramkörrel készítettem. A mérő fejek 10 Kohmos NTC-k Mérés időpontja Kollektor felé menő víz Kollektor felöl jövő víz Hőkülönbség 8:53 19 C 24 C 5 C 13:20 29 C 40 C 11 C 15:25 36 C 45 C 9 C 18:40 39 C 44 C 5 C Mérés időpontja Kollektor felé menő víz Kollektor felöl jövő víz Hőkülönbség 8:48 24 C 27 C 3 C 12:00 29 C 41 C 12 C 14:23 37 C 48 C 11 C 17:13 41 C 48 C 7 C Mérés időpontja Kollektor felé menő víz Kollektor felöl jövő víz Hőkülönbség 13:48 35 C 47 C 12 C 16:47 42 C 51 C 9 C 19:13 41 C 39 C -2 C Összeállította: Gál István Legutolsó módosítás:

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44

Írta: Kovács Csaba 2008. december 11. csütörtök, 20:51 - Módosítás: 2010. február 14. vasárnap, 15:44 A 21. század legfontosabb kulcskérdése az energiaellátás. A legfontosabb környezeti probléma a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó széndioxid csak növekszik, aminek következmény a Föld éghajlatának

Részletesebben

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok.

A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A rádió* I. Elektromos rezgések és hullámok. A legtöbb test dörzsölés, nyomás következtében elektromos töltést nyer. E töltéstől függ a test elektromos feszültsége, akárcsak a hőtartalomtól a hőmérséklete;

Részletesebben

technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. 1919-ben Walter Gropius ) és a

technika közötti szakadékot kívánta áthidalni. 1919-ben Walter Gropius ) és a Trianoni emlékhely pályázat Budaörs, Templom tér Budaörs Város Önkormányzat Installáció műleírás ( gondolatiság ) és gyártás technológiai leírás különféle vas és kor acél anyagokból,, valamint műanyag

Részletesebben

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL

Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889 BÁZIS 95881 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Alábbi dokumentum a vonatkozó termék adatlappal együtt érvényes. HEMPADUR MASTIC 45880/ HEMPADUR MASTIC 45881 Alacsony és közepes hőmérsékleten:45889 BÁZIS 95880 TÉRHÁLÓSÍTÓVAL Magas hőmérsékleten : 45889

Részletesebben

Tudnivalók a könnyűszerkezetes csendesház építésről!

Tudnivalók a könnyűszerkezetes csendesház építésről! Tudnivalók a könnyűszerkezetes csendesház építésről! A Tudnivalók a könnyűszerkezetes csendesház építésről! című kézikönyv bármilyen alkotóeleme (szöveg, kép) Csendes Gábor Építész - feltaláló szellemi

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott rendkívüli üléséről

JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott rendkívüli üléséről Budapest, Főváros IX. Kerület Ferencvárosi Önkormányzat József Attila Városrészi Önkormányzata JEGYZŐKÖNYV amely készült a József Attila Városrészi Önkormányzat 2016. március 21-én 9.00 órakor tartott

Részletesebben

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület

Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Poszeidon (EKEIDR) Irat és Dokumentumkezelő rendszer webes felület Felhasználói dokumentáció Cím: 1111 Budapest, Budafoki út 59. Tel.: +36 (1) 381-0736 Fax: +36 (1) 386-6022 E-mail: poszeidonsupport@sdadms.hu

Részletesebben

A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA

A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA A MAGYAR FELSŐOKTATÁS SZABÁLYOZÁSÁNAK STRATÉGIAI MEGALAPOZÁSA Az FTT stratégiai ajánlása a felsőoktatás törvényi szabályozásának előkészítéséhez Vezetői összefoglaló F T T A Felsőoktatási és Tudományos

Részletesebben

Oventrop Magyarország Kft. 2008 1097 Budapest, Táblás u. 36-38. telefon: (1) 348 00 48 www.oventrop.hu mail@oventrop.hu

Oventrop Magyarország Kft. 2008 1097 Budapest, Táblás u. 36-38. telefon: (1) 348 00 48 www.oventrop.hu mail@oventrop.hu A visszatérő vízhőmérséklet korlátozásán alapuló rendszerkialakítások. Unibox RTL Unibox E RTL Oventrop Magyarország Kft. 2008 1097 Budapest, Táblás u. 36-38. telefon: (1) 348 00 48 www.oventrop.hu mail@oventrop.hu

Részletesebben

Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz

Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz Kezelési utasítás Celsius Faelgázosító kazánokhoz 1 Kedves Vásárló! Ön egy Celsius Faelgázosító kazán fa tüzelésére alkalmas, melegvíz üzemő kazán tulajdonosa lett. Meggyızıdésünk, hogy jól választott,

Részletesebben

Képernyő Egészség Felmérés

Képernyő Egészség Felmérés Képernyő Egészség Felmérés A büntetés-végrehajtásnál jelentősen megnőtt a képernyős munkahelyek száma. Szaporodásuk felgyorsulóban van. A számítógép, a monitor új igénybevételt jelent a felhasználó számára.

