A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN"

Átírás

1 A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakiskola - HATÁRIDİ: december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs Faipari Gyarmati Péter szakrajz Mőszaki elıkészítı Mozsdényi Attila gyakorlatok Faipari Mozsdényi Attila szakrajz Anyagok Borvári Ágota Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Mozsdényi Attila

2 Helyi tanterv a Faipari szakrajz tantárgy oktatásához SZAKISKOLA évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Gyarmati Péter Mozsdényi Attila 2. Óraszámok: 9. osztály 74 óra 10. osztály 37 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: Fejlessze és erısítse a szakmai elıkészítés során elsajátított ismeretekre építve a tanulók rajzkészségét, esztétikai érzékét, segítse térlátásuk kialakítását. Ismerjék meg a faipari rajzok fajtáit, jellemzı jelöléseit, szakmai sajátosságait. Alakítsa ki a tanulókban a pontos és minıségi munkavégzés igényét, az eszközök szakszerő, gondos használatának, kezelésének igényét. Készítse elı a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek elsajátítására, alapozza meg a tanulók térlátásának fejlesztését, térszemléletük kialakítását, fejlessze vizuális kultúrájukat. Bıvítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti és a szakmai orientációs tantárgyak keretében tanult ismereteket, fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget, készítsen fel a szakterület alapozó gyakorlataira. A tantárgy célja továbbá a faipari pályák szépségeinek, termékeinek bemutatása. Feladathelyzetek teremtése a tanulók számára képességeik, szakmai tehetségük kibontakoztatására, érdeklıdésük felkeltése a szakmai tevékenységek mélyebb elméleti alapjai iránt.

3 követelmények: Alakuljon ki, fejlıdjön a tanulók szépérzéke, erısödjön meg a saját munkájukkal kapcsolatos igényességük, tanulásuk legyen átgondolt, célszerő és eredményes, írásos munkáikban, rajzfeladataikban törekedjenek az igényes külalakra. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a faipari szakrajzok, ábrák helyes értelmezésére. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük, fejlıdjenek rajzi készségeik. A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a tanult fakötések rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

4 4. A faipari szakrajz tantárgy helyi tanterve 9. évfolyam Témakör: I. A mőszaki rajz fogalma, feladata Óraszám: 4 óra Ismerjék meg a faipari rajzok fajtáit,jellemzı jelöléseit követelmények a Rajzeszközök használata. Faipari rajzok fajtái Feladattal vezetett, önállóan végrehajtott elemzési feladatok elvégzése A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat Témakör: II. A szabvány fogalma, szerepe Óraszám: 6 óra Ismerjék és helyesen használják a mőszaki rajzokon alkalmazott tanult jelöléseket Szabványos vonalak és betők követelmények a Rajzok önálló tanulmányozása, értelmezése. Mőszaki rajzok készítése A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Szakszerően használják a rajzeszközöket, alkalmazzák a szabványos vonalakat, készítsék el a feliratokat Témakör: III. Síkmértani szerkesztések Óraszám: 12 óra Fejlessze és erısítse a szakmai elıkészítés során elsajátított ismeretekre építve a tanulók rajzkészségét követelmények a Egyenes, görbe vonalú és összetett síkidomok szerkesztése. Beadásra szánt rajzfeladatok készítése. A matematikában tanult ismeretek ismétlése. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük, fejlıdjenek rajzi készségeik. Szakszerően alkalmazzák a tanult szerkesztéseket.

5 Témakör: IV. Méretarány, méretmegadás Óraszám: 8 óra A tanulók sajátítsák el a mőszaki ábrázoláshoz szükséges szabványokat követelmények a A méretmegadás elemei, fajtái. Mőszaki rajzok készítése, rajzok tanulmányozása, értelmezése. A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Helyesen válasszák meg a méretarányt, alkalmazzák a méretezés szabályait. Témakör: V. Ábrázolás vetületekkel Óraszám: 20 óra Fejlessze a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. A tanulók sajátítsák el a mőszaki ábrázoláshoz szükséges térszemléleti alapokat. Csonkított és összetett testek ábrázolása, síklapú és görbe felülető testek áthatása. követelmények a Mőszaki rajzok készítése, rajzok tanulmányozása, értelmezése. Egyéni ötletek megfogalmazása, tervezés, vázlatkészítés. Meglévı tárgyak formáinak meghatározása, méreteinek megállapítása, ábrázolása. Beadásra szánt rajzfeladatok készítése. Fejlıdjenek a tanulók szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretelemzı-értékel o, szintetizáló, fogalomalkotó, általánosító gondolkodás, az önálló tapasztalatszerzési és ismeretalkalmazási képesség, a kreativitás, logikus gondolkodás. A tanulók rendelkezzenek az ábrázoláshoz szükséges térszemléleti alapokkal. Témakör: VI. Ábrázolás axonometrikusan A térlátás, térszemlélet fejlesztése Óraszám: 12 óra követelmények a Ábrázolási módok. A mőszaki ábrázolás legfontosabb területeinek megismerése. Tárgyak és különbözı ábrázolásaik összevetése, elemzése. Beadásra szánt rajzfeladatok készítése. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció. Legyenek képesek az egyszerőbb tárgyak, valamint ezek vetületi és axonometrikus ábrái között az összefüggések megtalálására, egyeztetésére.

