MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ. Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon. Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2."

Átírás

1 Telefon: Fax: (+36-1) (+36-1) Eötvös József Főiskola 6500 Baja, Szegedi út 2. MŰSZAKI DOKUMENTÁCIÓ Aleph WebOPAC elérhetővé tétele okostelefonon Pályázati azonosító: TÁMOP A-11/ KÉSZÍTETTE: Ex-Lh Számítástechnikai és Kereskedelmi Kft. H-1074 Budapest, Rákóczi út 30. BUDAPEST, február 10. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 1/11.

2 Telefon: Fax: (+36-1) (+36-1) Mobil könyvtári portál A projekt célja: az Eötvös József Főiskola könyvtárának elektronikus katalógusában (WebOPAC) elérhető adatok és szolgáltatások elérhetővé tétele mobil eszközökkel (okostelefonokkal és táblagépekkel). A fejlesztés a TÁMOP /A-11/1 Tudásdepó-Expressz A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében pályázati program keretei között valósult meg. Szakmai specifikáció: Az ALEPH OPAC felület optimalizálása mobil eszközökre A katalógus szolgáltatásinak optimalizálása Megjelenés Az Aleph mobil OPAC nyitóképernyője ( :8991/mobile): A mobil OPAC felületét a jquery Mobile1.3.2 keretrendszer biztosítja, amely gyakorlatilag minden mobileszközön - amely naprakész böngészőprogramot futtat - garantálja a problémamentes megjelenést. A keretrendszer reszponzív megjelenítést valósít meg mobileszközökön belül is, ezáltal más megjelenést kapunk mobiltelefonokon illetve táblagépeken. A megjelenéssel kapcsolatos módosításokat stíluslap-fájlon keresztül lehet elvégezni. Az alap megjelenítés módosításához a css\themes\default\jquery.mobile css fájlt kell szerkeszteni, néhány esetben szükség lehet a mappán belül található további css fájlok módosítására is. A következő ábrákon látszódik a két eszköztípuson történő megjelenítés közti különbség (okostelefon ill. táblagép): Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 2/11.

3 Telefon: Fax: (+36-1) (+36-1) A funkciók elérése, működése, megvalósítása Az egyes funkciók megvalósulásáról PHP programozási nyelven írt algoritmusok gondoskodnak, melyek 3 adatforrással dolgoznak: 1. normál webopac 2. XML kimenet, 3. ORACLE adatbázis lekérdezés. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 3/11.

4 A funkciókat a menün keresztül hívhatjuk meg, melyet a mobilos környezetben egyre inkább standard-nek számító hamburger menü ikonnal lehet megjeleníteni. Bejelentkezés Egyes menüpontok csak a használó azonosítása, azaz bejelentkezést követően érhetők el. A mobil felületen nincs külön bejelentkezés menüpont, hanem ha a felhasználó olyan menüpontot/funkciót választ ki ami bejelentkezéshez kötött, és még nincs bejelentkezve, akkor megjelenik a bejelentkezés űrlapja. Megvalósítás: a login.php jeleníti meg a bejelentkezés űrlapját és magát az autentikációt is ez a fájl végzi. Az űrlapon a felhasználónak az azonosítóját és a jelszavát kell megadnia. A megadott azonosítót a php fájl kiegészíti 20 karakter hosszúságúra szóközökkel, majd az adatbázishoz kapcsolódás után ezen 20 karakter segítségével lekérdezi a felhasználó jelszavát. Ezt követően összehasonlításra kerül a tárolt és a megadott jelszó. Abban az esetben, ha egyeznek, akkor a munkamenethez eltárolásra kerül egy $_SESSION['bor_id'] változó és ezáltal megtörtént a hitelesítés. A menüben elérhető funkciók: Keresés A keresés mint a legfontosabb funkció két helyen is elérhető a felületen, amellett hogy kezdőoldalként is funkcionál. Menün keresztüli és kezdőoldali eléréssel a felhasználónak lehetősége van választani, mely mező(k) tartalmára vonatkozóan kívánja lefuttatni keresőkérdését: bármelyik mező; szerző, testület; cím, sorozat, konferencia; megjelenés helye; kiadó; tárgyszó; ETO; ISBN; ISSN. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 4/11.

