Döntéselmélet DÖNTÉSELMÉLETI KÖZELÍTÉSMÓDOK

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Döntéselmélet DÖNTÉSELMÉLETI KÖZELÍTÉSMÓDOK"

Átírás

1 Döntéselmélet DÖNTÉSELMÉLETI KÖZELÍTÉSMÓDOK

2 Döntéselméleti közelítésmódok Legfontosabb segédtudományok : Közgazdaságtan, statisztika Szociológia, szociálpszichológia Jog, politika, társadalomtudományok Matematika Pszichológia Filozófia A döntéselméleti vizsgálatok középpontjában a hasznosság és a valószínűség fogalma áll.

3 Döntéselméleti közelítésmódok Filozófiai közelítésmód: A tudományok szülőanyja A természet, a társadalom és a gondolkodás legáltalánosabb törvényeit kutató és rendszerező tudomány Az egyén döntési problémájával foglalkoztak: Mit kell tenni, hogyan kell cselekedni a jó élet megvalósítása érdekében? Milyen a jó élet? Definiálták a jó fogalmát Összefoglalták az elfogadható értékeket, és ezek összességét tekintették jónak

4 Döntéselméleti közelítésmódok Filozófiai közelítésmód: Az értékeke nem kvantitatívak, vagyis a filozófia nem számszerűsíthető értékekkel dolgozik Összefoglalva: A filozófiai irányzat a döntési kérdéseket dilemmaként kezeli A választásnál a nem számszerűsíthető értékeket veszi figyelembe És ezek alapján keresi a jó döntést

5 Döntéselméleti közelítésmódok Közgazdasági döntéselméleti irányzat Az emberi értékeknek van egy számszerűsíthető halmaza, ezek a piacon megjelenő termékek és szolgáltatások, illetve ezek árai Az értékeket pénzzel lehet számszerűsíteni Adam Smith volt az első filozófus aki piaci értékekkel is mélyebben foglalkozott. A közgazdasági közelítési módban a döntési problémák a piac mindkét oldalát érintették: Mennyi terméket vásárol a fogyasztó adott áron? (kereslet) Milyen mennyiségű terméket visz a piacra a termelő adott áron? (kínálat) Mi a fogyasztó és a termelő célja? Hasznosság

6 Döntéselméleti közelítésmódok Taylor - klasszikus közgazdasági modell előfeltevései: Egy adott cselekvési változat választása esetében valamennyi eredmény valószínűsége egy A cselekvési változatokra és az eredményekre vonatkozó információk teljesek Az eredmények egy érték(hasznosság) skálán rendezhetőek A döntéshozó azt a cselekvési változatot választja, amelyik az értéket maximalizálja A továbbfejlesztett klasszikus modell (modern közgazdasági felfogás) az eredmények bekövetkezésénél elfogad egynél kisebb valószínűséget is, ezáltal elismeri a kockázat tényét.

7 Döntéselméleti közelítésmódok Modern közgazdasági felfogás előfeltevései: Egy adott cselekvési változat választása esetében az eredmények bekövetkezésének valószínűsége egynél kisebb is lehet. A cselekvési változatok és eredmények bekövetkezési valószínűsége ismert A cselekvési változatok várhatóértékei egy hasznossági skálán rendezhetők A döntéshozó azt a változatot választja, amelyik a várhatóértéket maximalizálja

8 Döntéselméleti közelítésmódok Makrogazdasági szinten működőképesnek bizonyult Makroszinten belül, vállalati szinten már kevésbé érvényesek Egyén szintjén pedig nem érvényesek a gazdasági racionalitás elvei A hasznosság maximalizálásához bonyolult (matematikai) eljárásokat kell alkalmazni, elég ismerettel ehhez nem rendelkezik Nem képes minden lehetséges cselekvési változat azonosítására Legtöbb egyéni döntéshozónak nincs pontosan megfogalmazott, kitűzött célja Léteznek olyan nem számszerűsíthető értékek amelyek a piacon a hasznosság maximalizálásában eltéréseket okozhatnak Az embereket döntéseiknél irracionális viselkedésre késztetik.

9 Döntéselméleti közelítésmódok Kritikai megállapítások: Simon a maximalizálás kritériuma a teljes informáltság valószerűtlen, és a döntéshozónak nem csak egyetlen célja van. Taylor csak az anyagi javakra koncentrál és kizárja az erkölcsi javakat Készeknek kell lenniük arra, hogy ezekből az alacsonyabb rendű javakból feláldozunk valamennyit a magasabb rendűekért (Taylor 1982)

10 Döntéselméleti közelítésmódok Adminisztratív modell Döntések gyakorlati, valamint viselkedési vonatkozásait is figyelembe veszi. Vezetéselmélet és pszichológia összefogásaként jött létre Gyakorlati tapasztalatok: Cselekvési változatok az esetek többségében nem állnak rendelkezésre, a változatokat meg kell alkotni Az információk erősen hiányosak, az információkat is keresni kell Az információ pontatlan nem egyértelmű és ez az eredmények várható értékének bizonytalanságához vezet Az információ beszerzése költséges

11 Döntéselméleti közelítésmódok Adminisztratív modell a pszichológiából veszi át az eredmények bekövetkezési valószínűségének és értékének a megközelítését, felfogását Kutatások alapján azt állítja, hogy ezeknek nem a tényleges, hanem az észlelt nagysága a lényeges A modell a információkkal összefüggő bizonytalanságot a következőképpen kezeli: A számszerűsíthető értékekre irányítja a figyelmet Hosszabb helyett inkább a rövidebb időtávon belül bekövetkező eredményekkel foglalkozik.

12 Döntéselméleti közelítésmódok Információszerzés és értékelés költségeit a döntéshozó igyekszik csökkenteni: A döntéseknél egyszerű, könnyen elérhető információkkal és egyszerű számításokkal dolgozik. Nem optimalizálásra törekszik, hanem kielégítő döntéseket hoz A közelítésmód kognitív jellegű, azt nézi mi van a döntéshozó tudatában, hogyan gondolkozik a probléma kezelése esetén.

