GYULLADÁSOS (BÉL)BETEGSÉGEK ÉS A MIKROBIOM A GASZTROENTEROLÓGUS SZEMÉVEL. Molnár Tamás SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "GYULLADÁSOS (BÉL)BETEGSÉGEK ÉS A MIKROBIOM A GASZTROENTEROLÓGUS SZEMÉVEL. Molnár Tamás SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged"

Átírás

1 GYULLADÁSOS (BÉL)BETEGSÉGEK ÉS A MIKROBIOM A GASZTROENTEROLÓGUS SZEMÉVEL Molnár Tamás SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika, Szeged

2 Az előadás szerkezete A humán mikrobiom és a dysbiosis A mikrobiom és a dysbiosis jelentősége az IBD pathogenezisében A mikrobiom központú terápia IBD-ben Probiotikumok Antibiotikumok Széklettranszplantáció (Fecal microbiota transplantation)

3 Az emberi mikrobiom A mikrobiom definíciója: különböző mikrobák szimbiózisa. Génjeik, különböző hatásaik a gazdaszervezettel együttműködve felelnek az egészségért nem csak a tápcsatornában A humán mikrobiom összetétele, fajgazdagsága szignifikánsan különbözik a tápcsatorna különböző szegmensében q A mikrobiom fiziológiás szerepei q Vitaminok szintézise (biotin, folate, K, B 6, riboflavin, thiamin) q Metabolikus regulátoros funkció q Immunmodulátorus funkció q Intestinális barrier alkotója q Folyamatos kommunikáció az enterális idegrendszerrel (Gut:brain axis) Marchesi et al. Gut 2016; 65: ; Wlodarska et al.

4 A dysbiosis szerepe különböző betegségek kialakulásában Dysbiosis: a kommenzális, egészséges bélflóra bármilyen megváltozása többnyire külső tényezők hatására. A bélflórát baktériumok, gombák és vírusok alkotják A béflóra tartós, negatív irányú megváltozása számos pathológiás állapot forrása Petersen et al. Cell Microbiol, 2014; 16:

5 A mikrobiom szerepe IBD-ben: a sokismeretlenes egyenlet

6 A gyulladásos bélbetegségek pathomechanizmusa Genetikai fogékonyság Colitis Gyulladásos Crohn ulcerosa bélbetegségek betegség Dohányzás Appendectomia Proinflammatorikus Környezeti tényezők cytokin túlsúly Psziché Bélflóra Kóros immunfolyamatok

7 A bél mikrobiota pro- és antiinflammatorikus hatásai Ni J. Nature Review Gastroenterology and Hepatology 2017.

8 A bélgyulladás mikrobiom ciklus Fakultatív anaerobok (Proteobacteriae) Anaerob környezet Anaerob nitrát vegyületek Dymethil sulphoxide Trimethylamine-N oxide Csökkent diverzitás Virus flóra Fokozott bakteriophag túlsúly Gomba túlnövekedés Chitin, beta-glucan NO Reaktív oxigén gyökök Superoxide, peroxide, hypochlorite Gyulladás T H 1 útvonal IFN-gamma Ni J. alapján

9 A bélflóra szerepe az IBD pathogenezisében IBD: Alapja a hibás immunválasz, melyet a feltételezések szerint genetikailag fogékony egyénekben, feltehetően hibás percepció révén a bélflóra triggerel és tart fent Evidenciák, melyek a bélflóra pathogenetikai szerepét támogatják IBD-ben Genetikailag előllított IBD állatmodellekben csíramentes környezetben nincs gyulladás, majd a kolonizáció egyből gyulladást vált ki A széklet diverzió javíthatja a kirekesztett szegmensban a CD súlyosságát más kérdés a diverziós colitis, mely a bélflóra protektív szerepét hangsúlyozza Probiotikumom, antibiotikumok kedvező hatása speciális helyzetekben A dysbiosis jelenléte IBD-s betegekben Matsuoka et al. The gut microbiota and inflammatory bowel disease. Semin Immunopathol 2015; 37: 47-55; Jostins et al. Nature November 1; 491 (7422):

10 Tipikus Tyúk vagy a tojás probléma

11 Az IBD microbiom kutatás korlátai Az UC és CD széles klinikai spektruma nehezíti a mikrobiom és az IBD fenotípus vizsgálatát Számos a mikrobiotát alkotó baktérium faj kényes és nehéz tenyészteni A mikrobiom tanulmányok többsége a baktériumokra fókuszál, keveset tudunk a virusokról és gombákról valamint interakciójukról A mikrobiota összetétel jelentősen különbözik a széklet és a nyálkahártya mintákban A tanulmányok többsége szimplán a mikrobiom összetételét vizsgálja és nem dysbiosis funkcionális hatását Metodikai problémák: a tanulmányok többsége 16s riboszomális RNS szekvenálást használ metagenomikus mély szekvenálás helyett A mikrobiom összetétel IBD-ben függ a gyulladás intenzitásától és az alkalmazott kezeléstől, így dinamikusan változhat Kevés a prospektív, longitudinális cohort tanulmány Ni J. Nature Review Gastroenterology and Hepatology 2017.

12 A dysbiosis jelentősége IBD-ben Újonnan igazolt, terápia naív gyermek IBD betegekben dysbiotikus mikrobiom volt észlelhető Ok-okozat? Látens betegség hatása? Korai eltérés? Bizonyos baktérium fajok elszaporodása gyakoribb volt a mély fekéllyel bíró betegekben (Veillonellaceae és Pasteurellaceae) A nyh asszociált dysbiosis rektum biopsziával kimutatható Gevers et al. Cell Host Microbe, 2014; 15:

13 Csökkent bakteriális biodiverzitás IBDben Sokol H. Gut 2017.

14 Megváltozott a bél bakteriális összetétele család és faj szintjén Sokol H. Gut 2017.

15 Megváltozott a bélflóra gomba összetevőinek diverzitása és összetétele is Sokol H. Gut 2017.

16 A dysbiosis karakterikája IBD-ben Sokol H. Gut 2017.

17 Összefoglalás Karakterisztikus bélflóra változás IBD-ben: diverzitás csökkenése, a Firmicutes aránya csökken, a Proteobacteria és Actinobacteria aránya növekszik A pro-inflammatorikus baktériumok (Escherichia, Fusobacterium) aránya, jelentősége nő, míg néhány antiinflammatorikus (Faecalibacterium, Roseburia) faj aránya csökken IBD-ben A remisszióban lévő és az aktív fellángolást mutató betegek bélflórája eltérő (relapsus esetén csökkent Clostridium coccoides, Clostridium leptum, Faecalibacterium prausnitzii és Bifidobacterium) Jacob V. Inflamm Bowel Dis 2017.

