MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft Budapest, Margit u Budapest, 2005.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-TANK Általános tárolótartályok. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005."

Átírás

1 MŰSZAKI LEÍRÁS AS-TANK Általános tárolótartályok Kiadta: ASIO Hungária Kft Budapest, Margit u Budapest, november

2 2 Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice 8, Jiřikovice) szellemi termékeként, Magyarországon kizárólagos joggal az ASIO HUNGÁRIA Kft. (1165. Budapest, Margit u. 114.) által gyártott és forgalmazott AS-TANK EO, AS-TANK EO/PB és AS-TANK ER típusú általános tárolótartályok alkalmazási területének, technológiai felépítésének, műszaki adatainak és alkalmazhatóságának, valamint telepítésének, és karbantartási szempontjainak összefoglalása. A berendezés gyártása a BVQI (Bureau Veritas Quality International) sz. tanúsítvány alapján az EN ISO 9001: 2000 követelményeinek megfelelő minőségügyi rendszernek megfelelően történik (1. melléklet).

3 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. A technológia alkalmazási területe...4. oldal 2. A berendezések alkalmazásával kapcsolatos általános tudnivalók...5. oldal 3. A berendezések ismertetése...6. oldal 4. Minőségi követelmények...8. oldal 4.1. Szerkezeti anyagok...8. oldal 4.2. Megjelölések...8. oldal 5. Vizsgálatok...9. oldal 5.1. Szerkezeti anyagok...9. oldal 5.2. Méretek, kialakítás, térfogat, tömeg...9. oldal 6. Telepítés oldal 6.1. Tervezés oldal 6.2. Mozgatás oldal 6.3. Szállítás, tárolás oldal 6.4. Telepítés, kivitelezés oldal 7. A berendezés átadása, átvétele oldal 8. Kezelési és karbantartási utasítás oldal 9. Munkavédelmi és biztonságtechnikai előírások oldal 10. Tárggyal kapcsolatos magyar szabványok, rendeletekés irodalom oldal 11. Szavatossági nyilatkozat oldal ASIO spol. s r.o. ISO 9001: 2000 minőségi bizonyítványa...1. melléklet A berendezések típussora, geometriai adatai, termék- és telepítési rajzai...2. melléklet Felhasznált extrudált PP (polipropilén) minőségi tanúsítványa...3. melléklet Felhasznált extrudált PP (polipropilén) minőségi bizonylata...4. melléklet Felhasznált fröccsöntött PP (polipropilén) falelemek, Lemezek minőségi tanúsítványa...5. melléklet Általános Szerződési Feltételek...6. melléklet

4 4 1. A technológia alkalmazási területei: Az berendezés család AS-TANK EO (hengeres), AS-TANK EO/PB (duplafalú) és AS- TANK ER (szögletes) típusú berendezésekből áll. Az általános tárolótartályok alkalmazhatók: különbféle folyadékok tárolása, különbféle granulált vagy szárított anyagok tárolása, élelmiszerek tárolására vegyszerek és olajszármazékok tárolására, szennyvíz tárolására, esővíz tárolására, olajleválasztó berendezések előgyártmányaként zsírleválasztó berendezések előgyártmányaként szennyvíztisztító berendezések előgyártmányaként átemelő akna élőgyártmányként emésztő tartályként Élelmiszeripari célokra használatos folyadékok és termékek tárolására, Agresszív anyagok és vegyszerek tárolására, házi vízmérő aknaként

5 5 2. A berendezések alkalmazásával kapcsolatos általános tudnivalók A gyártó / forgalmazó a berendezések alkalmazásával kapcsolatban a megkeresésre, illetve a megbízásra a következőket végzi: Szaktanácsot ad, Helyszínre szállítja a berendezést, Beépítési és helyszíni művezetést végez. A két éven belüli üzemeltetési rendellenességeket a gyártó költségmentesen 2 éven túl, pedig megbízásra, költségtérítés ellenében kivizsgálja, megszünteti. A gyártó / forgalmazó a berendezések esetleges helytelen beépítéséből, üzemeltetéséből eredő következményekért nem vállal felelősséget. A megfelelő berendezés kiválasztásához, illetve betervezéséhez a megrendelőnek a következő alapadatokkal kell szolgáltatnia a tervezőnek vagy gyártónak / forgalmazónak: Az alkalmazás célja, A berendezés elhelyezésének és környezetének helyszínrajza, A telepítési hely körülményei, korlátai, A megadott adatok helyességéért az adatszolgáltató felel. Az e Műszaki Leírás, dokumentációban rögzítettektől eltérő célú, vagy módú alkalmazásból eredő következményekért a gyártó / forgalmazó nem vállal felelősséget.

6 6 3. A berendezések ismertetése Az általános tároló tartályok, a geometriai adatait, valamint termék- és telepítési rajzait a 2. melléklet tartalmazza. A különbféle anyagok tárolása hengeres és szögletes kialakítású műanyag tartályban valósul meg. Az általános tárolótartályok felosztása: Az AS-TANK tárolótartályok 3 alapvető változatra lehet felosztani: AS-TANK önhordó: A berendezés önmagában állékony a megfelelő terhelésnek, azaz térszint alá telepítés esetén a földnyomásnak, térszintre telepítés esetén a folyadék nyomásának ellenáll. A tartályok fedéllemezén műanyag fedéllel ellátott belépőaknák vannak kialakítva. A tartály talajvíznyomásra a fedéllemez, pedig felszíni terhelésre nincs méretezve, ezért olyan helyen építhető be, ahol alacsony a talajvízszint és nincs tartós felszíni terhelés. A fedéllemez felszíni terhelése max. 330 mm föld- és 4 kn/m 2 többletteher. A tartályok a következő talajterhelésnek állnak ellen: Földnyomás: 1050 kg/m 3 Belső súrlódási szög: 35º Az említett terhelésnél nagyobb földnyomás esetén további statikai megerősítés szükséges (pl. körülbetonozás).

7 7 AS-TANK nem önhordó: A berendezés nem állékony, tehát térszint alá beépítve a fellépő földnyomásnak csak megerősítéssel (körülbetonozással) áll ellen. A tartály és felszíni terhelésre nincs méretezve, ezért olyan helyen építhető be, ahol nincs felszíni terhelés. A fedéllemez felszíni terhelése max. 300 mm föld- és 4 kn/m 2 többletteher. A berendezés magas talajvízszint esetén is alkalmazható. AS-TANK EO/PB Ezen berendezések dupla oldalfallal, vasbetonhálóval előre szerelve kerülnek legyártásra. Ez a megoldás mintegy előre gyártott és bentmaradó zsaluzatként funkcionál. A két fal közötti teret a telepítés során betonnal kell kitölteni, ezáltal a berendezés teljes mértékben önhordóvá válik, illetve az esetlegesen fellépő külső terhelésnek ellenállnak. A berendezés betonozott fedéllemeze normál közúti terhelésnek ellenáll. A gyártási folyamat a következő: A megrendelt típus méreteihez igazodó szerkezeti elemek méretre történő darabolása. Be- és kifolyó csőcsonkok helyének kialakítása. Váz összeállítása. Csatlakozó csőcsonk (ok) elhelyezése. A berendezés befedésére szolgáló elem (ek) legyártása, szigeteléssel együtt. Mozgatásra szolgáló emelőkötelek elhelyezése. A berendezéscsalád minden típusa azonos gyártástechnológiával készül, figyelembe véve a méretbeli és gépészeti különbségeket, valamint a megrendelő esetleges egyedi igényeit (pl.: csőcsatlakozások folyási fenékszint magasságai vagy átmérői).