Részletesebben

Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással)

Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással) Kapuvári szennyvíztelep intenzifikálása (példa egy rendszer minőségi és mennyiségi hatékonyságának növelésére kis ráfordítással) Horváth Gábor Zöldkörök Összefoglalás: A kapuvári szennyvíztelep példáján

Részletesebben

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást!

b) Adjunk meg 1-1 olyan ellenálláspárt, amely párhuzamos ill. soros kapcsolásnál minden szempontból helyettesíti az eredeti kapcsolást! 2006/I/I.1. * Ideális gázzal 31,4 J hőt közlünk. A gáz állandó, 1,4 10 4 Pa nyomáson tágul 0,3 liter térfogatról 0,8 liter térfogatúra. a) Mennyi munkát végzett a gáz? b) Mekkora a gáz belső energiájának

Részletesebben

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama:

Az általam használt (normál 5mm-es DIP) LED maximális teljesítménye 50mW körül van. Így a maximálisan alkalmazható üzemi árama: Az alábbi néhány egyszerű kapcsolás próbál segíteni megérteni a tranzisztor alapvető működését. Elsőre egy olyan kapcsolást szemlélünk, amelyben egy kapcsolót ha felkapcsolunk, akkor egy tetszőleges fogyasztó

Részletesebben

FOLYTONOS TESTEK. Folyadékok sztatikája. Térfogati erők, nyomás. Hidrosztatikai nyomás. www.baranyi.hu 2010. szeptember 19.

FOLYTONOS TESTEK. Folyadékok sztatikája. Térfogati erők, nyomás. Hidrosztatikai nyomás. www.baranyi.hu 2010. szeptember 19. FOLYTONOS TESTEK Folyadékok sztatikája Térfogati erők, nyomás A deformáció szempontjából a testre ható erőket két csoportba soroljuk. A térfogati erők a test minden részére, a belső részekre és a felületi

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004

HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 HITELESÍTÉSI ELŐ ÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐ K KOMBINÁLT VÍZMÉRŐ K HE 6/3-2004 FIGYELEM! Az előírás kinyomtatott formája tájékoztató jellegű. Érvényes változata Az OMH minőségirányítási rendszerének elektronikus

Részletesebben

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére

ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére ELŐTERJESZTÉS a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság részére 21. sz. bizottsági előterjesztés Tárgy: Ajánlat Szekszárd Megyei Jogú Város Önkormányzata tulajdonában levő épületek nyílászáróinak szigetelésére,

Részletesebben

7/3 Szigetelések hibái

7/3 Szigetelések hibái ÚJ OTÉK 7/3 1 7/3.1 A szigetelés funkciója Az épület szerkezeteit védő szigetelések fő funkciója és célja, hogy a falakat és padlószerkezeteket megóvja és elhatárolja a víznyomástól, talajnedvességtől,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FESTÉKSZÓRÓ PISZTOLY, HVLP RENDSZERŰ GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

xconnect 2016 Gyorsabb és egyszerűbb szerelés saválló bordáscsővel

xconnect 2016 Gyorsabb és egyszerűbb szerelés saválló bordáscsővel xconnect 2016 Gyorsabb és egyszerűbb szerelés saválló bordáscsővel Érvényes 2016.02.24-től. Ajánlott végfelhasználói bruttó árak. HU Gyors és egyszerű szerelés a Flexira xconnect segítségével Egy ház

Részletesebben

CN egysoros szellőzőrács

CN egysoros szellőzőrács CN egysoros szellőzőrács Egysoros, horizontális lamellázatú egyszerű szellőzőrács. A keret és a lamellák acéllemezből, RAL 9010 színre porfestett felülettel készülnek. A rácsok keretét tömítő csíkkal ellátva

Részletesebben

Alagútépítés 3. Előadásanyag 3.2 rész Ideiglenes biztosítás

Alagútépítés 3. Előadásanyag 3.2 rész Ideiglenes biztosítás Alagútépítés 3. Előadásanyag 3.2 rész Ideiglenes biztosítás Tóth Ákos Szepesházi Róbert 1 Megtámasztási rendszerek 1. A biztosítás és a kőzetdeformáció összefüggenek. A biztosításra ható teher függ a kőzet

Részletesebben

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés

Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés 1 Váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés A találmány tárgya váltakozó áramlási irányú, decentralizált, hővisszanyerős szellőztető berendezés, különösen lakásszellőzés

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Helye: Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Révfülöpi Kirendeltsége (Révfülöp, Villa Filip tér 8.)