18 Kulcskérdések Az intesztinális flóra összetételének megváltozása krónikus gyulladást eredményez, azonban egyértelmű ok-okozati összefüggést nem sikerült humán IBD-ben megállapítani A dysbiosis nem csak mikrobiota összetétel megváltozást jelent, hanen funkcionális is, a metabolom is változik, ezáltal hatása a gazdaszervezetre többszörös Míg a mikrobiom kulcsfontosságú pathogenetikai tényező lehet az IBD kialakulásában, a krónikus gyulladás dysbiosist eredményez Csupán állatkísérletes modellek igazolták a bélflóra pro- és antiinflammatorikus immunológiai hatásait és kulcsszerepét a legtöbb colitis model pathogenezisében Mikrobiom-alapú terápia lehet a jövő egyik hatékony kezelése IBDben, azonban sok a nyitott kérdés a baktérium összetétel, az optimális időpont és betegcsoport tekintetében Ni J. Nature Review Gastroenterology and Hepatology 2017.

19 Hogy állíthatjuk helyre a mikrobiomot IBD-ben?

20 Probiotikumok IBD-ben Terápiás potenciál A pathogén baktériumok gátlása Az epiteliális és a mucosális barrier javítása Az immunreguláció befolyásolása Hatásmechanizmus A luminális ph csökkentése Baktericid proteinek termelése Kolonizációs rezisztencia Az epiteliás kötődés gátlása Rövid szénláncú zsírsavak termelése Nyáktermelés fokozása Az epiteliális barrier funkció fokozása IL-10 és TGF-béta termelés fokozása, a TNF-ALFA produkció csökkentése Oral et al. World J Gastro, 2014; 7: 20:

21 A probiotikumok hatékonysága IBD-ben From: P622 Efficacy of probiotics in inflammatory bowel disease: systematic review and meta-analysis J Crohns Colitis. 2017;11(suppl_1):S398-S399. doi: /ecco-jcc/jjx J Crohns Colitis 2017 European Crohn s and Colitis Organisation (ECCO). Published by Oxford University Press. All rights reserved. For permissions, please journals.permissions@oup.com

22 Probiotikum vs mesalazine UC-ben From: P622 Efficacy of probiotics in inflammatory bowel disease: systematic review and meta-analysis J Crohns Colitis. 2017;11(suppl_1):S398-S399. doi: /ecco-jcc/jjx J Crohns Colitis 2017 European Crohn s and Colitis Organisation (ECCO). Published by Oxford University Press. All rights reserved. For permissions, please journals.permissions@oup.com

23 A probiotikumok hatékonysága pouchitisben Gionchetti. Ann Gastroenterol 2012.

24 Probiotikumok szerepe postoperative CDben Az endoszkópos kiújulási arány nem különbözött Alacsonyabb nyh proinflammatórikus cytokin szint és kevesebb klinikai recidíva a korai VSL#3 csoportban (végig a 365 nap során) Fedorak RN et al. Clin Gastroenterol Hepatol, 2015; 13:

25 Probiotikumok IBD-ben: összefoglalás A metaanalízisek azt sugallják, hogy a remisszió fenntartásában a VSL#3 hatékonysága megegyezik az 5-ASA-val colitis ulcerosában kevés az adat Az étrend és életmód is alapvetően befolyásolja a bélflórát Valószínű, hogy a probiotikumok hosszútávú hatékonysága limitált a beteg étrendjének módosítása nélkül Sokkal több kutatási adat szükséges az életmód, az étrend és a pre-, probiotikumok bélflóra kifejtett komplex hatásának megismeréséhez Alexandrova K. Nutrients 2017.

26 Antibiotikumok IBD-ben Metronidazole, ciprofloxacin, rifaximin A metronidazole és a ciprofloxacin indikációs területei: Perianalis CD Postoperative CD Pouchitis Súlyos UC-ben kiegészítő kezelés A betegség vagy az immunoszuppresszió szövődmény esetén (tályog, septicaemia) Nitzan O et al. World J Gastroenterol, 2016; 22:

27 Antiobiotikumok pouchitisben Gionchetti. Ann Gastroenterol 2012.

28 Az EEN hatása a bélflórára Gutti S. Nutrients 2017.

29 FMT IBD-ben 1989 Dr. Bennet, aki UC-ben szenvedő sebész volt, 6 hónapos remisszióról számolt FMT enema saját magának történő beadását követően CD-ben nincs publikált randomizált tanulmány UC-ben ellentmondó adatok

30 FMT, IBD és Clostridium difficile IBD és Clostridum infekció FMT eradikációs sikere: 79-85% IBD fellángolás gyakoribb súlyos aktivitás esetén (20-50%) FMT sikeresebb colonoscopos bevitel esetén Allegretti J. Inflamm Bowel Dis 2017.

31 FMT transzplantáció UC-ben Study Betegszám Aktivitás Mód Dózis Donor Kontroll Végpont Eredmény Moayyedi Mayo >4 Enema (50 ml) Heti 1 Független donor Vizes enema Mayo<3, e=0 w6 9/38 vs 2/37 p=0.03 Rossen SCCAI 4-11 Nasoduodenal 500 ml w0, w3 Beteg javaslata Saját széklet SCAAI 2 + e jav 1 w12 7/23 vs 5/25 p=0.29 Paramsothy Mayo 4-10, e 1 Colonoscopia 150 ml, majd enema Heti 5 Független (3-7/p) Sós enema Mayo 2 e jav 1 11/41 vs 3/40 p=0.02 Costello Mayo 3-10 e 2 Colonoscopia majd 2 enema w1 0. nap, majd w1 Független, előkezelt Saját széklet Mayo<2 e<1 w8 12/38 vs 3/35 p=0.02 Allegretti J. Inflam Bowel Dis 2017