5 A mobil katalógus nem csak a menüből érhető el, hanem a mobol OPAC bármelyik oldaláról, a fejlécben található keresőmezővel, amely alapértelmezetten a minden mező indexben keres. Ennél a keresőablaknál a felhasználónak nincs módja más keresőindexet választani. A keresőmező mobiltelefonos felület esetén a nagyító ikon megérintésével jeleníthető meg (táblagépes felületen folyamatosan látható a keresőmező). A keresés lefuttatása után a találati lista oldalanként 10 tételt jelenít meg. Az egyes tételeket kiválasztva megjelenik a rekord normál webopac-ból ismert standard formátuma illetve a példányadatok. Megvalósítás: A keresést és a találati lista megjelenítését a search.php végzi a normál webopac GET paraméteres meghívásával, majd ezt követően feldolgozza a normál webopac webes kimenetét meghatározott html tag-ek mentén. A rekordmegjelenítésről a record.php gondoskodik, hasonló elven, ahogy a találati lista feldolgozása történik, tehát a normál webopac webes kimenetét dolgozza fel. A példányadatokhoz az items.php a megfelelő xml kérést küldi el az Aleph felé, majd az XML kimenetet feldolgozza. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 5/11.

6 Új beszerzések Az aktuális dátumhoz viszonyított elmúlt két hónap friss könyvtári beszerzéseit jeleníti meg ez a funkció. A funkció működése megegyezik a keresés működésével, hiszen a háttérben ugyanúgy egy keresés fut le, amely a meghatározott nyitó és záró dátum között létrejött rekordokra vonatkozóan futtat lekérdezést. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 6/11.

7 Megvalósítás: a search.php fájl abban az esetben, ha egy p=new GET paraméterátadással fut le automatikusan egy olyan keresőkérdést futtat le, amely az elmúlt két hónap beszerzéseit jeleníti meg a találati listában. Adataim Bejelentkezéshez kötött menüpont, a felhasználó ALEPH-ben tárolt alapadatait jeleníti meg. Megvalósítás: a patroninfo.php a megfelelő xml kérést küldi el az aleph felé, majd az XML kimenetet feldolgozza. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 7/11.

8 Kölcsönzéseim Bejelentkezéshez kötött menüpont, a felhasználó élő kölcsönzéseit listázza. Megvalósítás: a loans.php a megfelelő xml kérést küldi el az aleph felé, majd az XML kimenetet feldolgozza. Pénzügyeim Bejelentkezéshez kötött menüpont, a felhasználó lezárt pénzügyi tranzakcióit listázza. Megvalósítás: a cash.php a megfelelő xml kérést küldi el az aleph felé, majd az XML kimenetet feldolgozza. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 8/11.

9 Nyelvválasztás A katalófus felület magyar és angol nyelven érhető el. Az aktuális nyelv a $_SESSION['lng'] munkamenet változóban kerül eltárolásra (hun vagy eng), váltani a lng_select.php meghívásával tud a felhasználó, amely mindig csak a nem használt nyelvet kínálja fel, majd annak kiválasztásával módosítja a $_SESSION['lng'] értékét. A többnyelvűség nyelvi fájlok segítségével lett megvalósítva (lng_hun.php, lng_eng.php). A $_SESSION['lng'] tartalmától függ, melyik nyelvi fájl tartalmát hívja meg az index.php fájl. Egyetlen helyen a többnyelvűség másképp van megoldva. Rekordinformációnál a normál webopac webes felületéről érkező magyar címkéket egy javascript (lng_eng.js) cseréli le angol nyelv esetén. Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 9/11.

10 Kijelentkezés A kijelentkezés a PHP munkamenet törlésével valósul meg (logout.php). Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 10/11.

11 Webszerver követelmény A mobil OPAC-ot futtató webszervernek legalább PHP 4-es támogatással kell rendelkeznie, ezen túl szükséges a PECL/OCI8 php kiterjesztés megléte Ref: 36ejf_Mobil_OPAC.doc P 11/11.

TÁVOLRÓL SEM ELÉRHETETLEN!

TÁVOLRÓL SEM ELÉRHETETLEN! TÁVOLRÓL SEM ELÉRHETETLEN! SAP BUSINESS ONE MOBIL ALKALMAZÁS FELHASZNÁLÓI ISMERTETŐ Készítette: Contact Plus Consulting Kft. www.contactplus.hu, Copyright 2010 Tartalom 1. Bevezető... 3 2. Bejelentkezés...

Részletesebben

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon:

Informatikai tevékenység 2234 Maglód, Széchenyi u. 4. +36.30.215.6737 +36.29.325.854 Mérnöki, tanácsadói tevékenység Iroda: Mobil: Telefon: +36.22.534.280 +36.22.534.282 Számlázó és Készletnyilvántartó Program Felhasználói kézikönyv Készítette: Újfalusi Krisztián UFO-INFO Bt. 2006.03.20. UFO-INFO Bt. Kézikönyv: Számlázó és Készletnyilvántartó

