FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK. 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek"

Átírás

1 FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA I. RÉSZLETES KÖVETELMÉNYEK A) KOMPETENCIÁK 1. Szakmaspecifikus ábrázolási ismeretek 1. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, ennek megfelelően tudják lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Alkalmazza a három nézetet (az elölnézetet, felülnézet, oldalnézet) a vízszintes, függőleges és homlokmetszetet a faipari szakrajzban! Ismerje a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz 2. Forgácsolás elmélete Tudja lerajzolni és azonosítani a forgácsolás jellemző szögeit! 2. Szaknyelv alkalmazása 1. Az élő fa, a fa makroszkópiája Ismerje a sejtfal fogalmát, jelentőségét a faanyagban! Ismerje az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! (A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja, a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot! Ismerje a növényi sejt alkotórészeinek, szöveteknek, szövetrendszereknek megnevezését. (A faanyag különféle sejtjeinek megnevezését edény, áledény, parenchima stb.)

2 2. A faanyag nedvességtartalma Ismerje a fa nedvességtartalmának előfordulási formáit és megoszlását a fatesten belül. Sorolja fel és definiálja a nedvességtartalmi fokokat! Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozások (zsugorodás, dagadás) 3. Az iparban használt legfontosabb fafajok Ismerje a magyar iparban használt tűlevelű és lombos fák nevét! 4. A fa hibái és betegségei Ismerje fel, és szakszerűen nevezze meg a fatörzs alaki, fejlődési rendellenességeit, és kezelési (helytelen technológia, helytelen szállítás és tárolás okozta) hibáit! Ismerje a leggyakoribb farontó rovarokat, gombákat, ezeknek a faipari szaknyelvi megnevezését. 5. A fából készült fontosabb ipari választékok Ismerje a fűrészipari termékek, furnérok (hámozott, hasított), rétegelt lemezek, bútor-, forgácslapok és farostlemezek 6. Bútoripari szerelvények Ismerje a bútoriparban alkalmazott szerelvényeket. 7. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a faiparban alkalmazott természetes és mesterséges ragasztóanyagokat. 8. Faipari szakrajz alapfogalmai Értse az elölnézet, a felülnézet, oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! 9. Fakötések Tudja megnevezni az egyes szélesbítő toldásokat, szélesbítő toldások merevítéseit, a hosszabbító toldásokat, vastagító toldásokat, keretkötéseket, kávakötéseket. 10. A fa és fahelyettesítő anyagok megmunkálása Tudja definiálni a faanyag megmunkálásának fogalmát, fajtáit, megmagyarázni a forgácsoló és forgácsmentes alakítások Magyarázza meg a szabad és kötött víz, a nettó és bruttó nedvességtartalom fogalmát, a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alak- és méretváltozások eltérő mértékének okait! Ismerje a magyar iparban leggyakrabban használt tűlevelű és lombos fák tudományos (latin) nevét. Ismerje a faiparban használt fontosabb egzota (trópusi) fafajok nevét. Ismerje a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz Ismerje az egyszerű bútorok alkatrészeinek szaknyelvi megnevezését (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke alkatrészeire vonatkozóan).

3 11. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsoló szerszámok jellemzőit! Tudja lerajzolni és definiálni a forgácsolás jellemző szögeit! (Jellemző szögek megnevezése a felületi finomság fogalma, a forgácsolás során szükséges mozgások: főmozgás, mellékmozgás definiálása.) 12. Fűrészáru természetes és mesterséges szárítása Szárítás fogalma, máglya és alkotóelemeinek fogalma máglyanyilvántartás fogalma. Ismerje a mesterséges szárítás definícióját. 13. Fűrészüzemi technológiák Ismerje a fűrészáru termelés legfontosabb (keret-, szalag- és körfűrészes) technológiáit. 14. Munka- tűz és környezetvédelem Ismerje a munka- tűz és környezetvédelem fogalmait. 3. Szintetizáló képesség 1. Az élő fa, a fa makroszkópiája Ismertesse az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! [A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja, a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot, és a látvány magyarázatát adja meg az adott fafajra jellemző szerkezeti felépítés alapján.] 2. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! Hozza összefüggésbe a rosttelítettségi határ, és méretváltozás 3. Az iparban használt legfontosabb fafajok Definiálja forgácsolási és előtolási sebességet, az egy élre eső előtolás, és a forgácsteljesítmény Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény Értelmezze az anatómiai felépítés és a faanyag tulajdonságai közötti Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alakés méretváltozások eltérő mértékének okait! Indokolja az egyes fafajok legfontosabb, legjellemzőbb felhasználási területeit! 4. A fa hibái és betegségei Magyarázza el a fa vegyi összetétele és az egyes farontó gombák károsításának módja közti Elemezze a növényi és rovarkárok következményeit! 5. Bútoripari szerelvények Vegye figyelembe a bútoripari szerelvények beépítési helyigényét illetve szabályait!