8 8 4. Minőségi követelmények: 4.1. Szerkezeti anyagok: Az AS-TANK átemelő aknák műanyag tartályai PND típusjelölésű extrudált polipropilén lemezekből és fröccsöntött polipropilén falelemekből, valamint polietilén lemezekből készülnek, amik táblás kiszerelésben kerülnek a gyártás helyszínére. A felhasznált polipropilén anyag minőségi tanúsítványát a 3. számú melléklet, műszaki bizonyítványát a 4. számú melléklet, az alkalmazott fröccsöntött polipropilén lemezek és falelemek minőségi tanúsítványát, pedig az 5. melléklet tartalmazza Az alapanyagok minősége az ITC Vizsgáló és Minősítő Intézet (Zlin, Cseh Köztársaság) számú Tanúsítványa szerint alkalmas biológiai szennyvíztisztító anyagaként. A tanúsítvány alapja: ITC /01 számú Vizsgálati jelentés Megjelölések: Az átemelő aknák azonosítása a tartályokon elhelyezett címkékkel történik, amelyeken időállóan a következő adatok vannak feltüntetve: Gyártó megnevezése és székhelye, Gyártó védjegye (logója), Típus megjelölése, Gyártási szám, Gyártás időpontja, Berendezés tömege, A hidraulikai terhelés (m 3 /d). A berendezéseken szereplő technológiai jelölés: Befolyás helye Befolyás iránya nyíllal van jelölve

9 9 5. Vizsgálatok 5.1. Szerkezeti anyagok A szerkezeti anyagok vizsgálata szemrevételezéssel és a szállítási (minőségi) bizonylat ellenőrzésével történik Méretek, kialakítás, térfogat, tömeg A vizsgálat szemrevételezéssel és a műtárgy, valamint a szerkezeti elemek jellemző méreteinek a megmérésével történik.

10 10 6. Telepítés 6.1. Tervezés: A megfelelő berendezés kiválasztásához, illetve betervezéséhez a megrendelőnek a következő alapadatokkal kell rendelkeznie: Szükséges űrtartalom, Az alkalmazás célja, A berendezés elhelyezésének és környezetének helyszínrajza, A telepítési hely körülményei, korlátai, 6.2. Mozgatás Mozgatás közben ügyelni kell arra, hogy a termék anyagát tekintve műanyag, amiben a gyártástechnológia miatt feszültségek vannak és kisebb ütésnél is sérülékeny. Mozgatás előtt ellenőrizni kell a berendezést, különös figyelemmel az emelőkötelek rögzítésére. Meg kell győződni arról, hogy a belső terekben nincs sem idegen tárgy, sem csapadékvíz. A vizet le kell engedni, vagy ki kell szivattyúzni, az idegen tárgyat, pedig el kell távolítani a berendezésből. A berendezés méretétől és súlyától függően kézi erővel (max. 100 kg), targoncával vagy emelődaru segítségével lehet mozgatni. Az emelődaru típusát a teherbírás alapján a tervező írja elő. A mozgatást kizárólag a baleset és munkavédelmi előírásoknak megfelelően lehet elvégezni. -5 C alatt szigorúan tilos a berendezés mozgatása Szállítás, tárolás: Minden tároló tartály szerződés szerint a gyártó / forgalmazó telephelyén, vagy a helyszínre szállítva kerül átadásra. A berendezéseket a gyártó / forgalmazó az előre gyártott tartályt összeszerelve szállítja. A leválasztó berendezés szállításakor olyan járművet kell választani, mely megfelel a berendezés tömegének és méreteinek. A berendezés szállítójárműről való mozgatását és szerelését (telepítés) a helyszínen a megrendelő végzi el. A berendezés emelését kizárólag az azon elhelyezett négyhorgos kivitelű emelőkötelekkel szabad végezni. Az emelődaru teherbírását a tervező írja elő. Szállításkor és tároláskor ügyelni kell a sima, egyenletes felületű elhelyezésre, a be illetve kifolyó csőcsonkok épségére. Hosszabb időtartamú tárolásnál (> 2 hónap) a berendezést védeni kell a napsugárzástól (a PP nincs stabilizálva UV sugarak ellen).

11 Telepítés, kivitelezés A berendezés beépítését a jóváhagyott engedélyezési vagy kiviteli terv szerint kell elvégezni. Az engedélyezési vagy a kiviteli tervben foglaltaktól eltérni csak a tervező írásos engedélyével szabad. A berendezés telepítése a 2. melléklet alapján történhet. Munkagödör és vasalt betonaljzat készítése A munkagödör mélységét úgy kell meghatározni, hogy a tervező által megadott vastagságú homokos kavics kiegyenlítő rétegnek és a vasbeton aljzatnak is helye legyen. A vasalt szerelőbeton alá a tervező által előírt, de min. 10,0 cm vastagságú homokos kavics (szemcsenagyság: 2 10 mm) kiegyenlítő réteg kerül. A betonaljzat kialakítása ± 1 mm simaságú, vízszintes (±1-3 lejtés) felület lehet. A vasalt szerelőbeton felületét a berendezés felfekvő felületének és súlyának függvényében a tervező határozza meg. A berendezés stabilitásához szükséges vasalt szerelőbeton szintjét meg kell határozni. A kiemelt munkagödör kerületét úgy kell meghatározni, hogy körülbetonozás esetén a zsaluzatnak is helye legyen. A munkagödörben nem lehet talajvíz. Ellenkező esetben le kell csökkenteni annak szintjét az alaplemez szintje alá. A betonalap elkésztése után ellenőrizni kell a betonalap egyenletességét (engedélyezett tolerancia ± 1 mm) és az elvégzett mérés eredményét fel kell jegyezni. Abban az esetben, ha az egyenetlenség nem felel meg az engedélyezett toleranciának, a telepítést nem szabad folytatni. Gondoskodni kell a megfelelő tolerancia megvalósításáról.

12 12 Munkagödörbe történő elhelyezés A behelyezés előtt ellenőrizni kell a berendezés állapotát, elsősorban a hegesztéseknél. Esetleges sérülések esetén nem szabad folytatni a telepítést, és kapcsolatba kell lépni a gyártóval / forgalmazóval. A sérüléseket a munkagödörbe történő elhelyezés előtt ki kell javítani. Meg kell győződni arról, hogy a beton alapon nincsenek tárgyak, kövek, föld stb. Ezeket adott esetben el kell távolítani. Abban az esetben, ha a beton alapról nem lehet eltávolítani ezeket a szennyeződéseket, a telepítést nem szabad folytatni. Meg kell győződni arról, hogy a berendezésben nincs idegen anyag vagy csapadékvíz. Az idegen tárgyakat el kell távolítani, a csapadékvizet ki kell szivattyúzni. A műtárgy betonaljzatra történő ráengedése - berendezés súlyától függően kézzel, vagy daruval -egyenletesen, lassan történjen. A tartály elhelyezését követően a felületeket a szennyeződésektől mechanikus eszközökkel meg kell tisztítani. Ezt követően csatlakoztatni kell a csővezetékeket be- és kivezető csövek a tartályhoz. A csatlakozási tömítéseket szilikon zsírral kell elvégezni. Fel kell szerelni az elektromos kapcsolótáblát, és el kell végezni a berendezés elektromos hálózatra történő kötését. Az elektromos bekötést az eredeti csatlakozókábellel szakszerelőnek kell elvégezni. Dupla oldalfal közötti tér betonozása Körülbetonozáskor a tartályt belülről ki kell merevíteni a beton nyomása ellen. A merevítés szükségességét a tervező határozza meg. A betonozás megkezdése előtt a tartályt fel kell tölteni 1 m magasságig vízzel, majd folyamatosan a betonozás ütemével együtt a vízszint magasságát is emelni kell. A betonozást körkörösen kell végezni úgy, hogy a víz szintje a betonozás szintje felett legyen minimum 30 cm-rel. A fedéllemez betonozásánál ügyelni kell arra, hogy a szükséges betonmennyiség a berendezésben kárt ne tegyen (ne zúdítsuk egy oldalra a betont).

13 13 Betonozás Körülbetonozáskor a tartályt belülről ki kell merevíteni a beton nyomása ellen. A merevítés szükségességét a tervező határozza meg. A betonozás megkezdése előtt a tartályt fel kell tölteni 1 m magasságig vízzel, majd folyamatosan a betonozás ütemével együtt a vízszint magasságát is emelni kell. A betonozást körkörösen kell végezni úgy, hogy a víz szintje a betonozás szintje felett legyen minimum 30 cm-rel. Amennyiben a fedlap is betonozásra kerül, a berendezést belülről függőlegesen is ki kell merevíteni. Földdel való visszatöltés A betonozást követő munkafolyamat, illetve az önhordó típusú berendezések betonozás nélküli telepítési folyamata. A tartályt fel kell tölteni 1 m magasságig vízzel, majd folyamatosan a körkörös betemetés ütemével együtt a vízszint magasságát is emelni kell. Az egyes rétegek tömörítését max. 30 cm-es rétegekben a tervben előírt tömörségi (T rφ ) fokra kizárólag könnyű tömörítő géppel (pl. rázóbéka) lehet végezni ügyelve arra, hogy a tömörítő gép ne érintse a tartályt.

