A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN"

Átírás

1 A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakközépiskola - HATÁRIDİ: december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs Gyarmati Péter Csóbor Péter Mozsdényi Attila A mőszaki ábrázolás alapjai Anyagmegmunkálási gyakorlatok A faipari szakrajz alapjai Faanyagismeret Borvári Ágota Faipari alapozó gyakorlatok Csóbor Péter A faipari szakrajz alapjai Mozsdényi Attila Gépészeti alapismeretek Gyarmati Péter Faanyagismeret Borvári Ágota A faipari gépek és technológiák alapjai Nagy József Faipari alapozó gyakorlatok Kulcsár Emil A faipari szakrajz alapjai Faanyag Mozsdényi Attila

2 ismeret Borvári Ágota A faipari gépek és technológiák Nagy József alapjai Faipari alapozó gyakorlatok Kovács Ervin

3 Helyi tanterv A mőszaki ábrázolás alapjai tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Gyarmati Péter 2. Óraszámok: 9. osztály 37 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam A mőszaki szakterületen a tanulók pályaválasztásának elısegítése, a mőszaki szakterületet megalapozó természettudományi szemlélet kialakítása. Felkészítés a mőszaki szakterület orientációs gyakorlataira. A természettudományos tantárgyak tananyagára építve a tantárgy fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, kreativitását, logikus gondolkodását, célirányos mőszaki feladatmegoldó képességét. Alakítsa ki a tanulókban a pontos és minıségi munkavégzés igényét, a berendezések, eszközök szakszerő, gondos használatának, kezelésének igényét. fejlessze a tanulók térlátását, térszemléletüket, vizuális kultúrájukat. Készítse elı a tanulókat a szakmacsoportos alapozó tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Biztosítson lehetıséget a tanulóknak képességeik szélesebb körő kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklıdés felkeltésére és a tehetség felkutatására. követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmacsoportos alapozó tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretelemzı-értékelı gondolkodás, az önálló ismeretszerzés képessége, az ismeretek alkalmazásának képessége. Fejlessze a rajzi készségeket. A tanulók törekedjenek a feldolgozott témákhoz kapcsolódó szakkifejezések szabatos és helyes használatára, rajzfeladataikban az igényes külalakra. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció.

4 4. A mőszaki ábrázolás alapjai tantárgy helyi tanterve 9. évfolyam Témakör: I. Alapfogalmak, síkmértani szerkesztések Óraszám: 16 óra Készítse elı a tanulókat a szakmacsoportos alapozó tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. A mőszaki rajz feladata. Rajzeszközök és alkalmazásuk. Rajzi szabványok (vonalak, feliratmezı, méretmegadás stb.). Síkmértani szerkesztések. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása. A vizuális kommunikáció tevékenységformák funkciói megfelelı megjelenítési formáinak értelmezése, alkalmazása. Fejlessze a szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességeket, a rajzi készségeket. Alakuljon ki a tanulókban az önálló tanulás, feladatmegoldás igénye. Ismerjék és helyesen használják a mőszaki rajzokon alkalmazott jelöléseket. Témakör: II. Ábrázolási módok Óraszám: 21 óra Készítse elı a tanulókat a szakmacsoportos alapozó tantárgyak tanulásához szükséges ábrázolási ismeretek elsajátítására. Vetületi ábrázolás. A képsíkrendszer, a képsíkok egybeforgatása. Térelemek ábrázolása. Axonometrikus ábrázolás. Testek csonkítása. Áthatási görbék szerkesztése. A metszet fogalma, metszeti ábrázolás. A mőszaki ábrázolás legfontosabb területeinek megismerése, vetületi, tevékenységformák axonometrikus és metszeti ábrák szerkesztése, készítése. Tárgyak és különbözı ábrázolásaik összevetése, elemzése. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció. Alakuljon ki a reális önismeret, váljon tudatos döntéssé a pályaválasztás. Ismerjék meg a szakmai tevékenységek végzéséhez szükséges magatartási szabályokat, magatartásformákat. Tudjanak szerkeszteni vetületi, axonometrikus és metszeti ábrákat, ezeken helyesen alkalmazzák a vetületi ábrázolás szabályait. Legyenek képesek az egyszerőbb tárgyak, valamint ezek vetületi és axonometrikus ábrái között az összefüggések megtalálására, egyeztetésére.

5 Helyi tanterv az Anyagmegmunkálási gyakorlatok tantárgy oktatásához SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Csóbor Péter 2. Óraszámok: 9. osztály 37 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: A tantárgy tanításának célja a mőszaki szakterületen a tanulók pályaválasztásának elısegítése és a faipar tevékenységformáinak és technológiáinak megismertetése. A tantárgy fontos feladata, hogy keltse fel a tanulók érdeklıdését a mőszaki problémák iránt, továbbá bemutassa, mivel foglalkoznak a mőszaki szakterületre képesítést nyert szakemberek. Mutassa be a faipar szépségeit, hasznosságát, veszélyeit, környezeti hatásait, fejlıdésének irányát. Járuljon hozzá a tanulók egyéni életpályájának megtervezéséhez. Mutassa be a tantárgy tananyagára építve az elméletben tanultak gyakorlati alkalmazását, az elmélet és a gyakorlat kapcsolatát. A természettudományi tantárgyak tananyagára építve a tantárgynak fejleszteni, formálni kell a tanulók mőszaki szemléletét. Tegye képessé a tanulókat az ok-okozati összefüggések feltárására. Biztosítson lehetıséget a tanulóknak képességeik szélesebb körő kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklıdés felkeltésére és a tehetség felkutatására. követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmai tantárgyakhoz szükséges képességei, különösen az algoritmikus gondolkodás, a kreativitás, az önálló megfigyelés és az ismeretek alkalmazási képessége. Alakuljon ki, fejlıdjön, erısödjön meg a tanulók saját munkájukkal kapcsolatos idényessége, gyakorlati munkájuk legyen átgondolt, célszerő, biztonságos, eredményes. Fejlessze a tanulók fegyelmezettségét, pontosságát, az elıírások, a munka- és tőzvédelmi szabályok betartását. Alakítsa ki a tanulók felelısségérzetét egymás, valamint a környezet és a természet megóvása iránt, a társakkal való együttmőködés, a közösség és az egyén érdekei összeegyeztetésének képességét, az önismeretet.

6 A tevékenység során a tanulók szokjanak hozzá az eredmények értelmezéséhez, a szakirodalom használatához, a munkavégzéshez szükséges eszközök, berendezések balesetmentes kezeléséhez. Az anyagmegmunkálási gyakorlatok tantárgy fejlessze, formálja a tanulók manuális képességeit, mőszaki nyelvezetét (a faipari, gépészeti, stb. kifejezések használatának elsajátítását), mőszaki szemléletét és mőveltségét, absztraháló képességét és döntési képességének kialakítását.

7 4. Az anyagmegmunkálási gyakorlatok tantárgy helyi tanterve 9. évfolyam Témakör: I. Eszközök, szerszámok, berendezések Óraszám: 7 óra A faipari szakterület tevékenységeinek megismertetése a tanulókkal, a mőszaki gondolkodás megalapozása, a pályaválasztás elısegítése, az érdeklıdés felkeltése. Tapasztalatszerzés, a szerzett ismeretek értékelése, elemzése. A famegmunkálás történeti fejlıdésének bemutatása, a megmunkálás során használatos szerszámok fajtái, jellemzıi, alkalmazása. Aktív szerszámok fajtái, mőködésük, fıbb jellemzıik és beállításuk. Passzív szerszámok fajtái, használata, egyéb berendezések. Szerszámok élezése, karbantartása, tárolása. Kéziszerszámok élezése, beállítása, helyes használata. tevékenységformák Aktív szerszámok használatának gyakorlása, a végzett mőveletek pontosságának ellenırzése. A tanulók legyenek képesek az egyes mőveletekhez szükséges szerszám helyes megválasztására, beállítására, szakszerő használatára. Gyakorlati munkájuk során törekedjenek pontosságra, igényességre, az átgondolt és célszerő, biztonságos munkavégzésre. Ismerjék meg a szerszámok baleseti veszélyeit és elhárításukat. Témakör: II. Elırajzolás, jelölés Óraszám: 4 óra A faiparban használatos mértékegységek, mérı és rajzoló eszközök megismertetése a tanulókkal. Mőszaki kézségek, képességek fejlesztése, az önálló gondolkodás és önellenırzés feladatainak gyakoroltatása. Mérı és rajzoló eszközök alkalmazása, helyes használatának elsajátítása, ellenırzés módjai. Mérési, szerkesztési feladatok. Mérési, ellenırzési gyakorlatok. Mérı és rajzolóeszközök pontossági tevékenységformák ellenırzése. Jellemzı hibák kiküszöbölése, szerkesztési, elırajzolási gyakorlatok. A tanulók legyenek képesek az egyszerőbb mérési-, rajzolási- és szerkesztési feladatok elvégzésére, valamint az eszközök helyes kiválasztására, pontosságuk ellenırzésére. Kézség szintjén kezeljék és ismerjék a használatos eszközöket, mértékegységeket. Lássák pontosan a mérés-jelölés fontosságát, felelısségét.

