A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE"

Átírás

1 HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u sz. Tel./fax: 52/ Web: A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE ( )

2 1. Küldetés A takarékszövetkezet célja változatlan: a szektoron belül kiemelkedő takarékszövetkezetként az integrációban rejlő lehetőségek és a takarékszövetkezetek együttműködéséből fakadó közös előnyök mellett továbbra is vezető szereplők maradjunk egyre szélesedő működési területünkön. A takarékszövetkezet arra törekszik, hogy olyan üzleti modellt alakítson ki, amely segítségével a piaci környezet kihívásaira gyorsan reagálva erősítse piaci és pénzügyi pozícióit. Ügyfeleink elégedettségének, bizalmának, lojalitásának megőrzése és növelése érdekében takarékszövetkezetünk kulcsfontosságúnak tekinti az ügyfélközpontú magatartást, a szolgáltatást, a szolgáltatás és kiszolgálás minőségének javítását, a folyamatos innovációt a modern technikai feltételek biztosításával, az igényekhez rugalmasan alkalmazkodó termékfejlesztéssel és munkatársaink folyamatos szakmai képzésével. Elkötelezett célunk a hagyományok és a helyi értékek megőrzése annak érdekében, hogy értékes tartalommal tölthessük meg és büszkén hangoztathassuk jelmondatunkat. Itthon vagyunk értéket teremtünk! 2. Makrogazdasági várakozások A várakozásoknál lényegesen jobban, 1,4%-al nőtt a GDP a tavalyi utolsó negyedévben. Pozitív meglepetés, hogy az előző negyedévhez képest a növekedés 0,3%-os volt, ami növeli annak valószínűségét, hogy a hazai gazdaság elkerüli a technikai recessziót ben 1,8%- os, 2013-ban pedig 1,8%-os GDP bővülést prognosztizálunk a 2011 évi 1,7%-os növekedést követően. A nettó export továbbra is pozitív növekedési hozzájárulással rendelkezik majd mindkét évben, azonban a magánfogyasztás még mindig csökken és a beruházások szerepe jóval kisebb lesz a korábbi feltételezésekhez képest. Idén 5,3%-os, jövőre 2,9%-os átlagos inflációt várunk. Az infláció 12 havi üteme az áfa emelés, az üzemanyagárak és az élelmiszerárak miatt februárban 5,9%-ra ugrott. A 3%-os inflációs cél 2013 közepére elérhetőnek tűnik. A munkanélküliségi ráta éves átlagban 2012-ben 10,8%-ra, 2013-ra 10,5%-ra csökkenhet. Az idei 2,5%-os államháztartási hiánycél elérését kockázatok övezhetik, azonban a hiány a GDP 3%-a alatt maradhat. A GDP arányos államadósságszint a nyugdíjpénztári vagyon átvétele ellenére sem csökkent a forintgyengülés miatt. 7%-on tartotta az alapkamatot az MNB Monetáris Tanácsa. Amennyiben a konkrét tárgyalások megkezdődnek az IMF-fel és az Eu-val, valamint a hazai piacok stabilizálódni tudnak, talán nem lesz szükség kamatemelésre, kedvező esetben pedig a második félévben fokozatos kamatcsökkentési ciklus veheti kezdetét.

3 A konjunktúramutatók alapján a harmadik negyedév elejétől mind az euró-övezetben, mind a világgazdaságban jelentősen romlottak a növekedési kilátások, a növekedés gyakorlatilag leállt, sőt egyes térségekben a recesszió egyértelmű jelei megjelentek. A legfrissebb indikátorok azonban a stabilizálódás jeleit mutatják, így legalábbis nem kell tartani a recesszió mélyülésétől. A német mutatók szintén a növekedés markáns lassulását jelezték előre, azonban az idei első negyedévben már újra növekedés várható. Az utóbbi hetekben már egyes ázsiai országokban, így Kína konjunktúra mutatóiban is érezhető a gazdaság lassulása, az USA-ban azonban enyhe gyorsulás látszódik. 3. A pénzügyi szektor fejlődési iránya A bankszektor növekedési üteme és a jövedelmezősége várhatóan tovább csökken. A bankrendszer a hitelezési veszteségek és a bankadó negatív hatásait a működési folyamatok racionalizálásával próbálja tompítani. A korábbi prognózisokhoz képest jóval kisebb a növekedés, ugyanakkor legalább hosszútávon a bankszektor várhatóan újra növekedési pályára áll. A tavalyi várakozásokat jelentősen módosították az új intézkedések és piaci események. A fogyasztási hitel kamatplafon bevezetése, a referencia árazás előírása, a hitel/betét arány korlátozása az osztrák bankok leányvállalatainál, a jelzálog hitelezéshez kapcsolódó árfolyam rögzítés, a végtörlesztés eredménye. A szűkülő piaci lehetőségek miatt hosszútávon erősödő verseny várható. Az átlagos kamat marzs bevételek rövid távon emelkednek a termékösszetétel miatt. A kamat marzsok termékenként csökkennek, de a magasabb jövedelmezőségű forint termékek kerülnek túlsúlyba. A lakossági hitelek csökkennek 2015-ig, majd a lakosság jövedelmeinek növekedésével visszaáll a hitel expanzió előtti szintre. A vállalti hitelek 2015 után bővülnek jelentősen, míg az önkormányzati hitelállomány nem emelkedik tovább a korábbi ütemben. A lakosság megtakarítási hajlandósága növekszik a fokozatosan csökkenő hitelterhek mellett. Rövid és középtávon piaci konszolidációra lehet számítani. A következő néhány év nehéz időszak lesz az Integráció számára is. A tőkehelyzet mellett a hatékonyság javításának szükségessége kikényszeríti a szektor további koncentrációját. Stratégia cél, hogy a szövetkezeti Integráció hosszútávon fenntartható növekedés megvalósításával elfoglalja a magyar bankrendszerben és társadalomban a hagyományaihoz méltó helyét. 4. Tulajdonosi szerkezet, osztalékpolitika A takarékszövetkezetnek csak magyar természetes személy tulajdonosai vannak és ez terveink szerint a jövőben is így marad. Nem kívánunk külső pénzügyi befektetőt bevonni a tulajdonosi körünkbe. A takarékszövetkezet osztalékpolitikája konzervatív, tehát mindenekelőtt a biztonságos működéshez szükséges tartalékokat kell megképezni és csak azt követően lehet a tulajdonosoknak osztalékot fizetni. A takarékszövetkezet nem törekszik magas osztalék kifizetésére, elsődleges célunk a nyereségágon történő saját tőke növelése.

