TANTÁRGYLEÍRÁS NAPPALI szociális munka I. évfolyam A tantárgy címe: Szociális munka II (Esetkezelés) Félév: 2014/2015 Tavaszi

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "TANTÁRGYLEÍRÁS NAPPALI szociális munka I. évfolyam A tantárgy címe: Szociális munka II (Esetkezelés) Félév: 2014/2015 Tavaszi"

Átírás

1 TANTÁRGYLEÍRÁS NAPPALI szociális munka I. évfolyam A tantárgy címe: Szociális munka II (Esetkezelés) Félév: 2014/2015 Tavaszi A tárgy típusa: előadás Óraszám: heti 2 óra Oktató: Bihari Ildikó Intézet / Tanszék: Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet, Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Előadás időpontja: szerda, Előadás helye: főépület, fsz. 49. A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A tantárgy célja az esetkezelés fogalmainak (felmérés, interjú, problémamegoldó folyamat, tanácsadás, exploráció, empátia, motiválás, forrásfejlesztés, stb.) értelmezése, az esetkezelés munkaformáinak, folyamatának, intervenciós stratégiáinak megismerése. A félév során a hallgatók megismerkednek a problémamegoldással, a problémamegoldó modellekkel és azok szakaszaival. Az egyénekkel történő esetmunka folyamatának megismerésén túl foglalkozunk a szociális munka alapvető eszközeivel, illetve a kommunikációs készségek gyakorlatban való megjelenésével. Sorra vesszük a krízisintervenció, kríziskezelés kérdéseit is és kitérünk az új emberi és társadalmi szükségletek kapcsán a változáskezelés, változásmenedzselés kérdéseire egyaránt. A kurzus ráépül a tárggyal párhuzamosan zajló Szociális munka II. terepgyakorlat tapasztalataira. 1. blokk: A szociális munkára ható elméletek áttekintése Áttekintjük a szociális munka gyakorlatára ható elméleteket, a szociális munka irányzatait. Így foglalkozunk röviden a pszichoanalitikus elmélettel, a szociális esetmunka funkcionális megközelítésével, a pszichoszociális megközelítéssel. Kitérünk a viselkedés-lélektani irányzatra, áttekintjük a közösségi mentálhigiéné fejlődésének szociális esetmunkára való hatását. A témát az esetmunkában a rendszerszemlélet és az általános szociális munkamodellek megjelenésével zárjuk. 2. blokk: A szociális esetmunka, mint segítő tevékenység A szociális munka tevékenységének rendszerezését követően a problémamegoldás végrehajtására vonatkozó cselekvési elvekkel foglalkozunk. Foglalkozunk az interperszonális segítségnyújtás közvetlen és közvetett stratégiáival. Áttekintjük a problémamegoldás szakaszait, lépéseit. Az órák kiemelt témája a hatékony kommunikáció, a kapcsolatteremtés: empátia és autenticitás, valamint a problematikus kommunikációs minták kezelése. 3. blokk: A sokszempontú feltárás szociális diagnózis Feltárás fogalma, célja. Elvek: az erősségekre koncentrálás, hangsúly a környezeti rendszereken, multidimenzionalitás. Az órákon számba vesszük a lehetséges információforrások tárházát. Foglalkozunk azzal, hogy a feltárásban milyen tudásra és

2 készségek meglétére van szüksége a szociális munkásnak. Hogyan történik a környezetrendszer feltárása, a problémák felmérése. Mit jelent a szociális diagnózis fogalma. 4. blokk: A tanácsadás A tanácsadás a segítő és a segítségkérő szempontjából. A probléma tudatosodása - a kliensek reakciója a személyes problémára. A célokban való megegyezés és a szerzõdés megfogalmazása. A változást célul tűző stratégiák kialakítása. A kliens készségeinek fejlesztése, a környezet megváltoztatása, az interperszonális kapcsolatok javítása. A segítõ kapcsolat lezásárása. 5. blokk: Krízisintervenció, új emberi szükségletek, változáskezelés Ebben a témakörben a krízisintervencióval foglalkozunk, hogy mi jellemzi a krízisállpotot, milyen lépésekből áll a krízisintervenció. Ezt követően áttérünk az új emberi és társadalmi szükségletek megsimerésére, a változáskezelés jelentőségére. Előfeltételek: Szociális munka I. A tárgyra való jelentkezés módja: kötelező Értékelés: kollokvium Az értékelés módja: Szóbeli vizsga F. J. Turner: Az elméletek sokféleségén alapuló szemlélet a szociális munka gyakorlatában in: A szociális munka elmélete és gyakorlata I. kötet Budapest, Semmelweis Kiadó, (szerk: Hegyesi Gábor Talyigás Katalin) ( oldal) Szabó Lajos: A szociális munka irányzatai in: Szociális esetmunka Elméleti alapvetés Budapest, Wesley Könyvek, ( oldal) Ronald Woods: A szociális munka tevékenységének egy lehetséges rendszerezése In: Hegyesi Gábor - Talyigás Katalin (szerk.): A Szociális munka elmélete és gyakorlata 1. kötet o. Beulah Roberts Compton Burt Galaway: Problémamegoldás: a szociális munka folyamata In: Hegyesi Gábor - Talyigás Katalin (szerk.): A Szociális munka elmélete és gyakorlata 1. kötet, Budapest NcsSzI, o. D. Heapworth - J. A. Larsen: Bevezetés a problémamegoldó folyamatba In: Tánczos Éva (szerk.): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet ( o.) Bányai Emőke - Szabó Lajos - Tánczos Éva: Az esetmunka folyamata. In: Kézikönyv szociális munkásoknak Budapest, 3Sz, (szerk.: Kozma Judit) o. D. Heapworth - J. A. Larsen: Interperszonális és környezeti rendszerek felmérése In: Tánczos Éva (szerk.): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet o.

3 J. K. Whittaker: Interperszonális segítségnyújtás a szociális munkában. In: Tánczos Éva (szerk.): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet o. D. Hepworth - J. E. Larsen: A sokszempontú felmérés In: Tánczos Éva (szerk.): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet o. D. Heapworth - J. A. Larsen: A célokban való megegyezés és a szerződéskötés. In: Tánczos Éva (szerk.): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet o. Bárdos Kata: Alapvető eszközök a szociális munkában. In: Kozma Judit (szerk.): Kézikönyv szociális munkásoknak. Szociális Szakmai Szövetség, o. Kozma Judit: Szociális diagnózis. Esély, 2001/ Szabó Lajos: Krízisintervenció a szociális esetmunkában In: A szociális munka elmélete sés gyakorlata II. Kötet Budapest, Semmelweis Kiadó 1994 (szerk: Hegyesi Gábor Talyigás Katalin) o. D. Pierce: Egy új emberi és társadalmi szükséglet: a változás kezelése In: Hegyesi Gábor - Talyigás Katalin (szerk.): A Szociális munka elmélete és gyakorlata 1. kötet o. Talyigás Katalin: Változásmenedzselés a szociális munkában In: Kozma Judit (szerk.): Kézikönyv szociális munkásoknak. Szociális Szakmai Szövetség, o. Szabó Judit Ágnes Lars Also Olesen Huber Béla: Harc a minőségért a szociális szektorban in: Kézikönyv szociális munkásoknak (szerk: Kozma Judit) ( oldal)

4 TANTÁRGYLEÍRÁS NAPPALI szociális munka I. évfolyam A tantárgy címe: Szociális munka II. (Esetkezelés) Félév: 2018/2019. tanév II. félév A tárgy típusa: szeminárium Óraszám: heti 2 óra Oktató: Bihari Ildikó Intézet / Tanszék: Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet, Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Előadás időpontja: kedd, Előadás helye: főépület fszt. 49. terem A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A Szociális munka II. tantárgy szemináriumának keretében a hallgatók elsajátítják az esetkezelés gyakorlati ismereteit. A tantárgy gyakorlati részének a célja a Szociális munka II. terepgyakorlat előkészítése és feldolgozása, vagyis az esetkezelés terepgyakorlat során megszerzett tapasztalatok monitorozása, értékelése, elemzése, integrálása és a terepnapló és esetelemzés előkészítése. A hallgatók megismerik az esetkezelés helyét, szerepét és az elméleti ismereteken alapuló gyakorlatát a szociális munkában és segíti az integrált tudás kialakítását. Esetbemutatás, tapasztalatok megvitatása A szociális és gyermekvédelmi területről a hallgatók kiválasztanak egy intézményt és onnan hoznak egy esetet, ahol a féléves gyakorlati idejüket töltik, mely lehet lezárt vagy folyamatban lévő eset. A hallgatók a félév során, az esetről gyűjtött információk mentén beszámolnak a saját esetükről a megadott esetnapló készítésének szempontjai alapján. A prezentációk után megvitatják a hallgatók tapasztalataikat egymással, az órát közös értékelés zárja. Az intézményben töltött terepgyakorlaton elvárás, hogy a hallgató amennyiben intenzíven (több napot egy tömbben) tölti a gyakorlatár, két napnál többet (max 16 óra) nem töltsön egyszerre, mivel cél a folyamatos szemináriumi órai referálás, a terepen szerzett tapasztalatok közös megvitatása. Előfeltételek: Szociális munka I. gyakorlat A tárgyra való jelentkezés módja: kötelező Értékelés: esetnapló és ahhoz tartozó dokumentáció készítése, terepnapló benyújtása Az értékelés módja: - Az alkalmak 80 %-án a hallgatóknak részt kell venniük. - 1 szemináriumi dolgozat leadása, amely a hozott és megvitatott esetet mutatja be. Az esetnapló az előre megadott szempontok szerint íródik, terjedelme 5-10 oldal. A dolgozatot a szorgalmi időszak utolsó hetében kell leadni az előre egyeztetett határidő és forma szerint. - 1 terepnapló leadása az előre megadott szempontok szerint, terjedelme 5-20 oldal. A dolgozatot a szorgalmi időszak utolsó hetében kell leadni az előre egyeztetett határidő és forma szerint.