8 Témakör: III. Anyagmegmunkálások Óraszám: 18 óra A faanyagok megmunkálásának történeti áttekintése, a megmunkálási módok, lehetıségek megismertetése a tanulókkal. A kéziszerszámok használatának gyakorlása, alapkézségek, jártasságok kialakítása. Főrészelési gyakorlatok elırajzolás után különféle főrészekkel. Bázisfelületek kialakítása kézi gyalulással. Alkatrészek pontos méretre alakítása. tevékenységformák Mérés, jelölés, főrészelés rost- és harántirányban. Sík felületek kialakítása gyalulással rostirányban. Legyenek képesek a tanulók az alapvetı kéziszerszámok megválasztására, élezésére, beállítására és szakszerő használatára. Szerezzenek jártasságot a kéziszerszámok használatában, a megmunkálás pontosságának ellenırzésében. Témakör: IV. Összeállítás Óraszám: 8 óra Alapkézségek, jártasságok kialakítása a mérı-rajzolóeszközök és szerszámok használatában. Az önálló tervezés és problémamegoldó képesség fejlesztése a tervezés-, megvalósítás-, ellenırzés feladatainak egységében. Fa és fahelyettesítı lapok-, lemezekbıl készült alkatrészek összeszerelése, egyesítése oldható- és oldhatatlan kötésekkel. Lemez síkidomok, fa anyagú mértani teszek kimunkálása, összeállítása. Pontos méretre alakítási-, csiszolási-, összeépítési- és egyesítési tevékenységformák mőveletek. Szegezés, csavarozás, ragasztás mőveletei. A tanulók legyenek képesek több alkatrészbıl álló síkidomok, összetett és csonkított testek tervezésére, rajzolására és kivitelezésére. Ismerjék meg az anyagok tulajdonságait, megmunkálásuk lehetıségeit, szerszámait, összeépítésük módjait.

9 Helyi tanterv A faipari szakrajz alapjai tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Mozsdényi Attila 2. Óraszámok: 10. osztály 37 óra 11. osztály 37 óra 12. osztály 32 óra 3. Általános célok: SZAKKÖZÉPISKOLA évfolyam ok és feladatok: Készítse elı a tanulókat a szakmai tantárgyak tanulásához szükséges szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek elsajátítására, alapozza meg a tanulók térlátásának fejlesztését, térszemléletük kialakítását, fejlessze vizuális kultúrájukat. Bıvítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti és a szakmai orientációs tantárgyak keretében tanult ismereteket, fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget, készítsen fel a szakterület alapozó gyakorlataira. A faipari pályák szépségeinek, termékeinek bemutatása. Feladathelyzeteket teremtése a tanulók számára képességeik, szakmai tehetségük kibontakoztatására, érdeklıdésük felkeltése a szakmai tevékenységek mélyebb elméleti alapjai iránt. követelmények: Alakuljon ki, fejlıdjön a tanuló szépérzéke, erısödjön meg a saját munkájával kapcsolatos igényessége. A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a tanult fakötések és bútorszerkezetek rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

10 4. A faipari szakrajz alapjai tantárgy helyi tanterve 10. évfolyam Témakör: I. A faipari szakrajz alapjai Óraszám: 5 óra Ismerjék meg a faipari szakrajz sajátosságait, ezeket tudják alkalmazni késıbbi rajzi feladataikban Vetületi ábrázolás. A vízszintes, függıleges és homlokmetszet fogalma. A méretezés szabályai a faipari szakrajzban. Fa és fahelyettesítı valamint a faiparban használt kiegészítı anyagok anyagjelölése. A faiparban alkalmazott rajzfajták. tevékenységformák követelmények, a továbbhaladás Faipari szakrajzok értelmezése. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása. A látvány vizuális tartalmának, törvényszerőségeinek feltárása. Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük. A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Témakör :II. Fakötések-toldások Óraszám: 5 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult fakötések-toldások, mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Fejlessze és erısítse a szakmai orientáció során elsajátított ismeretekre építve a tanulók rajzkészségét, esztétikai érzékét, segítse térlátásuk kialakítását. tevékenységformák követelmények, a továbbhaladás Szélesbítı toldások. Szélesbítı toldások erısítése. Hosszabbító toldások Vastagító toldások Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Mintadarabok tanulmányozása. Feladattal vezetett, önállóan végrehajtott elemzési feladatok elvégzése. Önálló rajzkészítés a faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása. A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a toldások rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

11 Témakör: III. Fakötések-keretkötések Óraszám: 27 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult keretkötések mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Keretkötések fajtái elhelyezkedésük szerint. Keretkötések fajtái szerkezeti kialakításuk szerint. Aljazott keretkötések Árkolt keretkötések. Egy és két oldalon sarkalt keretkötések Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a tevékenységformák faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Mintadarabok követelmények, a továbbhaladás tanulmányozása. Vizuális nyelvi ismeretek alkalmazása A szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességek fejlesztése. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a keretkötések rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit

12 11. évfolyam Témakör: I. Fakötések-kávakötések Óraszám: 10 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult kávakötések mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Beeresztések Fogazások Kávakötés idegen csappal Egyéb kávakötések Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a tevékenységformák faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Mintadarabok követelmények, a továbbhaladás tanulmányozása. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a keretkötések rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit. Témakör: II. Egyszerő bútorok szerkezetei-ülıbútorok Óraszám: 27 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult egyszerő ülıbútorok mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Konyhai ülıke Támlás szék Ülızsámoly Ékelt lábú lóca Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a tevékenységformák faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Makettek és követelmények, a továbbhaladás valós szerkezetek tanulmányozása. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak az ülıbútorok rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

13 12. évfolyam Témakör: I. Egyszerő bútorok szerkezetei-asztalok Óraszám: 16 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult egyszerő asztalok mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Egyenes kávás asztal Egyfiókos asztal Kétfiókos asztal Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a tevékenységformák faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Makettek és követelmények, a továbbhaladás valós szerkezetek tanulmányozása. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak az asztalok rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit. Témakör: II. Egyszerő bútorok szerkezetei-szekrények Óraszám: 16 óra A tanulók felkészítése a szakmai elméletben és gyakorlatban tanult egyszerő szekrények mőszaki rajzának és méretezésének elkészítésére. Kávaszerkezető kisszekrény Keretszerkezető kisszekrény Állványszerkezető kisszekrény tevékenységformák követelmények, a továbbhaladás Faipari szakrajzok tanulmányozása, értelmezése. Önálló rajzkészítés a faipari szakrajz ábrázolási rendszerének gyakorlására. Makettek és valós szerkezetek tanulmányozása. Fejlıdjön a tanulók célirányos mőszaki feladatmegoldó képessége és rajzi készségeik. Legyenek jártasak a kisszekrények rajzainak elkészítésében, ismerjék ezek alkalmazási területeit.

14 Helyi tanterv a Faanyagismeret tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Borvári Ágota 2. Óraszámok: 10. osztály 37 óra 11. osztály 37 óra 12. osztály 32 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: SZAKKÖZÉPISKOLA évfolyam A tantárgy tananyagának feldolgozása adjon lehetıséget a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. Keltse fel a tanulók érdeklıdését a faipar iránt, bizonyítsa be számukra az ágazat gazdasági jelentıségét, hosszú távú fejlıdıképességét. A tantárgy oktatásának célja, hogy a tanulók legyenek tájékozottak az iparban és a köznapi életben felhasznált legfontosabb anyagok tulajdonságairól, felhasználhatóságukról. Ezen belül hangsúlyozottan foglalkozik a tananyag a fa, mint ipari alapanyag elınyös és hátrányos tulajdonságaival más ipari alapanyagokkal való összehasonlításban. Ismertesse meg a tanulókkal a faiparban használt hagyományos és korszerő anyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat, adjon ismereteket a megmunkálási eljárásokról. Szintetizálja a tanulók egyes tantárgyak során tanult idevonatkozó ismereteit. Neveljen a faipari tevékenységekkel, alap- és segédanyagokkal kapcsolatban tudatos, felelısségteljes magatartásra, alakítsa ki a tanulókban a környezettel szembeni felelısségérzetet, tudatosítsa a faipari technológiák környezeti hatásait. Biztosítson lehetıséget a tanulóknak képességeik szélesebb körő kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklıdés felkeltésére, a tehetség felkutatására. követelmények: Fejlessze a tanulókban a szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességeket, a feldolgozott témákhoz kapcsolódó szakkifejezések szabatos és helyes használatát, bıvítsék folyamatosan szakmai szókincsüket. Törekedjenek a tanulók írásos munkáikban, számítási feladataikban az igényes külalakra. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a szakirodalom, szakmai táblázatok, grafikonok önálló használatára, ábrák helyes értelmezésére, a mértékrendszerek biztos használatára. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, alakuljon ki, fejlıdjön és erısödjék a faiparhoz való kötıdés. A tanulók szeressék a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék

15 fel és utasítsák el a környezetszennyezı, természet és egészségkárosító tevékenységeket, anyagokat. 4. A Faanyagismeret tantárgy helyi tanterve 10. évfolyam Témakör: I. A mőszaki gyakorlatban felhasznált anyagok Óraszám: 5 óra csoportosítása. A tanulók ismerjék az anyagcsoportok legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Fémes, nemfémes anyagok. A nyersanyagok, alapanyagok, segédanyagok fogalma. A hulladékok és melléktermékek fogalma, hasznosításuk gazdasági jelentısége. Az alapanyagok alapvetı fizikai, kémiai, mechanikai és technológiai tulajdonságai. A fémes és a nemfémes elemek, az egyszerő és az összetett anyagok tevékenységformák megkülönböztetése, felismerése. Feladattal vezetett, önállóan végrehajtott elemzési feladatok tárgyak, anyagminták, grafikonok, rajzok, írásos képi és elektronikus ismeretforrások felhasználásával. A megismert fogalmak szabatos, tudatos megfogalmazása. A hétköznapi anyagokról elsajátított ismeretek szakszerő felhasználása. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a fémes és a nemfémes anyagok legfontosabb jellemzıit, az alapanyag és a segédanyag fogalmát, az anyagok legfontosabb tulajdonságait és jellemzı felhasználási területeit. Témakör: : II. A fémes anyagok Óraszám: 5 óra A tanulók ismerjék meg az iparban felhasznált fémes elemeket, ezek általános és egyedi legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Fémes elemek: vas és acél, könnyő- és színesfémek, alumínium, réz, illetve jellegzetes ötvözeteik tulajdonságai felhasználási területei. A tanult fémes elemek megkülönböztetése, felismerése. tevékenységformák A hétköznapi anyagokról elsajátított ismeretek szakszerő felhasználása. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a fémes anyagok legfontosabb tulajdonságait, ötvözeteit és jellemzıi alkalmazási területeit. A tanult fémek faiparban történı felhasználásának sajátosságait.

16 Témakör: III. A nemfémes anyagok Óraszám: 12 óra A tanulók ismerjék meg az iparban felhasznált nemfémes anyagokat, ezek általános és egyedi legfontosabb fizikai, mechanikai és technológiai tulajdonságait, jellemzı alkalmazási területeit. A tanulók legyen képesek az eddig elsajátított tudásanyagaikat szintetizálni és tovább bıvíteni. Nemfémes anyagok: fa, kerámiák, textíliák, papír, mőanyagok, gumi, hı-, hang- és villamos szigetelı anyagok, kenıanyagok, üveg jellemzı tulajdonságai, felhasználási területei. A tanult nemfémes elemek megkülönböztetése, felismerése. tevékenységformák A hétköznapi anyagokról elsajátított ismeretek szakszerő felhasználása. A tanulók ismerjék az elemek csoportosítását, a nemfémes anyagok legfontosabb tulajdonságait és jellemzıi alkalmazási területeit. A tanult anyagok faiparban történı felhasználásának sajátosságait. Témakör: IV. A fa, mint ipari nyersanyag Óraszám: 5 óra Ismertesse meg a tanulókkal a fának, mint az egyik legfontosabb ipari alapanyagnak a nyersanyagok között elfoglalt helyét és jelentısségét. Mutassa be az erdıgazdálkodás és a faipar hasznosságát, környezeti hatásait, fejlıdésének irányát, az európai normák érvényesülését. Hangsúlyozza a komplex fagazdálkodás, a megújuló energiaforrások terjedésének szükségszerőségét és ebben a faanyagnak a szerepét. A világ, Európa, és hazánk erdısültsége. Magyarország fagazdálkodása, fafaji jellemzıi. Erdıgazdálkodás alapfogalmai. Komplex fagazdálkodás, takarékosság lehetıségei. A fa, mint energiaforrás. A jövı kihívásai. Vezetett és önálló feldolgozás. Videoanyag megtekintése és tevékenységformák ismeretelemzı-értelmezı elemzése. Erdei vagy főrészüzemi tanulmányi kirándulás. A tanulókban fejlıdjön az értékelı, szintetizáló, fogalomalkotó gondolkodás, a kreativitás, logikus problémaelemzés. Alakuljon ki az erdıgazdálkodási és faipari tevékenységekkel, alap- és segédanyagokkal kapcsolatban tudatos, felelısségteljes magatartás, a környezettel szembeni felelısségérzet, tudatosítsa a faipari technológiák környezeti hatásait.

17 Témakör: V. Az élı fa Óraszám: 10 óra A tanulók ismerjék meg a fa, mint növény helyét a rendszertanban, jelentıségét az élıvilágban. Tanulják meg mikroszkópikus szerkezeti felépítését és mőködését, és ebbıl következı fizikai-, kémiai-, mechanikai- és szilárdságtani tulajdonságait. A fa, mint növény. Fotoszintézis. A növények rendszerezése, csoportosítása, nyitva- és zárvatermık közötti különbségek. A növényi sejt felépítése (a fa mikroszkópiája), alkotórészei, szövetek, szövetrendszerek. A sejtfal szerepe, jelentısége a faanyagban. Mikroszkópikus és makroszkópikus faanyagvizsgálatok, anyagminták tevékenységformák összehasonlítása, elemzése. A tanulókban fejlıdjön az értékelı, szintetizáló, fogalomalkotó gondolkodás, a kreativitás, logikus problémaelemzés. Értse meg a faanyag szerkezeti felépítésének hatását tulajdonságaira, és az ebbıl következı gazdasági hasznosságát, ipari felhasználhatóságát.

18 11. évfolyam Témakör: I. A fa kémiai összetétele Óraszám: 6 óra A tanulók szintetizálják és gondolják tovább a korábbi évek kémiai-, fizikai- és biológiai tanulmányait. Értsék meg a faanyag vegyi összetételének jelentıségét a felhasználhatóságára. A fát felépítı elemek. A fát felépítı kémiai vegyületek és ezek hatásai a fa tulajdonságaira és ipari felhasználhatóságára. A fát felépítı elemek és vegyületek bemutatása. tevékenységformák A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, alakuljon ki, fejlıdjön és erısödjék a fához, a faiparhoz való kötıdés. Témakör: II.A fa nedvességtartalma Óraszám: 10 óra Ismerje meg a fa nedvességtartalmának elıfordulási formáit és megoszlását a fatesten belül. Definiálja a nedvességtartalmi fokokat. Értse meg a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépı méret- és alakváltozásokat. Hozza összefüggésbe a rosttelítettségi határ és a méretváltozás fogalmát. A fa nedvességtartalmának elıfordulási formái és megoszlása a fatesten belül. Szabványos víztartalmi fokok. A faanyag nedvesség okozta méret- és alakváltozásai (zsugorodás, dagadás). A nedvességtartalom mérése. Számítási feladatok. Demonstrációs foglalkozás a faanyag nedvesség okozta tevékenységformák méretváltozására, nedvességmérés elektromos mérımőszerrel, számítási feladatok megoldása. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció. Fejlıdjön az ismeretelemzı-értékelı, szintetizáló gondolkodás, az önálló tapasztalatszerzési és ismeretalkalmazási képesség. Értse és alkalmazza a faanyag nedvességével és változásaival kapcsolatban tanult ismereteket és összefüggéseket.

19 Témakör: III. A fa makroszkópiája Óraszám: 6 óra Ismerjék meg a tanulók a különféle fafajok és fafaj csoportok szabad szemmel, esetleg lupével látható jegyeit. A fafajminták tanulmányozásával, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával esztétikai nevelés nyújtása, a faipari szakmák sajátos voltának hangsúlyozása. A fa makroszkópikus jellemzıi. Az iparban használatos fafajok makroszkópikus jellemzıi. Európai és trópusi fafajok mintái és furnérok vizsgálata a különbözı tevékenységformák anatómiai irányok figyelembevételével. Önálló és csoportos feldolgozás tanári vezetéssel. A tanulók váljanak képessé kézség szinten a megismert makroszkópikus jegyek felismerésére, értelmezésére és ezek esztétikai és felhasználást meghatározó jelentıségeire. Témakör: IV. Az iparban használt legfontosabb fafajok. Fenyık Óraszám: 6 óra Ismerjék meg a tanulók a hazai és külföldi fenyık általános és fafaji jellemzıit, tulajdonságait, ipari felhasználhatóságukat. A fafajminták tanulmányozásával, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával esztétikai nevelés nyújtása, a faipari szakmák sajátos voltának hangsúlyozása. A tőlevelő és lombos fák legfontosabb tulajdonságai, felhasználási területük. A faiparban használt fontosabb import (egzóta) fafajok. A hazai és külföldi fenyı fafajok mintái és furnérok vizsgálata a tevékenységformák különbözı anatómiai irányok figyelembevételével. Önálló és csoportos feldolgozás tanári vezetéssel. A tanulók váljanak képessé kézség szinten a megismert fenyı fafajok makroszkópikus jegyek felismerésére, értelmezésére és ezek esztétikai és felhasználást meghatározó jelentıségeire.

20 Témakör: V. Az iparban használt legfontosabb fafajok. Győrüslikacsú fák Óraszám: 9 óra Ismerjék meg a tanulók az európai győrüslikacsú lombos fák általános és fafaji jellemzıit, tulajdonságait, ipari felhasználhatóságukat. A fafajminták tanulmányozásával, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával esztétikai nevelés nyújtása, a faipari szakmák sajátos voltának hangsúlyozása. Az európai győrüslikacsú lombos fák legfontosabb tulajdonságai, felhasználási területük. A győrüslikacsú lombos fafajok mintái és furnérok vizsgálata a tevékenységformák különbözı anatómiai irányok figyelembevételével. Önálló és csoportos feldolgozás tanári vezetéssel. A tanulók váljanak képessé kézség szinten a megismert győrüslikacsú lombos fafajok makroszkópikus jegyek felismerésére, értelmezésére és ezek esztétikai és felhasználást meghatározó jelentıségeire.

