A számítógépes hálózat célja

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A számítógépes hálózat célja"

Átírás

1 Hálózati alapok

2 A számítógépes hálózat célja Erıforrás megosztás Adatátvitel, kommunikáció Adatvédelem, biztonság Pénzmegtakarítás Terhelésmegosztás

3 A számítógépes hálózat osztályozása Kiterjedtség LAN (Local Area Network) Helyi hálózat - általában így szokták nevezni azokat a számítógépes hálózatokat, amelyek egy helyiségre vagy épületre vagy több épületbıl álló intézményre terjednek ki. MAN (Metropolitan Area Network) Városi hálózat - kiterjedtségére a neve is utal. Általában több helyi hálózatot, különálló felhasználókat kapcsol össze. Itt azonban egy lényeges dolgot figyelembe kell venni, valamilyen távközlési szolgáltató szolgáltatásait. WAN (Wide Area Network) Kiterjedt területő hálózat (pl. országos vagy földrészek közötti világhálózat). Összekötı közege nemcsak vezetékes, hanem mőholdas megoldás is lehet (vegyes átvivı közegő hálózat).

4 A számítógépes hálózat osztályozása Átvitel iránya Szimplex Az egyik állomás csak az adó a másik csak a vevı (pl. tv, rádió). Félduplex Mindkét irányban megengedett az adatátvitel, de egy idıben csak az egyik irányban élhet (pl. adó-vevı). Duplex Mindkét állomás egyszerre lehet adó és vevı is (pl. telefon).

5 A számítógépes hálózat osztályozása Átvitel ütemezése Szinkron Byte-onként szinkronizáló jelekkel (start, stop, paritásbit) történı kommunikáció, egyszerő, olcsó, de nagyobb adatforgalom esetén lassú, mivel nincs komolyabb hiba-felismerési, javítási lehetısége. Aszinkron Önmagát szinkronizáló vagy külsı órajellel párhuzamosan továbbított adat, Önmagát szinkronizáló vagy külsı órajellel párhuzamosan továbbított adat, adatblokk elején egy vagy több szinkronizáló karakter, végén hibaellenırzı szám, több bitnyi hibát képes javítani.

6 A számítógépes hálózat osztályozása Kapcsolat módja Vonalkapcsolt A kommunikáló állomások között állandó kapcsolat épül ki az adás idejére. (Pl. telefon) Üzenetkapcsolt A két állomás között az átviteli hálózat tárolva továbbító - store and forward - számítógépekbıl áll, ezek továbbítják az üzeneteket egy címinformáció alapján. Az üzenet hossza nem korlátozott. (Hasonlít a postai csomagküldéshez.) Csomagkapcsolt Hasonlít az üzenetkapcsolthoz, csak a csomag mérete maximált, ezért az üzeneteket csomagokra (packet) kell darabolni. Az információk itt is üzenetek alakjában kerülnek továbbításra, mivel azonban az üzenet különbözı hosszúságú lehet, ezért a hálózat csomópontjaiban történı átmeneti tárolása nem egyszerő. Ezért az üzeneteket az adó oldalán meghatározott hosszúságokra tördelik (keret) és csomagok formájában kerül továbbításra. A vevı oldalán ismét összerendezik a csomagokat és visszakapják az üzenet eredeti formáját.

7 A számítógépes hálózat osztályozása Erıforrás-hozzáférési mód szerint Egyenrangú (peer-to-peer) A hálózatban minden gép egyenrangú, és erıforrásainak egy részét a hálózaton A hálózatban minden gép egyenrangú, és erıforrásainak egy részét a hálózaton keresztül a többi gép rendelkezésére bocsátja. Ebben az erıforrás hozzáférési módszerben minden számítógép felhasználói ill. kiszolgálói szerepet is ellát. (Pl. Windows XP/Vista) Elıny: a nagyfokú rugalmasság és függetlenség, valamint az erıforrások megosztásos kihasználása. Hátrány: minden gép egyedileg futtatja a felhasználói programokat, így ezek az adott számítógép teljesítményétıl függenek.

8 A számítógépes hálózat osztályozása Erıforrás-hozzáférési mód szerint Kiszolgáló - ügyfél (client-server) A hálózatban található egy kitüntetett, a felhasználói gépeknél általában A hálózatban található egy kitüntetett, a felhasználói gépeknél általában nagyobb teljesítményő gép, melynek feladata az ügyfelektıl érkezı kérések kiszolgálása, melyek lehetnek állomány-kiszolgálási azonosítási, erıforrás hozzáférés-vezérlési kérések. A kiszolgáló (szerver) gép felelıs a hálózati kommunikáció, adatcsere zavartalan lebonyolításáért, irányításáért (pl. Windows XP/Server, Novell NetWare).

9 A számítógépes hálózat osztályozása Erıforrás-hozzáférési mód szerint Elosztott rendszer (host-terminal) Megvalósítása a terminálalapú hálózat. Az ilyen hálózatok lényege, hogy a felhasználó gépe egy "buta" terminál, mely önálló munkavégzésre csak korlátozottan képes, egy vagy több nagyobb teljesítményő ún. "mainframe" géphez kapcsolódott. A felhasználók munkái ezen a nagyteljesítményő gépen futottak, oly módon megvalósítva, hogy a felhasználó észre sem vette a hálózati kommunikációt. Az ilyen megvalósítást a szakirodalom gyakran "hoszt-terminál alapú hálózat"-nak nevezi.

10 A számítógépes hálózat felépítése Minden hálózatban van a számítógépeknek egy olyan halmaza, melyeknek a felhasználói (azaz alkalmazói) programok futtatása a feladata. Ezeket a gépeket hosztnak nevezzük. A hosztokat kommunikációs alhálózatok, röviden alhálózatok kötik össze. Az alhálózatok feladata a hosztok közti üzenettovábbítás. Egy alhálózat két jól elkülöníthetı komponensbıl áll: az átviteli vonalakból és a kapcsolóelemekbıl. Az átviteli vonalak, melyeket áramköröknek (circuit), csatornának (channel) vagy törzsnek (trunk) is neveznek - viszik át a biteket a gépek között. A kapcsolóelemeket IMP-nek (Interface Message Processors) nevezzük. HOST IMP TRUNK

11 Az alhálózatok csoportosítása Két pont közötti csatornával rendelkezı (Point-to-Point) A két pont közötti csatornával rendelkezı alhálózat nagyszámú kábelt vagy bérelt telefonvonalat tartalmaz, amelyek IMP-ket kötnek össze. Azok az IMP-k, amelyek nem közvetlen módon kábellel vagy telefonvonallal vannak összekötve, csak más IMP-k bevonásával kommunikálhatnak egymással. Amikor egy üzenet (csomag, packet) az egyik IMP-tıl egy másikig közbensı IMP-ken keresztül jut el, akkor az üzeneteket az érintett IMP-k teljes egészében megkapják, és ezt követıen mindaddig tárolják, amíg a kívánt kimeneti vonal fel nem szabadul, s csak ezután továbbítják az üzenetet. Üzenetszórásos (Broadcasting) Az üzenetszórásos alhálózatokban egyetlen kommunikációs csatorna van csak, Az üzenetszórásos alhálózatokban egyetlen kommunikációs csatorna van csak, amelyen az összes hálózatban levı gép közösen osztozik. Az elküldött csomagokat - függetlenül a feladótól - mindenki veszi. A valódi címzettet a csomagon belül egy címmezı jelöli ki. Egy csomag vételekor a gépek ellenırzik ezt a címmezıt. Ha a csomag másnak szól, akkor az állomás egyszerően nem veszi figyelembe.

