TANTÁRGYLEÍRÁSOK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY BA

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁSOK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY BA"

Átírás

1 OK KOMMUNIKÁCIÓ ÉS MÉDIATUDOMÁNY BA SZEPTEMBERTŐL

2 Szociológia KMB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 3+0 Kollokvium Dr. Kerülő Judit főiskolai tanár AK A társadalom működésével kapcsolatos összefüggések bemutatása és elemzése. Ennek érdekében a hallgatókat megismerteti a szociológia alapfogalmaival, szemléletével. A mai magyar társadalom jellemzőit, változóit és problémáit mutatja be. A szociológia tudományelméleti kérdései, története, klasszikusai, a szocializáció fogalma és funkciói, a társadalmi tanulás módja. A deviancia fogalma, társadalmi okai, leggyakoribb fajtái, elméletek a deviancia okairól. A család funkciói, típusai és jellemzői. Az iskola, az iskolai esélyek egyenlőtlenségei és ennek okai, a kulturális háttér, az iskolai lemorzsolódás tendenciái. A társadalmi struktúra és rétegződés kérdései, a magyar társadalom, a magyar társadalom szerkezete. A társadalmi mobilitás iránya, típusai, a társadalmi mobilitás alakulása Magyarországon, a magyar mobilitás jellemzői és hatásai. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Albert József-Farkas István- Leveleki Magdolna: Szociológia. Möbius Kiadó, Nyíregyháza, Andorka Rudolf: Bevezetés a szociológiába. Osiris Kiadó, Budapest, Anthony Giddens: Szociológia. Osiris Kiadó, Budapest, Társadalomismeret. szerk: Albert József, Möbius Kiadó, Nyíregyháza, 2003.

3 A pszichológia fő területei KMB1102 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+1 Dr. Margitics Ferenc főiskolai docens TK Megismertetni a hallgatókat a pszichológia alaptudományának legfontosabb témaköreivel. A pszichológia alaptudományai: általános és fejlődéslélektan, személyiséglélektan, szociál- és klinikai pszichológia. Néhány alkalmazott pszichológiai tudomány: pedagógiai-, iskolapszichológia. A pszichológia önálló tudománnyá alakulásának történeti előzményei. A pszichológia fontosabb irányzatai: a behaviorizmus, az alaklélektani iskola, a pszichoanalízis és a kognitív pszichológia. A személyiségfejlődés és törvényszerűségei, a felnőttkor pszichológiai sajátosságai. A lelki jelenségek funkciói, sajátosságai. A pszichikum és az idegrendszer kapcsolata. A megismerési folyamatok jellemzői. A figyelem szerveződése. Érzelmi folyamatok és affektív jellemzők. A motiváció mechanizmusai. Az akarattal irányított cselekvés folyamatai. Konatív tulajdonságok. A személyiség fogalma, szerkezete. Tipológiák, személyiségelméletek. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Atkinson: Pszichológia. Osiris Századvég Kiadó, Budapest, Bernáth László, Révész György (szerk.): A pszichológia alapjai. Tertia Kiadó, Budapest, több kiadásban. Hadházy Jenő: A pszichológia alapjai. Élmény 94. Bt., Nyíregyháza, Hellmuth Benesch: Pszichológia (SH atlasz). Springer-Verlag, Budapest-Berlin, Pléh Csaba: A lélektan története. Osiris, Budapest, 2000.

4 Közgazdaságtan KMB1103 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 3+0 Kollokvium Dr. Egri Imre főiskolai tanár KO A hallgatók ismereteket szerezzenek a társadalom működésével kapcsolatos összefüggésekről, ennek érdekében sajátítsák el a gazdasági élet alapfogalmait, a gazdaság és társadalom kapcsolatrendszerét. Ismereteket szerezzenek a gazdasági élet szervezetrendszeréről, az állam gazdálkodási rendszeréhez való kapcsolódásokról. Ismerjék meg hazánk, az Európai Unió és a világgazdaság gazdasági kapcsolódási rendszerét. A gazdasági és társadalmi élet alapfogalmai, szükséglet, gazdálkodás, újratermelés. A szükséglet kielégítés szintjei és mechanizmusa. Jövedelmek és szükségletek, árutermelés és a piacgazdaság kialakulása. Munka, munkamegosztás, a gazdasági élet szektorai. A piac törvényszerűségei. Árutermelés és piacgazdaság. A gazdaság mikrorendszere, háztartás, non-profit szervezetek. A vállalkozás, a mikrorendszer integrációja. A gazdaság makrorendszere. Az állam szerepe a gazdaságban. Az ágazati rendszer. A gazdaság nemzetközi kapcsolódása. Az állam szerepe. Az adórendszere. Az állam támogatási rendszere. Üzleti vállalkozások. Monopóliumok. Nemzetközi vállalatok és a globalizáció. Szervezeti alapismeretek, non-profit és profit orientált szervezetek fejlődése és működése. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Egri Imre Hegedűs László: Gazdasági alapismeretek. (Jegyzet és munkafüzet) Stúdium Kiadó, Nyíregyháza, Samuelson, Paul A. Nordhaus, William D.: Közgazdaságtan I-II-III. KJK, Budapest, 1998.

5 Civilizációismeret KMB1104 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 3+0 Kollokvium Dr. Riczu Zoltán főiskolai docens AK A civilizációismeret segítségével a hallgatók megismerkednek a civilizáció általános fogalmi rendszerével és struktúrájával, a civilizáció kutatásának legfontosabb irányzataival és módszereivel. A tantárgy segítségével mélyebb összefüggéseiben tárul fel jelen korunk civilizációjának arculata. A hallgatók jártasságot szereznek a tradicionalitásra, és modernitásra vonatkozó terminológiák használatában, tájékozódni képesek az interetnikus kapcsolatokban. A civilizáció fogalmának szociogenezise. A kultúra és a civilizáció fogalmának értelmezése. A civilizáció fogalmának európai (francia, német) és angolszász értelmezési lehetőségei. A fogalom tartalmi összetevői. A civilizáció kutatásának elméleti és módszertani problémái: Tylor, Spengler, Toynbee, Elias, Cioran, Hayek, Huntington. A civilizáció fogalom történeti megközelítése. A hagyományos társadalmak szerkezete. A európai civilizáció jellegzetességei és regionális jellemzői. A modernizmus és a modernitás értelmezése. A modernkor kronológiája. A globalizáció. A globalizáció gazdasági, kulturális és politikai mozgatórugói. A civilizációk harca. A globalizáció hatása az ezredvég emberközösségeire. A posztindusztriális valóság és az új társadalmi modellek. A techno értelmezése: A posztfordiánus gazdaság strukturális elemei. A reális és a virtuális átértelmeződése. A magyar civilizáció sajátosságai. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Cioran, Emile M.: Egy kifulladt civilizációról. Nagyvilág Kiadó, Budapest, Elias, Norbert: A civilizáció folyamata. Gondolat, Budapest, Gombár Csaba- Volosin Hédi (szerk): A kérdéses civilizáció. Korridor Kiadó, Budapest, Huntington, Samuel P.: A civilizációk összecsapása és a világrendszer átalakulása. Európa, Budapest, Spengler, Oswald: A Nyugat alkonya. Európa Kiadó, Budapest, 1995.

6 Jogi alapok KMB1105 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 3+0 Kollokvium Dr. Nagy Andrea főiskolai docens NK A hallgatók jogi tudásának megalapozása. A hallgatót megismerteti az alapvető jogi fogalmakkal, amelyek segítik őt annak felismerésében, hogy milyen jogviszonyban, milyen jogok illetik, illetve kötelezettségek terhelik. Áttekintést ad arról, hogy milyen témákban, alapjaiban, milyen jogszabályok szabályozzák az adott jogterületet. Jogi alapfogalmak: A jog lényege, fogalmi meghatározása. A jogforrások - jogalkotó szervek, jogszabályok. Nemzetközi szerződések, uniós jogszabályok a jogforrások rendszerében. A jogforrások érvényessége, hatálya. A jogszabályok kihirdetése és közzététele, nyilvántartása. Az alkotmány. A jogi norma (a jogszabály) fogalma, szerkezete. A jogviszony fogalma, tartalma. A jogrendszer fogalma, tagozódása - közjog, magánjog, vegyes szakjogok. Közjog Alkotmányjog: Az alkotmányosság elméleti háttere; A parlament szerepe és működése. A végrehajtó hatalom kormány. A választási rendszer alapjai. A köztársasági elnök. Állampolgárság, alapvető állampolgári jogok és kötelezettségek. Államigazgatási jog, pénzügyi jog, büntetőjog. Magánjog - Polgári jog. Személyek: az ember, mint jogalany, jogképesség, cselekvőképesség. A jogi személyek szabályai. A személyek polgári jogi védelme. A szerződések szabályai. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Boros László: Jogi alapismeretek Kulturtrade Kiadó, Budapest, évi XX. tv. a Magyar Köztársaság Alkotmányáról évi XI. tv. a jogalkotásról évi C. tv. a választási eljárásról (Ve.) évi IV. tv. az államigazgatási eljárásról (Áe.) évi LXV. tv. a helyi önkormányzatokról évi IV. tv. a polgári törvénykönyvről (Ptk.) évi III. tv. a polgári perrendtartásról (Pp.) évi IV. tv. a büntető törvénykönyvről (Btk.) évi XIX. tv. a büntető eljárásról (Be.) évi LXXVI. tv. a szerzői jogról

7 Etika KMB1106 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+1 Dr. habil. Kiss Lajos András főiskolai tanár FT A hallgatók megismerkednek a legfontosabb erkölcsi alapfogalmakkal, és bevezetést kapnak az etikai rendszerek tipológiájába, melyek megalapozzák azt, hogy emberi kapcsolataikban etikusan viselkedjenek. A modern etikai irányzatok alapszövegein keresztül a hallgatók szembesülnek a metaetika főbb problémáival és a hagyományos erkölcsfilozófiai kérdések relativizálásával. (Nietzsche antimoralizmusa, Marx történelmi materializmusa.) Feldolgozásra kerülnek a XX. század releváns erkölcsfilozófiai irányzatai is. (M. Scheler materiális értéketikája, Sartre egzisztencialista etikája). Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Anzenbacher, Arno: Einführung in die Ethik. Patmos, Düsseldorf, Hársing László: Az európai etikai gondolkodás. Bíbor, Miskolc, Nyíri Tamás: Alapvető etika. Szent István Társulat, Budapest, Ajánlott irodalom: Hans Georg Gadamer: Igazság és módszer. Gondolat, Budapest, Lawrence M. Hinman: Ethics. A Pluralistic Approach to Moral Theory. Harcourt, Brace, René le Senne: Traité de Morale générale. PUF Párizs, William K. Frankena: Analytische Ethik. Eine Einführung. DTV München, 1972.

