A FELS OKTATÁS KÜLS ÉS BELS MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK KAPCSOLATA ÉS LÉNYEGES ARGUMENTUMAI A HEFOP 3.3 ALAPJÁN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A FELS OKTATÁS KÜLS ÉS BELS MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK KAPCSOLATA ÉS LÉNYEGES ARGUMENTUMAI A HEFOP 3.3 ALAPJÁN"

Átírás

1 A FELS OKTATÁS KÜLS ÉS BELS MIN SÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK KAPCSOLATA ÉS LÉNYEGES ARGUMENTUMAI A HEFOP 3.3 ALAPJÁN Szintay István Veresné Somosi Mariann Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kar Vezetéstudományi Intézet MiskolcEgyetemváros Absztrakt A fels oktatás tömegtermel rendszere csak megfelel min ségirányítási, és akkreditációs követelmények teljesítése esetén tud a munkaer piac számára kielégít outputot biztosítani. Az el adás egy kidolgozott bels min ségirányítási modellt, és szervezeti önértékelési rendszert mutat be, els sorban annak áttekint ismertetésével. A szervezeti önértékelésnek olyan adatbázisát kell megteremteni, amely alkalmas a további min ség, intézményfejlesztési és küls akkreditációs feladatok meghatározására és nyomon követésére. 1. El zmények A min ség fogalma nem csak az ipar, a szolgáltatási szféra területén változott jelent sen az elmúlt évben, hanem a társadalmi, gazdasági fejl dés és változás eredményeként értelemszer en a fels oktatásban is. A fels oktatás, els sorban az egyetemi szféra modellszer változását vizsgálva elfogadottnak tekinthet a következ három történelmi fejl dési sorrendet mutató modell. Az egyetemi modellek közötti eltérések érzékeltetésére nyolc meghatározó tényez, elem, illetve azok hangsúlybeli különböz ségét emelik ki a fels oktatási kutatók. A hagyományos (elit) egyetem a I. században érte el fénykorát. A humboldti (porosz) egyetem központi szerepl je a PROFESSZOR, aki széleskör tudását adja át tanítványainak, aki OKTAT, s talán túlzónak t nik, de ismeretei, véleménye megkérd jelezhetetlen. Ismereteit folyamatosan b víti, dönt idejét és tevékenységét a kutatásra fordítja. A globalizáció a fizikai és szellemi termékek és tudáshordozók szabad mozgását és piaci tényez vé válását eredményezi. Ez a hatás természetesen pont a globalizációt gerjeszt USA számára nyit hatalmas teret az egyetemi szféra tekintetében is. A piacorientált egyetem az európai elit egyetemi hagyományokat a piaci verseny világába transzformálja, fejleszti tovább. A tudásteremtés, a tudás hordozója, a tudás felvev je és hasznosítója piaci szempontok alapján választ és cselekszik, óriási mobilitási lehet ségeket látva és teremtve. Az egyetemek közötti választást nagymértékben meghatározza az INFRASTRUKTÚRA, ami az egyetemi életforma megteremtésének szövete, mert az egyetemen hasznos tudást, tanulási kutatási lehet séget és a szórakozás, kulturálódás, sportolás életlehet ségeit együttesen kell biztosítani.

2 A harmadik egyetemi modellt az információs társadalom szülöttjének a I. század általános típusának tekintik. A menedzsment tudományok az üzleti szféra tudásteremtési és átadási olvasztó tégelyében születnek. A tudás és termék globalizáció sodrában Peter Drucker jogosan veti fel a közszféra (egészségügy, fels oktatás stb.) területére való kiterjesztését a menedzsment tudományoknak. Vagyis a leegyszer sített analógia szerint, ha az oktatás, mint termelési folyamat középpontjában a tanulás áll, akkor a központi szerepl az eddigi modellekkel szemben a DIÁK, a tanulás pedig az ismeret, a tudás b vülését, növekményét célozza (ez a teljesítmény) meg. Ahhoz, hogy a szerepl k ezen er feszítései értékelhet k és harmonikusak legyenek, világos szerepekre, szabályokra és min ségirányításra van szükség, mert a menedzsment csak professzionális eszközökkel tudja ezt a célt megvalósítani. Ennek a modellváltásnak vagyunk most kett s szerepl i alanyai és iniciátorai is. A magyar fels oktatási intézmények számára az EU integráció, valamint az annál szélesebb kört érint Bologna folyamathoz való csatlakozás jelentette az elmúlt 45 évben a valós átalakulás eseményeit, esetleg kényszereit. A képzési struktúra megváltoztatása a globális fels oktatási térben a tömeg és elitképzés feladatait soros, egymáshoz kapcsolódó rendszerben kívánja megoldani, ami az átjárhatóságok szabályozottságát és a képzés, oktatás min ségirányításának egységes elvek mentén való kiépítését és m ködtetését igényli. Értelemszer, hogy a képzési rendszerek nemzeti szint konvergenciája az intézmények küls min ség értékelési (akkreditációs) rendszereinek, és a menedzsment által vezérelt bels min ségirányítási rendszereinek harmonizációját kényszeríti ki. A Bergeni Nyilatkozat (2005) erre vonatkozóan ad iránymutatást. A bels és küls min ségirányítás kapcsolatát a szervezeti önértékelés, mint módszertan melletti elkötelezettség kinyilvánításával teremti meg. A bels min ségirányítás tekintetében pedig meghatározza azokat az irányelveket, amelyekre vonatkozóan a szervezeti önértékelésnek ki kell terjednie. A hét lényeges kritérium a következ min ségpolitika, stratégia és min ségügyi szabályozások, a programok indítása, követése és rendszeres bels értékelése, hallgatói értékelés, oktatói értékelés, min ségének biztosítása, tudástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások, bels információs rendszer (intézménnyel kapcsolatos tájékoztatás, információk elérhet sége), rendszeres tájékoztatási tevékenység, közinformálás, nyilvánosság. Mindezen jelent s tartalmi el zményekkel részben párhuzamosan jelentek meg EUs programok, amelyek közül itt a HEFOP3.3. pályázati ablak támogatásával már befejezés alatt álló, min ségfejlesztési projekt eredményeir l adunk összefoglalót.

3 2. A fels oktatási intézmények min ségkultúra váltásának pilot programja HEFOP3.3.1P /1.0 A pályázat legfontosabb célelemei az alábbiakban foglalhatók össze min ségirányítási rendszer fejlesztése, UNICAF, UNIEFQM intézményi adaptációk végrehajtása, UNIEFQM mintaértékelések elkészítése, informatika támogatás kialakítása, értékelés, kézikönyvek véglegesítése. Konzorciumi partnerek Konzorcium vezet Miskolci Egyetem Tagok Berzsenyi Dániel F iskola Budapesti Corvinus Egyetem Debreceni Egyetem Eszterházy Károly F iskola Szolnoki F iskola Pannon Egyetem A pályázat során a hét intézmény 30 karán végeztük el a mintaértékelést. Fels oktatási min ségirányítási modell koncepció Az önértékelés kétszint modellje alkalmas a képzési programok (bemeneti elemek, folyamatjellemz k, kimeneti elemek és egyensúlyuk), karok rendszerszint és intézmények rendszerszint vizsgálatára.