21 12. évfolyam Témakör: I. Az iparban használt legfontosabb fafajok. Szórtlikacsú fák Óraszám: 12 óra Ismerjék meg a tanulók az európai szórtlikacsú lombos fák általános és fafaji jellemzıit, tulajdonságait, ipari felhasználhatóságukat. A fafajminták tanulmányozásával, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával esztétikai nevelés nyújtása, a faipari szakmák sajátos voltának hangsúlyozása. Az európai szórtlikacsú lombos fák legfontosabb tulajdonságai, felhasználási területük. A szórtlikacsú lombos fafajok mintái és furnérok vizsgálata a tevékenységformák különbözı anatómiai irányok figyelembevételével. Önálló és csoportos feldolgozás tanári vezetéssel. A tanulók váljanak képessé kézség szinten a megismert szórtlikacsú lombos fafajok makroszkópikus jegyek felismerésére, értelmezésére és ezek esztétikai és felhasználást meghatározó jelentıségeire. Témakör: II. Az iparban használt legfontosabb fafajok. Trópusi fák Óraszám: 2 óra Ismerjék meg a tanulók a trópusi (egzóta) fák általános és fafaji jellemzıit, tulajdonságait, ipari felhasználhatóságukat. A fafajminták tanulmányozásával, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával esztétikai nevelés nyújtása, a faipari szakmák sajátos voltának hangsúlyozása. A trópusi (egzóta) fák legfontosabb tulajdonságai, felhasználási területük. A trópusi fafajok mintái és furnérok vizsgálata a különbözı anatómiai tevékenységformák irányok figyelembevételével. Önálló és csoportos feldolgozás tanári vezetéssel. A tanulók váljanak képessé kézség szinten a megismert trópusi fafajok makroszkópikus jegyek felismerésére, értelmezésére és ezek esztétikai és felhasználást meghatározó jelentıségeire.

22 Témakör: III. Főrész és lemezipari választékok Óraszám: 10 óra Ismertesse meg a tanulókkal a faiparban leggyakrabban használt főrész- és lemezipari alapanyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat, adjon ismeretet a megmunkálási eljárásaikról. Főrészáru, furnérok (hámozott, hasított), rétegelt lemez tulajdonságai és felhasználási területei. A tanult főrész- és lemezipari választékok megkülönböztetése, tevékenységformák felismerése. Videoanyag megtekintése a főrészipari technológiáról. Lehetıség szerint tanulmányi kirándulás valamely témához kapcsolódó alapanyaggyártó üzembe. A fából készült faipari alapanyagokról elsajátított ismeretek szakszerő felhasználása, alkalmazásuk sajátosságainak megértése. A tanulók lássák meg a faipari termékek, a technika, a szakma mögött az embert és a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék fel és utasítsák el a környezetszennyezı, természet- és egészségkárosító tevékenységet. Témakör: IV. Agglomerált (kompozit) termékek Óraszám: 10 óra Ismertesse meg a tanulókkal a faiparban leggyakrabban használt Agglomerált (kompozit) alapanyagok tulajdonságait, felhasználhatóságukat, adjon ismeretet a megmunkálási eljárásaikról. Bútor- és faforgácslap, farostlemez, MDF lap, OSB lap, stb. tulajdonságai és felhasználási területei. tevékenységformák A tanult agglomerált termékek megkülönböztetése, felismerése. Videoanyag megtekintése a gyártási technológiákról. Lehetıség szerint tanulmányi kirándulás valamely témához kapcsolódó alapanyaggyártó üzembe vagy korszerő feldolgozást végzı vállalkozásba (pl. lapszabászat, éllezárás, stb.). A faaprítékból készült faipari alapanyagokról elsajátított ismeretek szakszerő felhasználása, alkalmazásuk sajátosságainak megértése. A tanulók lássák meg a faipari termékek, a technika, a szakma mögött az embert és a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék fel és utasítsák el a környezetszennyezı, természet- és egészségkárosító tevékenységet.

23 Témakör: V. A fa hibái és betegségei Óraszám: 10 óra Tanulják és ismerjék fel a tanulók a fatörzs alaki, fejlıdési rendellenességeit és kezelési hibáit. Tudják megkülönböztetni a farontó rovarokat és járásképeiket. Ismerjék meg a farontó gombákat és életket és ezek szaknyelvi megnevezéseiket. A fatörzs alaki, fejlıdési rendellenességei és kezelési (helytelen technológiai, helytelen tárolás okozta) hibái. A rovarok, gombák, baktériumok által okozott meghibásodások és a lehetséges védekezési módok. Ábrák, anyagminták, rovar rágásminták bemutatása. tevékenységformák A tanulók biztonsággal sajátítsák el a különféle rendellenességeket és kezelési hibákat, a farontó rovarokat és gombákat. Ezzel együtt tudják elhárításuk lehetıségeit, a legkorszerőbb védekezési módszereket úgy, hogy tartsák szem elıtt a környezetszennyezı, természet- és egészségkárosító tevékenységeket. Témakör: VI. A fa égése Óraszám: 4 óra Ismertesse meg a tanulókkal a fa égésének folyamatát, a lejátszódó fizikai és kémiai átalakulásokat. A fa éghetıségének, és az éghetıség csökkentésének, illetve megakadályozásának lehetıségeit, hatásmechanizmusukat, a legkorszerőbb védıanyagok típusait. A fa égésének folyamata, égést gátló, késleltetı anyagok. tevékenységformák Anyagminták, prospektusok, ábrák tanulmányozása. A tanulók biztonsággal sajátítsák el a különféle legkorszerőbb védekezési módszereket, égéskésleltetı és gátló eljárásokat, anyagok fajtáit és hatásmechanizmusukat úgy, hogy tartsák szem elıtt a környezetszennyezı, természet- és egészségkárosító tevékenységeket. Témakör: VII. Érettségi vizsgára való felkészülés, rendszerezés Óraszám: 16 óra Felkészülés a faipari alapismeret érettségi vizsgára a tanult faipari szakmai alapozó tantárgyak tananyagaiból. Faanyagismeret tantárgy témaköreinek tananyagtartalma. tevékenységformák Faanyagismeret tantárgy témaköreinek rendszerezése, ismétlése. A tanult tananyag rendszerezett, logikusan felépített elıadása pontosan alkalmazott szakkifejezések alkalmazásával. Szóbeli és írásos számonkérések keretében az érettségi témaköreinek gyakorlása.

24 Helyi tanterv a Gépészeti alapismeretek tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Gyarmati Péter 2. Óraszámok: 11. osztály 37 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: SZAKKÖZÉPISKOLA 11. évfolyam A tantárgy célja, hogy bıvítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti és a szakmai orientációs tantárgyak keretében tanult ismereteket, fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget. Adjon alkalmakat, teremtsen feladathelyzeteket a tanulóknak képességeik, szakmai tehetségük kibontakoztatására, keltse fel az érdeklıdést a szakmai tevékenységek mélyebb elméleti alapjai iránt. Nyújtson lehetıséget a kiválasztott szakmacsoport tanulásához szükséges készségek, képességek fejlesztésére. követelmények: A szóbeli és írásos szakmai kommunikációban használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat, folyamatosan bıvítsék a szakmai szókincsüket. A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmai tantárgyak tanulásához szükséges képességei, így különösen az ismeretelemzı-értékelı, szintetizáló, fogalomalkotó, általánosító gondolkodás, az önálló tapasztalatszerzési és ismeretalkalmazási képesség, a kreativitás, logikus gondolkodás. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a szakirodalom, az ábrák helyes értelmezésére.