8 Társadalomtörténet KMB1209 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 3+0 Kollokvium Dr. Láczay Magdolna főiskolai tanár AK A társadalomtörténet tárgy célja a XX. századi magyar társadalom fontosabb kulturális gazdasági politikai és demográfiai folyamatainak tanulmányozása, annak megismertetése, hogy e társadalmi mechanizmusok milyen módon alakították a magyar társadalom struktúráját, társadalmi osztályok, rétegek élet- és tudati viszonyait. A szemeszter két fő részből áll, az előadások részben a polgári társadalomszerveződés folyamatával és konfliktusaival foglalkoznak, másrészt az államszocialista rendszer belső viszonyainak feltárására irányulnak. A polgárosuló magyar társadalom: Népesedés, településszerkezet. Társadalomszerkezet és rétegződés. A rendies struktúra és a polgári társadalomszerveződés dualitása. Kultúra és etnicitás. Életmód és mentalitás. Társadalompolitika. Filantrópia és állami beavatkozás. A magyar társadalom az államszocializmus évtizedeiben: Ideológia és hatalom. Társadalmi rétegződés az államszocializmusban. A duális társadalom reinkarnációja. Életmód frizsiderszocializmus és gulyáskommunizmus. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Gyáni Gábor Kövér György: Magyarország társadalomtörténete. Osiris Kiadó, Budapest, Gyurgyák János: A zsidókérdés Magyarországon. Osiris Kiadó, Budapest, Magyarország társadalomtörténete II. (szerk.): Gyáni Gábor, Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Valuch Tibor: Magyarország társadalomtörténete a XX. század második felében. Osiris Kiadó, Budapest, 2001.

9 TANTÁRGYLEÍRÁS Kommunikációelmélet KMB1107 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+1 Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus AK A hallgatók ismerjék meg a kommunikáció fogalmát, a kommunikációval kapcsolatos kutatások történetét, a kommunikáció dimenzióit és folyamatát, valamint az azokat befolyásoló tényezőket, tanulmányozzák a kommunikáció elméletét, a szociális viselkedés leglényegesebb szabályszerűségeit, az érintkezésre való beállítódás, a kommunikatív attitűd lényegét. Nyerjenek betekintést az emberi kapcsolatok fejlődésébe, a kommunikáció zavarainak problémáiba. A kommunikációs modellek (pedagógiai, viselkedés- magatartástudomány). A jel, jelrendszer jelentősége a kommunikációban. Az emberi kommunikáció formái, akadályai és struktúrái. Az írás és könyvnyomtatás hatása az emberi kommunikációra, a kultúra és a kommunikáció összefüggései, a kulturális különbségek dimenziói, a pozitív és negatív sztereotípiák. A társadalmi kommunikáció típusai. A csoportkommunikáció fogalma, jellemzői, sajátosságai, csoportstátusz. Az információszükségletet befolyásoló tényezők, szerepek. A közvetlen emberi kommunikáció csatornái, folyamatai, dinamikája. A metakommunikáció jelentősége és szerepe. A verbális és nonverbális kommunikációt javító lehetőségek. A kommunikáció hatékonyságát fokozó tényezők. A társas interakció. A meggyőző kommunikáció. A kommunikáció szintjei, interperszonális észlelés, a viselkedés programja. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Allan Pease: Szó-Beszéd. A társalgás művészete. Park Könyvkiadó, Budapest, Allan Pease: Testbeszéd. Park Kiadó, Budapest, Buda Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűsége. Aula Kiadó, Budapest, Bujdosó Dezső (szerk.): Kommunikációelméleti szöveggyűjtemény. Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Tankönyvkiadó, Budapest, Raátz Judit: Kommunikáció. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó, Budapest, 2002.

10 Kapcsolat- és készségfejlesztés KMB1210 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 0+3 Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár TK A hallgatók empatikus, együttműködő, ön- és emberismeretére alapozva a kezdeményező és kapcsolatfejlesztő képességének fejlesztése. Egyéni hatékonyság növelésének technikái. Teamben történő együttműködés. Együttműködés és verseny. Konfliktuskezelés, kommunikáció, információáramlás, feed-back és ezek szerepe az ön- és társismeretben. Magatartásminták érzékelése, változtatási lehetőségek, alternatívák. Kapcsolatépítő játékok. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Buda Béla: Empátia- a beleélés lélektana. Gondolat Kiadó, Budapest, Gary Kroehnert: 102 extra tréninggyakorlat. Z-Press Kiadó, Miskolc, Szatmáriné Balogh Mária: Készség- és személyiségfejlesztés. EKTF Líceum Könyvkiadó, Eger, 1998.

11 Társadalomtudományi kutatások módszertana KMB1211 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 4. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+2 Dr. Schmercz István főiskolai tanár TI A tantárgy célja, hogy a hallgatók ismerjék meg a társadalomtudományi kutatások metodológiai alapjait. Legyenek jártasak empirikus szociológiai vizsgálatok adatainak interpretálásában, továbbá legyenek képesek alkalmazott kutatásmódszertani eljárásokat megtervezni és szakértő segítségével lebonyolítani. A kutatásmódszertan tárgy három szakaszból áll. Az első részben a tudományos vizsgálatok elméleti alapjaival, a valóság-megismerés logikai modelljeivel, az okság törvényszerűségeivel, valamint az operacionalizálás lépéseivel ismerkedik a hallgató. A második szakaszban kvantitatív és kvalitatív adatfelvételi módszereket oktatunk, különös tekintettel a survay és a tartalomelemzés technikájára és mintavételi eljárásaira. A harmadik részben adatelemzési technikák alapjait sajátíttatjuk el. A tudományos vizsgálatok elméleti alapjai. A társadalomtudományi valóságmegismerés folyamata. A tudományos elméletalkotás modelljei. Oksági kapcsolatok törvényszerűségei. Méréselméleti kérdések. Mérési technikák. Adatfelvétel. A mintavételi eljárás technikája. Kvantitatív adatfelvételi módszerek. Kvalitatív adatfelvételi módszerek. Adatelemzés. Adatok kvantifikálása. A leíró statisztika alapjai. Többváltozós elemzések, szignifikancia próbák. A társadalomtudományi kutatások etikai szempontjai. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Babbie, Earl: A társadalomtudományi kutatás gyakorlata. Balassi Kiadó, Budapest, Fónai Mihály Kerülő Judit Takács Péter (szerk.): Bevezetés az alkalmazott kutatásmódszertanba. II. kiadás. Pro Educatione Alapítvány, Nyíregyháza, Kolosi Tamás-Rudas Tamás: Empirikus problémamegoldás a szociológiában. OMIKK-TÁRKI, Budapest, Krippendorff, Klaus: A tartalomelemzés módszertanának alapjai. Balassi Kiadó, Budapest, Muksony Ferenc: Gondolatok és adatok. Osiris, Budapest, 1999.

12 Kommunikációs technológiák története 1 KMB2108 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 kollokvium Dr. Drabancz M. Róbert főiskolai docens AK A hallgatók a félév során megismerkednek a kommunikációs technológiák kronológiájával és fogalmi kereteivel. A történeti látásmód segítségével jártasságot nyernek a különböző korok kommunikációs jelenségeiben. Megismerkednek a kommunikációs rendszerek megőrzésre, távolsági kommunikációra, és a politikai és kulturális gyakorlatok reaktualizálására irányuló történeti formáival. A történeti ismeretek segítségével betekintést nyernek az információ, a társadalmi nyilvánosság modern kori sajátosságaiba. A korai civilizációk kulturális emlékezete, az emlékezés struktúrája. Az írásbeliség társadalomtörténeti dimenziói. Korai írások a görög világban, a latin írás szakaszai, tipológiája, hegemóniája és keresztény változata. A szöveg prezentációinak és interpretációinak új technikái. Írás és nyomtatástörténet. A könyvnyomtatás, a könyv és olvasás világa a felvilágosodás előtt. A nyomtatott sajtó születése és története Európában és Magyarországon. Kettő zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Drabancz M. Róbert: Voluma, kódex, média. Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza, A magyar sajtó története. Szerkesztette: Kosáry Domokos- Németh G. Béla, MTA, Budapest, Assmann, Jan: A kulturális emlékezet. Atlantisz Kiadó, Budapest, Az olvasás története a nyugati világban. Szerk: Cavallo, Guglielmo Chartier Roger, Balassi Kiadó, Budapest, Barbier, Fréderic- Lavenir, Catherine Bertho: A média története. Osiris Kiadó, Budapest, Barbier, Frederic: A könyv története. Osiris Kiadó, Budapest, Briggs, Asa- Burke, Peter: A média társadalomtörténete. Napvilág Kiadó, Budapest, Buzinkay Géza: Magyar hírlaptörténet. Corvina Kiadó, Budapest, Információáramlás a kora újkorban. Szerkesztette: Z. Karvalics László -Kis Károly Gondolat Kiadó, Budapest, Jákó Zsigmond: A latin írás története. Európa Kiadó, Budapest, Szóbeliség és írásbeliség. Szerk: Nyíri Kristóf- Szécsi Gábor, Áron Kiadó, Budapest, Z. Karvalics: Információ, társadalom, történelem. Typotex Kiadó, Budapest, 2003.

