DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban."

Átírás

1 1. oldal DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban. Az ITR programnak ezzel a moduljával az ITR állományokból előállítható a DAT adatcsere formátum. A programmodul alkalmas a DATVIEW program által kiadott formátum fogadására és annak előállítására is. A programmodul használatához minimális DAT ismeretekre van szükség. Ez az ismertető a DATVIEW feldolgozását tartalmazza. Az adatállományok elnevezése és tartalma: - DATVIEW: a DATVIEW program által kiadott adatcsere formátum. A fáljnév kiterjesztése dat, formátuma szöveges. - ITR-DAT: a DATVIEW adatcsere állomány MS-ACCESS adatbázisban ábrázolt változata. A fájlnév kiterjesztése idd. - ITR-3: a DATVIEW adatcsere formátum ITR formátumba konvertált változata. A fájl formátuma bináris, a fájlnév kiterjesztése ibn. A feldolgozáshoz kétféle módszert is kínál a program. A két módszer közül a felhasználó döntheti el, hogy számára melyik az egyszerübb. Az egyik módszer un. varázsló segítségével vezet végig minket a szükséges műveleteken. A DATVIEW-ból kapott állományt az F2_alap minta rétegeinek megfelelően alakítja ITR vektorrá. A DAT előállításakor megválaszthatjuk, hogy az ITR rétegei közül melyek milyen DAT objektumokat határoznak meg. Ezt a megfeleltetést a program automatikusan felkínálja. A hagyományos pontkódolás továbbra is használható. A másik módszer saját rétegkiosztású, és pontkódolású ITR állományt használ. Az ITR csak a DATVIEW számára szükséges rétegeket tartalmazza. Az átalakítás során nem kell megfeleltetéseket létrehozni. Mindkét módszer esetén további rétegeket létrehozhatunk az ITR állományban. A két módszerhez tartozó menüpontok külön eszköztáron találhatók. A modulhoz tartozik egy harmadik eszköztár is, ez az általános és közös menüpontokat tartalmazza. Az eszköztárak elnevezése: DATVIEW eszközök DAT varázsló DATVIEW A továbbiakban az eszköztárak ismertetésén keresztül ismerhetjük meg a program működését.

2 2. oldal Feldolgozás a DATVIEW eszköztár használatával Nyitás Korábban beolvasott DATVIEW-s állomány (ITR-DAT) újbóli megynyitására szolgál. ITR-3-ba ITR-DAT-ból ITR-3 állomány készítése. Betöltés A betöltéskor elsőként válasszuk ki a földhivataltól kapott DATVIEW-s adatcsere fájlt. A program a DATVIEW adatcsere fájból előállít egy ITR-DAT adatbázist és azt a DATVIEW-val azonos nevü ITR állományba tölti be. Az ITR-DAT adatbázis MS- ACCESS formátumu. Erre a térkép szerkesztésekor nem lesz szükségünk. A fájl neve és útvonala azonos a DATVIEW-s fájléval. A kiterjesztése idd. A beolvasás végén megtörténik az adattáblák összekapcsolása, ellenőrzése, ITR-be alakítása és az egymást fedő vonalak szűrése. Ismételt beolvasáskor A meglévő rekordok törlésével kapcsoló igenre állításával törölhetjük az ITR-DAT adatbázis előző tartalmát. Célszerű a párbeszéd ablakon felkínált beállításokat megtartani.

3 3. oldal A betöltés vége előtt beállíthatjuk a későbbi DAT előállításhoz azokat az alapértelmezett értékeket, amelyek a bejövő adatokból kiolvashatók. Ezeket a program az ITR-állomány megjegyzés sorában tárolja, és a DAT előállításakor innen kínálja fel módosításra. Ha nem akarjuk a szerkesztés előtt részletesen ellenőrizni a DATVIEW-s adatokat, akkor az ITR-DAT adatbázist a művelet végén törölhetjük. A Napló a végrehajtott műveleteket, és hibák listáját tartalmazza. Zárás Az aktuális ITR-DAT állományt vehetjük ki a programból. Lehetőség van a merevlemezről való törlésre is. Mivel a további munkák során erre már nincs szükség, nyugodtan törölhetjük onnan is.

4 4. oldal ITR ellenőrzés A pontkódolás, a helyrajzi számok, alrészlet betűjelek, alosztály megírások és az alakzatok ellenőrzét végzi. Az alakzatok képzése és ellenőrzése területszámítással történik. A hibalisták alapján javíthatjuk az ITR állományt. DAT ellenőrzés Az ITR-DAT állomány adat és érték konzisztencia vizsgálata. Az ellenőrzés a DATVIEW program által használt fogalmakkal és előírásokkal összhangban történik. Ez nem azonos a DAT-1-M1 szabályzatban leírtakkal. Az ellenőrzés során kérhető az automatikus javítás is. Az ellenőrzés menete és a hibalista a Napló -ban található. DAT készítés Az ITR állomnyból ITR-DAT adatállományt állít elő. Ha van betöltött ITR-DAT adatállomány, akkor abba, ha nem, akkor az általunk megadott nevű állományba. Minden esetben előzetesen törli az ITR-DAT adatbázis táblázatainak tartalmát. A konvertálás automatikusan történik. Az induláskor az alapértelmezett értékeken tudunk módosítani. A konverzió menete a Napló -ba kerül dokumentálásra. Mentés Az ITR-DAT adabázisból előállítja a DATVIEW számára leadandó DAT adatcsere formátumú ASCII fájlt. A mentésre felkínált fájlnév abban tér el a DATVIEW-tól kapottól, hogy első karaktere _. (aláhúzás) Ajánlott munkamenetek: Ha a változásokat közvetlenül a beolvasás után szerkesztjük. 1. A földhivataltól kapott DATVIEW állományt másoljuk a számítógépünk merev lemezére. 2. Nyissunk meg egy tetszőleges sablon állományt, pl. a DATVIEW nevüt. 3. A Betöltés menüpontban olvassuk be a földhivataltól kapott DATVIEW állományt. A művelet végén ne töröljük az ITR-DAT adatbázist. Az ITR állományt a DATVIEW-val azonos könyvtárban, azzal azonos névvel találjuk meg. 4. Szerkesszük meg a változásokat. A térképről töröljük le a szükségtelen részeket, mert csak a változással érintett földrészleteket kell majd leadnunk. 5. Az ITR ellenőrzés menüpontban előzetesen levizsgálhatjuk az ITR állományt, és ha vannak hibák, akkor azokat javítsuk. Ha az ITR állományból más munkarészt is kell készítenümk, akkor aztkésőbb bármikor megtehetjük. 6. A DAT készítés menüpontban állítsuk elő az új ITR-DAT állományt. 7. A Mentés menüpontban írjuk ki a leadandó adatállományt. 8. A Zárás menüpontban töröljük a már nem szükséges ITR-DAT adatbázist.

5 5. oldal 9. A leadandó állományt másoljuk át a megfelelő adathordozóra (floppy lemez, pen-drive, CD, stb.) Ha a változásokat a beolvasás után egy későbbi időpontban szerkesztjük. Első munkafázis: 1. A földhivataltól kapott DATVIEW állományt másoljuk a számítógépünk merev lemezére. 2. Nyissunk meg egy tetszőleges sablon állományt, pl. a DATVIEW nevüt. 3. A Betöltés menüpontban olvassuk be a földhivataltól kapott DATVIEW állományt. A művelet végén ne töröljük az ITR-DAT adatbázist. Az ITR állományt a DATVIEW-val azonos könyvtárban, azzal azonos névvel találjuk meg. Második munkafázis: 1. Az ITR-be töltsük be a korábban elkészített ITR állományt ( ibn-t) 2. Szerkesszük meg a változásokat. A térképről töröljük le a szükségtelen részeket, mert csak a változással érintett földrészleteket kell majd leadnunk. 3. Az ITR ellenőrzés menüpontban előzetesen levizsgálhatjuk az ITR állományt, és ha vannak hibák, akkor azokat javítsuk. Ha az ITR állományból más munkarészt is kell készítenümk, akkor aztkésőbb bármikor megtehetjük. 4. A DAT készítés menüpontban állítsuk elő az új ITR-DAT állományt. Ehhez szükség van egy ITR-DAT állományra is, ami lehet a beolvasáskor készült és le nem törölt. Ott találjuk, ahol az ITR állományunk van. Ha közben töröltük, akkor adjunk meg egy új nevet a célszerűen az ITR állomány könyvtárában. 5. A Mentés menüpontban írjuk ki a leadandó adatállományt. 6. A Zárás menüpontban töröljük a továbbiakban már nem szükséges ITR- DAT adatbázist. 7. A leadandó állományt másoljuk át a megfelelő adathordozóra ( floppy lemez, pen-drive, CD, stb.)