5 Csoba Judit Prókai Orsolya szerk. (2011): Esetkönyv. Példatár a szociális munka egyéni esetkezelési gyakorlatához. Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, Debrecen Hegyesi Gábor Talyigás Katalin (szerk.) (1994): A szociális munka elmélete és gyakorlata. 1. kötet, Budapest, Semmelweis Kiadó (ISBN ) Kozma Judit (szerk.) (2002): Kézikönyv szociális munkásoknak. Budapest, Szociális Szakmai Szövetség (ISBN ) Kozma Judit (2001): Szociális diagnózis. In: Esély, 3.: Szabó Lajos (2000): Szociális esetmunka Elméleti alapvetés. Budapest, Wesley Könyvek (ISBN ) Tánczos Éva (szerk.) (1994): Szociális munka egyénekkel és családokkal esetmunka. A szociális munka elmélete és gyakorlata, 2. kötet, Budapest, Semmelweis Kiadó (ISBN )

6 TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy címe: Családszociológia Kódja: BTSZA103 Félév: tavaszi (2.) Előfeltételek: - A tárgy típusa: szeminárium/előadás/gyakorlat Óraszám/hét: 2 Kredit érték: 3 Oktató: Czibere Ibolya A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A családszociológia tantárgy keretében a hallgatók elsajátítják a család rendszerének működését magyarázó szociológiai összefüggéseket, értelmezik annak társadalomtörténeti formációit. Megismerkednek azokkal a jelenségekkel, amelyek leginkább magyarázzák a társadalom és a család változó viszonyát, a különböző funkciók betöltéséhez szükséges feltételek módosulásait és azok következményeit. Megismerkednek a családszociológia egyes területein folyó kutatások legfontosabb eredményeivel, érintve a családi élet demográfiai, gazdasági, társadalmi és kulturális dimenzióit. Nemzetközi összehasonlításban értelmezik a háztartás- és családformák, valamint a családi funckiók történeti változásait, családdal kapcsolatos népesedési folyamatokat, a családon belüli kapcsolatok dinamikáját. Hangsúlyos szerepet kap a család és a társadalmi egyenlőtlenségek összefüggéseinek néhány területe, elsősorban a társadalmi rétegződés és a családszerkezet kérdése. A tantárgy minimum követelményei: A családszociológia legalapvetőbb fogalmai A családszociológia rendszerszemléletű elmélete. A családszociológia evolucionista elmélete. A családi funkciók történeti változásai Családformák az egyes történeti korokben Demográfiai összefüggések, társadalomstatisztikai fogalmak Tipikus magyarországi családformák a rendszerváltás előtt A családformák pluralizációjának lényeg, új típusú együttélési formák Párkapcsolati formák, a párválasztás folyamata, lényege Családi szerepek, nemek közötti munkamegosztás jellemzői Gyermekvállalási tendenciák Családon belüli konfliktusok elméleti háttere, összefüggései, típusai, következményei Válási tendenciák, a válás folyamata és szakaszai

7 A tantárgy keretében elsajátítandó ismeretek és kompetenciák: problémafelismerő- és megoldó készség a társadalmi problémák iránti érzékenység fejlesztése a család rendszerszemléletű megközelítése a rendszeren belüli folyamatok adekvát értelmezése a rendszeren belül felmerülő problémák közötti összefüggések felismerésének képessége a rendszer problémáinak és a környezet összefüggéseinek felismerése és értelmezése az egyenlőtlenségek értelmezése mikro szinten releváns szociológiai információk gyűjtése, elemzése A tantárgy részletes leírása (kb. 10 témakörre kibontva): 1. A családszociológia elméleti megalapozása. A családi funkciók történeti változásai. 2. A család és háztartás alapvető demográfiai mutatói, fogalmak, összefüggések 3. Az egyes társadalmi formák családszerkezete. 4. Jellegzetes családtípusok Magyarországon a XIX. század közepétől a XX. század első harmadáig. 5. A 70-es, 80-as évek magyar családtípusai, azok demográfiai sajátosságai. 6. Családformák, együttélési minták, gyermekvállalási szokások, családi tagozódás a rendszerváltás után Magyarországon. 7. A párválasztás és a családalapítás szociológiája. Érzelmi érettség és hiányának következményei. 8. A családi munkamegosztás szociológiai problémái, tradíciók, társadalmi tényezők, társadalmi sztereotípiák. Szerepváltozások a nők helyzetében. 9. A gyermekek családban betöltött szerepének történelmi-társadalmi változásai. Gyermekkortörténet, gyermekkor-felfogások. Jellegzetes szocializációs folyamatok. 10. Alternatív együttélési formák Magyarországon. Az élettársi kapcsolatok jellemzői és a szingli-lét. Tendenciák a magyar társadalomban. 11. Az instabil család. A család szerepe néhány deviáns viselkedésforma kialakulásában. A családon belüli erőszak. Elkövetők és elszenvedők. 12. A válás történeti és szociológiai aspektusai. Válási tendenciák, okok és következmények. Vizsgára bocsátás feltételei: nincs

8 Értékelés (félévközi ellenőrzések formája, év végi értékelés módja): Kollokvium, írásbeli vizsga. Megjegyzés (feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint): nincs Andorka Rudolf: Az ormánsági születéskorlátozás története In:Andorka Rudolf: Gyermek, család, történelem Történeti demográfiai tanulmányok; Századvég Kiadó, Budapest, 2001 Bánlaky Pál: A család belső működése - A családon belüli kapcsolatok dinamikája In: Bánlaky Pál: Családszociológia Wesley János Lelkészképző Főiskola, Budapest, 2001 Czibere Ibolya Molnár Éva (2015): Nem a kortárs családi lét múló aberrációja Családdefiníciók és családelméletek az angolszász szociológiai irodalomban. In: Metszetek Társadalomtudományi folyóirat, vol. 4 (2015) No. 4 acioja_csaladdefiniciok_es_csaladelmeletek_az_angolszasz_szociologiai_irodalomban Cseh-Szombathy László: A házasság minősége In: Törések és kötések a magyar társadalomban; Századvég Kiadó, Budapest, 2000 Lőcsei Pál: A női munkavállalás és a hagyományos magyar család ( ) In: Lőcsei Pál: Emberpár és család az államszocializmusban Gondolat Kiadó, Budapest, 2008 Roderick Phillips: Katolikusok és protestánsok In: Roderick Phillips: Amit Isten összekötött A válás rövid története Somlai Péter: A sokféleség zavara: a családi életformák pluralizációja Magyarországon In: Demográfia XLII

9 Társadalom- és szociálpolitika BA I. évfolyam szociális munka és szociológus szakos hallgatók számára. 2018/2019. II. félév Kurzus elnevezése: Szociális munka BA: Szociológia BA: Társadalom és szociálpolitika II. (BTSZ 206 BA) Társadalompolitika (BTSZA204BA) Követelmény: kollokvium/írásbeli vizsga Kredit pont: 3 A Társadalom- és szociálpolitika tantárgy célja: a szociálpolitika alapfogalmainak, alapelveinek, technikáinak, értékeinek és célcsoportjainak megismertetése, a jóléti állam szerepének és lehetőségeinek bemutatása, a jóléti állam intézményeinek és eszközeinek elemzése, a szakmai nyelvezet fejlesztése, s a hallgatók készségeinek fejlesztése annak érdekében, hogy a képesek legyenek megérteni és elemezni az alapvető társadalompolitikai és szociálpolitikai folyamatokat. Az előadások témája: 1. A jóllét társadalma, avagy mire jó a szociálpolitika? A társadalompolitika, a szociálpolitika, és a szegénypolitika fogalma, jellemzői 2. A jólét társadalmi konstrukciója: hogy határozzuk meg a küszöböket Célok és értékek a szociálpolitikában 3. Miért nőnek az egyenlőtlenségek? Mit jelent napjaink szociálpolitikájában az egyenlőség? 4. Szegénytörvények és szociális biztonság a jóléti állam előtt A jóléti állam kialakulása, szerepvállalása 5. Jóléti stratégiák A modern ideológiák és a jóléti állam 6. Konszenzusok és konfliktusok a jóléti elosztás terén A szociálpolitika alapelvei, a jóléti elosztás technikái 7. A jóllét ára A jóléti elosztás: piac és redisztribúció 8. Inklúzió és exklúzió napjaink társadalmában A szociálpolitika intézményei és eszközei 9. Ki lehet a kockázatviselő közösség tagja? A társadalombiztosítási rendszerek kialakulása, jellemzői 10. A jóléti csapda, avagy mítoszok a jóléti államról A jóléti állam válsága, a jóléti rendszerek kiteljesedése, jóléti pluralizmus