13 Kommunikációs technológiák története 2 KMB2212 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 kollokvium KMB2108 Dr. Drabancz M. Róbert főiskolai docens AK A hallgatók a félév során megismerkednek a kommunikációs technológiák kronológiájával és fogalmi kereteivel. A történeti látásmód segítségével jártasságot nyernek a különböző korok kommunikációs jelenségeiben. Megismerkednek a kommunikációs rendszerek megőrzésre, távolsági kommunikációra, és a politikai és kulturális gyakorlatok reaktualizálására irányuló történeti formáival. A történeti ismeretek segítségével betekintést nyernek az információ, a társadalmi nyilvánosság modern kori sajátosságaiba. A sajtó világa és társadalomtörténeti dimenziói. A modern üzleti sajtó jellemzői. A nyilvánosság csatornái és fejlődése a modern európai környezetben. A camera obscuratól a fényképezésig, a fotográfia feltalálása, a fényképezés története. Laterna magica és a mozgóképek világa. A film társadalomtörténete. A filmes rendszerek kialakulása és történelmi dimenziói. A távírás, távbeszélés előzményei és története. A rádió, televízió elterjedése. A számítógép, a hálózati rendszerek és az médiumok világa. Nyilvánosság szerkezete a késő kapitalizmus környezetében. Kettő zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Drabancz M. Róbert: A kommunikációs technológiák története a modern korban. Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza, A magyar sajtó története. Szerkesztette: Kosáry Domokos- Németh G. Béla, MTA, Budapest, Assmann, Jan: A kulturális emlékezet. Atlantisz Kiadó, Budapest, Az olvasás története a nyugati világban. Szerk: Cavallo, Guglielmo Chartier Roger, Balassi Kiadó, Budapest, Barbier, Fréderic- Lavenir, Catherine Bertho: A média története. Osiris Kiadó, Budapest, Barbier, Frederic: A könyv története. Osiris Kiadó, Budapest, Briggs, Asa- Burke, Peter: A média társadalomtörténete. Napvilág Kiadó, Budapest, Buzinkay Géza: Magyar hírlaptörténet. Corvina Kiadó, Budapest, Információáramlás a kora újkorban. Szerkesztette: Z. Karvalics László -Kis Károly Gondolat Kiadó, Budapest, Jákó Zsigmond: A latin írás története. Európa Kiadó, Budapest, Szóbeliség és írásbeliség. Szerk: Nyíri Kristóf- Szécsi Gábor, Áron Kiadó, Budapest, Z. Karvalics: Információ, társadalom, történelem. Typotex Kiadó, Budapest, 2003.

14 Művelődéstörténet KMB2213 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 Kollokvium KMB1104 Dr. Láczay Magdolna főiskolai tanár AK A művelődéstörténet segítségével a hallgatók megismerik a kultúra történetiségét és elsajátítják a történeti korok sajátos arculatainak leíró és elemző képességét. Megismerkednek az egyetemes és magyar művelődéstörténettel, társadalmi modellekkel, a tudományok és a művészetek sajátságaival, a középkori kulturális modell sajátosságaival, a keresztény világ szerkezetével, az újkori európai világ szemléletmódjával, a tudományok és a művészetek történetével. Jártasságot szereznek a történeti elemzésekben és a kronológia alkalmazásában. A görög-római civilizáció szerkezete. A vallás, a művészetek és a tudomány az antik korban. A zsidó kultúra sajátosságai. A keresztény világtörténeti megközelítése, a kereszténység tanrendszere, a szerzetesrendek. A lovagi kultúra a középkorban. Román és a gótikus stílus. A reneszánsz és a reformáció világa. A barokk kor és a mechanikus világkép elemei. A felvilágosodás racionalista világképe és a klasszicizmus. A nemzetállamok korának kulturális modelljei, a romantika világa. Kultúra, tudomány és művészetek a XIX- és XX. században. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Heussi, Karl: Az egyháztörténet kézikönyve. Osiris Kiadó, Budapest, Kerényi Károly: Görög mitológia. Szukits Kiadó, Szeged, Kosáry Domokos: Művelődés a XVIII. századi Magyarországon. Akadémiai Kiadó, Budapest, Magyar művelődéstörténet. Szerk.: Kósa László. Osiris Kiadó, Budapest, Magyar művelődéstörténeti lexikon. Főszerkesztő: Kőszeghy Péter, Balassi Kiadó, Budapest, Ritoók Zsigmond: A görög kultúra aranykora. Gondolat Kiadó, Budapest, 1984.

15 Szociálpszichológia KMB2214 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 2. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 Kollokvium KMB1102 Dr. Schmercz István főiskolai tanár TI Megismertetni a hallgatókkal a szociálpszichológia tudomány legfontosabb területeit. A szociálpszichológia tudománytörténeti előzményei. A szociálpszichológia alapfogalmai, kutatási módszerei. Bevezetés a csoportok világába. A csoportszerkezet alakulása, közös feladatok, a csoportszervezés lélektana. A szociális megismerés lélektana. Kisebbségek és a társadalmi identitás. Konformitás, a propaganda és a szociális befolyásolás, a kognitív disszonancia. Az individualisztikus, a versengő és az együttműködő szituációk. Az emberi agresszió. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Allport G.W.: A személyiség alakulása. Gondolat, Budapest, Aronson: A társas lény. KJK-Ker.Szöv., Budapest, Benda Klára: Szociálpszichológiai gyakorlókönyv. Osiris, Budapest, Csepeli György: Szociálpszichológia. Osiris, Budapest, Szociálpszichológia szöveggyűjtemény. Válogatta: Lengyel Zsuzsanna. Osiris Kiadó, Budapest, 2002.

16 Demográfia KMB2316 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 Kollokvium KMB 1101 Dr. Galó Miklós főiskolai tanár GI A hallgatókat megismerteti a demográfia alapfogalmaival, szemléletével. A mai magyar társadalom demográfiai jellemzőit, változóit és problémáit mutatja be. A demográfia tudománya és jelzőszámai. A strukturális demográfia, a népesség megoszlása életkor, nem és etnikai hovatartozás szerint. A népmozgalom, a születések alakulását befolyásoló tényezők, az együttélési formák változásai, élettársi kapcsolatok alakulása, házasságkötések számát meghatározó tényezők, a válás, a házasság felbontására ható tényezők. A halálozás, a halálozás jelzőszámai, alakulása és mai magyar tendenciái. A várható élettartam meghosszabbodásában közrejátszó tényezők. A külső és belső vándorlás jellemzői és tendenciái. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Demográfia. szerk: Klinger András KSH, Budapest, Kerülő Judit: Demográfia. Krúdy Könyvkiadó és Nyomda, Nyíregyháza, L. Rédei Mária: Demográfia. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest, Népesedés, népesedéspolitika. szerk: Cseh-Szombathy László, Tóth Pál Péter Századvég Kiadó, Budapest, Valkovics Emil: Demográfia. 1. Osiris Kiadó, Budapest, 2001.

17 Politikatudomány KMB2429 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 Kollokvium KMB1101 Dr. Nádasdi József főiskolai tanár PO A hallgató ismerje meg a politika intézményes világát, a magyar társadalom politikai rendszerét, az egyén politikai cselekvésének, a politikai tudat és a politikai közvélemény alakulásának társadalmi törvényszerűségeit. E célok érdekében elemezzük a politikai érdekérvényesítés folyamatát, politikai hatalom és uralom viszonyrendszerét, a legitimációelméletek kérdéskörét, a magyar alkotmányos politikai rendszer struktúráját, valamint a magyar választói magatartást és pártpreferenciát meghatározó legfontosabb tényezőit. A politika, mint társadalmi alrendszer. A politika fogalmi elemei. A politika, mint társadalmi viszonyrendszer. Hatalom és legitimáció. A politikai hatalom intézményesülése: az állam és kormányzati rendszerek. Politikai rendszerek típusai: diktatúrák és demokráciák. A politikai ideológia társadalmi funkciói. A politikai érdekérvényesítés folyamata és eszközrendszere. A választói magatartás elméleti kérdései. A magyar politikai rendszer. A magyar alkotmányos politikai rendszer. A magyar törvényhozó hatalom. A magyar kormányzati és közigazgatási rendszer. A magyar politikai pártok szavazótáborának összetétele és változásai a rendszerváltás után. Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Bayer József: A politikatudomány alapjai. Napvilág Kiadó, Budapest, Haskó Katalin-Hülvely István: Bevezetés a politikatudományba. Osiris Kiadó, Budapest, Körösényi András: A magyar politikai rendszer. Osiris Kiadó, Budapest, 1998.

18 Családi kommunikáció KMB2430 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 2. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 KMB 1107 Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK A hallgatók megismerjék a társadalmi kommunikáció típusain belül az interperszonális, szűkebben a családi kommunikáció folyamatát, sajátosságait, az ehhez kapcsolódó személyes és csoportos kommunikáció elméleti téziseit. A hallgatók képesek lesznek interperszonális kapcsolataikban, a napi gyakorlatban tudatosan felhasználni ismereteiket. A családi kommunikációhoz kapcsolódó ismeretanyag, illetve speciális elméleti tézisek adaptálhatóak legyenek a különböző társadalmi színterek sajátos kommunikációs gyakorlatára is. Az interperszonális, illetve családi és csoportkommunikáció szereplői az interakció folyamatában. A családi szerepek szociálpszichológiai megközelítése, illetve az azokhoz kapcsolódó speciális kommunikációs sajátosságok. A férfi-nő, illetve gyermeki szerepekhez kapcsolódó kommunikáció különbségei. Az impressziókeltés, illetve a minták közvetítésének kommunikációs vonatkozásai a családban. Stratégia és taktika a közvetlen kommunikációban. A kongurens és inkongurens kommunikáció. Konfliktusok kezelése. A családi életciklusokhoz kapcsolódó kommunikációs sajátosságok. Családi szocializáció, szülő- gyermek és testvérek közötti kommunikáció, a családi kapcsolatrendszer elméletek. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Bagdy Emőke: Családi szocializáció és személyiségzavarok. Tankönyvkiadó, Budapest, Buda Béla- Szilágy Vilmos: Párválasztás: a partnerkapcsolatok pszichológiája. Gondolat Kiadó, Budapest, Értékrendek és társadalmi kulturális változások. Válogatott tanulmányok, ELTE, Somlai Péter: Konfliktus és megértés a családi kapcsolatrendszer elmélete. Gondolat Kiadó, Budapest, Somlai Péter: Szocializáció. Corvina Kiadó, Budapest, 1997.