25 4. A Gépészeti alapismeretek helyi tanterve 11. évfolyam Témakör: I. Kötı gépelemek Óraszám: 7 óra Ábrák helyes értelmezésének kialakítása, rajzolvasási készség fejlesztése tevékenységformák Gépészeti kötésmódok. Oldható kötések (csavarmenetek és csavarok jellemzıi, csavarfajták és tartozékaik). Ékkötés, reteszkötés, oldhatatlan kötések. Gépelemek jelképes jelölése, alkalmazásának területei. Ábrák, szemléltetı anyagok elemzésével a tanulók megismerik a különbözı kötı gépelemeket Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük és rajzi alkalmazási készségeik. A különbözı gépelemekrıl tudjanak vázlatot, és szerkesztett rajzot készíteni vetületi- és axonometrikus ábrázolással Témakör: II. Nyomatékátviteli eszközök Óraszám: 7 óra Fejlıdjön a tanulók ismeretelemzı, szintetizáló képessége, és rajzolvasási készsége. Súrlódásos hajtások. Kényszerhajtások. Jelképes jelölések. tevékenységformák Ábrák, szemléltetı anyagok elemzésével a tanulók megismerik a különbözı nyomatékátviteli eszközöket. Legyenek képesek a nyomatékátviteli eszközök egyszerő alkalmazásairól önálló vázlatot készíteni Fejlıdjön célirányos mőszaki feladatmegoldó képességük. Használják helyesen a szakmai kifejezéseket, értsék a szakmai alapfogalmakat. Rendeljék össze a tanult gépelemeket alkalmazási példákkal

26 Témakör: III. Csapágyak Óraszám: 7 óra Általános mőszaki alapmőveltség fejlesztése. Rajzolvasási készség fejlesztése. A faipari gépek tanulásához szükséges ismeretek elsajátítása Siklócsapágyak. Gördülıcsapágyak. A csapágyak kenése. tevékenységformák Felvételi rajz készítése gépelemrıl. Rajzok, ábrák értelmezése A tanulók váljanak képessé a tanult gépelemek különbözı formában történı ábrázolására. Rajzfeladataikban törekedjenek az igényes külalakra. Legyenek képesek a tanult gépelemeket alkalmazási példákkal összerendelni Témakör: IV. Tengelyek, tengelykapcsolók Óraszám: 8 óra Fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget A tengelyek típusai és részei. A tengelyek igénybevétele és méretezése. Tengelykapcsolók: merev, rugalmas, mozgékony. Egyéb tengelykapcsolók: kardán, lemezes, hidraulikus. Jelképes jelölések. Ábrák, szemléltetı anyagok tanulmányozása. Tengelyek, tevékenységformák tengelykapcsolók jelképes jelölése, alkalmazásának területei. Fejlıdjön mőszaki feladatmegoldó képességük és rajzi alkalmazási készségeik. A tengelyekrıl, tengelykapcsolókról legyenek képesek különbözı ábrázolási formában rajzot készíteni. Legyenek képesek a tanult gépelemek funkcióját egyszerőbb alkalmazásokban értelmezni Témakör: V. Faipari alapgépek Óraszám: 8 óra Biztosítson lehetıséget a szakmai motiváció fejlesztéséhez, megerısítéséhez. Asztalos szalagfőrészgép, körfőrészgép. Egyengetı- és vastagsági gyalugép tevékenységformák Ábrák, szemléltetı anyagok elemzése. A gépek megtekintése, vázlat készítése fı szerkezeti részeikrıl Fejlıdjön és erısödjön a szakmához, a választott munkához, életpályához való kötıdés. Ismerjék a tanult gépek szerkezeti felépítését, és fıbb alkalmazási területeiket

27 Helyi tanterv a Faipari gépek és technológiák alapjai tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Nagy József 2. Óraszámok: 11. osztály 37 óra 12. osztály 32 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: SZAKKÖZÉPISKOLA évfolyam A tantárgy tanítása, tanulása során fejlıdjenek a tanulók mőszaki-, szakmai tárgyak elsajátításához szükséges képességei. A tantárgy tananyagának feldolgozása adjon lehetıséget a tanulók tapasztalatainak rendszerezésére, értékelésére, elemzésére. Keltse fel a tanulók érdeklıdését a faipar iránt, bizonyítsa be számukra az ágazat gazdasági jelentıségét, hosszú távú fejlıdıképességét. Ismerjék meg a szakmai alapfogalmakat, tudjanak szakmai nyelven kommunikálni. Tanulják meg az önálló ismeretszerzéshez, az ismeretek alkalmazásához szükséges gondolkodást, kreativitást. Ismerjék meg a szakma fejlıdését, szépségeit, szakirodalmát, sajátosságait. Váljon céljukká, hogy a faipar mővelıinek méltó utódaiként a korszerő technikai eszközök és anyagok felhasználásával növeljék tovább az ágazat hírnevét. Szintetizálja a tanulók egyes tantárgyak során tanult idevonatkozó ismereteit. Neveljen a faipari tevékenységekkel, alap- és segédanyagokkal kapcsolatban tudatos, felelısségteljes magatartásra, alakítsa ki a tanulókban a környezettel szembeni felelısségérzetet, tudatosítsa a faipari technológiák környezeti hatásait. Biztosítson lehetıséget a tanulóknak képességeik szélesebb körő kibontakoztatására, a tanárnak a tanulói érdeklıdés felkeltésére, a tehetség felkutatására. követelmények: Fejlessze a tanulókban a szóbeli és írásos mőszaki kommunikációs képességeket, a feldolgozott témákhoz kapcsolódó szakkifejezések szabatos és helyes használatát, bıvítsék folyamatosan szakmai szókincsüket. Törekedjenek a tanulók írásos munkáikban, számítási feladataikban az igényes külalakra.

28 Fejlıdjön célirányosan mőszaki feladatmegoldó képességük, számítási kézségeik. A tantárgyi tevékenység során szokjanak hozzá a tanulók az önálló tanuláshoz, az önálló és produktív feladatmegoldáshoz. Érezzék meg a tanulási eredmények, sikerek értékét. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a szakirodalom, szakmai táblázatok, grafikonok önálló használatára, ábrák helyes értelmezésére, a mértékrendszerek biztos használatára. A tantárgyi tevékenység során folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, alakuljon ki, fejlıdjön és erısödjék a faiparhoz való kötıdés. A tanulók szeressék a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék fel és utasítsák el a környezetszennyezı, természet és egészségkárosító tevékenységeket, anyagokat.

29 4. A Faipari gépek és technológiák alapjai helyi tanterve 11. évfolyam Témakör: I. Fa és fahelyettesítı anyagok megmunkálása Óraszám: 10 óra Ismerjék meg a faanyag megmunkálásának történeti fejlıdését, a famegmunkálás szerszámait, módjait, a fa forgácsolási irányait. Ismerjék a hagyományosan használatos kéziszerszámokat, azok jellemzıit, használatát. A famegmunkálás fogalma, módjai. Forgácsoló és forgácsmentes megmunkálási módok. Kézi forgácsoló szerszámok fajtái, jellemzıi. Tanórai ismeretátadás, szakkönyvek, szakfolyóiratok használata. tevékenységformák Tanulói ismeretszerzés irányítása, fejlesztése. Környezetünk berendezési tárgyainak megfigyelése. A tanulók ismerjék a famegmunkálás módjait, eszközeit, szerszámait, tudják eldönteni azok helyes megválasztását, alkalmazását. Sajátítsák el a szakma mőveléséhez szükséges munkamőveleteket, kézségeket, jártasságokat. Az alapismeretek birtokában legyenek képesek további önálló ismeretszerzésre a korszerő technikák, technológiák, anyagok elsajátítására. Témakör: II. A forgácsolás elmélete Óraszám: 20 óra A tanulók ismerjék meg a gépi mozgásokat, a gépi szerszámok fajtáit, jellemzıit. Tudják tudatosan megválasztani az egyes megmunkálási feladatokhoz szükséges legmegfelelıbb szerszámokat. A tantárgy ismeretei fejlesszék a tanulók szakmai mőveltségét, mőszaki szemléletét. A gépi szerszámok anyagtana, geometriai-mechanikai jellemzıi, a gépi mozgások leírása. A forgácsolás folyamán fellépı jelenségek, és a forgácsolt felület minısége. Forgácsolással kapcsolatos számítások. Tanórai ismeretátadás, gépi szerszámok és szerszámkatalógusok tevékenységformák bemutatása. Szerszámok mőszaki rajzainak készítése. Forgácsoláselméleti képletek, összefüggések megtanulása és alkalmazásukkal szakmai számítási feladatok megoldása (képletgyőjtemény használata). Lássák a tanulók a faipari technológiák, gépek és szerszámok fejlıdésé. A különféle technológiai mőveletekhez és anyagokhoz legyenek képesek a megfelelı gép és szerszám kiválasztására. Tudják önállóan megoldani a gépi forgácsolással kapcsolatos számításokat, ismerjék a használatos mértékegységet.

30 Témakör: III. A főrészáru természetes szárítása. Óraszám: 7 óra Ismerjék meg a tanulók a fa és víz kapcsolatát, lássák világosan a szárítás szükségességét, lehetıségeit. Ismerjék a fanedvesség meghatározásának lehetıségeit. A fa és víz kapcsolata, víztartalmi fokok. A természetes szárítás jelentısége, technológiája. Nedvességmérési eljárások. Tanári magyarázat, táblai vázlatok és rajzok elemzése. tevékenységformák Szakkönyvek számítással foglalkozó fejezeteinek megismerése. A tanulók ismerjék a fa morfológiáját, a szabad- és kötött víz elhelyezkedését, mozgását, a vízfelvétel és vízleadás következményeit. Tudják a faanyagot szakszerően kezelni, ismerjék a máglyázás szabályait, követelményeit. Értsék a természetes szárítás szükségességét és elınyeit.