12 Hálózati topológiák Egy hálózati topológia a számítógép-hálózatok esetén a hálózathoz tartozó csomópontok közötti kapcsolatokat határozza meg. Egy adott csomópont vagy egy másik csomóponthoz, vagy több másik csomóponthoz kapcsolódhat, különbözı minták szerint.

13 Két pont közötti csatornával rendelkezı alhálózat Fa Hálózati topológiák

14 Hálózati topológiák Két pont közötti csatornával rendelkezı alhálózat Csillag

15 Hálózati topológiák Két pont közötti csatornával rendelkezı alhálózat Győrő

16 Üzenetszórásos csatornával rendelkezı alhálózat Sín Hálózati topológiák

17 Hálózati topológiák Üzenetszórásos csatornával rendelkezı alhálózat Győrő

18 Hálózati protokoll A számítógép-hálózatokban az adatok áramlását, a címzetthez való eljuttatását vezérelni, szabályozni kell. Ennek a célnak elérése érdekében fejlesztették ki a különbözı adatátviteli szabványokat és konvenciókat, melyeknek gyüjtıneve a protokoll. Egyszerő hálózatkoknál a NETBEUI protokollt, Novell hálózatokban inkább az IPX/SPX protokollt, míg az internet és NT hálózatban a TCP/IP protokollt használják.

19 Hálózati protokoll Az IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) bocsátotta ki a LAN hálózatokra vonatkozó IEEE 802. elnevezéső szabványcsomagot. Az Ethernet hálózat elnevezés elsısorban az adatátviteli rétegre (kábelre) vonatkozik. Ethernet, Fast Ethernet, Gigabit Ethernet A hálózati technológiák között az Ethernet jelenleg a legnépszerőbb hálózati szabvány. Az Ethernet hálózati kapcsolat 10 Mbps átviteli sebességgel valósítja meg a gépek közötti kapcsolatot. (Mbps =millió bit/másodperc) tól létezik a Fast Ethernet: 100 Mbps adatátviteli sebességgel. Ez már lehetıvé teszi, hogy kép és hang, ill. egyéb multimédiás adatok áramoljanak a hálózaton, valós egyidejő felhasználást biztosítva. Bár az Ethernet és a Fast Ethernet technológia hasonló, mégsem csereszabatos! A klasszikus Ethernet eszközök nem kapcsolhatók közvetlenül a Fast Ethernet hálózatba, csak akkor, ha automata érzékeléső 10/100-as elosztót, vagy hálózati kapcsolót alkalmazunk. A hálózati hardverek következı generációja a Gigabit Ethernet amely 1000 Mbps adatátviteli sebességgel képes az adatátvitelre.

20 Átviteli közegek Koaxiális kábel (10Base2, 10Base5) Középen tömör rézhuzal, ezt egy szigetelı réteg veszi körül, majd erre egy árnyékoló fémréteg jön (általában szigeteletlen huzalokból fonják össze = "harisnya"), majd egy újabb szigetelı. A számítógépes hálózatokban kétfajta koaxiális kábelt használnak elterjedten. Az egyik az 50 Ω-os alapsávú koaxiális kábel, amelyet digitális átvitelre alkalmaznak, a másik a 75 Ω-os szélessávú koaxiális kábel, amelyet pedig analóg átvitelhez használnak. Ez utóbbival azonban alapsávúként is találkozhatunk, fıleg akkor, ha a hálózat alapsávúként és szélessávúként egyaránt mőködhet. (Átmeneti ellenállás!!!) Belsı vezetı Szigetelés Árnyékolás/külsı vezeték Külsı köpeny BNC csatlakozó

21 Átviteli közegek Sodrott érpár (10BaseT, 100BaseTX, 1000BaseT) Sodrott érpár: Az egyik legelterjedtebb huzalozási anyag alacsony és közepes sebességő digitális és analóg jelek továbbítására. A ma használatos kábelek több, általában 4 érpárból állnak melyek spirális formában meg vannak csavarva, ezáltal csökkentve az érpárok közötti esetleges interferenciát., az erek mindegyike egyenként szigetelve van de az érpárok lehetnek még páronként árnyékolva is. Ennek alapján beszélünk STP-rıl (Silded Twisted Pair), illetve UTP-rıl (Unshilded Twisted Pair), ez utóbbi mely nincs páronként árnyékolva. A sávszélesség a huzalok vastagságától és az áthidalni kívánt távolságtól függ, de akár a Gbit/s-os nagyságrendő sebesség is elérhetı. A szigetelés, áthallás minıségétıl függıen a szabványügyi intézetek (EIA/TIA) több kategóriába sorolják a kábeleket. UTP kábel RJ45 csatlakozó

22 Átviteli közegek Optikai kábel (100BaseF) A fényvezetık megfelelı csatolás és lezárás esetén a jeleket kis veszteséggel továbbítják, az adatátvitel sebessége pedig meghaladhatja a 100 Mbit/s értéket is. A hálózati szegmensek két üvegszálat tartalmaznak (küldés, fogadás). Egymódusú / multimódusú optikai szál. Elınyei: A fényvezetı kábeleknek három fı elınye van a rézvezetıkkel szemben: kiváló jeltovábbítás zavarmentesség biztonság Mag (d 50 µm) Köpeny (d 125 µm) Erısítı szálak (d 250 µm) Szilárd burkolat (d 600 µm)

23 Vezeték nélküli átvitel Átviteli közegek Általában speciális igényeket elégítenek ki, mint pl.: földrajzi akadályok, vagy nagy távolságok (földrészek) áthidalása. Két fı fajtája van: Elektromágneses (mikro-, ultrarövid-, rövidhullámú) Fényt használó (lézeres, infravörös) megoldások

24 Vezeték nélküli átvitel Kis távolságú Átviteli közegek A Bluetooth egy távközlési ipari szabvány vezetéknélküli adatátvitelre. {Harald Blåtand (I. Harald dán király) nevébıl, angol félrefordítással.} Segítségével számítógépek, mobiltelefonok és egyéb készülékek között létesíthetünk kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot. Az 1.2-es verzió 723 kb/s-os, a 2.0-ás Bluetooth pedig 3Mb/s-os adatátviteli sebességet tesz lehetıvé a világszerte elérhetı 2,45 GHz frekvencián. Alacsony energiafogyasztása miatt különösen alkalmas hordozható eszközök számára.a Bluetoothnak nem jelentenek akadályt a falak. A készülékek osztályuktól függıen az alábbi távolságon belül képesek kommunikálni: Osztály Teljesítmény Hatótáv mw (20 dbm) 100 méter 2 2,5 mw (4 dbm) 10 méter 3 1 mw (0 dbm) 1 méter