19 Szervezeti magatartás KMB2543 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Mohácsi Márta főiskolai adjunktus AK A tárgy ismerteti az egyének, csoportok, szervezetek magatartásának, viselkedésének jellegzetességét, törvényszerűségeit. Az emberi viselkedés differenciált észlelésére és befolyásolására készíti fel a hallgatókat. A szervezeti magatartás tárgya. A szervezeti teljesítmény. Egyén, csoport, szervezet, környezet. Egyén a szervezetben. Motiváció. Kompetenciák. Csoportok. Hatalom. Szervezeti politika. Leadership. Magatartáskultúra. Szervezeti szintű konfliktusok. Szervezeti változás. Szervezeti tanulás. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Bakacsi Gyula: Szervezeti magatartás és vezetés. Közgazdasági és Jogi Könyvkiadó, Budapest, Hunyadi György Székely Mózes: Gazdaságpszichológia. Osiris Kiadó, Budapest, Klein Sándor: Vezetés és szervezetpszichológia. SHL Hungary Kft., Budapest, 2001.

20 Szemiotika KMB2544 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 Kollokvium KMB1107 Csekéné dr. habil. Jónás Erzsébet egyetemi tanár OR Megismertetni a hallgatót a hatékony kommunikáció formáival, ennek érdekében tanulmányozzák a jeltudomány alapjait. A szemiotika a jel tudománya (rendszerbeli elhelyezés, fogalmak, tárgykörök értelmezése). A jelek felosztása (ikon, index, szimbólum). A jelek és jelrendszerek világa. Nyelv-szemiotika (a hangszimbolikától a napilapok címadásáig). Művészet-szemiotika (zene, építészet, irodalom, film, tánc, iparművészet). A folklór szemiotikája (a népművészettől a nagyvárosi folklórig). Társadalomszemiotika (divat-szemiotika régen és ma). A látvány, amelyben élünk (az ünnep szemiotikája). Sztereotípiák, stigmák a népek, nemzetek megítélésében. A nemzetközi kommunikáció szemiotikája (népek, kultúrák, szokások). Szociális viszonyok és státuszok jelrendszere (a család, az iskola, a munkahely). Aktív órai munka és a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása. Kollokvium. Balázs Géza (szerk.): Felfedezőúton a jelek világában. Magyar Szemiotikai Társaság, Budapest, Crystal, David: A nyelv enciklopédiája. Osiris Kiadó, Budapest, Cs. Jónás Erzsébet: Ismerkedjünk a szemiotikával! Krúdy Könyvkiadó, Nyíregyháza, Hidasi Judit (szerk.): Szavak Jelek Szokások. Windsor, Budapest, Horányi Özséb Szépe György (szerk.): A jel tudománya. Gondolat Kiadó, Budapest, Horányi Özséb (szerk.): Jel, jelentés információ. Magvető Kiadó, Budapest, Lotman, Ju.: Kultúra és intellektus. Gondolat Kiadó, Budapest, Szépe György Derényi András (szerk.): Nyelv, hatalom, egyenlőség. Corvina Kiadó, Budapest, T. Kiss Tamás (szerk.): A szemtől-szembeni formációk kommunikációs viszonyai. Új Mandátum, Budapest, Voigt Vilmos Balázs Géza (szerk.): A magyar jelrendszerek évszázadai. Magyar Szemiotikai Társaság, Budapest, Voigt Vilmos (szerk.): Jel és közösség. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1975.

21 Nyelvtudományi speciális kollégiumok KMB2658 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A kínált stúdiumok lehetővé teszik, hogy olyan területekkel ismertessék meg a hallgatókat és mélyítsék ismeretüket, amelyek a nyelvvel kapcsolatos aktuális problémák felismerési és kreatív kezelési képességét nyújtják, illetve amelyek alapján a hallgatók alkalmasak lesznek arra, hogy az adott képzési területen folyó mesterképzésbe lépjenek. Az alábbi kurzusok választhatóak: Nyelv és vallás Számítógép és nyelvészet Bevezetés a frazeológiába Mai magyar nyelvújítás Nyelvi szocializáció, nyelvi hátrány A hipertext és a hipermédia speciális formanyelvei (HTML, XML) Általános nyelvészet Bevezetés a névtanba Sajtónyelv Nyelvi tiszteletadás Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint.

22 Nyelv és vallás Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2. Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A kurzus ismerteti az ősi magyar hitvilág szókincsét, alakjait és tárgyi emlékeit, bemutatja a fontosabb Magyarországi vallásokat, ezek ünnepeit, hagyományait és szent könyveit. Részletesen kitér a Károli- és Káldi-féle református, illetve katolikus bibliafordítások nyelvi és helyesírási sajátosságaira. Ismerteti a különböző felekezetek vallási fogalmainak használatát, kitér a különböző nyelvhelyességi problémákra. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Diószegi Vilmos: Az ősi magyar hitvilág. Gondolat Kiadó, Budapest, Fábián Pál Deme László Tóth Etelka: Magyar helyesírási szótár. Akadémiai Kiadó, Budapest, Helmut von Glasenapp: Az öt világvallás. Gondolat Talentum, Budapest, Nemeskürty István: Magyar bibliafordítások Hunyadi János korától Pázmány Péter századáig. Szépirodalmi Könyvkiadó, Budapest, Szunyogh Szabolcs: Világvallások Magyarországon. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, 1997.

23 Számítógép és nyelvészet Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY Az informatika eszközeivel történő hatékony kommunikációs formák alkalmazása. A tantárgy ismerteti a szöveges dokumentumok tartalmi és formai kialakításának követelményeit, bemutatja a számítógépes dokumentumformázás eszközeit, kitér a különböző nyelvészeti problémák számítógépes megoldásainak lehetőségére. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Chomsky, Noam: Mondattani szerkezetek Nyelv és elme. Osiris Kiadó, Budapest, Prószéky Gábor Kis Balázs: Számítógéppel emberi nyelven. Szak Kiadó, Budapest, Révész György: Bevezetés a formális nyelvek elméletébe. Akadémiai Kiadó, Budapest, Saussure, Ferdinand de: Bevezetés az általános nyelvészetbe. Corvina Kiadó, Budapest, 1997.

24 Bevezetés a frazeológiába Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A frazeológia tárgya, helye a nyelvtudományban. A frazeológiai egység fogalma, terminológiai sokféleség a frazeológiaelméletben. A szólásközpontú frazeológiakutatás képviselői: Tolnai Vilmos, Kertész Manó, Csefkó Gyula stb. O. Nagy Gábor frazeológiai munkássága. A grammatikai frazeológia Hadrovics László értelmezésében. A frazeológiai tartomány terjedelme: szűken, ill. tágan értelmezett frazeológia. Napjaink frazeológiai kutatásai. A frazeológiai egységek használata a szépirodalomban és a publicisztikában: hagyománytisztelet és újítás. Régi és új frazeológiagyűjtemények. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Hadrovics László: Magyar frazeológia. Akadémiai Kiadó, Budapest, Juhász József: A frazeológia mint nyelvészeti diszciplína. In: Tanulmányok a mai magyar nyelv szókészlettana és jelentéstana köréből. Budapest, Kertész Manó: Szokásmondások. Budapest, O. Nagy Gábor: Mi a szólás? MNYTK., 87. (1954) Szathmári István: Gondolatok a magyar frazeológiai kutatásokról. MNy., 62: Voigt Vilmos: Új jelenségek a szóláskutatásban. MNy., 71:

25 Mai magyar nyelvújítás Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A szókészlet változásának elméleti háttere: társadalmi okok és mozgatórugók; nyelvújítás, nyelvújulás, nyelvtervezés, státustervezés, korpusztervezés. A neologizmusok hagyományos csoportosítása és újabb rendszerezése. Az elmúlt tíz év jellemző idegen szavai. A szóalkotással keletkezett neologizmusok. Egyéb szókincsbővülési módok. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Balázs Géza: Magyar nyelvkultúra az ezredfordulón. A Z Kiadó, Budapest, Glatz Ferenc (szerk.): A magyar nyelv az informatika korában. Magyar Tudományos Akadémia, Budapest, Kiss Gábor Pusztai Ferenc: Új szavak, új jelentések 1997-ből. Tinta Könyvkiadó, Budapest, Minya Károly: Mai magyar nyelvújítás. Tinta Könyvkiadó, Budapest, 2003.

26 Nyelvi szocializáció, nyelvi hátrány Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A hallgatók megismerkednek a különböző nyelvi szocializációs stratégáikkal, a nyelvi szocializáció társadalmi beilleszkedést meghatározó szerepével a következő tematikai bontásban: A szocializácó. A nyelvi szocializáció folyamata, a beszédfejlődés szakaszai. A különböző nyelvi szocializációs stratégiák jellemzői. Nyelvi szocializáció nyelvi hátrány. A bernsteini nyelvi szocializációs modellek. A korlátozott és a kidolgozott kód. A nyelvi hátrányos helyzet különböző típusai: két- vagy többnyelvűség és nyelvi hátrány, nyelvjárási anyanyelvűség és nyelvi hátrány. Kiegyenlítő beszédnevelési modell. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Kiss Jenő: Társadalom és nyelvhasználat. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Lawton: Társadalmi osztály, nyelv és oktatás. Gondolat Kiadó, Budapest, Lengyel Zsolt: Gyermeknyelv. Gondolat Kiadó, Budapest, Réger Zita: Utak a nyelvhez. Nyelvi szocializáció nyelvi hátrány. Akadémia Kiadó, Budapest, Szociolingvisztikai szöveggyűjtemény. Szerk., A. Jászó Anna és Bódi Zoltán. Tinta Kiadó, Budapest, Társadalom és nyelv. Szerk., Papp Mária Szépe György. Gondolat Kiadó, Budapest, Warhaugh, Ronald: Szociolingvisztika. Osiris Századvég Kiadó, Budapest, 1995.

