UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04."

Átírás

1 UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő

2 Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

3 A gyorsasági teljesítmény színvonala az idegrendszeri aktiváció függvénye.

4 Egyszerű reakcióidő

5 Egyszerű reakcióidő

6 Egyszerű reakcióidő

7 Egyszerű reakcióidő

8 Egyszerű reakcióidő

9 Egyszerű reakcióidő Tapintási nyomási ingerre a reakcióidő kb. 140 ms.

10 Egyszerű reakcióidő mérése terheléses vizsgálat során

11 Választásos reakcióidő

12 TESZT

13 Választásos reakcióidő

14 Reakciógyorsaság vagy reagálási gyorsaság (külső parancsra indul a mozgás) Két megközelítés: 1. Egyenlő az egyszerű reakcióidővel. 2. Pszichológusok: a reakciógyorsaság egyenlő egy bizonyos sebességen megjelenő információ mennyiség felbontó képességével. 24 Bejátszó játékos beálló játékos kapcsolata

15 Mozdulatgyorsaság (belső parancsra indul a mozgás) Mozdulat kezdete Idő (t) Mozdulat vége

16 Vágtagyorsaság (lokomotorikus gyorsaság) A ciklikus mozgások távleküzdése során kialakult és tartott sebességviszonyok.

17 Gyorsulási lassulási képesség A gyorsulási-lassulási képesség azt a mozgás-végrehajtási képet jelenti, amelynek során a sportoló mozgásszabályozása és fizikai képessége alapján a lehető legrövidebb időtartam alatt eléri a sebességének csúcsértékét, illetve ebből a maximumból a lehető legrövidebb idő alatt lefékezi a haladási sebességét.

18 Gyorsulási lassulási képesség

19 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság A gondolkodás különböző részfázisainak információ felvételtől a döntés meghozataláig az összerendezése a döntéseknek megfelelő mozgásprogram megindításával és koordinált végrehajtásával, milyen rövid idő alatt történik.

20 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság Jó sportoló Jobb sportoló

21 Helyzetgyorsaság, választásos vagy döntési gyorsaság

22 Mozdulatok gyakorisága vagy mozgékonysága Időegységre kifejezett mozdulatok száma!

23 Tanulási gyorsaság Mozgás-, technikai repertoár bővítése és a különböző gondolkodási folyamatokat igénylő sportági teljesítmény elemek elsajátításának, sebességének gyorsaságát jelenti.

24 Gyorserő, gyorsasági állóképesség

25 Reakció, reagálási képesség (reakció gyorsaság, döntési- vagy helyzetgyorsaság) Adott jelre történő leggyorsabb reagálás különböző távleküzdő ciklikus sportágak rajtolási feladata, küzdősport bírói jelzésére versenyzés megkezdése Játék, vagy versenyhelyzetben történő leggyorsabb, célszerű döntésorientált cselekvés cselekvési programváltás sportjátékok, küzdősportok pillanatnyi szituáció adta jó megoldás választása, ehhez igazodó mozgásprogram Egyéb koordinációs képességekben szükség szerinti mozgásszerkezeti összetevő elem programkorrigálás egyensúlyvesztés, téri-tájékozódás, ritmushiba adta programjavító szükséglet

26 Berlin Biomechanics Project

27 MAXIMÁLIS MOZGÁSFREKVENCIA MEGJELENÍTÉSE erőkifejtések-erőelhalások célirányosan irányított sorozata ciklikus mozgásokban egységben rendezett mozdulatok sorozatában

28 F = m * a a = F / m a 1 = F / m = 100N / 50kg = 2 m/s 2 a 2 = F / m = 200N / 50kg = 4 m/s 2 Cél, a maximális-, és sportágtól függően megjelenő relatív erő, robbanékony és gyorserőfejlesztés.

29 A MAXIMÁLIS MOZGÁSFREKVENCIA MEGJELENÉSÉNEK IDŐBELI KITOLÁSA gyorserő állóképesség megjelenésének irányába hat mozgósítható energetikai bázis /ATP, KP/ növelése az erőszint csökkenését okozó tejsavszint emelkedés időbeli kitolása ATP, PCr és tejsav szint alakulása m. quadriceps femoris 20 Hz-es folytonos elektromos ingerlése alatt (tetanusz) Minél gyorsabb egy energiaforrás kimerülési ideje, annál gyorsabban tud újratöltődni! HULTMAN, SJOHOLM (1983)

30 A MAXIMÁLIS MOZGÁSFREKVENCIA MEGJELENÉSÉNEK IDŐBELI KITOLÁSA az erőszint csökkenését okozó tejsavszint emelkedés időbeli kitolása C 3 H 6 O 3

31

32 A gyorsaság, mint értelmezett viszony, a gondolkodási képességek között Cél: A gondolkodási folyamat elemeinek minél gyorsabb végrehajtása, az egyéb képességek, készségek magas szintű megjelenése érdekében. A célirányosan szelektált és izolált inger érzékelés észlelés folyamatának gyorsasága minőséget tartó időtartama. Gyarmati Andrea: évi nyári olimpiai játékokon a 100 méteres pillangóúszás középfutamában világcsúccsal győzött, a döntőben azonban rossz rajt miatt a harmadik helyen végzett.

33 A megfigyelés különböző minőségű részletezésével bíró, osztályba sorolt (+,o,-) döntést előkészítő, mozgásprogramot alakítószabályozó emlékek pontosított előhívásának, felidézésének gyorsasága - minőség tartó időtartama POZITÍV SEMLEGES Tapasztalt emlékek Gyors felidézés Optimális végrehajtás NEGATÍV

34 A kombinációs alternatívák döntési időt befolyásoló száma Döntés? 5 3 4

35 Az érzelmek gyorsasági teljesítményt meghatározó jellege Cél: A cselekvéseket, tevékenységeket, eseményeket kísérő érzelmi megnyilvánulások alakítása, az akaratlan és akaratlagos egyben célszerűen szabályozott tartományokban. Pozitív és negatív töltetű indulatok, érzések megjelenésének sebessége. Célirányos koncentrálás létrejöttének aktuális gyorsasága.

36 Különböző érzelmi töltettel bíró ingerek, érzések érzelmi faktorának szabályozási sebessége: fájdalom érzés szükségszerű elnyomásának, kikapcsolásának sebessége félelem kialakulás leküzdés sebessége szint, szabályozása öröm, harag, agresszív érzés kialakulás leküzdés, szabályozás idői viszonyai Mechanikai Idegi monotónia tűrés Tejsav

37 Motivációs szint aktuális állapota

38 Testsúlyvesztés Fokozza a mindennemű reakció képességet. Növeli a relatív oxigén felvételt, ami a gyorsasági teljesítményben megjelenő állóképességi faktor magasabb szintű megjelenését eredményezi.

39 A reakcióidő-értéket befolyásoló tényezők Reakcióidőt befolyásolja O 2 hiány Szénhidrát hiány Fáradt versenyző Rossz reakcióidő Ésszerű taktika Edzői számítás Egyéb tevékenység változtatása Érzékszerv rosszul működik Fáradt versenyző Rossz mozgáskoordináció Edzés hatására csökken a reakcióidő. Több összetett edzésinger, nagyobb és stabilabb RI csökkenést eredményez. Sokoldalú edzéshatások eredményeképpen, az agyi neurodinamika pozitívan változik.