25 Vezeték nélküli átvitel Közepes távolságú Átviteli közegek IEEE vezeték nélküli adatátviteli protokoll. Wi-Fi (WiFi, Wifi vagy wifi), az IEEE által kifejlesztett vezeték nélküli mikrohullámú kommunikációt (WLAN) megvalósító, széles körően elterjedt szabvány (IEEE ) népszerő neve. Típus Maximális sebesség Frekvencia a 54 Mbit/s 5 GHz b 11 Mbit/s 2,4 GHz g 54 Mbit/s 2,4 GHz n 300 Mbit/s 2,4 GHz

26 Vezeték nélküli átvitel Közepes távolságú Átviteli közegek Földi mikrohullámú Közepes, vagy nagy távolság áthidalása (költséges kábel helyett), stabil állomások között, ahol van mikrohullámú rálátás. Nagy sebességő, de idıjárás- és környezetfüggı.

27 Vezeték nélküli átvitel Nagy távolságú Átviteli közegek Mőholdas átvitel: A mőholdakon lévı transzponderek a felküldött mikrohullámú jeleket egy másik frekvencián felerısítve visszasugározzák. Hogy a földön lévı mőholdra sugárzó, illetve a mőhold adását vevı antennákat ne kelljen mozgatni, geostacionárius pályára állított mőholdakat használnak. Az Egyenlítı fölött kb km magasságban keringı mőholdak sebessége megegyezik a Föld forgási sebességével, így a Földrıl állónak látszanak. A mai technológia mellett 90 geostacionárius mőhold helyezhetı el ezen a pályán (4 fokonként). A frekvenciatartományok a távközlési mőholdaknál: 3,7-4,4 GHz a lefelé, 5,925-6,425 GHz a felfelé irányuló nyaláb számára.

28 Vezeték nélküli átvitel Átviteli közegek IrDA (InfraRed Data Association), infravörös adatátviteli kommunikációs szabvány. Jellemzıen nagyon rövid távú (0.2-1 m) vezeték nélküli adatátvitelre használják, pl. notebookok, mobiltelefonok, PDA-k esetében. 4Mbps (FIR), 16Mbps (VFIR) maximális átviteli sebességő eszközök IrDA specifikációja létezik. A lézeres átvitelt alkalmazó adó- vevı párokat pont-pont közötti adatátvitelre használhatjuk. A kommunikáció teljesen digitális, a lézerfény irányított energiakoncentrációja nagyobb távolság (néhány km) áthidalását teszi lehetıvé. Az illetéktelen lehallgatás, illetve külsı zavarás ellen viszonylag védett. Az idıjárási és környezeti viszonyok azonban befolyásolják fény terjedését. Felhasználható telefonközpontok, lokális hálózatok összekötésére. A megvalósított adatátviteli sebesség jelenleg Mbps között van. hosszabb (3,5 km) távolságok áthidalására, de rövid távolsága esetén ( m) elérhetı akár 1,5 Gbps átviteli sebesség is.

29 Összefoglalás Átviteli közegek Koaxiális kábel (10Base2, 10Base5) Max. hossz: ~200 m, ~500 m Sodrott érpár (10BaseT, 100BaseTX, 1000BaseT) Max. hossz: ~100 m, ~100 m, ~220 m) Optikai kábel (100BaseF) Max. hossz: ~2000 m) Vezeték nélküli megoldások Max. távolság: ~0.2 m - kontinens

30 Hálózati elemek

31 Hálózati kártya Hálózati elemek A hálózati kártya teszi lehetıvé, hogy a hálózat fizikai közegéhez (legtöbbször kábelezés) kapcsoljuk a számítógépünket. A szabványosítás miatt bármelyik összekapcsolható egymással. Nincs viszont szabványosítva a számítógép - hálózati kártya felület, ezért gyártóspecifikus driver-t (meghajtó program) kell használni a kártya mőködtetésére. Általában 10 Mbit, 10/100 Mbit, 100 Mbit és 1000 Mbit sebességő hálózati kártyákat használnak. Wireless esetén 11 Mbit/s (802.11b), valamint 54Mbit/s (802.11g).

32 Hálózati elemek Hub Maga a szó eredetileg a kerékagyat jelent, amibıl a küllık elágaznak. Rendszerint port-tal rendelkeznek. A portok RJ45 típusú csatlakozó aljzatok. Összeköthetıség Ethernet esetén max. 4, Fast Ethernet esetén max. 2 szintig. Passzív Hub: csak a szegmensek kapcsolatát biztosítja, jelerısítést nem végez. Az elıírt kábelhosszt nem léphetjük túl. Tápellátást nem igényel. Aktiv Hub: a szegmensek kapcsolatán túl a jeleket újragenerálja. Tápellátást igényel, aktív elem.

33 Switch (kapcsoló) Hálózati elemek Intelligens hálózati berendezés, mely csillagpont-szerően köti össze egymással egy számítógépes hálózat elemeit. A beérkezı adatcsomagokat megvizsgálja és a címzett felé továbbítja. Aktív elem. Repeater (jelismétlı) Olyan elektronikus eszköz, amely az adatátvitel során, a csillapítás következtében torzult jelek felismerését, helyreállítását és újraidızítését végzi. Aktív elem.

34 Hálózati elemek Bridge (híd) Azonos architektúrájú, de különbözı protokollok segítségével mőködı hálózatok össze kapcsolását teszi lehetıvé. Aktív elem. Gateway (átjáró) Különbözı protokollokat alkalmazó hálózatokat köt össze, pl. egy vezeték nélküli Wi-Fi hálózatot egy vezetékes Ethernet hálózattal, tehát nem egy hálózaton belül, hanem hálózatok között továbbítja az adatcsomagokat. Aktív elem.

35 Router (útválasztó) Hálózati elemek Logikailag két vagy több különálló hálózat (alhálózat) határán található és a különféle irányokból beérkezı adatcsomagokról azok vizsgálata alapján eldönti, merre továbbítsa azokat, hogy azok minél gyorsabban elérjék majd rendeltetési helyüket. Aktív elem.

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés

Lokális hálózatok. A lokális hálózat felépítése. Logikai felépítés Lokális hálózatok Számítógép hálózat: több számítógép összekapcsolása o üzenetküldés o adatátvitel o együttműködés céljából. Egyszerű példa: két számítógépet a párhuzamos interface csatlakozókon keresztül

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Számítógép hálózatok Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük. Miért építünk hálózatot? Információ csere lehetősége Központosított

Részletesebben

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat

Szabó Richárd Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat Számítógépes alapismeretek Első beadandó feladat 2 Tartalomjegyzék 1. Fogalma 2. Rövid történeti áttekintés 3. Hálózatok csoportosítása(i) I. Területi kiterjedés alapján II. Topológia (elemek fizikai elhelyezkedése)

Részletesebben

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1

Kiterjedt hálózatok. 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása 1 8. Hálózatok fajtái, topológiájuk. Az Internet kialakulása Milyen előnyei vannak a hálózatoknak. Csoportosítsd a hálózatokat kiterjedésük szerint! Milyen vezetékeket használnak a hálózatok kialakításánál?

