I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA"

Átírás

1 I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban. I 2 C Az (Inter-Integrated Circuit) I 2 C protokoll, half-duplex, szinkronizált soros adatátvitelre lett kifejlesztve. Az adatátvitel két, kétirányú vonalon keresztül történik (SDA Serial Data, SCL Serial Clock). Az I 2 C modullal ellátott eszközök e két lába mivel kétirányú, ezért open-drain kialakítású, emiatt őket külső ellenállással (Rp) fel kell húzni a pozitiv táp szintjére (Vdd). A protokoll két átviteli sebességet támogat, 100kbps, és 400kbps. A kommunikációscsatorna master és slave eszközökből épül fel. Lehet benne több master és több slave is. Master eszköz a slave-vel mindkét irányban kommunikálhat, slave-ek egymás között nem kommunikálhatnak. Sok eszköz használja az I 2 C kommunikációs protokollt, például: mikrovezérlő, DAC, ADC, RTC, DSP processzor stb. A következő ábrán egy példát láthatunk az I 2 C kommunikációs csatorna (busz) felépítéséről. I 2 C kommunikációs csatorna felépítése A kommunikációs csatorna szabad, amikor mindkét vonal (SDA, SCL) logikai egyes szinten van, a master csak ebben az esetben kezdeményezhet adatátvitelt. Minden átvitel a kommunikációs csatornán 9 bit hosszú, 8 adatbitet (Data) és 1 jóváhagyás bitet (ACK) tartalmaz. Az átvitt bájtok száma nincs korlátozva a START és STOP feltétel között bármennyi küldhető és fogadható, feltéve, ha minden bájtot jóváhagyott a vevő. A kommunikációs csatornán levő összes slave eszköznek rendelkeznie kell egy egyedi 7 bites azonosító címmel, melynek segítségével a master eszköz megcímzi azt a slave eszközt, amellyel a kommunikációt kezdeményezi. Látható hogy maximálisan 128 slave eszközt lehet egy kommunikációs csatornára kötni. A kommunikáció folyamatát a következő ábra szemlélteti: Adatátvitel az I 2 C kommunikációs csatornán keresztül A Start feltétel után a master elküldi a slave 7 bites címét. A 8. bit (R/S) jelzi hogy a kezdeményező küldeni (Send = 0) vagy fogadni (Receive = 1) fog. A cím jóváhagyása (ACK) után következik az adat bájtonkénti átvitele. További információkat az I 2 C protokollról és annak felhasználásáról a következőoldalon találhatnak:

2 SPI Az SPI (Serial Pheripherial Interface) kommunikációs protokoll, full-duplex, szinkronizált, soros adatátvitelre lett kifejlesztve. A kommunikációs csatorna master és slave eszközökből (mikrovezérlők, LCD kijelzők, eeprom vagy flash memória stb.) épül fel. A kovetkező vonalakat használja a kommunikációra: SCLK Serial Clock az adat szinkronizálására szolgáló órajel. A master eszköz szolgáltatja. MOSI Master OUT, Slave IN Master eszköz adat kimenete, Slave eszköz adat bemenete. MISO Master IN, Slave OUT Master eszköz adat bemenete, Slave eszköz adat kimenete. SS Slave Select a slave eszközt kiválasztó vonal, minden slave eszköznek saját select vonala lehet. A következő képen egy példát láthatunk az SPI kommunikációs csatorna felépítésére. SPI kommunikációs csatorna felépítése Kommunikációt csak master eszköz kezdeményezhet, ő szolgáltatja az órajelet és ő választja ki a slave eszközt. A slave select (SS) vonal nullára aktív. Amikor a master kommunikációt kezdeményez, a kiválasztott slave eszköz select lábát 0-ra húzza, és elindítja az órajel generálását. A protokoll szerint a maximális órajel 100MHz lehet. ARM Cortex M3 mikrovezérlő esetében a maximális SPI órajel a mikrovezérlő órajelének a fele lehet. Ahogyan a képen is látszik a master és slave eszközök kimenete és bemenete egy-egy shift regiszterre kapcsolódik, ami minden órajelre egy bitet küld és fogad, így van megvalósítva a full-duplex kommunikáció. SPI adatátvitel

3 I 2 S Az I 2 S (Inter IC Sound) kommunikációs protokoll a digitális audió technikában használt eszközök (audió feldolgozó DSP processzorok, ADC, DAC, Volume Control IC, stb) közötti, digitális audió adatátvitelére lett kifejlesztve. A kommunikáció egyirányú, és minimum három vezetékre van szükség, ezek a következők: SCLK-SerialClock - az adat szinkronizálására szolgáló órajel, LRCLK-Left Right Clock - a sztereó csatorna szétválasztására szolgáló órajel, DATA - adatvonal. E három jel kiegészülhet még az MCLK-val (Master Clock), ami az I 2 S adatot fogadó eszköz fő órajelét szállíthatja. Erre abban az esetben van szükség, ha a fogadó eszköz nem rendelkezik saját órajel forrással, például osszcillátorral. A jelek közül az LRCLK, SCLK, DATA-nak szinkronban kell lenniük egymással, mert az adat kiolvasása élszinkronizált. A kommunikációs csatorna master és slave eszközökből épül fel. A master eszköz szolgáltatja az órajeleket és az adatokat, a slave eszköz pedig fogadja öket. Több slave eszköz is csatlakozhat egy master-hez. A hanganyag több külünböző módon is átvihető: TDM amivel 8 csatornáig vihető át hanganyag. Standard I 2 S Sztereó hanganyag átvitelére alkalmas, 8-32 bit adatszélességig. I 2 S hanganyag átvitele A fenti ábrán a sztereó hanganyag átvitele látható 16, 20, 24 bites adatszélességel. Látható hogy az LRCLK órajel minden 32. SCLK órajel után vált. A jobb csatorna az LRCLK magas szintjén, a bal pedig az alacsony szintjén kerül átvitelre. A csatornánkénti rendelkezésre álló 32 bitből a használaton kívüliek mindig 0-val vannak feltöltve. Ennél az átviteli módnál az LRCLK - SCLK aránya 1:64, tehát például ha az audió CD 44,1kHz-es mintavételezésű hanganyagát szeretnénk átvinni, akkor az LRCLK 44,1kHz, az SCLK 2,822MHz lenne. Az MCLK LRCLK aránya általában ig terjed, ez eszközönként és felhasználási módtól függő.

