FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek"

Átírás

1 FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek megfelelően tudják lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Alkalmazza a három nézetet (az elölnézetet, felülnézet, oldalnézet) a vízszintes, függőleges és homlokmetszetet a faipari szakrajzban! Ismerje a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz 2. Forgácsolás elmélete Tudja lerajzolni és azonosítani a forgácsolás jellemző szögeit! 2. Szaknyelv alkalmazása 1. Az élő fa, a fa makroszkópiája Ismerje a sejtfal fogalmát, jelentőségét a faanyagban! Ismerje az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! (A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja, a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot! Ismerje a növényi sejt alkotórészeinek, szöveteknek, szövetrendszereknek megnevezését. (A faanyag különféle sejtjeinek megnevezését edény, áledény, parenchima stb.)

2 2. A faanyag nedvességtartalma Ismerje a fa nedvességtartalmának előfordulási formáit és megoszlását a fatesten belül. Sorolja fel és definiálja a nedvességtartalmi fokokat! Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozások (zsugorodás, dagadás) 3. Az iparban használt legfontosabb fafajok Ismerje a magyar iparban használt tűlevelű és lombos fák nevét! 4. A fa hibái és betegségei Ismerje fel, és szakszerűen nevezze meg a fatörzs alaki, fejlődési rendellenességeit, és kezelési (helytelen technológia, helytelen szállítás és tárolás okozta) hibáit! Ismerje a leggyakoribb farontó rovarokat, gombákat, ezeknek a faipari szaknyelvi megnevezését. 5. A fából készült fontosabb ipari választékok Ismerje a fűrészipari termékek, furnérok (hámozott, hasított), rétegelt lemezek, bútor-, forgácslapok és farostlemezek 6. Bútoripari szerelvények Ismerje a bútoriparban alkalmazott szerelvényeket. 7. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a faiparban alkalmazott természetes és mesterséges ragasztóanyagokat. 8. Faipari szakrajz alapfogalmai Értse az elölnézet, a felülnézet, oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! 9. Fakötések Tudja megnevezni az egyes szélesbítő toldásokat, szélesbítő toldások merevítéseit, a hosszabbító toldásokat, vastagító toldásokat, keretkötéseket, kávakötéseket. 10. A fa és fahelyettesítő anyagok megmunkálása Tudja definiálni a faanyag megmunkálásának fogalmát, fajtáit, megmagyarázni a forgácsoló és forgácsmentes alakítások Magyarázza meg a szabad és kötött víz, a nettó és bruttó nedvességtartalom fogalmát, a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alak- és méretváltozások eltérő mértékének okait! Ismerje a magyar iparban leggyakrabban használt tűlevelű és lombos fák tudományos (latin) nevét. Ismerje a faiparban használt fontosabb egzota (trópusi) fafajok nevét. Ismerje a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz Ismerje az egyszerű bútorok alkatrészeinek szaknyelvi megnevezését (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke alkatrészeire vonatkozóan).

3 11. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsoló szerszámok jellemzőit! Tudja lerajzolni és definiálni a forgácsolás jellemző szögeit! (Jellemző szögek megnevezése a felületi finomság fogalma, a forgácsolás során szükséges mozgások: főmozgás, mellékmozgás definiálása.) 12. Fűrészáru természetes és mesterséges szárítása Szárítás fogalma, máglya és alkotóelemeinek fogalma máglyanyilvántartás fogalma. Ismerje a mesterséges szárítás definícióját. 13. Fűrészüzemi technológiák Ismerje a fűrészáru termelés legfontosabb (keret-, szalag- és körfűrészes) technológiáit. 14. Munka- tűz és környezetvédelem Ismerje a munka- tűz és környezetvédelem fogalmait. 3. Szintetizáló képesség 1. Az élő fa, a fa makroszkópiája Ismertesse az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! [A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja, a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot, és a látvány magyarázatát adja meg az adott fafajra jellemző szerkezeti felépítés alapján.] 2. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! Hozza összefüggésbe a rosttelítettségi határ, és méretváltozás 3. Az iparban használt legfontosabb fafajok Definiálja forgácsolási és előtolási sebességet, az egy élre eső előtolás, és a forgácsteljesítmény Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény Értelmezze az anatómiai felépítés és a faanyag tulajdonságai közötti Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alakés méretváltozások eltérő mértékének okait! Indokolja az egyes fafajok legfontosabb, legjellemzőbb felhasználási területeit! 4. A fa hibái és betegségei Magyarázza el a fa vegyi összetétele és az egyes farontó gombák károsításának módja közti Elemezze a növényi és rovarkárok következményeit! 5. Bútoripari szerelvények Vegye figyelembe a bútoripari szerelvények beépítési helyigényét illetve szabályait!