6 6. oldal Legfontosabb tudnivalók rövid összefoglalója Jelkulcsok: nem kell. S z e r k e s z t é s Feliratok: Az összes kirajzolandó feliratot az 1000-es, T_FELIRAT rétegben a megfelelő betűnagysággal és iránnyal kell elhelyezni. Megjegyzés: a DATVIEW-ban a feliratok nagysága hibás lehet, a legtöbb esetben 1.5 mm álló és 1.5 mm dőlt betűtipúsuak. Pontok: Pontszám: a valódi pontszám, nem kell egyedi pontszámozás. Pontkód: 1. karakter 2., 3. karakter 4.,5. karakter (rendüség) (állandósítás módja) (meghatározás módja) I. rendű 1 II.rendű 2 III.rendű (állami alapadat) 3 IV.rendű (állami alapadat) 4 III.rendű (alapadat )* 5 IV.rendű (alapadat)* 6 V. rendű 7 I.rendű magassági rp.* 8 II.rendű magassági rp*. 9 III.rendű magassági** Nincs 01 Terepen nem jelölt 02 Ideiglenesen jelölt Kő Építmény domináns pontja 05 Csap 06 Festés 07 Szeg 08 Hilti 09 Határdomb 10 Határdomb kővel 11 Határdomb faoszloppal 12 Egyéb azonosító jelölés 13 Oszlop (vas,fa,beton) 01 Távmérés 02 Iránymérés 03 Irány és távmérés 04 GPS (geodéziai) 05 Inerciális (geodéziai) 06 Fotogrammetriai 07 Szintezés 08 Trigonometriai magasságmérés 09 Gravimetriai (geodéziai) Magasság: közötti érték. Középhiba osztályok: 0 (nulla). Megjegyzés: * : a DATVIEW változásvezetésekor nincs magassági részletpont. **: a pontkód 6 karekter hosszúságú. Ha a meghatározás módja nincs a táblázatban, akkor helyette lehet 00

7 7. oldal Földrészletek: A földrészletek vonalait szerkesszük a 2401-es rétegben. Az illetékes földhivatal előírása dönti el, hogy a földrészlet határvonalával egyenesbe eső épület töréspontokat bekötjük, vagy sem a földrészlet vonalaiba. A földrészletekbe a helyrajzi számot két rétegbe is el kell helyezni. Az 1000-es T_FELIRAT nevű rétegbe kell elhelyezni abba a pozícióba, ahol a kirajzolás történik. A 2391-es rétegben kell a közterületi, a 2491-es rétegben pedig a nem közterületi földrészletek helyrajzi számait kell kötelezően elhelyezni a földrészleten belüli tetszőleges pontban. A külterületi földrészletek helyrajzi számában az első karakter kötelezően 0. Az alapértelmezettől eltérő objektumféleségű földrészleteknél el kell helyezni az értéket tartalmazó feliratot. Közterületi földrészleteknél a réteg sorszáma 2390, a nem közterületieknél Azok a földrészletek, amelyekben nincs objektumféleség megírás, alapértelmezett értéket kapnak, amely a programban beállítható. Ha mást nem állítunk be, akkor ez a közterületi földrészleteknél BC01, a nem közterületieknél BD01 (külterületnél BD02). A közterületi földrészletek megnevezései és objektumféleségei: Érték BC01 BC02 BC03 BC04 BC05 BC06 BC07 BC08 Objektumféleség megnevezése Belterületi közterületi földrészlet (BC03-BC08 kivételével) Külterületi közterületi földrészlet (BC03-BC08 kivételével) Közúti földrészlet Vasút földrészlet Dűlőút földrészlet Közmű földrészlet Közcélú vízfelület földrészlet Temető földrészlet A nem közterületi földrészletek megnevezései és objektumféleségei: Érték Objektumféleség megnevezése BD01 BD02 Belterületi nem közterületi földrészlet Külterületi nem közterületi földrészlet Alrészletek: Az alrészletek vonalait szerkesszük a 2501-es rétegben. Ahol az alrészlet és földrészlet határvonal azonos, ott nem kell összekötni. Az alrészlet betűjelét a 2592-es rétegbe, alakzaton belül kell elhelyezni.

8 8. oldal Alosztályok: Területi szabvány felett: A vonalakat szerkesszük a 2601-es rétegben. Ahol a határ földrészlettel, vagy alrészlettel azonos, ott nem kell összekötni. Mindegyik alakzatba a 2693-as rétegben el kell helyezni a művelési ágat és minőségi osztályt jelölő feliratot. A felirat tartalma két részből tevődik össze, amelyek közé szóköz karaktert kell beszúrni. Az első rész a művelési ág rövidítése, a második rész pedig a minőségi osztály értéke. Pl. sz 3 Rövídítés ár bny cs csa E f gy hto kert L mjr mk N R sz szo szö T tem tny Ud Út Vm Zk Árok Bánya Csatorna Csatorna Erdö Fásított terület Gyümölcsös Halastó Kert Gyep/L/ Major Kivett Nádas Rét Szántó Szőlő Szőlő Tanya Temető Tanya Udvar Út vízm. Zártkert megnevezés A kékkel jelzettek helyett használhatunk mk 0 -t. Művelés alól kivett jelölése: mk 0 Területi szabvány alatt: A vonalakat szerkesszük a 2602-es rétegben. Minden alakzatnak zártnak kell lenni, és a 2694-as rétegben el kell helyezni bennük a művelési ágat és minőségi osztályt jelölő feliratot. (lásd fentebb) Az alosztály nélküli földrészletekbe nem szükséges az mk 0 megírást elhelyezni.

9 9. oldal Épületek: Ahol földrészlet-határon elhelyezkedő épület található, ott az azonos, egymást fedő vonalszakaszokat mind a két rétegben ábrázolni kell. Az épület vonalak rétege Az épületekbe el kell helyezni az épület típusát jelölő feliratot a 3196-os rétegbe. Az épületekkel körbezárt udvarokba ET00-t kell írni! Az épülettípusok táblázata: Épülettípus Magyarázat DAT DATVIEW ET01 egyéb épület CA09 ET02 garázsépület CA06 ET03 gazdasági épület CA06 CA06 ET04 irodaház CA09 ET05 közös bejáratú pince(közterületről) CA09 ET06 közterületről nyíló garázs CA09 ET07 közterületről nyíló pince CA09 ET08 lakóház CA01 CA01 ET09 lakóház és garázs CA01 ET10 lakóház és gazdasági épület CA01 ET11 önálló pince CA09 ET12 üdülő épület CA02 CA02 ET13 üzletház CA09 ET14 intézményi épület CA03 CA03 ET15 üzemi épület CA04 CA04 ET16 melléképület CA05 CA05 ET17 vegyes funkciójú épület CA07 CA07 ET18 rendezetlen funkciójú épület CA08 CA08 ET19 épület tartozék CA09 CA09 ET20 középület CA09 Ebben a táblázatban a DAT oszlop szolgál az objektumféleség alapján történő épület típus megfeleltetésre. Ezt a DAT szabályzat szerinti adatcsere állományok betöltésekor alkalmazza a DATVIEW. A DATVIEW oszlop pedig az épület típus szerinti objektum meghatározásra. Ezt a DATVIEW a változásvezetéshez kiadott és abból fogadott adatcsere formátumnál alkalmazza.

10 10. oldal Épület tartozékok: Az épülettartozékok vonalainak rétege: Az alakzatoknak a saját rétegükben zártnak kell lenni. Minden alakzaton belül a 3290-es rétegbe kell elhelyezni az objektumféleséget jelölő feliratot, az alakzaton belül. Az épülettartozékok megnevezései és objektumféleségei: Érték Objektumféleség megnevezése CB01 CB02 CB03 CB04 (1) CB05 (1) CB06 (1) CB07 (1) Közterületről nyíló pince bejárati ajtaja Épület tartópillére: felületszerű Épülethez tartozó lépcső: építészetileg meghatározó Épülethez tartozó lépcső: építészetileg nem meghatározó Terasz Rámpa Ereszvonal (1): nem állami alapadat, a DATVIEW-nak nem szükséges átadni. Alakzatnevek kezelése: A program az alakzatok képzésekor automatikusan kihagyja azokat, amelyek azonosítója: XXXXXXXXXX, XX, xx, vagy (a területszámítás során ez a karakter jelöli a név nélküli alakzatokat.) Épületeknél ezeken felül kihagyja az ET0, ET00 nevűeket. E g y é b t u d n i v a l ó k A szerkesztéskor figyelembe kell venni az illetékes földhivatal előírásait! Az előírt rétegekben az ITR állomány csak a változással érintett földrészleteket tartalmazhatja! A többi rétegben bármit szerkeszthetünk. Az ITR állomány megjegyzés rovatában szereplő adatok közül törölni nem szabad! Ne módosítsuk a rétegneveket, rétegcsoportokat, a felirat- és vonaltípusokat! Ugyanakkor vehetünk fel újat bármelyikből (pl. réteget a sorszám között). A megadottaktól eltérő rétegekben szerkesztett térképi tartalom nem kerül be a DAT adatcserébe.