4 USB Az USB (Universal Serial Bus) közepes sebességű perifériák asztali PC-kre és noteszgépekre történő csatlakoztatására szolgál. Az USB busz felfűzött csillag topológiájú, lekérdezés alapú, master-slave tipusú, half-duplex, soros kommunikációt tud megvalósítani. A kommunikációs csatorna mindig egy host (vezérlő) eszközzel kezdődik, amelyhez vagy egy készülék (device), vagy egy USB-HUB csatlakozik, amely lehetővé teszi újabb készülékek vagy további USB- HUB-ok csatlakoztatását. Egy host-hoz a HUB-okon keresztül maximálisan 127 készülék csatlakozhat, az egymáshoz csatlakoztatott HUB-ok szintjeinek száma maximálisan 6 lehet. A következő ábra az USB kommunikációs csatornát ábrázolja: Az USB topológia bemutatása A kommunikáció vezérlését mindig a master végzi. A host felől érkező forgalmat a HUB-ok minden csatlakoztatott eszköz felé továbbítják. A perifériák válaszai csak a host felé haladnak. A perifériák egymás között kommunikációt nem kezdeményezhetnek. A bus-nak több szabványos adatátviteli sebessége létezik: USB Mbit/sec teljes, és 1.5Mbit/sec alacsony sebességen, USB Mbit/sec, USB GBit/sec. Az USB protokoll lehetővé teszi az úgynevezett hot plug-int, azaz az eszközök csatlakoztatását vagy leválasztását a programok futása közben. Az USB kábel nem csak adatokat szállít a készülékhez, hanem áramot is. Így fölöslegessé válik a külön tápforrás. Ez alól csak azok az eszközök kivételek, melyek 500 ma-nél több áramot igényelnek, őket külön tápforrásról kell táplálni. Az USB modullal ellátott mikrovezérlőket lehetséges különböző konfigurációban használni: USB Host mód a mikrovezérlő mint USB host (vezérlő) egység működik, tehát csatlakoztatható hozzá különböző periféria (pl. egér, billentyűzet), USB Device mód a mikrovezérlő mint USB device (eszköz) egység működik, tehát csatlakoztatható egy host egységhez, és működhet mint perifériás eszköz (pl. egér, billentyűzet, usb memória), On-The-Go mód a mikrovezérlő működhet host, és device egységként is. Ehhez olyan tipusú vezeték és csatlakozó kell, amivel a mikrovezérlő érzékelni tudja, hogy a kommunikációs csatorna melyik oldalán helyezkedik el (host vagy device).

5 PWM A vezérlési és szabályzási folyamatok analóg feszültségjelei helyettesíthetőek digitális impulzus sorozatokkal, melyek átlagfeszültsége egyenértékű az analóg jellel. E digitális impulzus sorozatokat nevezzük impulzus szélesség modulált (Pulse Width Modulated) vagy PWM jelnek. Két fő paramétere van: az impulzussorozat frekvenciája, és a kitöltési tényezője. A következő ábra szemlélteti a PWM jel alakját. PWM jel alakja Az impulzussorozat frekvenciáját úgy kell megválasztani hogy a vezérelt vagy szabályzott eszköz megfelelő működését biztositsa, pl. egy LED dióda fényerejének szabályzásakor a dióda fénye szemmel láthatóan ne vibráljon. Az impulzussorozat kitöltési tényezőjének változtatásával a jel által reprezentált átlagfeszültséget módosítjuk, esetünkben ezáltal a LED dióda fényereje változik.a PWM modullal nem rendelkező mikrovezerlők PWM jelet, számláló segítségével hoznak létre. A számláló ciklikusan körbe számol, és egy megadott érték alatt a kimenetet egyesre, az érték felett pedig nullára állítja be. A PWM modullal rendelkező mikrovezérlők pedig néhány egyszerű beállítás után saját maguk generálják a meghatározott frekvenciájú és kitöltési tényezöjű PWM jelet. UART Az Univerzális Aszinkron Adóvevő, pont-pont alapú aszinkron kommunikációra lett kifejlesztve, például PC-Modem, PC-Terminál között. Az aszinkron kifejezés azt jelenti, hogy a kommunikációs csatornán keresztül az órajel nem kerül átvitelre, ezért a kommunikáló eszközök a saját órajelükhöz szinkronizálják az átvitelt. Ez a tulajdonság korlátozza az elérhető maximális adatátvitel sebességét. A protokoll pont-pont meghatározása miatt az UART nem alkalmas busz kialakítására, tehát mindig csak két eszköz közötti kommunikációra alkalmas. Az univerzális jelző azt jelenit, hogy az adatformátum és az átviteli sebesség nem kötött, hanem több szabványos érték közül választható. Mikrovezérlős környezetben sokszor találkozunk vele olyan helyen, ahol szükséges a számítógéppel vagy más soros porttal rendelkező eszközzel való kommunikálás. A mikrovezérlőben található UART modul direkt nem alkalmas például a PC, RS-232 portjával való kommunikálásra, ehhez a két eszköz közé egy RS-232 átalakító elhelyezése szükséges, ami az UART protokollt átalakítja az RS-232 szabványnak megfelelő átviteli közeggé. IrDA Az IrDA (Infrared Data Association) egy több gyártót csoportosító egyesület, amely megalkotta az infravörös fény segítségével történő drótnélküli kommunikációs protokollt, melyet mobiltelefonok, nyomtatók, tablet PC-k, laptopok, PC-k közötti kommunikációra használnak. Kapcsolat egyszerre csak két eszköz között létesíthető, párhuzamosan több eszköz nem kommunikálhat egymással. Semmilyen optikai akadály nem lehet a két eszköz között, az egymás