4 6. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a felhasználási terület és a ragasztóanyag típusa közötti 7. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, értelmezze az elölnézet, a felül- és oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! Ismertesse a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit! Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! 8. Fakötések Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 9. Egyszerű bútorok szerkezetei Tudjon megrajzolni alapvető bútorszerkezeteket (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból). Ezek jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! 10. Forgácsolás elmélete Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti 11. A fűrészüzemi technológiák 12. Munka- tűz és környezetvédelem összefüggéseket. Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, rajzfajtákat! Tudja lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Tudjon példát mondani az egyes szerkezeti kötések alkalmazására. Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! A fakötések ismerete alapján tudja megtervezni az egyszerű bútorok szerkezeti megoldásait (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke). A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni. Számítsa ki a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára!

5 4. Célirányos műszaki feladatmegoldó képesség 1. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező alakés méretváltozások eltérő mértékének okait! Tudja kiszámítani a nedvességtartalom változása okán várható méretváltozás mértékét! 2. Fakötések Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 3. Egyszerű bútorok szerkezetei Az alapvető bútorszerkezetek (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból) jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! 4. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsoló szerszámok jellemzőit! Értelmezze a forgácsolás jellemzőit, a forgácsolás folyamán fellépő jelenségeket! Sorolja fel a forgácsolószerszámra ható erőket, forgácsoló erőket! Ismerje a forgácsolás kinetikáját és ezek alapvető számításait! Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni! Határozza a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! Ennek során számítsa ki a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállást, a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítményt, forgácsolási és előtolási sebességet, egy élre eső előtolást, és a forgácsteljesítmény! Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény Valamennyi feladatnál használja helyesen a fizikai mértékegységeket! A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára!

6 1. A fa mint ipari nyersanyag, a nyersanyagok között elfoglalt helye, jövője B) TÉMAKÖRÖK Ismerje Magyarország faalapanyag helyzetét. Ismertesse a faanyaghelyzet javítási lehetőségeit (nyersanyagkészlet gazdaságos felhasználása, fa és faalapú melléktermékek, illetve hulladékhasznosítás). 2. Az élő fa Ismertesse a fát mint növényt. Ismertesse a növények rendszerezését, a nyitva- és zárvatermők közötti különbségeket. Mutassa be a növényi sejt felépítését, alkotórészeit, szöveteket, szövetrendszereket. (A faanyag különféle sejtjeinek megnevezését edény, áledény, parenchima stb.) Ismertesse a sejtfal szerepét, jelentőségét a faanyagban! Ismertesse a fa vegyi összetételét! 3. A fa makroszkópiája Ismertesse az iparban használatos fafajok makroszkopikus jellemzőit! [A bél, geszt, álgeszt, szíjács, kambium, háncs, kéreg fogalmát, definiálja a legfontosabb ipari fafajok egyes metszetein (a bütü, húr és sugármetszet) látható rajzolatot, és a látvány magyarázatát adja meg az adott fafajra jellemző szerkezeti felépítés alapján.] 4. A faanyag nedvességtartalma Ismertesse a fa nedvességtartalmának előfordulási formáit és megoszlását a fatesten belül. Sorolja fel a nedvességtartalmi fokokat, és a nedvességtartalom mérésének különféle módjait! Ismertesse a faanyag nedvességtartalmának változása következtében a faanyagban fellépő méret- és alakváltozásokat (zsugorodás, dagadás)! 5. Az iparban használt legfontosabb fafajok Ismertesse a magyar iparban leggyakrabban használt tűlevelű és lombos fák legfontosabb tulajdonságait! 6. A fa hibái és betegségei Sorolja fel a fatörzs alaki, fejlődési rendellenességeit, és kezelési (helytelen technológia, helytelen szállítás, tárolás okozta) hibáit! Ismertesse a rovarok, gombák, baktériumok által okozott meghibásodásokat és a lehetséges megelőzési és védekezési módokat! Értelmezze az anatómiai felépítés és a faanyag tulajdonságai közötti Magyarázza meg a különböző anatómiai irányokban bekövetkező eltérő mértékű alak- és méretváltozások okait! Tudja kiszámítani a nedvességtartalom változása okán várható méretváltozás mértékét! Mutassa be, indokolja a legfontosabb európai fafajok legfontosabb, legjellemzőbb felhasználási területeit! Magyarázza el a fa kémiai összetétele és az egyes farontó gombák károsításának módja közti összefüggéseket. Elemezze a növényi és rovarkárok következményeit!