10 A felkészülést segítő tankönyvek, kötelező és ajánlott irodalmak listája Tankönyv: Ferge Zsuzsa (2017): Magyar társadalom- és szociálpolitika Osiris Kiadó, Budapest old. Tomka Béla (2015): Szociálpolitika. Fejlődés, formák, összehasonlítások. Osiris Kiadó, Budapest old. Krémer Balázs (2009): Bevezetés a szociálpolitikába. Napvilág Kiadó, Budapest _-_k%c3%b6nyv old. Zombori Gyula (1994): A szociálpolitika alapfogalmai. Az ELTE Szociológiai Intézet Szociálpolitikai Tanszéke és a Hilscher Rezső Szociálpolitikai Egyesület könyvsorozata. A Szociális szakképzés könyvtára. T-TWINS Kiadói és Topográfiai Kft., Budapest Ajánlott irodalom Andor László (2017): Jóléti modellek, európai válságok. Noran Libro, Budapest Castel, Robert: A társadalmi biztonság elvesztése I-II. Esély 2005./ old. 2005/ old. és 2005/ old. Esping-Andersen, G. (2006) Ismét a Jó Társadalom felé? Esély 2016/ old Mózer Péter - Tausz Katalin Varga Attila (2015): A segélyezési rendszer változásai. Esély 2015/ old. Sinclair, S. (2016): Introduction to Social Policy Analysis. Iluminating Welfare. Policy Press, University Bristol, Bristol Tausz Katalin (2017) Segélyezés. In Ferge Zsuzsa (2017) Magyar társadalom-és szociálpolitika Osiris Kiadó, Budapest, Voszka Éva: Százezer vagy tízmillió? A rászorultak körei Esély 2006/ old. Walker, Robert (2016): A szegénység szégyene Esély 2016/ old. A félévi érdemjegy megszerzésének a feltétele: 1. Az órákon való rendszeres és aktív részvétel. 2. A tankönyvek és a kiadott kötelező olvasmány alapos ismerete. 3. A félév végén egy 100 pontos teszt legalább 50 %-os teljesítése az előadások és a megadott szakirodalom alapján. Debrecen, február 12. Dr. Csoba Judit egyetemi tanár

11 TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: A magyar közjogi rendszer A tantárgy kódja: BTSZA403BA A szak megnevezése (N/L):N Az oktató neve:szabó Szilárd A tantárgy oktatási céljainak lényegi összegzése A kurzus célja, hogy a hallgatók elsajátítsák az alapvető alkotmányjogi ismereteket, megismerjék az alkotmányosság és a jogállam alapelveit és normatív szabályanyagát. Átfogó és részletes tudást szerezzenek Magyarország alkotmányos berendezkedéséről, a választójogról és a választási eljárás alapvető rendelkezéseiről, az Országgyűlésről, a Kormányról, a Köztársasági Elnökről, az Alkotmánybíróságról és az igazságszolgáltatás alapvető intézményeire vonatkozó legfontosabb ismeretekről, megismerjék az ezen intézményekre és szervekre vonatkozó Alaptörvényben és a vonatkozó legfontosabb jogszabályokban megállapított normákat. A félév tematikája 1. előadás címe: Magyarország alkotmányos berendezkedése, állam és kormányformája 1. Magyarország Alaptörvénye Alapvetés (elérhető online és ingyenesen: njt.hu) 2. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. Ajánlott irodalom: 1. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, I. fejezet 2. előadás címe: Választójog 1. Magyarország Alaptörvénye XXIII. cikk 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, pp. Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga I. Alapvetés, alkotmányos intézmények. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, VI. fejezet 3. előadás címe: Választási eljárás I. Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 1

12 1. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga I. Alapvetés, alkotmányos intézmények. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, VI. fejezet 4. előadás címe: Választási eljárás II. 1. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga I. Alapvetés, alkotmányos intézmények. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, VI. fejezet 5. előadás címe: Az Országgyűlés hatásköre és szervezete 1. Magyarország Alaptörvénye Az Állam Az Országgyűlés 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, pp. ill. 8. fejezet VI VIII. alfejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, II. fejezet. 6. előadás címe: Az Országgyűlés működése, az országgyűlési képviselők jogállása 1. Magyarország Alaptörvénye Az Állam Az Országgyűlés 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet VI VIII. alfejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, II. fejezet. 7. előadás címe: A Kormány 1. Magyarország Alaptörvénye Az Állam A Kormány 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, IV. fejezet Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 2

13 8. előadás címe: A Köztársasági Elnök 1. Magyarország Alaptörvénye A Köztársasági Elnök 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, III. fejezet 9. előadás címe: Az Alkotmánybíróság 1. Magyarország Alaptörvénye Az Alkotmánybíróság 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, V. fejezet 10. előadás címe: A magyar bírósági rendszer, az Országos Bírósági Hivatal és az Országos Bírói Tanács 1. Magyarország Alaptörvénye A bíróság 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet Ajánlott irodalom: 1. ÁRVA ZSUZSANNA, Kommentár Magyarország Alaptörvényéhez, Wolters Kluwer Kft. CompLex Kiadó, Budapest, pp. 2. PETRÉTEI József, Magyarország alkotmányjoga II. Államszervezet. Pécs, Kodifikátor Alapítvány, VIII. fejezet 11. előadás címe: Az önkormányzati rendszer: az önkormányzati választójog 1. Magyarország Alaptörvénye A helyi önkormányzatok 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet 12. előadás címe: Az önkormányzati rendszer: a helyi önkormányzatok hatásköre, szervezete és működése 1. Magyarország Alaptörvénye A helyi önkormányzatok 2. Bevezetés az alkotmányjogba. Az Alaptörvény és Magyarország alkotmányos intézményei, Szerkesztő: SCHANDA Balázs, TRÓCSÁNYI László, HVG Orac, Budapest, fejezet Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 3

14 TANTÁRGYLEÍRÁS A tantárgy címe: Pszichológia II. (Személyiség- és fejlődéslélektan) Kódja: BTSZ208BA Félév: Tavaszi A tárgy típusa: előadás Óraszám/hét: 2 Kredit érték: 3 Oktató: Kerekes Noémi Intézet / Tanszék: Debreceni Egyetem Politikatudományi és Szociológiai Intézet Szociológia és Szociálpolitika Tanszék A tantárgy általános célja és specifikus célkitűzései: A személyiség mint fogalom elsajátítása; az egyes személyiségelméletek megismerése. A fejlődés fogalmának elsajátítása; az egyes fejlődéselméletek megismerése. A hallgatók legyenek képesek elkülöníteni az egészséges személyiséget, ill. az egészséges fejlődést a nem egészségestől; továbbá legyenek képesek meghatározni egy adott életkorú személy egészséges személyiség- és fejlődéslélektani jellemzőit. A tantárgy részletes leírása: 1. A fejlődéslélektan főbb kérdéskörei. Intrauterin fejlődés. Fejlődés az első életévben 2. A mozgás, a beszéd, a rajz és a játék fejlődése kisgyermekkortól kisiskolás korig 3. Piaget kognitív fejlődéselmélete 4. Erkölcsi fejlődés: Piaget és Kohlberg elmélete. A serdülőkor feladatai 5. Fejlődés a későbbi életszakaszokban 6. Mi a személyiség? A személyiségelméletek kritériumai, legfontosabb kérdései 7. Típustanok. Vonáselméletek; szűk tartományú elméletek 8. A személyiség fogalma, struktúrája, működése a pszichoanalitikus irányzatban: Freud személyiségelmélete 9. A Freud-szakadárok Jung és Adler személyiségelmélete 10. Neoanalitikusok. Magyar pszichoanalitikusok 11. Erik Erikson pszichoszociális fejlődéselmélete. Fromm szabadság fogalma 12. Tranzakcióanalízis: Eric Berne elmélete, játszmák, sorskönyv 13. A behaviorizmus és a személyiség. Kognitív személyiségelméletek 14. Személyiségelméletek a humanisztikus irányzatokban; Rogers, Maslow, Thomas Gordon, Transzperszonális pszichológia