Részletesebben

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. h.c. Dr. Szepes András. Informatika 2. INF2 modul. Hálózati ismeretek

Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara. Dr. h.c. Dr. Szepes András. Informatika 2. INF2 modul. Hálózati ismeretek Nyugat-magyarországi Egyetem Geoinformatikai Kara Dr. h.c. Dr. Szepes András Informatika 2. INF2 modul Hálózati ismeretek SZÉKESFEHÉRVÁR 2010 Jelen szellemi terméket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXX-

Részletesebben

Hálózati architektúrák és protokollok

Hálózati architektúrák és protokollok Hálózati architektúrák és protokollok Fizikai réteg Topológiák - Átviteli közegek és tulajdonságaik - Jelkódolások http://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.5/hu/ Készítette: Perjési András (andris@aries.ektf.hu)

Részletesebben

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN

Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Számítógépes hálózatok: LAN, MAN, WAN Különös tekintettel a LAN típusú hálózatokra 1 Definíció Számítógépes hálózatról beszélhetünk már akkor is, ha legalább két számítógép valamilyen adatátviteli csatornán

Részletesebben

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010

Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 1.Adja meg a számítógép hálózat fogalmát! Beágyazott rendszerek vizsgakérdések - 2010 Autonóm számítógépek olyan együttesét jelenti, amelyet egyetlen technológia köt egymással össze. Két számítógépről

Részletesebben

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek

Az Ethernet példája. Számítógépes Hálózatok 2012. Az Ethernet fizikai rétege. Ethernet Vezetékek Az Ethernet példája Számítógépes Hálózatok 2012 7. Adatkapcsolati réteg, MAC Ethernet; LAN-ok összekapcsolása; Hálózati réteg Packet Forwarding, Routing Gyakorlati példa: Ethernet IEEE 802.3 standard A

Részletesebben

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps).

átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Adatátviteli sebesség: Digitális hálózatokat az átviteli sebességükkel az idıegység alatt átvitt bitek számával jellemezhetjük. Ezt bit/s-ban mérjük (bps) vagy ennek többszöröseiben (kbps, Mbps). Sávszélesség:

Részletesebben

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége

3. előadás. A TCP/IP modell jelentősége 3. előadás A TCP/IP modell. Az ISO/OSI és a TCP/IP modell összevetése. Alapvető fogalmak A TCP/IP modell jelentősége Habár az OSI modell általánosan elfogadottá vált, az Internet nyílt szabványa történeti

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök

Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2008 13. Adatkapcsolati réteg, MAC alréteg Ethernet, WiFi 1 MAC alréteg Statikus Multiplexálás Dinamikus csatorna foglalás Kollízió alapú protokollok Verseny-mentes

Részletesebben

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége?

1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? 1. Egy analóg vagy digitális multiméter segítségével hogyan dönthető el egy UTP kábel két végén lévő csatlakozók bekötésének helyessége? Ellenőrizzük a vezetékeket folytonosságra (szakadásra) és zárlatra.

Részletesebben

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János

HÍRKÖZLÉSTECHNIKA. 2.ea. Dr.Varga Péter János HÍRKÖZLÉSTECHNIKA 2.ea Dr.Varga Péter János 2 A jelátvitel fizikai közegei 3 A jelátvitel fizikai közegei 4 A telekommunikáció elektromágneses spektruma Frekvencia (Hertz) 10 2 10 3 10 4 10 5 10 6 10 7

Részletesebben

Vezetékes átviteli közegek

Vezetékes átviteli közegek Vezetékes átviteli közegek Összekötés lehet: Fizikailag összekötött (bounded) pl.: jelvezetékek, optikai kábel o A vezetékes rendszer lehallgatás ellen védettebb; o Kis távolságra olcsóbb a létesítése;

Részletesebben

Informatika 10. évf.

Informatika 10. évf. Informatika 10. évf. Internet és kommunikáció I. 2013. december 9. Készítette: Gráf Tímea Internet Az Internet egymással összeköttetésben álló, sokszor nem kompatibilis hálózatok összessége. 2 1 WWW World

Részletesebben

Router konfigurációs útmutató

Router konfigurációs útmutató Router konfigurációs útmutató Az alábbi leírás router internetes hálózatra kapcsolását, beállítását és az internet kapcsolat megosztását mutatja be egy TP-Link TL-WR740 eszközön keresztül. Bár egyes gyártók

Részletesebben

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli

J-N-SZ Megyei Hámori András SZKI és SZI 1168 - szóbeli Tétel_08: Az Ön feladata munkahelyén az újonnan vásárolt munkaállomások csatlakoztatása a cég számítógépes hálózatára, valamint az esetleges kábelezési hibák elhárítása. Törekedjen a témával kapcsolatos

Részletesebben

Hálózati alapismeretek, alapfogalmak

Hálózati alapismeretek, alapfogalmak Hálózati alapismeretek, alapfogalmak Programtervezı informatikus BSc Számítógép hálózatok és architektúrák elıadás A hálózatok kialakulása Független számítógépek problémái információ megosztásának nehézsége

Részletesebben

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége:

Hálózati ismeretek. Az együttműködés szükségessége: Stand alone Hálózat (csoport) Az együttműködés szükségessége: közös adatok elérése párhuzamosságok elkerülése gyors eredményközlés perifériák kihasználása kommunikáció elősegítése 2010/2011. őszi félév

Részletesebben

Számítógépes hálózatok

Számítógépes hálózatok Számítógépes hálózatok Hajdu György: A vezetékes hálózatok Hajdu Gy. (ELTE) 2005 v.1.0 1 Hálózati alapfogalmak Kettő/több tetszőleges gép kommunikál A hálózat elemeinek bonyolult együttműködése Eltérő

Részletesebben

Hálózati Technológiák és Alkalmazások

Hálózati Technológiák és Alkalmazások Hálózati Technológiák és Alkalmazások Vida Rolland BME TMIT 2016. február 23. Bemutatkozás Vida Rolland egyetemi docens, tárgyfelelős IE 325, vida@tmit.bme.hu 2 Fóliák a neten Tárgy honlapja: http://www.tmit.bme.hu/vitma341

Részletesebben

A számítógép-hálózatok használata

A számítógép-hálózatok használata A számítógép-hálózatok használata Erőforrás-megosztás: minden program, eszköz és adat mindenki számára elérhető legyen a hálózaton, tekintet nélkül az erőforrás és a felhasználó fizikai helyére. Virtuális

Részletesebben

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt.