31 12. évfolyam Témakör: I. A főrészáru mesterséges szárítása Óraszám: 10 óra A tanulók ismerjék meg a vízelvonás elméletének technikai lehetıségeit. Tanulják meg a leggyakoribb szárítóberendezések felépítését, mőködését, a szárítás folyamatát és irányítását. A mesterséges szárítás lehetıségei, befolyásoló tényezıi. Szárító berendezések és szárítási technológiák. Szárítási menetrendek, szárítási hibák. Új ismeretfeldolgozás, frontális osztályfoglalkoztatás. tevékenységformák Tanulói feladatok: szárítási menetrend készítése, számítási feladatok megoldása szakirodalom és tanórai ismeretek felhasználásával. A tanulók lássák világosan a szárítás szükségességét, elméleti kérdéseit. Legyenek képesek önállóan szárítási programok készítésére, a szárítással kapcsolatos feladatok megoldására. Témakör: II. A fızés és gızölés Óraszám: 6 óra A tanulók ismerjék meg a faanyag hidrotermikus kezelésének lehetıségeit, céljait és technológiai jellemzıit. Sajátítsák el az e témakörben veszélyt jelentı környezetkárosítást és védekezési módját, munkavédelmi elıírásokat. A gızölés, fızés fogalma, célja, jelentısége. A rönk, főrészáru, alkatrész hidrotermikus kezelésének technikai berendezései, technológiai, mőszaki paraméterei, technológiái, munkaés környezetvédelmi elıírásai. Tanórai ismeretnyújtás, rajzi-, számítási feladatok megoldása. Szakmai tevékenységformák film bemutatása, önálló tanulói tananyagfeldolgozás. Ismerjék meg a faanyagok fizikai-, mechanikai- és technológiai javítási lehetıségeit. Legyenek képesek a megfelelı eljárás megválasztására, és alkalmazásának folyamatára.

32 Témakör: III. Felkészítés a szakmai érettségire Óraszám: 16 óra Az önálló probléma megoldás, a mőszaki szemlélet fejlesztése. Felkészülés a faipari alapismeret érettségi vizsgára a faipari gépek és technológiák alapjai szakmai alapozó tantárgy tanult tananyagaiból. A faipari alapgépek típusainak, szerszerszámainak a gépi technológiai mővelete, biztonsági elıírásainak elsajátítása. A faipari gépek és technológiák alapjai szakmai alapozó tantárgy témaköreinek tananyagtartalma. A faipari gépek és technológiák alapjai szakmai alapozó tantárgy tevékenységformák témaköreinek rendszerezése, ismétlése. A tanult tananyag rendszerezett, logikusan felépített elıadása pontosan alkalmazott szakkifejezések alkalmazásával. Szóbeli és írásos számonkérések keretében az érettségi témaköreinek gyakorlása. Az önálló gondolkodás és problémamegoldó képesség fejlesztése feladatmegoldások gyakorlásával.

33 Helyi tanterv A faipari alapozó gyakorlatok tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Csóbor Péter Kulcsár Emil Kovács Ervin 2. Óraszámok: 10. osztály 37 óra 11. osztály 148 óra 12. osztály 128 óra 3. Általános célok: SZAKKÖZÉPISKOLA évfolyam ok és feladatok: A szakmacsoportos alapozó oktatás lehetıséget nyújt a kiválasztott, faipari szakmacsoport közös elméleti és gyakorlati ismereteinek elsajátítására, a kézségek, képességek fejlesztésére, az érettségire való felkészülésre, a pályaválasztási döntés, illetve a szakirányú felsıfokú továbbtanulás elıkészítésére és az érettségi utáni szakképzés megalapozására. A tantárgy célja, hogy bıvítse, rendszerezze és mélyítse el a közismereti és a szakmai orientációs tantárgyak keretében tanult ismereteket, fejlessze, formálja a tanulók mőszaki szemléletét, alapozza meg a szakmai mőveltséget, készítsen fel a szakterület szakmai gyakorlataira. A faipar sokszínő, tartalmas, aktív tanulói magatartást és tanulási élményeket is eredményezı bemutatásával hívja fel a figyelmet a faipari szakmák sajátos voltára, keltse fel a tanulók érdeklıdését a szakmacsoport iránt, bizonyítsa be számikra az iparág gazdasági jelentıségét, hosszú távú fejlıdıképességét. A tárgy keretében szervezett üzemlátogatások, szakmai programok során mutassa be a faipar, a famővesség történetét, fıbb területeit, az iparszerő termelést, a faipar szépségeit, termékeit, veszélyeit, a faipar hasznosságát, környezeti hatásait, fejlıdésének irányát, az európai normák érvényesülését, valamint a szakterületen dolgozók tevékenységét, a faipari pályák sokszínőségét, távlatait. Segítse a tanulókat leendı szakmai szerepük kiválasztásában, egyéni életpályájuk reális megtervezésében. Alakítsa ki a tanulókban a pontos és minıségi munkavégzés igényét, a környezettel szembeni felelısségérzetet, tudatosítsa a faipari termelés környezeti hatásait. Tárja fel a tanulók elıtt, hogy a fa természeti kincs, a faanyag esztétikai, a famunka pedig történeti és mővészeti értékeket is rejthet magában.

34 követelmények: A tantárgy tanulása során fejlıdjenek a tanulók szakmai gyakorlatok elvégzéséhez szükséges képességei, így különösen az ismeretalkalmazó, szintetizáló gondolkodás, az önálló tapasztalatszerzés képessége, a kreativitás, a gyakorlati feladatmegoldó képesség. Használják helyesen a szakmai alapfogalmakat, folyamatosan bıvítsék faipari szakmai szókincsüket Alakuljon ki, fejlıdjön a tanulók szépérzéke, erısödjön meg a saját munkájukkal kapcsolatos igényességük, munkájukkal kapcsolatos igényességük. A tárgy tanulása során a tanulók váljanak képessé a faiparban felhasználásra kerülı faanyagoknak, főrész-lemezipari termékeknek, azok tulajdonságainak és felhasználási területeinek önálló megismerésére. A tantárgyi foglalkozásokon szokjanak hozzá a tanulók a feladatok önálló megoldásához, az önálló és produktív munkavégzéshez. Alakuljon ki a tanulókban a rendszeres és folyamatos önképzésnek, az eszközök szakszerő használatának igénye, a felelısségérzet egymás iránt, a társakkal való együttmőködési képesség. Munkájuk során fejlıdjön térlátásuk, állóképességük, kézügyességük, finomodjanak mozdulataik, munkavégzésük legyen egyre fegyelmezettebb, pontosabb. Tanulják meg beosztani a rendelkezésre álló idıt, a kéziszerszámok, eszközök balesetmentes, biztos használatát, maradéktalanul tartsák be a munka- és tőzvédelmi szabályokat. A tantárgyi tevékenység végzése által erısödjék a tanulókban a kötelességtudat, a felelısségérzet, a mások munkájának, eredményeinek, teljesítményeinek tisztelete, folyamatosan erısödjék a tanulási és szakmai motiváció, alakuljon ki a szakmához, a választott életpályához való kötıdés. Váljon tudatos döntéssé a szakmaválasztás. A tanulók lássák meg a faipari termékek, a technika, a szakma mögött az embert és a természetet, tiszteljék annak értékeit, ismerjék fel és utasítsák el a környezetszennyezı, a természet- és egészségkárosító tevékenységeket, az ilyen magatartást.

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs Faipari 9. 74 Gyarmati Péter szakrajz Mőszaki elıkészítı

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 605 SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 466 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek

ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS. Elektrotechnika elektronika szakmacsoportos alapozó ismeretek ELEKTROTECHNIKA-ELEKTRONIKA SZAKMACSOPORTOS OKTATÁS Tantárgyak és heti óraszámaik a 9. 12. évfolyamon TANTÁRGY 9. ÉVFOLYAM 10. ÉVFOLYAM 11. ÉVFOLYAM 12. ÉVFOLYAM Szakmacsoportos alapozó ismeret Mőszaki

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. GÉPÉSZETI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 157 SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Gépészeti szakmai alapozó ismeretek 111 óra Gépészeti szakmai alapozó gyakorlatok 74 óra

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK

ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK ÉLELMISZERIPARI GÉPÉSZTECHNIKAI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK Az élelmiszeripari gépésztechnikai ismeretek ágazaton belüli

Részletesebben

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését;

- a szakmai tantárgyak alapozó ismereteinek megszerzését; - az általános műszaki műveltség folyamatos fejlesztését; MŰSZAKI ÁBRÁZOLÁS A műszaki ábrázolás tantárgy tanításának általános célja a gimnáziumi képzésben, mint szabadon választott tantárgyként a szakképzést választók azt az általános vizuális kultúrát és térszemléletet,

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat

HELYI TANTERV. Karbantartási gyakorlat HELYI TANTERV Karbantartási gyakorlat Bevezető A szakmai gyakorlati képzés célja az, hogy a tanulókat az adott szakmában felkészítse az önálló, megfelelő minőségű munkavégzésre. A szakmai gyakorlat tanítása

Részletesebben

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program

Javító-, különbözeti és osztályozó vizsga anyaga. 9.évfolyam Híd program Biztonságos munkavégzés alapjai tantárgyból Munka és tűzvédelem Munkavédelmi alapfogalmak ismerete, baleset fogalma, balesetek bejelentése, kivizsgálása,elsősegélynyújtás szabályai,tűzvédelmi feladatok,szabályok

Részletesebben

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra:

Műszaki rajz 37 óra. MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam. Pedagógia program kerettanterv. Szabadon választható óra: MŰSZAKI RAJZ 7-8. évfolyam Pedagógia program kerettanterv Szabadon választható óra: Műszaki rajz 37 óra A műszaki rajz szabadon választható órák célja: hogy a szakirányban továbbtanulóknak sajátos szemléleti