7 7. A fából készült fontosabb ipari választékok Ismerje a fűrészipari termékek, furnérok (hámozott, hasított) rétegelt lemezek, bútor-, forgácslapok és farostlemezek fogalmát, tulajdonságaikat, felhasználási területeiket! 8. Bútoripari szerelvények Ismerje a bútoripari (mozgatást, zárást biztosító) szerelvények, valamint a kötőelemek fajtáit, tulajdonságait, felhasználási területeit. 9. Faipari ragasztóanyagok Ismerje a ragasztás fogalmát. Ismerje a bútoriparban alkalmazott ragasztóanyagok fajtáit, tulajdonságait, felhasználási területeit. 10. Faipari szakrajz alapfogalmai Alkalmazza a vetületi ábrázolás szabályait, értelmezze az elölnézet, a felülnézet, az oldalnézet, a vízszintes, függőleges és homlokmetszet fogalmát a faipari szakrajzban! Ismertesse a fa és fahelyettesítő anyagok metszeti jelöléseit! Alkalmazza a faipari szakrajzban használatos vonalfajtákat, Ismerje az alkalmazott méretarányokat, a méretezés szabályait! 11. Fakötések Ismerje a szélesbítő toldásokat, szélesbítő toldások merevítéseit, a hosszabbító toldásokat, vastagító toldásokat, keretkötéseket, kávakötéseket. Tudja önállóan megrajzolni a faiparban alkalmazott legfontosabb fakötéseket, alkalmazza a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait, a megfelelő vonalfajtákat, 12. Egyszerű bútorok szerkezetei 13. A fa és fahelyettesítő anyagok megmunkálása Ismerje az alapvető bútorszerkezeteket (egyszerű kávás asztal, konyhai ülőke, kávaszerkezetű szekrényke, keretszerkezetű fronttal konyhai ülőke, fiókos szekrényke, természetes faanyagokból). Ezek jellegrajza, rövid műszaki leírása alapján legyen képes az adott szerkezeti csomópontokat M1:1 léptékben megszerkeszteni! Tudja definiálni a faanyag megmunkálásának fogalmát, fajtáit, megmagyarázni a forgácsoló és forgácsmentes alakítások közti különbségeket, az egyes megmunkálási módokat rendszerezni! Ismertesse a ragasztás minőségét befolyásoló tényezőket, a ragasztóanyagok minőségének és a ragasztási szilárdságnak vizsgálati módszereit. Ismerje a faipari szakrajzban alkalmazott ábrázolási rendszereket, rajzfajtákat! Tudja lerajzolni és alkalmazni a faipari szakrajz anyagjelöléseit, méretezés szabályait! Ismerje a formaterv, jellegrajz, csomóponti rajz, alkatrészrajz, műhelyrajz fogalmát. Tudjon példát mondani az egyes szerkezeti kötések alkalmazására. Szerkessze meg az egyes fakötések léptékhelyes, axonometrikus ábráit is! Ismerje az egyszerű bútorok szerkezeti megoldásait (pl. kisasztal, konyhai ülőke, fiókos szekrényke). A bútor fő méretei, rövid műszaki leírása és látványterve alapján legyen képes a megfelelő számú vetületben a jellegrajzot megrajzolni, illetőleg, a szükséges vagy előírt számú szerkezeti csomópontot (M1:1 léptékben) megszerkeszteni, vagy bonyolultabb termék esetén, a jellegrajzon kijelölt szerkezeti csomópontot (M1:1) megszerkeszteni!