JEGYZŐKÖNYV. Helye: Kővágóörsi Közös Önkormányzati Hivatal Révfülöpi Kirendeltsége (Révfülöp, Villa Filip tér 8.) KÉPVISELŐ-TESTÜLETE JEGYZŐKÖNYV Készült: Salföld Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. augusztus 28. napján 08:30 órakor megtartott rendkívüli nyilvános képviselő-testületi üléséről. Helye: Kővágóörsi

Részletesebben

Robotkocsi mikrovezérlővel

Robotkocsi mikrovezérlővel B é k é s c s a b a i K ö z p o n t i S z a k k é p z ő I s k o l a é s K o l l é g i u m Trefort Ágoston Műszaki Tagiskolája 5600 Békéscsaba, Puskin tér 1. Pf. 62 www.taszi.hu XVII. ORSZÁGOS ELEKTRONIKAI

Részletesebben

Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz!

Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz! Ládaderbi-járgány kis autóversenyzőknek Fúrás, csavarozás és padlógáz! Lóerő ugyan nincs benne, de szenvedély annál több: a ládaderbi-járgány megdobogtatja a kis autóversenyzők szívét. 1. Bevezetés Ugyan

Részletesebben

7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó

7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó 7 sávos, egyszerű, függőleges körsugárzó Dr. Gschwindt András HA5WH gschwindt@mht.bme.hu A rádióamatőröknek engedélyezett sávok száma és a meglevők szélessége az utóbbi évtizedekben örvendetesen növekedett.

Részletesebben

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról

Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról Összefoglaló jelentés az IKARUS 134V szóló autóbuszról A jármővet 2010. június 7-én az IKARUSBUS Kft. ügyvezetı igazgatója Princz Ferenc mutatta be a BKV Zrt. óbudai telephelyén. Az autóbuszt a 22-es és

Részletesebben

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit!

Tevékenység: Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Gyűjtse ki és tanulja meg a lemezkarosszéria alakítástechnológia tervezés-előkészítésének technológiai lépéseit! Maga az alakítástechnológia tervezés-előkészítése alapvetően négy-, egymástól jól elkülöníthető

Részletesebben

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ. SZERELÉSI ÚTMUTATÓ JS-síkkollektorok lapos tetıre, vagy talajra történı elhelyezéséhez JS-2.6PA; JS-2.6PB

SZERELÉSI ÚTMUTATÓ. SZERELÉSI ÚTMUTATÓ JS-síkkollektorok lapos tetıre, vagy talajra történı elhelyezéséhez JS-2.6PA; JS-2.6PB SZERELÉSI ÚTMUTATÓ JS-2.6PA; JS-2.6PB 2.65 m 2 -ES SÍKKOLLEKTOROK FERDE TETİRE TÖRTÉNİ ELHELYEZÉSÉHEZ 02/2009 A szerelés megkezdése elıtt kérjük elolvasni! 1 1. Bevezetı információk: Villámvédelem Amennyiben

Részletesebben

15990 18 kg 888 Ft/kg

15990 18 kg 888 Ft/kg Hőszigetelő rendszer Jubizol normál 2276 normál, 5 cm-es 2750 normál, 8 cm-es Jubizol grafitos 3110 grafitos, 8 cm-es 3066 normál, 10 cm-es 3857 normál, 15 cm-es Mennyiségi kedvezmény a fenti rendszerárból:

Részletesebben

Súly ca. EN 13168. Hajlítószil. Súly ca. Páradiff.ell. szám μ. Nyomófesz. Hővez.ellenáll. (kg/m 2. R (m K/W) EN 13168. Hajlítószil. Hajlítószil.

Súly ca. EN 13168. Hajlítószil. Súly ca. Páradiff.ell. szám μ. Nyomófesz. Hővez.ellenáll. (kg/m 2. R (m K/W) EN 13168. Hajlítószil. Hajlítószil. Súly ca. Hővez.ellenáll. (kg/m 2 2 ) R D (m K/W) Nyomófesz. (kpa) σ 10 Hajlítószil. (kpa) σ b Páradiff.ell. szám μ EN 13168 Súly ca. (kg/m 2 ) Hővez.tényező U D (W/mK) Hővez.ellenáll. 2 R (m K/W) D Nyomófesz.

Részletesebben

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1

1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 1969R1265 HU 04.02.1999 001.001 1 Ez a dokumentum kizárólag tájékoztató jellegű, az intézmények semmiféle felelősséget nem vállalnak a tartalmáért B A BIZOTTSÁG 1265/69/EGK RENDELETE (1969. július 1.)

Részletesebben

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya,

a textil-szövet hosszirányú szálainak és a teljes szálmennyiségnek a térfogati aránya, Zárójelentés A kutatás kezdetén felmértük a polimer kompozitok fajtáit és az alkalmazott gyártási eljárásokat. Mindezt annak érdekében tettük, hogy a kapott eredmények alkalmazhatósági határait kijelölhessük.