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 247 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Faipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Faipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához

Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Helyi tanterv a pedagógiai gyakorlat oktatásához Szakközépiskola 11-12. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Dr. Magyarné Sz. Ilona, Tóthné Kulcsár Ibolya 2. Óraszámok: 11. osztály: 74 óra 12. osztály: 64 óra

Részletesebben

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV

MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV MŰSZAKI ISMERETEK HELYI TANTERV a Ciszterci Szent István Gimnázium 11 12. évfolyama számára (kötelezően választható tantárgy) A helyi tanterv a szakképzési kerettantervekről szóló 14/2013. (IV. 5.) NGM

Részletesebben

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma

Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma Debreceni Szakképzési Centrum Baross Gábor Középiskolája és Kollégiuma 4030 Debrecen, Budai Ézsaiás utca 8/A. HELYI TANTERV a IX. GÉPÉSZET ÁGAZAT kötelezően választható tantárgyaihoz a 11-on (DUÁLIS KÉPZÉSI

Részletesebben

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA

A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA A PÉCHY MIHÁLY ÉPÍTŐIPARI SZAKKÖZÉPISKOLA 4024 Debrecen, Varga u. 5. OM azonosító: 031211 SZAKMAI PROGRAMJA MŰSZAKI SZAKTERÜLET ÉPÍTÉSZET SZAKMACSOPORT GÉPÉSZET SZAKMACSOPORT Összeállította: az építész-

Részletesebben

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához Helyi tanterv a kémia. tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Név szerint ki, vagy kik készítették 2. Óraszámok: 9. osztály 36.. óra (humán) 10. osztály óra 11. osztály -.óra 12. osztály -.óra SZAKKÖZÉPISKOLA

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA AUTÓ- ÉS REPÜLŐGÉP-SZERELÉSI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babeş-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Földrajz kar 1.3 Intézet Magyar Földrajzi Intézet 1.4 Szakterület Földrajz 1.5 Képzési

Részletesebben

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához

Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Helyi tanterv a Sportpszichológia tantárgyi modul oktatásához Gimnázium 12. évfolyam (4 évfolyamos közoktatási típusú sportiskolai labdarúgó osztály) 1. A tanterv szerzıi: Rozmán Sándor Tóthné Kulcsár

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam

Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához. SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam 1. A tanterv szerzıi: Radácsi Róbert 2. Óraszámok: 9. osztály 2 óra 3. Általános célok: ok és feladatok: Helyi tanterv az ábrázoló geometria tantárgy oktatásához SZAKKÖZÉPISKOLA 9. évfolyam Az ábrázoló

Részletesebben

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához

Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához Helyi tanterv a Gondozástan tantárgy oktatásához 1. A tanterv szerzıi: Dr. Molnárné Béres Marianna 2. Óraszámok: 9. osztály.. óra 10. osztály óra 11. osztály.óra 12. osztály 96 óra SZAKKÖZÉPISKOLA 9 12.

Részletesebben

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZLEKEDÉSGÉPÉSZ ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó

Részletesebben

HELYI TANTERV. Mechanika

HELYI TANTERV. Mechanika HELYI TANTERV Mechanika Bevezető A mechanika tantárgy tanításának célja, hogy fejlessze a tanulók logikai készségét, alapozza meg a szakmai tantárgyak feldolgozását. A tanulók tanulási folyamata fejlessze

Részletesebben

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13.

A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként /13. Szakmai követelmény- modul A szakmai követelménymodulokhoz rendelt tantárgyak és témakörök óraszáma évfolyamonként Tantárgyak, témakörök Ágazati szakközépiskolai képzés óraszáma a közismereti oktatással

Részletesebben

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr.

KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra. Készítette: Dr. Leonardo da Vinci Kísérleti projekt által továbbfejlesztett Szakmai program KÉPZÉS NEVE: Informatikai statisztikus és gazdasági tervezı TANTÁRGY CÍME: Kommunikáció és viselkedéskultúra Készítette: Dr.

Részletesebben

XIII. Informatika ÁGAZAT

XIII. Informatika ÁGAZAT XIII. Informatika ÁGAZAT A szakképzési kerettanterv ágazatra vonatkozó része (4+1 évfolyamos képzésben az első négy évfolyamra, azaz a 9-12. középiskolai évfolyamokra és az egyéves szakképző évfolyamra

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10.

SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat. 9. évfolyam. 10. évfolyam. KÖNNYŰIPARI SZAKMAI ALAPOZÓ ISMERETEK 9 10. 2003/43/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 233 SZAKMAI ALAPOZÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 9. évfolyam Könnyűipari szakmai alapozó ismeretek 74 óra Könnyűipari szakmai alapozó gyakorlatok

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 0801 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók Az

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

TANMENET. Tanév: 2014/2015. Szakképesítés száma: 34 521 03. Követelménymodul: Követelménymodul száma: 10176-12. Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam: TANMENET Tanév: 2014/2015 Szakképesítés megnevezése: Gépi forgácsoló Szakképesítés száma: 34 521 03 Követelménymodul: Marós feladatok Követelménymodul száma: 10176-12 Tantárgy: Tananyag típus: Évfolyam:

Részletesebben

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA VASÚTGÉPÉSZETI ISMERETEK ÁGAZATON BELÜLI SPECIALIZÁCIÓ SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A vizsga részei II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 120 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat 418 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A GÉPÉSZET SZAKMACSOPORTRA,,A1 változat 10. évfolyam Gépészeti szakmai alapozó ismeretek Gépészeti szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 052 É RETTSÉGI VIZSGA 2005. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 052 2 / 5 . Szélesbítő toldás,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK TÉMAKÖRÖK GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI TÉMAKÖRÖK Preisz Csaba mérnök-tanár Műszaki mechanika Statikai alapfogalmak - Erőrendszer fogalma - Vektorokkal végezhető alapműveleteket (erők felbontása,

Részletesebben

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052

Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben. Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 Projekt címe: Az új szakképzés bevezetése a Keményben Projekt azonosítószáma: TÁMOP-2.2.5.B-12/1-2012-0052 A tantárgy modulja: 11500-12 Munkahelyi egészség és biztonság A tantárgy címe: Munkahelyi egészség

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 240 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan

HELYI TANTERV. Gépelemek-géptan HELYI TANTERV Gépelemek-géptan 14. évfolyam 72 óra 1.1. A tantárgy tanításának célja A gépelemek-géptan tantárgy tanításának célja, a közlekedéstechnikai gyakorlatban szükséges készségek megszerzése, a

Részletesebben

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu

Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben. IKT kompetenciák. Farkas András f_andras@bdf.hu Kompetenciák fejlesztése a pedagógusképzésben IKT kompetenciák Farkas András f_andras@bdf.hu A tanítás holisztikus folyamat, összekapcsolja a nézeteket, a tantárgyakat egymással és a tanulók személyes

Részletesebben

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA

C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA C. A SZAKKÉPZÉS PROGRAMJA I. A KÉPZÉS PEDAGÓDIAI CÉLJA: Az általános műveltséget erősítő előképzettség, valamint a szakmacsoportos alapozó ismeretek megszerzése után a szakmai elméleti és gyakorlati ismeretek

Részletesebben

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb

A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb Dr. Kadocsa László A szakmai tantárgyak rendszeréből kiemelhetőek azok a tantárgyak ill. témakörök, amelyek fő feladata technikai termékek működésének és egyéb munkafunkciójának megtanítása. A technikai

Részletesebben

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA 34 543 02 ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95.

Energetikai Szakgimnázium és Kollégium 7030 Paks, Dózsa György út 95. GÉPÉSZET ISMERETEK TANTÁRGY ÉRETTSÉGI VIZSGA TÉMAKÖRÖK KÖZÉPSZINTEN 2018/2019. tanév 12. A Bevezető A Gépészeti ismeretek, mint szakmai tantárgy az érettségi vizsgán, a kötelező vizsgatárgyak körét bővíti.

Részletesebben

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja:

GÉPÉSZET ÁGAZAT. A képzés négy + egy éves. A szakmai oktatás célja: 0404 GÉPÉSZET ÁGAZAT A képzés négy + egy éves A szakmai oktatás célja: a műszaki szemlélet kialakítása műszaki feladatmegoldó képesség fejlesztése a technológiai és termelési fejlesztő-tervezőmunka néhány

Részletesebben

Technika követelmény első félév 5. o.

