Heti sajtófigyelő

Méret: px
Mutatás kezdődik a ... oldaltól:

Download "Heti sajtófigyelő 2014. 11. 28."

Átírás

1 Heti sajtófigyelő Adóváltozások 2015 Szabadság még az idén muszáj kivenni Kiemelten ellenőrzik jövőre a szabadság szabályainak betartását Munkáltatói lakáshitel-támogatás: nagyon sok a kérdőjel Interjúztatni tudni és tanulni kell Röviden a munkaszerződés módosításáról 6 tényező, ami a pénznél is jobban motiválhatja a munkaerőt Rezsicsökkentésre megy a cafeteria A legjobb munkahelyek Magyarországon Könnyebben talál állást, aki vonzó külsejű és szimpatikus?

2 Adóváltozások 2015 A 2015-ös adóváltozások számos nagy horderejű és komoly kérdéseket felvető pontot tartalmaznak, amelyeket érdemes közelebbről is megvizsgálni. Átalakul a cafeteria rendszer, illetve változások lesznek a családok támogatásában is. A társasági adó terén a fejlesztési adókedvezményeket, sport- és felsőoktatási támogatásokat, illetve az elhatárolt veszteséget és a kapcsolt vállalkozásokat érintő szabályok változása érdemel különös figyelmet. Az általános forgalmi adó terén jelentős változást hoz a magánszemélyeknek elektronikus úton nyújtott szolgáltatások teljesítési helyének módosulása. Bővül a környezetvédelmi termékdíj-kötelezettség köre, illetve a jövedéki biztosíték mértékéve mellett változik az élelmiszerlánc felügyeleti díj meghatározásának módja is. Az adóeljárásokkal kapcsolatban fontos változás, hogy az áfacsalások elleni harc eszközeként bevezetésre kerül az EKAER rendszer, amely jelentős többletkötelezettséget jelent a fuvarozási szektor számára. Módosulnak a jogviszonyok adóeljárás-beli minősítésére, illetve az adó feltételes megállapítására vonatkozó szabályok. A évi adócsomagban jelentős számú részletszabály mellett több, nagyobb horderejű változás is található, amelyek az adózók igen széles körét érinthetik. A változtatásokról elmondható, hogy több új, illetve módosuló szabály gyakorlati értelmezésével, alkalmazásával kapcsolatban jelenleg komoly kérdőjelek vannak. Ezek feloldása a jogalkotóval és a jogalkalmazóval is közös érdekünk - mondta Lőcsei Tamás, a PwC Magyarország adó- és jogi tanácsadási üzletágának vezetője. Az élőmunkát terhelő adók és járulékok változásai Az őszi adócsomagnak a munkavállalókat érintő rendelkezései közül a legfontosabbak két jelentős célt szolgálnak: egyrészt a családok további támogatását, másrészt a nem pénzben adott juttatások rendszerének átalakítását. A most alakuló családok számára jelent majd segítséget az első házasok kedvezménye. Ezt az új kedvezményt azok a párok tudják majd igénybe venni, akik jövőre vagy azt követően kötnek házasságot. A kedvezmény miatt a házaspár együttes adóterhe 24 hónap időtartamra havi 5000 forinttal fog csökkeni. Az első házasok kedvezménye bevezetésével a kormány nem titkolt szándéka az volt, hogy a házasságkötések száma és így közvetetten a gyermekvállalási kedv tovább növekedjen. Ugyanezt a célt szolgálja a kétgyermekesek családi kedvezményének fokozatos emelése. Az elfogadott rendelkezés szerint a két eltartottat nevelő szülők által érvényesíthető kedvezmény mértéke költségvetési

3 okokból csak 2016-tól kezd el emelkedni, és 2019-ben éri el a jelenlegi, havi 20 ezer forintos összeg dupláját. Az egy-, illetve a három- és többgyermekes családok kedvezménye változatlan marad. Végezetül szintén a családok helyzetét javítja az az intézkedés, mely alapján a munkáltató a kisgyermekes szülők után érvényesíthető szociális hozzájárulási adókedvezményt akkor is teljes összegben veheti igénybe, ha a munkavállaló nem főállású, hanem részmunkaidőben foglalkoztatott. E rendelkezés a munkáltatókat kifejezetten érdekeltté teszi abban, hogy kisgyermekes szülőket részmunkaidőben foglalkoztassanak, így remélhetőleg a módosítás következtében nőni fog a részmunkaidőben dolgozó kismamák száma. A nem pénzben adott, ún. cafeteria juttatások adózása inkább átalakul, mint szűkül. A legjelentősebb változás az, hogy a munkáltató már nem 500, hanem csak 200 ezer forint béren kívüli juttatást például Erzsébet-utalványt, helyi bérletet, önkéntes pénztári hozzájárulást adhat a jelenlegi kedvező adóterhek mellett. Ugyanakkor SZÉP Kártyára utalt összeg formájában a munkáltató további 250 ezer forint kedvező adózású juttatást adhat majd. A módosítás a 200 ezer forint nettó 270 ezer forint bruttó összegű juttatási csomagok esetében nem jelent majd változást, ugyanakkor az ennél nagyobb cafeteria keretek esetén bizonyosan eltolódást eredményez majd a SZÉP Kártya, illetve az olyan nem hagyományos juttatási elemek irányába, mint a munkáltatói lakáscélú támogatás. A változás fő nyertese tehát a SZÉP Kártyán keresztül elsősorban a magyar vendéglátás és idegenforgalom lesz. Az őszi adócsomagban egyértelmű törvényi rendelkezés mondja ki azt, hogy ha a magánszemély valamely tevékenységének ellenértékeként kap juttatást, az nem tartozhat az adómentes vagy más kedvező adózású kategóriába. Cafeteriával tehát nincs lehetőség bérhelyettesítésre. Bár ez a szabály az alapelvekből eddig is levezethető volt, az új rendelkezés konkrét határai elmosódottak, ezért ezzel a szabállyal kapcsolatban az elkövetkező pár évben számos értelmezés és ellenőrzési megállapítás várható. Az új polgári törvénykönyv (Ptk.) felelősségi szabályainak szigorítást nem feltétlenül jelentő változásai már idén felkeltették az érdeklődést a vezető tisztségviselők felelősségbiztosításai iránt. Éppen ezért az adócsomag egy visszamenőlegesen is alkalmazható rendelkezésében rögzíti, hogy a társaság akár a cafeteria rendszerben, akár azon kívül adómentesen fizetheti a vezető tisztségviselőjére kötött felelősségbiztosítás díját, ezzel mentesítve az ügyvezetőt az esetleges károkozások miatt felmerülő személyes kártérítési kötelezettsége alól. Vissza a tartalomjegyzékhez (hrportal.hu)