4 ADOTTSÁGOK UNICAF MODELL EREDMÉNYEK INTÉZMÉNY ADOTTSÁGOK vezetés stratégia munkatársak irányítása er források folyamatok UNIEFQM MODELL KAROK, SZAKOK, FELN TTKÉPZÉSI PROGRAMOK EREDMÉNYEK munkatársi elégedettség hallgatói elégedettség társadalmi hatás szervezeti eredmények 1. ábra. A szervezeti önértékelés kétszint modellje Az 1. ábra szerinti szervezeti önértékelési modell a szervezet tevékenységének és eredményeinek átfogó, rendszerszemlélet és periodikus vizsgálatára biztosít lehet séget. Az önértékelés célja az értékelés végrehajtása a min ségbiztosítás meglétének és milyenségének, valamint az intézményi felel sségnek a jellemzésére, valamint az önértékelés során szerzett információk felhasználása a továbbfejl dés érdekében. Az önértékelés szükségességét az alábbiak szerint támasztjuk alá ezáltal a szervezet többet tud a vezetésér l, folyamatairól, a hallgatókról, a partnerekr l és a társadalomról; fokozza az innovációt a munkatársak elégedettségén keresztül; lehet vé teszi a szervezetnek az er sségeinek és a fejlesztend területeinek a meghatározását, a szervezet létrehozhatja saját, testre szabott irányítási rendszerét, integrálva bármilyen min ségbiztosítási rendszert (ISO, EFQM, TQM). A szervezeti önértékelés folyamatának legfontosabb fázisait mutatja be a 2. ábra. Jól érzékelhet, hogy a szakok/képzési programok kérd íves felmérése, illetve értékelése képezi a kari szint önértékelés alapját. A kari szervezeti önértékeléseknek és az intézményi szint szolgáltatói folyamat kérd íves vizsgálatának strukturált integrálásával hajtható végre az intézményi szint CAF szervezeti önértékelés. A 3. ábra részletezi az UNIEFQM kari/szaki szervezeti önértékelés adottságelemeit (Vezetés, Munkatársak irányítása, Stratégia, Er források és partnerkapcsolatok, Folyamatok) valamint eredményelemeit (Munkatársi elégedettség, Hallgatói elégedettség, Társadalmi hatás, Szervezeti eredmények). Valamennyi elem esetében megjelenítjük az érintend vizsgálati területeket. A pontszám struktúrát a 4. ábra mutatja.

5 Szervezeti önértékelés indítása Kar 1. szervezeti önértékelés indítása Kar M. szervezeti önértékelés indítása Intézményi szint Szak 1. szervezeti önértékelés indítása Szak N. szervezeti önértékelés indítása Képzési program szervezeti önértékelés indítása szolgáltató folyamatok szervezeti önértékelés indítása Kérd íves felmérés végrehajtása Szöveges önértékelés végrehajtása ADOTTSÁGOK Vezetés Stratégia Munkatársak irányítása Er források, partnerkapcsolatok Folyamatok EREDMÉNYEK Munkatársi elégedettség Hallgatói elégedettség Társadalmi hatás ADOTTSÁGOK Vezetés Stratégia Munkatársak irányítása Er források, partnerkapcsolatok Folyamatok EREDMÉNYEK Munkatársi elégedettség Szervezeti eredmények Kérd íves felmérés végrehajtása ADOTTSÁGOK ÉS EREDMÉNYEK VIZSGÁLATA Kérd ívek statisztikai feldolgozása RADAR értékelés Kérd ívek statisztikai feldolgozása Szak 1. szervezeti önértékelési eredményeinek összefoglalása Javító akciók megfogalmazása Kari 1. szint szervezeti önértékelés elkészítése Kari M. szint szervezeti önértékelés elkészítése Intézményi szint UNICAF szervezeti önértékelés Fejlesztési területek, akciók megfogalmazása 2. ábra. A szervezeti önértékelés folyamata

6 VEZETÉS (Stratégiai és operatív) a vezetés értékrendje a küldetés és az értékrendek meghirdetése, érvényesítése bels kommunikáció példaadás konfliktuskezelés participáció szervezeti struktúra ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK MUNKATÁRSAK IRÁNYÍTÁSA kompetencia követelmény teljesítmény követelmény érdekeltség, motiváció teljesítményértékelés személyfejlesztés karriertervezés szervezeti kultúra STRATÉGIA politika, küldetés, célok stratégia ismerete változtatási akciók megvalósítás támogatása stratégia monitorálása, korrigálása hazai/nemzetközi kapcsolatok bontása, fejlesztése befolyásolási övezetek ER FORRÁSOK, PARTNERKAPCSOLATOK er források kulcskompetenciák tudás kapcsolati rendszerek FOLYAMATOK (m ködési és változtatási) ISO és/vagy FOI intézményfejlesztési folyamatok (stratégiai tervezés, kultúraváltás, szervezetalakítás, problémamegoldás ) alapfolyamatok (képzés, kutatás) támogató folyamatok (beszerzés, munkaügy, hallgatói kapcsolatok ) MUNKATÁRSAK ELÉGEDETTSÉGE participáció bels kommunikáció munkával való elégedettség megbecsüléssel való elégedettség szervezeti köt dés érdekérvényesítés támogatás HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉG kurzus értékelés számonkérés értékelés szervezeti lehet ségek értékelése végzett hallgatók értékelése TÁRSADALMI HATÁS irányító és társszervezetek értékelése civil szervezetek véleménye önkormányzati értékelés kamarák értékelése vállalatok/intézmények értékelése környezeti kultúra társadalmi szervezetek kapcsolattartása hátrányos helyzet ek véleménye JAVÍTÓ, FEJLESZT AKCIÓK 3. ábra SZERVEZETI EREDMÉNYEK képzés A kiadott diplomák száma és az azokhoz köthet mutatók hallgatói létszámváltozás TDK eredmények kutatás Kutatási teljesítmények, illetve publikációk Doktori iskola gazdálkodás személyi költségek dologi költségek projekt költségek

7 INNOVÁCIÓ, TANULÁS Rend rségi stratégia Stratégia Munkatársak irányítása 90 Er források 90 Munkatársak megelégedettsége Munkatársi elégedettség 90 Hallgatói elégedettség 200 Társadalmi hatás 60 Vezetés 100 Szöv 66p 34p Szöv 66p 34p Kulcsfolyamatok eredményei 150 Folyamatok Folyamatok 140 ADOTTSÁGOK 500 EREDMÉNYEK 500 Szöv Szöv Szöv 53p 27 Szöv 53p 27 Szöv Szöv Szöv 94p 46p Szöv 94p 46p Szöv Szöv Szöv 200p Szöv 200p Szöv Szöv Szöv 150p Szöv 150p ábra. UNIEFQM modell