32 Az FMT shiftet eredményez a beteg flórájától a donor flórájának irányába Angerlberger S et al. AJG, 2013; 108:

33 A legfontosabb a donor széklet fajgazdagsága: a szuper-donor teória Vermeire S et al. JCC, 2016; 10:

34 FMT: Milyen tanulságok vonhatók le az eddigiekből? Beteg populáció: enyhe, korai betegség? Beadás módja: rektálisan, többszörös beadás Donor szelekció: szuper donor karakterisztika? Széklet előkezelése? Beteg előkezelése antiobiotikummal? Végpontok? Donor recipiens analízis FMT hatékonyságának vizsgálata a bélflórára Autotranszplantáció? Allegretti J. Inflam Bowel Dis 2017

35 FMT: kételyek és kérdések Gyakorlati kérdések Elméleti kérdések Donor szelekció: Életmód Kórtörténet Átvihető infekciók Széklet preparáció: Aerob, anaerob előkezelés? Friss vagy fagyasztott Donor szelekció: Hatékonyság Fajgazdagság F.Prausnitzii? Zsírsavak? Egyéb marker? FMT előtt Recipiens előkészítés Bélmosás? Antibiotikum? Beadás módja Orális? Analis? Időzítés Remisszió? Relapszus? FMT utánt Hosszútávú biztonságosság Infekció veszélye? Hosszútávú biztonságosság Nem-fertőző betegségek átvitele? Allegreti et al. WJG, 2014; 20:

36 A jövő: mikrobiom alapú terápia? Mikrobiom alapú diagnózis Személyre szabott terápiás terv Személyes mikrobiota modulálás Terápia sikerességének monitorozása

37 Köszönöm a figyelmet!

Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő

Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő Széklet-transzplantáció: a múlt, a jelen és a jövő Dr. Gecse Krisztina, PhD I. sz. Belgyógyászati Klinika Semmelweis Egyetem Budapest Az első széklet transzplantáció (FMT) Eisemen B. et al. Fecal enema

Részletesebben

Hol tart ma a mikrobiom klinikai megítélése? Útmutató gasztroenterológusoknak. Vad Eszter ESzSzK Mikrobiológia 2016.04.16.

Hol tart ma a mikrobiom klinikai megítélése? Útmutató gasztroenterológusoknak. Vad Eszter ESzSzK Mikrobiológia 2016.04.16. Hol tart ma a mikrobiom klinikai megítélése? Útmutató gasztroenterológusoknak Vad Eszter ESzSzK Mikrobiológia 2016.04.16. Balatonalmádi A humán mikrobiom : Egy igaz történet Rólad és a legközelebbi barátaid

Részletesebben

Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok. Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged)

Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok. Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged) Környezeti tényezők jelentősége az IBD patomechanizmusában újdonságok Dr. Szűcs Dániel SZTE Gyermekklinika, Szeged) Gyulladásos bélbetegség (IBD) A gasztrointesztinális traktus remissziókkal és relapszusokkal

Részletesebben

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST

MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST MIKROBIOM ÉS ELHÍZÁS HEINZ GYAKY 2018 BUDAPEST HUMÁN MIKROBIOM 10 billió baktérium alkotja a 1,5-2 kg súlyú humán mikrobiomot. Elsősorban az emberi bélben található A bél által szabályozott bélflóra a

Részletesebben

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5.

Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége. Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika május 5. Prognosztikai tényezők IBD-ben. A táplálékbevitel jelentősége Veres Gábor I.Sz (Bókay) Gyermekklinika 2016. május 5. Tartalom Deep remission fogalma Étrend jelentősége Kizárólagos enterális táplálás Hosszútávú

Részletesebben

Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben

Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben Testösszetétel, fizikai aktivitás és életminőség vizsgálata Crohn beteg és Colitis ulcerosában szenvedő gyermekekben Boros Kriszta1, Cseprekál Orsolya2, Müller Katalin3 E, Dohos Dóra1, Cseh Áron1, Dezsőfi

Részletesebben

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév

IBD. Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika. ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD Dr. Kempler Miklós Semmelweis Egyetem III. Sz. Belgyógyászati Klinika ÁOK V. évfolyam 2018/2019. tanév I. félév IBD (Inflammatory bowel disease) Idült gyulladásos bélbetegségek Crohn-betegség Colitis

Részletesebben

A MIKROBIOTA MINT ÖNÁLLÓ SZERVÜNK MILYEN BEFOLYÁSA VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKRE ÉS AZ ELHÍZÁSRA?

A MIKROBIOTA MINT ÖNÁLLÓ SZERVÜNK MILYEN BEFOLYÁSA VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKRE ÉS AZ ELHÍZÁSRA? 1 A MIKROBIOTA MINT ÖNÁLLÓ SZERVÜNK MILYEN BEFOLYÁSA VAN AZ EGÉSZSÉGÜNKRE ÉS AZ ELHÍZÁSRA? MOLEKULÁRIS MEDICINA KUTATÓKÖZPONT DR. RAJNAVÖLGYI ÉVA DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR Immunológiai

Részletesebben

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során

Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Ph.D. Thesis Gyógyszermellékhatások és fertőzések a gyulladásos bélbetegségek kezelése során Dr. Bálint Anita I.sz.Belgyógyászati Klinika Szegedi Tudományegyetem 2014 Gyógyszermellékhatások és fertőzések

Részletesebben

Táplálás IBD-ben. Müller Katalin Eszter. I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem

Táplálás IBD-ben. Müller Katalin Eszter. I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem Táplálás IBD-ben Müller Katalin Eszter I.sz. Gyermekklinika Semmelweis Egyetem Incidencia (/100 ezer) Hazai incidencia értékek (HUPIR) 10,00 9,00 9,0 8,00 7,00 6,00 5,00 4,00 3,00 2,00 1,00 7,1 4,33 2,32

Részletesebben

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD.

III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei. Dr. Novák János PhD. III. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2012. A 2011. évi Gasztroenterológiai szűrővizsgálatainak eredményei Dr. Novák János PhD. Gasztroenterológiai kérdőíves szűrés adatainak feldolgozása Összesen

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika IBD centrum az I. Gyermekklinikán Az ország legnagyobb gyermek IBD centruma, az új betegek

Részletesebben

szerepe a gasztrointesztinális

szerepe a gasztrointesztinális A calprotectin és egyéb biomarkerek szerepe a gasztrointesztinális gyulladásos betegségek differenciál diagnosztikájában 1 Halmainé Kiss Ilona, 2 Rutka Mariann, 1 Földesi Imre Szegedi Tudományegyetem 1

Részletesebben

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17.

FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Dr. Vincze Áron egyetemi docens PTE KK I.sz. Belgyógyászati Klinika, Gasztroenterológiai Tanszék FIGAMU XI. Kongresszusa Balatonalmádi, 2016. április 15-17. Rifaximin-α gátolja a bakteriális RNS szintézist,

Részletesebben

Anaerob baktériumok; szerepük az élővilág kialakulásának kezdetén és a szolid tumorok mélyén

Anaerob baktériumok; szerepük az élővilág kialakulásának kezdetén és a szolid tumorok mélyén Anaerob baktériumok; szerepük az élővilág kialakulásának kezdetén és a szolid tumorok mélyén Dr. Nagy Erzsébet SZTE, Klinikai Mikrobiológiai Diagnosztikai Intézet, Szeged Budapest, 2012 március 8 Miért

Részletesebben

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott,

OPPONENSI VÉLEMÉNY. Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott, OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Lakatos Péter László köztestületi azonosító: 15893 az MTA Doktora cím elnyerése érdekében benyújtott, GENETIKAI, SZEROLÓGIAI ÉS KLINIKAI TÉNYEZŐK SZEREPE A GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége

Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Gyulladásos bélbetegségben szenvedő gyermekek életminősége Nemes Éva Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Treat to target stratégia - Tradicionális kezelési stratégiák

Részletesebben

dr. Nagy Béla Pest Megyei Flór Ferenc Kórház IV. Belgyógyászat

dr. Nagy Béla Pest Megyei Flór Ferenc Kórház IV. Belgyógyászat dr. Nagy Béla Pest Megyei Flór Ferenc Kórház IV. Belgyógyászat FMT tanulmányok problémái Kevés a prospectiv, placebo kontrollált tanulmány Nehezen összehasonlíthatóak mert Nem azonos a beadás módja Nem

Részletesebben

Peptikus fekélybetegség modern szemlélete

Peptikus fekélybetegség modern szemlélete Peptikus fekélybetegség modern szemlélete Herszényi László Semmelweis Egyetem, Budapest II. sz. Belgyógyászati Klinika 2013. november 14. Fekélybetegség Jelentőség Kiszámíthatatlan lefolyás A fekélyek

Részletesebben

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből

Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Táplálék intoleranciák laboratóriumi vizsgálata vérből és székletből Dr. Németh Julianna Synlab Hungary KFT Budapest Diagnosztika Központ Immunológiai Laboratóriuma Étkezéssel, emésztéssel összefüggő panaszok

Részletesebben

Vakcináció időzítése IBD-ben. Nemes Éva DEKK Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen

Vakcináció időzítése IBD-ben. Nemes Éva DEKK Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen Vakcináció időzítése IBD-ben Nemes Éva DEKK Gyermekgyógyászati Intézet, Debrecen IBD és vakcináció: miért fontos kérdés? Fertőzések iránti fogékonyság: - Exogén: immunmoduláns kezelés, patogének, endémiás

Részletesebben

Antibiotikumok a kutyapraxisban

Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikumok a kutyapraxisban Antibiotikum választás Bakteriális fertőzés Célzott Empirikus Megelőző Indokolt esetben Ismert betegség kiújulásának megelőzésére Rizikócsoportoknál Mikor ne adjunk? Nem

Részletesebben

Biomarkerek a gasztroenterológiában Hritz István

Biomarkerek a gasztroenterológiában Hritz István Biomarkerek a gasztroenterológiában Hritz István Invazív Endoszkópos Centrum Semmelweis Egyetem, I. sz. Sebészeti Klinika Biomarkerek szerepe A biológiai marker (biomarker) olyan objektíven mérhető és

Részletesebben

A mikrobiológiai diagnosztika, a ribotipizálás és a binary toxin vizsgálat jelentősége a CDI hazai epidemiológiai jellemzésében

A mikrobiológiai diagnosztika, a ribotipizálás és a binary toxin vizsgálat jelentősége a CDI hazai epidemiológiai jellemzésében OKI Klinikai és Járványügyi Mikrobiológiai Igazgatóság A mikrobiológiai diagnosztika, a ribotipizálás és a binary toxin vizsgálat jelentősége a CDI hazai epidemiológiai jellemzésében Pászti Judit, Hajdu

Részletesebben

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével

Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével FIGAMU X. kongresszusa Balatonalmádi, 2015.04.17-19. Fulminans colitis ulcerosa a sebész szemével Besznyák István Uzsoki utcai Kórház, Sebészeti - Onkosebészeti Osztály, Budapest 1 Milyen műtétet végez

Részletesebben

Sclerotisalo cholangitis és IBD: van új a nap alatt Müller Katalin Eszter

Sclerotisalo cholangitis és IBD: van új a nap alatt Müller Katalin Eszter Sclerotisalo cholangitis és IBD: van új a nap alatt Müller Katalin Eszter 2018. Agenda Definició, dg, klinikum IBD és SC Patomechanizmus Új terápia? Sclerotisalo cholangitis gyermekkorban A. A PSC a leggyakoribb

Részletesebben

Az ételintolerancia immunológiai alapjai

Az ételintolerancia immunológiai alapjai Az ételintolerancia immunológiai alapjai Dr. Berki Timea PTE, KK, immunológiai és Biotechnológiai Intézet Ételintolerancia Szimpózium, 2010 05.29. Mi az étel intolerancia? Nem étel allergia! Nem IgE mediált

Részletesebben

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P.

SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK. Anderlik P. SPÓRAKÉPZİ BAKTÉRIUMOK ANAEROB BAKTÉRIUMOK Anderlik P. 2008 1 Gram pozitív, spórak raképzı, pálcák aerob : Bacillus anaerob: Clostridium extotoxin talajspórás 2 1 3 4 2 Bacillus anthracis Tüdıantrax!!!

Részletesebben

Részletes program. 11.00 11.30 Colitis ulcerosa. (súlyos, heveny, illetve terápiarezisztens colitis ulcerosa, diszplázia) Molnár Tamás dr.