8 14. Forgácsolás elmélete Definiálja az egyenes és körpályán mozgó forgácsolószerszámok jellemzőit! Tudja lerajzolni és azonosítani a forgácsolás jellemző szögeit! (Jellemző szögek hatása a felületi finomságra, a forgácsolás során szükséges mozgások: főmozgás, mellékmozgás.) Értelmezze a forgácsolás jellemzőit, a forgácsolás folyamán fellépő jelenségeket! Sorolja fel a forgácsolószerszámra ható erőket, forgácsoló erőket! Ismerje a forgácsolás kinetikáját és ezek alapvető számításait! Értse a forgácsolás jellemzői és a forgácsolt felület finomsága közti Határozza meg a faiparban előforduló egyes megmunkálásokhoz szükséges optimális műszaki paramétereket! Ehhez számítsa ki a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállást, a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítményt, forgácsolási és előtolási sebességet, egy élre eső előtolást és a forgácsteljesítményt! Definiálja a fajlagos forgácsoló erőt, a fajlagos forgácsolási ellenállás Definiálja a forgács leválasztásához szükséges mechanikai teljesítmény A forgácsolás paramétereiből tudjon következtetni a forgácsolt felület várható finomságára! 15. A fűrészáru természetes Ismertesse a fűrészáru természetes szárítása szárításának fogalmát, jelentőségét, célját! 16. A fűrészáru máglyázása Jellemezze a máglyázás célját, módjait, 17. A fűrészáru mesterséges szárítása eszközeit, technológiáit! Ismertesse a fűrészáru mesterséges szárításának fogalmát jelentőségét, célját! 18. A fűrészüzemi technológiák Ismertesse a fűrészelés gépeit, technológiáit Ismertesse a rönktéri technológiákat, a fűrészáru termelésének módjait. Ismertesse a fűrészcsarnokok elrendezését keretfűrészgépes, rönkhasító szalagfűrészes illetve vegyes technológiák esetén.

9 19. Munka- tűz és környezetvédelem Ismertesse a szakmára, a munkahelyre érvényes munkavédelmi előírásokat. Ismertesse a baleseteknél és tűzeseteknél alkalmazandó intézkedéseket, valamint az elsősegélynyújtás szabályait. Ismertesse a tűz megelőzésére vonatkozó intézkedéseket és a tűzoltás szabályait, a tűzoltó készülékek kezelését. Ismertesse a mérgező anyagok, gyúlékony anyagok tárolására, kezelésére vonatkozó előírásokat. Ismertesse az elektromos áram élettani hatásait, az áramütés elleni védekezés szabályait, az elektromos áram által okozott baleseteknél foganatosítandó intézkedéseket. Ismertesse a szakmára, a munkahelyre jellemző környezetkárosító hatásokat és a környezetszennyezést csökkentő eljárásokat.

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN. Középszint. Középszint Érvényes: 2017. május-júniusi vizsgaidőszaktól FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA A VIZSGA LEÍRÁSA KÖZÉPSZINTEN A vizsga részei Középszint 180 perc 100 pont 15 perc 50 pont A vizsgán használható

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei Középszint Emelt szint Írásbeli vizsga Írásbeli vizsga 180 perc 15 perc 300 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK E TTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. október 13. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 8. október. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1521 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapiseretek középszint 921 ÉRETTSÉGI VIZSGA 21. ájus 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos tudnivalók

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÉRETTSÉGI VIZSGA Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. feladat I. írásbeli vizsga / 16 1. Szélesbítő

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Faipari

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 080 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 8 ÉRETTSÉGI VIZSGA 29. október 9. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM Fontos

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK 05 ÉRETTSÉGI VIZSGA 006. február 0. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM I. írásbeli vizsga 05 / 5 006. február 0. . Feladat.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 06 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTUTATÓ OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS INISZTÉRIU Szerkezettani feladatok. Feladat

Részletesebben

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta

Minta MELLÉKLETEK. FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint. Szakrajz. Minta MELLÉKLETEK FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA ÍRÁSBELI TÉTEL Középszint Szakrajz 1. Feladat: a. Készítse el az árokeresztékes illesztéssel (saját csappal) kialakított szélesbítő toldás szakrajzát,

Részletesebben

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN

FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN FAIPAR ISMERETEK ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA RÉSZLETES ÉRETTSÉGI VIZSGAKÖVETELMÉNYEK KÖZÉPSZINTEN A faipar ismeretek ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy részletes érettségi vizsgakövetelményei a

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2015. május 19. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2015. május 19. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapiseretek középszint 1212 ÉRETTSÉGI VIZSGA 212. ájus 25. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIM Fontos tudnivalók

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült az Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatétel felhasználását a 2002-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte. 2 A szakmai

Részletesebben

AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG. 34 543 02 Asztalos szakképesítés 11. évfolyam.

AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG. 34 543 02 Asztalos szakképesítés 11. évfolyam. AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 543 02 Asztalos szakképesítés 11. évfolyam Minimumkérdések 10225-12 Asztalosipari szerelés Asztalosipari szerelési ismeretek Szerelési

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

Ács, állványozó Ács, állványozó

Ács, állványozó Ács, állványozó Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Asztalos szóbeli tételek Szakmai ismeretek. Szakmai ismeretek

Asztalos szóbeli tételek Szakmai ismeretek. Szakmai ismeretek 2 Szakmai ismeretek 1. A) Ismertesse és csoportosítsa a faalakítási eljárásokat! Ismertesse részletesen a hasítást és a hajlítást! B) Ismertesse a présgépek működtetésének módjait, a hidraulikus hőprés

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. október 17. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. október 17. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA

Részletesebben

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány

Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány Menedzsment jellegű tantárgyak Fűrész-és lemezipari szakirány Bútor-és kárpitosipari szakirány 1. Mutassa be a vállalkozások pénzügyi környezetét! 2. Mutassa be a pénzügyi tervezés és elemzés információs

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. október 24. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. október 24. 14:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján.

A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. A 27/2012 (VIII. 27.) NGM rendelet szakmai és vizsgakövetelménye alapján. Szakképesítés, azonosító száma és megnevezése 34 543 02 Asztalos Tájékoztató A vizsgázó az első lapra írja fel a nevét! Ha a vizsgafeladat

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazza.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1311 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos tudnivalók

Részletesebben

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA

SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 247 SZAKMACSOPORTOS ALAPOZÓ OKTATÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA 11. évfolyam Faipari szakmacsoportos alapozó ismeretek Faipari szakmacsoportos alapozó gyakorlatok

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. október 19. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. október 19. 14:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai

Az ömlesztő hegesztési eljárások típusai, jellemzése A fogyóelektródás védőgázas ívhegesztés elve, szabványos jelölése, a hegesztés alapfogalmai 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a fogyóelektródás védőgázas ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőséget!

Részletesebben

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc

ÉRETTSÉGI VIZSGA október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA október 20. 8:00. Időtartam: 120 perc ÉRETTSÉGI VIZSGA 2017. október 20. FAIPAR ISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2017. október 20. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipar

Részletesebben

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit!

A tételhez használható segédeszköz: Műszaki táblázatok. 2. Mutassa be a különböző elektródabevonatok típusait, legfontosabb jellemzőit! 1. Beszéljen arról, hogy milyen feladatok elvégzéséhez választaná a kézi ívhegesztést, és hogyan veszi figyelembe az acélok egyik fontos technológiai tulajdonságát, a hegeszthetőségét! Az ömlesztő hegesztési

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2002-tol tartandó szakmai vizsgákon az OM 412/2002. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos

33 543 01 1000 00 00 Bútorasztalos Bútorasztalos Az Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről szóló 133/10. (IV. 22.) Korm. rendelet alapján. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás, rész-szakképesítés,

Részletesebben

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET

Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET Herceg Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium TANMENET a 10162-12 Gépészeti alapozó feladatok modul Gépészeti alapozó feladatok elmélete tantárgyból a TÁMOP-2.2.5.A-12/1-2012-0038

Részletesebben

A) Gyártástechnológia Gépismeret

A) Gyártástechnológia Gépismeret A) Gyártástechnológia Gépismeret 1. a) Ismertesse a fűrészáru termelés technológiáját keretfűrészgépen és rönkhasító szalagfűrészgépen, a fűrészelés során keletkezett hibákat és ezek okait! b) Ismertesse

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszint 1221 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. október 13. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Fontos

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2009. május 22. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2009. május 22. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs Faipari 9. 74 Gyarmati Péter szakrajz Mőszaki elıkészítı

Részletesebben

1. Az AsztAlosmunkákról Faipari rajzok, műszaki dokumentációk mértani AlApfogAlmAk a Fakötések...101

1. Az AsztAlosmunkákról Faipari rajzok, műszaki dokumentációk mértani AlApfogAlmAk a Fakötések...101 Ta rta l o m j e g y z é k 1. Az a s z t a l o s m u n k á k r ó l... 5 1.1. Az alapanyag... 5 1.2. A megmunkálás... 5 1.3. Szerkezetalakítás... 6 1.4. Kiegészítő anyagok... 7 1.5. Esztétikai megjelenés...

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel ódosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszit 0821 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ OKTATÁSI ÉS KLTRÁLIS MINISZTÉRIM Fotos tudivalók Az írásbeli

Részletesebben

A szóbeli tételhez segédeszköz nem használható.

A szóbeli tételhez segédeszköz nem használható. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák.