14 14 7. A berendezés átadása, átvétele A berendezés Műszaki Leírás szerinti átadása átvétele jegyzőkönyvben dokumentálva a gyártó / forgalmazó telephelyén vagy a helyszínre szállítva történik. A jegyzőkönyvet a résztvevőknek alá kell írniuk. Az átvétel során a megrendelőnek meg kell győződnie arról, hogy a berendezés sérülésmentes és azt a jegyzőkönyvben rögzíteni kell. A jegyzőkönyvet a résztvevőknek alá kell írniuk. Az észrevételt záradékban kell közölni.

15 15 8. Kezelési és karbantartási utasítás A tartály önmagában nem igényel karbantartást. A kezelési utasítás, beleértve a tartályba történő belépésre vonatkozó utasításokat a tartály felhasználásától függően kell meghatározni (emésztő, tároló tartály különböző közegekre, vésztároló stb.) a helyi rendelkezéseknek megfelelően. Ugyanez vonatkozik a biztonsági jelölésekre és biztonsági előírásokra.

16 16 9. Munkavédelmi és biztonságtechnikai előírások A berendezés beépítésénél betartandók az MSZ : 1989 a 19/1995.(XII. 7.) KHVM és a 32/1994. (XI. 10.) IKM rendeletek előírásai. Jól látható helyen fel kell tüntetni a következő adatokat: A berendezés pontos megnevezése A berendezés üzemeltetőjének megnevezése, címe Üzemzavar esetén értesítendők jegyzéke (cím, telefon) Mentők, tűzoltók és rendőrség gyors értesítésének módja (telefonszám) Az üzemeltető köteles a biztonságos és egészséges munkavégzésre vonatkozó szabályokat betartani, illetve betartatni és a balesetek, valamint foglalkozási betegségek megelőzésében részt venni. Az üzemeltető (dolgozó) csak olyan tevékenységet folytathat, amelyhez szükséges munkavédelmi és tűzvédelmi ismeretekkel rendelkezik. Kivételt képez, ha balesetet kell elhárítani. A nyílászáró fedlapokat mindig a helyén kell tartani. A felnyitott tartályt őrizetlenül hagyni nem szabad. Azt a munkavégzés után azonnal le kell fedni. A tartályba beszállni még leürített állapotban is fokozott gondosságot igényel. A beszállókat szükség szerint védelemmel, mint mentőkkel, stb. kell ellátni és beszállni csak segítséget nyújtani képes személy jelenlétében szabad. A berendezés közelében, hozzáférhető helyen mentődobozt kell tartani. Hibás, vagy nem megfelelő szerszámmal, készülékkel dolgozni tilos. Kézi szerszámokat, hordozható villamos berendezéseket csak az érintésvédelem ellenőrzése után szabad használni. Kezelés és tisztítás közben elhullott szennyezést minden esetben el kell távolítani. A tartályt és a környezetét tisztán kell tartani. Villamos szerelést, javítást csak szakember végezheti. Az üzemeltetőnek (kezelőnek) a szennyvízzel, iszappal való esetleges érintkezés miatt saját munkavédelmi eszközökkel (védőruha, védőcipő, védőkesztyű és védőszemüveg) kell rendelkeznie, és be kell tartania a munkahigiéniai előírásokat. A szennyvizekkel foglalkozó személyeknek kötelező a tífusz és esetlegesen a kolera elleni védőoltás.

17 Tárggyal kapcsolatos magyar szabványok, rendeletekés irodalom MSZ EN 1085: 1999 MSZ EN : 2002 Szennyvizek tisztítása. Fogalom meghatározása Szennyvíztisztító telepek. 1. rész: Általános építési irányelvek MSZ EN : 2002 Szennyvíztisztító telepek. 8. rész: Iszapkezelés és tárolás MSZ EN ISO : 2002 Betonacél és feszítőacél Vizsgálati módszerek MSZ : 1989 Munkavédelem. Építőipari munkák általános biztonságtechnikai követelmények MSZ : 1989 Munkavédelem. Építőipari földmunkák, dúcolások és alapozások biztonságtechnikai követelményei MSZ : 1983 Települési szennyvíztisztító telepek üzemeltetésének munkavédelmi követelményei -18/1996.(VI.13.) KHVM rendelet a vízjogi engedélyezési eljáráshoz szükséges kérelemről és mellékleteiről -123/1997.(VII.18) Korm. Rendelet a vízbázisok, távlati vízbázisok, valamint az ivóvízellátást szolgáló vízi létesítmények védelméről -49/2001.(IV.3.) Korm. Rendelet a vizek mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezések védelméről évi LIII. Törvény a környezet védelmének általános szabályairól évi Tervező és szakértő mérnökök, valamint építészek szakmai kamaráiról szóló LVIII. Törvény 11 $, (2) bekezdés d pontja évi LXXI. Törvény a vízgazdálkodásról szóló évi LVII. Törvény módosításáról évi XII. törvény az épített környezet alakításáról és védelméről szóló évi LXXVIII. Törvény módosításáról -157/1997.(IX.26.) Korm. Rendelet az építészeti műszaki tervezési jogosultság általános szabályairól -49/2003.(VII.3.) GKM rendelet a fogyasztóvédelmi szabályokról

18 Szavatossági nyilatkozat Gyártó és forgalmazó: ASIO Hungária Kft Budapest, Margit u A termék típusa:... Gyártási szám:... Szavatosság kezdete:... Teljesítés dátuma:... Szavatosság lejárata:... Kiállítás dátuma:... Kiállító:... P.H. Szavatosság estén a forgalmazó 49/2003.(VII.3.) GKM rendelet szerint azért vállal felelősséget, hogy az eladáskor hibátlan terméket adott át a vevőnek, tehát nincs olyan rejtett hibája, ami később fog kiderülni. Szavatosság esetén ha vita merül fel a vevőnek kell bizonyítania, hogy egyrészt vétlen a meghibásodásban, másrészt, hogy olyan ok folytán jött létre a meghibásodás, amely már a teljesítéskor benne volt a berendezésben. Az ASIO Hungária Kft. e Műszaki Leírás -ban foglaltaknak megfelelő kialakítású, előre gyártott, beépített és üzemeltetett berendezésekre 24 hónapos szavatosságot vállal. Figyelem! Szavatossági igény csak a szabályosan kiállított szavatossági nyilatkozat felmutatásával és a vásárlást igazoló számlával együtt érvényes! A szavatossági nyilatkozaton történt bármilyen javítás, törlés vagy átírás, valótlan adatok bejegyzése a szavatosság érvényének elveszítését vonja maga után! Budapest, november

19 19 ASIO spol.s r.o. ISO 9001:2000 minőségi bizonyítványa 1. melléklet

20 20

21 21 A BERENDEZÉSEK TÍPUSSORA, GEOMETRIAI ADATAI, TERMÉK- ÉS TELEPÍTÉSI RAJZAI 2. melléklet

22 22 Felhasznált extrudált PP (polipropilén) minőségi tanúsítványa 3. melléklet

23 23

24 24

25 25

26 26

27 27 Felhasznált extrudált PP (polipropilén) minőségi bizonylata 4. melléklet

28 28

29 29

30 30

31 31

32 32

33 33

34 34

35 35

36 36

37 37 Felhasznált fröccsöntött PP (polipropilén) falelemek, lemezek minőségi tanúsítványa 5. melléklet