11 11. oldal R é t e g k i o s z t á s V o n a l a k obj.féleség(1) Hrsz.(1) F e l i r a t o k alr./alosztály(3) Földrészlet -közterületi (2) nem közterületi (3) Alrészlet Alosztály - szabv. feletti szabv. alatti épület típus(1) Épület (4) Épülettartozékok Ereszvonal (CB07) (6) 3207 (6) Térképi felirat (5) Térképi jelkulcsok (6) (1): tetszőleges betűnagysággal és iránnyal, alakzaton belül. (2): csak ha nem BC01. (3): csak ha nem BD01. (4): csak ha nem lakóépület (CA01) (5): a térképen kirajzolandó feliratok, helyes betűnagysággal, iránnyal és pozícióval. (6): a DATVIEW-ban nem kell visszaadni. E l l e n ő r z é s I T R t e r ü l e t s z á m í t á s s a l Földrészletek: Rétegek: , 2391, , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: nem lehet több azonos helyrajzi szám. Alrészletek: Rétegek: , , 2501, Név nélküli alakzat: megengedett. Egyéb: - Alosztályok: Rétegek: , , 2501, 2601, 2693.

12 12. oldal Név nélküli alakzat: megengedett. Egyéb: - Területi szabvány alatti alosztályok: Rétegek: 2602, Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Épületek: Rétegek: , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Épülettartozékok: Rétegek: , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Az alakzatokban nem lehet egynél több azonosító!

13 13. oldal A DATVIEW nevű sablon ITR állomány rétegkiosztása: Rétegcsoportok:

14 14. oldal Feldolgozás a DAT varázsló eszköztár használatával A DAT be menüponttot elindítva DATVIEW állományt alakíthatunk át ITR-be. A DAT ki menüponttal pedi ITR-ből állíthatunk elő DATVIEW adatcsere fájlt. A további ismereteket az elindítás után a párbeszéd ablakokon találhatjuk meg.

15 15. oldal A DAT eszközök eszköztár ismertetése Ezen az eszköztáron találhatók az ITR-DAT állománnyal kapcsolatos általános menüpontok. Teljes terület Az ikonra kattintva olyan megjelenítési méretarányt választ a program, hogy az ITR- DAT állomány teljes területe láthatóvá válik a képernyőn. Ki és be Az ITR-DAT adatbázis képernyőn történő megjelenítését tudjuk be- és kikapcsolni. Rétegszervező Ebben a menüpontban az ITR-DAT állomány rétegbeállításait végezhetjük el. A z ITR-DAT állományban minden rétegnek egy objektumféleség felel meg. A rétegek objektumcsoportonként vannak csoportba foglalva. A rétegekhez megjelenítési szin rendelhető, megjelenítésük ki- é s bekapcsolható. Új réteg hozzáadása Az ITR (vektor) állományhoz adhatunk hozzá új réteget a DAT szabályzatból vett névvel. Objektum csoport választó Az objektum infó menüpontok használatához beállíthatjuk, hogy mely objektumcsoportban történjen a keresés. Objektum infó Az egérrel kattintsunk a keresendő felület belsejébe. A talált objektum adatait táblázatos, vagy fa szerkezetes formában jeleníti meg a program. Pontkód: Az ITR állomány pontjainak pontkódját módosíthatjuk a menüponttal.

16 16. oldal Táblázatok A Táblázatok ikonra kattintva az ITR-DAT adatbázis táblázataival tudunk műveleteket végezni. A táblázat tartalmát megtekinthetjük, módosíthatjuk, csoportosíthatjuk, rendezhetjük, kereséseket és cseréket hajthatunk végre, kérhetjük az adatok kinyomtatását, exportját más formátumba. A táblázatokat a DAT szabályzat szerinti csoportosításban jeleníti meg a program. Ezek a csoportok: A: Geometria B: Topológia C: Objektumok D: Adatminőség E: Osztályozás F: Gyűjtőtáblázatok G: Kódtáblázatok X: Egyéb nem DAT táblák A DATVIEW adatcsere feldolgozása során csak a vastaggal jelölt csoportokkal kell dolgoznunk, a többire nincs szükség. Az objektumok közül a DATVIEW feldolgozás során az alábbi táblázatok kerülnek feltöltésre: T_OBJ_ATTAC ( részletpontok) T_OBJ_ATTRBC (közterületi földrészletek) T_OBJ_ATTRBD (nem közterületi földrészletek) T_OBJ_ATTRBE (alrészletek)

17 17. oldal T_OBJ_ATTRBF (alosztályok) T_OBJ_ATTRCA (épületek) T_OBJ_ATTRCB (épülettartozékok) A gyűjtőtáblák közül az alábbiakat használjuk DATVIEW feldolgozásakor: T_FELIRAT (feliratok) T_CÍM ( postacímek) Az üres táblák is kapcsoló kikapcsolásával a táblázatok közül kizárhatjuk azokat, amelyekben nincsenek adatok. A kívánt táblázat tartalmát úgy jeleníthetjük meg, ha az egérrel az adott sor fölött állva, lenyomjuk a jobb gombot, és a előugró menüből a Táblázat megjelenítése menüpontra kattintunk. Példa a részletpontok táblázatára (T_OBJ_ATTRAC) A megjelenő párbeszéd ablakon a kiválasztott táblázat adatait láthatjuk. A párbeszéd ablak felső sorában vannak azok az ikonok, amivel a további műveleteket hajthatunk végre. Az alsó sorban leolvasható a táblázatban található rekordok darabszáma,

18 18. oldal annak a rekordnak a sorszáma, amelyiken a kurzorral állunk (kék színnel kiemelve), és a rekordokon történő előre és hátra léptetést, valamint a táblázat elejére és végére ugrást kiváltó nyomógombok. A táblázaton belül minden mezőnek van fejléce, pl. rpont_id. A fejlécre kattintva módosíthatjuk az adatok rendezettségét. Az oszlopok közötti függőleges elválasztó vonalat megfogva változtathatjuk az oszlopszélességet. Az oszlopok sorrendjét úgy módosíthatjuk, hogy az oszlop fejlécét lenyomott egérgombbal áthúzzuk egy másik pozicióba, majd ott felengedjük az egér nyomógombját. A mezők értékét kétféleképpen módosíthatjuk. Vannak olyan mezők, amelyek tartalma szerkeszthető, ezeket egyszerűen írjuk át. Ilyen például az rpont_szam, ( a részletpont száma). Más mezők értéke másik táblából származik, ilyenkor lenyíló listából választhatunk, mint például az obj_fels (objektumféleség). A táblázatban végrehajtott módosításokra a művelet visszavonás nem használható! A táblázaton található eszköztár ismertetése Új rekord beszúrása:

19 19. oldal Új rekordot adhatunk a táblázathoz. DATVIEW feldolgozása esetén csak akkor alkalmazzuk ezt a menüpontot, ha tisztában vagyunk a DAT szabályzatban leírtakkal, ismerjük a táblázatokok felépítését! Csoportosítás: Az ikon benyomott állása esetén a táblázat felső részén hozhatunk létre csoportosításokat. Ehhez fogjuk meg a kívánt oszlop fejlécét, és egyszerűen húzzuk át erre a területre. Több oszlop szerint is képezhetünk csoportosítást. A lenti példában elsődlegesen az objektumféleség szerint csoportosítottuk a részletpontokat, azon belül pedig részletpont állandósítás módja szerint.

20 20. oldal A csoportosításkor a csoportokat kibonthatjuk és összezárhatjuk, ha a csoport neve előtti +/- gombokra kattintunk. Az ikonsoron található 3. és 4. ikonnal ezeket a műveleteket az összes csoportra elvégezhetjük. Rendezés: A oszlopokban található adatokat 4 egymásra épülő szabály szerint rendezhetjük meg. Az egyszintű rendezéshez elég az oszlop fejlécre kattintani. Az összetett rendezésre mutat példát az alábbi kép. Itt először az objektumféleség szerint növekvő sorrenbe kívánjuk megjeleníteni a rekordokat, azonos objektumféleségen belül pedig növekvő sorrendben az állandósítás módja szerint. Keresés és csere: A kereséskor ki kell választani a keresett mező nevét, megadni a keresett értéket. Csere esetén az új mezőértéket is meg kell adni. Szűrés esetén a csere csak a szűrt adatokra érvényes.

21 21. oldal Szűrés: A szűrési feltételt a mezőnevek, értékek és operátorok segítségével állíthatjuk össze. Ha az Érték mezőbe beírtuk a kereset értéket, akkor utána nyomjuk meg a Hozzáad gombot, majd az Ok -t. Ha az érték mezőbe nem irunk semmit és OK-t nyomunk, azzal az összes rekordot tesszük láthatóvá. Koordinátára ugrás: Az objektum táblák esetén az adott rekordhoz tartozó grafikus kereséshez használhatjuk. Ha ez az ikon benyomott állapotban van, akkor a rekordokon lépkedve, a grafikus képernyőn kiemelten jelenik meg a rekodhoz tartozó felület. Ha a lépkedést úgy hajtjuk végre, hogy a táblázat vezérlő oszlopára kattintunk (ahol jobbra mutató nyilat látunk), akkor az aktuális rekordhoz tartozó felületet helyezi el a program a szerkesztő ablak közepén. Táblázat tulajdonságai: Módosíthatjuk a táblázat fejlécének mezőinek betütípusát. A táblázatban másmás szinnel jelölhetjük a páros és páratlan sorokat. A Tábla formátumba vízszintes sorban jelennek meg a rekordok, a Kártya formátumben pedig minden rekord függöleges elrendezésben.