6 közötti távolságuk max 1 méter lehet. Egy infra eszköz kb. 30 fokos kúp alakú területet tud besugározni. Nagy adatátviteli sebesség is elérhető vele, akár 16Mbit/sec. Mikrovezérlős környezetben infravörös kommunikáció használata szükséges lehet például távirányító jelének vételekor, vagy infra adó-vevővel ellátott telefonnal történő kommunikáláskor. Ebben az esetben a mikrovezérlőt el kell látni egy infravörös adó-vevő egységgel ami az irda fizikai rétegét fogja képezni. Az adó vevőt összekötni a mikrovezérlő erre a célra kialakított moduljával (UART modul az ARM Cortex LM3S9B96 mikrovezérlő esetén). A szoftveres réteget a kommunikációs féltől függően kell megválasztani (máshogy kell a távirányító jelét feldolgozni, mint egy mobiltelefonnal történő kommunikációt). CAN A (Controller Area Network) CAN egy számítógépes hálózati protokoll és adatbusz szabvány melyet mikrokontrollerek és egyéb eszközök kommunikációjára terveztek.a protokollt az autóipar számára fejlesztették ki a 80-as években. Hamarosanaz iparban is alkalmazni kezdték a következő pozitív tulajdonságai miatt: Az átvitel egy dupla csavart érpáron keresztül történik. Több master eszköz lehet a kommunikációs csatornán. Maximális adatátviteli sebessége 1Mbit/sec. Vezetékek maximális hossza 1Mbit/sec sebességnél elérheti a 40m-t, 5kbit/sec sebességnél pedig a 10km-t. Magas megbízhatóság, kiterjedt hibaellenőrzés. A CAN busz szimmetrikus jelátvitelt alkalmaz, ehhez két vonalra van szükség, ez lehet árnyékolt vagy árnyékolatlan érpár (CAN_L es CAN_H). Erre az érpárra csatlakoztathatóak az eszközök. A csavart érpár és a szimmetrikus jelátvitel előnye az elektromos zavarással szembeni ellenállósága. A mikorokontrollerekben található CAN buszvezérlő önmagában nem elég a busz meghajtásához. Szükséges még egy vonali illesztő a mikrokontroller és a busz között. CAN kommunikációs csatorna felépítése

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08 I 2 C, RS-232 és USB Informatikai eszközök fizikai alapjai Oláh Tamás István 2015.04.08 Az I 2 C Busz Phillips által kifejlesztett kétvezetékes szinkron adatátviteli eszköz integrált áramkörök összekapcsolására

Részletesebben

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ

CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ CAN BUSZ ÁLTALÁNOS ISMERTETŐ 1. KIADÁS 2009 Szerző: Somlyai László Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar, IV. évfolyam oldal 1 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. CAN busz... 4 2.1. Kialakulása... 4 2.2. Fizikai

Részletesebben

MultiCONT TÖBBCSATORNÁS FOLYAMATVEZÉRLŐ

MultiCONT TÖBBCSATORNÁS FOLYAMATVEZÉRLŐ MultiCONT TÖBBCSATORNÁS FOLYAMATVEZÉRLŐ M I N D I G A F E L S Ô S Z I N T E N K I E G É S Z Í T Ô K M I N D I G A F E JELLEMZŐK Univerzális folyamatjelzőként rugalmas megoldást nyújt bármilyen HART kommunikációval

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP HI1 Hurokkezelő 1 intelligens hurokhoz 2004/0177/063 Terméklap

IDAXA-PiroSTOP HI1 Hurokkezelő 1 intelligens hurokhoz 2004/0177/063 Terméklap IDAXA-PiroSTOP HI Hurokkezelő intelligens hurokhoz 24/77/63 Terméklap Hexium Kft. HI Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 5 2.2 KAPCSOLAT A VEZ EGYSÉG FELÉ... 5 2.3

Részletesebben

IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 2004/0177/0113 Terméklap

IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 2004/0177/0113 Terméklap IDAXA-PiroSTOP JFE RS485 intelligens repeater 24/77/3 Terméklap Hexium Kft. JFE Terméklap Rev 2 2 Tartalomjegyzék. ISMERTETŐ... 3 2. HARDVER... 4 2. LED... 6 2.2 KAPCSOLAT A VKGY GYŰRŰVEL... 6 2.3 KAPCSOLAT

Részletesebben

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA

ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA ELŐADÁS 2016-01-05 SZÁMÍTÓGÉP MŰKÖDÉSE FIZIKA ÉS INFORMATIKA A PC FIZIKAI KIÉPÍTÉSÉNEK ALAPELEMEI Chip (lapka) Mikroprocesszor (CPU) Integrált áramköri lapok: alaplap, bővítőkártyák SZÁMÍTÓGÉP FELÉPÍTÉSE

Részletesebben

Mérő- és vezérlőberendezés megvalósítása ARM alapú mikrovezérlővel és Linux-szal

Mérő- és vezérlőberendezés megvalósítása ARM alapú mikrovezérlővel és Linux-szal Mérő- és vezérlőberendezés megvalósítása ARM alapú mikrovezérlővel és Linux-szal Fuszenecker Róbert Budapesti Műszaki Főiskola Kandó Kálmán Műszaki Főiskolai Kar 2007. július 18. A mérőberendezés felhasználási

Részletesebben

FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata

FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata FPGA áramkörök alkalmazásainak vizsgálata Kutatási beszámoló a Pro Progressio alapítvány számára Raikovich Tamás, 2012. 1 Bevezetés A programozható logikai áramkörökön (FPGA) alapuló hardver gyorsítók

Részletesebben

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez

Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Programozási segédlet DS89C450 Fejlesztőpanelhez Készítette: Fekete Dávid Processzor felépítése 2 Perifériák csatlakozása a processzorhoz A perifériák adatlapjai megtalálhatók a programozasi_segedlet.zip-ben.

Részletesebben

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás

S7021 ADATGYŰJTŐ. 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel. Kezelési leírás S7021 ADATGYŰJTŐ 2-csatornás adatgyűjtő számláló és bináris bemenettel Kezelési leírás Nem hivatalos fordítás! Minden esetleges eltérés esetén az eredeti, angol nyelvű dokumentum szövege tekintendő irányadónak:

Részletesebben

SYS700-R ROUTER modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család

SYS700-R ROUTER modul DDC rendszerelemek, DIALOG-III család DDC rendszerelemek, DIALOG-III család -- 009. március KIVITEL ALKALMAZÁS A SYS00-R a Dialog-III készülékcsalád ROUTER készüléke, amely kifejezetten épületgépészeti automatika kommunikációs feladatok ellátására

Részletesebben

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd I+K technológiák Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd Hálózati struktúrák A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Részletesebben

NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól

NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól NCT 101, 104, 115 szerszámgép vezérlések Telepítési leírása A.066 (M) (L) kiadási számú szoftver változattól 2 Gyártó és fejlesztõ: NCT Ipari Elektronikai kft. H1148 Budapest Fogarasi út 7 Postafiók: 1631

Részletesebben

ARM Cortex magú mikrovezérlők

ARM Cortex magú mikrovezérlők ARM Cortex magú mikrovezérlők 5. Mikrovezérlő alapperifériák Scherer Balázs Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems BME-MIT 2017 Tartalom Általános