38 38

39 39

40 40

41 41

42 42

43 43

44 44

45 45

46 46

47 47

48 48

49 49

50 50

51 51

52 52

53 53

54 54 Általános Szerződési Feltételek 6. melléklet

55 55 ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK Érvényesség 1. Ezen Általános Szerződési Feltételek érvényesek és alkalmazandóak mindazokra a szerződésekre, amelyek az ASIO Hungária Kft. (1165 Budapest, Margit u. 114.) mint Gyártó/forgalmazó -a továbbiakban Szállító- és Megrendelője között jönnek létre. 2. Az Általános Szerződési Feltételektől kizárólag abban az esetben lehet eltérni, ha a Szállító és a Megrendelő közös megegyezéssel másként állapodnak meg. A szállítási szerződés létrejötte 3. A szállítási szerződés létrejön abban az esetben, ha a Megrendelő által írásban benyújtott megrendelést Szállító írásban visszaigazolja. 4. Ha a Szállító a megrendeléstől eltérő tartalmú szállítási szerződést igazol vissza, akkor az új ajánlattételnek minősül és csak a Megrendelő írásban történő elfogadása esetén jön létre a szerződés. 5. A Szállító által tett ajánlatok érvényességi ideje 30 naptári nap. Szállítási feltételek 6. A teljesítés helye a Szállító és Megrendelő között létrejött és a szállítási szerződésben kerül kikötésre. 7. Amennyiben a teljesítés helyeként a Szállító raktára került kikötésre, a felrakásról Szállító saját költségen gondoskodik. A megfelelő szállítójárműről Megrendelő gondoskodik. Ha ebben az esetben az áru elszállítására megfelelő szállítójármű hiánya miatt nem kerül sor, ennek következményei Megrendelőt terhelik, a teljesítés ideje az áru rendelkezésre bocsátásának időpontja. 8. Helyszínre történő leszállítás esetében a lerakodásról Megrendelő saját költségen gondoskodik. A teljesítés a Megrendelő részére történő átadással valósul meg. 9. A teljesítés ideje a Szállító és Megrendelő között létrejött és a szállítási szerződésben rögzített megállapodás szerint kerül kikötésre. A Szállító fenntartja a jogot az előteljesítésre, amiről köteles Megrendelőt 1 nappal a teljesítés előtt értesíteni. 10. A mennyiségi és minőségi átvétel helye a teljesítés helye. Megrendelő az Átvételi Elismervény aláírásával igazolja a teljesítés tényét.

56 Megrendelőnek az átvételkor azonnal jeleznie kell mennyiségi, illetve minőségi kifogásait, ellenkező esetben a bizonyításig vélelmezni kell, hogy Szállító szerződésszerűen teljesített. 12. Az átvételkor fel nem tárható mennyiségi és minőségi kifogásokat a Megrendelő köteles haladéktalanul, de legkésőbb mennyiségi kifogás esetében 2 napon, minőségi kifogás esetében 8 napon belül a bizonyító okmányokkal együtt a hiba feltárása után írásban jelezni a Szállító felé. A határidő után érkezett kifogásokért a Szállító nem vállal felelősséget. Fizetési feltételek 13. A vételár a Szállító és Megrendelő között létrejött és a szállítási szerződésben rögzített megállapodás szerint kerül kikötésre. 14. A fizetési mód lehet készpénzes, Szállító fő-, illetve raktári pénztárában, valamint banki átutalásos. 15. A fizetési határidő a banki átutalásos szerződések esetében, a teljesítéstől számított 8 nap. 16. Nemfizetés esetén Megrendelő a mindenkori jegybanki alapkamat kétszeresét köteles Szállítónak megfizetni. Szavatosság 17. Szállító garantálja, hogy az által forgalmazott termékek rendeltetésszerű használatra alkalmasak. Szállító egységesen 24 hónap szavatosságot vállal termékeire. A szavatossági idő kezdete a teljesítés időpontja. A Szállító vállalja a 12. pont szerint hibásnak bizonyult termék kijavítását 10 napos határidőn belül. Amennyiben a kijavítás nem lehetséges a Szállító a terméket kicseréli, illetve árengedményt ad a Megrendelő választása szerint. Amennyiben a javítás ideje a 14 napot meghaladja, a szavatossági idő a javítás idejével meghosszabbodik 18. Csökkentett minőségű termék esetében, ha a Szállító jelzi Megrendelő felé ezen tényt, akkor minőségi kifogás nem támasztható. 19. Szállító a termékek műszaki paramétereinek változtatási jogát fenntartja. A szerződés felbontása 20. A szerződés megszüntetése mindkét Fél részéről kizárólag írásban történhet meg.

57 Szállító a szerződéskötéstől számított 2 naptári napon belül jogkövetkezmény nélkül elállhat. 22. Megrendelő által kezdeményezett elállás esetén, amennyiben nem történt meg a termék legyártása, akkor következmény nélküli a lemondás, azonban ha a termék legyártásra került, akkor Megrendelő köteles a vételár 75 %-át megtéríteni Szállító felé. Egyedi termék esetében a megtérítendő összeg a teljes vételár. Jogvita 23. Az ebben az Általános Szerződési Feltételekben nem szabályozott kérdésekben a Polgári Törvénykönyv rendelkezései az irányadóak. 24. Jogvita esetén a szerződő felek a Pesti Központi Kerületi Bíróság kizárólagos illetékességét kötik ki. Budapest, 2005.

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-6-2005. AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114.

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-6-2005. AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. MŰSZAKI FELTÉTELEK AS-VODO A, B, C, T Vízmérőóra akna Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 1 Jelen Műszaki Feltételek (MF) tárgya az ASIO, spol. S.r.o. (Jiřikovice

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-REWA EOZ, ERZ Csapadékvíz gyűjtő-és újrahasznosító berendezéscsaládhoz Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya

Részletesebben

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005.

MŰSZAKI LEÍRÁS. AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. MŰSZAKI LEÍRÁS AS-NIDAPLAST Vízgyűjtő- és tároló rendszerhez Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november Jelen Műszaki Leírás (ML) tárgya Magyarországon kizárólagos

Részletesebben

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-3-2005. AS-VARIOcomp K, N, N-PUMP Biológiai szennyvíztisztító berendezés család. Kiadta: ASIO Hungária Kft.

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-3-2005. AS-VARIOcomp K, N, N-PUMP Biológiai szennyvíztisztító berendezés család. Kiadta: ASIO Hungária Kft. MŰSZAKI FELTÉTELEK AS-VARIOcomp K, N, N-PUMP Biológiai szennyvíztisztító berendezés család Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 1 Jelen Műszaki Feltételek (MF)

Részletesebben

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-4-2005. AS-ASE Finombuborékos levegőztető rendszer. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114.

MŰSZAKI FELTÉTELEK ASIO-MF-4-2005. AS-ASE Finombuborékos levegőztető rendszer. Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. MŰSZAKI FELTÉTELEK AS-ASE Finombuborékos levegőztető rendszer Kiadta: ASIO Hungária Kft. 1165 Budapest, Margit u. 114. Budapest, 2005. november 1 Jelen Műszaki Feltételek (MF) tárgya az ASEKO, s.r.o. (Chromeč

Részletesebben

Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013.május 2. Üzletszabályzat

Északdunántúli Vízmű Zrt. 2013.május 2. Üzletszabályzat Tartalom Tartalom... 1 I. Az célja... 4 II. Az tárgya és hatálya... 4 III. Fogalom meghatározások... 4 IV. Az tól való eltérés szabályai... 5 V. A Víziközmű-szolgáltató bemutatása... 5 VI. A Víziközmű

Részletesebben

Egységes beépítési szabályzat Betoncső

Egységes beépítési szabályzat Betoncső Egységes beépítési szabályzat Betoncső Jelen dokumentáció célja, hogy az építőipari kivitelezésben segítséget nyújtson mind a tervezőknek, mind a kivitelezőknek a szakszerű beépítésben. Beton- és vasbeton

Részletesebben

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP 43 50 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók... 3 1.1.1. A gyártó felelőssége...

Részletesebben

PB tartályok Biztonsági Szabályzata

PB tartályok Biztonsági Szabályzata PB tartályok Biztonsági Szabályzata I. FEJEZET ALKALMAZÁSI TERÜLET A Szabályzatban foglaltakat alkalmazni kell valamennyi, a fogyasztóknál elhelyezett cseppfolyósított propán-butángázos tartályos gázellátó

Részletesebben

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK

MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, SÖTÉTEN SUGÁRZÓK SolarHP R 12 23 36 MEGNÖVELT HATÁSFOKÚ, HŐSZIGETELT, KÉTFOKOZATÚ SÖTÉTEN SUGÁRZÓK MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2015.11.17. - 2 - Tartalom 1. Bevezetés... 3 1.1. Általános tudnivalók...