4 5. Az Üzletágak stratégiai célkitűzései 5.1. Lakossági Üzletág A Lakossági Üzletág a TakarékPont keretében egyre szélesedő termékkínálatot nyújt ügyfelei számára. Az elmúlt évben a Takarékbank függő ügynökeként a befektetési szolgáltatások állománya megtöbbszöröződött, és az elkövetkezendő időszakban is jelentős növekedés várható. A lakossági betétek képezik továbbra is a betétállomány kb. 81 %-át, ez a súly terv szerint fokozatosan csökken. Az ügyfelek bizalmát jelzi, hogy egyre többen bízzák ránk a pénzük kezelését és a számlaforgalom lebonyolítását. Stratégiai termékként tekintünk a lakossági bankszámlavezetésre, ezért 5%-os éves növekedési ütemmel számolunk Új terméket vezettünk be már a TakarékPont-os együttműködés keretében, a PayPass technológiára, karórába épített chip-kártyát, mely kisösszegű fizetésre szolgál, aláírás és PINkód nélkül, mégis biztonságosan, számtalan elfogadóhelyen. A NetBank és a Bankkártya szerződések bankszámláét meghaladó mértékű növekedésével számolunk. Olyan díjstruktúrát alakítunk ki, hogy az üzletágban végrehajtott tranzakciók egyre nagyobb részét elektronikus csatornákra tereljük a hatékonyságot szem előtt tartva. A lakossági üzletág hitelállománya 35%-os arányt képvisel, köszönhetően az elmúlt években a vállalkozói hitel állomány felfutásának. A kockázati szempontokat figyelembe véve a lakáshitelek és ingatlannal fedezett hitelek részarányát meg kívánjuk tartani jelenlegi szinten a lakossági hitelállományon belül. A Takarékszövetkezeti Integráción belül a lakossági termékkörben a betétek terén szeretnénk megtartani piaci részesedésünket, míg a hitelezési tevékenységben a jelenleg tapasztalható csökkenést kívánjuk megállítani a három éves periódus végére. Mindenkor arra törekszünk, hogy az ügyfeleinknek a lehető legtöbb terméket és szolgáltatást nyújtsuk helyben, ezért partnereket vontunk be a -TakarékBankon túl is- pl. a lakás előtakarékosság adta előnyök kihasználására a Fundamenta Zrt-t, a biztosítási termékek értékesítésére a SIGNAL Biztosító Zrt-t, és a KÖT Biztosító Egyesület Vállalati és Intézményi Üzletág Az üzletág stratégiája, hogy a diverzifikált ügyfél és hitelportfolió továbbépítésével elérje a jövedelmezőségi célokat. Új ügyletek közül a megfelelő piaci és pénzügyi pozíciókkal rendelkező ügyfeleket részesítjük előnyben. Az átlagos vállalkozói hitelnagyság a szavatoló tőke növekedése arányában növekedni fog ez is azt mutatja, hogy a HAJDÚ TAKARÉK-ot a kisvállalkozásokon túl egyre több középvállalkozás, és működési területünkön lévő önkormányzat is bankjának választja. A Széchenyi kártya program hitel termékeként bevezetett Széchenyi beruházási hitel és Széchenyi forgóeszközhitel folyósításán túl, 2012-ben csatlakozunk a Széchenyi támogatást megelőlegező hitel, Széchenyi önerőhitel folyósításhoz és az Agrár Széchenyi kártya kibocsájtáshoz. A 2012-ben bevezetett Új Magyarország mikrohitel folyósítását április hónapban megkezdjük.

5 Ügyfeleinknek lehetőségük van a nap 24 órájában az interneten keresztül igénybe venni Takarékszövetkezeti szolgáltatásainkat, illetve Home Banking és Internet Banking szolgáltatásainkon keresztül otthonról intézni pénzügyeiket. Az SMS szolgáltatások segítségével a bankkártyával végrehajtott tranzakciókról és a pénzforgalmi számlára érkező jóváírásokról értesülhet a vállalkozó. Az Üzletág kiemelt figyelmet fordít a kereskedői POS, POS+PayPass terminálok kihelyezésére. Az állam által támogatott, társasházak, lakásszövetkezetek által pályázat benyújtásával igényelhető energia megtakarítást eredményező felújításra, korszerűsítésre vonatkozó program finanszírozásának további növelését tervezzük, ezáltal növelve a hitelállományunkat és a társasházi számlavezetéssel a jutalékos tevékenységünk bevételét. A TakarékBank ügynökeként a debreceni és a hajdúszoboszlói fiókunkban elérhető devizaszámla-vezetést március 22-e óta saját jogon végezzük, ezáltal az eddig más banknál külföldi fizetéseiket bonyolító számlavezetett ügyfeleink folyamatosan hozzák át devizaforgalmukat takarékszövetkezetünkhöz. A HAJDÚ TAKARÉK számára fontos a működési területén lévő Önkormányzatokkal való kapcsolatok ápolása. Jelen vagyunk a legkisebb településeken is, ezáltal ismerjük az Önkormányzatok igényeit. Korszerű számlavezetési rendszerünknek köszönhetően szakszerű, olcsó és rugalmas kiszolgálást tudunk számukra nyújtani, finanszírozási kérdésekben, napi gondjaik enyhítésében partnerei vagyunk. Egyre több helyi Önkormányzat ismeri fel a Takarékszövetkezetünkkel való együtt-működés előnyeit, ennek eredményeképpen ma már 19 önkormányzat bankszámláit vezetjük. A jövőben a kölcsönös előnyök érvényesülése jegyében ezt tovább kívánjuk növelni. 6. Stratégiai befektetések és partnerek A takarékszövetkezet a következő években is stratégiai partnernek tekinti a Takarékbank Zrt-t a kölcsönös érdekek és az egyre több szálon futó üzleti együttműködés mentén. Üzleti irányban bővíti a stratégiai befektetéseinek körét, ennek keretében 2008-ban megalakításra került a Takarékszövetkezet 100%-os tulajdonában lévő HAJDÚ RENT Kft, mely a Takarék ingatlanügyeit intézi a költséghatékonyság jegyében. A jövőben el kívánjuk érni, hogy a Kft-n keresztül további szolgáltatásokat is igénybe tudjunk venni a gazdaságosság növelése érdekében. Ennek jegyében 2011-től a takarékszövetkezet korábban kiszervezett bérszámfejtését a HAJDÚ RENT kft végzi. Stratégiai partnerként, de nem tulajdonosi viszonyban, tekintünk a VOSZ-ra, a Next Faktor Zrt-re, a Fundamenta Ltp-re, a Signal Zrt-re, a KÖT Biztosító Egyesületre és a számlavezetett Önkormányzatokra. 7. Informatika és üzemeltetés Az informatikai és az üzemeltetési terület legfontosabb feladata, hogy támogassa a takarékszövetkezet üzleti stratégiájának megvalósítását, magas szintű működési környezetet biztosítson, melyek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, és ezt minél hatékonyabb módon lássa el. Főbb informatikai súlypontok:

6 A takarékszövetkezet az informatikai infrastruktúráját egyrészt belső erőforrással, másrészt külső szolgáltatókkal (outsourcing) kívánja működtetni. Az üzemeltetési feladatok szolgáltatási szerződések keretében kerülnek teljesítésre, melyek meghatározott formában és időpontban garantálnak megoldást az üzemelési feladatokra. A takarékszövetkezet 2013-ig nem tervezi fő rendszereinek (BOSS, stb.) cseréjét. Kész azonban az esetlegesen bekövetkező változások tekintettel a számítástechnika rohamléptekkel történő fejlődésére áttekintésre és alkalmazására. Az informatikai rendszer fejlesztési irányának meghatározása az informatikai fejlesztések három fő területén: A takarékszövetkezeti ügyfeleknek nyújtott szolgáltatások. A takarékszövetkezet belső működéséhez szükséges háttér. Az információ biztonság. Ezen belül a meglévő szolgáltatások felhasználói körének a bővítése és az ügyféligényeknek megfelelő fejlesztése től megvalósult az Electra Internet Banking modul bevezetése, mely lehetőséget biztosít az elektronikus deviza tranzakciók és értékpapír ügyletek bonyolítására. A TakarékBanki fejlesztésnek köszönhetően új kártyatípusok kerülnek bevezetésre és megvalósul az internetes kereskedői kártyaelfogadás. A 2012-től bevezetésre kerülő vékony kliens technológia növeli az információ biztonságot. Az informatikai biztonság területén a szabályozott működés betartására, a dolgozók képzésére, a megfelelő szoftverek és hardvereszközök karbantartására és cseréje kell helyezni a hangsúlyt. Kiemelt üzemeltetési feladatok: A kirendeltségi hálózat megfelelő szintű, a kor követelményeinek megfelelő színvonalú, a bankbiztonságot maximálisan figyelembe vevő fejlesztése. Kockázatot hordozó eszközeink fizikai megrongálódásának lehetősége (csőtörés, villámcsapás, stb.) azonban a teljes körű vagyonbiztosítással törekszünk a kár mértékét minimalizálni. 8. Humán erőforrás A takarékszövetkezet közép- és hosszú távú személyügyi politikájának célkitűzése: Az üzleti stratégia megvalósításához szükséges munkaerő biztosítása a lehető legmagasabb színvonalon. A humán erőforrások stabilitásának megőrzése. A munkatársak elkötelezettségének erősítése, motivációjuk célirányok fejlesztése. Képzett, folyamatosan tanuló, változásorientált szervezet megteremtése és fenntartása. A költségek szigorú racionalizálása.