4 6. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a felhasználási terület és a ragasztóanyag típusa közötti 7. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, értelmezze az elölnézet, a felül- és oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! Ismertesse a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit! Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! 8. Fakötések Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 9. Egyszerű bútorok szerkezetei Tudjon megrajzolni alapvető bútorszerkezeteket (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból). Ezek jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! 10. Forgácsolás elmélete Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti 11. A fűrészüzemi technológiák 12. Munka- tűz és környezetvédelem összefüggéseket. Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, rajzfajtákat! Tudja lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Tudjon példát mondani az egyes szerkezeti kötések alkalmazására. Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! A fakötések ismerete alapján tudja megtervezni az egyszerű bútorok szerkezeti megoldásait (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke). A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni. Számítsa ki a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára!

5 4. Célirányos műszaki feladatmegoldó képesség 1. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alakés méretváltozások eltérő mértékének okait! Tudja kiszámítani a nedvességtartalom változása okán várható méretváltozás mértékét! 2. Fakötések Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 3. Egyszerű bútorok szerkezetei Az alapvető bútorszerkezetek (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból) jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! 4. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsoló szerszámok jellemzőit! Értelmezze a forgácsolás jellemzőit, a forgácsolás folyamán fellépő jelenségeket! Sorolja fel a forgácsolószerszámra ható erőket, forgácsoló erőket! Ismerje a forgácsolás kinetikáját és ezek alapvető számításait! Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni! Határozza a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! Ennek során számítsa ki a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállást, a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítményt, forgácsolási és előtolási sebességet, egy élre eső előtolást, és a forgácsteljesítmény! Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény Valamennyi feladatnál használja helyesen a fizikai mértékegységeket! A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára!

6 1. A fa mint ipari nyersanyag, a nyersanyagok között elfoglalt helye, jövője B) TÉMAKÖRÖK Ismerje Magyarország faalapanyag helyzetét. Ismertesse a faanyaghelyzet javítási lehetőségeit (nyersanyagkészlet gazdaságos felhasználása, fa és faalapú melléktermékek, illetve hulladékhasznosítás). 2. Az élő fa Ismertesse a fát mint növényt. Ismertesse a növények rendszerezését, a nyitva- és zárvatermők közötti különbségeket. Mutassa be a növényi sejt felépítését, alkotórészeit, szöveteket, szövetrendszereket. (A faanyag különféle sejtjeinek megnevezését edény, áledény, parenchima stb.) Ismertesse a sejtfal szerepét, jelentőségét a faanyagban! Ismertesse a fa vegyi összetételét! 3. A fa makroszkópiája Ismertesse az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! [A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot, és a látvány magyarázatát adja meg az adott fafajra jellemző szerkezeti felépítés alapján.] 4. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a fa nedvességtartalmának előfordulási formáit és megoszlását a fatesten belül. Sorolja fel a nedvességtartalmi fokokat, és a nedvességtartalom mérésének különféle módjait! Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! 5. Az iparban használt legfontosabb fafajok Ismertesse a magyar iparban leggyakrabban használt tűlevelű és lombos fák legfontosabb tulajdonságait! 6. A fa hibái és betegségei Sorolja fel a fatörzs alaki, fejlődési rendellenességeit, és kezelési (helytelen technológia, helytelen szállítás, tárolás okozta) hibáit! Ismertesse a rovarok, gombák, baktériumok által okozott meghibásodásokat és a lehetséges megelőzési és védekezési módokat! Értelmezze az anatómiai felépítés és a faanyag tulajdonságai közötti Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező eltérő mértékű alak- és méretváltozások okait! Tudja kiszámítani a nedvességtartalom változása okán várható méretváltozás mértékét! Mutassa be, indokolja a legfontosabb európai fafajok legfontosabb, legjellemzőbb felhasználási területeit! Magyarázza el a fa kémiai összetétele és az egyes farontó gombák károsításának módja közti összefüggéseket. Elemezze a növényi és rovarkárok következményeit!