Részletes program. 11.00 11.30 Colitis ulcerosa. (súlyos, heveny, illetve terápiarezisztens colitis ulcerosa, diszplázia) Molnár Tamás dr. Részletes program 2013. január 18. péntek 10.45 11.00 Megnyitó dr. Kovács József főigazgató főorvos az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának elnöke dr. Görgényi Ernő Gyula város polgármestere prof. dr.

Részletesebben

A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN

A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN % A CYTOKIN AKTIVÁCIÓ ÉS GÉN-POLIMORFIZMUSOK VIZSGÁLATA HEL1COBACTER PYLORI FERTŐZÉSBEN ÉS CROHN BETEGSÉGBEN BEVEZETÉS Mind a Helicobacter pylori fertőzésre, mind pedig a gyulladásos bélbetegségekre, mint

Részletesebben

MAGYAR GASZTROENTErOLÓGIAI TÁRSASÁG COLON SZEKCIÓ. dr. Újszászy László-emlékülés PROGRAMFÜZET

MAGYAR GASZTROENTErOLÓGIAI TÁRSASÁG COLON SZEKCIÓ. dr. Újszászy László-emlékülés PROGRAMFÜZET MAGYAR GASZTROENTErOLÓGIAI TÁRSASÁG COLON SZEKCIÓ tudományos ülése dr. Újszászy László-emlékülés Miskolc (Lillafüred) 2015. március 6 7. PROGRAMFÜZET Magyar Gasztroenterológiai Társaság Colon Szekció Tudományos

Részletesebben

A Crohn betegség és a colitis ulcerosa terápiája. Prof. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

A Crohn betegség és a colitis ulcerosa terápiája. Prof. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A Crohn betegség és a colitis ulcerosa terápiája Prof. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Incidencia az egyes országokban prospektív vizsgálatok (100.000 gyermekre) Ország CD UC IC Összes

Részletesebben

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata

Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Gyulladásos bélbetegségekhez társuló arthritisek gyulladás és csontvesztés kapcsolata Szántó Sándor Debreceni Egyetem, Belgyógyászati Intézet, Reumatológiai Tanszék 2014.05.07. Szeminárium A gyulladásos

Részletesebben

Válasz Prof. Dr. Hegyi Péter, az MTA Doktora opponensi véleményére

Válasz Prof. Dr. Hegyi Péter, az MTA Doktora opponensi véleményére 1 Válasz Prof. Dr. Hegyi Péter, az MTA Doktora opponensi véleményére Mindenekelőtt köszönöm Hegyi Péter professzor úrnak, hogy vállalta értekezésem bírálatát, köszönöm elismerő szavait a témaválasztást

Részletesebben

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika

Gyermekkori IBD jellegzetességei. Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyermekkori IBD jellegzetességei Dr. Tomsits Erika SE II. sz. Gyermekklinika Gyulladásos bélbetegség feltételezhetı Hasmenés >4 hét >2 székürítés naponta Folyékony/pépes széklet Crohn-betegség? Colitis

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I.

A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája. dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. A gyulladásos bélbetegségek patomechanizmusa és diagnosztikája dr. Arató András egyetemi tanár Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Burrill B. Crohn (1884 1983) Ileitis terminalis leírása 1932-ben, Mount

Részletesebben

Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők

Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők Cseh Áron Biológiai terápia IBD-ben, háziorvosi teendők Semmelweis Egyetem, I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Gyulladásos bélbetegség (IBD) IBD incidenciája 7,5/100.000 lakos (HUPIR) Gyermekkorban Crohn

Részletesebben

Human Microbiome Project es annak klinikai jelentősége: a diagnosz:ka lehetőségei

Human Microbiome Project es annak klinikai jelentősége: a diagnosz:ka lehetőségei Human Microbiome Project es annak klinikai jelentősége: a diagnosz:ka lehetőségei Schwab R, Nyúl D, Barna I* Kelen Kórház k: Gastroenterologia, Budapest, *Semmelweis Egyetem I.sz BelgyógyászaG Klinika

Részletesebben

Az akut fertőző hasmenés kezelése. Prof. Dr. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika

Az akut fertőző hasmenés kezelése. Prof. Dr. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika Az akut fertőző hasmenés kezelése Prof. Dr. Arató András Semmelweis Egyetem I. Gyermekklinika A téma jelentősége Az infektív eredetű akut hasmenés, a légúti fertőzéseket követően, világszerte a második

Részletesebben

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről

Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Országos Egészségbiztosítási Pénztár tájékoztatója a tételes elszámolás alá eső hatóanyagok körének bővítéséről Az egészségügyért felelős miniszter 2011. december 23-i rendeletében módosította az egészségügyi

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika

A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése. Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika A gyulladásos bélbetegségek biológiai kezelése Dr. Miheller Pál Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika 1. Miért van szükség biológiai kezelésre? 2. Kinek van rá szüksége? 3. Hogyan határozzuk

Részletesebben

GYULLADÁSOS GEK EPIDEMIOLÓGI GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER

GYULLADÁSOS GEK EPIDEMIOLÓGI GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER GYULLADÁSOS BÉLBETEGSÉGEK GEK EPIDEMIOLÓGI GIÁJA GYERMEK IBD REGISZTER DR. MÜLLER KATALIN ESZTER GYERMEKKORI IBD EPIDEMIOLÓGIA MIRE KAPUNK VÁLASZT? V SZÜLŐK K KÉRDK RDÉSEI Mi okozta? Mi a várhatv rható

Részletesebben

Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei

Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei Enterocolitistől a gastroenteritisig a probiotikumok legújabb terápiás lehetőségei Dr. Karoliny Anna Heim Pál Gyermekkórház Röviden a probiotikumokról Google: több, mint 13.000.000 találat Pubmed: 2012-ben

Részletesebben

Válasz Prof. Dr. Arató András opponensi bírálatára

Válasz Prof. Dr. Arató András opponensi bírálatára Válasz Prof. Dr. Arató András opponensi bírálatára Tisztelt Professzor Úr! Először is szeretném megköszönni Professzor Úrnak disszertációm körültekintő elemzését és véleményezését, valamint köszönöm pozitív,

Részletesebben

A Crohn-betegség epidemiológiájának változásai, a Veszprém megyei populációs adatbázis feldolgozása alapján. Dr. Lovász Barbara Dorottya