7 Az elkövetkező években tovább erősítjük az üzleti aktivitást és annak rugalmasságát. A piac változásait innovatívan követő üzleti tevékenységet és az ahhoz szükséges back-office és adminisztratív támogatást megfelelő szakmai tapasztalattal rendelkező, képzett munkaerő felvételével segítjük elő. A kiválasztás során fokozottan vizsgáljuk a végzettségeket és szakmai tapasztalatokat, a feddhetetlenséget, a megbízható ajánlásokat és folyamatosan értékeljük a munkatársakat. A TakarékPont hálózatot tovább erősítjük és fejlesztjük, egyre szorosabbra fűzve és összehangolva kapcsolatát a Kompetencia Centerekkel. Folyamatosan fejlesztjük a munkavállalók szakmai és személyi kompetenciáját, vezetési készségeit, ösztönözzük a teljesítményt fejlesztő kezdeményezéseket, az önállóságot, a felelősségvállalást és az emberközeli vezetési gyakorlatot. A munkatársak anyagi és erkölcsi biztonságának megteremtése érdekében megfelelő jövedelmet biztosítunk a jól teljesítők számára és törekszünk a fluktuáció alacsony szinten tartására. Ha a takarékszövetkezet üzleti eredménye lehetővé teszi, évente inflációkövető béremelést hajtunk végre. A dolgozóknak nyújtott béren kívüli juttatások összegét törekszünk a piaci szinthez igazítani, és az adómentesen nyújtható keretek hatékonyabb kihasználásával a munkavállalók rendelkezésére bocsátani. A hosszabb ideje a Takarékszövetkezetben dolgozó munkatársak lojalitását jubileumi jutalommal ismerjük el. A képzéseket, tanfolyamokat szakmailag megalapozott igények alapján, a hatékonyság figyelembevételével szervezzük. Az oktatási költségeket a Takarék Akadémia keretében próbáljuk meg racionalizálni. 9. Kockázatkezelés A kockázatkezelés a következő feladatokat tűzte ki célul a következő három éves periódusra: Standardizált KKV hitelezéshez scoring rendszer alapján működő termékek széles körű alkalmazása a TakarékPontos együttműködés keretében. A takarékszövetkezeti belső monitoring rendszer fejlesztése. A korszerű kockázatkezelési módszerek gyakorlati alkalmazásának bevezetése. A CRD (Tőke megfelelési direktíva) által megkövetelt kockázatkezelési rendszerek kialakítása: - A minősítő rendszer éves karbantartása, közös adatbázis kialakítása, közös működtetése a Takarékbankkal - LGD adatbázis kialakítása - Koncentrációs kockázatok számszerűsítése - Takarékszövetkezeti könyvi kamat és a Takarékszövetkezet likviditási kockázata tőkekövetelményének CRD szerinti kalkulációja - Külső (szabályozói) és belső (gazdasági) tőkeszükséglet számítása hitelportfolió kockázati stressz modellek kialakítása, stressz tesztek futtatása. A stressztesztek eredménye alapján 2014-re az összes tőkeszükséglet növekmény 617 millió Ft, melynek legnagyobb tétele mintegy 550 millió Ft-al a portfólió romlás.

8 10. Tőkehelyzet A takarékszövetkezet a es időszakra szóló tőketervében 839 millió Ft-os sajáttőke növekedéssel számol, amelyet az új tőke megfelelési szabályok és az üzleti aktivitás bővülése szükségessé is tesz. A saját tőke növelésére elsősorban nem a részjegy tőke, hanem az üzleti évek pozitív eredménye ad lehetőséget. A szavatoló tőke állományának mindenkor fedezetet kell nyújtania A törvényi előírásoknak való megfeleléshez A tényleges kockázatok tőkeszükségletéhez Az üzleti aktivitás bővüléséhez. A saját tőke további növelésének módja lehet a megyében, régióban működő más takarékszövetkezetekkel való tőkeegyesítés a kölcsönösen előnyös hatékonyabb költséggazdálkodás megteremtése érdekében. Ezt a jövőben is szem előtt tartjuk. A következő három éves periódus végéig a belső tőketervezés alapján 265 millió Ft szabályozói tőkekövetelmény növekedés valószínűsíthető, ennek nagy része a hitelezési kockázatok lefedésére kell mintegy 186 millió Ft összegben, kisebb mértékben a működési kockázatokra és mintegy 4 millió Ft összegben a piaci kockázatokra. Ezzel szemben a szavatoló tőke többlet mintegy 859 millió Ft-al nő. Így a Takarékszövetkezet tőketöbblete mintegy 500 millió Ft-al nő a periódus végére, a tőkemegfelelési mutató 12,14-ről 13,39 %-ra javul. 11. Jövedelmezőségi célkitűzések A takarékszövetkezet az adózás előtti eredmény folyamatos növelését tervezi a következő három évben, 2014-re 418 millió Ft a kitűzött eredménycél. Az új üzleti befektetések miatt a költség/bevételi hányados (CIR) folyamatosan csökken után 2014-re 60%-os szintet ér el. Az eszközarányos jövedelmezőség 2012-es visszaesése után növekedése várható a következő években (ROA) 2014-re 1,43 %-al. Hasonlóképpen a Takarékszövetkezet tőkearányos jövedelmezősége is igaz kisebb mértékben, (mivel tőkét csak nyereségágon tervezünk bevonni) de folyamatosan nő 10,69%-ról 13,27%-ra a es évek között. Fontos megemlíteni, hogy a stratégiai termékek jutalékeredménye nagyobb ütemben nő mint a kamateredmény, így ezen mutató35,58-ról 37,09%-ra növekszik az időszak végére. 12. Társadalmi szerepvállalás Itthon vagyunk, értéket teremtünk mondja egyik jelmondatunk, és magyar tulajdonú pénzintézetként ennek a helyben maradó, a helyiekből táplálkozó értékteremtésnek vagyunk az elkötelezettjei, ennek szellemében szolgáljuk ki ügyfeleinket, és sokukkal együtt nőttünk naggyá. 100%-ban magyar tulajdonú szövetkezeti hitelintézetként kiemelt figyelmet fordítunk arra, hogy működésünkkel hozzájáruljunk a régió gazdaságának fejlődéséhez. Takarékszövetkezetünk erényének tartjuk az elmúlt években kialakult szövetkezeti értékek megőrzését. Ehhez napjainkban rendelkezünk egy stabil, a tevékenység iránt érdeklődő tagsággal. Hiszünk abban, hogy ezeknek az alapelveknek a szellemében dolgozva továbbra is sikeres, a régió kistérségeinek meghatározó pénzintézete lehetünk.

9 A régió bankjaként és a kistérségek pénzügyi szolgáltatójának szerepében a HAJDÚ TAKARÉK szívügyének tekinti a helyi kapcsolatok építését, ápolását és az aktív részvételt a térség társadalmi és gazdasági életében. Fontosnak tartjuk, hogy mecénásként és szponzorként is jelen legyünk a térség mindennapjaiban. Lokálpatriotizmusunk jeleként továbbra is több millió forint összegben juttattunk vissza forrásokat a kultúrának, az egészségügynek, az oktatásnak, a sportnak és a rászoruló civil szervezetnek. Társadalmi szerepvállalásunk nyomait magán viseli minden település vagy térség, ahol a HAJDÚ TAKARÉK jelen van, sok szervezet és önkormányzat életét könnyítette már meg az eseti vagy rendszeres támogatás. A Közgyűlés...sz. határozatával április 18.-én elfogadja a Takarékszövetkezet 3 éves stratégiai tervét.