Korszerű technológiák. a szélessávú elérési hálózatok területén. Korsós András. műszaki igazgató. SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. Korszerű technológiák SCI-Network Távközlési és Hálózatintegrációs Rt. T.: 467-70-30 F.: 467-70-49 info@scinetwork.hu www.scinetwork.hu a szélessávú elérési hálózatok területén Korsós András műszaki igazgató

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak)

Hálózatok. Alapismeretek. A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak) Hálózatok Alapismeretek A kommunikáció alapjai (általános távközlés-technikai fogalmak) Telekommunikáció: Adó és vevő között információ átvitele adott távolságon Az adatot elektromágneses energia képviseli

Részletesebben

Informatikai füzetek

Informatikai füzetek Tartalomjegyzék Bevezetés................ xiii I. ALAPISMERETEK........... 1 Információ, adat, jel............. 1 Információ..................... 1 Adat......................... 1 Jel...........................

Részletesebben

LAN Technológiák. Osztott médium hálózatok. LAN-ok

LAN Technológiák. Osztott médium hálózatok. LAN-ok LAN Technológiák Osztott médium hálózatok LAN-ok 1 Fejlett pollozási megoldások pollozási időtöbblet csökkentése ütközési veszteség csökkentése szabványos megoldások IEEE 802.3 Ethernet IEEE 802.4 Token

Részletesebben

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre

Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre Hatósági szabályozás szélessávú vezetéknélküli hozzáférési rendszerekre GRAD JÁNOS Nemzeti Hírközlési Hatóság grad@nhh.hu Kulcsszavak: szélessávú vezetéknélküli hozzáférés, frekvenciagazdálkodás, RLAN,

Részletesebben

Számítógép-hálózat fogalma (Network)

Számítógép-hálózat fogalma (Network) Hálózati ismeretek Két vagy több számítógép, melyek összeköttetésben állnak és kommunikálni tudnak egymással. Számítógép-hálózat fogalma (Network) A gyors adatátvitel, illetve összteljesítmény elérése

Részletesebben

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%.

Tájékoztató. Értékelés. 100% = 100 pont A VIZSGAFELADAT MEGOLDÁSÁRA JAVASOLT %-OS EREDMÉNY: EBBEN A VIZSGARÉSZBEN A VIZSGAFELADAT ARÁNYA 40%. A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN

A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN http://tv.tvnet.hu/satellite/sat.html A MŐHOLDVÉTELRİL ÁLTALÁBAN Elızmények A mőholdas mősorsugárzás alapjának tekinthetı ötletet elıször Arthur C. Clarke írta le a Wireless World c. folyóiratban, 1945

Részletesebben

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA

4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA 4.1.1. I 2 C, SPI, I 2 S, USB, PWM, UART, IrDA A címben található jelölések a mikrovezérlők kimentén megjelenő tipikus perifériák, típus jelzései. Mindegyikkel röviden foglalkozni fogunk a folytatásban.

Részletesebben

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez

4. Csatlakozás az Internethez. CCNA Discovery 1 4. fejezet Csatlakozás az internethez 4. Csatlakozás az Internethez Tartalom 4.1 Az internet fogalma és miként tudunk csatlakozni 4.2 Információ küldése az interneten keresztül 4.3 Hálózati eszközök egy NOC -ban 4.4 Kábelek és csatlakozók

Részletesebben

Hálózati útmutató. A biztonságos és megfelelõ kezelés érdekében használat elõtt olvassa el az Általános Beállítási Útmutató biztonsági információit.

Hálózati útmutató. A biztonságos és megfelelõ kezelés érdekében használat elõtt olvassa el az Általános Beállítási Útmutató biztonsági információit. Hálózati útmutató 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Bevezetés A hálózati kábel csatlakoztatása a hálózathoz A készülék beállítása a hálózaton A Windows konfigurálása A nyomtató funkció használata A SmartNetMonitor for

Részletesebben

Adatátviteli eszközök

Adatátviteli eszközök Adatátviteli eszközök Az adatátvitel közegei 1) Vezetékes adatátviteli közegek Csavart érpár Koaxiális kábelek Üvegszálas kábelek 2) Vezeték nélküli adatátviteli közegek Infravörös, lézer átvitel Rádióhullám

Részletesebben

Hálózatok passzív és aktív elemeinek beüzemelése

Hálózatok passzív és aktív elemeinek beüzemelése Szabó Roland Hálózatok passzív és aktív elemeinek beüzemelése A követelménymodul megnevezése: Hardveres, szoftveres feladatok A követelménymodul száma: 1168-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja:

Részletesebben

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja.

6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. 6.óra Hálózatok Hálózat - Egyedi számítógépek fizikai összekötésével kapott rendszer. A hálózat működését egy speciális operációs rendszer irányítja. Csoportosítás kiterjedés szerint PAN (Personal Area

Részletesebben

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés

BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés BWA Broadband Wireless Access - szélessávú vezetéknélküli hozzáférés WLAN Wireless LAN WPAN Wireless PAN WMAN Wireless MAN 1 Vezeték nélküli hálózatok osztályozása kiterjedésük szerint 2 PAN, LAN, MAN,

Részletesebben

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE

INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE SP 7403 és SP 7405 INVERSE E1 MULTIPLEXER LAN BRIDGE 1/11 Tartalomjegyzék Általános ismertetés...3 Funkció...3 WAN interfész...3 LAN interfész...3 Felügyelet...3 Tápfeszültség...3

Részletesebben

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08

I 2 C, RS-232 és USB. Informatikai eszközök fizikai alapjai. Oláh Tamás István 2015.04.08 I 2 C, RS-232 és USB Informatikai eszközök fizikai alapjai Oláh Tamás István 2015.04.08 Az I 2 C Busz Phillips által kifejlesztett kétvezetékes szinkron adatátviteli eszköz integrált áramkörök összekapcsolására

Részletesebben

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver

Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver Számítógépes munkakörnyezet II. Szoftver A hardver és a felhasználó közötti kapcsolat Szoftverek csoportosítása Számítógép működtetéséhez szükséges szoftverek Operációs rendszerek Üzemeltetési segédprogramok

Részletesebben

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date

Wi-Fi alapok. Speciális hálózati technológiák. Date Wi-Fi alapok Speciális hálózati technológiák Date 1 Technológia Vezeték nélküli rádióhullámokkal kommunikáló technológia Wireless Fidelity (802.11-es szabványcsalád) ISM-sáv (Instrumentation, Scientific,

Részletesebben

TIPP Részletesebben: Bodnár I. - Nagy Z.: PC hálózatok és Internet c. könyvében

TIPP Részletesebben: Bodnár I. - Nagy Z.: PC hálózatok és Internet c. könyvében TIPP Részletesebben: Bodnár I. - Nagy Z.: PC hálózatok és Internet c. könyvében Hálózatok felépítése és típusai PC hálózatok Nagy-Szakál Zoltán 2008. A számítógép hálózat fogalma A számítógép hálózat egymással