A Crohn-betegség epidemiológiájának változásai, a Veszprém megyei populációs adatbázis feldolgozása alapján. Dr. Lovász Barbara Dorottya A Crohn-betegség epidemiológiájának változásai, a Veszprém megyei populációs adatbázis feldolgozása alapján Doktori tézisek Dr. Lovász Barbara Dorottya Semmelweis Egyetem Klinikai orvostudományok Doktori

Részletesebben

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa

KÉRDÉSEK ÉS VÁLASZOK. A Crohn-betegségről TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK. MGT Colon Szekció és az Alapítvány a vastagbélbetegekért kiadványa TÁJÉKOZTATÓ A GYULLADÁSOS BÉLBETEGEKNEK A kérdéseket nemzetközileg vizsgált, az érintett betegek által felvetett problémák alapján állítottuk össze. A válaszokban a The Crohn s and Colitis Foundation of

Részletesebben

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében

IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében IBD (táplálás)terápiája, a szarkopénia fennállásának függvényében Miheller Pál 1 Molnár Andrea 2, Piri Zsolt 1, Katona Balázs 1, Farkas Klaudia 3, Kui Róbert 4, Molnár Tamás 3, Csontos Ágnes Anna 1 1 Semmelweis

Részletesebben

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye)

LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM. (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) MACSKÁK FELSŐ Ő LÉGÚTI BAKTERIÁLIS MEGBETEGEDÉSEI LAJOS ZOLTÁN DUO-BAKT ÁLLATORVOSI OS MIKROBIOLÓGIAI O LABORATÓRIUM (Kómár emléknap, 2012.09.15. Budapest MÁOK Pest megye) RHINITISEK, RHINOSINUSITISEK

Részletesebben

Probiotikumok emésztőszervi betegségekben

Probiotikumok emésztőszervi betegségekben ÖSSZEFOGLALÓ REFERÁTUMOK Probiotikumok emésztőszervi betegségekben LAKATOS GÁBOR DR. TULASSAY ZSOLT DR. Semmelweis Egyetem, Általános Orvostudományi Kar, II. Belgyógyászati Klinika, Budapest Magyar Tudományos

Részletesebben

tovább fejlesztése, az ellátás technikájának és eredményességének javítása a vérző betegek részletes epidemiológiai analízisétől remélhető.

tovább fejlesztése, az ellátás technikájának és eredményességének javítása a vérző betegek részletes epidemiológiai analízisétől remélhető. 1 OPPONENSI VÉLEMÉNY Dr. Altorjay István: Az ér-endothel működési zavarai, vascularis agresszív tényezők és a keringés rendellenességei tápcsatornai betegségekben címmel készített MTA doktori értekezéséről

Részletesebben

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT

Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Táplálási végpontok: még mindig csak hiedelmek? Dr. Molnár Csilla DE-OEC AITT Malnutríciós ördögi kör szepszisben Súlyos szövıdmények pl.pneumonia Csökkent táplálkozás és energiafelvétel Tovább csökkenı

Részletesebben

23 éves férfi 2 éves panaszok: 20 kgos fogyás, ismétlődő hányások Megelőző vizsgálatok: multiplex ventricularis ulcus, többszörös szövettani

23 éves férfi 2 éves panaszok: 20 kgos fogyás, ismétlődő hányások Megelőző vizsgálatok: multiplex ventricularis ulcus, többszörös szövettani 23 éves férfi 2 éves panaszok: 20 kgos fogyás, ismétlődő hányások Megelőző vizsgálatok: multiplex ventricularis ulcus, többszörös szövettani mintavétel: aspecifikus eredmények Labor: Fe 2.6, CRP 39, htkr

Részletesebben

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa

A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa A gyomor-bélrendszer immunológiája: az orális tolerancia mechanizmusa Dr. Berki Timea Pécsi Tudományegyetem, Klinikai Központ, Immunológiai és Biotechnológiai Intézet XVIII. MIT-MLDT Laboratóriumi Továbbképzés

Részletesebben

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit

A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban között. Dr. Hortobágyi Judit A harkányi gyógyvízzel végzett vizsgálataink eredményei psoriasisban 2007-2011 között Dr. Hortobágyi Judit Pikkelysömörre gyakorolt hatása 2007-től 2009-ig 1. Lokális hatása 2. Szisztémás hatása 3. Állatkísérlet

Részletesebben

A mikrobiom lehetséges szerepe az IBD patomechanizmusában. Arató András SE I. Gyermekklinika

A mikrobiom lehetséges szerepe az IBD patomechanizmusában. Arató András SE I. Gyermekklinika A mikrobiom lehetséges szerepe az IBD patomechanizmusában Arató András SE I. Gyermekklinika A bélflórára adott válasz szerepe az IBD patogenezisében Nagyon erős evidencia Human IBD A béltartalom diverziója

Részletesebben

A fermentált tápszerek kedvezı gastrointestinális hatásai. Arató András

A fermentált tápszerek kedvezı gastrointestinális hatásai. Arató András A fermentált tápszerek kedvezı gastrointestinális hatásai Arató András Fermentált tápszer fogalma Nem tartalmaz élı baktériumot, de baktérium alkotórészeket tartalmaz: sejtfal, DNS, prebiotikus oligoszacharidok

Részletesebben

A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A gyermekkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Új lehetőségek a Helicobacter pylori-fertőzés terápiájában. Lactobacillus reuteri Gastrus

Új lehetőségek a Helicobacter pylori-fertőzés terápiájában. Lactobacillus reuteri Gastrus Új lehetőségek a Helicobacter pylori-fertőzés terápiájában Lactobacillus reuteri Gastrus Egyike a világon legszélesebb körben elterjedt fertőzéseknek A Föld lakosságának körülbelül felét érinti a Helicobacter

Részletesebben

A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A felnőttkori Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2009. szeptember

Részletesebben

Válasz Dr. Molnár Béla, az MTA Doktora opponensi véleményére

Válasz Dr. Molnár Béla, az MTA Doktora opponensi véleményére 1 Válasz Dr. Molnár Béla, az MTA Doktora opponensi véleményére Köszönöm Molnár Béla tanár úrnak, hogy vállalta értekezésem bírálatát, köszönöm elismerő szavait a témaválasztást, az egyes témaköröket, a

Részletesebben

A gyulladásos bélbetegség (IBD)