6 Témakör: VII. Metszeti ábrázolás Óraszám: 12 óra Készítse elı a tanulókat a faipari szakmai rajzok tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására A metszet fogalma, a metszeti ábrázolás szabályai, metszeti anyagjelölések. Tárgyak és különbözı ábrázolásaik összevetése, elemzése. metszeti ábrák szerkesztése, készítése A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és követelmények szakmai motiváció. a Tudjanak szerkeszteni metszeti ábrákat, ezeken helyesen alkalmazzák a vetületi ábrázolás szabályait.

7 10. évfolyam Témakör: I. A faipari szakrajz alapjai Óraszám: 4 óra Ismerjék meg a faipari szakrajz sajátosságait, ezeket tudják alkalmazni késıbbi rajzi feladataikban Vetületi ábrázolás. A vízszintes, függıleges és homlokmetszet fogalma. A méretezés szabályai a faipari szakrajzban. Fa és fahelyettesítı valamint a faiparban használt kiegészítı anyagok anyagjelölése. A faiparban alkalmazott rajzfajták. Faipari szakrajzok értelmezése. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása. A látvány vizuális tartalmának, törvényszerőségeinek feltárása. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük. A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Témakör : II: Fakötések-toldások Óraszám: 5 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult fakötések-toldások, mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Fejlessze és erısítse a szakmai orientáció során elsajátított ismeretekre építve a tanulók rajzkészségét, esztétikai érzékét, segítse térlátásuk kialakítását. Szélesbítı toldások. Szélesbítı toldások erısítése. Hosszabbító toldások Vastagító toldások Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Mintadarabok tanulmányozása. Feladattal vezetett, önállóan végrehajtott elemzési feladatok elvégzése. Önálló rajzkészítés a faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása. A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a toldások rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

8 Témakör: III. Fakötések-keretkötések Óraszám: 20 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult keretkötések mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Keretkötések fajtái elhelyezkedésük szerint. Keretkötések fajtái szerkezeti kialakításuk szerint. Aljazott keretkötések Árkolt keretkötések. Egy és két oldalon sarkalt keretkötések Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Mintadarabok tanulmányozása. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a keretkötések rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit Témakör: IV. Fakötések-kávakötések Óraszám: 8 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult kávakötések mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Beeresztések Fogazások Kávakötés idegen csappal Egyéb kávakötések Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Mintadarabok tanulmányozása. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a keretkötések rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak az asztalok rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

9 Helyi tanterv a Mőszaki elıkészítı gyakorlatok tantárgy oktatásához SZAKISKOLA 9. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Mozsdényi Attila 2. Óraszámok: 9. osztály 74 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: A mőszaki elıkészítı gyakorlat tantárgy tanításának célja a mőszaki szakterületen a tanulók pályaválasztásának elısegítése és a szakterület tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tantárgy tananyagának feldolgozása adjon lehetıséget tapasztalataik rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. A mőszaki ágazatok tevékenységének, sokszínő, tartalmas, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával keltse fel a tanulók érdeklıdését a szakterület iránt, bizonyítsa be számukra az ágazat gazdasági jelentıségét, hosszútávú fejlıdıképességét. Adjon alkalmakat, teremtsen feladathelyzeteket a tanulóknak képességeik, szakmai tehetségük kibontakoztatására, keltse fel az érdeklıdést a szakmai tevékenységek teljesebb köre iránt. Biztosítson lehetıséget a szakmacsoport munkaköreiben szükséges tudatos, felelısségteljes magatartás kialakulásához, a tanulási és szakmai motiváció megerısítéséhez, fejlıdéséhez. követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulónak a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, az önálló megfigyelés képessége, a kreativitás, az ismeretek alkalmazási képessége. Alakuljon ki, fejlıdjön, erısödjön meg a tanulónak a saját munkájával kapcsolatos igényessége, gyakorlati munkája legyen átgondolt, célszerő, biztonságos, eredményes. Fejlessze a tanulók fegyelmezettségét, pontosságát, az elıírások, a munka- és tőzvédelmi szabályok betartását. A tevékenység során a tanulók szokjanak hozzá megfigyeléseik jegyzıkönyvben vagy naplóban való rögzítéséhez, az eredmények értelmezéséhez, a szakirodalom használatához, a munkavégzéshez szükséges eszközök, berendezések balesetmentes kezeléséhez.

10 A tantárgy tanítása során fejlessze, formálja a tanulók manuális képességeit, mőszaki nyelvezetét, (a mőszaki kifejezések használatának elsajátítását), mőszaki szemléletét, mőszaki mőveltségét, kreativitását, absztraháló képességét, döntési képességének kialakítását. Tanulják meg beosztani a rendelkezésükre álló idıt, a kéziszerszámok eszközök balesetmentes, biztos használatát, maradéktalanul tartsák be a munka- és tőzvédelmi