Részletesebben

AUDIO ENGINEERING SOCIETY

AUDIO ENGINEERING SOCIETY HUNGARIAN SECTION HÍREK MAGYAR TAGOZAT Szerkeszti: dr. Takács Ferenc, Titkár 36. szám. 2002. március 26. PRO TOOLS HD Mérföldk a Digidesign történetében A Digidesign története a nyolcvanas évek közepére

Részletesebben

ARM Cortex magú mikrovezérlők

ARM Cortex magú mikrovezérlők ARM Cortex magú mikrovezérlők 5. Mikrovezérlő alapperifériák Scherer Balázs Budapest University of Technology and Economics Department of Measurement and Information Systems BME-MIT 2017 Tartalom Általános

Részletesebben

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai

Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája. Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai Közlekedés gépjárművek elektronikája, diagnosztikája Mikroprocesszoros technika. Memóriák, címek, alapáramkörök. A programozás alapjai TÁMOP-2.2.3-09/1-2009-0010 A Széchenyi István Térségi Integrált Szakképző

Részletesebben

MODULÁRIS FELÉPÍTÉSŰ VILÁGÍTÓRENDSZER TERVEZÉSE

MODULÁRIS FELÉPÍTÉSŰ VILÁGÍTÓRENDSZER TERVEZÉSE Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar Elektronikai Technológia tanszék Szokol Attila MODULÁRIS FELÉPÍTÉSŰ VILÁGÍTÓRENDSZER TERVEZÉSE KONZULENS Dr. Berényi Richárd

Részletesebben

Kiadás. MOVIDRIVE Soros kommunikáció 2001. 11. Kézikönyv 10531769 / HU

Kiadás. MOVIDRIVE Soros kommunikáció 2001. 11. Kézikönyv 10531769 / HU MOVIDRIVE Soros kommunikáció Kiadás 2001. 11. Kézikönyv 10531769 / HU Tartalomjegyzék 1 Fontos tudnivalók...4 2 Bevezetés...5 2.1 A soros interfészek áttekintése... 5 2.2 Műszaki adatok... 8 2.3 MOVILINK

Részletesebben

LOGSYS LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2012. szeptember 18. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu

LOGSYS LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ. 2012. szeptember 18. Verzió 1.0. http://logsys.mit.bme.hu LOGSYS ECP2 FPGA KÁRTYA FELHASZNÁLÓI ÚTMUTATÓ 2012. szeptember 18. Verzió 1.0 http://logsys.mit.bme.hu Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 1 2 Memóriák... 3 2.1 Aszinkron SRAM... 3 2.2 SPI buszos soros FLASH

Részletesebben

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása

Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása Az INTEL D-2920 analóg mikroprocesszor alkalmazása FAZEKAS DÉNES Távközlési Kutató Intézet ÖSSZEFOGLALÁS Az INTEL D 2920-at kifejezetten analóg feladatok megoldására fejlesztették ki. Segítségével olyan

Részletesebben

FEDÉLZETI INERCIÁLIS ADATGYŰJTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEKBEN BEVEZETÉS

FEDÉLZETI INERCIÁLIS ADATGYŰJTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEKBEN BEVEZETÉS Koncz Miklós Tamás FEDÉLZETI INERCIÁLIS ADATGYŰJTŐ RENDSZER ALKALMAZÁSA PILÓTA NÉLKÜLI REPÜLŐGÉPEKBEN BEVEZETÉS Magyarországon megszűnt a nagyoroszi (Drégelypalánk) lőtér, a térségben található egyetlen,

Részletesebben

Scherer Balázs: Mikrovezérlők fejlődési trendjei

Scherer Balázs: Mikrovezérlők fejlődési trendjei Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék Scherer Balázs: Mikrovezérlők fejlődési trendjei 2009. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Méréstechnika

Részletesebben

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12

Procontrol RSC-24B. Kezelői, telepítői kézikönyv. RS232 / RS485 adatkonverter. Verzió: 1.4 2007.04.12 Procontrol RSC-24B RS232 / RS485 adatkonverter Kezelői, telepítői kézikönyv Verzió: 1.4 2007.04.12 2007 Procontrol Electronics Ltd. Minden jog fenntartva. A Worktime, a Workstar, a WtKomm a Procontrol

Részletesebben

M-Bus Master MultiPort 250D/L

M-Bus Master MultiPort 250D/L MultiPort 250D/L Távoli kiolvasás M-Bus rendszerrel Akár 250 mérő csatlakoztatható egy hez, de a kaszkádosítással 1250 mérőből álló hálózat építhető ki Támogatja az elsődleges/másodlagos/kiterjesztett

Részletesebben

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája Gingl Zoltán, 2015, Szeged Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája 2015.12.06. 11:45 Kommunikációs áramkörök és használatuk 1 Processzoroknál tipikusan párhuzamos átvitel adatbusz címbusz vezérlőjelek, szinkronizálás

Részletesebben

A számítógépes hálózat célja

A számítógépes hálózat célja Hálózati alapok A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN

Részletesebben

MICROCHIP PIC DEMO PANEL

MICROCHIP PIC DEMO PANEL 1 MICROCHIP PIC DEMO PANEL A cél: egy olyan, Microchip PIC mikrokontrollerrel felépített kísérleti panel készítése, ami alkalmas a PIC-ekkel való ismerkedéshez, de akár mint vezérlı panel is használható

Részletesebben

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT. Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342]

Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT. Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342] Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Kar MIT Nagyteljesítményű mikrovezérlők tantárgy [vimim342] 8x8x8 LED Cube Készítette: Szikra István URLJRN Tartalomjegyzék

Részletesebben

Whead 3.0. Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó. Előzetes

Whead 3.0. Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó. Előzetes Whead 3.0 Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó Előzetes UNITEK 2006-2013 Whead Szélsebesség és széliránymérő illesztő távadó 2 Unitek Whead Szélsebesség és széliránymérő távadó Általános leírás

Részletesebben

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató

PQRM5100 31 Ux Ix xx xx (PS) Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó. Kezelési útmutató Háromfázisú multifunkciós teljesítmény távadó Kezelési útmutató Tartalomjegyzék 1. Kezelési útmutató...5 1.1. Rendeltetése... 5 1.2. Célcsoport... 5 1.3. Az alkalmazott szimbólumok... 5 2. Biztonsági útmutató...6

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Bevitel-Kivitel és Perifériák. Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest. 2005. december 16.