Részletesebben

EGYÜTTES ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ

EGYÜTTES ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELI TERVDOKUMENTÁCIÓ SZEGED, SZENTHÁROMSÁG U. 5. SZ. 3498 HRSZ. SZTE ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR MAGATARTÁSTUDOMÁNYI INTÉZET ÉS ORVOSI SZAKNYELVI KOMMUNIKÁCIÓS SZAKFORDÍTÓKÉPZŐ CSOPORT ÉPÜLETE EGYÜTTES ÉPÜLETGÉPÉSZETI KIVITELI

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL

KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL KÖVETELMÉNYEK GRAVITÁCIÓS SZENNYVÍZELVEZETŐ RENDSZEREK ÉPÍTÉSÉNÉL SOPRONI VÍZMŰ Zrt. Sopron, 2016. Tartalomjegyzék 1. CSATORNÁK 1.1. Gerinccsatorna 1.2. Bekötő csatorna 2. TISZTÍTÓ AKNÁK, IDOMOS TISZTÍTÓ

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL

KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL KÖVETELMÉNYEK CSAPADÉKVÍZ ELVEZETŐ RENDSZEREK LÉTESÍTÉSÉNÉL SOPRONI VÍZMŰ Zrt. Sopron, 2016. Tartalomjegyzék BEVEZETÉS 1. CSATORNÁK 1.1. Gerinccsatorna 1.2. Bekötő csatorna 2. TISZTÍTÓ AKNÁK, IDOMOS TISZTÍTÓ

Részletesebben

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet

9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet MHK adatbázis 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet (C) 1993-2008 Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó 9/2008. (II. 22.) ÖTM rendelet A tőz elleni védekezésrıl, a mőszaki mentésrıl és a tőzoltóságról szóló 1996.

Részletesebben

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK

HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK KEZELÉSI UTASÍTÁS HD 150 HD 200 HD 300 HD 400 HD 500 HD 800 HD 1000 ÁLLÓ ELHELYEZÉSŰ, ZÁRTRENDSZERŰ, TÖBBCÉLÜ FELHASZNÁLÁSRA MELEGVÍZTÁROLÓK A készülék használatba vétele előtt gondosan olvassa el ezt

Részletesebben

H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u.

H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. OROSZLÁNY Építészeti ajánlatkérési tervdokumentáció Építtető: Megrendelő: Projekt műszaki előkészítő: H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. H-2840 Oroszlány, Rákóczi Ferenc u. Svorcz Gábor H-2890 Tata, Akácfa

Részletesebben

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató

DT7001. Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó. Kezelési útmutató Gyújtószikramentes nyomáskülönbség távadó Kezelési útmutató - Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...4 1.1. Rendeltetése... 4 1.2. Célcsoport... 4 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 4 2. Az Ön biztonsága

Részletesebben

DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781

DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781 Gépkönyv TERMOMAX indirekt fűtésű használati melegvíztároló kondenzációs kazánokhoz Típus: TERMOMAX CONDENS BOJLER 130 DIN EN ISO 9001: 2000 CERT. NO.: 12 100 8781 Kedves Vásárlónk! Köszönjük, hogy a TERMOMAX

Részletesebben

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK

HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK HITELESÍTÉSI ELŐÍRÁS TARTÁLYOK GEOMETRIAI TARTÁLYHITELESÍTÉS HE 31/4-2000 TARTALOMJEGYZÉK 1. AZ ELŐÍRÁS HATÁLYA 2. MÉRTÉKEGYSÉGEK, JELÖLÉSEK 3. ALAPFOGALMAK 3.1 Tartályhitelesítés 3.2 Folyadékos (volumetrikus)

Részletesebben

3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák öntözése 21 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr.

3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák öntözése 21 db szórófejjel. Készítette: Andrássy Dénes, Hordós László Gergely, dr. A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 3. füzet Másodosztályú füves labdarúgópályák

Részletesebben

N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények

N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények N31-405-03. számú melléklet Mérőszekrények Csatlakozó és mérőhely létesítés, bővítés szabályai Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői Kapcsolatok Osztály valamint a Mérési Központ

Részletesebben

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja:

1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A Szervezeti és Működési Szabályzat célja: 1 1. Általános rendelkezések Az SZMSZ jogszabályi alapja A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény (Nkt.) 1993. évi LXXIX. törvény a közoktatásról (Kt.) 20/1997. (II. 13.) Korm. rendelet a közoktatásról

Részletesebben

I. Fejezet. 1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai

I. Fejezet. 1. A közszolgáltatás tartalma, a közszolgáltatással ellátott terület határai PÜSPÖKLADÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2/2014. (I. 31.) önkormányzati rendelete a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtésére vonatkozó közszolgáltatásról Püspökladány

Részletesebben

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Móra Ferenc Általános Iskola. 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ Móra Ferenc Általános Iskola 1144 Budapest, Újváros park 2. hrsz.:39470/307 ENERGETIKAI REKONSTRUKCIÓ

Részletesebben

A SZENT ISTVÁN EGYETEM. T a n á c s á n a k. 16/2002/2003.ET. számú

A SZENT ISTVÁN EGYETEM. T a n á c s á n a k. 16/2002/2003.ET. számú A SZENT ISTVÁN EGYETEM T a n á c s á n a k 16/2002/2003.ET. számú h a t á r o z a t a a Rendészeti és Vagyonvédelmi Szabályzatról 1 I. A RENDÉSZETI ÉS VAGYONVÉDELMI TEVÉKENYSÉG CÉLJA A vagyonvédelmi és

Részletesebben

GÉPKÖNYV TEK evaporatív kondenzátor család

GÉPKÖNYV TEK evaporatív kondenzátor család GÉPKÖNYV TEK evaporatív kondenzátor család Gyártó: MIRELTA HOLDING Kft. 2890 Tata Szomódi u. 4. Hungary Tel.: 34/487-122 Fax: 34/382-452 Elıszó Jelen gépkönyv a cégünk által gyártott TEK evaporatív kondenzátorcsaládra

Részletesebben

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP

TARTALOM JEGYZÉK ALÁÍRÓLAP ALÁÍRÓLAP AZ ANGOL NYELVET EMELT SZINTEN OKTATÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉPÜLETENERGETIKAI FELÚJÍTÁSA PROJEKT, 1046 BUDAPEST, FÓTI ÚT 66. ÉS 75214/4 HELYRAJZI SZÁM ALATTI INGATLANON, AJÁNLATKÉRÉSI MŰSZAKI TERVDOKUMENTÁCIÓ

Részletesebben

Bérleti és Szolgáltatási szerződés

Bérleti és Szolgáltatási szerződés Szerződés száma: /2011. Bérleti és Szolgáltatási szerződés amely létrejött a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága (1117 Budapest, Kőrösy J. u. 7-9.), mint Bérbeadó továbbiakban Bérbeadó),

Részletesebben

Károli Gáspár Református Egyetem Tűzvédelmi szabályzat

Károli Gáspár Református Egyetem Tűzvédelmi szabályzat Károli Gáspár Református Egyetem Tűzvédelmi szabályzat A tűz elleni védekezés általános szabályairól és a létesítmények használatáról A gazdálkodó tevékenységet folytató magánszemélyeknek, jogi személyeknek,

Részletesebben

N31 405. számú ügyrend

N31 405. számú ügyrend N31 405. számú ügyrend Csatlakozó és mérőhely létesítés, bővítés szabályai Készítette: EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Kft. Ügyfél és Kereskedői Kapcsolatok Osztály 2016. Nyomtatásban csak tájékoztató jellegű!

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I.