11 4. A Mőszaki elıkészítı gyakorlatok tantárgy helyi tanterve 9. évfolyam Témakör: I. Bevezetı ismeretek Óraszám: 2 óra Ismerjék meg a munkavédelmi és tőzvédelmi szabályokat A mőhely rendje, gyakorlati tudnivalók, munkavédelmi, tőzvédelmi szabályok. A mőhely rendje, munkavédelmi, tőzvédelmi szabályok ismertetése, gyakorlati példák bemutatásával. Maradéktalanul ismerje és alkalmazza az általános biztonságtechnikai, környezetvédelmi és tőzrendészeti tudnivalókat, Témakör : II. Elırajzolás, jelölés Óraszám: 4 óra A rajzolás szabályainak ismerete és helyes alkalmazása a gyakorlatban A mérés eszközei és használatuk. Az elırajzolás eszközei és használatuk. A jelölés eszközei és használatuk. Mérı és rajzoló eszközök használatának gyakorlása különbözı alkatrészeken A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Legyenek jártasak a mérı és rajzeszközök. Témakör: III. Szerszámok ismertetése, csoportosításuk Óraszám: 4 óra A faipari szerszámok ismerete Anyagok alakításának módjai Egyenes vonalú forgácsoló mozgást végzı szerszámok jellemzı szögei Egyenes vonalú forgácsoló mozgást végzı szerszámok élezési módja A gyalupad felépítése, használata, rendeltetése a különféle megmunkálások folyamán A faipari szerszámok bemutatása, alkatrészekre szerelése, ábrázolása. Manuális képességek fejlesztése. Legyenek jártasak a faipari szerszámok ábrázolásában

12 Témakör : IV. Kézifőrészek csoportosítása Óraszám: 18 óra Kézifőrészek fajtáinak ismerete és használatuk elsajátítása Keretes főrészek ismertetése, fogalakok, azok szögei Keretes főrészek élezéséhez szükséges szerszámok, terpesztés, zsinórozás Helyes szerszámkezelés, főrészelés gyakorlása A szerszámhasználat gyakorlása, a szerszám élezése és karbantartása. Ismerje a kézifőrészek fajtáit és legyen jártas azok használatában Témakör : V. Kézigyaluk Óraszám: 18 óra Kézifgyaluk fajtáinak ismerete és használatuk elsajátítása Keresztmetszeti megmunkálás Egyes simítógyalu, eresztıgyalu Forgácstörı szerepe, síklapképzés, derékszögő élképzés Helyes szerszámtartás, élbeállítás, gyakorlás A szerszámhasználat gyakorlása, a szerszám élezése és karbantartása Ismerje a kézigyaluk fajtáit és legyen jártas azok használatában Témakör : VI. Vésık Óraszám: 12 óra Vésık fajtáinak ismerete és használatuk elsajátítása Lyukvésık, laposvésık, alkalmazási területük, szerkezeti megmunkálás Díszítı, faragó vésık Helyes kéztartás, ütı-szerszámok használata, fenési gyakorlatok A szerszámhasználat gyakorlása, a szerszám élezése és karbantartása Ismerje a vésık fajtáit és legyen jártas azok használatában

13 Témakör: VII. Ragasztási alapfogalmak, keverékkészítés Óraszám: 6 óra Ismerjék meg a ragasztás szabályait és a ragasztók fajtáit. A ragasztás, a ragasztóanyaggal szemben támasztott kézi ragasztás eszközei és mőveletei. A ragasztóanyagok elıkészítése. A ragasztóanyagok környezeti hatásai Fa-és fahelyettesítı anyagok elıkészítése ragasztáshoz, ragasztók elıkészítése (keverékkészítés), a ragasztás mővelete. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük. Elsajátították a ragasztás legfontosabb szabályait. Témakör : VIII. Pályaorientáció. Önálló feladatmegoldás Óraszám: 10 óra Ajándék és díszítıtárgy készítése A munkához szükséges szerszámok szakszerő kiválasztása és használata. Önállóan tudja kiválasztani és használni a munkához szükséges kéziszerszámokat

14 Helyi tanterv az Anyagok tantárgy oktatásához SZAKISKOLA 10. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Borvári Ágota 2. Óraszámok: 10. osztály 37 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: Az Anyagok tantárgy oktatásának célja, hogy a tanulók legyenek tájékozottak az iparban és a köznapi életben felhasznált legfontosabb anyagok tulajdonságairól, felhasználhatóságukról. Ezen belül hangsúlyozottan foglalkozik a tananyag a fa, mint ipari alapanyag elınyös és hátrányos tulajdonságaival más ipari alapanyagokkal való összehasonlításban. A tananyag feldolgozása során hangsúly kapnak a környezetvédelmi- és ergonómiai megfontolások is. Szintetizálja a tanulók egyes tantárgyak során tanult idevonatkozó ismereteit. A tantárgy tematikájának alapvetı célja - az elıkészítı ismeretek szerves részeként a mőszaki szakterület általános ismereteinek, összefüggéseinek elsajátítása, olyan ismeretrendszer, tudás és alkalmazási ismeretek kialakítása, amely megalapozza és formálja a mőszaki szakterületbe tartozó faipari szakmacsoporthoz szükséges szemléletet. követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretelemzı-értékelı gondolkodás, az önálló ismeretszerzés, az ismeretek alkalmazási képessége. Alakuljon ki a tanulókban az önálló szakmai tanulás, feladatmegoldás igénye, érezzék meg a tanulási eredmények, sikerek értékét, örömét. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és a szakmai motiváció, váljon tudatos döntéssé a szakmaválasztás. A tanulók ismerjék meg a tanult anyagok legfontosabb fizikai-, mechanikai- és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit.