15 Előfeltételek: Pszichológia I. A tárgyra való jelentkezés módja: kötelező Vizsgára bocsátás feltételei: a félév során írandó 2 zárthelyi dolgozat megírása. Félévközi ellenőrzések száma, hozzávetőleges időpontja, pótlásuk, javításuk lehetősége: 2 zárthelyi dolgozat március május 06. A ZH-k javítására lehetőség nincs, pótlásuk csak megalapozott indokkal lehetséges, a kurzus oktatójával történő előzetes egyeztetés alapján. Értékelés: ötfokú skálán a vizsgán nyújtott teljesítmény alapján. A szóbeli vizsgán először az előre kiadott ún. minimumkérdéseket kell megválaszolni, majd ennek sikeres teljesítése után szintén az előre kiadott tételekből kell egyet húzni, s az oda tartozó tudásról számot adni. A tétel tartalmát úgy kell felépíteni, hogy egyaránt tartalmazza az órán átadott ismereteket és a szakirodalomból hozzáolvasottakat. 1. ATKINSON, R. L., ATKINSON, R. C., SMITH, E. E., BEM, D. J. (1995): Pszichológia. Osiris, Budapest. 2. CARVER, C. S., SCHEIER, M. F. (2001): Személyiségpszichológia. Osiris Kiadó, Budapest. 3. COLE, M., COLE, S. R. (1997): Fejlődéslélektan. Osiris Kiadó, Budapest. 4. FEUER MÁRIA (2000): A gyermekrajzok fejlődéslélektana. Akadémia Kiadó, Budapest. 5. MÉREI FERENC, V. BINÉT ÁGNES (1993): Gyermeklélektan. Gondolat Kiadó, Budapest. 6. MURÁNYI-KOVÁCS ENDRÉNÉ (1984): A serdülőkor. Kossuth Könyvkiadó, Budapest. 7. OLÁH ATTILA, BUGÁN ANTAL (szerk.) (2001): Fejezetek a pszichológia alapterületeiből. ELTE Eötvös Kiadó, Budapest. 8. PIAGET, J. (1970): Válogatott tanulmányok. [szerk: Kiss Árpád] Gondolat Kiadó, Budapest. 9. RANSCHBURG JENŐ (1983): Szeretet, erkölcs, autonómia. Gondolat Kiadó, Budapest. 10.RANSCHBURG JENŐ (1971): Félelem, harag, agresszió. Tankönyvkiadó, Budapest. 2

16 TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: Szakmai készségfejlesztés II. A tantárgy kódja: BTSZ209BA A szak megnevezése (N/L): szociális munka nappali Az oktató neve: Erdős Judit A tantárgy oktatási céljainak lényegi összegzése A tantárgy célja: A szociális munka végzéséhez szükséges készségek, jártasságok, kompetenciák hatékony fejlesztése. A félév során alkalmazott reflektív szemlélet és korszerű tanulásirányítási módszerek hozzájárulnak a hallgatók reflexív szakemberré válásához. Annak megértése, hogy nincs egyetlen, más alternatívát kizáró konstruktum a szociális munkában. Az összefüggések megvilágításával olyan kompetenciák fejlesztése a cél, melyek birtokában, a jövendő szociális munkások, klienseiket és önmaguk működését értő szakemberré válnak. A reális énkép kialakítása, a viselkedés kontrollálása. A szakmai önismeret fejlesztése és annak tudatosítása, hogy a szociális szakember számára a személyiség munkaeszköz. A nyílt és kongruens kommunikáció alkalmazása. A saját kommunikáció kontrollálása, a kommunikáció fejlesztésének módszereinek, eszközeinek bővítése. A félév tematikája 1 4. hét I. A segítő kapcsolat létesítéséhez és működtetéséhez szükséges kommunikációs készségek és a személyiség fejlesztése A kommunikáció szimmetriája és aszimmetriája A segítséget kérő ember kommunikációjának értelmezése A segítséget kérő ember kommunikációs hiányosságainak tolerálása Az emberi kiszolgáltatottság jeleinek felismerése Nondirektív kommunikáció A problémafeltárás kommunikációs eszközei A kongruens kommunikáció A kommunikáció és a társas érintkezés kultúrája Az adekvát kommunikáció A sajátos kommunikációs jelzések értelmezése, tolerálása A saját kommunikáció kontrollásása és hatótényezőinek felismerése A nyílt és kongruens kommunikáció gyakorlása A metakommunikációs jelek értelmezése Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 1

17 A kommunikációs zavarok és a kommunikációt zavaró körülmények felismerése Az írásos és a szóbeli kommunikáció és információszolgáltatás A meggyőzés kommunikációs eszközeinek alkalmazása A kliens kommunikációs készségének fejlesztése 5 9. hét II. A szakmai együttműködés és a segítő kapcsolat Az együttműködés szociálpszichológiai, csoportdinamikai összefüggései Az eltérő személyiségek, értékek, életstílus, kultúrák elfogadása a gyakorlatban Empátia Az előítéletek kezelésének fejlesztése A konfliktusok Konfliktus megoldási technikák és módszerek modellálása A segítő beszélgetés A szakmai fogalomkészlet alkalmazása szóban és írásban hét III. A segítő szakmák hatása a személyiségre Önvédelmi technikák Rekreációs lehetőségek A kiégés jelei A kiégés elleni védekezés lehetőségei A veszteségek feldolgozása A kulturált vitakészség fejlesztése Kötelező: 1. Konrád György: A látogató Pesti Szalon Könyvkiadó Bp, 1995 Ajánlott: 1. Rudas Péter (2007): Delfi örökösei. Lélekben Otthon Kiadó, Budapest 2. Csepeli György (2002): Szociálpszichológia. Osiris Kiadó, Budapest 3. Pénzes Eszter: MIRA Relaxáció, megnyugvás, belső béke (CD melléklettel) 5. Bagdy Emőke (2014) Relaxáció, megnyugvás, belső béke Kulcslyuk Kiadó Kft. Budapest 6. Eric Berne: Emberi játszmák Gondolat Kiadó Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 2

18 Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 3

19 TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: A fogyatékossággal élők A tantárgy kódja:btsza208ba A szak megnevezése (N/L):szociológia (BA) Az oktató neve: Molnár Éva A tantárgy oktatási céljainak lényegi összegzése A félév során a hallgatók megismerkednek a fogyatékossággal kapcsolatos fogalmakkal, az akadályozott, a fogyatékossággal élő, a megváltozott munkaképességű és az egészségkárosodott emberek társadalmi demográfiai jellemzőivel, továbbá a témakörhöz kapcsolódó legfontosabb nemzetközi és hazai kutatások eredményeivel. Akurzus hozzájárul a szociális érzékenység és az empatikus készség fejlesztéséhez, a célcsoport élethelyzetének komplex megismerése erősíti a globális gondolkodás képességét. A félév tematikája A fogyatékosság szociológiai értelmezése A legfontosabb hazai és nemzetközi kutatások eredményeiről A fogyatékossággal kapcsolatos törvények, rendeletek Magyarországon Fogyatékossággal élő emberek a szociális ellátórendszerben Az akadályozott/fogyatékossággal élő/megváltozott munkaképességű/egészségkárosodott emberek társadalmi demográfiai jellemzői Rehabilitáció, habilitáció Integrált, szegregált oktatás kérdésköre Munkaerőpiaci(re)integráció A fogyatékossággal élő emberek médiareprezentációja Jó gyakorlatok a társadalmi integráció elősegítésére A félév teljesítése, értékelése A félév gyakorlati jeggyel zárul, legfeljebb 3 hiányzásig teljesíthető Két zárthelyi dolgozat sikeres megírása Aktív órai részvétel, a szakirodalmak alapos ismerete Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 1