10 Hároméves üzleti terv ( ) MÉRLEG Eszközök Tény Terv adatok: ezer Ft-ban Terv Terv Pénztár és elszámolási számlák Értékpapírok Jegybanki és bankközi kihelyezések Hitelek Vagyoni érdekeltségek Aktív kamatelhatárolások Egyéb aktív elszámolások és egyéb eszk Saját eszközök ESZKÖZÖK ÖSSZESEN: Források Betétek Monetáris pénzügyi intézmények betétei Felvett hitelek Passzív kamatelhatárolások Egyéb passzív elszámolások Céltartalék Saját tőke FORRÁSOK ÖSSZESEN:

11 EREDMÉNYKIMUTATÁS adatok: ezer Ft-ban Megnevezés Kamatkülönbözet Kapott osztalék Jutalék és díjeredmény Pénzügyi műveletek eredménye Egyéb üzleti tevékenység eredménye Általános igazgatási költségek Értékcsökkenés Szokásos üzleti tevékenység eredménye Értékvesztés és kockázati célt.változása Rendkívüli eredmény Adózás előtti eredmény

12 Belső Tőke követelmény számítások ( ) Belső tőke alakulása Megnevezés 2011 tény 2012 terv 2013 terv 2014 terv Jegyzett tőke Általános tartalék Eredmény tartalék Lekötött tartalék Auditált mérleg szerinti eredmény Saját tőke Általános kockázati tartalék Immateriális javak Alapvető tőke Járulékos tőke Szavatoló tőke Szabályozói tőkekövetelmény terve Megnevezés 2011 tény 2012 terv 2013 terv 2014 terv Hitelezés tőkekövetelménye Piaci kockázatok tőkekövetelménye Működési kockázat tőkekövetelménye Minimális tőkeszükséglet összesen

13 Belső tőkeszükséglet terve Kockázatok 2011 tény 2012 terv 2013 terv 2014 terv Tőkekövetelmény minimális szintje II. pillér alatti tőkeszükséglet tőkepuffer nélkül sztenderd módszer I. pillér tőkekövetelménye Hitelezési kockázat PSZÁF által meghirdetett kockázatos portfoliók tőkekövetelménye Piaci kockázatok (devizaárfolyam- és kereskedési könyvi kockázatok) Működési kockázat Tőkepuffer a II. pillér kockázati típusok szerinti tőkeszükségletének százalékában Tőkepuffer II. pillér alatti tőkeszükséglet tőkepufferrel Stressz tesztek összes tőkeszükséglete Diverzifikációs hatás Magyarország kockázati súlyozásának romlása Portfolió minőség romlása Koncentrációs stressz teszt Devizaárfolyam stressz teszt Banki könyvi kamatkockázat stressz teszt Likviditási stressz teszt Működési kockázat belső tőkeszükséglete stressz teszt Belső tőkeszükséglet tőkepufferrel és enyhe stressz hatást figyelembe véve

14 Tőkemegfelelési terv Megnevezés 2011 tény 2012 terv 2013 terv 2014 terv Kockázattal súlyozott kitettség értéke Tőkeszükséglet Piaci kockázatok tőkekövetelménye Működési kockázat tőkekövetelménye Tőkeszükséglet összesen Szavatoló tőke Tőketöbblet Tőkemegfelelési mutató % 14,20 14,83 15,40 16,07 Belső tőkemegfelelési mutató Megnevezés 2011 tény 2012 terv 2013 terv 2014 terv II. pillér alatti tőkeszükséglet tőkepufferrel Szavatoló tőke Tőketöbblet Tőkemegfelelési mutató 12,14 12,36 12,83 13,39

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla

ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 2014-12-31 2015-12-31 1. Pénzeszközök 410 420 MTB-nél lévő elszámolási számla ESZKÖZÖK TERVEZÉSE millió Ft-ban 214-12-31 215-12-31 1. Pénzeszközök 41 42 MTB-nél lévő elszámolási számla 22 23 pénztár és egyéb elszámolási számlák 19 19 2. Értékpapírok Hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok

Részletesebben

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5.

2013.06.05. A TakarékBank. és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor. MKVK Pénz és Tőkepiaci Tagozat rendezvénye. Budapest, 2013. június 5. A TakarékBank és a Magyar Takarékszövetkezeti Szektor A TakarékBank tulajdonosi struktúrája megváltozott 2012. december 31. 2013. május 15. 5.07% 0.01% 3.22% 36.05% 55.65% 39.28% Takarékszövetkezetek MFB

Részletesebben

A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE

A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. sz. Tel./fax: 52/500-850 E-mail: kozpont@hajdutakarek.hu Web: www.hajdutakarek.hu A HAJDÚ TAKARÉK HÁROMÉVES STRATÉGIAI TERVE (2013-2015)

Részletesebben

Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel. Budapest, szeptember 9.

Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel. Budapest, szeptember 9. Pénzforgalmi szolgáltatások fejlesztése ügyfél szemmel Budapest, 2015. szeptember 9. A gyorsaság és a biztonság mindenek előtt Biztonság + Gyorsaság = 2 Bizalmas, üzleti és banktitok A globális trendek

Részletesebben

15. Tőkemegfeleléssel kapcsolatos információk

15. Tőkemegfeleléssel kapcsolatos információk 15. Tőkemegfeleléssel kapcsolatos információk A tőkekövetelmény számításához Takarékszövetkezetünk a hazai és EU szabályok, előírásainak megfelelően különböző eljárásokat alkalmaz. Hitelintézet tőkekövetelmény

Részletesebben

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/4. A bankcsoport konszolidált vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése Az ERSTE Bank Hungary Nyrt. 26. évi konszolidált beszámolója az összevont konszolidált tevékenység összegzését tartalmazza,

Részletesebben

OTP Bank évi előzetes eredmények

OTP Bank évi előzetes eredmények OTP Bank 25. évi előzetes eredmények SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Csányi Sándor, elnök-vezérigazgató Dr. Spéder Zoltán, alelnök, vezérigazgató-helyettes 26. február 14. A 25. év főbb kihívásai 14/2/26 25. január

Részletesebben

ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2013.

ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2013. HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. I/6. Tel./fax: 52/500-850 E-mail: kozpont@hajdutakarek.hu Web: www.hajdutakarek.hu ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2013. Makrogazdasági várakozások

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-049/2015 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-099/2014 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban

Konszolidált IFRS Millió Ft-ban Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-031/2017 Az OTP Bank Nyrt. mérlegének és eredménykimutatásának lényeges adatai A 2013. évi V. törvény (a

Részletesebben

2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ. (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS)

2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ. (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS) 2005. I. FÉLÉVI BESZÁMOLÓ (Nemzetközi Számviteli Szabályok, IFRS) Főbb mutatószámok (Nem konszolidált, IFRS) (millió forint) év 2005. Mérlegfőösszeg 1 358 504 1 459 666 1 612 230 Ügyfélhitelek, nettó 915

Részletesebben

Gyorsjelentés a bankszektor első negyedévi fejlődéséről

Gyorsjelentés a bankszektor első negyedévi fejlődéséről Szabályozási, elemzési és nemzetközi igazgatóság Elemzési és kutatási főosztály Gyorsjelentés a bankszektor 2005. első negyedévi fejlődéséről Budapest 2005. május Gyorsjelentésünk célja a bankszektor 2005.

