DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban.

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban."

Átírás

1 1. oldal DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban. Az ITR programnak ezzel a moduljával az ITR állományokból előállítható a DAT adatcsere formátum. A programmodul alkalmas a DATVIEW program által kiadott formátum fogadására és annak előállítására is. A programmodul használatához minimális DAT ismeretekre van szükség. Ez az ismertető a DATVIEW feldolgozását tartalmazza. Az adatállományok elnevezése és tartalma: - DATVIEW: a DATVIEW program által kiadott adatcsere formátum. A fáljnév kiterjesztése dat, formátuma szöveges. - ITR-DAT: a DATVIEW adatcsere állomány MS-ACCESS adatbázisban ábrázolt változata. A fájlnév kiterjesztése idd. - ITR-3: a DATVIEW adatcsere formátum ITR formátumba konvertált változata. A fájl formátuma bináris, a fájlnév kiterjesztése ibn. A feldolgozáshoz kétféle módszert is kínál a program. A két módszer közül a felhasználó döntheti el, hogy számára melyik az egyszerübb. Az egyik módszer un. varázsló segítségével vezet végig minket a szükséges műveleteken. A DATVIEW-ból kapott állományt az F2_alap minta rétegeinek megfelelően alakítja ITR vektorrá. A DAT előállításakor megválaszthatjuk, hogy az ITR rétegei közül melyek milyen DAT objektumokat határoznak meg. Ezt a megfeleltetést a program automatikusan felkínálja. A hagyományos pontkódolás továbbra is használható. A másik módszer saját rétegkiosztású, és pontkódolású ITR állományt használ. Az ITR csak a DATVIEW számára szükséges rétegeket tartalmazza. Az átalakítás során nem kell megfeleltetéseket létrehozni. Mindkét módszer esetén további rétegeket létrehozhatunk az ITR állományban. A két módszerhez tartozó menüpontok külön eszköztáron találhatók. A modulhoz tartozik egy harmadik eszköztár is, ez az általános és közös menüpontokat tartalmazza. Az eszköztárak elnevezése: DATVIEW eszközök DAT varázsló DATVIEW A továbbiakban az eszköztárak ismertetésén keresztül ismerhetjük meg a program működését.

2 2. oldal Feldolgozás a DATVIEW eszköztár használatával Nyitás Korábban beolvasott DATVIEW-s állomány (ITR-DAT) újbóli megynyitására szolgál. ITR-3-ba ITR-DAT-ból ITR-3 állomány készítése. Betöltés A betöltéskor elsőként válasszuk ki a földhivataltól kapott DATVIEW-s adatcsere fájlt. A program a DATVIEW adatcsere fájból előállít egy ITR-DAT adatbázist és azt a DATVIEW-val azonos nevü ITR állományba tölti be. Az ITR-DAT adatbázis MS- ACCESS formátumu. Erre a térkép szerkesztésekor nem lesz szükségünk. A fájl neve és útvonala azonos a DATVIEW-s fájléval. A kiterjesztése idd. A beolvasás végén megtörténik az adattáblák összekapcsolása, ellenőrzése, ITR-be alakítása és az egymást fedő vonalak szűrése. Ismételt beolvasáskor A meglévő rekordok törlésével kapcsoló igenre állításával törölhetjük az ITR-DAT adatbázis előző tartalmát. Célszerű a párbeszéd ablakon felkínált beállításokat megtartani.

3 3. oldal A betöltés vége előtt beállíthatjuk a későbbi DAT előállításhoz azokat az alapértelmezett értékeket, amelyek a bejövő adatokból kiolvashatók. Ezeket a program az ITR-állomány megjegyzés sorában tárolja, és a DAT előállításakor innen kínálja fel módosításra. Ha nem akarjuk a szerkesztés előtt részletesen ellenőrizni a DATVIEW-s adatokat, akkor az ITR-DAT adatbázist a művelet végén törölhetjük. A Napló a végrehajtott műveleteket, és hibák listáját tartalmazza. Zárás Az aktuális ITR-DAT állományt vehetjük ki a programból. Lehetőség van a merevlemezről való törlésre is. Mivel a további munkák során erre már nincs szükség, nyugodtan törölhetjük onnan is.

4 4. oldal ITR ellenőrzés A pontkódolás, a helyrajzi számok, alrészlet betűjelek, alosztály megírások és az alakzatok ellenőrzét végzi. Az alakzatok képzése és ellenőrzése területszámítással történik. A hibalisták alapján javíthatjuk az ITR állományt. DAT ellenőrzés Az ITR-DAT állomány adat és érték konzisztencia vizsgálata. Az ellenőrzés a DATVIEW program által használt fogalmakkal és előírásokkal összhangban történik. Ez nem azonos a DAT-1-M1 szabályzatban leírtakkal. Az ellenőrzés során kérhető az automatikus javítás is. Az ellenőrzés menete és a hibalista a Napló -ban található. DAT készítés Az ITR állomnyból ITR-DAT adatállományt állít elő. Ha van betöltött ITR-DAT adatállomány, akkor abba, ha nem, akkor az általunk megadott nevű állományba. Minden esetben előzetesen törli az ITR-DAT adatbázis táblázatainak tartalmát. A konvertálás automatikusan történik. Az induláskor az alapértelmezett értékeken tudunk módosítani. A konverzió menete a Napló -ba kerül dokumentálásra. Mentés Az ITR-DAT adabázisból előállítja a DATVIEW számára leadandó DAT adatcsere formátumú ASCII fájlt. A mentésre felkínált fájlnév abban tér el a DATVIEW-tól kapottól, hogy első karaktere _. (aláhúzás) Ajánlott munkamenetek: Ha a változásokat közvetlenül a beolvasás után szerkesztjük. 1. A földhivataltól kapott DATVIEW állományt másoljuk a számítógépünk merev lemezére. 2. Nyissunk meg egy tetszőleges sablon állományt, pl. a DATVIEW nevüt. 3. A Betöltés menüpontban olvassuk be a földhivataltól kapott DATVIEW állományt. A művelet végén ne töröljük az ITR-DAT adatbázist. Az ITR állományt a DATVIEW-val azonos könyvtárban, azzal azonos névvel találjuk meg. 4. Szerkesszük meg a változásokat. A térképről töröljük le a szükségtelen részeket, mert csak a változással érintett földrészleteket kell majd leadnunk. 5. Az ITR ellenőrzés menüpontban előzetesen levizsgálhatjuk az ITR állományt, és ha vannak hibák, akkor azokat javítsuk. Ha az ITR állományból más munkarészt is kell készítenümk, akkor aztkésőbb bármikor megtehetjük. 6. A DAT készítés menüpontban állítsuk elő az új ITR-DAT állományt. 7. A Mentés menüpontban írjuk ki a leadandó adatállományt. 8. A Zárás menüpontban töröljük a már nem szükséges ITR-DAT adatbázist.