13 Döntéselméleti közelítésmódok Skinner-féle modell Szigorú megerősítés modellje Az emberi viselkedés megértéséhez fel kell tárni azokat a pozitív eredményeket amelyek a múltban bizonyos döntések megerősítéséhez vezettek. A döntés ha megerősítést kap, ha a következményeit, eredményeit a döntéshozó nagyra értékeli, és megfordítva. Thorndike effektus: azt a viselkedést vagy magatartást, amely jutalomhoz vezet az emberek megismétlik, míg azt, amely nem vezet jutalomhoz sőt büntetést vonhat maga után azt nem ismétlik meg (Haire, 1974)

14 Döntéselméleti közelítésmódok Modell sarkalatos pontjai: Pozitív megerősítés sokkal hatékonyabb, mint a negatív. Azok az erősítők hatékonyabbak és eredményesebbek, amelyek közvetlenebb kapcsolatban vannak a döntéssel, mint időtartam, mint a döntéshozó szükségletei tekintetében Ha a megerősítések között megszakítások vannak akkor a viselkedést sokkal magasabb szinten lehet tartani, azzal szemben, mintha az erősítések egyszerre következnének be. A viselkedést, a döntést ténylegesen erősítő eredményeket csak empirikus úton lehet megismerni.

15 Döntéselméleti közelítésmódok A fokozatos hozadék modellje: Az adminisztratív modell is túlzottan szisztematikus döntéshozót feltételez. A döntéshozó a cselekvési változatok és az eredmények kapcsolatáról kevés információval rendelkezik A cselekvési változatók összehasonlítása még akkor sem lehetséges, ha a döntéshozó kielégítő döntésre törekszik. Szabályozott anarchia modelljének is nevezik. Döntések kockázatát kis mértékű változtatással lehet csökkenteni.

16 Az optimális döntéselméleti irányzat Optimális választás optimalizálás Az optimális döntéselméleti felfogás előfeltevései: A döntéshozó ismeri az adott problémával kapcsolatos összes cselekvési változatot Biztosan tudja az egyes cselekvési változatokat Biztosan meg tudja állapítani az eredmények preferencia-sorrendjét Optimális döntést akkor lehet hozni, ha a döntéshozó ismeri az összes cselekvési változatot és azok eredményét teljes információval rendelkezik, egyetlen célja van.

17 Az optimális döntéselméleti irányzat Kvantitatív módszere az operációkutatás Az operációkutatás az a tudomány, amely az optimális döntések előkészítéséhez matematikai módszereket használ fel. Lényeges jegyei: Döntéseket készít elő Döntések valamilyen szempont szerint optimálisak Döntés-előkészítésben matematikai módszerek kerülnek alkalmazásra Az operációkutatás célja a döntéshozatal segítése, tudatosabbá tétele, a rendszer operációinak modellben történő elemzése, az optimum meghatározása.

18 Az optimális döntéselméleti irányzat Milyen probléma oldható meg operációkutatási módszerek alkalmazásával? Minden olyan döntési, irányítási probléma, amely matematikai modellben leírható és analitikailag optimalizálható Programozási problémák Készletezési problémák Sorban állási problémák Szállítási problémák Hálótervezés

19 Az optimális döntéselméleti irányzat Herbert Simon Objektív racionalitás A döntéshozó megfelel az optimális előfeltételeknek Korlátozott racionalitás Komplex problémák esetén a döntéshozó nem képes megfelelni az optimális előfeltételeknek, egyszerűsíti a döntési folyamatot azzal, hogy nem optimalizál, hanem kielégítő döntéseket hoz.

20 Az optimális döntéselméleti irányzat Összefoglalva: Feltételezi a döntéshozó teljes informáltságát Ismeri az összes cselekvési változatot, és ezek eredményeit Az eredmények sorba rendezhetőek, és csak egy célja van a döntéshozónak Operációkutatásra épít Kvantitatív döntéshozatali módszer

21 A kielégítő döntések elmélete A korlátozott racionalitás és a bonyolult rendszerekre jellemző többcélúság miatt a döntéshozó, egyszerűsíti a döntési folyamatot Maximalizálás helyett kielégítő döntést hoz Aspirációs szint Az igényszint lehet Konjunktív Diszjunktiv Az igényszint szubjektív, döntéshozó alakítja ki.

22 A kielégítő döntések elmélete Összefoglalva: Simon dolgozta ki, optimális döntések vizsgálata kapcsán Teljes informáltság, és az egyetlen cél valószerűtlen Nem lehetséges az optimalizálás Kielégítő döntést hoz, tanulási folyamat eredménye Nem vizsgálja, hogy létezik-e jobb megoldás

23 Normatív irányzat Hogyan lehet a döntéseket jobbá tenni. Segítséget nyújtson a döntéshozónak Az előzetesen felállított követelményekhez Szabályokhoz való következetes alkalmazkodáshoz Preskriptív (előíró) Hogyan kell dönteni? Deskritptív (leíró) Nem a kell, hanem a van van a középpontban Hogyan születik meg a döntés?

24 Normatív irányzat Mindkét irányzat foglalkozik az érték fogalmával és mérésével A normatív modell előfeltétele A döntéshozó tudja, milyen értékrendszert vagy kritériumrendszert kíván alkalmazni A normatív iskola az objektív racionalitás talaján áll, de a teljesség tekintetében (optimális döntéselmélethez képest) kevésbé szigorú. Normatív elméletek axiómákra épülnek: Lásd. Neumman Morgenstein féle axiómarendszer

25 Normatív irányzat Fogoly dilemma

26 Fogolydilemma A klasszikus fogoly dilemmát a következőképpen lehet értelmezni: fogoly 2 hallgat fogoly 2 beszél fogoly 1 fogoly 1 hallgat mindkettő 6 hónap 10 év fogoly 2 szabad fogoly 1 beszél fogoly 1 szabad mindkettő 5 fogoly 2 év 10 év

27 Normatív irányzat A normatív döntéselmélet kvantitatív módszerei: Parametrikus (bizonytalansági) Természettel szemben igyekszik optimális döntéseket hozni Klasszikus döntési szabályok Kockázati szituációk klasszikus szabályai Cselekvési változatok várhatóértékeinek összehasonlítása Várható hasznosság elmélete Döntési fák Stratégiai (konfliktus helyzet) Döntési helyzet folyamatosan változhat Értelmes ellenféllel áll szemben a döntéshozó Játékelmélet

28 Leíró irányzat Deskritptív (leíró) Nem a kell, hanem a van van a középpontban Fő hangsúly a döntési folyamatra helyeződik Viselkedés pszichológia jellemzőit kutatja A döntések sebezhetőségének okai: Komplexitás (Képes az ember minden tényezőt figyelembe venni?) Körülmények bizonytalansága (több cél, információhiány) Több embert is érinthet (konfliktus helyzet)

29 Leíró irányzat Helyes ítéleteket alkotunk-e a világról? Pszichológia Feltárja azokat a nyílt vagy rejtett indítékokat, amelyek az embert a valóság eltorzítására késztetik Megvizsgálja, hogy az ember mentális képességei megteremtik-e a világ valósághű megismerését. Fő fogalmak: Észlelés (percepció) szelektív A motiváció, a szükségletek befolyásolják a világlátásukat A memória, a sztereotípiák és a sémák valamint a kontextusok nagy szerepet játszanak az észlelésben és az emlékezésben.