22 22. oldal Példa a kétszínű megjelenítésre: Oszlop tulajdonságok: A táblázat oszlopainak tulajdonságának módosítására szolgáló menüpont. Automatikus oszlopszélesség: Minden oszlopnak olyan szélességet állít, ahol a fejléc és a rekordok tartalma teljes szélességben láthatóvá válik.

23 23. oldal Nyomtatási kép: Az ikonra kattintva lehetőségünk nyílik megtekinteni, hogy milyen formában kerülnek kinyomtatásra a táblázat adatai. Az eszköztáron található első két ikonnal lapozhatunk előre és hátra. A következő három ikonnal az egy és kétoldalas megjelenítés közül választhatunk. Az oldalbeállítás megváltozatására is van lehetőségünk. Egy oldalas megjelenítés: Két oldalas megjelenítés: Oldalbeállítás: Mező info: Bekapcsolása esetén a táblázat alsó sorában megjelenik az oszlophoz tartozó mezők ismertetése. Kötelező mezők: A kötelezően kitöltendő mezőkön kívűlmegjeleníthetők az opcionálisan kitöltendők is. Jelenleg még nem működik.

24 24. oldal Ellenőrzés (ITR-DAT állomány ellenőrzése) Azt ITR-DAT állomány konzisztenciáját alapvetően a DATVIEW eszköztáron található menüpontokkal végezzük. Ebben a részben ismertetjük azokat az ellenőrző függvényeket, amelyekkel más jellegű hibakeresést és javítást is végrehajthatunk. Ezeket a függvényeket csak azok tudják megfelelően használni, akik ismerik a DAT szabályzatot és a DAT adattáblák szerkezetés, az azok közötti összefüggéseket. (DAT1-M1 szabályzat és annak mellékletei) Akkor célszerű használni őket, ha a fentebb említett módszerekkel nem találjuk meg az adatbázis hibáit. Az ellenőrzésekhez használható menüpontok: Ellenőrzések: Többféle ellenőrzéssel kapcsolatos műveletet tartalmaz. A név mellett található rádió gombra kattintva választhatjuk ki, hogy melyiket akarjuk használni. A +javítás doboz értékét csak a TELJES ELLENŐRZÉS esetén veszi figyelembe a program. A Kötelező mezők ellenőrzése DATVIEW szerint kapcsolóval a DAT szabályzattól eltérő módon, a DATVIEW szabályai szerint történik az ellenőrzés.

25 25. oldal Teljes ellenőrzés + javítás: Az összes adattáblára elvégzi az érték is hivatkozás konzisztencia vizsgálatot, valamint a szükséges javításokat. Ha nem kérünk automatikus javítást, akkor hiba esetén a felhasználó döntheti el, hogy a program javítsa az adott hibát, vagy sem. Ajánlott az automatikus hibajavítás használata. Ez a programrész a javításokon kívül fontos adatokat is meghatároz, ilyenek pl. az alrészletek művelési ágának meghatározása az alosztályok alapján, stb. A mezőértékek ellenőrzésén kívűl logikai ellenőrzéseket is végrehajt, mint például a földrészletek és alrészletek területegyenlege, stb. A teljes ellenőrzés a további választható ellenőrzéseket is tartalmazza. Az eredményeket a naplóban találjuk meg. A naplóban használt színek értelmezése: Kék: fejlécet jelöl, pl. annak a táblának a neve, amelynek az ellenőrzését végzi. Piros: hibájegyzék. Fekete: normál üzenet Barna: információs sor Hivatkozás konzisztencia: A más táblára hivatkozó (mutató) mezők értékeit ellenőrzi. Érték konzisztencia: A mezők megengedett értéktartományát ellenőrzi

26 26. oldal Geometria ellenőrzése: A geometriába tartozó táblázatok teljes ellenőrzése. (T_PONT,T_VONAL,T_HATARVONAL,T_HATAR,T_FELULET) BD=BE,BF: Földrészlet és alrészlet, földrészlet és alosztály területegyenleg ellenőrzés. Területek objektumcsoportonként: A felületszerű objektumoknál minden objektumféleségre és objektumcsoportra kiszámítja és összegzi a területeket. Pl. épületeknél minden épülettípusra (lakóház, gazd.ép., stb) összegzi azok területet, és azon felül szolgáltatja az összes épület területét. Az eredmények a naplóban találhatók. Adott területű objektumok: Földrészletek, alrészletek, alosztályok esetén felsorolja az adott területűeket. Pl. az 1000 és 2000 nm közöttieket. Épület átnyúlás ellenőrzése: A DATVIEW-ban nem megengedett, hogy az épület bármely töréspontja a földrészleten kívűl legyen. A kilógó pontokat a program naplózza. A milliméteres koordinátaábrázolás esetén a kilógás nem lehet 1 mm-nél nagyob. Határ/határvonal folytonosság: Hiba esetén az alakzatok töréspontjainak sorrendje hibás! Objektumféleség és objektum kiterjedés összhangja: Az épülettartozékok táblázatvan lehetnek pont-, vonal- és felületszerű objektumok. Az épülettartozékoknak is van objektumféleség mezője, amely szintén utal az objektum térbeli kiterjedésére. Az ellenőrzés a két érték ellentmondását deriti ki. Ilyen ellentmondás a program során gyakorlatilag csak akkor fordulhat elő, ha kézzel is szerkesztjük ezeket a mezőértékeket. AA pontvédő = 0: A DAT szabályzat szerint a pontvedő mező értéke csak bizonyos objektumféleségek esetén lehet 0. DATVIEW esetében azt a táblázatot nem kell leadni, ezért ezt az ellenőrzést nem kell használni. AC jelkulcs=0: A DAT szabályzat szerint a részletpontoknál nem minden esetben lehet 0 értékű a jelkulcs mező értéke. DATVIEW esetében ez megengedett, ezért ezt az ellenőrzést nem kell használni.

27 27. oldal Azonos pontszámok (AA,AB,AC): A DAT szabályzat nem engedi meg a pontszámok ismétlődését. Ez a programrész kideríti az ismétlődést, és kérésre javítja azt. A DATVIEW-ban a pontszám azonosság megengedett, ezért ezt a menüpontot ilyenkor nem kell használnunk. Több mezőértékben azonos objektum: Vannak olyan mezők, amelyek értéke az adott táblázatban csak egyszer fordulhat elő. Ilyen például a felulet_id, vagy a földrészleteknél a helyrajzi szám. Az ismétlődés a DAT szerint nem megengedett, de DATVIEW-ban előfordulhat akkor, ha az adatszolgáltatáskor a DATVIEW állományban előzetes változás is szerepel. Ilyen esetben a földhivataltól kell kérni, hogy csak az utolsó állapotot adja ki részünkre. Nem használt azonosítók (ID) (csak geometria): Felsorolja azokat a geometriai elemeket, amelyekre nem történik hivatkozás, tehát feleslegesen vannak az adatállományban. A program hazsnálata során ilyen nem fordulhat elő csak abban az esetben, ha kézzel szerkesztjük az adatbázist. A DATVIEW által kiadott állományban is előfordulhat, de az ITR-be nem kerül át. Használt objektumféleségek: Statisztikát készít az adatbázisban előforduló objektumok darabszámáról. Pl. hány lakóépületünk, földrészletünk, alrészletünk van, stb. Mezőérték bármely táblában: Meg kell adnunk egy mezőnevet és egy hozzá tartozó értéket. A program felsorol minden olyan rekordot, ahol a keresett értékek azonosak. Ezt az összes adattáblában elvégzi.