5 5. oldal 9. A leadandó állományt másoljuk át a megfelelő adathordozóra (floppy lemez, pen-drive, CD, stb.) Ha a változásokat a beolvasás után egy későbbi időpontban szerkesztjük. Első munkafázis: 1. A földhivataltól kapott DATVIEW állományt másoljuk a számítógépünk merev lemezére. 2. Nyissunk meg egy tetszőleges sablon állományt, pl. a DATVIEW nevüt. 3. A Betöltés menüpontban olvassuk be a földhivataltól kapott DATVIEW állományt. A művelet végén ne töröljük az ITR-DAT adatbázist. Az ITR állományt a DATVIEW-val azonos könyvtárban, azzal azonos névvel találjuk meg. Második munkafázis: 1. Az ITR-be töltsük be a korábban elkészített ITR állományt ( ibn-t) 2. Szerkesszük meg a változásokat. A térképről töröljük le a szükségtelen részeket, mert csak a változással érintett földrészleteket kell majd leadnunk. 3. Az ITR ellenőrzés menüpontban előzetesen levizsgálhatjuk az ITR állományt, és ha vannak hibák, akkor azokat javítsuk. Ha az ITR állományból más munkarészt is kell készítenümk, akkor aztkésőbb bármikor megtehetjük. 4. A DAT készítés menüpontban állítsuk elő az új ITR-DAT állományt. Ehhez szükség van egy ITR-DAT állományra is, ami lehet a beolvasáskor készült és le nem törölt. Ott találjuk, ahol az ITR állományunk van. Ha közben töröltük, akkor adjunk meg egy új nevet a célszerűen az ITR állomány könyvtárában. 5. A Mentés menüpontban írjuk ki a leadandó adatállományt. 6. A Zárás menüpontban töröljük a továbbiakban már nem szükséges ITR- DAT adatbázist. 7. A leadandó állományt másoljuk át a megfelelő adathordozóra ( floppy lemez, pen-drive, CD, stb.)

6 6. oldal Legfontosabb tudnivalók rövid összefoglalója Jelkulcsok: nem kell. S z e r k e s z t é s Feliratok: Az összes kirajzolandó feliratot az 1000-es, T_FELIRAT rétegben a megfelelő betűnagysággal és iránnyal kell elhelyezni. Megjegyzés: a DATVIEW-ban a feliratok nagysága hibás lehet, a legtöbb esetben 1.5 mm álló és 1.5 mm dőlt betűtipúsuak. Pontok: Pontszám: a valódi pontszám, nem kell egyedi pontszámozás. Pontkód: 1. karakter 2., 3. karakter 4.,5. karakter (rendüség) (állandósítás módja) (meghatározás módja) I. rendű 1 II.rendű 2 III.rendű (állami alapadat) 3 IV.rendű (állami alapadat) 4 III.rendű (alapadat )* 5 IV.rendű (alapadat)* 6 V. rendű 7 I.rendű magassági rp.* 8 II.rendű magassági rp*. 9 III.rendű magassági** Nincs 01 Terepen nem jelölt 02 Ideiglenesen jelölt Kő Építmény domináns pontja 05 Csap 06 Festés 07 Szeg 08 Hilti 09 Határdomb 10 Határdomb kővel 11 Határdomb faoszloppal 12 Egyéb azonosító jelölés 13 Oszlop (vas,fa,beton) 01 Távmérés 02 Iránymérés 03 Irány és távmérés 04 GPS (geodéziai) 05 Inerciális (geodéziai) 06 Fotogrammetriai 07 Szintezés 08 Trigonometriai magasságmérés 09 Gravimetriai (geodéziai) Magasság: közötti érték. Középhiba osztályok: 0 (nulla). Megjegyzés: * : a DATVIEW változásvezetésekor nincs magassági részletpont. **: a pontkód 6 karekter hosszúságú. Ha a meghatározás módja nincs a táblázatban, akkor helyette lehet 00

7 7. oldal Földrészletek: A földrészletek vonalait szerkesszük a 2401-es rétegben. Az illetékes földhivatal előírása dönti el, hogy a földrészlet határvonalával egyenesbe eső épület töréspontokat bekötjük, vagy sem a földrészlet vonalaiba. A földrészletekbe a helyrajzi számot két rétegbe is el kell helyezni. Az 1000-es T_FELIRAT nevű rétegbe kell elhelyezni abba a pozícióba, ahol a kirajzolás történik. A 2391-es rétegben kell a közterületi, a 2491-es rétegben pedig a nem közterületi földrészletek helyrajzi számait kell kötelezően elhelyezni a földrészleten belüli tetszőleges pontban. A külterületi földrészletek helyrajzi számában az első karakter kötelezően 0. Az alapértelmezettől eltérő objektumféleségű földrészleteknél el kell helyezni az értéket tartalmazó feliratot. Közterületi földrészleteknél a réteg sorszáma 2390, a nem közterületieknél Azok a földrészletek, amelyekben nincs objektumféleség megírás, alapértelmezett értéket kapnak, amely a programban beállítható. Ha mást nem állítunk be, akkor ez a közterületi földrészleteknél BC01, a nem közterületieknél BD01 (külterületnél BD02). A közterületi földrészletek megnevezései és objektumféleségei: Érték BC01 BC02 BC03 BC04 BC05 BC06 BC07 BC08 Objektumféleség megnevezése Belterületi közterületi földrészlet (BC03-BC08 kivételével) Külterületi közterületi földrészlet (BC03-BC08 kivételével) Közúti földrészlet Vasút földrészlet Dűlőút földrészlet Közmű földrészlet Közcélú vízfelület földrészlet Temető földrészlet A nem közterületi földrészletek megnevezései és objektumféleségei: Érték Objektumféleség megnevezése BD01 BD02 Belterületi nem közterületi földrészlet Külterületi nem közterületi földrészlet Alrészletek: Az alrészletek vonalait szerkesszük a 2501-es rétegben. Ahol az alrészlet és földrészlet határvonal azonos, ott nem kell összekötni. Az alrészlet betűjelét a 2592-es rétegbe, alakzaton belül kell elhelyezni.