15 4. Az Anyagok tantárgy helyi tanterve 10. évfolyam Témakör: I. Mőszaki szakterület tagolódása Óraszám: 3 óra A tanulók ismerkedjenek meg a mőszaki szakterület széles lehetıségeivel és a szakmai képzés jelentıségével. Ennek alapján legyenek képesek saját helyzetük és céljaik meghatározására. Kapcsolódó érdeklıdési irányok, a foglalkozások világa, a pályák strukturálódása. Az egyéni érdeklıdés, hajlamok, képességek jelentısége. Pályatükrök tanulmányozása nyomtatott és videó anyagon keresztül. Csoportos és egyéni feldolgozás. Tanmőhelyi, üzemi látogatás. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és követelmények szakmai motiváció, váljon tudatos döntéssé a szakmaválasztás. Fontos, a hogy megismerjék a szakterülethez kapcsolódó képesítések rendszerét. Ismerjék meg a pályatervezés fogalmát, amely a szakmai ismeretek és a munkaerı-piaci ismeretek összhangján alapszik. Témakör: II. A mőszaki gyakorlatban felhasznált anyagok Óraszám: 5 óra csoportosítása. A tanulók ismerjék az anyagok legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Fémes, nemfémes anyagok. A nyersanyagok, alapanyagok, segédanyagok fogalma. A hulladékok és melléktermékek fogalma, hasznosításuk gazdasági jelentısége. Az alapanyagok alapvetı fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságai. A megismert fogalmak alkalmazása. A fémes és a nemfémes elemek, az egyszerő és az összetett anyagok megkülönböztetése, felismerése. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a fémes és a nemfémes követelmények anyagok legfontosabb jellemzıit, az alapanyag és a segédanyag a fogalmát, az anyagok legfontosabb tulajdonságait.

16 Témakör: III. A fémes anyagok Óraszám: 5 óra A tanulók ismerjék meg az iparban felhasznált fémes elemeket, ezek általános és egyedi legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Fémes elemek: vas és acél, alumínium, réz, illetve jellegzetes ötvözeteik tulajdonságai, felhasználási területei. A tanult fémes elemek megkülönböztetése, felismerése. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a fémes anyagok követelmények legfontosabb tulajdonságait, ötvözeteit és jellemzıi alkalmazási a területeit. A tanult fémek faiparban történı felhasználásának sajátosságait. Témakör: IV. A nemfémes anyagok Óraszám: 15 óra A tanulók ismerjék meg az iparban felhasznált nemfémes anyagokat, ezek általános és egyedi legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Nemfémes anyagok: kerámiák, textíliák, papír, mőanyagok, gumi, hıszigetelı anyagok, kenıanyagok, üveg jellemzı tulajdonságai, felhasználási területei. A tanult nemfémes anyagok megkülönböztetése, felismerése. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a nemfémes anyagok követelmények legfontosabb tulajdonságait és jellemzıi alkalmazási területeit. A tanult a anyagok faiparban történı felhasználásának sajátosságait. Témakör: V. A fa és a faalapú termékek Óraszám: 6 óra A tanulók ismerjék meg a fa, mint fontos ipari alapanyag elınyös és hátrányos fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. A faanyag fontosabb tulajdonságai és ezek gyakorlati jelentısége. A fafajok csoportosítása. A főrészáru fogalma és a lemezipari termékek jellemzıi. A kompozit anyagok jellemzése. A tanult anyagféleségek megkülönböztetése, felismerése. A tanulók ismerjék a faanyag fıbb jellegzetességeit és ebbıl adódó követelmények felhasználhatóságát. Meg tudják különböztetni a néhány fontosabb a fafajt és faalapú terméket és tudják jellemzı alkalmazási területeiket.

17 Témakör: VI. Rendszerezés Óraszám: 3 óra A tanév során a tantárgyból megismert ismeretek összefoglalása, ismétlése a tanulók tudásának elmélyítése, megerısítése céljából. A legfontosabb fémes és nemfémes anyagok, tulajdonságaik, felhasználásuk. A nyersanyagok, alapanyagok, segédanyagok, a hulladékok és melléktermékek fogalma, hasznosításuk gazdasági jelentısége. A tanult anyagféleségek megkülönböztetése, felismerése. A megismert fogalmak alkalmazása. Ismétlés, számonkérés. A tanulókban erısödjön meg a tanult ismeretek, szakkifejezések követelmények szabatos használata, alkalmazása. Alakuljon ki a tanulókban az önálló a szakmai tanulás igénye, érezzék meg a tanulási eredmények értékét. A megismert elemek, anyagcsoportok megkülönböztetése elsısorban az ipari felhasználhatóságuk szemszögébıl a környezetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett.

18 Helyi tanterv a Faipari szakmai alapozó gyakorlatok tantárgy oktatásához SZAKISKOLA 10. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Mozsdényi Attila 2. Óraszámok: 10. osztály 111 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: A tantárgy célja a szakmacsoport közös gyakorlati ismereteinek nyújtása, készségek képességek fejlesztése, a jellemzı technológiák, munkamőveletek, felhasznált anyagok, a szakmacsoport szakképesítéseinek bemutatása, A tantárgy célja hogy bıvítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti és a szakmai elkészítı tantárgyak keretében tanult ismereteket, fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget, készítsen fel a szakterület szakmai gyakorlataira. Adjon alkalmakat, teremtsen feladathelyzeteket a tanulóknak gyakorlati képességeik, tehetségük kibontakoztatására, keltse fel az érdeklıdést a szakmai tevékenységek mind teljesebb köre iránt. Biztosítson lehetıséget a szakmacsoport munkaköreiben szükséges tudatos, felelısségteljes magatartás kialakulásához, a tanulási és szakmai motiváció megerısítéséhez, fejlıdéséhez. Alakítsa ki a tanulókban a pontos és minıségi munkavégzés igényét, a környezettel szembeni felelısségérzetet, tudatosítsa a faipari termelés környezeti hatásait. Tárja fel a tanulók elıtt, hogy a fa természeti kincs, a faanyag esztétikai, a famunka pedig mővészeti értékeket is rejthet magában. A Faipari készségfejlesztı gyakorlatok oktatásának alapvetı célja, hogy a tanulók megismerjék a faiparban használatos kéziszerszámokat, megnevezésüket, használatukat, karbantartásukat. A szerszámok használata során neveljen fegyelemre, pontosságra, megbízhatóságra. Fejlessze a tanulók mőszaki ismereteit, alapozza meg a faipari szakmák tanulásához, mőveléséhez szükséges szemléletet. Tanítsa meg a balesetmentes munkavégzés nek megteremtését, hívja fel a figyelmet az elıírások betartásának fontosságára.