30 Leíró irányzat Kognitív disszonancia A helyzetek értékelése sokszor instabil, változó ha ellentmondást találunk gondolataink, cselekedeteink között ez kellemetlen érzéssel tölt el bennünket, feszültséget okoz, ezért megpróbáljuk ezeket kiküszöbölni. Az ember tévedése a következőkkel hozható kapcsolatba: Meglévő korrelációt nem látjuk Korrelációt látunk ott is, ahol nincs Oksági kapcsolatot tételezünk fel, ahol együttes előfordulás áll fen.. A mindennapi életben nem könnyű felismerni az összefüggéseket részben az adatok hiánya, részben pedig az észlelésekben mutatkozó hibák miatt.

31 Leíró irányzat Döntéshozók nem a normatív értelemben vett szabályoknak megfelelően hozzák döntéseiket Leíró irányzat vizsgálja az emberi ítéletalkotás két tényezőjét: Valószínűségészlelés (Objektív Szubjektív) Hasznosság-megállapítás Heurisztika(torzítási mechanizmus): Azok a gondolkodási és ítéletalkotási folyamatok, amelyek megelőzik a döntéshozatalt. A torzítások nem véletlenszerű, rendezetlen hibák, hanem egyszerűsítő mechanizmusok.

32 Leíró irányzat Heurisztika Hozzáférhetőség Aszerint ítélik meg az események bekövetkezésének valószínűségét, hogy milyen hasonló példát tudnak felidézni Visszatekintő torzítás Megtörtént dolgokra úgy emlékeznek, mintha másképp nem is történhetett volna Rögzítés és kiigazítás Kezdetben meghatároznak egy becslést, majd ehhez próbálják a későbbi becsléseket is igazítani, még akkor is ha ez az érték irreleváns Túlzott magabiztosság Túlzottan megbíznak a saját ítéleteikben.

33 Leíró irányzat Elvárt hasznosság Egyes cselekvési változatok valószínűségével kapcsolatban teljes és pontos ismeretekkel rendelkezünk. Tversky és Kahneman (1991) lehetőségelmélet A lehetőségelmélet feltételezi, hogy a döntéseknél figyelembe veszik a valószínűségeket és a hasznosságokat, de a valószínűségeket eltorzítják, a hasznosságot pedig valamilyen referencia ponthoz igazítják

34 Lehetőségelmélet Milyen hatásokat azonosított a modell? A nagy és kicsi valószínűségek eltorzítása A kis valószínűségeket túlzott súllyal, a nagy valószínűségeket meg kicsi súllyal veszik figyelembe A nagyon kicsi valószínűségek elhanyagolása Bizonyos szint alatt a valószínűségeket elhanyagolják. Bizonyossági hatás Biztos nyereség fontosabb, mint a bizonytalan. Keretezési hatás Megfogalmazástól függ, hogy nyereségnek vagy veszteségnek érzünk valamit Birtoklási hatás Birtokolt javak értéke magasabb, mint amennyit fizetnénk érte A mentális könyvelés Nyereségeket külön kezelik, a veszteségeket meg összevonják

35 Lehetőségelmélet A döntéshozók a hasznosságot egy preferenciaponthoz viszonyítják, és a szerint értékelik, hogy a kiindulóponthoz képest hogyan változott a helyzetük. Nem a gazdagságunk, hanem az határozza meg a hasznosságok értékelését, hogy nyereségnek, vagy veszteségnek tekintünk-e valamit. A veszteséget sokkal nagyobbra értékeljük, mint a megfelelő nyereséget.

36 Lehetőségelmélet Döntéshozók saját tévedései: Lehorgonyzás Becslések már meglévő információkat vesznek alapul. Státus quo mindenáron való fenntartása Jelenlegi helyzet mindenáron való megtartása Múltbéli igazolása Nem akarják beismerni a tévedést. A rövid távú célok előnyben részesítése a hosszú távú célokkal szemben.

37 Leíró vs. normatív Leíró vs. normatív a döntéshozó irracionális Mi az oka az irracionális viselkedésnek? A döntéshozókat nem a tényleges, hanem az észlelt világ irányítja Észlelések pontatlanok, érdekeik és értékeik által torzítottak Az információkat szelektíven fogadják be. Egyszerre csak egy dologra képesek figyelni Felületesen gondolkoznak Könnyen manipulálhatóak Egyszerű gondolati modelleket építenek fel, és ezeket alkalmazzák

38 Leíró rendezőmodellek Vlek-Wagenaar modell (1978) Rendszerszemléletű, a probléma-felismerésből kiindulva végigkíséri az egész döntési folyamatot, az egyes fázisok közötti visszacsatolások pedig érzékeltetik a folyamat alrendszerei közötti lehetséges visszatéréseket A fázis, a probléma-felismerés B és C fázis, a cselekvési változatok feltárása vagy megtervezése D fázis, a későbbi cselekvés lehetőségeinek és eredményeinek kutatása E és F fázis, a változatok átfogó értékelése G, H, I fázis, a bevezetés, a helyesbítés és a tapasztalatok.

39 Leíró irányzat Összefoglalva: A döntés folyamatára helyezi a hangsúlyt Feltárja, hogy mit tesznek az emberek a tényleges döntési helyzetekben, hogyan gyűjtik az információt. Viselkedés sok esetben eltér a normatív döntési modell feltevéseitől. Múltban a leíró döntéselméleti kutatások arra irányultak, hogy összehasonlítsák a tényleges viselkedést a normatív modellekkel Jelenlegiek a viselkedés pszichológiai tényezőinek a tanulmányozásával foglalkoznak.