8 3. A bels és küls min ségbiztosítási rendszer kapcsolata A témakör a bergeni irányelvekt l b vebben tárgyalandó, ami a következ ket jelenti a MAB akkreditációs követelmények számon kérik a bergeni 7 szempont szerinti önértékelést, amit az UNICAF, UNIEFQM szerinti szervezeti önértékelésb l le kell tudni képezni; a fels oktatási intézményeknek a szervezeti önértékelésre épített min ségfejlesztési tervet, illetve akciókat kell megfogalmazni, amit 12 éves id tartamban teljesíteni, értékelni szükséges (ez az UNIEFQM innovációs, tanulási eleme), amelyeket esetleg közbens, de 8 évente a MAB akkreditáció tartalmilag kell, hogy ellen rizzen; a fels oktatási intézmények a min ségfejlesztési terveikre építve és annál b vebb körre kiterjesztve intézményfejlesztési tervet kell, hogy készítsenek (45 évente); végén, rendeletben egyenl re keretszer en megjelent a Fels oktatási Min ségi Díj megalapítása, ami logikájában az EFQM, Kiválósági Díj filozófiáját követi, s amire évente lehet pályázni. A pályázás során az önfejl dést a korábbi szervezeti önértékelésekkel (bels banchmarking), valamint a küls banchmarking bemutatásával kell alátámasztani. Mindezek alapján meg kell teremteni az UNICAF, UNIEFQM modell adatbázisát és azokat a transzformációs kapcsolatokat, amelyek segítségével az összes küls és bels min ség értékeléshez, díj pályázathoz, fejlesztéshez tartozó információ kinyerhet és el állítható. Ezt a strukturális kapcsolatot mutatja az 5. ábra. Intézményi output dokumentumok EGYETEM, F ISKOLA KAROK, SZOLGÁLTATÓK UNICAF KAR, INTÉZET PROGRAM, SZAK UNIEFQM UNICAF UNIEFQM Adatbázis Kapcsolati mátrix MAB akkreditáció 8 évente Fels oktatási Min ségi Díj eseti (évente) Min ségfejlesztési terv 12 évente Intézményfejlesztési terv 45 évente 5. ábra. A bels min ségirányítási modell a küls min ségirányítási rendszerrel és intézményi feladatokkal

9 A kapcsolati mátrix értelemszer en az UNIEFQM modell értékelési mez i és a MAB által átvett Bergeni követelmények közötti kapcsolat írja le. A önértékelés alkritériumai és a már említett bels min ségirányítási rendszer kapcsolatokat az 12. táblázatokban adjuk meg (ez alapján algoritmizálhatók az adat kinyerések). 1. táblázat. Az európai sztenderdek és a fels oktatási szervezeti önértékelési modell kapcsolati mátrix SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ELEMEI SZTENDERDEK Min ségpolitika, stratégia és min ségügyi eljárások Programok indítása, követése és rendszeres bels értékelése Hallgatók értékelése Oktatók min ségének biztosítása Tudástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások Bels információs rendszer Nyilvánosság Vezetés Stratégia Munkatársak irányítása Er források, partnerkapcsolatok 2. táblázat. Az európai sztenderdek és a fels oktatási szervezeti önértékelési modell kapcsolati mátrix SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ELEMEI Folyamatok Munkatársi elégedettség Hallgatói elégedettség Társadalmi hatás Szervezeti eredmények SZTENDERDEK Min ségpolitika, stratégia és min ségügyi eljárások Programok indítása, követése és rendszeres bels értékelése Hallgatók értékelése Oktatók min ségének biztosítása Tudástámogatás, eszközök és hallgatói szolgáltatások Bels információs rendszer Nyilvánosság

10 Az intézményfejlesztési terv struktúráját a 3. táblázat mutatja. Külön *gal jelöltük azokat a fejezeteket, amelyek a min ségfejlesztési tervvel, illetve a szervezeti önértékeléssel kapcsolatban vannak. 3. táblázat. Intézményfejlesztési terv készítése Jöv kép megalkotása Scenárió megalkotása Stratégia alkotása Szolgáltatásfejlesztési stratégia alkotása Humán er forrás stratégia alkotása Tárgyi eszközfejlesztési terv készítése Szervezetfejlesztési terv készítése PR stratégia kidolgozása Intézményfejlesztési terv megjelenítése

11 Irodalomjegyzék Berács J. (2006.) Oktatási HUB a láthatáron. Vezetéstudomány III p. Szintay I. Veresné Somosi M. (2002) A rend rség EUkonform irányítási modellje. Belügyi Szemle, 8.sz p. Szintay I. Veresné Somosi M. (2005) Integrált vezetési modell önfejlesztés, tudásmenedzselés. Egy pilot program tapasztalatai a Magyar Köztársaság rend rségénél. In Min ségmenedzsment III. Elmélet Módszertan Alkalmazás. Szerk. Szintay I. Kiad. a Miskolci Egyetem Vezetéstudományi Intézet. Miskolc. Bíbor Kiadó p. Szintay I. (2006) Fels oktatási intézmények min ségirányítása; nemzetközi rangsorképzés, szervezeti önértékelés. HEFOP3.3.1P /1.0 Min ségfejlesztés, min ségbiztosítás a fels oktatásban c. konferencia Budapest, november 30. Szintay I. Veresné Somosi M. (2006) A szervezeti önértékelés sajátosságai. Úton a kiválóság felé A HEFOP 3.3. Fels oktatási intézmények min ségkultúra váltásának PILOT programja c. pályázat keretében. [Konferencia.] (Debreceni Egyetem.) Debrecen, Veresné Somosi M. (2005) A sikeres szervezetalakítás el feltétele az eredményes szervezetelemzés, azaz a gyógyítás a helyes diagnózissal kezd dik. = Harvard Business Manager 11. szám.

Felsıoktatás külsı és belsı minıségirányítási rendszerének kapcsolata és lényeges argumentumai. Dr. Szintay István intézetigazgató, egyetemi tanár

Felsıoktatás külsı és belsı minıségirányítási rendszerének kapcsolata és lényeges argumentumai. Dr. Szintay István intézetigazgató, egyetemi tanár Felsıoktatás külsı és belsı minıségirányítási rendszerének kapcsolata és lényeges argumentumai Dr. Szintay István intézetigazgató, egyetemi tanár I. Elızmények II. 1. Történeti háttér 2. EFMD 3. Bergen

Részletesebben

MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV

MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV MINŐSÉGÜGYI KÉZIKÖNYV Miskolc, 2013 1.1.32. sz. Egyetemi Szabályzat A MISKOLCI EGYETEM SZENÁTUSÁNAK 64/2013. SZ. HATÁROZATA. Készült 8 példányban,. sorszámú, változás átvezetésére kötelezett példány.