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek középszit 1411 ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMTATÓ EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIMA Fotos tudivalók

Részletesebben

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre

Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Foglalkozási napló a 20 /20. tanévre Asztalos szakma gyakorlati oktatásához OKJ száma: 34 543 02 A napló vezetéséért felelős: A napló megnyitásának dátuma: A napló lezárásának dátuma: Tanulók adatai és

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. május 18. 14:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM Faipari alapismeretek

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2010. május 14. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2010. május 14. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS MINISZTÉRIUM

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2014. május 20. GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2014. május 20. 8:00 Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 466 M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 2001/28/II. szám SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,A2 változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN

A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN A HELYI TANTERV KIDOLGOZÁSA A SZAKMAI KERETTANTERV ALAPJÁN - szakközépiskola - HATÁRIDİ: 2004. december 31. Tantárgy Évfolyam Óraszám A kidolgozásért felelıs 9. 37 Gyarmati Péter 9. 37 Csóbor Péter 10.

Részletesebben

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)!

2. a) Ismertesse a szegecskötés kialakítását, a szegecsek fajtáit, igénybevételét(a szegecselés szerszámai, folyamata, méretmegválasztás)! 2 1. a) Ismertesse a csavarkötéseket és a csavarbiztosításokat (kötő- és mozgatócsavarok, csavaranyák, méretek, kiválasztás táblázatból, különféle csavarbiztosítások, jelölések)! b) Határozza meg a forgácsolás

Részletesebben

A szóbeli tételhez kizárólag a 3. B kérdésnél használható segédeszköz, értelemszerűen a többinél nem.

A szóbeli tételhez kizárólag a 3. B kérdésnél használható segédeszköz, értelemszerűen a többinél nem. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák

Részletesebben

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus

Élelmiszeripari mikrobiológiai laboráns. Laboratóriumi technikus A /07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste

Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Prof. Dr. Molnár Sándor NYME, FMK, Faanyagtudományi Intézet 5. Faanatómia A fatest mikroszkópos szerkezete 1. A fenyők fateste Keresztmetszet A keresztmetszeten megfigyelhető a szöveti elemek évgyűrűn

Részletesebben

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr.

A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás. 2012/13 2. félév Dr. A termelésinformatika alapjai 10. gyakorlat: Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás, esztergálás, marás 2012/13 2. félév Dr. Kulcsár Gyula Forgácsolás, fúrás, furatmegmunkálás Forgácsolás Forgácsoláskor

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Faipari alapismeretek emelt szint 0611 ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI ÉRETTSÉGI VIZSGA JAVÍTÁSI-ÉRTÉKELÉSI ÚTMUTATÓ OKTATÁSI MINISZTÉRIUM 1. Feladat Dohányzó asztal a) M 1:10

Részletesebben

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását,

Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, Kéreg:A fa testének külső, a külvilággal érintkező része. Külső, elhalt pararétegből és a belső rostrétegből áll. Megakadályozza a fa kiszáradását, védi a környezeti hatásoktól. Háncs: A kéreg belső részén

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2016. május 18. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2016. május 18. 8:00 I. Időtartam: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA Faipari

Részletesebben

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

ÁLTALÁNOS ISMERETEK. 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! ÁLTALÁNOS ISMERETEK 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai

Részletesebben

Ta rta l o m j e g y z é k

Ta rta l o m j e g y z é k Ta rta l o m j e g y z é k 1. Ép í t ő t e v é k e n y s é g... 5 1.1. Az ácsszakma sajátosságai... 6 Kérdések és gyakorlófeladatok... 8 2. A fa m i n t i pa r i n y e r s a n yag... 9 2.1. Erdőgazdálkodás...

Részletesebben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben

Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben Készült Oktatási Minisztérium megrendelésére a Nemzeti Szakképzési Intézetben A szóbeli vizsgatételek felhasználását a 2001-től tartandó szakmai vizsgákon az OM 183/2001. számon engedélyezte 2 A szakmai

Részletesebben

Minimumkérdések 9. évfolyam

Minimumkérdések 9. évfolyam AJKAI SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM BERCSÉNYI MIKLÓS INTÉZMÉNYEGYSÉG 34 521 06 Hegesztő szakképesítés Minimumkérdések 9. évfolyam Munkahelyi egészség és biztonság 1. Milyen tűzveszélyességi osztályok vannak?