Részletesebben

KÓRHÁZI FINANSZÍROZÁSI ADATOK ONLINE BESOROLÁSÁRA ALKALMAS INFORMATIKAI RENDSZER

KÓRHÁZI FINANSZÍROZÁSI ADATOK ONLINE BESOROLÁSÁRA ALKALMAS INFORMATIKAI RENDSZER WEBESOROLÓ KÓRHÁZI FINANSZÍROZÁSI ADATOK ONLINE BESOROLÁSÁRA ALKALMAS INFORMATIKAI RENDSZER A WEBESOROLÓ A HBCS AUDIT KFT. SAJÁT FEJLESZTÉSŰ, WEB ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZERE, AMELYNEK SEGÍTSÉGÉVEL AZ

Részletesebben

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6

PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor. Felhasználói kézikönyv V1.6 PDAstudio Offline Adatgyűjtő Alkalmazás Generátor Felhasználói kézikönyv V1.6 1 Tartalomjegyzék: 1. A PROGRAM RÖVID LEÍRÁSA... 4 2. RENDSZERKÖVETELMÉNYEK... 5 2.1. PC OLDALI HARDVER ÉS SZOFTVERKÖVETELMÉNYEK...

Részletesebben

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE

A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE EÖTVÖS JÓZSEF FŐISKOLA Neveléstudományi Kar Budapesti Kihelyezett Tagozat A DUNAKESZI KÖLCSEY FERENC VÁROSI KÖNYVTÁR ONLINE SZOLGÁLTATÁSAINAK FEJLESZTÉSE Konzulens: Fehér Miklós OSZK-KI Kutatási és Szervezetfejl.

Részletesebben

KONTAKT ios alkalmazás útmutató

KONTAKT ios alkalmazás útmutató KONTAKT ios alkalmazás útmutató 1 Tartalomjegyzék 1 Bevezetés... 4 2 Rendszerkövetelmények... 4 2.1 ios verzió... 4 2.2 Készülék hardver... 4 3 Az alkalmazás indítása... 4 4 Bejelentkezés a szolgáltatásba...

Részletesebben

SZAKDOLGOZAT. Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén BAJA 2005.

SZAKDOLGOZAT. Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén BAJA 2005. SZAKDOLGOZAT Információkeresés elmélete és gyakorlata a siklósi Városi Könyvtár WebOPAC felületén A Textlib könyvtári integrált rendszer Web-es környezetben Készítette: Fődi Katalin informatikus-könyvtár

Részletesebben

1. NetBANK - Bevezetés, általános tudnivalók

1. NetBANK - Bevezetés, általános tudnivalók 1. NetBANK - Bevezetés, általános tudnivalók A felhasználói kézikönyv első részében részletesen áttekintjük a rendszerben elérhető funkciókat, a második részben tipikus banki ügyintézésből vett példák

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv

Felhasználói kézikönyv Felhasználói kézikönyv Központi Jogosultsági Rendszer Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Intézet 2010. július 23. Verziószám: 1.0 Végleges Tartalomjegyzék 1 Bevezető... 1 2 A Központi Jogosultsági Rendszer

Részletesebben

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3

Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 Balance mérlegelő program Felhasználói kézikönyv BALANCE 1.3 1/63 Tartalomjegyzék 1. Bevezető...3 A rendszer rövid jellemzése...3 A program főbb tulajdonságai...3 2. A program használatba vétele...4 3.

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kis Készlet és Számla Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések Ezen szoftvertermék az őt alkotó részelemek együttesét tekintve képviseli a jogvédelem alá eső termék fogalmát.

Részletesebben

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek

Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek Nagy Gusztáv Drupal 7 alapismeretek 2012 A műnek erre a változatára a Nevezd meg! Így add tovább! 3.0 licenc feltételei1 érvényesek. A következőket teheted a művel:

Részletesebben

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat

Szakdolgozat. Széll Kornél. Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Szakdolgozat Széll Kornél Műszaki informatikai szak, hálózati technológiák szakirány, levelező tagozat Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Kar Kecskemét 2007 1. Bevezetés Az

Részletesebben

K e z e l ő i l e í r á s

K e z e l ő i l e í r á s Kezelői leírás Kezelői leírás 2010 május 10 HNS SPC Statisztikai folyamatszabályozó és minőségellenőrző program Copyright 1995-2010 HNS Műszaki Fejlesztő Kft. 9027 Győr, Gesztenyefa u. 4. Tel.: (96) 506-930

Részletesebben

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181

123Szamla.hu Használati Útmutató. Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15. 123szamla.hu info@123szamla.hu 06 30 535 2181 123Szamla.hu Használati Útmutató Verziószám: 2015/W29 Utolsó frissítés: 2015.07.15 Tartalom Szolgáltatói adatok... 4 Kiállítható számlák... 4 Regisztráció... 4 A vállalkozás adatainak beállítása... 5 Logó

Részletesebben

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ

WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ WORDPRESS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ e-motions Kft. 1 1. Tartalomjegyzék WordPress Felhasználói dokumentáció... 1 1. Tartalomjegyzék...2 2. A WordPress szoftverről...4 3. Online dokumentáció... 5 A WordPress

Részletesebben

Használati leírás. Android alkalmazás

Használati leírás. Android alkalmazás Figyelmeztetés! Ez a kézikönyv információkat tartalmaz a készülék használatával és működésével kapcsolatos megkötésekről. Ezen információk a gyár garancia vállalásával kapcsolatosak. Ezért gondosan tanulmányozza

Részletesebben

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára

Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Online alapismeretek látássérült felhasználók számára Vakbarát tananyag Szerző: Herczeg Lajos, Mali Attila Kiadja az "Informatika a látássérültekért" Alapítvány Copyright 2014. Minden jog fenntartva. A

Részletesebben

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat.