Részletesebben

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu

Hálózatok I. Várady Géza. Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Hálózatok I. Várady Géza Műszaki Informatika Tanszék Iroda: K203 Email: varady.geza@mik.pte.hu Vezeték nélküli előfizetői hurok LMDS Milliméteres hullámok miatt tiszta rálátás kell Falevelek felfogják

Részletesebben

A HBONE végponti telepítések tanulságai és kalandjai az elmúlt 3 évben

A HBONE végponti telepítések tanulságai és kalandjai az elmúlt 3 évben A HBONE végponti telepítések tanulságai és kalandjai az elmúlt 3 évben Szabó Szabolcs Bangó György Jurányi Rudolf Kovács Attila MTA SZTAKI Győr, 2004. április 5. MTA Sztaki / ITAK 1 Miért? Előzmények Eszközök

Részletesebben

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja. A hálózat kettő vagy több egymással összekapcsolt számítógép, amelyek között adatforgalom

Részletesebben

MUNKAANYAG. Vígh Sándor. Hálózatok létesítése és szerelése. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek

MUNKAANYAG. Vígh Sándor. Hálózatok létesítése és szerelése. A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek Vígh Sándor Hálózatok létesítése és szerelése A követelménymodul megnevezése: Távközlési szaktevékenységek A követelménymodul száma: 0909-06 A tartalomelem azonosító száma és célcsoportja: SzT-019-50 HÁLÓZATOK

Részletesebben

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak

Hálózatok. Alapismeretek. A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak Hálózatok Alapismeretek A hálózatok célja, építőelemei, alapfogalmak A hálózatok célja A korai időkben terminálokat akartak használni a szabad gépidők lekötésére, erre jó lehetőség volt a megbízható és

Részletesebben

Bártfai Barnabás HÁLÓZATÉPÍTÉS OTTHONRA ÉS KISIRODÁBA

Bártfai Barnabás HÁLÓZATÉPÍTÉS OTTHONRA ÉS KISIRODÁBA Bártfai Barnabás HÁLÓZATÉPÍTÉS OTTHONRA ÉS KISIRODÁBA Bártfai Barnabás HÁLÓZATÉPÍTÉS OTTHONRA ÉS KISIRODÁBA BBS-INFO, 2006. 4 Hálózatépítés otthonra és kisirodába Bártfai Barnabás, 2005., 2006. Minden

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek Tartalom Hálózat fogalma Előnyei Csoportosítási lehetőségek, topológiák Hálózati eszközök: kártya; switch; router; AP; modem Az Internet története, legfontosabb jellemzői Internet

Részletesebben

2. fejezet Hálózati szoftver

2. fejezet Hálózati szoftver 2. fejezet Hálózati szoftver Hálózati szoftver és hardver viszonya Az első gépek összekötésekor (azaz a hálózat első megjelenésekor) a legfontosabb lépésnek az számított, hogy elkészüljön az a hardver,

Részletesebben

Tájékoztató. Használható segédeszköz: -

Tájékoztató. Használható segédeszköz: - A 12/2013. (III. 29.) NFM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 51 481 02 Szoftverüzemeltető-alkalmazásgazda Tájékoztató A vizsgázó az első lapra

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok. 6. gyakorlat

Számítógépes Hálózatok. 6. gyakorlat Számítógépes Hálózatok 6. gyakorlat Feladat 0 Tízezer repülőjegy-foglaló állomás egyetlen "slotted ALOHA"-csatorna használatáért verseng. Egy átlagos állomás 24 kérést ad ki óránként. Egy slot hossza 250

Részletesebben

Számítógépes Hálózatok ősz 2006

Számítógépes Hálózatok ősz 2006 Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek 1 Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok ősz 2006. Tartalom. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Organizáció Számítógépes Hálózatok ősz 2006 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/nwi/ Előadás Szerda, 14:00-15:30 óra, hely: Mogyoródi terem

Részletesebben

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2016 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 8. gyakorlat Vezeték nélküli helyi hálózatok Somogyi Viktor S z e g e d i T

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 1. Mi a hálózat? Az egymással összekapcsolt számítógépeket számítógép-hálózatnak nevezzük. (minimum 2 db gép) 2. A hálózatok feladatai: a. Lehetővé tenni az adatok és programok közös

Részletesebben

Számítógép-hálózat. Célok: Erőforrás megosztás. Megbízhatóság növelése. Sebességnövelés. Emberi kommunikáció.

Számítógép-hálózat. Célok: Erőforrás megosztás. Megbízhatóság növelése. Sebességnövelés. Emberi kommunikáció. Számítógép-hálózat Számítógéprendszerek valamilyen információátvitellel megvalósítható cél érdekében történő (hardveres és szoftveres) összekapcsolása. Célok: Erőforrás megosztás. Megbízhatóság növelése.

Részletesebben

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd

I+K technológiák. Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd I+K technológiák Digitális adatátviteli alapfogalmak Aradi Szilárd Hálózati struktúrák A számítógép-hálózat egy olyan speciális rendszer, amely a számítógépek egymás közötti kommunikációját biztosítja.

Részletesebben

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/

Organizáció. Számítógépes Hálózatok 2008. Gyakorlati jegy. Vizsga. Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Organizáció Web-oldal http://people.inf.elte.hu/lukovszki/courses/08nwi/ Számítógépes Hálózatok 2008 1. Bevezetés, Internet, Referenciamodellek Előadás Hétfő, 14:00-16:00 óra, hely: Szabó József terem

Részletesebben

Számítógép hálózatok

Számítógép hálózatok Széchenyi István Főiskola Győr, Hédervári út 3. Hartványi Tamás Kovácsházy Tamás Számítógép hálózatok I. A jegyzet a Számítógép hálózatok c. tantárgy előadásai alapján készült. Szerkesztette: Éder Zsolt

Részletesebben

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda

55 481 01 0000 00 00 Általános rendszergazda Általános rendszergazda Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek

Hálózatok Rétegei. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. TCP/IP-Rétegmodell. Az Internet rétegei - TCP/IP-rétegek Hálózatok Rétegei Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök WEB FTP Email Telnet Telefon 2008 2. Rétegmodell, Hálózat tipusok Közbenenső réteg(ek) Tw. Pair Koax. Optikai WiFi Satellit 1 2 Az Internet

Részletesebben

EverLinkBusSetup. Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére

EverLinkBusSetup. Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére EverLinkBusSetup Beléptető, munkaidő nyilvántartó és parkoló rendszer konfiguráló program felhasználói leírása rendszergazdák részére Kiemelt magyarországi disztribútor: LDSZ Vagyonvédelmi Kft. Fontos

Részletesebben

IP ALAPÚ KOMMUNIKÁCIÓ AZ ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREKBEN IP-BASED COMMUNICATION IN ELECTRONIC SECURITY SYSTEMS. Bevezetés

IP ALAPÚ KOMMUNIKÁCIÓ AZ ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREKBEN IP-BASED COMMUNICATION IN ELECTRONIC SECURITY SYSTEMS. Bevezetés UTASSY SÁNDOR BÁRKÁNYI PÁL IP ALAPÚ KOMMUNIKÁCIÓ AZ ELEKTRONIKUS VAGYONVÉDELMI RENDSZEREKBEN IP-BASED COMMUNICATION IN ELECTRONIC SECURITY SYSTEMS A cikk az elektronikus vagyonvédelmi rendszerekben alkalmazott