4 Szabadság még az idén muszáj kivenni Az év vége felé közeledve mind a munkáltató, mind a munkavállaló leltározni kezd, mennyi szabadság maradt még az idén kivehető napokból, s mit is kezdhet ezekkel. A szabadság kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, de természetesen a mindennapi életben a szabadság kiadása előtt meghallgatja a munkavállalót, hogy milyen tervei vannak szabadságának kivételét illetően. A munkaviszony első három hónapját kivéve a munkavállaló jogosult arra, hogy 7 munkanap szabadságot év közben kezdődő munkaviszony esetén ennek arányos részét legfeljebb két részletben a kérésének megfelelő időpontban adjon ki számára munkáltatója. A szabadság kiadásának időpontját legalább 15 nappal a szabadság kezdete előtt kell közölni a munkavállalóval, és a munkavállalónak is ezt a határidőt kell tartania a rendelkezési körébe tartozó 7 munkanap szabadságot érintően. A szabadságot főszabály szerint az esedékesség évében kell kiadni. A szabadságot abban a naptári évben kell kiadni és kivenni, amelyben erre a jogosultságot a munkavállaló megszerezte. Az esedékesség évében kell kiadottnak tekinteni a szabadságot, ha igénybevétele az esedékesség évében megkezdődik és a szabadság következő évben kiadott része nem haladja meg az 5 munkanapot foglalta össze az RSM DTM tanácsadócég blogja a fő szabályokat. A fenti rendelkezésen túl a szabadságot következő évre átvinni az alábbi esetekben lehet: ha a munkavállaló jogviszonya október elsején vagy azt követően kezdődött. Ez esetben legkésőbb következő év március 31-ig kell kiadni a szabadságot, kollektív szerződés esetén a szabadság egynegyedét lehet átvinni következő év március 31-ig, a felek adott évre vonatkozó írásbeli megállapodása alapján az életkor szerint járó pótszabadságot a következő év végéig lehet kiadni, ha a munkavállaló oldalán felmerült ok miatt nem lehetett az esedékesség évében kiadni, akkor az ok megszűnésétől számított 60 napon belül ki kell adni január 1-től hatályos szabály szerint legfeljebb a tárgyévet követő év december 31-ig adható ki a munkavállalót az életkora alapján megillető pótszabadság. De ez csak és kizárólag akkor lehetséges, amennyiben erről a felek külön minden évre előre, megállapodnak. Vissza a tartalomjegyzékhez (hir24.hu)

5 Kiemelten ellenőrzik jövőre a szabadság szabályainak betartását A munkaügyi hivatal kiemelten ellenőrzi jövőre a munkaerőkölcsönzéssel és a szabadsággal kapcsolatos szabályok betartását - derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóság 2015-ös ellenőrzési tervéből. Az NMH honlapján elérhető tervezet szerint a munkaerőkölcsönzéssel kapcsolatos szabályok betartását azért vizsgálják kiemelten jövőre, mert e területen nem volt célvizsgálat az utóbbi időben, és a hatóság reprezentatív adatokat kíván szerezni az atipikus foglalkoztatásban érintett, az általánosnál kiszolgáltatottabb helyzetben lévő munkavállalók foglalkoztatásáról. E vizsgálatokat márciusban és áprilisban végzik majd. Ezt követően június-júliusban a munkavállalói jogviszonyok rendezettségét veszik górcső alá. Az NMH kiemelte, hogy e célvizsgálat a munkavállalók alapvető jogainak érvényesülését, a "tisztességes, jogkövető vállalkozások versenyhátrányának" csökkentését szolgálja. A szabadsággal kapcsolatos törvények betartását októbernovemberben ellenőrzik. A munkavédelmi ellenőrzések 2015 első negyedévében a faipart, a második negyedévében a biológiai kórokozók okozta fertőzések megelőzését érintik. Ezt az indokolja, hogy 2013-ban és 2014-ben az előző évekhez képest megnőtt az egészségügyi és a mezőgazdasági ágazatból bejelentett foglalkoztatási eredetű fertőző megbetegedések száma. A jövő év negyedik negyedévére a bányászat munkavédelmi ellenőrzését tervezik, ebben a hivatal együttműködik a Magyar Bányászati és Földtani Hivatallal és a bányászkapitányságokkal. Vissza a tartalomjegyzékhez (mfor.hu)