Részletesebben

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester

Fényképész és fotótermék-kereskedő mester Fényképész és fotótermék-kereskedő mester 3 (Vizsgarészhez rendelt követelménymodul azonosítója, megnevezése) 063-09-2 Technológiai ismeretek, munka- és környezetvédelmi ismeretek, etika () Szóbeli vizsgatevékenység

Részletesebben

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat

SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA. ,,B változat 2001/28/II. szám M A G Y A R K Ö Z L Ö N Y 605 SZAKMAI ALAPOZÁS A FAIPAR SZAKMACSOPORTRA,,B változat 10. évfolyam Faipari szakmai alapozó ismeretek Faipari szakmai alapozó gyakorlatok Elmélet és gyakorlat

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 10/2007 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/2006 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK Név:... osztály:... ÉRETTSÉGI VIZSGA 2007. május 25. FAIPARI ALAPISMERETEK KÖZÉPSZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2007. május 25. 8:00 I. Időtartam: 120 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI ÉS KULTURÁLIS

Részletesebben

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA

Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA POLIMERTECHNIKA TANSZÉK Dr. Morlin Bálint Természetes polimer szerkezeti anyagok: FA 2015. Szeptember 18. Erdők: Földfelszín: Európa: Magyarország: Finnország: Hasznosítható: ~60% A fa ~28% ~31% ~19-22%

Részletesebben

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy

Biotechnológiai alapismeretek tantárgy Biotechnológiai alapismeretek tantárgy A biotechnológiai alapismeretek tantárgy magába foglalja a kémia, fizikai kémia és a biológia tantárgyak témaköreit. 1. A) Ismertesse az atomok elektronszerkezetét!

Részletesebben

Szóbeli vizsgatantárgyak

Szóbeli vizsgatantárgyak Szóbeli vizsgatantárgyak 1. Anyag- és gyártásismeret 2. Szakmai ismeret Megjegyzések: 1. Az Anyag- és gyártásismeret vizsgatantárgy szóbeli tételei szóban megválaszolható feladatrészeket tartalmaznak.

Részletesebben

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY

KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY KÉPZÉSI TÁJÉKOZTATÓ KIADVÁNY MUNKA-, TŰZ- ÉS KÖRNYEZETVÉDELMI ALAPISMERETEK 2015 TÁMOP-2.2.7-B-2-13/1-2014 0004 Békés Megyei Képzési Klaszter, avagy gyakorlatorientált ágazati szak- és felnőttképzési együttműködések

Részletesebben

FAIPARI ALAPISMERETEK

FAIPARI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA 2006. február 20. FAIPARI ALAPISMERETEK EMELT SZINTŰ ÍRÁSBELI VIZSGA 2006. február 20. 14:00 I. Az írásbeli vizsga időtartama: 180 perc Pótlapok száma Tisztázati Piszkozati OKTATÁSI MINISZTÉRIUM

Részletesebben

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS

SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS SZAKKÉPZÉSI TANTERVI AJÁNLÁS az 54 543 01 FAIPARI TECHNIKUS SZAKKÉPESÍTÉSHEZ, valamint a XVIII. FAIPAR ÁGAZATHOZ A szakképzési tantervi ajánlás kizárólag a 2012/2013. tanévben az érettségit követő szakképzési

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK FAIPAR ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK A) feladat TÉMAKÖR: A FA SZERKEZETE ÉS FELÉPÍTÉSE Ismertesse a fa szerkezetét, és ismerje fel az alábbi ábra segítségével a makroszkopikus

Részletesebben

A szóbeli tételhez kizárólag a 3. B kérdésnél használható segédeszköz, értelemszerűen a többinél nem.

A szóbeli tételhez kizárólag a 3. B kérdésnél használható segédeszköz, értelemszerűen a többinél nem. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli vizsgatevékenység központilag összeállított vizsgakérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben szereplő szakmai követelménymodulok témaköreinek mindegyikét tartalmazzák

Részletesebben

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM

A 10/2007 (II. 27.) 1/2006 (II. 17.) OM A 0/2007 (II. 27.) SzMM redelettel módosított /2006 (II. 7.) OM redelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe törtéő felvétel és törlés eljárási redjéről alapjá. Szakképesítés, szakképesítés-elágazás,

Részletesebben

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek.

A feladatsor első részében található 1 20-ig számozott vizsgakérdéseket ki kell nyomtatni, majd pontosan kettévágni. Ezek lesznek a húzótételek. A vizsgafeladat ismertetése: A szóbeli központilag összeállított vizsga kérdései a 4. Szakmai követelmények fejezetben megadott modulokhoz tartozó témakörök mindegyikét tartalmazza. A tételekhez segédeszköz

Részletesebben

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet

20/1996. (III. 28.) IKM rendelet 20/1996. (III. 28.) IKM rendelet az ipari és kereskedelmi szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeiről szóló 18/1995. (VI. 6.) IKM rendelet módosításáról A szakképzésről szóló 1993. évi LXXVI. törvény