27 A hipertext és a hipermédia speciális formanyelvei (HTML, XML) Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY Megismertetni a hallgatókat a hipertech és a hipermédia speciális formanyelvével és betekintést nyújtani az informatika eszközeivel történő hatékony kommunikációs formák alkalmazásába. A tantárgy keretén belül a hallgatók megismerkednek a speciális szövegtípusokkal, elsajátítják a létrehozásuk szükséges formanyelvi ismereteket. A megszerzett ismeretek segítségével képesek lesznek böngésző független kódolású hipermédiás szövegek megalkotására. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Bates, Chris: XML- elmélet és gyakorlat. Panem Kiadó, Budapest, Petőfi S. János Benkes Zsuzsa: A multimédiás szövegek megközelítései. Iskolakultúra. Pécs, Petőfi S. János: A szöveg, mint komplex jel. Akadémiai Kiadó, Budapest, Sikos László: XHTML. A HTML megújulása. BBS-Info Kiadó, Budapest, 2004.

28 Általános nyelvészet Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A tantárgy célja, hogy a hallgatók képet kapjanak a nyelv eredetéről szóló elméletekről. Darwin előtti elméletek: mítoszi magyarázatok, a természetes eredet. Az utánzáselméletek. A Darwin utáni elméletek: Steinthal, Max Müller, Hermann Paul, Wundt elképzelései. Megismerjék a nyelv kialakulásának biológiai-társadalmi meghatározását és fokozatait (a homo habilis, a homo erectus és a neandervölgyi ember rekonstruált kommunikációja, a homo sapiens tagolt beszéde: a nyelv és az emberiesség), valamint a tagolt beszéd kialakulásának rekonstruált fokozatait (a szómondat, mondatfajták és intonáció, a szómondat kettétagolódása alaki és funkcionális szinten). Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Crystal, David: A nyelv enciklopédiája. Osiris Kiadó, Budapest, Deme László: A beszéd és a nyelv. Tankönyvkiadó, Budapest, Papp Mária (szerk.): A nyelv keletkezése. Kossuth Kiadó, Budapest, Pinker, Steven: A nyelvi ösztön. Hogyan hozza létre az elme a nyelvet. Typotex, Telegdi Zsigmond Szépe György (szerk.): A nyelvről való gondolkodás története. Általános Nyelvészeti Tanulmányok XIII. Akadémiai Kiadó, Budapest, 1981.

29 Bevezetés a névtanba Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A nyelvi eszközökkel való hatékony kommunikálás elősegítése, nyelvi kommunikációs készségek elsajátítása és fejlesztése. A hallgatók megismerjék a névtudomány önálló, komplex és interdiszciplináris voltát. A hallgatók betekintést nyernek a névtani kutatások történeti fejlődésének folyamatába, megismerkednek a névtan általános és speciális jellemzőivel, valamint vizsgálati módszereivel, kutatási tárgyának szemantikai sajátosságaival, továbbá átfogó képet kapnak a névfajtákról, a névadás régi és új indítékairól. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Balázs János: A tulajdonnév a nyelvi jelek rendszerében. Általános Nyelvészeti Tanulmányok, I: Hajdú Mihály: Általános és magyar névtan. Osiris Kiadó, Budapest, Hajdú Mihály: Az önálló névtan születése és szükségessége In: Nagy L. János (szerk.): Petőfi, névtan, helyesírás. Implori József Középiskolai Helyesírási Verseny Gyula, Hoffman István: Magyar helynévkutatás Debreceni Egyetem, Debrecen, J. Soltész Katalin: A tulajdonnév funkciója és jelentése. Akadémiai Kiadó, Budapest, Kálmán Béla: A nevek világa. Gondolat Kiadó, Budapest, 1973.

30 Sajtónyelv Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A kommunikációs rendszerek nyelvi jellemzőinek megismerése. A sajtónyelv jellemzői és helye a magyar nyelv rétegződésében. Egy írásmű elkészítésének a menete. Szövegtani ismeretek, a szövegösszetartó erők. A címek fajtái és szerepe, címadási divatok és hibák. Nyelvhelyességi hibák, valamint nyelvművelő babonák a sajtóban. Idegen szavak a sajtó nyelvében, a magyarítások terjesztésének a fontossága. Tipikus helyesírási hibák a közhelyesírásban és a sajtóban. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Balázs Géza: Médianorma. Magyar Rádió, Budapest, Benczédy József: Sajtónyelv. MÚOSZ, Budapest, H. Varga Gyula (szerk.): Kommunikáció és nyelvhasználat. Az Eszterházy Károly Főiskola Tudományos Közleményei, Eger, Kemény Gábor Szántó Jenő (szerk.): Mondd és írd! Válogatott nyelvművelő cikkek. Auktor Könyvkiadó, Budapest, Zimányi Árpád: Nyelvhelyesség. Líceum Kiadó, Eger, 2000.

31 Nyelvi tiszteletadás Meghirdetés féléve 6. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 1+1 Dr. Szopos András főiskolai tanár MY A kommunikáció néhány speciális aspektusának tanulmányozása, azoknak a nyelvi eszközöknek a számbavétele, amelyek a másokkal való kapcsolatok és a másokkal való attitűdök kifejezésére szolgálnak. Fontos cél a nyelvhasználat és a társadalmi struktúra, a társadalmi érvényesülés összefüggéseinek feltárása. A társadalmi kapcsolat nyelvi jelölői (udvariasság, tiszteletadás, T/V különbség, megszólítások, névhasználat, a nemek és a nyelvhasználat stb.). Az együttműködési elv és a társalgási maximák. A nyelvi tiszteletadás formái és eszközei, megszólítások és partnerségre utaló elemek a nyelvhasználatban, a verbális érintkezésben. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Austin, J.: Tetten ért szavak. Akadémiai Kiadó, Budapest, Domonkosi Ágnes: Megszólítások és a beszédpartnerre utaló elemek nyelvhasználatunkban. A Debreceni Egyetem Magyar Nyelvtudományi Intézetének Kiadványai, Debrecen, Fülei-Szántó Endre: A verbális érintkezés. MTA Nyelvtudományi Intézete, Budapest, Kapitány Ágnes Kapitány Gábor: Rejtjelek I-II. Kossuth Kiadó, Budapest, Pléh Csaba Siklai István Terestyéni Tamás: Nyelv, kommunikáció, cselekvés. Osiris Kiadó, Budapest, 2001.

32 A kommunikáció műfajai KMB2317 Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+1 Dr. Jeney István főiskolai docens MY A humán- és a médiakommunikáció orientációban résztvevő hallgató egyaránt ismerje meg a nyilvános közlés műfaji rendszerét, formáit, a nyilvános kommunikáció intézményrendszerét, a publikálás alapvető szabályszerűségeit. A kommunikátori alkalmasság alapjai. A tömegkommunikáció szerkezete és intézményrendszere. A sajtóműfajok rendszere. A szubjektivitás és az objektivitás eszközei, korlátai. Meggyőződés és meggyőzés. Az íráskészítés vázlata. A hír- és a publicisztikai műfajok tartalmi és stilisztikai feltételei. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Sajtókincstár I. szerk.: Cserhalmi Imre. Budapest, Szathmári István: Stílusról, stilisztikáról napjainkban. Tinta Kiadó, Budapest, Tolcsvay Nagy Gábor: A magyar nyelv stilisztikája. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest, Új műfajismeret. szerk. Bernáth László. Sajtóház Lap- és Könyvkiadó Kft., Budapest, 2002.

33 Kommunikációs készségek fejlesztése KMB2431 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 0+2 Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK A hallgatók kommunikációs készségének kialakítása és azok fejlesztése. A kommunikáció hatékonyságát és eredményességét befolyásoló tényezők bemutatását olyan kommunikációs tréningfeladatok és szituációs játékok alkalmazásával végezzük, amelyek közvetlenül hozzájárulnak a hallgatók kommunikációs készségének fejlesztéséhez, a kommunikáció területén tapasztalható leggyakoribb hibák bemutatásához és azok javításához. Szerződéskötés, szabályok kialakítása, a közös cél megfogalmazása. Az egyén hozzájárulásai a csoporthoz: idő, ráfordításigény, érdekkonfliktusok tisztázása. Csoportépítés és együttműködés. A csoport által nyújtott előnyök fejlesztése: társas kötődések kialakítása, a biztonság megszerzése, a státusz, teljesítőképesség fokozása, az egyéni szakmai fejlődés segítése, a Mi tudat kialakítása, a kommunikációs és társas együttműködési készségek differenciálása. A kulcsképességek fejlesztése. Önismeret, én-ismeret, társismeret. Támogató és akadályozó tényezők. Információs zaj, információtorzulás, kommunikációs láncok. Nonverbális és verbális kommunikáció megjelenítése gyakorlatokban. A szituáció hatása a kommunikációra. Aktív órai munka, a félév során legfeljebb két zárthelyi dolgozat eredményes megírása, egy önálló feladat határidőre történő leadása.. a félévközi ellenőrzés alapján a TVSZ szerint. Buda Béla: A közvetlen emberi kommunikáció szabályszerűségei. Animula Kiadó, Budapest Pease, Allan: Testbeszéd. Park Könyvkiadó, Budapest, Rudas János: Delfi örökösei. Gondolat Kiadó, Budapest, Szabó Katalin: Kommunikáció felsőfokon. Kossuth Kiadó, Budapest, 2002.