8 8. oldal Alosztályok: Területi szabvány felett: A vonalakat szerkesszük a 2601-es rétegben. Ahol a határ földrészlettel, vagy alrészlettel azonos, ott nem kell összekötni. Mindegyik alakzatba a 2693-as rétegben el kell helyezni a művelési ágat és minőségi osztályt jelölő feliratot. A felirat tartalma két részből tevődik össze, amelyek közé szóköz karaktert kell beszúrni. Az első rész a művelési ág rövidítése, a második rész pedig a minőségi osztály értéke. Pl. sz 3 Rövídítés ár bny cs csa E f gy hto kert L mjr mk N R sz szo szö T tem tny Ud Út Vm Zk Árok Bánya Csatorna Csatorna Erdö Fásított terület Gyümölcsös Halastó Kert Gyep/L/ Major Kivett Nádas Rét Szántó Szőlő Szőlő Tanya Temető Tanya Udvar Út vízm. Zártkert megnevezés A kékkel jelzettek helyett használhatunk mk 0 -t. Művelés alól kivett jelölése: mk 0 Területi szabvány alatt: A vonalakat szerkesszük a 2602-es rétegben. Minden alakzatnak zártnak kell lenni, és a 2694-as rétegben el kell helyezni bennük a művelési ágat és minőségi osztályt jelölő feliratot. (lásd fentebb) Az alosztály nélküli földrészletekbe nem szükséges az mk 0 megírást elhelyezni.

9 9. oldal Épületek: Ahol földrészlet-határon elhelyezkedő épület található, ott az azonos, egymást fedő vonalszakaszokat mind a két rétegben ábrázolni kell. Az épület vonalak rétege Az épületekbe el kell helyezni az épület típusát jelölő feliratot a 3196-os rétegbe. Az épületekkel körbezárt udvarokba ET00-t kell írni! Az épülettípusok táblázata: Épülettípus Magyarázat DAT DATVIEW ET01 egyéb épület CA09 ET02 garázsépület CA06 ET03 gazdasági épület CA06 CA06 ET04 irodaház CA09 ET05 közös bejáratú pince(közterületről) CA09 ET06 közterületről nyíló garázs CA09 ET07 közterületről nyíló pince CA09 ET08 lakóház CA01 CA01 ET09 lakóház és garázs CA01 ET10 lakóház és gazdasági épület CA01 ET11 önálló pince CA09 ET12 üdülő épület CA02 CA02 ET13 üzletház CA09 ET14 intézményi épület CA03 CA03 ET15 üzemi épület CA04 CA04 ET16 melléképület CA05 CA05 ET17 vegyes funkciójú épület CA07 CA07 ET18 rendezetlen funkciójú épület CA08 CA08 ET19 épület tartozék CA09 CA09 ET20 középület CA09 Ebben a táblázatban a DAT oszlop szolgál az objektumféleség alapján történő épület típus megfeleltetésre. Ezt a DAT szabályzat szerinti adatcsere állományok betöltésekor alkalmazza a DATVIEW. A DATVIEW oszlop pedig az épület típus szerinti objektum meghatározásra. Ezt a DATVIEW a változásvezetéshez kiadott és abból fogadott adatcsere formátumnál alkalmazza.

10 10. oldal Épület tartozékok: Az épülettartozékok vonalainak rétege: Az alakzatoknak a saját rétegükben zártnak kell lenni. Minden alakzaton belül a 3290-es rétegbe kell elhelyezni az objektumféleséget jelölő feliratot, az alakzaton belül. Az épülettartozékok megnevezései és objektumféleségei: Érték Objektumféleség megnevezése CB01 CB02 CB03 CB04 (1) CB05 (1) CB06 (1) CB07 (1) Közterületről nyíló pince bejárati ajtaja Épület tartópillére: felületszerű Épülethez tartozó lépcső: építészetileg meghatározó Épülethez tartozó lépcső: építészetileg nem meghatározó Terasz Rámpa Ereszvonal (1): nem állami alapadat, a DATVIEW-nak nem szükséges átadni. Alakzatnevek kezelése: A program az alakzatok képzésekor automatikusan kihagyja azokat, amelyek azonosítója: XXXXXXXXXX, XX, xx, vagy (a területszámítás során ez a karakter jelöli a név nélküli alakzatokat.) Épületeknél ezeken felül kihagyja az ET0, ET00 nevűeket. E g y é b t u d n i v a l ó k A szerkesztéskor figyelembe kell venni az illetékes földhivatal előírásait! Az előírt rétegekben az ITR állomány csak a változással érintett földrészleteket tartalmazhatja! A többi rétegben bármit szerkeszthetünk. Az ITR állomány megjegyzés rovatában szereplő adatok közül törölni nem szabad! Ne módosítsuk a rétegneveket, rétegcsoportokat, a felirat- és vonaltípusokat! Ugyanakkor vehetünk fel újat bármelyikből (pl. réteget a sorszám között). A megadottaktól eltérő rétegekben szerkesztett térképi tartalom nem kerül be a DAT adatcserébe.