40 Ellenőrző kérdések 1. Mi a lényege a következő közelítésmódoknak? Filozófiai Közgazdasági (klasszikus, modern) Adminisztratív Skinner féle Optimális Kielégítő Normatív Leíró

41 Ellenőrző kérdések 2. Hasonlítsuk össze a normatív és a leíró irányzatot! 3. Hasonlítsuk össze az Optimális és a Kielégítő döntéselméleti irányzatot! 4. Hasonlítsuk össze a különböző közelítésmódokat a különböző döntési szituációkkal 5. Mi a kognitív disszonancia lényege 6. Mi a heurisztika és milyen típusai vannak 7. Mi a lehetőségelmélet és milyen hatásokat azonosított a modell 8. Mi az operációkutatás lényege, és milyen típusfeladatok tartoznak ide?

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Döntéselméleti közelítésmódok

Döntéselméleti közelítésmódok Döntéselmélet kapcsolódása más tudományokhoz Rendőrtiszti Főiskola, Vezetéselméleti Tanszék Döntéselméleti közelítésmódok Filozófiai közelítésmód Tudományok szülőanyja, melynek a természettudományok (

Részletesebben

Fogalmak Navigare necesse est

Fogalmak Navigare necesse est Döntéselmélet Fogalmak Navigare necesse est - dönteni mindenkinek kell A döntés nem vezetői privilégium: de! vezetői kompetencia, a vezetői döntések hatása Fogalmak II. A döntés célirányos választás adott

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA?

A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A SIKER KOVÁCSA, VAGY A KUDARC KÓDJA? A döntéshozatali tudatosság hiányosságai és lehetőségei a projekt menedzsmentben Török L. Gábor PhD Sikeres és sikertelen projektek arányai PMI nemzetközi felmérés

Részletesebben

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT döntés döntéselőkészítés D ö n t é s i f o l y a m a t döntés és megvalósítás döntéselőkészítés Döntési folyamat A probléma felismerése, azonosítása, megfogalmazása

Részletesebben

18. VEZETŐI DÖNTÉSEK alternatívák döntési kritériumokat

18. VEZETŐI DÖNTÉSEK alternatívák döntési kritériumokat 18. VEZETŐI DÖNTÉSEK A döntés választás. A döntés nem csupán a vezető privilégiuma. Az emberek minden nap hoznak döntéseket, néha jókat, néha kevésbé jókat, de döntéseket mindig meg kell hozni, még akkor

Részletesebben

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András

A kockázat fogalma. A kockázat fogalma. Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András Fejezetek a környezeti kockázatok menedzsmentjéből 2 Bezegh András A kockázat fogalma A kockázat (def:) annak kifejezése, hogy valami nem kívánt hatással lesz a valaki/k értékeire, célkitűzésekre. A kockázat

Részletesebben

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5.

Ismeretkörök : 1. Az etika tárgyának definiálása 2. Etikai irányzatok 3. Erkölcsi tapasztalat 4. Moralitás: felelősség, jogok, kötelességek 5. Etika Bevezető Oktatási cél: A kurzus célja az etika körébe tartozó fogalmak tisztázása. A félév során olyan lényeges témaköröket járunk körbe, mint erény erkölcsi tudat, szabadság, lelkiismeret, moralitás,

Részletesebben

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás

A fejezet tartalma. Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás meghatározása. Fogyasztói magatartás elmélet és gyakorlat. Fogyasztói magatartás A fejezet tartalma Marketing - 3. fejezet: Fogyasztói magatartás Bauer András Berács József Fogyasztói magatartás Vásárlási folyamat Fogyasztói információ-feldolgozás A fogyasztói magatartást befolyásoló

Részletesebben

A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében

A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében Szikora Péter A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében A racionalitás szerepe a vállalkozások fejlesztésében Szikora Péter Óbudai Egyetem, Keleti Károly Gazdasági Kar Szervezési és Vezetési

Részletesebben

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18.

GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA TANÉV II. ELŐADÁS SZEPT. 18. GYAKORLATI FILOZÓFIA FILOZÓFIA 2014-2015. TANÉV II. ELŐADÁS 2014. SZEPT. 18. A GYAKORLATI FILOZÓFIA TÁRGYA ELMÉLETI ÉSZ GYAKORLATI ÉSZ ELMÉLETI ÉSZ: MILYEN VÉLEKEDÉSEKET FOGADJUNK EL IGAZNAK? GYAKORLATI

Részletesebben

Óbudai Egyetem. Doktori (PHD) értekezés. Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben. Szikora Péter.

Óbudai Egyetem. Doktori (PHD) értekezés. Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben. Szikora Péter. Óbudai Egyetem Doktori (PHD) értekezés Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben Szikora Péter Témavezető: Kóczy Á. László Biztonságtudományi Doktori Iskola Budapest, 2016

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

Ember-gép rendszerek megbízhatóságának pszichológiai vizsgálata. A Rasmussen modell.

Ember-gép rendszerek megbízhatóságának pszichológiai vizsgálata. A Rasmussen modell. Ember-gép rendszerek megbízhatóságának pszichológiai vizsgálata. A Rasmussen modell. A bonyolult rendszerek működtetésének biztonsága egyre pontosabb, naprakész gondolati, beavatkozási sémákat igényel

Részletesebben

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógia mint tudomány. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia mint tudomány Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógia tárgya, jellegzetes vonásai A neveléstudomány tárgya az ember céltudatos, tervszerű alakítása. A neveléstudomány jellegét tekintve társadalomtudomány.

Részletesebben

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI BEVEZETÉS A racionalitás vizsgálata a döntéselmélet egyik központi kérdése. A racionalitás fogalmának változása szoros

Részletesebben

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Fejezet. Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 1. Előadás Elérhetőség e-mail: karajz.sandor@uni-miskolc.hu tel.:46-565111/1899 Tárgy alapvető jellemzői Tárgy neve: NEPTUN kód: Óraszám: 2+0 Kredit:

Részletesebben

Óbudai Egyetem. Doktori (PHD) értekezés. Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben. Szikora Péter.