A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez összegyűjtöttük a leggyakrabban felmerülő kérdéseket, kérjük olvassa át a válaszokat. K&H Bank Zrt. 1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. telefon: (06 1) 328 9000 fax: (06 1) 328 9696 Budapest 1851 www.kh.hu bank@kh.hu Kedves Ügyfelünk! A K&H e-bank és mobilbank még egyszerűbb kezeléséhez

Részletesebben

Balatonakali Község Önkormányzata

Balatonakali Község Önkormányzata Előzetes ajánlat Balatonakali Község Önkormányzata részére Weboldal fejlesztési szolgáltatás nyújtására Dokumentum verziószáma: 1.0 Ajánlat készült: 2015. január 27. Jelen dokumentum bármely részének felhasználása

Részletesebben

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08.

IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE. Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. IGÉNYBEVEVŐI NYILVÁNTARTÁS (KENYSZI) FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV ADATSZOLGÁLTATÓK, E-KÉPVISELŐK RÉSZÉRE Szoftver verziószám: 1.2.2.0 Dátum: 2015.04.08. TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 4 1.1. A DOKUMENTUM CÉLJA,

Részletesebben

MOKK FMH Rendszer. Az űrlap XML formátumú, aláírtan egy.es3 aktaként jelenik meg.

MOKK FMH Rendszer. Az űrlap XML formátumú, aláírtan egy.es3 aktaként jelenik meg. MOKK FMH Rendszer Előzetes információink alapján a következőkben leírtakat feltételezzük, melyekkel kapcsolatban megfogalmazzuk kérdéseinket és észrevételeinket. Regisztráció Értesüléseink szerint valamennyi

Részletesebben

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER

INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER EDUSZAB: 28/342B (FNY1) INTEGRÁLT NYOMONKÖVETŐ RENDSZER Felhasználói kézikönyv 1/57 EDUSZAB: 28/342B (FNY1) TARTALOMJEGYZÉK 1. Bevezetés... 5 1.1. Dokumentum célja... 5 1.2. Rendszer célja... 5 1.3. Alapfogalmak

Részletesebben

Segítség a hivatali kapu használatához

Segítség a hivatali kapu használatához Segítség a hivatali kapu használatához Készítette: Kopint-Datorg Zrt. Tartalomszolgáltatási Igazgatóság Utolsó módosítás: 2011.06.03. Probléma esetén írásos segítséget az info@magyarorszag.hu e-mail címen,

Részletesebben

Az autorizáció részletes leírása

Az autorizáció részletes leírása Az autorizáció részletes leírása 1. REGISZTRÁCIÓ ÉS FELTÉTELEI 1.1 Regisztráció Az Autorizációs kérés előtt a szervezetnek vagy a magánszemélynek regisztráltatnia kell magát. A regisztrációs lapon megadott

Részletesebben

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET

HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET HALLGATÓI FELHASZNÁLÓI SEGÉDLET Felhasználói dokumentáció verzió 3.4. Budapest, 2012. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 3.1 2011.03.01 2.3.3 Üzenetekhez melléklet csatolható (NMS modul

Részletesebben

Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás

Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás Használati útmutató OTPdirekt szolgáltatás 1 1. Fejezet OTPdirekt Contact Center, Internet Bank, SmartBank és SMS- Kontroll... 5 1. Általános információk... 5 2. Az OTPdirekt szolgáltatás felhasználói...

Részletesebben

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER

LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER LETÉTKEZELŐ NYILVÁNTARTÁSI RENDSZER Felhasználói kézikönyv a letéteményes ügyvédek részére 1.2 verzió 2015. május 14. Dokumentum adatlap Projekt/modul megnevezése: Magyar Ügyvédi Kamara Letétkezelő nyilvántartási

Részletesebben

Segítség a hivatali kapu használatához

Segítség a hivatali kapu használatához Segítség a hivatali kapu használatához Készítette: Kopint-Datorg Zrt. Tartalommenedzsment Üzletág Utolsó módosítás: 2011.01.05. Probléma esetén írásos segítséget az info@magyarorszag.hu e-mail címen, telefonos

Részletesebben