11 11. oldal R é t e g k i o s z t á s V o n a l a k obj.féleség(1) Hrsz.(1) F e l i r a t o k alr./alosztály(3) Földrészlet -közterületi (2) nem közterületi (3) Alrészlet Alosztály - szabv. feletti szabv. alatti épület típus(1) Épület (4) Épülettartozékok Ereszvonal (CB07) (6) 3207 (6) Térképi felirat (5) Térképi jelkulcsok (6) (1): tetszőleges betűnagysággal és iránnyal, alakzaton belül. (2): csak ha nem BC01. (3): csak ha nem BD01. (4): csak ha nem lakóépület (CA01) (5): a térképen kirajzolandó feliratok, helyes betűnagysággal, iránnyal és pozícióval. (6): a DATVIEW-ban nem kell visszaadni. E l l e n ő r z é s I T R t e r ü l e t s z á m í t á s s a l Földrészletek: Rétegek: , 2391, , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: nem lehet több azonos helyrajzi szám. Alrészletek: Rétegek: , , 2501, Név nélküli alakzat: megengedett. Egyéb: - Alosztályok: Rétegek: , , 2501, 2601, 2693.

12 12. oldal Név nélküli alakzat: megengedett. Egyéb: - Területi szabvány alatti alosztályok: Rétegek: 2602, Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Épületek: Rétegek: , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Épülettartozékok: Rétegek: , Név nélküli alakzat: nem megengedett. Egyéb: - Az alakzatokban nem lehet egynél több azonosító!

13 13. oldal A DATVIEW nevű sablon ITR állomány rétegkiosztása: Rétegcsoportok:

14 14. oldal Feldolgozás a DAT varázsló eszköztár használatával A DAT be menüponttot elindítva DATVIEW állományt alakíthatunk át ITR-be. A DAT ki menüponttal pedi ITR-ből állíthatunk elő DATVIEW adatcsere fájlt. A további ismereteket az elindítás után a párbeszéd ablakokon találhatjuk meg.

15 15. oldal A DAT eszközök eszköztár ismertetése Ezen az eszköztáron találhatók az ITR-DAT állománnyal kapcsolatos általános menüpontok. Teljes terület Az ikonra kattintva olyan megjelenítési méretarányt választ a program, hogy az ITR- DAT állomány teljes területe láthatóvá válik a képernyőn. Ki és be Az ITR-DAT adatbázis képernyőn történő megjelenítését tudjuk be- és kikapcsolni. Rétegszervező Ebben a menüpontban az ITR-DAT állomány rétegbeállításait végezhetjük el. A z ITR-DAT állományban minden rétegnek egy objektumféleség felel meg. A rétegek objektumcsoportonként vannak csoportba foglalva. A rétegekhez megjelenítési szin rendelhető, megjelenítésük ki- é s bekapcsolható. Új réteg hozzáadása Az ITR (vektor) állományhoz adhatunk hozzá új réteget a DAT szabályzatból vett névvel. Objektum csoport választó Az objektum infó menüpontok használatához beállíthatjuk, hogy mely objektumcsoportban történjen a keresés. Objektum infó Az egérrel kattintsunk a keresendő felület belsejébe. A talált objektum adatait táblázatos, vagy fa szerkezetes formában jeleníti meg a program. Pontkód: Az ITR állomány pontjainak pontkódját módosíthatjuk a menüponttal.

16 16. oldal Táblázatok A Táblázatok ikonra kattintva az ITR-DAT adatbázis táblázataival tudunk műveleteket végezni. A táblázat tartalmát megtekinthetjük, módosíthatjuk, csoportosíthatjuk, rendezhetjük, kereséseket és cseréket hajthatunk végre, kérhetjük az adatok kinyomtatását, exportját más formátumba. A táblázatokat a DAT szabályzat szerinti csoportosításban jeleníti meg a program. Ezek a csoportok: A: Geometria B: Topológia C: Objektumok D: Adatminőség E: Osztályozás F: Gyűjtőtáblázatok G: Kódtáblázatok X: Egyéb nem DAT táblák A DATVIEW adatcsere feldolgozása során csak a vastaggal jelölt csoportokkal kell dolgoznunk, a többire nincs szükség. Az objektumok közül a DATVIEW feldolgozás során az alábbi táblázatok kerülnek feltöltésre: T_OBJ_ATTAC ( részletpontok) T_OBJ_ATTRBC (közterületi földrészletek) T_OBJ_ATTRBD (nem közterületi földrészletek) T_OBJ_ATTRBE (alrészletek)

17 17. oldal T_OBJ_ATTRBF (alosztályok) T_OBJ_ATTRCA (épületek) T_OBJ_ATTRCB (épülettartozékok) A gyűjtőtáblák közül az alábbiakat használjuk DATVIEW feldolgozásakor: T_FELIRAT (feliratok) T_CÍM ( postacímek) Az üres táblák is kapcsoló kikapcsolásával a táblázatok közül kizárhatjuk azokat, amelyekben nincsenek adatok. A kívánt táblázat tartalmát úgy jeleníthetjük meg, ha az egérrel az adott sor fölött állva, lenyomjuk a jobb gombot, és a előugró menüből a Táblázat megjelenítése menüpontra kattintunk. Példa a részletpontok táblázatára (T_OBJ_ATTRAC) A megjelenő párbeszéd ablakon a kiválasztott táblázat adatait láthatjuk. A párbeszéd ablak felső sorában vannak azok az ikonok, amivel a további műveleteket hajthatunk végre. Az alsó sorban leolvasható a táblázatban található rekordok darabszáma,

