Debreceni Egyetem Informatikai Kar JÁTÉKELMÉLET

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Debreceni Egyetem Informatikai Kar JÁTÉKELMÉLET"

Átírás

1 Debreceni Egyetem Informatikai Kar JÁTÉKELMÉLET Témavezető: Dr. Várterész Magda egyetemi docens Készítette: Szabó Péter programtervező informatikus szak Debrecen 2010.

2 KÖSZÖNETNYILVÁNÍTÁS Ezúton szeretném kifejezni köszönetemet és tiszteletemet mindenkinek, aki a diplomamunkám elkészítéséhez nagyban hozzájárult, elsősorban Dr. Várterész Magda Tanárnőnek, akinek tudása és előadásmódja inspirálólag hatott rám, és szüleimnek, akik biztosították számomra a tanuláshoz elengedhetetlen nyugodt környezetet. 2.

3 TARTALOMJEGYZÉK Köszönetnyilvánítás... 2 Tartalomjegyzék Előszó Bevezetés... 6 Játékos... 8 Stratégia... 9 A játék reprezentációja... 9 A kubai rakétaválság Kétszemélyes játékok vizsgálata Zérusösszegű játékok Nyeregponttal rendelkező játékok Az első világháború kitörése Biztonsági szintet maximalizáló elv Minimax és Maximin stratégia Megoldás Egyensúlypont Előnyök Hátrányok Nyeregponttal nem rendelkező játékok Várható nyereséget maximalizáló elv Optimális kevert stratégia Megoldás Előnyök Hátrányok Összefoglalás Változó összegű játékok A fogolydilemma A racionalitás korlátai Szigorúan dominált stratégiák Megoldás Alternatív megoldás Többszörös fogolydilemma Axelrod versenye Összefoglalás Nash-egyensúly Előnyök Hátrányok A csirkedilemma A trójai fogatverseny Játéktípusok Megoldás Összefoglalás A visszahívás dilemmája Megoldás Összefoglalás Táblázat- és képletjegyzék Irodalomjegyzék

4 Előszó Az ember a szűkösen rendelkezésre álló javak és korlátozott lehetőségek világában él, ezért fontos, hogy hatékonyan és önérdekkövető módon viselkedjen. 1 Az önérdekkövető viselkedés azonban sokszor konfliktushelyzetet teremt, mert sok esetben csak valakinek a kárára érhetünk el sikereket. Azonban nem árt számításba vennünk, hogy a nem kooperatív viselkedés hosszú távon nem biztos, hogy a legkifizetődőbb, a másokkal való együttműködésnek sokszor számos olyan előnye van, amely miatt megéri lemondani az önzésről. Sokféle tudomány és tudományág kutatja az önérdekkövető viselkedés alapvető formáit, előnyeit és hátrányait, a lehetséges viselkedési stratégiákat, valamint azok társadalomra gyakorolt hatását. A közgazdaságtan, a döntéselmélet, a konfliktuskutatás, a biológia egyes részei, a politikatudomány és számos társadalomfilozófiai irányzat is foglalkozik a kérdéssel. A téma kellő körüljárásához ezért nem árt az interdiszciplináris szemlélet, vagy legalábbis a dolgok több szempontból való megvizsgálására való hajlam. Mi a játékelmélet segítségével és annak keretein belül fogjuk megvizsgálni a kérdést, néhol megengedve a kitekintést más tudományágak elért eredményeire is, hogy több nézőpont érvényesüljön, és ezáltal teljesebb képet nyújtsunk a vizsgált kérdésről. A diplomamunka célja nem a játékelmélet teoretikus bemutatása, hanem a játékelméleti paradigma alkalmazása különböző kritikus döntési helyzetekre, érdekkonfliktusokra, társadalmi dilemmákra, játékokra. A dolgozat központi kérdése az, hogy létezik-e valamilyen univerzális módszer, valamilyen elv, amely mindig megmondja, hogy kritikus helyzetekben milyen döntéseket hozzunk? Továbbá: lehet-e racionálisan gondolkodva jó döntéseket hozni? Kit nevezhetünk racionálisan gondolkodó egyénnek, és mit takar ez lényegében? Kézzelfogható példák vizsgálatával megpróbálunk majd választ kapni ezekre a kérdésekre is. Először röviden bemutatjuk a játékelmélet kialakulását és hátterét, ismertetjük az alapvető fogalmakat, majd rátérünk a konkrét példák vizsgálatára. Megpróbálunk megoldást találni a dilemmákra, esetenként több lehetséges megoldási módot is megvizsgálunk, és szót ejtünk az egyes módszerek előnyeiről és hátrányairól. 1 Tóth I. János: Játékelmélet és társadalom, JATEPress, Szeged, o. 4.

5 Legvégül pedig sajnálattal megállapítjuk, hogy nem létezik univerzális, minden esetben használható módszer, és összegzésként levonjuk a tanulságot. 5.

6 1. fejezet Bevezetés A játékelmélet a többihez képest még viszonylag fiatal részterülete a matematikának, de magas iránta az érdeklődés a nem matematikusok körében is, mivel alkalmazási lehetőségei messze túlmutatnak a matematikán. Az elmélet megalapozója a magyar származású sokoldalú gondolkodó, Neumann János volt, aki a pókerjátékot vizsgálva alkotta meg a társas viselkedés matematikai leírását. A témával kapcsolatos első dolgozata 1928-ban jelent meg, a Morgensternnel közösen írt részletesebb leírás pedig 1944-ben született John von Neumann Oskar Morgenstern: Theory of Games and Economic Behavior címen, mely munkát a huszadik század legjelentősebb tudományos eredményeinek egyikeként tartanak számon, és a mai napig a terület alapműve maradt. Neumann előtt a játékokat kizárólag csak pszichológiai szempontok alapján vizsgálták, az ő érdeme abban állt, hogy megpróbált kifejleszteni egy működőképes, absztrakt matematikai eszköztárat a társas interakciók vizsgálatára. Előrelátó újítása, hogy a legkülönfélébb, bonyolult eltéréseket mutató játékokat megkísérelte egységes matematikai struktúrába foglalni és ezeket tisztán, egzakt matematikai eszközökkel vizsgálni. Nem véletlen, hogy a társas viselkedés kutatásában éppen a társasjátékok tanulmányozása hozta meg az áttörést, mivel ezek vizsgálata és leírása viszonylag egyszerűnek mondható, egyúttal pedig megtalálhatóak bennük a különféle konfliktusok főbb elemei, megjelenik és összekapcsolódik bennük a kölcsönös függőség, az önérdekkövetés és a szabálykövetés. A játékelmélet egészen pontosan fogalmazva csak a stratégiai játékok elmélete: azaz csak olyan problémákkal foglalkozik, ahol a döntéshozóknak, vagy más néven a játékosoknak a játék kimenetelére a fennálló feltételek és szabályok keretei között befolyásuk van, és amelyekben általában egy vagy több emberrel szemben kell eredményes döntést hozniuk, vagyis bizonyos cselekvési tervek esetében a lehetséges stratégiák közül kiválasztani a legjobbat. Éppen ezért a tiszta szerencsejátékokat (pl. kockajáték, rulett) a játékelmélet nem vizsgálja, mert azok eredményei kizárólag a véletlenen múlnak, hiányzik belőlük a stratégiai elem. A pókerben éppen az az érdekes, hogy nem csupán a sors, hanem más emberek stratégiája ellen is jól kell teljesítenünk. 6.

7 Első hallásra ugyan meglepő lehet, de a pókerjáték elméleti szempontból nem sokban különbözik például egy háborús konfliktustól. Minden játékos a kártyajátékosok a pókerben éppúgy, mint a hadviselő felek a háborúban nyerni szeretne, a saját nyeresége maximalizálására törekszik, igyekszik a játék/háború maga számára legelőnyösebb kimenetelét biztosítani. Azonban ha az egyik nyer, akkor mások szükségképpen veszítenek. A játékosok céljai tehát általában ellentétesek, ez a konfliktus alapja. Ha érdekeik teljesen ellentétben állnak egymással, akkor zérus- vagy állandó összegű játékokról beszélünk, ami azt jelenti, hogy itt új érték nem jön létre, és nem is vész el; amit az egyik játékos megnyer, azt a másik játékos elveszíti. A nevét pedig onnan kapta, hogy a nyereményeket pozitív nyereségként, a veszteségeket pedig negatív nyereségként számítva a játékosok nyereségeinek összege nulla (vagy c konstans, azaz állandó). A teljes ellentéten alapuló konfliktusok a gyakorlati életben viszonylag ritkák, de azokat az eseteket például, amikor két politikus indul ugyanazért a tisztségért, vagy két nagyvállalat ugyanazért a szerződésért versenyez nyugodtan tekinthetjük ilyennek, mert ezekben a helyzetekben nem lehet osztozni a sikeren, de ide sorolható az állami költségvetés ahol egy meghatározott összeget osztanak szét az egyes területek között és sok társasjáték is (pl. kétszemélyes kártyajátékok, sakk, stb.), így ezeknél a konfliktusoknál a zérusösszegű (állandó összegű) modell a leghasználhatóbb. A legtöbb társadalmi, politikai vagy gazdasági interakcióban azonban a játékosok között nincsen száz százalékos ellentét, egyaránt vannak közös és ellentétes érdekeik is. Szinte a legtöbb emberi interakció ellentétes és közös érdekek bonyolult kombinációja. Az ilyen játékokat változó (nem zérus-) összegű vagy vegyes motivációjú, nem tiszta konfliktusos játékoknak nevezzük. Ezekben a játékokban a játékosok nem csak egymástól nyerhetnek, hanem valamilyen a játékosokon kívüli tényező is a játékosok érdekeit szolgálja (pl. támogatás, adomány, természeti erőforrások, stb.). Mivel ezekben a játékokban a játékosok nyereségeinek összege nem állandó, a fő problémát itt az okozza, hogy a játékosoknak dönteniük kell arról, hogy a közös nyereségük maximalizálására törekednek-e, vagy a saját egyéni részesedésüket szeretnék minél inkább növelni; a két cél ugyanis legtöbbször egyidejűleg nem megvalósítható. 7.

8 Játékos Játékos lehet egyetlen személy, de egyének egy olyan csoportja is, amelyik önálló döntéshozó egységként működik, például gazdasági küzdelmek esetén egy vállalat, háborús konfliktus esetén egy egész nemzet is, vagy bizonyos helyzetekben még a gének is tekinthetők annak, mindig attól függ, hogy melyik terület melyik problémáját vizsgáljuk. A lényeg a különböző érdekeltségű csoportokon van. A játékosok száma szerint megkülönböztetünk egyszereplős játékokat, kétszereplős játékokat, valamint n-szereplős játékokat, ahol n > 2 egész szám. Azokat a játékokat, ahol egyetlen szereplő hoz döntéseket, természet elleni játéknak is szokás nevezni, és formálisan ez a legegyszerűbb játéktípus. Ettől sokkal érdekesebbek azok a játékok, ahol már kettő szereplő küzd egymással. Ezekben a játékokban természetesnek tekinthetjük az egyensúlyhelyzetre való törekvést, amelyen olyan stratégiák megválasztását értjük, amelyeknél jobbat egyetlen játékos sem választhat, feltéve, hogy a többi játékos is az egyensúlyhelyzetnek megfelelő stratégiát játssza. Ez azt jelenti, hogy mindegyik játékos, miután megtudja, hogy a többiek hogyan játszottak, utólag sem tud egy másfajta, számára kedvezőbb játékmódot találni. Más stratégiával sem javíthatna az eredményén, legfeljebb csak akkor, ha a többiek is változtatnak a stratégiájukon. Az egyensúlyhelyzetek vagy egyensúlypontok megkeresése a játékelmélet egyik lényeges feladata. A harmadik csoportot a többszemélyes játékok képezik, amely két altípusra bontható. Az első az ún. kooperatív játékok csoportja. Ez a játéktípus lényegesen különbözik a kétszemélyes játékoktól: itt olyan problémákkal is találkozhatunk, amik két játékos esetén fel sem merülnek. Amint ugyanis megjelenik a játékban egy harmadik szereplő, bármelyik kettő szövetségre léphet egymással és koalíciót alkothat. Ezért a többszereplős játékok elmélete leginkább a koalíciók létrehozásával és felbomlásával foglalkozik, a koalíciók optimális méretét kutatja, továbbá azt vizsgálja, hogy egy koalíción belül a tagok hogyan részesülnek az együttes nyereményből. Itt megjegyezzük, hogy szociológiai szempontból még további felosztást is alkalmazhatunk: lényeges különbség van ugyanis a kis létszámú csoportok (felső határa sokak szerint 7 fő) és a nagy létszámú csoportok között. A kis létszámú csoportok esetében lehetőség van a közvetlen vitára, megbeszélésre, tárgyalásra, így a tagok között könnyebben kialakulhat spontán kooperáció, míg a nagyobb létszámú csoportok esetében 8.