Részletesebben

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ

RESTAURÁLÁSI DOKUMENTÁCIÓ É Ű É á á á É é é é á á í ó á á í ó á ó ö ű é é á á á ó í ó ó é é Áú É Ű É Ú É Ű É ű á á á ó ü á á á á á á á é á ü á á í á á á á í á á é é é á á ü á ü ö ö ő í í é é é ű é á é ű á á á ő á ú ű ö é á á ő

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület.

JEGYZŐKÖNYV. képviselő. Javasolja, hogy a meghívóban szereplő napirendeket tárgyalja meg a testület. JEGYZŐKÖNYV Készült: Bodrog Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. augusztus 19-én 18:00 órakor az önkormányzat hivatalos helyiségében tartott soros nyilvános ülésén. Jelen vannak: Szentgróti

Részletesebben

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25.

EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. EGY ALACSONY ENERGIAIGÉNYŰ ÉS EGY PASSZÍVHÁZ JELLEGŰ HÁZ TÖBBLETKÖLTSÉGEI EGY 110 m2-es ZUGLÓI HÁZ FELÚJÍTÁSA ESETÉBEN - 2011. 06. 25. Ez a tanulmány egy konkrét ház kapcsán készült, az előző, a 110 m2-es

Részletesebben

Módszertani füzet. Anyákra fókuszáló baba-mama klubok indításához. Szép-Magyar Ágnes

Módszertani füzet. Anyákra fókuszáló baba-mama klubok indításához. Szép-Magyar Ágnes 1 2 Módszertani füzet Anyákra fókuszáló baba-mama klubok indításához Szép-Magyar Ágnes 3 Előszó Pont egy évvel ezelőtt kelt életre egy olyan elképzelés, ami hosszú-hosszú időn át érlelődött bennem. Hihetetlenül

Részletesebben

Fokolus TOP kategória az egyszerő vegyestüzeléső kazánok között

Fokolus TOP kategória az egyszerő vegyestüzeléső kazánok között Fokolus nevő vegyestüzeléső kazán (Majdnem-faelgázosító-kategória! És talán pellet-égı is felszerelhetı rá?) Használati útmutató a felhasználónak 2010.12. hónaptól Fokolus TOP kategória az egyszerő vegyestüzeléső

Részletesebben

PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5.

PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5. PINGMONDI óra projekt 1.0 2006. március 5. Sokat törtem a fejem azon, hogyan lehetne ergonómikus megjelenésű óra modult csinálni a MK2-es Mondeomba. Olyanra vágytam, amely egyszerre kijelzi az időt és

Részletesebben

Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit...

Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit... Audi 200 quattro 20V Az egész 200 quattro 20V ügy tulajdonképpen a Gabó miatt van :o) Na jó, ez persze nem teljesen igaz, de azért ő is benne volt egy kicsit... Szóval, az egész úgy kezdődött, hogy Gabónak

Részletesebben

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései

Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései Az erdőfeltárás tervezésének helyzete és továbbfejlesztésének kérdései CORNIDES GYÖRGY Az erdőfeltárás az erdőgazdálkodás központi kérdése világszerte. A gépek forradalma az erdészetre is befolyással van,

Részletesebben

A számviteli törvény 2013. évi változásai, 2012-es üzleti év zárása (3x45 perc)

A számviteli törvény 2013. évi változásai, 2012-es üzleti év zárása (3x45 perc) 1 A számviteli törvény 2013. évi változásai, 2012-es üzleti év zárása (3x45 perc) 1. A számviteli törvény 2013. évi változásai - készpénzkorlátozás megszűntetése, ehhez kapcsolódóan a pénzkezelési szabályzat

Részletesebben

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése

Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése ERDŐGAZDÁLKODÁSI HATÓSÁGI BEJELENTÉSEK/ TERVEZETT ERDŐGAZDÁLKODÁSI TEV. BEJELENTÉSE A Tervezett erdőgazdálkodási tevékenységek bejelentése a fakitermelési

Részletesebben

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató

BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium. Mérési útmutató BME Villamos Energetika Tanszék Nagyfeszültségű Technika és Berendezések Csoport Nagyfeszültségű Laboratórium Mérési útmutató Az Elektronikai alkalmazások tárgy méréséhez Nagyfeszültség előállítása 1 1.

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-TANK Általános tárolótartályok Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 2 Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice 8,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. - Jánossomorja Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésének háromnegyedéves teljesítéséről szóló beszámoló (3. sz.