28 28. oldal Táblázatonkénti teljes ellenőrzés részletezése: (A dőlt betűsök DATVIEW esetén kihagyva.) T_PONT: Hivatkozás konzisztencia a középhiba osztályokra. Koordináta értékek ellenőrzése (Y, X, H) AC08, AC09, AC10 objektumféleségű pontoknak kötelező a H értékadása. Vízszintes és magassági középhiba osztályok ellenőrzése. Nem használtak ellenőrzése. T_VONAL, T_HATARVONAL: Hivatkozás konzisztencia. Folytonosság ellenőrzése. Hivatkozás nélküli rekordok. Nem használtak ellenőrzése. T_HATAR: Hivatkozás konzisztencia. Hiányzó határvonalak ellenőrzése. Folytonosság és zártság ellenőrzése. Nem használtak ellenőrzése. T_FELULET: Hivatkozás konzisztencia. Nem használtak ellenőrzése. Összetett felületek ellenőrzése. ( hatar_valt ) T_OBJ_ATTRAC Hivatkozás konzisztencia. Érték konzisztencia. Azonos pontszámok ellenőrzése. (Automatikus átpontszámozás kérhető.) Ha a jelkulcs=0, akkor a reszlet_alland csak 1,2,3,6,7,8,12 lehet. T_OBJ_ATTRBC Hivatkozás konzisztencia. Érték konzisztencia. Fekvés és objektumféleség ellentmondása: o Ha a fekvés=belterület, akkor az objektumféleség csak BC01 lehet. o Ha a fekvés=külterület, akkor az objektumféleség csak BC02 lehet. o Ha a fekvés=zártkert, akkor az objektumféleség csak BC02 lehet Minden földrészlethez tartozni kell legalább egy alosztálynak.

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok DigiCart Geodéziai Szolgáltató és Fejlesztő Kft. Adaptálta: Dr.Vincze László DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok Pontok: Pontszám: a valódi pontszám,

Részletesebben

Választó lekérdezés létrehozása

Választó lekérdezés létrehozása Választó lekérdezés létrehozása A választó lekérdezés egy vagy több rekordforrásból származó adatokat jelenít meg. A választó lekérdezések a táblák, illetve az adatbázis tartalmát nem változtatják meg,

Részletesebben

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása.

1. kép. A Stílus beállítása; új színskála megadása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.7. Wroclaw Cím: A Print composer használata és a címkézés. Minta fájl letöltése innen: http://www.box.net/shared/87p9n0csad Egyre több publikációban szerepelnek digitális térképek,

Részletesebben

QGIS tanfolyam (ver.2.0)

QGIS tanfolyam (ver.2.0) QGIS tanfolyam (ver.2.0) I. Rétegkezelés, stílusbeállítás 2014. január-február Összeállította: Bércesné Mocskonyi Zsófia Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság A QGIS a legnépszerűbb nyílt forráskódú asztali

Részletesebben

Mérési vázlat készítése Geoprofi 1.6 részletpont jegyzőköny felhasználásával

Mérési vázlat készítése Geoprofi 1.6 részletpont jegyzőköny felhasználásával Mérési vázlat készítése Geoprofi 1.6 részletpont jegyzőköny felhasználásával A menüpont az ITR-4/Feliratok eszköztárán taláható. Készült Peremiczki Péter földmérő javaslata és segítsége alapján. A menüpont

Részletesebben

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből

Táblázatok kezelése. 1. ábra Táblázat kezelése menüből Táblázat beszúrása, létrehozása A táblázatok készítésének igénye már a korai szövegszerkesztőkben felmerült, de ezekben nem sok lehetőség állt rendelkezésre. A mai szövegszerkesztőket már kiegészítették

Részletesebben

HVK Adminisztrátori használati útmutató

HVK Adminisztrátori használati útmutató HVK Adminisztrátori használati útmutató Tartalom felöltés, Hírek karbantartása A www.mvfportal.hu oldalon a bejelentkezést követően a rendszer a felhasználó jogosultsági besorolásának megfelelő nyitó oldalra

Részletesebben

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése

Táblázatok. Táblázatok beszúrása. Cellák kijelölése Táblázatok Táblázatok beszúrása A táblázatok sorokba és oszlopokba rendezett téglalap alakú cellákból épülnek fel. A cellák tartalmazhatnak képet vagy szöveget. A táblázatok használhatók adatok megjelenítésére,

Részletesebben

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1

MS ACCESS 2010 ADATBÁZIS-KEZELÉS ELMÉLET SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 SZE INFORMATIKAI KÉPZÉS 1 ADATBÁZIS-KEZELÉS MS ACCESS 2010 A feladat megoldása során a Microsoft Office Access 2010 használata a javasolt. Ebben a feladatban a következőket fogjuk gyakorolni: Adatok importálása

Részletesebben

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet

Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet Alapvető beállítások elvégzése Normál nézet A Normál nézet egy egyszerűsített oldalképet mutat. Ez a nézet a legalkalmasabb a szöveg beírására, szerkesztésére és az egyszerűbb formázásokra. Ebben a nézetben

Részletesebben

DATR változások Szolgalmi jogok

DATR változások Szolgalmi jogok DATR változások Szolgalmi jogok Békéscsaba 2014. november 25. Földmérési és Távérzékelési Intézet Institóris István osztályvezető Jogszabályi háttér Szolgalmi jogok 1. 16300/1971 OFTH Útmutató 2. 64300/1975

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása.

QGIS Gyakorló. 1. kép: Koordináta levétel plugin bekapcsolása. QGIS Gyakorló Verzió: 1.8.0 Trunk (Az 1.6 os verzió fejlesztői kiadása) Cím: Tagolt szöveg réteg hozzáadás; WKT - Well Known Text - opció. Minta fájl: http://www.box.net/shared/adayk6f5oy Az alábbiakban

Részletesebben

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját.

Címzett: Kovács Gézáné Szeged, Híd u. 1. Tisztelt Kovács Gézáné! Örömmel értesítjük, hogy Ön megnyerte nyereményjátékunk 1000 Ft-os díját. Körlevél l készk szítésese Mi a körlevk rlevél? l? A körlevél több személynek küldendő azonos tartalmú levél, amely azáltal válik személyessé, hogy minden levél a címzettre vonatkozó adatokat tartalmazza.

Részletesebben

kommunikáció Megoldások

kommunikáció Megoldások Információ és kommunikáció Megoldások Megoldások Információ és kommunikáció 1. A címsorba gépelje be a http://www.nbc.com címet! A Kedvencek hozzáadása panelen kattintunk a létrehozás gombra! Kattintsunk

Részletesebben

Órarendkészítő szoftver

Órarendkészítő szoftver SchoolTime Órarendkészítő szoftver 2.0 verzió Tartalomjegyzék: 1., Belépés a programba...3 2., Órarend főtábla...3 3., Tanátok...4 3.1., Új tanár felvitele, módosítása...4 3.2., Tanár törlése...4 3.3.,

Részletesebben

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp).

QGIS Gyakorló. 1. kép. A vektor réteg (grassland.shp). QGIS Gyakorló Verzió: 1.7 Wroclaw Cím: Műveletek az attribútum táblával Minta fájl letöltése innen: https://www.dropbox.com/link/17.oxt9ziogfh?k=54ff982063bac43be40bf263d9cf45ef A vektoros adatmodell számos

Részletesebben

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák

DKÜ ZRT. A Portál rendszer felületének általános bemutatása. Felhasználói útmutató. Támogatott böngészők. Felületek felépítése. Információs kártyák A Portál rendszer felületének általános bemutatása Felhasználói útmutató Támogatott böngészők Internet Explorer 9+ Firefox (legújabb verzió) Chrome (legújabb verzió) Felületek felépítése Információs kártyák

Részletesebben

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán

Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán Bevezetés Bevezetés a QGIS program használatába Összeálította dr. Siki Zoltán A QGIS program egy nyiltforrású asztali térinformatikai program, mely a http://www.qgis.org oldalról tölthető le. Ebben a kis

Részletesebben

DATR bevezetése Békés megyében

DATR bevezetése Békés megyében DATR bevezetése Békés megyében Zátonyi Richárd / Békés Megyei Földhivatal adatvédelmi biztos/ Térkép az adatbázisban Mit jelent az adatbázis alapon történő térképkezelés? Egyszerre több száz felhasználó

Részletesebben

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása

Képek és grafikák. A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Képek beszúrása A Beszúrás/Kép parancsot választva beszúrhatunk képet ClipArt gyűjteményből, vagy fájlból. 1. ábra Kép beszúrása Az eszköztárról is beszúrhatunk ClipArt képeket, ha kihúzzuk a ClipArt ikont,

Részletesebben

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok

Oktatási segédanyag. Weboldalszerkesztési gyakorlatok Oktatási segédanyag Weboldalszerkesztési gyakorlatok Bevezetés A korábbi oktatási segédanyagokban megismertük a weboldalszerkesztés gyakorlatát. Ennek a segédanyagnak a célja, hogy gyakorlati példákon

Részletesebben

POSZEIDON dokumentáció (1.2)

POSZEIDON dokumentáció (1.2) POSZEIDON dokumentáció (1.2) Bevezetés a Poszeidon rendszer használatába I. TELEPÍTÉS Poszeidon alkalmazás letölthető: www.sze.hu/poszeidon/poszeidon.exe Lépések: FUTTATÁS / (FUTTATÁS) / TOVÁBB / TOVÁBB

Részletesebben

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre

Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre Access gyakorlati feladatok lépésről lépésre 1. feladat: Hajómenetrend A balatoni hajómenetrend rendelkezésünkre áll a menetrend.txt állományban. Készítsen új adatbázist HAJO néven! A mellékelt adatállományt

Részletesebben

DAT (DAT1, DAT2) A DAT

DAT (DAT1, DAT2) A DAT DAT (DAT1, DAT2) A DAT (Digitális AlapTérkép) fogalmi modellje. A digitális térkép DAT1-M1 Szabályzat szerinti adatcsere-formátumának megismerése, (a DAT objektumai, geometriai, topológiai elemei, attribútum-táblázatai,

Részletesebben

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához

Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Rövid leírás a Make Your Mark szoftver használatához Ahhoz, hogy egy gyors példán keresztül bemutassunk, a program működését, egy Plytex címkét hozunk létre. Először létre kell hozni egy címkét, majd kinyomtatni

Részletesebben

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1.

Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Az importálás folyamata Felhasználói dokumentáció verzió 2.1. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.1. 2008.01.17. A teljes dokumentáció megváltozott Kiadás: 2008.01.17.

Részletesebben

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer

Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Az ErdaGIS térinformatikai keretrendszer Két évtized tapasztalatát sűrítettük ErdaGIS térinformatikai keretrendszerünkbe, mely moduláris felépítésével széleskörű felhasználói réteget céloz, és felépítését

Részletesebben

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei:

TABULÁTOROK TÁBLÁZATOK KÉSZÍTÉSE. A táblázatok készítésének lehetőségei: TABULÁTOROK A tabulátorokat a szavak soron belüli pontos pozicionálására használjuk. A tabulátorokat valamilyen pozícióhoz kötjük. A pozíciók beállíthatók vonalzón vagy a Formátum menü Tabulátorok menüpontjának

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Használati útmutató Használati útmutató Program indítása: A telepítés utáni első indításkor a program a szükséges alapbeállításokat elvégzi, és automatikusan újra indul. A főképernyőn a bejelentkezéshez mindig meg kell adni

Részletesebben

Táblázatos adatok használata

Táblázatos adatok használata Táblázatos adatok használata Tartalomjegyzék 1. Az adatok rendezése...2 2. Keresés a táblázatban...2 3. A megjelenő oszlopok kiválasztása...3 4. Az oszlopok sorrendjének meghatározása...4 5. Az oszlopok

Részletesebben

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán

Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán Navigációs GPS adatok kezelése QGIS programmal (1.4 verzió) Összeállította dr. Siki Zoltán A QGIS program GPS eszközök modulja segítségével kétirányú kommunikációt folytathatunk a navigációs GPS vevőnkkel.

Részletesebben

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani.

A Szoftvert a Start menü Programok QGSM7 mappából lehet elindítani. Telepítés A programot a letöltött telepítőprogrammal lehet telepíteni. A telepítést a mappában lévő setup.exe fájlra kattintva lehet elindítani. A telepítő a meglévő QGSM7 szoftver adatbázisát törli. Ezután

Részletesebben

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához

Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Felhasználói segédlet a Scopus adatbázis használatához Az adatbázis elérése, regisztrálás, belépés Az adatbázis címe: http://www.scopus.com Az adatbázis csak regisztrált, jogosultsággal rendelkező intézmények,

Részletesebben

Hossz- és keresztszelvények előállítása

Hossz- és keresztszelvények előállítása Hossz- és keresztszelvények előállítása Pontok betöltése Első lépésben, a három dimenzióban felmért pontokat kell betölteni egy új, üres állományba. Ehhez a Munka/Térképek ablakot nyissuk meg, itt a Térkép/Koordinátajegyzék

Részletesebben

Alapok (a K2D rendszer alapjai)

Alapok (a K2D rendszer alapjai) Alapok (a K2D rendszer alapjai) 1 1. Bevezetés... 3 2. Fastruktúra... 3 2.1. Nyitása, zárása... 3 2.2. Fülek... 5 2.3. Licence kulcs érvényesítése... 9 2.4. Új elem felvitele... 10 2.5. Elem törlése...

Részletesebben

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése

Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerbe illeszkedő Postázási modul ismertetése Oldalak: 1/10 Ez a modulkiegészítés a Végrehajtói Nyilvántartó Rendszerben elkészülő nyomtatványok postai vagy kézi kézbesítésének fárattságos dokumentálását hivatott felváltani gépi nyilvántartással.

Részletesebben

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv

VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv VARIO Face 2.0 Felhasználói kézikönyv A kézikönyv használata Mielőtt elindítaná és használná a szoftvert kérjük olvassa el figyelmesen a felhasználói kézikönyvet! A dokumentum nem sokszorosítható illetve

Részletesebben

DigiCart Geodéziai Szolgáltató és Fejlesztı Kft.

DigiCart Geodéziai Szolgáltató és Fejlesztı Kft. A program a szolgalmi joggal kapcsolatos munkarészek elkészítéséhez használható. Csak telepített ITR-4-es mellett használható. A hardver kulcsnak USB kivitelőnek és SHK típúsúnak kell lenni. A vásárlás

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank

Felhasználói kézikönyv. ÜFT szolgáltatás. Magyar Nemzeti Bank Felhasználói kézikönyv ÜFT szolgáltatás Magyar Nemzeti Bank TARTALOMJEGYZÉK 1. BEVEZETÉS... 3 2. FOGALOMTÁR... 3 3. KÉSZPÉNZÁLLÁTÁSI ÜTF (KÜFT) MODUL... 3 3.1. A KÜFT MODUL FUNKCIÓI... 3 3.1.1. Pénzintézet

Részletesebben

Diagram készítése. Diagramok formázása

Diagram készítése. Diagramok formázása Diagram készítése Diagramok segítségével a táblázatban tárolt adatainkat különféle módon ábrázolhatjuk. 1. A diagram készítésének első lépése az adatok kijelölése a táblázatban, melyekhez diagramot szeretnénk

Részletesebben

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket:

Tantárgyfelosztás. I. Ellenőrzés. Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Tantárgyfelosztás I. Ellenőrzés Mielőtt hozzákezd a tantárgyfelosztás tervezéséhez, ellenőrizze le, illetve állítsa be a következőket: Alkalmazott képes menü > alkalmazottak alapadatai - Alkalmazottak

Részletesebben

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató:

ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: 1 ReszlAd fájl, kitöltési útmutató: A ReszlAd táblázat egy adott látogatás részletes adatait tartalmazza. A szaktanácsadó által hiánytalanul kitöltött, és elnevezett fájlt e-mail üzenetben kérjük elküldeni

Részletesebben

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió

Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió Téradatbázisok használata QGIS-ből A DB kezelő modul 2.2 verzió A QGIS programból számos téradatbázis adatait elérhetjük, ezek közül két nyílt forráskódúval foglalkozunk, a PostGIS és a SpatiaLite adatbázis

Részletesebben

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv

Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Duál Reklám weboldal Adminisztrátor kézikönyv Dokumentum Verzió: 1.0 Készítette: SysWork Szoftverház Kft. 1. oldal Felület elérése Az adminisztrációs felület belépés után érhető el. Belépés után automatikusan

Részletesebben

Egzinet Partner Portál

Egzinet Partner Portál Egzinet Partner Portál Adminisztrációs felület Oktatási segédanyag 1 Készítsd el saját weboldalad! I. Bejelentkezés Minden Egzinet Partner Portál a http://admin.egzinet.hu adminisztrációs felületen keresztül

Részletesebben

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés

Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL. a., Begépelés Táblázatkezelés 2. - Adatbevitel, szerkesztés, formázás ADATBEVITEL a., Begépelés Az adatok bevitelének legegyszerűbb módja, ha a táblázat kijelölt cellájába beírjuk őket. - számok (numerikus adatok) -

Részletesebben

Word IV. Élőfej és élőláb

Word IV. Élőfej és élőláb Word IV. Élőfej és élőláb A menüpont a Nézet legördülő menü Élőfej és élőláb parancsával érhető el. Ezután a megjelenő szaggatott részbe írhatjuk be a kíván szöveget. OLDALSZÁMFORMÁZÁS DÁTUMBESZÚRÁS VÁLTÁS

Részletesebben

ITR állományok elıkészítése DATR-be konvertáláshoz

ITR állományok elıkészítése DATR-be konvertáláshoz ITR állományok elıkészítése DATR-be konvertáláshoz 1. A DAT-osítani kívánt ITR állományt át kell alakítani a változásvezetés mintaállomány formátumra. Ez nagyon fontos, mert erre az állományra van beállítva

Részletesebben

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0.

Gyorsított jegybeírás. Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Gyorsított jegybeírás Felhasználói dokumentáció verzió 2.0. Budapest, 2006 Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal Kiadás: 2006.02.17. Verzió: 2.0. Oldalszám: 2 / 19 Tartalomjegyzék 1. Bevezetés...

Részletesebben

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak.