Óbudai Egyetem. Doktori (PHD) értekezés. Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben. Szikora Péter. Óbudai Egyetem Doktori (PHD) értekezés Párosítás elméleti problémák megoldási lehetőségei egyetemi környezetben Szikora Péter Témavezető: Kóczy Á. László Biztonságtudományi Doktori Iskola Budapest, 2016

Részletesebben

A problémamegoldás elmélete Döntéselméleti alapok. Készítette: Dr. Szűts István, Dr. Duma László

A problémamegoldás elmélete Döntéselméleti alapok. Készítette: Dr. Szűts István, Dr. Duma László A problémamegoldás elmélete Döntéselméleti alapok Készítette: Dr. Szűts István, Dr. Duma László Modell: a valóság valamilyen mása. Modell Valóság A formális rendszerben végezhető műveletek Az anyagi dolgokkal

Részletesebben

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád

Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Az ISO 9001:2015 szabványban szereplő új fogalmak a tanúsító szemszögéből. Szabó T. Árpád Bevezetés Az új fogalmak a TQM ből ismerősek? ISO 9001:2015 új fogalmainak az érdekelt felek általi értelmezése

Részletesebben

S atisztika 1. előadás

S atisztika 1. előadás Statisztika 1. előadás A kutatás hatlépcsős folyamata 1. lépés: Problémameghatározás 2. lépés: A probléma megközelítésének kidolgozása 3. lépés: A kutatási terv meghatározása 4. lépés: Terepmunka vagy

Részletesebben

Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata. Bozóki Sándor

Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata. Bozóki Sándor Páros összehasonlítás mátrixok empirikus vizsgálata Bozóki Sándor MTA SZTAKI Operációkutatás és Döntési Rendszerek Kutatócsoport Budapesti Corvinus Egyetem Operációkutatás és Aktuáriustudományok Tanszék

Részletesebben

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi

A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi A 9001:2015 a kockázatközpontú megközelítést követi Tartalom n Kockázat vs. megelőzés n A kockázat fogalma n Hol található a kockázat az új szabványban? n Kritikus megjegyzések n Körlevél n Megvalósítás

Részletesebben

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség

Terminológia. Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség, kereslet, kínálat, piac, munkanélküliség Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés

Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés Az orvosi pszichológia alapjai III. Tanulás és emlékezés A MAGATARTÁSTUDOMÁNYOK ALAPJAI Tisljár Roland, Ph.D. tisljar.roland@sph.unideb.hu Tanulás Viszonylag állandó, a tapasztalatok következtében kialakuló

Részletesebben

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások

Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Fejezet 2 Hogyan gondolkodnak a közgazdászok? Elmélet, modellalkotás, empirikus tesztelés, alkalmazások Terminológia Átváltás, alternatív költség, határ-, racionalitás, ösztönző, jószág, infláció, költség,

Részletesebben

A nélkülözhetetlen tapasztalatszerzés és az elvont matematikai fogalmak kialakítása. Előadó: Horváth Judit

A nélkülözhetetlen tapasztalatszerzés és az elvont matematikai fogalmak kialakítása. Előadó: Horváth Judit A nélkülözhetetlen tapasztalatszerzés és az elvont matematikai fogalmak kialakítása Előadó: Horváth Judit A matematikatanuláshoz szükséges fogalmak kialakulása és kialakítása kisgyermekkorban Tárgyfogalom

Részletesebben

Döntéselméleti modellek

Döntéselméleti modellek Döntéselméleti modellek gyakorlat Berta Árpád Követelmények A félév során 40 pont szerezhető 0-19 pont : elégtelen (1) 20-24 pont : elégséges (2) 25-29 pont : közepes (3) 30-34 pont : jó (4) 35-40 pont

Részletesebben

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák

Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Pszichológiai Irányzatok és Iskolák Ha mindig igazat mondasz, semmire sem kell emlékezned. Mark Twain Dr. Szabó Attila, PhD A Behaviorizmus A behaviorizmus a pszichológia egy elméleti irányzata, amely

Részletesebben

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból

Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból Válogatott fejezetek a közlekedésgazdaságtanból 2. Választási modellek Levelező tagozat 2015 ősz Készítette: Prileszky István http://www.sze.hu/~prile Fogalmak Választási modellek célja: annak megjósolása,

Részletesebben

Matematikai modellezés

Matematikai modellezés Matematikai modellezés Bevezető A diasorozat a Döntési modellek című könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István Döntési folyamatok matematikai modellezése Az emberi tevékenységben meghatározó szerepe

Részletesebben

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is.

Pszichológus etika. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. Pszichológus etika I. Személy voltunk nem pusztán elvehetetlen adottság, hanem egyszersmind embert próbáló feladat is. I. Az etika tárgya A jó fogalma II. Ki határozza meg, mi a jó? III. A hétköznapok

Részletesebben

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13.

Indikátorok projekt modellhelyszínein. Domokos Tamás szeptember 13. Indikátorok és értékelés a TÁMOP T 5.4.1. projekt modellhelyszínein Domokos Tamás 2011. szeptember 13. Az értékelés különböző típusait és főbb kérdései Az értékelés típusa A fejlesztési folyamat értékelése

Részletesebben

Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. 2010.

Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. 2010. Csank András ELMŰ Hálózati Kft. Dunay András Geometria Kft. Fuzzy-alapú döntéstámogató rendszer bevezetése az ELMŰ-ÉMÁSZ ÉMÁSZ-nál 2010. Tartalom - Előzmények - Fuzzy logika - Modell bemutatása - Modell-hitelesítés

Részletesebben

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba I. előadás Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva Informatika Tanszék A 602 szoba Tárggyal kapcsolatos anyagok megtalálhatók: http://www.sze.hu/~egertne Konzultációs idő: (páros tan. hét) csütörtök 10-11 30

Részletesebben

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2.