20 Kötelező irodalom KSH (2015): A fogyatékosággal élők helyzete és szociális ellátásuk. Könczei György Hernádi Ilona (2011): A fogyatékosságtudomány főfogalma és annak változásai. In: Nagy Zita Éva (szerk.): Az akadályozott és egészségkárosodott emberek élethelyzete Magyarországon. NCSSZI, Budapest Nagy Zita Éva (2011): A fogyatékossággal élők. In: Csoba Judit (szerk.): Munkaerő piaci változások, leszakadó társadalmi csoportok. Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék, Debrecen Verdes Tamás Scharle Ágota Váradi Balázs: Intézet helyett. A fogyatékos személyeket támogató szociálpolitika megújításának lehetséges irányairól. Esély 2011/4. Ajánlott irodalom Bass László (szerk.) (2008): Amit tudunk és amit nem az értelmi fogyatékos emberek helyzetéről Magyarországon. Kézenfogva Alapítvány, Budapest Fogyatékosságtudományi tanulmányok (2009): A fogyatékosság definíciói Európában: Összehasonlító elemzés. Nagy Zita Éva: Van e út a munkába? Metszetek. A rokkantellátásban résztvevő emberek munkaerő piaci esélyeinek vizsgálata, különös tekintettel a személyes jellemzőikre. Metszetek 2014/ Komáromi Róbert (2003): A megváltozott munkaképességű és fogyatékos munkavállalók munkaerő piaci integrációjáról. Esély 2003/ Kullman Lajos (1999): A fogyatékos emberek és rehabilitációjuk. In: Katona F. Siegler J.: Orvosi rehabilitáció. Medicina, Budapest Lisznyai Sándor (2013): Mi az intervenciónk alapja? A fogyatékosságmodelljei. In: Juhász Márta (szerk.): A foglalkozási rehabilitáció támogatása pszichológiai eszközökkel. Typotex Kiadó, Budapest Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 2

21 TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: Szociális intézmények menedzsmentje A tantárgy kódja: BTSZ809BA K3 A szak megnevezése (N/L): szociális munka nappali Az oktató neve: Erdős Judit A tantárgy oktatási céljainak lényegi összegzése A tantárgy célja, hogy a hallgató megismerje: a szociális és gyermekvédelmi intézmény, intézményi egység szakmai és gazdasági tevékenységeinek és folyamatainak szervezését az intézmények törvényes működési feltételeinek biztosítását a végzett munka, folyamatos ellenőrzésére és minősége javítására irányuló eszközöket és lehetőségeket a releváns makro és mikroszintű folyamatok értékelését és befolyásolásának lehetőségeit Célja továbbá, hogy képessé váljon: a szociális szakma és a szolgáltatások igénybevevői értékeinek védelmére a szolgáltatás működésének folyamatos megújítására a gazdálkodás modern elvek szerinti kialakítására a korszerű menedzsment elvek bevezetésére és alkalmazására A félév tematikája 1 4. hét: Alapfogalmak: szervezeti típusok, működési formák, szociális intézmények működésének jogi szabályozása érdekvédelem minőségbiztosítás Kötelező: évi III. tv. 2. 9/1999. (XI.24.) SzCsM rendelet 3. 1/2000 (I.7.) SZCSM rendelet /2013. (X. 24.) Korm. rendelet Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 1

22 5 10. hét Gazdaság, társadalompolitika, jog Költségvetés, Pénzügyi elemzés, pénzügyi elszámolás helyi szükségletek és források elemzése, társadalmi és szociális problémák és kezelésük lehetőségei a reflektív szociális munka az Európai Unió szociális dimenziója. 1. AZ EURÓPA 2020 STRATÉGIA SZOCIÁLIS DIMENZIÓJA A... dimenzioja.pdf 2. KSH Szociális ellátások, szociális védelmi helyzetkép a megyékben április A kistelepülések szociális ellátottsága. KSH Statisztikai Tükör, december /2015. (IV. 7.) OGY határozat az Országos Fogyatékosságügyi Programról ( ) hét Menedzsmenttudományi ismeretek: vezetéselmélet, a vezetés pszichológiája és a vezető személyisége. stratégiai menedzsment, emberi erőforrás menedzsment intézményi projektmenedzsment. 1. A konfliktuskezelés keretei, Herb Bisno: A konfliktuskezelés keretei. In: Hegyesi Gábor Talyigás Katalin (szerk.): A szociális munka adminisztrációja. Wesley János Kiadó, Budapest, 2009, oldal 2. Kőnig Éva: Stratégiai tervezés a szociális munkában. Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Oldal: 2

23 DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET Szociológia és Szociálpolitika Tanszék H-4002 Debrecen, Egyetem tér 1, Pf.: 400 Tel: / /22118, Fax: / , TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: Gerontológia A tantárgy kódja: BTSZ802BA A szak megnevezése (N/L): Szociális munka BA Az oktató neve: Mojzesné Dr. Székely Katalin A tantárgy oktatási céljainak lényegi összegzése: A szociális szakma átrendeződése nyilvánvaló: több szakemberre lesz szükség, s az életkor várható hosszabbodása miatt a jövőben többen szorulnak segítségre. A fiatal, egyetemista korosztály viszont idegenkedikk erre a területre szakosodni. A kurzus célja, hogy a szakmai ismeretek mellett motivációval is segítsük őket ebbee az irányba. A kurzus lehetőségett ad a társadalmi összefüggésekbe helyezés mellett az idősekkel való találkozásra, valamint az idősekkel foglalkozó szakemberekkel folytatott eszmecserére is. A kurzus részét képezi továbbá a szemléletformálás új eszközeként szeminárium feladatként a nagyszülőkkel történő interjúk készítése. A tantárgy minimum követelményei: Szemináriumi dolgozat, órai részvétel. A félév tematikájaa (kb.10 témakörre lebontva): 1. Toborzó programismertetés 2. Az időskor társadalmi összefüggései 4. Az időskor alapkérdései (értelmezés, magyar jellegzetességek) 5. A Hasic program ismertetése 6. Gyakorlás (előnyök, hátrányok 7. Látogatás az Erzsébet utcai Nyugdíjas Klubban 8. A látogatás tapasztalatainak megbeszélése

24 DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET Szociológia és Szociálpolitika Tanszék H-4002 Debrecen, Egyetem tér 1, Pf.: 400 Tel: / /22118, Fax: / , 9. Klubvezetők, szakemberek meghívása 9. Gyakorlat: első nagyszülős interjú és megbeszélése 10. A félév értékelése és ötletbörze a következő kurzushoz Vizsgára bocsátás feltételei: Értékelés (félévközi ellenőrzések formája, év végi értékelés módja): Megjegyzés (feltételezett tudásanyag, előképzettségi szint): Kötelező irodalom 1. dr. Villányi Piroska: Szociálgerontológia (A Szociális Munka Alapítvány Kiadványai 11. Bp. 1994) 2. Hézser Gábor: A pásztori pszichológia kézikönyve, (Kálvin János Kiadó, 1995) 3. dr. Hidvégi Katalin: Időskori rehabilitáció Elvek és lehetőségek In: A Szociális Munka Alapítvány Kiadványai 13., ) 4. Sáhó Erzsébet: Szociális gondozás (A Szociális Munka Alapítvány Kiadványai 8., Budapest 1993) 5. Horváth Ágota Gáti Tibor: A szociális otthon In: Szöveggyűjtemény a szociális munka elméletee és gyakorlata tantárgy tanulmányozásához, Medicina, 1993., )

Első és másodéves hallgatók figyelem! Az alábbi dokumentumban mindkét évfolyam szigorlati tételsorai megtalálhatók! 1. ÉVFOLYAM SZIGORLATI TÉTELEI

Első és másodéves hallgatók figyelem! Az alábbi dokumentumban mindkét évfolyam szigorlati tételsorai megtalálhatók! 1. ÉVFOLYAM SZIGORLATI TÉTELEI Első és másodéves hallgatók figyelem! Az alábbi dokumentumban mindkét évfolyam szigorlati tételsorai megtalálhatók! 1. ÉVFOLYAM SZIGORLATI TÉTELEI SZOCIÁLIS MUNKA SZIGORLATI TÉTELEK 2008/2009-ES TANÉV

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. Nappali szociális munkás szak III. évfolyam (BA) A tantárgy címe: Szociális munka VI. előadás Félév: 2017/2018 tavaszi

TANTÁRGYLEÍRÁS. Nappali szociális munkás szak III. évfolyam (BA) A tantárgy címe: Szociális munka VI. előadás Félév: 2017/2018 tavaszi TANTÁRGYLEÍRÁS Nappali szociális munkás szak III. évfolyam (BA) A tantárgy címe: Szociális munka VI. előadás Félév: 2017/2018 tavaszi A tárgy típusa: előadás Óraszám: 2 Oktató: Bihari Ildikó Intézet /

Részletesebben

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2

A tantárgy kódja BBNSZ03200 Óraszám 2 A tantárgy címe CSALÁDSZOCIOLÓGIA A tantárgy típusa ELŐADÁS Tantárgy célja: A tantárgy kódja BBNSZ0300 Óraszám Félév 6 Kreditek száma A család történeti változásainak, működésének és a társadalomban betöltött

Részletesebben

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem

TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem TÁRGYLEÍRÁS CSALÁDSZOCIOLÓGIA BBNSZ03200 Oktató: Dr. Földházi Erzsébet 2013/2014. tanév II. félév kedd 10:00-11:30 BTK Ste Dienes Valéria terem A TANTÁRGY CÉLJA A család történeti változásainak, működésének