19 követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulónak a szakmai gyakorlatok elvégzéséhez szükséges képességei, így különösen az ismeretalkalmazó, szintetizáló gondolkodás, az önálló tapasztalatszerzés képessége, a kreativitás, a gyakorlati feladatmegoldó képesség. A szóbeli kommunikációban használja helyesen a szakmai kifejezéseket, értse a szakmai alapfogalmakat, folyamatosan bıvítse a szakmai szókincsét. Alakuljon ki, fejlıdjön a tanuló szépérzéke, erısödjön meg a saját munkájával kapcsolatos igényessége, munkája legyen átgondolt, célszerő, biztonságos és eredményes. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a faiparban felhasználásra kerülı faanyagoknak, a főrész-lemezipari termékeknek, azok tulajdonságainak és felhasználási területeinek önálló megismerésére. Munkájuk során szakszerően tudjanak leírásokat, szakirodalmat, táblázatokat használni, rajzokat, értelmezni. A tantárgyi foglalkozásokon szokjanak hozzá a tanulók a feladatok önálló megoldásához, az önálló és produktív munkavégzéshez, érezzék meg a munka eredményeinek, sikereinek értékét, örömét. A tantárgy foglalkozásai során alakuljon ki a tanulókban a rendszeres és folyamatos önképzésnek, az eszközök szakszerő használatának az igénye, a felelısségérzet egymás iránt, a társakkal való együttmőködési képesség. Munkájuk során fejlıdjön térlátásuk, munkabírásuk, kézügyességük, finomodjanak mozdulataik, munkavégzésük legyen egyre fegyelmezettebb, pontosabb. Tanulják meg beosztani a rendelkezésükre álló idıt, a kéziszerszámok eszközök balesetmentes, biztos használatát, maradéktalanul tartsák be a munka- és tőzvédelmi szabályokat, A tantárgyi tevékenység végzése által erısödjék a tanulókban a kötelességtudat, a felelısségérzet, a mások munkájának, eredményeinek, teljesítményeinek tisztelete, folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, alakuljon ki a szakmához, a választott munkához, életpályához való kötıdés, váljon tudatos döntéssé a szakmaválasztás. Ismerjék meg, fogadják el, és tudatosan alkalmazzák a szakmai tevékenységek végzéséhez szükséges magatartási szabályokat, magatartásformákat. A tanuló legyen képes a tanult kézi mőveleteket önállóan elvégezni, az eszközöket célszerően és szakszerően használni, ismerje meg a faipari technológiákat, eljárásokat, felhasznált anyagokat. Legyenek képesek ismereteiket alkalmazni, tapasztalataikat felhasználni gyakorlati munkájuk illetve késıbbi tanulmányaik során. Szakszerően készítsen el rajz alapján egyszerő munkadarabokat.

20 4. A Faipari szakmai alapozó gyakorlatok tantárgy helyi tanterve 10. évfolyam Témakör: I. Bevezetı ismeretek Óraszám: 2 óra Ismerjék meg a munkavédelmi és tőzvédelmi szabályokat A mőhely rendje, gyakorlati tudnivalók, munkavédelmi, tőzvédelmi szabályok. A mőhely rendje, munkavédelmi, tőzvédelmi szabályok ismertetése, gyakorlati példák bemutatásával. Maradéktalanul ismerje és alkalmazza az általános biztonságtechnikai, környezetvédelmi és tőzrendészeti tudnivalókat, Témakör : II. A fa megmunkálása Óraszám: 3 óra Ismerjék meg a famegmunkálási módokat. A faipar tagozódása. Fakitermelés. Alapanyaggyártás. Késztermékgyártás. Megmunkálási módok. Forgácsmentes alakítások. Forgácsoló alakítások Egyéni- és csoportos tanulással a tananyag feldolgozása. Modellekkel, a gyakorlatból vett ismeretekkel a tanultak megerısítése Fejlıdjenek a tanulónak a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretelemzı, értékelı, szintetizáló, fogalomalkotó, általánosító gondolkodása, az önálló tapasztalatszerzési és ismeretalkalmazási képessége, a kreativitása, logikus gondolkodása. Témakör: III. A kézi forgácsolás elmélete Óraszám: 4 óra Ismerjék fel a fogácsolás minısége és a szerszámok közötti összefüggéseket. A forgácsolás. Forgácsoló szerszámok csoportosítása. Forgácsoló szerszámok általános jellemzıi. A forgácsolás minıségét befolyásoló tényezık. A fa megmunkálásának környezeti hatása. Tanári segítséggel, majd önállóan, segédletek felhasználásával számításokat végeznek a fa forgácsolás elméletével kapcsolatban Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük. A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Elsajátították kézi forgácsolás elméletét.