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3

KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 "A" TÍPUSÚ ÁLTALÁNOSAN KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK KULTURÁLIS INTÉZMÉNYEK RENDSZERE TANTÁRGY KÓDJA: MS 7001 MEGHIRDETÉS FÉLÉVE: 1. FÉLÉV KREDITPONT: 3 8 ÓRA FÉLÉV LEVELEZŐ : CSIKÓS BEÁTA FŐISKOLAI ADJUNKTUS A

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat és 1 db beadandó feladat határidőre történő leadása. Filozófia ADB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+0 kollokvium Dr. habil Kiss Lajos András főiskolai tanár FT A hallgatók filozófiai szemléletének alakítása,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Mentálhigiéné CSM 1015L Meghirdetés féléve 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+1 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján. Elégtelen

Részletesebben

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306

SPB1305 3 3 3 2+1 : SPB1306 Tantárgy neve: Szociológia 3 Tantárgy kódja: SPB1305 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám: (elm.+gyak.) 2+1 Félévi követelmény: k Előfeltétel : SPB1306 Tantárgyfelelős neve és beosztása:

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI

TANTÁRGYLEÍRÁS. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős intézet kódja TSI Anatómia I. TNB1111 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Olajos Judit, főiskolai docens Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet)

KÖVETELMÉNYEK. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) A nyelvtudomány alapjai MAO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 (elmélet) kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Minya Károly

Részletesebben

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS

Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgyi programok, tantárgy-leírások (család és gyermekvédő tanár) TANTÁRGYLEÍRÁS Társadalomismeret CSM1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I.

TANTÁRGYLEÍRÁS. Tantárgy neve Jogi alapismeretek (Közjog) I. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm+gyak) 2+0 gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Nagy Andrea főiskolai docens TKI Cél, az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Torkos Katalin, Ph.D.

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Torkos Katalin, Ph.D. Társadalomtudományi kutatások SPB1109 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása A kurzus vizsgával zárul. Babbie, Earl: A társadalomtudományi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szociolingvisztika Tantárgy kódja. MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. Szociolingvisztika MAO1103 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Tukacsné dr. Károlyi Margit

Részletesebben

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL

Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Tantárgy neve: Filozófiatörténet Kódja: GA_FIT2KTVN GA_FIT2KTVL Intézet: Társadalom- és Vezetéstudományi Tantárgyfelelős neve: Fekete László Oktatók neve: Fekete László Tantárgyfelelős beosztása: óraadó

Részletesebben

A típusú tárgyak tantárgyleírásai

A típusú tárgyak tantárgyleírásai A típusú tárgyak tantárgyleírásai 1 2 TANTÁRGYLEÍRÁS Digitális kommunikáció, távoktatás PDB1000 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+4 G - Dr. Dráviczki Sándor főiskolai

Részletesebben

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények

ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények ELTE TáTK szociológia egyetemi szakra vonatkozó szakdolgozati és záróvizsga követelmények Tartalmi követelmények Szakdolgozat követelményei Bevezető fejezet a téma megjelölése, a témaválasztás indoklása,

Részletesebben

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA

ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA ELTE TANÍTÓ- ÉS ÓVÓKÉPZŐ FŐISKOLAI KAR NEVELÉSTUDOMÁNYI TANSZÉK A BA SZINTŰ TANÍTÓKÉPZÉS TANTÁRGYI PROGRAMJA 2006 KÖTELEZŐ TANTÁRGYAK ÉS TANTÁRGYELEMEIK PSZICHOLÓGIA A TANTÁRGY CÉLJA: A pszichológia oktatása

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1

TANTÁRGYLEÍRÁS. Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve Matematika Tantárgy kódja ÜS1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Konzultációs óraszám 2 Ráfordított óra (előadás) / Ráfordított óra (gyakorlat) 4/1 Félévi követelmény kollokvium

Részletesebben

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS

MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS MUNKAÜGYI ÉS TÁRSADALOM- BIZTOSÍTÁSI IGAZGATÁSI BA KÉPZÉS TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ Az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán a Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási BA képzés 2006/2007. tanévben indult

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A tanulói személyiség megismerése. Meghirdetés féléve 3 Kreditpont 2 Konzultációs óraszám: 6 A tanulói személyiség megismerése TKM1011L Meghirdetés féléve 3 Konzultációs óraszám: 6 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001L Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens A konzultáción való

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus

KÖVETELMÉNYEK. 20. századi reformok és hagyományok. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Vincze Tamás főiskolai adjunktus KÖVETELMÉNYEK 20. századi reformok és hagyományok Tantárgy kódja PDB 1102 L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + 2+0 gyak.) Előfeltétel (tantárgyi kód) PDB 1103 L Tantárgyfelelős

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon

KÖVETELMÉNYEK. A vizsgára bocsátás feltételei: A TVSZ. előírása szerinti részvétel az előadásokon KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve Nyelv, kultúra, társadalom MAM1001L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2 + 0 K Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I.

tantárgy E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium 30 3 Matematikai alapok I. TELJES IDEJŰ (NAPPALI) MUNKARENDŰ KÉPZÉS TANTERVE I. félév tárgy kódja tantárgy neve tantárgy számonkérés óraszám kredit előfeltétel típusa formája E GY E GY Matematikai alapok I. kötelező - kollokvium

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Drogprevenció SPB1904 Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB1108 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Györgyiné Dr. Harsányi

Részletesebben

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények:

A TÍPUSÚ TÁRGYAK 1. A tantárgy elsajátításának célja: 2. Tantárgyi program: Descartes Bacon 3. Évközi tanulmányi követelmények: A TÍPUSÚ TÁRGYAK Tantárgy neve Filozófiatörténet I. Tantárgy kódja TAB 1101 Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 1+1 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok

Informatikus könyvtáros alapszak Tantárgyi programok Tantárgy neve: Kommunikációs készségfejlesztés Kurzus neve: Kommunikációs készségfejlesztés Tantárgy heti óraszáma: 0/2 kreditértéke: 2 I. tantárgyfelelős neve: Csider Sándor kurzusfelelős neve: Csider

Részletesebben

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza

Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ. Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza Debreceni Egyetem Tanárképzési Központ Pedagógus szakvizsgára felkészítő szakirányú továbbképzés egységesen kötelező képzési szakasza I. évfolyam 2014/2015. tanév ÁLTALÁNOS TUDNIVALÓK A képzés helyszíne:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd hallgatók részére mveldésszervez szak, levelez tagozat Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképz Fiskolai Kar TÁJÉKOZTATÓ a kreditrendszer alapképzési tanulmányaikat 2005 szeptemberében megkezd" hallgatók részére mvel"désszervez" szak, levelez" tagozat

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0

KÖVETELMÉNYEK. Nevelés és oktatáslélektan Tantárgy kódja PDM 1004 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Nevelés és oktatáslélektan PDM 1004 Kreditpont: 4 Heti óraszám 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az előadáson való részvétel ajánlott.

Részletesebben

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga

ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára. 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga ZÁRÓVIZSGA TÉTELEK Szociológia mesterszakos hallgatók számára 2015/16-os tanév tavaszi záróvizsga Alapozó és szakmai törzstárgyak tételsora a tételek: társadalomelméleti/szociológiaelméleti/szociológiatörténeti

Részletesebben

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak

Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv:... 8 Kommunikáció és médiatudomány alapképzési szak tantárgyainak rövid

Részletesebben

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége.

A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. Hidasi Judit, Osváth Gábor, Székely Gábor A család a Magyar értelmező kéziszótár (ÉKsz. 2003) meghatározása szerint a szülők, a gyermek(ek) (és legközelebbi hozzátartozóik) közössége. A rokon olyan személy,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II.

KÖVETELMÉNYEK 2015/2016. 2. félév. Informatika II. 2015/2016. 2. félév Tantárgy neve Informatika II. Tantárgy kódja TAB1110 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (gyak.) 0 + 1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1109 Tantárgyfelelős neve és

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Ajánlott részvétel az előadásokon. A félév során egy alkalommal írjanak zárthelyi dolgozatot.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények: Ajánlott részvétel az előadásokon. A félév során egy alkalommal írjanak zárthelyi dolgozatot. A nevelés történeti alapjai CGB1101 Meghirdetés féléve 2. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+0 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár A hallgatók megismertetése az

Részletesebben

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok

(1) A magyar fonémaállomány rendszere. Oppozíciók és simító folyamatok A BA-záróvizsga nyelvtudományi tételsora amelynek alapján besoroljuk a magyar szakon a nyelvtudományi témájú szakdolgozatokat alapképzési témakörbe, illetve szakirányi témakörbe Alapkézési tételek HANGTAN:

Részletesebben

Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak

Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak I. A szakirányú továbbképzés neve: Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak Közoktatási vezető és pedagógus-szakvizsga szakirányú továbbképzési szak II. A szakirányú továbbképzési

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat (2x20 pont) és 1 db beadandó feladat (10 pont) határidőre történő leadása.