Részletesebben

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005. A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2005. Veresné dr. Somosi Mariann tanszékvezető egyetemi docens Az önértékelés indítása Az önértékelés indítása Kérdőíves vizsgálatok ADOTTSÁGELEMEK

Részletesebben

A felsőoktatási intézmények. programja

A felsőoktatási intézmények. programja A felsőoktatási intézmények minőségkultúra váltásának pilot programja PARTNERKÖZPONTÚSÁG, MINŐSÉGÉRTÉKELÉS, MINŐSÉGKULTÚRA VÁLTÁS Szeged, 2005. december 16. Dr. Szintay István intézetigazgató egyetemi

Részletesebben

Pannon Egyetem Minıségügyi Nap

Pannon Egyetem Minıségügyi Nap Pannon Egyetem Minıségügyi Érdekeltek párbeszéde, az elvárások egyeztetése Kari minıség oktatói szemmel Dr. Csizmadia Tibor egyetemi adjunktus Minıségirányítási modell és az elıállítandó dokumentumok kapcsolata

Részletesebben

A felsőoktatási intézmények minőségkultúra váltásának pilot programja

A felsőoktatási intézmények minőségkultúra váltásának pilot programja A felsőoktatási intézmények minőségkultúra váltásának pilot programja PARTNERKÖZPONTÚSÁG, MINŐSÉGÉRTÉKELÉS, MINŐSÉGKULTÚRA VÁLTÁS Veszprém, 2006. február 09. Dr. Szintay István intézetigazgató egyetemi

Részletesebben

BEVEZETÉS I. A MISKOLCI EGYETEM TÖRTÉNETE

BEVEZETÉS I. A MISKOLCI EGYETEM TÖRTÉNETE TARTALOMJEGYZÉK Bevezetés... 1 1. Vezetés... 5 2. Stratégia... 11 3. Emberi erőforrások Munkatársak irányítása... 17 4. Erőforrások, partnerkapcsolatok... 21 5. Folyamatok... 25 6. Munkatársak elégedettsége...

Részletesebben

. Minoségpolitika, stratégia és minoségügyi eljárások. Programok indítása, követése és rendszeres belso értékelése. A hallgatók értékelése.

. Minoségpolitika, stratégia és minoségügyi eljárások. Programok indítása, követése és rendszeres belso értékelése. A hallgatók értékelése. . A SZOLNOKI FOISKOLA 2008. ÉVI MINOSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAMJA 1. A SZOLNOKIFOISKOLAMINOSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZERÉNEK2008. ÉVIFEJLESZTÉSI IRÁNYAI A Szolnoki Foiskola minoségfejlesztési tervének feladata, hogy

Részletesebben

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007.

A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. A GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSÉNEK EREDMÉNYEI 2007. Veresné dr. Somosi Mariann tanszékvezető egyetemi docens ADOTTSÁGOK 286 EREDMÉNYEK 318 Vezetés 59 (100) Munkatársak irányítása 57 (90)

Részletesebben

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN

JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN JÓ GYAKORLATOK A BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TEVÉKENYSÉGÉBEN Sándorné dr. Kriszt Éva rektor 2009. november 27. 1 Intézményünk története A BGF három nagy múltú főiskola egyesítésével

Részletesebben

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép

Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban. Felsoktatási minségtérkép Minségfejlesztési szolgáltatások a felsoktatásban Felsoktatási minségtérkép 8. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia 2012. április 26-27., Gödöll Hegyi-Halmos Nóra ELTE PPK OFI Felsoktatási

Részletesebben

Projektirányítási struktúra sajátosságai

Projektirányítási struktúra sajátosságai PARTNERKÖZPONTÚSÁG MINŐSÉGÉRTÉKELÉS MINŐSÉGKULTÚRA VÁLTÁS Tanuljunk egymástól Szegeden 005. december 6-án Projektirányítási struktúra sajátosságai Dr. Lukács János egyetemi tanár Miskolci Egyetem A projekt

Részletesebben

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA

A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA MOLNÁRNÉ STADLER KATALIN TUNKLI GÁBOR A FELSŐOKTATÁSI MINŐSÉGI DÍJ MODELL BEMUTATÁSA FMD 2011 DÍJÁTADÓ, 2011. OKTÓBER 26. Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Az előadás tartalma

Részletesebben

Alapító vezetője Dr. Czabán János professzor. 2001-től a Tanszék irányítója: Dr. Illés Mária professzor.

Alapító vezetője Dr. Czabán János professzor. 2001-től a Tanszék irányítója: Dr. Illés Mária professzor. A Gazdaságtudományi Kar története A Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara 1987 szeptemberében nyitotta meg kapuit hallgatói előtt. A következő sorokban a Kar eltelt csaknem 20 évének eseményei, tényei,

Részletesebben

Minőségfejlesztési kézikönyv

Minőségfejlesztési kézikönyv Minőségfejlesztési kézikönyv Kézikönyv a felsőoktatási intézmények minőségfejlesztési feladataihoz Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 A felsőoktatás minőségfejlesztési helyzete

Részletesebben

(Min ségirányítási eljárás) 5. sz. verzió. A kiadás dátuma: március 3. Prof. Dr. Rudas Imre kancellár. Dr. Rudas Imre rektor

(Min ségirányítási eljárás) 5. sz. verzió. A kiadás dátuma: március 3. Prof. Dr. Rudas Imre kancellár. Dr. Rudas Imre rektor BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA (Min ségirányítási eljárás) 5. sz. verzió A kiadás dátuma: 2008. március 3. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: Prof. Dr. Rudas Imre kancellár JÓVÁHAGYTA: Dr. Rudas Imre

Részletesebben

Veresné dr. Somosi Mariann

Veresné dr. Somosi Mariann Az 1.3. A felsőoktatás szakember-kibocsátásának munkaerő-piaci igényekkel való összehangolása érdekében a gyakorlati oktatás erősítése című alprojekt középiskolai vonatkozású eredményeinek ismertetése

Részletesebben

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata

A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata A felsőoktatás és a megfelelősség-értékelés kapcsolata Dr. Gáti József Intézményfejlesztési főigazgató Akkreditálási Világnap 2016. június 9. A megfelelőség-értékelés elemei Az értékelés tárgya Követelmények

Részletesebben

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT

SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 2013 ÉS 2017 KÖZÖTT SZERVEZETI ÖNÉRTÉKELÉSI EREDMÉNYEK ALAKULÁSA 213 ÉS 217 KÖZÖTT A dokumentum a szervezeti önértékelés 217-es felmérési eredményeit veti össze a 213-as értékelés eredményeivel. 213-ban csak az oktató/kutató

Részletesebben

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt?

Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Miért válaszd az E-business menedzsment szakirányt? Az e-business menedzsment több, mint egy újabb oktatás az elektronikus kereskedelemr l. Ha meg akarunk felelni az elektronikus üzletvitel kihívásainak,

Részletesebben

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA

ÁROP KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA ÁROP-2.2.22-2013-2013-001 KÉPZÉS A KONVERGENCIA RÉGIÓKBAN LÉVŐ ÖNKORMÁNYZATOKNAK FENNTARTHATÓ ÖNKORMÁNYZAT E- TANANYAGOKAT BEMUTATÓ KONFERENCIA A szervezeti képességépítés lehetőségei az önkormányzatoknál

Részletesebben

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE

AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE AZ INTÉZMÉNYFEJLESZTÉSI TERVEK ÉRTÉKELÉSI SZEMPONTRENDSZERE A megfelelőségi vizsgálat időtartama maximum 90 nap. Ez a határidő egy alkalommal, legfeljebb 30 nappal meghosszabbítható. Ha fenntartó az intézményfejlesztési

Részletesebben

A FOISKOLA MINOSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA, A MINOSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA, MUKÖDTETÉSE ÉS FEJLESZTÉSE 2007-2008