JEGYZŐKÖNYV. - Jánossomorja Város Önkormányzata 2011. évi költségvetésének háromnegyedéves teljesítéséről szóló beszámoló (3. sz. Ikt.sz.: 12-16/2011. JEGYZŐKÖNYV Készült: 2011. november 30-án (szerdán) 16 órakor a Körzeti Általános Iskola hivatalos helyiségében megtartott önkormányzati képviselő-testületi ülésről. Jelen vannak:

Részletesebben

Slovenská komisia Fyzikálnej olympiády 49. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2007/2008

Slovenská komisia Fyzikálnej olympiády 49. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2007/2008 Slovenská komisia Fyzikálnej olympiády 49. ročník Fyzikálnej olympiády v školskom roku 2007/2008 Szlovákiai Fizikai Olimpiász Bizottság Fizikai Olimpiász 49. évfolyam, 2007/2008-as tanév Az FO versenyzıinek

Részletesebben

Beüzemelési és használati útmutató Jótállási jegy Indirekt tárolók (csőkígyóval) Függőleges, álló típus SGW(S) SLIM

Beüzemelési és használati útmutató Jótállási jegy Indirekt tárolók (csőkígyóval) Függőleges, álló típus SGW(S) SLIM Gyártási szám:... KJ... Gyártás dátuma:... 30 éve a piacon Carnivon Kft. HU-2151 Fót, Keleti M. u. 12 Tel. (06) 70 3636-442, Fax: +36 27 565-818 info@galmet.co.hu, www.galmet.co.hu SZERVIZ: (06) 27 358-297

Részletesebben

SB108 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OSZCILLÁLÓ SZALAGCSISZOLÓ GARANCIA KARTYA

SB108 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ OSZCILLÁLÓ SZALAGCSISZOLÓ GARANCIA KARTYA GARANCIA KARTYA 1. Trading gépeire és szerszámaira a Polgári Törvénykönyv előírásainak megfelelő, a vásárlás dátumától számított 6/24 hónap időtartamú jótállás jár (a jótállási igény bejelentésekor a garanciakártyához

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V 1 J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Bakonykúti Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2013. május 30-án megtartott nyilvános testületi üléséről. Az ülés helye: : Községháza (Bakonykúti, Szabadság u.

Részletesebben

Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti. egyetemi tanár, intézetigazgató

Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti. egyetemi tanár, intézetigazgató Budapest, 2009. november 6. Rakodógépek a hulladékkezelésben Miskolci Egyetem, Műszaki Földtudományi Kar Nyersanyagelőkészítési és Környezeti Eljárástechnikai á i Intézet Prof. Dr. CSŐKE BARNABÁS egyetemi

Részletesebben

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl.

Jegyzıkönyv. Napirend: Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Jegyzıkönyv Készült Tatárszentgyörgy Község Képviselı-testülete 2008. május 27-én tartott ülésérıl. Az ülés helye: Polgármesteri Hivatal tanácskozó terme. Jelen vannak: Berente Imréné polgármester, Dori

Részletesebben

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a

Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a DEKORÁCIÓS ÖTLETTÁR Szeretettel köszöntöm a Dekorációs Ötlettár olvasóját. Gratulálok Önnek, mert abba a táborba tartozik, akinek számít a végeredmény, aki nem bízza a véletlenre otthonának végleges megjelenését.

Részletesebben

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL

1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL 2005.03.08 1/2005. sz. TECHNIKAI KÖRLEVÉL Legutóbbi frissítés: 2005-03-07 Mellékelve! A versenyzők felszerelése az Országos Bajnokságok futamain TARTALOMJEGYZÉK I. GÉPKÖNYVEZÉSI IDŐPONTOK... 1 II. NEMZETI

Részletesebben

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA

A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA 1 3 _.... %^-OílL, E ' ÁQ>fó>Í. A PERMETEZETT SZŐLŐ ÉS GYÜMÖLCS FOGYASZTÁSA ÍRTA: DR. BODNÁR JÁNOS ÉS DR. SZÉP ÖDÖN BUDAPEST, 1940. KIR. MAGY. TERMÉSZETTUDOMÁNYI TÁRSULAT VIII., ESZTERHÁZY«U. 16. A PERMETEZETT

Részletesebben

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL

Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL Műszaki ajánlás és kivitelezési útmutató pincék utólagos belső oldali vízszigeteléséhez SCHOMBURG TERMÉKEKKEL 2012. - 1 - 1. Rekonstrukciós munkák A bontási munkák során a falazott szerkezetek felületéről

Részletesebben

Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy

Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy 2 Daikin Altherma rendszer kialakításnál a kültéri egység szél- és hóvédelméről gondoskodni kell. A kültéri egységet úgy kell elhelyezni, hogy közvetlen nap ne süsse (a külső hőmérséklet mérést meg tudja

Részletesebben

XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása

XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása XV 535 karburátor - fogyasztás és keverékképzés beállítása Az XV 535 karburátora CV rendszerű, azaz állandó nyomású eszköz. Ugyanolyan, mint bármelyik másik japán motor porlasztója, azzal a kis különbséggel,

Részletesebben

A TEREPEK SZEMPONTJAI A KÉPZÉSBEN Szekszárd, 2010. november 26. (Takács Imre elıadása)

A TEREPEK SZEMPONTJAI A KÉPZÉSBEN Szekszárd, 2010. november 26. (Takács Imre elıadása) A TEREPEK SZEMPONTJAI A KÉPZÉSBEN Szekszárd, 2010. november 26. (Takács Imre elıadása) A korábbi években többször beszélgettünk a terep és képzés kapcsolatáról, és fogalmaztunk meg bátor elvárásokat. Ma