A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. Mappakezelés WINDOWS-7 A Windows az összetartozó adatokat (fájlokat) mappákban (könyvtárakban) tárolja. A mappák egymásba ágyazottak. A PC legnagyobb mappája, amely az összes többi mappát is magában foglalja,

Részletesebben

Ügyfélforgalom számlálás modul

Ügyfélforgalom számlálás modul Ügyfélforgalom számlálás modul 1 1. Bevezetés... 3 2. BEÁLLÍTÁSOK... 4 2.1. Új Kérdőív létrehozása... 4 o Kérdéstípusok és a hozzájuk tartozó lehetséges válaszok hozzárendelése... 4 Új Kérdéstípus felvitele...

Részletesebben

3. modul - Szövegszerkesztés

3. modul - Szövegszerkesztés 3. modul - Szövegszerkesztés Érvényes: 2009. február 1-jétől Az alábbiakban ismertetjük a 3. modul (Szövegszerkesztés) syllabusát, amely a gyakorlati vizsga alapját képezi. A modul célja Ezen a vizsgán

Részletesebben

A számítógép beállításainak megváltoztatása

A számítógép beállításainak megváltoztatása Megjelenés és témák Először tekintsük át, hogy hogyan lehet a képernyőn megjelenő elemek küllemét módosítani. Válasszuk a Start menü Vezérlőpultban a Megjelenés és témák hivatkozást. Itt kattintsunk a

Részletesebben

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35.

CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. CAD-ART Kft. 1117 Budapest, Fehérvári út 35. Tel./fax: (36 1) 361-3540 email : cad-art@cad-art.hu http://www.cad-art.hu PEPS CNC Programozó Rendszer Oktatási Segédlet Laser megmunkálás PEPS 4 laser megmunkálási

Részletesebben

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE

TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE TÍPUSDOKUMENTUMOK KÉSZÍTÉSE A Word sok előre elkészített típus dokumentummal rendelkezik. Ezek használatához válasszuk a Fájl menü Új dokumentum menüpontját. Itt több különböző kategóriába rendezve találhatjuk

Részletesebben

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát!

Rácsvonalak parancsot. Válasszuk az Elsődleges függőleges rácsvonalak parancs Segédrácsok parancsát! Konduktometriás titrálás kiértékelése Excel program segítségével (Office 2007) Alapszint 1. A mérési adatokat írjuk be a táblázat egymás melletti oszlopaiba. Az első oszlopba kerül a fogyás, a másodikba

Részletesebben

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel

Több oldalas dokumentum készítése. MS Word 2010 szövegszerkesztővel Több oldalas dokumentum készítése MS Word 2010 szövegszerkesztővel Egy többoldalas dokumentummal szemben támasztott követelmények (példa feladaton keresztül bemutatva) Készítsünk hat oldalas dokumentumot,

Részletesebben

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( )

Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz ( ) Felhasználói leírás a DimNAV Server segédprogramhoz (1.1.0.3) Tartalomjegyzék Bevezetés...3 1. Telepítés...3 2. Eltávolítás...4 Program használata...5 1. Kezdeti beállítások...5 2. Licenc megadása...6

Részletesebben

számított mező, számított tétel

számított mező, számított tétel számított mező, számított tétel A pivot táblában négy számított objektumot hozhatunk létre. Ebből kettőnek a képletét közvetlenül a felhasználó szerkeszti meg, a másik kettőét a program állítja össze.

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék létrehozása Kézikönyv Szelekciós jegyzék létrehozása Tartalomjegyzék 1 OBJEKTUM KIVÁLASZTÁS - VEVŐ MEGJELENÍTÉS... 4 2 VEVŐ - ÜRES... 6 3 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 8 4 VEVŐ - ÜRES... 9 5 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 11 6 VEVŐ

Részletesebben

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András

QGIS szerkesztések ( verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán verzióra aktualizálta: Jáky András QGIS szerkesztések (2.18.3 verzió) Összeállította: dr. Siki Zoltán 2.18.3. verzióra aktualizálta: Jáky András (jakyandras@gmail.com) A QGIS számtalan vektorszerkesztési műveletet biztosít. Tolerancia beállítások

Részletesebben

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010

Programozási technikák Pál László. Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 Programozási technikák Pál László Sapientia EMTE, Csíkszereda, 2009/2010 12. ELŐADÁS Adatbázis-kezelés Delphiben 2 Adatmegjelenítés lekérdezés segítségével A táblákhoz hasonlóan a lekérdezések is az adatbázis

Részletesebben

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben.

Access alapok. Megnevezés Művelet Minta. Új adatbázis létrehozása. Új / Üres adatbázis.. Tábla létrehozása tervező nézetben. Access alapok Megnevezés Művelet Minta Új adatbázis Új / Üres adatbázis.. A tábla mezőinek beállítása tervező nézetben Mezőnév = az adott oszlop neve, Adattípus = az oszlopban szereplő adatok mintája (szöveg,

Részletesebben

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08.

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL. Budapest, 2013. november 08. HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ DOLGOZÓK IMPORTÁLÁSA KULCS BÉR PROGRAMBA AZ ONLINE MUNKAIDŐ NYILVÁNTARTÓ RENDSZERBŐL Budapest, 2013. november 08. 1. CÉLKITŰZÉS A fő cél, hogy az OL Munkaidő Rendszerből kinyert jelenlét

Részletesebben

Ismerkedés az új felülettel

Ismerkedés az új felülettel Ismerkedés az új felülettel A 2003-as verzióhoz képes változott a menüszerkezet. Az ablak tetején menüszalag található, amely előtérbe helyezi a legfontosabb parancsokat, így nem kell a program legkülönbözőbb

Részletesebben

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció

DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció H - 1161 Budapest Rákóczi út 76. Tel./Fax.: +36-1-4010159 http://www.pageos.hu toni@pageos.hu DAT adatcserefájl AutoCAD MAP DWG mapobject konvertáló program dokumentáció A program használható a TOPOBASE

Részletesebben

Gyakran Ismétlődő Kérdések

Gyakran Ismétlődő Kérdések Gyakran Ismétlődő Kérdések GeoEasy V2.05 Geodéziai Feldolgozó Program DigiKom Kft. 1997-2008 Hány pontot és mérést tud kezelni a GeoEasy? A mérési jegyzőkönyvben több sort szeretnék látni, lehet változtatni

Részletesebben

Outlook Express használata

Outlook Express használata Outlook Express használata Az induló ablak több részre oszlik Nyitott mappa tartalma Mappák Partnerek Az induló ablak nézetét testre lehet szabni a Nézet menü/elrendezés almenüjével Az eszköztár testreszabásához

Részletesebben

Felhasználói kézikönyv - Android kliens

Felhasználói kézikönyv - Android kliens Felhasználói kézikönyv - Android kliens Tartalom Telepítés Indítás Fő képernyők Térkép Rétegválasztó ablak Kilépés Keresés Lista Részletek Telepítés Az Élő Berek Android alkalmazás letölthető a www.e-berek.hu

Részletesebben

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM

PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM PÉNZTÁRKÖNYV PROGRAM FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS Simon István & Bauer Mihály Tel. : ( 99) / 317 327 (30) / 297-4900 - 1 - TARTALOMJEGYZÉK ÁLTALÁNOS PROMRAMKEZELÉSI LEÍRÁS ----------------------------------------------------------------------

Részletesebben

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra,

Word V. tabulátortípus meg nem jelenik: Tabulátor - balra, Tabulátor - jobbra, Word V. Tabulátorok A tabulátorok (tabulátorhely: A vízszintes vonalzó azon pontja, amely meghatározza a szövegbehúzást, illetve a szövegoszlop kezdetét.), segítségével a szöveget balra, jobbra, középre,

Részletesebben

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám

Fogalmak: Adatbázis Tábla Adatbázis sorai: Adatbázis oszlopai azonosító mező, egyedi kulcs Lekérdezések Jelentés Adattípusok: Szöveg Feljegyzés Szám Fogalmak: Adatbázis: logikailag összefüggő információ vagy adatgyőjtemény. Tábla: logikailag összetartozó adatok sorokból és oszlopokból álló elrendezése. Adatbázis sorai: (adat)rekord Adatbázis oszlopai:

Részletesebben

Leltárív karbantartás modul

Leltárív karbantartás modul Leltárív karbantartás modul 1. Bevezetés... 2 2. Manuális rögzítés - Leltárív segítségével... 2 3. A leltár gépen történő rögzítése... 4 3.1. Alkatrészek egyenként történő berögzítése... 6 o Alkatrészek

Részletesebben

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez

Diagram létrehozása. 1. ábra Minta a diagramkészítéshez Bevezetés Ebben a témakörben megtanuljuk, hogyan hozzunk létre diagramokat, valamint elsajátítjuk a diagramok formázásnak, módosításának lehetőségeit. A munkalap adatainak grafikus ábrázolási formáját

Részletesebben

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések

Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések Lekérdezés létrehozása: A Varázslóval: Lekérdezések I. Egyszerű választó lekérdezések 1. Lekérdezés sáv Lekérdezés varázsló 2. Tábla (vagy lekérdezés) kiválasztása. 3. Szükséges mezők átvitele a kijelölt

Részletesebben

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió

Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve. Internetes verzió Szeged Megyei Jogú Város Integrált e-önkormányzati Rendszerének Térinformatikai Modul felhasználói kézikönyve Internetes verzió 2012. 04. 05. Tartalomjegyzék 1. Bevezetés... 3 2. Az alkalmazás felépítése...