Bevitel-Kivitel. Bevitel-Kivitel és Perifériák. Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest. 2005. december 16. Architektúrák és operációs rendszerek Balogh Ádám, Lőrentey Károly Eötvös Loránd Tudományegyetem Algoritmusok és Alkalmazásaik Tanszék Budapest 2005. december 16. Tartalomjegyzék Perifériák 1 Perifériák

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány

Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Villamosmérnöki BSc. szak Ipari automatizálás és kommunikáció szakirány Jelfogók működésének regisztrálása a D55 típusú biztosítóberendezés egységeiben

Részletesebben

The modular mitmót system. A DPY-LED perifériakártya

The modular mitmót system. A DPY-LED perifériakártya The modular mitmót system A DPY-LED perifériakártya Kártyakód: DPY-LED-S-0b Felhasználói és fejlesztői dokumentáció Dokumentációkód: -D0a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és

Részletesebben

Használati útmutató. DALI EASY 1.0 változat. www.osram.com www.osram.de

Használati útmutató. DALI EASY 1.0 változat. www.osram.com www.osram.de Használati útmutató DALI EASY 1.0 változat OSRAM GmbH Customer-Service-Center (CSC) Steinerne Furt 62 86167 Augsburg, Germany www.osram.com www.osram.de Tel. : (+49) 1803 / 677-200 (díjköteles) Fax.: (+49)

Részletesebben

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik.

0 0 1 Dekódolás. Az órajel hatására a beolvasott utasítás kód tárolódik az IC regiszterben, valamint a PC értéke növekszik. Teszt áramkör A CPU ból és kiegészítő áramkörökből kialakított számítógépet összekötjük az FPGA kártyán lévő ki és bemeneti eszközökkel, hogy az áramkör működése tesztelhető legyen. Eszközök A kártyán

Részletesebben

A Texas Instruments MSP430 mikrovezérlőcsalád

A Texas Instruments MSP430 mikrovezérlőcsalád 1.4.1. A Texas Instruments MSP430 mikrovezérlőcsalád A Texas Instruments MSP430-as mikrovezérlői 16 bites RISC alapú, kevert jelű (mixed signal) processzorok, melyeket ultra kis fogyasztásra tervezték.

Részletesebben

PANELMÛSZEREK. 2 relé K3GN-NDC DC24V K3GN-NDC-FLK DC24V. 3 tranzisztor K3GN-NDT1 DC24V K3GN-NDT1-FLK DC24V. 2 relé K3GN-PDC DC24V K3GN-PDC-FLK DC24V

PANELMÛSZEREK. 2 relé K3GN-NDC DC24V K3GN-NDC-FLK DC24V. 3 tranzisztor K3GN-NDT1 DC24V K3GN-NDT1-FLK DC24V. 2 relé K3GN-PDC DC24V K3GN-PDC-FLK DC24V Intelligens panelmûszer feszültség, áram, frekvencia méréshez, digitális kijelzés PLC-hez Egyszerû programozás elõlapról, vagy soros vonalon keresztül Jól látható, 5 digites, változtatható színû kijelzõ

Részletesebben

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához

Digitális hangtechnika. Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Digitális hangtechnika Segédlet a Kommunikáció-akusztika tanulásához Miért digitális? A hangminőség szempontjából: a minőség csak az A/D D/A átalakítástól függ, a jelhordozó médiumtól független a felvételek

Részletesebben

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája

Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája Gingl Zoltán, 2017, Szeged Mikrovezérlők Alkalmazástechnikája 18 jan. 1 Processzoroknál tipikusan párhuzamos átvitel adatbusz címbusz vezérlőjelek, szinkronizálás Mikrovezérlőknél soros átvitel Kevés vezeték

Részletesebben

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása

9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása 9.1.1. ARM mikrovezérlők programozása E fejezetben az ARM mikrovezérlők programozása lesz ismertetve néhány példaprogram és gyakorlati alkalmazás bemutatásával. Az általunk használt ARM mikrovezérlő gyártója

Részletesebben

2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész)

2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész) 2.5 Soros adatkommunikációs rendszerek CAN (Ötödik rész) 3.4. A CAN adatbusz rendszerek üzenetformátuma Az információt a soros adatátviteli rendszereknél szabványosított keretformátumba foglalják. A teljes

Részletesebben

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás

Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása. Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás Villamos jelek mintavételezése, feldolgozása (ellenállás mérés LabVIEW támogatással) Számítógépes mérőrendszerek Mérésadatgyűjtés, jelfeldolgozás 9. előadás Dr. Iványi Miklósné, egyetemi tanár Schiffer

Részletesebben

A DDS áramkörök használata.

A DDS áramkörök használata. A DDS áramkörök használata. Az is lehet, hogy a DDS-ek a legjobb találmányok közé tartoznak egy rádióamatőr számára. Egy stabil frekvenciájú jelforrás előállítása házi körülmények között minden időben

Részletesebben

OMNIALOG adatgyűjtők NI-48XX

OMNIALOG adatgyűjtők NI-48XX OMNIALOG adatgyűjtők NI-48XX Alkalmazások Ipari monitorozás Klímatechnikai monitorozás Olaj- és gázmonitorozás Vízminőség monitorozás Épületmonitorozás Villamos hálózat monitorozás OMNIAlog A Next Industries

Részletesebben

Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak

Miskolci Egyetem. Gépészmérnöki és Informatikai Kar. Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék. Villamosmérnöki szak Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Elektrotechnikai-Elektronikai Intézeti Tanszék Villamosmérnöki szak Elektronikai tervezés és gyártás szakirány Szakdolgozat Varga Richárd IATFT8 2015

Részletesebben

Automata híváskezelő. 3 fővonalhoz

Automata híváskezelő. 3 fővonalhoz Automata híváskezelő 3 fővonalhoz Használati és programozási leírás Edition:2010 A kézikönyv tartalmára és a benne leírt berendezésre vonatkozóan a gyártó fenntartja a változtatás jogát. A gyártó és fejlesztő

Részletesebben

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE SP 7403 és SP 7405 INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE 1/11 Tartalomjegyzék Általános ismertetés...3 Funkció...3 WAN interfész...3 LAN interfész...3 Felügyelet...3 Tápfeszültség...3

Részletesebben

FX termékcsalád MELSEC PLC

FX termékcsalád MELSEC PLC FX termékcsalád MELSEC PLC A legsikeresebb kompakt PLC a világon Világszerte 13 millió eladott FX vezérlőegység / Több mint 30 év tapasztalat / Bővíthető kompakt PLC / Hálózatok / Analóg jelfeldolgozás

Részletesebben

Interrupt. ile ile 1 / 81

Interrupt. ile ile 1 / 81 Interrupt ile ile 1 / 81 ile ile 2 / 81 ile ile 3 / 81 ile ile 4 / 81 ile ile 5 / 81 ile ile 6 / 81 ile ile 7 / 81 ile ile 8 / 81 ile ile 9 / 81 Diszk ile ile 10 / 81 ile ile 11 / 81 ile ile 12 / 81 ile

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény BABEŞ-BOLYAI TUDOMÁNYEGYETEM 1.2 Kar FIZIKA 1.3 Intézet A MAGYAR TAGOZAT FIZIKA INTÉZETE 1.4 Szakterület FIZIKA / ALKALMAZOTT

Részletesebben

Az I2C egy soros, 8 bit-es, kétirányú kommunikációs protokoll, amelynek sebessége normál üzemmódban 100kbit/s, gyors üzemmódban 400kbit/s.