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel. I. 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről, egységes szerkezetben a végrehajtásáról szóló 5/1993. (XII. 26.) MüM rendelettel [Vastag betűvel az 1993. évi XCIII. törvény (a továbbiakban: Mvt.), vékony betűvel

Részletesebben

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10

Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298. Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO. System. Serie 10 Felépítési és alkalmazási útmutató DIN EN 1298 Version 1.0 (C) 2006 KRAUSE-Werk STABILO System Serie 10 EN 1004 3 8/12 XXXD Alumínium gurulóállvány Állványosztály 3 TARTALOMJEGYZÉK 1. Általános... 3 1.1

Részletesebben

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba

6. füzet Első osztályú és nemzetközi minősítésű füves labdarúgópályák öntözése 35 db szórófejjel a 115 78 m-es stadionokba A Magyar Labdarúgó Szövetség és a Magyar Öntözési Egyesület (MÖE) ajánlása labdarúgópályák öntözésének építéséhez beruházóknak, sportegyesületeknek és önkormányzatoknak 6. füzet Első osztályú és nemzetközi

Részletesebben

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT

KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZAT DUNAVARSÁNY VÁROS ÖNKORMÁNYZATÁNAK KÖZBESZERZÉSI SZABÁLYZATA Hatályos: 2013. február 13. Elfogadva:../2013. (II.12.) sz. Kt. határozat 1 I. FEJEZET Általános rendelkezések A közpénzek

Részletesebben

Hőhordozóolaj-/forróvízszivattyú. Etanorm-RSY. Üzemeltetési/összeszerelési útmutató

Hőhordozóolaj-/forróvízszivattyú. Etanorm-RSY. Üzemeltetési/összeszerelési útmutató Hőhordozóolaj-/forróvízszivattyú Etanorm-RSY Üzemeltetési/összeszerelési útmutató Impresszum Üzemeltetési/összeszerelési útmutató Etanorm-RSY Eredeti üzemeltetési útmutató Minden jog fenntartva. A tartalmak

Részletesebben

Ikresítés kiépítése tájékoztató

Ikresítés kiépítése tájékoztató Ikresítés kiépítése tájékoztató E01-01 M07v1 A DRV Zrt. a víziközmű szolgáltatást az 58/2013. (II.27) Korm. rendeletben (továbbiakban Rendelet) leírtak szerint végzi. A Rendelet szerint, ha a bekötés nem

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG mint elsőfokú környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóság Vízügyi Iroda - Felszíni Vízvédelmi Osztály 9021 Győr, Árpád

Részletesebben

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a Toldi T-ECO-5.5-B típusú kályhákhoz.

KEZELÉSI ÉS KARBANTARTÁSI ÚTMUTATÓ és JÓTÁLLÁSI JEGY a Toldi T-ECO-5.5-B típusú kályhákhoz. Jótállási felelősségünk kizárása: Kérjük, maradéktalanul tartsa be a kezelési és használati útmutatóban foglaltakat, az eltérő használat és kezelésből bekövetkezett hibára garanciális javítást nem vállalunk,

Részletesebben

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T

KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG H A T Á R O Z A T KÖZÉP-DUNA-VÖLGYI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG Ikt. sz.: KTVF: 1740-4/2011. Tárgy: Előadó: Radványi Miklós Szabariné Madar Orsolya Ferencz Zsuzsanna Katkó Lajos Schwenk Zsuzsanna

Részletesebben

MSI400 190129 V1/1213

MSI400 190129 V1/1213 MSI400 190129 V1/1213 H MAGYAR Az eredeti használati utasítás fordítása Használat előtt olvassa el a használati útmutatót, és tartsa kéznél a készülék mellett! 1. Általános információ... 210 1.1 Használati

Részletesebben

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása. Garai Tamás tű. hadnagy. hatósági osztály kiemelt főelőadó

Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása. Garai Tamás tű. hadnagy. hatósági osztály kiemelt főelőadó Az üzemeltetéshez kapcsolódó jogszabályi környezet bemutatása Garai Tamás tű. hadnagy. hatósági osztály kiemelt főelőadó Szervezeti felépítés Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Megyei Katasztrófavédelmi

Részletesebben

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről

79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet. az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak való megfelelőség értékeléséről Joganyagok - 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet - az egyes villamossági termékek biztonsági követelményeiről és az azoknak 1. oldal való megfelelőség 79/1997. (XII. 31.) IKIM rendelet az egyes villamossági

Részletesebben

GÁZOLAJ ÉS BENZIN SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS

GÁZOLAJ ÉS BENZIN SZÁLLÍTÁSI SZERZŐDÉS 203-11-111-31/0/2010 TRADE_2_G1_MOL1.1 Szerződés száma: TRAN/GG/Ü/417/10 SAP kód: 16519 ÜZT Érvényesség ideje: 2011.01.01 2013.12.31 Török Gábor üzleti vezető Jelölő neve beosztása GÁZOLAJ ÉS BENZIN SZÁLLÍTÁSI

Részletesebben

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége

Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége Fogyasztóvédelmi Felügyelősége PIACFELÜGYELETI TEVÉKENYSÉG BEMUTATÁSA, BIZTONSÁGOS TERMÉK FORGALMAZÁSÁNAK ALAPJÁUL SZOLGÁLÓ JOG ÉS SZABVÁNYRENDSZER ISMERTETÉSE GYAKORLATI

Részletesebben

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA

BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA BUDAPESTI MŰSZAKI FŐISKOLA Munkavédelmi Szabályzat BUDAPEST, 2001. szeptember TARTALOMJEGYZÉK oldal 1. fejezet Munkavédelmi ügyrend 5. 1/1. A munkavédelmi szervezet vezetőjének és tagjainak joga és feladatköre

Részletesebben

SZERZŐDÉS Vállalkozási Szerződés

SZERZŐDÉS Vállalkozási Szerződés 1 SZERZŐDÉS Vállalkozási Szerződés mely létrejött egyrészről a Fővárosi Önkormányzat Visegrádi Rehabilitációs Szakkórház és Gyógyfürdő ( 2026 Visegrád, Gizella telep) Képviseli: Vogel Ferencné gazdasági

Részletesebben

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013

Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Tűzvédelmi jogszabályváltozások 2013 Vágvölgyi László tűzvédelmi szakértő T: 20-921-6741 e-mail: vagvolgyi@dravanet.hu 1 Tűzvédelmi dokumentációval kapcsolatos előírások 2 Jogszabályi háttér 1997. évi

Részletesebben

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet

113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet 113/1998. (VI. 10.) Korm. rendelet a felvonók és a mozgólépcsők építésügyi hatósági engedélyezéséről, üzemeltetéséről, ellenőrzéséről és az ellenőrökről A Kormány - az épített környezet alakításáról és

Részletesebben

3. Szállítás, csomagolás és tárolás 214 3.1 A szállítás felügyelete 214 3.2 Csomagolás 214 3.3 Tárolás 214

3. Szállítás, csomagolás és tárolás 214 3.1 A szállítás felügyelete 214 3.2 Csomagolás 214 3.3 Tárolás 214 700.230 V1/1210 H 1. Általános információ 210 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk 210 1.2 A szimbólumok 210 1.3 A gyártó felelőssége és a garancia 211 1.4 Szerzői jog védelme 211 1.5 Megfelelőségi

Részletesebben

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek

1993. évi XCIII. törvény. a munkavédelemrıl. I. Fejezet ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK. Alapelvek A jogszabály 2010. április 2. napon hatályos állapota 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemrıl E törvény célja, hogy az Alkotmányban foglalt elvek alapján szabályozza az egészséget nem veszélyeztetı

Részletesebben

2014/32. SZÁM TARTALOM

2014/32. SZÁM TARTALOM 2014/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 62/2014. (VII. 07. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás az Étkezőkocsi Üzemeltetés munkavállalói munkavégzésének szabályozásáról... 2 Egyéb közlemények

Részletesebben

SOLARTUBE TL 23 36 45

SOLARTUBE TL 23 36 45 SOLARTUBE SÖTÉTEN SUGÁRZÓ FŰTŐKÉSZÜLÉK TL 23 36 45 MŰSZAKI INFORMÁCIÓ A SZERELŐ ÉS A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA 2013.10.14. - 2 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK 3. oldal MŰSZAKI ELŐÍRÁSOK 4. oldal - FŰTÉSI

Részletesebben

A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről A Mohácsi Önkormányzat 22/2009.(XI.2.) r e n d e l e t e a temetőkről és a temetkezési tevékenységről (Egységes szerkezetben a módosításáról szóló 26/2013.(XII.13.), 33/2012.(XII.17.), 14/2012.(V.2.),

Részletesebben

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05

Remeha P 320. Olaj/gáz tüzelésű kazánok GÉPKÖNYV. Magyar 19/10/05 Remeha P 320 Olaj/gáz tüzelésű kazánok Magyar 19/10/05 GÉPKÖNYV - Tartalom Bevezetés...................................................................................3 Leírás......................................................................................4

Részletesebben

Országos Idegennyelvű Könyvtár. által kezdeményezett

Országos Idegennyelvű Könyvtár. által kezdeményezett Országos Idegennyelvű Könyvtár által kezdeményezett Az Országos Idegennyelvű Könyvtár 1056 Budapest, Molnár utca 11. épületen belüli pincei padlószint süllyesztés körüli falak jetgroutingos alapmegerősítése

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK (ÁSZF) www.bocsiviki.hu I. Általános adatok, rendelkezések: Szolgáltató Adatai A szolgáltató neve: BocsiViki.hu Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. A szolgáltató székhelye:

Részletesebben

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM RT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. kivitelezes_polyplast_k_ka belatvezetes_v1 Munkautasítás

DUNAMENTI TŰZVÉDELEM RT. H-2131 GÖD, Nemeskéri Kiss Miklós u. 33. kivitelezes_polyplast_k_ka belatvezetes_v1 Munkautasítás 1.0. Az általános munkavédelmi utasításban foglaltakon túli sajátos veszélyek A kábelátvezetések való kitöltése során előforduló veszélyek: - a hatóanyag összeállításánál, keverésénél, a felhordásánál

Részletesebben

JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL

JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL Polgármesteri Hivatal 2747. Törtel, Szent István tér 1. JEGYZŐKÖNYV TÖRTEL KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZAT KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 2011. SZEPTEMBER 8-ÁN MEGTARTOTT ÜLÉSÉRŐL Rendeletek száma: Határozatok száma: 12.

