Műtét utáni gyakorlatok

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Műtét utáni gyakorlatok"

Átírás

1 Műtét utáni gyakorlatok 1. Korai, műtét utáni fekvőgyakorlatok Ezek a gyakorlatok igen fontosak a lábak keringési rendszerének beindítása és a vérrög kialakulásának elkerülése céljából. Emellett segíti a lábizmok megerősödését és fejleszti a csípő mozgékonyságát, rugalmasságát. Ezen egyszerű gyakorlatok már közvetlenül a műtét után, a lábadozóban elkezdhetők. Először ezek a mozdulatok kellemetlennek tűnhetnek, azonban felgyorsítja a felépülést és csökkenti a műtét utáni fájdalmakat. E testmozgások háton fekve, enyhén szétnyitott lábakkal végzendők.. A boka mozgatása pumpálás Lassan mozgassa a bokáját fel és le, a lábfejet lefeszítve (spiccelve), majd visszafeszítve (pipálva). Végezze el ezt a gyakorlatot 5-10 percenként. Rögtön a műtét után elkezdhető és egészen a teljes gyógyulásig végezhető. Bokakörzés Forgassa a lábfejét kifele, majd befele. Végezze ezt a műveletet 5-ször mindkét irányba naponta 3-4 alkalommal.

2 Térdfelhúzás Lassan csúsztassa a sarkát a feneke felé, hajlítsa a térdét és tartsa a talpát az ágyon. Ügyeljen, hogy ne forduljon ki a térde és ne dőljön le. Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor, 4- szer. Farizom gyakorlat Feszítse meg a farizmát és 5 másodpercig tartsa, majd lazítsa el. Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor 4-szer. A csípő oldalirányú mozgatása Csúsztassa ki a lábát oldalirányba, amíg tudja, majd engedje vissza. Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor 4-szer. Combizom gyakorlat Feszítse meg combizmát. Próbálja nyújtva tartani a térdét másodpercig tartsa.

3 Ismételje a gyakorlatot 10-szer 10 perces perióduson belül. Folytassa mindaddig, amíg izmai el nem fáradnak. Lábemelés Feszítse át mindkét lábát a combizmával, egymással párhuzamosan, majd először az egyiket, majd a másikat emelje meg lassan néhány centiméterrel a föld fölé, tartsa meg 5-10 másodpercig, majd lassan eressze vissza. Folytassa mindaddig, amíg izmai el nem fáradnak. 2. Állógyakorlatok A műtét után bizonyos idő elteltével kikelhet az ágyból, s képes lesz újra állni. Az első néhány próbálkozásnál ügyeljen arra, hogy mindig legyen segítsége, mert szédülést, bizonytalanságot érezhet állás közben. Amint visszanyeri erejét, újra képes lesz segítség nélkül két lábon állni. Miközben az álló gyakorlatokat végzi, mindig bizonyosodjon meg arról, hogy körül legyen véve szilárd felületekkel, melyekben meg tud kapaszkodni, s melyeket az ágyhoz vagy a falhoz tud állítani. Térdemelés Emelje az operált lábát a mellkasa felé. Ne emelje a térdét a derekánál magasabbra. Tartsa 2-3 másodpercig, majd lassan engedje vissza.

4 Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor 4-szer. Csípő oldalirányú mozgatása Vigyázzon a csípőjére! A térde és a lábfeje előre nézzen. Tartsa a testét párhuzamosan. A térdével párhuzamosan emelje ki a lábát oldalra, majd lassan eressze vissza, míg a talpa újra vissza nem ér a földre. Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor, 4- szer. Csípőnyújtás Lassan emelje az operált lábát hátrafelé, közben próbálja a hátát egyeneses tartani. Tartsa meg a lábát 3-4 másodpercig, majd lassan eressze vissza a földre.