40 A reakció idők javulása különböző ösztönzési eljárások hatására Woodworth (1966)

41 A versenyző maximális sebességre törekvése Gyorsasági gát elkerülése! Az aktuális edzettségi szinten megjelenő, adott mozgásvégrehajtásban elérhető intenzitás maximumainak átszakítása kell ahhoz, hogy a gyorsaság fejlődjön. Ha a versenyző nem törekszik a maximális sebessége elérésére, a sebességhatárok megdöntésére, akkor semmilyen edzői munka nem eredményes. A határok áttöréséhez az edzői jelenlét szükséges.

42 Dinamikus sztereotipek kiépítése (automatizmus, készség szintjén megtanult mozgás, és cselekvési programok működése) A készség szintű tanultság minden szinten hasznosul, megjelenik. Kevesebb az izmok oxigénfogyasztása, összetett módon gyorsul a választásos reakcióidő. Később jelentkezik a fáradtság. Önbizalmat ad. Tapasztalati eredményesség elemei kerülnek automatizmus szintű kiépítésre. Betanult megelőző és válaszprogramok: az elővételezett célszerű mozgás, mozgássorok és pozitív cselekvés-, feladatmegoldási modellek.

43 Dinamikus sztereotipek kiépítése A mozgásos cselekvésekben több fajta sztereotip kialakítása javíthatja a gyorsasági teljesítmény javulását. Egyéni mozdulat sztereotip reflex szerűen megjelenő támadó, védekező, hárító, elkapó automatizmusok ütés elöl a fej elrántása, váratlanul érkező szer elkapása Mozgássor sztereotip begyakorolt mozgássor programok célszerűségi alapon szervezve sportági egyéni összetett cselek Több versenyző egyéni és összehangolt cselekvési programja figurális játék kialakítása

44 A lazaság, hajlékonyság, elasztikus izomállapot fejlesztése A felesleges izomtónusok csökkentése gyorsabb és sérülés mentesebb izom-összehúzódás sportági jellegnek megfelelő izomtónus, ízületi mozgékonyság kialakítása.

45 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Mindig pihent állapotból történjen a gyorsaságfejlesztés közvetlenül a bemelegítés után. A gyorsasági munka és a kiegészítő edzés egymást követő sorrendiségnek gondos tervezése szükséges. Őrizzük meg a gyorsasági gyakorlatok mozgásszerkezetének hasonlóságát a versenyfeladatokhoz. A testgyakorlat technikai tudásszintje tegye lehetővé a határsebességgel történő végrehajtást. A gyakorlatot a versenyző olyan szinten tudja, hogy csak annak végrehajtási sebességére kelljen figyelnie, nem a végrehajtás technikai szabályozására, módjára. A gyakorlás idejét úgy kell megválasztani, hogy a végrehajtás sebességére az elfáradás ne legyen befolyásoló hatással.

46 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez A gyorsasági gyakorlatok terjedelme kezdőknél 5-11 mp-nél, képzetteknél mp-nél ne legyen több, maximális intenzitás esetén. A terjedelmet úgy kell meghatározni, hogy az intenzitás végig egyenletes legyen. A pihenés időtartama biztosítsa az optimális megújulását. Aktív pihenés javasolt, ami az ingerhatásokat, a munkahőmérsékletet a megfelelő magas szinten tartja. Az edzés szerkezetben csak a fáradtság megjelenésének első jegyei után alkalmazzunk nagyobb terjedelmű gyakorlatokat. A mikrocikluson belül a szünetet követő első napra, vagy kis intenzitású edzést követően, második napra tegyünk gyorsasági edzést.

47 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Kerüljük a gyakorlatok azonos ritmusban, és dinamikában történő többszöri végrehajtását, mert beidegzési sztereotípiához (gyorsasági barrier) vezet! GYORSASÁGI BARRIER Ahhoz, hogy a gyorsaság növekedjen, maximális sebesség elérésére kell törekednie a versenyzőknek. Többszöri maximális sebességű végrehajtás rögzíti az aktuális maximális sebességet. Kialakul egy nem kívánt mozgássebességi dinamikus sztereotip ami gátként megakadályozza a még nagyobb sebesség értékek elérését. A versenyző nagyon kis eltérésekkel tudja közel ugyanazt az eredményt hozni, de nem tud egy igazán gyors, robbanékony teljesítményt produkálni. A teljes intenzitással folyó, a versenyfeladatot egészének korlátozása szükséges. Szubmaximális erő gyorsasági és speciális gyakorlatok végzése ajánlott, amelyek megőrzik a versenyfeladat mozgásának jellegét.

48 Módszertani tanácsok a gyorsaság fejlesztéséhez Fiataloknál, kezdőknél a speciális, konkrét formájú gyorsasági edzések helyett hasznosabb a sokoldalú gyorsasági képzés-, gyakorlatok alkalmazása. Gyorsasági eredményjavuláshoz 6-8 hetes speciális edzésre szükség van, de ez az idő egyénileg nyúlik, a gyorsaságot igénylő mozgás- vagy cselekvésprogram bonyolultsági fokának növekedésével.

49 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Kondicionálás Mozgástechnika

50 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Technika, koordináció ERŐ ERŐ Koordináció Sportági elemek gyakorlása speciális erőfejlesztés érdekében. Egyfajta képesség dominancia. Erőfejlesztés és speciális képességfejlesztés.

51 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? Vegyes képességű dominanciájú sportágak (sportjátékok) Technika, koordináció ERŐ

52 Kondicionálás vagy Mozgástechnika? A teljesítményt a két fejlesztési terület egymást ötvöző szinkronja egyenrangúan meghatározza! Minél több finom koordinációt, dinamikai és ritmikai változatosságot technikai finomságot megjelenítő sportágról van szó, annál kevésbé van a szükséges alapszinten túl, az erő növekedésének meghatározó szerepe.

53 Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség Gyors mozgássor ügyesség nélkül nincs! Gyorsaság

54 Motoros egységek Részei: Motoneuron sejtteste (perikarion) a gerincvelő mellső szarvában Belőle kiinduló idegrost Általa beidegzett izomrost (érhálózat, kapilláris)

55 Motoros egységek

56

57

58 Body-building sportolók, akik kimondottan arra edzenek, hogy minél nagyobb legyen az izomtömegük, rájöttek már arra, hogy állóképességi- és nyújtó-lazító munkát is kell végezniük, különben az izom egy szint után nem tud tovább gyarapodni. Rájöttek arra, hogy az érellátás bővülése ahhoz is szükséges, hogy az izom még tovább tudjon vastagodni.