6 Munkáltatói lakáshitel-támogatás: nagyon sok a kérdőjel Még mindig özönlenek a kérdések a munkáltatói lakáshiteltámogatással kapcsolatban az Adózóna.hu szakértőihez. Egy olvasónk egyszerre öt kérdésben kért segítséget, Surányi Imréné szakértőnk válaszolt. "Rengeteg cikk jelent már meg a témában, viszont van néhány olyan kérdés, amelyek nyitva maradtak számomra" írta olvasónk. Kérdései a következők: 1. Azt olvastam, nem kell vizsgálni, hogy a házastárs kapott-e ilyen támogatást. Ez azt jelenti, hogy egy 30 milliós ingatlanvásárlás esetén, mindkét együtt költöző kaphat 5-5 millió forintot, külön-külön a saját munkáltatójától? Szakértőnk válasza: Az adómentes lakáscélú támogatást mindkét fél külön-külön megkaphatja a saját munkáltatójától, feltéve, hogy a lakás az ingatlanügyi hatóságnál osztatlan közös tulajdonként szerepel, vagy ilyenként jegyzik be, vagy a felek mindegyikének bármilyen arányban tulajdoni, illetve haszonélvezeti joga van (lesz). 2. Ha havonta, 5 éven keresztül hiteltörlesztésre adja a munkáltató a támogatást, mikor kell vizsgálni a feltételeket? Elég a legelején, vagy minden évben vizsgálni kell? Szakértőnk válasza: Az adómentesség feltételeinek vizsgálatára köteles személyek körét és módját az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól szóló 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet szabályozza. Egyes feltételeket (például tulajdonjog, méltányolható lakásigény) elegendő egyszer vizsgálni, de a támogatás jogszerű felhasználását a folyósítást követően rendszeresen igazolni kell az említett rendeletben előírtak szerint. 3. A méltányolható lakásigénynél csak a szobaszámot kell vizsgálni? Például azt nem, hogy az 5 éven belül eladott ingatlanvételárat be kell forgatni? Vagy azt, hogy a nagyszülők rendelkeznek-e ingatlantulajdonnal? Szakértőnk válasza: A méltányolható lakásigénynél csak a szobaszámot kell vizsgálni. Az együttköltöző családtagoknak nem szükséges tulajdoni részesedéssel rendelkezniük, az csak a támogatott esetében feltétel. 4. A hiteltörlesztési támogatásnál úgy igazolja minden évben a munkavállaló a törlesztést, hogy például nyit egy technikai alszámlát és odautaltatja a bankhoz a munkáltatóval a támogatást? Év végén pedig kér egy kivonatot az alszámláról? Más igazolásra nincs is szükség a munkáltató számára? Szakértőnk válasza: A támogatás folyósításához nem szükséges külön számlát nyitni, a munkáltató utalhatja a támogatást a munkavállaló által megjelölt, bármely banknál, illetve a kincstárnál vezetett fizetési vagy hitelszámlájára, vagy a törlesztendő hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára. A munkavállalónak nyilatkoznia

7 kell a megjelölt számla számáról és az adóhatóság részére történő adatszolgáltatás teljesítésének céljából arról, hogy hozzájárul az ügylettel összefüggő adatok átadásához hitelintézet részére. A munkavállaló függetlenül a munkaviszonyának esetleges megszűnésétől lakáscélú hitel visszafizetése, törlesztése esetén a támogatás folyósítása évét követő év április 15-éig köteles a munkáltatónak, illetve a banknak átadni a hitelintézettel fennálló hitelszerződést, továbbá a támogatás folyósításának évére vonatkozóan a hiteltörlesztést igazoló okiratot, számlakivonatot (kivéve, ha a támogatást a magánszemély önálló (giroképes) hitelszámlájára, vagy a hitelt nyújtó hitelintézet törlesztéshez használt központi elszámoló számlájára utalják). Az eredeti okiratok, bizonylatok helyett elfogadható azok másolata is. Ezeket az okiratokat, bizonylatokat a munkáltató saját döntése alapján az előzőek szerint meghatározott év május 31-éig is elfogadhatja, ha ez az szja-törvény 1. számú melléklet 9. pont alpontjában meghatározott adókötelezettség teljesítését nem akadályozza. 5. Ami végképp elbizonytalanít, hogy milyen jogcímen adható a támogatás? Az éves egyszeri prémium helyett nem. Ha a munkáltató rendkívüli béremelést felajánl, de a munkavállaló inkább azt kéri, hogy törlesztési támogatás formában kaphassa, az sem járható? Milyen feltételeknek kell megfelelni, és hogyan ahhoz, hogy ilyen támogatás folyósítható legyen? Azt is olvastam, hogy nem kell cafetéria-szabályzat, de akkor mi kell? Szakértőnk váasza: A támogatás kizárólag a lakáscélú felhasználási jogcímeken adható a szja-törvény 1. számú melléklet 2.7. és alpontja, valamint a 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet szerint, figyelemmel a lakáscélú állami támogatásokról szóló 12/2001. (I. 31.) kormányrendelet egyes rendelkezéseire is. Cafetéria-szabályzat nem szükséges, de az esetleges jogviták szempontjából célszerű a munkáltatóra és az érintett munkavállalókra vonatkozó jogokat és kötelezettségeket szerződésbe vagy szabályzatba foglalni. A támogatás bér helyett nem adható, különös tekintettel arra, hogy január 1-jétől a szja-törvény 1. -a új (10) bekezdéssel egészül ki, amelynek értelmében, ha a magánszemélyt egy adott bevétel az általa vagy más személy által végzett önálló vagy nem önálló tevékenység ellenértékeként illeti meg törvény eltérő rendelkezésének hiányában e bevétel adókötelezettségének megállapítására az adóalapba nem tartozó (azaz például adómentes) tételnek minősülő bevételre, a béren kívüli juttatásra, az egyes meghatározott juttatásra vonatkozó szabály nem alkalmazható. Vissza a tartalomjegyzékhez (adozona.hu)