Részletesebben

TANTÁRGYI TEMATIKA. Ajánlott irodalom: 1. Szabó Lajos: A szociális esetmunka kialakulás és elméleti hátterei Budapest, Szociális Munka Alapítvány 1999

TANTÁRGYI TEMATIKA. Ajánlott irodalom: 1. Szabó Lajos: A szociális esetmunka kialakulás és elméleti hátterei Budapest, Szociális Munka Alapítvány 1999 TANTÁRGYI TEMATIKA A tantárgy címe: Szociális munka II.(Egyéni esetkezelés) A tantárgy kódja: BTSZ201BA A szak megnevezése (N/L): nappali Az oktató neve: Erdős Judit A tantárgy oktatási céljainak lényegi

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2015/16/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) SPF1101 Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens - rendszeresen óralátogatás, maximum

Részletesebben

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó

Foglalkozási napló. Szociális szakgondozó Foglalkozási ló a 0 /0. tanévre Szociális szakgondozó (OKJ száma: 54 7 03) szakma gyakorlati oktatásához 13. évfolyam A ló vezetéséért felelős: A ló megnyitásának dátuma: A ló lezárásának dátuma: Gondviselő

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK 2016/17/2. félév. Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Társadalomismeret II. SPF1201 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 3+0 SPF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin, PhD főiskolai docens A kurzus teljesítésének feltétele: a kurzus

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. Szociológia és Szociálpolitika Tanszék. Szociális munka alapképzés 2018/2019. tanév II. félév

Tantárgyfelosztás. Szociológia és Szociálpolitika Tanszék. Szociális munka alapképzés 2018/2019. tanév II. félév Tantárgyfelosztás Szociológia és Szociálpolitika Tanszék alapképzés 2018/2019. tanév II. félév I. ÉVFOLYAM BTSZ201BA II. (Esetkezelés) 2+2 gyj. 5 Szerda 12 14 Fszt. 49. Szerda 14 16 Fszt. 49. BTSZ202BA

Részletesebben

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK

WESLEY JÁNOS LELKÉSZKÉPZŐ FŐISKOLA SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy elzése Terepfeldolgozó 2. Tantárgy oktatójának Almásy Judit nappali tagozaton 4 tanóra/ hét óraadó tanár, szupervízor A megbeszélések kiscsoportos formában, egy szemeszter keretében zajlanak.

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer/2018/ félév Tantárgy: Esélyegyenlőségi ismeretek Oktató: Bodnárné Dr. Kis Katalin Féléves óraszám:5 Kredit:2kr 1. konzultáció: Az esélyegyenlőség fogalma és európai dimenziói Az esélyegyenlőség társadalmi, közpolitikai

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Az iskola mentálhigiénéje PSX 1211L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 10 Gyakorlati jegy TK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak első

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. Multikulturális nevelés etnikai és vallási dimenziói SPF1207 Meghirdetés féléve 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3 kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin Ph.D., főiskolai

Részletesebben

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek

Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek Tantátgyi követelmények Család- és nevelésszociológiai alapismeretek CGB1203 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné dr. Kiss Katalin főiskolai docens A tantárgyfelelős

Részletesebben

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába

SYLLABUS. A tantárgy típusa DF DD DS DC X II. Tantárgy felépítése (heti óraszám) Szemeszter. Beveztés a pszichológiába SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Bölcsészettudományi Kar - Tanárképző Intézet Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája Tantárgy megnevezése Beveztés a pszichológiába

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2016/17. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc Főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /II.

KÖVETELMÉNYEK /II. EU intézményrendszere és a jólléti ellátások kapcsolata SPF1206 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 4 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 3+0 kollokvium SPF1105 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói

Részletesebben

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak

SYLLABUS. Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak SYLLABUS I. Intézmény neve Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Kar Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar, Humán Tudományi Tanszék Szak Az óvodai és elemi oktatás pedagógiája A tantárgy típusa Tantárgy

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Az óvodai és az elemi okatatás pedagógiája Fejlődéslélektan A tantárgy típusa DF

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév KÖVETELMÉNYEK 2016-2017. II. félév Tantárgy neve Multikulturális nevelés Tantárgy kódja SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Félévi követelmény Kollokvium Előfeltétel

Részletesebben

SZOCIÁLPOLITIKA szak A , os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára. Szociálpolitika

SZOCIÁLPOLITIKA szak A , os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára. Szociálpolitika SZOCIÁLPOLITIKA szak A 2004-2005, 2005-2006-os tanévben I. éves szociálpolitika szakos hallgatók számára Szociálpolitika csoportok 1. tudo Társadalomelmélet I. Kötelező SZ101/1 Társadalomelmélet II. Kötelező

Részletesebben

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0

A jóléti ellátások rendszere Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 A jóléti ellátások rendszere IS1356 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontaktóraszám (elm.+gyak.) 2+0 kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) IS1351 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) -

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakmai identitás fejlesztése. Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az óra tréning jelleggel zajlik. A kurzus teljesítésének feltétele a foglalkozáson

Részletesebben

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Kommunikációs és konfliktuskezelési tréning CB3063 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 minősített aláírás Előfeltétel (tantárgyi kód) - Spanyol Ágnes tanársegéd-gyakornok SP A tréning

Részletesebben

Tantárgyi követelmény

Tantárgyi követelmény Tantárgyi követelmény Multikulturális nevelés TKM2101 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 2 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 0+2 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr. Kis Katalin főiskolai tanár

Részletesebben

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L

Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L Tantárgy neve: A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK SZOCIÁLANDRAGÓGIÁJA MAD 1115 L http://ttajekoztato2018.nye.hu/mintatanterveks/kepzesiszint_szakok/58 1. konzultáció: A hátrányos helyzet fogalmi értelmezései és típusai.

Részletesebben

A SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZERTAN II. (CSOPORTOKKAL ÉS KÖZÖSSÉGEKKEL VÉGZETT SZOCIÁLIS MUNKA)

A SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZERTAN II. (CSOPORTOKKAL ÉS KÖZÖSSÉGEKKEL VÉGZETT SZOCIÁLIS MUNKA) A SZOCIÁLIS MUNKA MÓDSZERTAN II. (CSOPORTOKKAL ÉS KÖZÖSSÉGEKKEL VÉGZETT SZOCIÁLIS MUNKA) Félévi óraszám: Heti óraszám: Kreditértéke: Helye a tantervben: Előadó: Pataki Józsefné A kurzus rövid leírása A

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2014/15. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia Tantárgy kódja TKM 1012 Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2.

KÖVETELMÉNYEK /I. Tantárgy neve Társadalomtudományi kutatások 2. Társadalomtudományi kutatások 2. PDB1702 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Gyakorlati jegy PDB1005 Évközi tanulmányi követelmények: Empirikus vizsgálat adatfelvétele és az adatok statisztikai feldolgozása.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy oktatója és beosztása Dr. Tóthné Gacsályi Viktória főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Pedagógiai szociálpszichológia TKM1010 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 2+0 Előfeltétel (tantárgyi kód) TKM1001 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár és beosztása Az előadáson való részvétel

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2016/17. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2016/17. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Bevezetés a pszichológiába TAB 1201

Részletesebben

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés

SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK. Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés SZAKLEÍRÁSOK, MINTATANTERVEK Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés 2014/2015. tanév NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM Benedek Elek Pedagógiai Kar Sopron Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre i napló a 0 /0. tanévre Kisgyermekgondozó, -nevelő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 61 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai

Részletesebben

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában

6. A tantervek szerepe az oktatás tartalmi szabályozásában TKO1108 Tanítás-tanulás 2. A pedagógiai folyamat tervezése, értékelése előadás 1. A tanári hivatásra készülünk: a pedagógiai tervezés, mint meghatározó tanári kompetencia 2. Alapfogalmak: tervezés, tanterv,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében szóbeli vizsgán szerzik meg a hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése TKB1207 Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár API A kurzus tréning

Részletesebben

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév

Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék. Nappali képzés. KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés KÖVETELMÉNYEK Differenciált fejlesztés pszichológiája SPB 2301 Meghirdetés féléve 5 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+2 Gyakorlati jegy Előfeltétel (tantárgyi

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája. Dr. Györgyiné Dr. Harsányi Judit főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Személyiségfejlődési zavarok pszichológiája INM1013L Meghirdetés féléve 1. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak) Számonkérés módja Gy Tantárgyfelelős neve Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár Tantárgy oktatója:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK /I.