Részletesebben

Cikktípusok készítése a Xarayában

Cikktípusok készítése a Xarayában Cikktípusok készítése a Xarayában A Xaraya legfontosabb tulajdonsága az egyedi cikktípusok egyszerű készítésének lehetősége. Ezzel kiküszöbölhető egyedi modulok készítése, hiszen néhány kattintással tetszőleges

Részletesebben

Feladatok megoldásai

Feladatok megoldásai 1. Az oszlopszélességet az oszlopszegélyre való dupla kattintással állítsuk be! Mit tapasztalunk? Az oszlopszegélyre való dupla kattintáskor az Excel az oszlopban található leghosszabb bejegyzés hosszúsága

Részletesebben

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán

Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Téradatokkal kapcsolatos elemzések és fejlesztések a FÖMI Térinformatikai Igazgatóságán Dr. Kristóf Dániel Képes Attila GISOpen 2013 NyME GEO, Székesfehérvár, 2013.03.12-14. Földmérési és Távérzékelési

Részletesebben

KIRA FORRÁS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ

KIRA FORRÁS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ KIRA FORRÁS FELHASZNÁLÓI DOKUMENTÁCIÓ Forrás Akadémia GriffSoft Informatikai Zrt. 1041 Budapest, Görgey Artúr utca 69-71. Telefon: +36-1/450-2200, +36-62/549-100 Fax: +36-1/239-0056, +36-62/401-417 Web:

Részletesebben

Felhasználói Kézikönyv

Felhasználói Kézikönyv Felhasználói Kézikönyv A ForteMap használatához 1 T a r talomjegyzék 1. AZ ALKALMAZÁS ELINDÍTÁSA... 3 1.1. A KEZELŐFELÜLET ISMERTETÉSE... 3 1.2. NAVIGÁLÁS A TÉRKÉPEN... 3 1.2.1. Térkép nagyítása... 4 1.2.2.

Részletesebben

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról

Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Pénzintézetek jelentése a pénzforgalmi jelzőszám változásáról Felhasználói Segédlet MICROSEC Kft. 1022 Budapest, Marczibányi tér 9. telefon: (1)438-6310 2002. május 4. Tartalom Jelentés készítése...3 Új

Részletesebben

Recept-Tár V2.0.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Étel Recept Nyilvántartó Program

Recept-Tár V2.0.0.0. Bemutató Verzió. Felhasználói Kézikönyv. Étel Recept Nyilvántartó Program Recept-Tár Étel Recept Nyilvántartó Program V2.0.0.0 Bemutató Verzió Felhasználói Kézikönyv Készítette: Szűcs Zoltán. 2536 Nyergesújfalu, Pala u. 7. Tel \ Fax: 33-355-712. Mobil: 30-529-12-87. E-mail:

Részletesebben

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség:

A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: KRYPTON sablon Részletes leírás a sablonhoz kapcsoló új beállításokról Diavetítés a kezdőlapon A webáruház kezdőlapján háromféle diavetítés beállítására van lehetőség: Képes diavetítés Termékes diavetítés

Részletesebben

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2.

Kézikönyv. Szelekciós jegyzék 2. Kézikönyv Szelekciós jegyzék 2. Tartalomjegyzék 1 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 4 2 ABAS-ERP MASZKINFÓ... 6 3 SZÁMLA (ÉRTÉKESÍTÉS) - ÜRES... 7 4 ABAS-ERP UTASÍTÁS ÁTTEKINTÉS... 8 5 PARANCS KERESÉSE...

Részletesebben

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész

Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Tervezési célú geodéziai feladatok és az állami térképi adatbázisok kapcsolata, azok felhasználhatósága III. rész Herczeg Ferenc Székesfehérvár, 2016. szeptember 16. HATÁLYON KÍVÜLI UTASÍTÁSOK száma típusa

Részletesebben

Előirányzatok kezelése felhasználói dokumentum Lezárva:

Előirányzatok kezelése felhasználói dokumentum Lezárva: Előirányzatok kezelése felhasználói dokumentum Lezárva: 2015.11.24. Griffsoft Informatikai Zrt. 6723 Szeged, Felső-Tisza part 31-34 M lph. fszt.2. Telefon: (62) 549-100 Telefax: (62) 401-417 TARTALOM 1

Részletesebben

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt).

Word VI. Lábjegyzet. Ebben a részben megadhatjuk, hogy hol szerepeljen a lábjegyzet (oldal alján, szöveg alatt). Word VI. Lábjegyzet A számozást minden oldalon vagy minden szakaszban újrakezdhetjük. Mutassunk a Beszúrás menü Hivatkozás pontjára, majd kattintsunk a Lábjegyzet parancsra. Ebben a részben megadhatjuk,

Részletesebben

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges.

Adóhátralék kezelés egyszerűen. Telepítési útmutató. A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Telepítési útmutató Rendszerkövetelmények: A program futtatásához Windows XP, Windows 7, 8 operációs rendszer szükséges. Szükséges futtatókörnyezet: Windows Framework 4 vagy magasabb verzió. Innen tölthető

Részletesebben

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása

Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása Változás bejelentés / támogatási szerződésmódosítási kérelem beadása A NORA új funkciója a Kedvezményezett által kitöltött űrlap adatai alapján, automatikusan generálja a megjelölt kérelmet. A dokumentum

Részletesebben

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv

Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Minőségellenőrzési kérdőív kitöltő program Felhasználói kézikönyv Magyar Könyvvizsgálói Kamara 2010. augusztus 18. Tartalom A program főablaka... 3 A fejléc, a felső menüsor valamint az eszköztár... 4

Részletesebben

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések

Dokumentáció. IT Worx. Web eszközök Hír box. 1. Első lépések Dokumentáció IT Worx Web eszközök Hír box 1. Első lépések A szöveg melletti háromszögre kattintva rendezhetjük a hír boxokat abc szerinti növekvő vagy csökkenő sorrendbe: Ha rákattintunk az egyik hír box

Részletesebben

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez.

A tanulók oktatási azonosítójára és a két mérési területen elér pontszámukra lesz szükség az elemzéshez. Útmutató az idegen nyelvi mérés adatainak elemzéshez készült Excel táblához A református iskolák munkájának megkönnyítése érdekében készítettünk egy mintadokumentumot (Idegen nyelvi mérés_intézkedési tervhez

Részletesebben

Bányatérkép rétegkiosztás

Bányatérkép rétegkiosztás Oldal 1 / 6 Bányatérkép rétegkiosztás 01 Földmérési alaptérkép átvett rétegei A Földhivatal adatszolgáltatásból származó rétegek és objektumok. Az állami ingatlannyilvántartási adatbázisból származó rétegek

Részletesebben

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz

Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz Tájékoztató e-közmű regisztrációhoz 1. Jogszabályi háttér Az egységes elektronikus közműnyilvántartásról szóló 324/2013. (VIII. 29.) Korm. rendeletben foglaltak szerint: 4. (1) Az e-közmű üzemeltetéséért,

Részletesebben

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0

DuneHD.hu. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD Center Dune BD Prime Dune HD Base 2.0 Dune HD Base 3.0 Dune BD Prime 3.0 A Zappiti egy donationware, vagyis ingyenes program, mellyel kibővítheted Dune médialejátszód képességeit. A leírás a Zappiti 1.2.1 Beta változata alapján készült. Kompatibilis médialejátszók: Dune HD

Részletesebben

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája

Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája Az MS Word szövegszerkesztés modul részletes tematika listája A szövegszerkesztés alapjai Karakter- és bekezdésformázás Az oldalbeállítás és a nyomtatás Tabulátorok és hasábok A felsorolás és a sorszámozás

Részletesebben

Megyei tervezést támogató alkalmazás

Megyei tervezést támogató alkalmazás TeIR (Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer) Megyei tervezést támogató alkalmazás Felhasználói útmutató 2015. május Tartalomjegyzék 1. BEVEZETŐ... 3 2. AZ ALKALMAZÁS BEMUTATÁSA...

Részletesebben

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ I-SZÁMLA KFT. VEVŐI FELHASZNÁLÓI FIÓK HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ Tartalomjegyzék 1 Vevői felhasználói fiók... 3 2 Adataim... 3 3 Szállítók... 4 4 Számláim... 5 4.1 E-számla listatábla... 5 4.2 Keresési funkciók...

Részletesebben

Térképek jelentése és elemzése

Térképek jelentése és elemzése Térképek jelentése és elemzése Ontológiák Az ontológiák termekre, csomópontokra (koncepciókra) és összeköttetésekre (kapcsolatokra) vonatkozó listák, amik importálhatóak és hozzáadhatóak a VUE térképekhez,

Részletesebben