9 nincs lehetőség a személyes kommunikációra, így csak különböző közvetett módszerekkel lehet megteremteni a kollektív együttműködés feltételeit. A többszemélyes játékok elméletének másik válfajában ún. nemkooperatív játékok a koalíciók alakítása nincs megengedve, vagyis feltételezzük, hogy a játékosok között szövetségek nem jöhetnek létre, mondjuk a játék szabályai vagy törvényi tiltás miatt (pl. kartellellenes törvény). Ez megint speciális helyzetet teremt. Mi a továbbiakban a kétszemélyes játékokkal fogunk behatóbban foglalkozni. Stratégia Stratégián a játékosoknak a játék kimenetelét befolyásoló tevékenységeit, döntéseit értjük. A stratégia tehát egyfajta cselekvési terv, amely a játék során (elvileg) előálló bármely szituációban megmondja a játékosnak, hogy mit lépjen, milyen döntést hozzon. A játékos sorsa viszont nem csak saját cselekvéseitől függ, hanem a többi játékos cselekedeteitől is: ezt jelenti a kölcsönös függőség. Az egyes játékosok a stratégiáikat egymástól függetlenül választják meg, és stratégiáik megválasztásakor nem tudják, hogy a többi játékos milyen stratégiát választ. Ezért nem árt óvatosnak lenni, és jól átgondolni, hogy milyen elvek és meggondolások alapján választjuk ki azt a játéktervet, amely alapján játszani fogunk. A játék reprezentációja Egy valós példán át az 1962-es kubai rakétaválság segítségével vizsgáljuk meg, hogy elvont módon hogyan adható meg egy játék leírása, reprezentációja. (Egy háborús konfliktus esetében a játék szó használata bizonyos szempontból talán zavaró lehet, de a játékelmélet szempontjából ez nem releváns kérdés. A továbbiakban az összes vizsgált konfliktust ezzel a névvel fogjuk jelölni.) A kubai rakétaválság 2 Az USA hírszerzése október 14-én arról értesült, hogy az ország területét elérni képes nagy hatótávolságú nukleáris rakétákat telepítettek Kubába. A jelentés szerint a rakéták 10 napon belül bevethetőek lettek volna. A kormány létrehozott egy válságstábot, amely hat 2 J. S. Brams: Superpover Games, Yale University Press, o. 9.

10 napon keresztül titokban ülésezett és elemezte a kialakult helyzetet. Megoldásként több alternatívát is fontolóra vettek, ám végül két megoldási lehetőség maradt az asztalon: (A) Egy tengeri blokád a további szovjet rakétaszállítások megakadályozására, majd tárgyalások a Szovjetunióval annak érdekében, hogy rábírják a már telepített rakéták kivonására. (B) Egy légitámadás a rakéták ellen, amelyet esetleg követett volna a sziget megszállása. A szovjet politikusok a következő alternatíva előtt álltak: (a) Visszavonják a rakétáikat. (b) Kubában hagyják a rakétákat. A vizsgált konfliktushelyzet egy véges, változó összegű, kétszemélyes játék, ahol a játékosok az USA és a Szovjetunió, (A) és (B) valamint (a) és (b) pedig az egyes játékosok lehetséges stratégiái. Mivel a játék kimenetele a játékosok számára nem közömbös, ezért először is szükség van a lehetséges kimenetelek meghatározására, majd pedig annak megállapítására, hogy az esetleges kimenetelek mennyire előnyösek ill. hátrányosak számukra. Azaz minden játékos esetében fel kell állítani a kimenetelek között egy preferencia-sorrendet, amely azt jelenti, hogy a játék bármely két K 1 és K 2 kimenetele között a K 1 K 2 vagy a K 1 K 2 reláció áll fenn, ahol K 1 > K 2 például azt jelenti, hogy a játékos számára a K 1 -gyel jelölt kimenetel előnyösebb a K 2 kimenetelnél. Mivel a játékelmélet alapproblémájának megfogalmazásához és alapvető tételeinek kimondásához elegendő a játék kimeneteleinek rendezettsége, illetve ennek a ténynek a felhasználása, ezért hangsúlyozzuk, hogy a relációs jelek itt kizárólag csak a rendezettség jelölésére szolgálnak. Tehát ezekkel a számokkal matematikai műveleteket nem végezhetünk, csak arra valók, hogy a következmények között valamilyen sorrendet állítsanak fel. Ezt ordinális hasznosságnak nevezzük. Egyes esetekben az is előfordulhat majd, hogy a számok a preferencia-sorrend mellett a hasznossági szintet is kifejezik, de ezt külön jelezni fogjuk. Ilyenkor kardinális hasznosságról beszélünk. Azt a függvényt, amelyik a játék kimeneteleinek halmazán létrehoz egy rendezettséget, kifizetőfüggvénynek nevezzük. A játékelmélet feltételezi, hogy a játékosok pontosan tisztában vannak saját (legalábbis vélt) érdekeikkel, értékrendjükkel, tehát képesek a számukra való hasznosság szerint sorrendbe állítani a lehetséges kimeneteleket. Továbbá azt is feltételezzük, 10.

11 hogy a játékosok tisztában vannak a játék szabályaival, és ismerik az összes szereplő lehetséges stratégiáit és a különféle lejátszások végén várható kifizetéseket is ezt hívjuk teljes információs játéknak. Ennek megfelelően a kimenetelek és kifizetések a következők (az első szám az USA, a második szám a SZU kifizetéseit jelöli): Ha mindkét fél kooperatív (Aa), akkor megegyezés. (3 ; 3) Ha az USA beleegyezik a szovjet rakéták kubai állomásoztatásába (Ab), akkor szovjet győzelem, amerikai vereség. (2 ; 4) Ha az amerikai fenyegetés hatására az oroszok kivonják a rakétáikat (Ba), akkor amerikai győzelem, szovjet vereség. (4 ; 2) Ha mindkét fél agresszíven lép fel, akkor a rakéták kubai állomásoztatása illetve a légicsapás (Bb), feltehetően nukleáris háborúhoz vezet. A konfliktusnak mindkét fél számára ez a legkedvezőtlenebb kimenetele, tehát a kifizetések: (1 ; 1). Mostmár mindenünk megvan ahhoz, hogy a játékot átláthatóbb formában is ábrázolni tudjuk. Dolgozhatunk például az extenzív vagy játékfa formájú ábrázolással, ahol egy döntési fával, vagyis egy fa-gráffal adjuk meg a játékot. Az elágazási pontok a kiinduló pontot is ide értve a játékosok döntési pontjai, azaz minden elágazási ponthoz egyetlen játékos van hozzárendelve, akinek véges sok alternatíva között kell választania, azaz tovább lépnie, s ahol a döntési lehetőségeket, vagyis a választható stratégiákat a fa ágai jelölik, a végpontokhoz pedig a játék kimeneteleihez tartozó kifizetéseket írjuk. Feltesszük továbbá, hogy minden játékos tudja előre, hogy melyik ponthoz van ő rendelve, és ha sorra kerül, ismeri a játék addigi lefutását, valamint ismeri a többi játékos stratégiahalmazát és a kifizetéseket is, azaz az egész fáról teljes információja van. A kubai rakétaválság a következő játékfával ábrázolható: 11.

12 USA (A) (B) SZU (a) (b) (a) (b) (3;3) (2;4) (4;2) (1;1) 1. A kubai rakétaválság - játékfa formájú reprezentáció Ez a felírási mód ugyanakkor érzékeltet egyfajta időbeliséget is, ezért mi a másik, ún. stratégiai vagy normál felírási formát fogjuk használni, ahol véges kétszemélyes játék esetében egyszerűen ábrázolható a probléma egy táblázat segítségével, mivel ilyenkor a kifizetőfüggvények véges halmazon értelmezett valós függvények. Ez a választás önkényes és élhetnénk a játékfa nagyobb kifejező erejével is, de az egyszerűbb felírás kedvéért lemondunk az időbeli dimenzió érzékeltetéséről. Egy n-személyes játék normál formájú reprezentációja megadja a játékosok S 1,, S n stratégiahalmazait, valamint az u 1 (s 1,, s n ),, u n (s 1,, s n ) kifizetőfüggvényeket, melyeknek értelmezési tartománya általában a stratégiahalmazok S 1 X S 2 X X S n direkt szorzata, értékkészlete pedig a valós számok valamely részhalmaza. Jelölje ezt a játékot: G = {S 1,, S n ; u 1,, u n }. A vizsgált kubai válság egy G = {S 1, S 2 ; u 1, u 2 } véges kétszemélyes játék, és a következő táblázattal írható fel: visszavon (a) Szovjetunió kitart (b) Egyesült Államok beleegyezik (A) 3 ; 3 2 ; 4 légitámadás (B) 4 ; 2 1 ; 1 2. A kubai rakétaválság - normál formájú reprezentáció 12.

13 Először is meg kell adnunk a játékban részt vevő játékosokat (megkülönböztetünk egy sor- és egy oszlopjátékost), másodszor pedig a játékosok lehetséges döntési terveit, azaz a stratégiahalmazokat, harmadszor pedig a stratégiakombinációk halmazán értelmezett kifizetőfüggvényeket. Az egyes cellákban a bal oldali szám a sorjátékos kifizetését jelöli, a jobb oldali pedig az oszlopjátékosét. Jelen példánkban az Egyesült Államok sort választ, a Szovjetunió pedig oszlopot, azaz mindkét játékos a lehetséges stratégiái közül az USA az (A) és (B) stratégia, a SZU pedig az (a) és (b) stratégia közül kiválasztja az egyiket. Miután mindkét fél kiválasztotta azt a stratégiát, amely alapján játszani fog, a játék menete meghatározottá válik, leolvashatjuk a kifizetéseket, a játék lejátszottnak tekinthető. Például ha az USA a (B) stratégiát választja, a SZU pedig az (a)-t, akkor a megfelelő sor és oszlop metszéspontjából leolvashatóak a kifizetések: 4 ; 2, tehát az Egyesült Államok kifizetése 4 lesz, a Szovjetunióé pedig 2. Ez azt jelenti, hogy az amerikaiaknak sikerült a konfliktus számukra legkedvezőbb kimenetelét elérni, tehát a legnagyobb kifizetést megszerezni, a szovjeteknek viszont meg kell elégedniük a számukra második legroszabb végeredménnyel, a második legrosszabb kifizetéssel. A kubai rakétaválság vizsgálatát ennél a pontnál abbahagyjuk, de reprezentációjára egy későbbi helyen még visszatérünk, s ott adjuk majd meg a játék lehetséges megoldását is. Talán ebből a példából is látható, hogy a valós világ bonyolult és sokszor nehezen érthető szerkezetéből egy játékelméleti modell felállítása nem mindig egyszerű feladat. Egy vizsgált rendszernek a valóságban általában lényegesen több jellemzője van, mint amennyit egyidejűleg figyelembe tudunk venni a matematikai modellezés és annak számítástechnikai realizációja folyamán. A társadalomtudományok és gazdaságtudományok területén dolgozó kutatóknak sokszor magának a játéknak a korrekt felírása, a részletek gondos feltárása, a reprezentáció helyes elkészítése okozza a legtöbb problémát. Hogy sikeresen alkalmazhassuk a játékelméleti eszköztárat valós problémák megoldásában, először is helyes konfliktusleírásra, reprezentációra van szükségünk: ha a konfliktus mibenlétét félreértjük és helytelen reprezentációval dolgozunk, akkor a rá adott megoldás is helytelen és a valóságban használhatatlan lesz. Ez a szakembereket komoly kihívások elé állítja. 13.