59 Motoros egységek innerváltásga A beidegzett izomrostok száma a mozgás finomságától függ: minél finomabb a mozgás, annál kevesebb izomrost van egy motoros egységben (innerváltság). Szemizom: 1:2-3; 2-3 izomrost / beidegzés Kéz, arc: 1:15-20 izomrost / beidegzés Hasizom, hátizom: 1: izomrost / beidegzés Farizom: 1:600 izomrost / beidegzés

60 Motoros egységek A motoros egység izomrostjai mindig egyszerre húzódnak össze. A teljes izom megfeszülése, összehúzódása az izmot alkotó motoros egységek működésének térbeli és időbeli eredője. A motoros tanulás folyamata, a technikatanulás, az ügyesedés fejlődése többek között azt jelenti, hogy új, bővülő innervációs kapcsolatok épülnek ki a szervezetben, gazdaságosabbá, finomabb szabályozásúvá téve az izomműködést.

61 Innerváció

62 Motoros egységek Bekapcsolási sorrend Méretelv Bekapcsolt motoros egységek (%) 120 Tartalék Gyors (korai fáradás) Gyors. Állókép. Leggyorsabb Lassú INTENZITÁS (%)

63 ME bekapcsolási sorrendje és szinkronizációja Tihanyi et. al. (1999)

64 Ha maximális sebességgel indítja a mozgást a sportoló, akkor először a gyors egységek kapcsolódnak be. Ezt követően bekapcsolódnak a magas küszöbű lassú és gyors egységek, vagyis a vegyes rostoknak az a köre, amelyik el tud tolódni a gyors rost irányába. Vannak olyan sportágak, ahol a testtartást, a testrész fixálását biztosító lassú rostú motorikus egységeket nem számítva, lassú egységek ritkán kapcsolódnak be, mert a cselekvési idő nem teszi lehetővé (súlylökés). Ha elvégezzük minden sportágnál a teljesítmény-idő elemzést, a terhelés intenzitásából, illetve az időtartamból kiszámítható, hogy milyen jellegű edzéssel kell fejleszteni a versenyzőt ahhoz, hogy a teljesítmény pozitív irányba változzon.

65 Differenciált izomrostok Az izomrostok összetételét, jellegét befolyásolja: o lassú rost-arány (ST%) o a lassú rost mérete, keresztmetszete (ST µm 2 ) 100% Súlyemelők, erőedzés során (rövid, gyors, nagy feszülést igénylő sportágak <50% Közép - hosszútávfutók >60% Jégkorong, labdajátékosok Nagy robbanékonyság, vágtázók, dobó-, ugró atléták 50% <30% Sportág viszonylatában milyen ideális rostarány jelent pozitív vagy negatív hátteret a magas szintű sportteljesítmény eléréséhez.

66 Izomrost rendeződés típusai Az izom erőkifejtésének iránya egybe esik az izomrostok erőkifejtésének irányával 1. Párhozamos lefutású, 2. egyszer tollazott (unipennatus), 3. kétszer tollazott (bipennatus) A maximális erő, statikus erő az élettani keresztmetszettől függ. Az élettani keresztmetszet nem feltétlenül azonos az anatómiai keresztmetszettel. Miltényi M. A sportmozgások anatómiai alapjai I. (1988)

67 Anatómiai és élettani keresztmetszet A párhuzamos lefutású izom kevés, de hosszú izomközegeket tartalmaz, ezekben nagy az izomrövidülés. A tollas izmok rostjai rövidek, de több izomnyalábuk van, nagyobb erőt fejtenek ki, de kisebb a rövidülésük. Az izomerő az összes izom keresztmetszetének a nagyságával arányos!

68 PCSA = izomtömeg x cos a rosthossz x sűrűség (1.067 g cm 3 ) PCSA V l izom rost

69 F=m*a m: 1. Külső terhelés nagysága. 2. Saját testtömeg. 3. Bekapcsolt motoros egység száma, mint tömeg. Biomechanikai rendszerben az izomtömeg is tömeg. Úgy lesz nagyobb az m oldal, hogy minden motoros egységet bekapcsolok. Legrobbanékonyabb versenyző 50% gyors rosttal rendelkezik % lassú az állóképességi versenyzőnél. Rövid ideig tartó gyors mozdulatnál bekapcsolódik az összes gyors rost, de a 50% lassú rost nincs benne az erőkifejtésbe. Ha az adott sportág jellege okán van idő, akkor be tudja kapcsolni minden motoros egységét. Súlyemelésnél mindet be kell kapcsolni!! F=m*a viszonyban nagy az izom tömeg bekapcsolódási szükséglete, akkor azt csak lassabban tudom mozgatni.

70 F=m*a m: 1. Nagy ellenállás ellen kifejtett lassan felfutó erő jelenik meg. 2. Mindez a maximális, szubmaximális terhelési zónában történik. 3. Nagy súlyokkal végzett edzésre az erő és az izomtömeg nő, de a mozgássebesség alig változik. 4. Sőt, mozgástechnika romlása ügyességi deficit alakul ki.

71 F=m*a a: Izom összehúzódás sebessége a gyorsaság oldaláról megközelítve. Kis terhelésre a sportoló a gyors rostjait kapcsolja be. Gyors rostok működésének következménye a nagy frekvencia felszabadulás Hz frekvencia. Kisebb súlyok nagy sebességű mozgatása mellett nagy mozgássebesség alakul ki, nő az izomerő, de nem nagyon nő az izomtömeg. GYORSABBAN!

72 Erőfejlesztés két útja Az erőfejlesztés során bizonyos szintig nagymértékű erőnövekedést az izomtömeg növelés (m) oldaláról lehet megközelíteni, bizonyos idő után az erőszint tartása mellett a mozgássebességnek (a) kell nőnie. FREK- VENCIA ERŐ MU ERŐ A frekvencia akaratlagos növelése, kisebb izomtömeg- és erőnövekedéssel jár, mintha új motoros egységek kapcsolódnak be.

73 Nem a legnagyobb erőnél van a legnagyobb teljesítmény leadás % között adod le a legnagyobb teljesítményt. Milyen a sportág jellege? Mi kell nekem? Tömeget építeni? Sebesség? Ez a mozgásprogramban hogy illeszkedik? Ha a tömeg oldaláról közelíthető meg, akkor kell az m, ehhez igazítani a frekvenciát. Ha sebesség a fontos, akkor m nem nagyon fog nőni (a belső terhelés tömegét jelenti, vagyis az izomtömeg), így a külső tömeg sem nő olyan szinten.