Részletesebben

Cisco Acces Pointok bemutatása

Cisco Acces Pointok bemutatása Cisco Acces Pointok bemutatása 2016.04.14. Sulinet nyíltnap Szabó Ágnes Amiről szó lesz: Alapvető tulajdonságok az általunk használt eszközökre vonatkozóan Az eszközök fizikai elhelyezése Egyszerű tesztelési

Részletesebben

Nettó havidíj 2 éves határozott időtartamú szerződéssel (D, DN, F, K csomagok esetén) Compleo Connect csomagok alapelemei *

Nettó havidíj 2 éves határozott időtartamú szerződéssel (D, DN, F, K csomagok esetén) Compleo Connect csomagok alapelemei * 2. sz. melléklet az EGYSÉGES ELŐFIZETŐI SZERZŐDÉS /MEGRENDELŐLAP INTEGRÁLT CSOMAGOK IGÉNYBEVÉTELÉHEZ elnevezésű szerződéses dokumentumhoz - Szerződéses feltételek a Compleo Connect (D, DN, F, K) csomagokhoz

Részletesebben

SYSTEM CONSULTING RT. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK

SYSTEM CONSULTING RT. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK SYSTEM CONSULTING RT. ÁLTALÁNOS SZERZİDÉSI FELTÉTELEK Internet hozzáférés, és a Voice over IP (VoIP) beszédátviteli szolgáltatásra 1. A Szolgáltató adatai 1.1. A Szolgáltató megnevezése, székhelye és levelezési

Részletesebben

Rohonczy János: Hálózatok

Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János: Hálózatok Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 1 Topológia fa csillag gyűrű busz busz / gerinc Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 2 Kiterjedés LAN MAN WAN Rohonczy János (ELTE) 2005 v.1.0 3 Fizikai

Részletesebben

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz

Frekvencia tartományok. Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök. Frekvencia tartományok rádió kommunikációhoz Frekvencia tartományok Számítógépes Hálózatok és Internet Eszközök 2007 5. Fizikai réteg Médium közös használata, példa: ADSL LF (Low Frequency) = LW (Langwelle) = hosszúhullám MF (Medium Frequency) =

Részletesebben

(Ethernet) Készítette: Schubert Tamás. LAN kapcsolás /1

(Ethernet) Készítette: Schubert Tamás. LAN kapcsolás /1 LAN kapcsolás (Ethernet) Készítette: (BMF) LAN kapcsolás /1 LAN kapcsolás Tartalom Fogalmak Kapcsoló szimbólumok Ethernet kapcsolók Mikro-szegmensek, virtuális összeköttetések Szimmetrikus, aszimmetrikus

Részletesebben

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA. Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft.

ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA. Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft. ÁLTALÁNOS SZERZŐDÉSI FELTÉTELEK INTERNETSZOLGÁLTATÁSRA Szolgáltató: Station Net Kereskedelmi És Szolgáltató Kft. Szolgáltatás megnevezése: internet-hozzáférési (elérési) szolgáltatás, helyhez kötött Készítés

Részletesebben

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek

int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a rétegeknek az a feladatuk, hogy valamiféle feladatot végezzenek Hálózatok (2. rész) Sorozatunk e részében szó lesz az entitásokról, a csatolófelületekrõl, a protokollokról, a hivatkozási modellekrõl és sok minden másról. int azt az elõzõ részbõl megtudtuk, a eknek

Részletesebben

KÖZB ESZERZÉSEK TANÁCSA. A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi

KÖZB ESZERZÉSEK TANÁCSA. A Közbeszerzési Döntőbizottság (a továbbiakban: Döntőbizottság) a Közbeszerzések Tanácsa nevében meghozta az alábbi Ikt.sz.:D.617/16/2011. KÖZB ESZERZÉSEK TANÁCSA KÖZBESZERZÉSI DÖNTŐBIZOTTSÁG 1024 Budapest, Margit krt. 85. 1525 Pf.: 166. Tel.: 06-1/336-7776, fax: 06-1/336-7778 E-mail: dontobizottsag@kt.hu A Közbeszerzési

Részletesebben

FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ

FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ FIZIKAI SZINTŰ KOMMUNIKÁCIÓ Hírközlő csatornák a gyakorlatban Fizikai szintű kommunikáció 2.2013.február 26. Dr. Simon Vilmos adjunktus BME Hálózati Rendszerek és svilmos@hit.bme.hu 2 Az előző előadáson

Részletesebben

Szolgáltatások leírása - lakossági

Szolgáltatások leírása - lakossági 1. sz. melléklet Szolgáltatások leírása - lakossági Tartalom 1.1 GTS Ethernet Line... 3 1.2 GTS Ethernet VPN... 3 1.3 GTS Media Line... 3 1.4 GTS Internet Access... 3 1.5 GTS IP Hosting... 3 1.6 GTS IP

Részletesebben

Az Ön kézikönyve SWEEX LW150 http://hu.yourpdfguides.com/dref/2351746

Az Ön kézikönyve SWEEX LW150 http://hu.yourpdfguides.com/dref/2351746 Elolvashatja az ajánlásokat a felhasználói kézikönyv, a műszaki vezető, illetve a telepítési útmutató. Megtalálja a választ minden kérdésre az a felhasználói kézikönyv (információk, leírások, biztonsági

Részletesebben

Hálózati réteg, Internet

Hálózati réteg, Internet álózati réteg, Internet álózati réteg, Internet Készítette: (BM) Tartalom z összekapcsolt LN-ok felépítése. z Ethernet LN-okban használt eszközök hogyan viszonyulnak az OSI rétegekhez? Mik a kapcsolt hálózatok

Részletesebben

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED

2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Tavasz 2014 UNIVERSITAS SCIENTIARUM SZEGEDIENSIS UNIVERSITY OF SZEGED Department of Software Engineering Számítógép-hálózatok 5. gyakorlat Ethernet alapok Deák Kristóf S z e g e d i T u d o m á n y e g

Részletesebben

Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet. Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK

Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet. Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet Jákó András goya@eik.bme.hu BME EISzK Agenda Előzmények Gigabit Ethernet 1000Base-X 1000Base-T 10 Gigabit Ethernet Networkshop 2002. Gigabit Ethernet, 10 Gigabit Ethernet

Részletesebben

5. Előadás. Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet

5. Előadás. Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 5. Előadás Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet 2018.10.03 Az előadások végén Előadásonként 2 bónusz pontot kap az a hallgató, aki: 1. Az előadások végén kivetített Mentimeter kérdőívnél pontosan

Részletesebben

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök

Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Haladó ismeretek: Laptopok és más hordozható eszközök Tartalom 13.1 Vezeték nélküli megoldások a laptopokhoz és más hordozható eszközökhöz 13.2 Laptopok és más hordozható eszközök javítása 13.3 Laptopok

Részletesebben

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható!