18 18. oldal annak a rekordnak a sorszáma, amelyiken a kurzorral állunk (kék színnel kiemelve), és a rekordokon történő előre és hátra léptetést, valamint a táblázat elejére és végére ugrást kiváltó nyomógombok. A táblázaton belül minden mezőnek van fejléce, pl. rpont_id. A fejlécre kattintva módosíthatjuk az adatok rendezettségét. Az oszlopok közötti függőleges elválasztó vonalat megfogva változtathatjuk az oszlopszélességet. Az oszlopok sorrendjét úgy módosíthatjuk, hogy az oszlop fejlécét lenyomott egérgombbal áthúzzuk egy másik pozicióba, majd ott felengedjük az egér nyomógombját. A mezők értékét kétféleképpen módosíthatjuk. Vannak olyan mezők, amelyek tartalma szerkeszthető, ezeket egyszerűen írjuk át. Ilyen például az rpont_szam, ( a részletpont száma). Más mezők értéke másik táblából származik, ilyenkor lenyíló listából választhatunk, mint például az obj_fels (objektumféleség). A táblázatban végrehajtott módosításokra a művelet visszavonás nem használható! A táblázaton található eszköztár ismertetése Új rekord beszúrása:

19 19. oldal Új rekordot adhatunk a táblázathoz. DATVIEW feldolgozása esetén csak akkor alkalmazzuk ezt a menüpontot, ha tisztában vagyunk a DAT szabályzatban leírtakkal, ismerjük a táblázatokok felépítését! Csoportosítás: Az ikon benyomott állása esetén a táblázat felső részén hozhatunk létre csoportosításokat. Ehhez fogjuk meg a kívánt oszlop fejlécét, és egyszerűen húzzuk át erre a területre. Több oszlop szerint is képezhetünk csoportosítást. A lenti példában elsődlegesen az objektumféleség szerint csoportosítottuk a részletpontokat, azon belül pedig részletpont állandósítás módja szerint.

20 20. oldal A csoportosításkor a csoportokat kibonthatjuk és összezárhatjuk, ha a csoport neve előtti +/- gombokra kattintunk. Az ikonsoron található 3. és 4. ikonnal ezeket a műveleteket az összes csoportra elvégezhetjük. Rendezés: A oszlopokban található adatokat 4 egymásra épülő szabály szerint rendezhetjük meg. Az egyszintű rendezéshez elég az oszlop fejlécre kattintani. Az összetett rendezésre mutat példát az alábbi kép. Itt először az objektumféleség szerint növekvő sorrenbe kívánjuk megjeleníteni a rekordokat, azonos objektumféleségen belül pedig növekvő sorrendben az állandósítás módja szerint. Keresés és csere: A kereséskor ki kell választani a keresett mező nevét, megadni a keresett értéket. Csere esetén az új mezőértéket is meg kell adni. Szűrés esetén a csere csak a szűrt adatokra érvényes.

21 21. oldal Szűrés: A szűrési feltételt a mezőnevek, értékek és operátorok segítségével állíthatjuk össze. Ha az Érték mezőbe beírtuk a kereset értéket, akkor utána nyomjuk meg a Hozzáad gombot, majd az Ok -t. Ha az érték mezőbe nem irunk semmit és OK-t nyomunk, azzal az összes rekordot tesszük láthatóvá. Koordinátára ugrás: Az objektum táblák esetén az adott rekordhoz tartozó grafikus kereséshez használhatjuk. Ha ez az ikon benyomott állapotban van, akkor a rekordokon lépkedve, a grafikus képernyőn kiemelten jelenik meg a rekodhoz tartozó felület. Ha a lépkedést úgy hajtjuk végre, hogy a táblázat vezérlő oszlopára kattintunk (ahol jobbra mutató nyilat látunk), akkor az aktuális rekordhoz tartozó felületet helyezi el a program a szerkesztő ablak közepén. Táblázat tulajdonságai: Módosíthatjuk a táblázat fejlécének mezőinek betütípusát. A táblázatban másmás szinnel jelölhetjük a páros és páratlan sorokat. A Tábla formátumba vízszintes sorban jelennek meg a rekordok, a Kártya formátumben pedig minden rekord függöleges elrendezésben.

22 22. oldal Példa a kétszínű megjelenítésre: Oszlop tulajdonságok: A táblázat oszlopainak tulajdonságának módosítására szolgáló menüpont. Automatikus oszlopszélesség: Minden oszlopnak olyan szélességet állít, ahol a fejléc és a rekordok tartalma teljes szélességben láthatóvá válik.

23 23. oldal Nyomtatási kép: Az ikonra kattintva lehetőségünk nyílik megtekinteni, hogy milyen formában kerülnek kinyomtatásra a táblázat adatai. Az eszköztáron található első két ikonnal lapozhatunk előre és hátra. A következő három ikonnal az egy és kétoldalas megjelenítés közül választhatunk. Az oldalbeállítás megváltozatására is van lehetőségünk. Egy oldalas megjelenítés: Két oldalas megjelenítés: Oldalbeállítás: Mező info: Bekapcsolása esetén a táblázat alsó sorában megjelenik az oszlophoz tartozó mezők ismertetése. Kötelező mezők: A kötelezően kitöltendő mezőkön kívűlmegjeleníthetők az opcionálisan kitöltendők is. Jelenleg még nem működik.

24 24. oldal Ellenőrzés (ITR-DAT állomány ellenőrzése) Azt ITR-DAT állomány konzisztenciáját alapvetően a DATVIEW eszköztáron található menüpontokkal végezzük. Ebben a részben ismertetjük azokat az ellenőrző függvényeket, amelyekkel más jellegű hibakeresést és javítást is végrehajthatunk. Ezeket a függvényeket csak azok tudják megfelelően használni, akik ismerik a DAT szabályzatot és a DAT adattáblák szerkezetés, az azok közötti összefüggéseket. (DAT1-M1 szabályzat és annak mellékletei) Akkor célszerű használni őket, ha a fentebb említett módszerekkel nem találjuk meg az adatbázis hibáit. Az ellenőrzésekhez használható menüpontok: Ellenőrzések: Többféle ellenőrzéssel kapcsolatos műveletet tartalmaz. A név mellett található rádió gombra kattintva választhatjuk ki, hogy melyiket akarjuk használni. A +javítás doboz értékét csak a TELJES ELLENŐRZÉS esetén veszi figyelembe a program. A Kötelező mezők ellenőrzése DATVIEW szerint kapcsolóval a DAT szabályzattól eltérő módon, a DATVIEW szabályai szerint történik az ellenőrzés.