74 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 1. Életkortól és nemtől Tesztoszteron: Ffi: 1,5 11 mg/nap Nő: 0,1 mg/nap 10 éves korig a csecsemőmirigy szabályozza a nemi jelleget a szervezetben éves kor, gonádok hormontermelésének aktivitása. 2. Izomrost vastagságától és vérellátásától: Minél nagyobb az élettani keresztmetszet, annál nagyobb erőkifejtésre képes. Vérellátás, kapilláris hálózat, oxigénszállítás 3. Izomrostok hosszától: Túlnyújtott izomzat - testépítő

75 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 4. Az izomrostok összetételétől és energiaháztartásától: Gyors rost: erő-felszabadulás Lassú rost: oxidatív munka, állóképesség 5. Az összehúzódás során mozgósítható energia nagyságától, mennyiségétől: Robbanékony, gyorserő: ATP, KrP, izomglikogén Állóképesség: szénhidrát, zsír 6. Összehúzódásban résztvevő motoros egységek száma: 280>10 7. A bekapcsolódó motoros egységek bekapcsolási sorrendjétől, beidegzésétől (innerváció): nehéz tárgy könnyű tárgy, tapasztalati erő

76 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 8. Az összehúzódást kiváltó impulzusok nagyságától, erejétől a motivációtól: Akaraterő 9. Az összehúzódást kiváltó impulzusok sűrűségének szinkronizációjától: Ciklikus sportágnál nem lehet túl nagy a frekvencia, mert szétesik a mozgás. 10. Az erőkifejtés idejétől, szögétől, az izom-összehúzódás sebességétől: 2 sec, vagy 60 sec az erőkifejtés? Első esetben eléri az erőmaximumot, második esetben kb. 50%-át. 11. Az izom hőmérsékletétől: Ideális: C; -5-10%

77 Mitől függ az izomerő kifejtés nagysága? 12. A megmozgatott súly-, a terhelési ellenállás nagyságától: Hill-tétel 13. Testoldali dominancia: Oldalarány, egyensúly 5-9% eltérés is lehet a végtagok között

78 Erőviszonyok jellemzői Nem azonos a feszítő és a hajlító izmok általános ereje. Általában a feszítő izmok erősebbek, mint a hajlító izmok. Erőfejlesztés a holisztikusság elve alapján: Az erőfejlesztés viszonyrendszerének globális értelmezése Megtartani az arányt! 1:1; 1,5 feszítő és hajlító izom között.

79 Koncentrikus Excentrikus Excentrikus erőkifejtést akkor alkalmazzuk, amikor a koncentrikus erőkifejtés bázis kimerült, és a koncentrikus edzésből nem tud fejlődni! Ilyenkor alkalmazzák pl. a mélybeugrást. Guggolás súllyal! Amikor egyéni maximum közelében van. Előfeszülési idő 4-5 mp tud tartani. Egyéni maximuma 290 kg. 350 kg excentrikus erő. Ellenállási fázis szükséges! Egyismétléses maximum +30% szakad az izom. Ezt ne haladja meg! Balesetveszély!

80 Erőkifejtés és ingerfrekvencia viszonya Hortobágyi, m/s terjedési sebesség! Egyetlen izolált izomrost: Mindent vagy semmit törvénye! Nagy sebesség, nagy frekvencia! Ahogy nő a kisülési frekvencia, úgy nő az erő! 4-6 Hz: az izom minimális kisülése, munkája Hz-es frekvenciánál az erőfelfutás ellaposodik Hz-es tartományt az izom képes kezelni. 120 Hz a maximális frekvencia!

81 Erőkifejtés nagysága és az izom hossza közötti kapcsolat Az izomműködést létrehozó, egymáson elcsúszó izom struktúra fehérjék (aktin, miozin) egymáshoz való viszonyuk alapján adnak az izomnak egy jellemző hosszúságot. Az izom hossza jelentősen meghatározza az erőkifejtés nagyságát. Sem a jelentősen túlnyújtott, sem a megrövidült izom nem képes nagy erőkifejtési érték létrehozására.

82 Izomhőmérséklet és az izom erőkifejtésének nagysága 30%-os csökkenés Benett, 1984

83

84 Az erőkifejtés elméleti háttere Az izom ereje és mérete közötti kapcsolat (Ikai és Fukugama 1968)

85 Az erőkifejtés nagysága és az erőfelfutás ideje közötti viszony Izometriás erő - idő görbe (Willems 1973)

86 Az erőkifejtés nagysága és az erőfelfutás ideje közötti viszony 0,5 sec 75%MIC 1,2-1,5 sec 100%MIC 8-10 %> izotóniás Élvonalbeli súlyemelők szakítás során 0,5 sec 80-90% a maximumát az erőnek.

87 ME bekapcsolási sorrendje és szinkronizációja Tihanyi et. al. (1999)

88 Méretelv szerint Egy időpillanatra szinkronizálva RTD = 54.4 Nm t = 30 ms RTD = 32.6 Nm t = 100 ms Egy időben indítva Inverz indítás RTD = 52.7 Nm t = 13 ms RTD = 33.9 Nm t = 15.2 ms Tihanyi et. al. (1999)

89 Gyors izom, FT 100% Lassú izom, FT 0% RTD = 81.8 Nm/ms RTD = 17.1 Nm/ms Tihanyi et. al. (1999)

90 Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02.

UEFA B licencmegújító továbbképzés. A gyorsaságfejlesztés alapjai. Siófok 2014. 12. 02. UEFA B licencmegújító továbbképzés A gyorsaságfejlesztés alapjai Siófok 2014. 12. 02. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció

Részletesebben

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04.

UEFA A licencmegújító továbbképzés. A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata. Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. UEFA A licencmegújító továbbképzés A gyorsaság és az erő A két kondicionális képesség kapcsolata Sáfár Sándor Gödöllő 2014. 08. 04. Erő ügyesség gyorsaság viszonya Erő Korreláció Ügyesség r=0,565 Gyorsaság

Részletesebben

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban

Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Gyorsaságfejlesztés a csapatsportokban, a gyorsaság, az agilitás és az SAQ módszertani fejlesztése a csapatsportokban Magyar Edzők Társasága Magyar Sport Háza 2017. június 08. Dr. Sáfár Sándor PhD. egyetemi

Részletesebben

Gyorsaság fejlesztése

Gyorsaság fejlesztése Gyorsaság fejlesztése katalinracz@mail.com A gyorsaság fejlesztésének módszerei Ismétléses módszer Beleerősítéses módszer: Lassú mozgásra jelre váltás max. iramra. Iramjátékok. Rajtgyorsasági módszerek:

Részletesebben

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN

UEFA A A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A GYORSASÁG MEGJELENÉSI FORMÁI A LABDARÚGÁSBAN A játékosokat jellemző motorikus képességek közül a labdarúgásban kiemelt szerepet kap a gyorsaság, és annak különböző megnyilvánulási formái. Már a sportági

Részletesebben

Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő. Vincze Virgil

Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő. Vincze Virgil Karatéban lényeges képességek-készségek, és fejlesztésük: II. A Gyorsaság és a speciális gyorserő Vincze Virgil A gyorsaság képesség a mozgások lehető nagy sebességű végrehajtására, adott feltételek mellett.

Részletesebben

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől.