21 Témakör: IV. Forgácsnélküli alakítás fogalma, fajtái Óraszám: 4 óra Ismerjék meg a forgács nélküli alakításokat Forgács nélküli alakítások, egyszerőbb mőveletek bemutatása, elvégzése. Egyéni- és csoportos tanulással a tananyag feldolgozása. Modellekkel, a gyakorlatból vett ismeretekkel a tanultak megerısítése. A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Elsajátították a forgács nélküli alakításokat Témakör: V. Lapszerkezetek készítése Óraszám: 26 óra Ismerjék meg a lapszerkezetek készítésének módszereit. Tömörfa lapok készítése, merevítési eljárásai. Lapszerkezetek rajzolása. A munkához szükséges szerszámok szakszerő kiválasztása és használata, lapszerkezetek készítése. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük, értsék a szakmai alapfogalmakat. Képesek legyenek önállóan lapszerkezetet készíteni. Témakör: VI. Keretkötések készítése Óraszám: 36 óra Ismerjék meg keretkötések fajtáit, egyszerőbb keretek készítését. Keretkötések fajtái, felhasználási lehetıségei, egyszerőbb keretek készítése. Keretkötések rajzolása. A munkához szükséges szerszámok szakszerő kiválasztása és használata, keretkötések készítése. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük, értsék a szakmai alapfogalmakat. Képesek legyenek önállóan keretkötéseket készíteni. Témakör: VII. Kávakötések készítése Óraszám: 36 óra Ismerjék meg kávakötések fajtáit, egyszerőbb kávaszerkezetek készítését. Kávakötések fajtái, felhasználási lehetıségei, egyszerőbb kávaszerkezetek készítése. Kávakötések rajzolása. A munkához szükséges szerszámok szakszerő kiválasztása és használata, kávakötések készítése.. követelmények, a tovább haladás Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük, értsék a szakmai alapfogalmakat. Képesek legyenek önállóan kávakötéseket készíteni.

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 605 SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakközépiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs 9. 37 Gyarmati Péter 9. 37 Csóbor Péter 10.

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 466 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS Tantárgyak és heti óraszámaik a 9. 12. évfolyamon TANTÁRGY 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM 11. ÉVFOLYAM 12. ÉVFOLYAM Szakmacsoportos alapozó ismeret Mőszaki

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 157 SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Gépészeti szakmai alapozó ismeretek 111 óra Gépészeti szakmai alapozó gyakorlatok 74 óra

Részletesebben

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését;

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését; MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS A műszaki ábrázolás tantárgy tanításának általános célja a gimnáziumi képzésben, mint szabadon választott tantárgyként a szakképzést választók azt az általános vizuális kultúrát és térszemléletet,

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program Biztonságos munkavégzés alapjai tantárgyból Munka és tűzvédelem Munkavédelmi alapfogalmak ismerete, baleset fogalma, balesetek bejelentése, kivizsgálása,elsősegélynyújtás szabályai,tűzvédelmi feladatok,szabályok

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 233 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Könnyűipari szakmai alapozó ismeretek 74 óra Könnyűipari szakmai alapozó gyakorlatok

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam

Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Radácsi Róbert 2. Óraszámok: 9. osztály 2 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam Az ábrázoló

Részletesebben

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA MŰSZAKI SZAKTERÜLET ÉPÍTÉSZET SZAKMACSOPORT GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT Összeállította: az építész-

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Gimnázium 12. évfolyam (4 évfolyamos közoktatási típusú sportiskolai labdarúgó osztály) 1. A tanterv szerzıi: Rozmán Sándor Tóthné Kulcsár

Részletesebben

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA 34 543 02 ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA 34 543 02 ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

A azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy

A azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy A 10046-12 azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy 1. A 10046-12 azonosító számú, Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai

Takács Katalin - Elvárások két értékelési területen. Az értékelés alapját képező általános elvárások. Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Terület Szempont Az értékelés alapját képező általános elvárások Az értékelés konkrét intézményi elvárásai Alapos, átfogó és korszerű szaktudományos és szaktárgyi tudással rendelkezik. Kísérje figyelemmel

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 461 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Könny úipari szakmai alapozó ismeretek Könny úipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Könnyűipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Könnyűipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 74 óra 111 óra

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV a Ciszterci Szent István Gimnázium 11 12. évfolyama számára (kötelezően választható tantárgy) A helyi tanterv a szakképzési kerettantervekről szóló 14/2013. (IV. 5.) NGM

Részletesebben

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Név szerint ki, vagy kik készítették 2. Óraszámok: 9. osztály 36.. óra (humán) 10. osztály óra 11. osztály -.óra 12. osztály -.óra SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat 418 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat 10. évfolyam Gépészeti szakmai alapozó ismeretek Gépészeti szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 16. modul EGYBEVÁGÓSÁGOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 16. modul: EGYBEVÁGÓSÁGOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály

Részletesebben

XIII. Informatika ÁGAZAT

XIII. Informatika ÁGAZAT XIII. Informatika ÁGAZAT A szakképzési kerettanterv ágazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz a 9-12. középiskolai évfolyamokra és az egyéves szakképző évfolyamra

Részletesebben

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta:

FOGLALKOZÁSI TERV. A gyakorlati jegy megszerzésének feltétele: min. 51 pont elérése. Készítette: Ellenőrizte: Jóváhagyta: FOGLALKOZÁSI TERV NYÍREGYHÁZI FŐISKOLA MŰSZAKI ALAPOZÓ ÉS GÉPGYÁRTTECHN. TANSZÉK Szakirányú gyakorlat I. tantárgy 2010/2011. tanév, I. félév GM1B. III. évfolyam Gyak.jegy, kredit: 2 Tanítási hetek száma:

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK VII. 1. Szakiskolai óratervek VII. 2. Szakközépiskolai óratervek VII.1. SZAKISKOLAI ÓRATERVEK VII.1.1. Szakmai előkészítő évfolyam (9. évfolyam) I. Alapképzések II. Szocializáció

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 247 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Faipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Faipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 15. modul SÍKIDOMOK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 15. modul SÍKIDOMOK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 15. modul SÍKIDOMOK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 15. modul: SÍKIDOMOK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret Ajánlott korosztály Modulkapcsolódási

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 599 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNY ÚIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Könny úipari szakmai alapozó ismeretek Könny úipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2.

A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 2. A 6. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 2. EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. AZ EMELŐKOSARAS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS AZ AGRÁR SZAKTERÜLETRE,,B változat

SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS AZ AGRÁR SZAKTERÜLETRE,,B változat 526 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS AZ AGRÁR SZAKTERÜLETRE,,B változat 9. évfolyam Agrárágazati el ókészít ó ismeretek Agrárágazati el ókészít ó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA,,B változat 622 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖRNYEZETVÉDELEM VÍZGAZDÁLKODÁS SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Környezetvédelmi vízgazdálkodási szakmai alapozó ismeretek Környezetvédelmi

Részletesebben

A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA

A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA A PEDAGÓGIAI PROGRAM MÓDOSÍTÁSA ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola gimnáziumi részére érvényes óraterv, valamint a szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv SASHEGYI ARANY JÁNOS

Részletesebben

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 3. LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A LÉTRÁS GÉPJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI, KEZELÉSE ÉS ALKALMAZÁSTECHNIKÁJA

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény,

a nemzeti köznevelésről szóló évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló évi CLXXXVII. törvény, 34 522 04 VILLANYSZERELŐ SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb Dr. Kadocsa László A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb munkafunkciójának megtanítása. A technikai

Részletesebben

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása

Ellenörző és elökészítő, beállító műveletek és funkció próba elsajátítása II. ADATLAP - Programmodul részletes bemutatása Valamennyi programmodulra külön-külön kitöltendő 1. A programmodul azonosító adatai Ügyeljen arra, hogy a programmodul sorszáma és megnevezése azonos legyen

Részletesebben

ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv

ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv PEDAGÓGIAI PROGRAM ELTE Gyakorló Általános Iskola és Középiskola szakközépiskolai részére érvényes helyi tanterv és óraterv SASHEGYI ARANY JÁNOS ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM OM: 035289 Sashegyi Arany

Részletesebben

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95.

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95. GÉPÉSZET ISMERETEK TANTÁRGY ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. A Bevezető A Gépészeti ismeretek, mint szakmai tantárgy az érettségi vizsgán, a kötelező vizsgatárgyak körét bővíti.

Részletesebben

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból

Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból Záróvizsga kérdések a Gépek és berendezések biztonságtechnikája c. tantárgyból 1. A munkaeszközök, illetve gépek biztonságával foglalkozó fontosabb jogszabályok és szabványok. A nemzeti szabvány és a honosított

Részletesebben

Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam

Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam Történelem angol nyelven 5-8. évfolyam Óraterv Évfolyam Heti óraszám Éves óraszám 5. 1 37 6 1 37 7. 1 37 8. 1 37 A fejlesztés célterületei - kompetenciák kompetenciakomponensek Személyes kompetenciák fejlesztése

Részletesebben

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén)

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) 2004. AZ ÁRAMFEJLESZTŐ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

4. MŰSZAKI MENTŐ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

4. MŰSZAKI MENTŐ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 4. MŰSZAKI MENTŐ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A MŰSZAKI MENTŐ GÉPJÁRMŰ BERENDEZÉSEI, GÉPEI ÉS ESZKÖZEI, MŰSZAKI

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR:

Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Multikulturális tartalom megjelenése a tanórákon és azon kívül A) JOGSZABÁLYI ÉS SZERVEZETI HÁTTÉR: Települési adottságok, helyi igények felmérése (mérlegelés). Tantestületi döntés. Felkészülés, elıkészítés.

Részletesebben

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen

AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA. Szövegértés-szövegalkotás területen AZ INFO-KOMMUNIKÁCIÓS TECHNOLÓGIA (IKT) HASZNÁLATA Szövegértés-szövegalkotás területen Készítette: Horváth Erzsébet Borsos Miklós Általános Iskola Ajka A számítógép életünk része, mindenkinek aki ebben

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Hegesztő szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 521 06 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja:

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja: 0404 GÉPÉSZET ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A szakmai oktatás célja: a műszaki szemlélet kialakítása műszaki feladatmegoldó képesség fejlesztése a technológiai és termelési fejlesztő-tervezőmunka néhány

Részletesebben

Szervezeti formák. Dr. Nyéki Lajos 2016

Szervezeti formák. Dr. Nyéki Lajos 2016 Szervezeti formák Dr. Nyéki Lajos 2016 Az osztály-, tantárgy- és tanórarendszer Az osztályrendszer az intézmény közel azonos életkorú és fejlettségű tanulóit szervezi közösséggé az évfolyamon belül. Az