Részletesebben

AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ

AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ Kétegyháza Nagyközség Önkormányzata 5741-Kétegyháza, Fő tér 9. AJÁNLATKÉRÉSI DOKUMENTÁCIÓ Járdák felújítása Kétegyházán 2009. Tartalomjegyzék ajánlatkérési dokumentációhoz Útmutató Ajánlattevőknek... 3

Részletesebben

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése

AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ. Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Óbudai Egészség Olimpia Szűrőnapok megszervezése TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVŐKNEK 1. A dokumentációban előforduló kifejezések 2. A közbeszerzési eljárás lebonyolításának

Részletesebben

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül)

Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Fordító hajtások SGExC 05.1 SGExC 12.1 AUMA NORM (vezérlés nélkül) Üzemeltetési utasítás Szerelés, kezelés, üzembe helyezés Tartalomjegyzék SGExC 05.1 SGExC 12.1 Először olvassa el az útmutatót! Tartsa

Részletesebben

1. Általános követelmények

1. Általános követelmények Alapvető EBK követelmények a MOL-csoport magyarországi tagvállalatainak telephelyein, fióktelepein 1. Általános követelmények Vállalkozó kötelezettséget vállal arra, hogy a MOL-csoport magyarországi tagvállalatainak

Részletesebben

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete

Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete Ordacsehi Községi Önkormányzat Képviselı-testülete 8/2014. (V.05.) önkormányzati rendelete A hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról, a településtisztaság biztosításáról Ordacsehi Községi Önkormányzat

Részletesebben

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA

RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA ELTE TANÍTÓ ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR RENDÉSZETI és VAGYONVÉDELMI SZABÁLYZATA 2004. TARTALOMJEGYZÉK Rendészeti és vagyonvédelmi szabályzat I. Általános rendelkezések 3. oldal II. Az ELTE Tanító-és Óvóképző

Részletesebben

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata

EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata EDF DÉMÁSZ Hálózati Elosztó Korlátolt Felelősségű Társaság Elosztói Üzletszabályzata M12. számú melléklet Közcélú közvilágítási használati szerződés és üzemviteli megállapodás 1 TARTALOMJEGYZÉK 1. A SZERZŐDŐ

Részletesebben

343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról

343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról 343/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény végrehajtásáról A Kormány a környezetvédelmi termékdíjról szóló 2011. évi LXXXV. törvény 38. (1) bekezdés

Részletesebben

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG

ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG ÉSZAK-DUNÁNTÚLI KÖRNYEZETVÉDELMI, TERMÉSZETVÉDELMI ÉS VÍZÜGYI FELÜGYELŐSÉG 9021 Győr, Árpád u. 28-32. Levélcím: 9002 Győr, Pf. 471. Telefon: Központi: 96/524-000, Ügyfélszolgálat: 96/524-001 Fax: 96/524-024

Részletesebben

M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y

M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y Hatálybalépés időpontja: 2013. május 28. Módosítás száma: 0. 1 / 12 oldal M Ű S Z A K I K Ö V E T E L M É N Y FG-III-B31-MK003-2013 Membrános gázmérők v1 Zajkövetelmények 2013. május 28. v0 Eredeti utasítás

Részletesebben

Szenna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013.(XII.18.) rendelete. a települési hulladékgazdálkodásról

Szenna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013.(XII.18.) rendelete. a települési hulladékgazdálkodásról Szenna Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2013.(XII.18.) rendelete a települési hulladékgazdálkodásról Szenna Község Önkormányzat Képviselő - testülete a hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV.

Részletesebben

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról...

2015/32. SZÁM TARTALOM. 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2015/32. SZÁM TARTALOM Utasítások oldal 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért. 32.) sz. vezérigazgatói utasítás a MÁV-START Zrt. Tűzvédelmi Szabályzatáról... 2 Utasítások 36/2015. (VIII. 27. MÁV-START Ért.

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. [a Tszt. 3. m) pontjához] A Magyar Energia Hivatal által kiszabható bírságok. [a Tszt. 4.

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. [a Tszt. 3. m) pontjához] A Magyar Energia Hivatal által kiszabható bírságok. [a Tszt. 4. Hatályos: 2014.04.01-157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban:

Részletesebben

1/13. A Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., mint megrendelı általános vállalkozási szerzıdési feltételei

1/13. A Schneider Electric Hungária Villamossági Zrt., mint megrendelı általános vállalkozási szerzıdési feltételei 1/13 A általános vállalkozási szerzıdési feltételei 1. Tartalomjegyzék 1. Tartalomjegyzék... 1 2. Értelmezı rendelkezések... 2 3. Általános rendelkezések... 2 4. A Szerzıdés tárgya, terjedelme, minısége...

Részletesebben

VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl:

VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl: VÁLLALKOZÁSI SZERZİDÉS amely létrejött egyrészrıl: GYİRI NEMZETI SZÍNHÁZ Székhely: 9022 Gyır, Czuczor G. u. 7. Adószám: 15467012-2-08 Számlaszám: OTP 11737007-15467012 Képviseli: Forgács Péter igazgató

Részletesebben

Az önkormányzati intézmények részére integrált szélessávú távközlési szolgáltatás biztosítása

Az önkormányzati intézmények részére integrált szélessávú távközlési szolgáltatás biztosítása AJÁNLATTÉTELI DOKUMENTÁCIÓ Az önkormányzati intézmények részére integrált szélessávú távközlési szolgáltatás biztosítása 2010. november 1 TARTALOMJEGYZÉK I. ÚTMUTATÓ AZ AJÁNLATTEVİKNEK 1. A dokumentációban

Részletesebben

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A

T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A Rendezvényszervező: Brightly Kft. Cím: 1143 Budapest, Ilka utca 50. Ügyvezető: Kulicz Gábor DUNAI REGATTA 2016. május 07., 00:00 2016. május 08., 03:30 T Ű Z V É D E L M I S Z A B Á L Y Z A T A 2016 1

Részletesebben

Szállítási szerződés

Szállítási szerződés Szállítási szerződés Szerződő Felek (a továbbiakban: felek) egyrészről Név: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Cím: 3304 Eger, Sánc u. 6. Levelezési címe: 3304 Eger, Sánc u. 6. Képviseli: Grédics Szilárd igazgató

Részletesebben

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL

Termék: HYPRO 6 HIDRAULIKUS KÉZI LYUKASZTÓ TPA8 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ AZ EREDETI HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ FORDÍTÁSA GARANCIALEVÉL GARANCIALEVÉL 1. Az által forgalmazott termékekre, az eladás napjától számítva: a Polgári Törvénykönyv rendelkezései alap- ján 24 hónap; a Kereskedelmi Törvénykönyv GARANCIALEVÉL rendelkezései alapján

Részletesebben

A Magyar Posta Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei

A Magyar Posta Pénzforgalmi Szolgáltatásainak Általános Szerződési Feltételei TARTALOMJEGYZÉK (1) Általános szabályok 1) Készpénzátutalási megbízás, Expressz készpénzátutalási megbízás 2) Készpénzfelvételi utalvány 3) Pénzforgalmi betétkönyv 4) Kifizetési utalvány 5) 1 6) 2 7) 3

Részletesebben

HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA BŐVÍTÉSE MELEGÍTŐ KONYHÁVAL ÉS ÉTKEZŐVEL kiviteli terve I. ÜTEM ELKTROMOS MUNKÁI

HUNYADI MÁTYÁS ÁLTALÁNOS ISKOLA BŐVÍTÉSE MELEGÍTŐ KONYHÁVAL ÉS ÉTKEZŐVEL kiviteli terve I. ÜTEM ELKTROMOS MUNKÁI kiviteli terve I. ÜTEM ELKTROMOS MUNKÁI SÁMSONHÁZA, 2015 december 1 Tel:06-20-8244926 TERVEZŐI NYILATKOZAT kiviteli tervéhez I. ÜTEM Az érvényben lévő előírások és rendeletek alapján a fenti létesítmény

Részletesebben

1. Általános rendelkezések

1. Általános rendelkezések Sülysáp Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2011. (X. 4.) önkormányzati rendelete a települési szilárd hulladék kezeléséről EGYSÉGES SZERKEZETBEN az azt módosító 16/2012. (V. 22.) és (12/2013.