A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. A gyorsaság függ a genetikától, az izomrendszertől és a központi idegrendszertől. Genetika ACTN3 a gyorsaság gén és a RR allél nagyobb rövidülési sebességet okoz nulla terhelés esetén, egy rost esetében

Részletesebben

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN

A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN A MOTORIKUS MOZGÁSOS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI ÓVODÁS ÉS KISISKOLÁS KORBAN Némethné Dr. Tóth Orsolya Főiskolai docens Eötvös Loránd Tudományegyetem Pedagógia és Pszichológiai Kar Savaria Egyetemi

Részletesebben

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF

Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai. Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Az állóképesség fejlesztés elméleti alapjai Dr. Bartha Csaba Sportigazgató-helyettes MOB Egyetemi docens TF Saját gondolataim tapasztalataim a labdarúgó sportoló állóképességének fejlesztéséről: Kondicionális

Részletesebben

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban

A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban A kondicionális felkészítés jelentősége az U9-es korosztályban Dr. Sáfár Sándor PhD. Sporttudományi szakember MLSZ, Erőnléti - Rehabilitációs és Módszertani Központ Kondicionális Emocionális Koordinációs

Részletesebben

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése:

FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: FITNESS A fitness kifejezés szótári jelentése: 1. Alkalmasság LABDA NÉLKÜLI KOORDINÁCIÓ 2. Megfelelés 3. Rátermettség 4. Állóképesség A körülmény, amikor valaki fizikailag erős és egészséges (Oxford Dictionary)

Részletesebben

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása

Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember izomrendszere, az izomműködés szabályozása Az ember csontváza és izomrendszere belső váz- izületek - varratok Energia szolgáltató folyamatok az izomban AEROB ANAEROB (O 2 elég) (O 2 kevés) szénhidrát

Részletesebben

Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség

Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség Kondicionális képességek Erő - gyorsaság - állóképesség Erő Izomerő: A külső erők és a mozgás közben fellépő erők, ellenállások (gravitáció, szer súlya, ellenfél, saját testtömg) legyőzésének képessége

Részletesebben

DBands alkalmazások a labdarúgásban

DBands alkalmazások a labdarúgásban DBands alkalmazások a labdarúgásban A DBands gyakorlatok rendszerezése a labdarúgásban Labda nélküli gyakorlatok: - Stabilizációs, egyensúlyi, koordinációs, különböző gyorsasági megnyilvánulások gyakorlatai

Részletesebben

Fogalmi meghatározás

Fogalmi meghatározás A terhelés összetevıi Készítette: Gondi Noémi Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar 2007.10.04. Fogalmi meghatározás A terhelés az az alkalmazkodás érdekében szervezetre gyakorolt

Részletesebben

Koordinációs képességek

Koordinációs képességek Koordinációs képességek Mozgáskoordináció fogalma Az idegrendszer azon szabályozó folyamata, amely a cselekvéseink összetevőinek, a mozgásoknak és azok részleteinek összerendezettségét funkcionális egységbe

Részletesebben

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE

FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG FEJLESZTÉSE FUTÓ GYORSASÁG RÉSZELEMEI REAGÁLÁSI GYORSASÁG 1-2% (IDEGRENDSZERI MEGHATÁROZOTTSÁG) MOZDULAT (RAJT) GYORSASÁG 3-4% (IDEGRENDSZERI + GYORSERŐ-SZINT MEGHATÁROZOTTSÁG) FELGYORSULÁSI

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK II. FELADATLAP 1. feladat 4 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A sportforma kialakításában

Részletesebben

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN

UEFA A KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN KONDICIONÁLIS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSÉNEK LEHETŐSÉGEI A FUTBALLBAN A kondicionális képességek fejlesztése állandó vita témát szolgáltat a csapatok felkészítése során. Van, aki a tiszta futásokkal kialakított,

Részletesebben

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak

KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL. Mérkőzés követelmények 2013.10.02. Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Alapfogalmak KONDÍCIÓ A FUTBALLBAN FITNESS IN FOOTBALL Kondíció /fitness/ Edzettség Erőnlét Fizikai képességek Forma Kondíció (feltétel) Koordináció játékkészség

Részletesebben

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor

Versenyzés és az edzés. Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor Versenyzés és az edzés Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor VERSENY Fogalma Harsányi (2001) szerint: Sportolók, csapatok azonos feltételekkel történő, meghatározott sportági szabályok

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

Utánpótlás-nevelés: nevelés: az egészséges fejlesztés gyógytornász szakmai szempontjai Moldvay Ildikó Sportági jellemzők Mozgató szervrendszer Axiális aszimmetrikus terhelés Erőközpont: medence Medence

Részletesebben

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek

Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izommőködéssel járó élettani jelenségek Az izomszövet az egyetlen olyan szövet, amely hosszúságát változtatni tudja. Egy nem elhízott (non-obese) hölgyben az izomtömeg a testsúly 25-35 %-a, férfiben

Részletesebben

2007. október 17. A terhelés összetevıi:

2007. október 17. A terhelés összetevıi: A terhelés összetevıi 2007. október 17. Készítette: Hajdu Botond Bence testnevelés-rekre rekreáció III. évfolyam Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusk gusképzı Kar Testnevelési si és s Sporttudományi

Részletesebben

Biomechanikai vizsgálatok lehetősége a TF-en: Témavezető: Rácz Levente tudományos kutató TF Biomechanika Tanszék Új épület III. em. Tel: 487-92 92-62 MUSCLE LAB MOBIL LABOR Az emberi felső végtag mozgásmintáinak

Részletesebben

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03.

Biofizika I 2013-2014 2014.12.03. Biofizika I. -2014. 12. 02. 03. Dr. Bugyi Beáta PTE ÁOK Biofizikai Intézet A KERESZTHÍD CIKLUSHOZ KAPCSOLÓDÓ ERŐKIEJTÉS egy kereszthíd ciklus során a miozin II fej elmozdulása: í ~10 nm 10 10 egy kereszthíd

Részletesebben

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés

Rögbi. - 60 m fejlesztése 7.3 mp alatt - 45 mp 2 perc közötti erőkifejtés Rögbi Évfolyam: 9-10. osztályosok Korosztály: junior II. Cél 1. A versenysport és élsporthoz szükséges testalkati tényezők, élettani összetevők optimális fejlesztésére való törekvés. 2. Terhelési összetevők

Részletesebben

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK

Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK MOZGÁS De hogyan, mennyit és mit? Nekünk azonban másra van szükségünk Fizikai követelmények mérkőzésen Robbanékonysági képesség

Részletesebben

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS

SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS SPORTTEHETSÉG ÉS UTÁNPÓTLÁSEDZÉS Általános Edzéselmélet 2010 Készítette: Dr. Géczi Gábor A sporttehetség azonosítása Koncepciók 1. Természetes kiválasztódás -/+ Szinte az összes mozgásos tevékenység kipróbálása

Részletesebben

A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában

A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában Vincze Virgil A karate edzés során fellépő terheléspihenés összefüggésének elméleti ismertetése, Elfáradási tünetek jellemzői és ennek használata az edzői munkában Az Edzés mint alapfogalom: Az edzés a

Részletesebben

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila

Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve. 2012. év. Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Héraklész programba kinevezett, U23 korcsoportú versenyzők felkészülési terve 2012. év Készítette: Bökfi János Szűcs Endre Likercz Attila Az U23 korú válogatott: Név, születési év Magát Krisztina 1989.

Részletesebben

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész

Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Koordináció szerepe az ökölvívásban I. rész Az ökölvívás nyílt mozgáskészségére utalva döntő szerepet kap a kiszámíthatatlanság, bizonytalanság. Ezeket a tulajdonságokat a felkészülésnek is követnie kell.

Részletesebben

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata.