Dr. Piskóti István Marketing Intézet. Marketing 2. Kutatni kell kutatni jó! - avagy a MIR és a marketingkutatás módszerei Dr. Piskóti István Marketing Intézet Marketing 2. Marketing-menedzsment A marketing összes feladatát és aktivitásait összefoglalóan,

Részletesebben

A személyiségtanuláselméleti megközelítései

A személyiségtanuláselméleti megközelítései Boross Viktor A személyiségtanuláselméleti megközelítései tanulás: viselkedésváltozás a tapasztalatok függvényében (pszichoterápia: viselkedésváltozása pszichoterápiás tapasztalatok függvényében) tanulás

Részletesebben

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment

Termelés- és szolgáltatásmenedzsment Termelés- és szolgáltatásmenedzsment egyetemi adjunktus Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék Termelés- és szolgáltatásmenedzsment 13. Előrejelzési módszerek 14. Az előrejelzési modellek felépítése

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén, az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék, az

Részletesebben

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése

Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek. Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Diszpozícionális perspektíva 2.: Szükséglet-, és motívum elméletek Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése Vonások, mint szükségletek és motívumok megközelítése A diszpozíciókat úgy is elképzelhetjük,

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015

A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai. Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás metodológiai alapjai Dr. Nyéki Lajos 2015 A pedagógiai kutatás jellemző sajátosságai A pedagógiai kutatás célja a személyiség fejlődése, fejlesztése során érvényesülő törvényszerűségek,

Részletesebben

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel

Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel Szociális (társas-társadalmi) tanulás jelenismeret/tel reflexiók az iskolai közösségi szolgálathoz Horváth Zsuzsanna 2015. február 20. Ahogy az iskolát látjuk Az iskola és (szűkebb, tágabb) társadalmi

Részletesebben

5. A vezetıi dönt. ntéshozatal. A döntéselmélet tárgya. A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, vizsgálata.

5. A vezetıi dönt. ntéshozatal. A döntéselmélet tárgya. A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, vizsgálata. 5. A vezetıi dönt ntéshozatal A döntéselmélet tárgya A racionális viselkedés feltételei megszervezésének, megnyilvánulásának, logikai, matematikai és, empirikus vizsgálata. 1 A döntéselmélet rendeltetése

Részletesebben

REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN

REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN REKLÁM PSZICHOLÓGIA 2. MÓDSZERTAN Reklámpszichológia Módszertan, Történet, Feladatkörök A befogadás kapui Érzékelés, észlelés, figyelem A feldolgozás lélektana (kognitív szakasz) A hatás lélektana Emlékezés,

Részletesebben

Dö nté shözatal. Tréning tananyag. Kerchner András. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar

Dö nté shözatal. Tréning tananyag. Kerchner András. Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Fiatalodó és megújuló Egyetem Innovatív tudásváros A Miskolci Egyetem intelligens szakosodást szolgáló intézményi fejlesztése EFOP-3.6.1-16-2016-00011 Dö nté shözatal Tréning tananyag Kerchner András 2018

Részletesebben

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001)

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001) Játékelmélet szociológusoknak J-1 Bevezetés a játékelméletbe szociológusok számára Ajánlott irodalom: Mészáros József: Játékelmélet (Gondolat, 2003) Filep László: Játékelmélet (Filum, 2001) Csontos László

Részletesebben

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei

Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei Az ALTERA VAGYONKEZELŐ Nyrt. kockázatkezelési irányelvei I. A dokumentum célja és alkalmazási területe A Kockázatkezelési Irányelvek az ALTERA Vagyonkezelő Nyilvánosan Működő Részvénytársaság (1068 Budapest,

Részletesebben

OKTATÁSI ALAPISMERETEK

OKTATÁSI ALAPISMERETEK 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. máj us 18. OKTATÁSI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Módszertani útmutató a vizsgázók írásbeli teljesítményének

Részletesebben

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató

Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana. Domokos Tamás, módszertani igazgató Közösségi kezdeményezéseket megalapozó szükségletfeltárás módszertana Domokos Tamás, módszertani igazgató A helyzetfeltárás célja A közösségi kezdeményezéshez kapcsolódó kutatások célja elsősorban felderítés,

Részletesebben

Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében

Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében Sportberuházások pénzügyi és közgazdasági érzékenységvizsgálata kockázatok egy sportlétesítmény életében Vörös Tünde Széchenyi István Egyetem Nyerges Mihály Emlékkonferencia 2017.01.26. Probléma felvetés

Részletesebben

Outsourcing az optimalizálás lehetőségének egyik eszköze

Outsourcing az optimalizálás lehetőségének egyik eszköze Outsourcing az optimalizálás lehetőségének egyik eszköze Kissné Dézsi Erika MOL Csoport, Petrolkémia - Tiszai Vegyi Kombinát Nyrt. Logisztika menedzsmentvezető Debrecen, 2009.10.02. Outsourcing az optimalizálás

Részletesebben

S atisztika 2. előadás

S atisztika 2. előadás Statisztika 2. előadás 4. lépés Terepmunka vagy adatgyűjtés Kutatási módszerek osztályozása Kutatási módszer Feltáró kutatás Következtető kutatás Leíró kutatás Ok-okozati kutatás Keresztmetszeti kutatás

Részletesebben

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta

Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság - itthon vagy külföldön? Kőrössy Judit Kékesi Márk Csabai Márta Boldogság kutatás 1960-as évek: mai értelemben vett boldogság kutatások kezdete 1980-as évek: szubjektív jóllét fogalma 1990-es

Részletesebben

Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét

Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét Adóztatás vagy szabályozás (Szalai Ákos) Környezetgazdaságtan - 9. hét 1. Ismétlés: Coase-i alku A marhák határi és határköltségei A növénytermesztő kára 1. marha 17 4 2. marha 15 4 3. marha 13 4 4. marha

Részletesebben

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011.

BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. BAGME11NNF Munkavédelmi mérnökasszisztens Galla Jánosné, 2011. 1 Mérési hibák súlya és szerepe a mérési eredményben A mérési hibák csoportosítása A hiba rendűsége Mérési bizonytalanság Standard és kiterjesztett

Részletesebben

A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban

A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban A tudományos bizonytalanságra adott jogi válaszok a környezeti döntéshozatalban dr. Sulyok Katalin Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Jövő Nemzedékek Érdekeinek Védelmét Ellátó Biztoshelyettes Titkársága

Részletesebben

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep

Egyéni fejlődési utak. tanári kompetenciák. Mindenki társadalma, mindenki iskolája. A tanári szerep Egyéni fejlődési utak Mindenki társadalma, mindenki iskolája tanári kompetenciák A tanári szerep A tanári szerep - 1980 kognitív pszichológia, (Berliner n/a) Az újonc szerep 1 év megfontoltság racionális,

Részletesebben

Érzelmeink fogságában Dr. József István okl. szakpszichológus egyetemi docens Érzelmi intelligencia Emotional Intelligence Az érzelmi intelligencia az érzelmekkel való bánás képessége, az a képesség, amivel