KÖVETELMÉNYEK /I. Közösségi szociális munka SPB1209 Kreditpont: 3 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Gyakorlati jegy SPB1121 Követelmény: Két zárthelyi dolgozat. Gyakorlati jegy. Zh: 2016. okt. 19. 8-9., nov. 30. 8-9. Kötelező,

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. tanulmányokhoz I. évfolyam GM+PSZ szak BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS Tanév (2014/2015) I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése: Üzleti kommunikáció Tanszék: Vállalkozás és

Részletesebben

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak

SYLLABUS. Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak SYLLABUS I. Intézmény neve Kar Szak Tantárgy megnevezése Partiumi Keresztény Egyetem, Nagyvárad Bölcsészettudományi Kar Tanárképző szak Osztálymenedzsment A tantárgy típusa DF DD DS DC x II. Tantárgy felépítése

Részletesebben

Szociálpolitika Komplex záróvizsga

Szociálpolitika Komplex záróvizsga Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika Tanszék Szociálpolitika Komplex záróvizsga A témakörök 1. A társadalompolitika és a szociálpolitika változó viszonya a többi alrendszerhez 2. A szükségletek

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Dr. Nagy Edit főiskolai docens Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai adjunktus AK Zárthelyi dolgozat írása az

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése

KÖVETELMÉNYEK. A tanárjelölt személyiségfejlesztése A tanárjelölt személyiségfejlesztése PDB2304L Meghirdetés féléve 4. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Gyakorlati jegy Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus

Részletesebben

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat.

2. Griffin, E. (2001): Bevezetés a kommunikációelméletbe. (1-3., 7-8., 20., 35. fejezet) Harmat. A tanácsadás kommunikációs alapja SPF1306 FKF1101 Tantárgyfelelős neve és beosztása Dudás Marianna, főiskolai tanársegéd Évközi tanulmányi követelmények: Zárthelyi dolgozat (Ideje: 2016. október 20. és

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet

KÖVETELMÉNYEK. 2015/16. tanév 1. félév. Dr. Margitics Ferenc. főiskolai tanár. Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 1. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Alkalmazott Pedagógia és Pszichológia Intézet Pszichológia Intézeti Tanszék Nappali képzés Tantárgy neve Bevezetés a pszichológiába

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 0 /0. tanévre Szociális gondozó és ápoló szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 4 76 0 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Iskolai szociális munka gyakorlata

Iskolai szociális munka gyakorlata Iskolai szociális munka gyakorlata B1206 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 1 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 30 óra gyakorlat Min ai Előfeltétel (tantárgyi kód) B1101 Dr. Torkos Katalin 1. A tantárgy

Részletesebben

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév)

Tantárgyi tematika és félévi követelményrendszer BAI 0006L A pszichológia fő területei (2018/19/ 1. félév) BAI 0006L A pszichológia fő területei Óraszám: 9 óra/félév Tantárgy felelős: Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai tanár 1. Konzultáció témakörei 2018. október 12. 13-16. óra Mivel foglalkozik a pszichológia? A

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Gyermekvédelem az iskolában CSM1002, 1002L Meghirdetés féléve 1 Heti kontaktóraszám (elm. + 1-0 gyak.) kollokvium A hazai és a nemzetközi gyermekvédelem fejlődési tendenciáinak és törvénykezési folyamatának

Részletesebben

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program. Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés Tantárgyi program Tantárgy megnevezése: Tantárgy kódja: Képzés: Tantárgy jellege/típusa: Kontaktórák száma: Vizsgajelleg: Üzleti Kommunikáció és Készségfejlesztés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.)

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. A jólléti ellátások rendszere. Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) A jólléti ellátások rendszere CSM1003L Meghirdetés féléve 1 Kreditpont 3 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) kollokvium - 1. A hallgatók átfogó ismereteket kapnak a szociológiai és szociálpolitikai alapismeretekről:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2015/16. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Személyiség és egészségpszichológia TKM 1012 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Szóbeli vagy írásbeli kollokvium.

Részletesebben

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei

Szociális ismeretek. emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei Szociális ismeretek emelt szintű szóbeli érettségi vizsga témakörei A szóbeli vizsga a megadott témakörök tematikus és probléma-orientált bemutatása, amelynek keretében a tétel iránymutatása szerint kell

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium Tantárgyfelelős neve és beosztása AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom alapján a vizsgaidőszak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Az EU. társadalompolitikai rendszere Az EU. társadalompolitikai rendszere B1406L Kreditpont 4 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) K B1407 1. A tantárgy elsajátításának célja: A szociális ellátások, a hozzájutás feltételrendszerének és a segítségnyújtás

Részletesebben

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév

I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció. 2008/2009 I. félév PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI FŐISKOLAI KAR- TÁVOKTATÁSI KÖZPONT COLLEGE OF FINANCE AND ACCOUNTANCY- CENTER OF DISTANCE LEARNING BUDAPEST 72. PF.: 35. 1426 / FAX: 06-1-222-4584 : 06-1-469-6672 I. évfolyam TANTÁRGYI

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Tantárgyfelelős neve és beosztása Dr. Pauwlik Zsuzsa főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Dr. Pornói Imre főiskolai tanár Tantárgyfelelős tanszék kódja Szociális gondoskodás története B1401L Meghirdetés féléve 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) koll Tantárgyfelelős neve és beosztása Tantárgy oktatója és beosztása A tantárgy elsajátításának célja: Annak

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsőoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Történelem és Filozófia 1.3 Intézet Magyar Filozófiai Intézet 1.4 Szakterület Filozófia

Részletesebben

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József

TANTÁRGYLEÍRÁS. BSc Sport-és rekreációszervező. Dr.Chaudhuri Sujit. Dr.Chaudhuri Sujit, Széles József Igen/Nem TANTÁRGYLEÍRÁS TESTNEVELÉSI EGYETEM A TANTÁRGY ALAPADATAI Modul megnevezése: MKKR Szint: Tantárgy megnevezése: Stratégiai és projektmenedzsment Kódja: Tantárgy kreditértéke: 3 kredit Készítés

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter

Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter TANTÁRGY NEVE: Neptun kódja: J30301M NEMZETKÖZI KÖZJOG 1. Előfeltétele: 20302M Helye a mintatantervben: 3. szemeszter Meghirdetés: őszi szemeszter Szak: JOGÁSZ Oktatás nyelve: magyar Tárgy besorolása:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. KÖVETELMÉNYEK Szakmai önismeret és kompetenciafejlesztés I. TAB1215 Meghirdetés féléve 1 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 Minősített aláírás Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel

Részletesebben

M1853. szakosított ellátások területén 4 Szociológiai alapfogalmak B 5 A szociológiai adatfelvétel módszerei B 6 A helyi társadalom szerkezete B

M1853. szakosított ellátások területén 4 Szociológiai alapfogalmak B 5 A szociológiai adatfelvétel módszerei B 6 A helyi társadalom szerkezete B M FELADATOK Közreműködik az egyéni gondozási, rehabilitációs 4 folyamat megtervezésében, megvalósításában Közreműködik a személyre szóló napi- és heti rend 5 kiakításában Szükség esetén segítséget nyújt

Részletesebben

Előadáson való. Heti óraszám Típus1 Típus2

Előadáson való. Heti óraszám Típus1 Típus2 ELTE TáTK MINTATANTERV (kiegészítve előadáson való részvétellel) 2017-ben felvetteknek szak, szint: szociális munka, alapképzés munkarend (azaz tagozat): nappali képzés nyelve: magyar szakfelelős/szakigazgató:

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Anyanyelvi tantárgy-pedagógia IV. Tantárgy kódja TAB 1313 Meghirdetés féléve 5. Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+1 Előfeltétel (tantárgyi kód) TAB1310, TAB 1311 1óra előadás (a teljes évfolyamnak)

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése

KÖVETELMÉNYEK 2012-2013. 1.félév. Szakmai identitás fejlesztése Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont 2 Konzultációs óraszám 6 Mai Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének

Részletesebben

SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT

SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT SZOCIÁLIS MUNKA SZAK II. évf. LEVELEZŐ TAGOZAT A tárgy neve: A szociális munka módszertan II. (Csoportokkal és közösségekkel végzett szociális munka) Félévi óraszám: L:10 óra Kreditértéke:4 kredit Helye

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája. Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak. Csecsemő- és kisgyermekkor pszichológiája CGF1301L Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Kontakt óraszám (elm.+gyak.) 9 - Tantárgyfelelős neve: Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Tantárgy oktatója: A kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése ADM 2323L Meghirdetés féléve 3. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 8 Minősített aláírás Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár Az kurzus

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK II. félév

KÖVETELMÉNYEK II. félév Multikulturális nevelés SPB2102 Meghirdetés féléve 6 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium SPB1621 Tantárgyfelelős neve és beosztása Bodnárné Dr Kis Katalin Bodnárné D r Kis Katalin A Hallgató ismerje

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai identitás fejlesztése. Előfeltétel (tantárgyi kód) - Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár Szakmai identitás fejlesztése TKM1013L Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám 6 Minősített aláírás Vassné dr. Figula Erika, főiskolai tanár A kurzus tréning jelleggel zajlik. A tréningen való részvétel kötelező.