A FOISKOLA MINOSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA, A MINOSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA, MUKÖDTETÉSE ÉS FEJLESZTÉSE 2007-2008 A FOISKOLA MINOSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAMJA, A MINOSÉGIRÁNYÍTÁSI RENDSZER KIALAKÍTÁSA, MUKÖDTETÉSE ÉS FEJLESZTÉSE 2007-2008 1. Az európai és a hazai helyzet A globális kihívások között Európa számára egy út

Részletesebben

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése

Mi a folyamat? Folyamatokkal kapcsolatos teendőink. Folyamatok azonosítása Folyamatok szabályozása Folyamatok folyamatos fejlesztése 1 Mi a közös? Vevő Folyamatok Résztvevők (emberek) Folyamatmenedzsment Azonosított, szabályozott, ellenőrzött, mért És állandóan továbbfejlesztett folyamatok Cél: vevői elégedettség, üzleti siker 2 az

Részletesebben

(Min ségirányítási eljárás) 4. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2008. március 3. Prof. Dr. Rudas Imre rektor

(Min ségirányítási eljárás) 4. sz. verzió. A kiadás dátuma: 2008. március 3. Prof. Dr. Rudas Imre rektor BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA 11 HALLGATÓI ÉLET (Min ségirányítási eljárás) 4. sz. verzió A kiadás dátuma: 2008. március 3. (Érvényes visszavonásig) FOLYAMATGAZDA: FHÖK elnök JÓVÁHAGYTA: Prof. Dr. Rudas Imre

Részletesebben

Mi az a min ség kihívása?

Mi az a min ség kihívása? 55 th EOQ Congress as World Quality Congress, Budapest 2011 Pre-congress Workshop Túlélés és versenyzés a mai komplex világban: A min ség kihívása Professor Michael Kaye Emeritus Professor of Operations

Részletesebben

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009

MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 MSZ ISO 9004:2010 ISO 9004:2009 A szervezet fenntartható (tartós) sikerének irányítása (menedzselése) Minőségirányítási megközelítés Managing the sustained success of an organization 1 1. Ez a nemzetközi

Részletesebben

A teljesítménymenedzsment sajátosságai a közszolgáltatásban

A teljesítménymenedzsment sajátosságai a közszolgáltatásban A teljesítménymenedzsment sajátosságai a közszolgáltatásban Veresné dr. Somosi Mariann dékán, egyetemi tanár "Jó gyakorlatok" - Etikus vezetés, integritás és teljesítménymenedzsment a közszférában Az Állami

Részletesebben

Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje

Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje Pannon Egyetem Minıségügyi Nap -2007 február 8.- Az intézményi akkreditáció feladatai és lebonyolításának rendje Dr. Kristóf János oktatási és akkreditációs rektorhelyettes A magyar felsıoktatás jellemzıi

Részletesebben

X. Változásmenedzselés - kultúraváltás

X. Változásmenedzselés - kultúraváltás BBTE, Politika-, Közigazgatás- és Kommunikációtudományi kar, Szatmárnémeti egyetemi kirendeltség X. Változásmenedzselés - kultúraváltás Emberi Erőforrás Menedzsment 2013 Január 12 Gál Márk PhD Közigazgatási

Részletesebben

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Akcióterv

Társadalmi Megújulás Operatív Program. Akcióterv Társadalmi Megújulás Operatív Program 4.prioritás: A felsıoktatás tartalmi és szervezeti fejlesztése a tudásalapú gazdaság kiépítése érdekében Akcióterv 2009-2010 2009. január 13. I. Prioritás bemutatása

Részletesebben

Minőség a felsőoktatásban: önértékelés, értékelés, akkreditáció

Minőség a felsőoktatásban: önértékelés, értékelés, akkreditáció V. Minőségügyi Nap Veszprémi Egyetem 2006. február 9. Minőség a felsőoktatásban: önértékelés, értékelés, akkreditáció Tardy Pál alelnök Magyar Akkreditációs Bizottság MI A MINŐSÉG? Fitness for purpose

Részletesebben

Pilot program a Tessedik Sámuel Főiskolán

Pilot program a Tessedik Sámuel Főiskolán A Dél-alföldi felsőoktatási intézmények benchmarking alapú minőségértékelési rendszerének kialakítása projekt Pilot program a Tessedik Sámuel Főiskolán Készítette: Nagypál Tamás Miért kell a MÉR? Szabályozási

Részletesebben

Az önértékelés területei Szentgyörgyi Szilárd

Az önértékelés területei Szentgyörgyi Szilárd Az önértékelés területei Szentgyörgyi Szilárd Az akkreditációs folyamat alapelemei: Pannon Egyetem Napja minıségre vonatkozó (rendszeresen karbantartott) adatok bemutatása; önálló analízisre épülı önértékelés;

Részletesebben

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP

AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS. Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP AZ OFI KIEMELT PROGRAMJÁNAK ELŐZMÉNYEI A CALDERONI ADATBÁZIS Topár Gábor szakmai projektvezető TÁMOP 4.1.4. Miért FEMIP? Minőségfejlesztés a felsőoktatásban program = FEMIP a program korábbi munkacíme:

Részletesebben

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009

A képzett szakemberekért. SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A képzett szakemberekért SZFP II. Hazai Peer Review 2009 A külsk lső értékelés s módszertana m III.1.. előad adás Szakképz pzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi

Részletesebben

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a. Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében. Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program keretében Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja támogatására Kódszám: TÁMOP-4.2.3/08/1 A projektek az Európai Unió támogatásával,

Részletesebben

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET

NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET NEMZETI KÖZSZOLGÁLATI EGYETEM KATASZTRÓFAVÉDELMI INTÉZET MINŐSÉGÜGYI DOKUMENTUMAINAK GYŰJTEMÉNYE 2016 1101 Budapest, Hungária krt. 9-11. Tel: (1) 432-9000 Email: NKE_KVI@uni-nke.hu

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI

SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MKÖDÉSI MINSÉGFEJLESZTÉSI SZABÁLYZAT PROGRAM A MINSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT 8. MELLÉKLETE I. RÉSZ AZ EGYETEM SZERVEZETE ÉS MKÖDÉSI RENDJE SOPRON 2009 Változatszám:

Részletesebben

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019

TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 Társadalmi Megújulás Operatív Program Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban pályázat Kódszám: TÁMOP-4.1.1/A-10/1/KONV-2010-0019 A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai

Részletesebben

Felsőoktatási intézmények stratégiai tervezésének és megvalósításának intézményi környezete, a szervezeti kultúrák sajátosságai

Felsőoktatási intézmények stratégiai tervezésének és megvalósításának intézményi környezete, a szervezeti kultúrák sajátosságai Minőségfejlesztés a felsőoktatásban TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Felsőoktatási intézmények stratégiai tervezésének és megvalósításának intézményi környezete, a szervezeti kultúrák sajátosságai Dr. Vilmányi

Részletesebben

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT I. RÉSZ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ EGYETEM SZERVEZETE ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE

SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT I. RÉSZ NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM AZ EGYETEM SZERVEZETE ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SZERVEZETI ÉS MŰKÖDÉSI SZABÁLYZAT MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI SZABÁLYZAT I. RÉSZ AZ EGYETEM SZERVEZETE ÉS MŰKÖDÉSI RENDJE SOPRON 2009 Változatszám: Kiadás dátuma: A példány sorszáma:

Részletesebben

PINCZÉSNÉ KISS KLÁRA A KÉRDİÍVES ADATFELVÉTEL HASZNÁLHATÓSÁGA A RENDİRI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSÉBEN

PINCZÉSNÉ KISS KLÁRA A KÉRDİÍVES ADATFELVÉTEL HASZNÁLHATÓSÁGA A RENDİRI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSÉBEN PINCZÉSNÉ KISS KLÁRA A KÉRDİÍVES ADATFELVÉTEL HASZNÁLHATÓSÁGA A RENDİRI TEVÉKENYSÉG ÉRTÉKELÉSÉBEN 1. Bevezetés Az értékelés az értékteremtés elsı lépése. (Bernáth Lajos) A XXI. század számos kihívást jelent

Részletesebben

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE

SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE KISVÁLLALKOZ LLALKOZÁSOK FEJLESZTÉSI SI FELADATAINAK SZERVEZÉSE SE INNONET Innovációs és Technológiai Központ, Győr 2007. május 08. Előadó: Hajdu Elemér cégvezető tanácsadó Hajdu & Társai Tanácsadó és

Részletesebben

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör,

a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, a filozófia, amely a működést rendszerbe foglalja, a módszer, amely a vezetőség aktív stratégiaalkotását és napi irányítását feltételezi a hatáskör, amely kiterjed valamennyi munkatársra, a gazdasági szerep,

Részletesebben

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram

Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Közoktatási Kiválóság Partnerprogram Programindító tájékoztató 2009. november 17. Sugár Karolina, elnök, az EFQM Nemzeti Partnerszervezete 1/15 SZÖVETSÉG A KIVÁLÓSÁGÉRT KÖZHASZNÚ EGYESÜLET TAGI SZERVEZŐDÉSŰ,

Részletesebben

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3)

A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése: diplomás pályakövetés és vezetői információs rendszerek (TÁMOP 4.1.3) 2011. december 7. Fejlesztés a minőségi oktatásért Minőség a felsőoktatásban

Részletesebben

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN

VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Budapesti Gazdasági Főiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Levelező tagozat SZÁMVITEL MESTERSZAK VEZETÉSELMÉLET ÉS MÓDSZERTAN Tantárgyi útmutató 2012/2013 tanév őszi félév 1 Tantárgy megnevezése:

Részletesebben

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján

Vizsgálati szempontsor a január 5-ei műhelymunka alapján TÁMOP-4.1.4-08/1-2009-0002 Minőségfejlesztés a felsőoktatásban A fenntartható fejlődés szempontjai a felsőoktatási minőségirányítás intézményi gyakorlatában Vizsgálati szempontsor a 2012. január 5-ei műhelymunka

Részletesebben

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063

TÁMOP-3.1.7-11/1-2011-0063 TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 A TÁMOP-.1.7-11/1-2011-006 Horizontális háló a Referencia-intézmények országos hálózatának kialakítása és felkészítése Megvalósítás: 2012. április 1. 2012. november 0 Az elnyert

Részletesebben

és s a fenntarthatóság

és s a fenntarthatóság Vállalatok társadalmi t felel ss sségvállalása és s a fenntarthatóság EOQ 55. Kongresszusa 15. szekció 1 Nyikos Györgyi: Fenntartható fejl dés A fejl dést hagyományosan a GDP-vel szokták mérni: gazdasági

Részletesebben

A B. Braun nemzetközi vállalatcsoport

A B. Braun nemzetközi vállalatcsoport Út a kiválósághoz Kállai Tamás, B. Braun Magyarország operatív igazgató Budapest, 2011. október 4. A B. Braun nemzetközi vállalatcsoport Négy divízió kínálja termékeit és szolgáltatásait az egészségügy

Részletesebben

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév

Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév Budapesti Gazdasági Fıiskola Pénzügyi és Számviteli Kar Budapest Számvitel mesterszak Tantárgyi útmutató 2011/2012. I. félév 1 Tantárgy megnevezése: Vezetéselmélet és módszertan Tantárgy kódja: Tanterv

Részletesebben

HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma

HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Az akcióterv neve TIOP-1_Az oktatási infrastruktúra fejlesztése Készítette HBF Hungaricum Kft. és INNOV Hungaricum Kft. konzorciuma Verziószám TIOP_OIF_V_7.5 1. Az akcióterv ismertetése és a kontextusát

Részletesebben

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence Projektvezető. 2. disszeminációs konferencia május 17.

Prof. Dr. Palotás Árpád Bence Projektvezető. 2. disszeminációs konferencia május 17. Prof. Dr. Palotás Árpád Bence Projektvezető 2. disszeminációs konferencia 2012. május 17. 1 Célkitűzés Átfogó cél: regionális tudáscentrum (koncepció) kiépítése 2013-ra. Jövőkép: nemzetközileg versenyképes

Részletesebben

Szervezetfejlesztési Program

Szervezetfejlesztési Program Szervezetfejlesztési Program ÁROP-1.2.18/A-2013-2013-0064 CAF (Common Assessment Framework) minőségmenedzsment modell bemutatása és gyakorlati alkalmazásának lépései I. Általános tudnivalók a CAF szervezeti

Részletesebben

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak

Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú továbbképzési szak Emberi erőforrás gazdálkodás és közszolgálati életpálya Új Közszolgálati Életpálya ÁROP-2.2.17-2012-2013-0001 Képzési tartalmak fejlesztése felhasználói igények alapján Közszolgálati humán szervező szakirányú

Részletesebben

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8.

A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI. 40. Betegbiztonsági Fórum június 8. A BETEGBIZTONSÁG FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI 40. Betegbiztonsági Fórum 2017. június 8. A TÉMAKÖR SZAKMAI HÁTTERE az egészségügyi ellátás veszélyes tevékenység az előforduló beteg károsodások nemkívánatos események

Részletesebben

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland

Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Ágazati és intézményi szinten meglévő nemzetközi jó gyakorlatok bemutatása Új-Zéland Stratégiai menedzsment a felsőoktatásban Dr. Drótos György egyetemi docens, tanszékvezető Minőségfejlesztés a felsőoktatásban

Részletesebben

A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító

A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító A kompetencia alapú képzés a kiút a mőszaki felsıoktatás válságából? - vitaindító dr. Abonyi János 2009. február 9. Válság??? reform??? Nem minden egyetem, fıiskola kínál jó minıséget; igen sok helyen

Részletesebben

Önértékelési rendszer

Önértékelési rendszer Zala Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szakképzési és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. 8900 Zalaegerszeg, Petőfi u. 24. Felnőttképzési engedély szám: E-000116/2014. Önértékelési rendszer Hatályba lép:

Részletesebben

1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE

1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE Tartalomjegyzék EL SZÓ 9 1. BEVEZETÉS 10 1.1. CÉLMEGHATÁROZÁS 10 1.2. A VÁLLALATI KÖRNYEZETVÉDELEM, MINT A KÖRNYEZETI GONDOLKODÁS LOKÁLIS SZÍNTERE 11 1.3. KÖRNYEZETMENEDZSMENT RENDSZER (KMR), MINT A VÁLLALATI

Részletesebben

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar

Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar Pécsi Tudományegyetem Közgazdaságtudományi Kar ÜZLETI TANÁCSADÓ szakirányú továbbképzési szak Az üzleti tanácsadás napjaink egyik kulcsfontosságú ágazata az üzleti szférában. A tercier szektor egyik elemeként

Részletesebben

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató,

EFOP Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, Orosz Dániel, PhD-hallgató, OKOS VÁROSOK, OKOS EGYETEMEK - A FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK HELYE SZEREPE AZ OKOS VÁROSSÁ VÁLÁS FOLYAMATA SORÁN KÜLÖNÖS TEKINTETTEL HAZÁNK MEGYEI JOGÚ VÁROSAIBAN Dr. Péter Zsolt, egyetemi docens, regpzs@uni-miskolc.hu

Részletesebben

A Pápai Református Teológiai Akadémia minőségbiztosítási rendszere

A Pápai Református Teológiai Akadémia minőségbiztosítási rendszere A Pápai Református Teológiai Akadémia minőségbiztosítási rendszere Annak érdekében, hogy az Akadémián a képzés, a kutatás-fejlesztés, az alap és kiegészítő tevékenységek ellátása magas színvonalon történjék,

Részletesebben

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata

A Pécsi Tudományegyetem. minőségbiztosítási. szabályzata A Pécsi Tudományegyetem minőségbiztosítási szabályzata Pécs 2011. 2011. november 10. 1 A Pécsi Tudományegyetem (továbbiakban: Egyetem) Szenátusa a felsőoktatásról szóló 2005. évi CXXXIX. törvény 21. (2)

Részletesebben

Oktatói önéletrajz Dr. Antal Zsuzsanna

Oktatói önéletrajz Dr. Antal Zsuzsanna adjunktus Gazdálkodástudományi Kar Vezetés és Kontroll Tanszék Karrier Felsőfokú végzettségek: 1984-1988 Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem, Ipari tervező-szervező szak Tudományos fokozatok, címek::

Részletesebben

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest

Budapest, Február 7-9. Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Desztinációs Menedzsment Nemzetközi Konferencia Budapest, 2007. Február 7-9. Desztinációs Menedzsment Koncepció és Magyarország esete Dr. Lengyel Márton Heller Farkas Főiskola, Budapest Koncepció Desztinációs

Részletesebben

BEOSZTAS: rektor. tudományos rektorhelyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes

BEOSZTAS: rektor. tudományos rektorhelyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes Készült: Szolnok... GO'+. O-.r 2? " Jelenlévok: NEV: Dr. Törzsök Éva Dr. Vermes Pál Dr. Kacsirek László Dr. Székely Péter es rektor BEOSZTAS: általános rektor-helyettes, fakultásigazgató nemzetközi rektorhelyettes

Részletesebben

A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ

A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ A SPORTISKOLAI PROGRAM MONITORINGJA ÉS A SZAKÉRTŐI MUNKA LEHMANN LÁSZLÓ Módszerek A sportiskolai rendszer témafeldolgozása és kutatása során két fő módszert alkalmaztunk: az egyik a dokumentumelemzés,

Részletesebben

Az Egységes Szakképzési Minőségirányítási Keretrendszer bevezetésének szükségessége a felnőttképzésben

Az Egységes Szakképzési Minőségirányítási Keretrendszer bevezetésének szükségessége a felnőttképzésben Az Egységes Szakképzési Minőségirányítási Keretrendszer bevezetésének szükségessége a felnőttképzésben Handa Lászlóné Óbudai Egyetem, Alba Regia Egyetemi Központ 8000 Székesfehérvár, Budai u. 45. handa.laszlone@arek.uni-obuda.hu

Részletesebben

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR

A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT SÁNDOR KÖNNY IPARI ÉS KÖRNYEZETMÉRNÖKI KAR A Budapesti M szaki F iskola Szervezeti és M ködési Szabályzata 1. melléklet Szervezeti és M ködési Rend 7. függelék 2. verzió A BUDAPESTI M SZAKI F ISKOLA SZERVEZETI ÉS M KÖDÉSI REND KIEGÉSZÍTÉSE REJT

Részletesebben

A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben

A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben A minőség prioritása az új felsőoktatási törvényben Dr. Mang Béla felsőoktatási helyettes államtitkár Szeged, 2005. február 25. 2 Történeti áttekintés I.! 1993. évi LXXX. Törvény! Akadémiai autonómia!

Részletesebben

Duális képzés Az. képzési forma. Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ. 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia

Duális képzés Az. képzési forma. Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ. 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Duális képzés Az együttműködésen ELŐADÁS alapuló CÍME képzési forma Kovács Zsuzsanna Duális Képzés és Módszertani Központ 12. Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia Budapest, Budapesti Corvinus

Részletesebben

Minőségfejlesztési program 2013/14

Minőségfejlesztési program 2013/14 Minőségpolitika, stratégia és eljárások 1 A kari minőségpolitika aktualizálása Minőségcélok kitűzése és 2 A kari minőségfejlesztési bizottság munkájának 3 Az intézetek, tanszékek minőségbiztosítási tevékenységének

Részletesebben

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért

Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Határon átnyúló felsőoktatási együttműködéssel a tudásrégióért Dr. Rechnitzer János egyetemi tanár, intézetigazgató MTA RKK Nyugat-magyarországi Tudományos Intézete A kutatás-fejlesztés és a felsőoktatás

Részletesebben

Felsőoktatási menedzsment

Felsőoktatási menedzsment Felsőoktatási menedzsment különös tekintettel a gazdasági felsőoktatásra Sándorné dr. Kriszt Éva rektor emerita, intézetvezető főiskolai tanár MellearN Szakmai Szeminárium, Budapest, 2016. december 7.

Részletesebben

Nonprofit szervezeti menedzsment területek

Nonprofit szervezeti menedzsment területek XX/a. Nonprofit szervezeti menedzsment területek a Társadalmi Megújulás Operatív Program Civil szervezeteknek szolgáltató, azokat fejlesztı szervezetek támogatása c. pályázati felhívásához Kódszám: TÁMOP-5.5.3/08/2

Részletesebben

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MINSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM

NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MINSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM MINSÉGFEJLESZTÉSI PROGRAM SOPRON 2008 Tartalomjegyzék TARTALOMJEGYZÉK... 2 1. BEVEZETÉS... 3 2. A MINSÉGIRÁNYÍTÁS SZABÁLYOZÁSA AZ SZMSZ-BEN... 3 3. AZ EGYETEM MINSÉGIRÁNYÍTÁSI

Részletesebben

Önkormányzati kihívások

Önkormányzati kihívások Önkormányzati kihívások Speciális piac, m ködése kihat a teljes társadalomra és a gazdasági szférára Változó elvek, változó közigazgatási, változó telepítésirányítási koncepciók. Új stratégiák, ügyfélközelség,

Részletesebben

Ágazati Vezetői Információs Rendszer koncepciója

Ágazati Vezetői Információs Rendszer koncepciója Ágazati Vezetői Információs Rendszer koncepciója Ágazati Vezetői Információs Rendszer koncepciója Bemutatja: Bruhács Tamás főosztályvezető-helyettes - OM, Fejlesztési és Tudományos Ügyek Főosztálya Hodász

Részletesebben

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje

TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment /BSc/ /Differenciált szakmai ismeretek modul/ Információs irodák menedzsmentje Gyakorlatorientált képzési programok kidolgozása a turisztikai desztináció menedzsment és a kapcsolódó ismeretanyagok oktatására TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0034 projekt Regionális turisztikai menedzsment

Részletesebben

A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA M&S Consulting Kft.