5 Végezze el a gyakorlatot 10-szer egymás után, és ismételje meg a nap folyamán 3-szor, 4- szer. 3. Járás és mozgások a felépülés korai szakaszában Nem sokkal az operáció után elkezdhet kisebb távolságokat gyalog is megtenni a kórházi szobájában, és részt vehet könnyű testmozgásos gyakorlatokon. Járás járókerettel - tehermentesítés Kényelmesen álljon föl és egyenesedjen fel, akár úgy, hogy a teljes testsúlyát a járókeretre helyezi. Mozgassa maga előtt a járókeretet, úgy, hogy eleinte mindig csak kis távolságba tegye maga elé, majd kövesse, úgy hogy a műtött lábának mindig először a sarka érjen le a földre. Mikor mozog, a térde és bokája hajlik és a teljes talpa a földön van, csak végül, utolsó lépésként emelkedik el a lábujja is a földtől. Tegye újra maga elé a járókeretet és ismételje a mozgást. Jól jegyezze meg, hogy először a sarka ér a földre, aztán eressze le teljesen a talpát, majd emelje a lábát és legvégül a lábujjai hagyják el a talajt. Olyan óvatosan, finoman próbáljon járni, amennyire csak lehetséges. Ne siessen! Ahogy az izmai és ereje engedi, egyre több időt szánhat a járás gyakorlására. Testsúlyát fokozatosan átteheti a járókeretről a lábaira.

6 Járás bottal vagy mankóval A járókeret a felépülés első néhány hetében használatos, így elkerülhető az elesés veszélye és segít megtalálni egyensúlyát. A bot, illetve mankó ezután használatos több hétig is egészen addig, míg teljesen felgyógyul, és az egyensúlyérzéke visszatér. A bot vagy mankó az operált csípőjét segítendő és tehermentesítő. Akkor használhatja a mankót vagy botot, ha stabilan tud állni és egyensúlyozni járókeret nélkül és a teljes testsúlyát meg tudja tartani a lábán, és mikor kézi támaszkodás nélkül képes használni a járókeretet. Lépcsőzés felfelé és lefelé Ahhoz, hogy lépcsőzni tudjon, mindkét lábának és csípőjének erősnek és rugalmasnak kell lennie. Eleinte szüksége lesz korlátra a művelet elvégzéséhez. Felfele mindig a jó lábával lépjen, lefele pedig az operált lábát indítsa. Ne feledje tehát: felfelé a jóval és lefelé a rosszal. Megkérhet valakit, hogy segítsen és figyeljen Önre, amíg teljesen nem regenerálódik a szervezete, és vissza nem nyeri régi erejét és mobilitását. A lépcsőzés egy kifejezetten megerőltető és fárasztó mozgás. Ne próbálkozzon magasabb lépcsőfokokra felmenni, és az egyensúly megtartása céljából mindig használja a lépcsőkorlátot. 4. További mozgások és gyakorlatok a gyógyulás előrehaladott állapotában A teljes felépülés hónapokat vehet igénybe. A problémás csípő okozta fájdalom a műtét előtt és az operáció utáni fájdalom, és duzzadás mind gyengítették a csípőizmokat. A következő gyakorlatok és mozgások segítik a csípőizmok teljes felépülését és regenerálódását.

7 Rugalmas gumiszalaggal végzendő gyakorlatok Ezen gyakorlatokat naponta 4 alkalommal végezze, minden alkalommal 10-szer ismételve. A gumiszalag egyik végét az operált lába bokájára erősítse, míg a gumi másik végét egy bezárt ajtóhoz, vagy egyéb szilárd bútorhoz. Támaszkodjon kézzel egy stabil székre vagy egyéb stabil objektumhoz. Csípőhajlítás Álljon kényelmes kisterpeszbe. Emelje előre az operált lábát kinyújtva és párhuzamosan tartva a másik lábával, majd engedje vissza a kiindulási pozícióba. Csípő oldalirányú mozgatása Álljon oldalt és emelje oldalra a műtött lábát, majd engedje vissza.