Technika követelmény első félév 5. o. Technika követelmény első félév 5. o. Olyan ismeretekkel rendelkezzen, amelyek továbbfejlesztve alkalmasak legyenek a jövőbeni felhasználásra is. Olyan ismereteket, készségeket, képességeket, beállítódásokat

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 333 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A MEZ ÓGAZDASÁG SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Mez ógazdasági szakmacsoportos alapozó ismeretek Mez ógazdasági szakmacsoportos

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 439 SZAKMAI ALAPOZÁS A VEGYIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Vegyipari szakmai alapozó ismeretek Vegyipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és

Részletesebben

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához

Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához Helyi tanterv a Tanulásmódszertan oktatásához A Tanulásmódszertan az iskolai tantárgyak között sajátos helyet foglal el, hiszen nem hagyományos értelemben vett iskolai tantárgy. Inkább a képességeket felmérő

Részletesebben

A azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy

A azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy A 10046-12 azonosító számú Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz tartozó Szakmai idegen nyelv tantárgy 1. A 10046-12 azonosító számú, Szakmai idegen nyelv megnevezésű szakmai követelménymodulhoz

Részletesebben

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016

Óratípusok. Dr. Nyéki Lajos 2016 Óratípusok Dr. Nyéki Lajos 2016 Bevezetés Az oktatási folyamatban alkalmazott szervezeti formák legfontosabb komponense a tanítási óra. Az ismeret-elsajátítás alapegysége a témakör. A tanítási órák felosztása,

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben

A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben A környezeti nevelés lehetıségei tanórákon és a tanórán kívüli tevékenységekben Szőcs Anikó Zöld Közösségi Ház és Erdei Iskola vezetı 2010. június 7. A környezeti nevelés célja Elısegítse a tanulók környezettudatos

Részletesebben

OKJ Erdészeti gépésztechnikus

OKJ Erdészeti gépésztechnikus SZAKMAI PROGRAM Mezőgazdaság szakmacsoport XXXI. Agrár gépész ágazat OKJ 54 521 02 Erdészeti gépésztechnikus Hatályos: 2016. szeptember 1-től ASZK PP16 SZP SZAKGIMNÁZIUM - ERDÉSZETI GÉPÉSZTECHNIKUS A szakképesítés

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 0220-0 Gépészeti kötési feladatok /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ Faipar ismeretek emelt szint 1711 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. május 17. FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Útmutató a vizsgázók teljesítményének

Részletesebben

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén)

6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 6. ÁRAMFEJLESZTŐ KEZELŐI TANFOLYAM (10 kva feletti teljesítmény esetén) 2004. AZ ÁRAMFEJLESZTŐ MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek

Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek Beszámíthatósági szabályzat Beszámíthatósági óratervek 6-. sz. melléklet Bevezetve a 2008/2009-es tanévtıl szakiskolai évfolyamokon A szakképzésbıl lehozott elméleti és gyakorlati ismeretszerzés elfogadásának

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA

ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA 34 543 02 ASZTALOS SZAKKÉPESÍTÉS SZAKMAI PROGRAMJA I. A szakképzés jogi háttere A szakképzési kerettanterv a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr.

A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN. Dr. A KÉPZÉS VÉGÉN, A PÁLYA KEZDETÉN REGIONÁLIS SZAKMAI SZOLGÁLTATÁSOK, FEJLESZTÉSEK A KÖZOKTATÁSBAN ÉS A PEDAGÓGUSKÉPZÉSBEN Dr. Iker János A pedagógusképzés alapvetı problémái közül kettı Hiányzik: kutatásra,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam

INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET. Osztályközösség-építő Program tantárgy. 9. évfolyam INCZÉDY GYÖRGY SZAKKÖZÉPISKOLA, SZAKISKOLA ÉS KOLLÉGIUM SZAKISKOLA TANMENET Osztályközösség-építő Program tantárgy 9. évfolyam Tanítási hetek száma: 36 Heti óraszám: 1 Éves óraszám: 36 Jóváhagyta: Boros

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

III/2. Helyi tanterv Szakmai program

III/2. Helyi tanterv Szakmai program III/2. Helyi tanterv Szakmai program Az iskolában folyó szakképzés alapelvei A szakmai program egy, a pedagógiai programba ágyazódó, attól élesen el nem választható dokumentum, amely tartalmazza: Az iskolában

Részletesebben

Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei

Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei Az Agridiag-Dialecte rendszer használata során szerzett tapasztalataim és a továbbfejlesztés lehetőségei Gyuricza Gyuláné Nedelkovics Judit Agrár-környezeti auditor próbaképzés-gödöllő 2014. április 15-16.

Részletesebben

Mechanikai megmunkálás

Mechanikai megmunkálás Mechanikai megmunkálás IV.. elıad adás Általános faipari megmunkálási eljárások faipari BSc. mérnök hallgatóknak Nyugat-magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Kar Terméktervezési- és Gyártástechnológiai

Részletesebben

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA

EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN KÖZÉPSZINTŰ VIZSGA EGÉSZSÉGÜGYI TECHNIKA ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 15 perc A vizsgán semmilyen segédeszköz nem használható. Nyilvánosságra hozandó

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA. 9. évfolyam. 10. évfolyam. 11. évfolyam. 12. évfolyam SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A KÖNNYŰIPAR SZAKMACSOPORTRA 9. évfolyam Könnyűipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Könnyűipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat 74 óra 111 óra

Részletesebben

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM

11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 11. HABBAL OLTÓ TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ, ILLETVE HABBAL OLTÓ CSEREFELÉPÍTMÉNY KEZELŐI TANFOLYAM 2004. HABBALOLTÓ TŰZOLTÓ

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM

8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM BM KATASZTRÓFAVÉDELMI OKTATÁSI KÖZPONT KÉPZÉSI PROGRAM TŰZOLTÓTECHNIKA KEZELŐI TANFOLYAMOK 8. DARUVAL FELSZERELT TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰ KEZELŐI TANFOLYAM 2004. A TŰZOLTÓ GÉPJÁRMŰRE ÉPÍTHETŐ DARUK MŰSZAKI SAJÁTOSSÁGAI,

Részletesebben

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK

A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK A 2. sorszámú Asztalos megnevezésű szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye 1. AZ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉKBEN SZEREPLŐ ADATOK 1.1. A szakképesítés azonosító száma: 34 543 02 1.2. Szakképesítés megnevezése:

Részletesebben

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6.

HELYI TANTÁRGYI RENDSZER. TERMÉSZETISMERET Évfolyam: 5-6. EMBER ÉS TERMÉSZET Tantárgy: (helyi) Évfolyam: 5-6. Óraszám Tantárgy Óraszám évfolyamonként 5. 6. 7. 8. Természetismeret 2 3 Éves óraszám 72 108 Célok és feladatok A környezetismeretben elsajátított alapismeretek

Részletesebben

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/42

A tételsor a 15/2008. (VIII.13.) SZMM rendeletben foglalt szakképesítés szakmai és vizsgakövetelménye alapján készült. 2/42 A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI

A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI A fizika kétszintű érettségire felkészítés legújabb lépései Összeállította: Bánkuti Zsuzsa, OFI (fizika munkaközösségi foglalkozás fóliaanyaga, 2009. április 21.) A KÉTSZINTŰ FIZIKAÉRETTSÉGI VIZSGAMODELLJE

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ

FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ A VIZSGAFELADATOKHOZ írásbeli vizsga mintatétel 1 / 11 Szakrajz 1. Feladat 20 pont 1. sz. csomópont 12 pont írásbeli vizsga mintatétel

Részletesebben

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK

HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK HELYI TANTERV VII. ÓRATERVEK VII. 1. Szakiskolai óratervek VII. 2. Szakközépiskolai óratervek VII.1. SZAKISKOLAI ÓRATERVEK VII.1.1. Szakmai előkészítő évfolyam (9. évfolyam) I. Alapképzések II. Szocializáció

Részletesebben

A TANTÁRGY ADATLAPJA

A TANTÁRGY ADATLAPJA A TANTÁRGY ADATLAPJA 1. A képzési program adatai 1.1 Felsıoktatási intézmény Babes-Bolyai Tudományegyetem 1.2 Kar Pszichológia és Neveléstudományok Kar 1.3 Intézet Pedagógia és Alkalmazott Didaktika Intézet

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Mechatronikai technikus szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 54 523 04 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók

Részletesebben

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése:

Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés, szakképesítés-ráépülés azonosító száma, megnevezése: 0220-0 Gépészeti kötési feladatok /2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/200 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási

Részletesebben

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás

11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 11. évfolyam gépészeti alapozó feladatok javítóvizsgára felkészítő kérdések forgácsolás 2017-2018. 1. Mi a fizikai tulajdonság? Mi a kémiai tulajdonság? 2. Mi a mechanikai tulajdonság? Mi a technológiai

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 300 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1-20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A) Szakmai ismeret: Famegmunkálási, alakítási módok. Alkatrészek hajlítása. Fa ragasztása (ragasztással kapcsolatos fogalmak, ragasztás technológiája, ragasztás hibái). Faipari alapszerkezetek, fahajók

Részletesebben

GÉPÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN

GÉPÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN GÉPÉSZET ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 15 perc 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök Középszint A vizsgázó biztosítja

Részletesebben

A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán

A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán A kamara szerepvállalása a szakképzésben. Munkaadói gyakorlati tapasztalatok a friss munkavállalók helyzete, felkészültsége kapcsán Piacsek László Zoltán szakképzési tanácsadó Iparkamara A kamara feladatai,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2011. május 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2011. május 13. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők!

Debreceni Vegyipari Szakközépiskola. szakmai ágazati alapozás, szakképzés. Kedves Érdeklődők! Debreceni Vegyipari Szakközépiskola szakmai ágazati alapozás, szakképzés Kedves Érdeklődők! Miért éppen a Vegyipari? Miért jó itt tanulni? Sokakban vetődnek fel ezek a kérdések a pályaválasztáskor. A válaszokhoz

Részletesebben