2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi fejlődésének és mozgásos cselekvőképességének kapcsolata. 1. Az olimpiai játékok eredete, története, kialakulásának körülményei. Ókori és újkori olimpiák. Magyarok az olimpiai versenyeken. Olimpiai szimbólumok. 2. Az általános és a középiskolás korú gyerek testi

Részletesebben

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban

GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI. 5-7 éves korban GRASSROOTS A GYERMEKEK KOROSZTÁLYOS JELLEMZŐI 5-7 éves korban ÁLTALÁNOS ÉSZREVÉTELEK: A gyermekek fejlődésük során különböző szinteken mennek át. Különböző szükségletek, attitűdök és növekedési periódusok.

Részletesebben

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL

ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉSI PROGRAM LABDÁS- ÉS LABDA NÉLKÜLI GYAKORLATOKKAL (általános alapismeretek) Állóképesség: A szervezet azon képessége, amely lehetővé teszi a sportmozgás hosszú ideig, a teljesítmény

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK 1. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. 8 pont Az emberre jellemző életjelenség a mozgás, melynek fő végrehajtója a(z)

Részletesebben

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére

Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Edzésterv készítése a tájfutó utánpótlás korosztály részére Készítette: Fehér Ferenc Bevezetés Az edzésterv: egy megvalósíthatónak tartott rövidebb-hosszabb ideig tartó edzésfolyamat elméleti előrevetítése.

Részletesebben

Általános bemelegítés

Általános bemelegítés Általános bemelegítés Összefoglalás A test tengelyei és síkjai a szaknyelv kialakításának az alapja. Test és szer viszonya a test szélességifőtengelyének viszonya alapján állapítható meg. Az álló helyzetek

Részletesebben

Vitorlázás 12. évfolyam

Vitorlázás 12. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A megszerzett állóképesség továbbfejlesztése; Korosztályos válogatottak képzése; A tantárgyhoz fűződő pozitív érzelem fenntartása; Az edzéshatások növelése (terjedelem,

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 06. OKTÓBER SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK / 7 06. OKTÓBER. tétel Milyen módszerek, eszközök használatával igyekszik megőrizni edzés során és után a sportoló

Részletesebben

EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban. Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro

EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban. Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro EMELJÜK A SZINTET 3 Felkészülés, tervezés a 2.osztályban Mihalecz István FC Ajka UEFA Pro Mit akarsz játszatni!? Minél többet birtokolni a labdát Oda korcsolyázom ahol a korong lesz és nem oda ahol éppen

Részletesebben

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN

FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN FUNKCIONÁLIS TRÉNING SZEREPE A PORCKÁROSODÁSOK PREVENCIÓJÁBAN ÉS A REHABILITÁCIÓBAN Készítette: Kovalcsikné Czifrák Tímea gyógytornász SANITAS Rehabilitációs és Diagnosztikai Központ 2017.09.16. FUNKCIONÁLIS

Részletesebben

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor

Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Edzéselméleti alapok alkalmazása az utánpótlás nevelésben Gera Tibor Az edzés és az edzettség Edzés: a sportoló sportteljesítményének növelése szakszerűen irányított folyamattal, a szervezet tudatos felkészítése

Részletesebben

Mozgás, mozgásszabályozás

Mozgás, mozgásszabályozás Mozgás, mozgásszabályozás Az idegrendszer szerveződése receptor érző idegsejt inger átkapcsoló sejt végrehajtó sejt központi idegrendszer reflex ív, feltétlen reflex Az ember csontváza és izomrendszere

Részletesebben

(Decimus Junius Juvenalis)

(Decimus Junius Juvenalis) A szakszerű edzés, az edzéstervezés alapjai Juhász Zsolt alezredes MH HEK Preventív Igazgatóság Alkalmasság-vizsgáló Intézet Katonai Fizikai Alkalmasság-vizsgáló Osztály Mályi, 2011. március 16. Sit mens

Részletesebben

EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK

EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK Magyar Labdarúgó Szövetség Edzőképző Központ Emeljük a szintet 3. EDZÉS TERVEZÉS EDZÉS MÓDSZEREK Szalai László igazgató MOZGÁS De hogyan, mennyit és mit? Nekünk azonban másra van szükségünk Fizikai követelmények

Részletesebben

Cukorbetegek kezelésének alapelvei

Cukorbetegek kezelésének alapelvei Diabétesz 2007. Életmód és kezelés Budapest, 2007. június 2. Mozgásterápia cukorbetegségben Lelovics Zsuzsanna dietetikus, humánkineziológus, szakedző Egészséges Magyarországért Egyesület Cukorbetegek

Részletesebben

Vitorlázás 10. évfolyam

Vitorlázás 10. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: A sportági tevékenységekhez szükséges akarat, aktivitás ébrentartása; Korosztályos válogatottak képzése; Az sportág mozgásformáinak, alapismereteinek továbbfejlesztése;

Részletesebben

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat

Dr. Szőrös Gabriella NRSZH. Előadás kivonat Dr. Szőrös Gabriella NRSZH Előadás kivonat Alkalmassági vizsgálatok Rehabilitációs alkalmasság Motivációs vizsgálatok Gépjárművezetői alkalmasság Munkaszimulátoros vizsgálatok Jogszabályi változás Mkcs

Részletesebben

Az úszás biomechanikája

Az úszás biomechanikája Az úszás biomechanikája Alapvető összetevők Izomerő Kondíció állóképesség Mozgáskoordináció kivitelezés + Nem levegő, mint közeg + Izmok nem gravitációval szembeni mozgása + Levegővétel Az úszóra ható

Részletesebben

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006.

Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál. Dr. Járai Róbert Zánka 2006. Stressz, szorongás, megküzdés a 12-15 éves korosztálynál Dr. Járai Róbert Zánka 2006. lőadás vázlata Stressz fogalma Szorongás és félelem Megküzdés Önbizalom és képesség 2 tressz A szervezet egészséges

Részletesebben

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A

A MUNKAÉLETTAN AL A AP A J P AI A A MUNKAÉLETTAN ALAPJAI A munka felosztása Fizikai munka Könnyő Közepes Nehéz Szellemi munka: Idegi szellemi tevékenység útján jön létre Megismerés folyamatai Érzelmi folyamtok Akarati folyamatok Fizikai

Részletesebben

Energia források a vázizomban

Energia források a vázizomban Energia források a vázizomban útvonal sebesség mennyiség ATP/glükóz 1. direkt foszforiláció igen gyors igen limitált - 2. glikolízis gyors limitált 2-3 3. oxidatív foszforiláció lassú nem limitált 36 Izomtípusok

Részletesebben

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12.

Edzésprogramok tantárgy tanításához. Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban. Oktatási időszak: tanév. osztályok: 9.s, 9.h, 10.s, 10.h, 12. BMSZC EGRESSY GÁBOR KÉT TANÍTÁSI NYELVŰ SZAKGIMNÁZIUMA 1149, EGRESSY ÚT 71. TANMENET Edzésprogramok tantárgy tanításához Éves óraszám: 74 óra Heti óraszám: 2 óra, csoportbontásban Oktatási időszak: 2017-2018.