Részletesebben

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve

Jászivány Község Önkormányzata évi belső ellenőrzési terve Jászivány Község Önkormányzata 2016. évi belső ellenőrzési terve Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (a továbbiakban: Áht.) 61. -a szerint az államháztartási kontrollok célja az államháztartás

Részletesebben

TARTALOM Előszó 1. FEJEZET / A MEGISMERŐ FOLYAMATOK Juhász Márta Laufer László 1.1 Bevezetés 13 1.2 Az érzékelés (szenzáció) 14 1.2.1 Abszolút küszöb 15 1.2.2 Különbségi küszöb 16 1.3 Az észlelés (percepció)

Részletesebben

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Gazdálkodási modul. Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan. KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc A közgazdasági elméletek történeti áttekintése, jelenlegi irányzatai 3.lecke

Részletesebben

Döntéselmélet SZIKORA PÉTER ŐSZ

Döntéselmélet SZIKORA PÉTER ŐSZ Döntéselmélet SZIKORA PÉTER 2016-2017 ŐSZ Elérhetőségek Szikora Péter szikora.peter@kgk.uni-obuda.hu Népszínház utca 8. 2. emelet 226. szoba http://tig.kgk.uni-obuda.hu/doe 2 Követelmények Gazdálkodás

Részletesebben

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás)

Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Saját vállalkozás Értékesítések (összes, geográfiai -, ügyfelenkénti-, termékenkénti megoszlás) Piaci részesedés Haszonkulcs Marketing folyamatok Marketing szervezet Értékesítési/marketing kontrol adatok

Részletesebben

A pszichológia mint foglalkozás

A pszichológia mint foglalkozás A pszichológia mint foglalkozás Alkalmazott területek Polonyi Tünde, PhD Klinikai pszichológia Klinikum területe: mentális problémák, mentális egészség hiánya. De mi a mentális egészség? Eltérés a normától?

Részletesebben

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő

Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért. Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő Dinamikus Költségelemzés (DCC): hatékony módszer a hatékony fejlesztésekért Czeglédi Ildikó okl.közgazdász közművagyon-gazdálkodási szakértő A módszertani fejlesztés szükségessége Elhúzódó projekt előkészítések

Részletesebben

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV

Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Egészségfejlesztés a színtereken CSELEKVÉSI TERV Az egészségterv (irányított célzott változás) Egy dokumentum (öt fejezet) Egy ciklikus működési mód adott színtérben élők egészségét hivatott támogatni,

Részletesebben

A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései. Zöldi Irma VITUKI Kht.

A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései. Zöldi Irma VITUKI Kht. A kockázatközpontú környezetmenedzsment átfogó kérdései Zöldi Irma VITUKI Kht. Modern Mérnöki Eszköztár Kockázat-alapú Környezetmenedzsment megalapozásához MOKKA Nemzeti Kutatási Fejlesztési Programok

Részletesebben

I. Igaz-Hamis kérdések

I. Igaz-Hamis kérdések Évközi feladatsor Menedzsment I. 2011/2012 I. félév A tesztkérdések megoldását táblázatban kérjük összefoglalni: (feladat száma, és mellette a megoldás (A, B, C/Igaz, Hamis) szerepeljen) 1 Igaz 2 Hamis

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció II. Daruka Eszter egyetemi tanársegéd BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.19. 1 Szociális tanuláselmélet Az emberekben az utánzásra való hajlam

Részletesebben

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus

V. Tanuláselméleti perspektíva. Behaviorizmus V. Tanuláselméleti perspektíva Behaviorizmus Tanuláselméleti perspektíva Kiindulópont: az élettapasztalat nyomán változunk, törvényszerű, és előre jelezhető módon Személyiség: korábbi tapasztalatok nyomán

Részletesebben

Tantárgyleírás és tematika

Tantárgyleírás és tematika Tantárgyleírás és tematika Általános lélektan gyakorlat A tantárgy során kipróbáljuk és megtárgyaljuk a kísérleti pszichológiai kutatásokban alkalmazott legfontosabb vizsgálati módszereket, eljárásokat,

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal

MENEDZSMENT ALAPJAI. Problémamegoldás, Döntéshozatal MENEDZSMENT ALAPJAI Problémamegoldás, Döntéshozatal PROBLÉMAMEGOLDÁS, DÖNTÉSHOZATAL 1. A problémamegoldás folyamata, módszerei 2. A vezetői döntések típusai 3. Döntéshozatali folyamat 4. Vezetői döntéshozótípusok

Részletesebben

Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia. Dr. Nagy Benedek

Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia. Dr. Nagy Benedek Közgazdaságtan I. avagy: mikroökonómia r. Nagy Benedek Email: Nagy.Benedek@eco.u-szeged.hu, Tel: (62) 544-676, fogadó óra: Hétfő 14-15:30, KO 311 (szorgalmi időszakban) zemélyes találkozás 4 alkalommal:

Részletesebben

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében

Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Kockázatok az új minőségirányítási rendszerszabvány tervezetében Dr. Horváth Zsolt 2014 A kockázat az új ISO 9001-ben MSZ/T ISO/DIS 9001:2014 (ISO/DIS 9001:2014): Bevezetés 05. Kockázatalapú gondolkodás

Részletesebben

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin

Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Új szemlélet az egészségügyi ellátásban? Dr. Gábor Katalin Florence Nightingale 1860 Bárki, aki felelős pozícióba kerül, tartsa észben a következőt: nem az a legfontosabb kérdés, hogy én magam hogyan tehetem

Részletesebben

KOCKÁZATFELMÉRÉSI ÉS -KEZELÉSI SZABÁLYZAT

KOCKÁZATFELMÉRÉSI ÉS -KEZELÉSI SZABÁLYZAT NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM KOCKÁZAT FELMÉRÉSI ÉS KEZELÉSI SZABÁLYZAT KOCKÁZATFELMÉRÉSI ÉS -KEZELÉSI SZABÁLYZAT SOPRON 2013 Jogszabályi háttér, fogalom és célmeghatározás

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés

MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés MENEDZSMENT ALAPJAI Bevezetés Dr. Gyökér Irén egyetemi docens 2012 ősz Jegyzetek, diasorok - ÜTI honlap http://www.uti.bme.hu/cgibin/hallgato/tantargyak.cgi?detail=true&tantargy_id=15035 Folyamatos számonkérés:

Részletesebben

GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA. Tananyag. gpolitika? Mi a gazdaságpolitika? Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek)

GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA. Tananyag. gpolitika? Mi a gazdaságpolitika? Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek) Tananyag GAZDASÁGPOLITIKA GPOLITIKA, BCE, adjunktus http://uni-corvinus.hu/gazdasagpolitika istvan.madar@uni-corvinus.hu Az előadások anyaga Tankönyv (Bod P. Á.: Gazdaságpolitika) (Kapcsolódó cikkek) Számonk

Részletesebben

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 11. Előadás Portfólió probléma Portfólió probléma Portfólió probléma Adott részvények (kötvények,tevékenységek,

Részletesebben

GONDOLKODÁS ÉS NYELV

GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS ÉS NYELV GONDOLKODÁS A. Propozicionális B. Képzeleti Propozicionális gondolkodás Propozíció kijelentés, amely egy tényállásra vonatkozik, meghatározott viszonyban összekombinált fogalmakból

Részletesebben

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27

TARTALOMJEGYZÉK. Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 TARTALOMJEGYZÉK Ajánlás 13 Előszó a magyar kiadáshoz 17 Bevezetés 27 1. A katolikus társadalmi tanítás - követelmény és valóság 33 1.1 A katolikus társadalmi tanítás politikai funkciója 33 1.2 A katolikus

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Harry Markowitz 1990-ben kapott Közgazdasági Nobel díjat a portfolió optimalizálási modelljéért. Ld. http://en.wikipedia.org/wiki/harry_markowitz Ennek a legegyszer

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0911 É RETTSÉGI VIZSGA 010. október 7. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM 1. Esszé

Részletesebben

EMBERISMERET ÉS ETIKA

EMBERISMERET ÉS ETIKA Emberismeret és etika emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 16. EMBERISMERET ÉS ETIKA EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Esszék

Részletesebben

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA

BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA BEVEZETÉS A PSZICHOLÓGIÁBA Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/A/KMR-2009-0041pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TátK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Kiszorító magatartás

Kiszorító magatartás 8. elõadás Kiszorító magatartás Árrögzítés és ismételt játékok Kovács Norbert SZE GT Az elõadás menete Kiszorítás és információs aszimmetria Kiszorító árazás és finanszírozási korlátok A BOLTON-SCHARFSTEIN-modell

Részletesebben

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója

TARTALOM. 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója GÉNEK ÉS VISELKEDÉS TARTALOM 1. Bevezetés 2. A viselkedés genetikája 3. A viselkedés evolúciója 1. BEVEZETÉS Ok és Okozat 1 Agy Viselkedés DNS Környezet Test: mereven huzalozott szabályok; agy: plasztikus

Részletesebben

TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR

TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR Bevezetés Az ember a szűkösen rendelkezésre álló javak és korlátozott lehetőségek világában él, ezért

Részletesebben

Tőzsdepszichológia Június 7. 17:30. A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva.

Tőzsdepszichológia Június 7. 17:30. A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. Tőzsdepszichológia 2016. Június 7. 17:30 A webinárium hamarosan kezdődik. Kérjük, ellenőrizze, hogy számítógépe hangszórója be van-e kapcsolva. További technikai információk: https://www.kbcequitas.hu/menu/tamogatas/tudastar/oktatas

Részletesebben

A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala

A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala Mikroökon konómia A klasszikus közgazdaságtanon innen és túl, avagy az érem másik oldala 2011.09.12. - A gazdasági gi szereplőkkel, egyéni döntéshozókkal foglalkozik - Általánosítható viselkedési si jellemzőit

Részletesebben

Levelező hallgatóknak pótzh lehetőség: a félév rendje szerinti pótlási napok egyikén

Levelező hallgatóknak pótzh lehetőség: a félév rendje szerinti pótlási napok egyikén Közgazdaságtan II. Mikroökonómia SGYMMEN202XXX Tantárgyfelelős: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Tárgyelőadó: dr. Paget Gertrúd főiskolai docens Gyakorlatvezető: dr. Paget Gertrúd Tantárgyi leírás építőmérnök

Részletesebben

Információbiztonság irányítása

Információbiztonság irányítása Információbiztonság irányítása Felső vezetői felelősség MKT szakosztályi előadás 2013.02.22 BGF Horváth Gergely Krisztián, CISA CISM gerhorvath@gmail.com Találós kérdés! Miért van fék az autókon? Biztonság

Részletesebben

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK

A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK A megismerés lehetőségei GYE RMEKKÉP ÉS EGYÉNI SA JÁTOSSÁGOK CZETŐ KRISZTINA A tudományos megismerés sajátosságai Tudatos, tervezett, módszeres információgyűjtés. Célja van: pl diagnosztikus cél fejlesztő

Részletesebben

Összehasonlítások hibái

Összehasonlítások hibái Összehasonlítások hibái Kiegészítő anyag BME Filozófia és Tudománytörténet Tanszék http://www.filozofia.bme.hu/ Összehasonlítások Az összehasonlítás alapkérdése: a lehetőségek közül melyik a legjobb egy

Részletesebben

Exponenciális kisimítás. Üzleti tervezés statisztikai alapjai

Exponenciális kisimítás. Üzleti tervezés statisztikai alapjai Exponenciális kisimítás Üzleti tervezés statisztikai alapjai Múlt-Jelen-Jövő kapcsolat Egyensúlyi helyzet Teljes konfliktus Részleges konfliktus: 0 < α < 1, folytatódik a múlt, de nem változatlanul módosítás:

Részletesebben

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I.

MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. MENEDZSMENT ALAPJAI Motiváció I. Dr. Gyökér Irén egyetemi docens BME Menedzsment és Vállalatgazdaságtan Tanszék 2016 ősz 2016.10.18. 1 Vezetés A szervezeti tagok viselkedésének befolyásolása Munkaerő-biztosítás

Részletesebben

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA

A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA A TÁRSADALOM KULTURÁLIS HATÁSAI A KKV VEZETŐK GONDOLKODÁSI ÉS VISELKEDÉSI MINTÁZATÁRA Németh Gergely munka és szervezetpszichológus Corporate Values Vezetési és Szervezetfejlesztési Tanácsadó Kft. Vállalkozó

Részletesebben