Részletesebben

3. Szállítás, csomagolás és tárolás 188 3.1 A szállítás felügyelete 188 3.2 Csomagolás 188 3.3 Tárolás 188

3. Szállítás, csomagolás és tárolás 188 3.1 A szállítás felügyelete 188 3.2 Csomagolás 188 3.3 Tárolás 188 110.138 V1/0111 H 1. Általános információ 184 1.1 Használati útmutatóval kapcsolatos információk 184 1.2 A szimbólumok 184 1.3 A gyártó felelőssége és a garancia 185 1.4 Szerzői jog védelme 185 1.5 Megfelelőségi

Részletesebben

27/2006. (V. 5.) GKM rendelet. az autógáz töltıállomások építési munkáiról és építésügyi hatósági eljárásairól

27/2006. (V. 5.) GKM rendelet. az autógáz töltıállomások építési munkáiról és építésügyi hatósági eljárásairól 27/2006. (V. 5.) GKM rendelet az autógáz töltıállomások építési munkáiról és építésügyi hatósági eljárásairól Az épített környezet alakításáról és védelmérıl szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 62. -ának

Részletesebben

Beüzemelési és használati útmutató Jótállási jegy Indirekt tárolók (csőkígyóval) Függőleges, álló típus SGW(S) SLIM

Beüzemelési és használati útmutató Jótállási jegy Indirekt tárolók (csőkígyóval) Függőleges, álló típus SGW(S) SLIM Gyártási szám:... KJ... Gyártás dátuma:... 30 éve a piacon Carnivon Kft. HU-2151 Fót, Keleti M. u. 12 Tel. (06) 70 3636-442, Fax: +36 27 565-818 info@galmet.co.hu, www.galmet.co.hu SZERVIZ: (06) 27 358-297

Részletesebben

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből

K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből K i v o n a t Biatorbágy Város Önkormányzat Képviselő-testületének 2011. október 27-én megtartott zárt ülésének jegyzőkönyvéből Biatorbágy Város Önkormányzata Képviselő-testületének 217/2011. (10.27.)Öh.

Részletesebben

Original-Gebrauchsanleitung V1/0116

Original-Gebrauchsanleitung V1/0116 109881 Original-Gebrauchsanleitung V1/0116 H MAGYAR Tartalom 1. Általános információ... 158 2. Biztonsági tanácsok, szabványok, előírások és jogi szabályozások... 159 3. Rendeltetésszerű használat... 159

Részletesebben

BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS

BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS A jelen vállalkozási keretszerzıdés (a továbbiakban: Keretszerzıdés) létrejött egyrészrıl a Budapesti Közlekedési Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Székhely: 1980

Részletesebben

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa:

Rendelet. Önkormányzati Rendeletek Tára. Dokumentumazonosító információk. Rendelet típusa: Rendelet Önkormányzati Rendeletek Tára Dokumentumazonosító információk Rendelet száma: Rendelet típusa: Rendelet címe: Módosított rendelet azonosítója: Rendelet tárgykódja: Tárgykód megnevezése: 1/2014.(I.15.)

Részletesebben

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt.

E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. MK E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. EDD-MK-21-01-v04 Földgáz csatlakozó vezetékek és felhasználói berendezések létesítése, üzembe helyezése és megszüntetése Azonosító: EDD-MK-21-01-v04 Oldalszám: 1/111

Részletesebben

H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail: bekes.vizugy@katved.gov.

H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail: bekes.vizugy@katved.gov. Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Igazgató-helyettesi Szervezet Területi Vízügyi Hatóság H-5600 Békéscsaba, Kazinczy utca 9. Levelezési cím: 5602 Pf.:60 Tel: 66 549-470 Fax: 06/66 441-628 e-mail:

Részletesebben

124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet

124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet 124/2005. (XII. 29.) GKM rendelet a közúti közlekedésben használt menetíró készülékekrıl szóló, 1985. december 20-i 3821/85/EGK tanácsi rendelet végrehajtásáról A közúti közlekedésrıl szóló 1988. évi I.

Részletesebben

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat

GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL. Határozat GYŐR-MOSON-SOPRON MEGYEI KORMÁNYHIVATAL Iktatószám: 7254-20/2015. Hiv. szám: Tárgy: Ügyintéző: dr. Tatár Beatrix Margit Sovánné Nagy Gréte Melléklet: Csorna, E.ON Zrt., M85-M86 autóút 26+700 km szelvényben

Részletesebben

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról

140/2001. (VIII. 8.) Korm. rendelet. egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról egyes kültéri berendezések zajkibocsátási követelményeirıl és megfelelıségük tanúsításáról A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 110. -a (7) bekezdésének g) pontjában

Részletesebben

BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS. BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS cégnév BKV Zrt. 15/V-84/13

BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS. BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS cégnév BKV Zrt. 15/V-84/13 BKV Zrt. VÁLLALKOZÁSI KERETSZERZİDÉS A jelen vállalkozási keretszerzıdés (a továbbiakban: Keretszerzıdés) létrejött egyrészrıl a Budapesti Közlekedési Zártkörően Mőködı Részvénytársaság Székhely: 1980

Részletesebben

a zsaluzás szakértői

a zsaluzás szakértői 05/2008 Ü lkalmazási utasítás 999767019 H Szerelési és felhasználási útmutató Dokamatic asztal 9767-307-01 a zsaluzás szakértői evezetés lkalmazási utasítás Dokamatic asztal by Doka Industrie GmbH, -3300

Részletesebben

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról

157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet. a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról 1. oldal 157/2005. (VIII. 15.) Korm. rendelet a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény végrehajtásáról A Kormány a távhőszolgáltatásról szóló 2005. évi XVIII. törvény (a továbbiakban: Tszt.)

Részletesebben

HATÁROZAT. hulladékkezelési engedélyt

HATÁROZAT. hulladékkezelési engedélyt Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyel ség Iktatószám: 79075-1-6/2011. Tárgy: Varga Sándor (Szabadszállás) nem veszélyes hulladék kezelésének engedélyezése (települési

Részletesebben

Általános Szerződési Feltételek

Általános Szerződési Feltételek Általános Szerződési Feltételek A jelen Általános Szerződési Feltételek ( ÁSZF ) a kereskedelemről szóló 2005. évi CLXIV törvény, az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI/ VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI/ VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI/ VÁSÁRLÁSI FELTÉTELEK /IDE KATTINTVA LETÖLTHETŐ PDF FORMÁTUMBAN/ A papricsocso.hu weboldalat az Agro Compass Kft. üzemelteti. A jelen Általános Szerződési Feltételek (a továbbiakban:

Részletesebben

A PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. Üzletszabályzata 2006. júl. 1-től 2013. aug. 15-ig.

A PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. Üzletszabályzata 2006. júl. 1-től 2013. aug. 15-ig. A PÉTÁV Pécsi Távfűtő Kft. Üzletszabályzata 2006. júl. 1-től 2013. aug. 15-ig. Bevezetés A PÉTÁV Pécsi Távfűtő Korlátolt Felelősségű Társaság (PÉTÁV Kft.) a felhasználók tájékoztatása, a szolgáltatási

Részletesebben