Részletesebben

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények

Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények HELYI TANTERV Az egyes évfolyamokon tanított tárgyak, kötelező és választható tanórai foglalkozások, ezek óraszámai, az előírt tananyag és követelmények A különböző tantervek bevezetési ütemezése Az osítása

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2015/2016. Szakképesítés száma: Követelménymodul: Követelménymodul száma: Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2015/2016. Szakképesítés száma: Követelménymodul: Követelménymodul száma: Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2015/2016 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Köszörűs feladatok Követelménymodul száma: 10175-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1

A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 A 259. sorszámú Bútoripari gyártás-előkészítő, szervező megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma:

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással

Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Geometria Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület fogalom kialakítása; síkidomok kerületének meghatározása méréssel, számítással Ismeretek, tananyagtartalmak Négyzet, téglalap tulajdonságai A kerület

Részletesebben

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei:

Szakmai program. Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Szakmai program Az intézmény nevelıtestületének a helyi szakmai tanterv kialakítását meghatározó pedagógiai alapelvei: Figyelemmel kísérjük a gazdasági és technikai fejlıdést a piacképes ismeretek átadása

Részletesebben

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció

Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Az egyéni fejlesztési tervek és az adminisztráció Hol történik? Ki végzi? Mennyi idıt vesz igénybe? Meddig tart???? Biztos, hogy szükséges, hogy kell? Miért szükséges? Egyéni fejlesztés A gyermekek, tanulók

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor

Matematika A 9. szakiskolai évfolyam. 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK. Készítette: Vidra Gábor Matematika A 9. szakiskolai évfolyam 14. modul GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK Készítette: Vidra Gábor MATEMATIKA A 9. SZAKISKOLAI ÉVFOLYAM 14. modul: GEOMETRIAI ALAPFOGALMAK TANÁRI ÚTMUTATÓ 2 A modul célja Időkeret

Részletesebben

SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS A NÉGY SZAKTERÜLETRE,,A változat

SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS A NÉGY SZAKTERÜLETRE,,A változat 384 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI EL ÓKÉSZÍTÉS A NÉGY SZAKTERÜLETRE,,A változat 9. évfolyam Szakmai el ókészít ó ismeretek Szakmai el ókészít ó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 111

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke

KÉPZÉS NEVE: TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata) Készítette: Lábadyné Bacsinszky Emıke Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Pszichológia (A pszichológia elmélete és gyakorlata)

Részletesebben

2014/2015 Szakmai program

2014/2015 Szakmai program 2014/2015 Szakmai program Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakközépiskola SZAKMAI PROGRAM Az iskola szakmai képzésének rendszere Az építészet nem más, mint egy korszak akaratának a térbe

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 300 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 333 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Mez ógazdasági szakmacsoportos alapozó ismeretek Mez ógazdasági szakmacsoportos

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ

SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a XXVIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ Levelezési Gyakorlat 2.110. SZAKKÉPZÉSI KERETTANTERV az 54 812 03 TURISZTIKAI SZERVEZŐ, ÉRTÉKESÍTŐ SZAKKÉPESÍTÉSHEZ valamint a VIII. TURISZTIKA ÁGAZATHOZ A 10063-12 azonosító számú, Ügyviteli folyamatok

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS Tantárgyak és heti óraszámaik a 9. 12. évfolyamon TANTÁRGY 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM 11. ÉVFOLYAM 12. ÉVFOLYAM Szakmacsoportos alapozó ismeret Anyagismeret

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 052 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 052 2 / 5 . Szélesbítő toldás,

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás

Mechanikai megmunkálás Mechanikai megmunkálás IV.. elıad adás Általános faipari megmunkálási eljárások faipari BSc. mérnök hallgatóknak Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési- és Gyártástechnológiai

Részletesebben

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV

PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM TANULÁSMÓDSZERTAN HELYI TANTERV SZÉCHENYI ISTVÁN MEZŐGAZDASÁGI ÉS ÉLELMISZERIPARI SZAKGIMNÁZIUM, SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM Hajdúböszörmény PEDAGÓGIAI PROGRAM 4. SZÁMÚ MELLÉKLETE ARANY JÁNOS KOLLÉGIUMI PROGRAM... MOLNÁR MAGDOLNA ILONA

Részletesebben

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 9. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓ JÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. CSEREFELÉPÍTMÉNY-HORDOZÓJÁRMŰ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h.

7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET. Modul: 0919-06. Osztály: Heti óraszám: Hetek száma: 32. P. h. EÖTVÖS LORÁND MŰSZAKI SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM 7400 Kaposvár, Pázmány P. u. 17. OM 034164 TANMENET Tantárgy: Számítógép alkalmazása az elektrotechnikában Modul: 0919-06 Osztály: Heti óraszám:

Részletesebben

Három éves szakiskolai kerettanterv. Idegen nyelv Angol

Három éves szakiskolai kerettanterv. Idegen nyelv Angol Idegen nyelv Angol Készítette: Bugyinszki Adrienn Király Endre Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium Forrás: Szakiskolai közismereti program Oktatáskutató és Fejlesztő Központ http://szaki.ofi.hu/tajekoztatok-a-3-eves-szakiskolai-kerettantervrol/

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA,,B változat 580 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS AZ ELEKTROTECHNIKA ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Elektrotechnikai elektronikai szakmai alapozó ismeretek Elektrotechnikai

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A NYOMDAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A NYOMDAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 610 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A NYOMDAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Nyomdaipari szakmai alapozó ismeretek Nyomdaipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet

Részletesebben

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50

Részletesebben