Részletesebben

A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában

A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában A Gránit Bank üzleti modellje, szerepe a vállalkozások finanszírozásában Hegedüs Éva Alelnök-vezérigazgató Budapest, 212. szeptember 28. A gazdasági válság már több mint 4 éve tart, amely folyamatos kihívást

Részletesebben

A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon

A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon A szövetkezeti hitelintézeti szektor Magyarországon Szabó Levente vezérigazgató Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. A Bankrendszer Jövője a Közép- és Kelet-Európai Régióban Budapest, 2015. szeptember

Részletesebben

Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai

Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai Hitelintézetek és befektetési vállalkozások tőkekövetelményeinek változásai Seregdi László 2006. december 11. 2006. november 16. Előadás témái I. Bevezetés a hitelintézetek tőkekövetelmény számításába

Részletesebben

A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása

A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása Vojnits Tamás vezérigazgató helyettes Takarékbank Zrt. A Takarékszövetkezeti Szektor bemutatása Magyar Közgazdasági Társaság 52. Közgazdász- vándorgyűlés Nyíregyháza 2014. szeptember 5. 0 Takarékszövetkezetek

Részletesebben

Szabó Levente. Átalakulóban a Takarékszövetkezeti Szektor

Szabó Levente. Átalakulóban a Takarékszövetkezeti Szektor Szabó Levente vezérigazgató Takarékbank Zrt. Átalakulóban a Takarékszövetkezeti Szektor Budapest 2014. október 29. A takarékszövetkezeti szektor bemutatása Fiókhálózat több mint 1.500 fiók, alapvetően

Részletesebben

A pénzügyi stabilitási statisztikák a növekvő nemzetközi követelmények tükrében 2010. november 29., Magyar Statisztikai Társaság

A pénzügyi stabilitási statisztikák a növekvő nemzetközi követelmények tükrében 2010. november 29., Magyar Statisztikai Társaság A pénzügyi stabilitási statisztikák a növekvő nemzetközi követelmények tükrében 2010. november 29., Magyar Statisztikai Társaság Kis Gábor Magyar Nemzeti Bank Statisztika Monetáris Statisztika vezetője

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS. a 2012 évi éves beszámolóhoz

ÜZLETI JELENTÉS. a 2012 évi éves beszámolóhoz ÜZLETI JELENTÉS a 2012 évi éves beszámolóhoz - 1 - 1. A Rábaközi Takarékszövetkezet működési környezete A 2012-es üzleti évben a hazai gazdaság recessziója tovább mélyült. Az ágazatok többsége visszaesett,

Részletesebben

Kis intézmények SREP kérdőíve

Kis intézmények SREP kérdőíve Vonatkozási időpont: Kis intézmények SREP kérdőíve 3. számú melléklet Az alábbi felügyeleti kérdőívet a Felügyelet évente legalább egyszer kitöltésre megküldi valamennyi kis intézménynek minősülő felügyelt

Részletesebben

Pénzügyi stabilitási jelentés november

Pénzügyi stabilitási jelentés november Pénzügyi stabilitási jelentés 2016. november Horváth Gábor, vezető közgazdasági szakértő Pénzügyi rendszer elemzése igazgatóság Sajtótájékoztató 2016. november 17. Fő üzenetek a hazai pénzügyi stabilitásról

Részletesebben

FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló

FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló FHB FÖLDHITEL- ÉS ÉS JELZÁLOGBANK RT. RT. 2005. évi, IFRS szerint konszolidált beszámoló Közgyűlés Közgyűlés 2006. 2006. április április 21. 21. AZ FHB EREDMÉNYE A BANKSZEKTOR TÜKRÉBEN FHB - Mérlegfőösszeg

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2018. II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2018. szeptember 7. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2018. II. negyedévben további 3,7%-kal nőtt,

Részletesebben

Lamanda Gabriella március 28.

Lamanda Gabriella március 28. Lamanda Gabriella lamanda@finance.bme.hu 2014. március 28. Transzformációs szerepkör Bankári alapelvek Bankok bankja szerepkör Bankmérleg Banktőke Beszámoló egyéb részei Banki kockázatok és kezelésük Hitelkockázat

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a III. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a III. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2014. III. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2014. november 24. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. III. negyedévben 5,6%-kal növekedett,

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-035/2019 Az OTP Bank Nyrt. 2018. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

BESZÁMOLÓ A TAKARÉKSZÖVETKEZET 2011. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL

BESZÁMOLÓ A TAKARÉKSZÖVETKEZET 2011. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL Somogy Takarék Szövetkezet Igazgatósága BESZÁMOLÓ A TAKARÉKSZÖVETKEZET 2011. ÉVI GAZDÁLKODÁSÁRÓL A Somogy Takarék Szövetkezet éves üzletpolitikai céljaihoz alapot az egyesüléskor elfogadott stratégiai

Részletesebben

3. sz. melléklet: Kis intézmények SREP kérdőíve

3. sz. melléklet: Kis intézmények SREP kérdőíve 3. sz. melléklet: Kis intézmények SREP kérdőíve (A Felügyelet a kérdőívet az egyes intézménytípusok sajátosságaihoz igazodóan küldi ki) Az alábbi felügyeleti kérdőívet a Felügyelet évente legalább egyszer

Részletesebben

A magyar pénzügyi szektor kihívásai

A magyar pénzügyi szektor kihívásai A magyar pénzügyi szektor kihívásai Előadó: Becsei András 2016. november 10. Átmeneti lassulás után jövőre a 4%-ot közelítheti a növekedés, miközben a fogyasztás bővülése közel lehet az évi 5%-hoz Reál

Részletesebben

ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2012.

ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2012. HAJDÚ TAKARÉK Takarékszövetkezet 4026 Debrecen, Bethlen u. 10-12. I/6. Tel./fax: 52/500-850 E-mail: kozpont@hajdutakarek.hu Web: www.hajdutakarek.hu ÜZLETPOLITIKAI CÉLKITŰZÉSEK 2012. Makrogazdasági várakozások

Részletesebben

A Raiffeisen Bank Zrt.

A Raiffeisen Bank Zrt. A Raiffeisen Bank Zrt. első negyedévi teljesítménye (nem konszolidált, IFRS adatok) Dia 1 Az üzleti expanzió alakulása Márc. / Márc. mérlegfőösszeg 1 263 607 1 584 954 1 679 669 33% ügyfél hitelek összesen

Részletesebben

Válságkezelés Magyarországon

Válságkezelés Magyarországon Válságkezelés Magyarországon HORNUNG ÁGNES államtitkár Nemzetgazdasági Minisztérium 2017. október 28. Fő üzenetek 2 A magyar gazdaság elmúlt három évtizede dióhéjban Reál GDP növekedés (éves változás)

Részletesebben

Bankmérleg jellegzetességei

Bankmérleg jellegzetességei Bankmérleg jellegzetességei Befektetési társaság és hagyományos kereskedelmi bank tételek együtt Likviditási sorrend Eszközöknél-kötelezettségeknél csoportosítás módja: Jövedelemtulajdonos Lejárat Befektetés

Részletesebben

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai

Az OTP Bank Nyrt évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai Stratégiai és Pénzügyi Divízió Befektetői Kapcsolatok és Tőkepiaci Műveletek Hivatkozási szám: BK-034/2018 Az OTP Bank Nyrt. 2017. évi konszolidált és egyedi éves beszámolójának lényeges adatai A 2013.

Részletesebben

Bó ly é s Vidé ké Takaré kszó vétkézét 2015. é vi ü zlétpólitikai cé lkitü zé séi

Bó ly é s Vidé ké Takaré kszó vétkézét 2015. é vi ü zlétpólitikai cé lkitü zé séi Bó ly é s Vidé ké Takaré kszó vétkézét 2015. é vi ü zlétpólitikai cé lkitü zé séi 1 A nemzetközi és a hazai gazdasági környezet alakulása továbbra is jelentős bizonytalanságot hordoz magában a 2015. évi

Részletesebben

Előadó: Juhász Csaba. Budapest, november 14.