A felkészülés ideje alatt segédeszköz nem használható! A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsgakérdései (10 db) a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott témakörök mindegyikét tartalmazza A felkészülés ideje alatt segédeszköz

Részletesebben

MAC címek (fizikai címek)

MAC címek (fizikai címek) MAC címek (fizikai címek) Hálózati eszközök egyedi azonosítója, amit az adatkapcsolati réteg MAC alrétege használ Gyárilag adott, általában ROM-ban vagy firmware-ben tárolt érték (gyakorlatilag felülbírálható)

Részletesebben

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése

Hálózatok I. A tárgy célkitűzése Hálózatok I. A tárgy célkitűzése A tárgy keretében a hallgatók megismerkednek a számítógép-hálózatok felépítésének és működésének alapelveivel. Alapvető ismereteket szereznek a TCP/IP protokollcsalád megvalósítási

Részletesebben

Szenzorok jelátvitele

Szenzorok jelátvitele PTE Műszaki és Informatikai Kar DR. GYURCSEK ISTVÁN Szenzorok jelátvitele Forrás és irodalom Lambert Miklós: Szenzorok elmélet (ISBN 978-963-874001-1-3) Bp. 2009 A. Bharathidasan V. A. S. Ponduru: Sensor

Részletesebben

HATÁROZATTERVEZET. megállapítottam,

HATÁROZATTERVEZET. megállapítottam, Ügyiratszám: HF-1586-5/2011. Tárgy: piacmeghatározás, a jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók azonosítása és kötelezettségek előírása (7/2003 piac) HATÁROZATTERVEZET A Bérelt vonalak minimális

Részletesebben

Térfigyelő rendszerek hálózati kiépítései. Vezetékes, és vezeték nélküli rendszerek. www.erando.hu

Térfigyelő rendszerek hálózati kiépítései. Vezetékes, és vezeték nélküli rendszerek. www.erando.hu Térfigyelő rendszerek hálózati kiépítései. Vezetékes, és vezeték nélküli rendszerek www.erando.hu Bemutatkozás - ERANDO Kft. ERANDO Kft. 1995-ben alakult a társaság alapító tagjainak a biztonságtechnika

Részletesebben

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK

SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK SZÉCHENYI ISTVÁN FŐISKOLA SZÁMÍTÓGÉPES HÁLÓZATOK Dr. Farnady László Lektorálta: Dr. Jámbor Attila Győr, 95. Áttekintés A hálózatszervezés alapelvei Az információ korában élünk, amelyben az emberek gépek

Részletesebben

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15.

Szolgáltató: N-Telekom Kft. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. 1./1. melléklet Szolgáltatási csomagok Dusnok 2009.04.15. Egyéni elıfizetık részére: A csomagok igénybevételéhez a Szolgáltatótól bérelt LAN-CITY / Motorola Docsis Kábel Modem szükséges. 1. START Light

Részletesebben

Információs szupersztráda Informatika. Hálózatok. Információ- és tudásipar Globalizáció

Információs szupersztráda Informatika. Hálózatok. Információ- és tudásipar Globalizáció IR IT AZ INFORMÁCI CIÓGAZDÁLKODÁS ALAPJAI (Bevezetés) Szent István Egyetem Információgazdálkodási Tanszék 2006. 2 Információs szupersztráda Informatika Információrobbanás Információpolitika Kibertér Hálózatok

Részletesebben

Hálózati alapismeretek

Hálózati alapismeretek Hálózati alapismeretek 3. 1. Rézkábelek 2. Optikai átviteli közeg 3. Vezeték nélküli hálózatok Atomok és elektronok Minden anyag atomokból épül fel Az atomok háromféle elemi részecskéből állnak: Elektronok

Részletesebben

(jegyzet) 2014. október 6-8-i óra anyaga. 1.1. A kezdetek... 1 1.2. Az ARPA project... 2. 2.1. Okok és célok... 2 2.2. ISO OSI...

(jegyzet) 2014. október 6-8-i óra anyaga. 1.1. A kezdetek... 1 1.2. Az ARPA project... 2. 2.1. Okok és célok... 2 2.2. ISO OSI... Hálózatok és protokollok (jegyzet) Uhlár László, Bérci Norbert 2014. október 6-8-i óra anyaga Tartalomjegyzék 1. Egy kis történelem 1 1.1. A kezdetek....................................... 1 1.2. Az ARPA

Részletesebben

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása

Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Alternatív internet hálózatok telepítése avagy a Wi-Fi felnőtté válása Dr. Bartolits István Főosztályvezető Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Technológia-elemző főosztály Internet Hungary 2015 Siófok,

Részletesebben

Netis PON Terminál Kezelési Útmutató

Netis PON Terminál Kezelési Útmutató Netis PON Terminál Kezelési Útmutató EP-8101G, EP-8104, EP-8104P, GP-8501G, GP-8501P, GP-8501GP Tartalomjegyzék 1. A csomag tartalma... 1 2. Hardver csatlakoztatása... 1 3. LED állapotjelzők és gombok

Részletesebben

2009.03.16. Ezeket a kiemelkedı sebességő számítógépeket nevezzük szuperszámítógépeknek.

2009.03.16. Ezeket a kiemelkedı sebességő számítógépeket nevezzük szuperszámítógépeknek. A számítási kapacitás hiánya a világ egyik fontos problémája. Számos olyan tudományos és mőszaki probléma létezik, melyek megoldásához a szokásos számítógépek, PC-k, munkaállomások, de még a szerverek

Részletesebben

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem

Andrew S.Tanenbaum. Számítógéphálózatok. Második, bővített, átdolgozott kiadás. Panem Andrew S.Tanenbaum Számítógéphálózatok Második, bővített, átdolgozott kiadás Panem A mű eredeti címe: Computer Networks. Fourth Edition. Copyright 2003, 1996 Pearson Education, Inc. Publishing as Prentice

Részletesebben

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári.

Györgyi Tamás. Szoba: A 131 Tanári. Györgyi Tamás Szoba: A 131 Tanári E-Mail: gyorgyit@petriktiszk.hu 2 Számítógépek megjelenésekor mindenki külön dolgozott. (Personal Computer) A fejlődéssel megjelent az igény a számítógépek összekapcsolására.

Részletesebben

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer

SEAGUARD. Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Totális Biztonságtechnika Beléptetõ Rendszer Digitális CCTV Tûzjelzõ Behatolás-védelem Integrált Biztonság-felügyeleti Rendszer Épületek, Épületcsoportok, Országos

Részletesebben

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg.

Az adott eszköz IP címét viszont az adott hálózat üzemeltetői határozzákmeg. IPV4, IPV6 IP CÍMZÉS Egy IP alapú hálózat minden aktív elemének, (hálózati kártya, router, gateway, nyomtató, stb) egyedi azonosítóval kell rendelkeznie! Ez az IP cím Egy IP cím 32 bitből, azaz 4 byte-ból

Részletesebben