Részletesebben

Táblásított lombos lapok

Táblásított lombos lapok Táblásított lombos lapok A táblásított és 3-rétegû lapok hossztoldott vagy a termék teljes hosszában toldásmentes lamellákból ragasztott tömör fa panelek, melyek visszaadják a fafaj jellegzetes sajátosságait

Részletesebben

Faipari termelésszervező Mérnökasszisztens. Idegen nyelvi kompetencia felmérése

Faipari termelésszervező Mérnökasszisztens. Idegen nyelvi kompetencia felmérése A 10/07 (II. 27.) SzMM rendelettel módosított 1/06 (II. 17.) OM rendelet Országos Képzési Jegyzékről és az Országos Képzési Jegyzékbe történő felvétel és törlés eljárási rendjéről alapján. Szakképesítés,

Részletesebben

Fűrészipari feldolgozás

Fűrészipari feldolgozás Fűrészipari feldolgozás Összeállították Dr. Gerencsér Kinga előadásanyagának felhasználásával Dr., Dr. Kovács Zsolt NYME FMK TGYI 2007.01.26. Fűrészipari feldolgozás A fűrészipar alapanyagai: Fűrészipari

Részletesebben

Versenyző kódja: 5 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 33 543 01 1000 00 00 2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny

Versenyző kódja: 5 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 33 543 01 1000 00 00 2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny Versenyző kódja: 5 32/2011. (VIII. 25.) NGM rendelet 33 543 01 1000 00 00 2013 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 33 543 01 1000 00

Részletesebben

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján!

Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! 1. Jellemezze az erdeifenyőt, a feketefenyőt, a lucfenyőt és a vörösfenyőt a kérge, hajtása, tűje, termése és faanyaga alapján! Információtartalom vázlata: - Erdeifenyő jellemzése - Feketefenyő jellemzése

Részletesebben

Faipari gépek és technológiák

Faipari gépek és technológiák 1. 2. 3. Faipari gépek és technológiák pont Technológia: az iparág gyártási eljárásai pont Anyagismeret: az anyagok, és alkalmazási eljárásai vagy géptan: - a gép helye a technológiában - a gép felépítése,

Részletesebben

A fűrészáru tárolása 2010.02.20. Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1

A fűrészáru tárolása 2010.02.20. Fűrészipari technológia I. előadás Dr. Gerencsér Kinga 1 A fűrészáru tárolása Dr. Gerencsér Kinga 1 A fűrészáru tárolása függ Átmeneti tárolás tömör rakatokban maximum 3 nap Tartós tárolás hézaglécezetten 2 Fűrészáru tartós tárolása Fűrészáru kezelése faanyagvédő

Részletesebben

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)!

2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés, hőtágulás stb.)! 1.) Ismertesse az oldható és oldhatatlan kötéseket és azok fő jellemzőit, valamint a hegesztés fogalmát a hegesztés és a forrasztás közötti különbséget! 2.) Ismertesse a fémek fizikai tulajdonságait (hővezetés,

Részletesebben

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA

GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA A vizsga részei: GÉPÉSZETI ALAPISMERETEK ÉRETTSÉGI VIZSGA II. A VIZSGA LEÍRÁSA Középszint Emelt szint 180 perc 15 perc 180 perc 20 perc 100 pont 50 pont 100 pont 50 pont A vizsgán használható segédeszközök

Részletesebben

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny.

Versenyző kódja: 2 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA. Szakma Kiváló Tanulója Verseny. 34 543 02-2017 MAGYAR KERESKEDELMI ÉS IPARKAMARA Szakma Kiváló Tanulója Verseny Elődöntő ÍRÁSBELI FELADAT Szakképesítés: 34 543 02 SZVK rendelet száma: 27/2012. (VIII. 27.) NGM rendelet : Faipari szakrajz

Részletesebben

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA BÁNYÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK

ÁGAZATI SZAKMAI ÉRETTSÉGI VIZSGA BÁNYÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 016. OKTÓBER BÁNYÁSZAT ISMERETEK EMELT SZINTŰ SZÓBELI VIZSGA MINTAFELADATOK ÉS ÉRTÉKELÉSÜK 016. OKTÓBER 1. tétel A. Egy bányatóból munka közben előkerül egy agyar és több állatcsont. A maradványok megvizsgálása

Részletesebben

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus

Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Fa- és Acélszerkezetek I. 10. Előadás Faszerkezetek I. Dr. Szalai József Főiskolai adjunktus Tartalom Fa, mint anyag általános tulajdonságai Előnyök-hátrányok Faipari termékek Faszerkezetek jellemző alkalmazási

Részletesebben