Részletesebben

Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében

Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében Országos evezős edzőtovábbképzés Hosszú távú edzéstervezés az evezés versenysport célú felkészítésében Edzéstervezési stratégiák kialakítása a kezdő szinttől, az olimpiai bajnok felkészítéséig Dubecz József

Részletesebben

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015

Az egészséges életre nevelés. Dr. Nyéki Lajos 2015 Az egészséges életre nevelés Dr. Nyéki Lajos 2015 Bevezetés A tanulási idő fokozatos növekedése, a munkahelyeken a szellemi munka túlsúlyba kerülése, a mozgásszegény, ülő életmód egyre többször okoz neurotikus

Részletesebben

intervall Dr. Petrekanits Máté Botos Antal

intervall Dr. Petrekanits Máté Botos Antal Kondicionálás és képességfejlesztés s az edzésen intervall köredzéssel Dr. Petrekanits Máté Botos Antal Hegedűs s GáborG kajakos 500 m verseny bemelegítéssel: 4100 ütés! Elődöntő, középdöntő, döntő és

Részletesebben

Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében

Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében Mérések és adatok a kézilabdázók teljesítményének prognosztizálásában és növelésében Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos rektor, egyetemi tanár 2017. október 19. Fejlesztési modell mérési módszertan Sportanalitika

Részletesebben

MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés. Kasper István Erőnléti edző

MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés. Kasper István Erőnléti edző MLSZ EDZŐKÉPZŐ KÖZPONT - TOVÁBBKÉPZÉSI NAPOK 3. Korosztályos kondícionális felkészítés Kasper István Erőnléti edző Korosztályonkénti sajátosságok Három kulcskérdése van a képességfejlesztésnek: a játékosok

Részletesebben

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában

Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában Gyógyszerészeti neurobiológia Idegélettan 3. A gerincvelő szerepe az izomműködés szabályozásában A szomatomotoros szabályozási központok hierarchiája A hierarchikus jelleg az evolúciós adaptáció következménye

Részletesebben

Motoros képességek (Valamely meghatározott mozgásos cselekvés végrehajtásának feltételei)

Motoros képességek (Valamely meghatározott mozgásos cselekvés végrehajtásának feltételei) Motoros képességek (Valamely meghatározott mozgásos cselekvés végrehajtásának feltételei) Kondicionális képességek (fizikai képességek) Koordinációs képességek Ízületi hajlékonyság Motoros képességek Kondícionális

Részletesebben

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP

SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP SPORT ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA MINTAFELADATOK I. FELADATLAP 1. feladat 5 pont Egyszerű feleletválasztás. Húzza alá a megfelelő választ! Csak egy helyes válasz létezik. A térd ízülete: egytengelyű

Részletesebben

Izomműködés. Az izommozgás. az állati élet legszembetűnőbb külső jele a mozgás amőboid, ostoros ill. csillós és izomösszehúzódással

Izomműködés. Az izommozgás. az állati élet legszembetűnőbb külső jele a mozgás amőboid, ostoros ill. csillós és izomösszehúzódással Izomműködés Az izommozgás az állati élet legszembetűnőbb külső jele a mozgás amőboid, ostoros ill. csillós és izomösszehúzódással történő mozgás van Galenus id. II.szd. - az idegekből animal spirit folyik

Részletesebben

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan?

A változás kezdete. Mit csináljunk másként és főleg hogyan? A változás kezdete Mit csináljunk másként és főleg hogyan? . UEFA PRO továbbképzés Budapest 2014. SOHA NEM LÓGTAM KI A SORBÓL, MERT SOHA NEM ÁLLTAM BENT Az erőnléti edző fogalmát a külföldi gyakorlatból

Részletesebben

Testnevelés és sport 2. Edzéselméleti alapismeretek

Testnevelés és sport 2. Edzéselméleti alapismeretek Testnevelés és sport 2 Edzéselméleti alapismeretek A félév végi jegy kialakítása: A gyakorlati jegy és az elméleti dolgozat érdemjegyének átlaga adja a félév végi osztályzatot. A félévi eredmény elégtelen,

Részletesebben

Rövidebb- és hosszabbtávú adaptáció a sportfelkészítés folyamatában

Rövidebb- és hosszabbtávú adaptáció a sportfelkészítés folyamatában Rövidebb- és hosszabbtávú adaptáció a sportfelkészítés folyamatában Dubecz József testnevelő tanár, szakedző ny. egyetemi docens, TF. A személyiség változásához célszerű alkalmazkodásokat kell elérni,

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. SPORT ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Sport ismeretek

Részletesebben

Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban

Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban Mérkőzésterhelésen alapuló kondicionális képességfejlesztés labdajátékokban Schuth Gábor Sporttudományi szakember, erőnléti edző Magyar Labdarúgó Szövetség Sporttudományi Tanácsadó Testület Magyar Kézilabda

Részletesebben

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN

SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN SZEMÉLYRE SZABOTT TERHELÉSSZABÁLYOZÁS AZ ÁLLÓKÉPESSÉGI SPORTOKBAN Fülöp Tibor sportszakmai igazgató BDR A-Trainer ÁLLÓKÉPESSÉG FEJLESZTÉS KONFERENCIA 2017. december 07. Dr. Malomsoki Jenő kép: sportorvos.hu

Részletesebben

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A

Pszichikai képességek és alakítása. Sárközi István UEFA Elite Youth A Pszichikai képességek és alakítása Sárközi István UEFA Elite Youth A 1. Figyelem, megfigyelőképesség 2. Érzékelés észlelés 3. Emlékezet 4. Gondolkodási funkciók 1. A figyelem, megfigyelőképesség fejlesztése:

Részletesebben

ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN

ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN MAGYAR KAJAK-KENU SZÖVETSÉG 2014. ÉVI SZAKMAI KONFERENCIA ÉLETKORI SAJÁTOSSÁGOKNAK MEGFELELŐ KÉPZÉS 8-14 ÉVES KORBAN Készítette: Dr. Bartha Csaba egyetemi docens TF Sportigazgató-helyettes MOB Az élsport

Részletesebben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben

Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben SZTE JGYPK Testnevelési és Sporttudományi Intézet Szakdolgozati témakörök az osztatlan tanárképzésben A labdarúgás technikai elemeinek oktatása, és mérési lehetőségei testnevelésórán Utánpótlás korú labdarúgók

Részletesebben

Vérkeringés. A szív munkája

Vérkeringés. A szív munkája Vérkeringés. A szív munkája 2014.11.04. Keringési Rendszer Szív + erek (artériák, kapillárisok, vénák) alkotta zárt rendszer. Funkció: vér pumpálása vér áramlása az erekben oxigén és tápanyag szállítása

Részletesebben

Vitorlázás 6. évfolyam

Vitorlázás 6. évfolyam A vitorlás sport tanításának céljai a on: Vízbiztonság továbbfejlesztése; A sportág mozgásformáinak, továbbfejlesztése; A serdülőkori fiziológiás elváltozások (végtaghossz-, testmagasság növekedés) miatt

Részletesebben

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata Élettan és anatómia gyakorlat, pszichológia BA A mérést és kiértékelést végezték:............ Gyakorlatvezető:...