8 Interjúztatni tudni és tanulni kell Az új munkatársak kiválasztása mindenképpen kulcsfolyamat az emberi erőforrás menedzsmentben. Egyre több szervezet forintosítja, mennyibe is kerül 1-1 felvételi folyamat, a kalkulációk során a közvetlen toborzási költségeken túl a kollégák interjúzással töltött munkaidejének értékét illetve a fluktuációval járó költségeket is érdemes figyelembe venni. Egyértelmű érdeke a cégeknek, hogy a kiválasztás a lehető legjobb szakmai alapokon és leghatékonyabban folyjon, ennek biztosítását azonban nem az interjúszobában kell elkezdeni. Kiindulópont: a kompetenciák Egy pozíció megüresedése esetén kulcslépés, hogy a kiválasztásban érintett szakmai vezetők és HR munkatársak akár csak egy fél órában átbeszéljék: kit, miért és hogyan keresnek. Érdemes a sztenderd munkaköri leíráson túl belemenni olyan kérdésekbe, hogy mit is csinál, hogyan is viselkedik az, aki ebben a munkakörben jól teljesít. Szerencsés, ha van ehhez egy élő minta, aki megfoghatóbbá teszi a papírra írtakat. Emellett fontos megérteni, hogy egy-egy jelző vagy kompetencia alatt ki mit ért pontosan. Hamar kiderülhet ugyanis, hogy míg egy szakmai vezető jó problémamegoldás alatt egy helyzet logikus megközelítésére, addig a HR vezető inkább a problémában érintett személyek kezelésének képességére gondol. Az interjúkérdések összeállítása előtt érdemes e tekintetben is tisztán látni és konszenzusra jutni. Egy-egy interjútechnikai tréning első szakaszában is a fent említett témák fontosságát és pontos menetét járjuk körül: 1. A résztvevőket, akik saját cégüknél a kiválasztásban is résztvevő szakemberek, első körben megkérjük arra, hogy azonosítsák az általuk hozott munkakör legfontosabb 5-6 kompetenciáját. 2. A második lépésben a résztvevőknek az a feladata, hogy minden kompetenciához írjanak egy viselkedéses definíciót, azaz szedjék össze, hogy az általuk felsorakoztatott kompetencia hogyan kell, hogy megjelenjen a napi munkavégzésben. 3. Mindezek után lépünk csak be az interjú szobába és fogalmazzuk meg közösen azt a 6-8 adekvát kérdést, melyek használata egyrészt mederben tartja az interjút, másrészt valódi információt szolgáltat a jelölt beválásának tekintetében. Az első feladat általában könnyedén megy a tréning résztvevőknek, a kompetenciák listáját sokszor már maga a munkaköri leírás is tartalmazza. A második lépcső kapcsán azonban a többség arról számol be, hogy a túl általános és megfoghatatlan szervezeti értékeket nem szokták viselkedéses szintre bontani és a pozícióra szabni a munkájuk során. Ennek tisztázása a tréningen a résztvevők visszajelzései alapján - számos félreértést kiküszöbölhet a jövőre nézve és nagyban megkönnyíti a kiválasztást végzők munkáját. Hiszen ha tudjuk, mit akarok megtudni, könnyebb jó és célzott

9 kérdéseket megfogalmazni, ezáltal a lehető leghatékonyabban kihasználni az interjúra szánt időkeretet. A viselkedés alapú kérdezéstechnika Ideális esetben az interjú nem a jelölt és a kiválasztást végző kolléga kézfogásával indul, hanem korábban, az érintett szakemberek és vezetők közös felkészülésével. Ennek egyik legfontosabb fázisa a kiválasztott és megfelelően definiált kompetenciákra épülő kérdések megfogalmazása, melyek birtokában hatékonyabban és a hagyományos technikákhoz képest jobb beválással lehet interjúztatni. Ez az úgynevezett viselkedés alapú interjútechnika, melynek alkalmazásakor a kiválasztott fontos kompetenciák létére igyekszünk bizonyítékokat gyűjteni. A jelölttől ilyenkor megtörtént esetek felidézését kérjük, hogy feltárjuk bizonyos fontosnak tartott viselkedésformák megjelenését vagy hiányát. A viselkedés alapú (más néven kompetencia alapú) interjúztatás hátterében az a feltételezés áll, hogy a múltbeli viselkedés a legpontosabb előrejelzője annak, hogy valaki a jövőben egy hasonló szituációt hogyan fog kezelni, hiszen helyzetről helyzetre nagyon gyakran tanult sémáinkhoz, jól bevált megoldásainkhoz nyúlunk vissza. Az általánosságban - Hogyan szokta beosztani az idejét? - vagy hipotetikusan - Hogyan kezelné, ha párhuzamosan több határidős feladatot kapna? - megfogalmazott kérdésekre jó eséllyel olyan válaszokat kapunk, amit hallani szeretnénk, magáról a jelöltről viszont túl sokat nem tudunk meg. Legfeljebb annyit, tisztában van vele, milyen válaszokat érdemes adni interjúhelyzetben. A viselkedés alapú technika a felsoroltakkal szemben múltbeli, konkrét szituációkra kérdez rá. Az így kapott válaszokból a jelölt gondolkodásáról nyerhetünk információt, arról a folyamatról, hogyan old meg egy-egy problémahelyzetet, egyáltalán hogyan definiálj azt. Legalábbis hogyan tette ezt egy konkrét múltbeli helyzetben. A kérdés kapcsán 3 dolgot kérünk az interjúalanytól: 1. Vázolja fel az HELYZETET! Az előző munkahelyén került olyan szituációban, amikor a szokásosnál sokkal több feladatot kellett egyszerre elvégeznie? Mi volt pontosan ez a helyzet? 2. Mutassa be az AKCIÓT! - Mit tett ön ebben a helyzetben? 3. Ismertesse az EREDMÉNYT! - Mi lett az eredmény? A viselkedés alapú interjútechnika sem csodaszer, hiszen az alaphelyzet itt is ugyanaz, mint bármely interjú esetében: az alapján kell megítélnünk valakit, amit magáról elmond. A technika ráadásul ma már közismert, a jelöltek akár fel is készülhetnek a helyes válaszból - gondolhatnánk. Ennél a módszernél azonban ez egy kevésbé valid megközelítés, sok helyes válasz lehetséges ugyanis. Hiszen elsősorban a jelölt által felvázolt folyamatokra vagyunk itt kíváncsiak, vagy éppen az elkövetett hibáikra és az abból levont tanulságokra. Némi felkészüléssel és rutinnal a szituációt egy szakmai beszélgetéssé tudjuk alakítani, mely