TANTÁRGYLEÍRÁS. 3. Évközi tanulmányi követelmények 2 db zárthelyi dolgozat (2x20 pont) és 1 db beadandó feladat (10 pont) határidőre történő leadása. Gazdasági matematika GZB1101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 5 Heti kontakt óraszám (előadás+gyakorlat) 2+2 kollokvium - Dr. Blahota István főiskolai tanár MI A tárgy keretében a hallgatók a matematikai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Általános- és fejlődéslélktan Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Általános- és fejlődéslélktan SPB 2101 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 5 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+1 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Almássy Zsuzsanna, főiskolai adjunktus A kollokviummal

Részletesebben

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI

A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A MAGYAR NYELV ÉS IRODALOM ÉRETTSÉGI VIZSGA ÁLTALÁNOS KÖVETELMÉNYEI A vizsga formája Középszinten: írásbeli és szóbeli Emelt szinten: írásbeli és szóbeli A magyar nyelv és irodalom érettségi vizsga célja

Részletesebben

Emberi jogok és szociális munka modul

Emberi jogok és szociális munka modul Emberi jogok és szociális munka modul TÁMOP-5.5.4-09/2-C-2009-0006 Útitársak projekt Készítette: Dr. Egresi Katalin 2011. június 1 TARTALOM Tartalom A MODUL MEGVALÓSÍTÁSÁNAK ELŐFELTÉTELEI... 3 1. Előzetes

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV érvényes a 2013/2014. tanévtől felmenő rendszerben PÉNZÜGY ÉS SZÁMVITEL ALAPKÉPZÉSI SZAK

Részletesebben

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2.

Tantárgy neve: Szocializáció kreditszáma: előadás / szeminárium/ gyakorlat Tantárgyleírás 3-5 irodalom Kötelező irodalom: 1. Somlai, P. 2. Tantárgy neve: Szocializáció Tanóra típusa: előadás / szeminárium/ gyakorlat és száma: előadás, 8 óra Számonkérés módja (koll. / gyj. / egyéb): kollokvium Tantárgy tantervi helye (hányadik félév): 1. félév

Részletesebben

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása.

Előterjesztés. A PTE BTK Kari Tanácsa.. ülésére 2007. április 18. Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előterjesztés A PTE BTK Kari Tanácsának. ülésére 2007. április 18. Előterjesztő: Dr. Szijártó Zsolt a Professzió Bizottság elnöke Tárgy: A Szociológia MA szak szakindítási kérelmének elbírálása. Előzmények:

Részletesebben

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK

TANTÁRGYI KÖVETELMÉNYEK A tantárgy kódja, neve: PDM1005 Euroharmonizáció A tantárgy felelőse, beosztása: Dr. Hollósi Hajnalka Zsuzsanna főiskolai adjunktus Heti óraszám (nappali): 2+0 Kredit: 4 Féléves óraszám (levelező): 12

Részletesebben

Családvédelem, családgondozás

Családvédelem, családgondozás I. Általános követelmény: Családvédelem, családgondozás A jelölt adjon számot a családvédelem és a családgondozás során alkalmazható társadalompolitikai, jogi, szakmai, módszertani ismeretekről. Ismerje

Részletesebben

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK

KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK KÉPZÉSI PROGRAM KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK SZOLNOKI FŐISKOLA SZOLNOK TANTERV KERESKEDELEM ÉS MARKETING ALAPKÉPZÉSI SZAK (BA.) NAPPALI TAGOZAT érvényes a 2013/2014.

Részletesebben

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék mezőgazdasági mérnöki szak I. évfolyam. elmélet gyakorlat elmélet gyakorlat 1. 14 2-28 - Összesen: 28 - NYF-GTFK Vezetés- és Humántudományi Tanszék Tantárgy neve: AGRÁRTÖRTÉNET MM1102 Meghirdetés féléve: 1. félév Kreditpont: 1 Össz óraszám (elm+gyak): Félév Száma heti óraszám 1. 14 2-28 - Összesen: 28 -

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása

KÖVETELMÉNYEK. A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései Tantárgy kódja. Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Tantárgy oktatója és beosztása A pedagógia oktatásának elméleti, gyakorlati kérdései PDM 1003L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Konzultációs órák száma 12 K Dr. Szabó Antal főiskolai tanár Az előadáson való részvétel kötelező, orvosi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA

A modulok oktatási programja. II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA A modulok oktatási programja II. fejezet A MODULOK OKTATÁSI PROGRAMJA 49 Ápoló képzés 50 A modulok oktatási programja TÁRSADALOMISMERETEK (0.1.1.2.) A modul célja A tanuló megismertetése a társadalom,

Részletesebben

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Dunaújvárosi Főiskola Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon Tanterv 2014 2014.07.23. 2 Tartalomjegyzék Kommunikáció és Média felsőoktatási szakképzés Kommunikátor szakirányon

Részletesebben

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig)

A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI (2007 dec. 1-2009. szept. 1-ig) A bizottságok elnökeire és tagjaira vonatkozó javaslatot a Szenátus az I/2-2/68/2007. (nov. 27.) és az I/2-2/78/2007.(dec.19.)

Részletesebben

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK

GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK A DEBRECENI EGYETEM Agrárgazdasági és Vidékfejlesztési Kar KÉRELME GAZDASÁGI ÉS VIDÉKFEJLESZTÉSI AGRÁRMÉRNÖK BSc SZINTŰALAPKÉPZÉSI SZAK INDÍTÁSÁRA Agrár képzési terület Gazdasági, vidékfejlesztési és informatikus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Neveléselmélet, nevelésfilozófia Neveléselmélet, nevelésfilozófia B1621 Kreditpont: 2 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 koll B1113 Az előadásokon való részvételre a Nyíregyházi Egyetem Tanulmányi és Vizsgaszabályzatának 8. 1 pontja

Részletesebben

Információ és Társadalom

Információ és Társadalom Információ és Társadalom Nyíregyházi Főiskola 2013. november 21 22. 2013. november 21. csütörtök 10. 30. 10.45. Megnyitó 10.45. 11.15. Plenáris előadás Z. Karvalics László: Az információtörténelem mint

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS. Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens Tantárgyfelelős szervezeti egység kódja Digitális kommunikáció I. GO1001 Meghirdetés féléve 1. Kreditpont 4 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 G Sitkuné Görömbei Cecília, főiskolai docens TI A hallgató legyen képes elvégezni a következő

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja

TANTÁRGYLEÍRÁS Tantárgy neve. Közgazdaságtan Tantárgy kódja Közgazdaságtan MR0101 Meghirdetés féléve 1. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve, beosztása Dr. Filep Gyula főiskolai tanár Tantárgyfelelős egység kódja KO A tantárgy alapvető célja, hogy

Részletesebben

SZEMIOTIKAI TÁJÉKOZTATÓ A szemiotika összeköti a természetet és a kultúrát" (Guadalajara, 1997.) Új folyam 17 (1991-) (22) * 2007. szeptember 3.

SZEMIOTIKAI TÁJÉKOZTATÓ A szemiotika összeköti a természetet és a kultúrát (Guadalajara, 1997.) Új folyam 17 (1991-) (22) * 2007. szeptember 3. SZEMIOTIKAI TÁJÉKOZTATÓ A szemiotika összeköti a természetet és a kultúrát" (Guadalajara, 1997.) Új folyam 17 (1991-) (22) * 2007. szeptember 3. * 2007. 2. szám (i) A Magyar Szemiotikai Társaság tájékoztatója

Részletesebben

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK

SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Indított specializációk: Képzési terület, képzési ág: Képzési ciklus: Képzési forma (tagozat): A szakért felelős kar: Képzési idő: SZABAD BÖLCSÉSZET ALAPKÉPZÉSI SZAK Filozófia, Esztétika, Etika, Vallástudomány,

Részletesebben

Andragógia alapképzési szak

Andragógia alapképzési szak Dunaújvárosi Főiskola Andragógia alapképzési szak TÁMOP 4.1.2 D projekthez kapcsolódó tanterv. július 30. 2 Tartalomjegyzék Szakleírás... 5 Óraterv... 9 tantárgyainak rövid ismertetése... 13 Filozófiatörténet

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) SPF1101 Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens - rendszeresen óralátogatás, maximum

Részletesebben

Az írásbeli érettségi témakörei

Az írásbeli érettségi témakörei Az írásbeli érettségi témakörei Dőlt betűvel szerepelnek azok a részek, amelyeket csak emelt szinten kérnek. 1. AZ ÓKOR ÉS KULTÚRÁJA 1.1 Vallás és kultúra az ókori Keleten Az egyes civilizációk vallási

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 SPF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens A kurzus teljesítésének feltétele: a kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Neveléstudományi modellek és paradigmák Tantárgy kódja PDM 1002 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 4 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 - koll. A félév kollokviummal zárul, a kollokviumra való jelentkezés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR

ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR S ZE G E D I TU DOM ÁN Y E GY E T EM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR T Á J É K O Z T A T Ó I. ÉVES ORVOSTANHALLGATÓKNAK AZ ÁLTALÁNOS ORVOSKÉPZÉS ALAPOZÓ - ELŐKÉSZÍTŐ MODULJÁNAK TANTERVÉRŐL és VIZSGARENDJÉRŐL

Részletesebben

Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés

Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés Dunaújvárosi Főiskola Intézményi kommunikátor felsőfokú szakképzés Tanterv. július 29. 2 Tartalomjegyzék Alapadatok:... 5 Intézményi kommunikátor megnevezésű elágazás szakmai és vizsgakövetelményei...