A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA M&S Consulting Kft. A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL ÉS AZ INKLÚZIÓS INDEX KAPCSOLATA Szakképzési Önértékelési Modell ADOTTSÁGOK EREDMÉNYEK Emberi erőforrások Munkatársi Vezetés Stratégia Folyamatok Közvetlen partneri Kulcsfontosságú

Részletesebben

KÉPZÉS ÉS TUDOMÁNY KAPCSOLATA

KÉPZÉS ÉS TUDOMÁNY KAPCSOLATA Tudomány az iskola, tudományos a tanítás ott, de csakis ott, ahol tudósok tanítanak. Hozzátehetem, hogy tudósnak nem a sokat tudót, hanem a tudomány kutatóját nevezem.. Eötvös Loránd KÉPZÉS ÉS TUDOMÁNY

Részletesebben

A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje

A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje A felsoktatásban oktatók minségfejlesztéssel kapcsolatos attitdje Dr. Sass Judit Dr. Bodnár Éva Budapesti Corvinus Egyetem Magatartástudományi és Kommunikációelméleti Intézet A kutatás célja A felsoktatásban

Részletesebben

A projekt ütemezése 2010. 2011. 2012. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3. 4. 5. Tevékenység

A projekt ütemezése 2010. 2011. 2012. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 1. 2. 3. 4. 5. Tevékenység A projekt ütemezése Tevékenység Projekt menedzsment 1. Munkaerőpiaci alkalmazkodás fejlesztése 1.2 Regionális- térségi szolgátatóvá váláshoz szükséges módszertani és szervezeti fejlesztések A Regionális

Részletesebben

az egyetemek vezetésére

az egyetemek vezetésére A Bologna folyamat hatása az egyetemek vezetésére Barakonyi Károly DSc Szent-Györgyi Albert díjas Jean Monnet egyetemi tanár barakonyi@ktk.pte.hu bara3859@gmail.com Lifelong Learning Konferencia Nyíregyháza,

Részletesebben

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C

Prof. Dr. Varga Mihály. Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C Prof. Dr. Varga Mihály Gépészeti mechatronikai hálózati kutatás és képzési együttműködés projekt bemutatása, TÁMOP 4.1.1.C DUÁLIS KÉPZÉS A MŰSZAKI FELSŐOKTATÁSBAN szakmai fórum Felsőoktatási Centrum Zalaegerszeg,

Részletesebben

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében

Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében Fejlesztések-kutatások a pedagógusok szakmai munkájának támogatása érdekében dr. Kaposi József főigazgató 2014. október 7. Hajdúszoboszló Fejlesztési-kutatási területek 1. Háttér 2. Fejlesztések tankönyvek

Részletesebben

Látgató Bizottság felkészítése MAB 2008.

Látgató Bizottság felkészítése MAB 2008. El adó: Dr. Koczor Zoltán Ösztönös projekttevékenység 10000 9000 8000 7000 6000 5000 4000 3000 2000 1000 0 95600 102300 98500 105800 89900 97300 2001. jan. 2001. febr. 2001. márc. 2001. ápr. 2001. máj.

Részletesebben

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése

IV. Szakmai szolgáltatások funkcionális tervezése Magyarország-Szlovénia Phare CBC Program 2003 A határrégió emberi erőforrás potenciáljának maximalizálása támogatási konstrukció A régióban működő foglalkoztatási paktumok közötti koordináció projekt A

Részletesebben

A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja

A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja Nemzeti Közszolgálati Egyetem KÖFOP-2.1.2-VEKOP-15-2016- 00001 A JÓ KORMÁNYZÁST MEGALAPOZÓ KÖZSZOLGÁLAT-FEJLESZTÉS A minőségirányítás az emberközpontú könyvtár alapja Dr. Skaliczki Judit AZ EMBERKÖZPONTÚ

Részletesebben

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE

ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE ITSZK 2.0 INTEGRITÁS TANÁCSADÓ SZAKIRÁNYÚ KÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE DR PALLAI KATALIN AZ INTEGRITÁS TUDÁSKÖZPONT VEZETŐJE 2014.09.21. 1 ITSZK 1.0 Fejlesztés még a feladatkört szabályozó kormányrendelet

Részletesebben

KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program

KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program KIEMELT PROJEKT PÁLYÁZATI FELHÍVÁS a Társadalmi Megújulás Operatív Program XXI. századi közoktatás (fejlesztés, koordináció) II. szakasz c. pályázathoz Kódszám: TÁMOP- 3.1.1-11/1 Tartalom A. A TÁMOGATÁS

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről OPPONENSI VÉLEMÉNY Nagy Gábor: A környezettudatos vállalati működés indikátorai és ösztönzői című PhD értekezéséről és annak téziseiről A Debreceni Egyetem Társadalomtudományi Doktori Tanácsához benyújtott,

Részletesebben

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek

Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Smartpolis projekt Okos város kutatások a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen V4 projektek Dr. Bakonyi Péter Tudományos tanácsadó BME Smartpolis Tudásközpont Okos város konferencia Infotér

Részletesebben

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC

MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC MARTIN JÁNOS SZAKKÉPZŐ ISKOLA MISKOLC Martin János Szakképző Iskola A Martin János Szakképző Iskola felvállalta a sajátos nevelési igényű fiatalok speciális képzését és számtalan új ötlettel, differenciált

Részletesebben

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok

HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok HR Business Partner kutatás 3. szekció: Az Ulrich modell értékajánlata és hazai megvalósítási gyakorlatok Széni Zoltán - EY (Ernst & Young), Europe, Middle East, India and Africa (EMEIA) HR Igazgató Farkas

Részletesebben

A KRE Intézményfejlesztési Tervének ütemezése 2008-2012. 2008. év

A KRE Intézményfejlesztési Tervének ütemezése 2008-2012. 2008. év 12. sz. melléklet A KRE Intézményfejlesztési Tervének ütemezése 2008-2012. 2008. év Felelős: rektorhelyettes, dékánok, intézet- és tanszékvezetők Felelős: oktatási rektorhelyettes, dékánok, intézet- és

Részletesebben

I. Pedagógus teljesítményének értékelése

I. Pedagógus teljesítményének értékelése Petőfi Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat A Minőségirányítási Program előírt kötelező mellékletei Csenger 2007. március 28. Kazamér Tibor A Minőségirányítási Program

Részletesebben