14 Mi a továbbiakban ezzel a problémával nem foglalkozunk, a vizsgált játékok felírását adottnak és helyesnek tekintjük, és ezekre keresünk jól használható megoldási módszereket, csak szerettük volna jelezni, hogy milyen súlyos gyakorlati, konceptuális problémák adódhatnak az alkalmazói területen. 14.

15 2. fejezet Kétszemélyes játékok vizsgálata Zérusösszegű játékok Amint azt a bevezető részben is említettük, a zérusösszegű játékok olyan szituációkat írnak le, amelyekben a játékosok érdekei a lehető legélesebben szembenállnak, a preferenciáik teljesen ellentétesek. A következőkben a zérusösszegű játékok tulajdonságait és megoldási módjait fogjuk közelebbről megvizsgálni Nyeregponttal rendelkező játékok Az első világháború kitörése 3 Ebben a konfliktusban az egyik játékos az Ausztria és Németország alkotta kettős szövetség, a másik játékos pedig Oroszország volt. Szerbia Oroszország szövetségese visszautasította az osztrák ultimátumot, amely azt követelte, hogy Ausztria vizsgálatot folytathasson Szerbiában Ferenc Ferdinánd meggyilkolásának ügyében. A szerb visszautasítás után az osztrák-német szövetségnek el kellett döntenie, hogy megpróbáljon-e kompromisszumot kötni a szerbekkel, vagy beváltsa fenyegetését, és erőszakkal vegyen elégtételt. Oroszországnak arról kellett döntenie, hogy megszegje-e a Szerbia támogatására tett ígéretét, vagy mozgósítsa katonai erejét a szerbek védelmében. Nézzük a Németország és Ausztria alkotta koalíció preferenciáit. A legjobb kimenetel számukra az lenne, ha az oroszok cserbenhagynák Szerbiát, mialatt ők támadnak, ezáltal Ausztria átvenné az ellenőrzést Szerbia felett, Oroszország pedig elvesztené balkáni befolyását (DK). A második legjobb kimenetel számukra az elégtétel, értve ezalatt a háborút, azt is vállalva, hogy Oroszország nem hagyja cserben Szerbiát (DD). A harmadik legjobb kimenetel, ha valamiféle kompromisszumra jutnak Szerbiával, akit az oroszok cserbenhagynak, mivel ez esetben azért az oroszok bizonyos mértékű befolyása a térségre 3 G. H. Snyder és P. Diesing: Conflict Among Nations. Princeton University Press,

16 megmarad (KK). Végül a legrosszabb eredmény akkor kövekezik be, ha az oroszok erőt demonstrálnak, az osztrák-német kettős szövetség pedig lemond a támadásról, így a szerb agitáció folytatódik, az osztrák birodalom pedig presztízsét veszti és jelentősen meggyengül (KD). Ez a preferencia-sorrend erősen vitatható és vitatandó is, de mi helyesnek fogadjuk el, és a továbbiakban eszerint vizsgálódunk. Feltéve, hogy a számok kardinális hasznosságot is kifejeznek, a játék zérusösszegűnek tekinthető. Ekkor így néz ki a játék normál formájú reprezentációja: Ausztria Németország Szerbia cserbenhagyása (K) Oroszország Szerbia támogatása (D) kitér (K) 2 1 támad (D) Az első világháború kitörése - normál formájú reprezentáció Mivel a nullaösszegű játékokban az oszlopjátékos preferencia-sorrendje éppen az ellentéte a sorjátékosénak, ezért a táblázatban általában csak a sorjátékos preferenciáit szokták feltüntetni, a másik játékos preferenciái abból értelemszerűen kikövetkeztethetők. Ha még egyszerűbben szeretnénk a problémát vizsgálni, akkor lehetőség van a következő mátrixos ábrázolásra is, ahol A mátrix a sorjátékos számára történő kifizetést jelöli, B mátrix (ami A-nak pontosan az ellentéte) pedig az oszlopjátékosét: A = (és B = A) 4. Az első világháború kitörése - mátrixos ábrázolás Ezen ábrázolásból fakadóan a véges, kétszemélyes, zérusösszegű játékokat szokás mátrixjátékoknak is nevezni. Vizsgálatunk kulcskérdése: Milyen elvek és meggondolások alapján választanak ill. válasszanak stratégiát a játékosok az ehhez hasonló zérusösszegű játékokban? 16.

17 Biztonsági szintet maximalizáló elv Minimax és Maximin stratégia A játékelmélet szerint minden játékos igyekszik a lehető legtöbb nyereményt biztosítani a maga számára egy intelligens ellenféllel szemben, akit ezzel épp ellentétes cél vezérel. Mivel feltevésünk szerint racionális játékosok játszanak egymással, ezért mindig abból kell kiindulunk, hogy a másik játékos mindig a saját számára legkedvezőbb döntést fogja meghozni, a másik kára pedig nem fogja meghatni. Jóindulatot tehát nem tételezhetünk fel a másik játékos részéről, ezért a legrosszabb eshetőségre is fel kell készülnünk, sőt egyenesen ebből kell kiindulnunk. Az Egyesült Államok katonai doktrínája is hasonló ehhez: elő van írva, hogy a tábornokok ne azt vegyék figyelembe, amit az ellenség tenni akar tehát a szándékait, hanem azt, amit meg tud tenni tehát a lehetőségeit. Ezt figyelembe véve kell meghatároznunk a saját stratégiánkat. Előtérbe kerülnek tehát a biztonsági megfontolások, és minden racionális játékos igyekszik kizárni a számára legrosszabb következmény előfordulásának lehetőségét. Ezért az ilyen zérusösszegű játékokban azt szokták tanácsolni a legkisebb rossz elve alapján, hogy maximalizáljuk a biztonsági szintünket (definíció szerint az egyes stratégiákhoz tartozó legkisebb nyeremény az adott stratégia biztonsági szintje), azaz a lehetséges legrosszabb kimenetelek közül a legjobbikat válasszuk. Ez úgy történik, hogy a játékos kiválasztja az egyes stratégiáihoz tartozó legkisebb nyereséget, aztán pedig azt a stratégiát választja, ahol ez a minimális érték a legnagyobb. Ha az osztrák-német szövetség a K stratégiáját szeretné választani, akkor az elérhető lehetséges legkisebb nyeremény, vagyis ezen stratégia biztonsági szintje 1 (az ellenfél D stratégiája mellett). Ha pedig a D stratégiáját játssza, akkor a lehetséges legrosszabb kimenetel, vagyis a biztonsági szint 3 (szintén az ellenfél D stratégiája mellett). A biztonsági szintet maximalizáló elv szerint az osztrák-német szövetségnek támadnia kell (D), mivel a támadó stratégia biztonsági szintje a legnagyobb. Mivel az ezen stratégiához tartozó nyeremény éppen a soronkénti legkisebb (minimum) értékek közül a legnagyobb, ezt a stratégiát maximin stratégiának nevezik. A maximin stratégia előnye, hogy a legokosabb rivális ellen is biztosítja a legrosszabb kimenetelek közül a legjobbat, kevésbé okos ellenféllel szemben pedig még jobb eredményt is. Ha megnézzük az orosz játékos preferenciáit, akkor azok éppen ellentétesek az osztráknémet szövetségével. Az oszlopjátékosnak tehát az az érdeke, hogy a sorjátékos kifizetése, vagyis a táblázatban szereplő érték minél kisebb legyen, így az ő stratégiáinak a biztonsági 17.

18 szintjét az oszloponkénti legnagyobb elem adja, célja pedig az, hogy ez az érték minél kisebb legyen. Ha Oroszország a K stratégiája szerint játszik, akkor a számukra legrosszabb elérhető nyeremény a 4-es, ha a D stratégiája szerint játszik, akkor pedig a 3-as. Mivel ezen értékek közül számukra a kisebb a kedvezőbb, az oroszoknak a D stratégiát kell választaniuk, tehát Szerbia támogatását. Mivel az ezen stratégiához tartozó kifizetés az oszloponkénti legnagyobb (maximum) értékek közül a legkisebb, ezért ezt a stratégiát minimax stratégiának nevezik. Az előbb elmondottak miatt mindkét játékos a D stratégiáját fogja választani: Szerbia cserbenhagyása (K) Szerbia támogatása (D) Sorok minimuma kitér (K) támad (D) Oszlopok maximuma Az első világháború kitörése minimax és maximin stratégiák Megoldás Egyensúlypont Esetünkben a maximin és minimax stratégiához tartozó kifizetés ugyanaz lesz, vagyis 3. Ilyen helyzetekben azt mondjuk, hogy a maximin és minimax stratégiák egyensúlyban vannak, a hozzájuk tartozó következményt pedig egyensúlypontnak vagy nyeregpontnak ill. a játék megoldásának nevezzük. A nyeregponttal rendelkező mátrixjátékokban a nyeregponthoz tartozó stratégiákat optimálisnak lehet tekinteni, ami azt jelenti, hogy ettől eltérő stratégia megválasztásával sem tudna javítani eredményén egyik játékos sem, feltéve, hogy az ellenfél az egyensúlyi stratégiáját játssza. Ha minden játékos az egyensúlyi stratégiáját játssza, akkor egyensúlyi helyzet alakul ki, ami egy stabil állapot. Senki sem bánja meg utólag a döntését, mert arra a kérdésre, hogy szert tehetett volna-e nagyobb nyereményre, ha más stratégiát választ, mindenki nemmel fog felelni. 18.

19 Előnyök Az egyensúlyi stratégia előnye, hogy a játékos az ellenfél stratégia választásától függetlenül biztosíthat a maga számára egy előre meghatározható relatív nyereségmaximumot, garantálhatja maga számára (legalább) a játék értékét (ami nyeregponttal rendelkező játékokban a nyeregpont hasznosságával egyenlő). Lényeges dolog, hogy ezáltal lemondhatunk a másik játékos viselkedésének befolyásolásáról, mert a relatíve legjobb nyereményt ettől függetlenül is biztosítani tudjuk a magunk számára. Bizonyos értelemben tehát a nyeregponttal rendelkező játékok szigorúan determináltak. Ha egy mátrixjáték rendelkezik nyeregponttal, az azt jelenti, hogy létezik olyan i és j indexpár, hogy x * = e i és y * = e j egyensúlyi stratégiák (ahol e j a j-edik egységvektort jelöli). Ekkor: x * A = e i A v 1 = a i,j 1 Ay * = Ae j v 1 = a i,j 1 Vagyis létezik egy olyan v szám (a játék értéke), valamint a sorjátékos egy olyan tiszta stratégiája (maximin stratégia), amely legalább v-t biztosít a számára, illetve az oszlopjátékos olyan tiszta stratégiája (minimax stratégia), amelyik garantálja, hogy a sorjátékos legfeljebb v- t kap. Mátrixjátékok esetében viszonylag könnyen megkereshető, hogy van-e a játéknak nyeregpontja, csak azt kell megvizsgálni, hogy van-e olyan a i,j mátrixelem, ami egyszerre minimuma a saját sorának és maximuma a saját oszlopának Ebben az esetben ez csak a 3-as kifizetésre teljesül, tehát ez a mátrixelem a játék egyetlen nyeregpontja, továbbá a játék értéke és megoldása. Az előbb elmondottak miatt racionális játékosnak azt nevezzük, aki a nyeregponthoz tartozó stratégiát játssza. Ha egy zérusösszegű játék egynél több egyensúlyponttal rendelkezik, akkor mindegy, hogy a játékos melyiket választja, mert ezekben a játékokban minden egyensúly ekvilalens, vagyis ugyanaz az értéke, és az egyensúlyi stratégiák felcserélhetők, vagyis bármely két 19.