25 25. oldal Teljes ellenőrzés + javítás: Az összes adattáblára elvégzi az érték is hivatkozás konzisztencia vizsgálatot, valamint a szükséges javításokat. Ha nem kérünk automatikus javítást, akkor hiba esetén a felhasználó döntheti el, hogy a program javítsa az adott hibát, vagy sem. Ajánlott az automatikus hibajavítás használata. Ez a programrész a javításokon kívül fontos adatokat is meghatároz, ilyenek pl. az alrészletek művelési ágának meghatározása az alosztályok alapján, stb. A mezőértékek ellenőrzésén kívűl logikai ellenőrzéseket is végrehajt, mint például a földrészletek és alrészletek területegyenlege, stb. A teljes ellenőrzés a további választható ellenőrzéseket is tartalmazza. Az eredményeket a naplóban találjuk meg. A naplóban használt színek értelmezése: Kék: fejlécet jelöl, pl. annak a táblának a neve, amelynek az ellenőrzését végzi. Piros: hibájegyzék. Fekete: normál üzenet Barna: információs sor Hivatkozás konzisztencia: A más táblára hivatkozó (mutató) mezők értékeit ellenőrzi. Érték konzisztencia: A mezők megengedett értéktartományát ellenőrzi

26 26. oldal Geometria ellenőrzése: A geometriába tartozó táblázatok teljes ellenőrzése. (T_PONT,T_VONAL,T_HATARVONAL,T_HATAR,T_FELULET) BD=BE,BF: Földrészlet és alrészlet, földrészlet és alosztály területegyenleg ellenőrzés. Területek objektumcsoportonként: A felületszerű objektumoknál minden objektumféleségre és objektumcsoportra kiszámítja és összegzi a területeket. Pl. épületeknél minden épülettípusra (lakóház, gazd.ép., stb) összegzi azok területet, és azon felül szolgáltatja az összes épület területét. Az eredmények a naplóban találhatók. Adott területű objektumok: Földrészletek, alrészletek, alosztályok esetén felsorolja az adott területűeket. Pl. az 1000 és 2000 nm közöttieket. Épület átnyúlás ellenőrzése: A DATVIEW-ban nem megengedett, hogy az épület bármely töréspontja a földrészleten kívűl legyen. A kilógó pontokat a program naplózza. A milliméteres koordinátaábrázolás esetén a kilógás nem lehet 1 mm-nél nagyob. Határ/határvonal folytonosság: Hiba esetén az alakzatok töréspontjainak sorrendje hibás! Objektumféleség és objektum kiterjedés összhangja: Az épülettartozékok táblázatvan lehetnek pont-, vonal- és felületszerű objektumok. Az épülettartozékoknak is van objektumféleség mezője, amely szintén utal az objektum térbeli kiterjedésére. Az ellenőrzés a két érték ellentmondását deriti ki. Ilyen ellentmondás a program során gyakorlatilag csak akkor fordulhat elő, ha kézzel is szerkesztjük ezeket a mezőértékeket. AA pontvédő = 0: A DAT szabályzat szerint a pontvedő mező értéke csak bizonyos objektumféleségek esetén lehet 0. DATVIEW esetében azt a táblázatot nem kell leadni, ezért ezt az ellenőrzést nem kell használni. AC jelkulcs=0: A DAT szabályzat szerint a részletpontoknál nem minden esetben lehet 0 értékű a jelkulcs mező értéke. DATVIEW esetében ez megengedett, ezért ezt az ellenőrzést nem kell használni.

27 27. oldal Azonos pontszámok (AA,AB,AC): A DAT szabályzat nem engedi meg a pontszámok ismétlődését. Ez a programrész kideríti az ismétlődést, és kérésre javítja azt. A DATVIEW-ban a pontszám azonosság megengedett, ezért ezt a menüpontot ilyenkor nem kell használnunk. Több mezőértékben azonos objektum: Vannak olyan mezők, amelyek értéke az adott táblázatban csak egyszer fordulhat elő. Ilyen például a felulet_id, vagy a földrészleteknél a helyrajzi szám. Az ismétlődés a DAT szerint nem megengedett, de DATVIEW-ban előfordulhat akkor, ha az adatszolgáltatáskor a DATVIEW állományban előzetes változás is szerepel. Ilyen esetben a földhivataltól kell kérni, hogy csak az utolsó állapotot adja ki részünkre. Nem használt azonosítók (ID) (csak geometria): Felsorolja azokat a geometriai elemeket, amelyekre nem történik hivatkozás, tehát feleslegesen vannak az adatállományban. A program hazsnálata során ilyen nem fordulhat elő csak abban az esetben, ha kézzel szerkesztjük az adatbázist. A DATVIEW által kiadott állományban is előfordulhat, de az ITR-be nem kerül át. Használt objektumféleségek: Statisztikát készít az adatbázisban előforduló objektumok darabszámáról. Pl. hány lakóépületünk, földrészletünk, alrészletünk van, stb. Mezőérték bármely táblában: Meg kell adnunk egy mezőnevet és egy hozzá tartozó értéket. A program felsorol minden olyan rekordot, ahol a keresett értékek azonosak. Ezt az összes adattáblában elvégzi.