Részletesebben

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar:

Olvassa tovább, milyen megoldást nyújt Önnek a Viktória Solar: Miért éri meg a megújuló energiával foglalkozni? 1. Pénztárcabarát energia Minden családnak, vállalkozásnak jól jönne egy kis plusz bevétel. A megújuló energiaforrásokkal jókora összeget lehet megspórolni

Részletesebben

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı

Átlépni vagy maradni? Nyugdíjdilemma Az összeállítást Fekete Emese készítette. Figyelı Élete egyik igen fontos kérdése elıtt áll mintegy 3 millió ember, amikor az elkövetkezı hetekben saját idıskori sorsáról, azaz a majdani nyugdíjáról kénytelen dönteni. A friss nyugdíjtörvények teremtette

Részletesebben

VELUX fénycsatorna Természetes fény ablak nélküli terekbe

VELUX fénycsatorna Természetes fény ablak nélküli terekbe VELUX fénycsatorna Természetes fény ablak nélküli terekbe Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte Bevezeti a fényt zárt, sötét helyiségekbe Kb. 6 m²-t világít meg A fény 98%-át továbbítja Nappal több

Részletesebben

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29

Írta: Szabó Péter 2010. március 25. csütörtök, 16:52 - Módosítás: 2010. október 14. csütörtök, 00:29 Képzeljenek el egy Nissan 370Z-t, annak minden vadságával és brutalitásával együtt. Képzeljenek bele még két ülést, számos kényelmi extrát, kifinomult, elegáns formát, és öntsék agyon egy adag hétköznapi

Részletesebben

Napenergia-hasznosítási rendszerek

Napenergia-hasznosítási rendszerek Napenergia-hasznosítási rendszerek 1. Napenergia-hasznosítási rendszerek 2. Termékek - Minőségbiztosítás 3. Napkollektorok 4. Tartályok 5. A szükségletek becslése 6. Szolár Rendszerek - Termoszifon Rendszer

Részletesebben

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével

Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőr képzés a gyakorló szakemberek szemével Az építési műszaki ellenőrzés területének, ezen belül elsősorban a képzési rendszernek a kutatására az EU finanszírozású Leonardo da Vinci

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Hatvan Város Önkormányzati Képviselő-testülete Pénzügyi, Gazdasági és Városfejlesztési Bizottság 2012. január 24-án 9,00 órakor a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó termében

Részletesebben

Szülői elégedettségi felmérés

Szülői elégedettségi felmérés 2011 Szülői elégedettségi felmérés Podmaniczky Alapfokú Művészetoktatási Intézmény 2170, Aszód, Kossuth Lajos u. 72 OM - azonosító: 039978 Tartalom 1. A felmérésről... 3 1.1. A felmérés célja:... 3 1.2.

Részletesebben

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05 Remeha P 320 Olaj/gáz tüzelésű kazánok Magyar 19/10/05 GÉPKÖNYV - Tartalom Bevezetés...................................................................................3 Leírás......................................................................................4

Részletesebben

A Golden Star brigg építése

A Golden Star brigg építése A Golden Star brigg építése Hozzáadta: Gateway 2007. május 03. csütörtök 18:30 Utolsó frissités 2007. szeptember 05. szerda 22:24 Az interneten való böngészés közben akadtam rá különféle hajózással és

Részletesebben

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2010-2011 TANÉV ÖMIP 6. SZ. MELLÉKLETE ALAPJÁN, A SZÜKSÉGES KIEGÉSZÍTÉSEKKEL

ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2010-2011 TANÉV ÖMIP 6. SZ. MELLÉKLETE ALAPJÁN, A SZÜKSÉGES KIEGÉSZÍTÉSEKKEL ÉV VÉGI BESZÁMOLÓ 2010-2011 TANÉV ÖMIP 6. SZ. MELLÉKLETE ALAPJÁN, A SZÜKSÉGES KIEGÉSZÍTÉSEKKEL I. Minőségpolitika és minőségfejlesztési rendszer I.1. Az intézmény minőségpolitikájának megvalósítása:a minőségirányítási

Részletesebben

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk

Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk Bevezetés és gyakorlati tanácsok Az első lépés minden tudomány elsajátítása felé az, hogy megértjük az alapjait, és megbízható tudást szerzünk belőle. A következő az, hogy a megszerzett tudást elmélyítjük.