Az I2C egy soros, 8 bit-es, kétirányú kommunikációs protokoll, amelynek sebessége normál üzemmódban 100kbit/s, gyors üzemmódban 400kbit/s. Az I2C busz fizikai kialakítása Az I2C egy soros, 8 bit-es, kétirányú kommunikációs protokoll, amelynek sebessége normál üzemmódban 100kbit/s, gyors üzemmódban 400kbit/s. I2C busz csak két db kétirányú

Részletesebben

Használati útmutató. Automatikus TrueRMS multiméter USB interfésszel AX-176

Használati útmutató. Automatikus TrueRMS multiméter USB interfésszel AX-176 Használati útmutató Automatikus TrueRMS multiméter USB interfésszel AX-176 CÍM Tartalomjegyzék OLDALSZÁM 1. ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK. 4 1.1. A biztonsággal kapcsolatos információk 4 1.1.1. Munkakezdés előtt.

Részletesebben

Németh Péter Hierarchikus adatgyűjtő-vezérlő BME-VIK R9K7CF hálózati rendszer otthoni alkalmazásokhoz 2012. Tartalomjegyzék. I.

Németh Péter Hierarchikus adatgyűjtő-vezérlő BME-VIK R9K7CF hálózati rendszer otthoni alkalmazásokhoz 2012. Tartalomjegyzék. I. Tartalomjegyzék Tartalomjegyzék III I. Bevezetés 5 1.1. Előzmények... 6 II. Szenzorhálózatok 9 2.1. Fejlődési tendenciák... 9 2.2. Szenzorhálózatok alapjai... 9 2.3. Alkalmazási területek... 11 III. A

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. h.c. Dr. Szepes András. Informatika 2. INF2 modul. Hálózati ismeretek

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. h.c. Dr. Szepes András. Informatika 2. INF2 modul. Hálózati ismeretek Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. h.c. Dr. Szepes András Informatika 2. INF2 modul Hálózati ismeretek SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXX-

Részletesebben

PR402EN.doc. PR402 v1.0 Egyajtós beléptetõ rendszer FIRMWARE VERZIÓ 117.0. Telepítési útmutató

PR402EN.doc. PR402 v1.0 Egyajtós beléptetõ rendszer FIRMWARE VERZIÓ 117.0. Telepítési útmutató PR402 v1.0 Egyajtós beléptetõ rendszer FIRMWARE VERZIÓ 117.0 Telepítési útmutató 1 Általános leírás A PR402 vezérlõ beléptetõ és munkaidõ-nyilvántartó rendszerek számára készült. Beállítható mindkét funkció

Részletesebben

Mach3 tananyag. Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása. A Mach3 2.5 szoftver alapján

Mach3 tananyag. Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása. A Mach3 2.5 szoftver alapján Mach3 tananyag Egyszerű háromtengelyű marógép beállítása A Mach3 2.5 szoftver alapján Cél A tananyag célja a felhasználó segítése és irányítása lépésről lépésre a Mach3 CNC vezérlő alkalmazás beállításában

Részletesebben

Autóipari kommunikációs protokollok a CAN

Autóipari kommunikációs protokollok a CAN PANNON EGYETEM Mérnöki Kar JÁRMŰRENDSZERTECHNIKAI LABORATÓRIUM Autóipari kommunikációs protokollok a CAN dr. Fodor Dénes Veszprém, 2012. Köszönetnyilvánítás TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV-2010-0003 Mobilitás

Részletesebben

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya The modular mitmót system 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya Kártyakód: COM-R04-S-01b Felhasználói dokumentáció Dokumentációkód: -D01a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és

Részletesebben

Abszolút forgójeladók Kimenetek

Abszolút forgójeladók Kimenetek Abszolút forgójeladók Kimenetek Kábelhossz: Az egyes kimenettípusokhoz az elektromágneses zavarok és az alkalmazott kábel függvényében az alábbi maximális kábelhosszak javasoltak: Interész és kimenõáramkör

Részletesebben

Serial 2: 1200/2400 bps sebességû rádiós modem vagy

Serial 2: 1200/2400 bps sebességû rádiós modem vagy - ATMEL ATmega Processzor - kb Flash memória a program részére - kb belsõ és Kb külsõ EEPROM - kb belsõ és kb külsõ RAM - db többfunkciós soros interfész (kiépitéstõl függõen) Serial : RS- vagy RS-5 (fél-

Részletesebben

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9

Dr. Oniga István DIGITÁLIS TECHNIKA 9 r. Oniga István IGITÁLIS TEHNIKA 9 Regiszterek A regiszterek több bites tárolók hálózata S-R, J-K,, vagy kapuzott tárolókból készülnek Fontosabb alkalmazások: adatok tárolása és adatmozgatás Funkcióik:

Részletesebben

A megfelelő IP védelem biztosításával, alkalmasak a kültéri alkalmazások kialakítására.