28 28. oldal Táblázatonkénti teljes ellenőrzés részletezése: (A dőlt betűsök DATVIEW esetén kihagyva.) T_PONT: Hivatkozás konzisztencia a középhiba osztályokra. Koordináta értékek ellenőrzése (Y, X, H) AC08, AC09, AC10 objektumféleségű pontoknak kötelező a H értékadása. Vízszintes és magassági középhiba osztályok ellenőrzése. Nem használtak ellenőrzése. T_VONAL, T_HATARVONAL: Hivatkozás konzisztencia. Folytonosság ellenőrzése. Hivatkozás nélküli rekordok. Nem használtak ellenőrzése. T_HATAR: Hivatkozás konzisztencia. Hiányzó határvonalak ellenőrzése. Folytonosság és zártság ellenőrzése. Nem használtak ellenőrzése. T_FELULET: Hivatkozás konzisztencia. Nem használtak ellenőrzése. Összetett felületek ellenőrzése. ( hatar_valt ) T_OBJ_ATTRAC Hivatkozás konzisztencia. Érték konzisztencia. Azonos pontszámok ellenőrzése. (Automatikus átpontszámozás kérhető.) Ha a jelkulcs=0, akkor a reszlet_alland csak 1,2,3,6,7,8,12 lehet. T_OBJ_ATTRBC Hivatkozás konzisztencia. Érték konzisztencia. Fekvés és objektumféleség ellentmondása: o Ha a fekvés=belterület, akkor az objektumféleség csak BC01 lehet. o Ha a fekvés=külterület, akkor az objektumféleség csak BC02 lehet. o Ha a fekvés=zártkert, akkor az objektumféleség csak BC02 lehet Minden földrészlethez tartozni kell legalább egy alosztálynak.

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok

DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok DigiCart Geodéziai Szolgáltató és Fejlesztő Kft. Adaptálta: Dr.Vincze László DATVIEW adatcsere formátum feldolgozása ITR-3-ban Előkészítő s z e r k e s z t é s i szabályok Pontok: Pontszám: a valódi pontszám,

Részletesebben

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok

Az Access indítása táblák mezők rekordok Űrlapok Lekérdezések jelentések Adatelérési lapok Az Access indítása A Start menü - Programok - Microsoft Access ikonra kattintással, vagy az Intézőben valamelyik, az Access-hez társított adatbázis-fájlra kattintva elindul a program. Ha az Access-t a

Részletesebben

A Microsoft Access adatbáziskezelő rendszer

A Microsoft Access adatbáziskezelő rendszer A Microsoft Access adatbáziskezelő rendszer Klárné Barta Éva MS Access 2007 A Microsoft cég által kidolgozott SQL alapú relációs adatbáziskezelő rendszer a Microsoft Jet database engine. Az adatbázismotor

Részletesebben

Microsoft Office Excel 2007

Microsoft Office Excel 2007 Microsoft Office Excel 2007 2 3 Az Excel 2007 megnyitása A program megnyitásának menete a következő: 1. Start menü -> Microsoft Office -> Microsoft Office Excel 2007 2. Az asztalon található Excel 2007

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag

Adatbázis-kezelés Access XP-vel. Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel Tananyag Adatbázis-kezelés Access XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 ALAPISMERETEK...7 ADATBÁZIS...7 AZ ADATBÁZISHOZ KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK...7 ADATMODELL...9 ADATBÁZISOK

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához

FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához FELHASZNÁLÓI LEÍRÁS az AuditBeszámoló vezérlőpult és dokumentumkezelő használatához 2013. 09. 27. Tartalomjegyzék I. A PROGRAM TELEPÍTÉSE ÉS ÉLESÍTÉSE... 5 I.1 PROGRAMTELEPÍTÉS... 5 I.2 PROGRAMÉLESÍTÉS...

Részletesebben

Általános ismertetés, közös törzsek

Általános ismertetés, közös törzsek Saldo Creator Integrált Számviteli Információs Rendszer Főkönyv Bér Bank Készlet TB Menza Élelmezés Pénztár Folyószámla Költségfelosztás Számlázás Tárgyi eszköz Dokumentum Kezelő Menetlevél Szerződés Kötváll/Rendelés

Részletesebben

Excel 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

Excel 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. Excel 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Excel 2000 modul 1. fejezet Bevezetés, indítás, mentés, kijelölés, adatkezelés, adattartományok szerkesztése, munkafüzet kialakítása Bevezetés Egy alkimista

Részletesebben

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP

Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Adatbázis-kezelés Microsoft Access XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 AZ ADATBÁZIS-KEZELŐ ÁLTALÁNOS HASZNÁLATA...9 ADATBÁZIS ALAPFOGALMAI...9 ADATBÁZIS FOGALMA...9 AZ ADATBÁZIS SZERKEZETE...10 ELSŐDLEGES

Részletesebben

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002.

WORD 2000 jegyzet. Barhács Oktatóközpont 2002. WORD 2000 jegyzet Barhács Oktatóközpont 2002. Word 2000 modul 1. fejezet Általános szövegszerkesztési ismeretek Szövegfeldolgozás számítógéppel A személyi számítógépek megjelenésével a szöveg adatként

Részletesebben

Bemutató készítés Jegyzet

Bemutató készítés Jegyzet Bemutató készítés Jegyzet Verzió: 0.030-1- Tartalomjegyzék Bevezetés...6 PowerPoint munkakörnyezet...7 PowerPoint program megnyitása...7 A PowerPoint ablak felépítése...8 Speciális beállítások...9 Nézetek...9

Részletesebben

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag

Táblázatkezelés Excel XP-vel. Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel Tananyag Táblázatkezelés Excel XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAK RÉSZEI...10 AZ ESZKÖZTÁRAK KEZELÉSE...13 ESZKÖZTÁRAK TESTRESZABÁSA...14

Részletesebben

Neptun.Net általános dokumentációja Felhasználói dokumentáció verzió 2.4.

Neptun.Net általános dokumentációja Felhasználói dokumentáció verzió 2.4. Neptun.Net általános dokumentációja Felhasználói dokumentáció verzió 2.4. Budapest, 2008. Változáskezelés Verzió Dátum Változás Pont Cím Oldal 2.2. 2007.11.29. 3.2.5. Help 18. 2.2. 2007.11.29. 4.3.2.7.