Részletesebben

"Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés.

Emeljük a szintet 2. Képzési Nap. Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés. "Emeljük a szintet 2. Képzési Nap Labdarúgók állóképességének fejlesztése gyakorlati teszteken keresztül, a továbblépés Sáfár Sándor Szakaszos Tartós Ciklikus mozgás. 140-160 ütés/perc munkapulzus. Állóképességi

Részletesebben

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK

Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK Tájékoztató az ágazati sport ismeretek érettségi vizsgáról KÖZÉPSZINTŰ KÖVETELMÉNYEK A sport ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi követelményei a XXXVII. Sport ágazat alábbi

Részletesebben

Követelmények a modern futballban

Követelmények a modern futballban Edzés Tervezés Követelmények a modern futballban A játék olvasása, intelligens helyezkedés, első érintés fontossága Kis terület Magas technikai képzettség,labdabirtoklásnál az ellenfél leszűkíti a területet.

Részletesebben

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése

Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése Elektromiográfia (Dinamometria) A motoros egységek toborzása, az izomfáradás vizsgálata A mérési adatok elemzése és értékelése Biológia Bsc. B / Pszichológia gyakorlat A mérést és kiértékelést végezték:............

Részletesebben

AZ ERİ. Juhász Gyula Pedagógusképzı kar. Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás

AZ ERİ. Juhász Gyula Pedagógusképzı kar. Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás AZ ERİ Juhász Gyula Pedagógusképzı kar Szak: Testnevelés Történelem Készítette: Füle Mátyás 1 Tartalom: Kondícionális képességek Erıedzés Maximális erı Gyorserı Erıálló-képesség Erıfajták Erıfejlesztı

Részletesebben

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm.

Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (IV. 22.) Korm. Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzék módosításának eljárásrendjéről szóló 133/2010. (V. 22.) Korm. rendelet alapján: Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam

TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam TANULÁSMÓDSZERTAN 5 6. évfolyam A tanulás tanításának elsődleges célja, hogy az egyéni képességek, készségek figyelembe vételével és fejlesztésével képessé tegyük tanítványainkat a 21. században elvárható

Részletesebben

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ!

SZOLGÁLATI TITOK! KORLÁTOZOTT TERJESZTÉSŰ! A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet)

Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet) MAGYAR LABDARÚGÓ SZÖVETSÉG SZAKMAI ÉS FELNŐTTKÉPZÉSI INTÉZET Labdarúgó szakmai fogalomtár I. (edzéselmélet) Készítette: BARANYA ISTVÁN intézetigazgató 2006. Aerob folyamat: Anyagcsere /energiaátalakulási/

Részletesebben

UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS. Élettan és edzéselmélet alapjai. Sáfár Sándor

UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS. Élettan és edzéselmélet alapjai. Sáfár Sándor UEFA B LICENCMEGÚJÍTÓ TOVÁBBKÉPZÉS Élettan és edzéselmélet alapjai Sáfár Sándor A környezet életváltoztató hatása mindig úgynevezett stresszorokon alapul. A stresszorok olyan ingerek a szervezet számára,

Részletesebben

Módszer a tanítás művészete

Módszer a tanítás művészete Módszer a tanítás művészete Oktatási - képzési célok: Életkor: 5-7 8-9 10-11 12-13 14-15 16-17 18-19 20-21 Játék megszerettetése Játékérettség kialakítása. Mérkőzés érettség kialakítása. Bajnokság érettség

Részletesebben

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL

EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL EGYÉNI TAPASZTALATAIM A MARATONI FELKÉSZÜLÉSRŐL BEMUTATKOZÁS CSABAI EDVIN SPORTÁG KENU SZAKÁG MARATON VERSENYSZÁM KENU EGYES ÉS KENU PÁROS EREDMÉNYEK 17 VILÁGBAJNOKI GYŐZELEM MEGSZAKÍTÁS NÉLKÜL 1999 ÉS

Részletesebben

1.ábra Az edzés blokkvázlata

1.ábra Az edzés blokkvázlata Előkészítő, rávezető, célgyakorlatok a köríves rúgás gyakoroltatásánál 1.ábra Az edzés blokkvázlata Tervezett edzésprogramom célcsoportjai olyan haladó edzett versenyzők, akik a szereplő technikákban már

Részletesebben

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása.

Manipulatív természetes mozgásformák A sporteszközök szabadidős használata igénnyé és örömforrássá válása. Testnevelés Elvárt eredmények 1. osztály végén: A testrészek megnevezése. A fizikai terhelés és a fáradás jeleinek felismerése. Különbségtétel a jó és a rossz testtartás között álló és ülő helyzetben.

Részletesebben

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata

A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 1 A forgalomsűrűség és a követési távolság kapcsolata 6 Az áramlatsűrűség (forgalomsűrűség) a követési távolsággal ad egyértelmű összefüggést: a sűrűség reciprok értéke a(z) (átlagos) követési távolság.

Részletesebben

Dr. habil. Czupy Imre

Dr. habil. Czupy Imre AZ ERDŐ- ÉS VADGAZDÁLKODÁSBAN ELŐFORDULÓ ERGONÓMIAI KOCKÁZATOK ÉS AZ ÁLTALUK OKOZOTT MOZGÁSSZERVI MEGBETEGEDÉSEK Dr. habil. Czupy Imre SOPRONI EGYETEM intézetigazgató egyetemi docens SZABADBAN VÉGZETT

Részletesebben

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét

11. évfolyam. Évi óraszám: 108 3 óra/hét 11. évfolyam Évi óraszám: 108 3 óra/hét Sportjátékok 20 óra Torna jellegű feladatok 15 óra Atlétika jellegű feladatok 20 óra Alternatív és szabadidős mozgásrendszerek 15 óra Önvédelem és küzdősportok 8

Részletesebben

Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás. Rácz Katalin

Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás. Rácz Katalin Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás Rácz Katalin katalinracz@gmail.com Edzésterhelés stressz Homeosztázis egyensúly Stresszor a homeosztázist megbontó inger Kialakult állapot stressz helyzet. Van pozitív

Részletesebben

terhelhetőség ellenőrz vra

terhelhetőség ellenőrz vra Dr. Petrekanits Máté TF Sporttudományi Kutató Intézet Kajak-kenu konferencia Tata 2009.11.20. Kiválaszt lasztás és terhelhetőség ellenőrz rzése különös s tekintettel a 200 méteres m versenytávra vra III.

Részletesebben

Játékok oktatása. Módszertan

Játékok oktatása. Módszertan Játékok oktatása Módszertan Képzési filozófia A képzési filozófia alapja az, hogy a labdarúgás 2, 3, esetleg 4 játékos együttműködéséből áll a pálya különböző részein. A csapat sikerét a játékosok egyéni

Részletesebben

Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás

Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás Edzésterhelés, elfáradás, alkalmazkodás Rácz Katalin - katalinracz@gmail.com Edzésterhelés stressz Homeosztázis egyensúly Stresszor a homeosztázist megbontó inger Kialakult állapot stressz helyzet. Van

Részletesebben