7 7. A fából készült fontosabb ipari választékok Ismerje a fűrészipari termékek, furnérok (hámozott, hasított) rétegelt lemezek, bútor-, forgácslapok és farostlemezek fogalmát, tulajdonságaikat, felhasználási területeiket! 8. Bútoripari szerelvények Ismerje a bútoripari (mozgatást, zárást biztosító) szerelvények, valamint a kötőelemek fajtáit, tulajdonságait, felhasználási területeit. 9. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a ragasztás fogalmát. Ismerje a bútoriparban alkalmazott ragasztóanyagok fajtáit, tulajdonságait, felhasználási területeit. 10. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, értelmezze az elölnézet, a felülnézet, az oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! Ismertesse a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit! Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! 11. Fakötések Ismerje a szélesbítő toldásokat, szélesbítő toldások merevítéseit, a hosszabbító toldásokat, vastagító toldásokat, keretkötéseket, kávakötéseket. Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 12. Egyszerű bútorok szerkezetei 13. A fa és fahelyettesítő anyagok megmunkálása Ismerje az alapvető bútorszerkezeteket (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból). Ezek jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! Tudja definiálni a faanyag megmunkálásának fogalmát, fajtáit, megmagyarázni a forgácsoló és forgácsmentes alakítások közti különbségeket, az egyes megmunkálási módokat rendszerezni! Ismertesse a ragasztás minőségét befolyásoló tényezőket, a ragasztóanyagok minőségének és a ragasztási szilárdságnak vizsgálati módszereit. Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, rajzfajtákat! Tudja lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Ismerje a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz fogalmát. Tudjon példát mondani az egyes szerkezeti kötések alkalmazására. Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! Ismerje az egyszerű bútorok szerkezeti megoldásait (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke). A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg, a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1 léptékben) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni!

8 14. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsolószerszámok jellemzőit! Tudja lerajzolni és azonosítani a forgácsolás jellemző szögeit! (Jellemző szögek hatása a felületi finomságra, a forgácsolás során szükséges mozgások: főmozgás, mellékmozgás.) Értelmezze a forgácsolás jellemzőit, a forgácsolás folyamán fellépő jelenségeket! Sorolja fel a forgácsolószerszámra ható erőket, forgácsoló erőket! Ismerje a forgácsolás kinetikáját és ezek alapvető számításait! Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti Határozza meg a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! Ehhez számítsa ki a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállást, a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítményt, forgácsolási és előtolási sebességet, egy élre eső előtolást és a forgácsteljesítményt! Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára! 15. A fűrészáru természetes Ismertesse a fűrészáru természetes szárítása szárításának fogalmát, jelentőségét, célját! 16. A fűrészáru máglyázása Jellemezze a máglyázás célját, módjait, 17. A fűrészáru mesterséges szárítása eszközeit, technológiáit! Ismertesse a fűrészáru mesterséges szárításának fogalmát jelentőségét, célját! 18. A fűrészüzemi technológiák Ismertesse a fűrészelés gépeit, technológiáit Ismertesse a rönktéri technológiákat, a fűrészáru termelésének módjait. Ismertesse a fűrészcsarnokok elrendezését keretfűrészgépes, rönkhasító szalagfűrészes illetve vegyes technológiák esetén.

9 19. Munka- tűz és környezetvédelem Ismertesse a szakmára, a munkahelyre érvényes munkavédelmi előírásokat. Ismertesse a baleseteknél és tűzeseteknél alkalmazandó intézkedéseket, valamint az elsősegélynyújtás szabályait. Ismertesse a tűz megelőzésére vonatkozó intézkedéseket és a tűzoltás szabályait, a tűzoltó készülékek kezelését. Ismertesse a mérgező anyagok, gyúlékony anyagok tárolására, kezelésére vonatkozó előírásokat. Ismertesse az elektromos áram élettani hatásait, az áramütés elleni védekezés szabályait, az elektromos áram által okozott baleseteknél foganatosítandó intézkedéseket. Ismertesse a szakmára, a munkahelyre jellemző környezetkárosító hatásokat és a környezetszennyezést csökkentő eljárásokat.