A gyulladásos bélbetegség (IBD) A gyulladásos bélbetegség (IBD) Dr. Veres Gábor I.sz. Gyermekklinika 2012. november 23. 9 éves fiú Fél év alatt 8 kg fogyás Fél éve hasmenés, görcsös hasfájás Perianális vizsgálat fél év alatt nem történt

Részletesebben

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály

Részletesebben

Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest

Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig. Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest Az eosinophil oesophagitistıl az eosinophil colitisig Dr. Veres Gábor Bókay Gyermekklinika, Budapest Eosinophil oesophagitis 14 éves fiú Korábbi anamnézis: negatív Dyspepsia, epigastrialis fájdalom UBT

Részletesebben

A gyermekkori immunmediált gastrointestinalis kórképek. Dr. Arató András egyetemi tanár, az MTA doktora SE I. Gyermekklinika

A gyermekkori immunmediált gastrointestinalis kórképek. Dr. Arató András egyetemi tanár, az MTA doktora SE I. Gyermekklinika A gyermekkori immunmediált gastrointestinalis kórképek Dr. Arató András egyetemi tanár, az MTA doktora SE I. Gyermekklinika Miért nincs mindig bélgyulladásunk? A T-sejtek 70-80%-a bélben található Több

Részletesebben

A budesonid MMX helye a colitis ulcerosa kezelésében. Dr. Bor Renáta Szegedi Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika

A budesonid MMX helye a colitis ulcerosa kezelésében. Dr. Bor Renáta Szegedi Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika A budesonid MMX helye a colitis ulcerosa kezelésében Dr. Bor Renáta Szegedi Tudományegyetem, I. sz. Belgyógyászati Klinika Colitis ulcerosa terápiája Bal oldali CU-ban: középsúlyos, 5-ASA refrakter (EL1b)

Részletesebben

Aktualitások az IBD diagnosztikájában és terápiájában

Aktualitások az IBD diagnosztikájában és terápiájában Aktualitások az IBD diagnosztikájában és terápiájában Lakatos László Veszprém, Csolnoky Ferenc Kórház, Belgyógyászat Belgyógyászati Kötelező Szintentartó Tanfolyam Székesfehérvár, 2014. március 28. Gyulladásos

Részletesebben

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend)

A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) A colitis ulcerosa diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest, 2013.

Részletesebben

IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton

IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Oktató Kórháza IBD Új terápiás lehetőségek a horizonton Banai János IBD biológiai kezelés anti-tnf Infliximab-TNF blockolás Áttörés Súlyos, terápia rezisztens

Részletesebben

A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai Ellenőrzési Főosztály Budapest,

Részletesebben

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós Főszerkesztő: Dr. Karabélyos Csaba. Bevezetés...

Tartalomjegyzék FOCUS MEDICINAE. Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós Főszerkesztő: Dr. Karabélyos Csaba. Bevezetés... FOCUS MEDICINAE Felelős szerkesztő: Dr. Szolnoky Miklós Főszerkesztő: Dr. Karabélyos Csaba Szerkesztőbizottság: Prof. Bata Csörgő Zsuzsa Dr. Bereczki Csaba Prof. Földesi Imre Prof. Gál János Dr. Kriván

Részletesebben

PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT

PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT PARODONTIUM A FOGAKAT RÖGZÍTŐ SZÖVETEK EGYÜTTESE 1. GINGIVA 2. CEMENT 3. GYÖKÉRHÁRTYA 4. ALVEOLARIS CSONT DENTALIS PLAKK (BIOFILM) - MINDEN FOGÁGYBETEGSÉG OKA A bakteriális plakk a természetben teljes

Részletesebben

A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja

A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja A felnőttkori fisztulázó Crohn-betegség diagnosztikájának és kezelésének finanszírozási protokollja (finanszírozási eljárásrend) Országos Egészségbiztosítási Pénztár Elemzési, Orvosszakértői és Szakmai

Részletesebben

Probiotikumok alkalmazása a gasztroenterológiában

Probiotikumok alkalmazása a gasztroenterológiában 480 Gastro Update 2007 Dr. Demeter Pál Szent Margit Kórház, Gasztroenterológiai Osztály, Budapest Probiotikumok alkalmazása a gasztroenterológiában A 2006-os év közleményei között az összefoglaló cikkek

Részletesebben

Az adaptív immunválasz vizsgálata immunmediált kórképekben. Dr. Dulic Sonja

Az adaptív immunválasz vizsgálata immunmediált kórképekben. Dr. Dulic Sonja PhD tézisek Az adaptív immunválasz vizsgálata immunmediált kórképekben Dr. Dulic Sonja Témavezető: Dr. habil Balog Attila, PhD Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Orvostudományok Doktori Iskola

Részletesebben

A D-vitamin anyagcsere hatásai ECH Molnár Gergő Attila. PTE KK, II.sz. Belgyógyászati Klinika és NC. memphiscashsaver.com

A D-vitamin anyagcsere hatásai ECH Molnár Gergő Attila. PTE KK, II.sz. Belgyógyászati Klinika és NC. memphiscashsaver.com A D-vitamin anyagcsere hatásai memphiscashsaver.com Molnár Gergő Attila PTE KK, II.sz. Belgyógyászati Klinika és NC A D-vitamin képződése és sokrétű hatása http://www.insanemedicine.com/ D-vitamin és szénhidrát-anyagcsere

Részletesebben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben

Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben + Metotrexát és célzott terápiák rheumatoid arthritisben Dr. Pálinkás Márton ORSZÁGOS REUMATOLÓGIAI ÉS FIZIOTERÁPIÁS INTÉZET + Metotrexát (MTX) mint első választandó szer MTX és célzott terápiák kombinációja

Részletesebben

Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében

Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében Klinikai és laboratóriumi faktorok szerepe a gyulladásos bélbetegségek lefolyásában és a terápiára adott válasz megítélésében Doktori értekezés Dr. Kiss Lajos Sándor Semmelweis Egyetem Klinikai Orvostudományok

Részletesebben

OTKA ZÁRÓJELENTÉS

OTKA ZÁRÓJELENTÉS NF-κB aktiváció % Annexin pozitív sejtek, 24h kezelés OTKA 613 ZÁRÓJELENTÉS A nitrogén monoxid (NO) egy rövid féléletidejű, számos szabályozó szabályozó funkciót betöltő molekula, immunmoduláns hatása