Előadó: Juhász Csaba. Budapest, november 14. A 2010. évi éves beszámolók könyvvizsgálatáról készített külön kiegészítő jelentések feldolgozásának tapasztalatai (kis- és középbankok, takarékszövetkezetek) Előadó: Juhász Csaba Budapest, 2011. november

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A hitelintézeti idősorok és sajtóközlemény az MNB-nek ig jelentett összesített adatokat tartalmazzák. 3

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A hitelintézeti idősorok és sajtóközlemény az MNB-nek ig jelentett összesített adatokat tartalmazzák. 3 SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2018. február 28. A hitelintézetek mérlegfőösszege IV. negyedévben további 1,5%-kal nőtt, év egészében

Részletesebben

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő kitettségei (bruttó értéken) Állomány (milliárd Ft) Arány (%)

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő kitettségei (bruttó értéken) Állomány (milliárd Ft) Arány (%) SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2016. II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2016. augusztus 24. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2016. II. negyedévben 1,5%-kal csökkent, így

Részletesebben

ÜZLETI JELENTÉS. a 2011 évi éves beszámolóhoz

ÜZLETI JELENTÉS. a 2011 évi éves beszámolóhoz ÜZLETI JELENTÉS a 2011 évi éves beszámolóhoz - 1 - 1. A Rábaközi Takarékszövetkezet működési környezete A 2011-es üzleti évben az általános gazdasági helyzet, a pénzpiaci fejlemények és a szabályozói környezet

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés -

KÖZZÉTÉTEL. - éves kockázatkezelési jelentés - KÖZZÉTÉTEL - éves kockázatkezelési jelentés - A GlobalFX Investment Zártkörűen Működő Részvénytársaság (székhely: 1113 Budapest, Nagyszőlős utca 11-15., cégjegyzékszám: 01-10-046511; továbbiakban: Társaság)

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2015. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2015. május 29. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2015. I. negyedévben 1,4%-kal csökkent, így 2015.

Részletesebben

Aktuális kihívások a monetáris politikában

Aktuális kihívások a monetáris politikában Aktuális kihívások a monetáris politikában Pleschinger Gyula Magyar Nemzeti Bank Magyar Közgazdasági Társaság 2017. május 25. Tartalom Árstabilitás és a sérülékenység csökkentése Pénzügyi stabilitás Növekedés

Részletesebben

A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M)

A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M) A bankok hitelezési tevékenységének szabályai és eljárásai Hitelintézetek ellenőrzése (GTUPZ204M) A bankok mágikus háromszöge Az előadás tartalma 1. A hitelintézetek prudens működésének szabályai. 2. Kockázatosnak

Részletesebben

A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében

A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében A hazai bankszektor szerepe a magyar gazdaság növekedésében Budapest, 219. április 5. Dr. Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke 218-as csúcsév után a reálgazdaság lassulni fog, de a pénzügyi ciklus

Részletesebben

Eger és Környéke Takarékszövetkezet Stratégiai terv 2009-2011 STRATÉGIAI TERV 2009-2011

Eger és Környéke Takarékszövetkezet Stratégiai terv 2009-2011 STRATÉGIAI TERV 2009-2011 STRATÉGIAI TERV 2009-2011 1 I. Működési filozófia Továbbra sem változik : Működési, szolgáltatási területünkön mi vagyunk a legnagyobb helyi kompetenciával és a legszorosabb ügyfélkapcsolatokkal rendelkező

Részletesebben

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET

KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET KIEGÉSZÍTŐ MELLÉKLET 2015. 01. 01. 2015. 12. 31. Budapest, 2016. április 30... A vállalkozás vezetője ( képviselője ) 1 1. Általános bemutatás A vállalkozás neve: STEMO MARKETING Kft. A vállalkozás rövidített

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2014. IV. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2015. február 27. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. IV. negyedévben 2,2%-kal, 2014. év egészében

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2012. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2013. március 11. a Takarékszövetkezet vezetője

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2012. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2013. március 11. a Takarékszövetkezet vezetője Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2012. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ Kelt: Környe, 2013. március 11. a Takarékszövetkezet vezetője 2 1. Az üzletmenet fejlődése A takarékszövetkezet mérlegfőösszege 15,606

Részletesebben

Az ERGO Életbiztosító Zrt. üzleti jelentése április december 31.

Az ERGO Életbiztosító Zrt. üzleti jelentése április december 31. Az ERGO Életbiztosító Zrt. üzleti jelentése 2008. április 16. 2008. december 31. Tartalom AZ ERGO BIZTOSÍTÓ PIACRA LÉPÉSE... 3 AZ ERGO BIZTOSÍTÓ FEJLŐDÉSE... 3 DÍJBEVÉTEL, BIZTOSÍTÁSI SZOLGÁLTATÁSOK, MŰKÖDÉSI

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A hitelintézeti idősorok és sajtóközlemény az MNB-nek ig jelentett összesített adatokat tartalmazzák. 3

SAJTÓKÖZLEMÉNY. A hitelintézeti idősorok és sajtóközlemény az MNB-nek ig jelentett összesített adatokat tartalmazzák. 3 SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a III. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, november 28. A hitelintézetek mérlegfőösszege III. negyedévben további 633 milliárd Ft-tal, 1,8%-kal nőtt,

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2011. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2012. március 05. a Takarékszövetkezet vezetője

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2011. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2012. március 05. a Takarékszövetkezet vezetője Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2011. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ Kelt: Környe, 2012. március 05. a Takarékszövetkezet vezetője 2 1. Az üzletmenet fejlődése A takarékszövetkezet mérlegfőösszege 15.812

Részletesebben

Eger és Környéke Takarékszövetkezet Stratégiai terv 2012-2014 AZ EGER ÉS KÖRNYÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET. Középtávú

Eger és Környéke Takarékszövetkezet Stratégiai terv 2012-2014 AZ EGER ÉS KÖRNYÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET. Középtávú AZ EGER ÉS KÖRNYÉKE TAKARÉKSZÖVETKEZET Középtávú STRATÉGIAI TERVE 2012-2014 1 I. Működési filozófia Továbbra sem változik : Eger és Környéke Takarékszövetkezet Működési, szolgáltatási területünkön mi vagyunk

Részletesebben

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat

Banki kockázatok. Kockázat. Befektetési kockázat: Likviditási kockázat Bankrendszer II. Banki kockázatok Kockázat A hitelintézet tevékenysége, a tevékenység tárgya alapján eredendően kockázatos Igen nagy, szerteágazó a pénzügyi szolgáltatások eredményét befolyásoló veszélyforrások

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2016. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2016. május 25. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2016. I. negyedévben 0,8%-kal nőtt, így 2016. I.