20 egyensúlyi stratégia metszetében egy egyensúlypont található, így tulajdonképpen bármelyiket választhatjuk. Hátrányok Viszonylag kevés olyan játék, azaz mátrix van, amely rendelkezik nyeregponttal, ezért ez a módszer csak igen korlátozott körben használható. A következő részben mutatjuk be azokat a játékokat, amelyek nem rendelkeznek nyeregponttal 4. Megfigyelhetjük, hogy a valóságban is a játékelmélet által előrejelzett megoldás következett be, vagyis mindkét fél a biztonsági szintje maximalizálására törekedett és az egyensúlyi stratégiáját játszotta, s ez az első világháború kitöréséhez vezetett. Retrospektíve elemezni egy problémát persze túlontúl könnyű, mert így lehetőségünk nyílik olyan reprezentáció, azaz olyan nyereségmátrix megalkotására, ami pontosan a kívánt nyeregpontot és megoldást szolgáltatja. Ezért is hangsúlyozzuk újra, hogy a reprezentáció helyes elkészítésén nagyon sok múlik. Ha 1914-ben a játékosok másként értékelték volna az egyes kimeneteleket, tehát eltérő preferenciákkal dolgoztak volna, akkor talán más, kedvezőbb megoldás is születhetett volna. 4 A kevert stratégiák fogalmának bevezetésével ezekben a játékokban is található egyensúlypont. Bővebben ld. a következő fejezetet. 20.

21 Nyeregponttal nem rendelkező játékok Léteznek olyan játékok is, ahol a biztonsági szintet maximalizáló elv nem használható. Gondoljunk például a közismert Kő-Papír-Olló játékra. A játékosok három jelet mutathatnak: követ, papírt vagy ollót. A kő legyőzi az ollót, a papír legyőzi a követ, az olló legyőzi a papírt. Győzelemért 1 pont jár, vesztésért 1 pont. Ha ugyanazt mutatják, akkor döntetlen, tehát 0 pont. Ez alapján a játék táblázata a következőképpen alakul: Másik játékos Kő Olló Papír Sorok minimuma: Kő Egyik játékos Papír Olló Oszlopok maximuma: Kő-Papír-Olló játék - normál formájú reprezentáció Ezekben a játékokban az előbb használt elv alapján nem tudjuk megmondani, hogy melyik stratégiát érdemes választani. Ezért más módszerre lesz szükségünk, ha tanácsot szeretnénk adni a játékosoknak a stratégiaválasztást illetően. Neumann tétele szerint minden kétszemélyes, véges, zérusösszegű és teljes információjú játékban található egy egyensúlypont. De ehhez szükség van a kevert stratégiák fogalmának bevezetésére. Várható nyereséget maximalizáló elv Optimális kevert stratégia Megfigyelhetjük, hogy nyeregponttal rendelkező játékban a játékosnak nem származhat kára abból, ha ellenfele megtudja, hogy az optimális, azaz egyensúlyi stratégiáját szándékozik játszani, viszont káros lehet, ha ellenfele előre megtudja, hogy nem egyensúlyi stratégiát választott. Ezzel szemben a nyeregpont nélküli játékokban mindig káros, ha az ellenfelünk előre értesül a stratégiaválasztásunkról, ezért érdemes ezt eltitkolni előle. 5 5 Zagare, F. C.: Játékelmélet Fogalmak és alkalmazások. Helikon Kiadó, o. 21.

22 Ha a játékot ismételten sokszor lejátsszák, és az egyik játékos mindig ugyanazt az általa megfelelőnek tartott stratégiát játssza (például mindig követ mutat), akkor ellenfele hamar kiismerheti és megteheti a megfelelő válaszlépéseket. Ezért minden játékosnak érdekében áll a stratégiáit játékról-játékra váltogatnia. Hosszú távon viszont nem jó megoldás, ha a játékos egy előre kitalált, determinisztikus szabály alapján (pl. két stratégiát felváltva) játszik, mert bármily bonyolult legyen is egy ilyen szabály, mégiscsak szabályszerű, tehát előbb-utóbb megfejthető, kitalálható. Neumann javaslata ezért az volt, hogy nyeregpont nélküli mátrixjátékokban érdemes a véletlenre bízni a stratégiaválasztást, vagyis valamilyen a tiszta stratégiák fölött értelmezett valószínűség-eloszlás alapján keverni a stratégiáinkat. Célszerű a játékosnak a stratégiahalmazán egy eloszlást definiálnia, és e szerint az eloszlás szerint véletlenül megválasztania a játék konkrét lejátszásakor választandó stratégiáját. Ezzel elérheti, hogy az ellenfélt meglepetésként érje a stratégiaválasztása. Ekkor a játékosok stratégiahalmazai az S k halmazokon értelmezhető eloszlások halmaza, kifizetőfüggvényei pedig az u k függvények valamennyi játékos által választott eloszlásokra vonatkozó várható értékei. Az így adódó sztochasztikus játékot a G kevert bővítésének nevezzük. 6 Tegyük fel, hogy S k = {1, 2,, m k } (1 k n), és mivel az S k halmazok végesek, a rajtuk definiált eloszlások m k -dimenziós valószínűségi vektorokkal adhatók meg, így a játék kevert bővítésének stratégiahalmazai: S k = { x k x k = (x 1,, x mk ), x k 0, 1 T x k = 1 } Szemléletesen esetünkben ez a következőt jelenti a sorjátékos részére: Válaszd az első sort x 1 valószínűséggel, a második sort x 2 valószínűséggel, a harmadik sort pedig x 3 valószínűséggel, ahol x 1 0, x 2 0 és x 3 0 valamint x 1 + x 2 + x 3 = 1. Az egységvektor-stratégiákat tiszta stratégiáknak hívjuk, különben kevert stratégiákról beszélünk. A tiszta stratégia tehát a kevert stratégia speciális esetének tekinthető, amennyiben a valószínűség-eloszlás 1 valószínűséget rendel az egyik tiszta stratégiához és 0 valószínűséget az összes többi tiszta stratégiához. 6 Szidarovszky F. Molnár S.: Játékelmélet műszaki alkalmazásokkal, Műszaki Könyvkiadó, o. 22.

23 Az optimális kevert stratégia meghatározása azon az elgondoláson alapul, hogy a játékosoknak érdemes a várható nyereségüket maximalizálni. Először is meg kell keresnünk a játék kevert egyensúlypontját. Ehhez nagy segítséget nyújtanak az operációkutatás illetve a lineáris programozás módszerei. A következő LP feladattal állunk ugyanis szemben: x 0 y 0 1 T x = 1 1 T y = 1 Ay α1 A T x β1 α + β min. 7. Mátrixjáték Lineáris programozási feladat kapcsolata 7 Egy x* és y* stratégiapár akkor és csak akkor egyensúlypont és α*, β* a sor- ill. oszlopjátékos kifizetőfüggvény-értéke, ha x*, y*, α*, β* optimális megoldása az előbbi lineáris programozási feladatnak, vagyis megengedett megoldás és a hozzá tartozó célfüggvényérték zérus. A játék v értékét ekkor az optimális α célfüggvényérték adja. Mivel a feltételekben y csak az α, x pedig csak a β mellett szerepel és a célfüggvény additív, ezért a feladat (y,α) és (x,β) változók szerint szeparálható. Így a probléma két lineáris programozási feladattá bomlik, és mivel ezek mérete kisebb, mint az eredeti feladaté, a megoldáshoz is gyorsabban juthatunk hozzá. x 0 y 0 1 T x = 1 1 T y = 1 A T x β1 Ay α1 β min. α min. 8. Lineáris programozási feladatpár A kő-papír-olló játékra alkalmazva ez a következőket jelenti: 1 A = Szidarovszky F. Molnár S.: Játékelmélet műszaki alkalmazásokkal, Műszaki Könyvkiadó, o. 23.

24 x 0 y 0 x 1 + x 2 + x 3 = 1 y 1 + y 2 + y 3 = 1 x 1 x 2 + β 0 y 1 y 3 α 0 x 2 x 3 + β 0 y 1 + y 2 α 0 x 1 + x 3 + β 0 y 2 + y 3 α 0 β min. α min. Ugyanez a Lingo programban a következőképpen néz ki: MODEL: MIN = b; x1 >= 0; x2 >= 0; x3 >= 0; x1 + x2 + x3 = 1; 1*x *x 2 + b >= 0; 1*x *x 3 + b >= 0; -1*x 1 + 1*x 3 + b >= 0; END MODEL: MIN = a; y1 >= 0; y2 >= 0; y3 >= 0; y1 + y2 + y3 = 1; 1*y1 + -1*y3 - a <= 0; -1*y1 + 1*y2 - a <= 0; -1*y2 + 1*y3 - a <= 0; END Megoldás Megoldásként azt kapjuk, hogy b=0, x1=0.3333, x2=0.3333, x3= valamint a=0, y1=0.3333, y2=0.3333, y3= Vagyis: x = y = 1, 3 1, 3 1 1,, β = 0 ; ,, α = 0 ; 3 3 És mivel α+β = 0 valamint x, y, α, β kielégíti a feltételrendszereket, ez valóban a lineáris programozási feladat optimális megoldása. Ezért a kő-papír-olló játék optimális megoldása az, ha a játékosok 1/3 valószínűséggel véletlenszerűen keverik a három tiszta 24.

25 stratégiájukat. Ez az eredmény egyébként teljesen megfelel ésszerű várakozásainknak. A játék értéke ekkor v = α = 0. Előnyök A fentebb bemutatott lineáris programozási feladatpár segítségével a játék bármely egyensúlypontja előállítható, és tetszőleges egyensúlypont esetén az első játékos kifizetőfüggvényének értéke egyenlő lesz a játék értékével. A nyeregpont nélküli játékokban az optimális kevert stratégiák egyensúlyban vannak, és egyik játékos sem képes növelni a várható nyereményét azáltal, hogy más stratégiát választ. Az optimális kevert stratégiával bármelyik játékos biztosíthatja maga számára a játék értékét. Hátrányok Az egyik komoly ellenvetés a kevert stratégiákkal szemben az egyszer játszott játékokban való alkalmazhatósága. Mert egy egyszer játszott játékban lényegében egyetlen tiszta stratégiát kell kiválasztania a játékosnak. Vajon van-e értelme ilyenkor egy véletlen valószínűség-eloszlás alapján választott tiszta stratégiának? Sokak szerint nincs. Könnyen ellentmondás léphet fel két előző alapelvünk között: kárára válhat a biztonsági szintünknek a várható nyeremény maximalizálására való törekvésünk. A várható vagy átlagos nyeremény fogalmának, vagyis annak a mennyiségnek, amiről feltettük, hogy a játékos maximalizálni szeretné, tulajdonképpen csak többször játszott játékok esetében van értelme. Egy másik rejtett probléma, hogy olyan játékokban, ahol minden játékosnak háromnál több stratégiája van, az optimális kevert stratégia kiszámítása nem teljesen költségmenetes. Ezért kis téttel jellemezhető játékokban a játékosok sokszor inkább nem vállalják az optimális kevert stratégia meghatározásának (időbeli és/vagy pénzbeli) költségeit. A harmadik probléma pedig a hasznosság fogalmával kapcsolatos. Ha a kardinális hasznosság meghatározására ill. mérésére nincs lehetőség, akkor az optimális kevert stratégiák fogalma és használhatósága megint megkérdőjeleződik. Sajnos számos gyakorlati esetben előfordul, hogy csak ordinális hasznosságokat tudunk meghatározni, így ezekkel a számokkal matematikai műveleteket nem végezhetünk. 25.