8 Csípőnyújtás A műtött, kigumizott lábát húzza a kikötéssel ellentétes irányba, párhuzamosan hátrafelé, majd engedje vissza a lábát. Szobabiciklizés A szobabiciklizés egy kitűnő testmozgás, mely segít a csípőizmok regenerálódásában és növeli a csípő mozgékonyságát. Állítsa be az ülést úgy, hogy a talpa épp hogy érintse a pedált a térdét majdnem teljesen kinyújtva. Tekerjen először hátrafelé. Csak akkor pedálozzon előre irányba, ha már a hátrafelé tekerés megfelelően kényelmesen megy. Ahogy egyre erősebbé válik (kb. 4-6 hét után) lassan növelhet a bicikli erősségi fokozatán. Körülbelül percet biciklizzen előrefelé naponta kétszer, majd fokozatosan növelje az időtartamot percre, a gyakorlatot egy héten 3-szor, 4-szer végezze el. Séta Vigyen magával sétapálcát, botot, amíg teljesen fel nem épül és az egyensúlyérzéke nem tökéletes. Kezdetben sétáljon 5-10 percet 3-szor, 4-szer egy nap. Amikor már visszanyerte erejét és állóképességét, percet is kimehet egy sétára napi 2-3 alkalommal. Végül mikor már teljesen felépült a rendszeres perces séta, heti 3-4 alkalommal segít megőrizni állóképességét, erejét.

Teljes térdízületi protézis

Teljes térdízületi protézis Teljes térdízületi protézis Mi az ízületi gyulladás? Az ízületi gyulladás olyan betegségek gyűjtőneve, amely egy vagy több ízület károsodását okozza. Az Ön sebésze teljes térdízületi protézis műtétet javasolt.

Részletesebben

Szuggesztió 1. eset. - jól, - lehetett volna hosszabb, - most tudtam először ilyen mélyre menni

Szuggesztió 1. eset. - jól, - lehetett volna hosszabb, - most tudtam először ilyen mélyre menni Horváth Éva Szuggesztió 1. eset A testharmónia foglalkozások során a testtartásokat ill. mozgásokat pontosítjuk magyarázatok és a testérzetek segítségével. Gyakorlás közben sok magyarázat hangzik el és

Részletesebben

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések

Duke kézikönyv. Biztonsági óvintézkedések Duke kézikönyv Biztonsági óvintézkedések Az edzőkerékpár úgy lett megtervezve és megalkotva, hogy a maximális biztonságot garantálja. Ennek ellenére is be kell tartani bizonyos óvintézkedéseket amikor

Részletesebben

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg!

Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Végy egy mély levegőt és nyugodj meg! Írta: dr.veress Dóra Mindig csak azt hallod, hogy a helyes légzés csökkenti a szorongást, de senki nem mondja meg, mit kell csinálni? Miért ne tanulhatnád meg te is,

Részletesebben

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE

Használati útmutató. IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Használati útmutató IN 3379 Koordinációs félgömb insportline GRANDE Koordinációs félgömb GRANDE felfújható, nyújtó gyakorlatokra, egyensúly javításra alkalmas. Gyors és hatékony. Szórakoztató módja a test

Részletesebben

BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 Mail: kd@beurer.de. Diagnosztikai mérleg

BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 Mail: kd@beurer.de. Diagnosztikai mérleg BEURER GmbH Söflinger Str. 218 89077 Ulm (Germany) Tel. +49 (0) 731 / 39 89-144 Fax: +49 (0) 731 / 39 89-255 Mail: kd@beurer.de Diagnosztikai mérleg BF 18 Használati utasítás H Diagnosztikai mérleg H 5

Részletesebben

Használati útmutató IN 3535 Szobabicikli insportline Rapid SE

Használati útmutató IN 3535 Szobabicikli insportline Rapid SE Használati útmutató IN 3535 Szobabicikli insportline Rapid SE Fontos figyelmeztetés: Használat előtt figyelmesen olvassa el az egész útmutatót. Tartsa meg ezt a használati útmutatót. Az ön által vásárolt

Részletesebben

ST 230 GEBRUIKSHANDLEIDING MANUAL DE UTILIZAÇÃO INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA

ST 230 GEBRUIKSHANDLEIDING MANUAL DE UTILIZAÇÃO INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA ST 230 NOTICE D UTILISATION OPERATING INSTRUCTIONS MODO DE EMPLEO GEBRAUCHSANWEISUNG ISTRUZIONI PER L USO GEBRUIKSHANDLEIDING MANUAL DE UTILIZAÇÃO INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ ST 230 Notice

Részletesebben

Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez)

Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Jó vezényszavak, fogások, szervezés és oktatás-módszertani ötletek az úszásoktatáshoz, főleg 4-6 éves korú gyerekek részére. (négy úszásnemhez) Előszó! Az uszodalátogatásaim alkalmával, érdeklődve figyeltem

Részletesebben

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására Lépj eggyel tovább haladó edzésterv és felkészülés a félmaratonra Edzésterv azoknak akik, akik 1: 45-ön belül szeretnék teljesíteni a Nike Félmaratont. edzéstervek Ehhez az edzéstervhez akkor kezdj hozzá,

Részletesebben

Soft Weight. súlylabdával

Soft Weight. súlylabdával Legyen fit a Soft Weight A Z KERESSE I T E R E D E T súlylabdával Professzionális gyakorlatok a napi edzéshez www.thera-band.hu 1 Tartalom Bevezetés...2 A Soft Weight súlylabda...3 Anyagok és tulajdonságai...3

Részletesebben

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására

24 hetes felkészülés a félmaraton lefutására Lépj eggyel tovább haladó edzésterv és felkészülés a félmaratonra Edzésterv azoknak akik, akik másfél órán belül szeretnék teljesíteni a Nike Félmaratont. edzéstervek Ehhez az edzéstervhez akkor kezdj

Részletesebben

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava

Harry Benjamin. TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül. A szerző első kiadáshoz írt előszava Harry Benjamin TÖKÉLETES LÁTÁS szemüveg nélkül Nem tudom megmondani, hogy rövidlátóként jöttem-e a világra vagy sem. Egy azonban biztos: az iskolában már az első napon észrevették, hogy csökkentlátó vagyok.

Részletesebben

Van benne Valami Gyógytornász!

Van benne Valami Gyógytornász! Van benne Valami Gyógytornász! Te kérdezel! Aki válaszol: André Anikó a ZSH Gyógytornásza Segítségére van: Katona Zoltán testépítő és fitneszedző, táplálkozás szakértő Bevezető Azzal a nemes céllal hirdettem

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ EL-GO ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÚ 3 KEREKŰ MOPED REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja Figyelem: Kérjük, az eszköz átvétele

Részletesebben

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály)

Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László: Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Kósa László - Vas László Módszertani kézikönyv az Atlétika oktatásához II. (1-8. osztály) Lektorálta: Prof. Dr.Vass

Részletesebben

megtanulni létrehozni a MER-KA-BÁ-t a tested körül és tudatos kapcsolatba lépsz felsőbb éneddel. Naponta egyszer, lépj be ebbe a meditációba, amíg

megtanulni létrehozni a MER-KA-BÁ-t a tested körül és tudatos kapcsolatba lépsz felsőbb éneddel. Naponta egyszer, lépj be ebbe a meditációba, amíg Dalai Láma Meditáció A Dalai Lámát a tibeti buddhisták az Együttérző Isten reinkarnációjaként, a világ pedig általában Nobel Békedíjasként ismeri, de kevesen gondolnak rá úgy, mint gyakorló meditáló. Egész

Részletesebben

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés.

Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. Ez egy rövid áttekintés arról, hogy mit miért csinál a csikó, illetve hogyan hat a kanca viselkedésére a csikónevelés. A kancák vemhessége 335-340 nap körül mozog, ennek hossza függ az adott fajtától és

Részletesebben

Automatikus digitális vérnyomásmér Model M10-IT Használati utasítás

Automatikus digitális vérnyomásmér Model M10-IT Használati utasítás Automatikus digitális vérnyomásmér Model M10-IT Használati utasítás HU IM-HEM-7080IT-E-05-10/2011 Tartalom A készülék használata el tt Bevezetés...3 Fontos biztonsági el írások...4 1. Áttekintés...6 2.