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2018. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2018. június 15. A hitelintézetek mérlegfőösszege a végi adatokhoz képest 2018. I. negyedévben 1,9%-kal

Részletesebben

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése

I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése I/3. A bank vagyoni, pénzügyi, jövedelmi helyzetének értékelése 2002-ben is az volt az alapvetõ célkitûzés, hogy a magyarországi piacon bankunk tovább növelje részesedését mind a magán-, mind a vállalati

Részletesebben

Az OTP Bank Rt I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai A Bank I. félévi fejlõdése

Az OTP Bank Rt I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai A Bank I. félévi fejlõdése Az OTP Bank Rt. 2001. I. félévi összefoglaló nem konszolidált, nem auditált IAS pénzügyi adatai Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. elkészítette 2001. június 30-ával zárult félévre vonatkozó

Részletesebben

A pénztárak szerepe a magyar bankok stratégiájában

A pénztárak szerepe a magyar bankok stratégiájában 2009.03.17. 10:22 A pénztárak szerepe a magyar bankok stratégiájában Pénztárkonferencia 2006. november 8-9. PSZÁF Előadó: dr. Csányi Sándor Elnök-vezérigazgató OTP Bank Magyarország a lakossági megtakarítási

Részletesebben

Forintbetét és devizahitel

Forintbetét és devizahitel Új kormányos Régi gondok Üzleti konferencia GKI gazdaságkutató Rt. rendezésében Forintbetét és devizahitel Előadó: Erdei Tamás Elnök-vezérigazgató MKB Budapest, 2004. november 25. 1 Kamatok és infláció

Részletesebben

Mérleg Eszköz Forrás

Mérleg Eszköz Forrás Az Országos Takarékpénztár és Kereskedelmi Bank Rt. elkészítette 2001. június 30-ával zárult félévre vonatkozó Nemzetközi Számviteli Standardok szerinti konszolidált, nem auditált beszámolóját. A következõkben

Részletesebben

A hitelezés közös érdek Hegedüs Éva Alelnök-vezérigazgató A Magyar Bankszövetség Elnökségi tagja

A hitelezés közös érdek Hegedüs Éva Alelnök-vezérigazgató A Magyar Bankszövetség Elnökségi tagja A hitelezés közös érdek Hegeds Éva Alelnök-vezérigazgató A Magyar Bankszövetség Elnökségi tagja Budapest, 2013. november 20. .., mert hitelezés nélkl nincs stabil pénzgyi közvetítő rendszer és nincs gazdasági

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2015. IV. negyedév végi 2 előzetes prudenciális adataik alapján Budapest, 2016. február 24. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2015. IV. negyedévben 2,4%-kal nőtt,

Részletesebben

Szavatoló tőke. Magyar Nemzeti Bank. Bihari Patrícia, felügyelő Hitelintézeti felügyeleti igazgatóság

Szavatoló tőke. Magyar Nemzeti Bank. Bihari Patrícia, felügyelő Hitelintézeti felügyeleti igazgatóság Szavatoló tőke Bihari Patrícia, felügyelő Hitelintézeti felügyeleti igazgatóság 1 Szavatoló tőke 1) A szavatoló tőke a prudenciális szabályozás egy központi eleme Több lényeges prudenciális korlát ennek

Részletesebben

Melléklet. A táblázatok kerekítésből származó eltéréseket tartalmazhatnak. I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT)

Melléklet. A táblázatok kerekítésből származó eltéréseket tartalmazhatnak. I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) Melléklet A táblázatok kerekítésből származó eltéréseket tartalmazhatnak. I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) Változás Nettó kamatbevétel 3651,6 3968,9-8,0% Hitelek és előlegek kockázati

Részletesebben

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés

Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés PSZÁF X. Jubileumi Pénztár-konferencia Siófok, 2007. 21. Koncentráció és globalizáció a pénzügyi piacok szereplőinek szemszögéből Kerekasztal beszélgetés Erdei Tamás elnök-vezérigazgató MKB Bank Zrt. A

Részletesebben

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára

A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára A Biharnagybajom és Vidéke Takarékszövetkezet vagyonleltára Eszközök összesen 1.618.226 eft 1. Pénzeszközök 97.260 eft 2. Állampapírok 354.732 eft 3. Hitelintézetekkel szembeni követelések 295.000 eft

Részletesebben

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A.

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A. MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET V.A. Székhely: 7623 Pécs, Köztársaság tér 2. Adószám: 11017897-2-02 KSH: 11017897-6419-122-02 Cg.: 02-02-060334 Honlap: www.mvhsz.hu ELŐTERJESZTÉS Beszámoló a Magyar Vidék

Részletesebben

(az adatok ezer forintban értendők) *(a konszolidált táblázatok alatt minden esetben dőlt betűvel tüntettük fel a társaság nem konszolidált számait)

(az adatok ezer forintban értendők) *(a konszolidált táblázatok alatt minden esetben dőlt betűvel tüntettük fel a társaság nem konszolidált számait) TR 2014 Szöveges magyarázat a 2014. üzleti évhez: Társaságunk a 2014. év során tőkeerejének növelését tűzte ki fő prioritásként. A kiemelt célok között szerepelt a korábbi bankhitelek saját forrásokkal

Részletesebben

I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS

I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) január január Változás Nettó kamatbevétel 2431,2 2651,7-8,3% Hitelek és előlegek kockázati céltartaléka -831,8-981,8-15,3% Nettó díj- jutalékbevétel

Részletesebben

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT.

ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. ORSZÁGOS TAKARÉKPÉNZTÁR ÉS KERESKEDELMI BANK RT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT

Részletesebben

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő hitelei (bruttó értéken)** Állomány (mrd Ft) Arány (%)

1. táblázat: A hitelintézetek nemteljesítő hitelei (bruttó értéken)** Állomány (mrd Ft) Arány (%) SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, augusztus 25. A hitelintézetek mérlegfőösszege II. negyedévben 581,8 milliárd Ft-tal, 1,7%-kal nőtt, így

Részletesebben

Melléklet I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS

Melléklet I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) II. RÖVIDÍTETT TELJESKÖRŰ ERDMÉNYKIMUTATÁS Melléklet I. AZ ERSTE GROUP EREDMÉNYKIMUTATÁSA (IFRS SZERINT) Változás Nettó kamatbevétel 1240,6 1336,9-7,2% Hitelek és előlegek kockázati céltartaléka -402,2-580,6-30,7% Nettó díj- jutalékbevétel 448,2

Részletesebben

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt.

Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Diófa Alapkezelő Zrt. Évgyűrűk Ingatlan Befektetési Alap: 2010. éves jelentés 2011.03.17. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű

Részletesebben

Kereskedelmi és Hitelbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság

Kereskedelmi és Hitelbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság Kereskedelmi és Hitelbank Zártkörűen Működő Részvénytársaság ÉVES JELENTÉS 2012. december 31. K&H BANK ZRT. ÉVES JELENTÉS 2012. DECEMBER 31. TARTALOMJEGYZÉK Kibocsátói nyilatkozat Éves Beszámoló Független

Részletesebben

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2013. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2014. február 13. a Takarékszövetkezet vezetője

Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2013. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ. Kelt: Környe, 2014. február 13. a Takarékszövetkezet vezetője Környe-Bokod Takarékszövetkezet ÜZLET JELENTÉS A 2013. ÉVI BESZÁMOLÓHOZ Kelt: Környe, 2014. február 13. a Takarékszövetkezet vezetője 2 1. Az üzletmenet fejlődése A Takarékszövetkezet mérlegfőösszege 15

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2017. I. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2017. május 31. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2017. I. negyedévben 127,0 milliárd Ft-tal, 0,4%-

Részletesebben

Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink!

Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink! Éves jelentés 2015 Kedves Partnereink, Kedves Ügyfeleink! A hazai biztosítási piac fejlődése 2015-ben immár harmadik éve tovább folytatódott, a bruttó díjbevétel elérte a 869 milliárd forintot. A 2,2%-os

Részletesebben

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap

K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap K&H szikra abszolút hozamú származtatott nyíltvégű alap kereskedelmi kommunikáció 2014. november 2 háttér, piaci trendek 1Q12 2Q12 3Q12 4Q12 1Q13 2Q13 3Q13 4Q13 1Q14 2Q14 3Q14 4Q14 1Q15 2Q15 3Q15 4Q15

Részletesebben

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13.

Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. Diófa Ingatlan Befektetési Alap: 2011. I. féléves jelentés 2011.07.13. I. Alapadatok: Nyilvántartásba vétel (PSZÁF) 2009. július 17. Lajstromszáma 1221-12 Tipusa Zártkörű, nyíltvégű ingatlanforgalmazó

Részletesebben

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ

OTP BANK NYRT. AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ AZ EURÓPAI UNIÓ ÁLTAL ELFOGADOTT NEMZETKÖZI PÉNZÜGYI BESZÁMOLÁSI STANDARDOK SZERINT KÉSZÍTETT NEM KONSZOLIDÁLT SZŰKÍTETT BESZÁMOLÓ A MÁRCIUS 31-ÉVEL ZÁRULT NEGYEDÉVRŐL TARTALOMJEGYZÉK Az Európai Unió által

Részletesebben

Az ICAAP felülvizsgálati folyamat bemutatása

Az ICAAP felülvizsgálati folyamat bemutatása Az ICAAP felülvizsgálati folyamat bemutatása Kutasi Dávid főosztályvezető Validáció és SREP Főosztály Budapesti Corvinus Egyetem 2017.05.04. 1 Komplex SREP a magyar bankrendszer ~80%-át fedi le Eltérő

Részletesebben

A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai

A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai A PSZÁF szövetkezeti hitelintézeteknél végzett átfogó vizsgálatainak tapasztalatai SREP tapasztalatok, felügyeleti elvárások Vincze Endre főosztályvezető-helyettes Hitelintézetek és pénzügyi vállalkozások

Részletesebben

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól

Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Középtávú előrejelzés a makrogazdaság és az államháztartás folyamatairól Budapest Corvinus Egyetem Gazdaság- és Társadalomstatisztikai Elemző és Kutató Központ Budapest, 2017. október 12. Célkitűzések

Részletesebben

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET

MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET MAGYAR VIDÉK HITELSZÖVETKEZET Székhely: 7623 Pécs, Köztársaság tér 2. Adószám: 11017897-2-02 KSH: 11017897-6419-122-02 Cg.: 02-02-060334 Honlap: www.mvhsz.hu ELŐTERJESZTÉS A 2. NAPIRENDI PONTHOZ Beszámoló

Részletesebben

Ingatlan Alap Figyelő

Ingatlan Alap Figyelő Ingatlan Alap Figyelő OTP Ingatlan Befektetési Alapok Portfoliójelentés december Tartalom OTP Ingatlan Befektetési Alapok OTP Ingatlanbefektetési Alap OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap OTP Ingatlanvilág

Részletesebben

EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények

EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények EGYENSÚLYTEREMTÉS A 2010 utáni magyar gazdaságpolitikai modell: kihívások, eredmények György László, PhD vezető közgazdász, egyetemi docens Századvég Gazdaságkutató Zrt. gyorgy@szazadveg.hu 1. Diagnózis

Részletesebben

Ingatlan Alap Figyelő

Ingatlan Alap Figyelő Ingatlan Alap Figyelő OTP Ingatlan Befektetési Alapok Portfoliójelentés október Tartalom OTP Ingatlan Befektetési Alapok OTP Ingatlanbefektetési Alap OTP Prime Ingatlanbefektetési Alap OTP Ingatlanvilág

Részletesebben

OTP Bank harmadik negyedévi eredmények

OTP Bank harmadik negyedévi eredmények OTP Bank 26. harmadik negyedévi eredmények SAJTÓTÁJÉKOZTATÓ Dr. Spéder Zoltán, alelnök, vezérigazgató-helyettes 26. november 14. A Bankcsoport tevékenységét és eredményét befolyásoló tényezők 26 harmadik

Részletesebben

FÓKUSZBAN AZ ÖNGONDOSKODÁS PANELBESZÉLGETÉS

FÓKUSZBAN AZ ÖNGONDOSKODÁS PANELBESZÉLGETÉS Moderátor: dr. Kandrács Csaba ügyvezető igazgató, MNB MKT 56. Vándorgyűlés, pénzügyi szekció Debrecen, 218. szeptember 7. FÓKUSZBAN AZ ÖNGONDOSKODÁS PANELBESZÉLGETÉS 1 RÉSZTVEVŐK Erdős Mihály elnök-vezérigazgató,

Részletesebben

Finanszírozási lehetőségek KKVk részére az energiaszektorban

Finanszírozási lehetőségek KKVk részére az energiaszektorban Finanszírozási lehetőségek KKVk részére az energiaszektorban Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. A Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. bemutatása Tulajdonos A 2009-ben alapított Bank tulajdonosa 2010 márciusa

Részletesebben

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István

Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István Inflációs és növekedési kilátások: Az MNB aktuális előrejelzései Hamecz István ügyvezető igazgató ICEG - MKT konferencia, Hotel Mercure Buda, 2003. Június 18 1 Az előadás vázlata Az MNB előrejelzéseiről

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján

SAJTÓKÖZLEMÉNY. a hitelintézetekről 1 a II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján SAJTÓKÖZLEMÉNY a hitelintézetekről 1 a 2014. II. negyedév végi 2 prudenciális adataik alapján Budapest, 2014. augusztus 22. A hitelintézetek mérlegfőösszege 2014. II. negyedévben 2,8%-kal csökkent, a félév

Részletesebben

SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, április 28.

SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, április 28. SAJTÓKÖZLEMÉNY Bécs, 2006. április 28. Erste Bank Csoport: 240 millió euró nettó nyereség A főbb adatok számokban: A nettó kamatbevétel 7,6 százalékkal, 672,7 millió euróról 724,0 millió euróra nőtt. A

Részletesebben

ÜZLETI TERV. Jelen üzleti terv elválaszthatatlan melléklete a Hitelkérelem című dokumentumnak. HUF Önerő mértéke

ÜZLETI TERV. Jelen üzleti terv elválaszthatatlan melléklete a Hitelkérelem című dokumentumnak. HUF Önerő mértéke ÜZLETI TERV Jelen üzleti terv elválaszthatatlan melléklete a Hitelkérelem című dokumentumnak. Vállalkozás neve Beruházás helye Igényelt kölcsön Futamidő hónap Türelmi idő hónap Új Széchenyi Beruházási

Részletesebben

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31.

MAGYAR SZÁMVITELI SZABÁLYOK SZERINTI ÉVES BESZÁMOLÓ - MÉRLEG 2014.12.31. MÉRLEG ESZKÖZÖK (aktívák) adatok millió forintban 2013 2014 1. Pénzeszközök 39,870 459,330 2. Állampapírok 153,646 70,686 a) forgatási célú 92,910 16,462 b) befektetési célú 60,736 54,224 2/A. Állampapírok

Részletesebben

CRD IV/CRR hitelintézetek és befektetési vállalkozások prudenciális szabályozásának várható változásai

CRD IV/CRR hitelintézetek és befektetési vállalkozások prudenciális szabályozásának várható változásai CRD IV/CRR hitelintézetek és befektetési vállalkozások prudenciális szabályozásának várható változásai dr. Kardosné Vadászi Zsuzsanna 2012. április CRR/CRD IV javaslat áttekintése A 2006/48/EK és 2006/49/EK

Részletesebben

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28.

A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN december 28. A KÖZPONTI KÖLTSÉGVETÉS ÉS AZ ÁLLAMADÓSSÁG FINANSZÍROZÁSA 2019-BEN 2018. december 28. FŐ TÉMÁK: 1. A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA 2018-BAN 2. A 2019. ÉVI FINANSZÍROZÁSI TERV JELLEMZŐI A FINANSZÍROZÁS ALAKULÁSA

Részletesebben

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma

Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI. A pénzügyi tevékenység tartalma Vállalatgazdaságtan A VÁLLALAT PÉNZÜGYEI Money makes the world go around A pénz forgatja a világot A pénzügyi tevékenység tartalma a pénzügyek a vállalati működés egészét átfogó tevékenységi kört jelentenek,

Részletesebben