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS HIDEGVÍZMÉRŐK ÁLTALÁNOS ELŐÍRÁSOK HE 6/1-2005 Az adatbázisban lévő elektronikus változat az érvényes! A nyomtatott forma kizárólag tájékoztató anyag! TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS

Részletesebben

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA

FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály Munkaügyi Központja Szervezési és Hatósági Osztály FEJÉR MEGYE 2013. ÉVI MUNKAERŐ-PIACI PROGNÓZISA Székesfehérvár, 2012. december 8000 Székesfehérvár,

Részletesebben

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége*

A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* KÖZGYŰJTEMÉNYEK ÉS OKTATÁS A múzeumok oktatást támogató tevékenysége* Bereczki Ibolya Magyar múzeumok a XX. század végén a múzeumpedagógia szempontjából Amikor visszatekintünk az elmúlt néhány évtized

Részletesebben

Új módszer a lakásszellőzésben

Új módszer a lakásszellőzésben 1 Csiha András okl. gépészmérnök, főiskolai docens Debreceni Egyetem AMTC Műszaki Kar Épületgépészeti Tanszék etud.debrecen@chello.hu Új módszer a lakásszellőzésben FluctuVent váltakozó áramlási irányú,

Részletesebben

Autó szerviz, csere pedelec

Autó szerviz, csere pedelec A Pedelec kerékpárok elterjedésének legnagyobb akadálya, hogy a leendő felhasználói kör nem ismeri ezt a technológiát, közlekedési eszközt. A LEV járművek elterjesztésének elősegítésére (1027/2016. (II.

Részletesebben

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel

Stratégiai Pénzügyek. avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára. Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek avagy a tulajdonosok és cégvezetők eszköztára Interjú Horváth Zoltán Cashflow Mérnökkel Stratégiai Pénzügyek HR: Üdvözlöm a kedves hallgatókat! Hídvéghy Róbert vagyok és egy interjút

Részletesebben

Metylan tapétaleoldó

Metylan tapétaleoldó Metylan tapétaleoldó Speciális diszperziós koncentrátum Régi tapéta és enyves festék eltávolítására JELLEMZÔI Megkönnyíti a régi tapéta és az enyves festék eltávolítását Kiváló nedvesítô képesség Gyors

Részletesebben

charbit bitumenes zsindelyfedés 1.o.

charbit bitumenes zsindelyfedés 1.o. charbit bitumenes zsindelyfedés 1.o. Zsindelyformák, hódfarkú zsindely kit zése és kezd sor elhelyezése. 998 990 8 1 000 125 750 125 330 142 52 136 58 84 52 136 330 333 142 191 192 141 333 8 4 190 8 190

Részletesebben

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10 Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298 Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO System Serie 10 EN 1004 3 8/12 XXXD Alumínium gurulóállvány Állványosztály 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános... 3 1.1

Részletesebben

IV.2.7. EMBER A TERMÉSZETBEN MŰVELTSÉGTERÜLET BEVEZETÉS Az Ember a természetben műveltségi terület tantárgyainak tanítása során érvényre jutó nevelési- és oktatási folyamatok a tanulók öntevékenységére

Részletesebben

DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781

DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781 Gépkönyv TERMOMAX indirekt fűtésű használati melegvíztároló kondenzációs kazánokhoz Típus: TERMOMAX CONDENS BOJLER 130 DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781 Kedves Vásárlónk! Köszönjük, hogy a TERMOMAX

Részletesebben

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN

AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN AZ 50 ÉV FELETTI ÁLLÁSKERESŐK ELHELYEZKEDÉSÉT SEGÍTŐ TÁMOGATÁSI RENDSZER MAGYARORSZÁGON, BARANYA MEGYÉBEN Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Pécs, 2013. Tartalomjegyzék: 1. Az 50 év felettiek munkaerő-piaci

Részletesebben

Győri városfejlesztés kérdőjelekkel:

Győri városfejlesztés kérdőjelekkel: Győri városfejlesztés kérdőjelekkel: Néhány gondolat a jövőről, haladásról, 21. századról, emberiségről, turisztikáról, városfejlesztésről egy-két megvalósult projekt kapcsán a győri Dunakapu tér környezetében.

Részletesebben

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık

J E G Y ZİKÖNYV. Nem jelent meg: Ladányiné Abinéri Krisztina, Szabó Géza képviselık J E G Y ZİKÖNYV Készült: Vasmegyer Önkormányzat Képviselıtestületének 2010. február 22-én 17 00 órai kezdettel megtartott ülésérıl Jelen vannak: Vass Imre polgármester Dr. Márton László alpolgármester,

Részletesebben

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 16-án tartott nyilvános üléséről.