Részletesebben

Használati utasítás. Testösszetételt elemző monitor BF214 IM-HBF-214-EBW-01-08/2012 5337477-2A. All for Healthcare 12K2590

Használati utasítás. Testösszetételt elemző monitor BF214 IM-HBF-214-EBW-01-08/2012 5337477-2A. All for Healthcare 12K2590 Használati utasítás Testösszetételt elemző monitor BF214 All for Healthcare IM-HBF-214-EBW-01-08/2012 5337477-2A 12K2590 BF214 Testösszetételt elemző monitor Köszönjük, hogy megvásárolta ezt a testösszetételt

Részletesebben

AT Pro képernyő/kijelző

AT Pro képernyő/kijelző Conrad Szaküzlet 1067 Budapest, Teréz krt. 23. Tel: (061) 302-3588 Conrad Vevőszolgálat 1124 Budapest, Jagelló út 30. Tel: (061) 319-0250 AT PRO Garrett fémdetektor Rend. sz. 86 05 31 Gratulálunk az új

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola

Az atlétika gyakorlata és módszertana. Távolugrás általános iskola NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM SAVARIA EGYETEMI KÖZPONT Művészeti, Nevelés és Sporttudományi Kar Sporttudományi Intézet Sportelméleti Intézeti Tanszék Az atlétika gyakorlata és módszertana (SMALTE 2202)

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ BERKO JO 30 ÁLLÍTATÓ BEÜLŐ SZÉLESSÉGŰ, VILLAMOS HAJTÁSÚ KEREKESSZÉK REHAB-TRADE Kft. 2000 Szentendre, Kalászi út 3. Telefon: 06-26/88-62-88 Fax: 06-1/239-4330 A csoport tagja. Figyelem:

Részletesebben

VFF-10 FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15.

VFF-10 FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15. VFF-10 H A S Z N Á L A T I Ú T M U T A T Ó FAGOR HUNGÁRIA KFT. 1071 BUDAPEST, DAMJANICH U. 11-15. Elôkészítés és nyomás: PXP ELSÔ MAGYAR DIGITÁLIS NYOMDA RT. 1106 Budapest, Maglódi út 8. Tel.: 264-4238,

Részletesebben

KÉRDÉSE VAN? FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Látogasson el a honlapunkra www.iconsupport.eu FIGYELEM STEP 10. Típusszám: NTIVEL74014.

KÉRDÉSE VAN? FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV. Látogasson el a honlapunkra www.iconsupport.eu FIGYELEM STEP 10. Típusszám: NTIVEL74014. Típusszám: NTIVEL70.0 Sorozatszám: FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Sorozatszám matricája Tüntesse fel a sorozatszámot a fenti sorban visszakereshetőség miatt. STEP 0 KÉRDÉSE VAN? HHa kérdése van, vagy valamilyen

Részletesebben

KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT.

KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT. KAPÁLÓGÉP GÉPKÖNYV SZENTKIRÁLY KFT. Tartalomjegyzék Előszó... 3 Bevezető... 5 Technikai leírás... 5 Biztonsági előírások... 7 A rotációs kapa kezelése... 8 Karbantartás... 12 Üzemen kívül helyezés... 14

Részletesebben

1. Fizikai képzés 6-10 éveseknek

1. Fizikai képzés 6-10 éveseknek IV fejezet _Kepzesi foglalkozasok:layout 1 2010/07/19 du. 02:53 Page 193 KÉPZÉS 6-10 ÉVESEKNEK 1. Fizikai képzés 6-10 éveseknek 1.1. Általános megjegyzések Ezen korosztályú gyerekek fizikai jellemzői fogják

Részletesebben

Használati útmutató a VDO C szériás computerekhez. Minden C szériás modellnél. Csak a C3 és C4 modelleknél

Használati útmutató a VDO C szériás computerekhez. Minden C szériás modellnél. Csak a C3 és C4 modelleknél Használati útmutató a VDO C szériás computerekhez Köszönjük, hogy a VDO kerékpáros computerét választotta. Ahhoz, hogy a termék minden funkcióját megfelelõen tudja használni, és ne legyenek technikai problémái,

Részletesebben

Szakmai Útmutató. MSZ EN szabványoknak megfelelő torna- és sporteszközök használati biztonságának javítása. Tisza Park Kft 2012.

Szakmai Útmutató. MSZ EN szabványoknak megfelelő torna- és sporteszközök használati biztonságának javítása. Tisza Park Kft 2012. Szakmai Útmutató szabványoknak megfelelő torna- és sporteszközök használati biztonságának javítása Tisza Park Kft 2012. Írták: Forgács Gábor Szénási László Dr. Despotov Svetozar Rigóné Kiss Ágnes (műszaki

Részletesebben