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. Tantárgy kódja Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak. Szakmai önismeret, kompetenciafejlesztés IV. CG1046 Meghirdetés féléve 4 Kreditpont 0 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 0+2 Minősített aláírás CG1045 Tantárgyfelelős neve és beosztása Vassné Dr. Figula

Részletesebben

Családvédelem, családgondozás

Családvédelem, családgondozás I. Általános követelmény: Családvédelem, családgondozás A jelölt adjon számot a családvédelem és a családgondozás során alkalmazható társadalompolitikai, jogi, szakmai, módszertani ismeretekről. Ismerje

Részletesebben

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM

DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM DEBRECENI EGYETEM BÖLCSÉSZETTUDOMÁNYI KAR POLITIKATUDOMÁNYI ÉS SZOCIOLÓGIAI INTÉZET SZOCIOLÓGIA ÉS SZOCIÁLPOLITIKA TANSZÉK KÉRELEM SZOCIÁLPOLITIKAI ALAPISMERETEK 50 KREDITPONTOS DIFFERENCIÁLT SZAKMAI ISMERETEK

Részletesebben

SMAK107 Terepfeldolgozó szeminárium Csolti Ildikó

SMAK107 Terepfeldolgozó szeminárium Csolti Ildikó SZOCIÁLIS MUNKA SZAK Tantárgy kódja Tantárgy elzése Tantárgy oktatójának Meghirdetési időszak Szükséges előtanulmányok, Ismeretek ellenőrzésének SMAK107 Terepfeldolgozó Csolti Ildikó levelező tagozaton

Részletesebben

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja

Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens Tantárgyfelelős tanszék kódja Mentálhigiéné INM 1011L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 3 Konzultációs óraszám 9 Kollokvium - Dr. Pauwlik Zsuzsa Orsika főiskolai docens AK Zárthelyi dolgozat írása az előadás és a kötelező irodalom

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve. Szakterületi gyakorlat. Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 Szakterületi gyakorlat INM1000L Meghirdetés féléve 2. Konzultációs óraszám (elm.+gyak.) 2 - Tantárgyfelelős neve és beosztása A megadott szempontok szerinti dolgozat elkészítése és benyújtása. Nincs. Kommunikáció-konfliktuskezelés

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014/2015.II.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár 2014/2015.II.félév Inkluzív nevelés - attitűdformálás INM2011 Meghirdetés féléve 2. 0+2 Minősített aláírás INM 2010 Az órák tréning jelleggel, tömbösített formában zajlanak. A minősített aláírás teljesítésének

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. Üzleti kommunikáció I. évfolyam TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ Üzleti kommunikáció 2010/2011 I. félév 1. sz. táblázat Tantárgyi program Tantárgy megnevezése Üzleti kommunikáció Tantárgy kódja: Tantárgy jellege/típusa: Üzleti alapozó

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév

KÖVETELMÉNYEK. 2014/15/2. félév KÖVETELMÉNYEK 2014/15/2. félév Tantárgy neve Oktatási rendszerek és gazdaság PDB1601L Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 3 Heti kontakt óraszám (elm. + gyak.) 2+0 Kollokvium PDB1005 Tantárgyfelelős neve

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve

KÖVETELMÉNYEK. Tantárgy neve Segítő kapcsolat CGB 1304 Meghirdetés féléve 6. Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 0+2 G Vassné dr. Figula Erika főiskolai tanár A szorgalmi időszak utolsó előtti hetében (május 10.) írásbeli gyakorlati

Részletesebben

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet

T E M A T I K A. Óvó- és Tanítóképző Intézet Óvó- és Tanítóképző Intézet T E M A T I K A a tanító szakos hallgatók számára TERMÉSZETTUDOMÁNY A HÉTKÖZNAPOKBAN (CB3313) oktatáshoz 2018/2019. tanév I. félév Heti óraszám: 0 óra előadás 1 óra szeminárium

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123L Meghirdetés féléve 5 Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + 1+0 gyak.) Koll. PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása és beosztása A hallgatók

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék

KÖVETELMÉNYEK 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék 2012/13. tanév 2. félév Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár Pszichológia Intézeti Tanszék Pedagógiai szociálpszichológia M 1010 Meghirdetés féléve 2. Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja

KÖVETELMÉNYEK. Szatmári Ágnes főiskolai tanársegéd Tantárgyfelelős tanszék kódja Alkalmazott pszichológia MD1005 Meghirdetés féléve 2 Kreditpont: 3 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 2+0 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) Tantárgyfelelős neve: Vassné Dr. Figula Erika főiskolai tanár

Részletesebben

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11

CSALÁDSZOCIOLÓGIA. Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Универзитет у Нобом Саду Учитељски факултет на мађарском наставном језику Суботица Штросмајерова 11 Újvidéki Tudományegyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar Szabadka Strossmayer utca 11. CSALÁDSZOCIOLÓGIA

Részletesebben

szociális munka (BA)-BTK XXX-SZMTANB3/ képzési terv

szociális munka (BA)-BTK XXX-SZMTANB3/ képzési terv szociális munka (BA)-BTK XXX-SZMTANB3/15-16-1 képzési terv Bölcsészettudományi Kar Kód: XXX-SZMTANB3/15-16-1 Szükséges kredit: 210 Félévek száma: 7 Tantermi órák száma:. Gyakorlati képzés: %. Az írásos

Részletesebben

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám

Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra. Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám Foglalkoztatási terv MAD1108L Pályatervezés Oktató: Barabásné Dr. Kárpáti Dóra Tantárgy kódja MAD1108L Meghirdetés féléve 1 Kredit 5 Heti kontakt óraszám 0+3 (előadás+gyakorlat) Félévi követelmény gyak

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár

KÖVETELMÉNYEK 2014-2015. 1.félév. Vassné Dr Figula Erika főiskolai tanár Személyes hatékonyság fejlesztése INM2010L Meghirdetés féléve 1. Kreditpont: 2 Félévi óraszám (elm.+gyak.) 6 Minősített aláírás A kurzus tréning jelleggel zajlik. A gyakorlati jegy teljesítésének feltétele

Részletesebben

TANTÁRGY ADATLAP. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar. E GY L a f v sz. 2. Tantárgyfelelős tanszék Humántudományi és Kommunikáció Tanszék

TANTÁRGY ADATLAP. Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar. E GY L a f v sz. 2. Tantárgyfelelős tanszék Humántudományi és Kommunikáció Tanszék Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar TANTÁRGY ADATLAP A modul Heti óra Követelmény* Kredit Szemeszter E GY L a f v sz FXNASZPSZI Személyiség- és szociálpszichológia 1 1 * 2 2 2 1. Szak OMTN,

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja

KÖVETELMÉNYEK. A gyermekvédelem intézményrendszere Tantárgy kódja KÖVETELMÉNYEK Tantárgy neve A gyermekvédelem intézményrendszere PDB2123 Meghirdetés féléve 5. Kreditpont 2 Heti kontaktóraszám (elm. + gyak.) 1+0 K PDB1006, PDB1009, PDB1204 Tantárgyfelelős neve és beosztása

Részletesebben

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.

KÖVETELMÉNYEK. Kisebbségek szociálpszichológiája Tantárgy kódja SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Kreditpont: 2 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak. Kisebbségek szociálpszichológiája SPB 2101 Meghirdetés féléve 6 Heti kontakt óraszám (elm.+gyak.) 1+1 Kollokvium Előfeltétel (tantárgyi kód) SPB 1501 Dr. Margitics Ferenc főiskolai tanár A kollokviummal

Részletesebben

ELTE TáTK Kari Tanács-ülés április 13.

ELTE TáTK Kari Tanács-ülés április 13. Melléklet a Kari Tanács 33/2010. KT (04.13.) számú határozatához Abszolutórium (Teljesítendo kredit:190) Alapozó képzés (Teljesítendo kredit:28) elem LSZM100 Filozófia LSZM100 Filozófia LSZM101 A társadalomelmélet

Részletesebben

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz

TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ. E-business alapjai. tanulmányokhoz IV. évfolyam Gazdálkodási és Menedzsment Szak, Vállalkozásszervező Szakirány BA TANTÁRGYI ÚTMUTATÓ E-business alapjai tanulmányokhoz TÁVOKTATÁS 2015/2016 Tanév I. félév A KURZUS ALAPADATAI Tárgy megnevezése:

Részletesebben

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: ff/298-4/2012.

SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁBBKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: ff/298-4/2012. SZOCIÁLIS MENEDZSER SZAKIRÁNYÚ TOVÁKÉPZÉSI SZAK Eng.sz.: ff/298-4/2012. Képzésvezető: Dr. Varga Gyula főiskolai tanár Képzési idő: 4 félév Szakképzettség megnevezése: Szociális menedzser A bekerülés feltétele:

Részletesebben