A megfelelő IP védelem biztosításával, alkalmasak a kültéri alkalmazások kialakítására. AA-RC1A v2.3 Technikai adatok: Tápfeszültség: 12-24V Digitális / Logikai kimenetek: 8 darab open-collector kimenet, közvetlenül relé meghajtására alkalmasak, 500mA terhelhetőségűek Digitális bemenetek:

Részletesebben

Bevezető előadás Mikrórendszerek összahasonlítása.dsp bevezető

Bevezető előadás Mikrórendszerek összahasonlítása.dsp bevezető Bevezető előadás Mikrórendszerek összahasonlítása.dsp bevezető A DSP (Digital Signal Processor) mikrórendszer a világon a legelterjedtebb beágyazott rendszerben használt processzor. A DSP tulajdonságok

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.16.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.12.16. Máté: Számítógép architektúrák 200.2.6. Telekommunikációs berendezések Modemek Adatátvitel analóg telefon vonalon (2. 37. ábra). Vivőhullám: 000 2000 Hz es sinus hullám. Modulációk Jel Feszültség Amplitudó

Részletesebben

Telepítési utasítás ORU-30

Telepítési utasítás ORU-30 TART TECH KFT. 9611 Csénye, Sport u. 26. Tel.: 95/310-221 Fax: 95/310-222 Mobil: 30/9973-852 E-mail: tarttech@mail.globonet.hu Telepítési utasítás ORU-30 típusú univerzális 10 lépcsős vezérlőegységhez

Részletesebben

Máté: Számítógép architektúrák 2010.10.06.

Máté: Számítógép architektúrák 2010.10.06. szinkron : Minden eseményt egy előző esemény okoz! Nincs órajel, WIT, van viszont: MSYN# (kérés Master SYNchronization), SSYN# (kész Slave SYNchronization). Ugyanazon a en gyors és lassú mester szolga

Részletesebben

Door-System Kft Újpest IPARI PARK Almakerék u. 4. T : 30-399-0740 2300-183 www.door-system.hu info@door-system.hu

Door-System Kft Újpest IPARI PARK Almakerék u. 4. T : 30-399-0740 2300-183 www.door-system.hu info@door-system.hu Nem jeleníthető meg a kép. Lehet, hogy nincs elegendő memória a megnyitásához, de az sem kizárt, hogy sérült a kép. Indítsa újra a számítógépet, és nyissa meg újból a fájlt. Ha továbbra is a piros x ikon

Részletesebben

V. FEJEZET MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS

V. FEJEZET MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS V. FEJEZET MÓDOSÍTOTT MŰSZAKI LEÍRÁS 1. RÉSZ: SZAGGATÓ BERENDEZÉS ÉS JÁRMŰVEZÉRLŐ EGYSÉG, VALAMINT HAJTÁSLÁNCHOZ KAPCSOLÓDÓ EGYÉB ELEKTROMOS ESZKÖZÖK BESZERZÉSE SORSZÁM AJÁNLATKÉRŐI KÓDSZÁM TERMÉK MEGNEVEZÉSE*

Részletesebben

Számítógép Architektúrák

Számítógép Architektúrák Számítógép Architektúrák Perifériakezelés a PCI-ban és a PCI Express-ben 2015. március 9. Budapest Horváth Gábor docens BME Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék ghorvath@hit.bme.hu Tartalom A

Részletesebben

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage

loop() Referencia: https://www.arduino.cc/en/reference/homepage Arduino alapok Sketch ~ Solution Forrás:.ino (1.0 előtt.pde).c,.cpp,.h Külső könyvtárak (legacy / 3rd party) Mintakódok (example) setup() Induláskor fut le, kezdeti értékeket állít be, inicializálja a

Részletesebben

A mikroszámítógép felépítése.

A mikroszámítógép felépítése. 1. Processzoros rendszerek fő elemei mikroszámítógépek alapja a mikroprocesszor. Elemei a mikroprocesszor, memória, és input/output eszközök. komponenseket valamilyen buszrendszer köti össze, amelyen az

Részletesebben

MV4 megfigyelővevő. Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu. valószínűleg jóval több IC-ből fog állni, mint modern társai, és gyengébbek

MV4 megfigyelővevő. Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu. valószínűleg jóval több IC-ből fog állni, mint modern társai, és gyengébbek MV4 megfigyelővevő Czigány Sándor, czisanko@freemail.hu Aki megpróbálkozott már SDR (Software Defined Radio : szoftver rádió) építéssel tudja, hogy nem egyszerű dolog. Az alkatrészek összevadászása, internetes

Részletesebben

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol

A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol A CAN mint ipari kommunikációs protokoll CAN as industrial communication protocol Attila FODOR 1), Dénes FODOR Dr. 1), Károly Bíró Dr. 2), Loránd Szabó Dr. 2) 1) Pannon Egyetem, H-8200 Veszprém Egyetem

Részletesebben

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb

Bevitel-Kivitel. Eddig a számítógép agyáról volt szó. Szükség van eszközökre. Processzusok, memória, stb Input és Output 1 Bevitel-Kivitel Eddig a számítógép agyáról volt szó Processzusok, memória, stb Szükség van eszközökre Adat bevitel és kivitel a számitógépből, -be Perifériák 2 Perifériákcsoportosításá,

Részletesebben

K_EITS8, Multichannel Impedance Meter 2013.08.05. K_EITS8, nyolc csatornás elektromos impedancia mérő berendezés

K_EITS8, Multichannel Impedance Meter 2013.08.05. K_EITS8, nyolc csatornás elektromos impedancia mérő berendezés , Multichannel Impedance Meter 2013.08.05., nyolc csatornás elektromos impedancia mérő berendezés (, 8 ch electrical impedance tomography & spectroscope) A természetben előforduló anyagok (kőzetek, élő

Részletesebben

Trajexia hajtásszabályozó

Trajexia hajtásszabályozó TJ1- Trajexia hajtásszabályozó Hajtásszabályozás Önálló fejlett hajtásszabályozó MechatroLink-II hajtási buszkapcsolattal 16 tengelyes fejlett hajtáskoordináció robusztus, gyors MECHATROLINK-II hajtáskapcsolattal

Részletesebben

Gáti Tamás. EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszer

Gáti Tamás. EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszer Gáti Tamás EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszer A 2011-es ISH szakkiállításon mutatkozott be a Schako EASYBUS tűzvédelmi és légtechnikai vezérlő rendszere. A korábbi, KOMES rendszer előnyeit

Részletesebben

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2

Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 StP Beléptető Rendszer Hardver leírás Klasszikus kontroller v.3.2.2 s TARTALOMJEGYZÉK 1. ALKÖZPONTOK KÖZÖTTI KOMMUNIKÁCIÓ (INTERNET)... 3 2. RS485... 3 3. OLVASÓ- ÉS KÁRTYATÍPUSOK, OLVASÓ KEZELÉS, EGY

Részletesebben

A TKT-1 kísérleti gázturbinás sugárhajtómű leírása

A TKT-1 kísérleti gázturbinás sugárhajtómű leírása A TKT-1 kísérleti gázturbinás sugárhajtómű leírása A repülőtechnikát lehet tisztelettudóan magázni. A repülőtechnikát szabad becézni. De a repülőtechnikát letegezni SZIGORÚAN TILOS! MINDEN GÉPRE 73-MFM-00