Részletesebben

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció

CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer. PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció CT-EcoSTAT Gazdasági és Gazdálkodási Rendszer PÉNZÜGY MODUL Dokumentáció Frissítés dátuma: 2012.08.08 Bizalmas! www.computrend.hu 1/223 Tanúsítvány Tanúsítjuk, hogy a CompuTREND Kft által a CT-EcoSTAT

Részletesebben

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP

Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Táblázatkezelés Microsoft Excel XP Tananyag TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...9 A MICROSOFT EXCEL PROGRAM HASZNÁLATA...9 A PROGRAM INDÍTÁSA...9 AZ EXCEL ABLAKÁNAK RÉSZEI...10 A TÁBLÁZATKEZELÉS ELSŐ LÉPÉSEI...13

Részletesebben

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ

1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ 1. TANULÁSI EGYSÉG INFORMÁCIÓ ÉS KOMMUNIKÁCIÓ AZ INTERNET KIALAKULÁSA AZ INTERNET-EXPLORER HASZNÁLATA KERESÉS AZ INTERNETEN 2-3 TANULÁSI EGYSÉG POWERPOINT XP A PROGRAM ABLAKÁNAK ÁTTEKINTÉSE BEMUTATÓ LÉTREHOZÁSA,

Részletesebben

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre

Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Felhasználói szerződés a PROFITEL Kft. TAXAWIN szoftverre Jelen dokumentum szerződésnek minősül a felhasználó és a PROFITEL Kft. között a TAXAWIN feldolgozó szoftver használatára. A szoftvercsomag tartalmazza

Részletesebben

NetOffice. felhasználói kézikönyv

NetOffice. felhasználói kézikönyv NetOffice felhasználói kézikönyv 2 Üdvözöljük Általános tudnivalók Az alábbiakban a NetOffice 4.4 kézikönyvét olvashatja. Mivel a rendszer fejlesztése folyamatosan zajlik, elképzelhetô, hogy egyes funkciók

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Számla és Kulcs-Számla PLUSZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Számla és Kulcs-Számla PLUSZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Számla és Kulcs-Számla PLUSZ - Első kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva!

Részletesebben

Honlapok igénylése és módosítása

Honlapok igénylése és módosítása Parókia Portál Honlapok igénylése és módosítása 2009. május 17. Tartalom Honlapok a parokia.hu-n 3 Honlap létrehozása és karbantartása 3 Igénylő űrlap kitöltése 4 Az adminisztrációs felület 6 Beállítások

Részletesebben

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM

KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KÖZÚTI HÍDMÉRLEG NYILVÁNTARTÓ PROGRAM KEZELÉSI LEÍRÁS A program tulajdonosa : Cím : Telefon / Fax : A mérleget szállította : M e t r i p o n d - M 9 3 M é r l e g g y á r t ó K f t. Cím : 6800 Hódmezővásárhely,

Részletesebben

Budapest, 2009. 1. oldal

Budapest, 2009. 1. oldal Budapest, 2009 1. oldal 1. Általános tudnivalók Ez a rövid leírás kizárólag a nyomtatványok kitöltésének legalapvetőbb technikai ismeretanyagát érinti, különös tekintettel a TEÁOR tételek gyors bevitelének

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-Egyszeres és Kulcs-Egyszeres PLUSZ - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva!

Részletesebben

IRODAI ALKALMAZÁSOK 1

IRODAI ALKALMAZÁSOK 1 1 SZÖVEGSZERKESZTÉS MICROSOFT WORD 2007 ESETFELVETÉS MUNKAHELYZET 1. A munkahelyén egy vezetői pozíció megüresedett. A vezetőség egy önéletrajzot és egy motivációs levelet kér benyújtásra. Wordben készítse

Részletesebben

GeoGebra Kézikönyv 3.2

GeoGebra Kézikönyv 3.2 GeoGebra Kézikönyv 3.2 Markus Hohenwarter and Judith Hohenwarter www.geogebra.org GeoGebra Kézikönyv 3.2 Utolsó módosítás: 2011. július 1. Szerzők: Markus Hohenwarter, markus@geogebra.org Judith Hohenwarter,

Részletesebben

OpenOffice. Dr. Kusper Gábor Dr. Radványi Tibor. Kiadó

OpenOffice. Dr. Kusper Gábor Dr. Radványi Tibor. Kiadó OpenOffice 1 OpenOffice Dr. Kusper Gábor Dr. Radványi Tibor Kiadó D. Kusper Gábor, Dr. Radványi Tibor, 2011 2 Kézirat lezárva: 2011. január 31. ISBN KIADÓ A kiadásért felel a: Felelős szerkesztő: Műszaki

Részletesebben

PowerPoint XP-vel. Tananyag

PowerPoint XP-vel. Tananyag Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel Tananyag Prezentációkészítés PowerPoint XP-vel TARTALOMJEGYZÉK BEVEZETŐ...7 A MICROSOFT POWERPOINT INDÍTÁSA...8 A POWERPOINT ABLAKÁNAK ÁTTEKINTÉSE...8 A MUNKAABLAK

Részletesebben

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA

FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA FELHASZNÁLÓI KÉZIKÖNYV Kulcs-EVA - Harmadik kiadás 2008 Jogvédelem a szerzői jogról szóló rendelkezések copyright 1989-2008. Kulcs-Soft Számítástechnika Zrt. Minden jog fenntartva! Ezen szoftvertermék

Részletesebben

Bevezetés az adatbázis használatába

Bevezetés az adatbázis használatába Base Útmutató Bevezetés az adatbázis használatába Base alapfunkcióinak bemutatása OpenOffice.org Szerzői jog E dokumentum szerzői joga a Szerzőké Copyright 2006-2009. Szabadon terjesztheti és/vagy módosíthatja

Részletesebben

A TÁBLÁZATKEZELÉS ALAPJAI

A TÁBLÁZATKEZELÉS ALAPJAI INFORMATIKAI SEGÉDKÖNYV Pallay Ferenc A TÁBLÁZATKEZELÉS ALAPJAI a Microsoft Excel példáján 1 II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Matematika és Természettudományi Tanszék Pallay Ferenc A TÁBLÁZATKEZELÉS

Részletesebben