10 légkörben sokkal könnyebben megnyílnak a jelöltek is, mint egy klasszikus kérdezz-felelek helyzetben. A viselkedés alapú kérdezéstechnika buktatói Az első gyakori csapda, hogy nem adunk kellő időt a jelöltnek ahhoz, hogy megtalálja a megfelelő példát az általunk feltett kérdésre. Nem kell azonban megijedni pár másodperc csendtől, sőt! Érdemes bátorítani a jelöltet, hogy nyugodtan gondolja át a válaszát. Ha nehezen megy a példa megtalálása, kitágíthatjuk a kört privát életéből vett helyzetekre is: például ha a szervezési készségek témáját szeretnénk körbejárni, megtehetjük ezt egy konferencia, de egy baráti körben megrendezett komplexebb esemény kapcsán is. Különösen fontos ezt észben tartani a pályakezdők esetén, ahol a korábbi munkahelyek tapasztalatát még nem tudja felsorakoztatni a jelölt. A lényeg azonban mindig ugyanaz: egy előre meghatározott kompetencia (például időmenedzsment, szervezői készség) vagy tulajdonság (például empátia, kitartás) kapcsán konkrét múltbeli példát kérni a jelölttől. Ha általánosabban tesszük fel kérdést is belefuthatunk abba helyzetbe, hogy a jelölt képtelen konkrét példákkal szolgálni. Természetesen mindez már önmagában informatív, de ebben az esetben is érdemes lehet továbbmenni és elengedni az előre meghatározott kompetenciáinkat. Legalábbis egy időre, míg ki nem nyitjuk a jelöltet! Segíthet a továbblendülésben olyan kérdések feltétele, hogy Milyen tulajdonságait tudta kamatoztatni a korábbi munkahelyén? vagy Mely tulajdonságait tekinti a legfőbb erősségének?. Ezekre jobb eséllyel kapunk válaszokat, hiszen egy állásinterjúra érkező mindenképp számít és készül hasonlókra. A válaszok kapcsán pedig vissza tudunk térni a viselkedésalapú technikához, hiszen egy-egy erősség vagy gyakran használt tulajdonság kapcsán már rendkívül kritikus a jelöltre nézve, ha nem tudja azokat konkrét példákkal alátámasztani. Érdemes a többes szám első személyben érkező válaszokra is kihegyezni a fülünket. Ha egy probléma megoldási helyzetben a jelölt folyamatosan csapatmunkáról, a kollégákkal együtt kivitelezett megoldásokról számol be, fontos egyértelművé tenni, hogy mi volt ebben az ő szerepe, például az alábbi kérdésekkel: Konkrétan Önnek mi volt a feladata? Mit tett Ön hozzá a megoldáshoz? Gyakran előfordul, hogy a jelölt a példa kapcsán fontos részleteket nem tár fel, magáról a folyamatról vagy saját szerepéről nem ad elégséges információt. Ha hiányérzetünk van, azt érezzük, hogy nem látjuk át teljesen mi is történt pontosan az elmesélt helyzetben, érdemes a jelölt által hozott példánál maradva akár részletekbe is belemenni. Ha a kíváncsiság vezérel minket, és az a célunk, hogy megismerjük a velünk szemben ülőt, akár kéthárom konkrét múltbeli helyzet kapcsán is számos fontos tulajdonságáról és kompetenciáiról szerezhetünk információt, relatíve rövid idő alatt. (hrportal.hu) Vissza a tartalomjegyzékhez

11 Röviden a munkaszerződés módosításáról Gyakran előfordul, hogy a korábban megkötött munkaszerződésben foglaltakat ilyen vagy olyan okból módosítani kell. Az Mt. (2012. évi I. törvény) meglehetősen szűkszavúan foglalkozik ezzel a kérdéssel, 58. szakasza értelmében a felek a munkaszerződést közös megegyezéssel módosíthatják. A munkaszerződés módosítására a megkötésére vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, melytől a 62. (1) bekezdése szerint eltérni nem lehet. E tömör megfogalmazásból számos tény következik A legfontosabb, hogy a másik fél hozzájárulása tehát közös megegyezés nélkül a munkaszerződésben foglaltakat felülírni nem lehet. Igaz a jogszabály ideiglenes jelleggel lehetőséget biztosít a munkaadónak, hogy a dolgozót - más munkakörbe irányítsa át, - más munkavégzési helyre küldje ki, illetve - más munkáltatóhoz rendelje ki. Ezek az egyoldalú intézkedések azonban nem tekinthetők a munkaszerződés módosításának. Abból az előírásból, hogy a munkaszerződés módosítására a munkaviszony megkötésére vonatkozó szabályokat kell alkalmazni, egyenesen következik, hogy a munkaszerződés módosítása csak írásban érvényes. De rögtön hozzátehetjük azt is, hogy az Mt a alapján, az írásba foglalás elmulasztása miatt a munkaszerződés módosítás érvénytelenségére is csak a munkavállaló hivatkozhat és csak a munkaszerződés módosítás hatályba lépését követő harminc napon belül. A munkaszerződés közös megegyezéssel történő módosítása akkor is szükséges, ha a változás kétségtelenül a munkavállaló javát szolgálja, például munkabér emelés esetén. Más kérdés, hogy az esetek többségében minderre a felek ráutaló magatartásával kerül sor. Ahogy munkaszerződést nem lehet egyoldalúan módosítani, a módosítás elfogadására a másik felet presszionálni tilos. Például a BH számon megjelent jogesetben a bíróság kimondta, hogy a munkaszerződés tartalmát a felek megállapodással határozzák meg. A szerződés módosítása ennek megfelelően ugyancsak a felek közös megegyezésével, egyező akaratnyilvánításával történhet. A szerződési szabadsággal összeegyeztethetetlen az az álláspont, amely szerint a felmondás okszerű indokát képezheti, ha az egyik fél által kezdeményezett munkaszerződés-módosításhoz a másik fél nem járul hozzá. A munkaszerződés módosítása történet határozatlan és határozott időre is, viszont nem módosítható sem a munkavállaló, sem a munkáltató személye.