26 Összefoglalás Létezik egy olyan v szám (a játék értéke), valamint a sorjátékos egy olyan tiszta vagy kevert stratégiája (maximin stratégia), amely legalább v-t biztosít a számára, illetve az oszlopjátékos olyan tiszta vagy kevert stratégiája (minimax stratégia), amelyik garantálja, hogy a sorjátékos legfeljebb v-t kap. Ezek a stratégiák egyensúlyban vannak, és az egyensúlyi stratégiák bármely párosítása egy maximin, illetve egy minimax stratégiát jelent a sor-, illetve az oszlopjátékosnak. 8 Ezt nevezzük más néven minimax tételnek, amelyet sokáig bebizonyíthatatlannak tartottak, míg végül von Neumann igazolta 1928-ban. Ez garantálja egy tiszta vagy kevert stratégiából álló egyensúly létezését minden véges, kétszemélyes, zérusösszegű, teljes információjú játékhoz. Az elmélet alkalmazhatóságát ugyanakkor valamelyest csökkentik a kevert stratégiákkal kapcsolatban felmerült problémák. Mint ahogy azt a következő fejezetben látni fogjuk, a változó összegű játékok esetében új nehézségek jelentkeznek. 8 R. D. Luce és H. Raiffa: Games and Decisions. Wiley,

27 2. 2. Változó összegű játékok A változó összegű játékokat szokás nem tiszta konfliktusos játékoknak is nevezni, mert ezekben a játékokban a játékosok között nincs teljes érdekellentét. A játékosok nyereményeinek összege nem állandó. A továbbiakban ezen játékok megoldási módjait fogjuk vizsgálni A fogolydilemma A fogolydilemma a játékelméleti fejtegetések egyik alapproblémája, s talán leghíresebb játéka, amely rengeteg elméleti és gyakorlati kutatáshoz vezetett. Sokan, sokféleképpen megfogalmazták már, én R. M. Sainsbury leírásában szeretném bemutatni: Képzelje el a kedves Olvasó, hogy velem együtt letartóztatják, kábítószerrel való visszaélés vádjával. Elkülönített cellákban tartanak fogva bennünket. Az ügyvédünk mindegyikünkkel tudatja, hogy az ügyész a következőket forgatja a fejében (s megvan minden alapunk arra, hogy megbízzunk ezekben az információkban): (1) Ha mindketten megtagadjuk a vallomást és hallgatunk, az ügyész bizonyíték hiányában ejteni fogja a kábítószerrel való visszaélés vádját, s mindkettőnket engedély nélküli fegyverviseléssel fog megvádolni, amiért sokkal enyhébb büntetésre számíthatunk: egy-egy év börtönre. (2) Ha mindketten vallomást teszünk, mindketten öt évet kapunk. (3) Ha egyikünk vall, a másik tagad, akkor azt, aki vall, szabadon bocsátják, aki hallgat, tíz évet ül. (4) Az (1)-(4) pontokban foglaltakat társunkkal is tudatták. Mit tegyünk, ha racionálisan akarunk cselekedni? Figyelembe kell vennünk továbbá, hogy: (5) Mindketten a lehető legkisebb büntetést szeretnénk. (6) Egyikünknek sem áll rendelkezésére semmiféle információ a másik viselkedéséről, leszámítva, hogy rá is igaz (5), s hogy ő is racionálisan cselekszik. 9 Tehát, hogyan cselekedjek? 9 R. M. Sainsbury: Paradoxonok. Typotex Kiadó, o. 27.

28 vall Másik fogoly nem vall Én vallok 5 ; 5 0 ; 10 nem vallok 10 ; 0 1 ; 1 9. A Fogolydilemma - normál formájú reprezentáció Egyszerű és meggyőző érvelés szól amellett, hogy jobban járok, ha vallomást teszek: bárhogy is döntsön a másik fogoly, én mindig kedvezőbb helyzetbe kerülök, ha vallok. Tegyük fel, hogy a társam megtagadja a vallomást. Ekkor két lehetőségem van: vagy megtagadom én is, és így 1 évet kell ülnöm, vagy vallok, és így szabadon engednek. Ez esetben jobban járok, ha vallok. Most tegyük fel, hogy a társam vallomást tesz. Ekkor is két lehetőségem van: vagy megtagadom a vallomást, és így 10 évet kényszerülök majd börtönben tölteni, vagy vallok, és ezáltal csak 5 évet kapok. Ebben az esetben is jobban járok, ha vallok. A levonható következtetés ez: bármit is csinál a társam, én mindenképpen jobban járok, ha vallok, vagyis vallanom kell. Mivel a társam és én teljesen hasonló helyzetben vagyunk és feltettük, hogy mindketten racionális emberek vagyunk, ezért feltehetőleg hasonlóan fogunk gondolkodni, így pedig valószínűleg ugyanarra a következtetésre jutunk. Ha nekem az tűnik racionális döntésnek, hogy mindenképpen vallanom kell, akkor ezzel a másik fogoly is így lesz, és ő is vallomást fog tenni. Így viszont mindketten 5 évet kapunk a kedvezőbb 1-1 év helyett, amit akkor kapnánk, ha mindketten hallgatnánk. A racionalitás korlátai A racionálisnak tűnő gondolkodás eredménye tehát az lesz, hogy mindketten rosszabbul járunk, mint ahogy egyéb esetben járhatnánk. Felmerülhet a kérdés, hogy mennyire tekinthető egy döntés racionálisnak, ha rosszabb eredményhez vezet, mint ha máshogy döntöttünk volna? Mennyire nevezhető racionálisnak az az érvelés, amely végül kevesebb nyereséget biztosít számunkra, mintha máshogy okoskodtunk volna? Nem a nyeremény maximalizálása, tehát a minél kevesebb büntetés a cél? Nem azt a gondolkodási mintát kellene racionálisnak neveznünk, amelyik végül kedvezőbb kimenetelre vezet? 28.

29 Talán lehangoló meglátás, de a racionális cselekvés bizonyos körülmények között valóban rosszabb eredménnyel jár, mint ha másként cselekednénk. Ismerünk olyan eseteket, amikor az ésszerűtlenül sokat kockáztató szerencsejátékosok nagy összegeket nyertek, a racionális játékosoknak pedig be kellett érniük szerényebb nyereményekkel. A fogolydilemma esetében viszont az a meghökkentő, hogy a gyengébb eredmény nem szerencse vagy balszerencse eredménye, hanem a racionális gondolkodás előrelátható következménye. Mindebből levonhatjuk azt a következtetést, hogy nem mindig a racionalitás a legjobb tanácsadó, mert néhány esetben előfordulhat, hogy javaslatait figyelmen kívül hagyva jobban járhatunk. Szigorúan dominált stratégiák A legtöbb játékos fogolydilemma helyzetben azért nem vállalja a hallgatást, mert nagyon kockázatos, túl sokat veszíthet vele. Az emberek többsége pedig fél a társa árulásától. Ha én hallgatok, mert mondjuk elfogásunk előtt megegyeztünk benne, hogy mindketten hallgatni fogunk, akkor a társam érdeke az lesz tudván, hogy én hallgatni fogok, hogy ő eltérjen ettől a megállapodástól, és ígéretét megszegve valljon, mert ez esetben jobban jár, mintha tartaná magát az egyezséghez. Így viszont az én büntetésem 10 év lesz, tehát a legrosszabb kimenetel. Ezt pedig a legtöbb játékos nem kockáztatja meg. Racionális játékos tehát nem játszik szigorúan dominált stratégiákat. Az s i stratégia szigorúan dominált az s i stratégia által, ha a többi játékos stratégiáinak összes lehetséges kombinációja esetén az i-edik játékos kifizetése szigorúan kisebb az s i stratégiát játszva, mint ha az s i startégiát játssza. Tehát u i (s 1,, s i-1, s i, s i+1,, s n ) < u i (s 1,, s i-1, s i, s i+1,, s n ) minden (s 1,, s i-1, s i+1,, s n ) esetére, amely előállítható a többi játékos S 1,, S i-1, S i +1,, S n stratégiahalmazából, és ahol s i és s i az i-edik játékos két lehetséges stratégiája, tehát elemei S i -nek. 10 Vagyis egy stratégia akkor dominál egy másik stratégiát, ha minden esetben legalább olyan jó, és egy vagy több esetben jobb következménnyel jár, mint a másik stratégia. Ha minden esetben jobb következménnyel jár, mint a másik stratégia, akkor szigorú dominanciáról beszélünk. 10 Gibbons, Robert: Bevezetés a játékelméletbe, Nemzeti Tankönyvkiadó, o. 29.

30 A fogolydilemma esetében az i-edik fogoly számára a hallgat stratégiát szigorúan dominálja a vallani stratégia, mivel minden stratégia esetén, amelyet a j-edik fogoly választhat, az i-edik fogoly kifizetése a vallani stratégia választása esetén nagyobb, mint a hallgat stratégia választásakor ( 5> 10 illetve 0> 1). Feltevésünk szerint, amit dominancia-elvnek is nevezhetünk: racionális játékos nem játszik szigorúan dominált stratégiát. Egy A cselekedet végrehajtása ezen elv alapján akkor nevezhető racionálisnak, ha utána nem kerülünk rosszabb helyzetbe, mint ha az előttünk nyitva álló lehetőségek közül akármelyik másikat választottuk volna, és ha A-t játsszuk, akkor annak lesz legalább egy olyan következménye, amelyben jobban járunk, mint ha másképp cselekedtünk volna. A = B = A Fogolydilemma bimátrixos ábrázolás Az optimális stratégia keresését tehát nyugodtan korlátozhatjuk az egyes játékosok nem dominált stratégiáinak halmazára. 5 B = 0 A = ( 5 0) 11. A Fogolydilemma szigorúan dominált sorok ill. oszlopok kiküszöbölése Megoldás Esetünkben a dominált sorok illetve oszlopok eltávolítása után mindkét játékosnak egyegy stratégiája maradt, így ezek jelentik a játék megoldását. Mindkét fél a szigorúan domináns stratégiáját fogja játszani, vagyis vallani fog. Büntetésük, azaz a kifizetések (itt kardinális hasznosságot jelölnek a számok) 5 és 5 év lesz. Ez a játék egyetlen tiszta egyensúlypontja, amely azonban nem-pareto-optimális állapot, vagyis Pareto-inferior. Ez azt jelenti, hogy létezik egy másik állapot, amely legalább egy személynek jobb és senkinek sem rosszabb, mint a meglévő. Jelen esetben ez a kedvezőbb állapot a (-1; -1). A fogolydilemma érdekessége, hogy ezzel ellentétben mindhárom másik nem-egyensúly Pareto-optimális. Akkor nevezünk egy elosztást Pareto-optimálisnak, ha nincs olyan más megvalósítható 30.

31 elosztás, amely mindenkit ugyanolyan helyzetben hagy, és legalább egyvalakit jobb helyzetbe hoz. Alternatív megoldás 11 Mint azt az előbb láthattuk, az egyetlen Pareto-inferior egyensúlyponttal rendelkező játékokban az egyensúlyi stratégia követése ellentétben áll a közösség érdekével, mert egyaránt gyenge eredményt biztosít úgy az egyén, mint a játékosok összessége számára. Érdekességképpen megemlíthetjük, hogy a világ nagy gondolkodói és bölcsei Konfuciusz, Platón, Arisztotelész, Seneca és Jézus mind kísérletet tettek a fogolydilemma helyzetek elkerülésére illetve kedvezőbb megoldására, és a következő aranyszabályt javasolták az egész problémakör megoldásának: Amit akartok, hogy veletek tegyenek az emberek, ti is azt tegyétek velük. Feltettük, hogy minden játékos azt akarja, hogy neki minél jobb legyen, ezen elv szerint tehát úgy kell cselekednünk, hogy a másiknak minél jobb legyen. Ebben az esetben én azt akarnám, hogy a társam ne valljon, így én sem fogok vallani, tehát a kooperációt választom. Ha ezt az elvet univerzálissá lehetne tenni az emberek között, akkor az valóban garantálná a fogolydilemma helyzetek kedvezőbb kimenetelét: (-1; -1). A dolog kivihetetlensége miatt azonban ezt csak egy ideális, szebb világban tudjuk valódi megoldásként elfogadni. Többszörös fogolydilemma Az eredeti fogolydilemma azért annyira súlyos helyzet, mert csak egyetlen választási lehetőségem van, amellyel minden eldől. Tegyük fel azonban, hogy nem csak egyszer kerülünk ebbe a szituációba, hanem amint ez a valóságban elterjedtebb többszörös fogolydilemma helyzetbe kerülünk, vagyis többször kell majd döntést hoznunk ugyanazon játékpartner ellen, s ezt a másik játékos is tudja, és emlékezni fog a döntéseinkre, mint ahogy mi is emlékezni fogunk az ő döntéseire. Ebben a sokmenetes fogolydilemmában már más megoldási módszert kell találnunk, ugyanis a másik játékos kétségtelenül annak megfelelően dönt majd a későbbiekben, hogy korábban mi milyen döntéseket hoztunk. Ha például az a kép alakul ki benne rólunk, hogy nem vagyunk együttműködő típusúak, akkor feltehetően ő sem lesz az, így viszont hosszú távon nagyon leromlanak az esélyeink a kedvező végkimenetelre. 11 Mérő László: Mindenki másképp egyforma, Tericum Kiadó, o. 31.

Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal

Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal 1 Mátrixjátékok tiszta nyeregponttal 1. Példa. Két játékos Aladár és Bendegúz rendelkeznek egy-egy tetraéderrel, melyek lapjaira rendre az 1, 2, 3, 4 számokat írták. Egy megadott jelre egyszerre felmutatják

Részletesebben

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001)

Rasmusen, Eric: Games and Information (Third Edition, Blackwell, 2001) Játékelmélet szociológusoknak J-1 Bevezetés a játékelméletbe szociológusok számára Ajánlott irodalom: Mészáros József: Játékelmélet (Gondolat, 2003) Filep László: Játékelmélet (Filum, 2001) Csontos László

Részletesebben

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften,

Universität M Mis is k k olol ci c, F Eg a y kultä etem t, für Wi Gazda rts ságcha tudft o sw máis n s yen i scha Kar, ften, 6. Előadás Piaci stratégiai cselekvések leírása játékelméleti modellek segítségével 1994: Neumann János és Oskar Morgenstern Theory of Games and Economic Behavior. A játékelmélet segítségével egzakt matematikai

Részletesebben

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK

JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK 1.Feladat JÁTÉKELMÉLETTEL KAPCSOLATOS FELADATOK Az alábbi kifizetőmátrixok három különböző kétszemélyes konstans összegű játék sorjátékosának eredményeit mutatják: 2 1 0 2 2 4 2 3 2 4 0 0 1 0 1 5 3 4 3

Részletesebben

Döntési rendszerek I.

Döntési rendszerek I. Döntési rendszerek I. SZTE Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék Készítette: London András 7. Gyakorlat Alapfogalmak A terület alapfogalmai megtalálhatók Pluhár András Döntési rendszerek

Részletesebben

Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon

Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon fejlesztés,felzárkózás Agrárstratégiai irányok játékelméleti alapokon Dr. Zöldréti Attila Miskolc 2015.09.04. Mit értünk stratégia fogalma alatt? Ne tévedjünk el! Egy irányba kell haladni! Azért nem ilyen

Részletesebben

Döntési rendszerek I.

Döntési rendszerek I. Döntési rendszerek I. SZTE Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék Készítette: London András 8 Gyakorlat Alapfogalmak A terület alapfogalmai megtalálhatók Pluhár András Döntési rendszerek

Részletesebben

2015/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

2015/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2015/2016-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 9. Előadás Egy példa Adott két TV csatorna (N1, N2), melyek 100 millió nézőért versenyeznek.

Részletesebben

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli.

Játékelmélet. előadás jegyzet. Kátai-Urbán Kamilla. Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli. Játékelmélet Kátai-Urbán Kamilla Tudnivalók Honlap: http://www.math.u-szeged.hu/~katai Vizsga: írásbeli Irodalom előadás jegyzet J. D. Williams: Játékelmélet Filep László: Játékelmélet 1. Előadás Történeti

Részletesebben

Közgazdaságtan I. 11. alkalom

Közgazdaságtan I. 11. alkalom Közgazdaságtan I. 11. alkalom 2018-2019/II. 2019. Április 24. Tóth-Bozó Brigitta Tóth-Bozó Brigitta Általános információk Fogadóóra szerda 13-14, előzetes bejelentkezés szükséges e-mailben! QA218-as szoba

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június

KÖZGAZDASÁGTAN I. Készítette: Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára. Szakmai felel s: K hegyi Gergely. 2010. június KÖZGAZDASÁGTAN I. Készült a TÁMOP-4.1.2-08/2/a/KMR-2009-0041 pályázati projekt keretében Tartalomfejlesztés az ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszékén az ELTE Közgazdaságtudományi Tanszék az MTA Közgazdaságtudományi

Részletesebben

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 12. hét STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET

Mikroökonómia I. B. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 12. hét STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET MIKROÖKONÓMIA I. B ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Mikroökonómia I. B STRATÉGIAI VISELKEDÉS ELEMZÉSE JÁTÉKELMÉLET K hegyi Gergely, Horn Dániel, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely 2010.

Részletesebben

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam

Nyerni jó. 7.-8. évfolyam Boronkay György Műszaki Középiskola és Gimnázium 2600 Vác, Németh László u. 4-6. : 27-317 - 077 /fax: 27-315 - 093 WEB: http://boronkay.vac.hu e-mail: boronkay@vac.hu Levelező Matematika Szakkör Nyerni

Részletesebben

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia

Kétszemélyes játékok Gregorics Tibor Mesterséges intelligencia Kétszemélyes játékok Kétszemélyes, teljes információjú, véges, determinisztikus,zéró összegű játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint, amíg a játszma véget nem ér. Mindkét játékos ismeri

Részletesebben

A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák

A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák A Morra játék Módosított Morra Blöff és alullicitálás mint racionális stratégiák Előadás felépítése Morra játék háttere, fajtái Módosított Morra Egyszerűsítési stratégiák Blöff és alullicitálás Mi az Morra?

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Harry Markowitz 1990-ben kapott Közgazdasági Nobel díjat a portfolió optimalizálási modelljéért. Ld. http://en.wikipedia.org/wiki/harry_markowitz Ennek a legegyszer

Részletesebben

Szerencsejátékok. Elméleti háttér

Szerencsejátékok. Elméleti háttér Szerencsejátékok A következőekben a Szerencsejáték Zrt. által adott játékokat szeretném megvizsgálni. Kiszámolom az egyes lehetőségeknek a valószínűségét, illetve azt, hogy mennyi szelvényt kell ahhoz

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2018/19. tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

Példa a report dokumentumosztály használatára

Példa a report dokumentumosztály használatára Példa a report dokumentumosztály használatára Szerző neve évszám Tartalomjegyzék 1. Valószínűségszámítás 5 1.1. Események matematikai modellezése.............. 5 1.2. A valószínűség matematikai modellezése............

Részletesebben

Opkut deníciók és tételek

Opkut deníciók és tételek Opkut deníciók és tételek Készítette: Bán József Deníciók 1. Deníció (Lineáris programozási feladat). Keressük meg adott lineáris, R n értelmezési tartományú függvény, az ún. célfüggvény széls értékét

Részletesebben

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám.

út hosszát. Ha a két várost nem köti össze út, akkor legyen c ij = W, ahol W már az előzőekben is alkalmazott megfelelően nagy szám. 1 Az utazó ügynök problémája Utazó ügynök feladat Adott n számú város és a városokat összekötő utak, amelyeknek ismert a hossza. Adott továbbá egy ügynök, akinek adott városból kiindulva, minden várost

Részletesebben

A stratégiák összes kombinációján (X) adjunk meg egy eloszlást (z) Az eloszlás (z) szerint egy megfigyelő választ egy x X-et, ami alapján mindkét

A stratégiák összes kombinációján (X) adjunk meg egy eloszlást (z) Az eloszlás (z) szerint egy megfigyelő választ egy x X-et, ami alapján mindkét Készítette: Jánki Zoltán Richárd Robert Aumann (1930) Izraeli-amerikai matematikus 1974-ben általánosította a Nash-egyensúlyt 2005-ben közgazdasági Nobel-díjat kapott (kooperatív és nem-kooperatív játékok)

Részletesebben

JÁTÉKELMÉLETI MAGYARÁZAT A KÖZJÓSZÁGOK LÉTREJÖTTÉNEK ELMARADÁSÁRA

JÁTÉKELMÉLETI MAGYARÁZAT A KÖZJÓSZÁGOK LÉTREJÖTTÉNEK ELMARADÁSÁRA Szociológiai Szemle 2005/1, 23 40. JÁTÉKELMÉLETI MAGYARÁZAT A KÖZJÓSZÁGOK LÉTREJÖTTÉNEK ELMARADÁSÁRA MÉSZÁROS József Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi, Egyetem Szociológia és Kommunikáció Tanszék

Részletesebben

TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR

TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR TÓTH I. JÁNOS JÁTÉKELMÉLET ÉS TÁRSADALOM JATEPress Szeged 1997 LEKTORÁLTA: SZABÓ TIBOR ÉS FELEKY GÁBOR Bevezetés Az ember a szűkösen rendelkezésre álló javak és korlátozott lehetőségek világában él, ezért

Részletesebben

Csercsik Dávid ITK PPKE. Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21

Csercsik Dávid ITK PPKE. Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21 Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea Csercsik Dávid ITK PPKE Csercsik Dávid (ITK PPKE) Játékelmélet és hálózati alkalmazásai 4. ea 1 / 21 1 Nash bargaining 2 Kooperatív játékok TU CFF játékok tulajdonságai

Részletesebben

Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák)

Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák) Gondolkodási módszerek 2.5 Versengés, vagy kooperáció Stratégiai játékok (csapdák, dilemmák) Mindennapi játékainknak, a társadalmi csapdáknak több altípusa ismert. Ezek egymástól alapvetően különböző stratégiai

Részletesebben

Nem-kooperatív játékok

Nem-kooperatív játékok Nem-kooperatív játékok Versengő ágensek konfliktusai játékelmélet Cselekvéseivel mások cselekvéseinek hatását befolyásolják. Ettől a cselekvések (mind) várható haszna meg fog változni. A változás az én

Részletesebben

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató

Döntési módszerek Tantárgyi útmutató Gazdálkodási és menedzsment alapszak Nappali tagozat Döntési módszerek Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1 Tantárgy megnevezése Tantárgy jellege/típusa: Döntési módszerek. D Kontaktórák száma/hét:

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Követelmények Motiváció Matematikai modellezés: példák A lineáris programozás alapfeladata 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 1. Előadás Követelmények, teljesítés feltételei Vizsga anyaga Előadásokhoz tartozó diasor

Részletesebben

1. Előadás Lineáris programozás

1. Előadás Lineáris programozás 1. Előadás Lineáris programozás Salamon Júlia Előadás II. éves gazdaság informatikus hallgatók számára Operációkutatás Az operációkutatás az alkalmazott matematika az az ága, ami bizonyos folyamatok és

Részletesebben

TÁRGYMUTATÓ. Á állam (17, 19, 118, 123, 133, 152, 160, 181) állandó összegő játék/interakció (49, 94)

TÁRGYMUTATÓ. Á állam (17, 19, 118, 123, 133, 152, 160, 181) állandó összegő játék/interakció (49, 94) TÁRGYMUTATÓ A következı alapfogalmakat, amelyek a könyvben túl gyakran fordulnak elı, a tárgymutató nem tartalmazza: csoport, domináns, döntés, döntéshozó, egyensúly, érték, individuális, interakció, játék,

Részletesebben

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL

LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL LINEÁRIS PROGRAMOZÁSI FELADATOK MEGOLDÁSA SZIMPLEX MÓDSZERREL x 1-2x 2 6 -x 1-3x 3 = -7 x 1 - x 2-3x 3-2 3x 1-2x 2-2x 3 4 4x 1-2x 2 + x 3 max Alapfogalmak: feltételrendszer (narancs színnel jelölve), célfüggvény

Részletesebben

11. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 11. előadás Kvadratikus alakok, Stratégiai viselkedés