Részletesebben

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat II. évfolyam. 2015-2016-os tanév 1. félév programjai

Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat II. évfolyam. 2015-2016-os tanév 1. félév programjai Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány levelező tagozat II. évfolyam 2015-2016-os tanév 1. félév programjai 1 Ápolás és betegellátás alapszak ápoló szakirány programtervezete 2015-2016-os tanév

Részletesebben

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév

Tantárgyi program. I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév Tantárgyi program I. évfolyam, Sportszervező szak (levelező) Mikroökonómia c. tantárgy 2011/2012. tanév, 2. félév A tantárgy neve (csoportja): Közgazdaságtan (Mikroökonómia) (AV_SSZLB004) A neve, beosztása:

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPISMERETEK 50 KREDITPONTOS DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

EGY ÚJ FÖLDRAJZI DISZCIPLÍNA? BEVEZETÉS A VALLÁSFÖLDRAJZBA Pete József 1

EGY ÚJ FÖLDRAJZI DISZCIPLÍNA? BEVEZETÉS A VALLÁSFÖLDRAJZBA Pete József 1 EGY ÚJ FÖLDRAJZI DISZCIPLÍNA? BEVEZETÉS A VALLÁSFÖLDRAJZBA Pete József 1 A keresztényeket nem különbözteti meg a többi embertől sem a táj, sem a nyelv, sem az életmód. Nem laknak ugyanis külön városokban,

Részletesebben

Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak

Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak Nemzeti Közszolgálati Egyetem Vezető- és Továbbképzési Intézet Közszolgálati protokoll szakirányú továbbképzési szak KÉPZÉSI PROGRAM Szakfelelős: Dr. Back András I. A Közszolgálati protokoll szakirányú

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Alkalmazott Pszichológia Intézet

Részletesebben

A népműveléstől a közösségi művelődésig Durkó Mátyás Emlékkonferencia 2016. PROGRAMFÜZET

A népműveléstől a közösségi művelődésig Durkó Mátyás Emlékkonferencia 2016. PROGRAMFÜZET PROGRAMFÜZET Debreceni Egyetem BTK NI Andragógia Tanszék 2 Durkó Mátyás Emlékkonferencia Debreceni Egyetem Főépület Debrecen, Egyetem tér 1. 2016. június 16-17. A rendezvény szervezői: Debreceni Egyetem

Részletesebben

B. Földrajz BSc Terület- és településfejlesztő specializáció Kötelezően választható tárgyai

B. Földrajz BSc Terület- és településfejlesztő specializáció Kötelezően választható tárgyai B. Földrajz BSc Terület- és településfejlesztő specializáció Kötelezően választható tárgyai Tantárgy neve A terület és településfejlesztés alapjai Tantárgy kódja FDB 2508 Meghirdetés féléve 3 Kreditpont

Részletesebben

KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT

KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT KIADVÁNY A 2016 SZEPTEMBERÉBEN INDULÓ SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAKOKRÓL VEZETŐ- ÉS TOVÁBBKÉPZÉSI INTÉZET SZERVEZÉSI KÖZPONT A kiadvány lezárva: 2016. június 1. Általános tudnivalók, valamint a jelentkezéssel

Részletesebben

A Nyugat-magyarországi Egyetem. Apáczai Csere János Kar. Kari Tanácsának. 2015. évi határozatai

A Nyugat-magyarországi Egyetem. Apáczai Csere János Kar. Kari Tanácsának. 2015. évi határozatai A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kar Kari Tanácsának 2015. évi határozatai Győr 2015 1/2015. (02.18.) SZ. HATÁROZAT személyére (Dr. Szunyogh László, Venesz Norbert) tett javaslatot egyhangúlag

Részletesebben

a) TUDOMÁNYOS TANÁCS Elnök: Prof. Dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár, dékánhelyettes, tudomány- és kutatásszervezői

a) TUDOMÁNYOS TANÁCS Elnök: Prof. Dr. Kerekes Benedek egyetemi tanár, dékánhelyettes, tudomány- és kutatásszervezői A NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA TANÁCSAI ÉS ÁLLANDÓ BIZOTTSÁGAI A Nyíregyházi Főiskola tanácsai és állandó bizottságai elnökének és közalkalmazott tagjainak megbízása visszavonásig, de legkésőbb 2015. szeptember

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak. KÖVETELMÉNYEK Gyermekirodalom I. (Népköltészet) Tantárgy kódja TAB 1306 Meghirdetés féléve 6. Kreditpont: 1 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 0+1 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi kód) -- Tantárgyfelelős

Részletesebben

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012)

A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) A megőrizve változtatás jegyében A történelem kerettantervek (2012) Katolikus Pedagógiai Szervezési és Továbbképzési Intézet 2012. november 20. Készítette: Dr. Katona András ny. főiskolai docens, a történelem

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Magyar nyelv és irodalom Általános nyelvészet A tantárgy típusa DF DD DS DC X II.

Részletesebben

Fogyatékosok szociális ellátása, rehabilitációja

Fogyatékosok szociális ellátása, rehabilitációja Fogyatékosok szociális ellátása, rehabilitációja I. Általános követelmény: A jelölt adjon számot arról, hogy a kor követelményeinek, tudományos eredményeinek megfelelő, fogyatékossággal kapcsolatos társadalompolitikai,

Részletesebben

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT

TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ CSECSEMŐ- ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT TANTERVI TÁJÉKOZTATÓ AZ ALAPKÉPZÉSI TANULMÁNYAIKAT 2014 SZEPTEMBERÉBEN MEGKEZDŐ HALLGATÓK RÉSZÉRE: CSECSEMŐ ÉS KISGYERMEKNEVELŐ SZAK, NAPPALI TAGOZAT Szerkesztette: Mészárosné Dr. Darvay Sarolta Technikai

Részletesebben

A 2016. évre vonatkozó könyvkiadási pályázaton támogatást nyert könyvek tudományos osztályonként

A 2016. évre vonatkozó könyvkiadási pályázaton támogatást nyert könyvek tudományos osztályonként A 2016. évre vonatkozó könyvkiadási pályázaton támogatást nyert könyvek tudományos osztályonként Nyelv- és Irodalomtudományok Osztálya Szerző/Cím Kiadó Megítélt támogatás (forint) Jankovics József: Gyöngyösi

Részletesebben

Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév

Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév Tanulmányi Tájékoztató 2012/2013. tanév II. félév i jogi szakjogász és i jogi szakokleveles tanácsadó szakirányú továbbképzési szakok Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara 2011. év szeptemberétől

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

Heti Tantárgyfelelős. kódja. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 2 0 G 3 NK Dr. Nagy Andrea X

Heti Tantárgyfelelős. kódja. Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 2 0 G 3 NK Dr. Nagy Andrea X Nemzetközi tanulmányok alapszak Szakirányok: EU tanulmányok, Kultúrdiplomácia, Nemzetközi logisztika 2006. szeptemberétől Tantágy "A" típusú tárgyak felelős Jogi alapismeretek (Közjog) I. NKB1101 2 0 G

Részletesebben

PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Alapképzések. (nappali, levelező és távoktatási tagozat)

PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Alapképzések. (nappali, levelező és távoktatási tagozat) PÓTFELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Alapképzések (nappali, levelező és távoktatási tagozat) Budapest, 2012. július Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK ALAPKÉPZÉS (BA/BSC) NAPPALI TAGOZAT...

Részletesebben

Tantárgyfelelős Félévi Kredi. kódja. Szociológia KMB K 4 AK Dr. Kerülő Judit X

Tantárgyfelelős Félévi Kredi. kódja. Szociológia KMB K 4 AK Dr. Kerülő Judit X Kommunikáció és médiatudomány alapszak Szakirányok: Nyomtatott újságírás, On-line újságírás, Üzleti kommunikáció 2006. szeptemberétől Tantágy "A" típusú tárgyak felelős Szociológia KMB1101 3 0 K 4 AK Dr.

Részletesebben

Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak

Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak Személyügyi szaktanácsadó szakirányú továbbképzési szak Dunaújvárosi Főiskola. T A R T A L O M J E G Y Z É K I. Képzési és kimeneti követelmény... 3 II. Képzési program... 6 II.1. Képzési és kimeneti követelmény...

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató

Budapesti Gazdasági Főiskola. Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest. SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat. Tantárgyi útmutató Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi-Számviteli Kar Budapest SZÁMVITEL mesterszak PÉNZÜGY mesterszak nappali tagozat Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév 2. félév 1 Tantárgy megnevezése: Kutatásmódszertan

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Bölcsészettudományi Kar 1.3 Intézet/Tanszék Magyar és Általános Nyelvészeti Tanszék 1.4

Részletesebben

Könyvtárpedagógiai-program

Könyvtárpedagógiai-program Könyvtárpedagógiai program Általános könyvtárpedagógiai rész. Az iskolai könyvtár rövid bemutatása, helye az iskola pedagógiai programjában Az iskolai könyvtár a Vajda János Gimnázium szerves része, az

Részletesebben

2009. szeptemberétől

2009. szeptemberétől Sportszervező alapképzési szak mintatanterve "A" típusú tantárgyak 2009. szeptemberétől Tantágy neve Anatómia TNB1111 2 0 K 2 TS Dr. Olajos Judit Élettan, Balesetvédelem, Elsősegélynyújtás TNB1112 2 0

Részletesebben

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról

I. Általános információk az előadásokról, szemináriumokról, szak- vagy laborgyakorlatokról Babeş Bolyai Tudományegyetem Kolozsvár Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi Kar Kommunikáció és közkapcsolatok Szak Egyetemi év: 2011-2012 Félév: I. I. Általános információk az előadásokról,

Részletesebben

SZAKMAI ADATLAP. I. Személyi adatok:

SZAKMAI ADATLAP. I. Személyi adatok: SZAKMAI ADATLAP I. Személyi adatok: Név: Prof. Dr. Szabó Imre Anyja neve: Kovács Ida Szül. helye, ideje: Mezőnagymihály, 1951. október 12. Állampolgársága: magyar Végzettség, tudományos fokozat: 1976:

Részletesebben

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat)

FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ. a 2012/2013. tanévre. Szakirányú továbbképzések. (levelező és esti tagozat) FELVÉTELI TÁJÉKOZTATÓ a 2012/2013. tanévre Szakirányú továbbképzések (levelező és esti tagozat) Budapest, 2011. november Budapesti Gazdasági Főiskola TARTALOMJEGYZÉK Szakirányú továbbképzések Adó- és Pénzügyi

Részletesebben

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program

Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak. Szakindítás Képzési program Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Szakindítás Képzési program Dunaújváros 2008 Tartalom 1. Minőségirányítási Szakmérnök Szakirányú Továbbképzési Szak Képzési és Kimeneti Követelmény...

Részletesebben

Idősek szociális ellátása

Idősek szociális ellátása Idősek szociális ellátása I. Általános követelmény: A jelölt ismerje az idős kor sajátosságait, az idősek társadalmi helyzetét, az idősek ellátására szerveződött rendszert, az ellátórendszer szakmai feladatait,

Részletesebben