12 És végül meg kell említenünk, hogy vannak esetek, amikor a munkáltatónak kötelezően ajánlatott kell tenni a munkaszerződés módosítására, vagy segítenie a munkavállalót, hogy ő javasolhassa a szerződés módosítását. Vissza a tartalomjegyzékhez (ugyvezeto.hu)

13 6 tényező, ami a pénznél is jobban motiválhatja a munkaerőt Mivel lehet a legjobban ösztönözni a munkaerőt? Kézenfekvő a válasz: pénzzel! Első pillantásra ez kétségtelenül igaznak is tűnik, de nem szabad alábecsülni más tényezőket sem, amelyek még nagyobb lelkesedést válthatnak ki a dolgozókból, mint az anyagiak. A pénz önmagában nem boldogít, érdemes erről megkérdezni azt a sok szomorú milliomost kezdi okfejtését Kaitlyn Brown kiválasztási szakember, aki összegyűjtötte, hogy a prémiumon, a szolgálati gépjárművön és jutalom wellness-hétvégén kívül mi mindennel lehet még motiválni az alkalmazottakat. 1. Mindig elkél a dícséret Ha valaki jól végzi a munkáját, feltétlenül a tudtára kell adni. Ez néhány másodpercbe és egy mosolyba kerül, esetleg vállon is lehet veregetni a kollégát, ha olyan vele a viszony, hogy ezt nem veszi rossznéven. Ez a kis gesztus csodát tesz, a munkatársunk utána még jobban kitesz magáért, és példája a többieket is lelkesedésre sarkallja. 2. Kérdezni kell Senki nem szereti, ha túl sokat utasítgatják vagy noszogatják, viszont díjazza, ha kíváncsiak a véleményére. Meg kell kérdezni a munkatársakat, mit gondolnak az aktuális projektről vagy általában a céges dolgok állásáról, hadd érezzék, hogy fontos és értékes tagjai a szervezetnek. Ezáltal nem csupán a munkahelyi morált sikerül erősíteni, de könnyen előfordulhat, hogy a munkatársak észrevételei, javaslatai hatékonyan hozzájárulnak a cég fejlődéséhez is. 3. Hibáztatni tilos Mindenki követhet el hibákat, és akármennyire jogosnak érzi a kritkát, utálni fogja, amikor szemtől szemben felelősségre vonják. A direkt szemrehányás ezért nem is célravezető: a problémán keresztül kell megközelíteni az aktuális balesetet, bevonva a "bűnöst" a helyzet kreatív megoldásába. A közös gondolkodás és cselekvés legközelebb jobb munkavégzésre fogja ösztönözni a kollégát, és a hibákat fogja gyűlölni, nem pedig minket. 4. Osztogassunk kreatív címeket Aki büszke a munkahelyi címére, az lelkesen fogja viselni, mint valami kitüntetést. Lássuk be, senkit nem zavar, ha XY kollégát az adott terület főelőadójának nevezik, ő viszont annyira örül ennek a címnek, hogy szinte madarat lehet vele fogatni, és ég a keze alatt a munka. A címek osztogatásánál persze mértéket kell tartani, ha túl sok van belőlük, elvesztik értéküket.

14 5. Legyen kellemes munkakörnyezet A felmérések szerint a kellemes munkakörnyezet a második legfontosabb dolog az emberek számára a jó fizetés után. Ez teljesen érthető: mindenki olyan helyen szeret dolgozni, ahová jólesik bemenni, mert harmonikus és vidám a belső tér, tele a hűtő nem véletlen, hogy a legmenőbb tech cégek válogatott, ingyenes finomságokkal kényeztetik az alkalmazottaikat, és igény esetén el lehet bújni a többiek szeme, hangja elől. Kellemes munkahelyi környezetben öröm dolgozni, és ez meglátszik majd a cég általános teljesítményén is. 6. Osszunk ki vezetői feladatokat A legjobban teljesítő munkatársakat úgy is jutalmazhatjuk, hogy átmeneti vagy tartós vezetői feladatokat adunk nekik. A kiváló kollégát megbízhatjuk egy projekt irányításával vagy akár azzal, hogy szervezzen meg és vezessen le egy fontos értekezletet. A vezetéssel megbízott munkatárs hatalmas lendületet kap a megtiszteltetéstől és bizalomtól, és követendő példaként szolgál a többiek számára. Vissza a tartalomjegyzékhez (jobline.hu)

15 Rezsicsökkentésre megy a cafeteria Lassan a kisebb cégek sem engedhetik meg maguknak, hogy mereven elzárkózzanak a juttatások elől, amennyiben szeretnék minőségi, esetleg multinacionális nagyvállalatnál tapasztalatot szerzett tagokkal bővíteni a csapatukat. A dolgozók vándorlásával egyre több álláskeresési interjún merül fel a kérdés, hogy adott cégnél van-e cafeteria, és ha igen, milyen juttatások közül választhatnak a dolgozók. Az adatok azt mutatják, hogy a béren kívüli juttatások zsugorodása idén megállt, és nem nőtt azoknak a cégeknek a száma sem, amelyek az adó- és járulékteher-növekedés miatt megszüntetik a juttatásokat. Cafeteria jövőre A módosító indítványokkal megbombázott adótörvényekben jelentősen enyhítették a politikusok a cafeteria adózására vonatkozó jövő évi terveket. Eszerint marad minden eddigi béren kívüli juttatás szabálya, keretösszege és még a közterhe is a korábbi 51,17 százalékos tervhez képest 35,7 százalék az éves keretösszegeken belül. A SZÉP Kártyán kívüli béren kívüli juttatásokból azonban csak éves szinten Ft értékig lenne érvényesíthető ez a kedvező adókulcs. Ezekre az egyes juttatások egyedi keretei felett és a Ft/éves összkeret felett a magasabb, 51,17 százalék mértékű közterhet kellene megfizetnie a munkáltatónak. Az éves összkeretbe eső és ezek egyedi korlátain belül adott juttatások a SZÉP Kártyán adott juttatásokkal összeszámolt értéke pedig éves szinten forintig élvezné a 35,7 százalék közterhet, efelett 51,17% adóval kellene számolnunk. Adómentes lakáshitel támogatást igénybe véve akár növekedhet is a dolgozóknak adott nettó juttatás értéke. Azok a vállalatok, amelyek elsősorban adóoptimalizálási szempontok miatt adtak cafeteriát főképp a kkv-k, mostanra kirostálódtak. Azok a vállalatok viszont, amelyeknél hagyománya van a juttatásoknak, továbbra is adják motivációs céllal, valamint a dolgozók lojalitásának erősítése érdekében mutat rá Puskelyné Király Ágnes okleveles adószakértő, aki szerint azok a cégek mérettől függetlenül, amelyek minőségi munkavállalókat szeretnének foglalkoztatni, el kell, hogy gondolkozzanak a juttatási rendszer kialakításán. Eddig főképp a nagyobb cégeknél volt jellemző a cafeteria, ám az imént említett okból a kisebb vállalkozások is egyre inkább csatlakoznak a körhöz. Az idén bevezetett lakáshitel-támogatás is sokakat felcsigázott a kis- és középvállalatok (kkv) körében. Különösen, hogy az egyéni vállalkozók is leírhatják költségként, ha az alkalmazottaik lakáshitelét támogatják.

Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05.

Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05. Heti sajtófigyelő 2014. 12. 05. Az élőmunkát terhelő adók és járulékok változásai A mérhető felelősség útján - átadták az idei CSR Hungary Díjakat Szigorodik a táppénz ezek miatt bukhatja az ellátást Így

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03.

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03. Heti sajtófigyelő 2014. 10. 03. Jövőre három szombat lesz munkanap - Mikor is? Támogathatja a munkaadó az adóstársat is A hét kérdése: munkabér csökkentése Túlóra, készenlét, munkaszüneti nap: ezek a szabályok

Részletesebben

Készítette: Dr. Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő

Készítette: Dr. Gróf Gabriella. igazságügyi adó- és könyvszakértő 2015. január 2015. évi adótörvény módosítások Készítette: Dr. Gróf Gabriella igazságügyi adó- és könyvszakértő ÉTOSZ Érdekvédelmi Tanácsadó Szolgálat Egyesülés 1068 Budapest, Benczúr utca 45. /fax: (06-1)

Részletesebben

Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához

Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Fata László Cafeteria Kisokos-2015. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Frissítve: 2014. 12. 10. Ha szeretne értesülni a kiadvány frissítéseiről, és még nem regisztrált e-mail címével

Részletesebben

napi munkába járás és hazautazás a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye

napi munkába járás és hazautazás a közigazgatási határon belül, a lakóhely vagy tartózkodási hely, valamint a munkavégzés helye TARTALOM KÖLTSÉGTÉRÍTÉS ADÓELLENÕRZÉS 1 SINKA JÚLIA: A munkába járással kapcsolatos költségek megtérítése 10 DR. MOHAI KÁROLY: Kapcsolt vállalkozások közötti áralkalmazás ellenõrzése SZOKÁSOS PIACI ÁR

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09.

Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09. Heti sajtófigyelő 2014. 05. 09. Szja-bevallás: rögtön itt a határidő Jobban járhatnak a munkavállalók a cafeteria módosításával Figyelem! Május 31-éig használhatók fel a 2012-ben utalt SZÉP-kártya pénzek!

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15.

Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15. Heti sajtófigyelő 2015. 05. 15. Munkaügyi ellenőrzés: íme a változások Álláskeresési támogatások Így kezelhet személyes adatokat a munkáltató Nők 40: ami beszámít a nyugdíjba, és ami nem Hatékonyabb az

Részletesebben

Gazdasági krízis, bizalmi válság

Gazdasági krízis, bizalmi válság Magyar GYÁRIPAR A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének lapja LII. Évfolyam 2012. 01. szám Gazdasági krízis, bizalmi válság A tartalomból... Andor László uniós biztos az MGYOSZ csúcstalálkozóján

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 06. 20.

Heti sajtófigyelő 2014. 06. 20. Heti sajtófigyelő 2014. 06. 20. Terjed a rugalmas foglalkoztatás Utalással vagy készpénzben kapjuk a fizetésünket? Készségútlevél segít a külföldi munkában Erre figyeljen, ha diákot alkalmaz! A munkaidő-nyilvántartásról

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31.

Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31. Heti sajtófigyelő 2014. 10. 31. Lesz egységes munkanélküli segély az EU-ban? Merkel nem enged az unión belüli mozgás elvéből Így alakul a cafeteria 2015-ben Munkajogviszony és munkaszerződés: nem ugyanaz

Részletesebben

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél

Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Debreceni Egyetem Informatikai Kar Emberi Erőforrás menedzsment a National Instrumentsnél Készítette: Varga Ádám Témavezető: Kun András István, egyetemi adjunktus, Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi

Részletesebben

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó!

Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! 2014/1 Tisztelt Partnerünk! Tisztelt Olvasó! Idei első hírlevelünkben foglalkozunk az adótörvények 2014. évi változásaival. Ezen a területen a legjelentősebb módosítás a családi adókedvezmény területén

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2015. 07. 31.

Heti sajtófigyelő 2015. 07. 31. Heti sajtófigyelő 2015. 07. 31. Jövőre már csak nekik jár családi adókedvezmény Egyre több a dolgozókat érő jogsértés Sokba kerülhet a munkába járás A munkabér fegyelmi hatályú csökkentése Mi tesz valakit

Részletesebben

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kereset-kiegészítése

A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kereset-kiegészítése A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak kereset-kiegészítése A költségvetési szerveknél foglalkoztatottak 2010. évi eseti keresetkiegészítéséről szóló 316/2009. (XII. 28.) Korm. rendelet értelmében

Részletesebben

Hírlevél. Az Országgyűlés 2013. november 18- án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról

Hírlevél. Az Országgyűlés 2013. november 18- án elfogadta az egyes adótörvények és azokkal összefüggő más törvények módosításáról 1/2014 Hírlevél Tartalomból Drágán fizett, ha késve fizett Júliustól legfeljebb 30 napon belül ki kell fizetni a számlákat. Milyen időponttól kell számolni a határidőt, el lehet-e ettől térni, milyen szankció

Részletesebben

Afelnôttkor lényegében akkor

Afelnôttkor lényegében akkor . FEJEZET Krista Zita Munka állás karrier Bevezetés Afelnôttkor lényegében akkor kezdôdik, amikor munkát vállalunk. Ezzel szinte egyidôben új problémák hada is megjelenik. Szeretnénk, ha eligazodnátok,

Részletesebben

Fata László Cafeteria Kisokos-2014. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Frissítve: 2013. 12. 06.