11. Előadás. Megyesi László: Lineáris algebra, oldal. 11. előadás Kvadratikus alakok, Stratégiai viselkedés 11. Előadás Megyesi László: Lineáris algebra, 98. 108. oldal. Gondolkodnivalók Leontyev-modell, Sajátérték 1. Gondolkodnivaló Határozzuk meg, hogy az x valós paraméter mely értékeire lesz az alábbi A mátrix

Részletesebben

A Markowitz modell: kvadratikus programozás

A Markowitz modell: kvadratikus programozás A Markowitz modell: kvadratikus programozás Losonczi László Debreceni Egyetem, Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Debrecen, 2011/12 tanév, II. félév Losonczi László (DE) A Markowitz modell 2011/12 tanév,

Részletesebben

Általános algoritmustervezési módszerek

Általános algoritmustervezési módszerek Általános algoritmustervezési módszerek Ebben a részben arra mutatunk példát, hogy miként használhatóak olyan általános algoritmustervezési módszerek mint a dinamikus programozás és a korlátozás és szétválasztás

Részletesebben

1. előadás. Lineáris algebra numerikus módszerei. Hibaszámítás Számábrázolás Kerekítés, levágás Klasszikus hibaanalízis Abszolút hiba Relatív hiba

1. előadás. Lineáris algebra numerikus módszerei. Hibaszámítás Számábrázolás Kerekítés, levágás Klasszikus hibaanalízis Abszolút hiba Relatív hiba Hibaforrások Hiba A feladatok megoldása során különféle hibaforrásokkal találkozunk: Modellhiba, amikor a valóságnak egy közelítését használjuk a feladat matematikai alakjának felírásához. (Pl. egy fizikai

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 4 IV. FÜGGVÉNYEk 1. LEkÉPEZÉSEk, függvények Definíció Legyen és két halmaz. Egy függvény -ből -ba egy olyan szabály, amely minden elemhez pontosan egy elemet rendel hozzá. Az

Részletesebben

Kétszemélyes játékok

Kétszemélyes játékok Mesterséges Intelligencia alapjai, gyakorlat Eötvös Loránd Tudományegyetem Informatikai Kar Programozáselmélet és Szoftvertechnológiai Tanszék 2010 / udapest Kétszemélyes teljes információjú játékok két

Részletesebben

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet

Közgazdasági elméletek. Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti Intézet Közgazdasági elméletek Dr. Karajz Sándor Gazdaságelméleti 3. Előadás A karakterisztikai elmélet Bizonytalan körülmények közötti választás A karakterisztikai elmélet Hagyományos modell a fogyasztó különböző

Részletesebben

Struktúra nélküli adatszerkezetek

Struktúra nélküli adatszerkezetek Struktúra nélküli adatszerkezetek Homogén adatszerkezetek (minden adatelem azonos típusú) osztályozása Struktúra nélküli (Nincs kapcsolat az adatelemek között.) Halmaz Multihalmaz Asszociatív 20:24 1 A

Részletesebben

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak

VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Döntési Alapfogalmak Vállalkozási VÁLLALATGAZDASÁGTAN II. Tantárgyfelelős: Prof. Dr. Illés B. Csaba Előadó: Dr. Gyenge Balázs Az ökonómiai döntés fogalma Vállalat Környezet Döntések sorozata Jövő jövőre vonatkozik törekszik

Részletesebben

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba

11. Előadás. 11. előadás Bevezetés a lineáris programozásba 11. Előadás Gondolkodnivalók Sajátérték, Kvadratikus alak 1. Gondolkodnivaló Adjuk meg, hogy az alábbi A mátrixnak mely α értékekre lesz sajátértéke a 5. Ezen α-ák esetén határozzuk meg a 5 sajátértékhez

Részletesebben

További forgalomirányítási és szervezési játékok. 1. Nematomi forgalomirányítási játék

További forgalomirányítási és szervezési játékok. 1. Nematomi forgalomirányítási játék További forgalomirányítási és szervezési játékok 1. Nematomi forgalomirányítási játék A forgalomirányítási játékban adott egy hálózat, ami egy irányított G = (V, E) gráf. A gráfban megengedjük, hogy két

Részletesebben

Bevezetés a játékelméletbe Kétszemélyes zérusösszegű mátrixjáték, optimális stratégia

Bevezetés a játékelméletbe Kétszemélyes zérusösszegű mátrixjáték, optimális stratégia Bevezetés a játékelméletbe Kétszemélyes zérusösszegű mátrixjáték, optimális stratégia Készítette: Dr. Ábrahám István A játékelmélet a 2. század közepén alakult ki. (Neumann J., O. Morgenstern). Gyakran

Részletesebben

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE

6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE 6. AZ EREDMÉNYEK ÉRTELMEZÉSE A kurzus anyagát felhasználva összeállíthatunk egy kitűnő feladatlapot, de még nem dőlhetünk nyugodtan hátra. Diákjaink teljesítményét még osztályzatokra kell átváltanunk,

Részletesebben

KÖZGAZDASÁGTAN. Játékelmélet Szalai László

KÖZGAZDASÁGTAN. Játékelmélet Szalai László KÖZGAZDASÁGTAN Játékelmélet 2017. 10. 09. Szalai László Játékelméleti problémák Racionális, haszonmaximalizáló játékosok Döntéselmélet vs. játékelmélet Döntések közötti interakciók A játékosok által élérhető

Részletesebben

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdinfo Nappali Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató 2015/16 tanév II. félév 1/4 Tantárgy megnevezése: Operációkutatás II. Tantárgy kódja: OPKT2KOMEMM Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

V. Kétszemélyes játékok

V. Kétszemélyes játékok Teljes információjú, véges, zéró összegű kétszemélyes játékok V. Kétszemélyes játékok Két játékos lép felváltva adott szabályok szerint. Mindkét játékos ismeri a maga és az ellenfele összes választási

Részletesebben

Elméleti evolúcióbiológia. Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam

Elméleti evolúcióbiológia. Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam Elméleti evolúcióbiológia Ciklikus dominancia a háromstratégiás evolúciós játékoknál Beadandó dolgozat Kispál András (EYQ0NP) Fizika BSc. II. évfolyam Budapest, 2014. május 24. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés

Részletesebben

Matematikai modellezés

Matematikai modellezés Matematikai modellezés Bevezető A diasorozat a Döntési modellek című könyvhöz készült. Készítette: Dr. Ábrahám István Döntési folyamatok matematikai modellezése Az emberi tevékenységben meghatározó szerepe

Részletesebben

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI

Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI Horváth Jenőné dr. * A RACIONALITÁS PROBLÉMÁJA ÉS A JÁTÉKELMÉLET LEGÚJABB EREDMÉNYEI BEVEZETÉS A racionalitás vizsgálata a döntéselmélet egyik központi kérdése. A racionalitás fogalmának változása szoros

Részletesebben

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI

4. Fuzzy relációk. Gépi intelligencia I. Fodor János NIMGI1MIEM BMF NIK IMRI 4. Fuzzy relációk Gépi intelligencia I. Fodor János BMF NIK IMRI NIMGI1MIEM Tartalomjegyzék I 1 Klasszikus relációk Halmazok Descartes-szorzata Relációk 2 Fuzzy relációk Fuzzy relációk véges alaphalmazok

Részletesebben

N-személyes játékok. Bársony Alex

N-személyes játékok. Bársony Alex N-személyes játékok Bársony Alex Előszó Neumann János és Oskar Morgenstern Racionális osztozkodás törvényeinek tanulmányozása Játékosok egy tetszőleges csoportjának ereje Nem 3 személyes sakk Definíció

Részletesebben

A törzsszámok sorozatáról

A törzsszámok sorozatáról A törzsszámok sorozatáról 6 = 2 3. A 7 nem bontható fel hasonló módon két tényez őre, ezért a 7-et törzsszámnak nevezik. Törzsszámnak [1] nevezzük az olyan pozitív egész számot, amely nem bontható fel

Részletesebben

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató

Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató Módszertani Intézeti Tanszék Gazdinfo Nappali Operációkutatás II. Tantárgyi útmutató 2016/17 tanév II. félév 1/4 Tantárgy megnevezése: Operációkutatás II. Tantárgy kódja: OPKT2KOMEMM Tanterv szerinti óraszám:

Részletesebben

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11.

Branch-and-Bound. 1. Az egészértéketű programozás. a korlátozás és szétválasztás módszere Bevezető Definíció. 11. 11. gyakorlat Branch-and-Bound a korlátozás és szétválasztás módszere 1. Az egészértéketű programozás 1.1. Bevezető Bizonyos feladatok modellezése kapcsán előfordulhat olyan eset, hogy a megoldás során

Részletesebben

Dualitás Dualitási tételek Általános LP feladat Komplementáris lazaság 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Dualitás Dualitási tételek Általános LP feladat Komplementáris lazaság 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 7. Előadás Árazási interpretáció Tekintsük újra az erőforrás allokációs problémát (vonat

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Racionalitás: a hasznosság és a döntés Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Közgazdaságtan Tanszék

PIACI JÁTSZMÁK. Bevezető Közgazdaságtan Tanszék PIACI JÁTSZMÁK Bevezető 2018. 09. 03 Közgazdaságtan Tanszék banhidiz@kgt.bme.hu Általános információk Piaci játszmák (BMEGT30V200) Oktatók és témakörök: Bánhidi Zoltán (banhidiz@kgt.bme.hu) Bevezető témakörök

Részletesebben

A lineáris programozás alapfeladata Standard alak Az LP feladat megoldása Az LP megoldása: a szimplex algoritmus 2018/

A lineáris programozás alapfeladata Standard alak Az LP feladat megoldása Az LP megoldása: a szimplex algoritmus 2018/ Operációkutatás I. 2018/2019-2. Szegedi Tudományegyetem Informatika Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 2. Előadás LP alapfeladat A lineáris programozás (LP) alapfeladata standard formában Max c

Részletesebben

A lineáris programozás alapfeladata Standard alak Az LP feladat megoldása Az LP megoldása: a szimplex algoritmus 2017/

A lineáris programozás alapfeladata Standard alak Az LP feladat megoldása Az LP megoldása: a szimplex algoritmus 2017/ Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatika Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 2. Előadás LP alapfeladat A lineáris programozás (LP) alapfeladata standard formában Max c

Részletesebben

PIACI JÁTSZMÁK. Fiú. Színház. Színház (4 ; 2) (0 ; 0) A38 (0 ; 0) (2 ; 4) Lány

PIACI JÁTSZMÁK. Fiú. Színház. Színház (4 ; 2) (0 ; 0) A38 (0 ; 0) (2 ; 4) Lány PIACI JÁTSZMÁK Bevezető Mindenki saját sorsának kovácsa tartja a közmondás. Ez azonban csak részben igaz; saját választásaink és cselekedeteink eredményét rendszerint más szereplők döntései is befolyásolják.

Részletesebben

Mesterséges Intelligencia MI

Mesterséges Intelligencia MI Mesterséges Intelligencia MI Keresés ellenséges környezetben Dobrowiecki Tadeusz Eredics Péter, és mások BME I.E. 437, 463-28-99 dobrowiecki@mit.bme.hu, http://www.mit.bme.hu/general/staff/tade Ellenség

Részletesebben

A szimplex algoritmus

A szimplex algoritmus . gyakorlat A szimplex algoritmus Az előző órán bevezetett feladat optimális megoldását fogjuk megvizsgálni. Ehhez új fogalmakat, és egy algoritmust tanulunk meg. Hogy az algoritmust alkalmazni tudjuk,

Részletesebben

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet

Diverzifikáció Markowitz-modell MAD modell CAPM modell 2017/ Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 11. Előadás Portfólió probléma Portfólió probléma Portfólió probléma Adott részvények (kötvények,tevékenységek,

Részletesebben

Operációkutatás. 4. konzultáció: Szállítási feladat. A feladat LP modellje

Operációkutatás. 4. konzultáció: Szállítási feladat. A feladat LP modellje Operációkutatás 1 NYME KTK, gazdálkodás szak, levelező alapképzés 2002/2003. tanév, II. évf. 2.félév Előadó: Dr. Takách Géza NyME FMK Információ Technológia Tanszék 9400 Sopron, Bajcsy Zs. u. 9. GT fszt.