Részletesebben

Bírálat. Dr. Molnár Tamás. A biológiai terápia hatékonysága és korlátai különböző típusú gyulladásos bélbetegségekben. c. MTA doktori értekezéséről

Bírálat. Dr. Molnár Tamás. A biológiai terápia hatékonysága és korlátai különböző típusú gyulladásos bélbetegségekben. c. MTA doktori értekezéséről DEBRECENI EGYETEM ÁLTALÁNOS ORVOSTUDOMÁNYI KAR BELGYÓGYÁSZATI INTÉZET REUMATOLÓGIAI TANSZÉK Bírálat Dr. Molnár Tamás A biológiai terápia hatékonysága és korlátai különböző típusú gyulladásos bélbetegségekben

Részletesebben

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK

1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK 1. AZONOSÍTÁS ÉS DEMOGRÁFIAI ADATOK Tajszám: Név: Születési dátum (év/hónap/nap): Nem: nő / férfi Etnikai csoport: kaukázusi (Europa, India, Pakisztán, Afganisztán, Arábia, Észak-Afrika, Közel- Kelet,

Részletesebben

A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében

A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében A vastagbélhám sejtkinetikai változásainak vizsgálata gyulladásos vastagbélbetegségekben a gyulladás szövettani aktivitásának függvényében Doktori (PhD) dolgozat Gastroenterológia c. PhD program keretében

Részletesebben

Az allergia molekuláris etiopatogenezise

Az allergia molekuláris etiopatogenezise Az allergia molekuláris etiopatogenezise Müller Veronika Immunológia továbbképzés 2019. 02.28. SEMMELWEIS EGYETEM Pulmonológiai Klinika http://semmelweis.hu/pulmonologia 2017. 03. 08. Immunológia továbbképzés

Részletesebben

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár

Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Probiotikumokszerepe a mindennapokban Dr. Herczegfalvi Csanád szakgyógyszerész Fehér Kígyó Gyógyszertár Tartalom 1. A humán mikrobióta és a probiotikumok 1. Bél mikrobiótát befolyásoló tényezık 2. Probiotikumok

Részletesebben

A krónikus hasi fájdalom infektológiai vonatkozásai

A krónikus hasi fájdalom infektológiai vonatkozásai A krónikus hasi fájdalom infektológiai vonatkozásai Wacha Judit Semmelweis Egyetem I. sz. Sebészeti Klinika 1 Kapcsolat a fertőzések, antibiotikum használat és a különféle betegségek előfordulása között

Részletesebben

Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona

Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona Szepszis - epidemiológia. Fogalmi meghatározások Ökrös Ilona B-A-Z Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Miskolc Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztály A definíciók fejlődéstörténete

Részletesebben

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése

Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Colorectalis carcinomában szenvedő betegek postoperatív öt éves követése Kegyes Lászlóné 1, Némethné Lesó Zita 1, Varga Sándor Attiláné 1, Barna T. Katalin 1, Rombauer Edit 2 Dunaújvárosi Prodia Központi

Részletesebben

Dr. Lakatos Péter. doktori értekezésének bírálata

Dr. Lakatos Péter. doktori értekezésének bírálata Dr. Lakatos Péter Genetikai, szerológiai és klinikai tényezők szerepe a gyulladásos bélbetegségek patogenezisében, jelentőségük a kórlefolyás és a terápiára adott válasz előrejelzésében című doktori értekezésének

Részletesebben

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék

A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben. Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék A PET szerepe a gyógyszerfejlesztésben Berecz Roland DE KK Pszichiátriai Tanszék Gyógyszerfejlesztés Felfedezés gyógyszertár : 10-15 év Kb. 1 millárd USD/gyógyszer (beleszámolva a sikertelen fejlesztéseket)

Részletesebben

A szepszis antibiotikum-terápiája

A szepszis antibiotikum-terápiája Szepszis A gondot okozó ellenség! A szepszis antibiotikum-terápiája Dr. Székely Éva Szent László Kórház AITSZME Tudományos Napok, Budapest 2008. október 29. A szepszis kezelésének összetevői A fertőzésforrás

Részletesebben

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza

Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben. Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Súlyos infekciók differenciálása a rendelőben Dr. Fekete Ferenc Heim Pál Gyermekkórház Madarász utcai Gyermekkórháza Miért probléma a lázas gyermek a rendelőben? nem beteg - súlyos beteg otthon ellátható

Részletesebben

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015.

VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. VI. Népegészségügyi Konferencia, Megnyitó 2015. Jubileumi V. Sikeresen Teljesült Évad / 2010-2011 - 2012-2013 - 2014 / Központi vastagbéldaganat rizikó felmérési kérdőív 2012-2013-14. évi eredményei Dr.

Részletesebben

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest

MAGYOT évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest MAGYOT 2017. évi Tudományos Szimpóziuma Május 5-6, Budapest A petefészekrákok kezelésében nem régen került bevezetésre egy újabb fenntartó kezelés BRCA mutációt hordozó (szomatikus vagy germinális) magas

Részletesebben

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer

Immunológia alapjai. 10. előadás. Komplement rendszer Immunológia alapjai 10. előadás Komplement rendszer A gyulladás molekuláris mediátorai: Miért fontos a komplement rendszer? A veleszületett (nem-specifikus) immunválasz része Azonnali válaszreakció A veleszületett

Részletesebben

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK

INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK INTRACELLULÁRIS PATOGÉNEK Bácsi Attila, PhD, DSc etele@med.unideb.hu Debreceni Egyetem, ÁOK Immunológiai Intézet INTRACELLULÁRIS BAKTÉRIUMOK ELLENI IMMUNVÁLASZ Példák intracelluláris baktériumokra Intracelluláris

Részletesebben

A prokalcitonin prognosztikai értéke

A prokalcitonin prognosztikai értéke A prokalcitonin prognosztikai értéke az első 24 órában Dr. Tánczos Krisztián SZTE Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Carlet et al. Antimicrobial Resistance and Infection Control 2012, 1:11 Carlet

Részletesebben

Az anyatej bioaktív összetevői. Arató András Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika

Az anyatej bioaktív összetevői. Arató András Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika Az anyatej bioaktív összetevői Arató András Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekklinika Milupa Szimpózium, Göd, 2009.05.8. Az integrált mukozális immunrendszer Brandtzaeg P. et al. Immunology Today, 1999,

Részletesebben