J e g y z ő k ö n y v. Készült: Bősárkány Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 2015. szeptember 16-án tartott nyilvános üléséről. Bősárkány Nagyközség Képviselő-testülete 1-9/2015. J e g y z ő k ö n y v Készült: 2015. szeptember 16-án tartott nyilvános üléséről. A képviselő-testületi ülés kezdete: 18 00 óra A képviselő-testületi

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet MHK adatbázis 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (C) 1993-2008 Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

A pásztói Szent Lőrinc Plébániatemplom

A pásztói Szent Lőrinc Plébániatemplom A pásztói Szent Lőrinc Plébániatemplom kőanyagának restaurálása 12. kép: A kőszilárdítás eredménye Történelmi előzmények A templom XII. századi alapokon áll, és már az 1200-as évek végén bővítették. Később,

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV. Kuti Istvánné alpolgármester Csabáné Varga Anikó képviselő Perger János képviselő Piros Zita képviselő

JEGYZŐKÖNYV. Kuti Istvánné alpolgármester Csabáné Varga Anikó képviselő Perger János képviselő Piros Zita képviselő BALATONRENDES KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETE 8255 Balatonrendes, Fő u. 1. JEGYZŐKÖNYV Készült: Balatonrendes Község Önkormányzata Képviselő-testülete 2015. szeptember 22. napján 11:00 órakor

Részletesebben

Pantanet Fortinet. Szerelési útmutató. www.betafence.com

Pantanet Fortinet. Szerelési útmutató. www.betafence.com Pantanet Fortinet Szerelési útmutató www.betafence.com Teljes kerítésrendszer mely gyors és megbízható összeszerelést biztosít. A Betafence az igényeknek megfelelő kerítésrendszereket kínál minden felhasználási

Részletesebben

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ

KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ KÉZIKÖNYV ÉS TELEPÍTÉSI ÚTMUTATÓ BP01-HU CIKKSZÁM EH54-A EN54 HM5467 LM5467 RM54-A RMG54 RMW54 VL5467 WL54 717710515 Raktár: 16 Sq. Ft. 98 Cu. Ft. méretei 1,5 m 2 2,8 m 3 FIGYELEM: AZ EGYES RÉSZEK ÉLESEK.

Részletesebben

GEDA TERMÉKKATALÓGUS

GEDA TERMÉKKATALÓGUS 1 GEDA TERMÉKKATALÓGUS Teherfelvonók, személyfelvonók, csörlők, törmelékcsúszdák Szerkesztette: CON FUOCO KFT. a GEDA termékek magyarországi forgalmazója 2 Tartalom Bevezető 3 Ferdepályás felvonók 4 Ferdepályás

Részletesebben

J E G Y Z Ő K Ö N Y V

J E G Y Z Ő K Ö N Y V J E G Y Z Ő K Ö N Y V Készült: Egercsehi és Szúcs, Községi Önkormányzatok Képviselő-testületeinek 2011. február 2-án 14 00 órakor tartott együttes ülésén, az Egercsehi Polgármesteri Hivatalban Határozatok

Részletesebben

Levegő sűrűségének meghatározása

Levegő sűrűségének meghatározása Gázok mechanikája Eszközök és kísérletek a gázok mechanikájának vizsgálatához. Levegő sűrűségének meghatározása P0401700 A sűrűség a szilárd és cseppfolyós testek jellemző anyagtulajdonságaként ismert.

Részletesebben

Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv. írta: Geiszt Elina 2016.

Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv. írta: Geiszt Elina 2016. Szabad a vásár! múzeumpedagógiai forgatókönyv írta: Geiszt Elina 2016. A múzeumi óra címe: Szabad a vásár! - forgatókönyv a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum állandó kiállításához Helyszín:

Részletesebben

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak

1 Rendszer alapok. 1.1 Alapfogalmak ÉRTÉKTEREMTŐ FOLYAM ATOK MENEDZSMENTJE II. RENDSZEREK ÉS FOLYAMATOK TARTALOMJEGYZÉK 1 Rendszer alapok 1.1 Alapfogalmak 1.2 A rendszerek csoportosítása 1.3 Rendszerek működése 1.4 Rendszerek leírása, modellezése,

Részletesebben

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa

Könyvelői Klub INGATLANOK ÉS BEFEKTETÉSE SZÁMVITELI ÉS ADÓZÁSI KÉRDÉSEI KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST. Áfa KÖNYVELŐI KLUB - 2013. SZEPTEMBER 11 - BUDAPEST Konzultáns: Horváth Józsefné okl. könyvvizsgáló, okl. nemzetközi áfa- és adóigazgatósági adószakértő, jogi szakokleveles közgazdász; költségvetési minősítésű

Részletesebben

gravitációs vezetékek méretezése és fektetése csatlakozórendszerek TERVEZÉS ÉS FEKTETÉS

gravitációs vezetékek méretezése és fektetése csatlakozórendszerek TERVEZÉS ÉS FEKTETÉS gravitációs vezetékek méretezése és fektetése csatlakozórendszerek TERVEZÉS ÉS FEKTETÉS 292 Tartalomjegyzék awadock bekötési lehetőségek................................ 294 Szerelési útmutató................................

Részletesebben

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat

Csak erős idegzetűeknek! videóleirat Csak erős idegzetűeknek! videóleirat 2009. Piroska Gyula Tréning Kft. Minden jog fenntartva. Üdvözlöm Önt, kedves Cégvezető Barátom! Piroska Gyula vagyok,, hogy ne érezze magát egyedül a cégvezető. Nem

Részletesebben