Részletesebben

Optimalizálás alapfeladata Legmeredekebb lejtő Lagrange függvény Log-barrier módszer Büntetőfüggvény módszer 2017/

Optimalizálás alapfeladata Legmeredekebb lejtő Lagrange függvény Log-barrier módszer Büntetőfüggvény módszer 2017/ Operációkutatás I. 2017/2018-2. Szegedi Tudományegyetem Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszék 9. Előadás Az optimalizálás alapfeladata Keressük f függvény maximumát ahol f : R n R és

Részletesebben

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I.

Brósch Zoltán (Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma) Számelmélet I. Számelmélet I. DEFINÍCIÓ: (Osztó, többszörös) Ha egy a szám felírható egy b szám és egy másik egész szám szorzataként, akkor a b számot az a osztójának, az a számot a b többszörösének nevezzük. Megjegyzés:

Részletesebben

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók

Matematikai alapok és valószínőségszámítás. Középértékek és szóródási mutatók Matematikai alapok és valószínőségszámítás Középértékek és szóródási mutatók Középértékek A leíró statisztikák talán leggyakrabban használt csoportját a középértékek jelentik. Legkönnyebben mint az adathalmaz

Részletesebben

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba

Döntéselőkészítés. I. előadás. Döntéselőkészítés. Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva. Informatika Tanszék A 602 szoba I. előadás Előadó: Dr. Égertné dr. Molnár Éva Informatika Tanszék A 602 szoba Tárggyal kapcsolatos anyagok megtalálhatók: http://www.sze.hu/~egertne Konzultációs idő: (páros tan. hét) csütörtök 10-11 30

Részletesebben

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT

Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT Döntéselmélet II. ELŐADÁS DÖNTÉSI FOLYAMAT döntés döntéselőkészítés D ö n t é s i f o l y a m a t döntés és megvalósítás döntéselőkészítés Döntési folyamat A probléma felismerése, azonosítása, megfogalmazása

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 3 III. MEGFELELTETÉSEk, RELÁCIÓk 1. BEVEZETÉS Emlékeztetünk arra, hogy az rendezett párok halmazát az és halmazok Descartes-féle szorzatának nevezzük. Más szóval az és halmazok

Részletesebben

Függvények növekedési korlátainak jellemzése

Függvények növekedési korlátainak jellemzése 17 Függvények növekedési korlátainak jellemzése A jellemzés jól bevált eszközei az Ω, O, Θ, o és ω jelölések. Mivel az igények általában nemnegatívak, ezért az alábbi meghatározásokban mindenütt feltesszük,

Részletesebben

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN)

OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) OPERÁCIÓKUTATÁS, AZ ELFELEDETT TUDOMÁNY A LOGISZTIKÁBAN (A LOGISZTIKAI CÉL ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN) Fábos Róbert 1 Alapvető elvárás a logisztika területeinek szereplői (termelő, szolgáltató, megrendelő, stb.)

Részletesebben

Függvények határértéke, folytonossága

Függvények határértéke, folytonossága Függvények határértéke, folytonossága 25. február 22.. Alapfeladatok. Feladat: Határozzuk meg az f() = 23 4 5 3 + 9 a végtelenben és a mínusz végtelenben! függvény határértékét Megoldás: Vizsgáljuk el

Részletesebben

A maximum likelihood becslésről

A maximum likelihood becslésről A maximum likelihood becslésről Definíció Parametrikus becsléssel foglalkozunk. Adott egy modell, mellyel elképzeléseink szerint jól leírható a meghatározni kívánt rendszer. (A modell típusának és rendszámának

Részletesebben

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 3. hét A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK

Közgazdaságtan 1. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék. 3. hét A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK KÖZGAZDASÁGTAN I. ELTE TáTK Közgazdaságtudományi Tanszék Közgazdaságtan 1. A KERESLETELMÉLET ALAPJAI. HASZNOSSÁG, PREFERENCIÁK Bíró Anikó, K hegyi Gergely, Major Klára Szakmai felel s: K hegyi Gergely

Részletesebben

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés

II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés II. Két speciális Fibonacci sorozat, szinguláris elemek, természetes indexelés Nagyon könnyen megfigyelhetjük, hogy akármilyen két számmal elindítunk egy Fibonacci sorozatot, a sorozat egymást követő tagjainak

Részletesebben

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG

Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Döntéselmélet KOCKÁZAT ÉS BIZONYTALANSÁG Bizonytalanság A bizonytalanság egy olyan állapot, amely a döntéshozó és annak környezete között alakul ki és nem szüntethető meg, csupán csökkenthető különböző

Részletesebben

Nagy Péter: Fortuna szekerén...

Nagy Péter: Fortuna szekerén... Nagy Péter: Fortuna szekerén... tudni: az ész rövid, az akarat gyenge, hogy rá vagyok bízva a vak véletlenre. És makacs reménnyel mégis, mégis hinni, hogy amit csinálok, az nem lehet semmi. (Teller Ede)

Részletesebben

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA

22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA 22. GRÁFOK ÁBRÁZOLÁSA A megoldandó feladatok, problémák modellezése során sokszor gráfokat alkalmazunk. A gráf fogalmát a matematikából ismertnek vehetjük. A modellezés során a gráfok több változata is

Részletesebben

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I.

KOVÁCS BÉLA, MATEMATIKA I. KOVÁCS BÉLA, MATEmATIkA I. 1 I. HALmAZOk 1. JELÖLÉSEk A halmaz fogalmát tulajdonságait gyakran használjuk a matematikában. A halmazt nem definiáljuk, ezt alapfogalomnak tekintjük. Ez nem szokatlan, hiszen

Részletesebben

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás)

1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) Matematika A2c gyakorlat Vegyészmérnöki, Biomérnöki, Környezetmérnöki szakok, 2017/18 ősz 1. feladatsor: Vektorterek, lineáris kombináció, mátrixok, determináns (megoldás) 1. Valós vektorterek-e a következő

Részletesebben

További programozási esetek Hiperbolikus, kvadratikus, integer, bináris, többcélú programozás

További programozási esetek Hiperbolikus, kvadratikus, integer, bináris, többcélú programozás További programozási esetek Hiperbolikus, kvadratikus, integer, bináris, többcélú programozás Készítette: Dr. Ábrahám István Hiperbolikus programozás Gazdasági problémák optimalizálásakor gyakori, hogy

Részletesebben

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat

Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Mesterséges intelligencia 3. laborgyakorlat Kétszemélyes játékok - Minimax A következő típusú játékok megoldásával foglalkozunk: (a) kétszemélyes, (b) determinisztikus, (c) zéróösszegű, (d) teljes információjú.

Részletesebben

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma

Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével. - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egyes logisztikai feladatok megoldása lineáris programozás segítségével - bútorgyári termelési probléma - szállítási probléma Egy bútorgyár polcot, asztalt és szekrényt gyárt faforgácslapból. A kereskedelemben

Részletesebben

6. Függvények. Legyen függvény és nem üreshalmaz. A függvényt az f K-ra való kiterjesztésének

6. Függvények. Legyen függvény és nem üreshalmaz. A függvényt az f K-ra való kiterjesztésének 6. Függvények I. Elméleti összefoglaló A függvény fogalma, értelmezési tartomány, képhalmaz, értékkészlet Legyen az A és B halmaz egyike sem üreshalmaz. Ha az A halmaz minden egyes eleméhez hozzárendeljük

Részletesebben

Operációkutatás. Vaik Zsuzsanna. ajánlott jegyzet: Szilágyi Péter: Operációkutatás

Operációkutatás. Vaik Zsuzsanna. ajánlott jegyzet: Szilágyi Péter: Operációkutatás Operációkutatás Vaik Zsuzsanna Vaik.Zsuzsanna@ymmfk.szie.hu ajánlott jegyzet: Szilágyi Péter: Operációkutatás Operációkutatás Követelmények: Aláírás feltétele: foglalkozásokon való részvétel + a félév

Részletesebben

y ij = µ + α i + e ij

y ij = µ + α i + e ij Elmélet STATISZTIKA 3. Előadás Variancia-analízis Lineáris modellek A magyarázat a függő változó teljes heterogenitásának két részre bontását jelenti. A teljes heterogenitás egyik része az, amelynek okai

Részletesebben

A szimplex algoritmus

A szimplex algoritmus A szimplex algoritmus Ismétlés: reprezentációs tétel, az optimális megoldás és az extrém pontok kapcsolata Alapfogalmak: bázisok, bázismegoldások, megengedett bázismegoldások, degenerált bázismegoldás

Részletesebben

15. LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK

15. LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK 15 LINEÁRIS EGYENLETRENDSZEREK 151 Lineáris egyenletrendszer, Gauss elimináció 1 Definíció Lineáris egyenletrendszernek nevezzük az (1) a 11 x 1 + a 12 x 2 + + a 1n x n = b 1 a 21 x 1 + a 22 x 2 + + a

Részletesebben

Döntéselméleti modellek

Döntéselméleti modellek Döntéselméleti modellek gyakorlat Berta Árpád Követelmények A félév során 40 pont szerezhető 0-19 pont : elégtelen (1) 20-24 pont : elégséges (2) 25-29 pont : közepes (3) 30-34 pont : jó (4) 35-40 pont

Részletesebben

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI

FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI FEGYVERNEKI SÁNDOR, Valószínűség-sZÁMÍTÁs És MATEMATIKAI statisztika 4 IV. MINTA, ALAPsTATIsZTIKÁK 1. MATEMATIKAI statisztika A matematikai statisztika alapfeladatát nagy általánosságban a következőképpen

Részletesebben

Algoritmusok Tervezése. 6. Előadás Algoritmusok 101 Dr. Bécsi Tamás

Algoritmusok Tervezése. 6. Előadás Algoritmusok 101 Dr. Bécsi Tamás Algoritmusok Tervezése 6. Előadás Algoritmusok 101 Dr. Bécsi Tamás Mi az algoritmus? Lépések sorozata egy feladat elvégzéséhez (legáltalánosabban) Informálisan algoritmusnak nevezünk bármilyen jól definiált

Részletesebben

HELYI KONFLIKTUSOK AZ ÍROTT MÉDIÁBAN

HELYI KONFLIKTUSOK AZ ÍROTT MÉDIÁBAN SZAK Andrea HELYI KONFLIKTUSOK AZ ÍROTT MÉDIÁBAN LOCAL CONFLICTS IN THE PRESS A tanulmány a tartalomelemzés módszertanával vizsgálja az írott sajtóban megjelent 2004-es koszovói konfliktus, s egyben vizsgálja

Részletesebben

[Biomatematika 2] Orvosi biometria

[Biomatematika 2] Orvosi biometria [Biomatematika 2] Orvosi biometria Bódis Emőke 2016. 04. 25. J J 9 Korrelációanalízis Regresszióanalízis: hogyan változik egy vizsgált változó értéke egy másik változó változásának függvényében. Korrelációs

Részletesebben

Megerősítéses tanulás 7. előadás

Megerősítéses tanulás 7. előadás Megerősítéses tanulás 7. előadás 1 Ismétlés: TD becslés s t -ben stratégia szerint lépek! a t, r t, s t+1 TD becslés: tulajdonképpen ezt mintavételezzük: 2 Akcióértékelő függvény számolása TD-vel még mindig

Részletesebben

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit.

Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 2. A VALÓS SZÁMOK 2.1 A valós számok aximómarendszere Az R halmazt a valós számok halmazának nevezzük, ha teljesíti az alábbi 3 axiómacsoport axiómáit. 1.Testaxiómák R-ben két művelet van értelmezve, az

Részletesebben

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén

Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Matematikai modellek, I. kisprojekt Gibbs-jelenség viselkedésének vizsgálata egyszer négyszögjel esetén Unger amás István B.Sc. szakos matematikus hallgató ungert@maxwell.sze.hu, http://maxwell.sze.hu/~ungert

Részletesebben