Fata László Cafeteria Kisokos-2014. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Frissítve: 2013. 12. 06. Fata László Cafeteria Kisokos-2014. Alapismeretek a béren kívüli juttatások alkalmazásához Frissítve: 2013. 12. 06. Cafeteria Kisokos * 1 Hogyan adjunk olcsóbban juttatásokat? A munkabér kifizetése 2014-re

Részletesebben

SZOCIÁLIS ÉS BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK

SZOCIÁLIS ÉS BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK SZOCIÁLIS ÉS BÉREN KÍVÜLI JUTTATÁSOK A MUNKAHELYEKEN Készítette : Tarsoly Imréné Lektorálta : Hódi Zoltán Szerkesztette : Fogarasi László VASAS SZAKSZERVEZETI SZÖVETSÉG 2007. március 1 SZOCIÁLIS ÉS BÉREN

Részletesebben

2015. évi adótörvény változások... 4 1. Személyi jövedelemadót érintő változások... 4

2015. évi adótörvény változások... 4 1. Személyi jövedelemadót érintő változások... 4 Tartalomjegyzék 2015. évi adótörvény változások... 4 1. Személyi jövedelemadót érintő változások... 4 Cafetéria:... 4 Adómentes lakáscélú juttatások... 5 Családi adókedvezmény... 5 Változik a családi kedvezmény

Részletesebben

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE

PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI LEHETŐSÉGEI, KÜLÖNÖS TEKINTETTEL A KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLÁN VÉGZETTEKRE BUDAPESTI GAZDASÁGI FŐISKOLA KÜLKERESKEDELMI FŐISKOLAI KAR GAZDASÁGDIPLOMÁCIA ÉS NEMZETKÖZI MENEDZSMENT SZAK Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány PÁLYAKEZDŐ DIPLOMÁS KÖZGAZDÁSZOK ELHELYEZKEDÉSI

Részletesebben

Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei. Lakáscélú hiteltámogatás interjú Fata Lászlóval

Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei. Lakáscélú hiteltámogatás interjú Fata Lászlóval Jogi szaklap HR és munkaügyi szakembereknek 2014. szeptember 5. évfolyam 9. szám Ára: 2490 Ft A MUNKAÜGY ÉRTESÍTŐJE Mi lesz a várandós nők felmondási védelmével? A fiatalok foglalkoztatásának lehetőségei

Részletesebben

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor A munkavégzés keretei jogviszonyok

dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor A munkavégzés keretei jogviszonyok dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor A munkavégzés keretei jogviszonyok 1. oldal Tartalomjegyzék dr. Száldobágyi Zsigmond Csongor A munkavégzés keretei jogviszonyok... 1 1. Bevezetés, célkitűzés... 3 2. A

Részletesebben

Száz lépés az igazságosabb országért

Száz lépés az igazságosabb országért TÖBB FIGYELEM AZ IDÔSEKNEK Ötéves program indul a nyugdíjak differenciált, az éves emelésen felüli növeléséért. 1 oldal CSALÁDI PÓTLÉKBA OLVADNAK AZ EDDIGI TÁMOGATÁSOK Kétszeresére nô a családi pótlék.

Részletesebben

HR HÍRLEVÉL. 2012. December

HR HÍRLEVÉL. 2012. December HR HÍRLEVÉL 2012. December MUNKAÜGYI SZOLGÁLTATÁSOK Munkaügyi audit Munkaügyi szerviz Munkaügyi tanácsadás Munkaügyi ellenőrzésre felkészítő oktatások EXPAT SZOLGÁLTATÁSOK Hivatalos ügyintézés Otthon keresés

Részletesebben

Magyarok külföldi munkavállalása

Magyarok külföldi munkavállalása Budapesti Gazdasági Főiskola Külkereskedelmi Főiskolai Kar Nemzetközi Kommunikáció Szak Nappali tagozat Nemzetközi menedzsment szakirány Magyarok külföldi munkavállalása Készítette: Lengyel Anna Budapest,

Részletesebben

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18.

Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Heti sajtófigyelő 2014. 04. 18. Szigorítják a külföldi kiküldetéses munkavállalást Kevesen élnek a gyed extrával Felelősségre és önzetlenségre nevel a közösségi szolgálat Ne hagyja lelépni a legjobbakat!

Részletesebben

Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint:

Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint: Olvasói kérdések Kérdés: Nagykereskedelmi cégünk különféle ajándékcikkekkel és -szolgáltatásokkal igyekszik kedvezni üzleti partnereinek, úgymint: bizonyos cikk mellé ajándékcikket adunk, a számlában megjelenik

Részletesebben

A HR helyzete Magyarországon. tapasztalatai alapján

A HR helyzete Magyarországon. tapasztalatai alapján A HR helyzete Magyarországon az Országos HR Benchmark Felmérés 2011 tapasztalatai alapján Tartalomjegyzék 1. SZERVEZETI ADATOK... 3 2. STRATÉGIA ÉS TERVEZÉS... 8 3. MUNKAERŐPIACI JELLEMZŐK... 14 4. TOBORZÁS,

Részletesebben

Juttatások Magyarország 2014. A vállalati juttatásokban bekövetkezett változások 2014-ben. Kutatási zárójelentés. Budapest 2014.

Juttatások Magyarország 2014. A vállalati juttatásokban bekövetkezett változások 2014-ben. Kutatási zárójelentés. Budapest 2014. Juttatások Magyarország 2014 A vállalati juttatásokban bekövetkezett változások 2014-ben Kutatási zárójelentés Budapest 2014. április Ez a dokumentum kizárólag a kutatásban résztvevő szervezetek számára

Részletesebben

Legjobb Munkahely felmérés 2003. Országriport. Hewitt Inside 1. Argentina. Ireland. Czech Republic. Switzerland Australia. Philippines.

Legjobb Munkahely felmérés 2003. Országriport. Hewitt Inside 1. Argentina. Ireland. Czech Republic. Switzerland Australia. Philippines. Legjobb Munkahely felmérés 2003 Országriport Argentina Czech Republic Ireland Philippines Switzerland Australia Dominican Republic Italy Poland Thailand Austria France Japan Portugal United Kingdom Belgium

Részletesebben