Részletesebben

11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG)

11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG) 11.2.1. Joint Test Action Group (JTAG) A JTAG (IEEE 1149.1) protokolt fejlesztették a PC-nyák tesztelő iapri képviselők. Ezzel az eljárással az addigiaktól eltérő teszt eljárás. Az integrált áramkörök

Részletesebben

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100

VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Kétirányú vezetéknélküli rendszer abax VEZETÉKNÉLKÜLI RENDSZERVEZÉRLŐ ACU-100 Program verzió 4.03 Felhasználói kézikönyv 1471 acu100_hu 02/14 FONTOS A vezérlő elektrosztatikus kisülésre érzékeny alkatrészeket

Részletesebben

Kanadai DOC közlemény... 2. Fontos biztonsági utasítások... 3. 1. fejezet Üzembehelyezés... 4. A monitor kicsomagolása... 4

Kanadai DOC közlemény... 2. Fontos biztonsági utasítások... 3. 1. fejezet Üzembehelyezés... 4. A monitor kicsomagolása... 4 Tartalom Elõszó... 2 FCC közlemény... 2 Kanadai DOC közlemény... 2 Fontos biztonsági utasítások... 3 1. fejezet Üzembehelyezés... 4 A monitor kicsomagolása... 4 Az LCD monitor és a talp összeillesztése...

Részletesebben

Régi-új veszélyforrás: a soros port Biró László Miklós

Régi-új veszélyforrás: a soros port Biró László Miklós Régi-új veszélyforrás: a soros port Biró László Miklós laszlo.biro@axelero.hu Gép gép, gép - terminál kommunikáció Egyedi kis sebességű megoldások Szabványos kis sebességû megoldások Szinkron átvitel Aszinkron

Részletesebben

Indulás után a kontroller jelszót kér, a gyári adminisztrátori jelszó: 9999

Indulás után a kontroller jelszót kér, a gyári adminisztrátori jelszó: 9999 A CON3 kontroller használata: Indulás után a kontroller jelszót kér, a gyári adminisztrátori jelszó: 9999 A CON3 as kontroller alkalmas a Techson prémium kategóriás rögzítők és a Typhoon speed dome kamerák

Részletesebben

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya

The modular mitmót system. 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya The modular mitmót system 433, 868MHz-es ISM sávú rádiós kártya Kártyakód: COM-R4-S-b Fejlesztői dokumentáció Dokumentációkód: -Da Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Méréstechnika és Információs

Részletesebben

Katalógus. BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu

Katalógus. BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu 2011 Katalógus BUDAPEST 1064 RÓZSA UTCA 90. TEL. (06-1) 473-0026 FAX. (06-1)473-0027 e-mail: logen@logen.hu Web: http://www.logen.hu DIGITAL DIMMER LDD1225-C2 v1.00 2,5 kw kimeneti teljesítmény csatornánként

Részletesebben

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató

LPT illesztőkártya. Beüzemelési útmutató LPT illesztőkártya Beüzemelési útmutató Az LPT illesztőkártya a számítógépen futó mozgásvezérlő program ki- és bemenőjeleit illeszti a CNC gép és a PC nyomtató (LPT) csatlakozója között. Főbb jellemzők:

Részletesebben

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Hálózati architektúrák és protokollok

Hálózati architektúrák és protokollok Hálózati architektúrák és protokollok Fizikai réteg Topológiák - Átviteli közegek és tulajdonságaik - Jelkódolások http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/hu/ Készítette: Perjési András (andris@aries.ektf.hu)

Részletesebben

AF 088II DIO 16/8 AF 088II DIO 16. Digitális ki-, bemeneti modul. Digitális bemeneti modul

AF 088II DIO 16/8 AF 088II DIO 16. Digitális ki-, bemeneti modul. Digitális bemeneti modul - Csatlakozás az AF 088II rendszer digitális buszra - Kódkapcsolóval beállitható egység cím0..f - 16 db kétállapotú bemenet (=24V DC) - Galvanikus leválasztás - 1.5 kv szigetelési feszültség - Túlfeszültség

Részletesebben

TC3XY NT/MT Beléptető rendszer 1.0 verzió Telepítési Útmutató 2005 08 27

TC3XY NT/MT Beléptető rendszer 1.0 verzió Telepítési Útmutató 2005 08 27 1 oldal TC3XY NT/MT Beléptető rendszer 1.0 verzió Telepítési Útmutató 2005 08 27 2 oldal Tartalom I. BEVEZETÉS...4 I.1. A TC3XY VEZÉRLŐ...4 I.2. ÁLTALÁNOS BIZTONSÁGI ÖSSZEFOGLALÓ...4 I.3. ELEKTRONIKUS

Részletesebben

Nagy Gergely április 4.

Nagy Gergely április 4. Mikrovezérlők Nagy Gergely BME EET 2012. április 4. ebook ready 1 Bevezetés Áttekintés Az elektronikai tervezés eszközei Mikroprocesszorok 2 A mikrovezérlők 3 Főbb gyártók Áttekintés A mikrovezérlők az

Részletesebben

4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont

4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont 4-20 zónáig bővíthető riasztóközpont A központ főbb alkótóelemei: Rádiós nyitásérzékelő Passzív infra mozgásérzékelő Kombinált mozgásérzékelő Belétir sziréna, Kültéri sziréna Zónabővítő modul(ok) Rádiós

Részletesebben

Választható önálló LabView feladatok 2009 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat

Választható önálló LabView feladatok 2009 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat Választható önálló LabView feladatok 2009 A zárójelben szereplő számok azt jelentik, hogy hány főnek lett kiírva a feladat 1) Hálózat teszt. Két gépet kössünk össze, és mérjük a kapcsolat sebességét úgy,

Részletesebben

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek

11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek 11. Haladó ismeretek: személyi számítógépek Tartalom 11.1 A szakterületi technikus, az informatikai támogató technikus és a karbantartó technikus beosztások áttekintése 11.2 A biztonságos labor- és szerszámhasználat

Részletesebben

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg

10. fejezet Az adatkapcsolati réteg 10. fejezet Az adatkapcsolati réteg Az adatkapcsolati réteg (Data Link Layer) Előzetesen összefoglalva, az adatkapcsolati réteg feladata abban áll, hogy biztosítsa azt, hogy az adó oldali adatok a vevő

Részletesebben